Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Re:ferendum (6) - Campagne! Thuisblijven als zure "burgerplicht" versus de vrolijke Nigel Farage

Van oktober 2015 tot 6 april 2016 beleefde GeenPeil een tectonische tijd

Joe

Okee hoor

Welja

Langzaam, maar eigenlijk pas ver na 6 april 2016, werd duidelijk wat we internationaal teweeg hadden gebracht met onze uit de hand gelopen handtekeningenjacht.

Er waren smeertactieken en ruzies, opinie-oorlogjes en zelfs Godwins: Yoeri Albrecht, Hans Nijenhuis en Arnon Grunberg maakten, net als Provo-fossiel Roel van Duijn en CDA-dino Ben Bot, behalve de inmiddels bekende Poetinpoep, allerlei wappie vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog. In de Azijnbode verscheen cartoon na cartoon van Jos Collignon tegen het referendum, net zolang tot hij het zelf ook niet meer wist en Jan Roos maar gewoon als rat tekende, met een matrozenpetje op. Echt talentvolle politieke satire.

Social

Over politieke satire gesproken. Jean-Claude Juncker, destijds de opperborrelaar van Brussel, voorspelde - in NRC natuurlijk - dat een “Nee” op 6 april tot een CONTINENTALE CRISIS zou leiden. Toenmalig oligarch des Oekraïnelands Petro Poroshenko uitte zich herhaaldelijk negatief over GeenPeil en dat verleidde zelfs de onkreukbare (ahum) Alexander Pechtold tot een bezoekje per privéjet aan Kiev. Zonder bonnetje, natuurlijk. NAVO-CDA’er Jaap ‘Op de Grote Hoop’ Scheffer vond dat Rutte een onwelgevallige uitslag (een ‘nee’, dus) moest negeren

In Nederland was werkgeversbende VNO/NCW tegen het referendum, werknemersmausoleum FNV natuurlijk ook, want die zijn de band met hun achterban ook al jaren kwijt. Dat VNO goedkope arbeid wilde, snappen we wel. Maar bij FNV - inmiddels een wankelend bolwerkje van extreemlinkse identiteitspolitiek - ging het alleen maar om het deugen.

Weigergemeenten en subsidiesabotage

In praktische zin ging de politiek ook dwarsliggen. Minister Plasterk, toen nog de vleesgeworden onoprechtheid op Binnenlandse Zaken, wilde alles zo goedkoop mogelijk houden, had ineens geen cent over voor de democratie en besloot samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (een vvd-orgaan dat net van de leiding van beroepscorruptica Anne-Marie Jorritsma over gegaan was naar Rutte-lakei Jan van Zanen) ook dat er minder stemhokjes nodig waren dan normaal. De redenatie was dat de opkomst lager zou zijn dan bij reguliere verkiezingen, onze tegenwerping op deze kip/ei-discussie was dat je natuurlijk een lagere opkomst stimuleert als je mensen verder laat reizen naar stembureaus. 

Er ontstond een brede teneur van tegenwerking, door politici die wisten dat verlies dreigde en daarom de regels probeerden te veranderen tijdens het spel. Wij gingen ondertussen lekker traditoneel campagne voeren, met flyers en hesjes en een grote gouden touringcar.

Van Son en Breugel tot Oldenzaal waren er ineens weigergemeenten die dat valse spelletje wel wilden meespelen, dus ook daar moesten we iets op vinden: de GeenPeil Gemeentewacht hielp burgers om hun eigen gemeente te bewegen zo veel mogelijk stembureaus te openen op 6 april. Naar Oldenzaal stuurden we zelfs een speciale stemtaxi: een Audi RS4 Avant, bestuurd door Van Leeuwen.

Ook werden er ingewikkelde subsidieregels opgesteld voor campagnegeld door een referendumcommissie die onder leiding stond van D66-prominent Medy van der Laan en gecontroleerd werd door het kantoor van de landsadvocaat. Er was 2 miljoen euro speelgeld te verdelen en dat ging wel naar stupide wc-rollen waar het associatieverdrag op stond gedrukt (zodat critici het referendum nog eens onder konden schijten), maar niet naar individuele burgers die graag een klein democratisch steentje wilden bijdragen. Ook dat was sabotage tijdens het spel, en wij speelden niet mee.

Toen je nog kon lachen met Jan

Daarnaast kwamen veel stempassen niet of niet goed aan, was het stemformulier verwarrend (en dan krijg je dit soort foto’s), wilde internationale verkiezingsconciërge OVSE geen toezichthouders sturen (daar had Pieter Omtzigt om gevraagd, lol) omdat ze wilden dat ‘Ja’ won, waren er heuse spookstembureaus waar mensen voor niks stonden of stookstembureaus waar mensen werden uitgelachen.

Het was verheffend, vermoeiend, leerzaam en bedroevend tegelijk maar een goed, gedegen, eerlijk debat over de democratische tekorten van de Europese Unie is er nooit gekomen, en eigenlijk sowieso nog nooit geweest.

Om alle campagnedetails uit oude aantekeningen van destijds opnieuw te reconstrueren, kun je beter een boek schrijven dan een reeks wandelingen door Herinneringenlaan (wie weet, ooit, voor dat handjevol politicologen die het misschien wat interesseert), dus dat gaan we u de lezer besparen. Hierboven een interview, een van m'n eerste ooit, met Peter Vlemmix in april 2016.

Thuisblijven als “burgerplicht” - echt niet

Uiteindelijk werd het eind maart en gingen we in die befaamde gouden GeenPeil-bus een rondje Nederland doen. Het zou er namelijk om spannen of de opkomst gehaald kon worden. Met het leger van vrijwilligers deden we er alles aan om bereik te genereren maar het publieke sentiment liep niet bepaald over van enthousiasme voor een referendum over iets met Oekraïne - en dat snappen we ook weer wel. Daarbij was er onder de voorstanders van het associatieverdrag een besef ingedaald dat géén campagne voeren (“het onderwerp klein houden”, heet dat in Haags jargon) en níet stemmen de kans op 30 procent opkomst verkleint, en dat zulks ook een vorm van “winnen” is. De democratie als een coronavirus: je verslaat het door thuis te blijven. Het werd in de netwerkkaste bon ton om te roepen dat níet stemmen een “burgerplicht” was.

Baudet hebben we tijdens onze eigen campagne nauwelijks meer gezien. Begin oktober hadden we een victorieus dinertje genoten in zijn babbelkelder in de Grachtengordel, wat een uitmuntende avond met veel drank en anekdotes werd, maar in de aanloop naar 6 april deed hij zijn eigen ding en wij het onze.

Brexit als hoofdgerecht

Twee dagen voor de stembusgang, op maandag 4 april, hadden we de eer om Nigel Farage te ontvangen op een VNL / GeenPeil-evenement in Volendam. Joram van Klaveren zat toen nog in de Kamer, Erik de Vlieger, groot supporter van ons initiatief, was spreekstalmeester en Farage (die zelf contact gelegd had met de vraag of hij ons mocht komen ondersteunen) hield een bevlogen als ook humoristisch betoog over zijn eigen strijd om de Britten uit de Brusselse dwangbuis te krijgen. “GienPiel is a hors d'oeuvre, Brexit is the main course.” 

Die Brexit zou een paar maanden na ons eigen referendum een feit worden, met als significant verschil dat daar de uitslag wél is gehonoreerd. We waren er bij in London, op het feestje van Farage op die historische dag in het Verenigd Koninkrijk, maar dat staat hier eigenlijk alleen om op te scheppen. Hoewel het misschien nog wel het vermelden waard is dat bakfietsend, tweeverdienend en dramprogressief Nederland - net als een paar maanden later tijdens Trump versus Clinton in november 2016 - te vroeg was gaan slapen in de veronderstelling dat alles vanzelf goed zou komen, en wakker werd in een wereld die ze niet als de hunne herkenden. En dat het, om half zeven ’s morgens bij zonsopkomst langs de Theems teruglopend naar ons hotel, toch wel vermakelijk was om dat deel van Nederland via Twitter in ontreddering te zien ontwaken.

Goed, terug naar Volendam, waar Farage naast het podium een aardige anekdote vertelde over Jean-Claude Juncker, destijds het opperhoofd van de Europese oligarchie, die een drinkmaatje van hem was. Farage spuugt ook niet in een pint of een gin-tonic, en tijdens een van hun borrels feliciteerde Juncker Farage met een bepaalde overwinning tijdens een stemming, maar hij verzekerde de UKIP-leider: “You may have taken this round, but we have a million ways to win”, en in die profetie ligt alles besloten: natuurlijk kunnen verschillende mensen uit verschillende landen met verschillende opvattingen prima samen debatteren en een borrel drinken - maar het neoliberale casinokapitalisme in het Huis van Europa wint altijd.

De volgende morgen, 5 april, was het volgens de Azijnbode dus een burgerplicht om niet te gaan stemmen. Teruglezend weet ik niet of ik treurnis moet voelen of tranen moet lachen om die elitaire angst voor het volk, door de navelstarende media aan zichzelf aangepraat. Een goed uitgerust mens kan het met sarcasme overgieten, de meer stuurse geest ziet waar die arrogante Volkskrantmentaliteit toe leidt. Die kolderieke doodsangst voor Het Populisme verkruimelt elke vorm van kritische tegenmacht. Desalniettemin lukte het de Azijnbode niet eens om de eigen lezer te overtuigen van de meerwaarde van het Associatieverdrag, en viel er toch weer wat te lachen:

Hoe lelijk de media ook waren in die tijd, deze tweet van toenmalig minister Plasterk over ‘de spelregels’ verdient ook geen schoonheidsprijs. Een minister, vóór zijn politieke carrière nog uitgesproken tegenstander van de Europese Grondwet, die maandenlang onder vuur lag om de rare regels van het referendum en een moedwillige vermindering van het aantal stemhokjes, die pas ná het spel over de kromme regels wil spreken (lees: de regels wilde wijzigen), maar wel eerst nog even op een door zijn kliek gewenste uitslag hoopte:

Social

Hoe was dit dezelfde man die nu week na week die rake columns in De T. schrijft tegen klimaatgekte, bestuurlijke arrogantie of de teloorgang van links? Plasterk verliet in 2017 de politiek (een stuk minder geliefd dan hij er heen ging) en werd plotseling (opnieuw) een soort nieuwe René Cuperus, die zelf als eurokritisch voorstander van het referendum het volk iets te goed begreep en daarom bij De Volkskrant werd gewipt voor een jong, progressief en opportunistisch ondernemertje die op zijn plek tekeer kon gaan tegen de vermeende "domrechtse" opvattingen van doorzonnederland.

Enfin. Terug naar 2016. Zelf speelden we het slimmer dan De Volkskrant in die laatste slag om aandacht op de dag voor het referendum: we parkeerden de Gouden GeenPeil Bus opzettelijk zonder demovergunning op het Plein, recht voor de deur van het Binnenhof. En dat mag niet. Maar daar zijn altijd wel heel veel pliesies. En heel veel camera’s. Tee-hee-hee.

En toen werd het 6 april, en maakten we het verschil.

Ons feest was in de Markthallen in 020 West - met beperkt publiek vanwege de veiligheid, want we hadden tussen al het inktvitriool ook iets te veel dreigementen en Oekraïense kentekens voorbij zien komen in de weken voorafgaand aan het referendum, Jan Roos en ondergetekende hadden zelfs een paar dagen persoonsbeveiliging, wat een uiterst ongemakkelijk fenomeen is. Er waren zo’n honderd vrijwilligers, er was media, een paar BN’ers, Russia Today deed een livestream (lol) en kort nadat de uitslag binnen was, gingen de meeste GeenPeil-vrijwilligers na twee biertjes fluks huiswaarts. Die mensen moesten namelijk de volgende dag gewoon weer werken.

Thierry Baudet vierde de uitslagenavond met zijn Forum voor Democratie en de luitjes van Burgercomité elders. We hadden elkaar wel netjes uitgenodigd voor elkanders fuifje, dat wel. 

Op ons eigen partijtje was Martin Bosma, altijd een genoegen van geestigheid, die nadat bekend werd dat we de opkomstdrempel hadden gehaald (een vraagteken dat de hele avond pijn deed in mijn lijf en zich als een bevrijdend uitroepteken naar buiten perste toen we de 30 procent passeerden) een hand op mijn schouder legde, zijn felicitaties uitsprak en vroeg wat ik na dit fait accompli ging doen. “Want vanaf hier kan het alleen maar bergafwaarts”, lachte hij.

Reaguursels

Inloggen

Het is veel werk voor een politicus om mensen democratie af te dwingen die in jouw denkbeelden verloopt.

Rest In Privacy | 28-10-21 | 14:12

Ja dat was een mooie tijd. Met ons groepje nog 1000 stemmen bij elkaar gehaald en de EU 3500 subsidie afhandig gemaakt voor GeenPijl. Heerlijk om wat gedaan te hebben voor democratie.

woestijnvos | 28-10-21 | 13:29 | 1

Maar het heeft geen reet geholpen.

Rest In Privacy | 28-10-21 | 14:13

Waar blijft de Nexit vraag je je dan af. Maar ja, er is geen referendumwet meer he...

Rest In Privacy | 28-10-21 | 13:00 | 1

Democratie is vreselijk onhandig voor politici dus hebben ze dat maar afgeschaft.

Rest In Privacy | 28-10-21 | 14:13

Geweldige tijdlijn dit Van Rossem. Het Gallische dorpje GS heeft de Romeinse elite een kleine blamage toegebracht hoewel de represailles vernietigend waren van keizerin Ollonkreng. Hoop dat je daar nog mee verder gaat om zo een compleet beeld te verkrijgen voor ons nageslacht hoe een democratie als een uitgeschraapte Parmezaanse kaas is uitgehold tot een lege korst.

Tiscali-2 | 28-10-21 | 09:18

Afwijzen = NSB-vergelijking? Walgelijk!'
Feit is wel dat heel erg veel kampbewaarders en dito beulen in WO2 uit de Oekraïne afkomstig waren. Bijvoorbeeld Ivan Mykolajovytsj Demjanjuk.

langzullenweleven | 28-10-21 | 08:33 | 1

Tja. Potentiële kampbeulen heb je overal. Maar het helpt wel als een land 15 jaar eerder bijna ontvolkt is door de Holodomor. Een Russisch socialistisch actieplan tegen het Oekraïense Privilege, dat een derde van de Oekraïners de hongerdood kostte. De rest was zwaar getraumatiseerd of ernstig gestoord. De Duitse socialisten hoefden de overlevenden slechts op het Joods-Russische Privilege te wijzen en de rest ging vanzelf.
Daarom ben ik niet zo'n fan van identiteitsgedoe en erfzonden.

Dandruff | 28-10-21 | 12:27

Als je het zo achteraf op een rijtje zet, komt de angst van de politieke en maatschappelijke elite voor Jan Modaal zo duidelijk naar voren.

En waarom eigenlijk? Jan Modaal is - schreeuwerige wappies daargelaten - over het algemeen best redelijk.

Flapoor | 28-10-21 | 07:55

oke, oke, oke GS maar wat willen jullie nu precies? Is dit een prelude for war?
Moeten we weer ergens voor gaan flyeren?
Zeg het maar....

appeltjesgroeneweide | 28-10-21 | 07:14 | 1

Ik doe mee.

Sjeintje | 28-10-21 | 08:07

JanKloot: Sie wollen der totalen krieg
NL: "o shit here we go again"
Bot: dreigt met een bedrag alsof het 1919 is
Bak ellende: Bernardo O'Higgins, hold my ranja
Vuile Truken: Hihihihi wij, de kwien, hebt een neues pferd.
Torentje: een gouden fluit met knopen.

hallevvezool | 28-10-21 | 04:43

Leuke en goed geschreven stukken, Bart.
Ik was toen nog niet zo op GS, dus ik vind het wel interessant de historie op deze manier mee te krijgen.
Ontluisterende rol van de bekende kongsi media & politici...

Keep up the good work en nog een prettig staartje vakantie daar in de Algarve.

Tierelier | 28-10-21 | 00:40

Begin maar te schrijven aan het boek. Het is prachtig om terug te lezen. De energie in aanloop naar het referendum leek tegen de stroom in, maar de onderstroom was sterker dan gedacht. En dan de euforie van het succesvolle referendum. Meer invloed en betrokkenheid bij politiek lag in het verschiet.
Hoe naïef, want hoe anders is het verlopen. De eerste kennismaking met Rob Jetten zou slecht bevallen.

Reaguurguurderguurst | 28-10-21 | 00:00

Heerlijke stukken. Leuk om terug te lezen en bij vlagen schitterende taal, waarvoor mijn dank.

FustViking | 27-10-21 | 23:26

TLDR and let the past be the past. Kom maar met een nieuw initiatief en ik ben weer van de partij!

Schemerlamp | 27-10-21 | 22:33

Ouwe koeien. Geen enkele Brit abroad is blij met die Brexit waar de kleine luyden uit Leeds en Leicester voor gestemd hebben.

van Oeffelen | 27-10-21 | 22:21 | 2

Het is nog steeds verdeeld en close tussen voor- en tegenstanders.

Wattman | 28-10-21 | 01:20

U gaat niet vaak naar de overkant denk ik?

CamaroHans | 28-10-21 | 06:48

een tekenaar vertellen wat hij zou moeten tekenen.... laat Pritt zich ook vertellen wat hij moet doen?

Satria | 27-10-21 | 22:17

Leuk ook om even de Brexit te noemen.
De Linkse Kerk wist het zeker.
Door de Brexit zou de UK in een economisch ravijn belanden.
Wanneer gaat dat nou eens gebeuren dan?
Dus graag wat meer terugblikken, dat kan erg verfrissend werken, hopelijk….

Bolder | 27-10-21 | 21:57 | 1

Is al.

van Oeffelen | 27-10-21 | 22:19

Die Farage laat zich wel kennen door nu samen te werken met een zeer dubieuze zakenman. Erg jammer.

mok | 27-10-21 | 21:56

Ik stuur wel eens topics naar bekenden. Nooit een reactie. Of ze snappen GS niet of men is totaal niet geïnteresseerd. En dat beangstigt me. Is iedereen gek geworden?

Normpje | 27-10-21 | 21:55

Mooi geschreven, maar ik zit nou nog steeds op de continentale crisis te wachten. Wanneer kan ik die verwachten?

Tashtego | 27-10-21 | 21:46

Leg democratie maar eens uit aan je kinderen.
Dan gaan de poppen aan het dansen en worden ze onhandelbaar.

aflaatverkoper | 27-10-21 | 21:42

Een schitterend stel nerds bij elkaar. Prachtig. Werkelijk prachtig. En wat moet jij je toetsenbord af en toe opvreten wanneer je dit allemaal typt zeg. Chapeau GS.

The-loopy-cowboy | 27-10-21 | 21:29

Kunnen we al deze tekst en meer niet even bij Wikipedia posten, opdat mensen nooit vergeten hoe democratisch het allemaal verliep?

Watching the Wheels | 27-10-21 | 21:15

Raar dat er zo weinig reacties zijn op deze topics. Je kunt in dit land wel stemmen maar vervolgens krijg je het tegenovergestelde. Bij de NOS et al zouden ze er schande van spreken als dit in een ander land zou gebeuren en de uitslag zou worden genegeerd als "progressief" had gewonnen. Hier is het doodstil, de uitkomst is gewoon niet wenselijk.

Ruler | 27-10-21 | 21:14 | 3

Dat is inderdaad het vreemde. De NOS vond dit prima.

Watching the Wheels | 27-10-21 | 21:16

Weinig reacties omdat velen van ons de conclusie van dit verhaal kennen. En die conclusie (SPOILER ALERT!) is vrij zuur.

UnderTheDevil | 27-10-21 | 21:55

@UnderTheDevil | 27-10-21 | 21:55: Elk stukje is hierover is zuur en niet verfrissend. Deprimerend om te zien hoe vilein en hoeveel vitriool Bart & Co. over zich heen hebben gekregen. Iedereen die niet de kartel ideologie steunt wordt genadeloos afgemaakt door prominente kartelleden en de MSM media.

Grachus | 27-10-21 | 22:15

Ik had toen het idee dat er iets bereikt kon worden. Bijna en toen ging het mis en vervolgens is alles rondom referenda de nek omgedraaid en is de EU de leidende macht geworden. Oftewel uiteindelijk is het resultaat nog minder dan het daarvoor was. Maar goed blijven proberen.

Jan van Haerlem | 27-10-21 | 21:13

Levensgevaarlijk dat burgers zomaar referenda konden organiseren.

Brabeaulander | 27-10-21 | 21:13

Er over blijven mijmeren heeft geen zin.
Zodra er een nieuwe regering zit een nieuwe actie en kijken of het dan wel lukt.
Niet terugkijken maar vooruit kijken zei mijn opa altijd.

jaja | 27-10-21 | 21:08 | 2

De formatie zou allang gevormd moeten zijn. Het is werkelijk een schande dat het nog niet gebeurd is.

Adriel | 27-10-21 | 21:14

@VoltaireJohn | 27-10-21 | 21:14:
Lijkt me ook vreselijk lastig met dezelfde partijen...
Het is gewoon een klucht.
Het slaat helemaal nergens op.

jaja | 27-10-21 | 21:33

Vond t geweldig, jammer van t vervolg, fijn om dit terug te kunnen lezen.

ademende aarde | 27-10-21 | 21:08

Voor de vernietiging van Europa hebben wij geen Poetin nodig dankzij de EU waanzin.
Putin zei laatst nog iets over wokeness waanzin in Europa door het te vergelijken met bolsjewieken.
www.dagelijksestandaard.nl/2021/10/fi...

Reebensteeltje | 27-10-21 | 21:07

vandaag weer bij de appie. lange rij rij voor de kassa, okee, ik scan zelf wel.. controle.. een ieder is een dief tot het tegendeel wordt bewezen.. goed bezig AH..
fout was dat ik twee voor 1 niet goed gescand had.

newray | 27-10-21 | 21:06 | 7

@dathoujetoch | 27-10-21 | 21:18: Nee, niet zelf scannen dat gaat ten koste van arbeidsplaatsen appie let op de kleintjes als je snapt wat ik bedoel.

Nietgek | 27-10-21 | 21:54

@Nietgek | 27-10-21 | 21:54: Bravo!. Gééf om elkaar in de praktijk gebracht.
Geen kassapersoon betekent geen winkelbezoek. En laatste snik:
Als de laatste kassapersoon is wegbezuinigd dan zijn alle artikelen gratis.
Een kassapersoon is naast een schat bewaarder,
ook ambassadeur en grenswacht voor je lan.. Winkel.

hallevvezool | 28-10-21 | 05:22
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik heb niet mee kunnen doen, want ik was een jong kind, maar het beweegt wel in mij. Nederland proberen terug te winnen, maar het is een harde strijd. Ik waardeer wat GeenStijl heeft geprobeerd te doen.

Adriel | 27-10-21 | 21:06

Die koppen over het einde der tijden bij een stem tegen het associatieverdrag zijn echt om te kotsen. Links mag altijd de oorlog misbruiken om haar gelijk te halen, rechts nooit. Smerig tuigh.

Omtzigtig | 27-10-21 | 21:06 | 1

D66 is niet links, Ben Bot is niet links, Kaag is niet links. Het zijn Eurofielen die heilig geloven in de visie van Hayek op de vrije markt. Nu kan het zijn dat je Hayek ook al een een linkse econoom vindt of Mises. Dan rest weinig anders meer dan anarcho kapitalisme.

Zapata10 | 27-10-21 | 21:31

GS heel krachtig en verschrikkelijk nodig in dit land. Met de tijd komt er vast wel weer een gelegenheid. Kan niet wachten.. LOL

rampelaar | 27-10-21 | 21:06 | 2

Waar zouden we zitten zonder een onafhankelijke forum/onderzoeksteam als GeenStijl? Het is dat ik GeenStijl meer dan een jaar ken, maar de informatie die je hier tegenkomt is wat je niet ziet bij de grote kanalen zoals NPO, RTL et cetera. Sommige dingen in Nederland moet je gewoon (kunnen) waarderen.

Adriel | 27-10-21 | 21:11

Was een mooie tijd, dankzij GS.

meneer Q | 27-10-21 | 21:04

Heel actief heb ik niet geholpen, niet geflyerd of wat dan ook. Maar ik heb wel zo veel mogelijk mensen attent gemaakt op het referendum binnen mijn vrienden/ kennissen kring en collega's. Bij al te naieve reacties de discussie aangegaan en in het achterhoofd onthouden dat er toch wel wat mensen waren die heel (veel te) ver af stonden van hoe ik in het leven sta.

Andersdenkend | 27-10-21 | 21:00

Goed dat jullie ons er aan herinneren wat er allemaal gebeurde tijdens dat Oekraïne-referendum.
Heel veel mensen zijn het vergeten, maar het waren heftige tijden. En Baudet was nog een beetje normaal. Das war einmal.

aamert | 27-10-21 | 20:59 | 3

Baudet is er enorm bekend van geworden

Shoarmamasutra | 27-10-21 | 21:00

Wat me het meeste steekt is dat het FvD nog steeds het beste verkiezingsprogramma programma heeft. Ik ben een beetje bang dat het continu bashen van Baudet tot een overreactie heeft geleidt die hem volledig uit balans heeft gebracht. Jammer, maar nu niet meer verkiezingswaardig.

Andersdenkend | 27-10-21 | 21:05

Onder Jan Peter Balkenende (Bakellende) was dit al zo, meer dan 60% van de Nederlanders stemde tegen. Toch tekende hij een "afgezwakt" EU verdrag. Nederland is al heel lang erg ziek, en ligt zeker sinds Corona op het randje van het hiernamaals. Het volk is de rolverdeling vergeten, en de politiek maakt daar gulzig gebruik van.

keistad | 27-10-21 | 21:08

In OLDENZAAL sloot een PvdA-burgemeester (Schouten) de helft van de stemlokalen. Waren niet nodig volgens deze democraat.

Verderkijkert | 27-10-21 | 20:58 | 1

Sorry, tegel al gebakken voordat ik de ganse tekst had gelezen…

Verderkijkert | 27-10-21 | 21:11

Als HuisD66'er destijds was dat referendum natuurlijk iewl en vies maar visje tsjappen en mee proberen te drinken met het tempo van Ome Nigel was dan wel weer heel erg løk.

Zentgraaff | 27-10-21 | 20:57

Ik weet nog precies waar ik toen was. Thuis op geenstijl te F5-en

pibasso | 27-10-21 | 20:57

Nog steeds een grote grijns op mijn gezicht.

Alle linksmuilen: ‘ja, maar, dat kan toch niet?’...

Wijze uit het Oosten | 27-10-21 | 20:54 | 1

EU muilen, ook veel SPers stonden achter het referendum

Zapata10 | 27-10-21 | 21:26

Er is niets wat de globalistische elites meer vrezen dan ware democratie.

Asteroid-B612 | 27-10-21 | 20:53

Ach en toen dat gezeik dat niet stemmen eigenlijk een tegenstem was (allemaal!). Neen.

Duwbak_Linda | 27-10-21 | 20:53

Een zoete overwinning na al die tegenwerking.

BrutusBosch | 27-10-21 | 20:51 | 2

Voorstemmerts (kart) in het huidige Gronings aardbevinggebied
hoe schrijf je karma in het Grönnegs

Tobi | 27-10-21 | 22:09

Het enige hoogtepunt, zes jaar geleden.

MaarFeitelijk | 28-10-21 | 10:31

Die hele Oekraïne-rel die de NAVO mede dankzij Wijlen van Balen en wijlen het gebit van Verhofstadt heeft veroorzaakt, de NAVO-Canada-belangen van Pechtold, en noem de rest van de o.a. Hunter Biden Burisma enz etc corrupte kliek maar door.
Het Romeinse rijk is hier aan ten onder gegaan.

Abject | 27-10-21 | 20:50 | 1

Vrolijke Farage had ook zo'n gebit. Die was vooral vrolijk vanwege al het geld dat hij ieder jaar bij het EU parlement mocht verdienen en het riante pensioen dat hij gewoon blijft ontvangen. Terwijl de burgers in brexit land het steeds slechter krijgen.

MaarFeitelijk | 28-10-21 | 10:30

Mooie uiteenzetting over dat je in dit land kunt stemmen op wat en wie je wilt, maar dat het onderaan de streep geen fluit uitmaakt.

Duwbak_Linda | 27-10-21 | 20:50 | 2

Ho ho, we hebben nu toch een inlegvelletje?

Shoarmamasutra | 27-10-21 | 20:59

@Shoarmamasutra | 27-10-21 | 20:59:
Ja dat was deze keer het trucje. Maar die hele opsomming hierboven; van media tot Plasterk tot FVN, het is eigenlijk om te grienen.

Duwbak_Linda | 27-10-21 | 21:06

Schrijf dat boek dan. 1 afnemer reeds gegarandeerd.

Wassila | 27-10-21 | 20:48 | 1

Hier nog een afnemer. Wanneer opend de voorinschrijving? Op papier, ja dat beklijft

rampelaar | 27-10-21 | 21:09

Flyers in de wijk verspreiden, toezien op het stemmentellen en de uitslag doorsturen naar de boys @ GS HQ. Wanneer weer?

HankHill | 27-10-21 | 20:48

Ah ja, dat flyeren. Volgens mij eauk nog gedaan voor/namens GS. Das war einmal...

Geil Kippetje | 27-10-21 | 20:44 | 1

Dan begint het op een sekte te lijken...
Met de blije boodschap langs de deuren..
Sympathie is leuk maar nooit overdrijven.

jaja | 27-10-21 | 20:50

Ik weet nog goed dat ik ging toezicht houden bij stemmen tellen.
Wat een kostelijk vermaak was dat, zeker net zo veel vokda in mijn mik, geleverd door Kameraad Bartov

Kaas de Vies | 27-10-21 | 20:41 | 2

Dat stemmen tellen was wel een positieve gebeurtenis! Ten eerste werd het overgrote deel van de tellers overal hartelijk ontvangen en ten tweede had GS een uitermate snelle en zuivere exitpoll.

Grachus | 27-10-21 | 22:26

Ik kan ook met gepaste trots zeggen dat ik op die wijze bijgedragen heb die spannende avond. Het was een feest om erbij te zijn. En moet je nu eens kijken naar dat treurige Den Haag en dat zielige Brussel. Oh wacht, toen was het ook al treurig gesteld met de politiek...

Geert Maksimaal | 28-10-21 | 13:43

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl