Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Poetins diaspora

Poetin gebruikt inmiddels de Tweede Wereldoorlog om de Derde te verantwoorden

Het is bijna een jaar geleden dat Poetin zijn troepen verzamelde aan de Oekraïense grens. De generale repetitie van deze oorlog liep toen met een sisser af, maar het lijkt het alsof Poetin overgehaald werd zich een jaartje langer voor te bereiden. De Europese gasvoorraad werd verlaagd om Europa meer afhankelijk en chantabel te maken, iets waarvoor we ook gewaarschuwd zijn.

Poetin heeft met de inval ook gewacht totdat Rusland voorzitter was van de VN-veiligheidsraad. Zodat ze niet alleen een vetorecht hebben, maar ook vergadering zelf mochten leiden. Zo kan je de internationale reactie net iets bespelen en vertragen. Dat lukt niet helemaal, zelfs de Russische resolutie werd teruggetrokken vanwege een gebrek aan steun van China & India.

Drie jaar geleden voorspelde Alexei Arestovich al dat Poetin de Oekraïne grootschalig zou binnenvallen, hij noemde 2021/2022 als meest kritische periode, maar verwachtte ook dat deze oorlog meerdere keren zou herhalen. Gelukkig bestaat er inmiddels ook een versie met ondertitels. Zelfs details dat Kiev vanaf de linkerflank [dus via Tsjernobyl & Wit-Rusland] wordt aangevallen, zit erin.

Odessa. Hertog Richelieu-monument bij de Potjomkin-trappen

Neutraal blijven is een droom waar Nederland slechte ervaringen mee heeft. Alexei legt uit waarom neutraliteit intens duur is, en waarom je als neutraal land meer defensie nodig hebt dan binnen een bondgenootschap. Finland heeft met ruim 5 miljoen inwoners ruim een half miljoen aanvalsgeweren en ruim honderdduizend antitank-wapens, hun 200 tanks zijn bijzaak, de basis is infanterie.  

Het beste moment voor landen zoals Zweden & Finland om lid te worden van de NAVO is nu. Poetin heeft al gedreigd om militair te reageren. Dat kan hij alleen niet in meerdere landen tegelijk. Rusland heeft nu zo'n 75% van haar leger ingezet bij de aanval in Oekraïne, dat maakt Rusland op alle andere grenzen verzwakt, en het wordt tijd dat we een beetje aan die deuren gaan rammelen.

Japan wil een paar eilanden terug, het zo prettig zijn als Japan met “show of force” acties Poetin dwingt ook enige troepen in Azië te houden. Eigenlijk zou je elk grensconflict tegelijkertijd ter discussie moeten stellen, zodat Rusland haar aandacht moet verdelen, waarmee Oekraïne wordt ontlast. Amerikaanse tanks richting Polen verplaatsen helpt.

Poetin had een toespraak op een feestje om de annexatie van de Krim te vieren, die uitzending werd onderbroken omdat het publiek begon te muiten. De eerdere toespraak waarin de reden tot de “speciale militaire operatie” werd gezocht had ministers die in totale angst vertelden wat Poetin wilde horen. Eentje werd zelfs voor de camera afgebrand.

Deze machtspoliticus beïnvloed je niet met woorden. Je praat tegen een muur. Macron beweert dat twintig uur telefoneren zin heeft: soms belt Poetin, dus houdt Poetin de mogelijkheid tot een diplomatieke oplossing open is de gedachte van Macron. Dat Poetin met gesprekken het Westen in slaap sust en tijd koopt om zijn legers te bevoorraden en te hergroeperen wordt als optie vergeten.

Oekraïne krijgt 800 stingers en 9000 Javelins, waarmee ze een killratio van 93% halen. Oekraïne heeft straks genoeg antitank-wapens om alle actieve en opgeslagen Russische tanks kapot te schieten. Ze verliezen misschien hun land en hun leven, wij krijgen er een verzwakt Rusland voor terug. China wil niet dat westen te machtig wordt, zal misschien Rusland net zoals Korea en Vietnam steunen.

Het lukt Rusland niet om luchtoverwicht te krijgen boven Oekraïne. Dit zit er deels in dat Rusland minder getraind zijn in het onderdrukken en slopen van andermans luchtverdediging. Rusland heeft gewoon niet de ervaring in landen binnenvallen, die het westen wel heeft opgebouwd. Oekraïne moet het niet hebben van vliegtuigen, maar van overhaast geïmporteerde draagbare raketjes.

Dat een bewapende Russische drone door diverse NAVO-landen heen zelfs Kroatië heeft bereikt, bewijst voor Poetin dat wij onze luchtverdediging nog niet op orde hebben. Poetin kijkt niet naar Artikel 5 van de NAVO, die kijkt naar wat er aan de grens staat, en wat het kan. Oorlog is een wedstrijdje elkaar voor voldongen feiten stellen, niet een poëziewedstrijd.

De in beslag genomen bootjes maken geen indruk bij oligarchen. Als Rusland verliest of het tot een diplomatieke oplossing komt zien ze die wel terug. Deze mensen zijn veel angstiger om net zoals Alexander Litvinenko te London of Sergei & Yulia Skripal in Salisbury te Engeland vergiftigd te worden door de lange arm van Poetin. Geld is verwaarloosbaar ten opzichte van gezondheid.

Die oligarchen sturen hun kinderen naar de duurste kostscholen, kijken altijd achterom en blijven diep buigen voor Poetin. Het zijn stromannen die leven in weelde, maar tegelijkertijd weten dat de KGB alias FSB altijd verder zal leven, zelfs zonder Sovjet-Unie of Rusland. Deze oorlog is niet alleen in Oekraïne, is niet alleen tegen het Russische leger. Het is er ook eentje tegen een wereldwijd netwerk.

Poetin gebruikt inmiddels de Tweede Wereldoorlog om de Derde te verantwoorden. Eerdere gesprekken wezen erop dat hij uit is op de herbouw van het Russische keizerrijk, dit stopt niet met Oekraïne. De Stalinistische toespraak van Poetin over het uitroeien van verraders in Rusland leidde tot een exodus van oligarchen naar onder andere Dubai.

Ze brachten niet zichzelf in veiligheid, maar Poetins financiële netwerk. Nederland vond op de Zuid-as 200 miljoen, België viert de inbeslagname van 10 miljard, er is in totaal duizendmiljard, een biljoen. Dit zijn bedragen waar een geheime dienst, een drugskartel of terroristische organisatie alleen van kan dromen. Hiermee kan je onvoorstelbaar lang en veel ondergronds uitvoeren.

Er blijft genoeg over om te overleven en te moorden. 

Reaguursels

Inloggen

Dit zinnetje blijft me verbazen; "Rusland heeft gewoon niet de ervaring in landen binnenvallen, die het Westen wel heeft opgebouwd".

Ten eerste is dat historisch onjuist, alleen Poetin al heeft ervaring met invasies in Georgië en de Krim. En de oude USSR (zo'n 15 al dan niet vrijwillig aangesloten republieken) "intervenieerde" tijdens de Koude Oorlog in oa Polen, Hongarije en Afghanistan.
De Tweede Wereldoorlog begon met met een gezamenlijke Duits-Russische invasie van Polen. Hitler en Stalin hadden Europa verdeeld (Molotov-Ribbentrop), en terwijl West Europa door de Duitsers werd bezet viel Rusland na Polen nog 5 landen binnen, oa Estland en Litouwen; de verovering van Finland mislukte. De Tweede Wereldoorlog eindigde met oa de bezetting van de Japanse Noordelijke Koerilen en een zestal "Oostblok" landen waaronder Bulgarije en Roemenië.

Ten tweede klopt de redenering niet; mensen kunnen ervaring opdoen, landen niet. En menselijke ervaring heeft als nadeel dat politici en militairen vaak naar de vorige oorlog kijken wat er toen goed of fout ging; niet naar de mogelijkheden en gevaren nu. Maar wapensystemen en tactieken zijn sinds Napoleon nogal veranderd en blijven veranderen. Daarom kreeg Duitsland in 1940 relatief grote koloniale mogendheden zoals Nederland en Frankrijk direct op de knieën.
Andersom hield het piepkleine Finland een half jaar dapper stand tegen de enorme USSR-overmacht in 1939-1940. Ook het onervaren net opgerichte Israël wist vanaf 1948 een reeks gezamenlijke aanvallen van een tiental buurlanden plus ruim honderd terreurbewegingen af te slaan.

Wie een oorlog wint is soms niet te voorspellen. Het blijft een combinatie van mankracht, vuurkracht, tactiek, logistiek, verhoudingen, omgevingsfactoren en dom geluk. Maar ook; moraal. En voor zover uit de berichtgeving is op te maken blijkt toch wel dat de moraal bij de Oekraïners vele malen hoger ligt dan bij de Russen. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat Oekraïne zolang stand zou houden en de Russen zoveel schade toe zou brengen.

Maar dan. Is escalatie echt de beste manier om van Poetin af te komen?
Natuurlijk gelooft Poetin niet in "het gesprek aangaan" met Macron. Maar hij vreest evenmin de grote muil van een tandeloze papieren tijger. Laten we eerst de NAVO-strijdmacht maar eens op orde krijgen voor we een kernoorlog gaan riskeren.

Wie echt om de Oekraïeners geeft kan er niet omheen dat deze oorlog beter vandaag dan morgen moet stoppen. Maar na pakweg 15.000 Russische doden kan Poetin niet met een simpel "foutje, bedankt" zijn troepen terugtrekken. Of we dat nu leuk vinden of niet, we zullen Poetin een politieke overwinning moeten gunnen, anders gaat hij door tot er een militaire overwinning is. En wel een die dusdanig groot is dat die het dagelijks stijgende Russische dodental aanvaardbaar maakt. Hoe langer die oorlog voortduurt des te meilijker wordt het voor Poetin om op te geven.

Is het eerlijk om Poetin een klein beetje zijn zin te geven?
Nee helaas, de wereld is niet eerlijk.
De overwinning van Turkije, isis en Azerbeidzjan op Armenië was ook niet eerlijk, dus nu zijn de Armenen een stuk grond kwijt. De Koerden hebben voorlopig ook nog geen eigen staat terwijl ze daar eigenlijk wel recht op hebben. Zoals talloze volken op deze planeet.

Pak vooral de corrupte kliek rond Poetin keihard aan, zorg dat die iets te verliezen hebben. Maar grootspraak en dreigementen die we toch niet waar kunnen/willen maken leiden nergens toe.

Dandruff | 20-03-22 | 13:29 | 2

Zo is het.

Joris Beltsin | 20-03-22 | 13:51

Het lijkt mij dat Oekraïne momenteel het vuile werk voor de NAVO doet; de russen bezig houden en schade toebrengen. Een beetje cynisch, maar het vermindert het risico op vervolgacties in bv Moldavië, of richting Finland.
Verder zal men hopen dat lokaal verzet op gang komt als de binnenlandse nadelen bij de Russen beginnen te knellen. Mogelijk moet VP dan het veld ruimen. Schaken met conventionele opties momenteel; een grote oorlog kan altijd nog, maar is al snel een ramp voor iedereen.

Harry.Langezwaal | 20-03-22 | 18:01

Wat gebeurt er met een dictator als hij valt? Geen leuke dingen. En het westen drijft die dictator net zo lang tot hij niets meer te verliezen heeft. Ra ra wat zou hij dan doen? Levensgevaarlijk spel vanaf het begin en dat spel loopt al jaren. Willens en wetens wordt Oekraïne opgeofferd voor de glorie en eer van het vrije Westen.

Hollandmix | 20-03-22 | 11:54

"Rusland heeft gewoon niet de ervaring in landen binnenvallen, die het westen wel heeft opgebouwd. Oekraïne moet het niet hebben van vliegtuigen, maar van overhaast geïmporteerde draagbare raketjes."

Rusland heeft wel ervaring met landen binnenvallen. Het probleem is dat het Russische leger hartstikke corrupt is en bewust "zwak" wordt gehouden om een eventuele paleisrevolutie te voorkomen. De echte "elite" troepen zijn meer een persoonlijke lijfwacht voor Poetin zoals de Varangiërs dat voor de Byzantijnse keizers waren. Die stuurt Poetin natuurlijk niet de Oekraïense gehaktmolen in. De hybris van Poetin dacht dat het middelmatige Russische leger wel eventjes over die boerenkinkels van Oekraïners zou heen marcheren en dat het Russischetalige deel de Russen als bevrijders zou verwelkomen. Kritische fout natuurlijk. Als hij een beetje had opgelet wist hij dat de Russischtaligen ook op de hand van Kyiv zijn en net zo hard, zo niet harder knokken tegen de Russen. Al ruim 8 jaar.

GrandMechantLoup | 20-03-22 | 10:40

Er is maar 1 manier om een " bad guy" met een gun te stoppen en dat is een " good guy" met een gun.

streknek | 20-03-22 | 09:45 | 2

En dan? Dan komt er een nieuwe bad guy. Die kerel is dan waarschijnlijk onbekend, onbemind en ook onberekenbaar (‘best geil, die lanceercodes’).

Haringkoning | 20-03-22 | 10:16

teveel films naar mijn mening.

stunter | 20-03-22 | 12:03

Maar als je alles bij elkaar neemt... Een all out nuke war is het einde van alles. Einstein had gelijk, de vierde wereldoorlog wordt met stokken en stenen uitgevochten. Als er nog mensen over zijn.
Dat brengt mij op een vraag.
Stel dat Putin inderdaad de nucleaire knop indrukt en er valt (vallen) nukes op NL, wat zijn dan de meest logische doelen? Is dat Schiphol en de havens Rotterdam en Amsterdam? Is NL dan eigenlijk de facto een verkoold stukje land?

de Jager59 | 20-03-22 | 09:31 | 4

@Joris Beltsin | 20-03-22 | 09:37: Ja dat is waar, maar zijn doelen met een strategisch belang (dus niet militair) niet veel belangrijker? Havens, vliegvelden, Spoorwegkruispunten, dat soort dingen.

de Jager59 | 20-03-22 | 09:40

@de Jager59 | 20-03-22 | 09:40:
Als je via de all out knop gaat aanvallen, doen die er niet meer toe. Je kunt met een paar krachtige nukes heel hoog boven Nederland sowieso de hele electrische infrastructuur ontregelen met een EMP zodat er hier nog geen water meer uit de kraan komt. Dan heb je aan de rest van de infrastructuur ook niks meer.

Joris Beltsin | 20-03-22 | 09:43

@Joris Beltsin | 20-03-22 | 09:37: Vergeet de olievoorraad in Europort niet...

Opslag Medium | 20-03-22 | 13:36
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Mr Moore | 20-03-22 | 09:19

Tja, ik mis in deze analyse die veel weg heeft van een spelletje risk, toch wel het kernwapenarsenaal. Daarnaast lijkt het me ook niet verstandig om een vuurtje op te stoken in de regio Japan/China.

Kaysersoze | 20-03-22 | 09:01

Mij verbaast veel en zeker ook dat veel reaguurders Poetin als een labiele gek zien. De man is één en al stabiliteit. Al 22 jaar aan de macht in Rusland. De invasie van Oekraïne is een volledig logische ontwikkeling die sinds 2008 eraan zat te komen. In die 14 jaar heeft hij continue aangegeven wat hij wilde en wat hij niet accepteerde en waarom. Sinds 2014 bereidt hij zich al voor op de wat hem betreft noodzakelijke oorlog om het voortbestaan van Rusland te garanderen en de Donbass te bevrijden van acht jaar bombardementen en doden. Deze oorlog is bedoeld om de Donbass van Oekraïne te ontdoen en de garanties krijgen dat vanuit Oekraïne de komende 50 jaar geen dreiging meer komt. Dat doet hij door het land kapot te bombarderen en garanties van Oekraïne en vooral de US of A te krijgen dat Oekraïne militair geen dreiging vormt. Het gevolg van deze oorlog is wel dat hij het Westen totaal niet meer vertrouwd en zal optrekken met China, India, Brazilië en de Arabieren om een machtsblok tegen de Yankees en de EU te vormen. Die tweedeling is zorgwekkender dan wat er nu gebeurt.

Graaier | 20-03-22 | 08:54 | 8
-weggejorist-
SuzukiSwift | 20-03-22 | 12:15

@SuzukiSwift | 20-03-22 | 12:15: niet deelnemen aan de EU staat gelijk aan een Belarus behandeling. Geen vrijheid, waardeloze economie en neergeslagen demonstraties. Vind je het zo moeilijk te begrijpen dat de Oekrainers slechte herinneringen hebben aan Russische overheersing.
En kom svo niet aan met 'neutraal', want Poetin staat dat helemaal niet toe.

fail | 20-03-22 | 12:25

@fail | 20-03-22 | 10:10: "Het doel is herstel van een Russisch rijk en de tactiek is om zoveel mogelijk mensen in het westen te laten geloven dat appeasement, neutraliteit, wapenstilstanden, vredesakkoorden echt opties zijn."
-
En hoe weet je dat dan zo zeker? Jij denkt dus dat Poeint met een economie gelijk aan de Benelux dit als een serieuze optie beschouwt?
-
Volgens mij zijn Poetin's fantasieën van een groot Russisch rijk te vergelijken met Die van Verhofstadt, Timmermans cum suis over een groot Federaal "Europa". Alleen lijkt dat laatste een stuk realistischer.

