achtergrond

Geenstijl

Artsen: 'Corona-IC’s liggen vooral vol dikzakken'

Public Service Announcement for people who have more chins than a Chinese phone book

Nou Asha "Dik zijn is heerlijk en ik kan het iedereen aanraden" ten Broeke. Toevallig Jinek gezien gisteren? Daar zaten @Peter van der Voort, een intensivist van het UMGC in Groningen, en die vertrouwenwekkende meneer Diederik Sombers Gommers van de Nederlandse IC-vereniging. En die vertelden (in héél omzichtige medische bewoordingen, want op fatshaming is door de inclusitie de sociale doodstraf gezet) dat de IC's voor tachtig procent vol liggen met DIKZAKKEN. "Ze zien er allemaal een beetje hetzelfde uit, qua postuur", zegt Van der Voort. "Bijna alle patiënten die beademingsbehoeftig worden, die hebben adipositas."

Eva Dinges: "Wat is adipositas?"

Van der Voort: "Overgewicht."

Eva Dinges: "Is daar een correlatie, is daar een verband?"

Van der Voort: "Nou, blijkbaar. Hoe het precies zit in het mechanisme van deze ziekte is nog niet duidelijk, maar het valt op, het valt wel heel duidelijk op."

Gommers: "Niet bij alle patiënten, maar tweederde, tachtig procent heeft wel overgewicht ja." 

Ook uit China zulke geluiden, volgens Gommers: veel hypertensie (hoge bloeddruk), suikerziekte en andere aan overgewicht gerelateerde verschijnselen lijken dus de kans op verheftiging van de coronakwaal te versterken.

Behalve hele oude oudjes (gemiddelde sterfleeftijd aan corona in Nederland: 80-84 jaar), geeft te zwaar zijn ook een bovengemiddeld risico dat de pandemie je te pakken krijgt. Dus heroverweeg die zak kan-mij-het-schelen lunchchips, dat extra want-we-zitten-toch-thuis-wijntje of die doe-maar-bezorgpizza-want-ik-durf-niet-om-boodschappen even: lockdownkilo's zijn levensgevaarlijk. En vergeet vooral die bos- of strandwandeling niet op z'n tijd. #BlijfBewegen

Gezond bezig! (Wel afstand houden svp)

Gezond bezig! (Wel afstand houden svp)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.