GeldBlog - Inflatie is roof
Door de toen wel erg eenzijdige (Keynesiaanse) economische leer op de meeste universiteiten, zijn zowat alle economen het eens dat een beetje inflatie goed is voor de economie. Gezien deze economen politici, ministeries en think tanks bijstaan, mag het geen verrassing heten dat ons monetaire (en fiscale) beleid erop gericht is om net geen twee procent inflatie te hebben. Althans, dat was het want zowel de Fed alsmede de ECB vinden inflatie die boven de 2% ligt nu OK omdat het de afgelopen jaren ver onder de 2% was. Net onder of boven 2% is een interessante discussie, maar de kern zou moeten gaan of inflatie überhaupt nagestreefd dient te worden; het is namelijk roof.
De reden voor de 2% is wat arbitrair; economen stellen dat een beetje inflatie nodig is aangezien het werkt als een soort smeerolie voor de economische motor. Wat ze in ieder geval allen erg vrezen is niet inflatie die wat boven of onder de 2% ligt, maar deflatie. In die omstandigheden, dalen de prijzen van goederen en diensten. Voornoemde economen stellen dat de consument wacht met consumeren, want morgen is het goedkoper. Maar als morgen daar is, dan wacht de consument nog steeds, want morgen is het nog goedkoper en zo verder. Niemand consumeert, bedrijven investeren daardoor niet en de hele economie zou instorten, aldus de experts.
Dit is natuurlijk totale lariekoek. Zo worden tv's door innovatie steeds goedkoper, toch kopen mensen tv's. En zo is het met alles; als prijzen dalen, heeft de consument meer koopkracht en zal zij deze ook aanwenden. Deflatie door technologische vooruitgang, de leercurve etc. is gewoon goed voor de consument, goed voor het bedrijfsleven en dus goed voor de economie.
Nou is er ook een vorm van deflatie die niet zo goed is; als partijen geforceerd spullen en diensten moeten verkopen omdat ze (dreigen) kopje onder gaan. Dit soort fire sale perikelen leidt tot slechte deflatie, maar er kan dan weinig aan worden gedaan. De oorzaken liggen immers in het verleden en de deflatie is alleen maar het symptoom. In de meeste gevallen is er teveel schuld aangegaan, die niet gedragen kan worden door de schuldenaar (het bedrijfs- of persoonlijk-inkomen blijft te ver achter).
Dus economen zouden voor deflatie door innovatie moeten zijn en tegen teveel schuldenopbouw, want dat kan tot slechte deflatie leiden.
Maar niks van dat alles. Centrale banken de wereld over hebben in wezen zowat iedereen bestolen door de prijzen met rond de 2% te laten stijgen. Hadden zij niks gedaan, dan was de deflatie wellicht 2% per jaar geweest (consument kan dan ieder jaar 2% meer spullen kopen met hetzelfde geld), wat zou betekenen dat er in totaal 4% van het inkomen is afgeroomd per jaar.
Maar de roof houdt daar niet op want de afgelopen jaren hebben alle grote centrale banken de rentes kunstmatig laag gehouden. Wederom met het (foutieve) idee dat de rentes laag moeten zijn zodat schulden hebben en schulden aangaan betaalbaar(der) moet worden. Hierdoor worden meer schulden aangegaan wat verkeerd wordt aangewend (misallocatie), wat nauwelijks tot niet leidt tot productiviteitsgroei, waardoor de schulden onbetaalbaar worden. Dit noopt de centrale banken dan weer tot verdere renteverlagingen (en nu de rente rond de nul staat, halen ze ook andere fratsen uit). Een beetje econoom ziet dat door dit beleid juist de basis wordt gelegd voor slechte deflatie.
Nou kan de lezer zich afvragen waarom een kunstmatig lage rente ook roof is. Het simpele voorbeeld is dat een spaarder normaal 3% zou vangen en nu voor de eer moet betalen aan de bank! Maar dit is een erg zichtbaar en duidelijk voorbeeld. Maar wat dacht u van de pensioenen? Alle ingelegde premies worden belegd om zodoende een rendement te maken, waardoor uiteindelijk iedereen te zijner tijd een pensioen kan ontvangen . Nu de rentes kunstmatig laag zijn, zijn de rentes die beleggers ontvangen op zowel obligaties alsmede vastgoed erg laag. Bij vastgoed hoort u de particuliere belegger niet klagen, want naast de huur yield heeft de eigenaar ook een kapitaalswinst want vastgoedprijzen zijn gestegen. Overigens, wederom door de kunstmatig lage rente.
Maar pensioenfondsen (en verzekeraars) beleggen voor de lange termijn. Zij willen met de beleggingen een stabiele cash flow genereren die genoeg is om aan de pensioenverplichtingen te voldoen. Tussentijds papieren winsten verzilveren heeft niet zoveel zin, aangezien het iedere maand, ieder jaar weer belegd moet zijn om inkomen te genereren. Uw pensioenpremies van de afgelopen jaren zijn dus belegd in obligaties met nagenoeg nul rente en de centrale banken beloven dat dit nog lang het geval zal blijven.
Terwijl u slaapt is uw pensioen dus aan het afkalven. En het ware verhaal is nog erger nu de centrale banken een meer dan 2% inflatie zullen gaan tolereren, terwijl zij gelijktijdig de rentes kunstmatig laag houden. Immers, het is de reële rente (nominale rente minus inflatie) waar het om draait; het rendement NA inflatie. Nu inflatie boven de 2% zal gaan en de rentes rond de nul zullen blijven, worden steeds meer pensioenbeleggingen (die de rente gebruiken als een referentie) tegen een reële negatieve rente uitgestald. Uiteindelijk zal dit leiden tot pensioenkortingen en premieverhogingen.
De consument heeft dus te maken met hogere prijzen in plaats van lagere (ofwel verminderde koopkracht) en de spaarders in breedste zin (mensen met spaargeld, pensioenen, levensverzekeringen etc.), zien de reële waarde van hun tegoeden langzaam verdampen.
Maar niet iedereen is een slachtoffer van deze roof, want op netto basis springen er sommigen goed uit: de schuldenaren. De schuld blijft immers als bedrag ongewijzigd door inflatie, terwijl het nominale inkomen wel met inflatie stijgt. Verder helpt de kunstmatig lage rente om goedkoop te herfinancieren, waardoor de schuldenaar langer kan blijven voortbestaan (zombificatie van de economie). Sterker nog, door de lagere rente kunnen zij (en anderen) nog meer lenen. Voor hen is het een gratis lunch; een lunch betaalt door de spaarders in breedste zin.
De roof door centrale banken bestaat dus uit het afromen van koopkracht van consumenten en prudente spaarders en deze te verdelen over de schuldenaren. Het is een herverdeling waarbij goed gedrag wordt bestraft en fout gedrag wordt beloond. Wat dat betreft zijn centrale banken net overheden.
Reaguursels
Inloggen"... netto basis springen er sommigen goed uit: de schuldenaren".
Lijkt mij een cruciaal detail. Het hele kapitalistische systeem is gebaseerd op krediet en debet. Of dus een "schuldenberg" van leningen. Dus het is dan iets meer fundamenteels dan dat schuldenaren er goed uit springen bij de maatregel.
Wat de ECB wil bereiken is een netto kapitaaltransfer van Noord naar Zuid, omdat men in het Zuiden geen belasting wil betalen en wel maximaal wil consumeren. Dat maakt de Euro onhoudbaar zonder transfers.
Als ze echter zeggen dat iedereen maandelijks 5% van zijn inkomen naar de wat luiere broeders in Italie moet sturen omdat die geen trek an belastingbetalen hebben, dan komt het volk in opstand.
Daarom nulrente en 2% inflatie. Dan sturen we een veelvoud van dat geld. De media weigeren dit de mensen uit te leggen en dus denkt iedereen dat het wel best is. Dat voordeel van goedkoop lenen is allang teniet gedaan door de bizarre prijsstijgingen op de huizenmarkt.
Klopt helemaal.!!!Ik ben het hier roerend mee eens.
Helemaal eens. Het enige wat wij zelf kunnen doen is ook maar veel schulden maken. Zo pakken we nog een beetje van ons geld terug tot de boel explodeert. We moeten investeren in onze infrastructuur en het verhogen van de productiviteit
100% dit. Want de EU landen moeten bij elkaar blijven. In de EU. Want dat is heel goed voor de politici.
Hallo: ik wil graag wat aandelen kopen omdat mijn werkgever ons een slechter pensioensvoorstel gaat doen. Kan iemand mij in het kort uitleggen wat ik het beste kan doen als ik bijv. Ahold aandelen wil kopen? Ahold is gewoon een voorbeeld.
Grazi
Koop een breed pakket. Het gemakkelijkste is dat met een ETF op een index, bijvoorbeeld de AEX.
Kijk op Morningstar. En koop elke maand voor bijv €200,- een wereldwijd gespreid aandelen fonds. Op Morningstar kun je de fondsen met de laagste jaarlijkse kosten selecteren.
de boer met zijn 7 koeien , op een dag komt de ridder van oranje voorbij en zegt .. als jij naar de markt gaat dan ga je over mijn grond , mijn weg . ik vind dat je 1 kalf per jaar moet afstaan en ik noem het belasting. boer denkt na .. jouw weg ? jouw land ? waar staat dat dan ?? wie zegt dat ? maar .. geen keuze .. ik doe het . 2e jaar .. oranje ridder komt voorbij en zegt ... voortaan 2 klaven want er heerst inflatie ! , boer denkt inflatie !? wat is dat waar staat dat wie zegt dat ? , geenkeuze en doet het maar. 3e jaar ornaje ridder komt voorbij en zegt de infatie is gestegen voortaan iedere maand mag of mogen wij je vrouw neuken.. weer gene keuze ! dan mot het maar. maar de ridder kwam als eerste en later iedere maand een vazal van de oranje ridder.
u snapt het . een systeem verzonnen door graaiers en instand gehouden door corruptie.
Baronnen waren toch de hulpjes van de moordende Oranjes (hallo Van Oldenbarnevelt en gebroeders De Witt)
@Graaier | 02-08-21 | 11:29: ja ! ik zag ik de clou en ben eruit gegooid
"Maar niet iedereen is een slachtoffer van deze roof, want op netto basis springen er sommigen goed uit: de schuldenaren." Klopt, en wie zijn de grootste schuldenaren...
Mensen met een koophuis? Vaak voor vele malen hun jaarsalaris in het rood.
Inflatie zal alleen maar verder toenemen. Kapitaalbehoud kan alleen door overgewaardeerde aandelen, overgewaarde huizen, hypervolatiele crypto óf zilver/goud te kopen. Dat laatste lijkt mij de meest veilige optie, aangezien die metalen al millennia lang get vermogen beschermen tegen inflatie en intrinsieke waarde hebben. Zeker zilver.
Zilver blijft een raadsel. Een prachtig element op meerdere terreinen en nog steeds spotgoedkoop. Vrees dat het over pas een jaar of 20 schaars wordt en in prijs omhoog schiet. Maar goud en zilver zijn ook prachtig om door te geven aan volgende generaties. Behoudt altijd waarde en de overheid kan het moeilijk traceren.
@Graaier | 02-08-21 | 11:23: Alleen fysiek , geen etf !!
Ik herinner me de eerste les economie die ik ooit had. Er werd behandeld de wet van vraag en aanbod. vanaf dat moment wist ik dat ik daar geen tijd meer aan hoefde te verspillen.
Keynes is ook al bijna 100 jaar oud, toen was geld en consumenten goederen ook heel wat anders. Een flatscreen op black friday was nog niet zo'n ding.
Als de lonen harder zouden stijgen dan de inflatie, neem de koopkracht juist toe. Schuilt daar niet het probleem? Of wordt het loonpeil in de inflatie-berekening meegenomen?
Nee. Loonpeil wordt niet meegenomen in de inflatieberekening. Als inflatie gevolgd wordt door loonstijgingen en deze weer de prijzen verder opdrijven etc. dan dreigt een loon-prijsspiraal waardoor de inflatie zich zelf blijft versterken. De nodige koopkrachtdemping is juist goed om dit te voorkomen.
Prima, zolang het hele verhaal leidt tot de instorting van het EU moloch, vindt ik alles best.
Inflatie werkt, laat daar geen twijfel over bestaan. Het probleem is dat 'onze' ECB zo maar zonder enig publiek debat besluit dat ons geld best wat minder waard mag worden, in tegenstelling tot waar zij ooit voor is opgericht. Geen politicus die zegt: laten we dan maar weer een eigen nationale munt uitgeven, zodat we zelf kunnen bepalen hoeveel geldontwaarding wij willen. Inflatie laten oplopen is simpel: gewoon veel bijdrukken. Inflatie weer onder controle brengen is een stuk moeilijker en pijnlijker. Het lijkt alsof men de decennialange strijd tegen inflatie met decennialange loonmatiging al weer vergeten is. Ik word oud. Anyway, die eigen munt gaat er wel weer komen, want zodra dit fout gaat kunnen we niet anders.
Als Duitsland wakker mag worden is het zo gedaan met die euro-fake, Merkel heeft het land uit domme schaamte arm gemaakt en gevuld met miljoenen onrendabelen. Als taai Oost-Duits meisje ging dat lang goed maar de opvolgers haken af.
De wijziging van de koers van de ECB van de inflatie net onder de 2% houden naar rondom de 2% (dus daarboven is een zeer realistisch scenario) is genomen onder de noemer van solidair zijn met de zwakkere landen... met andere worden, een versterking van de welwaartsoverdracht van het noorden van Europa naar het zuiden (en oosten) van Europa. Bij geen enkele verkiezing of referendum hebben wij ons hier over mogen uitspreken want die vraag durven ze niet voor te leggen omdat ze dondersgoed het antwoord al weten op die vraag in de netto betalende landen van Europa.
@hagelkruis: inderdaad, de Bayers zijn al heel lang klaar met het mogen trekken van hun portemonnai voor Oost-Duitsland, Europa, redden van Zuid-Europa (uhh, de banken), etc.
Dat pensioenverhaal klopt niet. Er wordt 37 miljard ingelegd, en 34 miljard uitbetaald. Alleen met de ingelegde premies wordt dus al DRIE miljard winst gemaakt. Daarnaast behalen de fondsen gemiddeld ruim ZEVEN procent winst uit hun beleggingen. De fondsen blijven dus groeien, terwijl er aan overheidskant om het hardst geroepen wordt dat er te weinig geld is om te indexeren. DAT IS PAS ROOF. !!!!
Drie miljard winst? Winst? Sorry, maar dat is geen winst want voor elke euro inleg staat een belofte om een euro uit te betalen (eigenlijk: meer dan een euro) aan de inlegger. Het regiment boomers is nog maar voor de helft aan het pensioen, dus de marge is nu al vrij dun. Vooral als je bedenkt dat de zeven procent niet een garantie is voor de toekomst, integendeel. Aandelen zijn gestegen doordat de centrale bank geld de economie in duwt, waardoor tijdelijk alle prijzen omhoog geduwd worden (inclusief huizen, aandelen, goud).
Als het roof is, waarom willen velen jongeren om mij heen (25/40 jarigen) zo graag mogelijk uit het systeem?
@Cadaver | 02-08-21 | 08:59: Het is roof!!!De jongeren horen van de ouderen hoelang zij gewerkt hebben en wat voor een pensioen dat oplevert.In mijn geval ::44 jaar gewerkt en 312€ pensioen per maand!!!Dat is dus echt ROOF!!
Ik snap er geen bal van, maar heb in mijn vakantie besloten minder te gaan werken omdat ik teveel belasting aan een onbetrouwbare overheid betaal.
Fijne vakantie joh! Minder werken tijdens je vakantie is echt een geniaal topidee! En op de eerste dag na je vakantie bij de koffieautomaat: "Hoe was je vakantie?"
P.s. niet vergeten je uitgestelde IB2020 vóór 1 september te doen!
@SaintNick | 02-08-21 | 02:15: zuur much?
Op een goede dag zullen heel wat bestuurders, die hier verantwoordelijk zijn, hopelijk voor een tribunaal moeten verschijnen. Alexander vergeet namelijk nog te vertellen dat Nederlandse pensioenfondsen door DNB verplicht zijn om te beleggen in ‘veilige staatsobligaties’ die door de ECB dus een negatieve rente hebben. Hoe bedoelt u, diefstal?
Daarnaast heeft het de ECB behaagd om, nu de prijs van onroerend goed waarschijnlijk op zijn of haar hoogtepunt is, de prijs van wonen mee te gaan nemen in het officiële inflatiecijfer. Dus als die markt straks in elkaar stort, print de ECB nog vrolijk door want er is helemaal geen inflatie. Eigenlijk net zoiets als de truc van de Nederlandse overheid om nu de rente op een dieptepunt staat, de heffing in Box 3 te laten afhangen van de daadwerkelijke rente. Men heeft het fictieve rendement op beleggen gewoon verhoogd voor de hoogste schijf en als de rente eventueel zou stijgen, stijgt de heffing in Box 3 automatisch mee. Heffing over daadwerkelijk rendement zoals in de meeste andere landen, is volgens de Nederlandse regering te moeilijk. Maar als iets, dat elders prima werkt, te moeilijk is voor deze mensen dan zijn ze blijkbaar ongeschikt voor hun taak.
Fictief rendement over spaargeld is natuurlijk totale waanzin. Alle rekeninggegevens bij een bank zijn bekend en er wordt een jaaroverzicht verstrekt van hoeveel rente je daadwerkelijk hebt ontvangen. Makkelijker kan het niet.
Ik ben geëmigreerd naar het VK. Heb wel geld maar geen rendement. Dus betaal niets.
@stiffy | 02-08-21 | 06:58: inderdaad, het zou kinderspel moeten zijn om dat gewoon te kunnen verwerken met alle automatisering en data uitwisseling die er is. Dat fictieve rendement is gewoon een verkapte manier van extra geld uit de zakken halen van mensen die niet per se hoog risico op de beurs willen lopen of daar wild gaan speculeren maar gewoon beleggen voor dividend.
Wat is nu eigenlijk de echte prijs van alles? Kortingcodes, sale, spaaracties, 1+1 gratis, inruilkorting...
Leer uzelf ook denken in waarde en niet in prijzen: denk hierbij aan een (zonne) bril is enkele grammen materiaal dat in een machine wordt gegooid, een spijkerbroek is gewoon stof van de rol door de laagste bieder genaaid en uw vertrouwde reepje chocolade is tegenwoordig 90 gram.
Ja en de Nachtwacht is gewoon 1 hoop verschillende kleuren verf gekliederd op een linnen doek, waarom is het 500 miljoen euro waard enz enz
Ja inderdaad schandalig dat een stelletje EU bestuurders die financieel onafhankelijk zijn, maar even kunnen bepalen dat ons geld minder waard moet worden.
Kennelijk is iedereen al vergeten dat mevrouw Lagarde in de kredietcrisis even voorstelde om 20% van het spaartegoed van de mensen te confisqueren voor het "goede doel ". Dat zouden we toch niet merken, geen krant die dit oppakte bij haar benoeming.
Ze verving destijds dsk bij het imf vanwege een schandaal. Vreemd genoeg blijft deze heks zelf buiten schot.
Het "Goede Doel"van mevr.Lagarde is dus Italie en Griekenland.Die hebben veel geld geleend en moeten dat ooit terugbetalen.Als er flinke inflatie geregeld kan worden wordt dat terugbetalen steeds goedkoper.!!
Dit alles nog steeds om de staatsschulden van Italië, Griekenland, Spanje Portugal en Frankrijk betaalbaar te houden en 'te laten verdampen '. Maar recentelijk hbbn we dr hier in Nederland ook n handje van. Gratis geld is t motto van demissionaire Rutte. De overheid dekt alles, niemand leidt pijn maar t schip is lek aan alle kanten.
Gratis geld bestaat niet... vroeg of laat komt de rekening vanzelf.
En dan vergeet je de enorme hoeveelheid geld nog die is bijgedrukt. Als dat geen inflatie wordt...
Tuinman, vlieglessen, schilder, golfreizen naar Portugal, en de groentejuwelier, voor GeelGroenHart wordt het allemaal loeiduur
In Duitsland is de inflatie over juli al bijna 4% en men kan de inflatie natuurlijk niet net boven de 2% houden. Dat gaat helemaal uit de handlopen en dat is maar goed ook. Hoe sneller hoe beter zodat de burger in opstand komt. Prijzen stijgen over de hele linie en omdat ze stijgen gaan bedrijven dit ook als excuus gebruiken om de prijzen nog verder te verhogen met als gevolg nog meer inflatie tot de burger het vertrouwen verliest en er achter komt dat het bijgedrukte geld niets meer waard is.
En dan komt het kantelpunt naar "slechte" deflatie.
We zijn ook in Nederland al sterk verarmd. De stijging van de lonen is 20 % geweest van de stijging van de prijzen, de afgelopen 20 jaar. Stop met lullen over elektronica, kijk naar je vaste lasten. Wat geef je dagelijks uit en wat kostte dat 20 jaar geleden. Gas, water, elekra, boodschappen, huur, koopprijs huis. Een biertje in de kroeg, etentje (hoofdgerecht in een eetcafe al 20€).
@GroenGeelHart | 01-08-21 | 23:35: Ik merk het over de afgelopen 10 jaar al. Mijn huur stijgt elk jaar maximaal, mijn energieverbruik is een fractie van 10 jaar terug toen ik ergens woonde waar we met straalgaskachels een 200 jaar oud tochtend huis moesten verwarmen... Toch betaal ik vandaag meer dan destijds.....
Eten en drinken is het afgelopen jaar al 5-10% duurder geworden (echt heel sneaky).
Mijn loon stijgt alleen maar omdat ik wat van mijn leven probeer te maken en doorgroei naar betere functies. Anders had ik nu nog op ~1400 netto per maand gezeten en zou ik praktisch failliet zijn, dat is een laag kutinkomen waar je u tegen zegt en waar je in Nederland helemaal nooit wat mee kan bereiken. Keer de wasmachine stuk en je gaat onderuit en komt er dankzij de incassocultuur hier nooit meer bovenop.
Armoede in een welvarend land als Nederland is eigenlijk lachwekkend als het niet zo fucking sneu zou zijn. Het neemt al jaren toe. Elk jaar meer mensen in de schuldsanering (kost ons gezamelijk miljarden per jaar!), de bewindvoerders schieten als paddestoelen uit de grond (Gemeenten betalen de helft van die kosten voor een persoon) en de voedselbank kan de vraag niet bijbenen en in de meeste regios staat er een wachtrij van maanden tot jaren om in aanmerking te komen voor de voedselbank.
Het wordt ontzettend onder het tapijt geveegd, geen partij die er een punt van maakt en ondertussen neemt de armoede drastische vormen aan..... Leren we nu niets van de geschiedenis? Armoede is de sleutel naar onvrede, onvrede is de sleutel naar oorlog.
En ondertussen misbruiken bedrijven die oplopende inflatie als excuus om de lonen niet te willen laten stijgen want hogere kosten dus loonmatiging noodzakelijk... dat model heeft ons als Nederlandse werknemers door de jaren heen al flink wat gekost.
De import van kanslozen en de groenwasserij is slechts een middel. Het had net zo goed iets anders kunnen zijn. Het gaat erom sociale druk te veroorzaken. Daardoor blijft er een noodzaak voor verandering en met name handelen van politici. De overheden zijn niet meer de machtigen onder ons. Multinationals hebben deze rol overgenomen en sturen hun agenda via NGO's de politiek in. Met de sociale netwerken is het nog eenvoudiger geworden. Het overgrote deel van de mensheid is niet in staat tot zelfreflectie en reageert op impulsen. Deze impulsen komen via gerichte reclame binnen. De sentimenten zijn makkelijk te meten via de sociale netwerken. Vrouwen zijn er gevoeliger voor dan mannen en veel vrouwen zitten de godganse dag op twatter, faecesbook, instantnix en toktok. De mannen stuur je via de vrouwen. Bekijk de "dreigingen" eens objectief en laat dan alleen degenen die wat kunnen veranderen er wat aan doen. Zet de netwerken een maand uit en je zult een heel andere wereld hebben.
Dan zou ik juist eens moeten beginnen met sociale netwerken, ik vind telegram/wa al genoeg, maar onbewuste associaties door media/bedrijven is het middel voor beïnvloeding van mensen.
Potver, Frau Merkel, wat een scepsis t.o.v. het doorgedrukte narratief. Ik sta er beetje van te kijken, temeer ik je vaak tref in dat andere hevige gepolitiseerde en sentimenteel gedreven onderwerp.
Wat u hier beschrijft is volgens mij het probleem van de huidige tijd, de reden dat het ‘systeem vastloopt’.
Slechts één perspectief wordt getolereerd, al het andere wordt als onzin, slecht geïnformeerd of ‘een complot theorie’ afgedaan.
Als er geen ruimte is voor pluriformiteit of diversiteit (...) in meningen, andere ideeën worden uitgesloten in plaats dat er ruimte voor is (inclusie) en meningen worden beoordeeld en gewogen op basis van iemands (vermeende) politieke positie (ongelijkheid) en trouw aan het heersende narratief, dan kom je steeds dichter bij een totalitaire staat, die zich steeds agressiever tegen andere ideeën opstelt omdat die de status quo, het fragiele collectieve ego, bedreigen.
“Het overgrote deel van de mensheid is niet in staat tot zelfreflectie en reageert op impulsen.”
Dat is veroorzaakt door opvoeding en scholing. Voor zover ik mij heb laten wijsmaken gaat het over relatief kleine percentages. Voorbeeld: als er 6% minder wordt geconsumeerd, wordt uitgegeven kan er een recessie ontstaan.
Als ongeveer een derde een idee, een ideologie steunt of toestaat, dan kan deze dominant worden. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn zo lang het idee is gegrond in feiten. Als het gegrond is in een idealistisch beeld (ideologie) dan kan het destructief worden.
Maw omdat kritisch denken en onafhankelijkheid onvoldoende worden gestimuleerd in scholing en opvoeding manifesteren zich steeds meer fragiele ego’s die de schuld van falen extern leggen. Simpelweg omdat men onvoldoende, of niet is toegerust om met ongemak (van ongelijk, eigen tekortkomingen en falen) om te gaan. Dan wordt de schuld -net als een kleuter doet- altijd bij iets anders neergelegd.
@ratelaar | 02-08-21 | 08:24:
Ik ben bijna een zwangerschapsperiode in de kelder geweest, dus zoveel heb je van mij niet kunnen lezen. Ik hoop dat je me niet verwisseld met de wannabee die mijn nick poogt te jatten? ;)
Ik ben altijd al kritisch geweest op de waarde van de mening van het collectief, wat ik als niets meer zie dan de dictatuur van de meerderheid. De wereld is hard aan het veranderen, maar het systeem probeert alles te houden zoals het is.
Nou ja, nu je het zegt, die discussies had ik met Frau Ferkel.
Vandaar mijn verbazing.
Gefeliciteerd met de nieuwe telg, althans denk ik?
Een beetje fout zijn is dus goed. Ik moet altijd wel een beetje lachen om economen. Handiger is het om de dingen door de bril van een psycholoog te bekijken dan een econoom. Dat laatste is namelijk het gevolg, het eerste de aansturing
We zitten met z'n allen bijna aan het eind van een doodlopende steeg. De rente is bijna 0, overheidsschulden enorm. Die wordenntegen lage rentes gefinancierd. In de westerse wereld torenhoge huizenprijzen door de lage rente. Nu begint de monetaire verruiming de burger te bereiken en gaat men meer vragen voor produkten waar geen overschot van is, zoals de genoemde tv's. Dit geholpen door corona (logistieke problemen) en klimaat (voedselprijzen, overheidslasten). Het len wordt dus duurder en de menschen armer.
Maar de rente kan niet tot nauwelijks omhoog, want dan faan landen failliet bij herfinanciering van de schulden en mensen vanwege hun hypotheken.
Dus overheden vinden hogere inflatie dan maar goed. Want anders moeten ze de rentes verhogen om die inflatie te beteugelen.
De digitale euro is net van start gegaan. Elke entiteit (mens en bedrijf) krijgt 3000 euro. De euro gaat gewoon vervangen worden. Het begin is net gemaakt. de inflatie kan rustig oplopen. Als het te gek wordt komt er een nieuwe munteenheid. Het systeem is gericht op stabiliteit. Alles moet zo blijven als het is.
@Frau Merkel | 01-08-21 | 23:03: en anders ligt -publiek geheim- de gulden klaar, die is namelijk nooit vernietigd.
@Frau Merkel | 01-08-21 | 23:03: stabiliteit, maar vergeet ‘vertrouwen’ niet. Ik vind mensen met al hun spaargeld in euro’s een behoorlijk risico nemen.
@De Blauwe Baviaan | 02-08-21 | 00:06:
Schulden in euro's is dan weer wel verstandig!
En zo is het.
Grappig detail is dat beschavingen juist ontstonden toen mensen zaadjes gingen sparen en vee gingen houden. Dus niet alles gelijk opvreten; maar voedsel bewaren omdat er volgende maand misschien geen voedsel te vinden is. Het begin van de landbouw was feitelijk een vorm van sparen; vermogen opbouwen voor slechtere tijden.
Er is niks mis met spaarzaamheid, met zuinigheid, met appeltjes voor de dorst. In de loop der jaren heb ik mensen flink vermogend zien worden; en ook wel mensen flink af zien glijden tot onder de armoedegrens. Het zal toch niemand verbazen dat zuinige mensen beter door slechte tijden of een (persoonlijke) crisis komen dan mensen die gewend zijn schulden te maken.
Met landen is dat echt niet anders.
Daarom krijgt Griekenland geld van NL in plaats van andersom.
Besef bovendien dat er echt hele slechte tijden op komst zijn;
- een greendeal die honderden malen meer gaat kosten dan de geplande 1.000 miljard, omdat geen één van al die plannen werkt;
- een enorme vergrijzing die zowel de economische productie als de belastinginkomsten fors zal verlagen;
- die vergrijzing zal bovendien de kosten van zorg en pensioenen omhoog gooien;
- slechts de kosten van alle geplande immigratiegolven zullen die pensioenkosten overtreffen.
We moeten echt op tijd wakker worden.
Dit beleid is op de lange termijn desastreus.
Het is een spelletje, ze verzinnen een oplossing als ze de tijd rijp achten (bijvoorbeeld geld afschaffen en alleen een digitale munt ervoor terug en dan de hele handel aan huidige schulden voor eeuwig parkeren tegen 0% rente). Vervolgens kunnen ze bij die nieuwe munt nieuwe regels maken. Er komt gewoon een totaal nieuw systeem, alleen het duurt nog even voordat iedereen op een lijn zit en tot die tijd werken ze eraan om alles naar elkaar toe te laten groeien. Daarom werd Griekenland ook door Goldman Sachs 'geholpen' om te voldoen aan de euro-eisen. Iedereen weet dat het een politiek plan is om de EUSA een groot uniform gebied te maken (het kost alleen even 10-20 jaar en misschien minder als het eerder nog een keer zoals in 2008 uit de hand loopt). Iedereen die zich er druk om maakt, verspilt z'n energie. Er zijn te veel krachten bezig om zoiets te realiseren. Zie Willem Middelkoop www.youtube.com/watch?v=39Y1518crss
Yep, dat denk ik ook. Ik ben blij dat ik mijn enige kind alles kan doorgeven. Woont ie in ieder geval bijna gratis. De problemen die tussen nu en 30 jaar zullen opdoemen zullen enorm zijn en een zeer desastreuse uitkomst hebben. Hierop bereid ik mijn kind nog op voor als die wat ouder is, nu nog even lekker kind laten zijn zonder dit soort zwarte, sombere vooruitzichten.
@pibasso | 01-08-21 | 22:32: zijn alle ouders niet bang voor de toekomst omdat hun kindrren niet mogen lijden?
Japan heeft veel meer vergrijzing dan Nederland. Zover ik kan nagaan kan iedereen daar nog prima leven. Japan heeft zelfs vergelijkbare cijfers al het gaat om jaarlijkse groei BBP in vergelijking met de VS, wat nog een relatief jong land is.
Daarnaast heeft het land ook nog eens lichte deflatie, waardoor je elk jaar meer kan kopen van je gespaarde centjes.
@zeertegendradig | 01-08-21 | 22:37:
Nou dat hebben we de afgelopen weken gezien. Innovatie is bijna 0 in Japan, een veel te groot deel van het geld staat stil. De Japanse staatsschuld is met ruim 238 procent van het bruto nationaal product zo'n beetje de grootste van alle ontwikkelde economieën. Elke keer moet de schuld vergroot worden om de rente laag te houden en de economie te stimuleren www.google.com/search?&q=japan+bb... en nog werkt het niet. Ze hebben 10.000 miljard schuld.
@zeertegendradig | 01-08-21 | 22:37:
nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_lande...
Kijk maar eens even naar dat verhaal door Willem Middelkoop bij mijn eerste (inmiddels verborgen) reactie hierboven, dan begrijp je daarna dat het ook in Japan nooit meer gaat werken. Er komt een andere oplossing.
Too little, too late.
Ach joh, paar jaar wereldoorlog en we hebben 't er niet meer over. Dan kan door subversievelingen in verboden geschiedenisboekjes heimelijk gelezen worden over die mysterieuze "middenklasse" die in vroeger tijden schijnt te hebben bestaan.
De vergrijzing is één, de verzwarting is een andere belangrijke kostenpost
En dan de voortslepende corona crisis.... Die nog een crisis is in de hoofden van mensen, maar geen gezondheidszorg crisis meer is. Maar wel het beleid bepaald.
@intrigant | 02-08-21 | 00:23: vergrijzing hoeft het probleem niet te zijn als we maar bereid zijn om economische groei anders te definieren. en te accepteren dat een bevolking ook zou mogen krimpen (is bovendien beter voor de wereld!).
Verzwarting daarentegen is wel een maatschappelijk probleem die enorme kosten met zich meebrengen zonder dat het in de toekomst uitzicht biedt op verbetering. Bovendien blijft het maar voor flinke aanwas van de bevolking zorgen waardoor de kosten nog verder omhoog gaan.
Ik vermoed dat de schrijver enkel doelt op inflatie als gevolg van het bijdrukken van geld, waardoor het "aanbod" geld hoger wordt en derhalve inflatie ontstaat. Dit kan los staan van inflatie die door andere oorzaken ontstaat, zoals een hogere geaggregeerde vraag. Het vervelende is dat monetair beleid constant als sluitpost wordt gebruikt door centrale banken om een bepaalde streefwaarde van inflatie kunstmatig te halen. Hierdoor worden vaak juist markten verstoord. De langetermijn effecten van dit beleid zijn zeer onvoorspelbaar. Diefstal is een groot woord, omdat de lonen vaak mee stijgen. Bij uitbetalingen in de toekomst geldt dat deze weldegelijk minder waard worden door inflatie. En dat wringt, aangezien hierdoor vaak als "oplossing" hogere pensioenafdrachten in het heden worden geeffectueerd. Oftewel: door het opendraaien van de geldkraan wil men de consumptie op korte termijn op gang houden, maar een deel lekt direct weg in de vorm van hogere pensioenafdrachten.
Het voorbeeld dat deflatie goed is, althans niet zorgt voor uitgestelde aankopen, klopt niet.
TV's etc worden inderdaad goedkoper, maar dezelfde tv morgen, of over een maand, kost evenveel. Zodra er een nieuwe versie is, wordt de oude goedkoper en is de nieuwe versie nieuw wellicht (relatief) goedkoper dan de vorige versie. Maar dat is geen scenario waarin je aankopen uitstelt en heeft niets met feitelijke deflatie (geld wordt meer waard) te maken.
Ehhhh..... Even ontleden wat je zegt...:
"TV's etc worden inderdaad goedkoper, maar -->dezelfde<-- tv morgen, of over een maand, kost evenveel. Zodra er EEN NIEUWE VERSIE is, wordt de -->oude<-- goedkoper".
Dus dezelfde Tv wordt goedkoper. Een andere TV, namelijk een nieuwere versie, blijft dezelfde prijs als vandaag. Verder:
"Maar dat is geen scenario waarin je aankopen uitstelt"... Ehh jawel. Als ik vandaag 225 euro heb om een TV te kopen. En de TV die nu 250 euro kost, volgende maand 200 kost. Dan wachten mensen een maandje.
"en heeft niets met feitelijke deflatie (geld wordt meer waard) te maken."...
Jawel , want *dezelfde* tv is in plaats van 250 euro nog maar 200 waard. Ergo ik koop voor minder euro's dezelfde TV. Dus mijn geld is meer waard. En da's deflatie. Waardevermindering van bestaande producten door technologische vooruitgang. Misschien niet de deflatie zoals jij bedoeld, maargoed.
@peterdh | 01-08-21 | 22:27: Ehhh, even een helpend handje ontleden: Als er een nieuwe, betere versie van een product beschikbaar komt, wordt de oude (dus gedateerde) versie uiteraard goedkoper, althans in het algemeen; een winkel wil die oude voorraad graag alsnog verkopen, maar is minder waard geworden.
En nee, dat is niet een reden waarom een consument een aankoop uitstelt. Er is namelijk op elk moment een aanbod van de nieuwste versies van producten voor de volle prijs, en goedkopere opties van versies die al langer op de markt zijn.
Dit heeft dus inderdaad niets met de waarde van geld te maken, maar alleen met de waarde van de televisie die achteruit gegaan is. Dus geen gelddeflatie, maar wel tvinflatie (van die specifieke versie).
@peterdh | 01-08-21 | 22:27: de oude tv wordt goedkoper deze voorraad wordt geloosd , maar het nieuwe model altijd duurder .
Je zegt toch ook niet de kosten van levensonderhoud dalen om dat groente aan het einde van de dag goedkoop in de aanbieding is om dat het morgen over de datum is.
@peterdh | 01-08-21 | 22:27: Ja, misschien wachten mensen een maandje als de maandelijkse deflatie 10% is, zoals in je voorbeeld. Maar in het algemeen geldt dat niet.
Ga je je dak volgend jaar pas repareren omdat het dan 880 euro ipv 920 euro kost? Nee.
Laat je die pot pindakaas van 2 euro staan omdat 'ie volgend jaar 1.80 kost? Nee.
Ga je volgend jaar pas een computer kopen, omdat je dan 10% extra waar voor je geld krijgt? Nee.
Stel je een levenreddende operatie voor je kind uit omdat het nu 25k euro kost en volgend jaar 15k? Nee.
Deflatie is goed voor de 99%.
Gewoon weer zoals we eeuwenlang hadden in Europa... de doodstraf op geld bijprinten.
Ik denk dat degene die bepaalt of er wel of geen doodstraf toegepast wordt, vaak dezelfde was die ook kon beslissen over geld bijdrukken. Valsmunterij heeft denk ik nooit substantiële invloed gehad op inflatie.
Christine onder de guillotine!
Eigenlijk zou Keynes, gezien de economie goed draait, pleiten voor bezuinigen en dus krap geld politiek.
Klopt - alleen daar kunnen de politici met al het 'gratis' geld niet meer mee omgaan. En bovendien zouden de zuidelijke Euro landen dan alsnog dat niet gaan doen want wij lappen toch altijd wel voor hun mismanagement van hun huishoudboekjes... :/
Kijk eens hoe die huizenprijzenstijgen. Ik hoor sommige jonge collega's praten over emigreren. Capabele competente collega's, helaas zonder kapitaalkrachtige ouders. We moeten hen toch behouden voor dit land?
Nee. Capabele en competente mensen dragen niets bij aan het diversificeren van de genenpool, en moeten daarom plaats maken voor billenwassers, apothekers en qatkauwers.
Oost europa!
Nee, als je om hen geeft kun, dan weet je dat dit het beste voor henzelf is.
Groot gelijk hebben ze voor 2 ton kan je een prachtige villa kopen in veel zuidelijke landen. Baan hoef je in veel gevallen niet eens op te zeggen, je kan lekker thuiswerken vanuit het buitenland. Maar ook in het buitenland werken is geen probleem, Nederlanders zijn vaak geliefd i.v.m. hun goede arbeidsmoraal.
Ja en nee.
Misschien wel de bedoeling van het ‘spel’. De burger aanzetten om te verhuizen voor werk of daar waar het voor hem voordeliger is. De EU-binnengrenzen slechten en op naar een United States of Europe.
@zeertegendradig | 01-08-21 | 22:17:
Ik heb toevallig twee collega's die naar een ander veel zonniger land zijn verhuist. Een aan de andere kant van de wereld. Een aan de andere kant van Europa. Beide nog werkzaam bij het hier lokale bedrijf. Inderdaad gewoon op afstand werken.
Op de langere termijn gaan we vreemde constructies zien. De huidige sociale modellen zijn niet houdbaar, want de systemen zijn niet gesloten en door het wegvallen van de sociale structuren is er geen bezwaar tegen het uitzuigen van het systeem. Als je het handig speelt kun je met je 50ste incasseren en naar Thailand vertrekken. Daar leef je goedkoop en beun je via internet een beetje bij. Als je 65 bent krijg je je pensioen en leef je als een god in Frankrijk. Als je ziek wordt kom je terug en hou je je hand op bij vadertje staat.
@Frau Merkel | 01-08-21 | 22:49: Exact. Wie niet meedoet aan het uitzuig spelletje zal zich zelf in de vingers snijden. Welkom in de nieuwe Clanwereld.
@peterdh | 01-08-21 | 22:33: *verhuisd
Nu het werkelijke doel.
Er is onnoemelijk veel geld nodig voor de GREEN DEAL.
Alleen groene spaarrekeningen of groene beleggingen zijn een veilige haven voor uw geld.
U kunt ook veilig voor tax uw geld aan de overheid uitlenen.
Alle andere mogelijkheden worden nu ontmoedigd door extra belastingen.
U MOET groen.
Erg verdrietig wel dat "groen" niks met de leefbaarheid van de planeet te maken heeft. Groen is een winstmodel, anders niets.
Inderdaad, alles voor de misselijk makende Green Deal... Prima om een beter klimaat na te streven met zijn allen maar het is natuurlijk vreemd dat er zoveel overheidsmiddelen (ons geld dus) tegenaan gedonderd moet worden als het zo'n goed verdienmodel is... dan zouden bedrijven vooraan staan om het te doen want dat zou dan zijn waar veel / alle klanten om vragen.
De inflatie is bijzonder laag.
Dat je nu niet een nieuwe auto kunt kopen voor 2500 gulden zoals in 1950 is natuurlijk niet zo raar als de salarissen 20 keer hoger zijn.
Wat een argumentatie. De premisse zal wel niet fout zijn, maar die conclusie volgt er niet uit.
@Sitting_targets | 01-08-21 | 21:56:
Hoe moet ik het volgens jou dan zien?
Alles wordt toch duurder in de loop der tijd?
Inflatie is als de prijzen in korte tijd hard stijgen zonder onderliggende redenen.
Of met redenen die ik ook nog wel kan begrijpen zoals een hoge rente of schaarste.
@jaja | 01-08-21 | 22:11:
Het is de EU zelf die al jarenlang 2% inflatie hanteert, en daar nu boven gaat zitten. Dus we hoeven het helemaal niet over auto's in 1950 te hebben. Misschien wel over de huizenprijzen die niet als inflatie worden berekend; maar in korte tijd wel hard gestegen zijn.
Met onderliggende reden, dat dan weer wel. Want eveneens te wijten aan wanbeleid (miljoenen binnen laten, daar geen huizen voor bouwen).
@Dandruff | 01-08-21 | 22:22:
En dat is de schaarste waar ik het over had.
En dat de hypotheekrente bijna nul is maakt de situatie er ook niet beter op.
@jaja | 01-08-21 | 22:11:
"Inflatie is als de prijzen in korte tijd hard stijgen zonder onderliggende redenen."
Nee. Inflatie is simpwelweg de waardevermindering van geld. Ook langzame waardevermindering, door aanwijsbare oorzaken (gestegen kostprijs, hogere belasting, whatever). Da's inflatie.
In korte tijd hard stijgen denk ik eerder aan hyperinflatie (zij het dat dat een wat extremere vorm is... 50% in maanden)
@peterdh | 01-08-21 | 22:39:
Oplopende prijsstijging is toch de waardevermindering van geld?
Ik vind het prima dat je het beter denkt te weten.
@jaja | 01-08-21 | 23:18:
Ja nee jaa... ik bedoelde meer dat het "in korte tijd" er niet zo veel mee te maken heeft. Inflatie is inflatie. In kort tijd, in lange tijd, langzaam aan, supernsnel whatever. Zolang je geld minder waard wordt is het inflatie. Kan in een dag, week, maand of eeuw.
Mooie vergelijking, het gemiddelde inkomen was destijds ~5000 euro per jaar. Ondertussen is dat ~30.000 euro per jaar.
Nieuwe auto voor 1/3de van een gemiddeld jaar inkomen.
Een goedkope auto is al 15-20 duizend euro :)
Die 5000 euro per jaar werd door 1 persoon in het gezien verdient, daar kon je een huis van kopen en nog veel meer.
Nu is 1 inkomen per huishouden te weinig om een beetje bij te blijven.
Onze koopkracht is kei en keihard omlaag gedonderd sinds de jaren 50.
De rente is niet laaggehouden door de banken. Er is zo godsgruwlijk veel geld bij gedrukt door de centrale banken in de EU, USA en Japan (oa quantitative easing) dat in de economie het geld tegen de plinten klotst. Daardoor is het rente-instrument krachteloos geworden en worden de banken - door de processen met de centrale banken - wel gedwongen om de rente extreem laag te hebben of zelfs negatief!
Yup - ben wel benieuwd wat er met de andere 2 regio's gebeurd als 1 van de 3 eindelijk weer eens op een normale voet terecht komt te staan. Ik vrees dat de overgebleven 2 regio's dan kneiterhard in elkaar zullen storten, financieel gezien.
Het enige wat niet mag, is de centrale bank andere motieven te laten hebben dan economische. Zoals het nu gaat - waarbij de centrale bank vanuit politiek wensdenken gestuurd wordt - gaat altijd fout.
Gelukkig is het tijdperk van de neoklassieke economen op zijn retour
Inflatie is een favoriet middel bij een falend overheid beleid.
Alles verdampt. Werkelijk alles.
Overheden hebben veel schulden. En wat willen die dan? Een lage rente en hoge inflatie. En wat wil de ECB die de knecht is van deze broodheren? Precies. En wat wil Klaas knot? Precies. Daarbovenop nog extra belastingen, zoals het eigen huis in box drie. De schraper. ' Ja want de spaarders worden ook genaaid". Dus als je de één een klap geeft, geef je de andere er ook maar één. Koekoek.
2% Arbitrair? Dat was toch uitonderhandeld voor we de euro kochten van onze guldens / marken.
Produceert een hoop CO2 door het minen.
@Sitting_targets | 01-08-21 | 21:38: goed voor de plantengroei! We willen toch groen?
@Sitting_targets | 01-08-21 | 21:38: er zijn ook veel miners die gebruik maken van "groene" energie
Aan de andere kant, autowassen en snollebolletjes zijn al 50 jaar dezelfde prijs, dat is dan wel weer een prijspakker ! Hoorde ik van een kennis......
Je bent me voor. Een zonnebloem was het altijd voor het basispakket (ik doel niet op de wasstraat). Nu 50€.
Met die inflatie valt het wel mee. Er is vooral heel erg veel gratis en voor niks geworden. Met je telefoon heb je de halve wereld in je zak. GeenStijl bijvoorbeeld kost niets. Muziek, gratis, spelletjes, gratis, encyclopedie, gratis, de speld, gratis. adult content, gratis etz. Een middenklasser van van vandaag rijdt zuiniger en veel langer dan een van 25 jaar geleden. Mijn eerste laptop kostte 10.000 gulden en kon bijna niets. Vliegen kost niet meer dan het 25 jaar gelden koste.En er is niet allen meer maar bijna alles is ook veel beter. Denk aan televisies, fotocamera's etc. Een beetje inflatie helpt voor het aanpassen van onderlinge prijsverhoudingen en is dus nuttig. Echter nu met de rente op nul of negatief en meer dan twee procent inflatie is het gewoon noord=zuid subsidie vanwege de ECB. En dan heft de Nederlandse staat ook nog eens belasting op de fictieve rente. Dat is onverteerbaar.
Mijn huis is nu goedkoop vanwege de rente. Mijn hypotheek wordt goedkoop door inflatie.
Dat alles de moeder belast wordt stoort mij enkel.
Niks in het leven is gratis.
Liefde misschien.
Maar alles moet betaalt worden, linksom of rechtsom.
Helemaal goed.
Wat te denken van lui die 'geld argument' gebruiken om aan te geven dat cd's 'echt veel te duur zijn!!!' 'Dus, ik download illegaal.'
'Mijn auto?' 'Wat bedoel je, de prijs?'
€66.000,-, hoezo?
@jaja | 01-08-21 | 21:31: Gratis is het broertje van Waardeloos
Benzine, gas, water, elektriciteit, horeca, loodgieter, schilder, tuinman, boodschappen. Wonen (huur of koopprijs). Verzekeringen.
Daar zit de echte inflatie want deze kosten betaal je maandelijks en zijn in twintig jaar verdubbeld tot verdrievoudigd. Eigelijk is alleen elektronica goedkoper geworden.
Salaris voor dezelfde functie is in 20 jaar misschien 30 procent gestegen. De verarming is al 20 jaar aan de gang. En hoe lang hebben we de euro?
Inflatie valt wel mee? Nee, het wordt gemaskeerd door innovatie.
@Deflatiemonster | 01-08-21 | 21:44:
Wat kost een brood nu en wat kostte dat brood 10 jaar geleden?
De inflatie is laag en ik begrijp niet wat dat brood met innovatie te maken heeft.
Bij de meeste 'gratis' zaken die u noemt bent U het product dat verhandeld wordt.
@jaja | 01-08-21 | 21:31:
---
Niks in het leven is gratis.
Liefde misschien.
----
Haha, ja liefde. Alleen als je beide geen geld hebt ja. En verder wat Plaktong daarover zegt (ja hij doelde op de gratis telefoon, maar hier is het ook van toepassing)
@peterdh | 01-08-21 | 22:43:
Jij kunt hier iedereen de maat nemen met je nare gedrag.
Met argumenten komen kun je niet.
Ik vind je een enorme simpele zeikerd zonder inhoud.
@jaja | 01-08-21 | 21:54: De laatate jaren is de inflatie echt fors de lucht in gegaan. Bijna iedereen bevestigt (de maandelijke lasten die alsmaar stijgen) en u verkondigt dat dat allemaal wel meevalt? Ik merk echt goed dat ik steeds minder kan doen met hetzelfde geld. Zeker zaken als boodschappen en diensten (schilder,timmerman etc.) zijn mega-hard gestegen in kostprijs.
@jaja | 01-08-21 | 21:54: ik had het ook niet over brood specifiek.
Maar goed, ook van brood de prijsstijging gezien in een jaar tijd?
Inflatie valt niet mee. Dat zei ik. Inflatie is hoog. Hoger dan ons verteld wordt. Het voorbeeld aangehaald door AlexanderVissers zijn juist de producten die verbeterd kunnen worden en ook nog goedkoper kunnen worden. Dit zijn ook nog eens producten die beginnen als dure luxe artikelen dus een relatieve daling zat er in juist door innovatie. Voor brood kan dat lastiger liggen. Wat valt er nog te verbeteren behalve misschien iets in het productieproces en willen bedrijven daar aan beginnen?
Een tv wordt dus wel meegenomen in de inflatie berekening en dat klopt dus niet. Een brood is eerlijker. Een huis ook want iedereen heeft er eentje nodig. Die zit er weer niet in. Dus mijn strekking is dus dat innovatie misbruikt kan worden om de inflatie cijfers naar beneden te manipuleren. Een luxe product waar nog heel wat ontwikkeling in zit moet heel anders gewogen worden in de inflatie index dan een brood.
@Deflatiemonster | 02-08-21 | 00:26:
Alle consumentengoederen worden meegenomen in de inflatiecijfers.
Dus ook tv´s.
Economie is vraag en aanbod.
Bij schaarste worden goederen duurder en dat zie je nu aan de huizenmarkt.
In combi met een lage rente is de huizenmarkt natuurlijk volledig uit evenwicht.
Het is gekte, net als cryptomunten.
De eisen om mee te doen in de maatschappij zijn ook veel hoger dan destijds. Je had toen geen smartphones nodig, geen internet abo's, geen computer.
Een zak vastkokende aardappelen van 2,5 kg inmiddels al €2,99 mensen. Wordt wakker!
Van de week in Amsterdam 5,25 neergeteld voor een pseudo rustiek witbrood dat nog afgebakken was ook. Doen ze gewoon.
Hoeveel gram aardappels is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid? 200 gra oftewel. 12,5%
N ei is al eeuwen even duur. Zo’n 20 ct per stuk.
@kapoerewiet | 01-08-21 | 21:25: Ja en hier bij de Kaufland een heel bruin toastbrood voor 69 cent, gebakken ei met spek erop en een kostelijk maal voor een paar eurocent.. wie laat zich nu eigenlijk vrijwillig naaien
@kapoerewiet | 01-08-21 | 21:25: Witbrood is junk food voor mensen die een death wish hebben. Suikerziekte.
@ crankhead. Vroeger kosten10 eieren 1,49 guldencent. Dat is wel een flink verschil met eurocent. Meer dan 100%.
En dat is dan ook nog een plastic zak. Heeft u ook het gevoel dat u in uw artiesteningang genomen wordt?
@Sitting_targets | 01-08-21 | 21:42: In bruin brood zitten meer PAK's
@Crankhead | 01-08-21 | 21:39: Ik betaal 3,39 per 6 stuks Bio, dus 56,5 cent. Blije kip.
@Sitting_targets | 01-08-21 | 21:42: Bruin brood heeft 2,5% meer vezels, en is verder hetzelfde als witbrood. Verder zit er vaak karamelsuiker in voor de kleur.
Volkorenbrood op zijn tijd en niks anders.
Dat boodschappen duur zijn heeft tegenwoordig meer met tijdgebrek te maken. Het product zelf is niet duur. De arbeid in de winkels te krijgen wordt overdreven doorbelast en de consument heeft geen tijd om naar goedkopere adressen te zoeken. Het is ook niet een product dat je via internet bestelt. Afgelopen oktober kelderde de aardappelprijs van 110 naar 30 euro per 1000 kilo, omdat de restaurants dicht waren door corona. In de supermarkt wordt die 30 euro aan de kassa 1200 euro.
Enige wat je kunt doen om je tegen inflatie te beschermen is de juiste aandelen kopen. Dan maakt inflatie weinig uit.
OK, welke zijn de juiste? Namen en rugnummers.
@Sitting_targets | 01-08-21 | 21:43: eurobunds
@Sitting_targets | 01-08-21 | 21:43: Ik had begin dit jaar mijn geld gegooid in een zo goed als failliete bioscoopketen. Je moet toch een beetje out of the box denken.
@Sitting_targets | 01-08-21 | 21:43:
Shell lijkt nog steeds goedkoop en elk kwartaal meer dividend dan rente op een spaarrekening. Kijk zelf altijd op www.guruwatch.nl/Aandelen/Default.asp... en sorteer dan op de kolom 'koop'. Als bijna 30 banken het aandeel adviseren en het verwachte koersdoel ligt 50% hoger en je ziet dat ze hun schuldpositie rap afbouwen, dan moet je uiteraard ook zelf het risico nog inschatten. Het blijft wispelturig dus goed spreiden en geld achter de hand houden om in te stappen als het weer eens crasht om dan je gemiddelde inkoop te verlagen. Aandelen fluctureren enorm dus niet te hoog instappen. Het gaat altijd in golfbewegingen op en neer.
De overheid verdient ook flink aan inflatie, wil over een paar jaar groei van vermogen op daadwerkelijk ‘rendement’ belasten. Iets van 35-40% belasting over de groei. Is je geld in 10 jaar 100% gegroeid, kan je door inflatie nog steeds maar hetzelfde kopen. Maar wel 40% voor de overheid.
Prima als de waardedaling leidt tot een aftrekpost. Kijk bijv. naar vastgoed in een bv, waar dat al zo is onder de Vpb.
Klik: bankaccounts.io/
Een beetje inflatie is prima, maar zonder inflatiecorrectie op de lonen word het voor de burger alleen maar duurder, voor de mensen die aan de onderzijde van de inkomensverdeling zitten al snel te duur.
Overigens ik dacht altijd dat inflatie geldontwaarding was, en niet het minder waard worden van goederen.
Formeel een toename van M1, maar correct. J.M. Keynes was de architect van de de economische wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. In 1971 is dat bouwwerk doelbewust door met name de VS onderuit gehaald.
Als hieronder al in de panelen gemeld, kampen pensioenfondsen vooral met een geforceerde lage rekenrente, die al jaren op groteske wijze uit de pas loopt met de werkelijke rendementen, plus een aantal deels bewust gecreëerde problemen waar de deelnemers van de fondsen de dupe van zijn.
Plus alle andere stellingen die, vriendelijk uitgedrukt, haaks staan op historische meetbare, economische data en de daarop gestoelde analyses. Nogmaals de vraag: waar precies heeft de heer Van Sassen Elsloo economie gestudeerd? Als satire is het artikel mijns inziens gewoon niet grappig genoeg.
-edit- even over de consumentenprijzen in Nederland: kijkt u niet verder dan het zeer geringe aantal handelsketens dat de markt in Nederland in handen heeft. Er is stomweg geen serieuze concurrentie.
Er is toch een veel hogere inflatie dan berekend? Zoveel zaken zijn de afgelopen 5 jaar idioot veel duurder geworden.
Omdat een aantal goederen en diensten niet zijn opgenomen in het sommetje dat het CBS maakt
vraagje : waarom is alles in nl twee keer duurder dan in duitsland ?
Is niet voor alles zo. Voornamelijk etenswaar is in D veel goedkoper. Ik vergeleek een aantal jaren geleden de prijzen van de Mediamarkt in NL en D. Er was toen geen verschil. Maar broeken kopen en tanken was in D veel goedkoper. En de lonen in D waren toen veel lager dan in NL.
Hetzelfde geldt voor Frankrijk. Drogisterij-artikelen, zoals bijvoorbeeld haarverzorgingsproducten van de bekende merken, zijn daar euro's goedkoper.
Bukt u even en spreidt de billetjes, dan laat ik het u even voelen waarom.
@MickeyGouda | 01-08-21 | 21:20:
Maar ze hebben daar geen chips. Tsja.
@Frau Merkel | 01-08-21 | 21:44: Zelfs voor chips ga ik de grens over naar Belgie , de beste kwaliteit, ambachtelijk gebakken en veel minder zout dan al die LAYS troep voor 99ct per zak, ik haal het in hele omdozen...
@Frau Merkel | 01-08-21 | 21:44: eh, ik haal die Kangaroo-chips met zeker 2 omdozen per keer. De beste ooit, vind ik dan. Sowieso is het goed boodschappen kopen daar, en nog even de lege tank volgooien met 102 van de Aral. Rijdt de auto merkbaar beter op dan die 95 meuk
@Smoelensmid | 01-08-21 | 21:54:
Wist je dat dat "ambachtelijk" gebakken ook totaal nergens op slaat? Dat houdt in dat de bak met de hand in de friteuse is laten zakken en bij het piepje van de klok met de hand weer is uitgehaald. In plaats van aan een robotarm. That's it. Er komt vrij weinig kijken bij het ambachtelijk bakken van chips.
Alleen is elektriciteit in Duitsland weer veel duurder. Dat komt door die idiote energiewende van dat Merkelwijf (sorry, Frau Merkel...)
"Dit is natuurlijk totale lariekoek. Zo worden tv's door innovatie steeds goedkoper, toch kopen mensen tv's."
Maar kopen ze ook hetzelfde product als ze weten dat het over een maand goedkoper is? Daarnaast ervaren veel mensen een tv ook als 'noodzakelijk', dus als 'ie kapot gaat willen ze hem meteen vervangen. Ik kan me van vroeger wel herinneren dat mensen bijvoorbeeld wachtten met het aanschaffen van een cd-speler tot ze goedkoper werden. Idem voor spelcomputers.
Zelfs als het zou kloppen wat u zegt (nee), dan geldt dus slechts voor een paar luxeartikelen. Het grootste deel van onze uitgaven doen we toch wel; je tankt als je benzine bijna op is, en je doet boodschappen als de koelkast leeg is.
En wat die paar luxeartikelen betreft; een CD-speler of spelcomputer koop je niet elke week, zelfs niet elk jaar. Moeten we ook niet willen trouwens, ivm milieu etc. Dus op zo'n relatief zeldzame aanschaf maakt een paar maanden uitstel van aanschaf echt niet zoveel uit.
@Dandruff | 01-08-21 | 21:50: Je zult wel gelijk hebben.
Ik herinner me nog dat een horlogebatterijtje op 31 december 1999 nog vijf gulden kostte. Op 1 januari 2000 kostte hetzelfde batterijtje vijf euro. Die flikkers hadden gewoon de Fl. vervangen door het euroteken. En het domme klootjesvolk geloofde de leugen dat de prijzen gelijk zouden blijven. Kijk maar. Fl. 5,00 = Eur 5,00.
Heb je ook met bier in de kroeg en veel meer.
Ik werkte in die tijd in een jeanswinkel, een Levi’s 501 ging van 169 gulden naar 99,- eu
En nu, via china?
Voor de prijs van een VW Polo hier koop je In Duitsland een Golf.
De inflatie valt inderdaad wel mee.
Maar de BPM hadden ze jaren geleden al moeten afschaffen, ook omdat we hier de hoofdprijs betalen aan brandstof en wegenbelasting.
Daarom rijd ik al 8 jaar privee zonder BPM, kwestie van met de tijd meegaan ...
Ergens calvinistisch en sociaal Nederland is bedacht dat de auto luxe is en dus kapot belast mag worden. Met name de BPM is inmiddels zo verstorend dan we en masse 2de handsjes importeren, waardoor we het oudste en vervuilenste wagenpark van West-Europa hebben. Was men met het milieu begaan, zou men de BPM direct afschaffen. Het gaat dus nog altijd om de (uw) centen.
@Smoelensmid | 01-08-21 | 21:13:
Hoe bedoel je?
BPM betaal je als je een nieuwe auto koopt of een gebruikte jonge auto.
Denk we eerder naar het Deense model gaan en nog hogere auto prijzen.
@jaja | 01-08-21 | 21:16: Niks daarvan mijn nieuwe BMW i3 november 2013 zonder BPM prive aangeschaft , nu krijg je zelfs nog 4000 euro premie van de overheid.. autorijden doe je zo bijna voor niets,ben al 8 jaar niet meer bij een tankstation geweest betaal dus geen btw en accijnzen en ook geen wegenbelasting , ik ben gekke Henkie niet..
@Smoelensmid | 01-08-21 | 21:44:
Ik weet niet hoe je doet, maar dan heb je het ding niet in Nederland aangeschaft.
Google maar eens op BPM.
Maar blijkbaar rijd je elektrisch.
@jaja | 01-08-21 | 22:00: Totdat zijn elektrieke wagen net zo belast wordt als het benzinemodel.
@Smoelensmid | 01-08-21 | 21:44:
Excuses trouwens.
Jouw auto is elektrisch, had ik niet zo snel door.
Ach ja, dat 2% gewauwel. Men wordt niet alleen bestolen maar ook belazerd. Er is de afgelopen jaren niets veranderd.
www.businessinsider.com/if-people-kne...
Inflatie is extra belasting. Dat is in het verleden duidelijk betoogd. Google
onzin, het wordt niet geheven en gaat ook nergens naar toe behalve naar hogere lonen
Inflatie deflatie het zal me me reet roesten, heb mijn pensioen ooit opgebouwd in Guldens en krijg hem uitgekeerd in Euros.. dat is pas echte geldontwaarding.. gelukkig heb ik alles al dat scheelt..
Maar je hoeft niet meer geld te wisselen in het buitenland.
@Deflatiemonster | 01-08-21 | 21:06: Ja en heel Europa trapte massaal in deze dog rede.
De mensen die er goed uitspringen zijn ook de mensen die in Bitcoin hebben geinvesteerd. Vorige week schreef ik onder de column van deze meneer al: stap uit en stap in Bitcoin. Had je in een week al 20% rendement opgeleverd. Prijs van Bitcoin gaat eind van jaar naar $150-200K, dus nog tijd genoeg om in 2021 een mooie klapper te maken. Ook als de Ethereum 2.0 een succes wordt, verwacht in dat Ethereum nog 10x over de kop gaat in 2021.
Tja, investeren in vastgoed. ik zou er persoonlijk nooit aan beginnen. Te veel horror stories uit m'n omgeving over wanbetalers. Ook lijkt de markt nu verschrikkelijk mooi maar met al die expats die op thuiswerken overschakelen verwacht ik dat de markt wel eens in elkaar zou kunnen klappen. Maar ja, wie weet kan je gezellig Ali met z'n 7 bruidjes en 10 kinderen in je beleggingsobjectje kwijt.
Niet voor niets wordt Bitcoin nu gezien als "digital real estate".
anders wel lekker hoor, elke maand wat huur innen, hoef je niks voor te doen, rendement en waardestijging, wat wil je nog meer.
Bitcoin is geen investering, want een investering verbeterd je verdien capaciteit. Bitcoin is een soort van flippo verzameling waar er een eindig aantal van zijn, ze zijn waard wat de gek er voor geeft. Natuurlijk kun je je hegden tegen ontwaarding van FIAT geld en kan crypto daar een onderdeel van zijn, maar blind alles op bitcoin zetten omdat hij naar de 100k gaat? Lijkt me niet het meest verstandig.
@miko | 01-08-21 | 21:03: "Niks voor te doen"? Oh, dus jij bent zo'n huisjesmelker die z'n huurders laat verrekken als ze ergens om vragen en geen cent aan onderhoud uitgeeft? Waardestijgingen zijn ook maar tijdelijk, gaat echt niet tot in de eeuwigheid door.
@Incitatus | 01-08-21 | 21:07: mijn verdiencapaciteit is enorm gestegen sinds ik in Bitcoin zit. Als je de regel aanhoudt dat elke cent die je er in stopt 4 jaar niet hoeft aan te raken zit je altijd goed.
@miko | 01-08-21 | 21:03: Cardano,5% op staking als passief inkomen. Daarnaast nog de koerswinst.
@UpdateAvailable | 01-08-21 | 21:07: eeuwigheid is wel lang, maar zolang de bevolking groeit en we stikstof problemen verzinnen gaat het omhoog
@UpdateAvailable | 01-08-21 | 21:07:
je trekt snel conclusies,...
En je sluit met je huurders een contract af waar precies in staat wat je moet doen. En dat valt redelijk mee als je goede kwaliteit neemt bij onderhoud zowel materiaal als arbeid. verder nooit een klacht gehad.
@UpdateAvailable | 01-08-21 | 21:07: Ik weet natuurlijk niet hoe u woont, maar mijn huizen hebben niet wekelijkse nood reparaties nodig. Regulier onderhoud aan degelijke huizen is te plannen en zit gewoon in de huurprijs. Dus inderdaad wat mijn collega zegt: elke maand netjes innen en een waarde stijging waarnemen. Prima, recht zo die gaat.
@miko | 01-08-21 | 21:03: Leegstand,inbraak,adminisratie,belasting?
De enige die er goed uitspringen zijn zij die tijdig van de bitcoin trein af kunnen springen, want de toekomstige waarde ligt gewoon erg dichtbij de nul. Hoe graag ook de goklustigen anderen iets anders proberen wijs te maken.
kletsverhaal en digitaal is geen real estate
Van goed ingelichte bron heb ik begrepen dat er een digitale loper in bezit is van de ontwikkelaar van Bitcoin. Dat is gewoon in het algoritme ingebouwd. Terwijl alle bezitters denken een uniek wachtwoord te hebben zal op een gegeven moment er geoogst worden. Dat gebeurt al af en toe bij Bitcoin roof die men dan niet begrijpt. Beweer maar eens dat het niet zo is.
De pensioenfondsen barsten zo ongeveer uit hun voegen van de poet:
www.wyniasweek.nl/pensioenfondsen-in-...
Die hebben blijkbaar helemaal geen last van lage rentes, eerder van slecht beleid.
Yep, je hebt gelijk. Het blijft een raar verhaal. Die jongens kunnen niet anders dan 4% of meer rendement maken per jaar. Simpelweg omdat ze naast obligaties in allerlei prachtig renderende projecten zitten. Maar ze mogen voor het uitbetalen van de pensioenen slechts uitgaan van 1 of 2 procent. Gevolg is dat ze rijker en rijker worden. Leuk voor toekomstige generaties dat er 2000 miljard klaar ligt. Maar dat was en is niet de bedoeling. Tenminste niet van de inleggers. Schijnbaar wel van de politiek. Waarom?
@Graaier | 01-08-21 | 21:05: De overheid doet vast nog eens een graai. Hobbies genoeg.
@Graaier | 01-08-21 | 21:05: Pensioenfondsen mogen maar x aantal % in risicovolle investeringen doen. Dus wel veel in NL/DE staatsobligaties, maar niet in bijvoorbeeld bitcoin of een veelbelovende startup met hoog risico.
Het totale rendement blijft dus veel lager.
@klaas24 | 01-08-21 | 21:10: Nee, hoor. Het artikel in de link geeft ook al aan dat ze een gemiddeld rendement hebben van meer dan 4 procent. Met zoveel geld en zo'n lange tijdshorizon is het bijna onmogelijk om minder rendement te halen. Ach en crypto is te volatiel. Dat is gokken dat er altijd nog een gek is die meer geeft dan jij gaf voor de munt. Nou zijn er veel gekken en nog meer geld in de wereld, dus wie weet halen de gekkies de 100.000 ooit.
@klaas24 | 01-08-21 | 21:10: laat u niet neppen, sinds 1900 maken wereld wijd gezien 7%rendement per jaar door fondsen
Was het nu echt zo moeilijk om even bij een paar fondsen te kijken wat de pensioenen daadwerkelijk doen? De obligaties doen het inderdaad niet zo best, maar de aandelen gaan erg lekker. Pensioenen zijn dus niet aan het afkalven. Sterker nog, er heeft nog nooit zoveel in de pensioenpotten gezeten.
Dat er niet geïndexeerd ligt, komt door de regels die Rutte en co de fondsen heeft opgelegd. Dat is dus een puur politieke keuze.
Afkalvende pensioenen staan los van de waarde van de pensioenpotten. Niet indexeren staat technisch gelijk aan afkalven van de pensioenen. Mergel uit die oude niksnutten.
Bij hoge inflatie cijfers gaan de beurskoersen vaak omhoog. Men investeert dan namelijk liever in iets waardevast zoals bedrijfaandelen maar die bubbel klapt uiteindelijk ook. De beurs in Venezuela deed het ook goed.
Kom nou. Wereldwijd staat ons een pensioen crisis te wachten omdat de levensverwachting veel sneller stijgt dan de verzekeringswiskundigen hadden becijferd. Ik zou maar een spaarpot voor mezelf opbouwen
@Nivelleermarionet | 01-08-21 | 21:00: Niet indexeren is behoud van het instituut. Daarbij is de infaltie al jaren jaren heel laag, waarom zou men indexeren met niets
@theo-is-dood | 01-08-21 | 21:56: COVID had kunnen helpen, maar nee er moest een vaccin komen.
Sluit rutte op.
Omdat veel zo niet alle banken technisch failliet zijn.
Zowat alle italiaanse banken zakken door hun hoeven als ze gedwongen worden om hun NPL af te boeken. Dus de uitgezette leningen waarop geen rente en aflossing wordt betaald
dat is helemaal niet zo
Zonder die inflatie had 80% van de huizenbeztters in NL geen huis gehad.
vroeger ja, nu is geld helemaal gratis en dat kun je wel merken ook. ooit zal men moeten aflossen. de speculatie is wellicht dat de gemeenschap dat maar moet doen, na 30 jaar gratis geld nog meer gratis geld voor de VVD aanhang
Er is nog nooit een land ten onder gegaan door deflatie, landen die ten onder zijn gegaan a.g.v. (hyper)inflatie daarentegen zijn er genoeg....
Of was er hyperinflatie omdat het land naar de klote ging??
kletsverhaal. deflatie is gewoon hartstikke selcht.
Inflatie is er altijd geweest en volstrekt acceptable op 2%
@MaarFeitelijk | 02-08-21 | 08:47: Slecht voor rijke mensen ja, die zien een deel van hun vermogen verdampen . Voor het normale gepeupel betekend deflatie een stijging in koopkracht, maar dat mag niet.
We zitten nog altijd in de middeleeuwen met een adel.
Gezien de inflatie, niet stijgende lonen en hogere (milieu) belastingen gaat in Nederland het besteedbaar inkomen in de meeste gezinnen al jaren omlaag.
Maar we wonen in een gaaf land!
Toch?
Koop dat huis, koop die auto, sterker uit de crisis.
@Incitatus | 01-08-21 | 21:02:
Niet zo somberen labbekak.
Wat deflatie af en toe is zeker niet verkeerd, maar iedereen lijkt inderdaad bang voor het inflatiespook. Bang dat mensen hun aankopen inderdaad uit gaan stellen als iets morgen iets goedkoper zou zijn maar dat is zelden het geval.
Degene die dat uit gaan stellen zijn nu ook al mensen die hun aankoop uitstellen, die gaan niet voor het nieuwste model tv/telefoon/laptop maar wachten gewoon tot het nieuwste model er is en kopen dan het oudere model.
Pas als er daadwerkelijk een zichtbare deflatie is en die per dag waarneembaar is dan zal een consument uitstel gedrag gaan vertonen.
PS de inflatie in Nederland is geen 2%, de officiele wellicht , maar de inflatie die de burger merkt in de beurs ligt wel wat hoger.
Huizenprijzen zijn bijvoorbeeld nooit meegenomen in de inflatie cijfers. Dat gaat wel veranderen in de toekomst maar nu zitten ze er niet terwijl iedereen wel 5% meer voor een huis moet betalen.
@Roorda van Eyssinga | 01-08-21 | 20:46: Zijn ze behoorlijk laat mee na dik 40 jaar loonmatiging.
Dat de samenstelling van het inflatiemandje ook vaak verandert, spreekt ook boekdelen. Er klopt dus geen jota van en diegene die werkt voor zijn geld, staat dus achteraan.
@Roorda van Eyssinga | 01-08-21 | 20:46: Huurprijzen wel dacht ik, maar koop niet.
@Deflatiemonster | 01-08-21 | 20:54: Dat is allemaal gevoelsinflatie (toverwoord van een paar jaar geleden). De resultaten zoals gemerkt door de burger op de bankrekening zijn niet maatgevend.
En na Keynes kwam Milton Friedman en nog een stel economen waar o.a. de Monetarisme stroming uit kwam. Met huidige 'quantitive easing' die nog steeds doorgaat komen de ideeen van Keynes en Friedman direct in botsing, en ik denk dat Friedman gaat winnen.
Hebben we nog Glen e Friedman gehad,......
Friedman was vooral voor het niveau Reagan (dementerend, stoer doen zonder zelf wat te kunnen) aansprekend.
Daarom wordt ik nooit meer uitgenodigd voor borrels.
Escapecoin.
Geen controle is de hoogste vorm van controle.
Zonder inflatie komen de VS en de zuidelijke EU staten nooit van hun schulden af. Hogere rente kunnen die landen ook niet betalen. Die inflatie en kunstmatig lage rente is zeker, iets anders geeft een meltdown van te veel landen.
Inderdaad dit is wederom het blikje van project euro weer een stukje verder vooruit schoppen, maar nu zonder steunpakket van miljarden die ophef veroorzaken. De ECB past haar inflatie doelstelling aan icm met negatieve rente. Het sprookje van de euro is verworden tot de Sage van de roofridders, hun toren staat in Frankfurt am main.
Die meltdown zal er toch komen, vroeger of later, tenzij we accepteren dat geld printen zonder dat het ooit gedekt zal kunnen worden, in de praktijk (ook op lange termijn) blijkt te werken.
@Incitatus | 01-08-21 | 20:50: het lullige is alleen dat die ridders er eigenlijk niets aan overhouden zoals vroeger wel het geval was
Zo simpel als dit. En voeg bij de zuidelijke EU-landen ook maar rechte huizenkopers toe: een percentage van 5% ipv 1,3% zou funest zijn voor velen.
@Henk de Vries2074 | 01-08-21 | 21:15: U denkt dat de heer Draghi en mevrouw la Garde hier niets aan overhouden? Duitsland waar de toren staat houdt er niet veel aan over. Mij bekruipt het gevoel dat we er als NL berooid uit gaan komen en dan zijn de Britten de Denen en in mindere mate de Polen spekkoper. Kijk nog even het invoeringsdebat over de euro terug en dan met name de oppositie uit regeringsfractie VVD, hoe deze houtsnijdende argumenten weggewuifd werden en wat na ruim 20 jaar de balans is.
Gelukkig is er Bitcoin.
Percies. Gaat nooit meer weg.
En de rest. Goede cryptoweek achter de rug. Vanaf 21 juli.
Jaren de boot afgehouden maar uiteindelijk toch maar een portie pegels laten omzetten.
Liver XRP, deze heeft een hogere intrensieke waarde. Deze techniek gaat de SWIFT overnemen.
Voor de min 50%
REAGEER OOK