achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - De onwelriekende erfenis van D66-minister Kajsa Ollongren (en haar stembiljetten)

Tijd voor functie elders

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) is in grote lijnen Chef Democratie van het huidige soort-van-kabinet. Het geld voor de begroting van de Tweede Kamer komt van haar ministerie, verkiezingen, referenda, gemeenten en provincies zijn allemaal haar verantwoordelijkheid. Afgelopen week werd er gedebatteerd over een nieuw stembiljet.

De bewindsvrouwe bood de Tweede Kamer (en de gemeenten die dit moeten uitvoeren) twee opties: Een biljet per partij met daarop alle namen van de kandidaten (Kiezer: "Hallo tot Stembureaugemaakte, mag ik alstublieft van u het stemformulier voor partij X." Daar gaat je stemgeheim!) of een biljet met de namen van de partijen met daaronder de nummers van de kandidaten en dus geen namen. Nog anoniemer kun je als politicus niet worden, de kiezer niet verder in verwarring worden gebracht.

Eén van de redenen voor Ollongren om het huidige stembiljet aan te passen is dat het document inmiddels zo'n beetje een vierkante meter papier beslaat. Stemmentellers hebben er naar eigen zeggen moeite mee dat allemaal te verhapstukken tijdens het tellen. Het terugvouwen van het biljet is ook redelijk ingewikkeld zoals de geoefende stemmer weet. Ollongren maakte tijdens het debat echter een cruciale denkfout.

Verkiezingen worden niet georganiseerd om het de stemmentellers gemakkelijk te maken. Bovendien stemt de kiezer niet op een partij maar op personen. Zowel Martin Bosma (PVV) als Khadija Arib (PvdA) gingen terecht voor de totaalsloop van Ollongren.

Volgende week wordt gestemd over de kwestie, het heeft er alle schijn van dat VVD, PVV, CDA, SP, PvdA, BBB en Pieter Omtzigt de plannen gaan verwerpen.

Terugkijkend is het bizar hoe vaak deze vermeende Hoedster van de Democratie sinds aantreden haar verantwoordelijkheid te grabbel heeft gegooid. Kort na haar benoeming draaide Ollongren het referendum de nek om. Ze stond toe dat Nederlandse media door de Europese Commissie onterecht werden beticht van het verspreiden van nepnieuws (waar ze een bizarre obsessie voor koestert), hield lange tijd een rapport over de Sleepwet achter en ze had er geen probleem mee als Amsterdam zich zou afscheiden van de rest van Nederland in het geval van een verkiezingsoverwinning van de PVV (Daar staat potentieel 30 jaar celstraf op).

Ondertussen komt deze weken de formatie op stoom. Het is te hopen dat één van de onderhandelaars laat noteren: "Ollongren, functie elders."   

Vriendelijk verzoek van schrijver dezes: Word lid van de TPO-nieuwsbrief!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.