Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Klokslag corona

Zou het niet logischer zijn de vaccinatie te starten in het midden van de samenleving?

We zijn corona-moe en dat zie je terug in de naleving van goedkopere, minder ingrijpende maatregelen. Kijk bij de kinderopvang, plotseling heeft iedereen een cruciaal beroep en zit de noodopvang vol. Sommige basisscholen accepteren gelaten de massa kinderen in de noodopvang, voegen de laatste kinderen toe die netjes thuiszaten en zijn gewoon weer open.

Het demissionaire kabinet wil niet meer aanschuiven bij talkshows, over acht weken zijn er verkiezingen, ze willen niet te veel worden geassocieerd met dit beleid. Dat tekende ook het Kamerdebat, de klok moest een half uurtje later ingaan, zodat de jeugd nog net een extra trainingsronde kon mee doen. Dan begrijp je het niet: Het hele idee is dat contact met de botte bijl te saboteren.

Politici willen ook zo veel mogelijk mensen snel een eerste prik geven. Die tweede komt ooit wel. In het Verenigd Koninkrijk zit er zelfs twaalf weken tussen de eerste en tweede, hier houden we het op de zes weken. Dat mag van de WHO alleen in exceptionele gevallen, niet als beleid. Artsen luiden hierover de noodklok. Fabrikant Pfizer is duidelijk: Het vaccin is alleen getest bij een tussentijd van drie weken, de voorgeschreven methode. De hele bevolking vaccineren gaat rustig een jaar duren, op die termijn is een paar weken niet doorslaggevend.

Het bewezen langdurige beschermende effect zit pas enige tijd na de tweede prik, zo'n zeven dagen. Het onderzoek naar de effectiviteit van de eerste prik is bijna volledig beperkt naar bescherming over de eerste 21 dagen, omdat de proefkonijnen dan hun tweede prik kregen. Er is bijna geen onderzoek naar de effectiviteit als de tweede prik pas later dan zes weken gegeven wordt.

Nog erger ben ik geschokt hoe dom de gedachte is om die eerste prik breder uit te kunnen delen, door de tweede prik drie of negen weken uit te stellen. De effectiviteit van het vaccin is de tweede & derde week na de eerste prik 33% tot 52%, daarna nog onbekend. Twee mensen 1 prik geven is dus ook in die korte bekende periode niet effectiever dan 1 iemand netjes twee keer prikken.

We nemen met deze noodgreep afscheid van evidence based medicine, accepteren zelfs het risico de vaccinatie op grote schaal mislukt. De hamvraag is wanneer de groep als geheel voldoende gevaccineerd is. Daarvoor telt het totaal aantal complete succesvolle vaccinaties, niet het aantal mensen dat voor 1 april een keertje geprikt is. Er is tunnelvisie op symboolpolitiek.

De beslissing om te starten met het vaccineren van de oudste mensen lijkt heel humaan. Daar zaten immers de meeste dodelijke slachtoffers. Hier wordt ook weer gestuurd op beeldvorming. Totdat in Noorwegen die ouderen vanwege hun marginale gezondheidssituatie de vaccinatie niet overleefden. Mensen die helaas lang voor corona al ongewild in sociale isolatie zaten.

Zou het niet logischer zijn de vaccinatie te starten in het midden van de samenleving? Bij mensen die met vele contacten voor de meeste verspreiding zorgen? Zodat cruciale sectoren zoals transport, zorg, voedselvoorziening en onderwijs blijft draaien?! Zodat er een directe aanval is op het reproductiegetal en de k-waarde?! Want die superspreaders, zitten nu onder jonge harde werkers!

Tijdens een lockdown wordt de supermarkt een uitje en een van de laatste locaties waar mensen nog het virus kunnen brengen of halen. Het personeel bestaat vooral uit jongeren die meestal niet ernstig ziek worden en hun eerste klachten niet zullen herkennen. Die knuffelen in hun examenklas een hoop andere jongeren, die zien iedere dag een hoop klanten. We moeten toch eten.

Het is beroepsdeformatie, maar ik blijf de vergelijking maken met een kernreactor. Puur omdat achter de verspreiding van een virus en de kettingreactie van radioactief materiaal hetzelfde model en dezelfde wiskunde schuilgaat. Bij een kernreactor zit de nieuwste brandstof in het midden, en zitten de absorberende regelstaven om de reactie af te remmen, ook in het midden.

Moeten we niet kritisch kijken waar de motor van de verspreiding zit, en die van A tot Z saboteren? Het liefst niet via een avondklok of het sluiten van horeca, maar echt op de kern? Vanuit een diep begrip hoe mensen kleine vloeistofdruppels (aerosolen) tijdens de ademhaling maken, hoe die bewegen in de ruimte en hoe die bij een ander ingeademd worden?

Sinds een Zembla-uitzending van 2008 weet iedereen dat slechte ventilatie in huis schimmels, bacteriën en virussen kan verspreiden. Dankzij extra isolatie en warmtewisselaars ventileren we het liefste zo min mogelijk. Een fors deel van de besmettingen zijn in huis, dus het is belangrijk wie je thuis uitnodigt, hoe lang die blijven en hoeveel het er zijn, dat vormt samen je blootstelling.

Een werkgever dwong tegen alle adviezen in een medewerker uit een risicogroep naar kantoor. Dat escaleerde tot een onterecht ontslag en het bedrijf mocht € 34.000 aftikken. Van die cultuur moeten we af. Gelukkig zijn er ook bedrijven die het licht zien, dat ook na corona thuiswerken de norm blijft, wat echt beter is voor het fileprobleem en het milieu.

Als mensen dat echt begrijpen, zouden ze bij een gesprek in de buitenlucht de wind van links of rechts laten komen. Zodat wat de ene uitademend, niet bij de ander in het gezicht komt. Zodat het maximaal nut heeft het gesprek buiten te voeren. Zulke kleine details kunnen virussen volledig tot stilstand brengen, zonder dat wij aan mondkapjes, lockdowns en avondklokken hoeven.

Alle nieuwe mutaties zijn een logisch gevolg van een virus lang genoeg bij genoeg mensen laten rondgaan. De wetenschappelijke basis daaronder beschreef Charles Darwin in 1859. Dat we te laat en te weinig ingrijpen is niet een avondklok waard, maar een Darwin-Award.

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
dagpauwoog | 24-01-21 | 11:50 | 2

En straks allemaal weer hetzelfde stemmen net als de afgelopen jaren. Ongezien de tyfus.

piet7003 | 24-01-21 | 10:02 | 2

Stem je vee vee dee stem dan nummer twee!!

Schilder58 | 24-01-21 | 10:10
-weggejorist-
negorij | 24-01-21 | 08:44

87304 gevaccineerden in 16 dagen, gemiddeld dus 5456 per dag. Met dat tempo doen we er maar 9,4 jaar over om alle mensen gevaccineerd te krijgen....

Geen zicht op een versnelling, wat een gepruts!

ikpislauwbier | 23-01-21 | 23:16 | 1

Helemaal een, laten we met zn allen hier een een van God vergeten speerpunt van maken . Geenstijl ga hier aub een marathon bombardement van maken. Iedere dag voorpagina nieuws en druk. We kunnen In twee dagen de IC leeg spuiten (voorkomen). Maar wat doen we: Niks. Ik kan die achterlijke politiek die een hele dag over 30 minuten lopen ouwehoeren en kranten die lopen te kletsen over de Sperrzeit maar waarom geen chocolade letters ga INENTEN LAMZAKKEN . Of wachten we tot de koeling uitvalt.......

Schilder58 | 24-01-21 | 10:07

Feynman,
Zo goed als ik je andere stukjes vind, zo matig vind ik die over de covid. Het klopt allemaal net niet.
Je vergelijkt een epidemie met een kernreactie. Hartstikke leuk natuurlijk. Ik vergelijk een epidemie met een Duitse herder: die kan ook wild om zich heen grijpen bij wanbeleid. De analogie voegt verder niet toe aan het begrip van de situatie.
Het is gewoon zeer de vraag of de huidige vaccinaties helpen tegen het doorgeven van het virus. Op dit moment is er slechts dun bewijs voor dat het helpt tegen ziek worden op individueel niveau. Het is dus afstappen van EBM om te zeggen dat je dan maar in zet op doorbreken van de transmissieketen door hen in te enten die overigens nota bene veelal zelf nauwelijks risico lopen van ziekte en dus ook de druk op de zorg niet geven. In het optimale geval houd je een gigantische berg mensen kwetsbaar voor ziekte, maar houd je ze relatief uit de wind. In het reële scenario verspil je de schaarse vaccinaties aan mensen die toch niet ziek worden en weet je het zorgsysteem definitief de nek om te draaien doordat er toch per verzorgingshuis wel iemand de covid opdoet en vervolgens de rest ook besmet en het verzorgingshuis een sterfhuis wordt. Althans, dat is wat er dan gebeurt volgens de angsthazen en paniekzaaiers van het OMT en Feynman.
Nogmaals het punt: robuuste keuzes zijn de beste keuzes. Keuzes dus die minder kwetsbaar zijn voor deviatie van ingangsvoorwaarden. Vaccineer dus de oudjes van achteren naar voren, zo snel als je kan en die kans op anafylaxie, die neem je dan maar op de koop toe, maar je gaat nu meters maken. Of je doet dat niet, en dan kost het je nog veel meer levens, euro's en sociaal welzijn.
De illusie dat we het allemaal een beetje kunnen hebben is een schande.
Of je gelooft in de gloom-and-doom en je gaat nu als een bezetene alles vaccineren op verwachte zorgimpact bij covidbesmetting en gaat eindelijk zorgen voor een pad ter opschaling van de IC capaciteit, of je gooit het land gewoon weer open naargelang risico (of eigen verantwoordelijkheid). Er zijn niet meer (congruente) smaken.

Barend1814 | 23-01-21 | 23:03 | 1
-weggejorist-
snokkertje | 24-01-21 | 00:50

Tja ik heb het wel geprobeerd met dat thuis werken. Ik ben echter buschauffeur en krijg dat ding niet door de voordeur. Nu heb ik alleen het stuur en de versnellingspook mee naar binnen genomen en zit in mijn stoel......... toet toet.

jan huppeldepup | 23-01-21 | 22:20 | 3

Bus simulator op de PC schijnt een ding te zijn. Succes.

zegmaarwij | 23-01-21 | 22:24

Met een lege bus rondrijden is toch ook wel eens lekker.
Geen gezeik van passagiers.

CarelJan7937 | 23-01-21 | 22:31

Bij mij ging het thuiswerken ookniet goed. Ik heb een deel van de voorgevel eruit gehaald, materiaal binnengereden, blijkt dat mijn vloer een stalen balk van 34 ton niet kan dragen. Dat is ook maar afgelast.

brie-de-penis | 24-01-21 | 13:31

Onderaan de aan mij verstrekte "Werkgeversverklaring Avondklok" staat de slogan "alleen samen krijgen we corona onder controle" afgedrukt. Dat is pure propaganda, en onzin. Maak er dit van: "alleen samen krijgen we griep onder controle", en u snapt hopelijk wat een gelul het is...

Rhenium | 23-01-21 | 22:13 | 1

Sterkte, heeft u vergeten te copypaste.

Dr. Blechtrummel | 23-01-21 | 22:17

" Een fors deel van de besmettingen zijn in huis, dus het is belangrijk wie je thuis uitnodigt, hoe lang die blijven en hoeveel het er zijn, dat vormt samen je blootstelling."

Dat is dus één van de redenen van die avondklok. Visite rot om 20:30 weer op. Aangenomen dat ze niet voor 19:00 kunnen, zaag je een stuk van de blootstelling af. En veel bezoeken worden dan ook maar afgesteld. Of overdag wanneer raampje wel een open kan.

Je kunt het ook beleefd vragen aan de burger. Maar daar vertrouwen we niet meer op dus. Blijkbaar.

GeenAccount | 23-01-21 | 22:11 | 2

Dan blijf je toch slapen of je spreekt in het weekend overdag af. Als mensen elkaar willen zien, gebeurt dat toch wel. Zoveel landen om ons heen hebben een avondklok en daar zie je nauwelijks verschil. Wat levert de avondklok hier in Nederland nu werkelijk op?

Overigens, als ik de taal zie waarin de rijksoverheid communiceert op haar website, kan ik niet anders dan concluderen dat de overheid het merendeel van de burgers als verstandelijk beperkt ziet. Of, en dat is erger, een groot deel van de bevolking is verstandelijk beperkt en dit is werkelijk het niveau wat begrepen wordt. Dan is het vragen om eigen verantwoordelijkheid dus nutteloos.

zegmaarwij | 23-01-21 | 22:32

Overdag wordt er minder snel bjj gedronken en met drank op worden mensen onvoorzichtiger.
Dat is wel n argument voor een avondklok.
Die ik overigens niet steun want niet proportioneel.

Shoarmamasutra | 24-01-21 | 09:12

Even een rondje langs de velden gemaakt. Is echt geen hond op straat.
Enige verkeer op straat zijn GVB bussen en heel af en toe een mede observant.
Nederlanders zijn dus zeer gezag trouw ondanks dat we afgeschilderd worden als recalcitrant.

Allemaal verzetsstrijders van na de oorlog.
www.youtube.com/watch?v=-gfIgA-PYyQ

CarelJan7937 | 23-01-21 | 22:11

Ah, dus bij windstilte niet buiten met elkaar praten, Feynman? Onzin, want de kans om buiten het virus op te lopen is nihil. Ondertussen: bron is: twitter.com/mzelst/status/13529850042...
47 overledenen, à vier miljoen euro per dode maakt 188 miljoen euro aan weggegooide "steungelden" erbij. Niets zo fijn als zo'n bedrag door de plee spoelen op zo maar een zaterdag, toch?

Rhenium | 23-01-21 | 22:09 | 1

Dus omdat de lockdown in zekere zin werkt en er slechts 47 doden vielen op 1 dag is de lockdown te duur? Begrijp je wel dat het zonder maatregelen ook 200 of 1100 doden had kunnen zijn? Het aantal doden gaat enorm omhoog als de ziekenhuixen eenmaal vol zijn: geen hulp helpt niet.

Shoarmamasutra | 24-01-21 | 09:17

Ben ik de enige die ziet dat Nederland gewoon failliet is? Er is geen geld meer voor vaccins, er is geen geld voor opschaling, ze blijven maar rekken en rookwolkjes blazen. Sinds 2020 komt dat steeds meer bovendrijven.

ptrck | 23-01-21 | 21:32 | 3

Hoe kom je erbij? Vorig jaar was onze staatsschuld rond de 55%. Als het wat tegenzit gaan we richting de 70%. Dat is prima te doen. De VS zit al boven de 100%, net als Zuid-Europa trouwens.

* Il Principe * | 23-01-21 | 21:53

@* Il Principe * | 23-01-21 | 21:53: Is wel leuk uitgerekend als we alleen maar onze schuld zouden moeten betalen, er komen echter nog schulden van de EU erbij en dat wordt de nekslag.

jan huppeldepup | 23-01-21 | 22:23

Onzin, aan de steunmaatregeleb geven ze veel meer uit dan aan de vaccins. Er is al wel 50 a 60 miljard stukgeslagen op de crisis. 3.000 euro per Nederlander ofzo dus, terwijl dat vaccin maar tientje kost.

Shoarmamasutra | 24-01-21 | 09:20

3, 2, 1, Avondklok, nu!

goedverstaander | 23-01-21 | 21:00 | 1

Alle BOA's verzamelen!

J.P.Drapeau | 23-01-21 | 21:02

"Zou het niet logischer zijn [...]?"

Nee. Want het vaccin is er helemaal niet op gericht om besmettelijkheid te voorkomen.

Dat die indruk desondanks wél wordt gewekt bij de bevolking is ronduit gevaarlijk. Merk ook op dat de geboden informatie op rijksoverheid.nl *GEEN* antwoord geeft op deze vraag:

"Kan ik anderen nog besmetten als ik gevaccineerd ben?

Als u gevaccineerd bent, is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het vaccin van BioNTech/Pfizer de kans op COVID-19 met 95% verlaagt. Dit vaccin is op 21 december goedgekeurd voor Nederland door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Andere coronavaccins zeggen tot 90% bescherming te bieden. De onderzoeken en goedkeuringen van deze vaccins door EMA lopen nog. De resultaten van deze onderzoeken zijn dan ook nog niet bekend." Bron: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coro...

OverdaanDerOnderheid | 23-01-21 | 20:58 | 6

@* Il Principe * | 23-01-21 | 21:26: Dat lijkt inderdaad (zeer) aannemelijk, maar is gewoon nog niet voldoende vastgesteld. De kans wordt weliswaar kleiner, maar het is nog steeds denkbaar dat Samantha door misleidende dan wel onjuiste informatie haar oma met een knuffel gaat vermoorden. Een zeer duidelijke waarschuwing lijkt daarom op zijn plaats.

OverdaanDerOnderheid | 23-01-21 | 21:31

@OverdaanDerOnderheid | 23-01-21 | 21:31:
Als oma het vaccin ook heeft gehad, wordt die kans wel enorm veel kleiner. De kans bestaat ook dat oma overlijd aan een griepvirus van Samantha. Maar dat is "back to normal". Als we uit deze idiote situatie willen komen, zullen dus zoveel mogelijk mensen dat vaccin moeten krijgen zodat we van die fucking Corona afkomen. Je helpt niemand door dit soort gevaarlijke onzin te verspreiden.

* Il Principe * | 23-01-21 | 21:37

@* Il Principe * | 23-01-21 | 21:37: Eens, behalve de laatste zin. Het is juist gevaarlijk om mensen te laten denken dat ze na vaccinatie niet besmettelijk meer kunnen zijn. Wellicht eerder een relatief kleine nuancering dan een extreem gevaar, maar wijzen op de feiten is absoluut geen gevaarlijke onzin.

OverdaanDerOnderheid | 24-01-21 | 00:49
▼ 3 antwoorden verborgen

Laat 'demense' maar massaal sterven op de stoep van het ziekenhuis, dan kunnen we daar over 50 jaar mooie herdenkingen aan wijden.

HogeNood | 23-01-21 | 20:55 | 1

Ze kunnen bij t ziekenhuis ook voor de deur alle coronapatienten weigeren en roepen " dus jij vond die maatregelen onzin. Ziek je griepje maar lekket uit."
Maar ja rokers worden ook geholpen en je kan het een moeder niet altijd kwalijk nemen als hun middelbare schoolkroost in t fietsenhok corona heeft meegenomen je huishouden in.

Shoarmamasutra | 24-01-21 | 09:23

Het vaccin beschermt niet tegen overdracht zegt men. Het is dus totaal zinloos mensen onder de 60 te vaccineren.
Helaas is het vaccin voor mensen boven de 80 vrij gevaarlijk, dus die gaan we ook maar niet vaccineren. Als we alleen de mensen daartussen doen zal het heus niet zo lang duren voor we klaar zijn.
En de maatregelen, die blijven.

C1O2 | 23-01-21 | 20:41 | 7

@* Il Principe * | 23-01-21 | 21:10: Het staat er inderdaad niet, maar ik vrees dat ze het een beetje downplayen. De tijd zal het leren. Hoop dat ik ongelijk krijg, maar ik ben echt bang dat het hier op uit zal draaien.

C1O2 | 23-01-21 | 21:20

@ C1O2 | 23-01-21
Het is gevaarlijke onzin dat je verspreid. 100% veilig bestaat niet, voor niemand. Toch zijn de vaccins de beste manier om uit deze krankzinnig makende situatie te komen. Mensen ontmoedigen om het te nemen, zorgt vooral voor meer kinderen die voortijdig afscheid van opa en oma moeten nemen.

* Il Principe * | 23-01-21 | 21:32

Men zegt NIET dat het vaccin niet beschermt tegen overdracht. Men zegt dat niet zeker is hoeveel het beschermd en sluit, zonder odnerzoek, besmetting ooknnietbgeheel uit. Dat is heel wat anders.

Shoarmamasutra | 24-01-21 | 09:25
▼ 4 antwoorden verborgen

In Indonesië en Rusland heeft de overheid ervoor gekozen om eerst de werkende bevolking te vaccineren en later pas de ouderen. Daarbij speelt de gedachte van economisch herstel een rol, maar nog meer de gedachte dat het actieve deel van de bevolking met veel meer mensen dagelijks in contact komt, waardoor zij ongeweten als superspreaders van Covid 19 kunnen functioneren. Dat laatste is veel minder het geval bij het niet-actieve deel van de bevolking. Momenteel krijgt het medisch en zorgpersoneel de 1e prik. Waarom dat niet uitbreiden naar het supermarkt personeel en naar pakketbezorgers, d.w.z. naar beroepen waarbij veel contact met veel verschillende mensen optreedt. Zo kan je strategisch eilanden in de samenleving creëren waartussen de logistieke verbindingen veilig (ingeënt, coronaloos) zijn. Langzamerhand maak je de omvang van de eilanden kleiner. Dit betekent dat de 'kwetsbare ouderen' juist veel later de prik ontvangen. Zeker nu de hoeveelheid vaccins beperkt is, lijkt me het veel wijzer om na te denken over de effectiviteit (: het wegnemen van verspreidingrisico's).

Eeuwig..Op..Vakantie | 23-01-21 | 20:36 | 2

We nemen al deze maatregelen om de zwakkeren te beschermen. Een vaccin beschermt is de gedachte, dus geef je die eerst aan de zwakkeren. Daarna geef je het vaccin aan de verzorgende van de zwakkeren en zo maak je de kring rondom de zwakkeren steeds groter. In mijn ogen veel logischer. Zodra de zwakkeren zijn beschermt kun je alle maatregelen los laten.

Gandalph | 23-01-21 | 20:44

Prachtig mooi praatje in hun straatje.
Allereerst wordt de vleermuis soep u veel heter opgediend dan dat hij daadwerkelijk gegeten word.
Ten tweede is dit slechts het voorgerecht van het 17 gangen tellende menu.
Lust u nog peultjes?

Datgingniegoed | 23-01-21 | 20:47

Darwin,

Is de toekomstige mens de best aangepaste diersoort die al deze griepjes genetisch gemanipuleerd kan trotseren?

Dit,in plaats van zo’n duf en stoffig kalf/put vaccin.

Of trap ik nu tegen allerlei geveinsde moraliteit aan?

Papualist | 23-01-21 | 20:35 | 1

"genetisch gemanipuleerd"
Maar waar is de overtuigende Darwin theorie dan?

Datgingniegoed | 23-01-21 | 20:58

Darwin-Award. Drama queen. Alsof de hele mensheid uitsterft. We zitten op 10-20% oversterfte. Rationeel gezien is het gebrek aan onderwijs voor onze jeugd vele malen erger. Het Nederlandse volk wordt er gemiddeld genomen minder capabel door. Maar dat levert niet direct emopornoplaatjes op: body bags bij ziekenhuizen.

Rest In Privacy | 23-01-21 | 20:28

De deur gebarricadeerd en straks het dekbed hoog over mijn oren...

Ow, wacht, de hond moet nog uit..

Wijze uit het Oosten | 23-01-21 | 20:26

Ik heb pech, ik heb Maurice gebeld maar hij wil niet uitgelaten worden, te druk met grafiekjes.

pa_niek | 23-01-21 | 20:26 | 2

De Hond is aangelijnd.

Glasgow Argus | 23-01-21 | 20:28

Zolang het maar geen graf iekjes worden.

letterzetter | 23-01-21 | 20:49

Zo'n halfslachtige injectie of lange tussentijd geeft het zich gemakkelijk veranderende virus de kans zich aan te passen aan de de entstof met als resultaat een resistent virus...

Hendrikaatje | 23-01-21 | 20:24 | 3

Klopt, daarom moet je een kuur ook altijd afmaken.

Gandalph | 23-01-21 | 20:45

Zie de uitbraak in Groot Brittannië.

de honden blaffen... | 23-01-21 | 20:46

Kan je wel meteen in je tweede prik alle mutanten meepakken. Een prik2.0

Shoarmamasutra | 24-01-21 | 09:53

Ik moet zeggen, ik vind het buitengewoon knap van Hugo de Jonge. Door zijn gepruts zitten we met het laagste percentage gevaccineerden van Europa, op Bulgarije na. Al bijna een jaar wordt er niets aan "contact tracing" gedaan, over 2020 hadden we vaker wel dan niet een groot tekort aan testmateriaal.

Wetende dat er duizenden kleinkinderen onnodig hun grootouders voortijdig moeten missen. Wetende dat jouw gepruts dit mede heeft veroorzaakt en dan gewoon door blijven gaan, 's nachts nog gewoon kunnen slapen.
Ik vind het knap.

* Il Principe * | 23-01-21 | 20:24 | 1

Machiavelli beschreef in het boek De Heerser, dat in het Italiaans je prachtige naam draagt precies hoe Rutte zich gedraagt en moet gedragen als er wat aan de hand is of hij iets voor elkaar wil krijgen, daar is Rutte een ware kampioen in.

Hij heeft een vlot pratende sukkel van een andere partij gevonden die hij maximaal eer toeschuift maar waar hij zich primair achter kan verschuilen als het mis gaat. Af en toe gilt hij er nog wat "hoge R" achteraan, soms met "hockeystick". En dat alles zonder er bij te vertellen dat een nieuwe variant per definitie altijd een hogere R heeft en dat een hoge R altijd alleen maar kan zakken tot er weer een nieuwe mutant is met hogere R, die uiteraard, wegens die hogere R, weer wint. Vertellen dat die R al in 10 dagen significant kan zakken omdat de niet resistente populatie dan al opraakt, is ook niet de bedoeling want zou mensen te weinig ophitsen en kunnen doen denken dat we er met een beetje doorbijten ook zo vanaf zouden kunnen zijn, zelfs zonder vaccins en zo... Verder zwaaien ze zoveel mogelijk met andermans beloften zonder, als voor ons verantwoordelijken, =zelf= zeker te weten of een vaccin gaat werken, hoe goed het gaat werken, in hoeverre het besmettingen gaat tegenhouden en nog veel meer.

Bovenal moet worden voorkomen dat mensen gaan uitspreken: "Zeg Rutte, heb jij er niet voor gezorgd dat we nu de helft meer zorgpersoneel en 2x zo veel IC's moeten hebben om op het peil te komen van voor jij onze baas mocht spelen? En hebben we voor de zekerheid, omdat november het volgende seizoen start, niet heel snel nog meer zorgpersoneel en IC's nodig? En nu we het er over hebben, wat is er het laatste jaar aan serieuze capaciteit bijgekomen in de ziekenhuizen onder jouw eindregie?

Machiavelli beschrijft prachtig hoe snel het kan zijn afgelopen, laten we daar in dit geval ook maar op hopen. Met Rutte werd in 10 jaar de eenvoudiger toeslagen affaire niet opgepakt en aangepakt, wat Rutte zelf structureel tegen deze crisis heeft gedaan? Om het land weerbaarder te maken? Ik zou echt niets weten.

chefren | 23-01-21 | 21:52

Avondklok..., lees net dat KMar ingezet wordt in Den Haag voor handaven openbare orde..., een onderdeel van het leger dat actief orde gaat handhaven...., dat is toch wat anders dan een paar legertrucks op een kruispunt parkeren tegen boze boeren...... het gaat steeds een stukje verder.., dictatuur NL, ‘als we ons er nou allemaal even aan houden, dan mogen we weer leuke dingen doen’, kinderlijk en achterlijk

Marcello | 23-01-21 | 20:23 | 2

Maar 80 man. Maar goed je hebt ook wat aan de bikkels van de Koninklijke Marechaussee. Denk dat voor recalcitrante mocro's een probleem hebben, zo niet die dan wel de Duindorpers of ander tokkievolk.

Theodorus.Goldbach | 23-01-21 | 20:30

Dat virus is echt gevaarlijk. Ik weet het wel, met maar een overlevingskans van 99,7% en een experimenteel mRNA vaccin. Dat overigens gelukkig snel erdoor is gedrukt zonder verdere onnodige testen, dat normaliter 5 tot 10 jaar duurt.

Wim Venijn | 23-01-21 | 20:22 | 6

@Wim Venijn | 23-01-21 | 20:38:

Je hebt niet eens gegoogled waar de snelheid van introductie mee gehaald is.

omanders | 24-01-21 | 07:42

@Gandalph | 23-01-21 | 20:56: Je vaccineert per definitie het liefst gezonde mensen. DAAR kan je de transmissieketens onderbreken, winst halen, mensen niet ziek laten worden.

omanders | 24-01-21 | 07:43

Zonder testen? 40.000 proefpersonen. En mRna wordt al heel lang gebruikt voor bijv kanker.

Shoarmamasutra | 24-01-21 | 09:58
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Mr_Natural | 23-01-21 | 20:22

Volgens mij muteert Jorris ook.

Datgingniegoed | 23-01-21 | 20:22 | 1

Joris19? Ojee!

letterzetter | 23-01-21 | 20:50

Ik schenk een wijntje in. Filmpje. En dan om een uur of 10 de hond uitlaten. Doe ik normaal nooit 's avonds, maar voel me wat opstandig.

schijtzat | 23-01-21 | 20:21 | 5

Held

niv01 | 23-01-21 | 20:23

Ik loop gewoon met een riem en een naakte halsband buiten. Ik ben met een verwerkings proces bezig en daarom ontoerekenings vatbaar.
Ze stonden drekt al naast me maar haakte af nadat ik ze de tennis bal toegooide en riep: zoek, Zoek! Pak dan!

Datgingniegoed | 23-01-21 | 20:37
▼ 2 antwoorden verborgen

@Feynman

Een van je beste columns.

omanders | 23-01-21 | 20:20

Collectief gestraft worden: U heeft corona.

Is dit nog nieuws? | 23-01-21 | 20:19

Vroeger waren de mensen bang dat de hemel op hen zou vallen, in de basis is er niet zoveel veranderd.

Mr_Natural | 23-01-21 | 20:18 | 2

Spreek voor jezelf!

Zonen-van-Kuifje | 23-01-21 | 20:21

Ik ga wandelen over een uurtje.

Verder is het vrij simpel. Als hier NIET de pleuris (nog meer) uitbreekt zoals dat in andere landen nu wel het geval is dan is het de schuld van Mark en Hugo. En als hier WEL de pleuris uitbreekt dan is het ook de schuld van Mark en Hugo. Het is de meest ondankbare baan ooit en dat voor die paar rotcenten.

Verder ben ik de mensen (wappies) moe die het maar hebben over 70 plussers en sterftecijfers. Het grootste probleem met het coronavirus was toen, een jaar geleden dus, al niet de mortaliteit. Het is lastig om uit te vogelen hoe erg het geweest zou zijn ZONDER maatregelen maar ik mag aannemen dat de meeste mensen intelligent genoeg zijn om te beseffen dat als het al KUT is met maatregelen dat het veel en veel erger zou zijn ZONDER maatregelen.

Qua sterfte dan he.

Wat men vergeet is dat als half Nederland piepend vaak met blijvend letsel doodziek in bed ligt dat de schade helemaal niet meer te overzien is. Niet met de economie, niet met wat dan ook. Om maar niet eens te beginnen over de permanente schade die zo'n 10%-15% van de geïnfecteerde ondervindt.

It's not the mortality stupid. Het is de besmettelijkheid en de permanente schade die heel veel mensen ondervinden. Dus alsjeblieft blijft toch thuis, draag een mondmasker en hou eens op met de samenleving ondermijnen.

Theodorus.Goldbach | 23-01-21 | 20:18 | 2

Verder ben ik de mensen (wappies) moe die het maar hebben over 70 minners en sterftecijfers.

Is dit nog nieuws? | 23-01-21 | 20:26

Er zijn in één jaar tijd, niet meer ic's bijgekomen of is de zorgcapaciteit uitgebreidt. Vaccinatieprogramma is een zooitje, we bungelen ergens onderaan.
Blijf vooral die liegende incompetente mp maar prijzen. Alleen dingen aan anderen opleggen en zelf geen flikker uitvoeren.

Wim Venijn | 23-01-21 | 20:28

Tsja retourtje Roemenië.. Gek genoeg hebben ze daar wel hun troep voorelkaar..

niv01 | 23-01-21 | 20:18

Eigenlijk is het moraal van Feynmans verhaal dat Rutte en zijn vazallen er geen reedt van bakken. Het is net als stront onder je schoenen die Rutte.. Het blijft maar plakken en stinken.

Ommezwaai | 23-01-21 | 20:16 | 6

De uitdrukking "zachte heelmeesters maken stinkende wonden" is ook hier van toepassing.

VW, alles ist vorbei | 23-01-21 | 20:31

@Theodorus.Goldbach | 23-01-21 | 20:23: Je kunt het Rutte niet kwalijk nemen, hij is de baas niet eens. In Nederland is iedereen de baas en niemand verantwoordelijk.

zwaaropdehand | 23-01-21 | 20:31

@Theodorus.Goldbach | 23-01-21 | 20:23: En daarom zit je ook altijd naast een lege kruk in een drukke kroeg.
Waarop baseert u de pandemie?
Is dat uit de , niet te vertrouwen, PCR test?
Is dat uit de sterfte cijfers of een hockey stick gecreëerde paniek zaaiende computer curve die onze toekomst voorspeld?
Kom nou eens met keiharde cijfers inplaats van een doomsday jesus uit te hangen.
Allemaal aanmanens die helemaal niet op realiteit of wetenschap berust zijn.
Thin ice , Slippery slopes and misty mountains is what you bring to me.

Datgingniegoed | 23-01-21 | 21:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Alleen ezels laten zichzelf zomaar prikken.

Mr_Natural | 23-01-21 | 20:15 | 5

Het begint hier een beetje naar ezels te ruiken...
( Sorry ezels )

SNAFU | 23-01-21 | 20:32

Maar wat ben je dan als je je twee keer laat prikken...

citywok | 23-01-21 | 20:32
▼ 2 antwoorden verborgen

Heb ik van die kleine van de overburen het hondje geleend, zijn de batterijen leeg.

pa_niek | 23-01-21 | 20:13 | 3

Neem dan een windhond, die laden zichzelf op.

Mr_Natural | 23-01-21 | 20:14

Misschien passen de batterijen uit uw vibrator?

Is dit nog nieuws? | 23-01-21 | 20:15

@Is dit nog nieuws? | 23-01-21 | 20:15: C versus AA, pastnie

pa_niek | 23-01-21 | 20:18

Prik: En nu mag je nog steeds niks.

Is dit nog nieuws? | 23-01-21 | 20:13

Ik heb zelf een vliegende hond, ik laat hem nooit los want er woont een Chinees in de buurt.

Mr_Natural | 23-01-21 | 20:10

Eén of twee prikken is allebei een gok waarvan je nu nog niet mer zekerheid kan zeggen welke beter is. De één-prik aanhangers kunnen net zo goed boos worden op de twee-prik aanhangers als andersom. Boos zijn is geen argument. Ga maar eerst de feiten verzamelen en in de tussentijd gebruiken we statistiek.

heldheino | 23-01-21 | 20:10 | 1

En een 0-prik argument?

schijtzat | 23-01-21 | 20:16

Ambitieus, een tweede prik. Komt er nooit. Met als uiteindelijk resultaat ; iedereen is totaal nutteloos gevaccineerd.

Wim Venijn | 23-01-21 | 20:10 | 1

Oneens! Die tweede chip is overbodig!

Dr. Blechtrummel | 23-01-21 | 20:17

Lust wel wel wat.
Trek in een straat BBQ.

Edddy | 23-01-21 | 20:10 | 1

Flikker je die hond op de BBQ, is ie toch uitgelaten en... opgevreten.

clockandhammergame | 23-01-21 | 22:20

Snap even niet wat die foto van de hoerenbuurt met het Corona vaccinatiebeleid te maken heeft. Behalve dan dat hoeren iedere 10 tot 15 minuten een wisselend contact hebben en dat 8 tot 16 uur achter elkaar en zo iets meer risico lopen om Corona op te lopen en Corona door te geven.

Osdorpertje | 23-01-21 | 20:08 | 1

Ik vermoed dat de hoeren ondertussen wel immuun zijn...

Gandalph | 23-01-21 | 23:50

Wel grappig dat wanneer zwakke ouderen overlijden aan corona dat het puur en alleen door corona komt maar wanneer ze door het vaccin dood gaan komt het omdat ze zo broos en oud zijn. Al dat vaccineren gaat ons ook niet verlossen. Leren leven en omgaan met het virus lijkt mij het belangrijkste. En accepteren dat wie geboren wordt ook ooit weer dood gaat hoe moeilijk dat ook is. Hierbij nog een interessante bijdrage aan het corona debat van hoogleraar psychologie Matthias desmet. Over massavorming en cognitieve dissonantie, iets waar Gulliver aan lijd. Fijne avond nog. youtu.be/YOLhF9fyjkk

SchichtigeSpicht | 23-01-21 | 20:08 | 3

Is mijn Pensioen-en AOW leeftijd al naar beneden bijgesteld?!

De pensioenfondsen varen er wel bij.

KlaagGraag | 23-01-21 | 20:18

Het zijn juist de wappies die last hebben van cognitieve dissonantie. Het virus is echt. Leer er mee leven.

Rest In Privacy | 23-01-21 | 20:24

Hoelaat begint Youp? Nog een klein uurtje

Mark van Leeuwen | 23-01-21 | 20:08

Ik ben erg te spreken over die mondkapjes. Vooral voor slagers, groenteboeren en bakkers. En lui die met mij willen praten. Want dat gespatter over mijn eten en in mijn gezicht mag wel achterwege blijven. Hup mondkapje.

Normpje | 23-01-21 | 20:08 | 1

En lekker anoniem de buurtsuper in...

schijtzat | 23-01-21 | 20:17

Wat het zorgelijk maakt is dat de meeste maatregelen ondoordacht en adhoc zijn ingevoerd. Van geen van de maatregelen zijn apart de effecten bekent. Dus hoe ga je ooit versoepelen en wanneer. Welke maaatregel schaal je af als je het effect niet kent. We gaan hier nog heel lang inzitten.

Kwelbeller | 23-01-21 | 20:07 | 2

Dat is ons leven als proefkonijnen, wen eraan.

Mr_Natural | 23-01-21 | 20:09

Kom zelf met doordachte maatregelen, en werkbare oplossingen.
Hoe kun je effecten van maatregelen weten als je niet weet wat de bevolking doet, houden ze zich aan regels of niet.
Makkelijk lullen kun je wel.

VW, alles ist vorbei | 23-01-21 | 20:36

Wedden dat het even druk is in de straten van Madurodam.

Edddy | 23-01-21 | 20:05 | 1

Grappig.

schijtzat | 23-01-21 | 20:17

Nog een uurtje mensen, dan gaat het beginnen. Iemand mooie plannen voor vanavond?

SterF... | 23-01-21 | 20:03 | 7

Ik ga de avondklok trotseren!
Heb nml. Middagdienst in de voedingsmiddelen industrie. :)

Orderic | 23-01-21 | 20:16

@citywok | 23-01-21 | 20:08:
Ik zeg dat ik mijn hond aan het zoeken ben. Ik heb nog wel ergens een oude riem.

SterF... | 23-01-21 | 20:27
▼ 4 antwoorden verborgen

Behoorlijk verontrustend hoe er met die 6 weken tussentijd wordt geëxperimenteerd met prikken, waar we alleen een tussentijd van 3 weken weten dat inenten dan effectief is, terwijl we niet eens zeker weten of de vaccinatie gaat werken met die 6 tussenweken. Je moet er niet aan denken dat alles straks voor niks is geweest? Hugo de Schoenen faalt maar door eigenlijk. En dan nog de traagheid van verloop van inenting en straks wellicht geen tijdige levering van de benodigde vaccins? Wat een puinhoop!

Jan, Leiden | 23-01-21 | 20:02 | 1
-weggejorist-
Bommel | 23-01-21 | 20:08

Wat hij goed voor elkaar heeft Rutte is dat de roep om noodhospitaals en extra ic capaciteit totaal verstomd is. Er zitten duizenden werknemers thuis waarvan er echt wel een aantal in de zorg heeft gewerkt en zo kan instromen ook omdat we in 2015 nog 3500 ic bedden hadden en dat personeel niet zomaar verdwenen is. Nee het gaat alleen nog maar over vaccinatie en mutanten.

Trumme | 23-01-21 | 20:00 | 2

Die avondklok is een PR stunt, we zouden het anders over belangrijke zaken hebben. Zoals de Rutte doctrine, of het feit dat we kwa inenten zelfs vergeleken met Duitsland ver achterlopen, een land waar wel kritiek is op de langzame gang van zaken.

Ron_Paul | 23-01-21 | 20:11

Nog steeds niet ingegaan op het aanbod kant en klare schepen met 500 bedden per stuk, de nood zit blijkbaar erg hoog.

citywok | 23-01-21 | 20:15

Liberalisme: je legt de bevolking zware, zeer ingrijpende maatregelen op, maar verdomd het om het bedrijfsleven thuiswerken op te leggen. Want ja, privé ondernemingen hè? Je zal het bedrijfsleven eens een keer vertellen wat ze moeten doen. Dat is vloeken tijdens de liberale hoogmis. Dat kan natuurlijk niet. Een “dringend advies” aan het bedrijfsleven. Dat is het dan. Dus uw dictatoriale baasje dwingt u naar kantoor te komen, terwijl uw overheid u huisarrest oplegt. Zo rollen liberalen.

Bigi Bana Boy | 23-01-21 | 19:59 | 12

@Highwoodman | 23-01-21 | 20:15: Maar dan nog hè, een avondklok is een loodzware maatregel. Dat kan dan wel, maar het bedrijfsleven vertellen dat we in 2021 leven en ze te zeggen dat de norm “thuiswerken, mits....”! is, nee dat kan dan weer niet.

Bigi Bana Boy | 23-01-21 | 20:33

@Bigi Bana Boy | 23-01-21 | 20:33: ik werk in een MKB’tje. En de mensen die daar het hardste thuis willen werken zijn ook de mensen die graag de kantjes eraf lopen. Met thuiswerken verdwijnen ze dan ook nog eens onder de radar.

Highwoodman | 23-01-21 | 20:42

Maar je zal nooit mijn "Baas" worden.
Alleen Honden hebben een baas. Werknemers hebben collega's ongeacht hun functie.

Datgingniegoed | 23-01-21 | 21:13
▼ 9 antwoorden verborgen

Wordt er nog afgeteld op TV?

Mr_Natural | 23-01-21 | 19:58 | 2

Champagne en vuurwerkshow staan klaar

KlaagGraag | 23-01-21 | 20:04

Geeft de avondklok je een unheimisch gevoel? Dit is pas eng: superdeuger Paul de Leeuw is in de cancelcultuurgehaktmolen aka vox-populi-echokamer van de mediazeloten terechtgekomen omdat hij niet mag etnoduiden. Weer een links jonkie wordt verslonden.
www.ad.nl/show/op1-presentator-paul-d...

'Immens botte domheid!' Sorry, God.

SIogra | 23-01-21 | 19:57 | 2

De deugmaffia spaart blijkbaar de eigen gelederen niet eens meer.

citywok | 23-01-21 | 20:06
-weggejorist-
Bommel | 23-01-21 | 20:11

En hoe is het inmiddels in Zweden? Zijn ze daar (in de grote(re) steden) inmiddels al aan de mondkapjes? Maar als dat zo is zijn ze over pakweg een maand of 1,2 aan de avondklok toe.

MoorCopJoris | 23-01-21 | 19:56 | 2

In Zweden is de situatie nu niet anders dan in vele landen die al aan de 3de lock-down bezig zijn maw. het helpt geen flikker.

Trumme | 23-01-21 | 20:02

Nouja, 't is niet anders. Ga ik nu nog effe snel Maurice uitlaten voor negenen. O nee, dat mag daarna nog wel trouwens.

MoorCopJoris | 23-01-21 | 20:29

Had eigenlijk wel een nationaal aftelmoment verwacht.

impy | 23-01-21 | 19:54 | 2

Dat kan hier toch ook?
10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 . . . . Happy Curfew!!!

goedverstaander | 23-01-21 | 19:57

U was eerst, mijn aftelmoment was te laat.

Mr_Natural | 23-01-21 | 19:59

Ik ga over een uurtje even lekker zwemmen. Gelukkig heb ik via Lenie 't Hart een zeehond kunnen regelen.

goedverstaander | 23-01-21 | 19:52 | 1

Ik heb een ijzeren hond, mocht je een lift nodig hebben.

Mr_Natural | 23-01-21 | 19:56

De mens is een parasiet, te dom, te gulzig en te egoïstisch om hun gastheer en daarmee zichzelf, in leven te houden.

Mr_Natural | 23-01-21 | 19:52 | 1

Denk dat Nederland prima zonder Rutte verder kan.

impy | 23-01-21 | 19:57

Ik neem wel vaccin waar je maar 1 shot van nodig hebt want ik ga echt niet langer dan 3 weken wachten op dat 2e shot als dat niet eens getest is.

Simon_GS | 23-01-21 | 19:51 | 2

Beter plan ja..

MooseNL | 23-01-21 | 20:03

De staat bepaalt welk vaccin u krijgt.

zwaaropdehand | 23-01-21 | 20:54
-weggejorist-
JdelaT | 23-01-21 | 19:51

Evidence based is al het raam uit geflikkerd met de mondkapjes plicht. Het volk wil maatregelen dus het krijgt maatregelen. Of het een verschil maakt doet niet terzake.

3Xniks | 23-01-21 | 19:50 | 8

@mykdelta | 23-01-21 | 19:55:
belgie is inderdaad eerder met mondkapjes begonnen, ook met eerder met avondklok.
Ze hadden geen 22.000 besmettingen, en de zorg is niet in elkaar geklapt.
De Belgen hebben in het begin steken laten vallen, te weinig beschermingsmateriaal, etc.
Al is het aantal besmettingen van af eind december aan het oplopen, nu bijna 2000 besmettingen per dag,
vrijdag 22-01-2021, 1923 mensen in het ziekenhuis, waarvan 338 op de ic.
Afgelopen week waren er gemiddeld 1.936 besmettingen.

VW, alles ist vorbei | 23-01-21 | 20:57
▼ 5 antwoorden verborgen

Volgens de Engelse TV was 12 weken tussen twee prikken niet eens zo verkeerd het scheen een best aardige bescherming te bieden maar ja die moeten dat ook verkopen. Bij ruim 15000 mensen in de transportsector zijn er maar 36 gevallen aangetroffen. Dat is minder dat het gemiddelde.

voldemort | 23-01-21 | 19:48 | 3

verkoopt de Engelse tv vaccins of informeren ze?

Trumme | 23-01-21 | 19:52

"de Engelse TV" dat is toch geen bron voor de werkzaamheid en de fabrikanten hebben het niet getest.

Simon_GS | 23-01-21 | 19:52

Dr Levy, Nederlandse arts, baas van alle universiteitsziekhuizen in Londen (17): "prikken, prikken, prikken"

KlaagGraag | 23-01-21 | 20:10

Je hoort mensen vaak over de dood. Veel mensen willen niet/nooit dood. Over geboren worden hoor je ze nooit. Al is dat veel heftiger. Je bent dan ontzettend klein en kwetsbaar. Niets te zeggen. Keuzevrijheid heb je ook al niet. Over wat je wordt, M/V of kleur, land, cultuur, planeet! En wat er allemaal niet fout kan gaan in dat leventje. Man, man, man!(M/V)

MoorCopJoris | 23-01-21 | 19:48 | 2

Mooi gezegd. Hulde!

JdelaT | 23-01-21 | 19:53

@JdelaT | 23-01-21 | 19:53: Thnx, en geniet van je avond zou ik zeggen. Zodat we de klok kunnen vergeten.(lach of glas bier/wijn emo niet inbegrepen).

MoorCopJoris | 23-01-21 | 19:59

Mensen die niet gevaccineerd zijn achterin de bus, is dat een idee?

Mr_Natural | 23-01-21 | 19:47 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Veel plezier met al jullie toekomstige spuitjes de groeten van een paria

oldskoolhollander | 23-01-21 | 19:46 | 2

Hoeveel decenia zit je al in de bijstand?

Rest In Privacy | 23-01-21 | 19:51

Morgen weer met z’n alle naar de kerk en luid zingen hè.

Trumme | 23-01-21 | 19:53

Tussen 20 en 22 uur heeft een goed draaiende supermarkt 500 klanten. Die gaan nu allemaal tussen 18 en 20:30

Tel het aantal extra besmettingen maar door overvolle supermarkten.

sprietatoom | 23-01-21 | 19:46 | 3

Dan ga je eerder op de dag.

MooseNL | 23-01-21 | 20:04

Als je ziet wat sommige lui in hun winkelwagen hebben, dan vraag ik mij af of ze per hun boodschappen doen.
Vinden ze het leuk om naar de supermarkt te gaan, vraag ik mij oprecht af.
Ik ga een maal per week, voor groente, fruit, brood.

VW, alles ist vorbei | 23-01-21 | 21:01
-weggejorist-
Datgingniegoed | 23-01-21 | 19:45

In het midden van de samenleving, dat is alles buiten Amsterdam?

Mr_Natural | 23-01-21 | 19:45

Feynman.. Hier een feit:
We hebben dus niet genoeg vaccin om de mensen 'midden' in de samenleving te vaccineren.
Midden in de samenleving is ongeveer de helft van die samenleving.
2x7 miljoen vaccins dus.
Daarbuiten best een goed plan..
haha.

geen koning | 23-01-21 | 19:44 | 2

Juist. Zorg en ouderen, dat is nog te overzien.
Dat verhaal over die ouderen in Noorwegen is trouwens de zoveelste paniekzaaierij. Als het vaccin echt zwakke oudjes omlegt, dan zouden we daar al veer meer gevallen van hebben gehad.

Muxje | 23-01-21 | 19:52
-weggejorist-
Bommel | 23-01-21 | 20:16

Wat een hoop tekst over iets wat niet werkt tegen iets wat niet gevaarlijk is.

citywok | 23-01-21 | 19:43 | 9
▼ 6 antwoorden verborgen

We doen gewoon een vaccinatie loterij. Random elke dag een aantal bsns uitnodigen. Of kies een wijk at random per dag waar de GGD vaccinatie truck heen kan en iedereen een prikkie kan halen.
Alles slimmer dan hoe het nu gaat lijkt me..

tiku99 | 23-01-21 | 19:41 | 4

Geen gek idee. Dat wilde dit kabinet toch ook bij de IC's, loten? Er is al zoveel debiels verzonnen door Rutte c.s., dit kan er ook nog wel bij.

goedverstaander | 23-01-21 | 19:49

Je brengt John de Mol op een ideetje

Trumme | 23-01-21 | 19:55

het is een heel cool idee. en dan met een mooie spelshow erbij op SBS6. Een soort green card lottery live. En dan kan je live zien of iemand een allergische reactie krijgt.

mykdelta | 23-01-21 | 19:58
▼ 1 antwoord verborgen

Zit je nou gewoon binnen te roken?
Moet ik er bij gaan staan dan?

Edddy | 23-01-21 | 19:40 | 1

Hij is goed.

goedverstaander | 23-01-21 | 19:48
-weggejorist-
Datgingniegoed | 23-01-21 | 19:38 | 2

Maar goed Feynman. Mensen die buiten staan te praten moet beseffen vanwaar de wind komt en dan hun positie erop aanpassen. Jij en ik zouden het doen. Maar het is toch compleet onrealistisch dat je het leeuwedeel van de bevolking hiervan kan doen overtuigen c.q. ze dit uit te laten voeren?

mykdelta | 23-01-21 | 19:37 | 1

We moeten niet onze positie aan de windrichting aanpassen, we moeten leven!

Rhenium | 23-01-21 | 23:21

Filosofisch:
Uw overheid vindt het welzijn van een hond nog belangrijker dan dat van een mens.
Nuff said.

geen koning | 23-01-21 | 19:36 | 2

Raak.

goedverstaander | 23-01-21 | 19:37

En terecht.

Mr_Natural | 23-01-21 | 19:39

Ik muteer mezelf elke dag, tot nu toe heeft het virus geen vat op mij.

Mr_Natural | 23-01-21 | 19:35 | 2

U haalt wellicht muteren en masturberen door elkaar.

goedverstaander | 23-01-21 | 19:37

Je zou je ook af kunnen vragen waarom dat vaccin pas na de tweede dosis effectief is. Overigens ben ik geen kernfysicus maar een bedrijfseconoom. En dan de halveringstijd van al die vaccins. Die EU druk op het Haagse EMA. Het verdienmodel lijkt me duidelijk. Nu nog een transparant antwoord op de vraag wat we er als vaccinconsumenten nu echt aan hebben. Inclusief op de lange termijn dus.

Hopelijk ben ik nu veel te cynisch, terwijl ik toch echt niet zo geboren ben. Integendeel.

Rest In Privacy | 23-01-21 | 19:34 | 4

@nuchterbekeken | 23-01-21 | 20:05: Niet gehinderd door ook maar enige kennis van zaken, de DKTP prik. De eerste kan ik me uiteraard niet meer herinneren, de tweede wel. Dus een behoorlijk, als in jaren, lang interval. Ik blijf erbij: grappig, zo'n boost en activatie binnen één en hetzelfde bonuskwartaal van de fabrikanten.

Sinds vier dagen zit ik nu in zelfquarantaine, want verkouden. Ondanks al mijn voorzorgsmaatregelen: en of mijn immuunsysteem klaarwakker is. Vraag maar aan mijn neus. Net als met de jaarlijkse griepprik voor astmapatiënten en andere risicogroepen. Wat ik zeg: het regent disclaimers van de fabrikanten en dus precies 0 disclosure. Want octrooien, geheime bedrijfsinformatie en zulks.

Ik wil geen boost of sterke activatie: ik wil immuniteit. Voor me zelf, maar vooral ook omdat ik niemand anders wil besmetten. En dat laatste dus. Het klinische bewijs voor dat laatste effect, veruit het belangrijkste als je het deze leek vraagt, heb ik nog nergens gelezen.

Ook op dat punt laat ik me van harte corrigeren. Shoot your shot!

Rest In Privacy | 23-01-21 | 20:46
▼ 1 antwoord verborgen

Teveel voorspoed brengt ongewenste dingen mee.

Neuth | 23-01-21 | 19:33
-weggejorist-
zijvanhiernaast | 23-01-21 | 19:32 | 2

Ja ik vind dat heel Nederland zo snel mogelijk volgepompt moet worden met ' vaccin'. Maakt mij niet uit wat dat dan precies is, maar d'r in plempen die boel; volpompen dat bloed van die Nederlanders! Want als dat er allemaal in zit, dan kan ik weer zuipen in de kroeg en debiel doen bij de voetbal. Maakt mij verder niet uit wat de meningen zijn, want dit vind ik belangrijk, ja.

T2000 | 23-01-21 | 19:31 | 2

Nou, het debiel-stadium heb je nu al bereikt!

Wandelaar-met-hond | 23-01-21 | 19:38

Wacht nu even met dat volpompen; een kennis van een kennis en daar weer een kennis van is bezig met ouderwetse duikershelmen, zodat men gewoon weer kan roepen, schreeuwen en zingen in stadions. Diegene wil die dingen nog graag verkopen en is nu bezig te lobbyen.

LET OP: Bovenstaande is natuurlijk geheel uit mijn duim gezogen en dus niet waar. Elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en/of personen berust op louter toeval.

Rest In Privacy | 23-01-21 | 19:41

Het is pas een probleem als je er een probleem van maakt. Mensen gaan nou eenmaal dood. Als je dat een probleem vindt, pak dat dan aan. Maar dan zijn we straks echt met teveel.

Edddy | 23-01-21 | 19:30 | 2

Niemand houdt je tegen om het goede voorbeeld te geven. Stap er uit.

MooseNL | 23-01-21 | 20:06

Maar moet de 2de prik van dezelfde makelij zijn? Een zeer interessante vraag, waar nog geen antwoord op is. Kan zomaar ook effectiever zijn, of juist niet.

Hadena | 23-01-21 | 19:29 | 1

Maakt niet uit, man wat doe jij moeilijk. Vaccin is vaccin, dus d'r in met die spuit! Niet gehoorzamen, dan opsluiten.

T2000 | 23-01-21 | 19:32

Maar, warom is nu ineens problemen met het produceren van die vaccins? Als ik een wappie zou zijn, zou ik denken dat ze bewust de boel vertragen, om zo de mensen en de economie langer in lockdown te houden, om zo de grote reset en daarna het beter terug opbouwen van de wereld een grotere kans van slagen te geven.

Rest In Privacy | 23-01-21 | 19:22 | 11
▼ 8 antwoorden verborgen

Nog helemaal niets of niemand heeft mij doen denken dat er wel eens een ietsiepietsie klein lichtje aan een verondersteld einde van de coronatunnel zou kunnen oplichten.
Iedereen die dat lichtje meent te zien is zwaar onder invloed van iets. En iedereen die dat lichtje belooft waar te kunnen maken, zoals vaccinproducenten zijn uit op winstbejag en harken met de grootst mogelijke harken geld binnen. Paniekvoetbal. Mensen WILLEN geloven dat de TiTaTovenaar vaccinproducenten in no-time wat uit hun hoge hoed toveren. En dat doen ze ook. Het is alleen niet meer dan heksenketelsoep. Over een eeuw lachen ze ons uit.

Leptob | 23-01-21 | 19:22 | 4

Het wordt vanzelf weer lente en daarna zomer. Ik mag hopen dat de hoge heren (m/v) terugdenken aan afgelopen zomer. Aan een bomvolle Dam met BLM demonstranten, aan bomvolle stranden, aan bomvolle kluswinkels. En laat ze die feiten leggen langs het aantal besmettingen in de zomer. En laat ze dan ALSJEBLIEFT de conclusie trekken dat alles gewoon weer open kan zodra de R uit de maand is!

Timide_Aso | 23-01-21 | 19:32

Of de R van Rutte uit het kabinet

hotbrasil | 23-01-21 | 19:40

Leptob, je hebt weinig gestudeerd, de eerste twee vaccins zijn zeker geen heksensoep maar nauwkeurig geconstrueerde middelen met weinig risico's, hier een goed leesbare uitleg over hoe ze werken:

berthub.eu/articles/posts/reverse-eng...

Met ondermeer:

"It turns out that, unmodified, freestanding Spike proteins collapse into a different structure. If injected as a vaccine, this would indeed cause our bodies to develop immunity.. but only against the collapsed spike protein.

And the real SARS-CoV-2 shows up with the spiky Spike. The vaccine would not work very well in that case.

So what to do? In 2017 it was described how putting a double Proline substitution in just the right place would make the SARS-CoV-1 and MERS S proteins take up their ‘pre-fusion’ configuration, even without being part of the whole virus. This works because Proline is a very rigid amino acid. It acts as a kind of splint, stabilising the protein in the state we need to show to the immune system.

The people that discovered this should be walking around high-fiving themselves incessantly. Unbearable amounts of smugness should be emanating from them. And it would all be well deserved."

chefren | 23-01-21 | 19:49
▼ 1 antwoord verborgen

We worden nou eenmaal geregeerd door types die hun werk omschrijven als ‘letten op de winkel’. Het zijn conciërges, bedienden en accountants. Die niet zelf handelen of door denken. Het is hun winkel nou eenmaal niet. Ze letten slechts als medewerkers op. Nu denkt men dat de winkel dichthouden het beste is. Het makkelijkst. Dat er geen omzet is deert hen niet. Dat er klanten afhankelijk zijn ook niet. Zij verliezen zelf nou eenmaal niks. Ze letten slechts op.

P-unit | 23-01-21 | 19:22

Ik werd vanmiddag de supermarkt uitgestuurd omdat ik aanstekelijk lachte.

Mr_Natural | 23-01-21 | 19:21 | 5

Hij is goed. En ook geen witte kleding dragen, he? Besmettelijke kleur.

Axolotl | 23-01-21 | 19:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Mee eens, reaguurders die midden in het leven staan, verdienen een voorkeursvaccin.

Zonen-van-Kuifje | 23-01-21 | 19:20 | 4

Reaguurders die midden in het leven staan verdienen kundige betrouwbare leiders.

Trumme | 23-01-21 | 19:31

Telt midden in de ruk bunker staan mee?

P-unit | 23-01-21 | 19:38

Is dat één met een mooi strikje erom?

citywok | 23-01-21 | 19:41
▼ 1 antwoord verborgen

Alles opengooien en geen vaccinatie en na een paar maandjes weer back to normal.

polletjepiekhaar | 23-01-21 | 19:19 | 11

@Gulliver | 23-01-21 | 19:47: Ik heb ook in andere landen gewoond. Die landen hebben het nu beter voor elkaar dan Nederland. Daar was ik nu blijer geweest.

goedverstaander | 23-01-21 | 20:21

@Gulliver | 23-01-21 | 19:23: Ja, nog meer dan de vier miljoen doden die ondertussen in Nederland zijn gevallen!

Rhenium | 23-01-21 | 23:26
▼ 8 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Datgingniegoed | 23-01-21 | 19:17 | 3

Dat wachten met de tweede prik is inderdaad om gillend gek van te worden. Het is tekenend voor het wanbeleid dat hier gevoerd wordt. Medicijnen (dus ook deze prik) neem je volgens voorschrift. Wanneer de fabrikant en onderzoekers dus aangeven dat een vaccin goed werkt bij eerst een prik en dan 3 weken later een tweede, dan is dat wat je moet doen, zo werkt het vaccin blijkbaar. Dat de regering denkt in termen van eerst een beetje en dan helemaal beschermd is exemplarisch voor de onkunde van deze mensen. Nu krijgen meer mensen een prik, maar kan het wel eens zijn dat de hele groep niet de bedoelde bescherming krijgt vanwege verkeerd toedienen van de tweede prik.

Doe als Israël, daar hebben ze mensen verantwoordelijk gemaakt die verstand hebben van logistiek, van vaccins en gezondheidszorg.

Nuuk | 23-01-21 | 19:16 | 18

@Hadena | 23-01-21 | 19:32:
Kijk eens naar de richtlijnen van het NHG voor je iets gaat roepen.

Het was verder een voorbeeld dat veel medicijnen niet alleen maar nemen en klaar is. Best vaak moet je opbouwen combi’s gebruiken enzovoorts. Medicatie is niet iets waar je naar believen een beetje mee aan kunt klooien. Ik weet dit. Het is mijn professie.

Nuuk | 23-01-21 | 23:06

@Gulliver | 23-01-21 | 19:49: een vaccin is een verschijningsvorm van het begrip "medicijn" fuckwit.
Daar waar ik "medicijn" schreef deed ik dat bewust omdat ook andere vormen van medicatie ons tegen covid-19 hadden kunnen helpen. Daar waar ik vaccin of vaccinatie schreef deed ik dat omdat ik specifiek was over het Pfizer-Biontech vaccin waar de discussie nu over gaat.
Als je te dom bent om begrijpend te kunnen lezen en waarschijnlijk om te poepen, ga je dan niet bemoeien met mensen die belezener en slimmer zijn dan jijzelf. En ze vooral niet verwijten dat ze zelf iets niet begrijpen, domme halfie

CynicalBastard | 24-01-21 | 10:25
▼ 15 antwoorden verborgen

De natuur probeert gewoon van een teveel aan mensen af te komen......

captainobvious | 23-01-21 | 19:15 | 4

Dan moet de natuur iets beter zijn best doen want dit schiet niet zo heel erg op.

Hangtietsmurfin | 23-01-21 | 19:27

Neem dan zelf initiatief.

MooseNL | 23-01-21 | 20:10
▼ 1 antwoord verborgen

Een troost, in maart gaat de avondklok een uur vooruit.

Broadsquire | 23-01-21 | 19:15 | 2

Dank u voor de lach.

Bootvisser | 23-01-21 | 19:24
-weggejorist-
Bommel | 23-01-21 | 20:25

Heel de huidige regering sowieso de darwin award!!
Voorts eens met deze lezing ,het is mosterd na de maaltijd deze ,,spertijd,,.
Stel prutsers.
Stokoude mensen vaccineren die nimmer deelnemen aan het sociale leven,zij leven in ,,leentijd,,.
De jeugd compleet ontregeld ,heel leven nog voor de boeg!
Geloven jullie nu nog na bijna 1 jaar dat ,,ze,, dit doen om de meeste kwetsbaren te beschermen???
Think again .

maasdonk | 23-01-21 | 19:14 | 3

U heeft een vaste leeftijd in gedachten waarop de leentijd begint?
Of heeft u een marge, zoals 60=begin leentijd en 80=einde leentijd.

Uw redenatie begrijp ik namelijk niet.

Bootvisser | 23-01-21 | 19:24

Zou het een complot zijn?

Rest In Privacy | 23-01-21 | 19:26

Gesprekken in de buitenlucht voeren is altijd beter natuurlijk. Ik stel voor om de talkshows ook buiten te draaien nu. Jinek in een flinterdun topje in de winterse kou. Dat lijkt me wel wat.

goedverstaander | 23-01-21 | 19:13 | 4

De Jinek show is verkocht aan het ministerie van VWS. Iedere kritische noot is verdwenen.

Trumme | 23-01-21 | 19:22

Eigenlijk is in de drie hier boven staande reacties alles wel zo'n beetje gezegd over E vajinak...

BadPatNL | 23-01-21 | 20:12
▼ 1 antwoord verborgen

Hey Kuif... check even mijn laatste reaguursel in het Wielren topic... *trots kijkt*

overVecht | 23-01-21 | 19:13 | 1

Doe ik!

Zonen-van-Kuifje | 23-01-21 | 19:37

Ik ging er altijd van uit dat het uitstellen van de 2e prik in goed overleg ging met de fabrikant, maar dit blijkt nu volledig gebaseerd of de medische kennis van een of andere Nederlandse ambtenaar, niet op de kennis, ervaring en testen van de betreffende fabrikant. Met een beetje pech heeft iedereen 3 weken na de 2e prik alsnog een 3e prik nodig, waardoor 33% minder mensen gevaccineerd kunnen worden, en alle bijwerkingen 33% erger worden. Gaat weer lekker zo.

W_F | 23-01-21 | 19:13 | 3

Lastige rekensom en ik heb al een biertje op maar ik hou het toch op 50% minder als de reeds dubbel gevacineerde.

Maar ik begrijp uw intensie.

Bootvisser | 23-01-21 | 19:19

Hou er maar rekening mee dat wanneer je deze vaccins neemt, jij de rest van je leven elk jaar nog 2 prikjes mag komen laten zetten.

BadPatNL | 23-01-21 | 20:14

Sterker nog, onze minister van VWS is een basisschooldirecteur...! Het lijkt wel Buurman & Buurman alleen vind ik dit niet meer grappig. Ze doen maar wat, slaan er een slag naar en kijken hoe het loopt.
Ik las een interview met een dame die de vaccinatiecampagne in 2009 leidde, tegen de Mexicaanse Griep. Dat waren aanvankelijk ook 2 spuiten en binnen no-time werkte de hele vaccinatiemachine als een Zwitsers uurwerk. Zij bood opnieuw haar diensten aan maar werd weggewuifd.
Wie stopt deze waanzin en zet mensen aan het roer met verstand van zaken? Wie laat virologen, medici, pharmaceuten samen het beleid bepalen en een echte crisismanager laten zorgen voor de uitvoering?
Te weinig vaccins is bullshit. Israël is bijna klaar met vaccineren. Kocht het vaccin duur in maar wat is duur als je economie maanden eerder op gang komt? Israël deelde ook de gegevens van alle inwoners om beter onderzoek te kunnen doen. "Oei, kramp!" denkt Nederland dan, terwijl al die gegevens geanonimiseerd kunnen worden.
Echt waar, hier wordt de ware aard van de Nederlandse politiek wederom duidelijk, kort na de val over hun andere incompetentie.
Die Rutte en De Jonge, zouden die 's nachts nog slapen denk je?

Bakkeleures | 24-01-21 | 10:19

Waarom vaccineren
met de ideeen van toen
en de regering van nu
wordt auto-immuniteit weer helemaal groot.

CLoVis | 23-01-21 | 19:13

Nee ik vind niet dat eerst we de mensen midden in de samenleving moeten vaccineren.
Die knurften zijn te laat met alles, maar het is goed dat eerst de eerstelijns in de ziekenhuizen en de huisartsen gedaan worden. Zeker als je toch nog geen grote aantallen kan doen.

mykdelta | 23-01-21 | 19:12 | 4

@W_F | 23-01-21 | 19:16: nee en de ziekenhuizen die zelf prikken ook niet. management by mediaoptreden heeft het gefixed. wat een beleid.

mykdelta | 23-01-21 | 19:21

In het licht van het virus is daar, waar men er direct mee wordt geconfronteerd, toch automatisch het midden van de samenleving? Oftewel zorgmedewerkers en andere hulpverleners (kinderopvang etc.) eerst.

nsfl | 23-01-21 | 19:29

@W_F | 23-01-21 | 19:16: Huisartsen, agenten, boa's, verzorgers, verpleegkundigen, chirurgen, vakkenvullers, pakketjesbezorgers, primera medewerkers, distributiecentra personeel, talkshowhosts, voetballers, leraren, leerlingen, ouders,
Als laatste de mensen die hier aan sterven.
logisch.

geen koning | 23-01-21 | 19:52
▼ 1 antwoord verborgen

De klimaatveranadering is de oorzaak van (de versreiding van) het virus, dat weet iedereen.

Rest In Privacy | 23-01-21 | 19:12 | 7

Hoe warmer, hoe slechter voor het virus. Mensen, zet uw verwarming op de hoogste stand en zet alle ramen en deuren open. 'Alleen dän krijgen we het virus onder controle!'

goedverstaander | 23-01-21 | 19:44

Ja, daarom doet het virus het ook zo lekker in skiliften.
Een enorme opwarming van de aarde zou verreweg het beste zijn om deze ellende snel achter ons te laten.

geen koning | 23-01-21 | 19:49

Nope, het verspreiden is de schuld van Trump! Ik verwacht dat er na 100 dagen Biden geen enkele virus nog bestaat. Aldus E. Mouthaan, Washington. ;-)

BadPatNL | 23-01-21 | 20:17
▼ 4 antwoorden verborgen

Wachten met die tweede prik is pure armoede. Nederland heeft dankzij de EU gewoon niet genoeg vaccins. Het zijn een stelletje koekenbakkers bij elkaar, daar in Den Haag. Roomser dan de paus, want eigenhandig vaccins kopen doen ze niet, ze laten het volk liever sterven dan tegen Brussel in te gaan.

goedverstaander | 23-01-21 | 19:11 | 8

@W_F | 23-01-21 | 19:20: Dat weet ik ook wel. Maar ze hebben alles aan Brussel weggegeven. Weer het braafste jongetje van de klas. Ze laten de stervende bevolking in eigen land dan ook nog eens opdraaien voor de economische schade in de zuidelijke landen. Dan heb je het echt goed voor met je eigen mensen. Geen woorden voor.

goedverstaander | 23-01-21 | 19:42
▼ 5 antwoorden verborgen

Logica? Kom op Feynman, dit is een virus dat zich niet aan logica houdt.

Mr_Natural | 23-01-21 | 19:10 | 2

Daarom past dit virus ook zo goed bij ons, in deze tijden.

geen koning | 23-01-21 | 19:37

Hmm, heb niet de indruk dat dit virusje zich van een andere logica bediend dan andere virussen.

reservebelgië | 23-01-21 | 19:39

Totaal niet mee eens. Jij vergelijkt het virus met radioactiviteit.
Ik vergelijk de mensheid met een kankergezwel dat zich als een plaag uitzaait over de wereld. Verder wat Guido Weijers insinueerde in zijn geweldige oudejaarsshow.

keestelpro | 23-01-21 | 19:09 | 17

Guido, een geweldige oudejaarsshow?
Ik ben naar Youp gezapt. Dat zegt iets.

NiCeY | 23-01-21 | 20:22

@NiCeY | 23-01-21 | 20:22: het enige leuke stukje bij Guido was een Monty Pyton filmpje....

J-van-de-Bontekoe | 24-01-21 | 01:01

Feynman vergelijkt niet het virus met radioactiviteit, maar de verspreiding van het virus met de kettingreactie van atoomsplitsing.
Behoorlijk anders.

Hemmenaar7 | 24-01-21 | 17:43
▼ 14 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl