Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man - De Boze Muzelman

De Boze Blanke Man en de Ondergang van Nederland, deel 5

Ik werd er door verschillende mensen op geattendeerd dat Mohammed Rasoel in 2019 met de opvolger van De Ondergang van Nederland kwam: Melkkoe én Zondebok. Naïeve dwazen zonder land, zonder God en zonder toekomst. Het pamflet was aan mijn aandacht ontsnapt omdat ik de literaire supplementen van NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw, de Groene Amsterdammer en Vrij Nederland niet lees. 

We weten nog steeds niet wie de spookschrijver is, al kunnen we er gevoeglijk van uitgaan dat het niet de Pakistaanse variétéartiest Zoka Fatah, ook wel bekend als 'De Zoon van Tarzan', was. Hugo Brandt Corstius en Gerrit Komrij zijn dood, Max Pam of Theodor Holman weten meer maar bevestigen noch ontkennen het vermoeden dat het hun oud-collega van Propria Cures Bob Polak is. 

Mohamed Rasoel verwijst in zijn nieuwe pamflet naar GeenStijl. 

In Nederland ligt de toegestane opinie vooralsnog tussen Geenstijl en De Volkskrant. (…) Bespreekt een van beide kanalen een onderwerp, dan is het onderwerp legitiem geworden.

De Volkskrant kan zich van Geenstijl distantiëren door het weblog extreem-rechts en vrouwonvriendelijk te noemen. (…) Geenstijl distantieert zich van de slaafse gehoorzaamheid aan de politiek-correctheid. Samen vormen beide media de doelpalen waar het kijkersvolk z'n mening in mag proberen te schieten. Wie ernaast schiet is een PVV'er. Voor de bühne zijn De Volkskrant en Geenstijl aartsvijanden, maar achter de coulissen zijn de redacties het over de grote lijnen eens.

De witblanke man is melkkoe én zondebok. Hij draait overal voor op en is toch racist. Hij betaalt het meest belasting en krijgt er het minst voor terug. (…) Hij moet zijn zoontje wijsmaken dat jongens ook meisjes kunnen zijn. De Nederlandse man is een naïeve dwaas, zonder land, zonder God, zonder toekomst.

De spookschrijver vertolkte in zijn eerste boek nog een echte Boze Blanke Hollandse Man, maar in zijn nieuwe boek klinkt ook de voxpop van boze islamitische Nederlanders door. Renzo Verwer besteedde er op zijn blog aandacht aan. 

Op een bepaalde manier is Rasoel nu pro-islam, want hij stelt dat het westen achter aanslagen zit, en daarvan moslims (ideale daders) de schuld geeft. Bovendien lijkt hij wel wat te zien in onderdanige vrouwen…

Of is dat ironie?

In het boek als geheel en al helemaal aan het einde lees je toch zijn nostalgie naar, en een pleidooi voor westerse beschaving. Hij gaat tekeer tegen mensen uit niet-westerse samenlevingen. Hij stelt dat Nederland dat zijn historisch besef kwijt is, meegaat in genderneutrale onzin en er een verkeerde man-vrouw-opvatting op na is gaan houden. Ook de Martin-Bosma-term ‘minderheid in eigen land’ duikt op.

Ik vind booslim een van de allerlelijkste taalvondsten van de afgelopen jaren en heb het liever over de Boze Muzelman. Daarbij denk ik vooral aan Kashmir's 'Rage Boy'. Boze Muzelmannen zijn een dankbaar object voor persfotografen, temeer omdat de demonstranten er nogal fotogeniek uitzien en niet bepaald uitblinken in eruditie en taalbeheersing. Death to all juice! 

Ik word niet graag afgeserveerd als xenofoob, islamofoob en Arabofoob en wil daarom, als advocaat van duivel, speciaal voor deze gelegenheid een lans breken voor met name de Arabieren, die altijd boos lijken te zijn. Vooral Hollywood heeft bijgedragen aan de beeldvorming van een ziedende, verkrachtende Ali Baba met zijn kromzwaard.

Jack Shaheen was hoogleraar massacommunicatie en vocht zijn hele leven tegen de negatieve manier waarop Arabieren in de Amerikaanse filmindustrie in beeld worden gebracht. Hij publiceerde twee opzienbarende boeken: The TV Arab (Arab and Muslim Stereotyping in American Popular Culture) en Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People

Shaheen stelt dat de grote zenders, inclusief NBC, Fox, ABC en CBS, sinds 11 september niet alleen de Arabische moslims in een kwaad daglicht hebben gesteld, maar ook nog eens proberen Arabische Amerikanen gelijk te stellen aan terroristen. De ontmenselijking van Arabieren staat voorop. Dode Arabieren worden teruggebracht tot collateral damage want met Arabieren sympathiseer je nu eenmaal niet.

Voor Reel Bad Arabs bestudeerde Shaheen ruim negenhonderd Amerikaanse films waarin Arabieren of bewoners van het Midden-Oosten voorkomen. Shaheen concludeert dat Arabieren worden neergezet als terroristen, bloeddorstige strijders, rijke, onethische smeerlappen en als fanatici die in een andere god geloven en weinig of geen waarde aan het leven hechten. Ze willen het Westen vernietigen met olie en terrorisme. Ze ontvoeren, mishandelen en verkrachten westerse vrouwen, hebben vrijwel nooit familie en wonen op primitieve plekken, bij voorkeur in de woestijn. Als je Arabische vrouwen al ziet in films, zijn ze verborgen in zwarte lappen of gaat het om zwijgende, exotische haremmeisjes. 

In de films die Shaheen zag, werden Arabieren zelden als normale mensen geportretteerd. 'Door Arabieren met dat soort zaken te associëren, worden ze gedemoniseerd en ontmenselijkt. Hollywood heeft', aldus Shaheen, 'een atmosfeer van intolerantie gekweekt waarin, zeker na 11 september, racisme gedijt. Voor de Disney-film Aladdin werd nauwelijks met Arabieren overlegd. In deze animatiefilm, waarvan de gehele cast uit Arabieren bestaat, hebben de helden een lichtere huid en een Amerikaans accent, terwijl de boosaardige bewakers en koopmannen een donkere huid, haakneuzen en een zwaar Arabisch accent hebben. Als joden zo werden afgebeeld, zou een enorme rel ontstaan.'

In het Nederland van de jaren zestig gold de Arabier aanvankelijk nog als exotisch, net als de eerste lichting gastarbeiders. Voor hele generaties Nederlanders was de vliegende fakir in de Efteling de eerste kennismaking met het Midden-Oosten, of de strip Iznogoedh, die jaren in het weekblad Pep stond. Iznogoedh van de tekenaars Tabary en Goscinny was gebaseerd op de Arabische Vertellingen van 1001 nacht. De hoofdrol is voor de boosaardige Iznogoedh, die terzijde wordt gestaan door de onnozele Ali del Dehrel. Het succes van de strip is het eindeloos uitmelken van één grap: Iznogoedh verzint iets om van de kalief af te komen (hij wil zelf de macht overnemen) en trapt vervolgens in zijn eigen val.

In de zomer van 1975 stond de hit Aggesus van Alexander Curly weken bovenaan in de Top 40 en zong heel Nederland het lied over de lotgevallen van deze gastarbeider uit volle borst mee. Aggesus was een Turk, al deed zijn wonderlijke naam met keelklanken eerder aan een Marokkaan denken en ook het koeterwaalse refrein 'Aggesus daggena gajanagoet' riep eerder een Arabische dan een Turkse sfeer op.

Turk of Marokkaan, voor Alexander Curly was het één pot nat en de boodschap van zijn smartlap was duidelijk: de gastarbeider geilt op onze blanke dochters en trekt graag een mes (terwijl het toch algemeen bekend is dat Turken bij voorkeur schieten). Moslims en messen blijven, mede dankzij Mohammed B., hardnekkig met elkaar verbonden. 

Aggesus

Wat doen we met die Arabieren hier

Vreemd genoeg protesteerde niemand tegen de hit van Alexander Curly, terwijl in datzelfde jaar het lied Wat doen we met die Arabieren hier (want 'ze zijn niet te vertrouwen bij onze mooie vrouwen') van Vader Abraham tot Kamervragen leidde en geboycot werd door de NOS-radio. Vijf woedende Arabische werknemers hadden een strafklacht ingediend tegen Pierre Kartner, die tijdelijk onder politiebewaking werd gesteld en later nog zijn excuses aanbood aan de honorair consul van Koeweit. 

Wat de boze muzelmannen betreft: in The Looming Tower schrijft Lawrence Wright hoe een gevoel van vernedering in de Arabische wereld de gedachtegang beïnvloedde die uiteindelijk Al-Qaeda en ISIS werd. Osama bin Laden riep in een beroemd geworden preek hoe het westen de moslimwereld had vernederd en dat conservatieve moslims zijn vernederd door de hypermoderne samenleving en de kosmopolitische McDonaldisering van de wereld. Voor hen is het herstel van het zevende-eeuwse kalifaat hun manier om de traditionele mannelijkheid te herstellen. 

In 1988 en 1989 volgde ik Midden-Oostenstudies aan de gerenommeerde Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Een van mijn professoren - een in Marokko geboren Israëli - opende het college Geschiedenis van het Midden-Oosten met de woorden: "Als een Joodse jongen veertien jaar wordt, krijgt hij boeken van zijn ouders, een Arabische jongen krijgt van zijn vader een mes."

Op het lijstje met verplichte literatuur die de professor uitdeelde, prijkten bovenaan twee boeken van de Israëlische wetenschapper Raphael Patai: The Jewish mind en The Arab mind. Beide boeken lagen op het nachtkastje van George W. Bush toen hij president was. Zowel Israeli als Patai zijn overtuigd van de superioriteit van de Joodse geest ten aanzien van de Arabische geest. Nou roep ik in een valse bui wel eens: "Kijk maar hoeveel Joodse Nobelprijswinnaars er zijn en hoeveel islamitisch/Arabische, en kijk dan naar de proporties: bijna 2 miljard mohammedanen en 15 miljoen Joden wereldwijd!"

Maar ik sluit passend in stijl af met dat verhaal van de Marokkaans-Israëlische professor, het boek, de Arabier en het mes: een van de talloze scheldwoorden voor Marokkaanse Joden in Israël is namelijk sakinai'im (messentrekkers). 

Een kwestie van nature, or nurture

Reaguursels

Inloggen

Nederlanders lopen op klompen, de vrouwen dragen "Frau Antje" klederdracht en kweken tulpen of kaas. Het enige dat daaraan in de afgelopen 4 a 5 decennia veranderde is dat we ook nog eens allemaal aan de wiet zijn.

I rest my case.

bergsbeklimmer | 04-09-22 | 08:51

Iedereen heeft het tegenwoordig maar over boze dit en boze dat. En soms ook nog gekoppeld aan huidskleur. Boosheid is het nieuwe racisme lijkt het wel. Weer een uitvinding van woke overigens. Die plakken graag etiketten. Maar boosheid stopt waar haat en geweld beginnen. De VU-meter metafoor van Basoel is mooi. Bij Westerlingen staat het boosheidmeter-streepje standaard tussen de 2-4 (gewone boosheid). Het kost veel moeite om die te laten uitschieten naar de 9-10. Het haat- en geweldgebied. Bij moslims staat de meter standaard tussen de 6-8. Er hoeft vrij weinig te gebeuren en de steen vliegt door de lucht op de tot haar hoofd ingegraven vrouw.

Tiscali-2 | 04-09-22 | 08:50

Als het om hollywoodfilms gaat worden Duitsers en Russen ook vaak in negatieve stereotypen neergezet. Moeten we dat als een probleem zien? Of erkennen dat daar iets aan vooraf is gegaan?

Voordat we politiek corrupt de werkelijkheid moesten verzwijgen is er genoeg geschreven over de Arabische wereld. Over slavernij, over omgang met vrouwen, over terroristische moordenaarsclubjes in dienst van brute dictaturen.

Het is veelzeggend dat Arabieren zelfs in de islamitische wereld niet zo geliefd zijn. Het Perzische woord voor "Arabier" betekent ook "onbeschoft, onbetrouwbaar". En in landen als Pakistan, Indonesië, Egypte en Nigeria weten ze hoe gastarbeiders in de golfstaten behandeld worden. En dat is niet best. Koerden en Berbers hebben onder Arabisch bestuur met uitroeiing te maken gehad. Onder Saddam werden Koerdische meisjes als speelgoed verhandeld naar andere Arabische landen.

Natuurlijk is niet elke Arabier een slavinnen verkrachtende terrorist. Net zo min als elke Duitser een nazi-kampbeul is. Maar in veel Arabische landen was slavernij tot 60 jaar geleden legaal; en het wordt daar nog steeds veel gedoogd. Onder de sharia is ook verkrachting legaal (slavinnen, ongelovigen en binnen het huwelijk), en anders wordt de vrouw bestraft.
Arabisch terrorisme is ook al 70 jaar een constante factor in Europa. NL kreeg er in 1972 mee te maken in Ravenstein. Hetzelfde jaar van het bloedbad in München waarbij de joodse slachtoffers urenlang zijn gemarteld. Vandaar de interesse van de VPRO.

Nee, ik kan niet echt zitten met het slechte beeld dat "we" van Arabieren hebben. De meeste Westerse mensen zien heus wel het verschil tussen een individu en een bevolkingsgroep. Dat neemt niet weg dat we hier een hoop problemen hebben met onder andere Arabische asieleisers. Vrij ernstige problemen zelfs, die door de msm zoveel mogelijk geheim worden gehouden.

Dandruff | 04-09-22 | 08:44

Over melkkoeien gesproken: spaarders die geen (of te laat) bezwaar maakten tegen de al jaren onterechte spaartaks worden niet gecompenseerd.

De overheid begrijpt bij monde van de staatssecretaris dat het rechtsgevoel van deze mensen 'wordt gekrenkt', maar helaas, het geld ontbreekt. Want zeven miljard gejat geld is lastig terug betalen.

Zoveel dus als: kost uw recht de overheid geld, dan kunt u dat recht op uw buik schrijven.

Rechtstaat anno 2022.

jochum1980 | 04-09-22 | 07:40 | 2

Degenen die tijdig bezwaar hebben gemaakt krijgen het wel terug.
Dat maakt het extra zuur voor hen die braver waren.

Roos | 04-09-22 | 07:53

Lekker on point

YesMan! | 04-09-22 | 08:10

Het is een dezer dagen 50 jaar geleden dat de gijzelingen tijdens de OS in München plaatsvonden. En mede het dood en verderf dat Jassar Arafat zijn brigades daarna aangericht hebben heeft mijn beeldvorming over de Arabische wereld voor de rest van mijn leven bevestigd. En dat is niet best.

Haberdoebas | 04-09-22 | 07:29

"In 2017, Israeli published a book in Hebrew titled The Arab Minority in Israel, Open and Hidden Processes, in which he calls the Arab minority a "fifth column", who receive more from the state than they contribute and expresses regret that they are not confined to camps like Japanese Americans were in WWII" (Wiki: Raphael Israeli)

Boze Blanke Professor?

Duwbak_Linda | 04-09-22 | 06:38 | 1

The Arab Mind is ook al fout bevonden
"Other scholars describe the book as simplistic, reductionist, stereotyping, generic, racist, essentialist, outdated, superseded, flawed, unscientific, coldhearted, and even intellectually dishonest"
Dat zijn een heleboel moeilijke woorden voor #Foei!
en.wikipedia.org/wiki/The_Arab_Mind

Duwbak_Linda | 04-09-22 | 07:18

Tja, vele volkeren koesteren een hermetisch vijandbeeld. En hoe dichterbij aan de grens hoe hechter het 'narratief' van de vijand lijkt het wel. Er zijn anno vandaag nog steeds memo's die mij oproepen om een fiets terug uit Duitsland te repatriëren (halen) ...
Enfin. De relativering van het Hollywood-addergebroed aka de mondiale muslim stuit mij toch wel tegen de borst. Ik ben al wat ouder en mijn wereldje was net zo overzichtelijk: Hollanders = oké, Duitsers zijn sinds 1991 oké, Joden zijn zielig en okée en Mussels zijn altijd al en nog steeds fout geweest. En nog steeds. Hoewel ik op straat (daar werk ik een paar dagen per week) steeds meer moslims tegen kom die bij lange na niet zo zombie zijn als ik dacht vind ik het moeilijk te wennen aan het idee om ook hen als mensen te zien.
Mag ik dat zeggen ?

LD69 | 04-09-22 | 04:29

Dit las weer heerlijk weg Tuur. Vooral ook omdat het zo wáár is. Nederlanders zijn verdwaald. Weinig spiritueels waar we gezamenlijk in geloven en aardser gesproken doen ook landsgrenzen, culturele identiteit etc niet meer mee. Te weinig ieg. Wie of wat ben je dan?

OuweOuweLekkerMauwe | 04-09-22 | 00:53

"Voor de bühne zijn De Volkskrant en Geenstijl aartsvijanden, maar achter de coulissen zijn de redacties het over de grote lijnen eens."

Intrigerende opmerking.
Ik zou het niet verwachten. Is het waar als een ander die constatering doet?

Roos | 03-09-22 | 23:12 | 7

Lieve Roos, ieder schip vaart een koers maar heeft ook een anker. Vooral bij landrotten heeft dat laatste nogal impact. En het VK bestaat vooral uit kapiteins op wal.

LD69 | 04-09-22 | 03:57

@cugel | 04-09-22 | 01:01:
Zowel moslims als écht linkse piepels houden van een Sterke Leider.
Een Al-Duce, een Totale Autist die Het Woord (van God) één op één doorgeeft. Een blanke man die jou geruststelt: je hoeft niet langer te twijfelen, je hoeft zelfs niet langer 'nah' te denken: Ich bin für dich da, Sono qui per te.

LD69 | 04-09-22 | 04:04

@LD69 | 04-09-22 | 04:04: Mooi! Die Italiaanse uitdrukking kende ik niet. Per te kon ik raden, maar sono qui niet.

cugel | 04-09-22 | 05:04
▼ 4 antwoorden verborgen

Zo.....
Onder de indruk.
Feitenkennis.
Zo zie ik ze graag.

MagnificentRon | 03-09-22 | 23:04 | 1

Wie? De mohammedanen?

HogeNood | 03-09-22 | 23:08

Ik heb mijn hoop gevestigd op de 'Revisionist School of Islamic Studies' die de angel uit de islamitische orthodoxie (en erger) zou moeten halen.
Alleen hoor je recent veel te weinig van publicaties daaromtrent op universitair / academisch niveau. Wordt ondertussen toch wel tijd.....
en.wikipedia.org/wiki/Revisionist_sch...
Hans Jansen bijvoorbeeld is ook al weer zeven+ jaar geleden overleden.

Aristotalloss | 03-09-22 | 22:58 | 2

85% van de mohammedaanse schrijfsels gaat over de profeet.
En die worden dan herschreven?

HogeNood | 03-09-22 | 23:10

@HogeNood | 03-09-22 | 23:10: Het gaat erom of die schrijfsels waar zijn of niet. Een biografie van iemand verzinnen is niet zo moeilijk, daar zijn er al honderdduizenden van geschreven. Dat is tenslotte bijna de core business van iedere romancier. En ja, die kunnen ook heel gedetailleerd zijn.
't Schijnt dat Mohammed oorspronkelijk een naam, titel of iets dergelijks van Jezus was. Later zouden leiders zich toen Jezus niet terug op aarde kwam, met Jezus/Mohammed zijn gaan identificeren en nog later is Mohammed volgens die opvatting een eigen leven gaan leiden en zijn er allerlei verhalen om hem heen verzonnen om onder meer de Koran - wat oorspronkelijk een christelijk boek was - aan hem op te kunnen hangen.
Simply put...

Aristotalloss | 04-09-22 | 00:54

Vorige maand ben ik naar het Verenigd Koninkrijk geweest. Daar is de situatie al een stuk erger dan in Nederland. Naast dat het vergeven is van de Pakistaanse muzelmannen (oh pardon, 'Aziaten'), lopen er overal van die Dementors rond met hele hordes grut in vergelijkbaar kledij.

Dat is ons voorland. Je kan alleen maar concluderen dat islam al gewonnen heeft, we weten het alleen nog niet.

marcoplarco | 03-09-22 | 22:52 | 2

Is net als in NL erg geconcentreerd. Er zijn grote delen van het land waar het een uitzondering is, ik woon er al jaren.

Slough | 03-09-22 | 23:35

Voor Akzo?

borgmonster | 04-09-22 | 00:38

Met terugwerkende kracht fan van vader Alhambra uh Abraham.

Wattman | 03-09-22 | 22:52

Lijkt me Thierry

Upendo | 03-09-22 | 22:47

Dus aanvankelijk beledigd zijn vanwege een samenleving die ze niet zint, waar ze niet worden gedwongen aan mee te doen. En daarna beledigd dat er een sfeer van 'vooroordelen' bestaat na alles wat er gebeurd is.
Geen enkele reflectie of relativering.

letopuwzaak | 03-09-22 | 22:43 | 1

Dat typeert de moslim, naast het grote gebrek aan zelfspot.
Daarin kunnen moslims niet meer verschillen dan Joden, die de humor min of meer hebben uitgevonden.

Roos | 03-09-22 | 22:55
-weggejorist-
skoftig | 03-09-22 | 22:28 | 1

Ik heb beide boekjes direct besteld. Nog in het eerste bezig. Als Basoel niet is wie hij zegt te zijn dan is alles ironie. Dus ook het tweede lijkt me. Ik schat de schrijver mijn leeftijd +- 8 jaar. In welk land zijn krokodillen heilig? Dat is een aanwijzing. In ieder geval zeer de moeite waard.

Tiscali-2 | 03-09-22 | 22:27 | 8

@Tiscali-2 | 03-09-22 | 22:40: dat nieuws heb ik dus niet durven aanklikken.

Oude mensen mishandelen is voor mij iets wat ik nooit zal kunnen begrijpen en wat me fysiek vult met walging.

Roos | 03-09-22 | 23:41

@Roos | 03-09-22 | 23:41:
Dat is dus precies waar het boekje ‘De ondergang van NL’ over gaat. Een beschrijving van moslims en hun cultuur die gewoon haaks op die van de onze staat. In hun land is geweld (ook naar dieren) noodzakelijk om te leven. Van kinds af aan worden ze geconfronteerd met geweld. Dit is nodig om een plek te veroveren in de hiërarchie van hun gezin en dorp. Doe je er niet aan mee dan wordt je verstoten. In al de afgelopen eeuwen heeft de evolutie stilgestaan. De islam geeft nog enige richting maar ook de Koran is een handboek waarin vergelding wordt gepredikt en verheerlijkt. Het is een verloren strijd om daar verandering in aan te brengen.

Tiscali-2 | 04-09-22 | 00:04

Heilig in Egypte. Dat wist u toch ook wel?

borgmonster | 04-09-22 | 00:40
▼ 5 antwoorden verborgen

Krijg zowat het idee dat het gevaarlijk wordt om je
mening te geven onder je eigen naam!!

overVecht | 03-09-22 | 22:13 | 5

@graftak … en Salman.

borgmonster | 03-09-22 | 22:26

Ik voeg daar graag aan toe: New York, Washington, Parijs, Brussel, Madrid, Nice en Berlijn.

ChupaChupa | 03-09-22 | 23:20
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Te-kapen-varen | 03-09-22 | 22:11

Het probleem is dat behalve een monopolie op de waarheid ze er in het algemeen ook een monopolie op de vrijheid op na houden. Eigen vrijheden zijn prima maar de vrijheden van anderen, vrouwen, homo's, christenen, atheïsten daar hebben ze dan weer niet zo veel mee.

Snoorderlag | 03-09-22 | 22:09 | 1

Dat bij de kwaliteitsmedia nog niet helemaal ingedaald. Die zetten nog volop in op de boze "witte" man.

Garantiebewijs | 03-09-22 | 22:20
-weggejorist-
SNAFU | 03-09-22 | 22:05 | 13
▼ 13 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Kompromat | 03-09-22 | 22:01 | 2

“Ik word niet graag afgeserveerd als xenofoob, islamofoob en Arabofoob en wil daarom, als advocaat van duivel, speciaal voor deze gelegenheid een lans breken voor met name de Arabieren, die altijd boos lijken te zijn.”

Nou, ‘advocaat van de duivel’, deze is dan voor u.

Arabieren zullen zeker niet “altijd boos” zijn, maar Arabieren hebben wel op veel vlakken de schijn tegen.

Is het de schuld van het Westen dat ze elkaar de koppen inslaan in Syrië? Is het Westen schuldig aan de (burger)oorlogen in Jemen, Libië, de burgeroorlog tussen 1975-1990 in Libanon, de schofterige manier waarop gastarbeiders in de Golfstaten worden behandeld, eerwraak et cetera?

Dat het Westen overal de schuld - via allerlei moeilijk te volgen omwegen - van krijgt door veel Arabieren, betekent niet dat het ook daadwerkelijk de schuld heeft.

Arabieren hebben er namelijk een handje van het Westen (en Israel) meestal (ik zou zelfs willen zeggen ‘altijd’, maar ik kan dat niet onderbouwen met feiten: ik ken hen niet allemaal) de schuld van alles te geven. Om maar niet te hoeven toegeven/erkennen dat ze gewoon zelf schuldig zijn aan al hun eigen ellende (oorlog, armoede, corruptie, achterlijkheid et cetera).

Dat heb je nu eenmaal in een eercultuur zoals de hunne.

Een van de aspecten daarvan is bijvoorbeeld altijd de baas willen zijn; toen door de ‘Arabische lente’ regimes omvielen, zag je in sommige landen dat er meteen naar de macht werd gegrepen en oppositionele krachten in de kiem werden gesmoord. Democratie betekent de rechten van anderen respecteren, maar in de ik-ik-ik cultuur is jouw woord wet.

Stel je eens voor hoe een - in potentie - steenrijk land als Libië, met een vrijwel homogene bevolking, klein in aantallen, eruit had gezien indien men in plaats van elkaar bestrijden, gewoon met elkaar om tafel was gaan zitten en de rijkdommen van het land eerlijk onder elkaar had verdeeld? Ze hoeven alleen maar de wapens neer te leggen, naar elkaar te luisteren, elkaars meningen respecteren en niet meer in elkaars haren te vliegen.

Toch gebeurt dat niet.

Misschien is dus die cultuur wel de reden waarom democratieën in de Arabische wereld nooit lukken.

En - tussen neus en lippen door - voor ‘ons’ wel de reden om deze mensen, die in grote getale hierheen komen, te weren uit ons land?

Noem maar een echt democratisch Arabisch land op (Tunesië is nu de facto ook al in een soort dictatuur terecht gekomen, met die president die de macht naar zich toe getrokken heeft). Ik ken ze niet.

Buiten het Midden-Oosten (waar alleen Israel een democratie is - en Turkije ‘discutabel’ is) en Noord-Afrika vind je overal democratieën. Maar niet dus in hun regio. Veelzeggend, nietwaar?

Tja.

En wat betreft die beeldvorming; kip-ei discussie. Wat was er eerst? De misstanden of de ‘stigmatisering’? Hoe wordt een cliché een cliché?

Nee,

Ik denk dat ik u maar niet als mijn advocaat zou kiezen.

Schoenmaker, blijft bij uw leest.

Kompromat | 03-09-22 | 21:55 | 6

Daar moest ik ook aan denken. Tuur had een een wel heel zonnige bril op toen hij dit opschreef. Het gebrek aan zelfspot en reflectie ontbreekt over het algemeen bij de moslim, want zou hij, zij daar aan doen dan wordt Allah daarmee beledigd want hij, zij is volmaakt in de ogen van Allah.

forecastle | 04-09-22 | 07:17

Libië heeft uitdrukkelijk geen ‘ homogene’ bevolking. Er is een groot verschil tussen de kustbewoners van Tripoli en Benghazi en de op uitnodiging van Ghadaffi in de zeventiger jaren van de vorige eeuw geïmporteerde bewoners van de Fezzan, het Sahariaanse binnenland. Die mensen zijn afkomstig uit de Sahellanden en zuidelijker Afrikaanse landen.

bisbisbis | 04-09-22 | 08:45
▼ 3 antwoorden verborgen

Geweldige video! Met die dansmariekes die misschien nog wel de grootste schok zijn voor die figuren van de achterlijkste religie van deze wereld.
Overigens ook weer een prima tekst van Van Amerongen die ook mij met mijn neus op de feiten drukt van mijn vooroordelen, want, hoe achterlijk ik de religie ook mag vinden, en kennelijk stond ik daarin niet alleen gezien die liedjes die Tuur aanhaalt en die ik min of meer vergeten was, het blijven natuurlijk mensen die best veel met ons gemeen hebben. Ook al hebben ze minder Nobel prijzen dan de Joden en houden ze in Marokko mogelijk teveel van messen.

cugel | 04-09-22 | 00:19

Iedereen met de voornaam Mohamed, wantrouw ik bij voorbaat.... dus, mijnheer Rasoel (!?)

Keyboardspeler | 03-09-22 | 21:41 | 1

Inmiddels is het de meest voorkomende voornaam voor jongens....

Roos | 03-09-22 | 23:02

Blanke mannen, Moslims en Joden. Alle drie slaven van de Oligarchen.
Verdeel en heers levert al eeuwen een prima rendement.
Zie ook Dark Brandon's speech van een paar dagen geleden.
www.youtube.com/watch?v=7YyBtMxZgQs

pjotr nicknaamtov | 03-09-22 | 21:34

...'Zeg ken jij de muzelman, de muzelman...' etc

darmflora | 03-09-22 | 21:33 | 1

Oeiooeoei

borgmonster | 03-09-22 | 22:09

Als culturele vooroordelen steeds opnieuw worden bevestigd, zijn het dan nog vooroordelen?

MickeyGouda | 03-09-22 | 21:32 | 4

@Roos | 03-09-22 | 22:45:
Djembés? Breek me de bek niet open, Roos. Ik ben net de beelden te boven van één of ander Afrikaans festival, waar middelbare vrouwen in een wereldwinkelgewaad helemaal in vervoering staan mee te deinen. Van dat blijmoedige multiculturalisme dat mensen blind maakt voor de realiteit, gekmakend.

MickeyGouda | 04-09-22 | 03:27

@MickeyGouda: met veel haren onder hun oksels?

Boeddha18 | 04-09-22 | 04:29

@MickeyGouda | 04-09-22 | 03:27: in een Marokkaanse kaftan verkleed om beter aan te sluiten bij een deel van de leerlingen.
Ze wordt een voorbeeld genoemd, het staat haar prachtig, vaker doen... dat soort uitingen.
Suggesties waren er ook om het af te wisselen met gewaden (met namen die ik niet heb onthouden) uit andere culturen.

Ik kreeg de neiging tot het voorstellen van klederdracht en klompen maar heb me beheerst.

Roos | 04-09-22 | 07:00
▼ 1 antwoord verborgen

Weer een mooi stuk Arthur, dank.
Kenmerkende foto ook weer van een groep booslims) (uitstekende vondst) en zeker zullen niet alle moslims booslims zijn, maar wat hier vaak gezegd wordt: verpest een kleine groep het toch weer voor de rest. Met de aantekening dat die kleine groep wel degelijk groot is en dat de zuigende overlast van mensen die volgens Klaver dit land eigenlijk hebben opgebouwd, niet te harden is. Veel stadswijken zijn al onleefbaar geworden voor de kafirs.

Nuuk | 03-09-22 | 21:30 | 5

@MickeyGouda | 03-09-22 | 21:43:
Dat is precies de reden dat veel mensen die het zich kunnen permitteren elders gaan wonen. Maar dat is slechts uitstel van executie, op enig moment zullen ook de blanke bastions met dezelfde problematiek te maken krijgen.

Spring Bruissteen | 03-09-22 | 21:55

Het is in wezen geen kleine groep, tenminste geen geïsoleerde groep.
Een vriend van mij die moslim is heeft mij uitgelegd hoe het principe van solidariteit werkt. Wordt een moslim "aangevallen" door een kafir, dan nemen moslims het automatisch op voor de moslim. Of deze nou gelijk heeft of niet.

9/11 heeft daarom voor mij de ogen geopend. Ik werkte in een omgeving met veel moslims. Niemand van hen, niemand nam stelling tegen wat er was gebeurd. Als ze al iets zeiden , was het anti Amerikaans. Schokkend vond ik dat ze tijdens de 2 minuten bewust doorwerkten.

Roos | 03-09-22 | 22:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Hmm, aan nuance geen gebrek. Of dat nou door alle reaguurders op prijs gesteld wordt...
Overigens vind ik booslim nou juist wel een prachtige vondst.

Spring Bruissteen | 03-09-22 | 21:28

Arabische vrouwen in zwarte lappen.. die zag ik vandaag nog in het zwembad bij de zwemles van mijn jongste. Met een dochtertje van vergelijkbare leeftijd, ook in die lappen. Maar zij mocht tenminste nog een of ander "frivool" speldje in haar kopvod. Nog wel...

Stereotypes zijn niet voor niks stereotypes en wat mij betreft gaan ze lekker stereotypen in Arabirië, maar niet in mijn lokale zwembad...

WasHetMaarMakkelijk | 03-09-22 | 21:27 | 1

Ik zie ze hier steeds meer. Iets met voorrang op de woningmarkt… En allemaal met een kinderwagen.

snaakie | 04-09-22 | 08:00

"'een atmosfeer van intolerantie gekweekt waarin, zeker na 11 september, racisme gedijt."
Ik zou bijna vragen wat er dan op 11 september gebeurde, maar dat zal vast insinuerend en racistisch gevonden worden, evenals referenties aan luid gejuich van gelijkgestemde moordenaars overal ter wereld.

funda | 03-09-22 | 21:24 | 1

9 November daarentegen.

HA BIER!1! | 03-09-22 | 22:27

Je schrijft altijd mooie stukjes meneer Tuur. Vind de hoeveelheid reacties hierop vaak tegenvallen. Zal wel aan mij liggen.

Plukkieplukkie | 03-09-22 | 21:21 | 1

Deze serie over de Boze Blanke Man vind ik steengoed.

Het lage aantal reacties kan wel eens liggen aan het tijdstip van plaatsing.

Roos | 03-09-22 | 22:59

Beste Tuur... aandachtig gelezen.. kan er alleen geen tegel van bakken.

grapjasz | 03-09-22 | 21:20

Zonder drank word ik ook agressief.

Rattus | 03-09-22 | 21:17 | 3

Is U Mosselman..?

grapjasz | 03-09-22 | 21:23

@funda op 21:33 wel.

borgmonster | 03-09-22 | 22:29

Ik vind booslim een prima taalvonst. Staat hij al in de Van Dale?

Muxje | 03-09-22 | 21:17 | 3

magniet.

grapjasz | 03-09-22 | 21:20

@Muxje: Eens, het is een rake typering van de figuren waar het woord betrekking op heeft.

Lubbberrtt | 03-09-22 | 21:35

Booslim is een soort pleonasme in één woord, daar hebben we in de Nederlandse taal geen term voor.

Bakkeleures | 03-09-22 | 23:32

Vader Abraham is wel een icoon. Respect voor Vader Abraham!

thanseeuwen | 03-09-22 | 21:12 | 7

Urke urke urke urke urke, het stikt hier van de....

Roehm | 03-09-22 | 21:53

@thanseeuwen | 03-09-22 | 21:22: Daarvoor zijn talloze redenen. Vader Abraham is de verpersoonlijking van ALLES wat ik haat aan Nederland. De stupiditeit van het volk. Die schijtmuziek. De gemakzucht. Het infantiele gedreutel over "wuppies", "marsipulamis", en "smurfen". Poppetjes die hij niet eens zelf bedacht heeft. Die kerel zit al een halve eeuw met zijn klauwen DIK in Hilversum en BUMA/STEMRA te graaien. En dat houdt zichzelf in stand, daarom is het muziekniveau in NL zo om te JANKEN. Verschrikkelijk. Het slechtste van het slechtste. En ik kan je ook uitleggen hoe dat werkt maar nu geen zin in. Als ik hier de baas was geweest had ik die idioot al lang laten opknopen wegens misdaden tegen rocknroll.

Asteroid-B612 | 03-09-22 | 22:47

Het is Marsupilami (Marsupilami fraquini).
Als je het hebt over gemakzucht en ledigheid (je hebt best wel een punt hoor) dan had je deze goed moeten spellen.
Ken je klassiekers.

Bakkeleures | 03-09-22 | 23:31
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
funda | 03-09-22 | 21:12

Mensen die niet leren van fouten uit het verleden blijven achter in het verleden en zouden verleden tijd moeten zijn.

Neuth | 03-09-22 | 21:11

Death to all Juice !1!!

Tobi | 03-09-22 | 21:08 | 1

Ik zie hem nog staan met zijn protestbord, heeft zichzelf wel op de kaart gezet (domme
kaart)

Penus Decoratus | 03-09-22 | 22:00

Ze hebben wel een naam met bier erin en dat is eigenlijk gewoon heel cool.

keestelpro | 03-09-22 | 21:01 | 3

But it`s not my cup of tea

Zodiezit | 03-09-22 | 21:31

Ze hebben ook alcohol zijn naam gegeven.

John McClane | 03-09-22 | 21:57

Wij hebben ‘Sexbierum’.

Daar kan geen AraBier tegenop.

Kompromat | 03-09-22 | 22:02

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl