achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG. 'Huge amount of casualties' bij hevige frontgevechten, zwaartepunt is Severodonetsk

Dag 89 van de oorlog +++ LIVEBLOG

Welkom op dag 89 van de oorlog, een oorlog die in ieder geval niet zal eindigen door het opgeven van territorium door de Oekraïners. Dat gaan ze namelijk niet doen, zo is inmiddels wel duidelijk. Nu de strijd bij Marioepol is gestreden ligt het zwaartepunt van de grondoorlog in het oosten, bij Severodonetsk en Lysychansk. De Russen dreigen de thuisploeg te omsingelen (kaart), al hebben ze gisteren en vannacht weinig terreinwinst geboekt. Wel zijn de gevechten hevig, zoals bij Lyman (linksboven op die kaart), met 'a huge amount of casualties'. Volgens gouverneur van de regio Serhiy Gaidai doet Rusland een rondje verschroeide aarde: alles moet kapot of dood. Dat doen ze ook met behulp van Terminators (daar hebben ze er niet veel van) en laat u niks wijsmaken: dat zijn geen tanks, maar BMP's. In het zuiden zijn de Russen kennelijk / mogelijk bang voor een tegenoffensief van de Oekraïners, die 20.000 troepen verzameld zouden hebben om de Russen uit Kherson te verdrijven. Vanuit de lucht regent het op meer plaatsen ellende: bijvoorbeeld bij Odessa en Mykolaiv. Het is trouwens (nog steeds) niet zo dat het van een leien dakje gaat voor de Russen, weten ook de Britten: "A combination of poor low-level tactics, limited air cover, a lack of flexibility, and a command approach which is prepared to reinforce failure and repeat mistakes has led to this high casualty rate, which continues to rise in the Donbas offensive." Dan tot slot, hieronder, de korte documentaire (24 minuten) gemaakt van beelden van ene Yuri Shalayev, een jonge tankofficier in het leger van de Russen. Shalayev filmt hoe hij naar Oekraïne wordt uitgezonden en daar na een hevige strijd gevangen wordt genomen - het geeft een mooi inkijkje van het leven aan het front en hoe mager die Russen nou eigenlijk opereren. Later meer... LIVEBLOG.
UPDATE 8.49 uur - Russische verliezen (volgens Oekraïne) gaan richting de 30.000 man
UPDATE 10.15 uur - De Russen hebben Marioepol met de grond gelijk gemaakt... en nu zijn ze het weer aan het opruimen (/leeghalen)
UPDATE 10.26 uur - Geruchten dat de Russen rekening houden met een oorlog die twee tot drie jaar duurt
UPDATE 12.00 uur - De Russische soldaat Vadim Shishimarin, die een burger overhoop heeft geschoten, heeft levenslang gekregen
UPDATE 12.29 uur - De Russische diplomaat Boris Bondarev, 'Russia's counsellor to the United Nations', kapt ermee. "Never have I been so ashamed of my country." Bijvoorbeeld over Lavrov: "Minister Lavrov is a good illustration of the degradation of this system. In 18 years, he went from a professional and educated intellectual, whom many my colleagues held in such high esteem to a person who constantly broadcasts conflicting statements and threatens the world (that is, Russia too) with nuclear weapons!"
UPDATE 13.45 uur - Het hoofd van de Oekraïense inlichtingen Kyrylo Budanov vertelt dat er zo'n twee maanden geleden, na de start van de oorlog, een poging is gedaan om de Russische president Vladimir Poetin uit het leven te halen. Het gevaar (voor Poetin dan) zou afkomstig zijn uit de Kaukasus. "It was completely unsuccessful, but it took place."
UPDATE 15.20 uur - 87 doden voor Oekraïne bij een raketaanval op een militaire basis in Chernihiv op 17 mei
UPDATE 18.50 uur - Momenteel geen leuke plek voor een roadtrip: de Donbas

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.