achtergrond

Geenstijl

Een ode aan Sywert in het Stamcafé

Want wat hij hier doet, is dapperder dan de meeste mensen beseffen:

Je hebt types als die Huilie van Loon, die meer dan 20.000 likes Insta-harkt met dit inténs dappere citaat:

"Ik ben tegen zwarte Piet,
ik ben pro LGBTQ,
ik ben tegen racisme,
ik ben mij bewust van mijn white privilege en ik ben een feminist."

Lui. Makkelijk. Futloos. Gratuit. Modieus moralisme voor mensen die heel tevreden over zichzelf zijn, en die het zich kunnen permitteren om zonder er ook maar een seconde rekenkracht aan te verspillen, een veilige positie te kiezen in het "debat", zich onbewust van welke schade ze daarmee aanrichten en welke irrationele (of ronduit gevaarlijke) ideologieën en activisten ze daarmee voeding geven. Hun beloning is  tienduizenden likes en heel veel liefde van mensen die net zo dom, makkelijk of moralistisch zijn.

Wat zijn er weinig mensen die snappen dat het véél meer moed vergt om publiekelijk te zeggen wat Sywert zegt over dat afgefikte drammerskamp in Griekenland: de BBC meldt dat er meerdere branden tegelijk uitbraken en dat demonstrerende 'vluchtelingen' de brandweer hinderden. Sywert, wars van goedkope morele verontwaardiging waar de Leo Lucassens van Dit Land hun roem en carrière op bouwen, durft dat te benoemen. Hij trekt een lijn naar de gevolgen van de (links-moralistische) roep om al die mensen dan maar hierheen te halen en vraagt zich af of we niet beter eerst die vastgelopen asielindustrie in eigen land duurzaam en verantwoordelijk moeten repareren, voordat we nóg meer (kansarme) migranten toelaten tot een land waar ze de liberale democratie ondermijnen omdat enerzijds aan niemand gevraagd wordt of ze wel zitten te wachten op nóg meer migratie uit minder ontwikkelde, ondemocratische landen, en anderzijds aan de nieuwkomers nooit harde eisen worden gesteld aan integratie en seculiere participatie waardoor het samen langzaam uit onze leving verdwijnt.

De roep om Moria-migranten naar dit land te halen (en het grote sociale risico dat kritiek daarop met zich meebrengt - kijk maar naar de hatelijk respons die Sywert krijgt) zijn een vorm van morele chantage die er toe leidt dat er voor de migranten valse hoop wordt gewekt, dat de bereidwilligheid tot opvang van "vluchtelingen" onder druk komt te staan, en in ultimo dat de hele samenleving polariseert tot op de rand van verscheuring omdat er maar zo veel werk en woningen beschikbaar zijn. Maar hee, je hebt wel lekker met je deugvlaggetje gezwaaid. Nou, doe ons dan maar Sywert. Proost, makker.

Dit draadje geeft te denken, is het niet!? #moria

George
George
@gmas73

Strong indications that the #Moria refugee camp fire is an act of asymmetric warfare on #Greece: ▫️fires started simultaneously at different spots ▫️majority of refugees were packed & ready ▫️videos of them chanting “burn Moria burn” ▫️#Turkey’s state media already in the game

Image
Image
Image
Image
107
Reply

Nee, dan die dappere Henry van Loon

Nee, dan die dappere Henry van Loon

#DefundtheNPO

#DefundtheNPO

Sorry. We moesten lachen.

#DefundtheNPO

Don't take a piss on Trump...

Niet (meer) beschikbaar

Baudet basht zijn ambtgenoten

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.