Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - Roubaix, het Kaboel van Frankrijk, in minder tekst en meer foto's

De Profeet van Molenbeek is op bedevaart voor Safari Eurabia. Wie dacht dat Molenbeek getekend werd door tragiek (en tikkende tijdbommen), heeft Roubaix nog nooit bezocht

Ik heb een zwak voor Algerijnen en wellicht daardoor voel ik mij zeer op mijn gemak in hellegat Roubaix, de meest berberse stad van Frankrijk. Noord-Afrikanen worden vaak Arabieren genoemd maar dat is onzin want in Algerije bestaat 95 procent van de bevolking uit etnische, gearabiseerde Imazighen en in Marokko uit driekwart. Een naffer die zichzelf een Arabier noemt, is een domme berber, zo luidt een Noord-Afrikaanse tegelwijsheid.

Ik ben veel in Algerije geweest. Mijn doctoraalscriptie ging over het FIS, het Islamitische Heilsfront, en de moeder van mijn joodse ex komt er vandaan. Mijn eerste literaire poging ooit - tevens mijn laatste - handelt over de noodlottige rootsreis die we maakten naar Tlemcen, op zoek naar haar geschiedenis. Ik won meteen de tweede prijs bij een reisverhalenwedstrijd van de Arbeiderspers. De eerste was ene Arthur Japin waar we nooit meer iets van gehoord hebben.

Mettertijd verdween Algerije naar mijn onderbewustzijn maar hier in Roubaix komt het land als een boemerang terug, net als mijn relatie met de joods-Algerijns-Frans-Nederlandse, die achttien jaar duurde. 

Roubaix stond de afgelopen weken in het nieuws vanwege een televisiedocumentaire over de islamisering van de stad, en met name over de sharia’isering van de rue Lannoy, op een steenworp afstand van de spookachtige McArthurGlen in het hart van de stad. Die outlet is een vlag op een strontschuit, zou ik heel flauw kunnen schrijven. 

Presidentskandidaat Éric Zemmour was er als de kippen na de uitzending van de docu op M6 bij en repte over Afghanistan op twee uur van Parijs. Mijn safari door Roubaix duurde bijna drie etmalen en ik moet concluderen dat Roubaix Kaboel noch Molenbeek is. Ik ben in deze geen advocaat van de duivel: satan kan zichzelf wel verdedigen.

Het Brusselse moslimghetto (een multicultureel paradijsje waar het fijn wonen is volgens de Vlaamse sufferdjes de Morgen en de Standaard) is oneindig veel triester dan de rue Lannoy. In Molenbeek is nergens alcohol meer te krijgen, behalve in de woutenkroeg tegenover het politiebureau. Bij de paar Pakistaanse avondwinkels die drank verkochten, werden de ruiten ingekinkeld, waarna die arme drommels stopten met de verkoop van haramiteiten. 

In de rue Lannoy wemelt het van de white trash-barretjes waar roomblanke (vaal is hier beter van toepassing) arbeiders op paarden gokken. Ondanks het rookverbod stinkt het in die tenten nog steeds naar Gitanes en Gauloises en druipen de muren nog steeds van de nicotine. In die tent staat altijd een uitgewoond, hoestend en rochelend vrouwtje achter de bar, met geverfd haar en meer wallen op de kop dan Rob de Wijk. Ik moet dan altijd denken aan Vive les Femmes van mijn grote held, de striptekenaar Reiser (dat zijn herinnering tot een zegen mag zijn). Man staat voor de deur van een Blijf-van-mijn-lijfhuis, bont en blauw geslagen vrouw hangt uit het raam op de eerste verdieping. “Meen je dat nou, dat je me nooit meer zult slaan”, roept ze verrukt. Mais oui chérie, roept Pierre, of iets in die geest. In het laatste plaatje slaat hij haar, terwijl ze het pand verlaat, vol op haar muil en roept: gefopt! 

Het kan mij niet treurig genoeg zijn! 

Midden in het Kaboel van Frankrijk staat een schitterende slijter, Le Sud-Ouest à Roubaix, de droom van iedere chique alcoholist. Er is een hondenkapper en en ik zag een paar fijne antiekzaakjes, uitgebaat door truttige BCBG'ers.

Natuurlijk zag ik de pinguïns door de straat hobbelen met hun plastic tasjes, en de broeders in hun jurken en hun plastic gebedssslippers en hun kalotjes en hun met henna rood geverfde baarden. Ik bezocht een paar islamitische boekwinkels, die precies dezelfde antisemitische rommel verkochten als de haattoko's in Molenbeek: verplicht salafistisch leesvoer als De Weg van de Moslim en de verzamelde werken van Yusuf al-Qaradawi. Diverse Franse intellectuelen willen die boeken verbieden maar dat is een behoorlijke digibete gedachte want de boeken staan, net als Mein Kampf, gratis en voor niks als pdf’jes op internet. 

Ik moet op de kleintjes letten dus ging even naar de kapper in rue Lannoy. Ik zweer: het was net alsof ik in de Rue de Vaseline in Mokum was, ook wel bekend als de Reguliersdwarsstraat. Er stond een koran voor mijn neus en in een vitrine stond Médecine du Prophète te pronken: De Kleine Dokter van Albert Vogel (de homeopathische bijbel waarmee mama mij mee om de oren sloeg) maar dan halal. De ijdelheid van het hipstermohammedaanse clientèle was hemeltergend. Het duurde bijna een uur voor de twee klantjes voor mij tevreden waren met hun haartjes, over ieder plukje werd nagedacht. In Amsterdam zeg je dan: ze heeft het uitgevonden en verbeterd. 

Met een fris koppie wandelde ik door naar de rue de l’Épeule. Van mijn kapster had ik begrepen dat het daar wemelde van de drugsdealers. Het is een oud trucje uit de tijd dat ik nog een echte junk was: heel schijnheilig aan passanten in een willekeurige stad vragen wat de gevaarlijke straten zijn, buurtjes vol hoeren en crackdealers, plekken des onheils waar een keurige vent als ik niet beroofd wil worden. 

In de rue de l’Épeule zag ik wat hangjongeren maar die konden mij slechts hasjiesj aanbieden. Stelletje kleuters. In Algerije worden ze hittists genoemd, letterlijk vertaald: muurbloempjes. Ze zien er dreigend uit maar uiteindelijk zitten ze als nichten te kirren bij kapsalon Mekka. 

Ik heb zoals gezegd een zwak voor Algerijnen: ze zijn weerbarstig, lijken altijd chagrijnig maar als het ijs eenmaal gebroken is zijn het prima lui. Ze zijn veel meer verfranst dan bijvoorbeeld de Marokkanen en de Tunesiërs. Maar goed, ik heb nu wel erg geromantiseerd en gechargeerd beeld van het Kaboel van Frankrijk geschetst want er waart wel degelijk een islamitisch spook door Roubaix. Daarover meer in het volgende feuilleton, waarin ik ook mij safari door het 7 vinkjes-gutmenschen-Roubaix want dat bestaat ook nog. Leuk voor Viva-meisjes en Rob Jetten-achtigen! 

Binnenkort: Tuurtje bij de campagne van Éric Zemmour

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet: een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Valt best mee daar, de Schilderswijk is erger, geloof me.

rifraf | 13-02-22 | 12:08

"De eerste was ene Arthur Japin waar we nooit meer iets van gehoord hebben." Volgens zijn wiki heeft hij best wat goed scorende boeken op zijn naam staan. Beetje goedkoop om via een (onterechte) sneer te suggereren dat jij wel schrijft en dus bestaat.

Grapevine | 13-02-22 | 11:34

En dat alles drijft op subsidie, de kaffir betaald en zodra ze horizontaal het pand verlaten willen ze begraven worden in het moederland (met een claim op de staat om die laatste uitreis ook te vergoeden)
Vergeet niet dat ze hier niets uitgeven maar in het moederland staat een mooi huis, de bende is tijdelijk, ooit gaan ze terug maar gevangen in de toeslagen blijven ze toch maar hier, ons ijzersterke linkse legioen.

28 | 13-02-22 | 10:30

Om 1 of andere reden heb ik het gevoel dat dit topic niet erg aanslaat bij de reaguurders.

streknek | 13-02-22 | 00:03 | 5

Nee, ze zijn er stil van.

Piet Karbiet | 13-02-22 | 08:56

Mensen reageren vooral via facebook en twitter. Ze houden van Arthur, niet iedereen heeft zin in GeenStijl. Maar ga er gerust vanuit dat het aanslaat.

Dooiemus | 13-02-22 | 09:49

Welnee, ik lees mee en leer bij. Heerlijke serie wat mij betreft.

EvT | 13-02-22 | 15:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Integreren zit er vaak niet bij helaas. Maar welkom hoor, we zijn allemaal God's kinderen ofzo. Ik word er lichtelijk onpasselijk van merk ik. Waarom is de Westerse mens niet georganiseerd als het op dit soort stammen aan komt?

Ragnar_Lodbrok | 12-02-22 | 22:17

Ik verwacht toch meer algemeen sympathie voor algemene sympathie dan doctrine.

Neuth | 12-02-22 | 21:55

"Roubaix stond de afgelopen weken in het nieuws vanwege een televisiedocumentaire over de islamisering van de stad, en met name over de sharia’isering van de rue Lannoy''

En zo krijgt de aloude wielerbenaming ''Hel van het Noorden'' (hoewel dat misschien meer sloeg op de 'wielerkoers' in zijn geheel met zijn vele kasseienstroken) een geheel nieuwe betekenis. Maar of je daar blij mee moet zijn? Volgens mij niet.

Dr_Johnson | 12-02-22 | 20:50

Nou, vooruit, weer 2 gewone bakkies pleur overgemaakt voor her fraaie schrijven en de boeiende foto's!
Wat mij opvalt dat de radicale islam zich vooral nestelt ook in wijken die we als westen alsmaar laten verloederen. Het is duidelijk een voedingsbodem om van het ene extreme van drugs e.d. naar het andere extreme de fundamentalistische islam te gaan. Dat roept de vraag op: wanneer we weten dat dit juist de voedingsbodem vormt, waarom gebeurt er dan zo weinig tegen deze teloorgang van wijken?

Jan, Leiden | 12-02-22 | 20:29 | 2

Omdat een verloederde wijk de beter wonende elite meer verheft.

Haberdoebas | 12-02-22 | 20:42

Ik weet niet of 'we als westen' die boel laten verloederen. Als je in Den Haag kijkt bestrijkt de islamitische verrijking zich tot wat ooit prima buurten waren. Het begint er mee dat men het fenomeen prullenbak niet kent en het op de juiste plek en tijd deponeren van je vuilniszak. Grofvuilafspraak? Wrom? Zet neer, maar een maand of twee wordt het vanzelf weggehaald. Dat heeft mijnsinziens niets met 'arme wijken' te maken, maar met opvoeding. Opstaan in de tram voor ouderen zoals ons dat vroeger werd geleerd is omgebogen tot racisme, want waarom moet jongetje met twee paspoortjes opstaan voor meneer met maar een paspoort? Ik geloof niet dat het probleem bij drugsgebruik begint, het begint bij het bij elkaar proppen van allerlei normen en waarden van mensen die er bij voorbaat vanuit gaan dat alleen hun eigen familie of religieuze club waardevol is en de rest niet. Buurten zijn geen buurten meer, stukjes stad waarvoor men zich verantwoordelijk voelt. Het is ieder voor zich. We zien het hier ook, stukje bij beetje komt er meer Schilderswijk deze kant op. En meer en meer mensen dumpen hun zooi naast de afvalcontainers. Daar woon ik vlak tegenover en ik zie het dus vrij vaak gebeuren als ik naarbuiten kijk en verdomd dat het niet waar is: Het zijn nooit mensen die hier al 20 jaar wonen. Het zijn 'nieuwkomers' uit verloederde wijken.

Dooiemus | 13-02-22 | 10:01

Broeinesten voor terreur. Snake Plissken-training gaat nog heel groot worden in deze distopie in vergevorderd stadium.

Madame Poitiers | 12-02-22 | 20:06

Mooie stad hoor. Lijkt wel grotere versie van Hoogezand of Stadskanaal.

Duwbak_Linda | 12-02-22 | 20:04


Islam is een uitstekend paardenmiddel als het echt naar de klote moet.

Ervaringsdeskundige | 12-02-22 | 19:43

Hoe korter het haar, hoe korter de teksten. Goed bezig Arthur!

gestoptmetroken | 12-02-22 | 19:40

Roubaix/Roubaais telt ongeveer 100.000 inwoners, waarvan 20.000 moslim, die in 6 moskeeën ter aarde buigen. De stad barstte uit zijn voegen toen de stoommachine werd uitgevonden in het begin van de 19e eeuw, wat zorgde voor textielfabrieken en een toestroom van textielarbeiders. Dat is nu allang passé en het is de vraag of de troosteloze aanblik van Roubaix er ook al was voordat de krotwoningen bewoond werden met moslims. Roubaix ligt vlak tegen het economisch bruisende Lille aan, waardoor het moeilijk wordt om voor die stad iets te bedenken wat al niet bedacht is in Lille. In Wikipedia staat bij Lille niets over religie, terwijl de wikipagina van Roubaix het als hoofd-info heeft. Succesvolle moslims trekken naar Lille, zodat Roubaix het afvoerputje is voor een ieder die niet kan wegkomen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 12-02-22 | 18:58 | 1

Iedere wielrenner wil, na een rit door de hel, in Roubaix onder de douche.

gestoptmetroken | 12-02-22 | 19:29

Toch bizar dat er in veertig jaar door heel Europa geheel Islamitische ghetto’s in grote steden zijn ontstaan.

Wijze uit het Oosten | 12-02-22 | 18:52 | 2

Je kunt je dus wel voorstellen hoe het er over 40 jaar uitziet.

Mr_Natural | 12-02-22 | 19:22

@Mr_Natural | 12-02-22 | 19:22:
En er mensen zijn die weigeren dit in te zien.
Mensen die zich niet kunnen inleven in het leed van andere mensen, die opgroeiden in wijken die in die tijd drastisch veranderd zijn.
Maar goed, dat zijn in hun ogen tokkies en armoedzaaiers.
Wel zo makkelijk.

Ruimedenker | 12-02-22 | 19:34

En ondertussen roept mevrouw Kaag weer op om de PVV en FvD uit te sluiten, terwijl ze het ware monster met open armen ontvangt.

Kowalski11 | 12-02-22 | 18:47 | 4

@goedverstaander | 12-02-22 | 18:51:
Nu blijkt dat Ernst Kuipers al na een maand stotterend voor de camera staat, trekt Hugo een nog grotere broek aan.

gestoptmetroken | 12-02-22 | 19:32
-weggejorist-
Ferrer | 12-02-22 | 20:44
▼ 1 antwoord verborgen

Kom je voor de eerste keer in Rotterdam, anders dan op doorreis naar Brabant voor je dienstplicht. Wetende dat je een waardeloze padvinder bent, met het OV naar de Universiteit. Als zo ongeveer de enige blanke.

Het enige wat ik er aan overgehouden heb is een zeer besliste bewondering voor de volharding van het Openbaar Vervoer.

De Professoren van het echte geduld.

Hetkanverkeren | 12-02-22 | 18:42 | 1

Wees blij dat u geen grote driemaster zeilboot bezat. Dan was u er vermoedelijk nooit aangekomen.

goedverstaander | 12-02-22 | 18:48

Ik zou de volgende keer een paar metafoortjes weglaten, meneer van Amerongen, want die maken zo'n stuk ronduit pathetisch.

Memoria | 12-02-22 | 18:34 | 2

U laat die metafoortjes maar weg in uw eigen schrijfsels. Waar zijn die trouwens te lezen?

goedverstaander | 12-02-22 | 18:41

Ok, dus Roubaix vormt volgens Tuur een uitzondering.
Maar natuurlijk is het daar minstens zo kudt als in Marseille, Parijs, Lille, Brussel enzovoort.
Laten we nou niet sentimenteel worden, om een relatie met een Algerijnse.
En als je een Marokkaanse Berber hoort spreken over Algerijnen dan krijg je rooie oortjes.
Feit blijft, dat óók Roubaix en poel des verderf is.
En wat hebben al die steden gemeen?
Islam.
Verder blijft dit reisverslag boeiend, leerzaam, maar even verontrustend.

Ruimedenker | 12-02-22 | 18:25 | 6

@Ruimedenker | 12-02-22 | 18:43:

www.meforum.org/1813/the-middle-easts...

"Arab culture addresses security through "balanced opposition" in which everybody is a member of a nested set of kin groups, ranging from very small to very large. These groups are vested with responsibility for the defense of each member and responsible for harm any member does to outsiders. If there is a confrontation, families face families, lineage faces lineage, clan faces clan, tribe faces tribe, confederacy faces confederacy, sect faces sect, and the Islamic community faces the infidels. Deterrence lies in the balance between opponents. Any potential aggressor knows that his target is not solitary or meager but rather, at least in principle, a formidable formation much the same size as his."

omanders | 12-02-22 | 19:43

Omdat besnijdenis oorspronkelijk helemaal geen religieuze oorsprong heeft. Het is uiteindelijk een van de gemene delers van de islam, het jodendom en het christendom en in Afrika is het 'traditie' en een manier om 'meisjes en kans te geven om te trouwen'.

Dooiemus | 13-02-22 | 10:09
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat een verpaupering! Het zou mooi zijn om hiervan een docu te maken voor op de NPO!

Ruler | 12-02-22 | 18:16 | 3

'Pauper: iemand zonder bezit'
Own nothing and you'll be happy.

Mr_Natural | 12-02-22 | 18:26

Zeker. Het zit echter ook in de Zuid Europese aderen. 40 jaar geleden had je ook van de vervallen plekken. Zelfs in het mooie Toscane noemde mijn zoon het 'krotdorpen'. Toen was ie 10. Wij noemen dat meestal pittoresk.

Piet Karbiet | 12-02-22 | 18:31

Die ingezwachtelde sluipwesp met norse kop en meestal met kinderwagen zien we overal. Bij D'66 staan ze op de kieslijst.

K. Westergaard | 12-02-22 | 18:15

De Islamisering van Europa is goed te zien in Europese Steden, die verpauperen in snel tempo.

de uitbater | 12-02-22 | 18:08 | 3

Wat is je alternatief?
(ik heb zelf geen flauw idee)

nobodiesunmighty | 12-02-22 | 18:12

@Het leven is zwaar | 12-02-22 | 18:15: gelukkig, iemand die het weet. Ik zal vredig gaan slapen, in afwachting van de oplossing. Zal ik morgenvroeg alvast een sandaal aan een stok binden en een willekeurig iemand met een sigaar al lopende over de stoep met een klein keeshondje, gelijnd, enen golden shower bezorgen, voordat u de oplossing etaleert te wereldorganisatie UNO?

nobodiesunmighty | 12-02-22 | 18:28

Le Gendarme de St. Tropez. Maar inderdaad. Hebben al die islamieten ergens ook een soort van gevoel van humor, of was die foto ook maar een soort van koloniale toevalstreffer?

De zonde van het lachen. Laat staan zelfspot. Want zijn Wij Niet allemaal in Zijn aanschijn geschapen?

Hetkanverkeren | 12-02-22 | 18:03 | 4

@nobodiesunmighty | 12-02-22 | 18:11: Kleine driftkikkers. Emmanuelle heeft zijn films wellicht noot gezien. Maar over grootstedelijkheid gesproken. Mijn eerste keer was een oproep voor de dienstplichtkeuring.

Verder met vlag en wimpel, maar ik kwam langs de American Bookstore op de weg terug. Toen nog naast Madame Tussauds. De latere medewerksters van Madame Tussauds ben ik op een veel later Amsterdams toeristisch zaalvoetbaltoernooitje tegengekomen.

Helaas vanuit een officieel representatieve functie als deelnemend voetballer. Niet dat er wat mis was met de wijfies uit mijn eigen team.

Vroeger. Toen ik mij dat soort hoogstaande principes wenste te veroorloven. Ergens ook maar beter ook.

Hetkanverkeren | 12-02-22 | 18:26

Laatste film van de Funès is toch alweer heel wat jaartjes geleden.... lopen ze echt zoveel achter daar?

nieuwe_Deen | 12-02-22 | 19:02

@nieuwe_Deen | 12-02-22 | 19:02: In Frankrijk? Dat weet ik niet. Na hun liberale revolutie ging het inderdaad keihard mis. Kun je nog heel veel boeken schrijven over Napoleon Bonaparte.

Die moet ook zijn enablers gehad hebben. Niet te verwarren met revoluties en de grondbeginselen van het liberale gedachtegoed.

Alsjeblieft niet.

Hetkanverkeren | 12-02-22 | 19:25
▼ 1 antwoord verborgen

Iets meer uitleg bij de foto's zou wel fijn zijn, Arthur. Ben je naar de kermis geweest? En wie of wat is dat beeld?

UnderTheDevil | 12-02-22 | 17:58

En nog een ex, Arthur? Na een 18 jaar durende relatie. Liepen je relaties zeker door elkaar want anders ben je nu 138.

Piet Karbiet | 12-02-22 | 17:57

Heerlijke treurnis. In Antwerpen viel het vorig jaar nog mee. Ik zat in een soort Somalische annex Arabische wijk maar de avondwinkel verkocht nog wel alcohol. Een Belgische kroeg onvindbaar. Of Belgische friet.

Piet Karbiet | 12-02-22 | 17:47
-weggejorist-
BozeKater | 12-02-22 | 17:40 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Met alle respect, maar misschien ook niet: het onderscheid tussen naffers en Arabieren shall me sausage be. #NIME (niet in 'mijn' Europa)

MickeyGouda | 12-02-22 | 17:39 | 7

@Piet Karbiet | 12-02-22 | 18:24: En vergeet niet de marokaanse divisie die Zeeland heeft ontzet.

Lochos | 12-02-22 | 18:31

@K. Westergaard | 12-02-22 | 18:28: Vergeet de Grieken niet. En de Romeinen. De Byzantijnen.

Piet Karbiet | 12-02-22 | 18:34

@Cobarde | 12-02-22 | 18:13: Hoeveel asieleisers heeft u eigenlijk een onderdak geboden, met uw "zoals het hoort". Als ik beter mijn best had moeten doen in de jaren '30 / '40, had ik beter uw grootmoeder op de dag dat ze uw grootvader ontmoette een gezellig dagje uit moeten aanbieden. Dan zou deze tegel overbodig zijn en waren er meer mensen blij.

Lochos | 12-02-22 | 18:38
▼ 4 antwoorden verborgen

De Rue de Vaswline was/is de Reguliersdwarsstraat, niet de Reguliersbreestraat in Amsterdam. In de laatste straat schittert het fraaie Tuschinsky theater.

BozeKater | 12-02-22 | 17:39 | 4

@Piet Karbiet | 12-02-22 | 17:50:
In mijn jeugd namen mijn ouders ons op tweede kerstdag altijd mee voor een film in Tuschinky. Het theater zelf maakte zoveel indruk dat ik nog precies weet welke films ik er heb gezien, terwijl ik verder bijzonder weinig herinneringen heb aan die periode.

MickeyGouda | 12-02-22 | 18:05

@Piet Karbiet | 12-02-22 | 18:22:
Op GS kwalificeert het misschien als vloeken in de kerk, Piet, maar: destijds was Amsterdam weergaloos.

MickeyGouda | 12-02-22 | 18:27
▼ 1 antwoord verborgen

Dat heb ik nou ook altijd: elk weekeinde op de Beverwijkse Bazaar. De snoepjes. Gezegend met een zeer slecht geheugen: die Mediterrane pareltjes aan de doordeweekse kassa. Alsof ik niet weet wat er onder al die hoofddoekjes broeit.

Don Arturito kan mij als liefhebber amper genoeg tekst doen toekomen.

Hetkanverkeren | 12-02-22 | 17:38

Naar verluidt worden start en finish van de wielerklassieker Parijs-Roubaix omgedraaid. Roubaix is immers een stad vanwaar je uitsluitend wilt vertrekken.

goedverstaander | 12-02-22 | 17:38

Hallucinerende verhalen, ik vind het mooi, maar ik word er ook een beetje triest van. Proost Don Arturo en blijf haram!

pibasso | 12-02-22 | 17:37

Islamisering?
Dat kan toch helemaal niet.
En als dat wel zo is, is dat de wil van het volk.
Want die willen namelijk open grenzen en onbeperkte opvang van zielige artsen en advocaten

Het leven is zwaar | 12-02-22 | 17:36 | 4

Juist, islamisering is democratie.

Mr_Natural | 12-02-22 | 17:43

@goedverstaander | 12-02-22 | 17:39: beter dan een straat vol met Etos, Primera, Blokker, Albert Heijn, Kruidvat, Action... Rete saai en volstrekt gedehumaniseerd.

nobodiesunmighty | 12-02-22 | 18:03
▼ 1 antwoord verborgen

Overal waar die moslims neerstrijken gebeurt 0,0 aan onderhoud. Kijk maar naar nieuwsitems, documentaires, films. De gebouwen zijn een haveloze bende. Decennia lang niets aan gebeurd; ik betwijfel of er een Arabisch woord voor 'stucadoor' of 'schilder' bestaat. Aan de staat van het vastgoed kun je de overheersende religie aflezen.

goedverstaander | 12-02-22 | 17:36 | 5

IN het arabierisch c.q. berbers bestaat geen woord voor onderhoud, laat staan preventief onderhoud.

E.Colli | 12-02-22 | 18:50

@E.Colli | 12-02-22 | 18:50: Tevens geldig voor de woorden : humor, zelfkritiek, relativeren, democratie en zelfreflectie.

E.Colli | 12-02-22 | 18:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Zoveel foto's, niet 1 dickpic, ik ben zwaar teleurgesteld.

Mr_Natural | 12-02-22 | 17:35 | 1

Ik ook.

Ik koester mijn exemplaar van Kaas, de erbij gekregen vijftig Euro zijn helaas in de kroeg al uitgegeven…

Wijze uit het Oosten | 12-02-22 | 18:54

perspectief mensen, perspectief!

ptrck | 12-02-22 | 17:34

Doet me denken aan Spanje jaren 90. Was daar ook, in de arbeiderswijken. Voelde me daar o.k. 's avonds op straat. Liep daar gewoon rond in de steden. Vooral de arbeiderswijken. Voelde ik me het beste. Geen status. Statusloos. een iemand. Of niemand. een ieder was vrij om die keuze te maken. Geen enkel probleem. Domme naiviteit? Zal vast, en vast zal het zijn.

nobodiesunmighty | 12-02-22 | 17:32 | 5

@Mr_Natural | 12-02-22 | 17:36:
Ik wel! In de zijstraatjes van de Ramblas was het goed toeven. Als buitenstaander, gekleed als een soort van toreador, zo'n louch café instappen en dan iedereen luid een gemeenschappelijke groet toeroepen. De plaatselijke penose had dan alle aandacht en genoot van mijn, voor hun, onschuldige bravour. De glazen klonken dan en het woordenboekje ging open met wederzijds plezier. Het is prima toeven in het hol van de leeuw.

aflaatverkoper | 12-02-22 | 18:37

@aflaatverkoper | 12-02-22 | 18:37: Ja, zo herkende ik het ook. Heb daar met vanalles gesproken, gescholden en gelachen. Allemaal gewone lui. Waren vaak interessanter, eerlijker, street-wiser en loyaler naar elkaar dan wat zich de hemel in waant te hebben geschoten. Ik studeerde. Nog steeds. Het leven. En steeds vaker, de dood.

nobodiesunmighty | 12-02-22 | 22:05
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen