achtergrond

Geenstijl

LIVE. JIT noemt namen verdachten MH17: Igor, Sergei, Oleg en Leonid

Ivan en Pjotr gaan kennelijk vrijuit

En dan schakelen we nu over naar de persconferentie van het JIT, die over drie kwartier begint en waarvan de inhoud nu al is uitgelekt. Iedereen en zijn Oekraïner gingen ervan uit dat er namen genoemd gaan worden van de daders van de aanslag op MH17 en dat gaat ook gebeuren. Igor Girkin (aka Strelkov), Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Ghartsjenko worden vanaf 9 maart 2020 vervolgd voor moord. Dat zijn allemaal pro-Russische separatisten. Ghartsjenko heeft de Oekraïense nationaliteit, de andere drie zijn Russen. Bijlezen bij Bellingcat kan hier. Nou kom maar op Rutte. Laat die geopolitieke ballen zien. Mensen aanklagen is niet voldoende. Zet die verdachten in de strafbank. 
UPDATE: JIT noemt inderdaad de vier namen. OvJ Westerbeke verklaart dat de vier zelf niet op de knop hebben gedrukt, maar dat ze wel verantwoordelijk zijn voor het aanwezig zijn van de BUK, waarmee MH17 is neergeschoten. Ze worden vervolgd voor het neerhalen van het vliegtuig en de moord op de 298 inzittenden.
UPDATE: Er komen geen uitleveringsverzoeken aan Rusland, omdat de Russen (net als Oekraïne) geen eigen onderdanen vervolgen. Wel herhaalt het OM de rechtshulpverzoeken, omdat de Russen weigeren antwoord te geven op vragen. De verdachten wordt opgeroepen zich te melden en zijn staan op de opsporingslijst. Doen ze dat niet, gaat de rechtszaak toch door.
UPDATE: De politie meldt dat het nader onderzoek zich gaat richten op degenen die aanwezig waren de BUK op het moment dat de raket werd afgevoerd. Daartoe wordt ook nog een extra getuigenoproep gedaan.
UPDATE: OvJ Westerbeke verwacht dat de kans dat de verdachten aanwezig zijn bij de rechtszaak "niet groot" is: "Ik ben een realist".
UPDATE: Persco voorbij. De ontkenningen uit Rusland zijn alweer binnen.
UPDATE: Nederland heeft "diplomatieke stappen" genomen tegen Rusland. Onduidelijk welke.

PERSCO

De vier verdachten

De vier verdachten

Daar zijn ze, Rutte

Waar het vandaag NIET over gaat

Waar het vandaag NIET over gaat

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.