Kaysersoze | 20-03-22 | 15:51
▼ 5 antwoorden verborgen

Beginnen we hier nu ook over aanvalsgeweren te zwetsen?
Een geweer is een geweer. Geschikt om aan te vallen of te verdedigen.

R. Ketelsteen | 20-03-22 | 08:42 | 6

Dus als je wordt aangevallen gooi je je aanvalsgeweren weg en pak je de verdedigingsgeweren?

R. Ketelsteen | 20-03-22 | 09:01

@R. Ketelsteen | 20-03-22 | 09:01: Zoiets ja, hahahaha!

KeesBruin | 20-03-22 | 09:05

@KeesBruin | 20-03-22 | 08:53: De vertaling "aanvalsgeweer" is ook onjuist, het is nogal Google-esk. Een aanslag is geen aanval. Een aanslag kan een aanval zijn, maar dat hoeft niet. Een vergelding kan ook worden uitgevoerd met dat wapen. Iemand moet in Google-Translate maar eens een correctie uitvoeren dat "assault rifle" een hinderlaag geweer of een aanslag-wapen wordt. Eigenlijk zijn alle vertalingen vreemd omdat wij die woorden niet gebruiken. Misschien is het beter om het niet te vertalen.

vanhetgoor | 20-03-22 | 09:49
▼ 3 antwoorden verborgen

Het idee van een gek met een kernwapenarsenaal is natuurlijk hét schrikbeeld voor iedereen die graag wil blijven leven.
Vroeger dacht ik in dat geval meestal aan Noord-Korea of Iran (als die de bom eenmaal hebben), maar het blijkt nu toch om Rusland te gaan, dat een kernoorlog kan veroorzaken.
Je zou bijna terug gaan terug verlangen naar die oude Sovjet-Unie, toen een partij, en niet één dolgedraaide dictator, de zaken regelde. De ene hotemetoot ging dood en werd weer opgevolgd door de andere, maar in principe regeerde de partij. Dat gaf een zekere stabiliteit, die nu ver te zoeken is.
Enfin, het is allemaal gelopen zoals het ging, en we hadden er sowieso weinig aan kunnen veranderen. Laten we maar bidden voor een - min of meer - goede afloop van deze crisis, want veel meer kunnen we niet doen.

KeesBruin | 20-03-22 | 08:40

Poetin lijkt in dezelfde mentale toestand te verkeren als Hitler in zijn laatste dagen, die ook begon te raaskallen over het Duitse volk dat minder zuiver was dan hij hoopte een de overwinning dan ook niet meer verdiende, maar moest lijden en ten onder moest gaan. Hij sprak ook steeds meer over verraad aan de goede zaak, over het zuiveren van defaitisme, over het aantrekken van de broekriem.

Hetzelfde gelul horen we Poetin nu zeggen, de rijke Russen zijn decadent en verwend, verwesterd en moeten maar opdonderen. Hij offert de elite die hem altijd steunde op voor een appèl aan de gewone vaderlandslievende Rus. De staat moet gezuiverd, er zijn wetten aangenomen die de vervolging van iedere kritische Rus mogelijk maken met draconische straffen.

Dit eindigt voor Poetin op twee manieren, of als de bedwinger van het Kwade Westen, of dood. Ik denk, houd die familie van Poetin die nu in Zwitserland zit goed in de gaten. Als die de wijk neemt naar een uithoek van de wereld is het tijd om de blikken met bonen in te slaan.

Beste_Landgenoten | 20-03-22 | 08:15 | 8

Ik vind het wat simplistisch om steeds maar weer parallellen te trekken tussen Poetin en Hilter. Is het omdat dit uw enige referentie is, wellicht? Deze dictator van nu trekt zich niet zoveel aan van onze pre-occupatie met die andere dictator van toen. Er zijn a priori meer manieren waarop ze zouden kunnen verschillen dan waarop ze overeenkomen. Veel historici zijn niet meer verhaaltjesvertellers die er maar op los fabuleren. Neem ze niet zo serieus. Oja, bespiegelingen over geestesgesteldheid van iemand op grote afstand via een paar filmpjes kunt u sowieso beter aan Angela de Jong over laten.

Joris Beltsin | 20-03-22 | 09:09

@Beste_Landgenoten | 20-03-22 | 09:08: We gaan over een jaar gewoon de dagprijs voor olie en gas betalen. Zo simpel gaat dat, vandaag ondenkbaar maar als je het koud hebt valt ineens de prijs best mee.

Schilder58 | 20-03-22 | 09:16
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist-
GeenAccount | 20-03-22 | 07:01
-weggejorist-
JennaVijfschaft | 20-03-22 | 06:58 | 2

Millitair gezien zijn Russen padvinders tegenover het US leger, lontje komt kort oo het kruidvat, houd mijn hart vast.

Haloef | 20-03-22 | 01:44 | 1

Daar heb je niets aan als de tegenpartij bereid is het uiterste middel in te zetten en een totale vernietiging te veroorzaken.

Mr Moore | 20-03-22 | 09:05

Beste_Landgenoten | 20-03-22 | 00:06

Het is niet naviteit - het is arrogante naiviteit van het westen dat Putler nu zijn gang kan gaan.

Die naieve westerse arrogantie, bleef zelfs stand houden toen in de Russische ambassades en consulaten in ukraine dagen voor de invasie alles dat maar iets van intel waarde had op de binnenplaatsen werd verbrand. Dat doe je alleen las je permanent vertrekt... in ieder geval voor een hele lange tijd.
Dat alleen al is een teken dat Putler zijn eigen weg ging, ondanks alle dreigementen vanuit het westen dat Rusland zwaar gestraft zou worden bij een invasie van Ukraine.

Betweters des vaderlands zoals Han ten Broeke, Maarten van Rossem, Rob de Wijk en al die andere 'kenners' van Rusland zaten er allemaal naast, samen met het merendeel van hun int. collega's bleven ze maar blaten over Rusland dit en rusland dat. Maar het is Putler dat besluit, niet Rusland.

Er is maar 1 manier dat deze oorlog stopt, dat is als Putler wordt gestopt. Dat kan alleen van binnenuit.

litebyte | 20-03-22 | 01:37 | 2

U bent dus geen betweter en weet alles. Help me even: tijdstip en plek eerste bom graag.

Weethetallemaalniet | 20-03-22 | 07:54

@Weethetallemaalniet | 20-03-22 | 07:54: Poetin wil vooral gewoon doorgaan en gaat ook de Baltische staten pakken, nu of als zijn vriend Trump weer president is. Om de NAVO af te schrikken laat hij een kernbom hoog in de atmosfeer ontploffen; geen slachtoffers alleen een kapotte infrastructuur vanwege de EM-puls. Welke stad? Ik houd het op Oslo. Westerse hoofdstad, niet al te groot, geïsoleerd gelegen.

lamoureux | 20-03-22 | 08:58

Maar wij hebben Mark Rutte en mevrouw Ollogren! Zo!

Jan Lange3373 | 20-03-22 | 00:24 | 2

en jetten voor het gas

tsjajaja | 20-03-22 | 01:26

@tsjajaja | 20-03-22 | 01:26: Rusland heeft .zulke grote gasvoorraden dat het letterlijk eeuwen grote delen van de wereld van gas kan voorzien. Gas is relatief een schone brandstof om te verbranden, zeker als je in acht neemt dat er vooral in west EU weinig tot geen nieuwe infrastructuur moeten worden aangelegd voor transport of exploitatie.

Putler heeft ook niet het eeuwige leven. Zeker niet als hij op korte termijn wordt verwijderd wegens het kapot maken van 2 landen.
Zit je straks zonder goedkoop gas, andere landen in de EU niet.

litebyte | 20-03-22 | 01:44

Tsja iedereen hangt natuurlijk alweer in dat stamcafe, de werkelijkheid een beetje te ontlopen, wat moet je ook anders, maar alles bij elkaar, de analyses van de laatste dagen, die nieuwe inzichten, het besef dat Poetin er keihard opuit is om het westen een lesje te leren ten koste van alles, van zijn volk, van zijn eigen leven zelf, stemt me wat minder optimistisch, ook al wordt het morgen prachtig weer, zonnig en alles.

We stonden een maand geleden aan de vooravond van een oorlog, de meeste mensen beseften het niet maar werden wakker na een weekje of wat, maar nu staan we aan de vooravond van een wereldoorlog en de meeste mensen beseffen het nog niet.

Het ziet er uitermate slecht uit, Poetin heeft zijn rijke vrinden al bij het grof vuil gezet, de oligarchen kunnen hem massaal gestolen worden als decadente overlopers dus er is geen enkele hoop dat druk op deze lui iets uitmaakt, integendeel, het werkt in Poetins voordeel om de staatsafvallige elementen te zuiveren. Het gaat heel hard op weg naar een totaal fascistische staat, waar ieder tegengeluid wordt geframed als staatsvijandig. Dit alles werkt in Poetins voordeel, hij wil oorlog met het westen, de eindafrekening van de ingestorte USSR opmaken. En wij moeten die betalen. Wij gaan die betalen, of we willen of niet.

Een knettergekke, geobsedeerde malloot, met een fixatie op de Tsarentijd heeft nooit een geheim gemaakt van zijn ambities, alleen we namen zijn woorden nooit serieus toe hij zei dat de grootste ramp van de 20ste eeuw het uiteenvallen van de USSR was, zelfs erger dan WO2. Zo een uitspraak had ons moeten waarschuwen, maar we lieten ons in slaap sussen. Nu blijkt dat Poetin al die tijd vlaste op een revanche. Hij werkte ernaartoe, en dit is het moment.

Laten we wakker worden en beseffen dat deze oorlog uiteindelijk niet gaat over Oekraine, maar om het voortbestaan van het westen, dus Zelensky heeft gelijk, we zijn al in WW3 beland.

Beste_Landgenoten | 20-03-22 | 00:06 | 11

Je vergeet het belangrijkste. Poetin is niet meer rationeel bezig én beschikt over een enorm arsenaal aan kernwapens. En nee ik ben beslist niet in paniek maar iedereen met enig verstand zou dit een zeer gevaarlijke situatie moeten vinden.

Als Poetin niet eens aan het belang van zijn volk meer denkt, zelfs overtuigd is dat een "schoonmaak" nodig is van vijandige elementen of verraders, geen interesse meer heeft in de economie die instort, dan mag je aannemen dat verder lijden van het Russische volk niet iets is dat hem zal beletten verder te escaleren als hij daar voordeel voor zichzelf in ziet. Een eenling met kernwapens, die de zaakjes niet helder meer voor ogen heeft, what could possibly go wrong?

Beste_Landgenoten | 20-03-22 | 08:04

@Beste_Landgenoten | 20-03-22 | 08:04: Ja, dat element, dat je te maken hebt met een 'leider', die geen ene moer meer geeft om zijn eigen bevolking, en iedereen, behalve zich zelf, de schuld geeft van de situatie! Ook dat is een angstaanjagende overeenkomst tussen Hitler in "Der Untergang" en Poetin op dit moment.

KeesBruin | 20-03-22 | 08:46

@Beste_Landgenoten | 20-03-22 | 08:04: alleen de eenling is niet bij machte zelfstandig deze kernwapens af te vuren. De vraag is wat de operationele officieren gaan doen mocht de opdracht komen on te vuren. Die beseffen dan ook dat een complete vernietiging (van henzelf) bijna daar is.

Mr Moore | 20-03-22 | 09:14
▼ 8 antwoorden verborgen

Rusland heeft gewoon niet de ervaring in landen binnenvallen, die het westen wel heeft opgebouwd. Klopt nu het waarom nog.

Pensionista | 20-03-22 | 00:01

Verdomd zeg, die Arestovich, exact on the ball. Wat een voorspelling. Exact uitgekomen. En als hij op de andere punten gelijk heeft, dan zijn we nog lang niet klaar met Poetin, hij heeft zijn zinnen gezet op de destructie van de NAVO. Omineuze analyses.

Beste_Landgenoten | 19-03-22 | 23:52 | 2

Wat denk jij? Jij zat ook goed in je voorspellingen. Edit; ik zie je nieuwe tegel.

letopuwzaak | 20-03-22 | 00:10

Nou ik vrees eerlijk gezegd dat dit nog veel groter gaat worden. Poetin is los. Hij blijkt een veel ergere gek te zijn dan we voor mogelijk hielden, al waren er tekenen aan de wand. Met name uit zijn speeches spreekt een diepe, lang gekoesterde haat jegens het westen. In combinatie met de miskenning die hem ten deel viel, of zo hij dat ervaren heeft, vrees ik dat hij uit is op genoegdoening, ten koste van alles, zelfs zij eigen volk. Dat laatste blijkt, want hij stelt dat zijn volk geen behoefte heeft aan luxe, aan reizen, aan vrijheid, maar dat ze het moeten uitzingen onder de druk van het westen. Poetin lijkt er genoegen in te scheppen om de oligarchen weg te zetten als decadente verwende landverraders. Hij deelt de mensen in naar loyaal of verraders. Hij gaat full Stalin.

Ik denk dat hij de confrontatie met de NAVO ziet als een wenselijke een noodzakelijke fase, waaruit Rusland als winnaar te voorschijn zal komen. De man is duidelijk knettergek, de vraag is nu alleen nog wie hem durft te stoppen.

Volgens Russische analisten komt dat niet vanuit Rusland, de mensen zijn te zeer lamgeslagen door de jarenlange propaganda, en er is geen enkele organisatie meer over die iets van een structurele oppositie op touw kan zetten.

De enige kans is dat Poetin op het slagveld van Oekraïne verliest en niet zo idioot is dat hij met kernwapens gaat gooien. Echter, loopt het mis dan acht ik die kans aanwezig.

Beste_Landgenoten | 20-03-22 | 00:25

Die duizenden miljarden komen Ukraine toe als genoegdoening voor het weer opbouwen van het kapot geschoten land. En die jachten ook gewoon verkopen of vernietigen.

Harrie-Couvert | 19-03-22 | 23:40

Kijk de laatste tijd regelmatig Chinese CGTN.Niet te vergelijken met de rotzooi van Russia Today.

Plaatsen regelmatig journaalstukken op YT,van de nieuwsinfo/nieuwsbeelden daar zou je alleen anti Russisch worden,eigenlijk opmerkelijk.

Heldhaftige Russische leger schakelt met gevaar voor eigen leven vijand uit
youtu.be/Zv3TlhG87wM

Hoopgevende beelden van dankbare bevolking na bevrijding
youtu.be/K1ooGFgRI-0

Embedded bij de Russen , Oost Europese CGTN verslaggever flabbergasted over de verwoesting die hij aantreft in oost-Oekraïne.
Komt vrouw uit schuilplaats na beschieting .
Pro Russische reaguurders onder filmpje boos op CGTN ,want vrouw zegt blij te zijn dat de Russen er nu zijn .
CGTN laat deze vertaling domweg weg ,en vervangt hem door iets algemeens
youtu.be/D4cRPDPr4E8

Met zulk vrienden....

pga | 19-03-22 | 23:40

Kernoorlog is echt het einde van de mensheid. Te weinig mensen die nu leven beseffen dat vrees ik

Beste_Landgenoten | 19-03-22 | 23:39

Bekende Turkse vrouwen… Arthur, heb je het met Ebru gedaan?

Trekhaas | 19-03-22 | 23:15

Het Westen heeft zeker meer ervaring in het binnenvallen van andere landen. Het winnen van dergelijke oorlogen is alleen nog wel even een dingetje.

Kopieerapparaat | 19-03-22 | 22:46 | 20

@Kopieerapparaat | 20-03-22 | 00:06:
Yup mijn beste. Voorbeeld, als je nu leest hoe het eraan toeging onder Stalin in het politbureau. Vandaag in de gratie, morgen een kogel door je achterhoofd in de gangen van de Loebjanka.
Maar vergis je niet, zo zijn Russen: dommig bikkelhard, onderdanig, serfen, een individueel leven telt niet. Is de volksaard al eeuwen sinds de tsaren en daarna communisme. Het motto van de serfen onder de tsaren was. Wij zijn lijfeigenen maar het land is van ons. Yeah right. Serfen waren slaven en die werden gewoon gekocht en verkocht, mocht niet van Moskou maar gebeurde gewoon op grote schaal. Kan domme Sylvana nog iets van leren van de geschiedenis van de serfen, daar verbleekt (pun intendend) de negerslavernij bij.

Basil Fawlty | 20-03-22 | 00:21

@Basil Fawlty | 20-03-22 | 00:21: Zal dit toch eens aan mijn zoon vragen, die heeft Ruslandkunde en Oost-Europese landen gestudeerd. Veel met Russen gepraat. Hoorde hem altijd zeggen, aardige lui die Russen. Dus Basil, ik weet het niet , ga het eens navragen. Kan best zo zijn, maar wil het wel eens weten. Koffie.

gato | 20-03-22 | 07:56
▼ 17 antwoorden verborgen

Geen gezeur, Feynman heeft gewoon een leuk stuk geschreven. Ik volg deze speciale operatie aandachtig en toch zaten er nieuwe dingen in voor mij.

Link referenties ook niks mis mee. Beter te veel dan te weinig.

Dude heb je eten | 19-03-22 | 22:36 | 2

Zeker dat stuk van Arestovich is zeer interessant om te bekijken en het in je achterhoofd te knopen. Wat mij betreft is dit zelfs zo belangrijk dat het onderdeel moet worden van het collectieve geheugen. Als we namelijk gewoon naïef verder leven, dan hebben we *binnen TIEN jaar* (2032) geen EU, geen NAVO, maar ook geen soeverein Nederland meer, maar zijn we onderdeel geworden van Rusland of op z'n minst een Russische vazalstaat.

Alexander des Burgus | 19-03-22 | 23:25

Mee eens

Beste_Landgenoten | 20-03-22 | 00:28

ODESA is de naam
Odessa is de door Rusland opgelegde naam.
Ff opletten graag

Pea a Monte | 19-03-22 | 22:29 | 1

Ben er geweest, moet eens een mooie stad zijn geweest, zie je nog wel. maar helemaal in verval. De balkonnen vlogen je bijna om de oren. En de mensen waren niet te pruimen, honderden op straat, maar je hoorde ze niet. Leek wel een spookstad.

gato | 20-03-22 | 08:00

Zo een tijdje starend naar de bovenste foto bespeurde ik toch 1 positief punt, namelijk dat dit soort deprimerende ghetto architectuur echt niet kan en vernietigt dient te worden, alleen niet op de psychopaat Putin manier. Ok, dit was best wel een zinloze tegel, maar hey ik ben ook maar een verwarde man.
Anyway, ik ga rukken en pitten. Truste @nachtploeg.

Botte Hork | 19-03-22 | 22:24

Kan je WOB-verzoeken naar Zwitserse banken doen om die oligarchen te stangen?

Pinocchio | 19-03-22 | 22:10 | 9

@Kopieerapparaat | 19-03-22 | 22:52:
Hummm. Als ex-bankier kan ik je vertellen. het zal hoe dan ook verschijnen op de balans onder een voor de leek nietszeggend gespecificeerd kopje en dat wordt gewoon goedgekeurd door de accountant.

Basil Fawlty | 19-03-22 | 23:07

@Basil Fawlty | 19-03-22 | 23:07: Daarom heb ik eigenlijk een hekel aan Zwitserland, zetten al het geld van maffiosie op hun bank en hebben nooit problemen.

gato | 20-03-22 | 08:12
▼ 6 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Tapu | 19-03-22 | 21:58 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Die neutraliteit van Finland is een ingewikkelde zaak. Het is zeker geen vrije wil van de Finnen, het is ze door Stalin en co. opgedrongen na WO2. En dan mochten ze nog hun handen dicht knijpen, voor hetzelfde geld waren ze net als de Baltische Staten gewoon ingelijfd bij Rusland.
Finland heeft al wat te stellen gehad met Rusland, lees maar na op het internet/wikipedia, de Finse burgeroorlog, net als in Rusland tussen Roden en Witten. In WO2 hebben de Finnen ook van alles beleefd, zowel met de Russen als de Duitsers, in diverse settings. Het is altijd een soort balanceer-act geweest om Finland als onafhankelijke staat te laten bestaan.

KeesBruin | 19-03-22 | 21:56 | 15

@LD69 | 20-03-22 | 00:11:
Met Jeltsin. Russia was toen totaal blut en nam aan alle kanten hulp aan. Amerikanen die russische wetten aangaande concurrentie schreven, Rusland die het Amerikaanse ruimteprogramma droeg.
Had best gekund. Dan hadden we nu waarschijnlijk een veel duidelijker noord-zuid verdeling gehad.

Alquest | 20-03-22 | 07:40

Vooral met de Duitsers, zei een Finse vriendin van mijn moeder.

gato | 20-03-22 | 08:07
▼ 12 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Komjehiervaker | 19-03-22 | 21:55 | 1
-weggejorist-
MeneerDunderneus | 19-03-22 | 21:55

Putin heeft natuurlijk de wapens (niet kernwapens) om Ukraine van de kaart te vegen.
Maar tot dusverre begint hij er niet aan.
En waarom?
Weet ik niet.

jaja | 19-03-22 | 21:47 | 5

zie eerdere stukken over historische banden. Als hij Kiev volledig platgooit kan ie zelfs voor zn eigen aanhang nooit meer zeggen dat de Oekrainers dat zelf gedaan hebben, laat staan dat ie ze bevrijd heeft. Hij zal wel biologische of chemische wapens kunnen gebruiken, zolang het hart van het Slavische rijk (Kiev dus) maar overeind staat, althans de infrastructuur en kerken. Een chemisch wapen kan dan weer wel, want die lijken ruim je wel op en dr zijn nog 10 miljoen over. Zelfs een tactisch kernwapen kan, maar niet op Kiev. Eerder bij de westelijke aanvoerroutes. Meerdere vliegen in 1 klap. Ben dan ook bang dat dat de reden is dat ie daarom zn hypersone wapens daarom aan t uitproberen is.

Dr.Utker | 19-03-22 | 21:54

@Shoarmamasutra | 19-03-22 | 21:51:
Nee hoor.
Maar hij heeft hypersonische raketten waar een paar van Kiev in pijn kunnen schieten.
Maar dan is ook iedereen dood.
En dat wil ie (nog) niet.

jaja | 19-03-22 | 21:55

Inzet van kernwapens betekent eigenlijk dat je geen andere uitweg ziet en heb verloren, maar niet als enige wil verliezen.

Putler had het plan om in Chechnya tactische kernwapens in te zetten toen het daar ook zo geweldig ging, overigens ook in 2014-2015 had hij ook al het plan in Ukraine.

litebyte | 19-03-22 | 22:13
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Zie Andere Kant | 19-03-22 | 21:41 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

@Keutels | 19-03-22 | 21:16: Putler strategische inzicht is eigenlijk nooit een succes gebleken. Dat begon al aan het begin van zijn carriere in Chechnya.

Als een inval/invasie een succes is, dan is er naast een succesvolle militaire campagne ook een begrip/ondersteuning vanuit de meerderheid van de bevolking van het land waar men binnen is gevallen - dan is er pas sprake van een succes.

Nu met inval in Ukraine heeft Putler niet alleen de Ukraine tegen zich, maar de gehele westerse wereld. Hij kan militair-strategisch Ukraine niet bezetten/bezet houden (vergt minimaal 80.000 man.)

Bij de inval van de Ukraine vernielt deze domme narcistische nationalistische mafia dwerg met een Tsaar complex niet alleen Ukraine maar ook zijn eigen land. Op dit moment zijn er meer dan 5000 sancties tegen Rusland (meer dan tegen Iran). Elk er toe doende bedrijf buiten het westen dat zaken wil doen met een Russische onderneming, komt evenzo op de westerse sanctielijst te staan. Daarnaast vertrekt alles met goede kennis uit Rusland (200.000 al sinds begin van de oorlog). Er gaan in rusland al stemmen op voor een uitreisverbod voor diegene die in bepaalde sectoren werken op hogere posities, zoals IT, medisch etc. Maandag gaat de beurs in Moscow weer open, maar ik denk niet dat het einde van de dag haalt.... wie weet zelfs niet eens de middag.

Ik denk dat Putler eerder het veld ruimt dan dat Ukraine valt

litebyte | 19-03-22 | 21:40 | 5

@snapal | 19-03-22 | 22:28: Ik blijf Putler gebruiken totdat hij dood is, dus laten we hopen dat dit niet lang meer hoeft :-) Putler is een prima samenstelling gezien zijn strategisch inzicht en historische overeenkomsten m.b.t. excuses om landjes te veroveren.

litebyte | 19-03-22 | 22:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Feynman mate. Vanuit een goed hart hier, aardig stukje maar doe's niet die 24 linkjes. Totaal overbodig. Een goede columnist heeft niet talloze links nodig om zijn verhaal te ondersteunen en is ook een beetje minachting naar de lezer of misschien onzekerheid voor jezelf. ;-)

Basil Fawlty | 19-03-22 | 21:40 | 3

Het is wel prettig voor de reaguurder die wat verder wil lezen dan zijn neus lang is. Je hoeft niet op allemaal te klikken.

W_F | 19-03-22 | 21:47

Het is een goede gewoonte, onder wetenschappers is er algemene concensus dat bronnen en verwijzingen cruciaal zijn voor kwaliteit

Shoarmamasutra | 19-03-22 | 21:55

@W_F | 19-03-22 | 21:47: en ook Shoarmasutra
Ik ben niet zo van het voorkauwen. Heb je verdere interesse of ben je het niet eens met hem dan zoek jezelf.
Ik vind dat nml mooi. Is ook goed voor je hersens. ;-)

Basil Fawlty | 19-03-22 | 22:04

Met een EU leger (dat eventueel gesteund word door de NAVO), is lid worden van de NAVO niet meer nodig, een EU lidmaatschap heeft ongeveer hetzelfde effect.

Ik hoop dat het vannacht een beetje rustig blijft in Oekraïne.

W_F | 19-03-22 | 21:37 | 7

@Basil Fawlty | 19-03-22 | 21:46:
Sorry voor de reactie op mijzelf.
"En daar maak je geen grappen mee," moest het dus zijn. Excuses

Basil Fawlty | 19-03-22 | 22:06

@Crankhead | 19-03-22 | 21:49: Een EU leger? Als er iets is dat een werkelijke unie bindt dan is het wel 1 leger. Maar de EU is helaas een bankpapieren tijger. Ze kunnen het nog niet eens eens worden over waar te vergaderen. Chauvinisme, industriele en mationale belangen en verschil in strategisch en tactisch inzicht... dat EU leger komt er niet. De EU is niet een VS, hoe erg EUroscisten zoals Timmermans of brokkeltandje Verhofstadt u dit ook willen laten geloven

litebyte | 19-03-22 | 22:08

@Crankhead | 19-03-22 | 21:49:
Klopt. Dat is ook nog eens de vraag. Als je die nitwits in Brussel bekijkt dan hou je je hart vast. Ik zie het al voor me dat gekonkel tussen de twee belangrijkste landen in de EU. Frankrijk, normaal pro-actief en Duitsland, pacifistisch-laf want die eeuwige hysterische 2e wereldoorlog zonde en zelfkastijding. Oh joy, maar niet echt.

Basil Fawlty | 19-03-22 | 22:10
▼ 4 antwoorden verborgen

En ze leefden nog lang en gelukkig is het eerste wat bij mij opkomt

Mark van Leeuwen | 19-03-22 | 21:36

Dat van Japan is erg interessant. Ten tijde van WOII waren de Russen doodsbenauwd voor een Japanse inval. Toen bleek dat Japan daar vanaf zag kon Rusland zich volledig richten op het westfront.
Ik zou zeggen, Japan, grijp je kans.

Datzullenwenogweleen | 19-03-22 | 21:28 | 4

@snapal | 19-03-22 | 21:39: De oorlog in Ukraine en de oplopende spanningen in het noorden van Japan (Putler heeft er recent extra troepen naartoe gestuurd) vlakbij Chishima retto (door het westen vaak aangeduid als Korilen... de Russische naam voor de eilandjes) Japan wil zich nu beter bewapenen (lees meer aanvalswapens), maar daar is een wetswijziging voor nodig.

litebyte | 19-03-22 | 21:55

@litebyte | 19-03-22 | 21:55: Die wetswijziging komt er wel, schat ik in: onder druk wordt alles vloeibaar.
Als Japan verstandig is, ziet het land dat het zo snel mogelijk kernwapens krijgt. Erg nuttig, met China en Rusland als buren.

KeesBruin | 19-03-22 | 21:58

@KeesBruin | 19-03-22 | 21:58: Japan zal nooit kernwapens aanschaffen, zlefs de meest rechtse ertoe doende partijen in Japan zijn hierop tegen.

Die wetswijziging proberen ze serieus al sinds dat China zit te kloten bij de Sensaku eilanden. Ze hebben nu met veel moeite 2 helicopterschepen die eventueel ook door bepaalde vliegtuigen kunnen worden gebruikt. Maar deze mogen absoluut geen vliegdeksschepen woerden genoemd, omdat dit wordt gezien als aanvalswapen - en die mogen ze officieel niet bezitten als Japan Maritime Self-Defense Force

litebyte | 19-03-22 | 22:28
▼ 1 antwoord verborgen

Zoek op YouTube op "USA drill Clear Skies Ukraine " 3 jaar geleden.

Poetin dacht: niet in mijn achtertuin! En zo geschiedde.

Meneertjehetheertje | 19-03-22 | 21:27 | 4

Putler had in 2017 mogelijk vergaande plannen om de Baltische staten binnen te vallen, er lagen op een bepaald moment bijna 150.000 Russische troepen aan de westerse grens. Dit zorgde voor een versnelde opbouw van westerse troepen in de Baltische staten en veel meer oefeningen.

litebyte | 19-03-22 | 22:00

@litebyte | 19-03-22 | 22:00:
Dat eerste kan ik 100 % beamen.
Maar nooit geweten dat er zoveel Russische troepen aan de grens stonden.
Dank voor de info.

snapal | 19-03-22 | 22:06

@litebyte | 19-03-22 | 22:00:

Misschien was dat zijn reactie op onderstaande:

6 jaar geleden: YouTube 'USA in Poland, Brake at the State border'

Meneertjehetheertje | 19-03-22 | 23:29
▼ 1 antwoord verborgen

De link naar 3 jaar geleden is een absolute aanrader.

In elk conflict moet je de “verliezer” de gelegenheid geven om zich zonder gezichtsverlies terug te trekken.
En daar heeft de wereld, denk ik, een probleem.
Zelfs wanneer Zelensky zou willen toegeven aan de Russische eisen ( Neutraal, Krim en andere gebieden onder Russisch gezag ), zou het Westen daaraan nooit toe willen geven.
En volkomen terecht, het is het belonen van de agressor en een open uitnodiging naar China om Taiwan te annexeren.

Dat betekent helaas ook dat Vlad dit conflict niet tot een einde kan brengen zonder gezichtsverlies of een gekrenkt ego.
En dictators en ego is een nogal heikele combinatie.
Wat de consequenties daarvan zijn, kunnen we alleen maar raden en hopen voor het beste.
En dan is het nog maar de vraag wat het gaat veranderen binnen Rusland wanneer Poetin van het toneel is verdwenen.
Hoe ziet de toekomst van Rusland er dan uit?
De historie leert dat het een aaneenschakeling is van machtswellustelingen, gepaard gaande met enorm veel persoonlijk leed met Gorbatschov en Jeltsin als uitzondering.
Maar dat Poetin moet verdwijnen van het Russische en wereldtoneel lijdt geen twijfel.

Er zal een implosie vanuit Rusland moeten komen.
De aanzet is wellicht gegeven door het F1 team Haas door de Mazepins eruit te gooien.
Die zullen vandaag met enorme frustratie hebben gezien dat na jaren sukkelen de Haas auto presteert en zowaar binnen de top 10 zich kwalificeert en zich realiseren dat door hun president de familie niet meer in Europa mag komen en hun F1 droom aan diggelen ligt.
Laten we hopen op het vlinder effect, 1 oligarch die dusdanig pissed off is dat hij de rest op sleeptouw kan nemen en de totale waanzin van deze onzinnige oorlog kan stoppen.

Want dit gaat niet om landje pik, maar om het megalomane gedrag van een dictator die gelooft dat “zijn” wereldbeeld het juiste is.
Ten koste van vele, vele onnodige levens.
Zowel aan Oekraïense als Russische zijde.
Vrede!

Maya de Blij | 19-03-22 | 21:23 | 7

Los daarvan..

Mazepin is weggetrokken bij Haas als straf omdat zijn vader sympathie heeft met Putin..

Los van het idee als en of, sluit je iemand buiten waar je het niet mee eens bent..

Dat kennen we hier in NL ook.. Dat klopt niet...

neonreclame | 19-03-22 | 21:41

@Botte Hork | 19-03-22 | 21:31: Dank

Maya de Blij | 19-03-22 | 21:48

Putin mag best zijn eisen krijgen, dan is ukraine wel mee geholpen. Sancties door andere landen moeten gewoon blijven tot hij alles heeft teruggegeven, afgetreden is en de waarheid verteld heeft en alle schade betaald.

MrGrey | 19-03-22 | 23:38
▼ 4 antwoorden verborgen

'Rusland heeft gewoon niet de ervaring in landen binnenvallen, die het westen wel heeft opgebouwd.'

Rusland heeft de afgelopen 77 jaar juist heel veel ervaring met landen binnenvallen.

Polycynisch | 19-03-22 | 21:15 | 11

@Basil Fawlty | 19-03-22 | 22:51:

Tja, het aloude verdeel en heers. Een homogeen volk zal minder van een dictator pikken dan een lappendeken van elkaar bestrijdende bevolkingsgroepen.

En och, Rutte is geen Erdogan maar toch. Inmiddels snap ik wel waarom de EU-lobby zo voor open grenzen en massaimmigratie is. Al voor deze Russische oorlog werkten er 2 miljoen Oekraïners in Polen, en miljoenen Polen in West Europa. Ondertussen wandelen er ook miljoenen werklozen uit Afrika en het Midden Oosten naar West Europa. In veel steden zijn autochtonen een minderheid geworden.

Probeer dan maar eens de strijd aan te gaan met corrupte baantjesmachines, nepotisme en machtsmisbruik. Temeer daar bepaalde partijen stemmen winnen door clangerichte kandidaten in te zetten, of clangericht met subsidies te smijten. De gedachte dat men vanwege de partijstandpunten op een partij kan stemmen is inmiddels achterhaald.

Dandruff | 19-03-22 | 23:25

@Zapata10 | 19-03-22 | 21:21: Valt wel mee, juist een beetje gekeken daarnaar en die russen zijn nogal van het aanvallen, proxy oorlogje doen in hun buurlanden met als wens om het in te lijven bij het grote russische rijk. Hoor ook vaak die verhalen van als canada vriendjes zou worden met rusland en dan daar kernwapens zou neerzetten dan hadden ze dat ook gedaan. Maar dan wel specifiek iets als canada roepen omdat het al in het verleden gebeurd is daar met cuba, maar cuba is toch geen staat in amerika geworden dus zo aggresief zijn ze niet.

MrGrey | 19-03-22 | 23:51

@Dandruff | 19-03-22 | 23:25:
Je wijkt nu te ver af mijn beste. Laten we dit voor een ander relevant topic bewaren.

Basil Fawlty | 20-03-22 | 00:02
▼ 8 antwoorden verborgen

We kijken er al een jaar naar.

Wijze uit het Oosten | 19-03-22 | 21:14

Is koffiedik kijken weer teruggekeerd, waar is die goede oude glazen bol gebleven?

ademende aarde | 19-03-22 | 21:12

Samenvattend, we moeten escaleren om te de-escaleren?

Keutels | 19-03-22 | 21:12 | 1

Escaleren komt van escalier, je kunt naar omhoog en ook omlaag.

Mr_Natural | 19-03-22 | 21:33

Rusland heeft maar 10% van zijn leger hier ingezet hoor, het is triest dat bijna niemand begrijpt wat er gebeurt en wat een superslecht idee het is om oorlog te voeren tegen Rusland, deze winter zal iedereen het dan weer wel begrijpen ja.

kansparel | 19-03-22 | 21:10 | 13

@snapal | 19-03-22 | 21:32: Het verband ontgaat je? Als je die mensen tot in de volgende winter zonder voedsel en medicijnen laat zitten, wat gaat dat met die mensen doen denkt u?

Zapata10 | 19-03-22 | 21:49

En met 10% inzet hebben ze zich dus totaal vergist en moeten ze nu een tandje bij zetten met behoorlijke kosten. Even niet te vergeten dat zolang putin daar aan de macht zit ze nooit meer uit de nu geldende dictatuur gaan komen en het economische dal en uitsluiting. Dacht je dat eerst Corona je vakantie had verpest, komt die Putin er nog even overheen waardoor je alleen nog naar China kan.

MrGrey | 19-03-22 | 23:58
▼ 10 antwoorden verborgen

... het was trouwens een drone van Oekraïne die in Kroatië terecht kwam, nog uit de Sovjettijd...

Nederlanddraaitdoor | 19-03-22 | 21:09 | 2

Ik ben dus niet de enige die dat dacht.

Keutels | 19-03-22 | 21:12

Gelukkig! Was al bang dat het weer aan mij lag na mijn eerste dronken vlucht met de inmiddels vermiste DJI Mavic 3 Drone. RIP ruim 2750,- euro...
Maar toch een opgelucht gevoel! *proost

Botte Hork | 19-03-22 | 21:26

Poetin moet opgepakt worden en wel zo snel mogelijk. Berechten in Den Haag als het mogelijk is.
Het is het type, wat kernbommen als een redelike optie ziet om zijn doel te bereiken.
Het is voor mij ook zonneklaar, dat Poetin probeert tijd te trekken met de onderhandelingen, net zolang tot de steden ruiines en onbewoonbaar zijn.

snapal | 19-03-22 | 21:08 | 5

@jaja | 19-03-22 | 21:12: Poetin moet moven, anders wordt het wereldoorlog III.
Dat is mijn mening.

snapal | 19-03-22 | 21:21
-weggejorist-
Worstdag | 19-03-22 | 21:41
▼ 2 antwoorden verborgen

"China wil niet dat westen te machtig wordt, zal misschien Rusland net zoals Korea en Vietnam steunen."

Onze kracht komt uit coöperatie. Als China zich bij Rusland schaart zal dat niet zonder consequenties zijn en ook tot uitsluiting en recessie lijden.

Neuth | 19-03-22 | 21:07 | 7

@Neuth | 19-03-22 | 21:34: De wereldeconomie is zo onderling verweven dat het wegvallen van Rusland al enorme problemen oplevert. Zonder China valt het hele kaartenhuis ineen, kan je evengoed een kernoorlog beginnen, zelfde resultaat, op de straling na. Alles desintegreert, armoe&hongersnoden, overal burgeroorlogen, jij snapt het niet,.

Abject | 19-03-22 | 22:14

@Abject | 19-03-22 | 22:14: Zegt iemand die zowat herhaalt wat ik zeg... Je overdrijft het belang van niet primaire goederen.

Neuth | 20-03-22 | 11:37
▼ 4 antwoorden verborgen

"Rusland heeft gewoon niet de ervaring in landen binnenvallen, die het westen wel heeft opgebouwd". Zeg dat wel.

de drijfsijs | 19-03-22 | 21:07

Hoe het ook "eindigt" de Russen zullen nooit beter/sterker uit dit conflict komen.. op korte en ook zeer lange termijn.... bye the bye.. Sjinesen zijn alleen voor zichzelf bezig.. die illusie kan men vergeten.

grapjasz | 19-03-22 | 21:07

Ik vind dat er een eind aan moet komen. Een compromis sluiten en afgelopen.
De tijd zal leren hoe dan verder te gaan.
En nee, ik vind niet dat we de hele Europese economie naar de kl*ten moeten laten gaan. Ik vind zelfs dat NS2 op een gegeven moment in gebruik moet worden genomen omdat de EU voorlopig niet zonder gas kan.

Lesc | 19-03-22 | 21:04 | 6
-weggejorist-
Worstdag | 19-03-22 | 21:47

@niv01 | 19-03-22 | 21:12: Ben het helemaal met je eens: niks 'compromis sluiten'! Het Westen heeft nu een kneiterharde en zeer uitgebreide wurggreep om het regime van Poetin c.s. Zowel economisch als cultureel en dergelijke. Gewoon vasthouden die wurggreep. En dan kan iets heel kleins uiteindelijk de doorslag geven. Bijvoorbeeld als de Russische bevolking merkt dat ze nergens meer aan mee mogen doen zoals het Eurovisie Songfestival. Dat soort dingen laat ze dan zien dat ze echt helemaal geïsoleerd staan. En dat het Westen het verhaal van 'Oekraïne bevrijden van de fascisten' absoluut niet pruimt!

Aristotalloss | 19-03-22 | 22:04

@Aristotalloss | 19-03-22 | 22:04: Zoals meneer in ondertitelde filmpje duidt; Iran wordt al 40 jaar geboycot, met sancties die veel zwaarder zijn dan wat Rusland nu opgelegd krijgt. Haalt geen zak uit, Iran voert overal ter wereld infiltraties en ondermijningsacties uit. Waarom zou het bij Rusland wel lukken? Daarnaast zullen de Oosterburen van Rusland die sancties niet zo nauw nemen want zij hebben ook belangen.

marcoplarco | 20-03-22 | 09:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Theorie is altijd 'fijn' om te lezen. Het probleem is dat feitelijkheden de theorie altijd achterhalen en dat de theorie weer een stapje verder gaat om vervolgens weer achterhaald te worden door de feiten. De theorie is een soort droom of nachtmerrie bedacht door iemand die probeert (on)rust en duiding bij een ander te brengen. Je hebt er niets aan.

Polycynisch | 19-03-22 | 21:04

Op voorhand mijn welgemeende excuses voor mijn bijdrage, aangezien regelmatige kritische noten aan het adres van deze schrijver sneller worden gesjorst dan een opiniestuk in de Morscow Journel. Anyway de reden dat Rusland geen overwicht in de lucht heeft is omdat de Russische piloten scheidsbenauwd zijn om door eigen troepen te worden neergehaald. de communicatie tussen lucht, landmacht en marine schijnt dramatisch te zijn. de suggestie om nu met een stok een Russische beet te gaan prikken lijkt me ook niet handig. niets voor niets dat er vandaag en supersonische raket op die luchtmachtbasis is gevuurd. Vind net even te veel stoere taal in dit betoog. We zouden wel eens wat meer tact mogen hebben.

Briver | 19-03-22 | 21:03 | 1

Kan ik hier plusjes geven?

hotnot | 20-03-22 | 08:42

Dat hij goed zou zijn voor 1000 miljard hoorde ik vandaag ook.
Dan is hij dik 5 keer rijker dan Bezos?
Dit lijkt me een lulverhaal.

jaja | 19-03-22 | 21:03 | 6

nergens werd 1000 echte miljarden genoemd wellicht iets amerikaans gezien?

AntiZanicz | 19-03-22 | 23:35

in 2015 werd eens 200 miljard genoemd. Die triljoen is volgens mij genoemd als wat Rusland verstopt heeft in het westen.

Pilshaas 861 | 20-03-22 | 08:43
▼ 3 antwoorden verborgen

Rusland loopt vanzelf leeg op deze oorlog. Moraal van manschappen, geld om ze te bevoorraden en het volk dat gaat verhongeren. Scenario Ceaușescu lijkt mij beste kanshebber. Nog een maand of 10.

geheelvergeter | 19-03-22 | 21:01 | 2

Hoor ik hier nu een redenatie uit een bunker in Berlijn lang geleden of van een klein Corsicaans ventje met zijn hoed verkeerd om op?

Zapata10 | 19-03-22 | 21:07

Dan pas? Dan zitten we ook alweer dik in de corona-ellende met de delta-variant 2.0. Damn, wat verlang ik terug naar de jaren pré 2020.

Wayfaring stranger | 19-03-22 | 21:09

hahaha, de propaganda machine begint langzamerhand toch zielig te worden. dit verhaal zit vol wensgedachtes en aanoonbare verdraaingen...

SpookJohn | 19-03-22 | 20:57 | 2

Geldt ook voor de vele pro-Rusland natte scheten.

Ray Skak | 19-03-22 | 21:04

hahahaha, u bedoelt de st putinsburg nonsense!

AntiZanicz | 19-03-22 | 23:34

Hopelijk wordt hij de nieuwe Nicolae Ceaușescu.
Met een militair tribunaal van 5 minuten.

Piet Karbiet | 19-03-22 | 20:49 | 4

Ceaușescu had ook een geënsceneerd optreden vlak voor zijn val.

BrutusBosch | 19-03-22 | 21:05

@J.P.Drapeau | 19-03-22 | 21:28:
Het gezicht van dat rotwijf van hem staat me nog bij.
Was ik net 20 en nu 52.
De tijd gaat snel...

jaja | 19-03-22 | 21:36
▼ 1 antwoord verborgen

Raar stuk dit. Deze zin ook: "het wordt tijd dat we een beetje aan die deuren gaan rammelen". Wat wil je nou Feynman? Escalatie? Een wereldoorlog?

Kameraansteker | 19-03-22 | 20:46 | 3

Zoals voormalig commandant der strijdkrachten Dick Berlijn aangaf op BNR: Conflicten ontstaan als 1 van de 2 partijen de ander als zwak ziet. 4:37 www.bnr.nl/podcast/thebigfive/1047057... Je moet dus als NAVO niet alleen sterk zijn, je moet het ook aan de grens tonen.

Feynman | 19-03-22 | 22:06

@Feynman | 19-03-22 | 22:06:
Nog meer uitdagen. Dat lijkt mij het minst wenselijke pad om te bewandelen. Logisch dat een ex-commandant dit wel zo ziet, hij bekijkt dit met een militaire blik. Maar die is nogal zwart-wit. NATO good, Putin bad. Ik zie liever gebeuren dat Stoltenberg wat meer in de voorgrond gaat treden, hij houdt (tot nu toe) gelukkig wel het hoofd koel.

Kameraansteker | 19-03-22 | 22:26

@Kameraansteker | 19-03-22 | 22:26: Kinderlijke interpretatie van de woorden van Berlijn, een commandant der strijdkrachten. Wat denk je, dat die alleen soldaatjes heeft laten marcheren? Zulke lui weten echt wel hoe de hazen huppen.
Poetin valt Oekraïne juist nu aan (werd ook al voorspeld) omdat het een verdeeld land is, geen sterk land in elk geval. Hoewel nu blijkt dat ze met geleende spullen wel degelijk hun land kunnen verdedigen, ging het duidelijk om de schijn van zwakte waardoor het land is binnengevallen.
De laatste decennia heeft Europa z'n defensie laten afbrokkelen. De Nederlandse en Duitse legers slaan geen deuk meer in een pakje boter en andere landen zitten ook op die koers. Als je ook ziet welke lichtgewicht ministers we op die post hebben gehad, dan weet je dat dit met opzet is gebeurd. Alsof we per se willen dat Poetin ook Europa binnenvalt (en dan zijn we sitting ducks).
Toon kloten en zorg dat je het waar kunt maken, dan laat Poetin het wel uit z'n hoofd om binnen te vallen (zie ook Finland). Dat is juist niet uitdagen, au contraire.

Bakkeleures | 20-03-22 | 10:32

75% van de strijdkrachten zijn ingezet volgens Feynman en vindt dat we aan het hek moeten rammelen. Rusland is ontzettend groot met een industriele kracht en inzet van mensen. Als we in de ogen van Poetin echt vervelend worden drukt hij op de rode knop of gaat over tot algehele mobilisatie. Dan moet er heel veel oorlog gevoerd worden om te winnen. Rusland verover je niet het land is te groot. Vraag maar aan Hitler en Napoleon hoe dat gelopen is.

EmilioEsteves | 19-03-22 | 20:45 | 7

@Andersdenkend | 19-03-22 | 20:59: NAVO landen, we hebben de VS, Frankrijk, Duitsland en het VK, de rest hangt er maar een beetje bij. Het Nederlandse leger mag Lutjebroek verdedigen en daar hebben ze hun handen vol aan.

EmilioEsteves | 19-03-22 | 22:33

EmilioEsteves | 19-03-22
"Rusland is ontzettend groot met een industriele kracht"
Rusland is vooral leeg en de industrie valt vies tegen, zie munitie voorraden. Ooit een industrieel product gekocht uit Rusland ? Ik niet.

Der Schnitzeljäger | 20-03-22 | 08:10

@EmilioEsteves | 19-03-22 | 22:3 Volgens mij heeft Duitsland geen leger, niet toegestaan na WO11

gato | 20-03-22 | 08:38
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik weet gewoon niet wat ik er allemaal van moet vinden. Oorlog is naar. Niet leuk. Moet ik er iets van vinden? Wegkijken is toch ook een recht? Ik kijk weg.

Leptob | 19-03-22 | 20:42 | 7

Kijk jij maar lekker weg... is ook het veiligste, vooral niet in de flits kijken... behalve als dat het laatste is wat je wilt zien.

litebyte | 19-03-22 | 22:45

altijd grappig die voorspellers achteraf. Net als nostradamus waarvan alle miskleunen maar vergeten worden en de toevallige vage voorspelsels die ergens op lijken plots als brilliant worden gezien.

AntiZanicz | 19-03-22 | 23:33
▼ 4 antwoorden verborgen

Put In a Rat Cunt.

Longhorn | 19-03-22 | 20:40 | 1

Voor ratten hebben we:
The American Mink Man, Rat Thunderdome!
youtu.be/vvzZLI04_is

nobodiesunmighty | 19-03-22 | 21:21

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl