Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Zombie Apocalypse op Kensington Avenue: Welcome to the future III

Verslag van de Fentanyl Crisis in de VS, in drie delen. Door Teun Voeten

Terug naar Kensington. Medio september 2022 kom ik weer aan in Philly, zoals geroutineerde reizigers het noemen. Een jaar na mijn eerste bezoek is het territorium der verdoolden en verdoemden alleen maar uitgedijd. Toen gebeurde het vooral op Kensington Aveneu, tussen drie metrostations, af en toe een zijstraatje. Nu is de zombiezone 5 metrostations lang en vier zijstraten diep.  De sfeer is ook harder en aggressiever. Meer ruzie, geschreeuw en kleine vechtpartijtjes. 

Een voorbijganger met wie ik aan de praat raak bevestigt dit. ‘Ik heb het hier op Kensington nog nooit zo erg gezien,’ zegt Pete. Het is een vriendelijk oude zwarte man met nog maar één tandenstomp in zijn mond. Ik nodig hem uit voor ontbijt in een van de zeldzame diners op Kensington. Pete bestel grits, een soort glibberige, grijze havermout maar dan gemaakt van maismeel. Ook nog drie spiegeleieren erbij die hij volspuit met tomatenketchup. Alles lekker fijnparakken en doormekaar husselen! Ik moet me vermannen als hij de brei met een grote lepel naar binen slurpt. Pete was vroeger verslaafd. Aan de meth en hero. Soms drie gram op een dag. Hij kreeg een zoon, zag dankzij God opeens het licht en kickte af. Cold Turkey. Al 44 jaar clean nu. ‘Elke dag bij het ontwaken dank ik de Here dat ik nog leef’, zegt Pete. 

‘Vroeger was alles beter,’ zegt Pete als een waarachtige OK Boomer. ‘In mijn tijd hadden wij verslaafden nog fatsoen. We hadden een job en werkten gewoon. Nu zijn er alleen maar stelende verslaafden. Toen gaf de politie je een boete als je drugsparafreneia, vloeipapier en spuiten, op zak had. Nu spuit iedereen in het openbaar op straat, onder het oog van schoolkinderen. Wij hadden tenminste nog het fatsoen om een leegstand pand te kraken en daar een shooting gallery van te maken zodat we niemand tot last waren. Jonge kids knallen elkaar overhoop voor dope. No morals. People don’t care anymore.’ Pete heeft een vriend die bij een begrafenisondernemer werkt. ‘Vroeger waren de meeste doden oude mensen. Nu zijn het vooral kids, teenagers, soms zelfs 12 of 13 jaar.’

Stelen is voor de meeste mensen het verdienmodel om aan hun dagelijks porties te komen. Vrouwen bedrijven meestal prositutie. ‘Doing tricks,’ heet dat in straattaal. Tien, twintig dollar, verdient ze per klant, vertelt Galinda. Het is een jonge vrouw die zegt dat ze oorspronkelijk uit Kazachstan komt. Anderen vertellen me dat als vrouwen echt wanhopig zijn, ze al een blowjob voor vijf dollar doen. Galinda neemt me mee als ze dope scoort. Op een zijstraat van de avenue zit een jonge zwarte jongen op een stoel. ‘Hij is toch geen flik”, vraagt ze op mij wijzend. Galinda schudt haar hoofd en koopt haar portie fentanyl. Van een tandeloze vrouw die verderop in een tent achter een stuk spaanplaat woont, koopt ze nog voor een paar dollar een portie dope. Dope is hier een generieke naam voor alles wat geen fentanyl is, het kan eigenlijk alles zijn, maar meestal is het een van de vele tranquilizers die hier op Kensington te koop zijn. Haar spuitspulletjes heeft Galinda keurig in het klein blauw Narcan-etuitje van Prevention Point opgeborgen. Ze lost de fentanyl op in een dopje van een waterflesje, doet er nog wat van de dope bij en vult haar spuit met 4 streepjes. Ik help haar de arm af te binden. ‘Soms duurt de high twee uur. Soms tien minuten. In feite weet je nooit,’ zegt Galinda terwijl ze de naald vol bloed zuigt om dan vervolgens alles terug te spuiten.

Op het stoepje van een grocery wacht ik op Ted, een oude blanke man met baard die ik vorig jaar ook al gesproken had. Per toeval kwam ik hem gisteren weer tegen. Ted vertelde van een brand waardoor zijn bovenlichaam nu overdekt is met zware littekens. Hij sliep buiten bij de 7/11 op een plekje achter twee kliko’s. Een vuurtje dat ze hadden gemaakt om warm te blijven, sloeg over en de kliko vatte vlam. In het donker, in paniek wilde Ted wegrennen, maar liep tegen een paal op en viel naar achteren, in het brandend plastic. 

Ted komt niet opdagen en ik praat met een meisje met rozegeverfd haar dat ook op het stoepje zit Marina heet ze. Later komt haar viendin Breeah erbij.  Breeah heeft een mooi gezicht. Ze is 23. ‘Vroeger was ik knapper,’ geeft ze toe. Een paar vrouwen hebben haar laatst besprongen en plukken haar uitgetrokken. ‘Ze waren jaloers dat ik makkelijker klanten kreeg,’ legt ze uit. De meiden stalen ook 200 dollar van haar. ‘Het was niet het geld dat ik met dating verdiend had. Dat geld had ik van mijn moeder gekregen.’ Er bestaan voor haar klaarblijkelijk twee soorten geld: Geld dat niet helemaal zuiver is en geld dat eerlijk bekomen is. Als het eerste gestolen wordt, is dat niet zo erg, omdat het toch al onrein was. ‘Soms huil ik om mijn moeder en wil ik terug.’ Breeah studeerde journalistiek op West Chester College. Haar boyfriend zat aan de dope. Ze probeerde ook het een en ander en voordat ze het wist liep ze als fentanyl-verslaafde rond op Kensington. Ze wil er mee ophouden. En weer terug naar school. ‘Als ik er klaar voor ben.’ Wanneer is ze er klaar voor? ‘Dat weet ik niet,’ zegt ze met een onzekere stem. 

Marina zit al langer aan de grond. Op haar 16de begon ze met drugs. Eerst heroïne roken. Toen percocet, een combinatie van oxycodon met paracetamol. Later methadon. Uiteindelijk aan de fentanyl op Kensington. Momenteel zit ze in zak en as. Een paar vriendinnen hebben al haar spullen gejat. ‘Ik noem dat geen vrienden meer. Ben alles kwijt. Daar zat ook voor 30, 40 dollar dope bij.’ Marina ruikt onfris, ze zit onder de vliegen die ze af en toe wegslaat. Ze schuift haar broekspijp oomhoog. Daar zit een stinkend zwerend open abces, zo groot als een ei. ‘Ik moet eigenlijk naar een dokter,’ zegt ze. ‘Maar ik ben bang dat ze mijn been amputeren. Maar zo gaat het ook niet. Nobody wants to pick up a limping girl.’ 

Ik hoorde op Kensington al van een vleesetende drugs die enorme abcessen veroorzaakte. Ik dacht dat het over krokodil ging, een soort pauperheroïne gemaakt van codeïne en fosfor uit luciferkopjes. Het spul is meestal zo verontreinigd dat de gebruiker groenachtige schubben op zijn huid krijgt en spieren spontaan wegrotten. Maar waarschijnlijk gaat het om Xzylazine, een zwaar verdovinsgmiddel dat sinds kort ook  op de markt in Philadelphia is. ‘Flesh eating tranq dope on streets of Philadelphia,’ luidt de alarmerende kop in de Daily Mail. Waarschijnlijk heeft Marina dat ook. Als je denkt dat het ergste al gezien hebt kan het altijd nog erger. Welcome to the future…

Teun Voeten is antropoloog en oorlogsfotograaf, gepromoveerd op het Mexicaanse drugsgeweld. Eerder schreef hij boeken over de ondergrondse daklozen in New York, de oorlog in Sierra Leone en drugscriminaliteit in Antwerpen en Nederland. Voor GeenStijl berichte hij uit Odessa en met Arthur van Amerongen ging hij tien dagen op Safari Eurabia. 

Fragmenten uit deze reportage verschenen in andere vorm al in het laatste boek van Teun Voeten: Drug van de Duivel. De wereldwijde opmars van crystal meth.

Reaguursels

Inloggen

Wat een ontzettend deprimerende toestanden allemaal.

Duwbak_Linda | 08-10-22 | 07:04 | 2

Moet je ook niet zo vroeg opstaan.

knutsel_ | 08-10-22 | 07:27

@knutsel_ | 08-10-22 | 07:27:
Denk eerder dat 'we' nodig een discussie moeten voeren over de grenzen van de vrije wil. Niemand kiest bewust en vrijwillig om zo te leven.

Duwbak_Linda | 08-10-22 | 07:50

En toch beginnen er iedere dag weer heel veel jongeren aan, en daar zitten niet alleen maar kansarmen tussen. Als je willens en wetens drugs gaat gebruiken en je eindigt hier..... bad luck, maar ik heb geen medelijden met je.

PaulusdeBosrouter | 08-10-22 | 06:24 | 3

Dat weet ik zo net nog niet. Het is heel gebruikelijk om middelen voor geschreven te krijgen tegen ongemak. Het vermijden van ongemak het opzoeken van comfort is wat beschaving wordt genoemd.
De exponenten daarvan zijn de verslaafden. Maar de vele welvaartsziekten hebben dezelfde oorzaak. Gemakzucht, troost en comfort.

ratelaar | 08-10-22 | 06:54

Jeetje. Je hebt daar wel een punt. Misschien gaan "we" bijleren als de crises (vroeger had je er maar e e n ) doorzetten. Moeilijk wennen voor iemand die 75 jaren alleen maar up heeft gezien. Maar ben er klaar voor. *Glas water met siroop neemt.

Weethetallemaalniet | 08-10-22 | 07:11

Ik ga nog verder: Eigenlijk zou eenieder nu reeds moeten oefenen in shit situaties. Dagje nauwelijks eten of zo. 75 jaar kwam er onafgebroken water uit de kraan na openen. Eens oefenen met emmer? Niks doezen?

Weethetallemaalniet | 08-10-22 | 07:15

Een blowjob van een zwaar verslaafde, wie waagt z'n jantje daaraan?

Monkey Cabbage | 08-10-22 | 04:01

Men zou haast zeggen, lekker op betaalde reis naar overzee. Amsterdamse of welke drugsplek in NL dan ook niet millennial genoeg? Vliegfanaat Jetten zou het niet anders doen

dathoujetoch | 08-10-22 | 02:21
-weggejorist-
Bad - Casey | 08-10-22 | 00:21 | 2

Vanavond weer een rare film gezien, van de BBC: Blue Story.
Gaat enkel maar over negers en wannabee gangsta's, ergens in de buurt van London. Voor mij is dat te ver, maar een ander zit er wellicht middenin.

SNAFU | 08-10-22 | 00:13

Een stukje hel op aarde, zoveel negatief karma bij elkaar. Arme verschoppelingen.

Wattman | 07-10-22 | 23:09

Drugs. Het eerste monsterverbond tussen linkse slapjanusserij en crinineel grootkapitaal.

Lopendbuffet | 07-10-22 | 22:45 | 1

Halsema zou graag de coke legaliseren hoor ik net.

Wattman | 07-10-22 | 23:15

Me moeder is vroeg henes gegaan. Wat ik het meest miste van haar is dat ze me geen wegwijs maakte in hoe vrouwen zijn. Ik was aan het randje om in die drugs terecht te komen. Eenzaam en alleen, verloren, niemand die wat om me gaf, vriendin die na een jaar de verkering uitmaakte voor een ander. Precies vlak voor me moeder henes ging. Dus het ging snel bergafwaarts.

Tot ik mijn vrouw ontmoette. Die trok me omhoog en hield me uit het moeras. Ik heb nu leuke kinderen, en leuke kleinkinderen, en ook schoondochters, maar goed ander onderwerp. Ik rookte als een ketter, pakje zware Van Nelle sjag in twee dagen, en ben nu al 40 jaar gestopt.

Vandaag weer €500 energietoeslag bijgeschreven gekregen van de gemeente terwijl ik houtkachel stook. Ik kan m'n lol niet op. Er zijn ook leuke dingen in het leven.

DitjaarkrijgikAOW | 07-10-22 | 22:43 | 3

En u heeft ook de Heiland gevonden? Wat een mooi rijk en eerlijk leven! Fijn voor u!

dathoujetoch | 08-10-22 | 02:38

U heeft gelukkig zonder haar advies toch een prachtvrouw gevonden die u "omhoog trok en weg hield uit het moeras".

Bamako | 08-10-22 | 03:56

Wat is energietoeslag? Ik krijg nooit van niemand een gulden!

Weethetallemaalniet | 08-10-22 | 07:19
-weggejorist-
P-unit | 07-10-22 | 22:38 | 3

Klimaatcrisis.... stikstofcrisis....
man.... man... man, houdt toch op met je abstracte dromerij van wereld-weldoenerij.

nobodiesunmighty | 07-10-22 | 22:37

Triest.

En vrijgeven van al het spul mag misschien een oplossing zijn voor al het gedoe rondom de handel, maar dan krijg je nog veel meer van dit soort taferelen.

Sjiek | 07-10-22 | 22:20 | 1

Hoezo krijg je dan meer van dit soort taferelen?

Quantum Suicide | 08-10-22 | 00:24

"zag dankzij God opeens het licht en kickte af. Cold Turkey. Al 44 jaar clean nu. ‘Elke dag bij het ontwaken dank ik de Here dat ik nog leef’, zegt Pete"

www.youtube.com/watch?v=yzqTFNfeDnE

keistad | 07-10-22 | 22:17 | 5

@Wayfaring stranger | 07-10-22 | 22:35: Die kende ik nog niet. Bevalt me wel, dank voor de tip.

keistad | 07-10-22 | 22:54

@Wayfaring stranger | 07-10-22 | 23:05: Inderdaad ook goed te doen, die zal hier nog wel eens rondgalmen tijdens een biertje, proost.

keistad | 07-10-22 | 23:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Gelukkig ziet Halsema legalisatie van cocaïne wel zitten. What could possibly go wrong.

echtpaul | 07-10-22 | 22:15 | 2

Minder verslaafden omdat ze niet verslaafd gemaakt worden door de verkoper.

Pensionista | 07-10-22 | 22:25

De mens is de enigste diersoort die in staat is om niet alleen zijn leefomgeving, maar ook zijn lichaam bewust te slopen.Wat een treurnis.

Kowalski11 | 07-10-22 | 21:40 | 6

@John McClane | 07-10-22 | 22:19: Sorry, ik snap je tegel niet.

Kowalski11 | 07-10-22 | 22:27

@Kowalski11 | 07-10-22 | 22:27: Je schreef enigste -dat betekent zoiets als mooiste of leukste, een vervoeging van enig- waar je enige had moeten schrijven.

Après toi | 07-10-22 | 22:30

@Après toi | 07-10-22 | 22:30 Ah dank je, ik zie het nu ook, mijn fout.Ik vind trouwens slangen wel enig.

Kowalski11 | 07-10-22 | 23:16
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Spring Bruissteen | 07-10-22 | 21:33 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Een uitwas van het conflict tussen de VS en China. Keihard terugslaan is de enige optie en dat is gelukkig al bezig.

HerzlichWillkommen | 07-10-22 | 21:32

Goed dat er journalisten als Teun zijn die dit laten zien en de kunst verstaan om op een niet afstandelijke manier verslag te doen. Hard nodig lijkt me.

HD50 | 07-10-22 | 21:31

Ziet er een beetje uit als de "back to the eighties", gangs, drugs, graffiti....wat weer klopt met een seniele democraat achter de knoppen. Arme VS, zo'n mooi land, weer zo naar de klote... Fijn man, links

Nederlanddraaitdoor | 07-10-22 | 21:31 | 3

In de jaren 80 was het een seniele acteur.
Republikeins.

vander F | 07-10-22 | 21:51

@vander F | 07-10-22 | 21:51: Die was toen niet seniel. Dat kwam pas later. Reagan wordt algemeen beschouwd als een van de betere presidenten. Zelfs door de Democrats.

Wayfaring stranger | 07-10-22 | 22:38

@Wayfaring stranger | 07-10-22 | 22:38:
Sterker nog; Reagan is door de Amerikanen verkozen als beste president ooit

VanRechts | 07-10-22 | 23:59

De moderne mens gaat ten onder aan genotzucht en domheid. Deze verloedering is niet om aan te zien. En ik vond het centrum van Rotterdam eerder vanavond al zo erg.

MickeyGouda | 07-10-22 | 21:30 | 5

Ik adviseer om U te verdiepen in de ondergang van het Grote Romeinse Rijk de overeenkomsten zijn treffend.

Toedels | 07-10-22 | 22:26

@Toedels | 07-10-22 | 22:26: Ja, ook een toeslagenaffaire, en wat aardbevingen waarvan de schade niet werd gecompenseerd.

Après toi | 07-10-22 | 22:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Ja, dat was toen. Was een tijd dat er veel uitgevonden werd, en dat pakte niet altijd even goed uit voor de proefkonijnen.

Sinterbikske | 07-10-22 | 21:26

Alle afleveringen gelezen en ook wat docu's gezien. Ik kan maar één woord bedenken: Triest. Het blijven mensen en ergens heb ik zoiets van dat ze geholpen moeten worden. Maar ja, dat gaat daar nooit gebeuren. Behalve dan door een paar zeer barmhartige vrijwillers. De VS lijken zieker en zieker te worden en daar komen de obese mensen nog bij. Hoe in hemelsnaam gaat dit goedkomen over 20 á 30 jaar. Het machtigste land ter wereld heeft het meest aantal trieste mensen binnen de grenzen die voor altijd kansloos zullen blijven.

Hai D. | 07-10-22 | 21:21 | 6

@Sinterbikske | 07-10-22 | 21:33:
Foto nr. 3 doet mij erg denken aan de tunnel onder Hoog Catharijne jaren geleden trouwens. Liep ik dagelijks langs op weg naar de trein en zag ze allemaal liggen als ik naar links keek. Nu zijn ze daar niet meer, maar elders en hopelijk onder goede begeleiding. Ja, dat kost geld ja. Maar minder dan ze aan hun lot overlaten en alles laten jatten.
Moeilijk is het om voor iedereen een plek in de maatschappij(n) te krijgen. En ben wel bang dat het steeds moeilijker wordt.

Hai D. | 07-10-22 | 21:51

@Hai D. | 07-10-22 | 21:51:

Heerlen kon/kan er ook wat van.

Wattman | 07-10-22 | 23:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooie getuigenis van Pete

Klunhel | 07-10-22 | 21:20

Het land van de onbegrensde mogelijkheden..

Stadswacht | 07-10-22 | 21:13

Eigen verantwoordelijkheid?
Keuzes? Niet iedereen die met verslavende middelen in aanraking komt, wordt verslaafd en maakt er automatisch een zootje van. Echt niet.
Ook een kwestie van karakter.
Maak van slappelingen geen slachtoffers.

Aforist | 07-10-22 | 21:12 | 1

En zo is het maar net.

BobDobalina | 07-10-22 | 21:22

Hoe zeer ik het ook met deze lieden te doen heb, heb ik nog steeds een tyfushekel aan junks. Ze zijn in mijn ogen nog altijd de eerste verantwoordelijke voor het kiezen van dit pad. In Nederland stoppen we ze ook zonder problemen in een instelling voor stelselmatige daders als ze bij herhaling de fout im gegaan. Ooit de fout gemaakt door te denken dat ik er een kon helpen. Geloof me, bijna allemaal kiezen ze er zelf voor. Als het geen fentanyl is, is het alcohol of andere shit.

BobDobalina | 07-10-22 | 21:11 | 6

Ik ken dat , vroeger zat er zon junk op de trap in de flat waar ik woonde , stinkshut te roken, en dan tot de high voorbij was naar de muur te staren
Tommie , geen onaardig persoon.
Ik heb hem eens gevraagd , hoe het zo ver kon komen. Begin hij over de problemen die hij heeft gehad , en in de armen van de dealer hebben gedreven.
Ik dacht dan : iedereen ouder dan 6 jaar weet toch dat je zo alleen nog maar meer problemen krijgt ?
Af en toe verdween hij een paar weken, zag hij er een stuk beter uit als hij weer terug was, bleek dat hij in de bak had gezeten, en dan meteen weer beginnen met die troep

deathchant | 07-10-22 | 22:17

@BobDobalina | 07-10-22 | 21:33:
Ik zeg niet dat ze er niks aan kunnen doen, in tegendeel. Dat ze er voor kiezen echter niet. Het is wat kort door de bocht. Waarschuwingen in de wind slaan, dat zeker.
In ieder geval is een verslaafde verantwoordelijkheid voor de eigen verslaving en dus ook iets er aan doen. Behandeling is nodig bij sterke verslaving en dan neem je ook mee hoe verslaving zich intens heeft verweven met andere lichamelijke en sociale klachten.

Nuuk | 07-10-22 | 22:23
-weggejorist-
Momotaro | 07-10-22 | 23:48
▼ 3 antwoorden verborgen

Absurde beelden. Doet je een beetje denken aan een soort van apocalyptische doomsday film. De oplossing? Werkelijk geen idee, maar ik ben geen voorstander van het criminaliseren. Te veel effort, te weinig baten. Bovendien zijn er heel veel mensen die wel met mate drugs kunnen gebruiken. Ik ben liberaal genoeg om de verantwoordelijkheid bij de mensen neer te leggen. Maar dan wel de productie in handen van de overheid en met zeer strenge kwaliteitsrestricties. Kartels met VN troepen van de aardbol vegen. No mercy.

Hoe ga je dan om met diegenen die er zoals hierboven bijlopen? Nou daar zit 'm de crux van dit verhaal. Geen idee, maar als ik iets moest zeggen dan denk ik dat je er niet aan ontkomt door die mensen dwangmatig van de straat te plukken, te detoxxen en via maatschappelijke programma's verplicht om weer om mee te doen met de maatschappij. Soort van gevangenis, maar dan met een echt plan tot rehab. Nuttige dingen doen, goede professionele hulp en iedere dag testen op drugs etc etc. Niet zoals het nu is geregeld. Eigenlijk hetzelfde als wij doen met complexe schulden en onder bewindstelling, maar dan niet half. Dus veel minder vrijblijvend en veel gerichter op herstel. Ik heb er hoop op dat als wij al die miljarden dat wij nu aan de kartels vergooien gebruiken voor dit soort doelen dat wij dan mogelijk grip krijgen op het probleem. De schoen gaat hem echt wringen bij de dwang en inperken van mensenrechten...

0,0 garantie op succes, maar beter dan niks doen.

Kareldetweede | 07-10-22 | 21:10 | 2

Zo was Hoog Catharijne ook ooit, zeker de tunnel.
Ze hebben die mensen opvang gegeven, afkickprogrammas en de hopeloze gevallen heroine op medosch voorschrift. Ze zijn een jaar of 20 afwezig geweest en pas sinds kort is er weer wat overlast van gebruikende veiligelandiërs

Shoarmamasutra | 07-10-22 | 21:46

@Shoarmamasutra | 07-10-22 | 21:46: De echte heroïne junks gingen meestal vroeg dood. Op een zeker moment was bijna die hele generatie uitgestorven.

Après toi | 07-10-22 | 22:28

Ik denk dat het goed is om een goed gesprek met deze spuiters te voeren. Na afloop een flyer meegeven van GroenLinks met Halsema op de voorkant.

Kopieerapparaat | 07-10-22 | 21:10

Alle grote steden aan de westkust zitten vol daklozen en veels te hoge huren. Er komen ieder jaar een miljoen immigranten aan en die moeten ook ergens wonen. Immigratie ok maar zorg dan ook dat de huizenmarkt een beetje goed loopt anders kan het niet. Dit is maar een deel van de oplossing maar mijn god ze doen in europa en de usa precies hetzelfde. Ja tegen immigranten en dan verbaasd opkijken wat er allemaal mis gaat.

littlelebowsky | 07-10-22 | 21:05

Een YouTube film gezien van dat gebied. Een jaar later weer 1 en later weer 1 .
Het gekke is, dat ik daar toch een keer wil kijken/lopen met goede bedoelingen om mensen te helpen.
Maar hoe stupid is dat, als je in je eigen omgeving de maatschappij en het sociale ook ziet omvallen.
Kijk om je heen, en adviseer waar je kan .

XaaD666 | 07-10-22 | 21:03

Aangeraden leesvoer: ' Empire of pain' van Patrick Radden Keefe. Kan je lezen hoe het farmacieconcern van de familie Sackler hen aan godsvermogen hielp en de VS aan een catastrofaal drugsprobleem. De Sacklers zijn er uiteraard mee weg gekomen.

thijs4419 | 07-10-22 | 21:01

T'is net de Zeedijkbuurt 20 jaar geleden hè. Alleen in de stegen rondom de Dijk, de Geldersekade en de Nieuwmarkt, etc. spoten de junks cocktais bruin en wit of alleen wit waarna ze paranoïde door de buurt begonnen te stuiteren of exact hetzelfde erbij stonden als op deze Kensington Avenue...

Jan Gordelroos | 07-10-22 | 20:47 | 5

Dat was LANG niet zo erg als dit.

Asteroid-B612 | 07-10-22 | 21:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Had begrepen uit diverse docu's dat je al een lethale dosis fentanyl kunt kopen voor rond de $ 10.
Zullen de Colombianen en Mexicanen leuk vinden...

Ichneumonidae | 07-10-22 | 20:47 | 2

Zelf had ik voor dodelijke gekozen.

NiCeY | 07-10-22 | 20:57

Zou dat dan geen goede en goedkope pil van Drion zijn?

Argyronauta | 07-10-22 | 23:58

Verschrikkelijke beelden, misschien kunnen we die mensen waarschuwen dat het er daar over 5 jaar net zo uitziet als in Purmerend.

skoftig | 07-10-22 | 20:42

Volgende keer ook de nadelen laten zien.

Rattus | 07-10-22 | 20:40

Ik woon in Seattle, maar ik kan beamen dat bijna de gehele Amerikaanse west kust eruit ziet als een dystopian science fiction film uit de jaren 70: tentenkampen, zwervers met kartonnen borden ("need food. God Bless"), dichtgetimmerde winkels, graffiti op elk verkeersbord, mensen die voor pampus op de stoep liggen, kapotte wegen, overal rotzooi, etc, etc.

Ik weet ook niet wat de beste oplossing is, maar je word er in ieder geval niet vrolijk. Nog niet zo lang geleden was dit een van de allerbeste gebieden ter wereld om te wonen.

Enrico Palazzo | 07-10-22 | 20:38 | 8

@Andersdenkend | 07-10-22 | 21:00: Ja, San Francisco. Dat is al jaren niet meer de prachtige stad zoals in Vertigo te zien was. Ik heb iets soortgelijks daar meegemaakt: ik at daar eens in een fast food restaurant terwijl enkele daklozen buiten met de neus tegen de ramen stonden. Stond er iemand op om naar de WC te gaan, kwam een dakloze binnen om z'n etensresten van de tafel te jatten. Dat was al zo'n 30 jaar geleden.

Enrico Palazzo | 07-10-22 | 21:50

@Enrico Palazzo | 07-10-22 | 21:46: Ah, je zit aan de overkant van de baai aan de oostkant ? Ik ging vaak naar "The Funhouse" (vlak onder de Space Needle) en "El Corazon", underground rocknroll clubs, om bandjes te kijken. Maar West Seattle had toen al een bedenkelijke reputatie. Ik heb het nu over een jaar of 12 terug. Vermoedelijk is het inmiddels alleen maar erger geworden daar. Ging ook veel naar Bremerton (where the Bremolos are !).

Asteroid-B612 | 07-10-22 | 22:02

@Enrico Palazzo | 07-10-22 | 21:50: Wel beter voor je gezondheid als die dakloze het op eet.

Bamako | 08-10-22 | 04:04
▼ 5 antwoorden verborgen

De American dream (iedereen kan president worden, wat natuurlijk helemaal niet kan, want er is er maar eentje nodig) is ook wel een lachertje. Raak je ongewild werkloos (of gescheiden), dan kun je op straat gaan wonen. Krijg je dit soort shit.
In de VS tel je mee als je geld/vermogen hebt. Anders kun je gewoon aan het gas en ben je een loser.
Lekker land ja.

Ichneumonidae | 07-10-22 | 20:34 | 14

@BobDobalina | 07-10-22 | 20:50: Ik weet niet of dat wel klopt. Ik zag wat artikelen over de Amerikaanse arbeidsmarkt en daaruit bleek dat de mensen aldaar extreem veel nut en profijt uit hun opleidingen en werkervaring halen. Ook als ze niet veel gestudeerd hebben, kunnen ze ver komen en veel geld verdienen. Een Amerikaan met het equivalent van de (voormalige) MTS maakt veel sneller en beter carrière dan een Nederlander met een vergelijkbare opleiding.

Après toi | 07-10-22 | 22:07

Het is een land met een hardere mentaliteit. Als je gemotiveerd bent, kwaliteiten hebt en niet al teveel tegenslag, dan kun je veel sneller carrière maken en meer geld verdienen dan in Nederland/Europa. Het is gewoon geen land voor watjes of mensen met veel pech.

Après toi | 07-10-22 | 22:10

@Après toi | 07-10-22 | 22:07: ik las weer het tegenovergestelde, maar ik kan dat ook niet meer terugvinden.

In Nederland was het een paar jaar geleden wel hoger: esb.nu/esb/20056295/kansenongelijkhei...

BobDobalina | 07-10-22 | 23:14
▼ 11 antwoorden verborgen

Lezen jullie mee D66 en GL hipsters met jullie festival drugs?

HD50 | 07-10-22 | 20:32 | 3

Hoho..
Drugs is door en voor ieder.

NiCeY | 07-10-22 | 20:47

Ja ze denken Junks datnzijn anderen. Want geen gebit enzo Maar als je vroeger door Hoog Catharijne liep en je had het over je docenten van de Universiteit dan stond er rustig een junk op die vroeg hen de groeten te doen. Verkeerd afslagje genomen 10 of 20 jaar ervoor.

Shoarmamasutra | 07-10-22 | 22:20

@Shoarmamasutra | 07-10-22 | 22:20:
Deze reportage deed me trouwens terugdenken aan die tunnel onder Catharijne vroeger, mensen onder karton,
's ochtends werden daar soms doden afgevoerd, meen ik.

drastic | 07-10-22 | 22:50

Hoe moeilijk je het ook kan hebben, meestal is er nog ergens wel een lichtpuntje. Maar dit is pure wanhoop en ellende. Verschrikkelijk.

Deksmaat | 07-10-22 | 20:23 | 4

Nou een high van twee uur is nog steeds een lichtpuntje voor ze. Kunnen we we van alles van vinden maar is wel zo’n beetje de reden dat de ze dit leven leiden. Heb trek in fentanyl nu.

BobDobalina | 07-10-22 | 20:54
▼ 1 antwoord verborgen

Vrij nonchalante sfeer hangt er.

Rattus | 07-10-22 | 20:23

Ik volgde het al een paar jaar op de talloze YT kanalen maar het is meer dan Philly vrijwel iedere grote stad kent deze wijken waar de American dream uiteengespat is. Phillysound is niet meer ;((

Smoelensmid | 07-10-22 | 20:22

Gezien de wekelijkse vrij negatieve berichten en uitzichtloze situatie voor een groeiend aantal is het een kwestie van tijd voor ook dit in ons straatbeeld op gaat duiken. Ik hoop t niet natuurlijk.

Drembil | 07-10-22 | 20:20 | 4

In vergelijking met de jaren tachtig is het nu vrij clean in de grote steden. Maar kan natuurlijk weer veranderen.

knutsel_ | 07-10-22 | 20:47

Zie de stijgende consumptie van drugs hier. Lijkt me samen te hangen bij ongunstige situatie en ditto toekomstbeeld.

Drembil | 07-10-22 | 20:57

Dat is er al, maak 's avonds eens een wandeling onder Utrecht Centraal, en dan vooral aan de Jaarbeurszijde. Ten hemel schreiend wat je dan ziet.

malang | 07-10-22 | 21:18
▼ 1 antwoord verborgen

Hoop mensen hebben eigenlijk geestelijk zorg en/of ondersteuning nodig, daar begint de ellende.
Allemaal weg gesaneerd.
Dus een hoop drugsgebruikers en criminelen, en ook gevangenissen waarvan 30% van de mensen eigenlijk in een inrichting horen te zitten.
Docu's gezien over Rikers Island, wat vol zit met psychoten.

Torquemada | 07-10-22 | 20:20

Ik vind drugs en gebruikers eigenlijk altijd totaal oninteressant.

Vod Kanockers | 07-10-22 | 20:20 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

De war on drugs is niet erg succesvol, drugs vrijgeven daarentegen is zeker geen optie.

Sinterbikske | 07-10-22 | 20:19 | 3

Die war sloeg al nergens op, zeker niet als je alle soorten drugs op 1 hoop gooit.

Ichneumonidae | 07-10-22 | 20:22

We zullen wel moeten , want het effect van de zware drugs criminaliteit is veel te heftig.
Hele landen gaan eraan kapot.
En Kensington heeft weinig meer met hard Drugs te maken , maar met legale medicijnen, die extreem verslavend zijn.
Hele andere sfeer dan de Nieuwedijk vroeger

Torquemada | 07-10-22 | 20:25

Wanneer de war on drugs meet levens kost dan drugs moet je misschien iets anders proberen. Dit was altijd mijn argument maar sinds fentanyl klopt dat ook niet meer.

littlelebowsky | 07-10-22 | 21:12
-weggejorist-
Pekketrikker | 07-10-22 | 20:18 | 3

Had recent een operatie in NL, direct komen de zusters met ocycodon pillen aanzetten, weliswaar 5 mg ipv de 80 mg in de VS, maar ik veronderstelde na al die ellende in de States dat het of verboden was of heel terughoudend.

Diminutive | 07-10-22 | 20:17 | 17

@knutsel_ | 07-10-22 | 20:52: Heel herkenbaar idd. Mijn ex had ook zoiets. "Als ik naar de dokter ga, wil ik dat hij me helpt en me medicijnen voorschrijft zodat ik me weer beter voel. Daarom kom ik daar. Maar als je hier een been verliest zegt de dokter "neem een aspirientje en kom over 2 weken maar weer terug !"."

Asteroid-B612 | 07-10-22 | 23:07

@Asteroid-B612 | 07-10-22 | 23:07: Heel veel klachten gaan vanzelf weer over, waarom zou je dan medicijnen -met bijwerkingen- voorschrijven?

Après toi | 07-10-22 | 23:57

Heb al jaren last van polyneuropathie in mijn voeten. Slik 40mg oxycodon per dag. Weet dat het slecht is, maar heb dan geen veel pijn. Van alles geprobeerd, maar het helpt niet voldoende. Wel op doktersvoorschrift en houd me aan de dosering. Wandel ook veel, maar zou geen alternatief weten voor de oxycodon. Deze artikelen zetten me wel weer aan het denken!

Schoolmeester | 08-10-22 | 00:35
▼ 14 antwoorden verborgen

Interessant doch treurig relaas.

Taalnazi modus: het is ‘turning tricks’ ipv doing tricks.

_pacman_ | 07-10-22 | 20:17

Ach drugs zijn kut, het leven is ook kut. Je doet er toch niets aan linksom of rechtsom willen mensen wiens leven kapot is in verdovende middelen ontsnappen en bij mensen waar het ogenschijnlijk goed mee gaat die willen feesten. Wat dat betreft is fentanyl wel een mooie uitvinding van Janssen. Beetje teveel en je bent voer voor de wormen. Schijnt een "prettige" dood te zijn zo'n hotshot fentanyl. Verder laat ik junkies maar zo ver mogelijk links liggen. Nu Biden een generaal pardon heeft gedaan voor alle federale gedetineerden die voor bezit van een beetje wiet zijn gepakt, de staten heeft opgeroepen om hetzelfde te doen en marihuana een nieuwe classificering te geven (fentanyl staat aangeschreven als veiliger dan beetje hash) gaan de Amerikanen misschien eens doen aan de junks daar.

Theodorus.Goldbach | 07-10-22 | 20:16 | 9

@voldemort | 07-10-22 | 21:24:

Oh ja, Obama heeft zeker steken laten vallen. Maar de epidemie kwam pas echt tot stand aan het einde van Obama en begin van Trump. Het punt is meer dat Trump helemaal niets deed.

Theodorus.Goldbach | 07-10-22 | 21:40

@Theodorus.Goldbach | 07-10-22 | 21:40: Fentanyl is inmiddels doodsoorzaak nr. 1 onder volwassenen tussen 18 en 45 jaar ! Het is een zeer serieuze crisis. Ik begrijp hoe graag je dat Trump wil aanrekenen maar die heeft er geen zak mee te maken. Wat er gebeurde is dat mensen met chronische pijnklachten heel makkelijk oxycodon (en soms zelfs dilaudid) kregen voorgeschreven. Dat heeft er o.m. mee te maken dat dokters in de VS de neiging hebben erg gul en "ruimhartig" te zijn met het voorschrijven van medicamenten, om de patient tevreden te houden, want als die patient niet blij is zoekt hij gewoon een andere dokter. Maar het gaat hier wel om opiaten. Mensen raakten daar aan verslaafd. Vervolgens gaan ze op straat heroine kopen, wat ook nog goedkoper is. Dus dan zijn ze helemaal hooked. Na een tijdje zegt de dealer of wie dan ook "ik heb nog wel wat sterkers, fentanyl" en als je verslaafd bent ga je dat dus proberen want je MOET spul hebben. Dan is het probleem dat fentanyl inderdaad vele malen sterker is dan heroine, en als je dezelfde dosis tot je neemt als de heroine die je gewend bent, ga je gewoon de pijp uit. Het is super heftig spul.

Asteroid-B612 | 07-10-22 | 23:25
▼ 6 antwoorden verborgen

Word er onpasselijk van, doet aan the walking dead denken maar dan in het echt. Lijkt ver weg maar dat is wellicht naïef.

DrJaap | 07-10-22 | 20:15

In Vancouver hetzelfde. Daar geeft de overheid heroine aan de fentanyl-gebruikers. Verlaagt de mortaliteit.
Verder wel te vinden op YT. Echt te vreselijk voor woorden als je die zombies ziet.

Ichneumonidae | 07-10-22 | 20:13

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland