Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 62 – Een organisatie die alles kapot maakt

Dit is deel 62 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2015

Het eclatante succes van de cv-kaart brengt ons weer in beeld bij de UWV-automatiseringsdivisie. De nieuw aangetreden automatiseringsbaas wil ons weg hebben, zo hoor ik. Normaliter is het argument dat alleen deze divisie automatiseerders mag inhuren, maar Aart van der Vlist vindt dat we onvoldoende loyaal aan het UWV zijn.

Begin 2015 verliezen we ook onze opdrachtgevers. Werk.nl-eindbaas Munneke en divisiedirecteur Timmermans vertrekken beiden. De nieuwe divisiedirecteur wordt GroenLinks-coryfee Tof Thissen, geen directeurstype maar een bestuurder en daarom bij voorbaat kansloos in de slangenkuil die UWV heet.

Maar weer gebeurt er iets bijzonders. De vertrekkende werk.nl-baas Munneke vraagt ons om hulp. Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft beloofd om 125.000 arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen: de banenafspraak. De (meestal) jongere gehandicapten vallen onder de wet Wajong die het UWV uitvoert. Hun dossiers zitten in het systeem Sonar. Behalve dat Sonar oud en gammel is, is het ook het software-equivalent van een zwart gat: informatie kan er wel in, maar er bijna niet uit. Zo kunnen werkgevers geen mensen vinden.

Net als eerder bij de cv-kaart weet collega Marjan ook nu weer een geitenpaadje. Er is een systeem voor managementinformatie met een complete kopie van de Sonar-persoonsdossiers. Eigenhandig trekt ze een kopie van de UWV Wajong-populatie naar een spreadsheet. Marjan heeft geen speciale autorisatie. Iedereen die de weg weet, kan met alle cliëntdossiers de deur uitlopen.

Marjans spreadsheet laat zien dat Sonar geen databank is, maar een rommelige kaartenbak. De data in een fatsoenlijke databank – zoals de polisadministratie of werk.nl – voldoen aan allerlei strikte regels en daardoor kun je er slimme dingen mee doen. Sonar blijkt daarentegen een brij van vrije tekstvelden en nooit opgeschoonde codes. Bovendien blijkt een groot deel van de klantdossiers nauwelijks gevuld. De zwakste mensen op de arbeidsmarkt, de mensen voor wie de divisie WERKbedrijf bestaat, zijn aan de goden overgeleverd.

Ondertussen is de druk vanuit Den Haag op het UWV groot. De Wajongers moeten voor werkgevers vindbaar worden. Eerst moet de buitenwacht geloven dat het UWV daartoe in staat is. Daartoe wordt heel polderend Nederland uitgenodigd: werkgevers, gemeenten, integratie- en uitzendbureaus en natuurlijk het ministerie. Er is alleen geen plan. Helemaal niets. Samen met Marjan draai ik een presentatie in elkaar die uitlegt hoe wij het UWV dit varkentje gaat wassen. Op 2 maart 2015 presenteren we dat aan de polder. UWV-projectleider Vermolen doet een intro- en slotwoord. Nu alleen nog even een systeempje bouwen.

En dan gebeurt er niks, maandenlang. Er is een managementvacuüm, maar dit is voor het UWV echt belangrijk. Projectleider Vermolen doet ondertussen alles om ons te ontlopen. Eind mei ben ik het zat en vraag hem wat er gebeurt. Vermolen vertelt schoorvoetend dat de divisie automatisering heeft verboden dat wij dit systeem bouwen. Dat doen ze zelf. Ze zijn zelfs al hard bezig. Ik vraag of wat er wordt gebouwd datgene is dat de buitenwacht is beloofd. Projectleider Vermolen weet zelfs dat niet. De softwaredivisie heeft een keiharde coup gepleegd. De divisie WERKbedrijf is alle greep kwijt en zo gegeneerd dat ze het ons niet durven te vertellen. 

Het is onze nieuwe werk.nl-opdrachtgever, Kim Heijnen, die de kat de bel aanbindt. In juli vraagt hij aan het directieteam of de divisie automatisering iets tastbaars heeft. Er komt geen antwoord, maar de WERKbedrijf-directie doet nu wel iets. Er komt een vergadering met ons en met de leider van het UWV-programmeerteam. Het is een soort beauty contest onder leiding van directielid Peter Lindenburg. Wij hebben natuurlijk alleen ons plan van maart en achten onszelf kansloos. Maar de automatiseringsdivisie komt alleen met prachtige schermontwerpen. Het is nu augustus en ze hebben na maanden zwoegen dus nog niks dat werkt. Een week later horen we dat de directie WERKbedrijf heeft besloten om ons de noodzakelijke software te laten bouwen.

En dan komt er wéér geen vervolg, geen opdracht. Ruim twee maanden gaan voorbij. Wéér horen we niets, maar dat hoeft ook niet. We kennen nu de machtsverhoudingen en kunnen raden dat de softwaredivisie zich niet bij de beslissing heeft neergelegd. Ongetwijfeld wordt er nu keihard gewerkt om hun software werkend te krijgen. 

Het is begin november als Marjan en ik worden ontboden bij de directie van WERKbedrijf. We maken voor het eerst kennis met directeur Tof Thissen die er dan al een half jaar zit. Thissen trapt het gesprek af met een lofzang op de cv-kaart en onze onschatbare waarde voor de verdere modernisering het WERKbedrijf. Wij weten niet wat we meemaken, maar één ding is duidelijk: de divisie automatisering heeft weer gefaald. Driemaal is scheepsrecht: de directie van het WERKbedrijf vraagt ons om het systeem voor de banenafspraak te bouwen. Thissen vertelt ons dat alles moet werken voor het einde van het jaar, op straffe van serieus gedonder met Jetta Klijnsma. We zitten hier tegenover een directeur zonder macht die de katvanger is van zijn 'collega' Van der Vlist.

Het kost nog weken voordat we de opdracht op papier hebben. Het is duidelijk dat het WERKbedrijf op eieren loopt. Fouten geven direct weer intern gedonder. Pas eind november beginnen we een systeem te bouwen. We vinden Thissen sympathiek en Van der Vlist een schurk, maar we gaan lafheid en hufterigheid niet meer compenseren. Gelukkig hebben we het moeilijkste werk, het analyseren van de databagger in Sonar, al in maart gedaan. We staan in de startblokken.

Terwijl wij het banenplansysteem bouwen gaat de strijd in de top van het UWV door. We horen dat onze oude klant, de divisie gegevensdiensten, zich heeft aangesloten bij de automatiseringsdivisie. De nieuwe divisiedirecteur, Marco Kleinherenbrink, zou eisen dat wij geen toegang zouden krijgen tot de Sonar data. Het is de manier om ons alsnog uit te schakelen. Het argument wordt kracht bijgezet met de suggestie dat wij in de periode 2007-2009 polisadministratie-data zouden hebben ontvreemd. Het spel wordt weer maximaal vuil gespeeld.

Zoals steeds delft het WERKbedrijf het onderspit. Daags voor kerst krijgen we te horen dat de UWV-top heeft besloten dat wij geen data uit Sonar mogen gebruiken. Het is de doodsklap voor ons werk en dat weet iedereen, tot UWV-eindbaas Bruno Bruins aan toe. Steeds weer blijkt de UWV-organisatie dieper gezonken dan we dachten.

We negeren de order twee dagen en melden dan dat de instructie is achterhaald omdat onze software werkt en het UWV ermee in productie kan. Op 27 december 2015 organiseren we een demo- annex testsessie met het UWV en geselecteerde relaties. De Kandidatenverkenner Banenafspraak staat. Het mooiste compliment komt van een deelnemend reïntegratiebedrijf: "Ik geloofde geen moment dat het UWV iets werkends zou opleveren. Dat doen ze in mijn ervaring nooit." Ik reageer dat de krachtige managementstijl van directeur Thissen nu al zijn vruchten afwerpt. 

We horen dat de directie van het WERKbedrijf moeite heeft om geen lange neus te trekken naar de 'collega'-divisies. Maar dat onze dagen bij het UWV nu geteld zijn is overduidelijk. Ik vind het niet erg. Ik zie eindelijk wat het UWV is: een uitkeringsbedrijf met een fopdivisie om mensen aan werk te helpen, dat uiteindelijk wordt gerund door een totaal incompetent softwarebedrijf in vermomming. Niet Sonar, maar de divisie automatisering is het zwarte gat. De twee christelijke directeuren hebben mij de ogen geopend voor wat het UWV ten diepste is: de hel zoals C.S. Lewis (bekend van Narnia) die beschrijft. Voor mijn eigen zielenheil welzijn moet ik hier weg.

Naschrift en spoiler: het banenplan is mislukt. Volgende week het waarom. En de drie hoofdrolspelers in deze episode, de directeuren Van der Vlist, Kleinherenbrink en Thissen, zitten allemaal nog op dezelfde plek als in 2015. Go figure!

ACTUELE UPDATE: Gegevens miljoenen cliënten UWV makkelijk in te zien door ambtenaren   

Reaguursels

Inloggen

Het zegt toch wel iets van de inhoudelijke kwaliteit als de heer Veldwijk nu ook al stukjes voor de Nos mag schrijven

Mark van Leeuwen | 04-01-21 | 09:51

@Mark van Leeuwen | 04-01-21 | 09:51: Haha, ja vooral die laatste zin “in 2025 verwacht het het UWV een nieuw IT-systeem af te hebben” - ROFLMAO

ruud76 | 04-01-21 | 10:07

Ik herken iets uit mijn tijd bij een overheidsbedrijf in Apeldoorn. Miljoenen door het putje met mislukte of afgeblazen projecten. Daar liepen consultants. ZZP ers
dus al zes jaar. Mag niet hè maar ja. Zo is de overheid. ( a 300 per uur) zelfs met valse diploma’s gekocht in Amerika.

te@oud | 03-01-21 | 23:48 | 1

Dat moet het automatiseringsbedrijf van de Belastingdienst geweest zijn...

libertat | 04-01-21 | 10:28

Ik herken iets uit mijn tijd bij een commerciële softwareboer. Iets bouwen waarvan niemand de specs heeft. Bij ons ontstonden de specs spontaan tijdens het bouwen. De programmeurs verzonnen de specs zelf en de managers wisten niet beter of de programmeurs werkten volgens de specs. Voordeel van deze werkwijze is dat het produkt werkt en dat het ook nog volgens de specs werkt. Knap dat het UWV dat ook kan. Oh wacht, bij het UWV werkt het niet. Hè wat een teleurstelling nou weer.

Nivelleermarionet | 03-01-21 | 21:03 | 1

Lijkt een beetje op wat veel accountants doen; eerst de totaaltelling van een zijde overbrengen naar de andere zijde, en dan de bedragen aan andere zijde invullen.

Harry.Langezwaal | 03-01-21 | 21:41

Gelukkigkan ik weer op uw berichtgeving reaguren na een IP-ban wegens kritiek op het niet ophoudend natrappen op ene Baudet. Her ergsten bij Veldkamp is dat er ergens een einde komt aan deze Kronieken, ik kijk er elke week weer naar uit. Top!

jan huppeldepup | 03-01-21 | 20:33 | 1

Veldkamp? Veldwijk. Tijd voor een IP ban wegens fake news.

libertat | 04-01-21 | 10:27

Kritik ist verboten. 1984.

Toverkol | 03-01-21 | 19:43

Mooi hoe dit falen wordt blootgelegd, alleen maar door mensen en hun ego'tjes. Op de schop met die organisatie. Wordt tijd dat er een organisatie komt gevuld met Omtzigtjes , die de macht hebben zo'n shitzooi door te lichten , en die falende leiders te ontslaan en eventueel voor het gerecht te slepen !

Kim-Jung-Un | 03-01-21 | 19:42

''De zwakste mensen op de arbeidsmarkt, de mensen voor wie de divisie WERKbedrijf bestaat, zijn aan de goden overgeleverd.''

Ik zal wel weer irritant zijn, maar dit is natuurlijk wél waarom dat hele UWV is opgetuigd; om mensen die geen werk hebben aan werk te helpen, en dus niet om het ene na het andere creatieve kut-projectje te lanceren wat de belastingbetaler uiteindelijk miljoenen mag kosten. Noem mij gerust dom en zo, maar ik wil dus gewoon een vast contract kunnen krijgen als ik ergens een paar jaar heb gewerkt en naar behoren functioneer. En dat zoveel ministers, overheidsfunctionarissen, ondernemers, werkgevers, ambtenaren, experts en softwaredevelopers dit met z'n allen niet voor elkaar kunnen krijgen, dat zegt meer over hun niveau dan het mijne. Doe jij jouw werk nu eerst maar eens een keertje goed, dan kan ik straks het mijne ook goed doen, oké?

*#@!

VBO_B_Niveau | 03-01-21 | 19:30

Waar is de waardering voor de UWV'ers? Het zijn de enige soort werknemers die na ontslag alsnog naar kantoor moeten. Lijkt me geen pretje.

R. Skickr | 03-01-21 | 19:06

Hulde hr. Veldwijk! Ik lees uw wekelijkse kolom graag. Top!

Hojo24 | 03-01-21 | 19:03

Dank u wel heer Veldwijk.

Gokmaar | 03-01-21 | 19:00

Niets mis met het UWV. Wat een oeverloos gedram over een organisatie waar wel eens iets mis gaat zoals bij elke organisatie het geval is.

R. Skickr | 03-01-21 | 18:59 | 6

"waar ""wel eens"" wat mis gaat"?? lees je dit uberhaubt wel of ben je een van die raamambtenaren die daar werken? Ieder normaal bedrijf was bij dit soort fauten al lang failliet of uit de markt geconcurreert. Niets minder dan een stel faalhazen in die managementlagen daar.
(uitvoerend personeel kan je op basis hiervan geen oordeel over velen en ik geloof best dat daar goede mensen zitten die oprecht het beste met mensen voor hebben.)

Falerion | 03-01-21 | 19:44

@R.Skickr Niets mis met het UWV dan heeft u heel wat gemist of denkt u dat deze serie uit de duim is gezogen? Laten we blij zijn dat hier iemand is die het zo durft te benoemen

aardv@rk | 03-01-21 | 19:53

Hahaha.. mooi man.. sarcasme..

Epistulae_Morales | 03-01-21 | 21:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Dat we in deze tijd ruimte geven aan het uwv is meer dan bizar.

Joffri | 03-01-21 | 18:59

Wat Hr. Veldwijk hier eens te meer aantoont is, dat een fout systeem zichzelf in stand houdt, ondanks de regelmatige wisseling van de wacht. Sterker nog; bij de rijksoverheid en aanverwante organisaties is het rouleren van bestuurders en toezichthouders staand beleid. Geen van hen heeft voldoende tijd om het gezag en de macht op te bouwen die noodzakelijk zijn om het systeem te corrigeren. Dat hoeft ook niet. Het systeem helpt ze verder (hallo David Jongen, voorheen mislukt bij het UWV; nu in het coronajournaal als ziekenhuisdirecteur) Iedereen die in die sectoren werkt en hogerop wil kijkt wel uit om zijn of haar nek uit te steken en kritiek te uiten op de gang van zaken. Bovendien worden zij geprezen en gefêteerd door de belangenbehartigers van de externe leveranciers die daaraan verdienen. 'Glas, plas, was' is daardoor een wetmatigheid geworden en zal door de verkiezingen in maart 2021 echt niet worden doorbroken. Mensen als Veldwijk, Omtzigt, Leyten en de klokkenluiders zijn de enigen waar we nog enige hoop op kunnen vestigen. Totdat ze worden 'kaltgestellt'.

laatste_waarschuwing | 03-01-21 | 18:57 | 1

Mooi omschreven.

Gokmaar | 03-01-21 | 18:59

Beste René... 2015... en dan nu pas wil je een punt maken? Had eerder ballen getoond en opgetreden tegen de misstanden.

overVecht | 03-01-21 | 18:56 | 5

Zoals ik het tot nu toe gelezen heb had hij meer dan genoeg ballen, dit in tegenstelling van reaguurders die uit hun nek lullen. Bent u wel is tegen een overheids instantie ingegaan, belastingen of zo?

jan huppeldepup | 03-01-21 | 20:40

Begrijpend leren lezen is ook een vak.. basisschool

Epistulae_Morales | 03-01-21 | 21:13

Je weet dat je beter het hok van de leeuw in kan om later de slangen in de pit te bevechten?

Hiernaast, als je daadwerkelijk zou lezen kom je erachter dan er veelvuldig gestreden en semi-verloren is.

Warhead | 03-01-21 | 22:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Beste René, ik lees je columns iedere week met stomme verbazing. Dat door een imcompetente software divisie zoveel gemeenschapsgeld over de balk gegooid wordt. Begrijp ook niet dat een "volksvertegenwoordiger" dit niet oppakt en vragen stelt aan de verantwoordelijken. Uit eigen ervaring vindt je dit soort faalbazen overigens ook bij Capgemini. Ze houden elkaars onbekwaamheid onder de pet. De managementstijl bij Capgemini zegt al genoeg als je daar mee te maken hebt gehad...

Dwarsdenker | 03-01-21 | 18:54 | 1

Wat denkt u van centrix, Faalt net zo hard.

te@oud | 03-01-21 | 22:08

Een kennis van me werkte bij het OM, iets met snelrecht. Toen ik mijn inloggegevens van mn DigiD was vergeten heeft mijn kennis mijn inloggegevens voor me opgezocht en toegestuurd.

Dat zou toch niet mogelijk moeten zijn.

Overheid en ICT. Lekkere combinatie, wederom bevestigd.

Schwanzeleber | 03-01-21 | 18:50 | 2

Daar geloof ik helemaal niks van. Dat zou zó misdadig slecht zijn dat wanneer dit openbaar zou zijn dat er een minister over valt. Je 'kennis' kan dit anoniem bij een krant melden. Success.

Warhead | 03-01-21 | 22:49

Als u met "inloggegevens" uw wachtwoord bedoelt, dan is uw verhaal ongeloofwaardig, want a) dan had u gewoon ΅wachtwoord vergeten" kunnen aanklikken b) die info is versleuteld

Dus u was uw gebruikersnaam vergeten. En die is gewoon gekoppeld aan uw burgerservice nummmer. Is ook helemaal niks geheim aan, want je kunt er (zonder wachtwoord) niets mee....
ingaan b)

libertat | 04-01-21 | 10:24

Yep, hier leest er iemand elke week. Ga vooral door.

postmodernismisdead | 03-01-21 | 18:44
-weggejorist-
Joffri | 03-01-21 | 18:35 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Over 10 jaar lezen we hier over de Corona crisis en hoe iedereen die er belang bij had er alles aan deed om de andere te laten falen, Ego's en eigenbelang over het landbelang.

Osdorpertje | 03-01-21 | 18:31 | 1

Hoeveel mensen er toen van het UWV gebruik hadden gemaakt en zodoende de broek ietsje langer hebben kunnen ophouden .

likmegaties | 03-01-21 | 18:42

Wat zou ik graag zien dat het UWV helemaal binnenstebuiten wordt gekeerd door Pieter Omtzicht. De regering in 2048 zal er nog steeds door vallen. Gelukkig gaan steeds meer burgers serieus in verzet....... proest!

john7682 | 03-01-21 | 18:29 | 1

Zelf binnen zijn eigen partij zetten ze liever een idioot bovenaan de lijst (stem op de jonge!)

Denk je dat ze toestaan dat er iets heel goed gaat komen...?

Warhead | 03-01-21 | 22:50

Digitaal door sturen naar onze politieke pittbullen alle 62, dan kunnen ze er niet om heen.

Ronn | 03-01-21 | 18:28 | 1

En jij denkt dat ze dit allemaal niet al weten?
Hoeveel kamervragen hokr je hierover? Ze houden alle artiekelen van geenstijl echt wel in de gaten hoor. Zijn ze ve te bang voor.

Warhead | 03-01-21 | 22:52

"de directeuren Van der Vlist, Kleinherenbrink en Thissen, zitten allemaal nog op dezelfde plek als in 2015"

Dit is wel echt het probleem in de ambtenarenrij. Baangarantie tot St Juttemis en je mag gewoon een miljoenmiljard epische blunders maken. Je blijft lekker zitten. Belastingdienst idem dito.

de Voorzittert | 03-01-21 | 18:28

censuur

newray | 03-01-21 | 18:27

Wat kost heel dat gedoe ons als belasting betaler nu eigenlijk?

ademende aarde | 03-01-21 | 18:22 | 2

Peanuts.

R. Skickr | 03-01-21 | 19:13

@R. Skickr | 03-01-21 | 19:13: U werk bij of voor het UWV?

aardv@rk | 03-01-21 | 19:56

Overigens is voor de ontvangers van een Wajong uitkering de incompetentie van het UWV een zegen. Deze mrnsen zijn dan geen speelbal van weer een nieuw bedrijfsonderdeel dat iets crea bea moet gaan doen. In plaats daarvan krijgen ze rust en een permanente uitkering zonder overbodige herkeuringen en andere onzin.

JdV030 | 03-01-21 | 18:20 | 4

@J.Cash | 03-01-21 | 18:27: juist , reken maar dat al die ""jongeren"" een Wajong uitkering hebben , en omdat ze niet "prettig" te benaderen zijn , blijft alles zoals 't is , man man man

Hurdy Gurdy Man | 03-01-21 | 18:48

@Hurdy Gurdy Man | 03-01-21 | 18:48: de mensen die ik ken met een wajong wonen zeker niet in kanaleneiland.

JdV030 | 03-01-21 | 20:11

Ehhh, een Wajong uitkering is zeker niet permanent!

Niek1582 | 04-01-21 | 16:28
▼ 1 antwoord verborgen

Waarom worden er nooit eens kamervragen gesteld ahv de afgelopen 62 feuilletons?

de Voorzittert | 03-01-21 | 18:20 | 2

Dat verbaast mij ook...

Wijze uit het Oosten | 03-01-21 | 18:49

Waarom zouden ze? Het gaat toch over andermans geld. Ze zijn liever bezig met zaken die vager en onduidelijker zijn. Daar kan je punten mee scoren. En de belastingbetaler betaalt toch wel. Hij moet wel want anders......

DenkenDanDoen | 03-01-21 | 18:58

Het blijf mij toch boeien zoveel incompetentie kom je niet vaak tegen...

Ronnie | 03-01-21 | 18:19
-weggejorist-
ZoltarTheMagnificent | 03-01-21 | 18:19 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen
-weggejorist-
swagmachine | 03-01-21 | 18:18

Veldwijk klinkt als een voetbaltrainer die het bij het avondeten alleen maar heeft over de ballen in de sloot.

SterF... | 03-01-21 | 18:15

'Volgende week het waarom. En de drie hoofdrolspelers in deze episode, de directeuren Van der Vlist, Kleinherenbrink en Thissen, zitten allemaal nog op dezelfde plek als in 2015. Go figure!'
Er komt er dus nog minimaal een,....

miko | 03-01-21 | 18:08 | 2

Gelukkig wel

djs | 03-01-21 | 18:52

Ik kijk er naar uit.

jan huppeldepup | 03-01-21 | 20:35

kan je niet beter minister worden.. je lijkt omzicht wel. plop.

newray | 03-01-21 | 18:04 | 1

Schrijf dan tenminste zijn naam correct.

laatste_waarschuwing | 03-01-21 | 18:36
-weggejorist-
Rest In Privacy | 03-01-21 | 18:01 | 1

Ik vond de volgende aflevering beter

Hemmenaar7 | 03-01-21 | 18:00 | 2

Wacht maar eens tot je de film ziet.

Rest In Privacy | 03-01-21 | 18:50

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl