achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten — Asiel of natuur

Er komt jaarlijks een stad als Almere, Groningen of Eindhoven bij

De nieuwe asielwet is een holle, betekenisloze ansichtkaart richting gelukzoekers en provincies. Gemeenten krijgen € 2,500 voor elke plek, een beetje woningzoekende weet dat dit twee maanden huur of hypotheek is. Het is niet eens een druppel op de gloeiende plaat. Bouwen kost ongeveer honderd keer zoveel en mag niet meer. Gemeenten worden gedwongen tot wonderen.

Het egoïsme van het kabinet is onbeperkt. Geld moet omhoog, stront omlaag. Het ene heet belasting, het andere decentralisatie. We hebben met de jeugd-, ouderen-, en gehandicaptenzorg gezien wat daarvan de bedoeling, bezuiniging en resultaat is. Wat al decennia een onmogelijke missie blijkt, wordt nu zonder reëel budget afgeschoven op gemeenten. Er is weer geen visie en geen geld.

188.500 migranten in driekwart jaar is een tempo van 242 duizend mensen per jaar. Asielzoekers van gisteren zijn de statushouders van vandaag en uw buren van morgen. Als je het continuproces overziet, ontbreekt de noodzaak nieuwkomers steeds te hernoemen. Drie dingen zijn zeker: ze blijven, er komen er nog meer en politici missen de intelligentie om tijdig woningen te bouwen.

Uitzetten is een droom, wie hier zich meldt, mag hier wonen. Er komt jaarlijks een stad als Almere, Groningen of Eindhoven bij. Lagere overheden moeten NU een oplossing leveren, terwijl het normaal tien jaar duurt om een woonwijk te ontwikkelen. Wanneer die tien jaar ingaat weet niemand, dat vereist oplossingen voor de stikstofcrisis en ook nog het personeelstekort in de bouw.

Tentenkampen, aanmeldcentra, noodopvang, cruiseschepen, gymhallen, opvanglocaties en inburgeringsscholen zijn allemaal maar tussenstationnetjes. Voor immigranten is het niet hun bestemming. Nu gaan gemeenten nog bestaande panden zoeken, dat is een beperkte voorraad en dus tijdelijke oplossing. Wat doen we daarna?! Krijgen we zoals in de jaren vijftig weer verplichte inwoning? Onteigeningen?

De volksverhuizing is met de asielwet gelegaliseerd, de promotie van asielzoeker via statushouder tot herenigd gezin in een sociale huurwoning is een afdwingbaar automatisme. Totaal ongehinderd door de huidige woningnood of de bouwstop. Het ontkent de uitzichtloosheid van Bouwend Nederland, een half miljoen Nederlandse economisch daklozen en alle slachtoffers van de asielindustrie.

De politieke kaste heeft nog geen besef van de urgentie of de omvang. Als je dan niet extra grond en bouwvergunningen beschikbaar stelt, eindig je met een Kowloon Walled City. Mensen leven daar niet meer in huizen of kamers, maar in kooien. Welke bevolkingsdichtheid heeft ons kabinet tot doel? Wanneer is het genoeg? Wanneer is het druk? Wanneer is het vol? Krijgen wij ook pods?

Het plannetje om boeren uit te kopen om te mogen bouwen, loopt vast op een minuscule juridische formaliteit... Het Aerius-model berekent stikstofdepositie in een extreem detailniveau. De uitstoot van een boer is waarschijnlijk dichtbij meer dan iets verder weg. Als je een boer uitkoopt, mag je nog steeds niet op een andere plek gaan bouwen. Korte samenvatting van dit videofragment:

Op het stukje natuur tussen de boerderij en de bouwput gaat het nog goed. Daar werkt de compensatie in het computermodel. Op het stukje achter de voormalige boerderij gaat het te goed, daar gaat de natuur er op vooruit, dat mag. Op het stukje achter de nieuwe bouwput gaat de natuur er op achteruit, dat mag niet, en dus stierf de bouwvrijstelling en werd de vergunning niet verleend.

Daarnaast is bouwen altijd een verslechtering voor de natuur. Zelfs als vlak daarvoor een boer is gestopt. Je kan immers ook de boer uitkopen en niet bouwen. Als je maar lang genoeg daarover juridische procedures aanspant, wordt de situatie zonder de boerderij het nieuwe normaal en vervalt de mogelijkheid te bouwen. Nederland zit op slot voor de bouw, maar niet voor de nieuwkomers.

Eerst werden internationale verdragen getekend die van wonen een recht maakten (artikel 25), daarna verdragen die vluchtelingen beschermen en als toetje verdragen die de natuur beschermen. Waarom bedenkt niemand dat als je steeds meer mensen op een postzegel laat wonen, dat ooit de emmer overstroomt en daardoor de natuur verwaterd? Dat is toch elementaire logica?

Het wordt tijd dat als de Raad van State oordeelt op basis van de Europese habitatrichtlijn, de magistraten ook even het vluchtelingenverdrag en het basale mensenrecht op huisvrede te bestuderen. Botsende internationale regelgeving verdient zorgvuldig tegen elkaar te worden afgewogen. Politieke ambities voor natuurbehoud gaan niet boven primaire levensbehoeften.

Er wordt meer beloofd dan gebouwd.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

ASIELCRISIS! 295 TEVEEL in Ter Apel

Formerende partijen roepen ASIELCRISIS uit - Eric van der Burg geeft opgestapte COA-baas Ter Apel trap na - Instroom gewoon weer "ONGEVEER 900" - Nieuw record voor Ter Apel - Enge Mannetjes, overal

@Pritt Stift | 23-04-24 | 08:00 | 287 reacties

RECORD! 262 ericvanderburgers TEVEEL in Ter Apel

StasJenV slaat Nederlandse woningzoekende weer eens op de bek

@Pritt Stift | 04-04-24 | 19:00 | 195 reacties

GeenStijl schiet radeloos RTV Noord te hulp

Sympathieke regiozender weet het ook niet meer... WIJ WEL

@Pritt Stift | 18-03-24 | 14:59 | 195 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.