Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Boer: 'Alvast sorry voor het boerenprotest'

Uit de mail. Een 'begeleidend schrijven zoveelste boerenprotest'. Een ander agrarisch geluid, aan u gericht, onbespoten door GS:

Geachte GS-lezer/reaguurders,

Vooruitlopend op het aangekondigde komende boerenprotest kan wil ik vanaf het platteland alvast excuses maken, mocht u enige hinder ondervinden van trekkers onderweg. We willen de burger niet treiteren. Burgers zijn gaaf. Ze kopen onze melk, uien, en bloemen. Ik zou ook foxwild worden wanneer ik gewend ben om op tijd op het werk te verschijnen en er zo’n slak met 40km/u voor m’n neus rijdt waardoor ik achteraan moet sluiten bij de koffieautomaat.

Graag zou ik in een korte toelichting wel een beetje de gulp willen openen om te laten ruiken waarom de boerenstand nog zo ontevreden is.

Formatie
Allereerst is het de formatie van het nieuwe kabinet. Bij het ter perse gaan van dit schrijven was er nog geen overeenkomst tussen partijen, maar werden wel onder grote druk van niet-politieke machten veel natuur en milieutechnische zaken voorgeschoteld en doorheen gedrukt. Men wil even laten zien waar men voor staat.  Daar komt bij dat een deel van de boeren beroepsgroep niet de indruk heeft dat de heer Rutte überhaupt het beste voor heeft met de Nederlanders. Verder hebben boeren en mensen die in de agrarische sector werken maar weinig hun stempel kunnen drukken op het electoraat gezien het lage aantal kiesgerechtigden dat ze vertegenwoordigen. 

Stikstof en CO2
De malaise met de stikstof trekt nog steeds zijn wissel op Nederland. Volgens de nieuwste voorstellen hebben boeren ruimte te maken voor woningbouw (tevens massa-immigratie), verkeer, en industrie. Dat we de ruimte met z’n allen moeten delen in dit kleine land is een gegeven. Maar als stikstof een probleem is, en landbouw deze stikstof (belangrijkste voedingsstof van planten) juist weer benut voor de groei van gewassen is het wel vreemd dat deze compleet weg gesaneerd wordt voor twee takken (industrie en verkeer) die de schadelijke NOx produceren. 

Verder is stikstof een zeer ingewikkeld (gemaakt) papieren probleem wat hier niet zonder ellenlange vermoeiende teksten te verklaren is.

Ook CO2 zou een soortgelijke milieuschade geven. Ten eerste is het niet en de schade ervan nauwelijks te meten. Dat vervolgens de mens, bomen, gras, groenten, fruit, bloemen, e.d. juist bergen CO2 nodig hebben om te groeien wordt dan gemakshalve vergeten. Dat er dan een vliegveld wordt gebouwd op een plek waar suikerbieten CO2 kunnen omzetten naar voedsel is dus weer vreemd. 

Sowieso is het streven naar ‘kringlooplandbouw’ maar gebrabbel van Gristenunie-cheerleader Schouten. Aardappelschillen gaan voor de koeien, de mest er van gaat onder de mais, de korrels van de mais gaan voor de varkens, de mest ervan gaat onder bloembollen, de wortels van bloembollen gaan naar een biovergister om stroom van te maken. Ik kan nog wel even doorgaan. Wat is hier dan geen kringloop aan?

Gewasbescherming
Onder de titel ‘gif’ wordt de medicijnkast van de landbouw ook steeds verder leeggegrepen. Dosis sola facid venenum - alleen de hoeveelheid maakt het vergif. Anders kan je morgen alle menselijke medicatie ook wel verbieden. Valse besluiten over onmisbare plantmedicatie maken dat men, mede onder druk van Timmerfrans, geen handrem meer heeft bij ziekte of plagen. Een voorbeeld: als er in een bos iepziekte uitbreekt, is het sneu voor die bomen, ze gaan dood, maar we planten wel weer nieuwe. Er is geen financiële schade en niemand hoeft er van te eten. Maar een perceel aardappelen waar de boer na aftrek van kosten €2000 aan over moet houden en de staat hier bijna €1000 belasting van vangt om onderwijs, zorg, en linkse hobby’s van te betalen is hele andere koek. De boer spuit niet voor Jan (…). Hij heeft een opleiding, is gelicenseerd en heeft een kistje door het CTGB goedgekeurde middelen om plant en dier gezond te houden. Net als een huisarts. En dat toch weten de ongeschoren rauw-etende doemdenkers via bepaalde wegen zonder vorm van deskundigheid het middel bij de boer van de toelatingslijst te laten trekken. We kunnen er de vinger niet achter krijgen hoe de processen lopen maar het gebeurt.

Dat niet alleen de landbouw aangepakt wordt met deze luchtfietserij is een feit. De burger moet minder vlees eten, duurdere auto’s kopen, slimme meters ophangen, meer voor z’n boodschappen betalen. Hij heeft dagelijks met talloze andere eisen te maken die klimaat gerelateerd zijn, kostenverhogend zijn, en het leven al helemaal niet prettiger maken. Alleen maar om onzichtbare, misschien wel bedachte problemen om te lossen.  

Wat het meest steekt
Het gaat erg hard op dit moment. De plannen om complete volksstammen met boeren uit te kopen of te onteigenen liggen klaar en kunnen met veel publiek geld binnenkort uitgevoerd worden. Berichtgeving in de media over hoe fout ‘de boer’ is beginnen langzaam de publieke opinie ook tegen deze beroepsgroep te keren. Stichting Agrifacts weet de meeste nepberichten wel te pareren, maar vaak is rectificatie niet aan de orde of zeer beperkt getoond. 

Hoe de anti-boerenlobby gefinancierd wordt is een beetje schimmig gebied. Veel sporen leiden naar ‘de Postcodeloterij’, maar dat is bij eventuele gewekte interesse aan u om verder te bekijken.

Dat Lubach zo nu en dan even lekker anti-landbouwgeluid laat horen is een effectieve inzet van het medium televisie door hogere machten. Er volgt een boodschap komt die nergens op slaat, maar is  toch de ether in gekomen met een gezonde dosis humor. Het eten van vlees zou veel drinkwater kosten, om een voorbeeld te noemen. Zelfde liedje voor het produceren van groenten en fruit, dat wordt er niet bij verteld. Dan maar aan de droge cracker.

Alles in een notendop ter illustratie: Of de aangedragen problemen nu kloppen of niet. Hoe zou u het vinden als u gewoon wordt weggejaagd van de plek waar u nu woont? Ga maar andere woonruimte zoeken, andere buren, voor de kinderen een andere school, andere vrienden als u maar opzout. Mooi wonen in het Groene Hart? Weg met die boerderij, 200km verder in Zuid-Schubbekutteveen staat er nog wel één te koop waarvan het nog 10 jaar duurt voor we hem opruimen. Ga maar kijken of u daar kunt aarden. Of ga naar Oekraïne. Als Nederland maar van die koeienlucht af is. We kopen het voedsel daar wel weg, maakt niet uit hoe het beest geleefd heeft.

Nou zo dus. En voor degene die niet tegen de natuur of stad aan boeren is het een langzamere sterfhuisconstructie. Er komen elk jaar meer regels, minder plant en diermedicatie, duurdere brandstof, meer controles op het erf, soms vier instanties met hetzelfde doel, zwaardere sancties, noem maar op.

Zonder hier een Feynman en/of Feiten-lange uiteenzetting van te maken, dit is een topje van de agrarische ijsberg, welke meer op een bult stront begint te lijken.

Met vriendelijke groet, 
Reaguurder ‘prutsclown’, mede-initiator van de protesten van 1-10-2019.

Reaguursels

Inloggen

PBL: nauwelijks nog landbouw mogelijk in Brabant, Gelderland en Overijssel. Stikstof beleid verder aanscherpen. Man, man, man, wat een ruimte voor woningbouw

KlaagGraag | 05-07-21 | 06:47

Iedereen die het hier over boeren als miljonairs heeft, ik kom bij verschillende boeren over de vloer. En inderdaad als je hun m2 grond en veestapel gaat kapitaliseren dan loopt dat in de miljoenen. Als je echer bij hen binnen komt en je bekijkt de keuken en het meubilair, daar zou menig modale vinex wijk bewoner zijn neus voor ophalen. Ook het 2e hands midden klassertje voor de deur wordt geen mens jaloers op. Dure vakanties zijn een zeldzaamheid. Dat is de werkelijkheid van deze ‘miljonairs’

HD50 | 04-07-21 | 21:08

Boer toch een end up man, met je druipend zelfmedelijden, tjesus, dat maar doorgaand ik gezeik.

niels5142 | 04-07-21 | 18:21 | 2

Prutsclown, darn, you got me. mijn complimenten.

niels5142 | 04-07-21 | 18:57

Ja joh, alles lekker van je af laten pakken. En dit obv een reknmodelletje van het RIVM die Carola Schouten koste wat het kost niet wil controleren met daadwerkelijke metingen. En dat is te begrijpen, want haar ministerie zit vol met mensen van D66 en GroenLinks. Zelfs zit ze vuist diep in de vega vleesvervangers. Gewoon diefstal van de overheid dat verhuld wordt door een mist van milieuleugens. En ja, dan wordt men pissig.

Mart6037 | 04-07-21 | 19:25

Als het gaat om boerenkwesties, en de inkrimping van hun vééél te grote export-lullen op het gebied van vlees en zuivel (no. 2 in de wereld, goed gedaan, gaat nu veranderen), raad ik GS aan om een toontje lager te gaan zingen. Het boerengeteisem is een semicrimineel genootschap dat de afgelopen 75 jaar ons landschap en biodiversiteit structureel naar de kloten heeft geholpen. Dat ze nu zo'n grote bek hebben, is schaamteloos en zou m.i. met harde knuppels in de nek moeten worden gestild.
Op menige akker waar in afgelopen 75 jaar geboerd is, mag de grond worden beschouwd als zwaar tot zeer zwaar vervuild met met name pesticiden. Veel succes met de schoon-grond-verklaringen voor de aanstaande woningbouw, Maxime! Ik zou mijn kinderen nooit in dergelijke bodems laten vreutelen.

In de katholieke streken van Brabant en Limburg is de situatie zo niet nóg dramatischer. Brabant was rond de vorige eeuwwisseling de meest biodiverse provincie van Nederland. Door zééér intensieve drainagecampagnes van beken ('normalisatie') konden heel wat woeste gronden worden omgezet in hoogproductieve landerijen. Direct na de oorlog werd er nabij het Limburgse Geleen een stikstoffabriek opgezet die astronomische bergen kunstmest ging produceren 'tegen de honger'. De meeste boeren waren echter te eigenwijs en achterlijk om de adviezen t.a.v. het correct gebruik van kunstmest van het ministerie op te volgen. Bovendien bestond het bestuur van die stikstoffabriek uit katholiek, Limburgs spul. Deze heerschappen knepen na sluitingstijd graag een oogje dicht als er op aanvraag van zowel Brabantse als Limburgse boeren tientallen kubieke meters kunstmest extra werden geproduceerd. Er is door enkele Brabantse- en Limburgse historici en ecologen wel onderzoek gedaan naar deze 'zwarte meststromen', maar de administratie uit die tijd ontbreekt veelal. Geschat wordt echter dat Limburgse- en Brabantse boeren in de periode 1948 t/m 1959 ruim 650% te veel kunstmest gebruikten. Veel boeren in die streken bleven nog tot in de jaren '80 van de vorige eeuw ervan overtuigd dat met een bovenmatige gift van kunstmest de opbrengst ook daadwerkelijk buitenproportioneel kon toenemen. Hetgeen op grond van enkele biologische wetten onmogelijk is, maar dat laat ik buiten beschouwing.
De gevolgen van deze exorbitante kunstmestgift (we hebben het nog niet gehad over de immense groei van stront en zeik van vee...) in beide provincies wordt nu duidelijk; beken in Brabant en Limburg behoren tot de zwaarst nitraatbelaste wateren van Europa. In tal van bronnen tieren brandnetels en braamstruwelen steeds weliger en in de meeste beken drijft 's zomers groene flap, een hardnekkig 'net' van algdraden waarin waterfauna verstrikt raakt. Die enorme massa aan algen doet op een warme, lange, zonovergoten zomerdag zó hard aan fotosynthese, dat medio 15:00u alle zuurstof al op is voor alle waterfauna. Het gevolg is dat vissen stikken en komen bovendrijven. Dat is weer een uitstekende voedingsbodem voor botulisme, een zéér gevaarlijke bacterie-infectie. Afstervende, en ontbindende groene algen vormen op hun beurt weer een goede voedingsbodem voor blauwalgen. U ziet, boeren hebben ons landschap de afgelopen 75 jaar hééél goed verzorgd.

Vult u hieronder gerust aan met uw eigen ervaringen en feiten omtrent het goede rentmeesterschap van boeren!

Boris Poepnagel | 04-07-21 | 16:38 | 7

kunstmest? We hadden toch een mestoverschot? Werkt u soms bij Zembla of radar?

Mart6037 | 04-07-21 | 19:19

@Mart6037 | 04-07-21 | 19:19: 31-OKT-2020 - De nieuwe Boerenlandvogelbalans laat zien dat vogels van het open boerenland, zoals de grutto en de patrijs, sinds 1990 met bijna zeventig procent afnamen. Vogels die op erven en in struweel in het buitengebied broeden, bleven nagenoeg stabiel.31 okt. 2020
www.naturetoday.com › intl

theo-is-dood | 04-07-21 | 19:30

Boris, jij hebt er problemen mee dat er in Nederland geproduceerd wordt voor het buitenland? Die grijsgedraaide plaat wordt door de saaiheid vervelend. NH3 wordt afgebroken door de natuur en de industriële NOx niet, die blijft. Wil je niet produceren voor het buitenland dan begin je met het sluiten van de industrie.
Hoeveel herbiciden worden er nog gebruikt denk je? Vossen en ooievaars eten jonge weidevogels, maar dat komt door die nare boeren natuurlijk. Ik heb het idee dat jij geen flauw benul hebt van wat boeren nu doen met hun grond en met hun dieren. De natuur wordt steeds schoner. Mooi om te praten over van overheidswege gedane overbemesting in de jaren 50. Maar we zijn nu een halve eeuw later.

Humsico | 04-07-21 | 19:58
▼ 4 antwoorden verborgen

Minder, minder, minder boeren!

Pot Vol Koffie | 04-07-21 | 16:33 | 1

U zult niet zoals Wilders vervolgd worden door het OM, want u staat aan de goede kant van het politieke spectrum. Net als akwasi, kozp, allochtonen, milieu extremisten etc.
Leve Sigrid. Sieg .....

Mart6037 | 04-07-21 | 19:29

Meer mensen en minder boeren... Dat gaat niet goed

Mark van Leeuwen | 04-07-21 | 15:39

we moeten een tegeltje uit de tuin halen om wateroverlast te voorkomen , boeren weilanden gaan we juist weg jagen en er komen meer nieuwe wijken , nog meer water problemen , en dan hebben we niet eens over het stikstof en mileu die nieuwkomers willen ook allemaal een auto en dan meer fille problemen , laat de boeren lekker boeren en hou op met dat gezeur

out-of-de-box | 04-07-21 | 15:23 | 1

Dan kan de club van Maxime Verhagen geen woningen bouwen voor de immigranten.

Mart6037 | 04-07-21 | 15:28

De huidige bio-industrie staat heel ver weg van het romantische idee dat veel kiezers hebben bij 'boeren'. Achterhaald idee. Megastallen met duizenden varkens of honderdduizenden kippen heeft eigenlijk niets meer met boeren te maken. Van de rotzooi die dit soort fabrieken maakt, heeft de rest van NL last. Dat mag best wat minder.

* Il Principe * | 04-07-21 | 15:22 | 3

Mensen wonen ook in steden vanwege de voorzieningen. Luchtwassers en moderne stal systemen zet je niet meer voor één koe. Een soort fondsen af bouw je ook niet in een klein dorp.

Mart6037 | 04-07-21 | 15:26

Dat romantische idee klopte nooit. Doet me denken aan Marie Antoinette die op Versaille voor haar plezier herderinnetje speelde. In werkelijkheid was het boeren bestaan hard.
Als we( de gemiddelde Nederlander) betaalbaar vlees willen blijven eten moeten we ook de consequenties aanvaarden. Ik snap dat veel Nederlanders(ik zelf ook) problemen hebben hoe de intensieve veehouderij omgaat met dieren. Maar dat zou moeten resulteren in meer dierenwelzijn regels en niet in uitstootregels voor stikstof. Willen we af van de intensieve veehouderij dan moeten we een ruimhartige uitkoopregeling.

mikes43357369 | 04-07-21 | 16:40

Heel veel sympathie voor de boeren hoor, maar hier staat wel heeeeeel veel onzin in.
1. Ja, groenten en fruit produceren kost natuurlijk ook veel water maar wel een keer of tien keer zo weinig als vlees en zuivel.
2. Niemand ontkent dat planten zonder co2 niet groeien. Alleen is co2 een broeikasgas dat het zonlicht wel doorlaat maar de warmte tegenhoudt, waardoor de aarde warmer wordt als er meer co2 in de lucht zit (en de overige omstandigheden gelijk blijven).
3. Een vrijwillige ruimhartige uitkoopregeling is iets heeeeel anders dan 'wegjagen'.
4. De biodiversiteit in Nederland gaat heel hard achteruit, door allerlei oorzaken, één van de oorzaken is een teveel aan stikstof, waar sommige planten (brandnetels, braamstruiken, bepaalde grassoorten) heel hard door gaan groeien, en andere soorten verdringen. Elk van die soorten op zichzelf kan mij gestolen worden, maar met iedere plantensoort die verdwijnt, komen ook weer bepaalde insecten in gevaar, en daarmee bijvoorbeeld vogels die die insecten eten, en daarmee grotere dieren die die vogels eten. Al die soorten hebben dus een bepaalde functie in ons ecosysteem, dus kunnen we dat niet laten gebeuren.

Diewijfvandielange | 04-07-21 | 15:06 | 3

Wist je eigenlijk dat de dominante absorptie van CO2 bij 15 micron reeds dusdanig verzadigd is dat verdubbeling van de CO2 concentratie in de atmosfeer er nog maar heel weinig toe doet?

FW Ta-183 Huckebein | 04-07-21 | 15:20

Dan had dat probleem 40 jaar geleden er moeten zijn. Was er toen niet en nu met minder uitstoot wel? En landbouw legt CO2 vast. Natura 2000 gebieden niet tot weinig. Dussss

Mart6037 | 04-07-21 | 15:23

Die "ruimhartige uitkoopregeling" is blijkbaar niet zo ruimhartig als het merendeel van boeren er geen gebruik van wil maken. "Van de 430 varkenshouders die zich hadden gemeld en aan de voorwaarden voldeden, hebben er uiteindelijk 278 besloten van de uitkoopregeling gebruik te maken. De anderen vonden het geboden bedrag te laag, of hadden bijvoorbeeld “andere toekomstplannen”. Schouten wijst erop dat definitief stoppen met het bedrijf een ingrijpend besluit is."

https://wnl.tv/2021/06/30/stikstofeffect-van-vrijwillige-uitkoop-varkensboeren-valt-tegen/
En dat terwijl het imago van varkensboeren nou niet echt status verhogend is. Tevens is er natuurlijk een grote onzekerheid over nieuwe milieuregels en dierenwelzijnregels, die mogelijk grote investeringen tot gevolg hebben.
Als de biodiversiteit hard achteruit gaat vanwege NOx en NH3 uitstoot had dat al in de jaren 80 en 90 moeten gebeuren, aangezien toen de uitstoot van NOx en NH3 veel groter was.
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0231-stikstofdioxide
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/7062/table?fromstatweb
Staatsbosbeheer had vroeger een actief beleid om de biodiversiviteit te waarborgen. Het is gezocht argument.

mikes43357369 | 04-07-21 | 16:15

Iedereen die denkt de de vrijgekomen ruimte voor "natuur" gebruikt gaat worden als alle boeren weggetreiterd zijn is nog gekker dan WIllem Engel en zijn gevolg... Volbouwen met zonnepanelen, windmolens en data- en distributiecentra. Dat gaat er gebeuren.

Desolator | 04-07-21 | 15:02 | 1

Wat dacht je van nieuwe wijken voor alle 400-500 wekelijkse urgentie instromers?

Graftak | 04-07-21 | 15:08

Het is eigenlijk vrij simpel, dit land is niet geschikt voor grootschalige boerenbedrijven. Begin maar met alle subsidies af te schaffen, en kijk hoeveel er over blijven. Boeren in dit land kunnen niet overleven zonder hulp, wat simpelweg betekent dat je geen bestaansrecht hebt als bedrijf.

captainobvious | 04-07-21 | 14:49 | 11

Subsidies? Ben boer en krijg geen subsidie, volgens mij krijgen mijn collega’s dat ook niet (veel). Welke subsidie praten we over?

Humsico | 04-07-21 | 19:45
▼ 8 antwoorden verborgen

Dank voor dit stuk! Zelf woon ik in de stad, ver weg van alle boeren. Alleen ik zie ook dat Nederland één van de grootste exporteurs van agrarische producten ter wereld is. Dat ondanks dat ons land één van de drukst bevolkte stukjes land op aarde is en bovendien zeer beperkt in oppervlakte. In een wereld, waarvan de bevolking explosief aan het stijgen is, lijkt het waanzin om de plek, waar het meeste eten gemaakt wordt, te vernietigen ten koste van wat extra huizen. Toch is dit wat onze progressieve medemensen willen. Die mensen zijn compleet van het padje af!

EenGoedBegin | 04-07-21 | 14:37 | 1

Exact. Dat is het schizofrene aan deze hele benadering. Alle progressieve partijen zijn pro-EU, zonder uitzondering. Dus alles moet in groot, groter, grootst verband. Alles samen. 1 belastingstelsel, 1 leger, 1 munt, 1 bevolking. Grenzen uitbreiden,mensen importeren. Allemaal omdat wij als klein land het onszelf niet kunnen veroorloven om nationaal te denken. Maar als het dan op de boeren aankomt, dan is het alleen eigen volk. Dan ineens is het voeden van de EU bijna crimineel gedrag. Dan ineens moeten we ze alleen toelaten om voor het eigen volk te verbouwen. Niets naar het buitenland. Da's behoorlijk schizofreen.

peterdh | 04-07-21 | 22:11

Beroepsgroep met de meeste miljonairs.

wapster | 04-07-21 | 14:36 | 3

En de minste centen op de bank. Toppie.

Mart6037 | 04-07-21 | 15:16

@Mart6037 | 04-07-21 | 15:16:
Ach ja, dat onzinverhaal van: "het geld zit in het bedrijf". Dat zegt Warren Buffet ook.

wapster | 04-07-21 | 15:19

Stikstof is niet het probleem. Veel te veel stikstof is het probleem. Dat komt door te intensief gebruik van het kleine landje met te veel dieren, te veel mensen, veel vuile industrie. Landbouwdieren zorgen voor het grootste deel van de te hoge stikstofdepositie. Dus we moeten naar veel minder landbouwdieren gaan. Daarvoor is uitkoop een noodzakelijke ingreep, maar ontwikkelen van landbouw naar minder intensieve veeteelt. Technische middelen voor stikstofreductie werken nauwelijks of bestaan in de praktijk vooral uit boekhoudkundige trucs. En natuurlijk ingrijpen in industrie en andere bronnen van stikstofproductie. En minder mensen, te beginnen met 0 immigratie, zou zeker ook helpen.
Het is niet zo moeilijk, maar er worden veek zaken verdraaid hier weer.

zeeman73 | 04-07-21 | 14:28 | 1

- Teveel stikstof?
Als je kijkt naar de NO2 concentratie in de lucht zie je in de periode van 1978-2017 een reductie van 55 ug naar 32 ug voor de regio Rotterdam. En van 32 naar 15 ug voor Nederland gemiddeld.
www.clo.nl/indicatoren/nl0231-stiksto...
Ook de emissies zijn afgenomen afgenomen van 421 mln kg in 1990 naar 223,8 mln kg in 2018. Voor het wegverkeer is de afname nog spectaculairder van 255,1 mln kg in 1990 naar 72,7 mln kg in 2018.
opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dat...
Ook de ammoniak uitstoot is in de afgelopen decenia sterk afgenomen. In de jaren 80 en 90 was de uitstoot van NOx en NH3 veel groter. En nu zou het een probleem zijn voor de biodiversiviteit van de Natura2000 gebieden. In de jaren 80 en 90 was de uitstoot echter veel hoger, maar het was geen probleem aangezien Staatsbosbeheer actief de biodiversiviteit instant hield.

mikes43357369 | 04-07-21 | 14:47

In mijn huidige omgeving wordt ik omringt door D66, GL achtige jonge mensen die de gehele dag bezig zijn met het vergroenen van hun leefomgeving. Is het speelparkje van de kinderen wel opgebouw met groen, klimaat neutrale speeltoestellen? .... waarom heeft de gemeente die bermbloempjes gemaaid? Windmolens in de buurt wordt wel met kracht bestredenwant groen mag niet ten koste gaan van hun de eigen leefomgeving.

Hoewel men precies schijnt te weten hoe de wereld eruit moet zien en wie plaatst moet maken (zoals de boeren), zijn ze het over een ding eens: De natuur die ooit aanwezig was, waar nu hun nieuwbouwwoning staat, mocht volgestort worden met een betonnen fundering. Die sloot met kikkers moesten maar optieven .............. Dit is exact de mores in dat soort kringen. De antipathie in mij tegen dit soort types begint ongezonde vormen aan te nemen.

De ervanringsdeskundig zegt dan ook: "' Boeren - Laat niet over u heenlopen .... trek een streep in de klei en verzet u !! Zorg voor een goed funtionerend communicatie kanaal naar het land om te voorkomen dat de NPO u criminaliseerd.

Dank namens een bezorgde burger, alsmede ervaringsdeskundige.

Ervaringsdeskundige | 04-07-21 | 14:23 | 1

Ook ik heb een groeiende hekel aan D66 , GL, Woke, BLM mensen en word steeds rascistischer en exclusiever. En dat was ik nooit.

echtpaul | 05-07-21 | 05:34

Ben een agrarische vluchteling, 2 jaar geleden vertrokken naar Canada. Na ruim 10 jaar strijd met gemeente en provincie om het voortbestaan van mijn bedrijf, ben ik vertrokken. Moet zeggen dat de politieke wil er wel was. Ambtelijk was het een ander verhaal en wanneer de ambtenarij niet wil gebeurd er helemaal niks. Ja meetings, rapporten maken, heel veel euro's over de balk.. lang verhaal kort, ik stond op een dag in de schuur om er een einde er aan te maken, deur op slot.. waarom ik het niet gedaan heb, werkelijk waar geen idee , heb hulp gezocht . Zit nu in Canada waar ik kan doen waar ik van hou, wat mijn lust en leven is. Waar ik goed in ben.
Was ooit een trotse Nederlander,
Trotse Boer.
Nu nog steeds een trotse Boer.

BennietmeerinNL | 04-07-21 | 14:21 | 2

Mooi. Daar is nog ruimte voor agrarisch ondernemen. Hier zitten we overvol op elkaar gepakt met zijn allen.

zeeman73 | 04-07-21 | 14:31

We gaan vaak voorbij aan de menselijke kant van een boerenbedrijf. Blij te horen dat je gelukkig bent in Canada. Als we in Nederland besluiten dat er geen plaats is voor boeren, moeten we ze ruimhartig uitkopen en niet met milieuregeltjes de boeren het faillissement in drijven.

mikes43357369 | 04-07-21 | 14:36

Als ze echt de mensen op de weg niet zouden willen treiteren namen ze wel hun Amerikaanse V8 pickup truck, waar ze normaal in rijden. Nou ja.. normaal…

Horkiporki | 04-07-21 | 14:13 | 1

In Amerika misschien.

Mart6037 | 04-07-21 | 15:18

Stadse kudtburgert:
Alle begrip voor acties,
doe voorzichtig op de weg.
Probeer om niks aan gort te rijden als het kan.

hallevvezool | 04-07-21 | 13:54

Opbokken met die boeren, te klein land, te veel boeren, teveel voor de export, teveel stikstof (is gewoon zo) en het moet minder.
Wel netjes regelen en ruim hartig uitkopen.
.En boeren: aub niet agressief zijn en intimideren.

sohee | 04-07-21 | 13:54 | 7

Laat ik beginnen met waarmee ik het eens ben. Als de volkvertegenwoordiging vindt dat dit land te klein is voor boeren dan moeten ze inderdaad ruimhartig worden uitgekocht.
- Teveel stikstof
Als je kijkt naar de NO2 concentratie in de lucht zie je in de periode van 1978-2017 een reductie van 55 ug naar 32 ug voor de regio Rotterdam. En van 32 naar 15 ug voor Nederland gemiddeld.
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0231-stikstofdioxide
Ook de emissies zijn afgenomen afgenomen van 421 mln kg in 1990 naar 223,8 mln kg in 2018. Voor het wegverkeer is de afname nog spectaculairder van 255,1 mln kg in 1990 naar 72,7 mln kg in 2018.
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/7062/table?fromstatweb
Ook de ammoniak uitstoot is in de afgelopen decenia sterk afgenomen. In de jaren 80 en 90 was de uitstoot van NOx en NH3 veel groter.
- Teveel voor de export
Het meerendeel wordt in een straal van 600 km verkocht.

mikes43357369 | 04-07-21 | 14:19

Ook teveel mensen hier. Ga jij als eerste weg?

quantumcollider | 04-07-21 | 17:08

We moeten minder mensen hebben. Stop de import en start de export.

Al ben ik helaas bang dat de hard werkenden als eerste vertrekken.

Cadaver | 04-07-21 | 19:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Dit land wordt niet onleefbaar door agrariërs, maar door overbevolking en teveel woonagglomeraties straks. En dat vanwege de door de EU gewenste onbeperkte immigratie waarbij westerse vrijheden en verworvenheden ook nog eens steeds sterker onder druk komen te staan.

Het toenemen van longziekten wordt alleen nog maar erger wanneer je van Nederland alleen maar een woonland maakt met reizende forenzen in nog meer auto's, dat meer mensen met openbaar vervoer zouden gaan reizen is een sprookje of voorgehouden fabeltje.

Het maakt ons ook nog eens afhankelijk van voedsel straks uit het buitenland waar we straks megaprijzen voor mogen gaan betalen in de supermarkt. Voedsel dat met nog meer vervuiling met vrachtwagens en vliegtuigen naar ons land wordt gebracht. Nog meer CO2 dan de boeren ooit zouden kunnen produceren.

Dit land is volslagen krankzinnig geworden. Het gooit onze onafhankelijkheid geheel weg dankzij krijsende milieuclubjes, zwaar gefinancierd door verkeerde belangen die ons land ter gronde richten.

Jan, Leiden | 04-07-21 | 13:52

Ik sta voor 100% achter de boeren. Het is walgelijk wat de overheid doet.

Piet Karbiet | 04-07-21 | 13:49 | 2

Wil je ook graag wat meer belasting betalen om meer miljonairsboeren te maken?

* Il Principe * | 04-07-21 | 14:44

Betaal ik dat nou al niet voor meer stikstoffobe plantjes?

quantumcollider | 04-07-21 | 17:09

Nederland is zo´n beetje het meest dichtbevolkste en meest vruchtbare stukje grond ter wereld. Bovendien is het door onze geografie en infrastructuur ook nog een transportland. Wij zijn dus het aller- allerminst aangewezen gebied om CO2 en stikstofneutraal te worden. Een windmolen in NL bouwen vertegenwoordigt veel meer overlast en kapitaalvernietiging dan een windmolen in bijvoorbeeld Frankrijk. Stel dat we een gewest van Duitsland waren geweest en Duitsland zou een klimaatplan opstellen met het doel in 2050 CO2-neutraal te zijn: dan zou het zijn maatregelen nauwelijks toepassen op NL, maar op zijn andere regio's.
Ik vind het werkelijk bizar hoe vrijwel alle ogenschijnlijk intelligente mensen om mij heen dit argument niet kunnen bevatten.

stampertje85 | 04-07-21 | 13:26

Misschien een idee om prutsclown een permaban te geven en zijn gegevens in overeenstemming met de AVG volledig te verwijderen.
In overleg kan prutsclown verder reaguren onder een andere naam. Het zou me niet verbazen als GS HQ een bezoek krijgt van de hermandad om te achterhalen wie echter de organisatie van het boerenprotest zit.
Beetje laat met mijn reactie, maar ja, zondagmorgen. Hoop dat het nog gezien word.

Andersdenkend | 04-07-21 | 13:23 | 2

Je klinkt nu net als die linkse "Farizeeërs": kruisgt Hem, kruisgt Hem. Net als bij Wilders?

Mart6037 | 04-07-21 | 14:00

Waarom niet met tegenargumenten komen in plaats va deze ongefundeerde lulkoek.

mok | 04-07-21 | 14:04

Boeren zijn echt de ruggengraat van de samenleving. Zij staan echt op tegen de terreur van een kleine links-deugende minderheid die Nederland kapot willen maken met hun waandenkbeelden. Boeren moeten weg om plaats te maken voor zonneparken, windmolens en “natuur”.

De linkse deuger is, door de bank genomen, iemand die het heel goe d voor elkaar heeft qua inkomen, wonen en geen zorgen hebben. De leegheid moet gevuld met pseudo idealen en dat dit ten koste gaat van anderen maakt allemaal niet uit.
Het is die ultieme verwendheid van linkse mensen die mij in ieder geval het meest irriteert.

7,5 miljard mensen op Aarde en we schijnen de 10 miljard echt te gaan meemaken, ergens rond 2050. Die mensen moeten eten en een efficiënte landbouw is van levensbelang. Beter dan Nederlandse boeren vindt je niet en dat moet kapot. Dan wil men ook nog minder landbouwgrond, nou dat wordt wat. Marqt en hysterisch deugend kijkende “biologische” boeren gaan de mensheid niet voeden hoor.

Nuuk | 04-07-21 | 13:20

Binnenhof ruziet over eerder sluiten twee kolencentrales, maar ’in Azië 600 kolencentrales erbij. de aarde val niet meer de redden zo lang geen land op dezelfde streep staat zo kun je wel bezig blijven met dat Stikstof gezeik

out-of-de-box | 04-07-21 | 13:11

Krijgen we straks weer zo'n kneus als Van der Leyen uit de EU die toch weer pleit voor zelf produceren in plaats van outsourcen?
-
Dan kunnen we alles weer terugdraaien dat is het probleem met NX66/GL/PvdA faalbeleid het is permanent verwoestend en ondoordacht (zie de glunderende Jetten voor zijn bio-massa centrale, die het toch niet helemaal is).
Maar de mensen worden in slaap gehouden door de selectieve berichtgeving van de NPO en kijken zelf niet meer wat er gebeurd. Dan krijg je geregieseerde dansjes op de NX66 tafel.

bananabanana | 04-07-21 | 13:00
-weggejorist-
bananabanana | 04-07-21 | 12:47 | 1

Één zo'n stinktrekker voor me op n weg waar ie niet hoort, en ik koop enkel nog buitenlandse waar.

geenjagergeenneeger | 04-07-21 | 12:43 | 3

Maar binnenkort wel zeiken dat het vreten te duur is en bovendien ook niet te vreten is!

aardv@rk | 04-07-21 | 12:51

@aardv@rk
Maar daar staat tegenover dat er dan wel gratis gif in zit.

Patatter | 04-07-21 | 13:10

Beter een stinktrekker voor mij dan een vervuilende bus vol protesterende amsterdammers die het sinterklaasfeest lopen te vernaggelen.

loser | 04-07-21 | 13:54

Jankende kutboeren. Al decennia 'verdienen' ze een royaal belegde boterham doordat ze overeind worden gehouden door Europese subsidies en nu weigeren ze uit zuiver eigenbelang mee te werken aan hoognodige verduurzaming van de agrarische sector. DE voedselproductie is veel te hoog en de bio-industrie is een schande voor de Europese beschaving. Dus: uitkopen en opzouten. Dan kunnen er tenminste weer woningen worden gebouwd.

de IJsman | 04-07-21 | 12:42 | 7

Kennelijk heeft u de weergaloze verduurzaming gemist in de Nederlandse landbouw, die die sector tot de schoonste, productiefste en efficiëntste ter wereld heeft gemaakt.

"Uitkopen en opzouten", toetert u.
Eens kijken hoe lang het duurt voordat u gaat kankeren op het feit dat er geen fatsoenlijk vreten meer te krijgen is.

Peter Emile | 04-07-21 | 13:07

Die europese subsides bestaat oa uit Nederlandse bijdrage aan Brussel dus dat is Nederlands geld. Onderzoek heeft aangetoont dat de nederlandse boer een van de meest duurzame boer is in Europa. Bio-industrie is altijd een onderdeel geweest van de europse beschaving. Zonder eten, geen beschaving. En als die landbouwgronden vol worden gegooid met woningen: waar moeten zij hun hoogwaardige duurzame voedsel halen ? Uit landen als de Oekraine waar men het niet zo nauw neemt met de regels ? En wat te denken van grote vervuilers zoals de industrie ? Wordt tijd dat die worden aangepakt. En hoe meer woningen er komen, hoe meer mensen. En hoe meer mensen, hoe meer CO2-uitstoot.

loser | 04-07-21 | 14:33

U weet ook dat we Oekraïnse legbatterijeieren in de Nederlandse supermarkt hebben ? Iets wat sinds 2012 is afgeschaft? U weet zeker heel goed aan welke strenge normen de boeren in verweggiestan moet voldoen. Succes met wat er straks op uw bord ligt.

sallandstrots | 04-07-21 | 18:15
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
JosefinaLingenfe | 04-07-21 | 12:39 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Al die problemen komen van de Raad van State die zichzelf heeft uitgeroepen tot stikstof en CO2 expert door hun uitspraken.

D66 zwaait daar de scepter middels Thom de Graaf. We weten dat de globalisten van D66 de boeren weg willen en de asielzoekers binnen.

Roze_bril_drager | 04-07-21 | 12:36 | 3

Gaan in de VS de graanschuren ook weg?

bananabanana | 04-07-21 | 12:55

Wie zijn die mensen die daarop stemmen.

ChalinaRosa | 04-07-21 | 14:32

De boeren hebben groot gelijk. Als er propaganda tegen je wordt gebruikt, dan weet je dat je gelijk hebt. De milieumaffia en klimaatreligie zijn onderdelen van de machtsovername van de EU en meer is het niet. Vieze machtsspellen, meer niet. Het leger zal wel weer ingezet worden, want boeh volk moet bek houden.
Ik steun de boeren dan ook van harte en wens hen veel succes bij het protest.

Luivend | 04-07-21 | 12:31

Mijn ervaring is dat de grootste schreeuwers over het zogenaamde milieu probleem niet alleen hun zakken er zeer royaal van vullen maar ook hun magen. Timmermans lust denk ik wel roomboter van het land met daar in gebakken een ossenhaas. Mij lijkt het allemaal meer een manier om de zinnen van de EU door te kunnen drijven. Als het volk klem wordt gezet dan moeten ze wel. Dus zorgt men voor te weinig huizen. Importeert men lieden vanuit de zandbak en laten het een chaos worden.
Citaat voorzitter van de Europese commissie Juncker ; we besluiten iets, laten het even rusten en kijken wat er gebeurt. Als niemand dan herrie maakt en er een opstand uitbreekt, omdat de meeste mensen sowieso niet begrijpen wat er besloten is, dan gaan we weer verder. Stap voor stap, tot er geen weg meer terug is.
Interview der spiegel 1999.
Kijk , zo werkt het!!
En ja, de mensen zijn dom.

Mispel | 04-07-21 | 12:26 | 1

Sterker nog: ik heb een encyclopedie uit 1995 waarin precies geschreven staat hoe de EU is ontstaan en wat het doel is: de Verenigde Staten van Europa. Waarin landen geen landen meer zijn, maar provincies van de federale EU.
Dat werd destijds nog openlijk gepubliceerd, omdat het destijds nog een goed idee leek. Toen het niet bleek te werken, werden de methodes smeriger (identiteitspolitiek/moralisme) en corrupter (ondemocratisch/financieel spelen). De EU is het kwaad van Europa, maar het zal nog even duren tot de bom barst en de ogen van de meerderheid van volkeren echt open gaan.
Ja, mensen zijn dom. Maar ook bang. Fuck de EU.

Luivend | 04-07-21 | 12:38

Niet de regering heeft het voor het zeggen in dit land, maar de milieu-taliban, hysterische klimaat-wijven, duujjjzaamheids-vrouwtjes en schreeuwerige linkse actiegroepjes die, behalve dat ze zich bezig houden met intimidatie en brandstichting, pure emo-politiek bedrijven.

Ik roep het nog maar eens, voor de zoveelste keer: de milieu- en klimaat'beweging' heeft buitenproportineel veel macht gekregen in dit land.

Overigens suggereert de benaming 'beweging' dat er sprake is van een massieve mega-volksbeweging, terwijl de werkelijkheid is dat het hier gaat om een als los zand aan elkaar hangende verzameling schreeuwerige linkse actiegroepjes die, geholpen door de fanatici van GroenLinks en door activistische rechters en advocaten, een belachelijk dikke vinger in de pap hebben in dit land.

Ze zorgen voor veel grotere schade dan de veronderstelde milieu-schade, en jagen nietsvermoedende en deels ongeïnteresseerde burgers en vooral hard werkende boeren, op torenhoge kosten.

Het is echt beschamend hoe het Nederlandse volk zich vrijwel zonder verzet, de morele chantage, het eindeloze gedram, de valse argumenten, de onbeschofte, brutale framing van hard werkende boeren en fruittelers en de steeds idioter wordende milieu- en klimaat-eisen van deze linkse dram-beweging laat aanleunen.

Peter Emile | 04-07-21 | 12:26 | 1

U kunt blijven roepen maar heus, het haalt niets meer uit.
Vroeger waren de boten van hout en de mannen van staal. Nu zijn de boten van staal en de mannetjes van hout.
W zijn verworden tot makke schapen die zich graag alles laten aanleunen. En laat de EU dat nu prima uitkomen!

Mispel | 04-07-21 | 12:31

Ons huidige landbouwbeleid is nog altijd het gevolg van de hongerwinter in WWII.
Toen stierven er ruim 20.000 mensen door honger.

Politiek en de media laten zien dat ze in deze de vijand van de Nederlandse samenleving zijn. Met valse voorwendsels beschuldigen ze boeren van een niet duurzame bedrijfsvoering. Nou dat hebben we gezien op de satellietbeelden toen Nederland in lock down zat. De stikstof die aan komt waaien van de industrie was ineens grotendeels verdwenen.
Het is goed dat we de boeren zoveel mogelijk steunen want daarmee steunen we ons zelf en niet die wraakzuchtige politici in Den Haag en Brussel.

Btw
China koopt hier veel landbouwgrond aan.

General McAuliffe | 04-07-21 | 11:58 | 6

@F. von Zeikhoven | 04-07-21 | 12:10: Nee, die kopen de Chinezen voor de zandsalamander.

Mart6037 | 04-07-21 | 12:15

@SaintNick | 04-07-21 | 12:32:

8% in handen van vennootschappen is aardig wat. Als het strategisch ligt kan het al cruciaal zijn.

Roze_bril_drager | 04-07-21 | 13:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Probleem is dat mensen niet durven zeggen dat ze 100.000 mensen per jaar erbij willen teveel vinden. Want dat zou racistisch zijm ofzo. Nou daar is niets racistisch aan. 100.000 per jaar erbij is teveel. Ook als dat vooral Duitsers, Roemenen en Indiërs zijn.

Het is heel makkelijk op te lossen: gewoon zeggen dat er zoveel mensen bij mogen als dat er vertrekken.

Michelsz | 04-07-21 | 11:57

Nederland raakt langzaam maar heel zeker al z'n groen, weide, bos, bomen, heide, landbouw en natuurgebieden kwijt.
Wat er over 30 jaar is kun je nu zien als je de moeite neemt om eens naar bijvoorbeeld Dubai te gaan. Huizen, wolkenkrabbers, asfalt, achtbaans autowegen, en beton.
Hoewel weer geen gezeur over CO2 en stikstof en zo.
En een biertje kost tien euro.

ZZP-er | 04-07-21 | 11:55 | 2

Ja inderdaad. Mooi zeg, heel West-Nederland één grote stad.
En bedankt mede-Nederlanders.

Michelsz | 04-07-21 | 11:58

Precies, dat is wat partijen als D66 willen.

meneer Q | 04-07-21 | 15:26

Veel negatieve reacties tegen de boeren. Jullie moeten maar eens nadenken wie voor het eten zorgt of willen jullie liever alles uit Oekraïne. De grootste vervuiler is de mens. Hoe vinden jullie het om in een grote stad te wonen zonder het boerenland om te relaxen. Maar milieu mag wat kosten. Desnoods over de boeren die zorgen beter voor milieu dan de regering die er niets van weten. Of deugers. Jullie zullen de boeren missen als ze weg zijn. Alles importeren uit Oekraïne ongekeurt vlees en groente.

Limburgse-Harry | 04-07-21 | 11:48 | 6

@Graaf_Slis | 04-07-21 | 12:15:
Het onderzoek is van het Plan Bureau voor de Leefomgeving maar voor struisvogels er altijd genoeg zand om hun kop in te steken.

Joris Beltsin | 04-07-21 | 12:31

@Joris Beltsin | 04-07-21 | 12:31: en genoeg useful idiots die zich laten gebruiken door een lobby.

Graaf_Slis | 04-07-21 | 12:45
▼ 3 antwoorden verborgen

Ja, dus? Wat kan mij die boeren schelen. Ik moet ook werken met allerlei wettelijke verplichtingen die niet gestoeld zijn op kennis en inzicht maar op basis van het onderbuikgevoel van de politieke elite. Pas je aan of stop er mee. Gehuil hier de hele tijd over die boeren. Spuit wat minder gif, verzin een nieuwe teeltechniek, wordt biologisch en vraag drie keer zoveel voor je aardappel, verzin iets of rot op. Yvon Jaspers heeft vast nog wel wat ideeën. Zij gaat trouwens regelmatig bij boeren over de grens op bezoek, Tsjechië leek mij zo gek nog niet. Pleuris veel groen, minder regels, oorsprong van het pils (dat slappe gele water wat jullie massaal met de trekker halen bij de buurtsuper). Doe je ding en zeur niet zo, het lijken wel een stel ouwe wijven die boeren.

Amsterdramt | 04-07-21 | 11:46 | 9

Uw tegel maakt twee dingen duidelijk:
U leest niet goed en u wordt niet gehinderd door enige kennis.

Twee kenmerken van drammerts.

Peter Emile | 04-07-21 | 12:32

@Sjefke7807 | 04-07-21 | 12:09: mooie tegel Sjefke met Amsterdammers is niet te praten die denken dat melk in de supermarkt wordt gemaakt..

aardv@rk | 04-07-21 | 12:55

Je mist de meest basale kennis van marktwerking: "vraag drie keer zoveel voor je aardappel". En wie denk je die die dure aardappelen gaan kopen ? Als de boeren hun ding konden doen, dan hoorde je ze niet zeuren. Maar door gezeur van randstellingen die denken dat melk uit het koelschap van de supermarkt komt, kunnen deze mensen hun ding niet meer doen.

loser | 04-07-21 | 14:39
▼ 6 antwoorden verborgen

Als stikstof een probleem was, was er dertig jaar geleden geen leven meer hier. De stikstof uitstoot van de landbouw was toen namelijk drie a vier keer zo hoog. Zie daar al de corruptie van os het RIVM en Schouten/Kaag/klaver.

Mart6037 | 04-07-21 | 11:43 | 3

30 jaar geleden bestond het "stikstof probleem" uit zure regen, overbemesting (dooie sloten) boterbergen en melkplassen.

PolarWolf | 04-07-21 | 11:44

@PolarWolf | 04-07-21 | 11:44: En ineens was de zure regen weg (heeft trouwens met zwavel te maken). Sloten hier zijn nog steeds vies door de riool overstorten uit de stad. Maandverband drijft na een stortbui door de sloten. Rond steden kan vee al helemaal niet uit sloten drinken.

Mart6037 | 04-07-21 | 11:57

Stikstof is ook geen probleem. Het is een middel om boeren weg te krijgen onder het mom uitruilen tegen de bouw. De naam is dan ook pakkend. Stikken, klinkt namelijk heel erg.
Probleem hier is dat politici/ambtenaren simpelweg geen enkele reden hebben, anders dan de agenda, om boeren weg te krijgen voor meer nieuwbouw. De geldigheid van de argumenten doen er dan verder niet toe.

IndoorexpaT | 04-07-21 | 12:02

Wat een onzinverhaal. We moeten hier in dit land niet de intentie hebben de wereld te voeden. Reduceren van landbouwgronden en snel een beetje.

Graaf_Slis | 04-07-21 | 11:42 | 6

We moeten ook niet de intentie hebben geld te verdienen allemaal ambtenaar dan wordt het hier net zo'n paradijs als laten we zeggen venezuela.

bijna_raak | 04-07-21 | 11:52

Je hebt helemaal gelijk en het overschot aan televee's wat ze in Korea produceren houden ze maar lekker zelf.
Op naar een totaal andere wereldeconomie.
PS. Heb je bij Jesse in de klas gezeten of een diploma in Egypte opgehaald net als Kaag?

bananabanana | 04-07-21 | 11:56
▼ 3 antwoorden verborgen

NL is klein en dichtbevolkt, vol en ten dele overvol. Geen goede plek voor massale veeteelt die vnl. voor het buitenland bedoeld is omdat de rest van NL letterlijk met de shit zit waardoor nu te weinig woningen gebouwd kunnen worden.

Diederik_Ezel | 04-07-21 | 11:42 | 13

@Diederik_Ezel | 04-07-21 | 11:56:
Er is geen tekort aan huizen maar een overschot aan mensen. Als je dit efficiënt op zou willen lossen moet je gaan werken met een immigratiestop en een actief remigratiebeleid. Zo hoeven er geen huizen bijgebouwd te worden, krijgt de huursector weer lucht en kunnen oude, slecht geïsoleerde huizen vervangen worden voor nieuwbouw in plaats van maar weer bijbouwen met allemaal extra uitstoot als gevolg.

En zo blijft er dus genoeg plek voor de boer om hun boerendingen te doen, houden we hier grotendeels ons open cultuurlandschap waar veel mensen zo van kunnen genieten, en voorkomen we het totaal dichtslibben/verstedelijken van uw geliefde Randstad. Want ja, wij plattelandsbewoners gunnen u ook uw stukje groen.

Binkoo | 04-07-21 | 12:52

@Diederik_Ezel | 04-07-21 | 12:07: Simpele ziek. Er is een enorm tekort omdat er al zo veel immigranten zijn binnen gehaald door uw vrienden van de zieligheidsindustrie. Maar blijf lekker deugen

Sgt. Pepper Spray | 04-07-21 | 12:59

Diederik ezel:

Zomaar even een vraagje tussendoor,
Heeft uzelf uw nickname verzonnen of hebben anderen u deze aangeprezen?
Dit vraag ik voor een vriend.

Mispel | 04-07-21 | 15:21
▼ 10 antwoorden verborgen

Dat wordt weer een paar dagen thuiswerken dan...

Lerp | 04-07-21 | 11:39

Als top van de voedselketen is ander leven niet afhankelijk van je maar zelf ben je het nog altijd. Antropocentrisch denken is niet voldoende.

Neuth | 04-07-21 | 11:39 | 2

Maar wie moeten we dan voor ons laten denken?

Joris Beltsin | 04-07-21 | 11:43

@Joris Beltsin | 04-07-21 | 11:43: Supercomputers gaan dat ooit wel doen denk ik.

Neuth | 04-07-21 | 12:08

Overheid wil de grond voor mede de huizenbouw vanwege de immigratie, verzint een list genaamd 'stikstof' want zo afpakken staat helemaal raar. Zet hier de media mede voor in, hoi is VPRO, Zembla, Lubach. Een minister met familie in de vegabusiness. Ministerie van landbouw is al een D66/ GroenLinks bolwerk. Linkse rechters, gesensibiliseerd kamerleden en een politietop die woke is. En zie daar het totalitaire regime.
En eigen bezit, zelfstandigheid, mag ook niet meer. Zie ook bijvoorbeeld de fiscale faciliteiten voor de grote ondernemingen.

Mart6037 | 04-07-21 | 11:36 | 6

@Muxje | 04-07-21 | 11:38: 100.000 mensen per jaar erbij en die leggen geen druk op de huizenmarkt? Natuurlijk doen ze dat wel.

Michelsz | 04-07-21 | 11:49

@Muxje | 04-07-21 | 11:38: Nee we hebben er niet een paar miljoen bijgekregen of nee die slapen allemaal in de buitenlucht?

bijna_raak | 04-07-21 | 11:57

@Mart6037 | 04-07-21 | 11:49: Ook bij een bevolkingsgroei van 0 moet er gebouwd worden. Ten eerste om een enorme achterstand weg te werken. Ten tweede omdat men ook ruimer wil wonen: er worden nog steeds oude woningen afgebroken en ruimer herbouwd (waarbij er dus elders nog wat bijgebouwd moet worden om op het oude aantal terug te komen). En als je het mensen vraagt zouden ze graag nog wat meer ruimte hebben: auto naast het huis, een ruime tuin. Of een ruimer appartement met 3 slaapkamers, een bijkeuken en een fatsoenlijk balkon, een beetje privacy, etc. En die ruimte hebben we op zich ook wel.

Dat we beter af zouden zijn zonder groei of met een kleine krimp, dat ben ik geheel met je eens. Het idee dat je de problemen van vergrijzing kan bestrijden door het aanvullen van de bevolking is een van de domste dingen die ik ooit gehoord heb. En naast het beslag op de woningmarkt brengt de huidige vorm van immigratie ons weinig anders dan ellende. Maar goed: als we daar mee ophouden, dan kunnen (en willen) we allemaal ook wat luxer wonen, en die ruimte zal ergens vandaan moeten komen.

Muxje | 04-07-21 | 12:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Deze man heeft gewoon gelijk.
-
Ondanks dat de boeren hier in een daarvoor geschikte omgeving verschrikkelijk groen produceren. Moet het elders minder schoon plaatsvinden.
Waarom?
Ik vrees voor de massale woningbouw vanwege de hard toegenomen bevolking vanaf 2015 (ik mag niet zeggen hoe dat komt, is xenofoob en racistisch). De door de UvA zelfverzonnen studies met hun stijf gesubsidieerde rapporten (klant is koning dus uitkomst rapport eveneens) ten spijt. Komt er straks per saldo meer CO2 de lucht dan met een wat mindere bevolkingsomvang en boeren.
Maar de rekenmodellen zullen daar straks vast in voorzien, zodat de idioten op de NX66 en GL tafels kunnen dansen zonder ooit een scheikunde les gevolgd te hebben en zich enkel kunnen baseren op rapportjes. Hun ontgaat ieder Gezond Boeren Verstand.
Het lastige is inderdaad dat de publieke opinie wordt gevormd door het in en in verrotte NPO kartel.
Wie zijn die mensen, Kaag? Dat zijn mensen die netto geld in het laatje brengen en niet in de subsidie carrousel zitten noch uit de NPO ruif vreten. Mensen die wel weten waar het over gaat en geen Twitter time-line hebben met allemaal loze idealen die iedereen nastreeft (zonder er bij te zetten hoe NX66 dat verwezenlijkt).
-
Ik hoop dat het tij gaat keren in het voordeel van de boeren. We zijn nu rap het land onherstelbaar aan het verkloten.

bananabanana | 04-07-21 | 11:30 | 1

Onherstelbaar? Mwa. Bulldozers bestaan al een poosje, hoor. Wat dat betreft geloof ik dan weer wel in maakbaarheid. De meeste huidige agrarische gebieden zijn ook door onszelf uit de zeeklei getrokken, dat lukt wel weer. Maar dat vereist wel e.e.a. aan visie en inzet, tegen de tijd dat we dat hebben ontwikkeld zijn we wel een poosje verder. Daarvoor moeten we eerst van de generatie af die nu het beleid bepalen.

PolarWolf | 04-07-21 | 11:43

Die kut boeren blokkeren altijd de snelwegen zonder ook maar 1 seconde aan de werkende burgers te denken. Echt schandalig!!1! Pak verdomme dan ook eens de *digitale* snelweg aan zodat wij -de thuiswerkers- óók een keer vrij hebben!!?!1!

Hans Kwalzan | 04-07-21 | 11:25 | 2

Ik reis voor m'n werk vaak tussen Strassbourg en Brussel. Ik sta iedere maand een paar keer in de file achter de grootste verhuiskaravaan ter wereld.
Da's pas erg.

bananabanana | 04-07-21 | 11:33

Is zeker erg. Zowel voor u als voor de mensen die dat circus iedere maand moeten betalen.
Daarom zal het toch wel meevallen met dat milieu? Of geldt milieu shit alleen voor het gepeupel?

Mispel | 04-07-21 | 15:35

Ze gaan protesteren tegen het uitblijven van een formatie? Dat heeft niets met boeren te maken. Tegen het stikstofbeleid? Moeten ze bij de Raad van State zijn. Gewasbescherming? Het is al vijf voor twaalf qua massaextinctie in het insectenrijk. Antiboerencomplotten? Ik ben word door niemand betaald en weiger deze onzin te accepteren. De middelvinger krijgen ze van me. Zoek een baan.

BobDobalina | 04-07-21 | 11:18 | 6

Bob heeft de klok gehoord, maar wilt niet weten waar de klepel hangt. En natuurlijk wordt hij door niemand betaald; useful idiots krijgen normaal gesproken nog geen onkostenvergoeding.

quantumcollider | 04-07-21 | 11:43

Ach mijn hele leven is het al 5 voor 12, wat betreft de ondergang door een atoomoorlog, daar hoor ik niet zo veel meer over terwijl ik persoonlijk Iran levensgevaarlijk vind.

bijna_raak | 04-07-21 | 12:17

"Zoek een baan"?!

U zou gedwongen moeten worden eens een maand of drie op een boerderij te werken.
Eens kijken of u dát dan nog durft te roeptoeteren.

Peter Emile | 04-07-21 | 12:37
▼ 3 antwoorden verborgen

Deze brief is mij uit het hart gegrepen! De aperte kul die mensen door de strot wordt geduwd onder het mom "muljeu", "duujjjzaamheid" en "klimaat" neemt op dit moment kolderieke vormen aan. Het stòmste dat je als land kunt doen is jezelf voor je voedselvoorziening afhankelijk maken van allerlei schimmige landen waar dit soort producten vaak tegen veel slechtere omstandigheden voor mens, dier en milieu worden geproduceerd. Als de coronacrisis íets duidelijk zou hebben moeten gemaakt, dan is het dìt wel.

De Nederlandse boeren zijn één van de schoonste en innovatiefste ter wereld waar voedsel op verantwoorde wijze verbouwd en geproduceerd wordt. Betekent dat dan dat er geen excessen zijn? Natuurlijk niet, overal zitten rotte appels tussen, en die moeten dan ook hard worden aangepakt. Maar het fabeltje dat de boeren weg moeten vanwege de stikstof en CO2 uitstoot, om dan vervolgens een miljoen huizen te willen neer plemPen vanwege de ongebreidelde import die jaarlijks een stad ter grootte van Apeldoorn of Leiden nodig heeft, is volkomen zot te noemen. Je gaat dus je veilige, goede voedselvoorziening opofferen voor méér mensen, met alle uitstoot en vervuiling van dien. Want ze moeten allemaal wonen, huis verwarmen, reizen etc.. En dat zou dan géén grootschalige uitstoot op leveren?!? Kom nou. Zolang de top van de probleempiramide niet eens bíjna bespreekbaar is, kan ik al die klimaatpausen voor geen spat serieus nemen en zouden ze er beter het zwijgen toe doen.

Dan is er nog het dingetje van "verstening". Weilanden, akkers etc. nemen warmte op en zorgen voor afkoeling. Vergelijkt u de temperatuur maar eens in de stad of het buitengebied tijdens een hete zomer. Indien alles straks van steen, beton en asfalt is, dan belanden we in een onleefbare bakoven met zijn allen. Degenen die het zich dan kunnen veroorloven nemen een stroom vretende airco, de rest mag zien wat hij doet.

Als laatste wil ik nog een dingetje aanstippen dat mijn gedachten maar blijft plagen; Dekulakisatie. Wat we nu zien, zéker in combinatie met de gehele "woke"-gekte lijkt verdacht veel op het Dekulakisatie tijdperk in Sovjet Rusland. Boeren werden als de vijand afgeschilderd, gedwongen onteigend en massaal naar de Goelags afgevoerd, met grote hongersnoden als direct gevolg omdat men de eigen voedselvoorziening de nek had omgedraaid. Is dit werkelijk waar we heen willen in dit land? Bezint eer ge begint!

Sjefke7807 | 04-07-21 | 11:14 | 4

Toptegel!

Veepert | 04-07-21 | 13:00

Van harte eensch.
De 'woke'-beweging zit momenteel op de zelfde route als de communistische dictaturen, met hun totaal mislukte "Grote Sprong Voorwaarts" en het bestempelen van de beter gesitueerde boeren als volksvijanden die gedeporteerd moesten worden ('dekoelakisatie').

Jammer dat ik niet meer kan meemaken hoe er over pakweg 40, 50 jaar geschreven zal worden over de golf van waanzin die momenteel over de westerse wereld spoelt en die, als we niet ingrijpen, die hele eco-deugwinkel tot splinters maalt in een zee van morele bagger.

Peter Emile | 04-07-21 | 13:00

@Peter Emile | 04-07-21 | 13:00|
Chinese immigranten in de US trekken op dit moment massaal aan de noodklok, waarschuwend dat hetgeen waar zij toen voor gevlucht zijn nu in Amerika zijn intrede doet. Leest u hier het relaas van zo'n ouder die het e.e.a. met angst en beven aanziet:

- christopherrufo.com/woke-elementary/

En jammerlijk genoeg niet is dit alleen in de US, maar het gehele Westen als zodanig lijkt bevangen te zijn door een morele rot die tot in het aanpalende zonnestelsel te ruiken moet zijn ondertussen. Net als u zit ik het in opperste verbijstering en naar adem happend te bezien. En mocht ik héél oud worden, dan krijg ik waarschijnlijk nog nèt mee hoe er over deze tijd geschreven zal worden indien we dan niet in een perpetuele "1984" maatschappij aanbeland zijn, want dan is elke vorm van geschiedschrijving verboden.

Sjefke7807 | 04-07-21 | 13:26
▼ 1 antwoord verborgen

Hup boeren! 15 miljoen mensen dan hebben we genoeg ruimte. Maar goed dat mag je niet zeggen. Het is hier te vol *chrysanten water geven doet*

osolemio | 04-07-21 | 11:09

Team Boer hier.
En als jullie weer op de trekkers naar Den Haag gaan, mag ik dan mee? Mag ik ook een stukje A12 sturen? Is toch alleen rechtdoor, kan weinig gebeuren.

Deksmaat | 04-07-21 | 11:06

Laten we het eens anders bekijken. 100 verschillende soorten Chips. Daarvoor zijn aardappelen nodig, of aardappel meel. 1000 soorten toetjes van de maand, skyr, yogurts met 100 smaakjes, melk en fruit drankjes, noem maar op, daarvoor is melk nodig. 100 of meer soorten fastfood restaurants, met elk tientallen soorten burgers en wat al niet. Vlees nodig. En zo nog heel veel zaken. En de meeste zijn 'extra' zaken die niet nodig zijn voor/als basis voeding. Gewoon omdat mensen willen vreten en snaaien op een makkelijke manier ipv zelf maken. En dat soort vreten wordt meer gedaan, juist omdat je er zelf niet voor de keuken in hoeft.
Gemakzucht en grote keus aan producten. Maar de grondstoffen voor al die producten moeten ook geproduceerd worden. Ja, een snackje is lekker. Maar moeten er duizenden soorten, smaakjes en varianten zijn. Moet die markt echt? Blijkbaar, want wij willen veel en goedkoop wordt ons verteld door de commercie. Gevolg is dus massaproductie. Met alle gevolgen van dien.
Ik denk dat daar, in die duizenden soorten smaakjes en dergelijk de grootste winst te halen is. Ook qua land, millieu, vervuiling en wat niet meer. Maar als iedereen goed nadenkt, uiteindelijk ook voor onze portemonnee, mocht dat laatste nidig zijn.

grapo | 04-07-21 | 11:04 | 10

@grapo | 04-07-21 | 11:09: Juist wel. Alleen worden die miljoenen kilo's overproductie achtergehouden om mee te speculeren en voor ruim de meerderheid van de chipsvarianten is een markt, omdat die anders niet geproduceerd wordt. Misschien kan er wel worden gekeken of B-merk chips versimpeld kan worden. Waarom moet iedere supermarkt z'n eigen B-merk chips hebben?

Schrodingerskut | 04-07-21 | 11:28

@Schrodingerskut | 04-07-21 | 11:28: Speculeren met voedsel is dan ook een schande. Punt. Behalve speculaas misschien. Maar dat ter zijde. Dat laatste is dus wat ik bedoel he. Ja de smaakjes an sich is ern markt. Maar moeten er zoveel soorten van zoveel merken zijn. In mijn jeugd overigens zat er in een zak Smiths chips een klein zakje zout wat je er dan zelf overheen moest schudden, naar believen en smaak. En er waren 3 ofzo merken. Smiths was de grootste. Mijn punt was, het kan beter voor zowel de boeren (eerlijkere prijzen) als de burger alsook 'de wereld'.
Maar dat moeten we met zijn allen doen. Niet alleen de boeren en ook niet allen de bevolking. Wel of geen kapitalisme is een totaal andere discussie.

grapo | 04-07-21 | 11:39

@Schrodingerskut | 04-07-21 | 11:28: Bovendien moeten al die producten ook weer in een plastic verpakking, die 9 van de 10 keer duurder is en slechter voor milieu etc. dan de inhoud.

grapo | 04-07-21 | 11:46
▼ 7 antwoorden verborgen

Go Boeren! Mijn zege hebben ze.. al is het verspilde tijd. Bezos, Gates en co zijn al een tijdje bezig om landbouwgrond op te kopen in the USA. Dat zal voor een bepaalde groep in EU niet anders zijn. De boeren zelf moeten wijken. Ik ben ws de wappie wel weer, maar boeit niet. Is gewoon onderdeel van de great reset. Net zoals dat cash geld moet wijken. Consumentenbond op de achterste poten, omdat banken geld vragen voor het opnemen van geld (is ook te gek voor woorden). Ook onderdeel van the great reset. Resistance is futile; zie hoe anti-covid berichtgeving monddood wordt gemaakt. Elk kritisch geluid wordt van allerlei social media verwijderd. Incl. de auteur.

upbeat | 04-07-21 | 10:59 | 1

Autonoom denken wordt met de dag essentiëler.

J.Cash | 04-07-21 | 11:03

100% steun. Aanpakken van boeren is niets anders dan een EU hamerstuk om die Gallischen in dat stukkie NL de nek om te draaien. Het is net een episode van Asterix en Obelix. Ik zou niet weten waarom de boerenindustrie ingewisseld moet worden voor iets dat geen verdienvermogen met zich mee brengt. Of gaan we allemaal van de lucht leven.
En wat is er mis mee als NL een grote voedselproducent is voor de wereld. Dat is toch gewoon handel waar je geld mee kan verdienen. Als het over een autoproducent gaat gaan we toch ook niet ineens zeggen dat die alleen maar auto,s moet produceren voor de lokale omgeving?
Nee voor mij is duidelijk. Transfer van macht is hier duidelijk aan de gang en zijn op weg naar grotere versie van Noord Korea waar ieder mens een genummerde bio-entiteit is. Zou de film In Time (2011) nog maar eens doornemen om wakker te worden.

Nauw Gaatje | 04-07-21 | 10:56 | 14

@Schrodingerskut.
Er zijn lui in de wereld die van de daken afschreeuwen hoe we het klimaat kunnen redden, maar blijkbaar niet in staat zijn om te kunnen bevatten dat de overheid ook met minder nutteloze regels bepaalde kerntaken kan uitvoeren.

quantumcollider | 04-07-21 | 17:18

@mikes43357369 | 04-07-21 | 14:54:
Een deel van de boeren accepteren de afkoopsom niet, maar gokken erop dat ze in de toekomst nog veel meer betaald krijgen om te stoppen met boeren. Dat is haast chantage.

* Il Principe * | 04-07-21 | 19:10

@* Il Principe * | 04-07-21 | 19:10:
Dus het is chantage als je bod op je huis niet accepteert. Ik hoop dat je zelf ziet dat dit een absurde redenatie is.
Ze begrijpen ook wel dat de situatie qua regelgeving er niet beter op wordt. Maar ze gaan geen fooi accepteren waarmee ze niet een bedrijf ergens anders kunnen opzetten.

mikes43357369 | 05-07-21 | 00:16
▼ 11 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Capt. Iglo | 04-07-21 | 10:53 | 3

Wat ik zo mis in deze discussie is het onderscheid tussen “boeren” en de intensieve veehouderij ondernemers. Een boer is een landbouwer, en melkveehouder of een mengvorm daarvan. De ondernemers die in grote stallen kippen, varkens en vleeskoeien fokken zijn de grootste vervuilers, niet de echte boeren, die overigens gedwongen door EU regels hun gemengde veemest en urine moeten injecteren in de grond. Stop met die onzin regel, vang droge mest en pies op en je hebt geen uitstootproblemen van de echte boeren.
Verplaats die enorme fokhallen naar landen waar wel ruimte is en we kunnen weer normaal leven.

austinhealey | 04-07-21 | 10:50 | 5

Onzin, juist door alle nieuwe regels van pakweg de laatste 20 jaar, werden boeren gedwongen vaak enorme investeringen te doen. Hierdoor werd het alleen nog rendabel door schaalvergroting en nog aangemoedigd door de regering.
Er is een boerenhetze door onze regering en in de media.
Laastst las ik iets dat boomer maar moesten verhuizen om doorstroom woningen te bevorderen.
Waar ik niemand over hoor is dat steeds meer woningen verkocht worden aan particuliere beleggers of beleggingsgroepen zoals die van Prins Bernard en consorten. Laat ze daar eerst eens wat aan doen. Deze kapen vele woningen weg van vaak starters op de woningmarkt. Deze zouden van huren graag willen kopen waarna hun huurhuis weer vrij komt voor de volgende maar dit is nu onmogelijk gemaakt

grachtengordel-muts | 04-07-21 | 11:14

@grachtengordel-muts | 04-07-21 | 11:14:
Waar ik niemand over hoor is dat spaarzame burgers door de belastingdienst worden onteigend via een fictief rendement over hun vermogen terwijl banken hier inmiddels ook al negatieve rente over rekenen en Centrale Banken die met inflatie uithollen. Er zouden maar weinig spaarzame particulieren zijn die met een fair netto rendement zich in het wespennest van de verhuurmarkt zouden steken.

Joris Beltsin | 04-07-21 | 11:25

@ Gurb. Je mist mn punt. Uiteraard zijn boeren ondernemers. Daarnaast zorgen ze goed voor hun dieren en hun land teneinde de onderneming zo goed mogelijk te laten renderen. Schaalvergroting aangejaagd door de regelgeving en opbrengsten bij deze boeren is inderdaad het geval. Niet bij de intensieve veehouders. Die hebben geen land waar ze voor moeten zorgen. Die hebben enkel zo groot mogelijke veestapels om te slachten of eieren uit te halen. Dat zijn de grootvervuilers. Zij hebben geen binding met de plaats als ondernemer. Wel privé uiteraard. Maar als ondernemers kunnen ze gezien hun uitstoot beter verplaatsen naar plekken waar wel die ruimte is.

austinhealey | 04-07-21 | 11:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Pak even uw calculator. De overheid koopt 1 m2 grond voor E6,75 / m2 van de boer verkoopt dezelfde vierkante meter voor E300,- (kavel tot 650 m2).
Alles duidelijk?

pa_niek | 04-07-21 | 10:50 | 2

Zo werkt het, hier in het dorp ook. Op eigen terrein mag geen schuurtje gezet worden, maar landbouwgrond kan ineens omgetoverd worden in dure bouwgrond waarbij maar enkele eraan Sywerten.

TonAlias | 04-07-21 | 10:54

Maar gaat die chick van Groen Links nu ook half hysterische, verbale woorden gebruiken, om de Tweede Kamer stil te leggen zodra er agrariërs op het Malieveld staan ..

Nederlandop1 | 04-07-21 | 10:48 | 2

Dat of fysieke gebarentaal.

R. Skickr | 04-07-21 | 10:53

Welke bedoel, die met die grote longen?

J.Cash | 04-07-21 | 10:57

Nederlandse boeren.
De beste in de wereld.
De meest innovatieve in de wereld
Top export product.
ASML exporteert Chipmakers= trots!
Boeren exporteren = deaud
Laten we maar blij en trots zijn op onze boertjes.
Groetjes uit hartje Randstad.

Ruimedenker | 04-07-21 | 10:45 | 8

@van Oeffelen | 04-07-21 | 10:49:
Fransen vinden dat zij in alles de beste zijn.
Dat maakt Fransen het kudste volk van Europa.
Reken maar dat onze boeren dik voor lopen op die Franse viezeriken.

Ruimedenker | 04-07-21 | 10:59
▼ 5 antwoorden verborgen

Het is duidelijk dat ons land een groot probleem heeft door een overschot aan academici die hun bestaansrecht ontlenen aan het produceren van beleid, dat getuigt van een gebrek aan gezond verstand. Ik gun het hen dat zij ooit zullen ervaren dat de voedingswaarde van inkt op papier nihil is. Smakelijk eten alvast!

Astimar Teutis | 04-07-21 | 10:44

Het wordt tijd voor een nieuw pandemie.
Voedselpandemie. Dan beseft luchtfietsend Nederland wat de waarde is van landbouw. Je afhankelijk maken van je eerste levensbehoefte aan vreemde continenten is een levensgevaarlijke ontwikkeling. Plan Mansholt en oprichting van de voorloper van de EEG was gebaseerd op nooit meer voedseltekort. (Hongerwinter) Maar wat wil je als je beleidsmakers hebt die opgegroeid zijn dat melk in de fabriek wordt gemaakt.

nuchterbekeken | 04-07-21 | 10:44 | 5
-weggejorist-
BennieAchterlik | 04-07-21 | 11:09

@Joris Beltsin | 04-07-21 | 11:00: Dan zetten we toch gewoon in op de massale inzet van verticale landbouw? Waarom moet landbouw toch altijd in de conventionele horizontale vorm? Als de wind net te hard is of er teveel/te weinig water valt, dan kun je je oogst weer eens afschrijven. In een kas en in zo'n landbouwtoren heb je daar geen last van.

Schrodingerskut | 04-07-21 | 11:42

@Schrodingerskut | 04-07-21 | 11:42:
Mieters plan. Eerst energie opwekken om uw flats te voorzien in de benodigde lichtbehoefte en daar het land voor volplempen met molens en zonnebanken. Misschien is het mij - en vele anderen - het ook wel wat waard om wat weidse groene vergezichten over te houden.

Joris Beltsin | 04-07-21 | 11:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Hup boer, rol Den Haag maar op!

VP732 | 04-07-21 | 10:41

In de jaren 60, als ik mij niet vergis, werden er al pantservoertuigen ingezet bij boerenprotesten. Blijkbaar schijt de overheid in de broek voor protesterende boeren. Ik zeg, alle ballen op de boeren en slopen dat binnenhof met die trekkers.

Okami | 04-07-21 | 10:41

in t durrup... een plaatselijke winkelketen... DEEN... die zgn bij de plaatselijke boer slash fruitteler zn fruit haalt... je bij de ingang van de kersentuin .. groot bord .. speciaal voor DEEN.. blabla..!! Dus alleen voor de buhne... na t kersenseizoen ..= vind je gewoon sperziebonen uit marokko, paprika's uit spanje, bloemkoollle uit weer een ander verwegistan... piepers uit italie...... terwijl West-friesland bol staat van de fruit en groente kwekers. !! Niet voor niets stortte een plaatselijke pieperteler een wagen vol met t goddelijk product voor hun distributiecenter. SCHANDALIG op alle fronten.

Y&T | 04-07-21 | 10:40 | 8

@normanius | 04-07-21 | 11:07: doen we ook..50 cent voor n bloemkooltje van de kouwe grond.... eerebeie .. niet uit spanje maar van de telertje verderop voor 2 eurootjes, komkommers, tomaten spinazie... voor n prikkie in verhouding EN veel lekkerder en verser.. zo van t land op het bord van de Y&T fan...... moesten we allemaal doen.. geval is dan wel weer.. ik betaal altijd aan de deur, vraag om geld te wisselen terwijl ik wel gepast op zak heb.. want? regelmatig komen er van die kansparels de geldkistjes losbikken.. en ik wil niet dat mijn centjes in dat soort knokkige knuisten terecht komen..... poos terug in de buurt..( dader bij naam en toenaam en adres bekend bij de instanties ) dat varken steelt bloemen, bij kraampjes langs de weg en bied ze te koop aan op het facesbook.

Y&T | 04-07-21 | 15:14

@normanius | 04-07-21 | 11:07: het dumpen van die aardappels had wel degelijk zin.. stond namelijk een artikeltje in het suffertje,.. of t zin heeft of niet trouwens.. dat die mensen daartoe gedwongen worden... in zo een beschaafd nederigland... DAT IS PURE WANHOOP... mijn beste normanius.

Y&T | 04-07-21 | 15:16

@KlaagGraag | 04-07-21 | 11:38: inderdaad gaan ook hier die kant op.. in t durrup.. heb t wel vaker zeit, geen huisjes voor huisjeszoekende jeugd.. maar ze stampen wel 2 miniflatjes uit de grond voor de zogenaamde zielige .... eeh...>.rustaghh Y&T fan.. denk om je hart en om een ban...<... mensjes.

Y&T | 04-07-21 | 15:19
▼ 5 antwoorden verborgen

Minder boeren -> meer productie in buitenland -> meer mensen(immigranten) -> meer overheid -> meer huizen -> meer import van goederen (levensmiddelen) -> meer straten -> meer vervoer -> meer vliegvelden -> meer co2 en stikstof -> meer, meer, meer, meer, meer. Mag het onderhand eens een keer een onsje minder?

pa_niek | 04-07-21 | 10:40 | 2

graag...

Y&T | 04-07-21 | 10:43

En al dat meer kost ook meer geld. Geld dat dan minder binnenkomt omdat we onze productie en export de nek omdraaien.

Schmalz | 04-07-21 | 11:09

Kop d'r veur jongs!

pollens | 04-07-21 | 10:39

Het kabinet maakt slim gebruik van protesten van linkse groeperingen om rechtse plannen door te drukken. Tegen de tijd dat die linkse groeperingen tegen de rechtse reeds uitgevoerde plannen gaan protesteren zijn ze vergeten dat dat ze zelf aan meegewertkt hebben.

watazooi | 04-07-21 | 10:39

De uitstoot door de agrarische sector van NOx en NH3 is de laatste decenia sterk gedaald. Vroeger was het blijkbaar geen probleem. Het wordt pas als probleem opgevoerd sinds de toewijzing van verschillende gebieden als Natura2000 gebieden. De biodiversiteit zou in gevaar zijn. Vroeger loste Staatsbosbeheer dat op door te gaan plaggen en maaien om de stikstofneerslag te verwijderen? Nu denken ze door de agrarisch sector de nek om te draaien dat ze dat niet meer hoeven te doen. Ik verdenk verschillende partijen ervan om op deze manier goedkoop landbouwgrond om te zetten in bouwgrond.
Feiten zijn;
- dat de uitstoot van NOx en NH3 al decennia afneemt.
- dat Nederland een van de schoonste dichtbevolkte landen is.
- dat de natuur2000 gebieden in Nederland vaak niet meer als snippergroen zijn, met meerdere functies. (Bijvoorbeeld het Westduinpark & Wapendal bij Den Haag. Oppervlak 247 Hectare. Was een vuilstortplaats is recreatiegebied en heeft een zeeweringsfunctie en is een Natuur200 gebied.) Voor de recreatie functie zijn er allemaal geasfalteerde paden door dit gebied aangelegd. Voor de zeeweringsfunctie is er helmgras(een exoot) geplant. In de jaren dertig zijn er naaldbomen gepland(ook exoten.) De mensen met een hond uit de vogelwijk laten hun hond uit in dit “natuurgebied”. Komt de extra ammoniak hierdoor?
- de normen die voor de natuur2000 gebieden wordt geëist zijn extreem en veel lager dan in de rest van Europa. 0,5 mol per hectare per jaar zijn extreem. 1 mol NH3 is 15gram en 1 mol NO2 is 46 gram.

mikes43357369 | 04-07-21 | 10:38 | 2

De Romeinen troffen Nederland aan als een grote zompige moerasdelta met een weelderige beboste 'nederjungle'. In de millennia die volgden hebben de lokale bewoners dit kikkerlandje droog gelegd en de rest ontgonnen voor timmer- en brandhout en later vooral turf. De verschraalde resten van deze overexploitatie wilde niemand meer hebben zodat we ze maar tot 'natuurgebied' hebben bestemd. Deze verarmde gronden, de overblijfselen van culturele activiteiten, treffen we nu als Natura 2000 gebied aan in Nationaal park de Hoge Veluwe (roofbosbouw), de diverse veenafgravingen zoals de Peel (turfroofbouw) en Oostvaardersplassen (voormalige zeebodem). Deze postzegeltjes zijn GEEN natuur en onverenigbaar met onze natuurlijke omgeving en al helemaal met onze bevolkingsdichtheid.

Joris Beltsin | 04-07-21 | 10:54

@Joris Beltsin | 04-07-21 | 10:54:
Helemaal mee eens. Deze natura2000 gebieden hebben wel een recreatieve functie maar laten we ze parken noemen en zeker niet de status Natura2000 gebieden geven. Door ze deze Europese status te geven worden, heeft onze volksvertegenwoodiging hier weinig meer over te zeggen. Zo snel mogelijk deze status opheffen.

mikes43357369 | 04-07-21 | 11:10

Ik steun de boerenprotesten van harte. Ik zou alleen graag willen dat ze niet elke keer in mijn piketperiode vielen.

quantumcollider | 04-07-21 | 10:37

Hopelijk verkoopt geen een boer zijn grond mocht het zover komen.

devil13 | 04-07-21 | 10:37 | 2

Die worden simpelweg onteigend of verder kapot gemaakt met onzinnige procedures in de rechtszaal.

hisxxx | 04-07-21 | 11:21

De Rabobank draait de kredietkraan dicht. Water staat veel boeren aan de lippen en de boer valt om.

Rien ne va plus, alles is van de Rabobank.

KlaagGraag | 04-07-21 | 11:41

De stikstofnormen zijn bizar streng. Het is vergelijkbaar met dat je opeens van een timmerman eist dat hij niet meer dan 1 decibel geluid maakt met timmeren. Het komt erop neer dat het werk hem onmogelijk wordt gemaakt. De bizar strenge stikstofnormen maakt het de boeren onmogelijk hun werk te doen. Het is zo onredelijk en onrechtvaardig dat ik het opvat als een vorm van dictatoriaal geweld, waar je je mijns inziens tegen mag verdedigen. Wat heel gewoon is, mag van de ene op de andere dag opeens niet meer. Alle Nederlanders moeten goed beseffen hoe onredelijk en onrechtvaardig de boeren worden behandeld door de politiek. Wij allen moeten van onze politici vragen zo niet eisen dat boeren wel redelijk en rechtvaardig behandeld worden. Of willen we soms een volk zijn dat gemeen en gewetenloos is?

Rest In Privacy | 04-07-21 | 10:34 | 1

De boeren als kanarie in de kolenmijn.

Joris Beltsin | 04-07-21 | 10:36

Hypocriet gelul, zeiken over "linkse hobby's" maar wel zelf een Mercedes op kosten van de zaak rijden en flink subsidies graaien.

* Il Principe * | 04-07-21 | 10:34 | 14

@* Il Principe * | 04-07-21 | 11:49:
Je vindt 725 miljoen een groot bedrag voor een sector van 29 miljard. Dat is het natuurlijk niet. Zeker als je je realiseert dat het hier voornamelijk om voedsel gaat. Dat is essentieel. Niet voor niets valt voedsel in een ander BTW tarief.
De vergelijking met andere sectoren is niet irrelevant, maar juist relevant. Het geeft aan waar onze prioriteiten liggen. Die prioriteiten zouden moeten worden bepaald door het volk via de volksvertegenwoordiging. Het volk ziet wel de essentiele rol van de landbouw.
Maar stel het volk wil dat de landbouwgrond wordt omgezet bouwgrond. Dan heb ik daar geen problemen mee zolang er maar een goede prijs door de overheid aan die boeren wordt betaald. En niet zoals het nu het geval is met milieumaatrgelen het boeren onmogelijk maken. Hiermee ondergraaf je de rechtstaat. Wat vandaag is toegestaan is morgen met een pennestreek verboden.

mikes43357369 | 04-07-21 | 12:35

@mikes43357369 | 04-07-21 | 12:35:
80% van wat er in NL wordt geproduceerd is voor de export. Dus zo essentieel is die sector niet. Ze leveren een zwaar gesubsidieerde en zeer geringe bijdrage aan de economie. Niet alleen op directe steun, maar ook door de marktbescherming.

* Il Principe * | 04-07-21 | 14:40

@* Il Principe * | 04-07-21 | 14:40:
Het merendeel van wat ze produceren wordt binnen 600 km verkocht. Zullen we Rotterdam ook maar sluiten, merendeel wat er wordt geimporteerd wordt vervolgens weer geexporteerd. 2,5 % subsidie is zwaar gesubsidieerd. Dus dan kunnen we ook de cultuursector sluiten. Elk land steunt zijn landbouw, omdat het essentieel is.

mikes43357369 | 04-07-21 | 15:59
▼ 11 antwoorden verborgen

Foxwild.

JvanDeventer | 04-07-21 | 10:32

Weg met de boer = weg met de landbouw = nieuwe bouwgrond. Wie gooide van de week een proefballonnetje op? RABO, Ruimt Alle Boeren Op!
RABO bank gaat "tijdelijke" huurwoningen bouwen. Waar? Op plekken waar het nu nog niet kan/mag. Misschien op landbouwgrond? De RABO heeft genoeg landbouwgrond in portefeuille. De heilige graal van de Rabobank. Win, win, de boer weg, landbouwgrond toveren ze om tot bouwgrond (iedereen is voor), de "middenklasse" nieuwbouwwoningen worden voor goed geld 15 jaar lang verhuurd en daarna cashen ze nog een keer door de woningen te verkopen.

I have a dream

KlaagGraag | 04-07-21 | 10:31 | 5

Nee, kleine hekel aan bankiers. Zullen hier niet de lijst van vuile streken oplepelen, de manier waarop de banken geld aan je verdienen.

Nee, het berichtje van de Rabobank deed mij huiveren. Landbouwgrond, problemen met bestemmingsplan?! Hoppa, het wordt geroggeld voor de Rabo en ze zijn de komende jaren weer een reddingsboei toegeworpen, nieuwe verdienmodel, huisjesmelker, net als de Prins.

KlaagGraag | 04-07-21 | 10:38

@Joris Beltsin Het is tijdelijk, om Rabobank uit de stront te helpen. Gaat niet zo goed met de Rabo rente certificaten. Er moet wat nieuws komen om goed aan te verdienen.
1) Boeren weg, slechte klanten van de bank
2) Woningnood, daar kun je lekker cashen

KlaagGraag | 04-07-21 | 10:43
-weggejorist-
BennieAchterlik | 04-07-21 | 10:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Amen

DenkenDanDoen | 04-07-21 | 10:30

Zolang de import vanuit de zandbak per 600 wekelijks doorgaat zal het toch allemaal wel meevallen met die CO2 en stikstof?
Al moet ik uren in de file staan, maakt mij niet uit. Protesteren van de boeren doet mij juist goed. Zijn er tenminste nog mensen met verstand in dit land
Alle lof over ingezonden brief. Ga ik printen en inlijsten!!

Mispel | 04-07-21 | 10:29

Zou het snappen als we alleen konden kopen wat hier geproduceerd wordt. Maar ja, internationale handelsafspraken laten dat niet toe. Dus pesten we alleen onze eigen vakbekwame boeren weg en kopen we straks van bedrijven in het buitenland waarvan we uberhaupt niet weten hoe die met dieren en gewassen omgaan. We bouwen het hier dan lekker vol met huizen, halen mensen hier heen om ze te bewonen, pandjesmelkers moeten tenslotte ook leven, leggen wegen aan naar die nieuwe wijken, kunnen weer wasmachines etc leveren, dus meer productie. Nog ergens dan maar een Tata Steel bouwen. Echt had ik nu maar beter opgelet op school, want ik snap helemaal niet wat hier nu zo goed voor het milieu aan is. Mss een nationale feestdag om medeleven te uiten voor al die mensen die net zo dom zijn als ik?

Mallenmoe | 04-07-21 | 10:26

Weg met de boeren.
En dan de voedselvoorziening overlaten aan de tofuvreters met hun stadslandbouw.
Kun je lachen.

de honden blaffen... | 04-07-21 | 10:24 | 8

@* Il Principe * | 04-07-21 | 10:42:
Wat u ziet binnen 20 jaar is niet belangrijk. De Nederlandse natuur en biodiversiteit is zoals Romeinen die 2000 jaar geleden aantroffen. Daar is 2000 jaar later HELEMAAL niets van over en die paar postzegeltjes die we nu tot Natura 2000 bestempelen zijn al helemaal geen maat voor onze natuur en nog minder voor biodiversiteit. Met 20 miljoen plus inwoners mogen we blij zijn dat we nog open groene landschappen van akkers en weides hebben. De rest is onmogelijk.

Joris Beltsin | 04-07-21 | 11:08

@* Il Principe * | 04-07-21 | 10:27: Hoe ga je voedsel verbouwen in hartje Sahara? Khadaffi deed wel een poging met zijn kanalen de Sahara in, maar dan gaan wij via de NAVO dat weer helemaal plat bombarderen en laten we die burgeroorlog daar maar voortwoekeren, zodat zij nooit hun woestijn kunnen irrigeren. En landen zoals China, India en Egypte zijn ook niet meer zelfvoorzienend. Als Nederland stopt met voedselexport, dan heeft ons land miljoenen hongerdoden op z'n geweten.

Schrodingerskut | 04-07-21 | 12:00

@Bataafje | 04-07-21 | 11:05: De NL bevolking is enorm gegroeid door import, dat is geen natuurverschijnsel daar kun je wat aan doen, maar de wil ontbreekt.

bijna_raak | 04-07-21 | 12:26
▼ 5 antwoorden verborgen

Nogmaals: wat ze ook gaan doen, hier alvast een aflaat met 100% steun.

Zoelense Hobbyboer | 04-07-21 | 10:23

#je suis NLboer

Veepert | 04-07-21 | 10:23

"de gulp willen openen" Dat zouden onze regeringsleiders eens moeten doen dan konden ze hun eigen gezeik eens aanhoren.

pa_niek | 04-07-21 | 10:21

Opa had een pasr koeien, wat varkens, kippen etc. De schaalvergroting is het werk van Sicco Mansholt om daarmee de hongersnood te bestrijden. Daarnaast was hij een groot voorvechter van europese samenwerking. Nu komt ene Frans het weer terugdraaien.

Schriever | 04-07-21 | 10:20 | 5

@Von Knarrenstein | 04-07-21 | 10:23: Wat een argumentatie wat een brille.

bijna_raak | 04-07-21 | 12:27

@Schriever | 04-07-21 | 10:20
De inzichten van 70 jaar geleden zijn nu achterhaald. Wat is het probleem?

* Il Principe * | 04-07-21 | 14:42

Wellicht moet u het artikel eerst eens lezen.

Schriever | 04-07-21 | 15:04
▼ 2 antwoorden verborgen

Tegen door de burger gesubsieerde zonneparken die vanuit het energiesysteem geredeneerd amper iets opleveren valt niet te concurreren. Het enige wat in Nederland helpt om de concurrentie om ruimte enigzins te beperken is verstandig immigratiebeleid en realiteitszin, iets wat totaal ontbreekt bij de Nederlandse middenpartijen die allemaal geloven in de maakbare samenleving, ook de zogenaamde liberalen van de VVD.

therealbraindump | 04-07-21 | 10:18 | 4

@* Il Principe * | 04-07-21 | 10:25: Subsidie geven aan alle protest clubjes dan kom je ergens.

kapt.Jerkoff | 04-07-21 | 10:35

@* Il Principe * | 04-07-21 | 10:25: de subsidies voor co2 reductie zijn een veelvoud van de landbouwsubsidies. De landbouwsubsidies gaan vooral naar de grote landen binnen de eu omdat deze voor een groot deel afhankelijk zijn van het aantal hectares, de NL boeren ontvangen juist relatief weinig subsidies. Feiten IP, best belangrijk.

therealbraindump | 04-07-21 | 10:35
▼ 1 antwoord verborgen

komop kearls zet m op .een trotse achterhooker .en kuj den kroam oet t westen van hier ook metnemmen

Hapselaar | 04-07-21 | 10:18

Tja huizen bouwen voor de massa immigratie is wel voor een groot deel waar. Sta ruim 15 jaar ingeschreven en elke keer als je bijna een huis hebt gaat er zo'n fijne cultuur verrijker in met een bijna compleet elftal kinderen. En is het geen ecovluchter dan is het wel een Oost Europese arbeids immigrant die weer voorrang krijgt, dus ja snap dat de mensen het hier zat zijn om als geboren en getogen Nederlander weggezet te worden als 2e rangs burger want de deugindustie is belangrijker!

Swaffelkaffert | 04-07-21 | 10:16 | 9

@Acidstain | 04-07-21 | 10:28:
Ik denk dat je het niet begrijpt. Hij had wat geld over een heeft dit flatje in de verhuur. Woont niet in die getto.

J.Cash | 04-07-21 | 10:33

@Grijskijkert | 04-07-21 | 10:31:
Er zijn toch mensen die gewoon niet kunnen? Pas afgestudeerden, echte medisch afgekeurden, PostNL bezorgers enz enz.

J.Cash | 04-07-21 | 10:35
▼ 6 antwoorden verborgen

Een regering of organisatie die niet spreekt over een plan voor globale bevolkingsreductie over een periode van 50 jaar is ongeloofwaardig.

En dan bedoel ik ook drastische, draconische maatregelen. Er zijn landen waar een vrouw gemiddeld zeven kinderen krijgt. Over 30 jaar willen die auto rijden, vliegen, vlees eten, hebben ze medische zorg nodig.

Knufter | 04-07-21 | 10:14 | 2

Reimerswaal moet zelfs dringend een gezin van 11 onderbrengen. Ben benieuwd hoe ze dat doen, want die passen niet in een 'normaal' huis. Zouden ze daar een landhuis voor kopen van ons belastinggeld? Raar hè 330.000 woningen tekort en gemeenten mogen toch eventjes huizen uit de groand stampen. Zie www.omroepzeeland.nl/nieuws/128391/CD...

Archimedes-2 | 04-07-21 | 10:28

@Archimedes-2 | 04-07-21 | 10:28:
Ik heb het gelezen. Dit geloof je toch niet mensen. 9 Jong … allemaal met originele papieren natuurlijk. Zelf gekweekt. Dat moet dan in die mooie dorpen,
Om te janken,

J.Cash | 04-07-21 | 10:42

Als die badgasten hierheen komen om te protesteren, neem ik weer daggie vrij om mee te doen.
Hagenezen voor Boeren!

kibbesoeb | 04-07-21 | 10:14

Blij dat Frank de Boer gestopt is.

Ruimedenker | 04-07-21 | 10:14 | 1

Daar zou Rutte een voorbeeld aan moeten nemen.

Usumani | 04-07-21 | 10:24

En deze keer zijn het de boeren.... Ik krijg een geurtje 40-45 in m'n neus. We moeten aan de vaccinatie anders geen ster in je app. De boeren moeten weg. De blanken moeten weg.... Proeft u ook iets ranzigs hieraan?

de Jager59 | 04-07-21 | 10:14 | 7

Het enig ranzige is de vergelijking met de ster die u maakt.

Kapitein Sjaak Mus | 04-07-21 | 10:44

@Kapitein Sjaak Mus | 04-07-21 | 10:44: De vergelijking is terecht, er zijn vele overeenkomsten. Of bevalt de toon je niet?

hisxxx | 04-07-21 | 11:41

@Kapitein Sjaak Mus | 04-07-21 | 10:44: vervang het woordje ster met: aantekening. Opgelost?

de Jager59 | 04-07-21 | 11:54
▼ 4 antwoorden verborgen

Wat een gelul. Lekker burgers pesten met je kuttrekkert die je nog niet hebt afbetaald.

R. Skickr | 04-07-21 | 10:13 | 18

Nee dan die helden van extinction rebellion die op de drukke straten gaan zitten.

bijna_raak | 04-07-21 | 12:31

@Binkoo | 04-07-21 | 12:22: Ik heb onder andere een lease auto. Daarnaast nog een Jeep een cabrio en twee motoren. Geen saaie Vulva voor mij. En bovendien heb ik nog nooit een 'dikke' Volvo gezien. Term past niet bij dat degelijke merk.

R. Skickr | 04-07-21 | 13:19
▼ 15 antwoorden verborgen

Voor alle boeren...dikke bak met bietn!

Sexopolis | 04-07-21 | 10:12

Idioten die nog niet eens een kamerplant 2 weken in leven kunnen houden moeten zich niet bemoeien met de agrarische sector.
Buiten de rampstad is er echt veel meer steun voor de boeren dan de media laat zien.

captain-caveman | 04-07-21 | 10:12 | 8

@R. Skickr | 04-07-21 | 12:08:
En een zin begint met een hoofdletter.

Binkoo | 04-07-21 | 12:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Pro-boeren!!!

Het is absurd dat boerenland straks wordt volgebouwd. Dat is geen CO2- probleem?

Op de middelbare school kwam ik in een brugklas terecht waarin veel kinderen van boeren zaten. Zelf noemden ze zich overigens liever agrariërs.
Waar stadskinderen met de bus kwamen omdar ze 'zo ver' van school woonden, waren er boerenzonen die dagelijks zo'n 30 km vanaf hun dorp naar school fietsten door weer en wind, en 's middags weer terug. Bikkels waren het.

Die gasten piepten niet snel.
Dus als de boeren zich roeren, is er écht iets aan de hand!

*Met Gronings vlaggetje wapperen doet*

Roos | 04-07-21 | 10:11 | 5

@Roos | 04-07-21 | 10:25:
Klinkt als een plan! En ja, regelmatig zit ik bij gelegenheden te klapperen met mijn oren als ik hoor waar mensen zoal de kost mee (denken te kunnen) verdienen. Doorgaans zijn blijkbaar alleen een laptop en een stamtafel in een trendy café benodigd voor het leveren van een bijdrage aan het BNP.

MickeyGouda | 04-07-21 | 10:33

Zat bij Veners in de klas. Die kwamen inderdaad door de weilanden naar school gefietst. Twintig, dertig kilometer heen en terug. Soms kwam er één in een nat pak op school. In de sloot gewaaid ... en doorgaan!

Usumani | 04-07-21 | 10:34

@Roos | 04-07-21 | 10:25:
Zo was het voordat Mansholt op het toneel verscheen.

de honden blaffen... | 04-07-21 | 10:39
▼ 2 antwoorden verborgen

De tokkieboertjes weer, een schande voor het métier.

van Oeffelen | 04-07-21 | 10:10 | 3

Boeren hebben geen 'métier'.

Joris Beltsin | 04-07-21 | 10:16

Heb je daar lang op geoeffeld?

Usumani | 04-07-21 | 10:38

@Joris Beltsin | 04-07-21 | 10:16: Krek

bijna_raak | 04-07-21 | 12:32

Niet alleen de belangen van de boeren tellen.

Maar ook de boeren zelf: de laatste niet-totaal dociele gefeminiseerde groep échte mannen (m/v) zoals we ze zelfs bij politie en leger niet meer hebben. Elke maatschappij is gebaat bij een groep burgers die gewoon de riek meeneemt en de strontkar uitstort waar dat nodig is. Eigenlijk is elke maatschappij ook gebaat bij een guillotine, het is immers maar ál te waar dat wie des nachts wakker ligt uit angst betrapt te worden door het volk en naar dat apparaat gesleept, minder decandent wordt dan wie geen uur minder slaapt om zijn misdaden. Maar goed, je moet nemen wat je kunt krijgen.

Knufter | 04-07-21 | 10:08 | 1

Doe die strontkar maar richting Binnenhof en de rieken richting het torentje.

Usumani | 04-07-21 | 10:40

Als de boeren zich niet weren worden ze vernietigd. Daarom is hun proces gerechtvaardigd.

du Roi Soleil | 04-07-21 | 10:07 | 4

Totale onzin. De ene boer is de andere niet.

van Oeffelen | 04-07-21 | 10:10

@van Oeffelen | 04-07-21 | 10:10:
U bedoelt: de ene boer, die wat later aan de beurt dan de andere, waant zich nog steeds veilig.

Joris Beltsin | 04-07-21 | 10:18

@van Oeffelen | 04-07-21 | 10:10:

Klopt de agrarische sector verandert in rap tempo en is één van de laatste sectoren waar de schaalvergroting nu heel snel gaat.
Megastallen mogen dan negatief in het nieuws geframed worden, wen er maar aan er komen er nog veel meer.

MargauxGrandCru | 04-07-21 | 11:25
▼ 1 antwoord verborgen

Is het niet zo dat de meeste veehouderij wordt gehouden voor melk? Dat mag wel wat minder ja, melk is voor baby’s.
Dat gezeur over vlees eten… wij zijn fervente steak eters, filet pur, rib-eye, tournedos, noem het maar op.
Echter geen enkel stuk vlees wat ik koop is van Nederlandse bodem. Allemaal import. Is dat goed? Geen probleem volgens mij.
Er is genoeg ruimte in Argentinië, Uruguay en Brazilië.

J.Cash | 04-07-21 | 10:06 | 11

Is er dan niemand meer in dit land, die gewoon naar het bos gaat en een hert schiet?

Usumani | 04-07-21 | 10:48

"Echter geen enkel stuk vlees wat ik koop is van Nederlandse bodem." Een ambachtelijke slagerij heeft genoeg Nederlands vlees, het is wat duurder maar smaakt beter. De ingespoten supermarkt zooi is grotendeels Zuid-Amerikaanse productie waarvoor grote delen oerwoud moeten sneuvelen.

hisxxx | 04-07-21 | 11:53
▼ 8 antwoorden verborgen

Je moet gewoon een Boer van Kleur zoeken en die op het schild hijsen. Komt Femke persoonlijk nog sorry zeggen.

Hans Kwalzan | 04-07-21 | 10:04 | 4

Lol. Sterk.

grapo | 04-07-21 | 10:20

@Joris Beltsin | 04-07-21 | 10:09: Lol. Sterker.

grapo | 04-07-21 | 10:20

"Eerst werden mijn grootouders tot slaven gemaakt en nu moet ik als witte boer van kleur wijken voor die boze witte politici. Stop hiermee!!!", aldus Boer Oboema.

Usumani | 04-07-21 | 10:52
▼ 1 antwoord verborgen

We hebben de boeren hard nodig in de voedselvoorziening, maar zo'n stukje vol whataboutisms is niet heel sterk. Als alle grote uitstoters alleen naar elkaar gaan wijzen als "(mede)dader", dan schiet uiteindelijk niemand er wat mee op. Probeer meer de nadruk te leggen welke essentiele rol de boeren spelen in ons huidige systeem en probeer vast counterargumenten te bedenken tegen waarom hier per se zo veel geproduceerd en vervolgens geexporteerd moet worden.

JohnFrederikstadtdt | 04-07-21 | 10:04 | 2

Dan heb je hier vijfhonderd boerderijen minder. Dan moet je dus die producten importeren. Want dan wordt het dus elders geproduceerd.

Tjongejonge, wat zal dát moedertje natuur helpen.

Knufter | 04-07-21 | 10:10

@Knufter | 04-07-21 | 10:10: netto zal even veel moeten worden geproduceerd als we dezelfde consumptie houden. Dit soort argumenten is exact wat ik bedoel. Dat is sterker dan: maar er wordt ook een vliegveld gebouwd.

JohnFrederikstadtdt | 04-07-21 | 10:21

Alles moet kapot zodat er zoveel mogelijk mensen zo oud mogelijk worden op deze planeet. Al 'het fijne' moet kapot. Geen lekker vlees meer eten. Niet meer lekker ontspannen over de plattelandswegen fietsen of wandelen en genieten van de rust.
Alles moet volgebouwd. Voedsel gaat vervangen worden door een paar tabletten per dag waarin precies datgene zit wat een mens nodig heeft om te leven. Obesitas wordt verleden tijd. Op weg naar een mensheid die bestaat uit zombies.

Leptob | 04-07-21 | 10:01 | 7

@MickeyGouda | 04-07-21 | 10:11:
In de 10e eeuw dacht men dat de laatste veldslag tussen Big J en Lucifer bij Armageddon klokslag middennacht in het jaar 1000 van hun jaartelling (deze was iets anders dan de onze vandaag de dag) zou plaatsvinden. Een heel eeuw leefden gristenen in een melancholische depressie in deze wetenschap. 1100 jaar verder en we lijken nog te bestaan. Big J had ze niet opgehaald en aarde werd niet overlopen door duveltjes. Gristenen zijn een beetje maf af en toe.

Graaf_van_Hogendorp | 04-07-21 | 10:53

@Graaf_van_Hogendorp | 04-07-21 | 10:53
Heel illustratief!

MickeyGouda | 04-07-21 | 11:38
▼ 4 antwoorden verborgen

Linkse mensen zijn niet uit op een betere leefomgeving. Ze willen enkel macht. Macht over anderen. Zeggenschap over wat u moet. Zoveel mogelijk verbieden. En iedereen evenveel onderdrukken. Behalve de Apparatsjik, die krijgt macht en privileges.

In dat opzicht lijkt links op ieder willekeurige religie.

Odin | 04-07-21 | 10:01 | 5

@Kabila de stijlloze | 04-07-21 | 10:17:
Als de overheid het een beetje leefbaar wil houden, waarom importeren zij dan 100k mensen per jaar die ons meer geld kosten dan we hebben, waardoor de verzorgingsstaat op termijn niet meer houdbaar is, we zitten met een gigantisch huizentekort, stijgende kosten voor zorg, bezuinigingen dus op onderwijs, defensie en andere zaken. Waarom zijn ze zo superenthausiast om 1000 miljard over de balk te gooien voor een niet haalbare 0,000007 graden mindere warmtestijging.

peterdh | 04-07-21 | 10:27

@Kabila de stijlloze | 04-07-21 | 10:17:
Wie weet. Misschien wel met veel minder anderstaligen en mentaliteiten.

J.Cash | 04-07-21 | 10:30

@Kabila de stijlloze | 04-07-21 | 10:17: Beste leg mij aub eens uit wat E5 en E10 is?.

Kilroywashier | 04-07-21 | 11:18
▼ 2 antwoorden verborgen

Ok pummel

RickTheDick | 04-07-21 | 10:01

Als de onderbouwing van de rest van de protestboeren ook zo beroerd is, dan zie ik het somber in voor ze. Waarom je zo’n vodje kritiekloos een podium geeft, is de vraag van de dag.

beldewouten | 04-07-21 | 09:59 | 4

Welke onderbouwing kunt u leveren voor een miljoen extra woningen?

Joris Beltsin | 04-07-21 | 10:03

Ik vind het anders aardig beargumenteerd, iets wat in jouw reactie iig totaal ontbreekt.

oblix | 04-07-21 | 10:49

@oblix | 04-07-21 | 10:49: Niets nieuws, beldewouten heeft zelf vrijwel nooit iets zinnigs geschreven.

hisxxx | 04-07-21 | 12:41
▼ 1 antwoord verborgen

"Stadse" deugers willen alles kapot maken, zonder verstand.

De CO2 reductie in Nl is trouwens behaalt door de boeren die 60% minder ammoniak uitstoten die gelden als CO2 equivalenten. Dus minder boeren en meer mensen = meer CO2.
Kringloop landbouw is een wassen neus. De menselijk geproduceerde fosfaten (in het riool) zijn vervuild met chemische medicijn resten, geen enkele boer wil dat op zijn land, kringloop kan daarom niet. Dus kringloop = milieu & voedsel verontreiniging

Doerak | 04-07-21 | 09:58 | 1

En je wil geen mest van vleeseters op je land. Werkt niet goed en is een risico

Nichtsneues | 04-07-21 | 10:05

BBB forever! maar wel stoppen met round - up svp of hoe het ook heet tegenwoordig

Acidstain | 04-07-21 | 09:58 | 2

Joh, round up is allang niet meer wat het vroeger was. Niet zo zeuren.

Kabila de stijlloze | 04-07-21 | 10:18

Daar is toch round-up-ready zaaigoed voor gemaakt. Lang leve Monsanto.

grapo | 04-07-21 | 10:24

Ik ben onvoorwaardelijk en zonder reserves 'team boeren'. Onze economie heeft de lockdowns blijkbaar glansrijk doorstaan, dus een protest voor het goede doel kan er ook nog wel bij. Veel succes en gehoor gewenst!

MickeyGouda | 04-07-21 | 09:58

Blablabla. Oprotten met je stinktrekker, boerenlul.

buler | 04-07-21 | 09:58 | 4

u woont ook in het oosten

Hapselaar | 04-07-21 | 10:19

@MickeyGouda | 04-07-21 | 10:01: Of McDonald's of Döner dan wel Domino's. En die toveren hun vlees en melk gewoon uit een hoed hoor. Lol.

grapo | 04-07-21 | 10:26

@Hapselaar | 04-07-21 | 10:19: Waarschijnlijk zo'n randstadstedeling die afgereisd is naar het platteland voor een grote goedkope woning en dan begint te zeiken over de koeienl.ucht

MoonBeebe | 04-07-21 | 10:58
▼ 1 antwoord verborgen

Terecht van de boeren tijd voor fakkels en hooivorken.

Reebensteeltje | 04-07-21 | 09:56

Bijzonder dat ik allerlei negatieve reacties zie van reaguurders die ik normaal nooit zie.

Keutels | 04-07-21 | 09:56 | 4

Ik heb Keutels ook niet eerder gezien.

Cunts-en-kitsch | 04-07-21 | 10:02
▼ 1 antwoord verborgen

De meest goedkope oplossing voor alle klimaat - en milieuproblemen is een ėėn-kindpolitiek naar Chinees model en een migratiestop

Nappa | 04-07-21 | 09:56 | 6

De meest goedkope oplossing is zorgen voor beter onderwijs voor.. Jawel, meisjes in derde wereldlanden! Dat zorgt automagisch voor een betere welvaart en minder kinders.

Kabila de stijlloze | 04-07-21 | 10:19

@J.Cash | 04-07-21 | 10:19:
Klopt helemaal projecteer Nederland over Afrika en dan zie je pas wat een klein kutlandje we eigenlijk zijn.

meneer Q | 04-07-21 | 10:31

De autochtone Nederlanders verminderen al, stop maar met de import en hef kindertoeslag op.

hisxxx | 04-07-21 | 12:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Je zou het ook als een topprestatie kunnen beschouwen.

de honden blaffen... | 04-07-21 | 10:03

Dat is waar. Dat mag best wat minder. Grootschalige voedselproductie heeft een grote impact op het milieu. Dat moeten de boeren ook toegeven. Wat natuurlijk niet wegneemt dat onze overheid daadwerkelijk door schimmige lobbyclubjes gestuurde krankzinnige besluiten neemt.

Trekhaas | 04-07-21 | 10:05

@Trekhaas | 04-07-21 | 10:05: produceer lekker wat een land alleen nodig heeft en mocht er overproductie zijn .. dan zou je het kunnen exporteren, maar dat zou niet de focus moeten zijn!. Weet je hoeveel gasten er gelijk weer naar thuisland kunnen als je alleen in de slachterijen al gaat opruimen..

All_Anonymous | 04-07-21 | 10:09

Zelfs het bier komt van onze boeren. Gooi het land maar plat, jongens. Dan hebben we tenminste een nuttige lockdown.

Dubbelepunthoofd | 04-07-21 | 09:55 | 1

Nederland heeft geen bier. Bier komt uit België.

J.Cash | 04-07-21 | 10:10

Het stikstofprobleem is goeddeels een papieren probleem. Iedereen weet dat de absolute cijfers in BE en Noordrijn-Westfalen hetzelfde zijn, maar op die plaatsen gunstiger wordt gerekend of minder Natura 2000 gebieden zijn aangewezen. Het kan niet zo zijn dat vanwege een papieren probleem en grove nalatigheid van de overheid aangaande woningen en infrastructuur, nu opeens stante pede een uitzonderlijk sterk agrocomplex moet worden gesaneerd.

Want vergis je niet, voor en achter al die boertjes die weinig verdienen, zit een keten van toeleveranciers en afnemers. Unilever, FrieslandCampina, Royal Cosun (o.m. Aviko), Vion... het agrocomplex is goed voor het grootste deel (!!!) van ons exportoverschot.

Minder "sexy" dan ASML, Philips en KLM misschien - maar een superbelangrijke en sympathieke sector. Er zijn uitdagingen, maar praat met de sector, en niet erover. Team Boeren!

drs. Levi Samsonov | 04-07-21 | 09:53 | 5

Ik woon in de buurt va ASML, en zo sexy is dat bedrijf niet. geven de mensen extra geld om een huis in de buurt te kopen. MaW de huizenprijzen worden hier nog eens extra opgedreven omdat asml graag heeft dat hun personeel in de buurt moet wonen. Al die bedrijven die hier ook zitten hebben pech, die moeten hun personeel maar verder weg laten wonen.

brie-de-penis | 04-07-21 | 10:08

@brie-de-penis | 04-07-21 | 10:08: in omringende gemeentes van het lampengat worden veel huizen door ASML opgekocht voor hun personeel.
Een logo loos wit bedrijfsbusje vol met ASML dozen voor een huis met verkocht bord in de tuin komt wekenlijks voor.

captain-caveman | 04-07-21 | 10:22

@captain-caveman | 04-07-21 | 10:22: Tja, dat krijg je als kinderen hier op "sgool" vergiftigd worden met die sociale sjakiepraat en een alpha studie gaan volgen. Dan zul je de echte slimmeriken uit het buitenland moeten gaan halen. Bij mij op het werk lijkt het ook meer op Bombay dan Nederland. De gevolgen van jarenlang links aan het roer op onderwijs.

Vanilla | 04-07-21 | 11:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Het gaat mij erom dat je gewoon NOOIT je mening door moet drammen door je medeburger te belemmeren in zijn/haar ‘vrijheid’ en/of planning.

overVecht | 04-07-21 | 09:53 | 3

Dat zeggen boeren nu ook.

drs. Levi Samsonov | 04-07-21 | 09:54

Zeg dat tegen timmerfrans

laurentius | 04-07-21 | 10:16

@drs. Levi Samsonov | 04-07-21 | 09:54: Gij snapt het.

captain-caveman | 04-07-21 | 10:24

HThe European Union's common agricultural policy (CAP) [= gemeenschappelijk landbouw beleid] accounts for about a third of the EU budget, with some €54 billion ($64 billion) in farming subsidies going to the bloc's 27 member states each year.

theo-is-dood | 04-07-21 | 09:53 | 1

Dan lijkt het beleid te zijn om de EU verder samen te smeden tot superstaat. Ga maar na: hoe afhankelijker je wordt van anderen hoe belangrijker het wordt om centraal e.e.a. te reguleren. En wat zou het handig zijn als er een overkoepelend gezag is om dat centraal te sturen... Oh, wacht!

ratelaar | 04-07-21 | 10:08

Leuke actie, maar ik denk niet dat onze overheid zich er iets van aantrekt. Zelfs als er een heel vliegtuig neergeschoten word spelen er bij onze overheid heel andere belangen. Je kan beter Brussel plat leggen, dat is het enige waar onze overheid naar luistert.

W_F | 04-07-21 | 09:52 | 1

Mee eens, want het komt allemaal daar vandaan. In Spanje begint het ook al te rommelen, worden de boeren ook gedwongen hun grond af te staan, zodat er windturbines op kunnen. Er beginnen nu overal actie groepen te ontstaan. Dus boeren, zoek internationaal aansluiting en op naar Brussel.

gato | 04-07-21 | 10:01

Demonstreren doe je maar op Twitter.

Wilhelm Tell | 04-07-21 | 09:51 | 1

Daar zitten al die social justice warriors, soy boys en andere prinsenkinderen al.
Dit gaat over grote mensen met echte verantwoordelijkheden.

Joris Beltsin | 04-07-21 | 10:01

Zet hem op jongens!

Rjb0301 | 04-07-21 | 09:51

In Trouw van 30-6 een stuk van Jan Rotmans en nog iemand over telen voor de bouw: 'Laat de boer telen voor de bouw in plaats van voor op het bord: Met hennep, vlas en stro kun je ook bouwen. Als boeren minder inzetten op voedsel en veeteelt en meer op het telen van grondstoffen voor bouwmaterialen, is dat goed voor de boer, voor de bouw en voor het milieu, betogen Jan Willem van de Groep en Jan Rotmans.'
Is dat dan wat?

grietmetgroenefiets | 04-07-21 | 09:51 | 9

Waar kan ik mijn Iphonelader inpluggen?

knutsel_ | 04-07-21 | 10:38

Terug naar de plaggenhutten. Goed idee zeg! *proest*

Vanilla | 04-07-21 | 11:12
▼ 6 antwoorden verborgen

Go Boeren!

keeskonijn | 04-07-21 | 09:50

Team boeren

Julianalaan | 04-07-21 | 09:47

Mooi zo. Ga jullie gang en gooi het hele land maar plat. Ik vind een paar dagen ook best. Een paar weken ook. Iedereen die daarover gaat zeiken heb ik namelijk gemist toen de overheid een maandenlange staat van beleg afkondigde met betrekking tot de avondklok, sluiten van de scholen, dicht gooien van de horeca, sportscholen, gymzalen, kappers en winkels, het invoeren van een samen-zijn-verbod op straat, politietoezicht op aantal mensen in je eigen huis en andere vrijheidsbeperkende maatregelen die zonder morren zijn doorgedrukt.

Want dat was voor een goed doel.

Nou dit dus ook. En dan laat ik nog even in het midden dat de daling in het aantal coronagevallen al was ingezet *voordat* deze maatregelen werden ingevoerd. Dus ongeacht het nut van deze maatregelen, konden we toen blijkbaar zeggen: "Ja hoor is goed, want het is voor een goed doel". Dus dat kan nu ook.

Zet 'm op!

peterdh | 04-07-21 | 09:46 | 6

@Papa Jones | 04-07-21 | 10:02:
Samenstelling lucht: O.A. 78,09% stikstof, 20,94% zuurstof, 0,03% CO2
Het is een wonder dat we nog leven.

Lohengrin | 04-07-21 | 10:09

@Papa Jones | 04-07-21 | 10:02:
Die stikstof die weer gebruikt wordt voor bemesting van groenten en fruit? Maar die een overschot kan opleveren voor natura 2000 zoals heide die op schrale grond groeit bijvoorbeeld en verdwijnt als de grond te vruchtbaar wordt. Of het overschot aan stikstof dat ontstaat omdat door overbevolking er minder capaciteit (ruimte) is om de kringloop (of biobased stikstof opname capaciteit) in stand te houden?

ratelaar | 04-07-21 | 10:14

@ratelaar | 04-07-21 | 10:14: Ik bedoel de stikstof die in de bodem verdwijnt en de biodiversiteit vernietigt inderdaad.

Papa Jones | 04-07-21 | 10:23
▼ 3 antwoorden verborgen

Tijd voor een closeread. Wat een onvoorstelbaar gezwatel vol pertinent onjuiste ‘feiten’. Hier win je geen draagvlak mee.

Horkiporki | 04-07-21 | 09:44 | 5

@LangeTijdGeleden | 04-07-21 | 09:51:
Het is een welbekende tactiek om gewoon een heel artikel af te doen als gezwets omdat de strekking ervan niet aansluit op hun utopische fantasiewereld. Dan is 1 verkeerde regel waarin nuance ontbreekt al genoeg om je vingers in je oren te stoppen en heel hard "lalalalala" te roepen en *alles* af te doen als gezwets.

peterdh | 04-07-21 | 09:58

Prima, ga uw gang. Na de F1 vanmiddag lees ik graag uw resultaat alhier in den paneelen.

FrankVeer | 04-07-21 | 10:06

@hork -- Wie stelt, bewijst.

tectonicos | 04-07-21 | 10:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Tijdens de hongerwinter stapten de stedelingen op de fiets om dwars door het front heen bij de boer een boterham te gaan kopen. De strategische waarde van eigen voedselproductie wordt nu volledig onderschat, regeren is vooruitzien. We zijn de lege supermarkten van vorig jaar al vergeten.

Complete steden bouwen op akkers die binnen honderd jaar onder de zee verdwijnen is het toppunt van stupiditeit. Van Nederland 1 grote stenen massa achter een gigantische dijk maken ook. Klimaatverandering voorkomen is een feestje wat internationale samenwerking vereist. China stoot inmiddels meer CO2 uit dan de G7 samen en groeit rustig door. Dat schip is gezonken, en China is gebaat bij een forse zeespiegelstijging, hun vijanden hebben daar meer pijn van dan China. Nederland moet zich niet blindstaren op het voorkomen van klimaatverandering, maar ook een Deltaplan maken hoe we die klimaatverandering gaan incasseren.

Nederland probeert aan stikstofnormen te voldoen die horen bij verschraalde zandgronden. Alsof het hier onbewoond is, alsof we ongerepte natuur hebben. Alleen al de stikstofneerslag uit ANDERE landen is te veel om deze droom waar te maken! Samen met sterke bevolkingsgroei zijn die streefwaarden al helemaal onhaalbaar.

Een kabinet over links klimaatfetisjen is dichterbij dan ooit. www.geenstijl.nl/5159927/totale-horro... Een stem op de VVD blijkt een stem op D66, GL, PvdA, Volt en het CDA.

Met dit beleid wordt Nederland een megacity uit de Film Judge Dredd. www.youtube.com/watch?v=Y9zBb3Q2Kso

Feynman | 04-07-21 | 09:43 | 8

@Feynman | 04-07-21 | 09:58: je kan wel een Engelstalig rapport van 56 pagina’s erbij halen, maar de eerste zin, metingen vanaf 1860, zijn toch duidelijk genoeg. Er is geen versnelling van de zeespiegelstijging. Meten is weten.

zwartzondersuiker | 04-07-21 | 10:05

Lege supermarkten? Heb ze hier niet gezien. Of u moet pleepapier bedoelen, maar dat komt niet van de boerderij.

Graaisnaaiert | 04-07-21 | 10:59
▼ 5 antwoorden verborgen

Aardige mail. Weegt niet op tegen de irritatie en afkeer die wordt veroorzaakt door het boeren kutvolk dat denkt dat er andere regels gelden voor hun. Omdat je toevallig beschikking hebt over een trekker betekent niet dat je die maar kunt gaan inzetten om je punt te maken. Zou lekker zijn als het zo werkt. Moeten slagers ook maar met messen gaan demonstreren? Donder op van de openbare weg met je klote vehikel.

R. Skickr | 04-07-21 | 09:43 | 1

Er gelden andere regels voor boeren. Verder heeft de gemiddelde kleuter betere argumenten dan wat je hier schrijft.

hisxxx | 04-07-21 | 13:14

"Dat Lubach zo nu en dan even lekker anti-landbouwgeluid laat horen is een effectieve inzet van het medium televisie door hogere machten."
...
En klaar. Met je 'hogere machten'

Nederland is overbevolkt en 80 tot 90% van agrarische producten wordt geëxporteerd. Het is handel. Goeie handel. Maar het is ook gestoord dat ik spullen hier in de supermarkt koop die in Afrika zijn gekweekt en vice versa. Laat je uitlopen. Pak die miljoenen. Ga lekker rentenieren in Forumland

YoMoms | 04-07-21 | 09:42 | 9

@Joris Beltsin | 04-07-21 | 09:57: Precies! Nederland heeft 1,82 miljoen hectare landbouwgrond, maar zou bijna 4 miljoen hectare nodig hebben om de eigen bevolking te kunnen voeden. Bron: PBL.

discriminazie | 04-07-21 | 10:08

@langetijdgeleden
Daarbij opgeteld ID er die sprake van een soort van schizofrene houding van de groene partijen. Zij zijn zonder uitzondering voor de EU en zijn immer groeiende uitbreiding. Eén groot en sterk Europa. Alles moet samen. De immigratie, de belasting, het leger, de gezondheidszorg, alles 1.

Maar nu ineens als het op de boeren aankomt (en we hun land nodig hebben om te voorzien van huizen voor 100k immigranten per jaar), dan ineens is het nationale beleid troef. Dan moeten we alleen rekening houden met onszelf. Dan ineens moeten boeren alleen voor de Nederlandse markt produceren en kan de rest van de wereld stikken. Behoorlijke schizofrene opvatting dus.

peterdh | 04-07-21 | 10:14
▼ 6 antwoorden verborgen

Het Haber-Bosch proces heeft het mogelijk gemaakt om stikstof om te zetten in ammoniak, kunstmest, actieve stikstof. Zonder deze uitvinding zouden er nog steeds regelmatig hongersnoden zijn, ook in het westen, overal. Naar schatting is gemiddeld 50% van de stikstof in een mens afkomstig uit een Haber-Bosch proces.

Een gevolg van het gebruik van het Haber-Bosch proces is dat er meer actieve stikstof op aarde komt. Die vindt zijn weg ook naar de natuur, en heeft een effect op die natuur. Is dat erg? Als je van heide houdt wellicht, maar als je meer van bomen houdt wellicht niet. Ammoniak is bepaald geen gif, maar plantenvoeding(kunstmest). De biomassa neemt toe als nooit tevoren.

Dat gejank over actieve stikstof. Wees blij dat we geen hongersnoden meer hebben. Eet eerst maar eens een jaar niet, en vertel daarna nog maar eens dat actieve stikstof slecht is.

Rest In Privacy | 04-07-21 | 09:40 | 1

Hear hear!

Joris Beltsin | 04-07-21 | 10:06

Misschien moeten boeren in het Westen het anders aanpakken. Hun land een beetje versnipperen. Geen megabedrijf meer. Middenstandsboer. Gemengd bedrijf. Coöperatief met je directe klanten om je heen. Je verkoopt topkwaliteit Scheelt zonder tussenhandel enorme marge. Geen idiote bankleningen nodig. Verder zorgt de boer voor het milieu. Eer van je werk, waardering van de mensen. De één doet er een Camping erbij. De ander een vlindertuin. Leeromgeving voor stadskinderen. Maar laat je niet wegjagen. Want ze zijn op je grond uit. Zij hebben namelijk hun eigen businessmodel.

squadra | 04-07-21 | 09:40 | 2

Droom lekker verder.

balustrade | 04-07-21 | 10:41

Ja een vlindertuin. Dat brengt geld in het laatje. Probleem in dit verhaal is dat je voor 10 koeien een melkmachine nodig hebt, en een tractor en andere zaken. Maar voor 50 koeien ook. Voor 100 koeien misschien 2 melkmachines, whatever. Punt is dat je een minimum aan kosten hebt voordat je uberhaupt een koe op je weiland kan zetten. Dat zal er toch uit gehaald moeten worden, en aangezien 1 koe gemiddeld 8000 liter melk geeft. Verkocht voor noem eens wat 10 ct / liter. Levert dat 800 euro per jaar per koe op. Da's 66 euro per maand. Per koe. Dus reken maar uit hoeveel koeien je nodig hebt voor aftrek van de machinerie, het weiland, het werknemersloon, reserves, belastingafdracht, eventuele vergunningen, verzekeringen, voer, veearts, de koe zelf moet gekocht worden, etc. Dacht jij het te redden met 10 koeien (660 euro per maand - al dit voorgaande?)

Of dacht je soms dat je vlindertuin de resterende noem eens wat 4000,- per maand oplevert 12 maanden per jaar?

peterdh | 04-07-21 | 21:34

Het eigenlijke probleem is dat er veeeeel te veel mensen op dit kleine stukje aarde rondlopen. En er komen er steeds meer. Helaas doet de regering of dit een soort onafwendbaar natuurverschijnsel is. Wat niet wegneemt dat de agrarische sector wel erg veel landoppervlak gebruikt; meer dan de helft van NL heeft een agrarische bestemming. Als je daarnaast ook nog overal zonneparken - die geen drol doen met zo’n continu bewolkte zomer als deze - en industriële blokkendozen neerzet, wordt het in zo’n klein landje erg dringen.

matatwork | 04-07-21 | 09:39 | 1

Het zou al schelen als we die zonneparken en industriële dozen zouden combineren, ook gezien de directe verbruiksmogelijkheden, zonder de stroom weer terug te voeren naar het net.

FrankVeer | 04-07-21 | 09:58

Mensen die echt iets maken en echt iets toevoegen hebben minder invloed dan de handelaren, investeerders en CEO's van financiële organisaties.

Hoe verder je verwijderd raakt van het echte product hoe groter de macht en de bonussen. Een vreemde wereld eigenlijk.

kloopindeslootjijook | 04-07-21 | 09:36 | 1

De beloning is recht tegengesteld aan toegevoegde waarde lijkt wel eens. De vernielers krijgen het meest. ¨Entfremdung¨ zeggen ze hiernaast.

squadra | 04-07-21 | 09:46

Ik hou van de boeren dus een beetje overlast heb ik er voor over. Kom op boeren!!

Waakvlam | 04-07-21 | 09:34 | 2

even kijken... hoe lang bestaan boeren al op deze planeet? Ze hebben de aarde toch al aardig verkloot, de natuur, het leven, de lieve vogeltjes, de lieve graantjes, de lieve bijtjes: de boeren hebben ons in hun macht! Rutte moet een excuus aanbieden en ik wil een boerenbevrijdingsdag hebben.
Boeren hebben geen bestaansrecht meer, want wij hebben McDonnalds, Kentucky, Unilever, Bayer en de Lidl en Albert Heijn! Zo, recht in uw facies.

nobodiesunmighty | 04-07-21 | 09:47

Als er een groep geen sorry hoeft te zeggen dan zijn het wel de boeren. Ik sta graag in de file voor deze hardwerkende mensen die op zoveel manieren het werken onmogelijk wordt gemaakt.

Tjatiswat | 04-07-21 | 09:33 | 5

Deze hardwerkende mensen ontvangen miljarden €€ aan EU-subsidie. En het grootste deel van die subsidie is gekoppeld aan de perceelsoppervlakte. Dus de meeste subsidie gaat naar de allergrootste landbouwbedrijven (Südzucker, British Sugar plc).
Kunnen we dat enorme bedrag niet beter inzetten voor research? Voor medisch onderzoek? Voor betere scholen en universiteiten?

theo-is-dood | 04-07-21 | 09:47

@theo-is-dood | 04-07-21 | 09:47: Maar dan de EU-subsidies stopzetten voor alle landen, dus ook Frankrijk met zijn wijnsubsidie en alle oostbloklanden. Moet je eens kijk hoelang het duur voordat heel de EU in de fik staat. Van mij mag die subsidie vandaag nog stoppen, maar zoals gezegd, dan wel in heel de EU.

FrankVeer | 04-07-21 | 10:00

@theo-is-dood | 04-07-21 | 09:47: u eet waarschijnlijk niet? Lijkt mij toch handig als er een groep zorgt dat wij elke dag voldoende voedsel hebben. Liever subsidie naar de boeren dan naar allerlei onbeduidende woke clubjes

Tjatiswat | 04-07-21 | 12:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Het wordt tijd dat die boeren alleen nog maar oogsten voor diegene(n) die achter hen staan. Dus geen melk meer in de latte macchiato voor die achterlijke NRC/D66/GL - woke tokkies.

lachenjoh | 04-07-21 | 09:32 | 3

ik ben absoluut niet woke en stem zeker geen partijkartel maar drink wel graag latte... wat nu??

Museveni | 04-07-21 | 11:39

@Museveni | 04-07-21 | 11:39:
Ligt eraan. Vind je dat alle boeren moeten verdwijnen? Dan verdwijnt ook de melk uit je latte.

peterdh | 04-07-21 | 21:38

Latte in mijn broekje

Ragnar_Lodbrok | 05-07-21 | 06:13

Helder stuk.

En inderdaad is het schimmig wie er achter de anti-boeren lobby zit, het lijkt van meerdere kanten te komen, maar wie is de opiniërende partij?

Wijze uit het Oosten | 04-07-21 | 09:32 | 2

Waarschijnlijk de groene kmer

Coolcalmcollected | 04-07-21 | 09:42

@Coolcalmcollected | 04-07-21 | 09:42: In een monsterverbond met het grootkapitaal, banken, deep state, de hoge ambtenarij, het establishment. Groenlinks kan alleen niet zo veel.

Rest In Privacy | 04-07-21 | 09:54

Onder andere bepaalde partijen willen dat wij van heel Nederland een stadsstaat moeten maken. Projecteer bijvoorbeeld New Dehli of Singapore over Nederland en je ziet waar ze naar toe willen.

meneer Q | 04-07-21 | 09:31 | 1

Dan weet je dus dat je belazerd wordt met al die klimaat verhalen. Er zijn zoveel dingen die haaks op elkaar staan, maar 'we' (ik niet dus) laten ons allemaal graag belazeren door onze overheid.

NerdAlert | 04-07-21 | 09:51

Voor de landbouw en het voeden van de burgers heeft de Unie al een andere regio aangewezen, ik vermoed iets van Oekraïne.

DeCynischeAmbtenaar | 04-07-21 | 09:29 | 1

Daar hanteren ze strengere normen dan hier qua milieu en dierenwelzijn. Dat 50 miljard exportoverschot verdwijnt als je de agro eruit zet. Geheel cf wens van de EU. En dan verdienen we die 50 miljard terug door onze klimaatbanen, want de energietransitie levert immers massa’s geld en banen op. Vraag maar aan D66.

Nichtsneues | 04-07-21 | 10:11

Goed verhaal. Forza Buik Billen Benen!

All_yall | 04-07-21 | 09:28 | 3

Vond trippel B wel een leuke naam weet nog steeds niet waarom Sweet Caroline oh oh oh zo boos werd.

Graaf_van_Hogendorp | 04-07-21 | 09:29

Als Nederland maar van die koeienlucht af is? Ik ben geen boer. Wel een vertukkerde Achterhoeker. Als ik eens een stuk richting het westen ga en daarna weer terug, en ruik in de auto op enig moment die koeienlucht, dan weet ik dat ik (gelukkig) weer bijna thuis ben.

Leptob | 04-07-21 | 09:27 | 1

Idem dito, hoewel ik nu het geluk heb om hier in de randstad naast een natuurgebied te wonen waar de koeien rondbanjeren, dus ik voel me elke dag nog wel een beetje thuis.

FrankVeer | 04-07-21 | 10:02

Ik vind het best een aardig betoog, maar de argumenten dat stikstof en CO2 juist goed is, vind ik mager. De schrijver weet ook dat door de massa immigratie er meer gebouwd moet worden. Daar zouden de boeren zich op moeten focussen. Er is maar beperkte ruimte en zonder de nieuwkomers hadden we 14 miljoen inwoners. Dan zouden er niet steeds nieuwe regels hoeven te komen. Geen nieuwe stikstof of CO2 eisen. Dat zou allemaal dalen door technologie die beter is dan in 1990. Denk aan zuinigere auto's, geïsoleerde huizen etc.
Dat er geen plek is voor boeren én steeds maar weer nieuwe mensen in een klein landje is een feit, dus schrijf liever CDA en VVD een brief dat ze moeten ophouden met die massa immigratie of jullie gaan allemaal gewoon staken.

Middensteun | 04-07-21 | 09:27 | 3

Precies. Het eigenlijke probleem is de explosieve groei van de wereldbevolking in arme landen, en het idiote idee van Europa om deze mensen binnen te halen zodat deze tóch al niet werkende sloebers hier, met het toegestopt krijgen van een huis en westerse levensstandaarden, een nog veel grotere ecologische voetprint veroorzaken.

Papa Jones | 04-07-21 | 09:31

@Papa Jones | 04-07-21 | 09:31: de eu is de welvaart aan het verdelen/ overhevelen naar hun goedvinden,uiteindelijk leidt dit tot een catastrofe

Coolcalmcollected | 04-07-21 | 09:44

Jij bent echt goed van het padje af of niet? Denk je dat die boeren, of uberhaupt iemand, om al die "vluchtelingen" gevraagd heeft? Is in deze de burger hier ooit om een mening gevraagd?

En dan vind jij het normaal dat je een bedrijf met bijbehorende grond waar mensen generaties lang dag en nacht aan hebben gewerkt maar even moeten opgeven? Je bent echt niet goed wijs.

Vanilla | 04-07-21 | 11:06

Ze hoeven van mij geen excuses aan te bieden, die boeren. Ik sta volledig achter ieder (boeren)protest dat gericht is tegen de corrupte tyfusbende die we onze overheid noemen.

VanBukkem | 04-07-21 | 09:26 | 1

En zo is het maar net!

staat het bier koud? | 04-07-21 | 09:29

Foxwild?

John McClane | 04-07-21 | 09:25 | 6

Een nummer van Jimi Hendrix?

knutsel_ | 04-07-21 | 10:06

Dochter van Kim

Ragnar_Lodbrok | 04-07-21 | 22:59
▼ 3 antwoorden verborgen

Goed stuk, mee eens, prutsclown!
Ga de kamer in!

laurentius | 04-07-21 | 09:22

Tja, de kern wordt wel benoemd. De boeren hebben geen invloed meer in Den Haag, de cda is vrijwel dood en de rest van de partijen kijkt alleen naar de boeren als er verkiezingen zijn. We leven niet meer in de 20e eeuw waar de lto de belangrijkste lobbyist was. Dit soort acties zijn helaas voor de boeren achterhoede gevechten. Wake up en kijk wat je nog wel kan redden, wat is jullie grote plan met de landbouwsector en presenteer dat en blijf daar continu op hameren. En ja, dan zul je ook moeten inleveren. Want op deze manier actie voeren gaat niet helpen.

Herr Inspector | 04-07-21 | 09:22 | 3

Dan heeft u het goed mis. De neo libs en de marxisten kijken verlekkerd naar de boeren. Niet om hun werk maar het land wat ze straks gaan achterlaten als ze gedwongen worden te stoppen vanwege cLiMatE chAnGe en ander Schrans Timmerfrans geneuzel. Zoveel grond om tiny houses op te pleuren, zoveel grond om windmolentjes op te knallen...

Graaf_van_Hogendorp | 04-07-21 | 09:27

@Graaf_van_Hogendorp | 04-07-21 | 09:27: begrijpend lezen overgeslagen op de basisschool? Kern van het punt is dat er niemand, op de BBB na( maar ook dat is marge) opkomt voor de boeren in de kamer. En dan wordt er inderdaad begerig gekeken naar de landerijen en percelen van de agrariërs. Dus claim die ruimte met een goed verhaal en een visie. Vlucht niet naar mogelijke toekomstige technieken, EU houdt dat toch tegen zie pulsvissen, maar laat als sector zien wat je kan bereiken en wees daarbij ook kritisch naar jezelf. Dit is ondanks een leuk geschreven artikel toch weer vooral vingerwijzing naar de ander.

Herr Inspector | 04-07-21 | 09:46

Herr inspector, welke claim en visie zou de NL landbouw nog meer moeten hebben dan "eigendomsrecht" en plantaardige productie? Want daar wordt die grond voor benut, niet om

varkens te laten grazen. En er zijn regels aan het gebruik van mineralen dus overbemesting is geen argument.

Nitr0gen | 04-07-21 | 10:58

"en landbouw deze stikstof (belangrijkste voedingsstof van planten) juist weer benut voor de groei van gewassen is het wel vreemd dat deze compleet weg gesaneerd wordt"

Lekker genuanceerd stukje van reaguurder prutsclown. Probleem is juist dat de stikstof helemaal NIET gebruikt wordt om gewassen te laten groeien, maar in de lucht, oppervlaktewater en kwetsbare natuurgebieden terechtkomt.

Het voedsel voor onze veeteelt wordt dageljks met scheepsladingen tegelijk uit andere landen geimporteerd. Daar wordt hier vervolgens meer vlees en melk mee geproduceerd dan wij ooit met zijn allen op kunnen eten. Wat achterblijft is krankzinnige hoeveelheden stikstof.

Als de stikstof gebruikt zou worden om planten te telen waarmee dieren gevoed zouden worden is het een ander verhaal. Maar dat gebeurt dus niet.

Voor wie zich wat meer wil verdiepen in de complexe materie:

ontspannennederland.nl

Andreas B. | 04-07-21 | 09:21 | 4

We hebben geen natuur maar uitsluitend cultuurgebieden.
Die postzegeltjes die u kwetsbaar noemt waren voorheen weelderige natuurlijke biotopen die vooral door menselijke activiteiten (bosbouw, veenwinning etc.) zijn verschraald en die we nu maar natuur hebben genoemd. Sowieso onverenigbaar met onze ligging aan de rivierdelta laat staan met zoveel mensen eromheen.

Joris Beltsin | 04-07-21 | 09:30

Je snapt toch wel dat boeren hun geproduceerde mest niet in de lucht blazen, lozen in oppervlakte water, of in bossen dumpen.
Deze mest wordt deels vergist voor energie opwekking, gebruikt voor bemesting, een deel gaat voor export.

VW, alles ist vorbei | 04-07-21 | 09:55

Er is een inheemse boom die het prima doet op stikstofrijke grond en waarvan de schors ooit werd gebruikt als veevoer: de iep.
Verder vind ik het aangehaalde voorbeeld zeer onverschillig jegens bosbouwers, die in feite ook agrariërs zijn. Misschien geeft het een beter beeld als de financiële schade aan de eigenaar van het iepenbos wordt uitgedrukt in aardappelvelden.

happen_maar | 04-07-21 | 10:39
▼ 1 antwoord verborgen

En god (rutte) zag dat het goed was en ging nadenken over een rutte 5,6,7,8,9 .

witchmaster | 04-07-21 | 09:21 | 2

Dat is in precies 1 werkweek mogelijk.

Jos Tiebent | 04-07-21 | 10:30

Nee, ze zijn al maanden aan het voorsorteren op Kaag 1

Mastermattie | 04-07-21 | 12:21

Om Nederland te breken, moeten de boeren gebroken worden. Het doel is Nederlanders horigen van een kapot geglobaliseerde EU-provincie te maken. Machteloos, gehoorzaam, hopeloos.

Rest In Privacy | 04-07-21 | 09:20

Veel succes met het aankomende protest. Hopelijk heeft het zin! Ga er voor!

bosmaloot | 04-07-21 | 09:19 | 4

Lekker eenzijdig verhaal , u is journalist?

Schipperke | 04-07-21 | 09:54

@theo-is-dood | 04-07-21 | 09:33: Dus alle boeren bij elkaar kregen minder subsidie dan de NPO terwijl het nut van boeren toch groter is.

Sinterbikske | 04-07-21 | 10:08

@theo-is-dood | 04-07-21 | 09:33: Theo, misschien is dit een verbazingwekkend standpunt, maar misschien moeten we keuzes maken. Je kunt op dit kleine stukje aardkloot niet én de meest efficiënte boerenbedrijven, én de meeste mensen, én de mooiste natuur herbergen. Wat we aan natuur hebben is prima zo als het is, en er is in de afgelopen 40 jaar heel veel bereikt om dat stabiel te houden. Misschien moeten we accepteren dat er geen ruimte is voor méér blauwgrasjes op schale grond. Dat het verstandiger is dat we onze kennis en kunde op het gebied van landbouw en veeteelt optimaal benutten, en dit niet overlaten aan Oekraïne. Wie zo veel prijs stelt op schrale grond gebiedjes, die staat het vrij om te verhuizen naar een gebied waar dit van nature rijkelijk aanwezig is. Dus doei!

marcoplarco | 04-07-21 | 10:17
▼ 1 antwoord verborgen

Over 200 jaar zal een D66 minister met langgestreken kop wel excuses aanbieden aan alle boeren-nabestaanden die dan in Zuid-Oekraine wonen. Voor herstelbetalingen is het dan nog wat te vroeg.

En verder zou de Postcodeloterij bij wet verboden moeten worden met al hun schimmige deugprojectjes. Of op zijn minst verplicht moeten worden geen BN-ers meer op vliegvakantie te sturen.

de Voorzittert | 04-07-21 | 09:19 | 4

Postcode loterij verbieden zal niet lukken, maar als iedereen met een beetje verstand zijn lidmaatschap gaat opzeggen is al winst voor Nederland.

civilian | 04-07-21 | 09:44

@civilian | 04-07-21 | 09:44: Mensen met een beetje verstand zijn geen lid van loterijen met vrijwel geen kansen op grote prijzen.

hisxxx | 04-07-21 | 13:39
▼ 1 antwoord verborgen

Mijn zegen hebben ze als ze alles platgooien!

Road Runner | 04-07-21 | 09:18 | 1

Net als in Frankrijk: met de giertank naar Den Haag.

Mastermattie | 04-07-21 | 12:15

Neemt deze tuinder het nou op voor de boeren?

Papa Jones | 04-07-21 | 09:17

@Prutsclown? Nieuw? Eerste werkdag een zondag?

Leptob | 04-07-21 | 09:16 | 3

Nee. Een reaguurder die iets in heeft gestuurd.

overVecht | 04-07-21 | 09:48

@overVecht | 04-07-21 | 09:48: Ik heb ook al eens iets ingestuurd. En is nog geplaatst ook. Ik vond mijzelf wel geweldig door de 500 reaguursels. Maar mijn getopicte inzending was gewoon onder de naam van een van de bekende topic schrijvers.

Leptob | 04-07-21 | 10:35

Het zal je godverdommmeeee gebeuren. Het is een soort toeslagen affaire. Als de overheid je wil vermalen dan gaat de overheid je vermalen.

Hemke-Valsema | 04-07-21 | 09:15 | 1

De Familie van Carola Schouten zit in de vleesvervangers. Corruptie? Het stikstof rapportje was een hobby projectje van 1 ambtenaar, die wat aanklooien met Excel. Toen er vragen kwamen in de kamer, bleek deze ene ambtenaar op vakantie. Corruptie goedpraten onder het motto van het milieu?

Astroturfer | 04-07-21 | 11:13

Dus diegene die werkt moet plaats maken voor diegene die niet werkt .
Levert wel extra stemmetjes op , dat dan weer wel .

likmegaties | 04-07-21 | 09:14 | 2

En omzet voor Miele en het gevangeniswezen.

Hemke-Valsema | 04-07-21 | 09:15

@Hemke-Valsema | 04-07-21 | 09:15: welk gevangeniswezen? Heel wat gevangenissen gesloten omdat de gefabriceerde statistieken aantonen dat de criminaliteit daalt.

Andersdenkend | 04-07-21 | 10:07

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen