Van gas los kost 40.000 euro. Hallo kerncentrale!
Gamechanger! In Groningen stemt helemaal niemand meer VVD
Allemaal even intunen op Nieuwsuur, want de NPO duwt -hoera- de EnergieTransitie om. Jarenlang mochten zelotische klimaatzaaiers dingen roepen op de NPO over 2030, 2040 en 2050. Over die Enorme Golf Zeewater Die Eraan Zit Te Komen, over Parijs, over Greta, over dat we maar 1 planeet hebben. In the end gaat het allemaal over Plan B, waarbij de B staat voor BETALEN. Het van het gas halen van een huis gaat VEERTIGDUIZEND EURO kosten, en dat geld is net zo foetsie als een tweet van een GroenLinkser. Cruciaal zinnetje uit het onderzoek: "Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel." Kortom: dat gaat jan met de pet danwel rob met de corduroy alsook constanteyn met de tweed en shaniqua met de legging helemaal niet doen. En helemaal niet met DWANG.
Kortom: Komt die kerncentrale! Maar waar? Borsele, Maasvlakte of Grunn?
Social
Reaguursels
InloggenEn dan is nog maar ongeveer 15% van het probleem opgelost ( als tenminste al die electriciteit groen is opgewekt ).
Om de rest aan te pakken zul je niet alleen het vervoer ( +/- 10.000,- jaar electrische auto ) aan moeten pakken, ook landbouw en industrie ( veelvoud van de kosten ). Armoede en ellende in aantocht, ik hoop dat de ER-ers een hekel hebben aan wonen, reizen en eten.
Ik blijf het stom vinden dat de politiek kijkt naar grote kerncentrales. Waarom kunnen ze niet inzetten op meerdere, kleine SMR-centrales? Die zijn veel sneller geplaatst, je hebt schaalvoordelen, je kunt ze steeds efficiënter bouwen en ze lekken ook niet, doordat er gewoon een intern koelsysteem gebruikt kan worden in plaats van een zee/rivier. Misschien is het niet zo'n groot prestigeproject, maar de Rijksoverheid kan wel groot inkopen doen, zodat niet iedere gemeente/provincie op zichzelf hoeft te onderhandelen over de prijs.
De kerncentrale hoort in Amsterdam. Daar kan het weinig kwaad mocht het ding onverhoopt exploderen.
We moeten zo snel mogelijk de doodlopende weg van warmtenetten en warmtepompen verlaten. Aardgas is de ideale transitiebrandstof en daarna warmtebatterijen om chemisch warmte op te slaan en te onttrekken.
Ik doe aan koud douchen met een lekkere warme trui aan. Heerlijk!
Goed idee, zou hem in Loppersum zetten. Leuk effect met aardbreuken en bevingen.
We worden dom gehouden door 'onze' media! Ooit gehoord in het nieuws dat Frankrijk 58 kernreactoren heeft en 70% van zijn energie behoeft daaruit haalt. NEE, want onze journalisten die het 'nieuws maken' vinden kern energie een vies woord!
Nederland gebruikt allang kernenergie. Wij importeren kernenergie uit Duitsland, Frankrijk en België voor stroom. o.a. voor de elektrische autootjes
@Boeddha18 | 02-03-21 | 11:38: Niet uit Duitsland, Merkel heeft alle kerncentrales dichtgegooid. We importeren wel bruinkool stroom, goed voor het milieu want geen uitstoot in Nederland behalve bij oostenwind.
Kom maar door met die kerncentrale in Groningen, Mark!
Getekend, een Stadjer.
Amsterdam kan wel een kerncentrale gebruiken toch? Zitte n oo veel verbruikers. Is nog wel plek naast de huidge Vattenfall centrale...
Aan de westkant van Adam is een havengebied ingericht waar nauwlijks activiteiten plaats vinden. Een prachtige lokatie voor een kerncentrale.
Je zou best een kolencentrale kunnen ombouwen tot kerncentrale. In beide gevallen moet er water warm gemaakt worden om een turbine aan te drijven. De electrische infrastructuur ligt er dan al wat tijd, geld en materialen scheelt.
Is er dan iemand die gelooft dat je een investering terugverdient doordat je straks minder betaalt voor je gas/elektra? De oorverdovende stilte bij Essent en consorten spreekt toch boekdelen? Die jongens hebben duizenden werknemers, een top die miljoenen binnenharkt. Noem mij eens een bedrijf dat stil gaat zitten laten gebeuren dat hun inkomstenstroom naar beneden gaat? Waarom zou je in hemelsnaam geloven dat als je nu 20K in je huis stopt, dat je maandbedrag met 100/mnd omlaag gaat en je dus in in 200 maanden (sic) die ínvestering' terugverdiend en Vattenvall en consorten op hun rug gaan liggen en zeggen: jeetje al die mensen kopen een warmtepomp en isoleren hun huizen en nu krijgen we steeds minder geld. Donder toch op. Het geld blijf je betalen. Als je nu 200 per maand inlevert, dan lever je dat nog steeds, en meer. Alleen voor andere dingen. Kortom, niks terugverdienen. En de eerste politicus die mij kan uitleggen wat van het gas-af gaat toevoegen aan oplossen van het klimaatprobleem moet nog komen. Want op mij komt het over als je plintjes afkitten, terwijl je dak op instorten staat. Laten we eens wat andere shit aanpakken, echte milieuproblemen. Iets van plastic-vervuiling, afvalverwerking/scheiding, biodiversiteit bevorderen, overbevissing aanpakken. En CO2 reductie? Ga godverdomme bomen planten. Maak. Parken. Jezus.
Als gas 1 euro per kuub kost voor kleinverbruikers, dan ben je er al hoor. En die verhoging is gewoon al via de energiebelasting te regelen.
Hulde voor uw bijdrage!
Praat even met de bewoners van de Nijmeegse wijk Meijhorst. Die waren ook (verplicht) van het gas af. Zaten met dekens om in hun huizen tijdens de laatste vorstperiode, omdat de veelgeprezen warmtepomp het op geen stukken na trok.
Wat is er met het klimaat dan?
Niks maar het gaat beter wanneer u meer betaald.
In de plaats van de rookpluim (CO2 bevattend) van de RWE kolencentrale (/GL mode aan bah, vieze kolen /GL mode uit) heb je in Grunn dan uitzicht op de waterdamppluim (ja, bevat alleen water H2O) uit de koeltoren. Een beetje Groene Khmer lid kiest dan toch voor de onschuldige waterdamp?
Nee natuurlijk niet, Waterdamp is net zo erg: www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uit...
Gouden kans voor de woningcorporaties om de huren flink op te schroeven.
Heel Europa gaat aan het gas,word zelfs een nieuwe leiding getrokken uit Rusland,en Nederland gaat als enige van het gas af.....
Een soort Texas in Europa dus
is brave politiek, het Rusland van Poetin is erg afhankelijk van exporteren van grondstoffen (ja, aardgas is dat ook) om het land te laten draaien.
@DeCynischeAmbtenaar | 02-03-21 | 09:42: Ja, want we maken ons ook al jaren enorm druk over de olie uit landen waar vrouwen, homo's en andere types gewoon gelyncht worden... Oh nee, dat doen we niet. Dat komt door Shell. Maar ja, dat zijn veel banen en die betalen ook heel veel belasting. Oh wacht. Helemaal niet. De democratie is een lobbycratie, dit is het duidelijkst. Rusland is bad, dus gas is bad. Shell is goed, dus olie is goed, dus Qatar is goed.
De enige argumentatie die stand houdt om minder gas te gaan gebruiken is de mensen in Groningen. Ik heb twee alternatieven waardoor we Groningen leeg kunnen pompen. 1. Een toeslag op gas/m3, waardoor Nederland betaald voor de schade die we veroorzaken. Dat geldt moet 1 op 1 bij de groningers terechtkomen, belastingreductie, jaarlijkste bonus, weetikhet. 2. IJsselmeer inpolderen, Groningen 2.0 maken, alle Groningers daarheen verhuizen, Groningen 1.0 leegpompen, en teruggeven aan de natuur, in ruil voor alle shit die we hebben gesloopt door het IJsselmeer af te schaffen. Da's tenminste een lachen project waar we nog een beetje trots op kunnen zijn. Heel de wereld gaat ons uitlachen, maar fuck them!
@BBRDWR | 02-03-21 | 09:53: het moment dat bij mij de gaskraan dicht gaat, komt er gewoon een gastank in de tuin staan met een leiding naar de meterkast.
We hebben al Texaco, dus wij waren al Texas van Europa.
Je zou verwachten dat er wat ophef zou ontstaan over het totaal achterlijke van het gas af plan. Maar nee. Doodse stilte, onvoorstelbaar. De NOS werkt ook graag mee, artikel staat niet meer in een lijstje of op de homepage, moest er echt naar zoeken.
Groningen is netto ontvanger binnen het koninkrijk der nederlanden. Het wordt hoog tijd, dat zij gaan nadenken over hoe zij dat gat willen dichten. Ergens zullen zij offers moeten brengen, hetzij door ongemak te accepteren, of door niet langer de ontwikkelingshulp uit het rijke westen aan te pakken.
Pff wat een belachelijk idee. We hebben weinig geprofiteerd van de gasopbrengsten over de jaren heen. Bovendien, er lijken mij slimmere keuzes dan een kerncentrale in bevingsgebied te bouwen. Er zijn nog wel oude centrales, op die plekken kun je prima een nieuwe neerzetten...
Laat ik nou het idee hebben dat de Randstad gefinancierd wordt met belastinggeld uit de provincies, zoals Brabant, Friesland, Groningen, Twente enz. enz. enz. Dankzij al het overgemaakte belastinggeld uit de regio's waar echte harde euro's worden vediende kan Den Haag geld uitstrooien over de Rotterdamse haven, Schiphol en de KLM, de HSL en over de ministeries in Den Haag.
Dan negeer je fijntjes de miljarden aan gasbaten die al jaren uit Groningen komen waar ze al jaren tientallen (zo niet honderden) miljoenen meer van hadden moeten ontvangen om risico van aardbevingen te beperken. Dan hadden we nu geen problemen met scheurende boerderijtjes en beperken van de gaswinning hoeven hebben.
Ik ga voorspellen dat GroenLinks binnen een decennia de partij is met de meeste miljonairs.
Een keuken verdien je ook niet terug. Wat een dom bericht weer. Voor die 40k heb je tevens vloerverwarming en nieuwe kozijnen. Dat hoort gewoon bij een fatsoenlijke woning, net als een keuken.
Hoeveel ik voor een keuken uitgeef bepaal ik zelf. Ik word dan niet gedwonegen door een stel milieu nazi's om 40K aan mijn huis te verspijkeren voor een totaal onnodig en zinloos plan.
En de mensen die het niet kunnen betalen? Die moeten maar gewoon hun huis verkopen en gaan huren? Een keuken kun je tweedehands kopen en zelf installeren.
@Miss Silly,
Dat huurhuis is al vergeven aan migranten.
Gaat u maar het leger des heils.
Ik heb afgelopen jaar een nieuwbouwwoning gekocht, een van de laatste met een gas aansluiting. ‘Van het gas af- voorbereid’ was een optie in de keuzelijst. Kosten? 33000 euro. Zonder warmtepomp!
Alleen voegen nieuwe kozijnen en vloerverwarming een bepaald comfort toe. Van het gas af is geen duidelijke toename in comfort ofzo. Je hebt een andere versie van verwarming, that's it. Je kunt het niet 1 op 1 vergelijken. Koken op gas vs inductie bijvoorbeeld is gewoon kun je iets voor zeggen, maar de manier van verwarmen is wat anders dan de verwarming zelf.
Van god los gaan is goedkoper
Gemeente Hollands Kroon wil er vast wel eentje neerzetten naast die datacentra. Win win. Bij mij in de achtertuin is ook prima.
En van het gas af doe ik wel met een paar HTM's, optiefen met je warmtepomp.
Gaan dan wel al die windmolens weg? Dan zeg ik deal!
Kunnen we niet per referendum beslissen waar de nieuwe kerncentrale moet worden gebouwd? Ik stem voor Amsterdam.
Voor veel kleine woningen hoeft het echt niet zoveel te kosten. Een boilertje voor je warm water en een mooie elektrische radiator in elke kamer en je bent er wel. Oh en de kook plaat vervangen.
Brrrr wat is het koud hier, is dan het spreekwoord. Om een ruimte te verwarmen moet je er toch echt energie in steken (volgens telsell niet) om het behaaglijk te krijgen. Ik denk dat in uw situatie de skipak verkoop gaat stijgen.
En een hele elektra rekening van heb ik jou daar.
Het is niet even de kookplaat vervangen. Je groepenkast moet waarschijnlijk ook aangepast worden, nieuwe elektra kabels trekken, perilex moet geplaatst worden. Vervolgens je gehele pannenset vervangen voor inductie.
Kosten lopen snel op hoor.
@usb stok | 02-03-21 | 09:48:
Inductie kookplaten heb je ook gewoon op 230 volt en die pannenset is echt niet zo duur in de aanschaf.
@MFvGeel | 02-03-21 | 10:28:
Ja oke, maar als je inductie gaat koken doe het dan gelijk goed. Heb zelf geen goede ervaring met 230v inductieplaten.
"Kortom, door de Nederlandse huishoudens ‘van het gas af’ te halen, zullen de Nederlandse energiecentrales ‘aan het gas’ gaan! Helaas voor GroenLinks heeft u de warmtepomp hoofdzakelijk nodig in de winter, het moment waarop zonnepanelen nog maar 5% capaciteit hebben…"
Staan bij jou die panelen in je bilnaad ofzo? Ik heb de afgelopen dagen dat er zulk mooi ijs lag gewoon 90% gehaald van de gemiddelde zomerdag afgelopen zomer. Zonnepanelen werken echt. Maar ik ga voorlopig niet van het gas af..
Mensen vergeten ook denk ik dat voor 40% van de huishoudens zonnepanelen niet interessant zijn vanwege de kutwoning die ze hebben. Maar dat neemt niet weg dat zonnepanelen wel kunnen werken voor de rest. Laat die lkker op gas en de subsidies voor panelen betalen.
(herhaling)
Nieuwsuur (NOS)
10:10 - 11:00 (50 min.)
Nederland2
Natuurlijk gaat zich dat wel terug verdienen.
Ze gaan gewoon de prijs van aardgas vertienvoudigen en dan roepen; Zie je wel, een warmtepomp is veel goedkoper.
Gaat sowieso gebeuren dat die gasprijs stijgt. Onze oosterburen gaan nu massaal op gas over, zelfde voor onze zuiderburen. Wat denk je dat dat met de prijs gaat doen?
@MFvGeel | 02-03-21 | 08:32: Er is op dit moment zoveel gas gevonden en beschikbaar dat de landen die het hebben van gekkigheid niet weten hoe ze er de komende 100 jaar van afkomen. Kijk maar eens naar het gasveld tussen Quatar en Iran. Slochteren is daarbij vergeleken een belletje. De Russen halen over Slochterengroottes hun schouders op. Ook de Amerikanen hebben heel veel gas over. Daarom balen ze van de gaspijpleidingen van Rusland naar Duitsland. Nee, gas genoeg. Meer dan genoeg. Het enige is dat je het transport moet regelen. Dat is veel gedoe en kost tijd. De Duitsers weten dat gas een goedkope en overvloedig beschikbare brandstof is voor de economie. Dat ze het een groen imago kunnen geven om de groene gekkies mee te krijgen is mooi meegenomen. Afijn, ze versterken met al dat goedkope gas hun concurrentiepositie ten opzichte van andere landen, zoals …… oh wacht!
@Graaier | 02-03-21 | 08:38:
Europa verbruikt op dit moment ongeveer 500 miljard kuub aardgas per jaar. De helft daarvan is import. Rusland heeft de grootst bekende voorraad, ongeveer genoeg om Europa voor 100 jaar van gas te voorzien. Als Duitsland en Belgie gaan opschalen qua gasverbruik, dan gaat die consumptie van Europa dus nog stijgen. Let op, jaar of 40 a 50 en dan zijn de gemakkelijk winbare voorraden op. Die prijzen gaan echt stijgen, reken daar maar op. Schaarse goederen worden duurder en als ze je bij de ballen hebben gaat de prijs zeker omhoog.
@MFvGeel | 02-03-21 | 08:51: Grootste probleem blijft dat die mooie fossiele brandstoffen die ons zover hebben gebracht en brengen straks op zijn. Dat komt omdat de geile, domme en egoïstische mensch steeds meer mensen op aarde zet die allemaal een huis, auto en koelkast willen. Het meest groene wat je kunt doen is geboortebeperking bij de Afrikanen, Aziaten en om meerdere redenen bij de Islamofacisten. Maar dat levert geen geld op voor de industrie en politici worden er niet mee herkozen. Jammer, dus daarom gaan mevrouw, ik en de kinderen verder met ons te pletter consumeren nu het nog kan.
@MFvGeel,
over 50 jaar is de aarde zover opgewarmd dat u helemaal geen verwarming meer nodig heeft.
Douche water komt lauw uit de kraan.
Volgens de klimaatmafia.
@Graaier | 02-03-21 | 09:01: er is nog nooit zo veel olie voorhanden geweest
@De Profundus | 02-03-21 | 09:37:
Opwarming van de aarde vertaalt zich vooral in meer extreem weer. Als je meer energie in een systeem stopt wordt het instabieler. Een beetje net zoals je dat met natuurkunde ooit geleerd hebt, als gassen warmer worden gaan de moleculen sneller bewegen. Zo werkt dat ook met ons weersysteem. Die lui in de VS die in hurricane alley wonen zijn redelijk fucked zeg maar. Hier zouden we nog wel eens een temperatuurdaling kunnen krijgen als de Noordpool definitief smelt en de oceaan anders gaat stromen. Geen warme golfstroom meer op onze kust, maar koud water uit het noorden is de voorspelling.
@MFvGeel | 02-03-21 | 08:51: in Quatar en SA zitten onmetelijke voorraden in de bodem. Shell (rdsa) heeft al een procedé om van aardgas synthetische diesel te maken.
@theo-is-dood | 02-03-21 | 12:45:
Er zit daar minder dan in Rusland, cijfers zijn gewoon op te zoeken. En Europa is niet het enige werelddeel dat gas gebruikt.
Ambitieuze klimaatplannen hebben niet te maken met het klimaat. En alles met poen, macht en zelfpijperij.
precies. Het herverdelen van kapitaal (lees: stelen).
Heel eenzijdige rapportage. Terwijl de nul-op-de-meter projecten uit de staatsruif hebben gevreten en daarbij maximaal gecasht hebben zijn er tal van alternatieven in de markt ontstaan die rond de 20.000 euro liggen of zelfs nog veel lager. Bekende van me heeft zonnepanelen en een hoge temperatuur warmtepomp laten aanleggen voor rond de 20k. Verder niets gedaan aan extra isolatie, want die HT warmtepomp stookt gewoon elektrisch bij als het moet. Maandlasten zo ver omlaag dat hij ondanks de afbetaling van zijn lening (moet in 15 jaar) per maand minder kwijt is dan voorheen.
We kunnen nieuwbouw al energie-negatief bouwen. Als we de winst daar nou eens afzetten tegen wat lapmiddelen in de bestaande bebouwing? Dan kan die niet nul-op-de-meter, maar"minder-op-de-meter" worden en kom je een heel eind met een paar ingrepen.
Als je dan vervolgens die bestaande bebouwing op termijn uitfaseert komt het vanzelf goed.
En wanneer is die woning gebouwd? 1930?
En hoe wil je bestaande bebouwing uitfaseren? Bij koopwoningen is dat echt onmogelijk, zeker bij bijvoorbeeld rijtjeswoningen of flats. Voor de rest is het een kulverhaal: de gemiddelde woning gasvrij maken betekent echt extra isoleren, betere beglazing en ook wat verzinnen voor ventilatie. Pas halverwege de jaren 90 zijn woningen echt beduidend beter geïsoleerd dat je met minder extra ingrepen gasloos kan worden. Maar ook dan is het nog niet zo eenvoudig als je stelt.
@Ome_BW | 02-03-21 | 08:24:
Er gaan regelmatig hele wijken plat in steden voor herontwikkeling. Huizen gaan niet oneindig mee, vooral die meuk niet die in de jaren 60-70 gebouwd is.
En gasvrij hoeft niet meteen energieneutraal en met maximaal comfort te zijn. Dat is de fout die vaak gemaakt wordt. Veel mensen zitten nu ook al in een slecht geisoleerde woning waarbij ze alleen de begane grond warm stoken. Hoezo moeten die opeens maximaal comfort hebben? Als zij de keuze hebben tussen 20k extra uitgeven of gewoon hetzelfde comfort als daarvoor en iets lagere lasten, dan weet ik wel wat die groep kiest.
Als je 18 graden celcius een comfortabele temperatuur vind is er niks aan hand.
Dit is een typisch "ja maar ik ken iemand die" verhaal. 01
@Wiezewalakristalix | 02-03-21 | 08:49:
Het is een praktijkvoorbeeld. Het kan dus gewoon wel. De situaties waarin het vooral moeilijk zal blijken is bij gezinnen die een flink energieverbruik hebben.
Nieuwbouw (vrijstaand) energie negatief bouwen kost minimaal 6230 euro per m2.. Ik heb er naar gezocht inderdaad... Wel cool.. maar ook niet echt haalbaar
@MFvGeel: die wijken die plat gaan zijn allen huurwoningen, geen koopwoningen. Huurwoningen zijn per definitie vaak enorm slecht geïsoleerd en vaak enkelglas.
@Epistulae_Morales | 02-03-21 | 10:04:
Staat nog in z'n kinderschoenen, dat speelt wel mee. Punt is dat als we nu gaan inzetten op meer doen dan die paar schaampaneeltjes die ze nu vaak gebruiken om de rekensom rond te krijgen, dat we daar de vruchten van gaan plukken. Of wat ook voorkomt, dat nieuwbouw minder geisoleerd wordt omdat het aangesloten is op stadsverwarming die voor het gemak als duurzaam mee wordt gerekend.
@Ome_BW | 02-03-21 | 10:27:
Dat is ook de strategie voor de komende jaren, om eerst de corporaties grote projecten te laten doen. Daarmee wordt de markt volwassen en kan er ervaring opgedaan worden met standaardoplossingen. Als huiseigenaar zit ik er wel een beetje tegenaan te hikken. Bouwbedrijven zijn nu sowieso druk, dus hoge tarieven en als alleenstaande kantoorslaaf verbruik je niet zo heel veel, dus lastig om met een goede oplossing te komen.
Hoe moet ik me een HT warmtepomp voorstellen die gewoon elektrisch bijstookt als het moet? Voor een beetje huis staat je warmtepomp dan gewoon 4-5 KW per uur bij te stoken. Dat kost echt klauwen met geld.
Een warmtepomp is juist van voordeel als je die bij een lage temperatuur kan laten draaien. Dat is enkel mogelijk als je huis voldoende geïsoleerd is en je een fijnmazig gelegde vloerverwarming hebt. Ergo, loont zich dat enkel bij nieuwbouw of huizen die stevig gerenoveerd worden. En zelfs daar is de overweging aan het gas te blijven (met zonnepanelen voor warm water) een zeer goede keus.
Ik heb ruim 12 jaar een warmtepomp en ben tevreden. Een gasoplossing zou niet slechter zijn geweest, maar die koelt niet in de zomer.
De enige partijen die een realistische kijk op de toekomst hebben en rekening houden met de portemonnee van de burgers zijn de PVV en FvD. Alle andere kartel partijen kunnen wat mij betreft direct het ronde archief in.
Volgens berekeningen met computermodellen kost het 40k euro. Dus in de praktijk zal zeker 2 a 3 keer hoger uitvallen.
Daarbij, als alle huizen gasloos zijn en dus elektriciteit gebruiken dan zal het hele elektriciteitsnet aangepast moeten worden. Vanaf de centrale tot uw stopcontact.; door heel nederland. Als we dan ook nog elektrisch gaan rijden........
En hoe komen we aan die stroom? Oh ja, juist met gascentrales...... Kortom een hele exercitie die tientallen jaren van ellende (storingen, open wegen want bedrading moet aangepast, etc. etc.) en de klimaatwinst is in het gunstigste geval NUL.
De burger moet een mega investering doen en wordt in het proces afhankelijk gemaakt van 1 aanbieder van stroom met alle monopolie-gevolgen van dien voor NUL klimaatwinst.
Ik zeg do...... Denk goed na wie je stemt over 2 weken; nu kan het nog teruggedraaid worden.
Al gingen wij alle 17 miljoen nu ter plekke dood; in het klimaat zul je daar helemaal niets van terug zien.
Wij stellen niets voor op de schaal van klimaat.
@frickY | 02-03-21 | 08:31: De crematoria krijgen het dan even druk en de Duitsers zouden ze dan weer moeten bedienen. Wordt geen frisse boel. Daarbij de extra CO2 uitstoot zal niet van de lucht zijn. Laten we ons allen in de biocentrales mieteren. Eerst tot pallets hakselen natuurlijk.
Welke partij zwicht niet voor de lobbyisten? Graag een objectief stemadvies.
De overwegende windrichting in Nederland is ZW. Groningen is de beste plek.
Bovendien staat het ook laag voor wat betreft het BRP. Laagste staat Zeeland maar dan krijgen wij de shit allemaal over ons heen. Nee Groningen enige solidariteit past.
Laat al die Groningers maar eens snel de uitzending van Lubach over kernenergie bekijken.
40.000 e daar ga je het echt niet mee redden, zeker niet voor een ouder huis .
De meeste huizen zijn uit de jaren 60 ik denk die gaan zeker naar +100.000
Gl is een auto verkoper ,deze auto kan jaren mee .
2jaar later staat die auto in de garage .
U bent echt de eerste met dit probleem, nog nooit zo iets mee gemaakt.
Je hebt gelijk, ik vermoed dat de 40.000e gemiddeld per huishouden is. Van deze huishoudens zijn er namelijk ook een flink aantal die op stadsvermarming zitten en die zitten al niet op het gasnet. Die effenen die extra kosten voor een ouder huis.
Als ik het goed heb, ongeveer 6,5 miljoen huishoudens hier in NL. Dus de goede rekenaars onder ons reaguurders weten dan wat dit grapje gaat kosten. Laten we even gunstig rekenen en dat je 40% terugkrijgt (echter zal dat in werkelijkheid wel lager liggen) en je begrijpt dat geen weldenkend mens dat gaat doen laat staan kan opbrengen.
ik heb een jaren 30 woning, 4 verdiepingen en enkelglas. En ik heb het nooit koud en CV staat hoogstens op 18,5. Moet ik dan ook van het gas af?
@jaozeejtie | 02-03-21 | 07:57: Thierry zit er niet ver naast met 1000 miljard.
Van gas los in een jaren 70 woning inclusief isolatie kost 35.000 euro, van gas los met een woning die we vanaf de jaren 90 bouwen is een stuk goedkoper. Een kerncentrale kost 10 miljard. Van dat geld kun je ook zo'n 300 000 huizen aardgasvrij maken en bespaar je zo'n 6000GWh aan energieverbruik. Kerncentrale Borssele wekt ongeveer 4000GWh op. Kortom, kernenergie is duur dus je kan je geld beter in vraagreductie steken.
Wat lees jij al die onzin?
Heb je een onderbouwing van die cijfers? Ik wil best geloven dat isolatie de totale energieconsumptie van een doorsneegezin verlaagt maar het gasverbruik zal gecompenseerd worden via het stopcontact en dan tel ik nog niet eens de Tesla straks en de nog verder te verwachten groei van devices in een gezin mee.
ik kom bij Groen Links mensjes thuis. Die hebben alles in hun huis geïsoleerd voor tig miljard. En als ik daar binnen kom staat altijd de CV op 24. Bij mij niks geïsoleerd, enkel glas, CV op standje laag en mijn energierek. is ieder jaar lager. Lol.
Van het gas los kost Nederlandse particulieren 20 duizend Euro x 7 miljoen huizen is 140 miljoen Euro.
De totale aardgasbaten voor de overheid waren 417 miljard Euro.
Goh, hoe zouden we dit nu oplossen?
140 miljard tipo.. daarbij, het bedrag per woning is veel hoger, do the math.
dus 20.000 x 7.000.000 = 140 miljoen volgens u??? Is uw naam Jesse Klaver?
@therealbraindump | 02-03-21 | 07:41:
Laten we even van die 40.000 per huis uitgaan, veel te hoog, maar soit. De helft was via de energierekening terug te verdienen, dus fifty-fifty betalen door overheid en huiseigenaren, dan kom je op die 140 miljard.
Even in perspectief, het begrotingsoverschot in 2019 was 14 miljard. Tien jaar investeren door de overheid, dan ben je er vanaf. Kost ff wat, maar dan ben je wel klaar voor de toekomst.
Het kan overigens veel goedkoper, maar dat is een andere discussie.
Yasser heeft zich nooit echt bekommert om Groningen. Dit is voor de bühne dus ga weg en ga je bemoeien met teveel witte mannen in het Nederlands elftal. De witte werkende man is langzamerhand het meest gediscrimineerde ras.
Heeft Yasser niet een zus of verre neef of zo wonen in Groningen?
@Timide_Aso | 02-03-21 | 08:11: nee, hij heeft wel een tante in Marokko.
Nou, ik neem lekker een nieuwe C.V. met vloerverwarming in heel het huis en meerdere zones regelbaar... Laat eerst die klimaathippies maar zo'n warmtepomp kopen, dan wacht ik wel tot de prijs wat gunstiger is en de techniek zo ver is dat het een kleinere unit is en hij wel heel je huis warm krijgt in de winter.
Begrijp niet zo goed wat er mis is met een kerncentrale in Groningen. Zijn ze bang voor meer aardbevingen of zo? Ik zie het verband niet.
De aarbevingen blijven doorgaan, ook als er niks meer gewonnen woord. Wat was ook alweer de reden dat het in Fukushima mis ging?
@BrokenTipi | 02-03-21 | 07:46: tsunami golven sloegen over de beschermingsbarricade. Deze muur was te laag. Het zeewater schakelde de nood aggregaat uit waardoor de centrale de kernsplijting niet meer onder controle kon houden omdat het geen koelwater meer kon pompen.
@P-unit | 02-03-21 | 07:57: oke, verkeerd voorbeeld, maar dat neemt niet weg dat kerncentrales en aardbevingen geen goede combinatie zijn. In België is dat zelfs een punt geweest, omdat ze konden instorten bij een aarbeving hoger dan 6.5 op de schaal van Richter. Volgens mij waren kerncentrales in Nederland relatief veilig, omdat ze niet in de buurt van een tektonische plaat zouden worden gebouwd. Dat wordt anders wanneer je het bij een deels leeggepompte gasbubbel plaatst. Begrijp me niet verkeerd: ik ben voor kerncentrales. Ik vind het gewoon geen goed idee om dit in een gebied te doen waar aarbevingen plaatsvinden. En daarom ben ik wel bang voor de combinatie aarbeving en cerncentrales. Fukushima was geen goed voorbeeld, excuus.
In werkelijkheid was het een nog iets complexer verhaal en naar mijn mening is slechte politieke inmenging gedraal van "anti-nuke" politici de uiteindelijke oorzaak dat het zo ver mis kon gaan. Aan de andere kant moeten we vooral niet vergeten dat de ergst mogelijke ramp die met een moderne PWR of BWR kan gebeuren (een full station blackout resulterende in een meervoudige meltdown en "loss of containment") en de totaal schade is... 0 doden (misschien 2 als je 2 twijfelgevallen van medewerkers meetelt die voldoende straling hebben ontvangen om MISSCHIEN hun kanker te verklaren.) En een steeds kleiner wordend gebied tijdelijk onleefbaar (en dan alleen onleefbaar als je een onrealistisch rekenmodel voor de effecten van straling hanteert). Ohh en een enorme blinde vlek voor het leed en de gevolgen van die Tsunami, waar vele gemeenschappen aan de kust nog steeds niet bovenop gekomen zijn.
Onze jesse... zegt dat zijn zus wordt gediscrimineerd om haar achternaam, maar ze is wel afgestudeerd en praktiserend arts. Blijkbaar toch gelukt. Waar is dan dat quotum voor nodig?
Waarom zou je iemand die Klaver heet discrimineren om haar achternaam?
Zolang er op globaal niveau niet over het aanpakken van de bevolkingsgroei gepraat wordt .... de goedkoopste maatregel.
Is niet nodig:
www.bbc.com/news/health-53409521
China zit al onder de magische geboorte index van 2.1, India nog maar net erboven. We gaan er met z'n allen aan.
hehe.... eindelijk.
@Montu | 02-03-21 | 07:15:
Maar Afrika explodeert ....
Het realisme begint er eindelijk een beetje in te dalen. En dan weet ik niet of de prijs van het vervangen van een groot deel van het elektriciteitsnet als meegerekend is. Want die koper kabeltjes die er nu liggen kunnen het niet aan als iedereen tegelijkertijd de piepers electrisch opzet, de Tesla aan de laadkabel hangt en de thermostaat een paar graad hoger draait.
Die koper kabels worden in situ gecoat met bij kamertemperatuur supergeleidend GroenLinksium. Geen zorgen daarover dus.
De prijs van een linkse hobby..
Van god los is gratis .
Prachtig!
www.telegraaf.nl/c/1549207505/
Paar 100 euro voor het afkoppelen. Kraantje dicht, meter weg, afdoppen. Snel verdiend.
Nog een bindende terugkijktip: in Nieuwsuur was vanavond een knakker die voor ZEVENTIG MILLE zijn huis gasloos had gemaakt. En nu had hij isolatieplaten aangebracht aan het plafond op de begane grond want.... HIJ KREEG ZIJN HUIS NIET WARM !
Op advies van Pritt Stift naar Nieuwsuur gekeken waar voorafgaand een PVV-video werd getoond in het kader van Zendtijd voor Politieke Partijen, waarna Nieuwsuur presentator Jeroen Wollaars: 'Het gaat er in deze campagne nog nauwelijks over, maar we staan aan het begin van een ongekende verbouwing. Alle 9 miljoen woningen en gebouwen moeten van het gas af, voor het klimaat. In 20 wijken waar men er als proef al mee begonnen is, is nu voor het eerst gekeken naar de kosten. Die blijken veel hoger dan verwacht. Het grootste deel is niet terug te verdienen via besparing op de energierekening'.
Van het gas los gaat dus 350 miljard kosten. Maar dan heb je ook niks. Tot zo ver de totaal debiele plannen van Diederik Samson.
Da’s niet helemaal waar , dat geld gaat naar zijn vrienden en aanverwante bedrijven.
@ja,diedus! | 02-03-21 | 00:51:
En naar Doekie Terpstra als voorzitter van een of andere installateursclub die uit landsbelang (en uiteraard niet uit eigenbelang) ons allen aan de warmtepomp wil hebben.
Hahaha. Groningen wil gern kerncentrale. Nee, een miljardeninvestering en een magneet voor hoger opgeleiden moet je niet willen.
Wat ze wel willen is een spoorbaan naar Amsterdam om de bintjes mee te vervoeren.
Nou ja goed punt. En het is inderdaad ook een goed idee, en ook door ervaring gesteund, dat als je een kerncentrale plant je dit altijd doet in het geologisch minst stabiele gebied. Waar is anders de avontuur in alles?
Uranium is ook geen oneindige energiebron. Bij het huidige gebruik is er meen ik nog iets van 50 jaar aan uranium beschikbaar. Van thorium is er drie keer zoveel aanwezig, maar die centrales staan nog in de kinderschoenen. De snelste oplossing is een bevolkingsreductie naar 500 miljoen. Met een globale kwartkindpolitiek kan dat vrij snel worden bereikt.
Elk kind in vieren delen gaat t wel hard van ja.
@Continuum | 02-03-21 | 00:13:
haha, zo kun je het ook zien.
als je een kerbom dropt op bepaalde delen van de wereld "helpt" dat ja. Zulk soort oplossingen zijn erger dan het probleem.
Een globale geboortepolitiek is ongeveer even bereikbaar als het terravormen van Venus. En dat laatste gaat een stuk sneller, binnen een miljoen jaar bij extrapolatie van technologische progressie.
@Mazzelstof | 02-03-21 | 05:47: zou ik niet te hard zeggen. Een jaar in lockdown had ook niemand voor mogelijk gehouden dat mensen daartoe gedwongen zouden worden maar dat gebeurt dus ook.
voorstander!
De snelste oplossing is aardwarmte. Die is oneindig. Duur, maar zeker mogelijk
Een kerncentrale in Groningen. Groningen met z’n aardbevingen. Dat ging in Fuckmachine (Japan) ook zo goed. Deo er lekker 1 op de Maasvlakte, IJburg (daar willen ze geen windmolen en je moet toch watt), Petten, en Braboland en klaar
Die dingen zijn best aardbevingsbestendig te bouwen. Tsunamis zijn hier redelijk zeldzaam (mits dat canarische eiland niet half in zee schuift) dus het belangrijkste is om die centrales in groningen bestendig te maken tegen John Deeres.
Even kijk wat ervoor nodig was.
Magnitude-9.0, 39-metre high tsunami.
The earthquake had effects on a global scale. Seismic waves caused icebergs to break off in Antarctica, water in Norwegian fjords to splash back and forth. The quake shortened Earth’s day by 1.8 microseconds (µs) and shifted its figure axis by 17 centimetres (cm).
Data from high-precision GPS instruments show that parts of Japan shifted by as much as 13 feet (4 meters) as the fault plates lurched due to the earthquake.
This shift in the position of the figure axis will cause the Earth to wobble a bit differently as it rotates
Best veilig dus.
@lekgoot | 02-03-21 | 00:06: Echt overal waar het misging en gaat met kernenergie was de kans op de ontstane calamiteit zeer klein.. en toch gebeurde het.
Afgezet tegen de immense schade, is het risico dus nog steeds groot.
NB: Als Fukushima bij Utrecht had gestaan, was het gebied onbewoonbaar geworden, voor zeker 120 jaar, dat Amsterdam ook volledig bevat.
Dus had je letterlijk het hele land kunnen opdoeken...
@Epistulae_Morales | 02-03-21 | 10:18:
Dat gebied is nu ook onbewoonbaar.
Liever een kerncentrale dan 5 swoepcentrales binnen 2 kilometer van mijn huis. Overtuigend aan getoond door onder andere JA21 dat we niet zonder kunnen!
40k?? Ja een kleine tussenwoning wellicht. Ik heb een 1/2 van een dubbel, mid jaren 70 woning, alle vloeren beton, in de spouw zit al tempex in, iets meer dan 140m2 wonen. Alleen al voor het ventileren en wtw moet ik heel het huis zowat slopen voor al die ventilatie kanalen. Het lijkt wel alsof die klimaat populisten enkel denken dat wanneer je de spouw opvult, dak en vloer isoleert je direct een warmtepomp en wat zonnepanelen je huis gasloos hebt. Maar dat is dus niet zo. Ventileren is het meest belangrijk, zeker als je alles dichtmaakt. Doordat ik al bij de bouw af tempex in de spouw heb zitten kan ik niet de gewenste isolatie waarde bereiken dus dat feest gaat bij deze woningen niet door. Ja dan van binnenuit isoleren en het huis kleiner maken, ook dat is een heel gedoe. De vorige eigenaar heeft een mooie kunststof schuifpui laten plaatsen, prima ding met isolatie glas erin... maar helaas er kan geen hr +++ in. Om überhaupt een warmtepomp en gasloos te worden dient je woning de warmte vast te houden, ook als de verwarming uit staat. Ik zie dit niet gebeuren voor dit type woningen, maar ook heel veel bestaande woningen is dit onbegonnen werk.
Hoge temperatuur warmtepomp. Kost iets meer dan een normale in het verbruik, maar je hoeft niet extra te isoleren omdat ie dezelfde temperatuur haalt als een CV. En voor dat extra verbruik pleur je een paar extra panelen op het dak. Die dingen worden nog elk jaar efficienter, dus na een jaar of 15 vervangen door een efficienter exemplaar en je bent helemaal het heertje.
@MFvGeel | 02-03-21 | 08:26: isoleren is dus niet nodig, gewoon een warmtepomp en zonnepanelen en je kan van het gas af. Het is zo simpel. Ik maar denken dat heel de keet potdicht moet isoleren en een wtw systeem moest aanleggen. Nu net een jaar een nieuwe cv ketel, dus over een jaar of 10 kijk ik wel weer verder.
@MFvGeel | 02-03-21 | 08:26: Max 65 graden, heb geen vloerverwarming en dus zou ik extra radiatoren moeten plaatsen om de lagere temperatuur op te kunnen vangen. Ook een covectorput van 3 meter, die werkt enkel bij hoge temperatuur, ook die moet dan vervangen worden. Al met al een forse kostenpost en nog maar de vraag of het rendabel en comfortabel is.
Hoog tijd dat we de sportscholen weer opengooien. Dan kunnen we op zo'n hometrainer een dynamo aansluiten, die op zijn beurt stroom levert voor een kleine motor, die dan weer een turbine aandrijft. Ja, ja, ik weet het al, ik klets een hoop onzin. Ik ben dan ook niet verder gekomen dan mijn veterstrikdiploma.
Jesse, groningen.... de stad van Ronald Koeman!
Fijn dat het CPB nu eens eindelijk dit gegeven bevestigt, het is gewoon niet op te brengen danwel rendabel om op volledig op stroom over te gaan. Het is nu zeker na deze Coronacrisis nergens meer een potje om dit uit te betalen. Nu maar hopen dat het gezonde verstand GL/Klaver stemmen kost. Eet af en toe vlees en laat de hersens werken zou je de groenlinksers willen adviseren. Maar goed, die komen hier helaas niet iets lezen vermoed ik.
Als we nu volledig op stroom zouden overgaan, denk ik, dat we regelmatig, al dan niet gecontroleerde, stroomonderbrekingen zullen hebben/krijgen. Texas zou wat dat betreft een wake-up-call moeten zijn. Maar, nu ben ik maar een leek.
@kweethetooknietbeter | 01-03-21 | 23:41:
Bijna de hele infrastructuur moet dan ook inderdaad worden vernieuwd, dan voorkom je uitval. Maar allemaal niet te betalen.
Potjes om uit te betalen zijn eerst door onszelf gevuld. Sigaren uit eigen doos dus.
Groningen lijkt me geen goed idee met aardbevingen. Maar in Borssele, Maasvlakte, of hartje Amsterdam, prima idee. Koelwater kunnen ze zo uit het Ei halen.
Mij lijkt IJburg in 020 een pracht lokatie.
Gaat Baudet met z’n 1000 miljard straks ook nog gelijk krijgen....
300+ miljard voor woningen
Wat kost het de industrie?
Die hebben lobbyisten en staan dus buiten schot...
Dat was altijd al zo klaar als een klontje. Des te jammerder dat hij dit helemaal heeft laten zitten en volledig doorgeslagen is. De bedragen die links altijd noemde, enkele tientallen miljarden over 30 jaar, waren uitsluitend wat uitvoeringskosten voor de overheid. Vergeet ook niet de elektriciteitsproductie en een complete heraanleg van het elektriciteitsnet.
Aangezien een groot deel van de huidige energieprijzen bestaan uit Energiebelasting, BTW en accijnzen zal bij een vermindering van energiegebruik met (bij voorbeeld) 50 % door besparing of door zelfopwekking van energie de belastinginkomsten op energiegebruik met eenzelfde percentage dalen. Het is voor iedereen een heldere zaak dat de overheid deze daling van belastinginkomsten niet kan omzetten in vermindering van overheidsuitgaven door bv een regiment raamambtenaren te ontslaan of geen AOW of WW meer uit te keren. De overheid zal dus zoeken naar alternatieve belastinginkomsten met als resultaat dat je met je investering op energiebesparing geen donder opgeschoten ben.
De overheid heeft de Opslag Duurzame Energie in 8 jaar tijd vernegentienvoudigt. Belasting van gas is nagenoeg verdubbeld in dezelfde periode. SDE+ is verachtvoudigt, welke voor een hogere gas/elektriciteitsprijs zorgt. Vanaf 2023 wordt de saldering van zonnepanelen afgebouwd naar 0. Al je teruggeleverde energie is dan nog 20%/25% waard.
Kortom het is appeltje-eitje voor onze overheid om nieuwe belastingen te verzinnen.
Precies dat dus. Minder belasting & accijns op het een betekent onherroepelijk een verhoging van het ander. De zakken van de overheid zijn doorgaans altijd goed gevuld en maar zelden vol genoeg. Dus - linksom (...) of rechtsom (...) - betalen zul je en betalen ga je.
Zodra ze ons met torenhoge ecotax van het gas afgeperst hebben en we allemaal 100% over zijn op stroom, gaan de accijnzen daarop door het dak. Zo voorspelbaar.
Isolatie belasting! Hoe beter geïsoleerd hoe meer je betaald. Even simpel als geniaal. Kom er maar in Jesse.
kerncentrale in Groningen, meteen doen, gezellig, radioactiviteit is overal.
Goed dat er ein-de-lijk wat discussie is over kernenergie! Zo snel mogelijk een stuk of drie bouwen van die dingen. Maar kernsplijting is ook niet ideaal, we moeten nog verder kijken. Kernfusie is de toekomst, en die toekomst komt er wellicht ook al snel aan:
www.iter.org/proj/ITERMilestones
Dat "binnenkort een doorbraak" heb ik de afgelopen 30 jaar al te vaak gehoord. Gewoon op basis van de huidige techniek bouwen, dat voorkomt teleurstellingen en tegenvallers.
@SkepticalRealist | 01-03-21 | 23:12: dat zeg ik ook, eerst maar eens een stuk of 3 'normale' reactoren, op basis van kernsplijting i.p.v. -fusie.
Op 1 januari 2020 telde Nederland 7,9 miljoen woningen.
7,9 miljoen x 40.000 euro = 316 miljard euro
Ik zie een verdienmodel, maar niet voor de burger.
Voor die 316 miljard euri kun je ook 10 kerncentrales bouwen, energieprobleem opgelost, en eentje mag er wel bij mij in de achtertuin, ben ik ook weer eens milieubewust bezig.
@R30 | 01-03-21 | 22:54: gas is schoon. En van 312 miljard kan je heeeuul veel gas kopen. Lekker alles zo laten is mijn mening
@Krijgtheenenweer | 01-03-21 | 22:56: Precies
Het grote verschil is dat kerncentrales wel rendabel en goede investeringen zijn. Komt dus niet uit de belastingpot.
Doe maar Maasvlakte; dicht bij veel veelgebruikers, en als het mis gaat ligt De Haag best gunstig.
Ja, sorry hoor,
het is ook best ingewikkeld met al de provincies in de provincie ;-)
Rutte bedoelde te zeggen:
"Zeeland wil twee nieuwe mega-kerncentrales"
www.telegraaf.nl/financieel/112597032...
.
Dan kan Groningen voor de sier nog wat windmolens en zonnepanelen doen,
iedereen weer blij en kunnen we als land verder.
.
PS En *nee* die zogenaamde fact-check zonder cijfers op nu punt nl
dat we zonder zonder kunnen is niet de werkelijkheid maar wensdenken..
Ik heb een vraag aan de reageerders die in een huis met een plat dak wonen. Vraag, moet hier om de zoveel jaar onderhoud gepleegt worden om lekkages te voorkomen? Vraag 2, Hoe voer je die dan uit met geplaatste zonnepanelen? Roept u maar, ik ben nieuwsgierig.
20-25 jaar bij bitumen, 40-50 jaar bij epdm en >50 jaar bij een groen dak. Zonnepanelen op stellingen verankerd door tegels. Veel werk eens in de 20-50 jaar, maar geen gaten
Wat je kan doen is een groen dak nemen. Gaat je dak ca 15jaar langer van mee. Plus de bonus van verkoeling van het huis eronder en betere opbrengst van de zonnepanelen erboven. En de bijtjes niet vergeten.
Ik doe o.a dakwerk, en huizen met zonnepanelen sla ik over. Teveel gedoe. Bij lekkage zijn de kosten om de panelen te verwijderen en daarna weer terug te plaatsen al meer dan 700 euro.
Zorg dat bij werkzaamheden de panelen simpel te verwijderen en te verplaatsen zijn.
@Clemsel | 01-03-21 | 22:51: onder de panelen groeit niets... tussen de panelen wel, maar dus niet bij een Oost-West ligging. Warmte in de zomer komt via de ramen, niet via het dak - bijtjes komen niet op een groen dak af... althans, ik heb ze nog nooit waargenomen op mijn 50m2
@Sinterbikske | 01-03-21 | 22:52: Duidelijk, dank voor je antwoord.
Omgeving Eemshaven zou een goede plek zijn, maar vind inderdaad maar eens een Groninger die er voor is om de kolen (punt intended) uit het vuur te halen voor de energiebehoefte van heel Nederland ... met het gas heeft ze het met name ellende gebracht.
In de stad Groningen zie je her en der projecten ontstaan die zogenaamd worden opgestart omdat de leidingen van de nutsbedrijven verouderd zijn. Mensen wordt wijsgemaakt dat hun woningen vernieuwde riolering, aansluiting op het elektra, water en gas krijgen. Bij veel van die projecten zijn ze nu bezig met inventariseren wat nodig is. En het ligt er echt zo duimendik bovenop dat het enige doel van die projecten is om mensen van het gas af te krijgen. Het liefst zouden ze alle woningen aansluiten op stokpaardjes als een warmtenet, als dat echt niet kan een warmtepomp en als dat echt niet kan rest (voor huurwoningen) slechts de sloop. Nieuwe gasleidingen zijn geen optie. Je weet dat het gebeurt, maar iedere betrokkene zal het altijd ontkennen, totdat er uiteindelijk een zogenaamd verrassend rapportje ligt met de consequenties van het project wat ze dan toch snel doordrukken.
Waarom moet verduurzamen rendabel zijn? Trouwen, kinderen, vakanties, uiteten, het is allemaal niet rendabel. We doen het omdat we het leuk vinden of omdat we het belangrijk vinden. Is verduurzamen niet belangrijk genoeg zodat het vooral eerst rendabel moet zijn?
Inderdaad, verduurzamen is niet belangrijk, het is bedacht om het klootjesvolk onder controle te houden.
Je verdient er niks aan, Verduurzamen is eenmaal een dure hobby met een lage entertainment waarde... dus als je kan kiezen tussen 3x oer jaar op vakantie of verduurzamen, weten jij en ik allang wat iedereen kiest.
Mooi, dus jij gaat met een feestelijk gevoel € 40.000 of meer umsonst in je huis investeren. Veel plezier ermee!
Dus, als ik het goed begrijp moeten we de overstap naar gasloos rendabel maken. Ik heb een heel goed idee daarvoor. Maggik maggik maggik?
Nou, ok, omdat jullie zo aandringen. We gaan de gasprijzen..... verhogen! Ja, dat is het, inclusief belastingen en transportheffingen. Dus, als we nu zorgen dat de gasrekening per huishouden ieder jaar weer verdubbelt zijn we over 5 jaar allemaal ... jaja, trompetten en toeters, 100% gasloos!
Was getekend, 120 van de 150 kamerzetels.
Waarom geen stoom!
@Hatseflat | 01-03-21 | 22:34:
Stoom en kokend water? Breng ze niet op nog betere ideeen...
Ja, en voor de mensen die nu al wel 40K kunnen ophoesten geven we nu 25K subsidie op een warmtepomp en andere rotzooi. De mensen die dat even niet op de plank hebben liggen, knijpen we eerst uit via oplopende gastarieven en die kunnen bovendien later de subsidie op hun buik schrijven.
Ja, en dan noemen we het milieuheffing en doen we net of we de milieuschade berekenen in vooraf in rekening brengen. Het echte probleem: overbevolking subsidiëren en moedigen we aan met kinderbijslag, schoolbijdragen en huursubsidie voor de onrendabelen.
En al die gasheffing die ze straks mislopen? Dat wordt warmtepompheffing na heffing.
Geen probleem joh, ik gooi wel een extra blokkie in de haard...
Ik heb al PV-panelen en een zonneboiler, dus heel veel zal t mij nt raken...
Wat vinden we ergens van en wat weten we ergens van...
Het is wel duidelijk dat de kamer die zich in deze waanzinnige klimaatplannen heeft laten rommelen hier niets van weet.
@de honden blaffen... | 01-03-21 | 22:57: Dat weten ze verduiveld goed, maar het interesseert ze nog minder dan de kleur van de geraniums het bloemperk voor de Ridderzaal.
Wederom zien we hier waarom het zeer nadelig is om een minister-president te hebben zonder visie. Het zou van visie getuigd hebben als in 2011 bij wet was vastgelegd dat er in Nederland voor een periode van vijftig jaar iedere vijf jaar één kerncentrale met een thermisch vermogen van circa 0,5 - 1 GW in aanbouw zou worden genomen, uitgaande van een reactorlevensduur van vijftig tot zestig jaar. Deze kerncentrales zouden een behoorlijk deel van de basislast voor hun rekening nemen.
Het is weer geweldig dat niemand in Nederland consensusland het gasverbod ter discussie stelt. In Duitsland gaan ze op grote schaal aan het gas, maar wij piekeren er niet over, want Groningen, want Poetin. In werkelijkheid is dat wat genuanceerder, maar daarvoor moet je bij Syp Wynia wezen, een van de weinige zelfstandig denkende personen in dit lemmingenland.
Heel Europa stapt over op goedkoop Russisch gas, maar wij moeten er inderdaad vanaf, met bizarre gevolgen. Wij hebben geen vijanden nodig, wij hebben onze eigen overheid al. Onvoorstelbaar dat dat tuig nog niet door een woedende menigte uit het pluche gerukt is en met pek en veren het kachot ingeschopt is.
Pal aan de grens wonen wordt steeds voordeliger inderdaad...
Ik heb recent een goeie houtkachel geïnstalleerd, in Den haag is men al wat langer volledig de weg kwijt.
Wanneer zullen ze zelf beseffen dat er naast energie nagenoeg niets uit Groningen komt? Ik vind het op de aardbevingen na best een goed idee... maar die bevingen zijn best wel een dingetje.
Als inwoner van de provincie Groningen, kan ik stellen dat dat dingetje met die bevingen nogal overdreven wordt. Als je een modern gebouw goed fundeert, is er niets aan de hand.
Suukerbiet'n en Beerenburg, vrind. Onmisbaar.
@The_iron_boar | 01-03-21 | 22:29: Ik ben ooit es wakker geschrokken omdat ons huis in een dorp onder Groningen flink door elkaar geschud werd, en dat was een verdomd stevig huis. Denk niet dat er veel overdreven aan is.
@The_iron_boar | 01-03-21 | 22:29
En wat doe je dan met alle niet-moderne gebouwen? Als inwoner van de provincie Groningen weet jij vast wel dat er daar best een aantal van staan.
@Ceristimo | 01-03-21 | 22:41: Een nieuwe kerncentrale kan gewoon aardbevingproof worden gebouwd. Het gaat om lichte bevingen.
Wat ze met alle niet-moderne gebouwen doen? Maakt mij niet uit. In de aardbevingsgebieden wonen toch vooral kanslozen.
Kernenergie is de toekomst, daarna thorium- of kernfusiecentrales. Een huis verduurzamen is altijd mooi maar niet realistisch om op korte termijn dit landelijk door te voeren.
De voordelen:
-Voor elke kerncentrale kunnen 1000 windmolens afgebroken worden
- CO2 vraagstuk - opgelost
- het is de groenste energie
- afval is minimaal
- geen extreme pieken/dalen wanneer gebruik gemaakt moet worden van alt. energie.
- toenemende vraag aan energie - opgelost
- prijs voor electriciteit gaat omlaag
- woningen hoeven niet overhaast omgebouwd te worden
- importeren van electriciteit dat gewonnen behoort tot de mogelijkheden.
Het is nog even wachten op de politiek maar uiteindelijk is dit de enige reële oplossing. Groenlinks/D'66 zouden hier voor moeten zijn maar ik ben bang dat zij vasthouden aan hun ouderwetse standpunten. En dat siert hun niet.
1000 vogelhakselaars lijkt me een zeer lage schatting
@Joffri | 01-03-21 | 22:29: Inderdaad. Ik denk dat 10.000 meer in de richting komt...
Kerncentrales zijn uitstekend voor de basislast, de minimale stroom behoefte die je dag en nacht hebt. Voor piek en bijsturen zijn ze minder cq totaal ongeschikt. Kerncentrales zijn namelijk.kastig op- of af te schakelen. Wind en zon zijn ook niet direct geschikt hiervoor omdat ze aanbod gestuurd zijn. Je moet dan toch gascentrales ernaast hebben of stroom overschot produceren, omzetten in H2 (met fors rendementsverlies) en die in gascentrales voor piekvraag opstoken.
Dan graaf ik toch gewoon zo een tank in in mijn achtertuin? dan hoef ik ook niet meer te betalen voor het gasnet, en laat ik eens per jaar of twee een kereltje uit polen aanrijden met zo een grote tankwagen. opgelost?
Ja maar dat mag niet natuurlijk he, je moet natuurlijk wel gewoon 600% (!) energiebesparing en btw betalen, anders krijg je een naheffing
U wilt zelfstandig zijn?
FOEI! Wat denkt u wel?! Elke politicus zal verwachten dat u geld inlevert, u bent immers verkapt bezit van de staat / EU.
Een beetje zelf gaan lopen kloten en niks meer bijdragen... De gedachte alleen al.
Je kan beginnen met een butagas fornuis. Kost me 2 flessen per jaar. 30 euro per fles. Ben niet zuinig met koken, uren stoven, bakken, koken. Geeft n.l. meer energie dan aardgas. Ideaal.
@entredeuxbieres | 01-03-21 | 23:17: Helaas is koken maar een miniscuul deel van de totale gasafname van een gemiddeld huishouden. Verwarming en warm water zijn de topperTs.
Klavertje wil en betaalbare huisvesting voor iedereen en emissielloze woningen.
Logisch dat deze duurder worden. Ik meen dat hooguit 50% van de energiebehoefte uit duurzame bronnen kan worden opgewekt.
Uit het hoofd weet ik niet wat de energieprijs is maar ik weet wel dat enkel WOZ-parken geen subsidie meer krijgen. Andere inititieven wel. Met 5mrd SDE per jaar ga je het niet redden. Voorts is de infrastructuur niet berekned op teruglevering of afname./ Gisteren hoorde ik niemand daarover. Ik ben voor verduurzaming maar zoals Rutte zegt overtoepen is niet nodig.
Wil het rijk de stap maken dan moet de vrije markt veel meer sturing krijgen. Opwekking versnippert; infra is een chaos en zonneparken zijn een stap terug.
@GS vind een grafiekje van de energietransitie in de landen om ons heen op de site. Dan wordt duidelijk dat gas een belangrijke grondstof is voor de overbrugging naar koolstofarm in andere landen.
50%b uit duurzame bronnen? Ik weet niet wat de definitievan 'duurzaam' dan is in deze context maar als het windmolens, water turbines, getijde generatoren etc. zijn dan denk ik dat 5% al aan de hoge kant is.
Ach ja, vertel een leugen vaak genoeg en men gaat erin geloven.
Dit gaat toch over de klimaatverandering die door de (huidige) mens veroorzaakt zou zijn? Het klimaat dat sinds het miljarden jaren bestaat één kenmerk heeft: het verandert.
De zeespiegel stijgt ook al een paarduizend jaar. Het schijnt nu iets te versnellen, maar nog lang niet het stijgingstempo van vlak na de laatste ijstijd.
Nog een leuke: een kerncentrale met warmtekrachtkoppeling zou in Groningen een enorm kassenbouw potentieel opleveren: verwarmen met restwarmte levert dat enorm veel werkgelegenheid, energie en besparing op aardgas op.
Ik vrees dat het vertrouwen in Groningen bij velen nog onder 0 zit.
@Harry.Langezwaal | 01-03-21 | 23:20: Zetten we dat ding toch lekker op de Maasvlakte, meteen kassen nabij.
U kunt wel leuk tegen de verduurzaming van woningen zijn, maar wat is uw plan (als woningen eigenaar) als de gasprijs straks enorm stijgt? Blijft u de gasketel dan gebruiken?
Vingertoploze handschoenen, prima voor het thuiswerken
Ik kan op hout stoken en bezit een paar hectare bosgrond. Wie doet me wat.
Tja, onze overheid gaat ons dwingen, vluchten kan niet meer... stemmen op partijen die niet vergeten dat ze het voor ons doen zou wat kunne helpen, maar welke partij zou dat moeten zijn?
De gasprijs zal niet veel stijgen.
De belasting op gas wel.
Stookolie.
Houtkachel? oliekachel? Als gas onbetaalbaar wordt gaan mensen vanzelf de bomen in het park omhakken en in de fik steken om het warm te krijgen. De mensen die niet al vroegtijdig 40k op de plank hebben liggen zullen t.z.t. ook niet het geld hebben om exorbitante gasprijzen op te kunnen hoesten. Gelukkig worden de winters steeds korter en minder koud!
De VVD is een sekte die van onderen wordt gevoed door ambtenaren. Krijgen meer dan gemiddeld betaald voor zeer ondermaats werk. Daarom is de sekte zo groot. Daarnaast worden er op grote schaal gelden weggezet om feestjes, onrendabele projecten, consultants, seminars, ach de lijst is schier eindeloos. Ook de semi-afhankelijken zijn min of meer gekochte ambtenaren. Het geld kan niet op. Zoals al eerder geduid, het piramide spel is eindig. Geschiedenisleraar weet wel wanneer het tipping point is bereikt.
Hoeveel zeearenden kost deze transitie?
Waarschijnlijk tot ze bijna op zijn.
40K waarvan de helft niet wordt terugverdiend.
Vergeet niet dat de realiteit van Rutte c.s. maakbaar is:
Dan verhogen we toch gewoon de belasting op gas (in stapjes) met 50%?
En toen was het ineens wel rendabel om van het gas te gaan.
"rendabel" want zodra iedereen gedwongen overgestapt is gaat de ecotax op stroom door het dak. Want het kan toch niet zo zijn dat je de bevolking een voordeeltje gunt ten koste van de staatskas? Populisme!
Die draaimolens worden gefinancierd door banken. Die hebben gegarandeerd 8% winst op iedere euro. Elk jaar weer.
En dat is dan ook de reden dat die dingen overal staan.
De enige reden.
Het is toch ergens ook wel weer schattig hoe die klimaathysterie ons hiertoe heeft gebracht...
Wat ik als bewoner van de provincie Groningen van het idee vindt om een kerncentrale te bouwen in de Eemshaven, Jesse? Ik vind het helemaal prima. Ik denk dat zelfs GL het met mij eens is, dat dat beter is dan de kolencentrales die er nu staan. Zelf vind ik het ook beter dan windmolens. Naast aardgas is het de toekomst van de energievoorziening in Nederland.
Deze grunninger vind het ook prima!
Geven minder overlast dan windturbines.
Ik heb dan weer totaal geen last van de kolencentrale. Prima centrale.
Grappig dat het uiteindelijk Klaver zal zijn die de laatste nagel in de klimaats-doodskist mept. In navolging van zijn voorgangers, die de eerste sloegen met hun ongeïnformeerde protesten uit de ‘80s. Mij boeit het niet meer, als blotebillenmans dit soort onzin mag ventileren, mag ik ook overstappen op houtskool omdat aardgas zo slecht is.
Dom snotjochie...
Ik moet altijd denken aan de 'Stop zure regen' acties die rond 1985 werden gehouden, gesponsord door de overheid via 'Postbus 51'. De helft van onze bossen zou toen al onherstelbaar zijn aangetast door Shell, BP, Esso, de Amercentrale, de Hoogovens, DSM en Borssele. Het was echt de noodklok. Mensen in het jaar 2000 zouden met speciale paraplu's de straat op moeten, omdat de regen door de normale exemplaren heen zou branden. Toen het IJzeren gordijn viel, bleek al snel dat de bedrijven die door de overheid, milieudefensie en Greenpeace werden aangewezen als oorzaak, helemaal niet de oorzaak te zijn, maar de shit kwam gewoon uit Oost-Duitsland...
Gat in de ozonlaag is ook zo een verhaal. De mens kan kennelijk niet zonder religie, vandaar dat klimafaat.
@Canis.bonus.es | 01-03-21 | 22:25: Klopt, de aangeboren fight or flight reactie. Bij gebrek aan direct gevaar zoals honger, roofdieren en vijandige stammen richt men de aandacht op imaginaire problemen.
@The_iron_boar | 01-03-21 | 22:13: Gut, je hebt nooit gehoord van denox en rookgasontzwaveling. Maar goed, het geen idee hebben waar je het over hebt is altijd handig bij het hebben van sterke meningen. Dat geldt ook voor de chemicus hieronder die ons leert hoe het ècht zit met de ozon. Hadden we maar zulke intellectuele grootheden bij het bestrijden van de echt grote problemen, zoals roofdieren en vijandige stammen.
3 locaties met 4 units, 4 locaties met 3 units . hoe moeilijk kan het zijn? Ben je van al het gezeik af als je het CO2 shit verhaaltje gelooft. Meteen stoppen met f*cking windmolens op land en zonneparken en klaar. Maar dat is te veel voor Jessetje en de rest v d kartel klojo's .(Dombo's.)
Tijd voor de aanschaf van een agregaat op diesel. Iemand ervaring? Gaat om vrieskast, ijskast en telefoon.
Diesel is pas rendabel bij afstanden > 30.000 per jaar. Bij Hornbach verkopen ze prima 1 kW aggregaatjes op benzine voor bijna nop
Iedere kermisexploïtant en ieder tropenziekenhuisje heeft zo’n dieselaggregaatje
Zo iets is eigenlijk al te groot, maar veel kleiner is er niet: www.dewitschijndel.nl/powerkick-800-i...
@Homer P. Simpson | 01-03-21 | 22:07: sorry ik ben een leek maar dat snap ik niet. Zijn diesel aggregaten zoveel duurder dan benzine? Wat bedoel je met afstanden? Heb je het over autos?
@W_F | 01-03-21 | 22:10: Mooi ding, dat ze zo klein zijn verbaast me.
Als we nu eens beginnen met iedereen die op GL en D66 stemt verplichten om voor het einde van 2021 hun woning van het gas te halen.
Weet ik zeker dat bijde partijen met niet meer dan 1 zetel uit de verkiezingen komen.
Hoezo aan het eind van dit jaar? Op 18 maart. Plus allemaal minstens één asielzoeker in huis. Hun kinderen moeten bovendien tot hun 40e thuis blijven wonen teneinde statushouders op de sociale huurwoningmarkt voorrang te geven.
En een windmolen in hun achtertuin. Allemaal. En zelf de dode vogels opruimen. In de biobak In De #1 GK enclave kunnen ze er nu al niet meer om lachen, kijken hoe ze het vinden als die dingen in het IJ staan en hun 17e eeuwse huisjes voor 40 K verbouwd moeten worden om over te kunnen schakelen op elektriek
Waarom toch van het gas halen ??
Frau Merkel heeft voor de komende 50 jr een contract voor gaslevering met Putin geregeld!!
Heeft een ieder hier dat goed gesnopen ?
@mameloe | 01-03-21 | 22:12: En dat gas is goedkoper van het gas van de NAM.
Stelt u zich toch eens voor dat we op dat net werden aangesloten! Goedkoper gas en geen gas meer uit Groningen nodig! Iedereen blij.
O, behalve de Nederlandse staat natuurlijk.
@mameloe | 01-03-21 | 22:12: Ja ik las laatst de absurde uitleg hierover. Duitsland stookt nu op kolen en bruinkool, dus voor hun is overstappen op gas een grote sprong voorwaarts qua reductie. Nederland stookt nu op gas, dus om aan de afgesproken reductie te komen moeten wij ook een stap voorwaarts doen, dus aan de windmolenonzin Dat is dus de redenatie. Snap het nou eens, logisch toch? We moeten dus in Europees verband individueel als land aan de eisen voldoen. Totaal krankjorum.
40k. Een gemiddelde hollandse doorsonwoning krijg je daarvoor gerenoveerd, d.w.z. dat dak gevel en vloeren een redelijke isolatiestandaard hebben en weer 50 jaar meekunnen. Voor van-gas-los moet je daarbij ook nog een zeer dure warmtepomp-installatie hebben, een extreem goede isolatie (die niet binnen de bestaande constructie past) en andere gadgets zoals balansventilatie om de boel warm te houden. Die 40k is misschien haalbaar bij zeer seriematig werk (denk een hele rij van een woningcorporatie). Maar voor die modale huiseigenaar komt het gewoon op het dubbele, let maar op.
Veertig mille is inderdaad behoorlijk conservatief, zeker als je zelf twee linkerhanden hebt. En rechts bent.
En voor wie dat kan betalen nog het volgende; je buurman kan het niet betalen en daar draai jij dus ook voor op, middels verhoogde belastingen of kwijtgescholden leningen of toelagen/subsidies. Reken maar op minimaal een ton. Dat is het eerlijke verhaal.
Er zijn op de keeper beschouwd drie oplossingen voor het Nederlandse energieprobleem:
1. Kernenergie.
2. Kernenergie.
3. Kernenergie.
Ik rust mijn koffer.
yup. Het probleem is niet het gas. Het probleem is straks 4 miljoen tesla's.
@WillemWordtWakker | 01-03-21 | 21:54: En 7 miljoen warmtepompen. Plus een ondergronds electriciteitsnet dat niet op de capaciteit is berekend.
@WillemWordtWakker | 01-03-21 | 21:54: Degene die denkt goed bezig te zijn voor het milieu en een elektrische auto koopt moet opname in een psychiatrische kliniek ernstig overwegen.
je kunt beter voor nucleair gaan, veel schoner.
Die Tesla’s zijn het probleem niet. De 50 kWh per dag aan verwarming die je nodig hebt om de 7 miljoen huizen van warmte te voorzien wel.
@Homer P. Simpson | 01-03-21 | 22:14: Dat is nog maar de vraag. De gemiddelde auto in Nederland rijdt 17.000 km per jaar, elektrisch is ongeveer 8 km per kWh. Kom je dus uit op 2.000 kWh per auto is 50% extra particulier verbruik. Ik ben het wel met je eens dat warmtepompen nog meer kosten; ik hoor getallen van 5 tot 10.000 kWh per jaar.
Hahahaha oh oh oh... waarom toch? Wat hebben we toch misdaan om zo"n door en door verrotte overheid te verdienen?
Dit wisten ze namelijk 3 jaar geleden ook gewoon, alleen kwam het niet zo goed uit want klimaatakkoord enzo...
Zouden Klaver, Dierenpoes, Jette en Rutte vroeger nou zo getreiterd zijn dat ze de heel Nederland willen verneuken? Wraak voor het schoolplein?
Dat komt omdat Rutte de PVV bij voorbaat uitsluit en daarmee overgeleverd is aan links. Zelf vindt hij dat prima, wan het interesseert hem niets wat voor beleid er gevoerd wordt, zo lang hij maar de baas is. Ondertussen zijn wij de klos.
Het is net wat die dame gast columnist in de Volkskrant laatst schreef: regeren in Nederland is zo makkelijk, beleid formuleren gaat niet meer over haalbaarheid, maar over intentie. Er moeten vooral goede bedoelingen spreken uit de lawine van papieren tijgers die het Haagse uitbraakt.
Goede samenvatting van die waanzin daar.
4 geschikte locaties:
1. Eemshaven
2. Amstelmeer
3. Ketelmeer
4. Veersemeer
hartje Amsterdam of Den Haag vind ik prima.
5. De Amer centrale Geertruidenberg.
6. Dodewaard opnieuw opbouwen.
Veerse Meer zou ik niet opofferen, kan beter op de Maasvlakte of bij Borsele. En alles in en rond Amsterdam of Den Haag is natuurlijk ook prima. Met wat passen en meten moet het op het Museumplein of het Malieveld kunnen.
Dus eerst moeten wij dmv subsidie een kerncentrale bouwen voor een energiebedrijf, want kernenergie is absoluut niet rendabel. Vervolgens wordt dat in een nuts bedrijf gestopt en voor een prikkie verkocht en kunnen we de stroom kopen van iets wat we in eerste instantie met ons eigen geld hebben gebouwd.
Energie vanuit de ruimte wordt het: www.telegraaf.nl/nieuws/733770140/zon...
Ik neem gewoon een pellet cv straks.
Ga echt geen tienduizenden euro's uitgeven om mijn halve huis te slopen.
Ik sloop uw huis voor de huur van een sloopkogelkraan en een kist bier.
@goedverstaander | 01-03-21 | 21:53: Dat geloof ik graag, lol!
Over een tijdje komt er geheid een verbod op hout- en pelletstook. Zit je dan met je pellet CV.
@Spring Bruissteen | 01-03-21 | 21:56: gelukkig heb ik een allesbrander, autobanden doet ie het ook prima op.
Heb je zin om iedere week met zakken korrels te gaan sjouwen?
Ook zul je de kachel in de winter dagelijks een uur uit moeten doen om hem schoon te maken. Van de stof van de korrels en de kachel hoest ik bovendien mijn longen binnenstebuiten.
@Gulliver | 01-03-21 | 22:04: Een pelletketel is wat anders. Een goeie stookt ook andere zooi zoals bijv. graan. En met een pelletbunker hoef je niet elke week te sjouwen. En helemaal niet dagelijks een uur uit om schoon te maken. Wtf heeft u voor ding?
@goedverstaander | 01-03-21 | 21:53: lolol Dank u voor de lach op mijn gezicht
@Gulliver | 01-03-21 | 22:04: Ik doe alles om Klaver te dwarsbomen.
Zelfs als de overheid er miljarden aan gratis geld tegenaan gooit komt er geen kerncentrale, in ieder geval niet een die ooit aangezet kan worden. Dit zijn geen dingen die je met weglachen en een geitenpaadje op kan lossen.
Gewoon de energie rantsoeneren.
'sWinters lang slapen, 'szomers kort.
1 keer in de week warm eten, de rest van de week rauw eten.
Auto's met minder dan 6 mensen er in verbieden.
Et voila:
je hebt geen kerncentrale nodig.
Met de wet beperken verblijf in de open lucht gewoon een 24-uurs avondklok, vanwege de klimaatcrisis. Het is al voorbereid.
De energie-avondklok, van 21:00 tot 4:30 gaat het licht uit.
Dan ook meteen onnodige energieverspilling verbieden ... Voortplanting dus ook, en jij eerst.
@BenDover | 01-03-21 | 21:54: Plus het stopzetten van de Bente Becker-expres. Grenzen dicht.
Ik stel voor om heel Nederland vol met kerncentrales te zetten, gewoon voor de verandering...
Ja, voor elke kapotte windmolen een kerncentrale ter vervanging. Moet lukken.
Sylvana van dumpert reten nu op npo3 ...
(Sorry)
Stop de waanzin, sluit Nederland aan op de North Stream, de infrastructuur is er al.
Kost niets.
Is al lang geregeld door mutti Merkel, "van het gas af".... lachen, Kamp heeft de gasbel hier even te hard leeggezogen, nu krijgen we 60 jaar Russisch-mammoetgas uit de toendra. Tja en het motortje in een warmtepomp loeit maar 5 jaar'levensduur, mijn CV-ketel ging 32 jaar mee, 4 tientjes reparatie-dingetjes. Veel succes woke-Nederland, Uw immuunsysteem werkt niet meer.
Ja hallo, zet dat ding maar in de buurt van A'dam. In aardbevingsgebied is vragen om problemen.
Die kerncentrale gaat er komen.
Met oog op netstabiliteit en toenemende electriesietijtsvraag kun rekenen op 6-8 kerncentrales om alles draaiende te houden zonder fossiel. Is het krankjorum, ja het is krankjorum. is het rendabel, nee het is niet rendabel. maar ja we kiezen mensen zonder verstand van techniek en beperking van mogelijkheden, Maar ze hebben wel idealen.
We kunnen niet eens een 2e vliegveldje voor elkaar krijgen of een tunneltje onder Amsterdam leggen. Simens is er al mee gestopt en heeft alle medewerkers die de benodigde ervaring hadden al met pensioen gestuurd. In Nederland zijn sowieso al geen technici meer te vinden. De Fransen bakken er ook weinig meer van, zelfs met miljarden staatssteun. Er een door de Chinezen laten bouwen zou kunnen, maar dat word dan wel een Chinees ontwerp en ook beheerd door China, dus eigenlijk kopen we alleen (heel dure) stroom van China.
@Steifnek | 01-03-21 | 21:53: met zonnepanelen kan je prima waterstof opwekken voor wanneer je wel thuis bent.
Tuurlijk kan dat. Opslaan is alleen wat ingewikkeld...
Hoor net "haalbaar en betaalbaar" en "op korte termijn terug verdienen" bij Nieuwsuur. Kan iemand mij even uitleggen hoe ik 40.000 euro kan terugverdienen bij een maandelijkse energienota van rond de 100 euro?
De komende 80 jaar niet dood gaan gaat wel werken denk ik, ook al ben je al over de 60.
Het gaat om de kleinkinderen Lorejas..
Pfff...
Nuon heeft me ooit een warmtepomp geadviseerd als investering, geschatte terugverdientijd was 300+ jaar. Ik heb aangegeven dat ik het gelijk zou doen als ze konden garanderen dat hij niet stuk zou gaan voordat ik hem terug had verdiend.
Maar dat konden ze niet.
Moet je aan Samsom vragen.
@C1O2 | 01-03-21 | 21:46: technische gebruiksduur van zo'n waterpomp is 15 jaar. Jottem.
Ik heb geen kinderen, laat staan kleinkinderen.......
@Glasgow Argus | 01-03-21 | 21:47: Haha Dat wist ik niet eens. Maar dat het geen 300 jaar zou zijn vermoedde ik al wel.
Gas gaat gewoon gruwelijk omhoog in prijs. Forse belastingverhoging. Zul je zien!
@Lorejas | 01-03-21 | 21:47:
Dan gaat het om mij..
Inleveren oudste..!!
niet, participeer zelf in een meedenkgroep van de gemeente voor lokale warmtetransitie, en de door gemeente ingehuurde consultants geven nu ook al aan dat er geld bij moet per huishouden. Alleen dat mogen ze niet opschrijven van de politiek. Ik ga voor stellen om het door eu te laten subsidieren :-)
Maak ik 20k naar je over, lullen we niet meer over die 40k van een warmtepomp? Ik wat, jij wat?
Zoek een betaalbare warmtepomp (2 a 3000 euro) en voeg geforceerde luchtverplaatsing toe aan de bestaande radiatoren in plaats van vloerverwarming te installeren. Indien mogelijk extra isoleren en anders de rest in zonnepanelen steken zodat het rendement verder niet boeit omdat je toch voldoende stroom opwekt.
@Lorejas | 01-03-21 | 21:55: ok, maar ik declareer bij Frans&Diederik. komt het voor rekening van de netto EU betalers...... oooh wacht...
De zon schijnt amper in de winter. En als je geforceerde radiatoren plaatst heb je gewoon een grotere warmtepomp nodig die duurder is en veel meer stroom nodig heeft. En stuk gaat. Vaak. Het werkt niet goed in oude huizen, enig alternatief is stadswarmte
Gewoon: kuub gas wordt €2,-.
@Papa Jones | 01-03-21 | 21:49: Ach, kan met geen reedt schelen. Ik kan het makkelijk betalen joh.
@Glasgow Argus | 01-03-21 | 21:47: en dan als de pomp kapot is kost dat 14000 euro
Zo'n kerncentrale kan (moet gewoon) makkelijk op Flevoland. Dat stuk land wordt totaal niet efficient gebruikt als je het afweegt tegen de kosten die gemaakt zijn om het te realiseren.
Mee eens.
Ik weet niet of het verstandig is het IJsselmeer op te warmen...
Het afval slaan we op in de grote Sahara van Marokko plek zat daar.
Zonder centrales kun je niet, waar ze ook op lopen. Overdag, met zon en wind is er geen probleem. Dan knijpt een centrale de levering af en houdt de spanning op het net gelijk. Maar als het 's nachts niet waait, wat dan? Gaan we megagrote accu's van kubieke voetbalvelden bouwen om energie op te slaan? Get real. En dan heb je nog die fantasten die praten over waterstofgas. Waterstofgas kost heul veul elektriciteit. Bouw en leg Nederland stampvol met windmolens en zonnepanelen en je komt nog te kort. Onzin.
er ligt nog ergens een plan om 6 kerncentrales te bouwen voor stroomvoorziening en buiten piekuren ze waterstof te laten maken. wel duurder maar nul c02
Waterstof is inderdaad onzinnig en alleen leuk als je enorme stroom overschotten hebt, maar dan is er geen reden om een kerncentrale te bouwen. Accu's kunnen wel en nemen weinig ruimte in, in ieder geval veel minder dan een kerncentrale. Als het 3 dagen in heel het land zwaar bewolkt end windstil is en je accu's leeg zijn dan start je een paar oude gas centrales. dat gebeurd een paar keer per winter en dan heb je daarna weer 8 maanden om die centrales te onderhouden en te poetsen tot het blinkt. Het restandje gas onder Groningen kunnen we zo ook nog honderden jaren mee doen.
Wij genieten al jaren van onze houtkachel. Helaas heeft een EU-klimaat-abteilung al voorgesorteerd op het ausradieren van dit stukje zelfredzaamheid: door aan een formule te sleutelen, stoten alle houtkachels plotseling 23% meer fijnstof uit.
Noem het dan een bio-warmte-energie-generator, krijg je nog subsidie ook.
Vinden je buren het ook zo genieten als hun slaapkamer weer eens vol met jouw rook staat?
@Zoiets | 01-03-21 | 21:44: Nee, dan liever élke dag (met uitzondering van dagen dat het écht zeikt van de regen) de moeder (?) van de buurvrouw, die met iets goors de BBQ in de fik steekt om er meurvlees (rottend?) op probeert ritueel te verbranden. Of dat moet het wel wezen, het nog als voedsel bestempelen zou een farce zijn.
@Zoiets | 01-03-21 | 21:44: Die stoken ook hout. Bovendien: bij goed stoken heb je geen overlast.
@Zoiets | 01-03-21 | 21:44:
Bij ons brandt de kachel elke dag, 12 kuub hout per winter. En de meeste buren hebben geen flauw idee dat we überhaupt de kachel gebruiken! Goed gedroogd en schoon hout gebruiken, en niet zomaar alles dr in flikkeren. Een goede stoker is geen roker.
Op individueel niveau begrijp ik best dat mensen een houtkachel aanschaffen gezien de sfeer die dit in huis brengt en de hoge energiebelastingen die worden uitgespaard. Maar op het niveau van de samenleving is grootschalige houtstook als hoofdverwarmingsbron in de gebouwde omgeving een bron van overlast, de lokale luchtkwaliteit holt dan zeer snel achteruit. Op papier wordt dan zogenaamd minder CO2 uitgestoten ten koste van het lokale milieu, een slechte ontwikkeling m.i.
@Binkoo | 01-03-21 | 21:59: Als u de enige stoker in de wijk bent zal het nog wel meevallen, schat ik. Als iedereen hout fikt wordt het snel een ander verhaal, zeker als niet iedereen 'een goede stoker' is, Dit is simpelweg niet meer aanvaardbaar anno nu. Het lijkt mij dan ook volkomen logisch wanneer dit (in woonwijken / stadskernen) wordt beperkt. Gas is en blijft gewoon de allerbeste oplossing. period. We kunnen allemaal maar hopen dat onze bestuurders dit ook zullen inzien en anders zal de wal het schip keren.
Ik zou zo een huis kopen naast een kerncentrale. Maar zeker niet naast een windmolen.
Zou de eerste 1 van de betaalbare woning in nederland zijn
Laten we deze onzin nou eens omdenken. Als 25% van de Sahara bedekt wordt met windturbines en zonnepanelen dat kan de globale vraag naar energie ruimschoots gecompenseerd worden, EN wordt door de micro-klimaatwerking van die dingen de Sahara een groene oase. Zelfde recept ook prima te realiseren in de Gobo-woestijn. Zal qua kosten echt goedkoper zijn dan wat we wereldwijd nu ambiëren, minder risicovol cq beter haalbaar en schaalbaar, en draagt aantoonbaar en significant bij aan klimaatopwarmingsreductie.
Gobi
transportverlies.
En dan transporteren we de energie via een 5G signaal naar Europa? Of via een massief gouden kabel, omdat koper te veel weerstand heeft?
Energie moet je redelijk dichtbij de plek opwekken waar de energie nodig is, anders heb je te veel verlies. (ja ik weet het, strikt genomen heb je nooit energieverlies, alleen energieomzetting naar "ongewenste" energie, zoals warmte.)
Dus een reactor op de Tweede Maasvlakte, een reactor bij Schiphol, een reactor bij Brainport Eindhoven en dan nog ergens in Flevoland of zo. Je hebt ook koelwater nodig namelijk.
Schijnt daar de zon ook ‘snachts?
Ga jij die dingen iedere dag afstoffen daar? Die windmolens lopen ook binnen de kortste keren vast vanwege zand in de lagers.
@Timide_Aso | 01-03-21 | 21:45: dat kan korter:
Kernenergie.
@Timide_Aso | 01-03-21 | 21:45: De techiek bestaat allang, in China overbruggen ze al afstanden tot 2000 km. En je wekt zo absurd veel op dat verloren energie geen enkel issue hoeft te zijn.
@Sinterbikske | 01-03-21 | 21:46: Jij komt zeker nog uit het tijdperk voordat innovatie werd uitgevonden.
@Binnenbaan | 01-03-21 | 21:49: je kunt stroom (gelijkstroom) best ver transporteren, maar vanuit Marokko de hElE WeReLd over is alleen wat wappies zeggen.
Klinkt alsof je denkt dat de Sahara alleen een dor stuk aarde is zonder enig nut. Zo werkt moedertje Natuur niet. De Sahara is de voedingsbron voor de regenwouden in Zuid-Amerika, door zand vol mineralen meegenomen door de wind. En laat ze daar in Zuid-Amerika nou de moesson hebben, waardoor dat zand daar neerslaat. Zonder Sahara geen regenwouden.
Dat volplempen (of nog zo'n briljant idee, de Sahara groener maken, hè Floortje domme muts) kan wel eens heel vervelende gevolgen hebben.
Als Binnenbaan gelijk heeft... Waarom staan al die gebieden dan niet al lang vol met paneeltjes?
Greenpeace had dan namelijk al lang en breed al hun centen in zonnepanelen gestoken, die in de Gobi neergeplant en al die mooie gratis stroom kunnen verkopen, om zodoende geld te genereren voor hun (nieuwe?) klimaatdoelen.
Elke handelsmaatschappij heeft dit vast al eens doorberekend. Financieel klopt er gewoon iets niet.
@Binnenbaan | 01-03-21 | 21:49: oh ja maar ik had het over zonne-energie uit de Sahara hier heen halen. Maar als dat technisch gezien wel kan, dan kunnen we inderdaad ook de kerncentrales in Afrika neerzetten.
ies geopolitiek, Midden-oosten en Afrika aka China , daar wil je niet van afhankelijk zijn
@Glasgow Argus | 01-03-21 | 21:40:
Da's best wel een ding idd.
Valt mee hoor, met die transportbedrijven: kwestie van omhoogtransformeren. Wij hebben al lang een onderzeese 800kV lijn met Noorwegen, bijvoorbeeld.
@Deksmaat | 01-03-21 | 21:54: Blij om het ook eens van een ander te horen. Als ik zeg dat de Sahara heel belangrijk is als voedingsbron voor het leven in de oceanen zitten de meesten me dom aan te kijken.
@Deksmaat | 01-03-21 | 21:54: met wat meer Co2 maken we de aarde groener.
@Bugblatter | 01-03-21 | 22:49: Alsje de hele Sahara vol gaat leggen met zonnepanelen ben je in feite aan het hek engineering. Ik ken geen doorrekeningen hiervan maar waarschijnlijk ga je een enorme klimaatimpact over de halve wereld krijgen als je dit zou doen.
Een kerncentrale bouwen in een gebied waar we aardbevingen hebben. Ben ik nu echt de enige die dat niet zo heel slim vind? Je moet het lot niet uitdagen. Verder ben ik wel voor kerncentrales, alleen niet daar.
Kom op, aardbevingen? Een paar trillingen in de grond, daar kun je dat wetend mee rekening houden met het bouwen.
@smdyasc | 01-03-21 | 21:41: totdat het wat harder gaat dan voorspeld of berekend. Als ik 1 ding nu heb geleerd van de Corona crises, is dat onze wetenschappers en experts er heel vaak naast zitten.
Misschien kunnen ze een kerncentrale bouwen met telescooppoten of zo.
Er zijn maar een paar delen van Groningen waar er wel eens een trilling is, en zeker niet in Eemshaven.
@Gravin v Kippenbouth | 01-03-21 | 21:48: of op rubber ...
@Analia von Solmsch | 01-03-21 | 21:52: Er schijnen heel veel oude slaapmatrassen over te zijn. Met binnenvering. Kan je d'r zo onder leggen.
De bevingen in Groningen kun je in de verste verte niet vergelijken met wat er in Fukushima gebeurd is.
Frankrijk heeft 58 kerncentrales en de stroom kost de helft minder dan hier
Nooit problemen
Alleen ze bouwen nu ook zeer veel windmolens dat snap ik dan weer niet
Ze sluiten ook versneld een deel van die kerncentrales. Daar moeten ze dan voor de boekhouding in hun excelsheets een alternatief voor neerzetten.
Als ze geen windmolens bouwen krijgen ze ook geen subsidie. Dat.
@Analia von Solmsch | 01-03-21 | 21:49: Waarom denk ik nu gelijk: 'Goddomme, het zal toch niet? Het zal toch niet dat die EU weer...'
En het zal toch niet zo zijn dat de EU weer lekker drammerig en stronteigenwijs windenergie wil doorduwen, eventueel op aanraden van lobbyisten?
Okay.
3 vragen.
Hoe lang duurt het om zo'n ding te bouwen en hoeveel kost het en hoelang duurt het alvorens het genoeg energie kan produceren. Gaan wij Fukushima of Tsjernobyl worden straks? Ja of nee.
Ok. Er zijn vragen die beantwoord moeten worden. Zijn we dat eens?
Een ramp hou je nooit tegen, anders zou het wel incident heten, Knipoog...
Maarre, nee.. Geen zorgen...
Ontwerpen en projectvoorbereidingen ben je zo 8 tot 10 jaar mee zoet. Aanbesteden jaartje of twee. Bouwen ook nog een jaartje of 5, 6, 7. En uiteraard ook de onverwachte vertragingen en megaclaims op het project. Ga maar uit van minimaal 25 jaar voordat je er een gloeilamp op kan laten draaien.
@Binnenbaan | 01-03-21 | 21:44: welnee, gewoon een noodwet door het parlement rammen. Is in een dag of twee gedaan.
@Binnenbaan | 01-03-21 | 21:44: Tuurlijk niet. Alle nieuwe technologie is er al en is al uitgetekend. Met 7 of 8 jaar kun je er 3 tot 4 hebben. Hét probleem zijn de aanvangskosten. Je moet in Nederland eerst de opruimkosten vooruit betalen, ongeveer 5 miljard euro. Dus voor je begint ben je die al kwijt.
Wees gerust, Fukushima of Tsjernobyl worden dat gaat ons niet lukken, veel te weinig Japanners en Russen hier. Bij een meltdown gaat de leus "ze smelten de kazen" hier wel populair worden denk ik zo.
Check even het aantal doden door kerncentrale rampen vs. bruinkool.
Doodgaan aan een kernramp is nog onwaarschijnlijker dan omkomen in een ruimteschip.
@Binnenbaan | 01-03-21 | 21:44: wat is 25 jaar nou als je kijkt naar de leeftijd van een mens. Vroeger bouwde ze kathedralen en daar deden ze dan 200 jaar over of zo. Toen hadden mensen nog een visie. Nu moet het tegenwoordig maar plug & play zijn en instant werken.
Check even het aantal doden door kerncentrale rampen vs. bruinkool.
Doodgaan aan een kernramp is nog onwaarschijnlijker dan omkomen in een ruimteschip.
@Torwart | 01-03-21 | 21:47: Jij hebt zeker nog nooit een infrastructureel overheidsproject van dichtbij gezien, of wel?
@Binnenbaan | 01-03-21 | 21:44: zie @Torwart | 01-03-21 | 21:47.
De eerste Franse kerncentrale (Fessenheim) was tussen tekentafel en 'up and running' precies 10 jaar verder. Tien jaar dus. Heb je al bouwtekeningen dan kan het in 7 jaar.
@2021 sla ik ff over | 01-03-21 | 22:07: ok, dus Nederland ongeveer 30 jaar.
Ja joh. Slim. Groningen. Of probeer Limburg, en dan bij voorkeur in het zuiden van Limburg. Beide provincies met aardbevingen.
We worden geregeerd door totale oetlullen.
Ik ben helemaal voor kerncentrales.
2 vragen echter.
1.) Waar gaan we hem bouwen.
2.) Waar laten we het afval.
Geef mij die antwoorden en het plan en ik ben voor.
We willen ons geld niet meer aan de Arabieren en Russen geven immers.
Ik wacht.
Ergens op zee..
Diep onder de grond.. In een verpakking.. Een stevige, dat wel....
1) naast één van de 2 bestaande centrales.
2) gewoon in een bunker onder de centrale zelf; veiliger kan niet.
1) Sint Maarten
2) Saba
1) IJsselmeer, voor de Noordzeekust; en eentje voor IJburg, op ongeveer 100 meter afstand van de eerste woningen.
2) Ik meende dat een kerncentrale (hangt ook van het vermogen af) een zeecontainer afval per jaar produceert. Lijkt me dat je dat wel op het terrein van de centrale zelf kwijt kunt.
Limburgse Mergelgrotten. Of gooi het anders op een akkoordje met de Fransen, Zwitsers of Oostenrijkers en laat het onder de Alpen liggen.
We gooien het afval weg in de volgende oorlog, gewoon bommenwerper over laten vliegen en dumpen die hap. Met Biden is de volgende oorlog waar we aan mee moeten doen nooit ver weg.
1. Midden flevoland, lekker centraal.
2. bij COVRA, waar we het nu ook doen.
Heeft U een grote tuin.....?
Nucleair afval kan je trouwens prima met een raket de ruimte in schieten.
1) IJburg
2) In kleine retourpakketjes van AliExpress
Even een wedervraag: hoeveel m3 afval denk jij dat er per jaar vrijkomt per reactor?
@Timide_Aso | 01-03-21 | 21:50:
Gokje: nog geen tien kuub...
@Binnenbaan | 01-03-21 | 21:45:
Of met een Space Shuttle, we hebben er nog drie.
@Timide_Aso | 01-03-21 | 21:50: België 7 centrales 4500 m3 hoogactief afval.
@DeBlijeGeit | 01-03-21 | 21:42: In Finland staat een permanente kernafval-grot en de Finnen (de echte) zijn er trots op. Volgens mij kun je daar ruimte huren.
Kerncentrales prima, maar misschien is Groningen even niet stabiel genoeg. IJmond, Tweede Maasvlakte, Vlissingen, Dodewaard, Noord-Oostpolder en Helmond zijn prima plekken.
Plus een einde maken aan de verkoop van electriciteit aan datacentra van tech-giganten en Zweedse multinationals die goede sier maken met onze subsidies. Wanneer de windmolens er dan toch zijn, dan eigen energie eerst.
Groningen lijkt me inderdaad geen zinvolle locatie. Wellicht een paar in het IJsselmeer, koelwater genoeg en als je ze een paar kilometer buiten de dijk in het water plopt, heeft niemand er last van.
Een kerncentrale zou niet misstaan in Helmond.
@Gulliver | 01-03-21 | 21:40:
Ja, en dan naast Helmond University. Dan zitten die gasten er in de toekomst warmpjes bij.
De kolenkachel moet weer terug.
Het gezellige straatbeeld dat de kolenboer langskomt en die sjouwers met zakken op hun rug naar het kolenhok in de tuin lopen.
Ik voorzie een comeback van de kolenboer.
Alleen dan heet hij pelletboer.
Kolen waren ook biomassa. Ooit.
Heerlijk! Kolenkachels, met smogalarm: als je de overkant van de straat niet ziet: binnen blijven!
Zo ontzettend fijn om te zien dat mijn idee wortel heeft geschoten in de meeste geesten aanwezig hier op GS. Nu nog even planten in de 2de kamer.
Jouw idee nog wel....
Laat jij 's ochtends ook de zon opstijgen?
Volgens mij hebben ze al planten genoeg in de 2de kamer.
@Gulliver | 01-03-21 | 21:41: Ja en tinkelt hij met zijn vingers, dan gaat het regenen. Knap toch.
@Gulliver | 01-03-21 | 21:41:
Weet je nog! Eilandjes in de noordzee. Vast wel.
Nieuwe nuuk neerzetten naast die andere in Borsele. Kost het minste, de hoogspanningslijnen hangen er al. Gewoon, de stekker omsteken van de ouwe naar de nieuwe. Daarna pas gaan praten over een volgende. Edit:
Twee zelfs, dan moeten er nog wat lijnen bij gebouwd worden.
www.geenstijl.nl/5156582/gewoon-doen/...
90 % v/h gas wordt door de Industrie gebruikt net zoals elektriciteit.
Dus elke actie is bijna zinloos, snap die politici niet zij weten dit ook net zoals kernenergie versus de wimolen gekte.
Gisteren opgestoken v/d debat de smeerlappen a.k.a. politici hebben een wetje gemaakt.
Als je een kerncentrale, iets nuttigs, wil bouwen mag je eerst 3 miljard aftikken, als je iets onzinnigs wil doen, W molens, krijg je geld toe, schiet mij maar lek, k*tzooi
en elektriciteit wordt weer opgewekt door het verbrassen van gas
Ik snap die politici wel. Het zijn voornamelijk alfa's. Ze hebben geen verstand van techniek en al helemaal geen kijk op wiskundige/natuurkundige vraagstukken en alles wat daarmee samenhangt. Deze tekortkoming zie je ook duidelijk terug bij de aanpak van de Coronacrisis.
Heeft u daar een onderbouwing voor? In de statistieken kan ik het alleen voor gas en elektriciteit gecombineerd vinden, niet voor gas alleen.
In 2018 was het gecombineerd 13,1% voor huishoudens, maar daar zit verkeer (zoals auto's) niet bij: www.clo.nl/indicatoren/nl0052-energie...
@ZOMG | 01-03-21 | 21:46:
De Nederlandse industrie gebruikt 30% van het aardgas.
Ook veel.
Wat kost het om een huis aan te sluiten op gas? Die duurzame stadsverwarming is vooral duur, staat hier een stuk verderop zo'n eneco centrale op gas water te verwarmen om dat in pijpleidingen te transporteren. In m'n vorige woning, jaren 30 tochthok, was de maandelijkse rekening electriciteit en stoken een stuk voordeliger dan in dit a++ stapeltje stenen.
en 3x raden waar die warmte vandaan komt. 10% is restwarmte 90% is opgewekt door extra gas te verbranden. Wat een wij-houden-elkaar-aan-het-werk-project is dat zeg, stadswarmte.
Stadsverwarmingsboeren vragen veels te veel voor en kilojoule. Dat is wettelijk bepaald dat ze te veel mogen in wurgcontracten, vraag maar aan de plaatselijk vvd wethouder hoe dat zit.
Dan krijg je geen antwoord, maar ze mogen niet méér vragen dan een huishouden dat op gas aangesloten is.
Dan een veels te ingewikkelde toverformule en ze vragen alsnog de hoofdprijs, de wethouder roept dan dat het toch klopt.
Hoogovens opdoeken en daar een kerncentrale neerzetten. Onder de rook van Amsterdam.
Goed plan.
Precies 3 vliegen in 1 klap.
GAan ze dus niet doen is te logisch.
Kom maar door...
Niet huilen achteraf he..??
Over een paar jaar rijden er in Nederland s'ochtends ook vrachtwagens met volle gastanks door de straten van de gasloze wijken.
Het struikelblok is niet het vermeende gevaar van kerncentrales, maar de netwerkvriendjes die vermogens verdienen aan "duurzame" energie.
Juistem dikke boete op het bouwen van Kerncentrales en gratis geld bij die molens, stuur die Nijpels toch eens weg.
Juist...!
@Uw Verzekeringsadvis | 01-03-21 | 21:31: Ja jammer dat die Nijpels niet kan vliegen.
@Kowalski11 | 01-03-21 | 21:50: Ed Nijpels schijnt over water te kunnen lopen.
40k? Wat een onzin. Een elektrische CV kost een keer 2k. Elektrisch koken is ook niet duurder dan een gaspit. Waar gaat die 40k precies naartoe?
U kan zo in het kabinet. Daar zijn ze ook zo handig met cijfers.
Verwijderen van leidingen, uit de straat, uit uw voortuin, uit uw huis.
Daarna het echt goed isoleren van datzelfde huis zodat die krachteloze warmtewisselaar nog iets van rendement heeft. Dan nieuwe ventilatiesystemen inbouwen omdat uw huis echt heel goed geïsoleerd is. Vervolgens bijschakelunit voor als u gaat douchen of als uw vriendin het toch te koud vindt. En dan ben ik vast nog iets vergeten. Oh ja: de jaarlijkse royalties aan Ed Nijpels want hij heeft dit allemaal zelf bedacht.
@WillemWordtWakker | 01-03-21 | 21:35:
Ksssst ga naar feesboek!
@WillemWordtWakker | 01-03-21 | 21:35: Toch gewoon een kwestie van een gat boren in je muur en de waterslang erin hangen?
@WillemWordtWakker | 01-03-21 | 21:35: kun je dan nog een raampje openzetten, anders stikken we allemaal de moord in die geïsoleerde bunkers.
Die 40k (plus) gaat naar de verbouwingskosten van je woning.
@2021 sla ik ff over | 01-03-21 | 21:33: Dank voor de volledige uitleg!
Wanneer (een deel van) ingelegd geld al bij voorbaat niet kan wordend terugverdiend, is dat geen investering, maar kapitaalvernietiging.
Jesse, wat vond je zus er van? Of je broer die ook je vader is?
Geen geouwehoer verder. Groningen it is. Puik plan. Doe dan meteen een dubbele kerncentrale lijkt mij. Die afgewerkte uraniumstaven kunnen mooi in die holten waar vroeger de gasbel zat, zakt de boel ook niet meer. Win-win. Misschien kan al het kernafval van de EU er ook wel bij. In ruil voor wat asielzoekers ofzo. Nog meer problemen op te lossen of kan ik naar bed?
40,000€ is nog een koopje vergeleken met het geld wat GroenLinks heeft besteed aan het CO2 neutraal maken van historische panden in Amsterdam
Ach, ieder huis heeft tegenwoordig een flinke overwaarde, ik las eenderde van de huiseigenaren heeft zelfs een overwaarde van een ton.... kuch kuch
Een ton overwaarde die 1 op 1 kan wegstrepen tegen de huidige huizenprijzen.
Overwaarde is leuk voor je erfgenamen, of als je verhuist naar een camping.
Ja, je kunt je hypotheek proberen te verhogen, maar dan lacht je bank je vierkant uit. (Ze kijken naar je inkomen.)
Vroeger kocht je gewoon een boot van je overwaarde, maar sinds het knappen van de vorige huizenprijzenbubbel mag de bank je niet meer niet meer in de schulden werken.
Trek een kabel vanuit Frankrijk en laat het aan hen over, we hebben toch de mond vol over van Europa.
Vooral gevaarlijk hier met al die actiegroepen die worden opgericht, voor zwartepiet wordt je straks al vermoord.
we importeren al kernstroom uit het zuiden met name s nachts
40.000 euro is ongeveer 10% van een gemiddelde woning in Nederland. 10% is gelijk aan de stijging van de woningen in het afgelopen jaar. Dat valt dus reuze mee. Zeker als je bedenkt dat er nog een gedeelte wordt terugverdiend. Ter compensatie: verder vind ik de groene gekte in de vorm van subsidieslurpende windmolens etc. idioot.
Het is onrendabel. Dat is niet wat er beloofd is.
Die stijging is er ook zonder van t gas af te zijn. Dus per definitie ben je t geld alsnog kwijt
Ja, maak een huis nog duurder!
Dan kan geen enkele starter meer kopen. Goed plan!
Bovendien: ook huizen buiten de randstad die zeker nooit 365.000 euro waard zullen worden zadel je op met de kosten van 40.000 euro.
Een gemiddelde zegt niets.
Een kerncentrale hoeft niet groot te zijn. Dat wagentje op Mars heeft er eentje in z'n kontzak. Gaat op Plutonium. De ontwikkelingen gaan best wel hard, je hebt ze binnenkort in het formaat Torentje.
Lijkt mij ook een prima lokatie voor een kerncentrale.
VerDUURzaming.
Als het misgaat met dat gedrocht, heeft Rutte slechts de plaat voor z'n kop nodig om veilig te blijven. Daar komt niks doorheen.
Als door de mens de zeespiegel enorm gaat stijgen, wetende dat de energievraag in China en vooral India gaat exploderen, waarvoor1500 nieuwe kolencentrales gebouwd moeten worden. Ook Wetende dat landen als Rusland en Brazilie totaal geen plannen hebben om hun CO2 uitstoot te gaan verminderen. Dan zou dit toch moeten betekenen dat onze eerste prioriteit is om een Deltaplan 2.0 te realiseren en dijkverhoging priorities nummer een zouden moeten maken?
De zeespiegel stijgt niet door de mens...
Iig in 1963 niet...
1953 Aanpassen..
Groningen wilde toch ooit onafhankelijk worden?
www.vice.com/nl/article/4wjeaw/deze-p...
Met kernenergie zijn ze klaar voor onafhankelijkheid dus grijp die kans. Wij betalen 0,05 euro per kw/h en dan is alles geregeld toch?
Liever een kerncentralein mijn achtertuin dan een windmolen.
Zo denk ik er ook over. Ik heb 81 van die loeders in mijn voortuin staan.
Ik wil daarom erg graag een grote kerncentrale bij Oude Zeug. Dit ligt aan het IJsselmeer. Zodra deze in werking is, kunnen al die zwaaipalen weer worden weg gehaald.
Ik heb in mijn achtertuin al een kleine kerncentrale. Deze is voor de isotopen.
Hier hetzelfde, onze lokale D 66 wethouder blijft door drukke op die krengen is hem geadviseerd te wachten op het nieuwe kabinet en kijken wat die willen, maar nee onze lokale D 66 vijand zal links of rechtsom de burgers treiteren.
Sowieso een kerncentrale of 2 erbij. Enige dat enigszins nut heeft. Wind en zon: voelt allemaal goed (tenzij je een vogel bent) maar schiet voor geen meter op. Nu niet, straks niet. Tijd voor wat ingenieurs die de rekensom maken.
Of mss. moeten we eens wat minder energie verbruiken? Of zet ik nu wappie dingen.
@ruudvangeelen | 01-03-21 | 21:21: best wel, inderdaad.
@überholprestige | 01-03-21 | 21:24: toch de drank
Wil jij lauw bier drinken?
@Schipperke | 01-03-21 | 21:35: hoezo krijg jij het niet op?
En Elon Musk kan het afval richting de zon schieten kunnen zijn Teslaas ook lekker rondscheuren.
Gas: Leegpompen en onafhankelijk zijn en goedkoop en schoon. Mensen compenseren en/of verhuispremie, boeren blijven en gebruiken het land.
Stroom: 1 a 3 kerncentrales erbij op de oude plekken en/of Eemshaven. Goedkoop, schoon, onafhankelijk.
Jullienlullen lekker makkelijk over n verhuispremietje etc, maar mensen will helemaal niet verhuizen. Er bestaat ook nog zoiets als vriendschappen en familie. In Groningen nog wel...
@Ying | 01-03-21 | 21:26: Dan laat je compenseren. In Limburg verzakt het ook door de mijnen. In Brabant door de lage grondwaterstand. Geen huis hier zonder scheuren.
@wilderst | 01-03-21 | 21:33: En wij hebben de veeteelt hier in Brabant. Stank, ziektes, fijnstof. De randstad heeft Schiphol en een hoop mensen op elkaar. Zeeland heeft een kerncentrale. We moeten allemaal wat bijdragen...
Liever een kerncentrale dan 3 miljard windmolens op land. Windmolens zijn prima ver op zee, net als dat zonnepanelen prima zijn op daken van huizen, maar daar houdt het wel een beetje bij op.
Ook niet op zee, is vissenmishandeling.
Nou, daar waar de mensen met pellet-kachels om oerbos op te stoken wonen die vinden dat alle anderen van het gas af moeten. Middenin Amsterdam dus.
Beter dan die 681 windmolens die hier moeten komen.
Pelletkachels zijn slecht voor je longen.
@Gulliver | 01-03-21 | 21:21:
Slecht, wat is slecht ? Minder slecht dan djonko's, dat wel.
Zet op IJburg dat ding.
Eiland erbij spuiten, ik ben voor.
Op Urk. Win win situatie voor een ieder.
@Lorejas | 01-03-21 | 21:25: met het drugsverbruik in Urk kunnen ze het rioolwater gebruiken voor redelijk wat energie
Kunnen ze die kerncentrales niet gewoon in Frankrijk zetten?
Noem het dan gewoon een camping met verwarmd buitenwater.
Doen ze tenminste nog eens wat voor onze Euro's.
Dat is de huidige situatie. Hier spelen ze mooi weer, en we kopen onze stroom in Frankrijk. Maar dat is duurder dan zelf doen. En wat als de Fransen tekort hebben?
Zet die kerncentrales lekker op Mars tussen de windmolens, wat is er mis met een sigaretje.
Een raket heeft toch ijzer als brandstof?
En als ik het goed heb kan je het verbranden ijzer vijzel oneindig weer hergebruiken .
Wel op tijd je pilletjes nemen
Neem nog maar even een lesje scheikunde
Of laat die fles eens staan.
Zoek maar op ijzerpoeder
In spinazie zit veel ijzer.
Welja joh, je duwt gewoon een staaf oud ijzer in de kont van een raket en doet er wat ijzervijlsel bij. Hoppa, gaan met die banaan.
Jongen toch. Hedde gij nou alweer aan de paddo's gezeten?
@deja_view | 01-03-21 | 21:21:
Bjorn drinkt een nieuw merk jenever...
Ik hoop dat jullie straks aan me denken als jullie de auto vol tanken met ijzerpoeder . Proost.
@histor | 01-03-21 | 21:18: Nouja, heb jij het niet bij scheikunde gehad dan? www.wattisduurzaam.nl/30119/energie-o...
Als we er nou gewoon ééntje in elke provincie zetten, dan hebben we toch gewoon de helft ofzo van onze nationale energievraag voldaan?
Dan kunnen we exporteren.
En aan alle woke klimaatdoelstellingen die je maar kunt bedenken.
3 zijn genoeg voor heel Nederland.
Is er ooit een schip vertrokken uit de Eemshaven?
Ja, militaire schepen die opladen voor oefening.
Iedere dag pontons met onderdelen voor windmolens op zee boven Borkum. Alle stroom is al gereserveerd voor Google. Maar ook daar krijgt Yasser een stijf piemeltje van.
Wat een domme opmerking.
Kom maar op met die kerncentrale. Mag zelfs in mijn achtertuin. En ja, ik weet waar ik het over heb want woon op 30 kilometer van een centrale, precies in de lijn van de meest voorkomende windrichting bovendien. Heb er nog nooit een minuut minder om geslapen.
Hoor je vaak dat je er stralend uitziet?
Tja, Ollongren verwacht wel meer. Maar ze is dan ook zo'n beetje net zo wereldvreemd als Kaag.
Is dit een soort stemwijzer..??
Kerncentrale in groningen.. who cares. Er staat er ook 1 heeeeelemaal in Belgische Doel.
Als die ploef doet, hebben ze in Groningen ook nog een probleem.
Met wind uit het zuidwesten heb je zeker een punt.
Bij moderne kerncentrales zijn de risico's te verwaarlozen. Ze kosten wel wat. Maar als aanvulling op de energievoorziening zijn ze prima.
Die is dan ook meer dan 40 jaar oud...
Woz omhoog natuurlijk,maar huis onverkoopbaar want niemand wil die sjoemel apparatuur kopen.
Wie wil er nou in Groningen wonen?
Dat is het Siberie van Nederland.
Ik betaal liever een paar dubbeltjes mee aan Putin's Holladiee Holladioo dan duizenden euro's aan verduurzaming.
Zo is het maar net..!
Haha Jesse, vraag jij morgen aan jouw correspondenten wie een windmolen in de achtertuin wil? Of een weiland van zonnepanelen?
Hij gaat het aan zijn zusje vragen.
Malieveld is een hele mooie plek. Lekker dicht bij de heren en dames
Heb hier binnenkort 80 (tachtig) windmolens op zichtafstand staan. De provincie vindt dat prachtig want vanaf het provinciehuis zie je ze gewoon niet!
En je went er vast zo aan. Dan weet je niet beter meer of ze stonden er vroeger ook. Toch?
@Lorejas | 01-03-21 | 21:13:
Er staan er nu nog maar 43 en heb nu al slagschaduw in huis.
Fijn he de overheid.....
@Lorejas | 01-03-21 | 21:22: Precies, onze grootste vijand !
Tot u gebracht door de MSM. Vlak voor de verkiezingen. Dit stinkt.
Maken kerncentrales gas dan?
Stoom, dus waterstof moet dan ook nog wel kunnen.
Scherp, mijn complimenten.
@ruudvangeelen | 01-03-21 | 21:15: Je snapt het niet. GS ook niet. Van het gas af lukt niet met stroom uit kerncentrales. We hebben gas én stroom nodig. Vooral gas, want dan geen ombouw en geen stroom naar warmtepompen. Stroom, want alles is tegenwoordig elektrisch, vooral de auto's straks.
@wilderst | 01-03-21 | 21:24: ja maar warmtepompen dan?
@ruudvangeelen | 01-03-21 | 21:28: De strekking is juist dat het ombouwen naar warmtepompen 40.000 kost en niet rendabel is. Doorgaan op gas betekent dat je geen warmtepompen nodig hebt.
Waar kan ik subsidie aanvragen voor een elektrisch kookstel?
p.s ik doel niet op gordon en vrienden.....
Groningen is toch al stuk, gewoon platgooien en de kern van de oplossing laten worden.
Vervang Groningen door Amsterdam en ik ben het met u eens. Heb ik al gezegd dat Arnoud van Doorn een vuile hond is?
@eerstneukendanpraten | 01-03-21 | 21:12: wie?
@ruudvangeelen | 01-03-21 | 21:15:
www.geenstijl.nl/5157942/vuile-hond-a...
@eerstneukendanpraten | 01-03-21 | 21:17: nu ben ik boos
Ga ff op Twitter lopen zeiken, wrong topic..
@Hieronymus-ego-sum | 01-03-21 | 21:23: doe het zelf, is het weer die week van de maand?
En dat terwijl ik het niet eens tegen jou had... jammer man.
@Hieronymus-ego-sum | 01-03-21 | 21:32: we zijn solidair vandaag, het is complimenten dag
Vind het wel een goed idee. Die kerncentrale mag bij mij in Groningen komen staan. Geen enkele moeite mee.
Zet er maar 1 bij in Borssele, als compensatie voor de kazerne. Oude ook upgraden. En als we toch geld smijten, kunnen we van de Oosterschelde kering geen getijdencentrale maken?
U zult in de provincie alleen maar medestandstanders vinden, domme milieunazi's van GroenLinks met hun stadsprivileges kunnen doodvallen.
Er zijn wat geitenwollen sokken lui hier en die plaatsen bordjes langs de snelweg A58 maar die kunnen de boom in.
Flikker dat ding aub in de zee..
Bouw er een huisje omheen, zorg dat het een beetje schade-proof is en regel dat er om de zoveel tijd wat afval naar buiten wordt gewerkt zonder al te veel narigheid....
eiland opspuiten met VK, Denemarken en Duitsland ergens in de Noordzee
@ruudvangeelen | 01-03-21 | 21:09:
Moet te doen zijn toch..??
@neonreclame | 01-03-21 | 21:17: nl.wikipedia.org/wiki/IJburg#Aanleg_v...
Fase zoveel.
Amsterdam zou Amsterdam niet zijn als ze boven de kerncentrale apartementen laten bouwen en tegen 25x meerwaarde binnen 10 minuten verkopen. "Verhuren" aan nieuwe Nederlanders dat kan daar natuurlijk niet.
@ruudvangeelen | 01-03-21 | 21:26:
Amsterdam, het 'force field', van problemen verleggen...
Yes, we can..!!
Dodewaard was niet alleen een prachtige centrale qua techniek, maar ook een hele mooie plek aan de Waalbandijk.
Stond anders mooi in de fik afgelopen zomer. Vond trouwens de brandweerauto meer passen bij madurodam, maar dat is weer een ander verhaal.
'Voor het eerst is gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken.'
Wat zeggen ze nou?
Beleid maken is berekenen, modelleren en elkaar wat op de mouw mauwen, alle neuzen dezelfde kant op douwen.
Meten is weten.
Ja dat hadden gvd 20.geleden al moeten doen
Inderdaad Leptob. Het is toch om te janken
Klein lichtpuntje is dat dit nog vóór de verkiezingen bekend is geworden.
Eilandje opspuiten op t IJsselmeer of de Noordzee, centrale erop en gaan met die banaan.
Ja handig. En als er iets misgaat koel je de boel gewoon met zeewater. What could pos... ach laat ook maar.
@Super Vaagstra | 01-03-21 | 21:24: waar was jij al die tijd?
@Super Vaagstra | 01-03-21 | 21:24: Nieuwe centrales kunnen geen meltdown meer krijgen.
Gas, het nieuwe asbest. Lekker verdienen !
Het ouwe asbest dus...
Keep up..!!
@neonreclame | 01-03-21 | 21:06:
Dat ouwe asbest verwijderd moet worden is inmiddels wettelijk geregeld. Je kan daar aardig op binnenlopen.
@2021 sla ik ff over | 01-03-21 | 21:13:
Aardig..??
Wat ik bedoelde met keep up, Zoals vele clubjes, zoals fattenfall al dat al lang en breed doen, is inzetten op..
Ik ga er maar vanuit dat u dat al weet....
@neonreclame | 01-03-21 | 21:16: Wist niet dat het zo erg is.
Wat zegt Timmermans? Die weet het wel.
die is ontploft in de kantine in Brussel, die is nog gewoon open nml.
@ruudvangeelen | 01-03-21 | 21:11: (van het vele eten, niet dat @joris weer denkt dat .. laat maar)
@ruudvangeelen | 01-03-21 | 21:12: hehe :)
@ruudvangeelen | 01-03-21 | 21:12:
www.youtube.com/watch?v=GxRnenQYG7I
@Flightless bird | 01-03-21 | 22:00: haha lekker, dit moet Fransje wel zijn inderdaad. De veelvraat
Als meer dan de helft niet terug te verdienen is dan de kans dat het doorgaat hoger dan 50%?
Daar zit u vast niet ver naast.
Een kerncentrale bouwen op een lege gasbel.
Wat kan er fout gaan?
als ze hem nou IN een lege gasbel bouwen?
Nou, aangezien een dikke 9 punt nogwat op de schaal van richter plus een tsunami nodig was om een slecht gebouwde kerncentrale een meltdown te geven (die geen of vrijwel geen doden veroorzaakte) zal dat wel goed zitten.
De kerncentrale van Slochteren klinkt ander best goed
En de suggestie is ook dat er weer gas is wanneer je een kerncentrale zou hebben. Er zal over 25 jaar wellicht elektriciteit zijn zonder CO2 productie. Gas moet nog steeds uit het buitenland komen.
Jesse doet, wat Jesse doet..
Vragen aan de burger..
Doet ie goed.. Betrokken enzo...
Maar stel nou dat je vraagt of burgers meer of minder finnen willen. Hmmzz
T gooi.
Het Binnenhof?
REAGEER OOK