achtergrond

Geenstijl

Oekraïne jorist alle (!) MH17-OvJ's weg

Het is maar goed dat we daar geen associatieverdrag mee hebben zeg

Lekker dan. Volgende maand begint eindelijk het proces tegen de eerste vier MH17-verdachten en Oekraïne doet er ondertussen alles aan om het officiële onderzoek naar de gallemiezen te helpen. Nadat het vorig jaar verdachte Vladimir Tsemach op het vliegtuig naar Rusland zette, blijkt nu dat alle zes de officieren van justitie die zich bezighielden met MH17 zijn ontslagen. Allemaal. In één keer, als onderdeel van een grote anti-corruptie-campagne van de nieuwe president Zelensky. Dus óf de Oekraïense medewerkers van het JIT waren al die tijd zo corrupt als de neten óf Oekraïne bewijst maar weer eens dat er niets zo corrupt is als een anti-corruptie-campagne en berokkent met dit ontslag een ingewikkeld onderzoek onherstelbare schade. Zoals de onderzoekers zelf stellen: *"Niemand kent het dossier dat wij in vijf jaar hebben opgebouwd.” *

Het Nederlandse OM doet in een reactie alsof zijn neus bloedt, omdat één van de zes officieren nog wel 'verbonden blijft' aan het onderzoek. Terwijl het hier niet om een bloedende neus gaat, maar om een aanslag waarbij 298 mensen zijn vermoord.

Let ook even op dat laatste zinnetje. "Het Oekraïense openbaar ministerie heeft niet gereageerd op vragen." En dat past precies bij een land dat nog altijd niet heeft uitgelegd waarom het luchtruim niet werd gesloten en ondertussen Nederlandse onderzoekers afluisterde. Een land dat zijn eigen belangen altijd boven de Onderste Steen stapelde. En minister Blok, hoe zit het eigenlijk met dat onderzoek?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.