Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 64 – Van de Galapagos naar de managementjungle en terug

Dit is deel 64 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2016 - 2017

Voor de tweede keer hebben we met succes een geautomatiseerd systeem voor het UWV neergezet. De overeenkomsten zijn leerzaam. Net als in 2007-2008 met de polisadministratie zijn wij de allerlaatste optie, de keuze die pas kan, nadat alle andere pogingen zijn geflopt... en dan nog niet. Net als in 2007-2008 zijn er in de top van het UWV spelers die het project liever zien mislukken dan dat er door ons een oplossing wordt geleverd. De loyale ambtenaar is een sprookje, in elk geval bij het UWV.

En net als in 2007-2008 blijkt de divisiedirectie, die onze beste vriend zou moeten zijn, totaal machteloos. In 2007-2008 vertelde directeur Dirix ons dat we een illegale status hadden, uiteraard pas nadat wij de brand hadden geblust. Nu zijn we het hoofdpijndossier van onze nieuwe divisiedirecteur, GroenLinks-prominent Tof Thissen.

Tussen 2007 en 2016 heb ik wel iets geleerd. Net als divisiedirecteur Paul Dirix destijds is directeur Tof Thissen een pure overlever. Natuurlijk wil hij ons aan boord houden, zeker nu hij van dichtbij heeft gezien dat de mensen van de automatiseringsdivisie niets klaarmaken. Maar hij gaat het gevecht niet aan. Waarom zou hij ook? Wij zijn extern en dus expendable. De beslist sociaal bewogen Thissen laat zelfs zijn meest hulpbehoevende cliënten vallen als het erop aankomt. Dát maakt mij boos.

Het zijn ook niet alleen divisiedirecteuren als Dirix en Thissen die in overlevingsmodus opereren. Het geldt voor nagenoeg het hele hogere management, tot topman Bruno Bruins aan toe. Het UWV is een saaie, trage en eindeloze versie van Game of Thrones. Nu ik zie hoe het er aan de top toegaat stel ik mijn beeld van de organisatie bij. Ik zag een luilekkerland voor nitwits en non-valeurs, een ambtenareneiland vol vogels met de mooiste veren, die alleen niet kunnen vliegen. Het UWV is de Nederlandse versie van de Galapagoseilanden. Maar dat geldt voor de massa, het UWV-voetvolk. Hoger in de organisatie is het permanente strijd om budgetten die nooit genoeg zijn. En die strijd wordt steevast gewonnen door de automatiseringsdivisie.

Misschien is het mijn beroepsmisvorming als adviseur, maar ik minacht bijna niemand, integendeel. Topman Bruno Bruins is na de wilde tijd van David Jongen en diens corrupte entourage precies wat het UWV nodig heeft: een integer mens met stijl en geduld, iemand die de boel een beetje bij elkaar houdt, maar ook iemand die indirect stuurt – een soort Job Cohen. Als – wat ik denk – het UWV niet meer te besturen is, dan is Bruins wijs genoeg om dat in te zien en niet te vechten tegen de bierkaai. Typerend is Bruins' stijl van bezuinigen. Bruins stoot doodleuk twee van de vier UWV-hoofdkantoortorens af en propt iedereen in de andere twee. Het is een paardenmiddel, maar het ontneemt de massa bazen en baasjes alle lust om de eigen divisie of afdeling op te blazen. Het getuigt van realiteitszin en intelligentie.

Ook oud-divisiedirecteur Dirix kan ik waarderen. Nadat de man als jeugdige katvanger was binnengehaald door laffe voorgangers om de schuld van het ontsporende polisadministratie-project te krijgen, had hij de zaken op de rit gekregen en was met de schrik vrijgekomen en vervolgens vertrokken. Waarom zou hij het gevecht aangaan met de formidabele Diantha C. en haar interne netwerk, of proberen om Capgemini buiten de deur houden? En nu heb ik dus te maken met Tof Thissen, een man zonder het perspectief van een ministerschap (Bruins) of de leeftijd voor een mooie vervolgcarrière (Dirix). En anders dan soms wordt gedacht zijn oudere managers die bezig zijn aan hun laatste stap op de carrièreladder voorzichtiger dan hun jongere tegenvoeters. Zeker bij de overheid kom je aan de top door geen fouten te maken. Overlevingskunst kruipt in je genen en generaals sterven in bed. Ik verwacht niets van Tof Thissen.

Maar natuurlijk heeft elke regel zijn uitzonderingen. Dat de GroenLinks coryfee Thissen hart voor zijn divisie en zijn klanten heeft staat voor mij vast. In de gesprekken die ik met Thissen en zijn twee mededirecteuren heb laten ze subtiel merken dat ze meer vrijheid willen om zelf hun automatisering te regelen. En dan vraagt Thissen mij op de man af of ik mee wil denken over het beleid richting softwareleveranciers. Het voelt hallucinant om als softwareleverancier zo'n vraag te krijgen, helemaal van iemand die vrijwel niets te vertellen heeft over zijn eigen rampsystemen werk.nl en Sonar. En wat er gebeurt is totaal strijdig met een kwart eeuw aan vooroordelen die ik heb opgebouwd. Zie ik het fout? Wil Thissen werkelijk de strijd aangaan met de automatiseringsdivisie?

Ik laat het bezinken en besluit dat ik zelf het overleven beu ben. Ik stuur Thissen een memo waarin ik een snoeiharde analyse geef van de problemen die hij zal moeten overwinnen om baas in eigen huis te worden. Ik leg er al mijn kennis van het UWV en zijn tragische geschiedenis in en vermijd elke verwijzing naar personen. Het is een test. Ik ga Thissen alleen adviseren als hij inziet voor welke uitdaging hij staat en de consequenties accepteert.

Helaas, mijn vooroordelen kloppen. Ik krijg van Thissen geen enkele reactie op mijn schrijven. Sterker, ik krijg de goede man nooit meer te spreken. Het bespaart mij een frustrerend adviestraject met een voorspelbare afloop. Ik ben niet boos of teleurgesteld dat Thissen de zoveelste overlever is. Dat er niet eens een reactie komt is standaard ambtenarenpraktijk. Je kunt zo altijd ontkennen dat je iets onder ogen hebt gekregen. Het onderstreept voor mij dat deze divisiedirecteur de man is waarvoor ik hem hield.

Maar ondertussen zijn we voor het UWV WERKbedrijf nog steeds een serieus hoofdpijndossier in de interne strijd met de divisie automatisering. We zitten opnieuw in de situatie van 2009 waarin de software die wij hebben gebouwd in beheer moet komen bij de automatiseringsdivisie een huisleverancier als Capgemini of CGI. Ik denk terug aan het extreme onvermogen bij het UWV om zelfs maar een simpel systeempje te bouwen. In de tien jaar sinds we binnenkwamen om de polisadministratie te bouwen lijkt het UWV dieper gezonken dan ik destijds voor mogelijk had gehouden. Het is serieus de vraag of ze zonder ons überhaupt in staat zijn om onze software in beheer te nemen of zelfs maar in de lucht te houden. Ik ga geen tijd meer steken in kansloze contacten met het hogere management. Ik ga van dichtbij zien hoe de automatiseringsdivisie van het UWV te werk gaat. Vanaf nu blijf ik op de Galapagoseilanden. Vanaf nu ga ik voluit Darwin. 

Naschrift: Het is een publiek geheim dat UWV WERKbedrijf-directeur Thissen in stilte lobbyt om UWV WERKbedrijf weer los te koppelen van het uitkeringen-UWV, beslist een logische gedachte. Helaas zien we daarvan niets terug in de partijprogramma's voor de komende Kamerverkiezingen, ook niet in dat van GroenLinks. Tegelijk meldt Trouw dat er veel meer geld naar het UWV moet voor 'goede dienstverlening' en – het staat er echt – 'vertrouwen in de overheid'. Heel ongebruikelijk wordt de financiering ook genoemd: de kinderbijslag moet wijken voor die betere dienstverlening en meer vertrouwen in de overheid. We leven in bijzondere tijden.

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
Catsisia | 25-01-21 | 03:11

Een van René's gedachten is om naar open source over te stappen, daar zouden heel veel grote problemen als sneeuw voor de zon mee verdwijnen (en prachtige ontwikkelingshulp opleveren voor anderen landen...). Ik voeg daar graag aan toe: Ambtenaren en politici die wetten schrijven moeten ook de digitalisering van die wetten voor hun rekening nemen, open source implementaties. Het is te idioot dat politici regels bedenken en tot wet maken die soms nauwelijks of niet realistisch zijn te implementeren in software terwijl dat toch echt moet om de wet geen dode letter te laten zijn. Ik zou zeggen, de software moet leidend worden, dat er niet zomaar een vrij onbelangrijke wet wordt bedacht waar dan veel te veel software voor om moet. Open source ook omdat we als burgers dan zelf kunnen zien of iets klopt, daar hebben we recht op.

chefren | 24-01-21 | 22:38 | 3

"Het is te idioot dat politici regels bedenken en tot wet maken die soms nauwelijks of niet realistisch zijn te implementeren in software terwijl dat toch echt moet om de wet geen dode letter te laten zijn. "

Ben ik niet met je eens. De regels en wetten in dit land zijn uitermate eenvoudig in software te gieten. Het stelt letterlijk drie keer niets voor. En ik ben serieus. Die wetteksten zijn gewoon heel goede functionele ontwerpen/

Een beetje strategy game heeft veel complexere rulsesets.

Epistulae_Morales | 25-01-21 | 01:56

@Epistulae_Morales | 25-01-21 | 01:56: "Het stelt letterlijk drie keer niets voor", in de praktijk echter wel. De impact van een p[merking van een koe uit DH kan leiden tot onmogelijk te realiseren situaties...

oblix | 25-01-21 | 03:42

@Epistulae_Morales | 25-01-21 | 01:56: 1, één game kan veel complexere rulesets hebben, prima. Maar na een tijdje ben je het spel zat en pak je een ander. En nu beide rulesets door elkaar graag, foutloos, jaartje later met 2 nieuwe rulesets er bij weer graag. Want onze wetgevers ruimen vrijwel nooit wat op! Ook zou iets nooit wet moeten mogen worden als een benodigde software implementatie niet domweg af is.

chefren | 25-01-21 | 09:23

Er zal wel niets veranderen want dan zou het uwv zichzelf aan de haren uit het moeras moeten trekken. Zoiets kun je alleen als je een baron bent.
Hoop dat deze chronieken doorgaan tot vlak voor de verkiezingen.

jan huppeldepup | 24-01-21 | 22:24

Klopt het dat deel 18 van deze kroniek niet meer op internet terug te vinden is?
Ik vraag dit -echt- voor een vriend die mij vroeg even mee te zoeken, maar ik kan dat deel ook niet vinden.
Iemand een linkje?

Wering | 24-01-21 | 20:58 | 3

Staat boven elke aflevering..... 'Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.' Deel 18 staat daar netjes tussen...

CaseIf | 24-01-21 | 22:16

@CaseIf | 24-01-21 | 22:16:
Ah, stom van mij (ik zocht via Google (eerlijk gezegd dat linkje 'HIER" nog nooit geopend, maar dat had ik dus beter wél kunnen doen).
Attent dat je de moeite hebt genomen deze tip even door te geven. Nogmaals dank!

Wering | 25-01-21 | 01:14

@CaseIf | 24-01-21 | 22:1
Mijn dank is groot! Heb nooit op dat linkje 'hier' geklikt maar was gaan zoeken via Google voor iemand die heet verhaal wilde volgen.
Attent dat je het even hebt doorgegeven, nogmaals dank.

Wering | 25-01-21 | 01:54

Hulde heer Veldwijk!

Ik zie week na week miljoenen belastinggeld weggepist worden.

Dan wil ik een dossier ook.

Nu nog de politiek die dit oppakt.

Ow, wacht...

Wijze uit het Oosten | 24-01-21 | 20:35

Met alle respect, maar hoeveel afleveringen liggen er nog in het verschiet van die UWV faalhaasfabriek? Ik snap het nu wel geloof ik.

padbuffel | 24-01-21 | 19:55 | 1

Er zitten vier jaar tussen dit deeltje en nu, en het lijkt een never ending story te worden. Ik geloof dat er nog heel wat kastlijken zijn die we nog te zien krijgen (en ook die we nooit zullen zien. Topje, Ijsberg...}.

Ridocar | 24-01-21 | 23:50

Nederlandse bestuurders. Wat een treurnis. Het begint er op te lijken dat die lui echt helemaal niets kunnen, op hun zakken vullen na. Uiteraard. Nederlandse bestuurders zijn incapabel, nemen geen enkele verantwoordelijkheid, zijn verschrikkelijk arrogant, werken niet, zijn corrupt, trappen naar beneden en likken zich omhoog. Wat een walgelijk tuig. Het lijken wel politici.

Zwezerik | 24-01-21 | 19:31

Off-topic: GS bedankt voor de edelhert tip. Is weer eens iets anders dan rund- of varkensvlees.

koeberg | 24-01-21 | 19:21

Ook interessant: artsencollectief.nl

Verderkijkert | 24-01-21 | 18:58

Een simpel document uploaden ,de ene foutmelding na de andere.
Kansloos!

maasdonk | 24-01-21 | 18:54

En er is nergens een wet overtreden?
In ieder geval veel dank voor de heer Veldwijk voor het luiden van de klok. Alleen de avondklok reageert nu jammer genoeg en het nepnieuws voert de toon.
Inhoud iemand?

letterzetter | 24-01-21 | 18:51

Je eigen overheid die je gewoon vern. eukt.. En dan gek vinden dat er zo weinig vertrouwen is in de politiek...

DrachiR | 24-01-21 | 18:51 | 1

incompetentie is geen strafbaar feit..
en dat is maar goed ook voor heeeel veel mensen

Epistulae_Morales | 25-01-21 | 01:59

UWV is geen top, maar om nou zo tegen die gasten tekeer te gaan is ook bizar.

van Oeffelen | 24-01-21 | 18:45 | 1

Hebben ze bij jou in Almere geen uwv dan?

IkwilJinekwel | 24-01-21 | 19:49

Ik heb alles gelezen van deze Kroniek van een faalfabriek. Met verbijstering, ook vaak met herkenning. Want iedereen weet dat zich in Nederland ontelbare faalfabrieken bevinden. De schrijver heeft het immers over mensen en die zijn overal hetzelfde: eigenbelang gaat over lijken. En ondanks dat het feuilleton goed is geschreven en de observaties van de schrijver scherp zijn, moet me toch iets van het hart. Iemand die zich zo veel jaren afhankelijk opstelt van een faalfabriek wordt daar toch onvermijdelijk onderdeel van? Een medewerker? Dat hij na afloop van zich aftrapt doet daar niets aan af. Tenzij hij zijn inkomsten heeft teruggestort...

Albert61 | 24-01-21 | 18:43 | 2

Dat is wat mij ook stoort: meneer Veldwijk geeft een zeer nuttige inkijk bij een 'textbook' faalfabriek, maar is rijk geworden dankzij diezelfde faalfabriek.
Ergens schuurt de integriteit.

Kees Maf | 24-01-21 | 19:22

@Kees Maf | 24-01-21 | 19:22: Als dat de motivatie was, dan had hij nooit de tijd genomen om hier hele boekwerken over te schrijven op het bescheiden (qua marktaandeel) Geenstijl. DE eerste helft van het feuilleton heb ik aandachtig gelezen, omdat ik in dezelfde periode bij datzelfde UWV werkzaam was zij het op een ander vakgebied. Ik heb hem niet op onwaarheden kunnen betrappen en de beschrijving van de organistatie + cultuur klopt volledig.

Grachus | 24-01-21 | 20:10


Ik heb de serie lang volgehouden maar heb er inmiddels de kracht er niet meer voor om over die non-stop falende overheid en haar dienaren te lezen.

Diantha C. en consorten gaan binnenkort waarschijnlijk van hun riante pensioen genieten en laten daarbij met minachtende blik de door hen gecreeerde rokende puinhopen achter zich.

Ervaringsdeskundige | 24-01-21 | 18:37 | 3

Zal zeker tijd worden .......... het vooral de voormalig zandbak types die er kinderen oplos produceren ........ en vervolgens ze een probleem van de overheid te laten zijn.

In Amerika zag ik staande file een keer een sticker achterop een bumber met de tekst: " The goverment is not the father of your child "

Ervaringsdeskundige | 24-01-21 | 20:01

Kinderbijslag willen ze aanpakken.......

gebochelde | 24-01-21 | 18:35

@gebochelde | 24-01-21 | 18:35:
Zal zeker tijd worden .......... het vooral de voormalig zandbak types die er kinderen oplos produceren ........ en vervolgens ze een probleem van de overheid te laten zijn.

In Amerika zag ik staande file een keer een sticker achterop een bumber met de tekst: " The goverment is not the father of your child "

Ervaringsdeskundige | 24-01-21 | 20:03

Tis toch wat! Een überlinkse politieke reliwalgvogel op een kostbare plek waar een sterk sturende en resultaatgerichte manager had moeten komen. Aannamebeleid is dus kut en zeer kostbaar. Directe amamnese: verbetering door controle en ingrijpen is RECHTS politiek gedachtengoed. UWV en SVB zijn bepaald geen bastions waarbinnen resultaten mogen/moeten gelden want geld is oneindig beschikbaar. Mede hierom is dit prachtig feuilleton zinvolle non-fictie.

Pieterman | 24-01-21 | 18:29

Afschuwelijk dit alles. Met veel belangstelling alle afleveringen gelezen en mijn minachting voor bestuurders is er nog groter mee geworden. Leerzame les: generaals sterven in hun ben. Dank u meneer Veldwijk voor deze wijsheid.
Wat ik graag zou zien is een rechtse regering die iemand aanwijst met vol mandaat om elke sukkel van een bestuurder te kunnen ontslaan alsook een ieder die hem ook maar enigszins in de weg zit. Want dit persoon gaat samen met Veldwijk aan de slag to make things right.

appeltjesgroeneweide | 24-01-21 | 18:09 | 3

Ja, eens.

Probleem is een beetje dat die nieuwe organisatie na verloop van tijd ook zal vervallen in soortgelijk gedrag.

SkepticalRealist | 24-01-21 | 18:14

Wat nodig is, is een cultuuromslag: iedereen van hoog tot laag moet de verwachting hebben om afgerekend te worden op wangedrag of wanprestaties, en om teamleden die niet presteren daar ook op af te rekenen. Het probleem is in het middenmanagement: de overheid is ontzettend slecht in het herkennen van wanpresterende middenmanagers... maar dat is in het bedrijfsleven ook zo.

Muxje | 24-01-21 | 18:36
-weggejorist-
Nanda11 | 24-01-21 | 19:07
-weggejorist-
Toverkol | 24-01-21 | 18:05

Goed opgezette verkiezingscampagne dit.
Hoog tijd, een beetje betere ICT bij de overheid.

CynicalBastard | 24-01-21 | 18:02 | 2

Het ligt niet aan de ict-ers, maar aan de bestuurders.
Het zijn namelijk hele mooie baantjes, zonder greintje verantwoordelijkheid.
Daar wil men zo lang mogelijk blijven zitten.

jantjeuitnederland | 24-01-21 | 18:24

Het is niet zozeer de ICT, die grote clubs kunnen met een beetje moeite best wat leuks bouwen.
Het is alleen de politiek die van iets wat simpel is, altijd weer wat kan laten maken wat ingewikkeld is met al hun eisen naar uitzonderingen en zo.
En het is de laatste jaren natuurlijk zo dat de politiek heel bewust mensen op posten zet die daar "de ballen verstand" van hebben. Tel daar bij op dat de mensen die de automatisering moeten "runnen" bij onze Roverheid in het bedrijfsleven nooit een dergelijke functie hadden kunnen bereiken door gebrek aan kunde..... en ja, macht corrumpeert dus.

Camoflage | 24-01-21 | 19:53

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland