Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Westers blufpoker geflopt

De wederzijdse afschrikking die de koude oorlog koud hield, bestaat niet meer.

Russian President Vladimir Putin enters a hall to chair a Security Council meeting in Moscow, Russia, Friday, Feb. 25, 2022.

Poetin nam in 2008 Georgië in, nauwelijks reactie. Poetin nam in 2014 de Donbass en Krim in, nauwelijks reactie. Poetin leende een bukraket uit waarmee MH17 werd neergeschoten, hij werd zelfs vergeten in de tenlastelegging. Onze Mark Rutte beloofde de onderste steen na honderden doden, maar kwam niet verder dan een symbolisch proces tegen vier voortvluchtige officieren.

Nu neemt Poetin Oekraïne in, en komen er “economische sancties”. Een oude diesel die je 's ochtends probeert te starten, pruttelt harder. De gaskraan blijft open, Rusland voorziet in 39% van de Europese vraag. Poetin weet dat er geen militaire reactie komt, Poetin weet dat het rode knopje niet wordt ingedrukt. De wederzijdse afschrikking die de koude oorlog koud hield, bestaat niet meer.

Poetin blijkt dit al een jaar voorbereid te hebben, afgelopen zomer is de Europese gasvoorraad niet aangevuld. Klokkenluider Pritt Stift heeft daar al tijden voor gewaarschuwd. We moeten per direct van het Russisch gas af. Dan zijn we niet meer chantabel, en het komt bij verdere escalatie toch niet meer. Dit betekent herstarten van alle Europese gasputten, (bruin)kool- en kerncentrales.

Dat geeft een economische sanctie van 175 miljard kubieke meter per jaar, meer dan 350 miljard euro. Dat scheelt 20 tot 25% van de Russische economie. Dan kan je ook risicoloos Rusland uitsluiten van SWIFT, de infrastructuur achter internationaal betalingsverkeer. Dan praat je ergens over. We hebben niets aan sancties die pas jaren later een beetje pijn doen bij een paar rijkelui.

De aanval van Rusland op de Oekraïne blijkt een grondoorlog vanuit alle kanten te zijn, over het complete grondgebied van de Oekraïne, met een voorliefde voor vliegvelden en andere strategische doelen. Zelfs de nieuwe Westerse ambassadewijk in Lviv, op zestig kilometer van de grens met EU- & NAVO-lid Polen blijkt onveilig. Poetin heeft dreigementen aangehoord, ingeschat en genegeerd.

Economische sancties tegen een grootmacht die al jaren voorsorteert op deze dag zijn nogal zinloos. Rusland heeft binnen ons kapitalistische systeem duizend miljard euro aan verstopte bezittingen. Het is vrij makkelijk om van daaruit handel te drijven. Rusland heeft daarmee een gigantisch ondergronds bancair systeem, naar model van het Indische Hawala, het grootste deel onder onze radar.

Je zou echt onder andere de Panama-papers samen met alle andere fiscale en financiële vrijplaatsen volledig moeten ontmantelen om inzicht te krijgen wie waarvan de ultieme beneficiair eigenaar is, om te kunnen filteren op Russisch staatsbezit. Dit monnikenwerk in een wereld waar je elke minuut een transactie kan doen of een nieuwe brievenbusmaatschappij kan oprichten is volledig kansloos.

Poetin is een volwaardige dictator die de maximale ambtstermijn uit de oude Russische grondwet al zo'n veertien jaar schoffeert. Hij installeerde Medvedev als stroman in de periode dat hij eventjes geen absolute Tsaar van Rusland was. Zijn streken heeft hij in zijn eerdere carrière bij de KGB geleerd. Die man buigt niet voor een staatsbezoek, bedreiging, of misgelopen handelstransactie.

Demonstrators attend a protest rally outside of the Russian Embassy in London, on February 26, 2022 following Russia's invasion of Ukraine.

President Xi bekijkt deze ontwikkelingen met bijzondere nieuwsgierigheid. China heeft onder andere Tibet ingenomen. Nog vreedzamer is het verstrekken van leningen aan half failliete staten om daarna het eigendom op land en havens te krijgen. Landen leveren via ons kapitalistisch systeem vrijwillig hun soevereiniteit in. China verzamelt delen van Afrika, Zuid-Amerika en Europa als postzegeltjes.

Xi doet claims op onder andere Taiwan en delen van de Filipijnen, Vietnam, Bhutan, India en Japan. Xi is niet alleen handelspartner en bondgenoot van Poetin, nee China staat zelf ook klaar om haar grenzen te verleggen. Als de prijs die Rusland moet betalen voor Oekraïne te laag is, dan is Taiwan de volgende. Een gebrek aan een adequate reactie levert wereldwijde instabiliteit.

De huidige westerse reactie lijkt erg op de appeasment politiek van 1938. Hier werd zonder de Sovjetunie of Tsjechoslowakije te raadplegen delen van Tsjechoslowakije geschonken aan Duitsland om een papiertje te krijgen met wat natte inkt erop. Later bleek zelfs Polen verdeeld te zijn tussen twee grootmachten, als buffer en als plek om later genocide en oorlog te voeren.

Dat bij de onderhandelingen afgelopen maand tussen Rusland en de Verenigde Staten Oekraïne als soeverein land niet eens meer aan tafel zat, was een pijnlijke herhaling van deze historische zetten. Diverse politici zoals Macron hebben getafeld met Poetin, en zijn te licht bevonden. Hun dreigementen kwamen over als een kleuter die weigert groente te eten. Louter irritant gekerm.

De enige reden dat we na falende appeasement politiek alsnog de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen, zijn de massale investeringen in defensie-industrie vanaf dat moment. Chamberlain kocht tijd. We missen mensen, materieel en munitie in aantallen die Rusland of China kunnen tegenhouden. De laatste technologie is betekenisloos als je het alleen sporadisch kan toepassen.

De Europese grenzen zijn eerder getest door Wit-Rusland. Sancties richting dictator Loekasjenko werden beantwoord met grote groepen economische migranten uit het Midden Oosten. Ze werden opgehaald en beleidsmatig bij Polen over de grens geduwd. Een echte oplossing of harde buitengrens van de EU kwam er niet. Poetin ziet een compleet gebrek aan Europese eenheid en reactievermogen.

Wat onze reactie ook moge zijn, we moeten er veel ernstiger rekening mee houden dat het hier niet zal stoppen. Militaire uitgaven voor defensie mogen we binnen de Europese Unie verdubbelen naar drie procent BBP, met een nadruk op hoge aantallen militairen die langdurig grote gebieden kunnen observeren en bestoken. Dit wordt geen hightech veldslag. Dit wordt pure machtspolitiek.  

Poetin respecteert alleen keihard meedogenloos geweld.

Reaguursels

Inloggen

Groenlinks, D66, PvdA en CDA en VVD hebben al jaren geïnvesteerd in ons leger. Ze staan klaar om weer oostwaarts te gaan.
Maar goed, woke-gelul en “defensie kan ook anders dan met defensie-uitgaven” versus de Russische (stalin in 1944) uitspraak “hoeveel divisies heeft de paus” ?

Nichtsneues | 27-02-22 | 11:32

Ik begrijp een ding niet. Als wij zo superieur zijn ogv technologie en veiligheid en Amerika kan Osama bin laden in Pakistan uit een huis oppikken en standrechtelijk executeren, dan moet dat met Poetin ook lukken toch? Dan heb je het over keihard meedogenloos geweld. Kan hij nog waarderen ook waarschijnlijk.

Opponent | 27-02-22 | 11:19 | 1

Kernwapens, mijn beste..

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 12:10

Citaat: “ The crisis in Ukraine is a symptom of a far bigger problem, one about which I have been warning for some time: the West is divided, distracted and weak.
A terrible pandemic has ravaged the minds of Western elites for decades, turning us into a self-loathing, nihilistic people whose main preoccupation is self-flagellating while hypnotically reciting the wrongs of our past.
The reason Russia invaded Ukraine and will continue its expansionist policies is the same reason why China is expanding into the South China Sea and moving in on Taiwan: BECAUSE THEY CAN.
While here in the West we talk endlessly about equality, diversity and social justice, in the rest of the world, things are much simpler. People respect strength and despise weakness.
And the more weakness, fear and hesitation the West shows, the worse this problem is going to get.
The events of the last few days are not the beginning of the end or even the end of the beginning of this broader geopolitical struggle.
They are a sign that the disease of the Western mind has metastasised sufficiently and our enemies know it. The collapse of the West is coming and, save for a miraculous recovery, there’s nothing any of us can do about it.”

Augustwoman | 27-02-22 | 10:21 | 5

Maar dat is dus niet zo. Misschien is je opgevallen dat de westerse eenheid veel sterker is dan je dacht. Misschien is die hele messy staatsvorm van de democratie inclusief tegenspraak, chaos, compromissen, toch superior aan de dictatuur van de sterke man. Een lesje misschien als je weer eens tekeer gaat tegen het westen, of bewonderend opkijkt tegen de daadkracht van zo'n despoot.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 12:09

Welke ze ook hebben. Kijk in Oekraïne zie je dat er nog mensen zijn die wel de vrijheid verkiezen. En ervoor willen vechten. Nu kamp Poetin kiezen komst jij niet meer begrijpt wat vrijheid waard is, omdat je nooit anders hebt gekend, is het domste wat je kunt doen. Maar helaas, dit land telt vele nuttige idioten.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 12:12

@Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 12:12:
Oekraïne is dan ook helemaal geen representant van het dat nihilistische Westerse gedrag dat hier wordt gefileerd. Het gaat ook niet om kampen kiezen. En als het voor u daar toch over moet gaan: als je dat Westerse gedrag afkeurt dan is dat juist een vorm van betrokkenheid bij datzelfde Westen omdat je het goede ervan wil behouden en niet graag overgeleverd ziet worden aan despoten uit Rusland, China etc.

Joris Beltsin | 27-02-22 | 12:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik denk dat het land dat het meest aan diversiteit doet in hun leger de strijd gaat winnen. Alleen jammer dat Rusland en Oekraine weinig boodschap hebben aan dit soort zaken. Anders hadden we meteen het onomstotelijke bewijs gehad.

Anyway, ik vind eigenlijk dat de rest van de wereld zich actief moet gaan bemoeien met deze oorlog. Putin is totaal niet onder de indruk van wat voor sancties dan ook.
Dit is een beetje Tsjechoslowakije dat door Hitler wordt geannexeerd en de rest van de wereld staat erbij en kijkt ernaar. Zou ook goed zijn om maar gas elders in de wereld in te kopen, alle Duitse kernreactoren maar weer aanzetten en geen Russisch gas of olie meer kopen. Ook druk op China zetten om de handel op een lager pitje te zetten.

Ik vrees dat als Putin hiermee weg gaat komen dat Taiwan er binnenkort ook aan zal moeten geloven.

PieterPuk | 27-02-22 | 09:43 | 1

Gas elders in de wereld, dat zal dan de VS worden. De schepen gevuld met scaligas liggen al In R'dam aan de kade om te lossen. Wiens familie doet nogal wat in Scaligas? Joe Biden meen ik mij te herinneren. Dit komt sommige mensen wel goed uit allemaal!

Toetsiemonster | 27-02-22 | 10:05

“………dat kan ik er nu even niet bijhebben, ik vind zwarte piet toch wel even belangrijker. Ik wil het hebben over het glazen plafond en over genderneutrale toiletten. (Bron: citaat Hans Teuuwen)

Zo vergaat het ons met softe en weke bureaucraatjes.

Tee Of Cup | 27-02-22 | 09:28

In feite kijken we naar een partijtje armpje drukken tussen Amerika en Rusland met invloedssferen als inzet.
Arm Oekraïne!

Abu Bachouca | 27-02-22 | 09:14

En wat als we nu met een paar bussen via Letland Moskou binnen vallen ?…poppen putin en volgende maand hebben we graties gas.. en we nemen die gasten van die buk ff mee…hoe moeilijk kan het zijn ?…

degelukkigehollander | 27-02-22 | 09:10

Over etiketten gesproken: We hebben een klimaatcrisis, een stikstofcrisis en zo nog wat, maar hadden nooit een defensiecrisis, een Putincrisis of Chinacrisis. We hebben hoge dijken gebouwd tegen een stijgende zee die maar niet kwam stijgen, maar geen leger tegen een dicatotoriale kleptocraat die genoeg waarschuwingssignalen heeft gegeven.
Kortom, geobsedeerd door grachtengordelthema’s en blind voor de koude, harde realiteit.

Zeddegeizot | 27-02-22 | 08:59

Het wordt tijd dat we aan ons zelf gaan denken. Het westen is niet langer de politie agent van de wereld. Rusland en China hebben nu eenmaal ook veel te vertellen. En door onze bemoeizucht en opleggen (uitbreiden) van westerse idealen zitten we nu in de verkeerde film.
Defensie drastisch uitbreiden met al het geld dat naar climaat, Afrika en alle andere luchtfietserij gaat.
Daar hebben we echt wat aan.
Maar goed dat roepen we al jaren roepen op dit forum.

Vlasbaard | 27-02-22 | 08:45

Goed stuk. Maar kunnen we eindelijk eens ophouden met praten over 'de' Oekraïne? Het land heet Oekraïne. Geen lidwoord. We zeggen toch ook niet 'het Japan' of 'de Belgie'. Wie heeft toch verzonnen om 'de Oekraïne' te zeggen?!

Proud Infidel | 27-02-22 | 08:34 | 4

@Joker1977 | 27-02-22 | 08:37:
-
De ‘ Volksrepubliek Ukraïna’ ( door een aantal buitenlanden erkend) bestond van 1917 tot 1921. De bolshewiki kregen uiteindelijk de zeggenschap over het gebied, en Ukraïna werd daarmee een Socialistische Sovjetrepubliek, deel van de UdSSR.

bisbisbis | 27-02-22 | 08:51

Engelsen zeggen ook ''in the Netherlands''

Wim2127 | 27-02-22 | 10:11

Blijven steken in de USSR tijd. Toen was het een gebied. Nu een land. Ook Maarten van Rossem maakt zich er schuldig aan, zelfs.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 12:13
▼ 1 antwoord verborgen

Is het niet vreemd dat alle kritiek zich op Poetin richt? Is Poetin de enige die daar de scepter zwaait? Lijkt me heel erg stug. Hij moet omringd zijn door een clan die hem steunt. Waarom zo'n focus op Poetin? Ik denk omdat we opgehitst worden. Dat is er een vijand beeld nodig (waar ook al jaren aan gewerkt is aan deze kant van het conflict) en een mascotte. Dan hoef je niet meer met redelijkheid aan te komen. Je bent voor of tegen ons.

Sans Comique | 27-02-22 | 08:12 | 1

Zo'n 85 jaar geleden was er ook een focus op 1 geboren Oostenrijker in Duitsland. Ook al zo vreemd.

Ride_On | 27-02-22 | 09:03

Het geld heeft NL er i.i.g. voor. Stoppen met 1.000 miljard naar "klimaat" en stoppen met alle gratis geld subdidies voor gekke linkse hobby's. Daar kan je een aardig voor neerzetten.

Boeddha18 | 27-02-22 | 08:10 | 1

Nou, daar wringt het ook. Nederland heeft er helemaal niet het geld voor.

Joyce | 27-02-22 | 14:04

"Poetin nam in 2008 Georgië in" -- zelfs de EU rapporteerde na onderzoek dat toch echt Georgië het gewapend conflict begon. En de Russen waren ook snel weer weg. Ze hebben die piepkleine regio, genoeg om NAVO-applicaties onmogelijk te maken behalve als Georgië ze erkent. De nieuwe regering is nog jaren op zoek geweest naar die maffe president Saakashvili trouwens en zit sinds oktober vorig jaar in de bak in Georgië dat zich omgevormd heeft tot een parlementair democratie inmiddels. Niet dat geschiedenis belangrijk is op dit blog maar Saakashvili was echt gestoord en wilde een oorlog tussen Rusland en het westen, promote het. Net zoals Oekraïne waar deze man ook nog even gouverneur was en rondliep na 2014.

GeenAccount | 27-02-22 | 07:56
-weggejorist-
GeorgeO1984 | 27-02-22 | 07:36 | 1

Magomed Tushayev, Magomed Tushayev's rechterhand of iets in die trend, zou omgekomen zijn in Hostomel. Magomed heeft een andere kijk op dingen (al heb ik geen idee in welke volgorde de geruchten en de livestream elkaar opvolgden).
watch?v=LeHyRydrink

nsfl | 27-02-22 | 04:15 | 1

Ramzan Kadyrov's* rechterhand/"livestream"

nsfl | 27-02-22 | 04:18

Xi gaat gewoon Taiwan innemen. Ze hebben getest hoe dat ging met HongKong, reacties daarop waren mild.
Reacties op innemen van Taiwan door China zullen lijken op die van de Krim, ook niks dus. Afkeuring, maar geen actie. Op wat economische dingetjes na, die al voorzien waren.
Putin heeft meer troepen aan zijn grenzen dan hij had gewild, maar hem in de handen van China drijven....ook niet handig denk ik...

Het brein erachter | 27-02-22 | 03:14 | 1

Hong Kong hebben ze niet ingepikt maar gekregen.

starbuck280 | 27-02-22 | 08:47

citaat: China verzamelt delen van Afrika, Zuid-Amerika en Europa als postzegeltjes.
"Moderne kolonies"?
Het gaat net zo lang goed als die landen redelijk stabiel blijven en de Chinese invasie als in hun belang gezien wordt.
Zodra daar scheuren in komen blijken het toch geen verzamelde postzegeltjes te zijn. Er zijn ook veel verhalen over mislukte Chinese escapades in het veld. Dan is China opeens ver weg en de fabrieken zijn opeens overwoekert door corrosie door woestijn of de jungle. In een heleboel landen rond de evenaar geld de wet van de jungle waar je respect voor moet hebben. ik kan dat weten want onder mijn slaapkamer op de begane grond waren leeuwen sporen te vinden. Ik was nog een baby aan het slapen met het raam op een kiertje. Na ons huis was er niets dan het open veld van de savanne. Door louter toeval was de honger gestild. Zie het daar maar te overleven als je uit Bangkok komt of Peking. De Peking eend is ver weg kan ik je zeggen. Gevaar loert overal, zijn het de dieren niet dan wel de gevaarlijkste van allen, de mens.

dijkbewaker | 27-02-22 | 02:42 | 1

Het is altijd wat lastig als je een persoonlijke anecdote extrapoleert naar geo-politiek

Risingson | 27-02-22 | 09:17

Een beetje te negatief artikel. Poetin overspeelt zijn hand volgens mij en zijn acties zijn gedoemd te mislukken. Een beetje dom dus. Zou hij zoals met de Krim nog een argument hebben om de vloot te beschermen zonder significant bloedverlies. Met burgers die zichzelf als Russen zien en net zo lief bij Rusland willen horen. Dan is dat van een totaal andere orde dan waar we nu naar zitten te kijken.
Ik verwacht dat hij snel van het toneel zal verdwijnen want niemand is onkwetsbaar. Het grote geld om hem heen dreigt te verdampen. Zijn mooie wereldje stort in. En het volk wil dit niet. Poetin doet eigenhandig zijn nek in de strop. Een tochtje naar Siberië zit er zelfs niet meer in.

dijkbewaker | 27-02-22 | 00:55

In mijn diensttijd als marinier in 1982 had Nederland circa 950 tanks, nu 6 geleende tanks.
Hadden we dacht ik 220 militaire vliegtuigen en nu rond de 45.
Ongeveer 16 mijnenvegers en nu 4. Met het aantal militairen dat Nederland nu heeft kun je net aan het Goffert stadion vullen.

Jan Lange3373 | 27-02-22 | 00:28 | 1

we hebben nu nog 18 Leopard II tanks die wij leasen van Duitsland

Boeddha18 | 27-02-22 | 08:13

De CO2 compensatie, komt die ten laste van de Oekraïne of van Rusland?

Shoarmamasutra | 27-02-22 | 08:42

Wederzijdse afschrikking werkt juist heel goed, maar aan onze kant dachten we te leven in een roze wereld vol liefde en soft power terwijl we nu genaaid worden door een dictator die schijt heeft aan alles.

Het mooie is, de maskers van nu ook af bij de Russen. De VN vonden ze altijd al een nutteloze club, ze hebben ook meteen maar weer de doodstraf ingevoerd enzovoort. Ze deden mee voor de bühne. Nu hoeft dat niet meer en komt de ware, lage aard naar boven.

Het enige wat Russen verstaan is de taal van de militaire macht. Altijd zo geweest. En weer trappen we erin.

Beste_Landgenoten | 27-02-22 | 00:20 | 2

Ik stel uw bijdragen altijd op waarde, okk al ben ik het niet altijd met u eens. Ik reaguur zelden en las al eerder een tegel van u hierover in een ander topic. Maak niet de denkfout dat kernwapens te gevaarlijk zijn om in te zetten. MAD betreft 2e en 3e generatie strategische wapens en deze zullen hopelijk nooit worden ingezet. Typische koude oorlog wapens waar het publiek wel vekend mee is, de zgn tactische wapens. Over 4e en 5e generatie is minder bekend. Oa de neutronenbom is tegen internationale afspraken doorontwikkeld en het is publiek geheim dat een dozijn tactische kernwapens al zijn ingezet door ten minste drie mogendheden. Voorbeeld waar het meest Over bekend is is Falluja airport tijdens de inval in Irak. Tactische wapens worden inmiddels als conventioneel gezien.
www.google.com/url?q=https://arxiv.or...

WijnVlekWrijver | 27-02-22 | 01:02

Excuses voor de typfouten. Te klein toetsenbord en te vlug gepost.

WijnVlekWrijver | 27-02-22 | 01:05

Leuk.

kleybeuker | 27-02-22 | 07:19

Er zijn een hoop mensen met een teringhekel aan Poetin én Elon Musk. Die komen nu in een spagaat te zitten.

Sans Comique | 27-02-22 | 08:07

Poetin is een thug. Oekraïne had misschien wat problemen met corruptie maar was gewoon een veilig land. Hoe zo’n complete idioot er puinhoop van kan maken met slachtoffers en doden aan alle kanten…. Voor welk doel? Omdat hij dat een goed idee vond? Die man moeten ze serieus opnemen in een gesticht of koepel gevangenis Het volk wat zo’n vent in het zadel helpt en houdt is compleet van God los.

WaltKowalski | 27-02-22 | 00:12 | 6
-weggejorist-
eerlijke joop | 27-02-22 | 01:12

@eerlijke joop | 27-02-22 | 01:12: U heeft veel gegoogled dus u bent vast ook de berichten tegengekomen dat de nazi-vlag gephotoshopped zou zijn. Wat verder niet veel zegt of ze nu wel of niet nazi's zijn.

Bootvisser | 27-02-22 | 06:29

@Rationele Mocro | 27-02-22 | 00:53: Neem een likje van jezelf, dan weet je het.

Sans Comique | 27-02-22 | 08:08
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Arachne | 26-02-22 | 23:59 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

"naar model van het Indische Hawala, het grootste deel onder onze radar"

@Feynman

Indische moet zijn: INDIASE

Ferindo | 26-02-22 | 23:43 | 1

Hawala was in sommige gebieden vroeger de gangbare manier van geld overboeken. De wortels van Hawala liggen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië. In Azië is Hawala wijder verspreid. Vooral in de Arabische wereld is het systeem sterk uitgebouwd, maar ook in de Aziatische Tijgers Hongkong, Singapore, Taiwan en Zuid-Korea, alsmede de Islamitische industriestaten Indonesië en Maleisië.

Plaktong | 26-02-22 | 23:50

Het is niet alleen Poetin die alleen keihard meedogenloos geweld accepteert; een mensenleven heeft bij veel van de huidige machthebbers weinig tot geen waarde. Jammer genoeg!

WelDenkend | 26-02-22 | 23:23

Ergens in de nabije toekomst gaat Poetin dood en zijn romantische Sovjetbeeld komt ten einde. En dan gaat Rusland een wat normaler oostblokland worden. En wat denkt hij nu wel? De Oekraine innemen en beheersen alsof het Noord-Korea is?

Risingson | 26-02-22 | 23:17 | 1

Vrienden maakt hij daar nu zo zeker niet.

Shoarmamasutra | 27-02-22 | 08:44

De titel lijkt me onzin. De wederzijdse afschrikking tussen Rusland en de NAVO werkt nog steeds: Poetin valt geen NAVO land aan, maar Oekraïne, een niet-NAVOland. Daar zit 'm nou net de kneep.
Landen die geen lid zijn van de NAVO, zoals Oekraïne, maar ook Finland en Zweden, zijn in feite vogelvrij, in Poetins ogen wel te verstaan.
En wat betreft de afhankelijkheid van Russisch gas, daar is natuurlijk járen lang voor gewaarschuwd, dat dat een zeer domme politiek was, van o.a. Duitsland. Je moet je niet afhankelijk maken van criminelen, zo simpel is het.

KeesBruin | 26-02-22 | 23:15 | 3

In Nederland is slechts 11% van het gas afkomstig uit Rusland. Gelet op onze eigen gasbel is de oplossing voor Nederland simpel. Ook Duitsland moet de kerncentrales die eind vorig jaar uitgezet zijn toch snel weer aan kunnen zetten; lijkt me sterk dat die nu al ontmanteld zijn. Daar moet dan wel politieke wil voor zijn …

WelDenkend | 26-02-22 | 23:28

Zolang wij gewoon gas leveren is die politieke wil er natuurlijk niet. En niemand, behalve de overheid zelf, heeft natuurlijk controle op hoeveel gas wij leveren aan Duitsland. Dat wordt pas over een jaar of 20 bekend gemaakt.

peterdh | 27-02-22 | 00:01

Er is nog een stapeltje landen zonder NAVO-hulp dat hij zou kunnen inpalmen, maar Oekraïne is de grootste prijs. Vooral die Oosterse staatjes zijn klein grut.

Swoop | 27-02-22 | 06:41

Het zou iets vanwege de NAVO zijn, het is de schuld van Verhofstad en Van Baalen, het is zijn obsessie met groot Rusland, het gaat om spirituele ruimte (Kiev als geboorteplaats van de christelijk Russische ziel), het is het gevaar van een functionerende democratie pal aan de voordeur, etc. etc.

Wat het ook moge zijn, hulde aan Zelenskyy/Poroshenko, die niet naar Canada vluchten maar naar het zich laat aanzien bereid zijn met een wapen in de hand de vijand tegemoet te treden. Als het werkelijk waar is dat deze mensen zelf meevechten: petje af.
Daarentegen wens ik ons op dit moment leiders die onafhankelijk denken en rationele beslissingen nemen op basis van de best beschikbare informatie. Ik vrees echter dat dit mogelijk niet het geval is (Rutte, Macron). Wat ik me helemaal niet kan voorstellen is dat die in de laatste uren nog zelf een wapen ter hand nemen en de straat op gaan.

De weinige mensen die ik ken, in Rusland en Ukraine, zijn niet per sé gelukkig met hun politici, maar zien geduldig uit naar normaler leiderschap. Cultureel is de generatie onder 40 modern, of het nu gaat om kunst, muziek of mode. Het is een kwestie van tijd dat Putin vertrekt/hemelen gaat, ofschoon niet duidelijk is wat voor een soort chaos er dan ontstaat.
Het is jammer dat ik als zwitsal geen linkjes kan plaatsen, anders had ik kunnen linken naar een werk van een jonge Russische kunstenaar.

Heurtebise | 26-02-22 | 22:53 | 2

Zonder oordeel over zelensky, maar buiten een filmpje opnemen in een legerpak is niet meevechten, da's een filmpje opnemen in een legerpak. Of ie meevecht, wat ik ten zeerste betwijfel, geloof ik pas als ik hem achter een heuveltje onder vuur genomen zie worden of als hij met rollende camera's een paar Russen afschiet.

peterdh | 26-02-22 | 23:59

Als nou de hele wereld NAVO-lid wordt, is er dan vrede?

squadra | 26-02-22 | 22:52 | 4

Rusland heeft 2x geprobeerd om erbij te mogen komen. Is twee keer geweigerd en ik kon niet vinden waarom dat destijds geweigerd is. Of er dan nu vrede had geweest betwijfel ik.

eerlijke joop | 27-02-22 | 01:00

@eerlijke joop | 27-02-22 | 01:00: Omdat Rusland niet door het normale proces heen wilde gaan . Putin wilde uitgenodigd worden en niet 'achteraan sluiten in de rij van landen die er niet toe doen. Even verder zoeken de volgende keer.

Shadowzz | 27-02-22 | 02:17
-weggejorist-
eerlijke joop | 27-02-22 | 03:06
▼ 1 antwoord verborgen

Mark Rutte is weer eens op een leugen betrapt.
Terwijl hij op TV voor sancties was, was hij in Brussel tegen dat Rusland uit Swift gezet moest worden.
"Ik dacht dat het om Taylor Swift ging"

Osdorpertje | 26-02-22 | 22:51 | 1

Marc rijdt in een Suzuki in Brussel en hij wil niet dat Rusland er uit wordt gezet terwijl hij voor sancties op TV is, samengevat. Ga door, dit kon wel eens té spannend worden!

Veepert | 27-02-22 | 00:26

Ik ken geen Russen die zich kunnen voorstellen dat Oekraïne geen deel meer van hun culturele wereld zou uitmaken. De oorsprong van Rusland als natie hangt nauw samen met Oekraïne. In de geschiedenis zijn die twee landen samen ontstaan. De gedachte dat Oekraïne helemaal los van Rusland zou komen te staan is voor veel Russen niet te bevatten.
Dat is de basisgedachte en motivatie van Putin om Oekraïne -weer- binnen te halen.

Verderkijker | 26-02-22 | 22:48 | 2

Hebben wij met Limboland.

squadra | 26-02-22 | 22:54

Het is vooral onzin.

Kyiv Rus stammen af van de Vikingen, Russen stammen af van een heel ander volk.

GrandMechantLoup | 26-02-22 | 23:04

"Poetin respecteert alleen keihard meedogenloos geweld" Yep. Bij de koude oorlog had je evenwicht. Die is nu totaal zoek. Geelgroen beschenen gebouwen is liev maar doet niet zoveel tegen een groot leger. Btw: nu staat veel Russisch materieel dicht bij elkaar geconcentreerd in afwachting van verdere instructies. Het moment om dat vakkundig onklaar te maken met een vooruitziende blik. Scheelt de Oekraïne ook een hoop ellende de komende week. Helaas wordt een volgende stap altijd pas genomen als die ander een zet heeft gedaan waardoor het veel te lang gaat duren of te laat is

Mark van Leeuwen | 26-02-22 | 22:44 | 2
-weggejorist-
ha_yek | 26-02-22 | 23:46

Het was nooit de bedoeling dat we Oekraïne zouden gaan verdedigen. Het strategisch belang is voor Rusland simpelweg vele malen groter dan voor het Westen.

Zosima | 26-02-22 | 22:43 | 3

Ja, letterlijk wordt er tegen de Oekraïners gezegd: "Zoek het zelf maar uit, hier heb je wat wapens". Al denk ik dat er onder een andere vlag wel wat hulp is

Mark van Leeuwen | 26-02-22 | 22:47

De afgesproken buffer.
Afgesproken in de jaren 90.
Maar onze geschiedenisleraar heeft daar hoogstwaarschijnlijk geen actieve herinnering aan.

Het leven is zwaar | 26-02-22 | 23:02

Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is in NAVO wapens leveren en het inzetten van NAVO tanks, vliegtuigen, manschappen etc? Is toch hetzelfde?

aero911 | 26-02-22 | 22:40 | 1

Denk er nog eens diep over na. Dan ga ik vast naar bed.

Petrus Poortwachter | 26-02-22 | 22:41

Extreem hoge gasprijzen zijn een politieke keuze van onze leiders, niet het gevolg van een conflict met Rusland.

We zitten bovenop 1 van de grootste gasvelden ter wereld waar we de kraan van dicht draaien en rekenen bovendien de hoogste belastingen op gas van Europa.

Koekoek en de groeten van Mark en Frans.

poepie | 26-02-22 | 22:36 | 2

U vergeet de Belastingen.
Onze overheid vaart wel bij een verhoging van energie prijzen.
En maar verontwaardigd reageren voor de buhne

Het leven is zwaar | 26-02-22 | 23:00
-weggejorist-
Peetjuhh | 26-02-22 | 23:36

“De wederzijdse afschrikking die de koude oorlog koud hield, bestaat niet meer“.

Oh, is dat zo? Waarom is er dan geen directe militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO?

Omdat het idee van wederzijdse afschrikking (= elkaar - en de hele wereld - vernietigen door het gebruik van kernwapens) er nog steeds is.

“Economische sancties tegen een grootmacht die al jaren voorsorteert op deze dag zijn nogal zinloos. Rusland heeft binnen ons kapitalistische systeem duizend miljard euro aan verstopte bezittingen”.

‘Zinloze’ sancties kosten de staatskas veel geld. Levert wereldwijd handelsbelemmeringen op. Torenhoge inflatie. Wie denkt u dat hier de rekening gaat betalen? Poetin vreet er geen boterham minder om, maar de - deels verpauperde - bevolking zal de broekriem echt moeten gaan aanhalen.

Trouwens, wat is een biljoen euro nou? Kunnen we in de EU en de VS blijkbaar zo uit de hoed toveren. Geldpersen staan al jaren aan. En eens kijken of hij al die miljarden wel van zijn vriendjes los krijgt. Zeker als overal in de wereld tegoeden worden bevroren door sancties.

En hoe zit het in uw betoog met de Russische bevolking, die - ondanks de strenge restricties waaraan Russische media nu aan gebonden zijn - de beelden ziet en zal gaan zien van kapotgeschoten steden, huilende moeders, oma’s en kinderen, stervende Oekraïeners (hun ‘broedervolk’; veel familiebanden, vrienden, geloofsgenoten - Oekraïne is Syrië niet, hier kom je bij de Russen niet zomaar mee weg -), lijkzakken met jonge Russische soldaten, een oorlog die door zal gaan (Oekraïens verzet is hardnekkiger dan Poetin dacht) en bovendien ook kapitalen kost?

Te gemakkelijk wordt er maar vanuit gegaan dat het Westen ‘zwak’ is, en dat Poetin de Grote Sterke Man is die wel de koe bij de horens vat en afrekent met zaken waar het Westen ‘te zwak’ voor is (Woke-shit).

China is een apart verhaal. China en Rusland zijn gelegenheidsbondgenoten. De gemiddelde Rus heeft NIETS met Chinezen op. Die is geïnteresseerd in Europa, vanwege cultuur, (orthodox-christelijk) geloof, etniciteit (Slavische volkeren) en historische banden (nota bene Oekraïne wordt als bakermat van de Russische beschaving gezien).

Uiteindelijk zullen de meeste Russen EN vermoedelijk de meeste Chinezen de vrijheid om hun eigen mensen te kunnen kiezen verkiezen boven het dictaat van 70- en 70+ mannetjes die nog ergens in de vorige eeuw rondhangen.

En die mensen die ‘wij’ tekort zouden komen?

Kijk eens in het lijstje van landen dat meedoen: G7, Europa, Australië en een trits aan andere landen.

Poetin heeft zijn kaart overspeeld. Daarom reageert hij zo verbeten.

Maar ja. Misschien dat Poetin-bewonderaar Baudet nu z’n handje kan vasthouden?

Kompromat | 26-02-22 | 22:35 | 1

Goeie tegel!

KeesBruin | 26-02-22 | 23:20

A picture says a thousand words. me.me/i/the-defense-ministers-of-swed...

En fokking wonderbaarlijk hoe moeilijk deze iconische (deels gedateerde) foto van onze Europese Defensie-misister-meisjes versus die brute kop van de MinDef uit Rusland ineens terug te vinden is op google. Scrub scrub.

Europa slaat nog geen deuk in een slagroomijsje.
We proberen niet eens de keffende schoothond uit te hangen.
Soft power amahoela.
Laf en corrupt.

Abject | 26-02-22 | 22:34 | 1

Zoals ik al eerder zei; Het is sowieso belachlijk dat iemand met nul komma nul ervaring met militaire aangelegenheden MinDef kan worden, ongeacht of het een piemelbeest of een gleufdier is.

Wc-kip | 26-02-22 | 22:42

Als deze tyfusbende er eindelijk voor zorgt dat NL de NAVO-norm gaat halen, is er tenminste nog iets goeds uitgekomen. Maar ik vrees dat zelfs dat niet genoeg zal zijn.

Battery!!! | 26-02-22 | 22:26 | 4

Ik vrees dat dat budget letterlijk in rook (co2) is opgegaan.
(En vergeet de stikstof niet).

Abject | 26-02-22 | 22:50

Nederland haalt niet alleen de "NAVO-norm" met 3% doen we nogal meer. Maar ach... Kennis. Het blijft moeilijk.

GrandMechantLoup | 26-02-22 | 23:06
▼ 1 antwoord verborgen

Ollongren geeft 100 stingers Oekraïners kunnen nu troepentransport neerhalen, laten we stellen 100 soldaten per schot. Neem aan dat de schutter en niet Nederland verantwoordelijk is.

Pensionista | 26-02-22 | 22:22 | 6

@Petrus Poortwachter | 26-02-22 | 22:27: Idd. Je hebt gelijk. Daar was toestemming van Duitsland voor nodig.

grapo | 26-02-22 | 22:33

In die toestellen zit makkelijk 400 man bewapend en al, en da's gezien de totale inzet best wel een fikse slok op de borrel, al zeker als het geen ingevlogen Syriërs of Tsjetsjeen zijn, Poetin krijgt mogelijk zijn Grebbenberg-moment.
Meer weerstand dan hij eigenlijk kan veroorloven, en eigenlijk ook geen weg terug.

Abject | 26-02-22 | 22:57

Helaas komen ze te laat in Oekraïne aan. Is dan al bezet door de Russen. Of ze komen net op tijd zodat de Russen ze metten kunnen confisqueren.

Kattie | 26-02-22 | 23:14
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik vind de rol van Duitsland toch ook wel bedenkelijk:

A) De grootste lobbyist voor Putin is en was Schröder. Een persoonlijke vriend die dmv Gazprom miljarden heeft bijeenharkt voor Rusland. En zelfs nu niet dit baantje op wil geven, want ‘’beide partijen’’ hebben schuld. De huidige premier Scholz was onder staatssecretaris en verdedigde dit beleid tot zeer recent. Erg ongemakkelijk allemaal nu.
B) De veel bewierookte Merkel sloot aantal jaar geleden de kerncentrales van de ene op de andere dag en heeft zich altijd daarnaast sterk ingezet voor Nordstream, daarmee zeer afhankelijk van Rusland geworden.
C) Duitse industrie heeft afgelopen 22 jaar de handel met Rusland zonder enige scrupules uitgebreid naar tientallen miljarden per jaar, maar weigerde tot gisteren zelfs maar defensieve wapens te leveren aan Oekraine want ‘’dat doen we niet aan conflictgebieden’’. Leverde ondertussen wel wapens aan Saoedi-Arabie, Egypte enz en behoort sowieso tot grootse wapenexporteurs ter wereld.

Maar uiteraard zijn bv Nederland en Frankrijk, zij het op kleinere schaal, niet veel beter qua handel, vriendjespolitiek en energiebeleid.

Magikdanbijou | 26-02-22 | 22:21 | 2

Heel bedenkelijk helaas. Gelukkig krijgen ze nu van de 26 andere EU landen dusdanig op hun donder dat ze zaken in gang zetten die voorheen niet voor mogelijk gehouden konden worden. Enneh, die Schröder moeten ze een enkeltje richting Siberië geven. Wat een smertige rat.

The-loopy-cowboy | 26-02-22 | 22:23

De broer van Balkenende zat/zit in de oliepijpleidingen. Noem mij een politicus die geen directe banden heeft met de grote energie/defensie/security/digi/blabla... Gelijk Hilversum is het een ons kent ons wereld en wordt de boel ook onderling verdeeld. En daar zit, gelijk de royalty van voorheen, de rot in.
Macht is een gun-factor.

Abject | 26-02-22 | 23:03

Poetin kan niet meer winnen. Hij kan enkel martelaars maken. Volodymyr Zelensky heeft dit al gewonnen. Hem uitschakelen zal enkel meer agressie van heel de wereld veroorzaken. Er is geen weg meer voor hem.

Denkhetnjet | 26-02-22 | 22:18 | 3

LOL, raadpleeg voor de verandering eens wat goede informatiebronnen.

Kritiek caster | 26-02-22 | 22:45

Zeker Nieuwsuur gekeken.

Lesc | 26-02-22 | 23:03

Dachten we ook van Assad van Syrië. Die zit ook nog steeds in het zadel.

Kattie | 26-02-22 | 23:15

Vooropgesteld: Putin is een machtswellustige dictator die keer op keer ver buiten zijn boekje gaat.
Maar de reden dat hij dat ongestraft kan ligt toch echt bij het westen dat dubbele belangen heeft en geen van beide belangen los kan laten.
De EU heeft de Oekraïne dingen beloofd die ze niet waar kunnen maken zonder volledig met Rusland te breken. Op dit moment zou volledig breken met Rusland de best mogelijke manier zijn om Putin te raken. Helaas zijn er landen binnen de EU die te veel belangen hebben in Rusland om er afscheid van te kunnen nemen.
De EU gedraagt zich als een vreemdganger die nog geen keuze kan maken tussen zijn partners als ze ze zich voor zijn neus de haren uit staan te trekken.
Als je van beide geen afscheid kan nemen maar wel eeuwige trouw beloofd, kun je je nooit aan alle beloftes houden.
Van Balen/ Rompuy hebben de Oekraine beloftes gedaan die ze niet kunnen nakomen. Ze hebben beide bloed aan hun handen.

Andersdenkend | 26-02-22 | 22:17 | 1

Jezus wat is toch die obsessie met van Baalen. Die stond daar gewoon als een vertegenwoordiger van wat parlementariers.
Hij stond er alleen een duim op te houden en had niet een functie van waaruit je bindende beloftes kon doen en dat wist iedereen. Je had er bijna net zo goed zelf kunnen staan qua relevantie.
En Belgisvhe politici, als je die serieus neemt, dat doet in Belgie zelfs amper iemand.

Shoarmamasutra | 27-02-22 | 08:52
-weggejorist-
Plaktong | 26-02-22 | 22:17 | 1

De EU is het Romeinse rijk voor zijn val; Decadent, intellectueel lui en ten onrechte volledig overtuigd van zichzelf. Woke zijn en excuses aanbieden voor slavernij is belangrijker dan verplichtingen aan de NAVO nalomen. Bedankt nog, links!

NACademicus | 26-02-22 | 22:17 | 3

met dien verstande dat de afgelopen 25 jaar juist VVD regeringen de 2% niet zijn nagekomen

Warthug | 26-02-22 | 22:20

wat een gelul

Michael03 | 26-02-22 | 22:33

Je weet tich hopelihk dat de Russische economie amper groter is dan de Nederlandse?

Shoarmamasutra | 27-02-22 | 08:53

www.al-monitor.com/originals/2022/02/... Turkey evaluates Ukraine’s request for closure of Turkish straits
Het gaat er bij de sluiting van de Bosporus op z'n Turks aan toe: de kwestie wordt geëvalueerd.

Eeuwig..Op..Vakantie | 26-02-22 | 22:16

Wie had een week geleden gedacht dat Nederland bekend zou maken Panzerfausten te leveren om Russische tanks kapot te schieten. Benieuwd waar we volgende week staan.

Vula | 26-02-22 | 22:10

Oekraïne is het negende corruptste land ter wereld. Onze regering gaat daar zonder goede checks wapens naartoe sturen. Twee vragen om mijn opinie wat aan te scherpen: hoezo is dat een goed idee en waarom is iedereen ineens idolaat van de leider van het negende corruptste land ter wereld?

Zuurteregelaar | 26-02-22 | 22:10 | 13

@Warthug | 26-02-22 | 22:19: Iedereen in elke tijd denkt altijd dat het op dat moment de belangrijkste verkiezingen, keuzes, conflicten in de geschiedenis zijn. Ik kan je uit de droom helpen. Over een paar weken praten we amper meer over wat er nu gebeurt in Oekraïne.

guldenmiddenweg | 26-02-22 | 22:27

Vanwege propaganda.

Lesc | 26-02-22 | 23:06
-weggejorist-
Peetjuhh | 26-02-22 | 23:45
▼ 10 antwoorden verborgen

Appeasement politiek werkt niet, dat is een les die we al geleerd moeten hebben. Tegen Putin werkt maar een ding: met gestrekt been Oekraïne helpen.

Antigoog | 26-02-22 | 22:08 | 1

Zullen we dat gewoon even niet doen? Weet u wat de consequenties zijn? Prima als u wilt strijden, maar rij dan naar Oekraïne en aanmelden maar.

guldenmiddenweg | 26-02-22 | 22:29

Poetin lacht het westen gewoon uit.

En na drie keer uitproberen weet hij dat hij dat kan.

Wijze uit het Oosten | 26-02-22 | 21:59 | 1

De oorloghitsers in Europa hebben veelal nog nooit één dag echt gewerkt maar voornamelijk bezig uw opgehoeste belastinggeld te verkwanselen.
Kampioenen in het kopen van arme landen aan de oostgrens om maar een zo groot mogelijk Europa te creëren.

likdoorn | 26-02-22 | 22:11

Wat een matig tot slecht geschreven stuk. Alsof dat gas er überhaupt toe doet. als chantage. De blufpoker gaat om een escalerende oorlog.

kovariant | 26-02-22 | 21:58

Herinnert u zich nog de goede oude tijd, toen je met een giro naar de bank ging om fysiek een betaling van papier te doen? Hoe je een vriendelijk praatje maakte met de bankmedewerk(st)er, hoe er voor kinderen met een spaarbankboekje allerlei kadootjes waren en hoe die bankmedewerker(st)ers verzekerd waren van een mooie en redelijk goed betaalde baan zonder de hele werkdag opgesloten te worden achter een computerscherm? Dat waren nog eens tijden, toen SWIFT er nog niet was... Misschien een dingetje voor Geert's of voor een SP verkiezingscampagne: koppel Nederland weer los van SWIFT, lang leve die goede oude tijd met menselijke aandacht! [traantje wegpinken doet]

Eeuwig..Op..Vakantie | 26-02-22 | 21:55 | 6

Inderdaad, om de service te verbeteren zijn in ons dorp alle bankkantoren inmiddels gesloten, we hadden er drie. En 2 van de 3 pinautomaten zijn ook verdwenen. Volgens de mail van de banken voor een betere en snellere service die beter aansluit op de wenden van de markt.

Crankhead | 26-02-22 | 22:21

Of je ging 1oo Gulden brengen en je kreeg een maand later 110 Gulden terug.

Tête de veau | 26-02-22 | 22:28

Toen er nog mooie auto's werden gemaakt en benzine niks kostte. Stiekum de sexboekjes van je ouders lezen als die een avondje gingen klaverjassen..... Wat een heerlijke tijden waren dat. Swiebertje en Bromsnor.... Maar nu hebben we de war on cash om het volk te beschermen tegen witwaspraktijken. Ammehoela....

de Jager59 | 27-02-22 | 09:13
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
VanBukkem | 26-02-22 | 21:55 | 20

@VanBukkem | 26-02-22 | 22:23: nee, dat blijkt nu wel, nu hij via dat gebied de Oekraine binnen valt en die seperatisten als kanonnenvlees gebruikt.

Michael03 | 26-02-22 | 22:40

@VanBukkem | 26-02-22 | 22:23: "Het kan iedereen geweest zijn. Wie heeft er het meest baat bij gehad"... wat een zever. Het was geen niemandsland, maar separatisten land. Het kan het niet 'iedereen' geweest zijn, maar alleen iemand met beschikking over een BUK raket. En 'wie heeft er het meest baat bij gehad' is een onzinnige vraag die alleen gesteld wordt om de aandacht af te leiden van het meest waarschijnlijke scenario.

fail | 26-02-22 | 22:42
▼ 17 antwoorden verborgen

Het alsmaar kleineren van onszelf is een vorm van permanente desinformatie.
Rusland heeft een economie die kleiner is dan die van Nederland en België samen. Na een boycot op olie en gas uit Rusland minder dan die van België.
Rusland heeft een defensiebudget van 50 miljard, de eu 350 miljard en de vs bijna 800 miljard. Daarbij is de defensie van de navo op een technologisch veel hoger niveau.
Hoe langer de oorlog tegen Oekraïne duurt hoe onhaalbaarder en onbetaalbaarder die oorlog voor Rusland wordt.
Wat het doel van Poetin ook moge zijn, en wat je er ook van moge vinden, deze oorlog is ook vanuit Russisch perspectief op langere termijn totaal zinloos.

mans6640 | 26-02-22 | 21:54 | 2

Volgens mij heeft Putin dat recent ook toegegeven. Alleen had Rusland wel een zeer modern kernwapenarsenaal (met hypersnelle raketten).

LucaBrasi | 26-02-22 | 22:00

Je kan het al zien. Die rebellenrepublieken worden al jaren vrijwel openlijk met wapens en manschappen geholpen en kunnen amper hun hoofdsteden beheersen en doen maar een derde van hun privinciegebied.
Poetin denkt dat Kiev binnenvallen wel werkt ofzo

Shoarmamasutra | 27-02-22 | 08:57

China gaat echt Taiwan niet binnenvallen. Die Chinezen zijn veel te slim om alles weg te gooien op basis van wat sentiment.
Rusland raakt alles kwijt als gevolg van deze oorlog en Rusland is een land dat al vrijwel geïsoleerd leeft.
China heeft een route naar wereld dominantie en die route is via handel. Die zitten echt niet op sancties te wachten.
En Taiwan is altijd een verkiezing verwijderd van aansluiting bij China. Zie ze eerder kloten met verkiezingen dan dat de binnenvallen.

C1O2 | 26-02-22 | 21:48 | 1

China heeft de tijd. Die denken niet in termijnen van presidenten.

Zuurteregelaar | 26-02-22 | 22:12

Achteraf kijk je een koe in zijn kont. Wat nu, ik weet het zelf echt niet.

pegaje | 26-02-22 | 21:47

Rusland is de bufferstaat richting China. Oekraïne is de bufferstaat richting Rusland.
We moeten ze op de juiste manier gebruiken en dat doen we niet met Rusland, omdat we van Rusland onze grootste vijand maken, zonde.
En Oekraïne hadden we ook als bufferstaat moeten zien en niet als potentieel Navo-/EU-lid.
Volgens mij zijn we in Europa niet zo goed in strategisch denken.

guldenmiddenweg | 26-02-22 | 21:47 | 3

Niet alleen dat. De politiek in het westen maakt de enorme denkfout om te denken dat iedereen hetzelfde als hun denkt, maar dat is dus niet zo..

starbuck280 | 26-02-22 | 21:55

Bufferstaten is 20ste eeuws denken. En we grenzen als Navo en EU al lang aan Rusland iets noordelijker. Oekraine is misschien leuke buffer tegen erdogan ofzo, maar het westen is een andere kant

Shoarmamasutra | 27-02-22 | 08:59

Hup open die kolencentrales!
Zijn door betere filtrage superschoon.
En het klimaat & wokegedram kan direct op het vuur.

MoslimMolen | 26-02-22 | 21:46 | 1

Die op de maasvlakte is al uitgezet. Ik vermoed personeel naar huis en mogelijk is de onttakeling van de centrale zelf ook al begonnen. Was 5 jaar oud....

Joris Beltsin | 26-02-22 | 21:52

Thermosstaat staat bij mij op 15 inmiddels, beetje frisjes maar een klein leed in vergelijking met Oekraïne.

zeertegendradig | 26-02-22 | 21:45 | 4

Thermostaatstaat.

Lorejas | 26-02-22 | 21:47
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Michael03 | 26-02-22 | 21:45 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Heel juist Feynman! Stop feeding the beast!

Heurtebise | 26-02-22 | 21:43

De Ukraine schopt hem buiten. Putin mag opkrassen. Loser!

Ray Skak | 26-02-22 | 21:43

De toekomst? Het einde van de democratie? Alles opgedeeld tussen politieke vriendjes met macht?

Of gaan we eindelijk iets doen?

Patatter | 26-02-22 | 21:42 | 1

Nope, het gaat super zo.
Gewoon VVD en D66 blijven stemmen

Het leven is zwaar | 26-02-22 | 21:44
-weggejorist-
Schadenfreude | 26-02-22 | 21:40 | 2

"Dit betekent herstarten van alle Europese gasputten, (bruin)kool- en kerncentrales." --- "We hebben niets aan sancties die pas jaren later een beetje pijn doen bij een paar rijkelui".

Uhmm, even herstarten en wat infrastructuur erom heen duurt ook jaren. Tegen die tijd ligt er weer een andere realiteit op tafel en andere regeringen. Verkiezingen tijdens energieschaarste. Altijd weer verrassend die uitkomst!

GeenAccount | 26-02-22 | 21:39 | 2

De infrastructuur voor onze benodigdheden ligt er al jaren hoor.

Misschien eerst eventjes alles checken voordat je dingen claimt.

GrandMechantLoup | 26-02-22 | 21:41

Als ze wat minder zouden vergaderen en wikken en wegen kan dat in een korte tijd operationeel zijn. EU kan de onafhankelijkheid doelbewust gaan opbouwen.

AdvocatusDiaboli | 26-02-22 | 21:50
-weggejorist en opgerot-
Michael03 | 26-02-22 | 21:36 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Rusland laat Oekraïne het vuile werk opknappen door kanonnenvoer te sturen waar ze vanaf willen: Criminals en Tsjetsjenen (allah strijders).

Stuk efficiënter dan naar de gaskamers sturen en je houdt wel schone handjes.

CarelJan7937 | 26-02-22 | 21:36

“Wipe them out. All of them.”
Darth Sidious, the Emperor.

wezen | 26-02-22 | 21:33 | 2

Episode I telt niet.

knuffedol | 26-02-22 | 21:49

@knuffedol | 26-02-22 | 21:49: Inmiddels een absoluut meesterwerk in vergelijking met de bagger van de laatste jaren.

Schapenjager | 26-02-22 | 23:55

Ik hoopte tieten te zien. Wij verstaan wat anders onder “interessant” op de zaterdagavond.

opblaasschaap | 26-02-22 | 21:35
-weggejorist-
nsfl | 26-02-22 | 22:17

Ik denk niet dat Putin verder wil gaan dan Oekraïne, en zelfs dat land zal in niet blijvend willen bezeten. Ik denk dat hij alleen van de pro-EU/NAVO-regering die er nu zit, af wil.

Peter_K | 26-02-22 | 21:30 | 8

@guldenmiddenweg | 26-02-22 | 21:35:

Denk niet dat Erdogan het Ottomaaanse rijk zou willen herstellen. De man is niet achterlijk. Dat maakt de situatie omtrent Poetin meer zorgwekkend.

GrandMechantLoup | 26-02-22 | 21:44

Volgens mij heeft hij dat ook met zoveel woorden gezegd.

Lesc | 26-02-22 | 22:13
▼ 5 antwoorden verborgen

Misschien is het resultaat van deze situatie,dat wij weer normaal gaan doen. Weg klimaat nonsens, weg CO2, stikstof, gender, BLM, woke, transitie, wolven, lynxen en andere onzinnigheden, verzonnen door linkse, verwende knopjes.

janszn | 26-02-22 | 21:28 | 6

@GrandMechantLoup | 26-02-22 | 21:30: zoals Joseph Goebbels al zei:” als je een leugen vaak genoeg herhaalt, wordt t vanzelf de waarheid” maar dan in t Duits.

Crankhead | 26-02-22 | 21:43

Ga lekker in een grot wonen. Daar heb je al die problemen niet

Michael03 | 26-02-22 | 22:43

En wat heeft die woke discussie in maximaaal 10% van het volk met agressie van Poetin te maken?
Ja hij is er bang voor. Wij niet. Het is hobbygelul van een clubje.
Energietransitie. Tja. Ik vjnd het drammen en zo snel warmtepompen lukt niet. Maar het is natuyrljjk wel zo dat we door het terugdringen van verbruik minder miljarden aan wahabbistische jihadsjeiken en Russissche Blut en Bodendictatoren over maken.
Daar mogen we toch echt eens over nadenken.

Shoarmamasutra | 27-02-22 | 09:04
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat Poetin niet ziet is dat er nog een andere route is.

Stop gewoon met die rare vijandbeelden. Waar zijn die eigenlijk goed voor.
De NAVO komt te dicht bij? De NAVO gaat helemaal niets doen. Die landen zijn niet meer met landjepik bezig (Behalve Turkije in Cyprus, ok, maar dat is ook een beetje typsch geval). Dus laat ze lekker voor jan l*l in de Oekraïne zitten gluren. Als Poetin niets doet doet de NAVO ook niets. Kan je lekker met je land aan de slag.

Ga lekker handelen. Laat de grenzen na WO2 voor wat ze zijn. Ga trouwen over grens. Kindertjes maken. Alles lekker soepel en ge-olied laten lopen. Geld laten stromen tussen de landen. Zat om te exporteren. Corruptie bestrijden. En vooral Rusland laten floreren.

Wat een verspilling van geld en levens, wat een ellende. Al die angst en pijn. Voor helemaal niets eigenlijk. Voor een raar idee. De bevolking aan beide kanten zit er niet op te wachten.

AdvocatusDiaboli | 26-02-22 | 21:27 | 7

Poetin wil niet alleen de NAVO niet dichtbij. Hij wil de EU en de NAVO , de hele transatlantische verbinding verzwakken. Een multi-polaire wereldorde waar Rusland per definitie zich beter kan handhaven tussen allerlei naties. Tussen een Frans-Duits, een Chinees, een Brits en een Noord-Amerikaans Zuiden.

GeenAccount | 26-02-22 | 21:48

Wierd Duk en Ad Verbrugge hebben over de redenen van Putin een erg interessant gesprek op het youtube-kanaal van De Nieuwe Wereld. Door het verhaal van Duk is ook beter te snappen wat Baudet nou eigenlijk in Putin ziet.

Jahallo17 | 26-02-22 | 22:12

@Jahallo17 | 26-02-22 | 22:12: in Duitsland of België zijn het vooral linkse politici die met Putin dweepten. Apart dat het in Nederland juist radicaal-recht is.

Bataafje | 26-02-22 | 22:23
▼ 4 antwoorden verborgen

Spacibo, kameraad Rutte. De reeds bestaande broederlijke band tussen Rusland en Nederland zal zich nóg verder verdiepen als u naast de 1000 euro ook het Kwartje van Kok meestuurt.

Nivelleermarionet | 26-02-22 | 21:26

"Als de prijs die Rusland moet betalen voor Oekraïne te laag is, dan is Taiwan de volgende. Een gebrek aan een adequate reactie levert wereldwijde instabiliteit." Je hoort dit vaak, maar volgens mij klopt de redenatie niet. Taiwan is al decennia een beschermkind van de VS. Oekraïne is dat totaal niet. Natuurlijk kijkt Xi aandacht naar zijn tegenstanders (waar Rusland ook onder valt, ze voerden laatst nog even een mini-oorlogje), maar hij weet ook dat Taiwan iets veel en veel groters is dan de Oekraïne. Wat overigens niet wegneemt dat China dat eiland gewoon ooit inneemt als ze ongebreideld kunnen doorgroeien, maar Oekraïne heeft er volgens mij niet zoveel mee te maken.

Komjehiervaker | 26-02-22 | 21:24 | 4

Waarom kan China dat Taiwan niet lekker laten voor wat het is.
Ga er lekker mee handelen, verdien er geld aan. Veel makkelijker en veel goedkoper. Niks aan de de hand toch. Veel relaxter.

AdvocatusDiaboli | 26-02-22 | 21:32

Het klinkt misschien vreemd, maar coronagevangenis Australië heeft ook te vrezen voor China. De Chinese marine heeft namelijk afgelopen week in de Australische territoriale wateren geprobeerd een piloot te verblinden met lasers. En China reageert ook veel feller op Australië als zij kritiek hebben op China dan wanneer de VS, Japan of zelfs Taiwan dit hebben. De Chinezen hebben weliswaar het gebied tussen Australië en henzelf niet onder controle, maar dat hadden de Britten ook niet toen ze de Falklandeilanden terug moesten veroveren. Australië valt ook niet onder de NAVO, maar onder AUKUS, voormalig ANZUS, dat als ik zo oppervlakkig ernaar kijk, veel instabieler is dan de NAVO en de verdragen die de VS heeft met Japan, Zuid-Korea en Taiwan.

Alexander des Burgus | 26-02-22 | 21:47

@GrandMechantLoup | 26-02-22 | 21:28: Inderdaad de Chinezen werden onder het Nederlandse bewind al toegelaten en in 1662 veroverde "Coxinga" het fort Zeelandia en kwam er geleidelijk een eind aan de Nederlandse kolonisatie en kwamen de Chinezen er voor in de plaats

Zwizalletju | 26-02-22 | 22:33
▼ 1 antwoord verborgen

Foei, als jullie nog een keer schieten, komen wij met uuhhhh... heeeele stevige maatregelen!

Zeurders | 26-02-22 | 21:23

Waar zijn trouwens al die Poetin fans gebleven? Volgens jullie helden Trump en Baudet is Poetin "a genius" en "een prachtvent".

Diederik_Ezel | 26-02-22 | 21:23 | 15

@Jahallo17 | 26-02-22 | 21:52: Nee volgens trollen zoals Diederek en Alexander is dat echt niet mogelijk hoor. De heren denken behoorlijk zwart wit.

tjongerschans | 26-02-22 | 21:56
▼ 12 antwoorden verborgen

Rutte geeft alle Russen 1000 Euro als ze stoppen met de oorlog.

Mr_Natural | 26-02-22 | 21:20 | 1

Wedden dat die die 1.000 euro dan wel krijgen? Ook als ze niet stoppen...

Lorejas | 26-02-22 | 21:24

Gelukkig hebben wij D66 Kajsa Ollongren als minister van defensie. We hebben niets te vrezen. Oh nee... wacht!

ILF2 | 26-02-22 | 21:19 | 3

Het is sowieso van den zotte dat een man/vrouw/onbekend geslacht Minister van Defensie kan worden zonder enig militaire ervaring
Maarja, deugen muss sein. Ofzo.

Wc-kip | 26-02-22 | 21:27
-weggejorist-
Michael03 | 26-02-22 | 21:41

Maar we hebben wel Wopke Hoekstra als MinBuZa. Die maakt van Ollongren wel ff een secretaresse. Ik kan het me niet voorstellen dat Ollongren 200 Stingers naar Oekraïne zou gaan versturen zonder toestemming van de Duitsers, omdat dat blijkbaar met die wapens moet. Hoekstra zie ik dat gewoon erdoorheen rammen en dat hij dan zo het regelwerk bij Ollongren neerlegt.

Alexander des Burgus | 26-02-22 | 22:00

Hopelijk een wake up call voor onze, van de eigen bevolking losgezongen, elites. Dan is het toch nog winst. #Halfvol
Oant moarn.

Duwbak_Linda | 26-02-22 | 21:12 | 2

We hebben niet eens genoeg pinda's voor onze infanterie meer.

Zeurders | 26-02-22 | 21:24

Ik begrijp jou niet.

Je hebt 2 soorten "elite" zij die (een beetje) hun best doen voor het plebs en zij die ze keihard naaien. Zo'n Rutte doet een beetje zijn best en zo'n Poetin naait zijn volk zo hard hij maar kan.

GrandMechantLoup | 26-02-22 | 21:25

Het wordt tijd voor een sniper. Of een 007. Deze meneer zou de atoomknop weleens kunnen indrukken als hij verliest.

Frans1156 | 26-02-22 | 21:09 | 3

Dat zei ik dus al in het vorige topic. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en volgens mij heeft hij indirect al aangegeven dat hij bereid is om nucleaire wapens tegen zijn vijanden in te zetten. Waarom heeft niemand het daarover ?

dubbeltjeopznkant | 26-02-22 | 21:15

Die kans is helaas realistisch.

GrandMechantLoup | 26-02-22 | 21:16

@GrandMechantLoup | 26-02-22 | 21:16: Ik acht de kans nihil. Waarom zouden de Russen? Ze hebben Oekraïne al bijna op de knieën en de inzet van nucleaire wapens zou het Westen en de neutralen (China/India etc.) teveel triggeren.

guldenmiddenweg | 26-02-22 | 21:32

'De huidige westerse reactie lijkt erg op de appeasment politiek van 1938. Hier werd zonder de Sovjetunie of Tsjechoslowakije te raadplegen delen van Tsjechoslowakije geschonken aan Duitsland'
Een beetje appels met peren vergelijken, lijkt me. Wat wordt er nu aan Rusland geschonken dan? Is er een verdrag van München 2.0 getekend ergens?
Als je dan toch persé met WO2 wilt vergelijken: dit lijkt meer op de inval van Polen in 1939. Toen verklaarden Groot-Brittanië en Frankrijk aan Duitsland de oorlog.
God verhoede dat de Westerse landen nu niet de oorlog verklaren aan Rusland.

guldenmiddenweg | 26-02-22 | 21:07 | 4

Georgië, Donbass, Krim. Stop de tijd.

RtotheB | 26-02-22 | 21:20

Moet je wel even goed plannen voor je Putin omlegt, je moet wel al bedacht hebben welke muppet je er voor in de plaats gaat krijgen.

Zeurders | 26-02-22 | 21:25

Nee. Oorlog verklaren is geen optie (Heeft Rusland overigens de oorlog aan Oekraïne verklaard?). Maar helpen is wel een optie.

omanders | 26-02-22 | 21:26
▼ 1 antwoord verborgen

Die 60 miljard van milieu kan ogenblikkelijk en zonder problemen naar defensie.
Want zonder vrijheid heb je geen moer aan een beetje CO2 reductie.
Onze milieu inspanningen worden dan een lachertje.
Dan kan Jetten gelijk ook weg, samen met dat konijn op "defensie".

ZZP-er | 26-02-22 | 21:07 | 4

BAM !
zo waar dit

tsjajaja | 26-02-22 | 21:15

"Onze milieu inspanningen (worden) ZIJN nu al een lachertje".

de Jager59 | 27-02-22 | 09:21
▼ 1 antwoord verborgen

"Economische sancties tegen een grootmacht die al jaren voorsorteert op deze dag zijn nogal zinloos.''

Dus wat dan? Helemaal maar niks doen? Want we gaan voor Oekraïne - geen NAVO lid - niet als NAVO ten strijde trekken. En daar ben ik het mee eens. Zou je dat wel doen, dan heb je voor je het weet een escalatie naar een kernoorlog aan je broek.

Ik heb in een andere draad hier gesuggereerd dat je met vereende krachten de hele Russische digitale infrastructuur naar het Stenen Tijdperk moet hacken. Zij zitten ook al jaren met Cozy Bear en Fancy Bear te etteren in westerse computersystemen, pak ze op die manier terug, with a vengeance.

Overigens, als deze overval op Oekraïne 'gunstig' uitpakt voor Poetin, zou hij zijn oog ook wel eens op de Baltische staten kunnen laten vallen, eerst één ervan of gewoon alle drie tegelijk. Daar wonen ook allemaal Russisch-sprekende minderheden, 'onderdrukte' broeders en zusters van het Russische volk, die hij gaat 'bevrijden' middels een 'vredesmissie'. Alleen.........

Die landen zijn wel lid van de NAVO. En dan zou m.i. de regel moeten gelden die al vanaf de oprichting in 1949 het leidende principe is: een aanval op één wordt beschouwd als een aanval op allen. Als er in dat geval ook niet militair wordt gereageerd, maar met 'massieve' sancties, kun je je afvragen wat dat hele bondgenootschap nog voorstelt.

Nee, dan moet de NAVO zijn complete arsenaal aan militaire hardware gaan 'deployen' om de Russen eruit te gooien. Dat zal ongetwijfeld gaan lukken, want tegen een 'ontketende' NAVO hebben die tanks en Mig's geen kans. Dan wordt het risico groot dat Poetin bij wijze van wanhoopsdaad naar de nucleaire optie zal grijpen. En dan is WO3 een feit, waarbij grote delen van de wereld en de mensheid volledig weggevaagd zullen worden. Dat moet dan maar. Dan verdienen wij mensen het ook niet om hier op aarde de dienst uit te maken. Wellicht dat er dan na 1 of 2 miljoen jaar een organisme zich heeft ontwikkeld of vanuit een nu al bestaande levensvorm is door geëvolueerd dat veel intelligenter, vredelievender, en minder schadelijk is dan de mensheid.

A brave new world, zeg maar.

Dr_Johnson | 26-02-22 | 21:07 | 2

Een bom op de juiste plek is genoeg.
We weten toch waar hij zit?

ZZP-er | 26-02-22 | 21:09

En daarom verwacht ik niet dat Putin de Baltische staten aan zal vallen. In Oekraine gaat het al aardig beroerd met de campagne, en zelfs als hij straks Kiev in handen heeft houdt het gedonder niet op. En dat is nog maar een schijntje vergeleken met wat de NATO in kan zetten.
Dit was altijd al de reden dat Putin niet wilde dat Oekraine bij de NATO kwam, niet omdat dat een bedreiging voor Rusland zou zijn, maar omdat hij dat land dan niet zomaar meer binnen kon vallen.

Muxje | 26-02-22 | 21:19

Respect voor Zelenskyy, hij gaat volledig voor de Ukraine. Ik vond de opmerking van Laura Starink in EenVandaag zo treffend: "hadden wij maar zulke leiders".

vlotterik | 26-02-22 | 21:05 | 4

Mensen die voor de bevolking op willen komen bedoelde ze? Die worden hier voor nazi en racist uitgebreid.

RtotheB | 26-02-22 | 21:22

Hadden onze leiders maar één zo'n bal.

Mr_Natural | 26-02-22 | 21:22

De Israelische ambassade in Ukraine werft vrijwilligers (in Israel) om in Ukraine te vechten. Ook helden. Daar hebben ze wat aan.

Jahallo17 | 26-02-22 | 21:31
▼ 1 antwoord verborgen

Tuurlijk blijft die gaskraan open. Lachende Rutte, op de kop af drie jaar geleden:
https://i.imgur.com/kh7wCBE.jpg

Kameraansteker | 26-02-22 | 21:04

Is nou niemand hier mans genoeg is om toe te geven dat we de afgelopen 20 jaar wat beter naar links hadden moeten luisteren en wat meer vaart hadden moeten maken met de energietransitie? Dan hadden we nu ook geen Russisch gas meer nodig gehad.

Japannert | 26-02-22 | 21:04 | 7

Als we nog meer linkse invloeden hadden gehad de afgelopen 20 jaar hadden we hier zelfs Russisch gesproken.

tsjajaja | 26-02-22 | 21:24

Je bedoelt kerncentrales bouwen? Werd dat nu juist door links niet tegengehouden?

Mokum Kosher | 26-02-22 | 21:28

Iedereen in een hutje op de hei, zoiets? En aardgas kan natuurlijk alleen worden ingekocht in Rusland, pfff...

therealbraindump | 26-02-22 | 22:02
▼ 4 antwoorden verborgen

Vraagje: Wat hebben die Amerikanen hier eigenlijk te zoeken?

Stjonkfabryk | 26-02-22 | 21:03 | 2

Hetzelfde als wij in het Midden-Oosten: De boel een beetje stabiliseren omdat dat beter voor onze economie is.

W_F | 26-02-22 | 21:12

Heimwee?

Mr_Natural | 26-02-22 | 21:23

De mogelijkheid dat Poetin de aap is die zijn hand niet meer uit de pot krijgt is feynman ontgaan. Als de Russen het niet binnen twee weken in de hand krijgen dan kan het nog een ongezellig voorjaar worden voor Poet.

MASSENA | 26-02-22 | 21:01 | 1

Ze pakken al avonden vele honderden demonstranten per dag op, zitten al dik over de 2000 ofzo. Ongekend in zo'n dictatuur waar de kanarie in koolmijn onder een doek hangt.

Shoarmamasutra | 27-02-22 | 09:09

Wat is eigenlijk de stip op de horizon? Een wereld vol met vrolijke democratieën? Ik kan nou niet zeggen dat het er binnen de bekende democratieën allemaal zo vrolijk aan toe gaat. Overal is gezeik en trammelant. Net zoals in Rusland vloeit het geld, vloeit het geld naar een klein aantal mensen. Alleen op een andere manier. Wij vinden onze manier de juiste. En als het in China net zo gezellig is als hier en de mensen hun neus gaan ophalen voor het kutwerk dat wij uitbesteden aan hen in kutarbeidsomstandigheden, dan kunnen we dat werk weer zelf gaan doen. Met als resultaat dat de gemiddelde inkomens hier weer dalen, er minder belasting binnenkomt en de boel minder welvarend wordt. Mijn gedachten komen in de knoop. Oud gezegde: verschil moet er zijn.

Leptob | 26-02-22 | 21:00 | 3

Het jammere van democratie is dat mensen met gemiddelde intelligentie het "voor het zeggen" hebben... Meritocratie zou beter zijn maar buiten sport komt dat niet echt voor.

Neuth | 26-02-22 | 21:04

Meeste kutbanen kunnen weggeautomariseerd worden, en gebrek aan goedkope arbeid zal dat enkel versnellen.

Diederik_Ezel | 26-02-22 | 21:09

Democratie is niet het beste systeem. Het is het minst slechte.

Shoarmamasutra | 27-02-22 | 09:10

Ik heb me soms afgevraagd of Poetin geen oude adel is. Ze zijn erg vaag over zijn afkomst. Hij kan een oligarch zijn als de anderen daar. Een teken daarvan kan zijn dat hij niet weg gaat van zijn positie. Het is gebruikelijk in hogere kringen dat je nooit stopt met werken. Bij een toespraak stond hij voor een afbeelding die aan de tsaren deed denken. Representeert hij die oude garde? Een onderzoek waard.
Daarom is het noodzaak te achterhalen of oligarchen niet de drijvende kracht zijn achter deze invasie. Rusland is relatief onderbevolkt en heeft natuurlijke rijkdommen. Hebben zij het idee dat Oekraïne een springplank voor de westerse elite is om tot achter de Oeral hun macht uit te breiden? Werd daarom die amerikaans-russische miljardair jaren geleden Rusland uit gedonderd?
Worden daarvoor Westoekraïnse mannen nu van hun gezin gescheiden? Krijgen Oostoekraïners daarom al acht jaar klappen? Het is gdvr geen 1914, mensen.

zeurmachine | 26-02-22 | 20:57 | 5

@Nonkel Frituur | 26-02-22 | 21:07: Is dat zo van die Chinezen? Des te gekker dat Nederland z'n land- en tuinbouw vernietigt.

zeurmachine | 26-02-22 | 21:20

Vladimir Vladimirovitsj is een geboren Peterburger, die niet ver woonde van Joseph Brodsky's woonplek in een 'communaal kwartier' (een etage waarbij vele families elk in een ongeveer 13m2 kamer wonen en toiletten + keuken (vaak bestaande uit fornuizen op de gang) delen. Dus geen oude adel. De pasgeboren Vladimir werd in het geheim gedoopt door zijn moeder in de kathedraal om de hoek, omdat zijn vader partijlid en atheïst was. Poetin werd gespot door de burgemeester van Leningrad Sobchak en rolde toen verder bij de KGB binnen. Na zijn terugkeer uit Dresden, na de val van de muur, werd Poetin een soort Uber taxi-chauffeur. Hij zit graag achter het stuur.

Eeuwig..Op..Vakantie | 26-02-22 | 21:28

@zeurmachine | 26-02-22 | 21:20: Er zijn stukken van Oekraïne in bruikleen verhuurd/verpacht aan Chinezen. In totaal gaat het om - hou u vast - 3 miljoen hectare ! Verpacht voor 50 jaar.
Inderdaad krankzinnig dat wij hier landbouwgrond vernietigen. Als er iets is wat mensen altijd moeten doen, dan is het eten.

Nonkel Frituur | 26-02-22 | 21:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Putler is terminaal en gaat snel dood. Hoop ik.

Balocco | 26-02-22 | 20:56
-weggejorist-
Lukiluuk | 26-02-22 | 20:53

Mag je er ook rekening mee houden dat het hier wel stopt? Ik denk van wel.

EnzoIshet3 | 26-02-22 | 20:52 | 2

Dat mag wel maar expect the unexpected, better safe than sorry, etc.

Pekketrikker | 26-02-22 | 20:55

nee het westen maar zich liever druk om de lgbtqtmz rechten,want dat zijn de echte problemen!

Spychopaat | 26-02-22 | 20:52 | 1

Je houdt het probleem in stand. Je hebt het erover, je klikt op de nieuwsartikelen. Negeer het eens massaal et voila, geen nieuws meer!

SomsGenuanceerd | 26-02-22 | 20:57

Het westen, inclusief Ukraine is een grote klant van China. Gezien de terughoudende reactie zijn ze denk ik in China helemaal niet zo enthousiast over die oorlog.

Hater bij de Heijn | 26-02-22 | 20:51 | 4

Heeft u een grote afkeuring gehoord van China?

sjef-van-iekel | 26-02-22 | 21:03

als China van SWIFT verwijdert wordt, valt in 1 keer hun productie- en handelspositie in duigen.

edo2018 | 26-02-22 | 21:04
▼ 1 antwoord verborgen

Wat zegt men ook alweer? Je oogst wat je zaait. Alleen zitten de westerse politici ook nog eens met een dikke vinger in de pap. En vul dat aan met figuren zoals die lul Sjoerdsma van D66: "geld verdienen aan de ellende van de oorlog" (in woorden van gelijke strekking). Dan weet je dat jij, ik en al die anderen moeten betalen, sommigen met hun leven, voor de ellende veroorzaakt door een kleine toplaag.

swapper | 26-02-22 | 20:49 | 1

Wat je zaait zal je oogsten bedoel je. Dit geld voor eigenlijk voor iedereen

edo2018 | 26-02-22 | 21:06

Geen gas nodig. Ik warm me wel op aan een paar blonde vluchtelingen.
Dikke middenvinger naar die varkensblaas uit Moskou.

Nonkel Frituur | 26-02-22 | 20:48 | 3

Boris en Dimitri zijn al onderweg.

Mr_Natural | 26-02-22 | 20:50

Nonkel! Goed om je weer te zien in de panelen. Hoe staat het vet erbij vandaag?

Old_Spice | 26-02-22 | 21:56

Maar kan ik nu het beste Chinees of Russisch gaan leren? Verwarring alom.

geheelvergeter | 26-02-22 | 20:47 | 2

Oekraïens als je bij de helden wilt horen. En als het toch mis gaat is de overstap naar Russisch makkelijk ;-)

Trekhaas | 26-02-22 | 20:51

Russisch is een leuke taal om te leren. Gebruik Duolingo.

Zuurteregelaar | 26-02-22 | 20:53

175 mld kubieke meter gas is 350 mld euro. Dat klopt niet. Dat is wat ik hier thuis betaal, en waarvan 80% belasting is. In Duitsland kost een kuub gas 50 cent. Tenzij de Duitse staat daar 1.50 per kuub bovenop doet om aan Rusland te betalen, klopt je rekensom niet.

TheEgg | 26-02-22 | 20:45 | 1

Feynman pretendeert altijd heel wat, maar je merkt al gauw, bijvoorbeeld als het een onderwerp is waar je zelf verstand van hebt, dat dat erg tegenvalt.

Tapu | 26-02-22 | 20:57

Fok dat gas, ik trek wel een extra trui aan.

JWZ_JMK | 26-02-22 | 20:45 | 3

Juist, is een luxeproduct. 10% van mijn verbruik is nodig, de rest gewoon fijn.

SomsGenuanceerd | 26-02-22 | 21:00

Vannacht dikke sokken aan en een muts op.

W_F | 26-02-22 | 21:06

Goed van jou, morgen is jouw gas slurpende werkgever failliet dan heb je die trui nog harder nodig.

NLgaatnaardeklote | 26-02-22 | 21:19

Na de inname van De Krim kwamen er wel al flinke sancties. Kan me nog herinneren dat er in Nederland kaaswinkels werden overvallen. Voor de elite in Moskou.

Piet Karbiet | 26-02-22 | 20:45 | 1

Ze maken ondertussen zelf betere kaas

Hadena | 26-02-22 | 20:52

Volgens teamPoetin's inschatting is Europa & VS woke, genderloos en tandenloos geworden. De Vietnam-achtige aftocht van de VS uit Afghanistan heeft waarschijnlijk de aanzet geleverd tot deze inval, waarop teamPoetin al sind 2014 zat te broeden. Maar worden Europa & de VS, worden VVD-CDA-D66-CU en linkse fellow travelers nu minder woke, minder genderloos en minder tandenloos? IMO schat teamPoetin dit gunstig in voor hun kansen. Nu lijkt de EU & VS met veel gepiep en gekraak over te gaan tot de aller-aller-allerzwaarste moeder van alle sancties: ontkoppeling van SWIFT. Maar puntje bij paaltje blijkt ook deze maatregel opgeklopte lucht. In plaats van automatisch moet je nu een email/fax/telex sturen. Wat een een woke zelfpijperij aan westerse zijde!

Eeuwig..Op..Vakantie | 26-02-22 | 20:44

Laten we wel wezen; dat gedonder met Loekashenko was ook gewoon van Witrussische zijde, totaal geimproviseerd. Niks koele berekening, gewoon paniekvoetbal.

konjodebonjo | 26-02-22 | 20:44

Putin is hallucinant. Als je het gros van de verdienste in je eigen zak steekt blijft er weinig over om oorlog mee te voeren.

Neuth | 26-02-22 | 20:41 | 2

Echt bizar inderdaad. Zo veel tijd, zo veel geld en dan met zo'n prutsleger aan komen zetten. Dan heb je het echt verknald. Gelukkig maar.

Trekhaas | 26-02-22 | 20:48

@Trekhaas | 26-02-22 | 20:48: Corruptie binnen het land zal genoeg hebben verbloemd en verduisterd. Zijn voorbeeld deed volgen.

Neuth | 26-02-22 | 20:50

Ik zou als ik Rob Jetten was even wachten met het uitkopen cq wegpesten van boeren, tenzij hij bloembollen uit het een koude kas lekker vindt. Rauw, want gas op.

Dr.Utker | 26-02-22 | 20:39

Als NL en D die Stingers en anti-tank zooi inderdaad snel leveren, dan krijgen die gepantserde Russische eenheden het slecht naar de zin. Tanks zien er indrukwekkend uit, maar zijn in feite zo kwetsbaar als de pest, en al zeker in een bebouwde omgeving.

Bigi Bana Boy | 26-02-22 | 20:38 | 7

@DingetjeD | 26-02-22 | 20:40: hahaha... zou mooi kudt zijn als de Russen ze gebruiken. Kunnen gelukkig geen Nedrlands handleiding lezen.

nobodiesunmighty | 26-02-22 | 20:57

@Dr.Utker | 26-02-22 | 20:42: Meer zaken spelen een rol. Soort vloeistof, dichtingen, motorbescherming,zuurstof hoeveelheid in bemanningscompartiment, enz.

nobodiesunmighty | 26-02-22 | 21:02

@nobodiesunmighty | 26-02-22 | 21:02: Als je een tank een paar minuten goed heet kunt houden (ook van onder) dan is de bemanning gekookt. Het liefst dus met een heel kleverige, energierijke brandstof.

konjodebonjo | 26-02-22 | 21:20
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Bolliewollie68 | 26-02-22 | 20:37

Wat vinden de mensen in Rusland en China? Wat vinden de diverse leeftijdscategorieen aldaar. De jongeren zijn aan het ontbinden, uit de heersende structuren (van alle tijden).
Watabout de buik van China? Wat doen die?
Latijnsamerika, behandeld door de USA als Rusland zo n beetje doet, whatabout die? Afrika? Gekocht door China? nee. De machthebbers zijn gekocht. Afrikaanse volken gaan hun eigen wegen. Hebben ze al 100 en jaren laten zien, machthebbers komen en gaan. . Moeilijke tijden? Nee. Andere tijden. Zoals altijd.
Leuk stuk.
Het wordt weer lichter.
Hup de normale mensen!
Boeh eikels en ver weg gelanceerden!
Biertje!

nobodiesunmighty | 26-02-22 | 20:37 | 1

Er wordt goed opgelet in Beijing. Komt Putin er goed mee weg, dan is Taiwan binnen twee jaar aan de beurt.

Bigi Bana Boy | 26-02-22 | 20:39

Het sturen van wapens laat de boel alleen maar escaleren.
Verder wilde Zalynsky gisteren nog onderhandelen en nu de Russen hierop in gaan plots niet meer. Tsja, dan krijg je dat de Russen nog bozer worden en Thos-1 Buratino’s gaat gooien.

Astroturfer | 26-02-22 | 20:36 | 2

Ja, dit gaan ze alleen nog winnen met terreur. Ik hou m'n hart vast

Trekhaas | 26-02-22 | 20:42

De Russen wilden alleen praten over een onvoorwaardelijke overgave van Ukraine. En na alles wat er gebeurd is, hoe kan iemand die maniak van een Putin nog geloven? Hij luistert alleen naar daadkracht en daar laat Zalynskyy een hoop van zien.

Zure_Kwark | 26-02-22 | 20:46

Wat grappig dat je lijkt te denken dat de Russen ook maar enige kans maken tegen de NAVO. Nukes daargelaten.

En ik denk dat, ondanks wat horten en stoten de eerste paar dagen van de invasie, zowel de EU als de NAVO een behoorlijk verenigd front vormen tegen Putin. Zelfs Erdogan doet mee, en de Duitsers zijn nu ook over de sloot ondanks hun afhankelijkheid van Russisch gas.

Zure_Kwark | 26-02-22 | 20:36 | 4

@Pilshaas 861 | 26-02-22 | 20:39: jup, alleen kan ie de Bosporus niet blokkeren. Die Oekraïense drones zijn ook van ome Erdo.

Dr.Utker | 26-02-22 | 20:41

@Dr.Utker | 26-02-22 | 20:41: Ja hij geeft/verkoopt wapens. Ik dacht dat het over het bericht van de sluiting van de Bosporus ging. In elke oorlog verkopen/geven landen wapens aan de aan hun goed gezinde kanten.

Pilshaas 861 | 26-02-22 | 20:45

Erdogan doet helemaal niet mee. Geen sancties, hij sluit de Zwarte zee niet, helemaal niks.

Old_Spice | 26-02-22 | 20:53
▼ 1 antwoord verborgen

Geef je geld uit aan het klimaat of om ons verwaarloosde bestaansrecht te behouden?

Pekketrikker | 26-02-22 | 20:35

Helemaal mee eens. Heel erg fijn dat we woke zijn, gender neutrale toiletten hebben en 65 miljard gaan besteden om onze super productieve boeren af te kopen om heideplantjes te beschermen (in de veronderstelling dat Oekraïne ons in ruil voor inlegvelletje ook wel ons vreten kan leveren voor een d66-prijsje)...

De rauwe geopolitieke realiteit vind plaats op nog geen 2-3 uur vliegen.

DingetjeD | 26-02-22 | 20:34 | 1

Maar we zijn wel een gaaf landje!

tis_wat | 26-02-22 | 20:44

Het gaat natuurlijk niet alleen om energieonafhankelijk te worden. Als Taiwan/Z-O Azie en China oorlog zouden voeren waar halen we dan de grondstoffen voor veel essentiele (tech, medicijnen, etc) producten vandaag. Kleding, als je ze helemaal boycot.

Pilshaas 861 | 26-02-22 | 20:34 | 1


Lees een boek en hou die vertrouwde spijkerbroek van Lois nog maar een paa4 jaar aan kan best ipv elke drie maanden een andere outfit/telefoon etc.

Toedels | 26-02-22 | 21:42

Poetin is al sinds jaar en dag een rolmodel voor rechtswappende antivaxxers met Trump-fetish. Nou niet niet janken dat de poep de ventilator raakt.

Ad Hominem | 26-02-22 | 20:34 | 6

@Bigi Bana Boy | 26-02-22 | 20:41: tijden veranderen een beetje, he?
Je ziet het ook bij links. Links gekkies gaan nu ook helemaal los tegen joden omdat Israël de Palestijnen weinig kans geeft zich te wreken wegens landjepik.

Onder de streep. Poetin kun je niet echt duiden als socialist. Maar hij is zeker geen neoliberaal. Conservatief man die in zichzelf een goedwillende dictator ziet.

Waar Thierry destijds terecht op heeft gewezen is dat we met onze EU-uitbreidingen, Nato-beloftes en geopolitieke expansie drift, Poetin in het nauw brengen.

Was dat allemaal nodig geweest. Oekraïne is veel beloofd, onze ongekozen EU-leiders stonden te hitsen op het Maidan plein. De Oekraïners zouden onze westerse waarden verdedigen. En we hadden ze te lang in de steek gelaten.

En nu er poep aan de knikker is, kijken we een beetje weg, Gaan we heel lang vergaderen dat we eensgezind zijn. En sturen we ze wat oude meuk aan wapens die ergens volgende week misschien aankomen. Succes ermee.

Het is allemaal niet zo zwart-wit. Poetin is de grote agressor, dat staat buiten kijf. Maar laten we niet doen alsof ons als westen geen blaam treft. Hans van Baalen stond daar toch echt namens ons land.

DingetjeD | 26-02-22 | 20:53

@Bigi Bana Boy | 26-02-22 | 20:41: Neem nog een glaasje (of een joint) want je bent een beetje in de war

Michael03 | 26-02-22 | 21:46
▼ 3 antwoorden verborgen

Zoek eens op het "Azov Battalion" die de huidige 'democratische' regering aan de macht geholpen heeft. En de streken die ze uithaalden.
Beter stellen we aan Poetin voor om die huidige regering te lozen en er een neutraal land van te maken. Geen NAVO partner.

eerlijke joop | 26-02-22 | 20:33 | 21

@eerlijke joop | 26-02-22 | 21:47: Het is onmogelijk je aan de Minsk-akkoorden te houden. Oekraïne moet zich dan maar in stukjes gaan knippen, zodat Rusland Oekraïne oblast voor oblast het "democratisch" kan inlijven om zo Nieuw-Rusland (Novorossiya) en Klein-Rusland in ere te herstellen. Rusland wilt helemaal geen neutraal Oekraïne, omdat zij met Oostenrijk, Zweden en Finland al hebben gemerkt dat neutrale landen toch de kant van het Westen kunnen kiezen.

Alexander des Burgus | 26-02-22 | 22:14

@Aristotalloss | 26-02-22 | 22:01:

google dan eerst even op "Azov Battalion" en bedenk dan nog even welk soort mensen heel graag inzoomen op de verschillen tussen mensen. Dat hakenkruis gaf mij wel een aardige hint.

eerlijke joop | 26-02-22 | 22:19

@Alexander des Burgus | 26-02-22 | 22:14:

Waarom was dat zo onmogelijk? De andere partij niet beschieten is toch niet zo moeilijk?

eerlijke joop | 26-02-22 | 23:55
▼ 18 antwoorden verborgen

Helder betoog. Verder:

Hup Ukraïne!

Pferdefotze | 26-02-22 | 20:33

Heropen de steenkoolmijnen in Limburg ook maar weer.

lekgoot | 26-02-22 | 20:33 | 4

Staan vol met water, schachten zijn met proppen beton van 10m dik "afgedopt"
Over de grens kunnen ze wel nog naar hartelust bruinkool opscheppen.

Andersdenkend | 26-02-22 | 22:02

De Emma is afgesloten met een dekplaat waarop niet gebouwd is. Maar een nieuwe schacht is gauw gemaakt.
Er liggen nog tactische reserves ondergronds en in theorie zou je die kunnen ophalen maar je bent sneller klaar met kerncentrales bouwen. Duur, dat zeker, maar wel toekomstbestendig en het uranium en op termijn Thorium is voldoende beschikbaar is geciviliseerde landen.

Bakkeleures | 27-02-22 | 10:32
▼ 1 antwoord verborgen

Van het Russisch gas af oke. Maar beseffen we ook even dat er 140 miljoen Russen zijn - de gewone man/vrouw - die niks met deze oorlog te maken hebben. Zetten we die mensen dan direct in armoede, want zonder gas verkoop stelt die economie niks voor. Best sneu eigenlijk. Zoals altijd, ieder voor zich en de overheden hebben weinig met het voetvolk.

pane | 26-02-22 | 20:32 | 5

Is ook sneu. Maar ook daar, velen gaven het vertrouwen aan hem (met of zonder fraude, met of zonder dwang). Dat vertrouwen nemen ze geleidelijk terug. Rusland verandert bijna alleen van binnenuit. Zie historie (soms na oorlogen van extern).

nobodiesunmighty | 26-02-22 | 20:42

Geen handel meer met Rusland over het kopen van gas levert een verlies-verlies situatie op. En is stommer dan stom. De grootste economie van de EU gaat dan compleet den Bach runter. Bedenk de rest van de gevolgen er maar bij.

Lesc | 26-02-22 | 21:17

Momenteel zijn Oekraïnse burgers slachtoffer, en misschien in de toekomst wel (echte) Finnen en Zweden. Je kunt niet afrekenen met dictators, zonder daar mensen slachtoffer van worden. En als je al de keuze hebt slachtoffer je mensen die zo ver mogelijk van je af staan, hoe sneu en dramatisch dat ook is.

Andersdenkend | 26-02-22 | 22:01
▼ 2 antwoorden verborgen

"Poetin ziet een compleet gebrek aan Europese eenheid en reactievermogen."

We hebben het er wel tot in den treure over... En dat is tekenend.

Lood om oud ijzer | 26-02-22 | 20:32 | 2

Hands off mentaliteit

Keutels | 26-02-22 | 20:37

Europa is nu ontmaskerd als tandeloze tijger zonder samenhang en met een totaal gedaalde defensie.
Wisten we al veel langer, Putin maakte het nog even pijnlijk duidelijk.

Bakkeleures | 27-02-22 | 10:42

Wat is nu het voorstel? Kernbommen op Moskou?

Vula | 26-02-22 | 20:31 | 4

Ja, ik dacht net: waar zijn de kernbommen als je ze nodig hebt?

Krultang | 26-02-22 | 20:44

be careful what you wish for. Ik denk eerder dat Putin tactische nukes gaat gebruiken als ie t zwaar krijgt, of de Syrische methode toepast in downtown Kiev.

Dr.Utker | 26-02-22 | 20:45

Zijn paleis te Gelendzjik (aan de Zwarte Zee 500 km ongeveer van Oekraïne) met de grond gelijk maken is een stuk effectiever wat mij betreft. Poetin beweert dat er niks staat. Dus als daar nou iets mee gebeurt, dan kan Poetin er ook niks over zeggen, toch?

Alexander des Burgus | 26-02-22 | 22:23
▼ 1 antwoord verborgen

Koud hè

The Felchmeister | 26-02-22 | 20:30 | 1

Hé Harry

Astroturfer | 26-02-22 | 20:56

100% mee eens. Alle opties liggen toch op tafel? De vraag is zijn we bereid om nu ons verlies te nemen of over een paar jaar een veel groter verlies.

oh nee he | 26-02-22 | 20:28 | 2

Nee he, oh nee he! Geen nieuwe opties meer in handen van de Leiders.

De meest verstandige optie is het afschaffen van elk soort 'leiderschap'. Het geeft telkens zo'n rotzooi voor alle anderen....

Yrrab | 26-02-22 | 20:41

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen