achtergrond

Geenstijl

Burgers 070 willen eigen burgemeester kiezen

En geef ze eens ongelijk

Vanwege steeds verder uitdijende overheid en politieke schaalvergroting (en alle ellendige gevolgen van dien) is het onderhand tijd dat kleine gemeenschappen juist meer en betere inspraak krijgen op hun eigen bestuur. Met lokale referendums, of in de vorm van een gekozen burgemeester, om de achterkamertjes-benoemingen aan kaarthouders van de baantjesmolen een halt toe te roepen. Dat laatste is dankzij een Grondwetswijzing (het schrappen van de kroonbenoeming) mogelijk, mits de Tweede Kamer dat nog even per wet bevestigt. Een gekozen burgemeester zou een stukje saamhorigheid terug in de samenleving kunnen brengen, en het centrale aanspreekpunt voor zorg, veiligheid en openbare orde voor alle kiezers toegankelijker maken.

Onlangs maakte Lucas Hartong zijn sollicitatie als burgemeester van Kapelle openbaar en dat zou voor oprechte kandidaten in Den Haag ook een goeie zet zijn: gooi maar open die solliciatieprocedure. Onze vrienden van Meer Democratie zijn alvast begonnen met een campagne, want maandag wordt de profielschets van de opvolger van Pauline Krikke en Johan Interimkes bekend gemaakt. De belangrijkste functie-eis is al bekend: de volgende burrie moet goed zijn met duimstokken, om houtstapels te meten.

Als Den Haag - stad van vrede en recht, en van tot in de hemel groeiende superministeries boordevol pikdonkere achterkamertjes - de luiken nou eens een beetje open gooit, en de  Haagse inwoners zelf hun Richard de Mos nieuwe burgemeester laat kiezen. Dan komt het bestuur weer wat dichter bij de burger, op misschien wel de makkelijkst uitvoerbare en meest logische manier. Stap 1: Alle sollicitanten maken zichzelf bekend zodra de profielschets bekend wordt. Ja, jij ook, Alexander!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.