Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — Financieel populisme

3 voorbeelden

Met elke talkshow die op één of andere manier over het gevaar van populisme gaat, leek het een leuk idee om het over financieel populisme te hebben. Bij die talkshows verwarren ze nog wel eens een democratische wens met populisme dus de definitie van financieel populisme die ik hanteer is: een idee of maatregel die niet bedoeld is om het aangegeven probleem op te lossen, maar waar wel goedkoop mee gescoord kan worden, of een vaststelling die het goed doet bij de lezers maar financieel niet steekhoudend is. Er volgen nu 3 voorbeelden.

Het ABP kwam wederom in het nieuws. Nadat het al eerder heeft laten zien gedreven te zijn door politieke doeleinden en niet door rendement, heeft het ABP zich weer misdragen. De vorige keer moest Shell er aan geloven, nu zijn het de private equity huizen. Deze zijn goed fout; het zijn immers witte mannen met dure Wall Street pakken met van die bretels die daar werken. Oh ja, en ze hebben erg goede beleggingsresultaten behaald met het door het ABP ingelegde geld. Daarover moet ABP een bonus betalen (wordt ingehouden op de gemaakte winsten door de private equity huizen), wat van te voren is afgesproken. Nu met de grootte van ABP belegd vermogen in private equity, belopen deze bonussen in de miljarden (2,8 miljard), waar de pers lekker smeuïg over is gaan schrijven. Politici trekken aan de bel dat dit zo niet kan en de media haken er nog verder op in.

In plaats van dat ABP haar investeringsbeslissing verdedigt door te wijzen op de rendementen en de risicospreidingsvoordelen van haar investeringen in private equity, laat het nu doodleuk haar succesvolle beleggingscategorie vallen.

Zie hier het commentaar van ABP bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen:

"Mocht het beeld opdoemen van nerveuze dealmakers, Wall Street-mannen met brede bretels en dure maatpakken: dat klopt wel een beetje", zegt de nieuwe ABP bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen hierover in een blogpost. "Ik heb daar moeite mee. Niet met de bretels en pakken, maar wel met het gegeven dat een selecte groep topbeleggers hier extreem hoge vergoedingen voor ontvangt. Hoe profijtelijk hun rendementen ook zijn, het strookt niet met maatschappelijke doel dat ABP nadrukkelijk ook nastreeft."  

Nou, er is maar één doel wat ABP dient na te streven en dat is consistent goede rendementen behalen voor haar participanten, WAARDOOR zij een SPECIFIEK maatschappelijk doel bereikt. Dat is haar fiduciaire plicht. Maar niks van zulks, want de winnaars mogen niet meer betaald worden, dus als ABP over enkele jaren onder de dekkingsgraad zit, dan weet iedereen waarom: financieel populisme.

Het tweede voorbeeld komt van Der Spiegel (!). In een artikel worden speculanten beschuldigd van het opdrijven van de voedselprijzen waardoor er nog meer hongersnood in de wereld zal plaatsvinden en zo verder. Der Spiegel lijkt de kant op te gaan van The Economist, maar dat terzijde. Er zijn dus speculanten die zien dat er een tekort is aan voedsel en spelen daar op in. Hierdoor stijgen de prijzen van groente, granen, fruit en granen. Maar deze prijsstijging is nodig zodat boeren en telers extra stimulans krijgen om meer te produceren en ze ook de ruimte te bieden in hun marges om de hogere kunststof- energie- en salariskosten te kunnen behappen. Gebeurt dit allemaal niet, dan zal het volume bij lange na niet zoveel stijgen als met deze hogere prijzen door speculanten.  Maar met deze aanval op speculanten lijkt er ook steeds meer steun te komen voor prijscontrole. Echter, die werken juist altijd contrair: het aanbod zal verder dalen en de honger zal alleen maar toenemen. Dit is dus een dodelijke vorm van financieel populisme.  

Maar ja, het bekt natuurlijk beter om speculanten de schuld te geven van deze hogere voedselprijzen dan de sancties op Rusland. Wederom financieel populisme.

Het laatste voorbeeld is de veelvuldig gebruikte reden voor massa-immigratie: het tegengaan van vergrijzing. Economen zijn zeer bevreesd voor de vergrijzing want er zullen steeds minder productieve versus niet productieve mensen zijn. Nu is ons pensioenstelsel de minst slechte van de wereld want bij ons is het niet zo dat de werkenden 100% van de niet werkenden moeten financieren. Dat betekent echter niet dat vergrijzing ons niet zal raken want geheel 0% is het bij ons ook niet, zo is  op dit blog is al eens beschreven dat dit in ieder geval stagflatoir zal werken.  

Het importeren van tandartsen kansarme mensen zorgt er inderdaad voor dat de demografische samenstelling van Nederland verandert, zowel direct (import van jonge mensen) en indirect (cultureel hebben immigranten hogere geboortecijfers). Maar iedere econoom die een beetje kan rekenen, weet dat het niet alleen om de aantallen per leeftijdscategorie gaat; wat kunnen en zullen deze immigranten bijdragen aan de maatschappij in financieel-economische zin.   

En daar gaat het mank: “De nettokosten van niet-westerse immigratie voor de schatkist zijn enorm en komen alleen al voor de periode 1995-2019 neer op ongeveer 400 miljard euro. Dat is een bedrag in de orde van grootte van de aardgasbaten tot nu toe.” Immigratie kost dus Nederlandse maatschappij dus geld. Maar de kosten en baten van deze immigratie vallen bij verschillende groepen.

Zo is VNO-NCW blij met immigranten omdat ze het arbeidstekort (deels) kunnen opvangen (en salarissen relatief laag kunnen houden / salarisstijgingen kunnen afremmen), maar de lasten van immigratie worden op de belastingbetaler afgewenteld. Bedrijven worden geholpen ten (meerdere) koste van de maatschappij als geheel. Het lijkt verdomd veel op een bankenbailout! Het is dus waanzinnig om te stellen dat vergrijzing en de economische problemen die samenhangen met vergrijzing opgelost kunnen worden door immigratie. Zoals het uitstekende draadje van Mattijs Glas ook laat zien, is dat in het verleden dit idee vaak genoeg is ontkracht, maar de politiek blijft het proberen, dit staaltje financieel populisme.

Social

Nu zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden van financieel populisme. Ook niet zo vreemd dat er zoveel voorbeelden in Nederland gevonden kunnen worden, want na 12 jaar Rutte stapelen de voorbeelden zich op. Laatst liet iemand mij weten dat Rutte een boek van Friedrich Hayek op zijn nachtkastje heeft liggen. Wellicht Road to serfdom. Helaas voor ons allen gebruikt hij het boek als een handleiding.

Reaguursels

Inloggen

Politieke religie is nu eenmaal belangrijker dan feiten. En vergeet niet dat Links heeft gewonnen. Oproepen Pim te vermoorden, dan komt er vanzelf een voorbij die het ook doet. Dan een politiek proces tegen Wilders.

En daarna een hoop woke en genderneutrale onzin in ieders hoofd proppen en de mensen gaan echt geloven dat we miljoenen criminelen binnen moeten halen omdat wij oud worden.

Nederland is vol maar vooral DOM.

Rest In Privacy | 09-05-22 | 00:51

Uit fossiele energie stappen was ook zoiets idioots. Shells jaarwinst gaat dit jaar naar een absolute recordhoogte van rond de 28 miljard euro, zoals het nu staat, en Shell is al 100 jaar een uitstekend renderende belegging. Maar vanwege een op fictie berustende toekomstvisie stapt men er uit.

Gewinflipt | 08-05-22 | 22:21

Fijn dat u toch heeft gekozen voor een terechte ABP—rant, ondanks dat u recent nogal neerbuigend en hautain reageerde op mijn suggestie daartoe in een minder geslaagd schrijfsel van uw hand.

_pacman_ | 08-05-22 | 20:26

Na 10 jaar Rutte is het gewoon een puinhoop in NLD. Ooit gaf hij een lezing dat visie iets is voor aan de keukentafel. Nou.....zie het resultaat van wegkijken, en dat geldt ook voor meer politieke partijen

Tonyvanwychen | 08-05-22 | 20:00 | 4

Ik krijg ook steeds meer het idee dat 10 jaar VVD beleid alles wat goed liep heeft onderuitgehaald.

ChalinaRosa | 08-05-22 | 20:37

Hoe gaan we dat goedschiks of kwaadschiks oplossen? De tijd begint te dringen.

Captain Ahab | 08-05-22 | 20:55

Je mag een bepaalde instantie hier niet noemen, maar dat die een flinke vinger in de pap hebben moge inmiddels duidelijk zijn. W en eindigt op ef

davidhasseltoff | 08-05-22 | 21:41
▼ 1 antwoord verborgen

Uit een interview met Volkert Doeksen -de baas van Alpinvest- (toen gezamenlijke eigendom van ABP en PGGM): "Zijn eigen AlpInvest is daar een voorbeeld van. Het Nederlandse pe-bedrijf heeft nog genoeg assets in de portefeuille om te kunnen verkopen en kon daardoor in 2014 een nettorendement van 21% realiseren op een portefeuille die aan het einde van het jaar een waarde had van meer dan 38 miljard euro, zo blijkt uit het meest recente jaarverslag"

21% op een jaar! Voor de pensionado's van ABP en PGGM verdient. Mag je daar dan een bonus voor krijgen?

theo-is-dood | 08-05-22 | 20:00

Voor iedereen die wat wil leren over financiële historie: Investor Amnesia van Jamie Catherwoord.
"The Goal of Investor Amnesia
History is an invaluable tool at investor’s disposal. The goal of Investor Amnesia is to provide investors with key insights and lessons from our past in order to avoid repeating the same mistakes."
klik:https://investoramnesia.com/about/

theo-is-dood | 08-05-22 | 19:50

Gelukkig hebben de bestuurders wel exact het juiste moment gekozen voor het afstoten van alle Shell aandelen in de portefeuille. Als je zo perfect kan timen, dan ben je je zware salaris ook dubbel en dwars waard.

Bena | 08-05-22 | 19:48 | 2

Die idioten van ABP gooiden Royal Dutch Shell eruit. En ze zitten onder leiding van Rosenmöller vast volop in de windmolens. Over die sector:

"Het is niet voor het eerst dat de winstgevendheid bij producenten van windturbines onder druk staat, zegt analist Oliver Metcalfe tegen persbureau Bloomberg. Hiervoor moesten ze hevig op prijs concurreren, omdat bij aanbestedingen van windmolenparken goed op de kosten wordt gelet. "De marges zijn al een aantal jaar uitgeknepen. De problemen in de toeleveringsketen maken het allemaal erger", aldus Metcalfe."

Bij Shell klotst het geld tegen de plinten. Het dividend wordt verhoogd plus de onderneming koopt eigen aandelen. Maar het ABO investeert in sectoren als windmolens die draaien op subsidie en waar niks wordt verdiend.
Allemaal gefeliciteerd met jullie ABP!

theo-is-dood | 08-05-22 | 20:06

Dit onderzoek toont ook keihard aan dat immigratie the road to the ruins is. Ook al zouden ze allemaal aan het werk zijn.
De belasting op het land, de omgeving en de samenleving zijn enorm en de kosten bijna niet meer te becijferen.
Alleen tweedimensionale neoliberale denkers als Kaag/Rutte/Hoekstra en wat idioten uit linkse hoek denken dat het voordeel oplevert. Ben je jong, heb je een goede opleiding en wil je toekomst voor je kinderen. Maak dat je wegkomt uit dit gekkenhuis.
www.demo-demo.nl/files/Grenzeloze_Verz...

Zapata10 | 08-05-22 | 19:44

Rutte is dan ook degene uit het hoofdstuk Why the worst get on top.

Nichtsneues | 08-05-22 | 19:33

Wie met de louter financiële bril naar de maatschappij kijkt, ziet net zo veel als Poetin. Een volstrekt verwrongen wereldbeeld.

Schadenfreude | 08-05-22 | 19:28 | 1

Poetin is niet alleen een maffiabaas. Maar laat ik het zo zeggen een Sassen van Elsoo is niet jouw vriend. Nooit geweest ook.

Theodorus.Goldbach | 08-05-22 | 19:32

De nieuwe pensioenwet die er aan komt, zijn de behaalde beleggingen leidend. Terwijl nu de rente dat is.
In 2002 heeft Rutte, staatssecretaris financiën destijds samen met DNB er voor gezorgd dat de rekenrente ter ziele ging. Nu de pensioenwet er door heen gejast wordt, en de beleggingen leidend zijn, lijkt wel het omgekeerde te gebeuren.

Een beetje EFT wereldwijd met lage kosten behaalt dezelfde winst. 60 miljard moet de omzetting kosten. Een demonstratie van onbelangrijke grijze haren is dinsdag tegenover de tweede kamer om half vijf gestart.

De polarisatie tussen alles opvretende gepensioneerden tegenover jongeren heeft lang genoeg geduurd. Nu draait in de media alles om de pensioenwet. Het boek over 20 Pensioenmythen van Rolf de Brouwer is lezenswaardig.

Moestuinier | 08-05-22 | 19:21 | 5

@Moestuinier | 08-05-22 | 19:36:
Tja, dit is geen mythe, geen verzinsel maar hoe het systeem van doorsneepremies werkt. Waar ik het wel mee eens ben, is dat het oude pensioenstelsel door de politiek de nek om is gedraaid dmv de starre rekentrente. Ik vermoed dat dit is om het bedrijfsleven minder pensioenpremie te hoeven laten afdragen. Vvdbeleid dus.

* Il Principe * | 08-05-22 | 20:57

@* Il Principe * | 08-05-22 | 20:57: De reden dat de nieuwe pensioenwet is ontworpen. Maar opvallend, nu er een recessie wacht, dat er nu verhalen komen over ABP die de prijs voor beleggingen duur vindt.
Ik las net dat je als personeelslid niet verplicht bent om mee te doen met een pensioenfonds. Was van AON, maar voor wat het waard is.
In Engeland hebben ze iets soortgelijks en daar zijn de gepensioneerden er niet op vooruit gegaan. Het WEF in volle glorie zeg maar.

Moestuinier | 08-05-22 | 21:09
▼ 2 antwoorden verborgen

P. Rosenmöller (65) zal per 1 december 2021 toetreden tot het ABP-bestuur. Hij vervult de vacature die door het vertrek van Jan van Zijl is ontstaan.
Voorzitter Corien Wortmann: “Paul brengt een zeer brede bestuurlijke en toezichthoudende ervaring, met een goed gevoel voor de maatschappelijke omgeving van ABP. Dat komt goed van pas gezien de uitdagingen waar ABP voor staat, zowel in ons beleid als in de relatie met deelnemers, werkgevers, sociale partners en andere stakeholders.”

Paul Rosenmöller: “Bijdragen aan een nieuwe pensioenregeling en deze begrijpelijk maken voor deelnemers vind ik een geweldige uitdaging. Daarnaast wil ik bijdragen aan het duurzaam en verantwoord beleggen met behoud van goed rendement, ook dit is belangrijk voor deelnemers en andere stakeholders.”

Salaris voor een functie waarbij je eenmaal per maand vergadert: EUR 90.000,-

theo-is-dood | 08-05-22 | 19:20 | 4

Het probleem meneer. Dat blijft.

reservebelgië | 08-05-22 | 19:25

Nul echte bestuurservaring, slechts een politiek netwerk. En het ethisch besef van een onbespoten biologisch geteelde pinda.

Zeurders | 08-05-22 | 20:03

Ach ja, het geijkte bla bla bla.... Heeft die Rosenmöller werkelijk verstand van zaken?

ChalinaRosa | 08-05-22 | 20:40
▼ 1 antwoord verborgen

Zijn er nog pensioenfondsen die beleggen in tabak, steenkolen, prostitutie en slavernij?

gestoptmetroken | 08-05-22 | 19:02 | 2

Jazeker : iShares U.S. Aerospace & Defense ETF

theo-is-dood | 08-05-22 | 19:22

Het is toch te hopen.
Anders gaan de winsten louter naar criminelen. Zie de drooglegging.

reservebelgië | 08-05-22 | 19:28

Haha hahaha. Past deze typmiep niet beter bij die midget van de Quote ofzo.

grapo | 08-05-22 | 19:01

Leuk verhaaltje over voedselspeculanten, maar die uitleg gaat natuurlijk niet op. Ten eerste kan je niet even aan een knopje draaien om de voedselproductie te verhogen. Dat duurt een jaar. Ten tweede heb je daar geen speculanten voor nodig; zonder die uitzuigers krijgt de boer ook wel een betere prijs, en zal hij voldoende geprikkeld zijn om meer te verbouwen.

Hetzelfde geldt voor de energiemarkt op dit moment. Speculanten drijven de prijs onnodig hoog op, en het helpt geen zier. Vervolgens komt de EU met nieuwe regeltjes voor het aanvullen van de reserves, en het feest voor de uitzuigers is compleet. De brave burger kan de investeerders spekken, maar het probleem meneer, dat blijft!

nieuwe_Deen | 08-05-22 | 19:00 | 2

Wij moeten zo nodig over op groene energie dus de EU vindt die hoge energie prijzen allemaal wel prima.

klaas24 | 08-05-22 | 19:54

Dus als iedereen nou slim meespeculeert, dan profiteert iedereen ervan, toch?

Alexander des Burgus | 08-05-22 | 20:30

De vraag is eigenlijk waarom banken en pensioenfondsen zelf te incompetent zijn om zelfstandig de juiste investeringen in private equity te doen. Voor 2,8 miljard kan je aardig wat onderzoek doen en beslissingen nemen, voor een tiende ook.

Plus je kan als Nederlandse bank en pensioenfonds nadenken hoeveel extra rendement ontstaat bij andere bedrijven waarin je als instelling een belang of belegging in hebt, als je een nieuw idee of groeiend bedrijf een kans geeft. Dan kan je kijken naar indirecte effecten verticaal in de markt waar het bedrijf in opereert. Andersom kan je ook een keertje niet in een nieuw bedrijf investeren als het de tiende broodjeszaak in dezelfde straat wordt, en daarom gedoemd is V&D achterna te gaan.

Dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen dat niet meer kunnen, kost heel veel toegevoegde waarde in onze economie. De nut en noodzaak is verdwenen, hun bestaansrecht dus ook. Banken proberen nu te overleven met kostenreductie, geen rente te betalen en rare kosten in rekening te brengen. Echt ondernemen of dat faciliteren is een brug te ver.

Als je geen meerwaarde creëert, kan je nooit een deel afromen als inkomen.

Feynman | 08-05-22 | 18:57 | 6

@Knufter | 08-05-22 | 19:03:
De DNB en ECB stellen steeds verdergaande eisen op gebied van “Know Your Customer” en transactiemonitoring.
Dat kost extra tijd geld en menskracht.

U moet niet bij de banken zijn. Maar klagen bij de regulerende instanties.

De banken hebben inmiddels duizenden academici aangenomen voor dat werk.

theo-is-dood | 08-05-22 | 19:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Zeg van Sassen, verander eens gauw kunststof in kunstmest.

Verbandmeester | 08-05-22 | 18:54 | 1

lol

Theodorus.Goldbach | 08-05-22 | 19:01

Op 1 januari 2021 opende de AEX op 632,02
Op 1 januari 2022 opende de AEX op 802,50

Die bretelmeneren hebben 10% rendement gehaald op het beledegde vermogen van het ABP. Maar de AEX is 26% gestegen. Dus per saldo hebben die bretelmeneren 13% ondergepresteerd. Je moet er maar een vergoeding voor durven vragen.

Als dat APB dus niet al die hotemototen had ingehuurd en gewoon de AEX had getracked (of de S&P, dan zwem je in een relatief wat grotere vijver) dan hadden we deze ophef niet gehad. En meer rendement gemaakt.

Overigens: zelfs als ze hoger presteren: er is een extra risico verbonden aan het uitgeven aan geld middels private equity fonds. Het is een beetje als 10 mensen naar een casino sturen met je geld: wie verliest krijgt niks en wie wint krijgt de helft van de winst omdat hij zo goed presteert. Private equity huizen zouden eigenlijk risico moeten dragen voor het geleverde. Of een winstgarantie moeten afgeven.

Pensioen is een scam. In plaats van je huis gewoon af te betalen en eind van je leven wat kleiner te gaan wonen, stop je dat geld verplicht in het ABP en die hebben dan jouw hypotheekvordering daar weer van in bezit. Maar er zit wel een mannetje tussen die elk jaar een procent van de boel af schaaft. Hou dat 30 jaar vol en je verliest gewoon 80% van wat je zou hebben als je alles gewoon in eigen beheer had gedaan.

Knufter | 08-05-22 | 18:53 | 8

@nieuwe_Deen | 08-05-22 | 19:05: beleggingsfondsen stappen ook steeds meer in ETFs, lage kosten en je volgt iig de markt. Maar je wilt wellicht met een deel van je portfolio ook actief aan de slag.

hetgeleteken | 08-05-22 | 19:45

Neem aan dat stevige koersdalingen verzekerd waren door put opties. Dat kost ook wat.

Wattman | 08-05-22 | 19:57

@Wattman | 08-05-22 | 19:57: Dat is nu juist wat het ABP heeft vergeten te doen. Met zijn portefeuille vastrentende waarden.

theo-is-dood | 08-05-22 | 20:08
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat de overheid ook vergeet is dat de automatisering heel veel ongeschoold werk zal vervangen. Taxi's, bussen en vrachtwagens rijden straks allemaal autonoom. Geen chauffeur meer nodig. Hetzelfde geld voor de schoonmaak of de fabriek. Al die ongeschoolde import gaat massaal de hand op houden en komt never nooit niet (meer) aan de bak. De hoeveelheid immigranten zonder enige kans zorgt voor een nog grotere tweedeling tussen de haves en have nots. Heb medelijden met onze jeugd die over 20 jaar van nu de centen op mogen hoesten.

Geertje W | 08-05-22 | 18:51 | 5

@Theodorus.Goldbach | 08-05-22 | 19:01:
Geen enkel tekort. We hebben er plenty.
Probleem is dat ze meer overhouden aan een uitkering dan aan een baan.
Het probleem meneer......
Om een door u hooggewaardeerde politieker te citeren.

reservebelgië | 08-05-22 | 19:31

Immigratie draagt er aan bij dat werkgevers minder innoveren omdat ze goedkope arbeidskrachten kunnen krijgen. En dus blijft automatisering achter en verlies je als land uiteindelijk je concurrentie positie.

Zapata10 | 08-05-22 | 19:50

Zoiets zei een PvdA meneer ook, Asscher? Maar veel ongeschoold of het "laaggeschoolde" werk zal echt wel blijven. Hoe wou je schoonmaak van horeca automatiseren? Een robot je fiets laten maken? De loodgieter, kok, bediening etc etc En natuurlijk hebben we straks een heleboel BOA's nodig

klaas24 | 08-05-22 | 20:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Nog zo'n vorm van financieel populisme: de hetze die nu gevoerd wordt tegen "de rijken" en "erfgenamen". Die zouden de poeplap maar moeten trekken om alle leuke dingen voor de mensen te financieren, want "die betalen minder belastingen dan mensen die er hard voor moeten werken".

langelat | 08-05-22 | 18:46 | 1

Voor het gemak wordt maar even vergeten dat spaarders al belasting hebben betaald over het verworven vermogen, en dat de belasting over fictief rendement wederrechtelijk is (en terecht). De robber barons zijn er niets bij.

radiatorknopje | 08-05-22 | 19:13

Weet je wat ik zielig vind.

Die "Ponzi" scheme mensen die er niet alleen intrappen maar het ook nog verkopen. Zoals "crypto". Heb je nog helemaal niets maar je zuinige spaargeld in iets gegooid wat niet tastbaar is. Of die oom die je "adviseert" om te beleggen in een toiletpapier aandeel want het gaat stijgen.

Ik heb zelf bij destijds MeesPierson bank gewerkt en kan je vertellen dat jij kleine man met de korte achternaam zelden of nooit beter wordt van dit soort spelletjes.

Theodorus.Goldbach | 08-05-22 | 18:45 | 1

Zie mijn comment. Statistisch gezien haalt 12 van de 100 mannen de pensioenleeftijd niet. Uw dood is het rendement van de toekomst, gezien maar 70% uitgekeerd wordt. De rest steken ze in hun eigen zak. Heb je de ABP als pensioenfonds en ben je ongehuwd, wat zeker niet abnormaal is in deze tijd, dan is het dubbel feest voor de overheid.

Suncatcher | 08-05-22 | 18:49

Echt schandalig, ze hebben maar 1 taak en dat is die enorme bak poen laten renderen voor de (verplicht) verzekerden. De getapte maatschappelijk betrokken jongen uithangen doen ze maar met hun eigen poen.

HD50 | 08-05-22 | 18:44 | 3

ABP geeft Rosenmöller een functie in bestuur van abp. Waarom? Is het niet logischer om daarvoor een gepensioneerde bankier of belegger te benoemen?

theo-is-dood | 08-05-22 | 19:40

@theo-is-dood | 08-05-22 | 19:40: vergeet niet dat naast vakinhoudelijke kennis toegang tot een politiek netwerk ook wat waard is. Kijk maar veel RVCs van grote ondernemingen.

hetgeleteken | 08-05-22 | 19:48

@hetgelelekem, voor een bouwbedrijf of zo zal dat nuttig zijn maar voor een pensioenfonds? Ik zie geen meerwaarde voor de verzekerde.

HD50 | 08-05-22 | 20:53

Dat je eerlijk aan je geld komt wil nog niet altijd zeggen dat de manier waarop en de hoeveelheid redelijk is. Er zijn nog een boel mensen die gewoon te weinig krijgen voor hun inzet. En er zijn er die belachelijk veel krijgen voor een naar verhouding simpele/op mazzel gebaseerde prestatie. En dat zal altijd wel zo blijven. Aan die discussie komt nooit een eind.

Leptob | 08-05-22 | 18:38

Kan niets fout gaan,we hebben nu Rosemuller als croupier van het komende casino pensioen bij het ABP naar slinks naar binnen geschoven.

De Profundus | 08-05-22 | 18:33

Als je politieke benoemingen in de top van je pensioenfonds krijgt wordt je pensioenfonds een speeltuin voor links activisme.
Paul Rosenmöller die er zelf goed bij zit kan nu moralistisch de wereld verbeteren met de oude dag voorziening van anderen.

Osdorpertje | 08-05-22 | 18:33 | 1

Paul ‘links lullen, rechts völlen’ Rosenmöller…

Wijze uit het Oosten | 08-05-22 | 18:48

Interessant om Openbaring er eens bij te pakken en eens te kijken wat wezoal gehad hebben en wat er nog gaat komen. Oorlogen en geruchten van oorlogen, hongersnoden en geruchten van hongersnoden, overstromingen en ga maar door. Het gaat lekker zo.

Frau Merkel | 08-05-22 | 18:33 | 6

Ik hou het op Openbaringen 13:18..

Wijze uit het Oosten | 08-05-22 | 19:28

@Wijze uit het Oosten | 08-05-22 | 19:28:
13 : 9 heeft ook wel iets.

reservebelgië | 08-05-22 | 19:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik heb nooit begrepen waarom ik elke maand vanuit een CAO of branche soort van verplicht ben om elke maand te investeren en mee te doen in een maatschappelijke ponzi scheme, zonder dat ik kan bepalen hoe en waar in geïnvesteerd wordt. Als ik de pijp uit ga dan wordt meteen al 70% afgeroomd. Heb ik geen vrouw dan wordt ook nog eens een flink deel afgeroomd door de belasting. Je zal maar werken als rijksambtenaar en voor je pensioen dood gaan.. houd je broer of zus net iets minder dan de helft over. De rest is opgevreten door de overheid

Suncatcher | 08-05-22 | 18:31 | 2

Correctie, er wordt 70% van het opgebouwde pensioen uitbetaald. 30% ben je meteen al kwijt. Onbegrijpelijk dat mensen dit pikken.

Suncatcher | 08-05-22 | 18:32

@Suncatcher | 08-05-22 | 18:32: En als je van werkgever wisselt krijg je een afkoopvoorstel zodat de verzeker geen kosten meer maakt, maar die 30% die ze daarvoor al gekregen hebben vergeten ze doodleuk in het afkoop voorstel.

W_F | 08-05-22 | 18:49

Nederland verandert zo langerzamerhand in 1 grote stad. Wie gaat ons voedsel dan verbouwen, zeker die boeren die al tientallen jaren worden gepest?

helodia | 08-05-22 | 18:29 | 1

Putin heeft straks nog wel wat weilanden over waar wij vast wat eten van kunnen kopen, ander wellicht uit China ophalen met grote vieze olieboten?

laadpaal | 08-05-22 | 18:31

Probleem is dat ik als ambtenaar vast zit aan het ABP en dus niet voor pensioenfonds naar keuze mag kiezen. Ik wil en ik neem aan de meeste mensen een zo goed mogelijk pensioen en het interesseert mijn geen klote of dit groen is of dat er witte mannen zijn die een graantje mee pikken. Echter is er (zoals vaker) een kleine groep die gaat beslissen over in dit geval het pensioen van een ander.

Ik word daar wel een beetje treurig van.

Keutels | 08-05-22 | 18:28 | 3

In de praktijk maak je een keuze voor een bepaald pensioenfonds op het moment dat je je sollicitaties verstuurd.

W_F | 08-05-22 | 18:51

Hier idem. Heb een nog niet zo lang geleden behoorlijk gestoord aan het feit dat ze niet meer gingen beleggen in wapenfabrikanten, maar wel in groene shit.
Een beetje deugen van mijn toekomstig pensioen. Slap gedoe daar.

Andersdenkend | 08-05-22 | 19:00

Idd. Een dag per week, dus 20% van je arbeidstijd werk je voor je pensioen.
Dinsdagmiddag half vier wanneer het ronde tafelgesprek begint een demonstratie voor de deur van de tweede kamer, nabij Koekamp. Toestemming is binnen

Moestuinier | 08-05-22 | 19:29

Follow the money - wat zijn de persoonlijke connecties met de ABP managers die deze externen inhuurden?

Zeurders | 08-05-22 | 18:19 | 4

De vraag is of anderen een hogere marge behaald zouden hebben of dat er minder betaald zou zijn. Ergo, is het ABP er slechter van geworden? Zo niet, dan is het irrelevant.

Frau Merkel | 08-05-22 | 18:30

Kun je lezen op de site van ABP. Mevrouw van de EU is voorzitter.

Moestuinier | 08-05-22 | 19:30

@Frau Merkel | 08-05-22 | 18:30: In het FD van vorig jaar behoorde ABP tot een van de slechtst renderende pensioenfondsen,
Logisch dan een bedrijfspensioenfonds van Rabobank wel goed scoort.

Moestuinier | 08-05-22 | 19:31
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl