Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Evergrande(r problems)

Place your bets, or have a drink and watch the spectacle/drama unfold

Al enkele weken (eigenlijk al jaren) speelt de zaak Evergrande, de één na grootste vastgoedontwikkelaar van China. Het bedrijf liet doorschemeren dat het wellicht de rente op een van haar leningen niet zou kunnen betalen. Nu is het moment van de waarheid wellicht daar, want een betaling die donderdag gemaakt had moeten worden, is vandaag nog niet betaald (zegge vrijdag 24 september). Vele commentatoren vergelijken de situatie met Lehman Brothers, de zakenbank die failliet ging en de wereldwijde kredietcrisis inzette. Wat is er aan de hand en is het een Lehman (ofwel is dit het begin van een nieuwe wereldwijde crisis)?

Evergrande is niet zomaar een ontwikkelaar; het heeft een landpositie van 231 miljoen vierkante meter in 231 steden en 798 projecten. Maar daarnaast heeft het bedrijf vele dochterondernemingen, opgericht in onder andere de zorg-, water-, entertainment- en auto-sector. Het verklaart ook waarom Evergrande de grootste Chinese uitgever is van in dollar genoteerde "high yield" schulden. Het bedrijf heeft de van origine straatarme oprichter de op één na rijkste man van China gemaakt. 

Maar afgelopen maand waarschuwde de Chinese instanties de Chinese banken dat Evergrande wellicht de rente op de leningen niet zou kunnen voldoen. Dit strookt ook met de verhalen dat het bedrijf verschillende faillissementsplannen heeft ingediend bij verschillende instanties. al lijkt daar verder weinig mee gebeurd te zijn. Sommigen zeggen dat het bedrijf probeerde de Chinese overheid voor het blok te zetten om zo een bailout af te dwingen. 

De Chinese President Xi is echter een nieuwe weg ingeslagen. De wereld is guurder geworden en het conflict met de VS (en in mindere mate met de EU en het VK) heeft Xi aangegrepen om minder afhankelijk te worden van strategische importgoederen en -diensten. Dit betekent dat de economische groei van China wel eens een stuk lager kan gaan uitpakken. Daarom heeft Xi ook nu de termen "moderate prosperity" en "common prosperity" gelanceerd. 

Het komt erop neer dat Xi de economie op een ander pad gaat zetten en dat speculeren met vastgoed, dan wel het bezitten van meerdere huizen, daar niet bij hoort. Verder maakte Xi zich in het algemeen zorgen om de schuldenniveaus. Daarom heeft China nieuwe regels ingesteld (3 Red Lines) en dat heeft de ontwikkelaars enorm beperkt in mogelijkheden om nog meer geld te lenen. Iets wat goed terug is te zien in het aantal landtransacties. 

Maar de problemen van Evergrande hebben niet alleen daar mee te maken. Waar in het Westen de ontwikkelaar vaak de boel moet voorfinancieren, is het in China normaal dat kopers 100 procent vooruitbetalen. Nu zijn er dus 1,5 miljoen klanten van Evergrande die op oplevering wachten waar ze al voor betaald hebben! 

Het bedrijf zou dus eigenlijk moeten zwemmen in de liquiditeiten door deze negatieve cash conversion cycle. Het bedrijf heeft de cash echter aangewend om meer landaankopen te doen, bedrijven op te richten, bedrijfsovernames te financieren en zeer hoge dividenden uit te keren. 

Evergrande heeft overigens klassieke koersmanipulatietrucs uitgevoerd. Zo had de autodivisie van Evergrande de hoogste marktkapitalisatie van alle Chinese automakers, nog voordat het een auto gemaakt had! De truc was een klein percentage van de aandelen aan bevriende partijen te verkopen tegen geïnflateerde prijzen (met de belofte deze terug te kopen tegen een premie van 15%). De stumpers in de rijstvelden zagen de aandelenprijzen stijgen en kochten en masse aandelen, maar de beschikbare aandelen voor handel (free float) was zeer gering, waardoor de aandelenprijs als een raket omhoog sprong. Hierdoor had de bevriende club een mooie exitprijs, waarna de aandelenprijs weer als een pudding in elkaar zakte. Pump and dump noemen ze dat. 

De aankopen genereerden niet genoeg kasstroom voor Evergande. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je maar steeds meer vastgoed kan voorverkopen. Maar zodra de verkoopvolumes dus terugvallen of zelfs niet meer groeien, krijgt het bedrijf niet meer genoeg cash binnen om de andere gaten te vullen. Evergrande us dus veranderd in een Ponzi (piramidespel). Saillant detail: Een analist die daarvoor waarschuwde, Andrew Left van Citron Research, is door overheden geschorst.

En dit probleem werd verergerd door de koerswijziging van President Xi. Het ziet er naar uit dat de president Evergrande als een voorbeeld wil gaan gebruiken. De investeerders moeten een lesje krijgen dat vastgoedprijzen niet alleen maar stijgen en dat je jezelf niet straffeloos in de schulden kunt steken. De Chinese overheid heeft dan ook (volgens de Wall Street Journal) banken, leveranciers en lagere overheden gewaarschuwd om zich voor te bereiden op een "event"

Het nieuws vanuit Evergrande dat ze zouden betalen, was dus bluf. Wellicht wordt er wat betaald, maar het lijkt erop dat alleen de binnenlandse geldschieters wat krijgen (onshore). Daarmee is het bedrijf nu al in "selective default". Het heeft nu dertig dagen om een oplossing te zoeken anders gaat het naar full default (faillissement dus). 

De Chinese overheid is eigenlijk aan zet nu. Zal ze de portefeuille van Evergrande verdelen over andere ontwikkelaars en die dan forceren de huizen te leveren? Dat zou wel eens een zet in de verkeerde richting kunnen zijn, want Evergrande is niet de enige (zie Tweet hieronder) die in moeilijkheden is en om dan vastgoed af te bouwen waarvoor ze helemaal geen geld krijgen gaat een zware wissel trekken op de gehele sector. Banken zouden geforceerd kunnen worden om te lenen aan deze partijen (lang leve dictator Xi), maar ergens druist dat in tegen de nieuwe koers van Xi (minder schulden). 

Social

Er is dus onzekerheid over wat de Chinese overheid zal toelaten en of ze niet wellicht een fout maakt, zoals de Amerikanen maakten bij de ondergang van Bear Stearns en Lehman Brothers. 

Alhoewel dit vooral een lokaal probleem lijkt, is er nooit met zekerheid te stellen dat er geen besmettingsgevaar dreigt naar de rest van de wereld. Als de vastgoedsector in China valt (17% van totale werkgelegenheid, 40% van privé-vermogens zit in vastgoed en 40% van bankleningen heeft vastgoed als onderpand), dan gaan de buitenlandse toeleveranciers dit ook voelen. Zo zouden Australische bedrijven daardoor in de problemen kunnen komen, wat dan weer Australische banken de das om kan doen, en zo verder. 

Vaak zijn de eerstelijns blootstellingen wel duidelijk, maar wat daarachter ligt niet. Bijvoorbeeld, als bedrijf A een blootstelling heeft van 10 miljard naar bedrijf B, dan is de link duidelijk. Maar bedrijf A kan deze blootstelling ook afgedekt hebben bij andere bedrijven. Deze bedrijven kunnen op hun beurt hun blootstelling weer voor een deel hebben afgedekt bij anderen. Als één van de betrokken banken dan in de problemen komt, betekent het dat het andere gezonde bedrijven niet meer kan voorzien van liquiditeit, wat dus gezonde bedrijven in de problemen drukt en zo verder. Zo wordt het al heel snel erg onoverzichtelijk wat het effect van het faillissement van bedrijf B zal zijn. Zoals een van mijn zakelijke relaties het mooi formuleerde: je weet nooit hoe ver en dus hoe groot een rollende sneeuwbal zal worden. 

De Aziëcrisis eind jaren 90 begon ook als een lokale crisis, maar kreeg al snel een mondiale uiting. Het leuke is wel dat de beleidsbeslissingen van overheden en centrale banken sindsdien de aandelen enorm hebben geholpen. Bad news is good news, want meer hulp (koersmanipulatie via de centrale banken en overheden).

Kortom, het kan een lokale crisis worden, het kan een mondiale crisis worden, aandelen kunnen een flinke correctie maken en aandelen kunnen omhoog knallen. De financiële wereld lijkt wel een groot casino waar alles mogelijk is. 

Reaguursels

Inloggen

"231 miljoen vierkante meter"
Dat is 231 vierkante kilometer, dat is 15 x 15 kilometer.
Nog best veel, maar ook weer niet gigantisch toch?

Beste_Landgenoten | 27-09-21 | 08:43 | 4

Ligt er nogal aan of dat een bos is of je er torenflats op hebt staan...........

ET20 | 27-09-21 | 09:12

Amsterdam is 219 vierkante kilometer. Niet gigantisch, maar qua vastgoedwaarde wel gigantisch natuurlijk. Helemaal als je bedenkt dat bv Hong Kong 2,5 keer duurder is per m2 dan Amsterdam.

nooitgrappig | 27-09-21 | 09:28

@nooitgrappig | 27-09-21 | 09:28:
Dat is allemaal wel zo, maar China kent hoeveel miljoenensteden?
Ik dacht veel. In de honderden. Dus dan is het weer niet zo enorm veel, dit vastgoedbezit. Afgezet tegen de totale Chinese stadsoppervlakte.
worldpopulationreview.com/countries/c...
Oke, 160 miljoenensteden. Dan heeft Evergrande daarvan het oppervlak van ongeveer 1%.

Beste_Landgenoten | 27-09-21 | 10:23
▼ 1 antwoord verborgen

Wat misschien ook belangrijk te vermelden is is dat het onderdeel uitmaakt van de interne strijd binnen de Chinees Communistische Partij. De CCP wordt weliswaar nu geleid door Xi Jinping, maar een van zijn voorgangers, Jiang Zemin, heeft volgens Xi nog te veel macht. Xi Jinping is namelijk de eerste leider sinds Hu Jintao die niet benoemd was door Deng Xiaoping. Xi heeft wat tegen Jiang Zemin en probeert zijn hele netwerk af te breken. Alibaba was daar onderdeel van, Evergrande blijkbaar ook. Evergrande gaat dan ook klappen. Xi Jinping gaat wat dat betreft over lijken om de absolute macht te grijpen.

Schrodingerskut | 27-09-21 | 07:33 | 4

@Ivoren Toren | 27-09-21 | 07:57: De Chinese politiek is minstens zo'n grote slangenkuil als de Amerikaanse.

Ivoren Toren | 27-09-21 | 07:58

@Ivoren Toren | 27-09-21 | 07:57: Het is in Nederland wel zo makkelijk dat we maar één man hebben die iedereen in de zak heeft. En harder om de sukkels om heen kan lachen dan Xi kan grijnzen. Onze man beslist zonder consequenties dat iemand een functie elders krijgt, vrijwillig opstapt of buiten de procedures om op staande voet ontslagen wordt. Zelfs de koning van ons land tekent op zijn verzoek bij het kruisje. Als je dat allemaal kunt ben je iemand in het land van de machtsgeile mannetjes.

Graaier | 27-09-21 | 08:38

Het is 'm goeddeels al gelukt. Xi is nu de Kim van China.

omanders | 27-09-21 | 09:04
▼ 1 antwoord verborgen

Ik verbaas me er over dat HNA Group hier niet is genoemd. HNA is/ was een Chinese trots. Het is een conglomeraat waarvan de oprichter en ook de CEO afgelopen weekend zijn gearresteerd. Bedrijf vol schulden en met slecht uitgepakte beleggingen
Het gaat denk ik niet meevallen met Evergrande, de crisis is nu aan de gang. Lijken komen nu een voor een uit de kast.

rectormagnificus | 27-09-21 | 05:46 | 2

Wat een geweldig, gaaf land, China. Het land zorgt voor vrede, welvaart, laat andere landen vrij, is niet racistisch, en speelt een belangrijk rol, in de voorkoming van de verspreiding, van ziekten.

Oh, wacht ...

Nederlandop1 | 27-09-21 | 07:34

Ja dat is ook heel interessant. Het bedrijf heeft flink in westerse bedrijven geinvesteerd. Als dat overgeheveld wordt naar staatsbedrijven dan wordt de chinese staat daar eigenaar van.

omanders | 27-09-21 | 10:30

Hapering in de app. Test1 23

Robbie038 | 27-09-21 | 03:03

Piramide constructies, denk aan de tulpen in de 14e eeuw; je kon met 1 tulp 'n kasteel kopen. Nu heb je de bitcoin waarvan iedereen hoopt dat de waarde ervan tot in lengte van dagen blijft stijgen.

meneer Q | 27-09-21 | 00:39 | 3

14e eeuw? kasteel? tja, bijna...

Baytep | 27-09-21 | 07:07

Ca 1635. Gouden Eeuw.

Risingson | 27-09-21 | 07:30

En zelfs de Gouden Eeuw is hoogstwaarschijnlijk niet waar, de belangrijkste 'bron' voor die bewering (1 tulpenbol = 1 grachtenpand) is satire die daarna over de tulpenmanie is gemaakt, en waarschijnlijk overdreven (want moest grappig zijn, en alleen Hans Teeuwen overdrijft nooit).

Festen | 27-09-21 | 09:54

Ter vergelijking :
In Nederland kun je voor een woning 4,5 je jaarsalaris lenen. In bepaalde steden in China is dat tot meer dat 40x!

Atlantis-95 | 27-09-21 | 00:05 | 3

Doe maar dik 10 keer in Nederland. Modaal is 35k, een simpel stulpje betaal je zo langzamerhand tegen de 4 ton voor.

Rooie Kater | 27-09-21 | 08:35

@Rooie Kater | 27-09-21 | 08:35: De mensen die een gemiddeld huis kopen vallen in de categorie rond de 45 jaar. Fulltimers van 45 jaar verdienen gemiddeld ongeveer 45000 euro. Dus ik verlaag het naar 9 keer. En dat lijkt mij geen probleem als je 30 jaar of meer de tijd hebt om af te lossen. Afijn, conclusie blijft dat de woningprijs in Nederland nog flink omhoog kan. Vooral om dat het tegenwoordig geen probleem is om het tweede inkomen vrijwel geheel mee te tellen. Oeps, woningen in Nederland zijn met de hele lage rente heeelllll goedkoop.

Graaier | 27-09-21 | 08:47

Er schijnt zoveel teveel te zijn gebouwd dat er woonruimte is voor 90 miljoen mensen.
Ik zie hier mogelijkheden voor het COA.

chausson61 | 26-09-21 | 23:47 | 2

Yup, alleen nog 2 hordes te nemen... 1) China zover krijgen dat ze een horde moslims zo leuk vinden dat ze hen welkom heet en 2) drie horde overtuigen dat China net zo'n paradijs is als noordwest Europa.

oh no | 27-09-21 | 08:18

@oh no | 27-09-21 | 08:18: *drie = die

oh no | 27-09-21 | 08:19

Pyramide spel?

YoMoms | 26-09-21 | 23:37

Xi heeft een probleem. Evergrande laten omvallen creëert sociale onrust van particulieren die hun spaargeld kwijt zijn. Door Evergrande in leven houden giert de staatschuld nog verder uit de bocht. Succes ermee.

Graaf_Slis | 26-09-21 | 23:24 | 2

Het plebs wordt al het nodig is gewoon in het gareel geknuppeld hoor. Maak je maar geen illusies. De CCP gaat letterlijk over lijken als het moet.

Ivoren Toren | 27-09-21 | 08:01

Rotzooi trappen in Taiwan en de hele bevolking is afgeleid....

shoarma4belgium | 27-09-21 | 09:35

Ik ben een simpele 48 jarige blauweboord dinges, ik hou het graag simepl. Zolang 'm overwaarde blijft stijgen dan mogen ze doen wat ze willen met die huizenmarkt crash.

GeheidEenGeit | 26-09-21 | 23:00 | 1

Gelukkig hebben we een schier oneindige voorraad aan financieel specialisten. Jammer alleen dat bij het speculeren over wat in de toekomst gebeurt het nog steeds erg moeilijk blijkt het beter te weten dan een chimpansee uit een Russisch circus.

Mazzelstof | 27-09-21 | 06:26

China is ook financieel verdeeld in Kantons. Voor zover ik weet heeft elk zijn eigen centrale bank. Lijkt op de FED. Van de overheid krijgen kantons de opdracht uit Peking om te bouwen. Het geld wordt ¨gedrukt¨. De torens verrijzen. De omgekeerde weg zal denk ik nu worden bewandeld. De torens zelf liggen immers al. En misschien blijft de financiele schade beperkt zoals bij een schip dat lek raakt aan één compartiment. Beetje slagzij. En anders: in een totalitair systeem kan feitelijk alles.

squadra | 26-09-21 | 22:36 | 2

Inderdaad en als Evergrande failliet gaat dan wordt de schuld intern van de ene naar de andere kant(on) geschoven en dan zien de boeken er weer brandschoon uit. Maar en dat is belangrijk, Peking en niemand anders beslist uiteindelijk.

Basil Fawlty | 26-09-21 | 22:38

"De torens verrijzen."

En ze worden inmiddels ook weer neergehaald. Laatst nog dat voorbeeld van 15 woontorens die tegelijk opgeblazen werden omdat ze al 7 jaar niet afgebouwd raakten door een failliete projectontwikkelaar / bouwer. Dat is een voorbeeld dat ons heeft bereikt maar er zal meer van dat soort acties plaatsvinden. China heeft, zelfs in een totalitair systeem, een enorm vastgoed probleem.

oh no | 27-09-21 | 08:24

Van de schuld die Evergrande heeft is 300 miljard on-shore (maw lokaal) en "slechts" 20 miljard off shore (maw buitenland oa HSBC en Standard Chartered). Maar en dat is belangrijk China is geen VS. Maw "what the Chinese state wants, the Chinese state gets." Dat houdt dus in dat de Cbinese staat uiteindelijk zal beslissen wat er gaat gebeuren. En zoals Alexander al aangeeft zal het waarschijnlijk verdelen worden. Ze zijn er al mee bezig.
"China Makes Preparations for Evergrande’s Demise"
www.wsj.com/articles/china-makes-prep...
Ook belangrijk om te weten en begrijpen. Als de Chinese regering iets aankondigt dan is dat itt tot bijvoorbeeld Nederland het einde van het beslissingstraject. Als China zegt we doen dit, dan gebeurt dat dezelfde of volgende dag itt Nederland waar men iets aankondigt en dan pas gaat overleggen en maanden oeverloos lullen. Daar doen ze in China niet aan. Onteigenen, verdelen, nationaliseren. De Chinese communistische partij beslist nog steeds (en meer en meer) en dat zal zo blijven.

Leesvoer voor de liefhebbers:

"Politics trumps money in Chinese markets"
www.ft.com/content/91595b8b-b15d-4bca...
"The $52 Trillion Bubble: China Grapples With Epic Property Boom"
www.wsj.com/articles/china-property-r...

PS.
Te lezen via bypass paywalls of copy/paste naar archive.ph/

Basil Fawlty | 26-09-21 | 22:31 | 5

@EmilioEsteves | 26-09-21 | 23:10: Maar doordat appartementen direct worden opgekocht is de huizenprijs daar fictief hoog. Zodra men erachter komt dat het geld dat ze in een huis hebben geïnvesteerd, nooit meer terugkrijgen ontploft die zeepbel. Hopelijk hebben de brave Chinezen verder een hoop gespaard dat ze die ellende uit eigen zak kunnen betalen.

heldheino | 26-09-21 | 23:14

@Snoorderlag | 26-09-21 | 23:06:
Nou, Evergrande moet eerst en publique excuses aanbieden natuurlijk en daarna showrechtzaak en richting heropvoeding. Want de communistische partij zal absoluut op zoek gaan naar zondebokken binnen Evergrande. Maar de communistische partij zelf zal behalve een aantal onbelangrijke minions buiten schot blijven want het is nooit hun fout dat ze niet op tijd een vorm van regulering of wetgeving hadden kunnen bedenken ondanks dat zij juist deze wildwest taferelen jaren heeft gestimuleerd en aangejaagd. Zelfs en juist in 2020 tijdens de corona crisis om de economie maar op stoom te houden.

Basil Fawlty | 26-09-21 | 23:17

@EmilioEsteves | 26-09-21 | 23:10:
Ligt eraan welke regio. Peking heeft een tekort terwijl er miljoenensteden zijn waar wij/ik nog nooit van hebben gehoord en daar is een gigantisch overschot. Dat land is zo groot en die doen alleen maar aan "big numbers" 17+ miljoen (Nederland) inwoners? Daar lacht men daar om.
Voorbeeld: Vorig jaar mochten 28 miljoen Chinezen niet naar het buitenland reizen want hun sociale kredietpunten systeem (brrrr, zeer eng) stond dat niet toe.

Basil Fawlty | 26-09-21 | 23:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Evergrande is veel meer dan louter een bouwbedrijf. En de schulden die ze hebben beslaan ook vele sectoren van de Chinese economie. Zoals vaak zien we slechts het topje.
Een oude Chinese vervloeking stelt al : 'Moge u in interessante tijden leven'.
Evergrande en iedereen eromheen doet dat nu.

funda | 26-09-21 | 22:00 | 5

@funda | 26-09-21 | 22:48: Jaja, ik weet het! Shocking numbers!

Als de zon morgen nou maar weer boven de horizon verschijnt, hebben we tijd om oplossingen te bedenken....

Yrrab | 26-09-21 | 22:52

@Yrrab | 26-09-21 | 22:52: De kwestie is dat de Chinese overheid publiek hard op wil treden tegen dit soort gedrag. Als ze dat geld gewoon schenken zijn ze hun geloofwaardigheid helemaal kwijt tegenover alle seriele leners.
Dat er morgen en de dag na moregn weer een dag is zal niemand ontkennen.
Dat was tijdens de crises zelfs al zo.

funda | 26-09-21 | 23:31

"Evergrande is veel meer dan louter een bouwbedrijf."
Dat werd aangemoedigd. De chipindustrie is precies hetzelfde. Met subsidies zijn bedrijven begonnen, andere chipbedrijven werden opgekocht en nu gaat alles stap voor stap failliet.

Atlantis-95 | 27-09-21 | 00:03
▼ 2 antwoorden verborgen

In het kapitalisme heeft de politiek er belang bij om de rijke klasse te helpen in het geval van een crisis. Bailouts zoals bij Lehman/Bear zijn dus daar wel te verklaren en de verliezen gaan naar de belastingbetaler/burger. In het communisme wil de ‘politiek’ vooral geen sociale onrust die aan de stoelpoten van de macht zagen. De rijke klasse heeft daar dus veel meer te vrezen. Ik vermoed dus geen bailout voor Evergrande maar eerder een schadeloosstelling voor alle particulieren die een niet geleverd huis al wel hebben betaald. (Buitenlandse) investeerders en het bedrijf zelf gaan het bokje worden.

Ps. Piramidespel en Ponzi zijn niet 1 op 1 hetzelfde

Copyrechts | 26-09-21 | 21:55 | 1

Lehman en Bear Stearns hebben geen bailout gekregen. Zijn beiden failliet gegaan.

Basil Fawlty | 26-09-21 | 22:35

Wat is het toch met die banken en vastgoedfirma's en louche praktijken? Is het omdat ze weten dat de samenleving ze toch wel uit de problemen helpt als puntje bij paaltje komt?

En dan de overheden die gewoon meedoen met het spelletje. Je wordt er gewoon cynisch van, zo triest is het.

einz | 26-09-21 | 21:55 | 3

Bankiers en bedrijven hebben politici en lobbyisten om hun verliezen te socialiseren en hun winsten te privatiseren.
Ze hebben allen gemeen dat ze graag onverantwoord veel geld lenen om nog meer geld te verdienen. Lenen is de sleutel.

funda | 26-09-21 | 22:03

Het zijn uiteindelijk de Chinese burgers die de huizenmarkt zeepbel oppompen. Blijkbaar gelooft iedereen daar nog heilig in steen.

heldheino | 26-09-21 | 23:11

@heldheino | 26-09-21 | 23:11: Het enige alternatief is de staatsbanken - en de burgers vertrouwen die niet. Vastgoed is in China een spaarpot.

Aetje | 27-09-21 | 09:08

"Er is dus onzekerheid over wat de Chinese overheid zal toelaten en of ze niet wellicht een fout maakt, zoals de Amerikanen maakten bij de ondergang van Bear Stearns en Lehman Brothers. "

Rare vergelijking. Evergrande is een bouwbedrijf en Lehman een bank.

Het fundament van Lehman was al flinterdun o.a. omdat ze in de derivaten zaten.

Bij Evergrande zijn de slachtoffers de Chinese kopers van woningen, de onderaannemers en daarna komt er nog pluk aan buitenlandse schulden.

En leuk dat de overheid de spelregels heeft aangepast, maar bijna alle Chinese steden zijn voor de inkomsten afhankelijk van de verkoop van grond voor de bouw van nieuwe onbetaalbare appartementen van de meest slechte kwaliteit. Verkopen de steden geen lucratieve grond, dan draaien ze verliezen.
Enerzijds wordt communisme gepredikt, anderzijds is men intern afhankelijk van het verkopen van grond. Om die reden is de overheid altijd ter wille om bewoners/boeren van grond te ontruimen omdat ze belanghebbende zijn omdat vervolgens de projectontwikkelaars de grond kunnen kopen en verkopen met de woningen.

En zo zijn er meer ontwikkelingen. De Chinese overheid is gestopt met de import van Australische kolen wat de nodige tekorten geeft. Ik denk om die reden dat een stop op de import van bouwmateriaal de Australiërs niet zoveel zal doen.

Dit is voornamelijk een Chinees intern probleem waarbij de Chinese overheid bezig is een oplossing te zoeken voor de Chinesen en de buitenlandse investeerders naar hun geld kunnen fluiten.

De keerzijde is dat dit min of meer al is in geprijsd in de leningen aan China die als zeer risicovol worden gezien en die bij toekomstige leningen als nog meer risicovoller worden ingeschaald. Een aspect daarbij zal meespelen dat het risico o.a. kan zijn dat tijdens de lening de spelregels worden gewijzigd.

Atlantis-95 | 26-09-21 | 21:51 | 1

Zoals bij de studenten in Nederland.

Kaas de Vies | 26-09-21 | 22:20

Artikel met plaatjes. Dan is het wel gebruikelijk die plaatjes toe te lichten. Doe er anders poezenplaatjes in. Ook leuk.

FordPrefect | 26-09-21 | 21:48 | 2

Doen ze er speciaal voor jou plaatjes bij snap je het nog niet.

many-more | 26-09-21 | 21:51

Of dat die plaatjes bij het opklikken beter leesbaar zijn. Ook leuk.

Wilde Slechtdoener | 26-09-21 | 21:51

Evergrande… minst grote probleem van de Chinezen op dit moment. Economie gaat opnieuw in lockdown, dit keer vanwege dure energie. www.bloomberg.com/news/articles/2021-...

Mr Moore | 26-09-21 | 21:37 | 2

De wereldhandel zal stokken wegens toeleveringsproblemen van onderdelen en dure energie en brandstofprijzen.

steekmug | 26-09-21 | 21:50

Bloomberg moet verkopen maw clicks. Vergeet niet, iedere scheet, nav Evergrande, die China thans laat zal gigantisch worden uitvergroot. Zelfde als je na een groot vliegtuigongeluk weken daarna zal lezen in de krant als er een vliegtuigje ergens in een shithole is neergestort. Maw "reader beware."

Basil Fawlty | 26-09-21 | 22:05

Hopelijk wordt deze Chinese malaise niet viraal.

MickeyGouda | 26-09-21 | 21:33 | 1

gewoon je mondkapje ophouden en je QR code laten zien, dan heb je nergens last van

ikpislauwbier | 26-09-21 | 22:04

Als je in BTC en goud zit is dit gewoon goed nieuws.

T. Rammel(l)an(d)t | 26-09-21 | 21:32 | 15

@Basil Fawlty | 26-09-21 | 21:46: Goud gekocht in juni 2017 en verkocht in mei 2020. Leverde +40% op.
Er zijn banken die minder rente geven op je spaarrekening.

Boeloeboe | 26-09-21 | 22:49

@Het brein erachter | 26-09-21 | 22:33:
Goud is net zo waardevast als een Amerikaanse t-bill en minder dan een simpele ETF op de S&P. Je leeft maar 1 keer. Zoals een van mijn Engelse mentoren (typische Oost Londen geboren en getogen trader) ooit zei: "Basil, you don't want to be the richest man on the graveyard." Lol!

Basil Fawlty | 26-09-21 | 22:52

@Boeloeboe | 26-09-21 | 22:49:
Dat is een medium term trade en geen langdurige investering waar onze wijnboer het over heeft. Mooie trade trouwens.

Basil Fawlty | 26-09-21 | 23:04
▼ 12 antwoorden verborgen

Top 10 of Chinese Real Estate Firms in 2021
www.chinawhisper.com/top-10-of-chines...
Als je in het casino geld zou moeten zetten op wie rot is in die top 10, dan zal je altijd winnen. Ze zijn allemaal rot.
China zijn "groei" is gebouwd (bad pun intended) op onroerend goed, zoals zoveel opkomende landen. Probleem met onroerend goed bouwen is dat het geen continuiteit heeft. Maw als een flatgebouw klaar is dan houdt het op. Bouwers hebben niks meer te doen, toeleveranciers hoeven niet meer te leveren etc. Maw het valt stil. Dus wat doen die landen? Ze bouwen door want anders is er geen productiveit. China, Turkije, Spanje. Brazilie. etc. Allen hebben hetzelfde probleem.
Las van de week nav Evergrande een artikel in de Financial Times of WSJ en daarin werd gesteld dat officieel (volgens het Chinese CBS) China maar voor 7.9% van het BNP afhankelijk is van de bouw maar dat het eigenlijk (volgens onafhankelijke onderzoekers buiten China) dichter bij 33% zit. Interesting.

Basil Fawlty | 26-09-21 | 21:28 | 1

Als ze de keizer nog hadden in China: Casino Royale

Hemmenaar7 | 26-09-21 | 21:25

Dit is een heel slechte analyse. Lees bijv die van Alice Wang, een stuk informatiever. Of van de jongens van Goldman.

van Oeffelen | 26-09-21 | 21:21 | 4

@many-more | 26-09-21 | 21:48:

Mooi hè. En straks met zijn privehelicoptertje naar Katoren, voor een onderhoud met de koning.

Dandruff | 26-09-21 | 22:01
▼ 1 antwoord verborgen

Zoals ze op Wallstreetbest roepen: positions or ban!

MonsantoSucks | 26-09-21 | 21:21 | 1

20k short AEX SL 804

Kaas de Vies | 26-09-21 | 21:43

Aandeelhouders is toch iets kapitalistisch? China is communistisch?

Is dit nog nieuws? | 26-09-21 | 21:19 | 1

Omdat socialisme per definitie tot hongersnood leidt experimenteren veel officieel socialistische landen met beperkte kapitalistische toepassingen. Zie ook Vietnam, en zelfs in Noord Korea mag men kleine handeltje drijven.

Dandruff | 26-09-21 | 21:27

Het verschil tussen Lehman en Evergrande is dat de USA de klant zijn en China een leverancier. Een omvallende klant is veel problematischer dan een omvallende leverancier. We vinden wel een nieuw land.

Maar voor de Chinezen is dit natuurlijk verschrikkelijk.

van heinde en verre | 26-09-21 | 21:19

En waar kennen we Andrew Left vooral van? Juist ja, GameStop.

bulk | 26-09-21 | 21:14

Chinezen hebben weinig mogelijkheden om iets met hun spaargeld te doen.
Ze mogen het in ieder geval niet naar het buitenland brengen.
Dus gaan ze er maar mee beleggen in piramide achtige contructies en vastgoed.
Evergrande bouwde vooral slechte gebouwde appartementen op de verkeerde locatie die vooraf betaald werden waarna Evergrande dat geld weer inzette als onderpand voor het volgende project.
Deze appartementen worden vaak gekocht met het geld van meerdere families die het niet gebruiken om er te wonen maar als speculatie object om met winst te verkopen.
Als Evergrande omvalt raken heel veel Chinese families hun inleg kwijt.

Osdorpertje | 26-09-21 | 21:08 | 7

@AdvocatusDiaboli | 26-09-21 | 21:12: In dit geval heb je gelijk, maar in andere gevallen 'maken' investeerders en aandeelhouders wel degelijk iets, namelijk toekomst, hoop, vooruitgang, mogelijkheden. Altijd met risico's dat wel, maar het leven is één groot risico niet waar?

SaintNick | 26-09-21 | 21:33

@bulk | 26-09-21 | 21:15: China laat toch weinig buitenlands kapitaal toe? De kans dat het overslaat is dan toch niet zo groot?
Of zullen er ook gevolgen zijn voor Chinese investeringen elders in de wereld?

Bataafje | 26-09-21 | 21:40

@Bataafje | 26-09-21 | 21:40: Kapitaal (en echt heel veel) dat in rook opgaat, kan elders niet meer geïnvesteerd worden. Besmetting buiten de landsgrenzen acht ik beperkt. Maar het gaat binnen China wél een chaos veroorzaken. Evergrande is een kolos en veel mensen zijn hun centen kwijt. En alle hoop/droom die daar aan gekoppeld was.

H. Caulfield | 26-09-21 | 23:56
▼ 4 antwoorden verborgen

1 Miljoen huizen bouwen. Opeens doe je het niet meer......

Is dit nog nieuws? | 26-09-21 | 21:08

Onzin. Het ging fout toen de Britten op hun strepen gingen staan inzake afwikkeling van afspraken. Een Brits wetje dat de Amerikanen over het hoofd hadden gezien? Wat we nu zien is nog steeds geschiedenis.

Global Britain. The last Tea Party Ever? Op de debiteurenpositie van China is dit soort onderpand pinda's. Op het globale schaakbord is nu eerder Australië de pineut: how to make a Queen? https://www.youtube.com/watch?v=XfR9iY5y94s

Fuk me Bruce!

Hetkanverkeren | 26-09-21 | 21:06 | 1

Yippiekajee.

Nederlander1 | 26-09-21 | 21:08

Going down to Chinatown.

UnderTheDevil | 26-09-21 | 21:05

Uiteindelijk na de default van Chinese bedrijven die als dominostenen omvallen dit jaar en een korte periode van forse inflatie wereldwijd zoals in Japan was gaan we naar een komende forse deflatie zoals nu in Japan aan de hand is.
Dat(Japan) was toch onze financiële toekomsig voorland?
www.bnr.nl/podcast/kees-de-kort/10454...

steekmug | 26-09-21 | 21:02 | 1

Zou het?

Deflatiemonster | 27-09-21 | 00:52

Het faillissement van systeembank Lehman vergelijken met een default van een lening van een vastgoedontwikkelaar uit China. Dan snap je het systeem niet. Maar goed, het panikeert wel lekker natuurlijk

PikinhetBlik | 26-09-21 | 20:57 | 1

Misschien moet je nog eens kijken naar de omvang van dit bedrijf - daarna snap jij het mogelijk alsnog.

Monkey Cabbage | 27-09-21 | 02:42

Nummer 13 met witte rijst dus.

Normpje | 26-09-21 | 20:56 | 2

Sambal?

Nederlander1 | 26-09-21 | 21:05

Oh jeetje. En ook nog eens geen crypto meer in China. Overheid koopt ze wel uit. Staatssteun. KLM...

Is dit nog nieuws? | 26-09-21 | 20:56

Duidelijk stuk, had het deze week al bij Zerohedge gezien.

Zoelense Hobbyboer | 26-09-21 | 20:55

Maar heeft het ook invloed op de prijs van het weekmenu?

laurentius | 26-09-21 | 20:54

Als je met je eigen geld weer speculeren of gokken of investeren moet je dat lekker zelf weten. Heb je een eigen bedrijf of familiebedrijf, moet je gewoon netjes werken.

Maar met dit soort lieden en bedrijven en banken werkt dat anders. Eigenlijk doen ze niet veel, ze verplaatsen geld. Ze maken zelf niets. Gaat het goed, pakken ze winst, gaat het fout, is ook de bevolking die er buiten staat de klos. Wel risico nemen, het vooral anderen laten lopen. En wij blijven het maar ophoesten.

AdvocatusDiaboli | 26-09-21 | 20:54 | 1

In feite net een overheid.

Dandruff | 26-09-21 | 21:00

Een lokale crisis zou mijns inziens niet heel slecht zijn voor de wereld. Dat gedweep met China mag wmb wel wat minder.

Andersdenkend | 26-09-21 | 20:54

Niet verkeerd. Kunnen grondstof prijzen mooi wat afkoelen.

mok | 26-09-21 | 20:53 | 1

Goed voor het milieu als de Chinezen stoppen met consumeren.

Astroturfer | 26-09-21 | 21:42

Goed verhaal maar geen concrete conclusie, waarom vertel je het verhaal dan gast...

Rest In Privacy | 26-09-21 | 20:51 | 4

@van Oeffelen | 26-09-21 | 21:55:

Er wordt een situatie geschetst, en in het echte leven is het verdere verloop inderdaad vaak onzeker.
Heel anders dan wanneer je zelf romans schrijft. Of reeksen fantasievolle reaguursels plaatst.

Dandruff | 26-09-21 | 22:24
▼ 1 antwoord verborgen

De bluf van Xi Jinping, namelijk dat de CCP haar macht weer kan aanwenden nu dat de grote kapitalistische rijkdom de Chinese economie omhoog trekt, wordt nu op de proef gesteld.

En hij heeft er eerst alles aan gedaan een alleenheerser in de CCP te worden. Hij kan niet meer terug.

omanders | 26-09-21 | 20:50

Als je maar niet je BTC verkoopt voor waardeloze euro's, het aandeel van de Chinezen is verwaarloosbaar.

many-more | 26-09-21 | 20:49

Naja, dan rest er niets anders dan die dividenten terug te vorderen en deze weer in het bedrijf te stoppen zou je denken

Mark van Leeuwen | 26-09-21 | 20:48

"Er is dus onzekerheid over wat de Chinese overheid zal toelaten en of ze niet wellicht een fout maakt, zoals de Amerikanen maakten bij de ondergang van Bear Stearns en Lehman Brothers. "

Welke fout maakten de Amerikanen met deze faillissementen?

Kaas de Vies | 26-09-21 | 20:48 | 1

Dit wordt beweert door RFLz.

gato | 27-09-21 | 07:46

Sinic Holdings is er ook al een.

omanders | 26-09-21 | 20:45

Laatste zin moet zijn " is een groot casino waar alles mogelijk is. Volgens mij zijn we al erg lang heel erg failliet.

ademende aarde | 26-09-21 | 20:42

Chinezen houden van gokken, maar denk niet dat ASML, MSFT of Moderna hier veel last van zullen hebben.

Diederik_Ezel | 26-09-21 | 20:41 | 3

ASML gaat hier HEEL veel last van hebben.

omanders | 26-09-21 | 20:47

Hé een ziener! Wat doen de Lottogetallen voor aankomend weekend?

PikinhetBlik | 26-09-21 | 21:00

Alleen van de rente.

van Oeffelen | 26-09-21 | 21:56

Er is teveel geld.

dhrat | 26-09-21 | 20:40 | 2

Er is te weinig goud.

Nederlander1 | 26-09-21 | 20:58

Kortom, crisis ja of nee? Zoveel woorden zonder betekenis.

dathoujetoch | 26-09-21 | 20:40 | 2

Ben jij al lang zo zuur?

Rest In Privacy | 26-09-21 | 20:50

Veel betekenis, maar dan moet je wel kunnen lezen op het niveau van boven de basisschool.

Warhead | 26-09-21 | 20:52

@Normpje | 26-09-21 | 21:06: tja geen aandelen of andere belangen op de beurs, maar bij het klappen van de bubbel, heeft het de neiging op de reële economie door te werken en uiteindelijk mijn persoonlijk te raken, vandaar de interesse.

Incitatus | 26-09-21 | 21:19

@Incitatus | 26-09-21 | 21:19: Wij zijn er ‘allemaal’ benieuwd naar. Begrijp je het nu? Ik heb dombo weggehaald, om een weggejorist te voorkomen.

Normpje | 26-09-21 | 21:33

@Normpje | 26-09-21 | 21:33: wat fijn dat dit onderwerp ook uw interesse heeft. Wellicht kunt u dan ook uw hersenspinselen plempen, dan kunnen de minder begaafden daar hun voordeel mee doen. Zie het als een soort onwikkilingwerk voor guurders als de geondertekende.

Incitatus | 26-09-21 | 22:27
▼ 4 antwoorden verborgen

Rente, bestaat dat nog ?

Gratis geld voor iedereen is toch het nieuwe normaal.

Wattman | 26-09-21 | 20:37 | 6

@T. Rammel(l)an(d)t | 26-09-21 | 21:45:
En zat Nigeriaanse prinsen die erfenissen in het verschiet hebben.

funda | 26-09-21 | 21:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooi!

The Great Reset dus. Hoofdstuk 3.

PolderTaliban | 26-09-21 | 20:35

Chinezen trekken al het geld overal vandaan om weer Renminbi van te maken

Zodoende ook de crackdown op Bitcoin.

Renminbi's moet je hebben. Totale (verplichte) pullback dus.

Kaas de Vies | 26-09-21 | 20:33 | 2

Tja. Maar dat zou zomaar eens van invloed kunnen zijn op hun IJzeren Zijderoutes..

omanders | 26-09-21 | 20:40

Fiat is passé! Het is nodig om je dagelijkse spullen te kopen maar niet om vermogen, pensioen op te bouwen.

MargauxGrandCru | 26-09-21 | 20:42

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen