Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Sassen van Elsloo - Het groene gevaar

Nieuwe bankblogger van GeenStijl ziet het somber in

Voor mijn werk, lering en vermaak, hou ik zowel de politiek alsmede de centrale banken in de gaten. Voor mij is het al een lange tijd geleden duidelijk geworden dat dit niet twee aparte entiteiten zijn; de zogenaamde onafhankelijkheid van centrale banken is een lachertje. Maar waar ik vroeger met een soort mozaïekbenadering moest bewijzen dat die onafhankelijkheid ver te zoeken was, wordt dat nu gewoon open en bloot gedaan door de centrale banken zelf! U zou kunnen denken dat dit wat technocratisch geneuzel is wat nooit en te nimmer relevant voor u zal zijn, maar dan komt u bedrogen uit.

De Bank of International Settlements (BIS), ook wel de Banco di Tutti Banci genoemd, heeft de woorden van de kersverse ECB-voorzitter Lagarde wat kracht bij gezet. Zoals u hieronder kunt zien is de BIS niet alleen begaan met onze natuur, maar heeft het een narratief gevonden om voortaan ook monetair beleid in te gaan zetten om groene doelen te verwezenlijken.  

figuur 1

Nu loop ik al zowat jaren te verkondigen dat het onorthodoxe (extreem ruime) monetair beleid niet kan worden teruggedraaid. Daar kan ik inmiddels een vinkje achter zetten. Ook zeg ik de afgelopen twee jaar dat de doorstart van monetaire stimulering gepaard moet gaan met een verhaal, wat in de hogere kringen een narratief wordt genoemd. Wat ik voorzag was een Green New Deal (weet u nog, de New Deal van Roosevelt in de jaren 30; grote staatsgeleide investeringsprogramma’s om de vraagzijde van de economie te stimuleren), gefinancierd en gedreven door Groen Monetair beleid, Groen Fiscaal beleid en Groene reguleringen.

Helaas kan ik dat vinkje nu ook bij deze voorspelling plaatsen. Nadat de politiek zich al had laten horen, zoals Frans Timmermans, de zelfbenoemde klimaatpaus van de EU. Het waanzinnige plan om EUR 1 biljoen euro aan te wenden om de groene transitie te bewerkstelligen is recent goedgekeurd door het Europese Parlement. Dat Lagarde daarvoor al het één en ander had gezegd en dat de BIS daarna met deze zet kwam is natuurlijk geen toeval en bewijst wat ik stelde in de intro van deze column: politiek en de centrale banken zijn nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden.

Ik zal u nu niet lastigvallen met waarom een solide monetair beleid cruciaal is en hoe dat dan eruit zou moeten zien (die onderwerpen zal ik in toekomstige columns behandelen); de focus ligt nu op wat komen gaat en hoe dat aan de man wordt gebracht. 

Om met het laatste te beginnen is er het narratief van imminent gevaar voor de mensheid; een beproefd recept wat wordt gebruikt om de kudde één specifieke richting op te laten gaan. Of het nu zure regen, of wereldwijd voedseltekort, een nieuwe ijstijd of, zoals nu, een aanstormende global warming crisis is, elke keer is het een plots en urgent probleem. De traditionele media doet graag een duit in het zakje en blaast vol mee op het orgel. Met het narratief wat zo breed en intensief wordt uitgedragen, wordt het rationele systeem van de mens omzeild door de urgentie, waardoor de nadruk komt te liggen op “iets nu en snel er tegen te doen” in plaats van erover na te denken.

Na het narratief, komen de juristen die alles via wetten en verdragen zullen vastleggen zodat er geen weg terug meer is. De nationale juridische systemen, als ze al zouden willen tegensputteren, lopen zich gelijk kapot op het feit dat in de EU, EU-recht altijd boven nationaal recht staat (overigens schandelijk dat de toenmalige bewindslieden daar akkoord mee zijn gegaan). 

Deze combi van narratief met juridisch recht is uiteindelijk een rechts-linkse op de kin van de democratie. Meer en meer wordt de politiek en de economie van het centraal geleide soort. De kiezer staat steeds verder van de beleidsmakers af en krijgt te maken met meer en meer decreten. In dit proces wordt de nationale politiek vleugellam gemaakt en de al zeer dunne navelsteng tussen kiezer en EU wordt definitief doorgeknipt. Ironisch dat de ondergang van de democratie wordt veroorzaakt door politici die het hardst schreeuwen over het beschermen van de democratie. Recht, niet democratie, zal zegevieren. Of het nu vrede is of economie, het recht zal voortaan bepalen hoe of wat.   

Het groene monster zal en moet zegevieren en de bestuurlijke elite heeft het grote geschut uit de kast getrokken. Eurolanden kunnen dadelijk gewoon de Maastricht-criteria (verder) aan hun laars lappen, want groene schulden gaan niet meetellen. Groene bedrijfsschulden zullen op het menu komen van de ECB, professionele beleggers moeten verplicht een X-percentage aanhouden in groene beleggingen, en fiscaal zullen deze beleggingen/leningen erg aantrekkelijk gemaakt worden. Groene leningen zullen dus spotgoedkoop gaan worden, waarmee u (met zachte al dan niet harde hand) de groene investeringen zult kunnen maken (dus mocht u overwegen om u dak te beleggen met zonnepanelen, dan zou ik nog even wachten). 

Gratis geld voor groene dingen, kan toch niet fout zijn? Nou, buiten het feit dat de democratie de nek wordt omgedraaid, bestaat gratis geld niet; dit betreft immers geleend geld wat in slecht renderende projecten wordt geforceerd (mocht geld printen wel welvaart creëren, dan printen we toch voor iedere wereldburger EUR 1 miljard? Iedereen rijk en gratis bier). Op termijn zal de burger hier de rekening voor gepresenteerd krijgen. En als u de verwachte rekening voor de verplichte vergroening al hoog vond, wacht maar tot de monetaire rekening op de mat valt. Volgende halte: Green Weimar. Democratie weg, centraal geleide economie (of zelfs centraal geleide maatschappij) , een fikse groene transitierekening, en het opblazen van het monetaire systeem gaan de allesbepalende fouten worden van dit decennium. Tijd voor bezinning dus.  

Reaguursels

Inloggen

Ja, leuk, maar dat wisten we allemaal al. Wat ik hier mis, is, hoe komen we hier uit? Het beginnetje wordt volgende week gemaakt met de Brexit. Indien u, eventuele lezer van mijn reactie, trouw NPO etc kijkt, heeft u wellicht Jinek gezien met de Europa-en-Brexit expert Barry Stevens. Dan is u een narratief opgelepeld over doom and gloom, want geen land kan het natuurlijk redden buiten de EU.
Maar indien u GS leest, kijkt u vast ook verder, en weet u ook dat landen buiten de EU snellere en betere groei hebben dan landen in het keurslijf van de EU.
De grootste netto betaler gaat nu vertrekken, de volgende op de slachtbank is Nederland. De hele klimaathype in Nederland is opgetrokken op het moment dat men besefte dat er geen weg terug meer was voor Brexit, en ergens moet rupsje nooitgenoegEU zijn geld vandaan halen. De Deutsche Bank is failliet en toch moet Zuid Europa inclusief Frankrijk gestut worden. En dus was er ineens stikstof en PAFS (of hoe heet het) en heel de economie op slot. Bakken met geld moeten nu richting 'het klimaat' gaan en toevallig heeft de EU ineens een klimaatagenda met een vice-roy genaamd Timmermans. Dit is allemaal geen toeval. Nederland gaat nu leeggezogen worden om het failliete neo-communisme van de EU levende te houden. Alsof je een terminale patiënt aan de praat probeert te houden met extra vitamientjes.
De EU gaat aan zijn eigen hebzucht ten onder. Het project is getransformeerd van een economisch samenwerkingsverband in een politiek blok waar burgers niets meer te vertellen hebben. Noem een voorbeeld waar dit tot succes heeft geleid.

Datsun_Cherry | 26-01-20 | 13:07

Er is niks mis met hyperinflatie. Aangezien 85% van de Nederlandse bevolking is overladen met schulden waar niemand meer uit kan komen is het mijns inziens niet vervelend als geld een nulletje minder gewaardeerd wordt. Dit betekent namelijk concreet dat alle schulden 10x minder waard zijn.

Salaris en prijzen kunnen worden gecorrigeerd aan de inflatie maar schulden en kapitaal niet. Dit is de achilleshiel van de macht van banken en het huidige financiële stelsel.

De hele waarde van geld is bovendien totale onzin sinds de Dollar is losgekoppeld van goudobligaties door Nixon om niet failliet te gaan tijdens de Vietnamoorlog in de jaren 70. Er zijn berekeningen die aantonen er nu 2x zoveel geld in omloop is dan eigenlijk mogelijk is gezien het Gouden ijkpunt in de jaren 70. Dit is allemaal terug te voeren op de hoeveelheid goudobligaties die in de jaren 70 in omloop waren voor het loskoppelen van de Dollar.

BearJilz | 26-01-20 | 12:57 | 2

Ja hyperinflatie, echt ideaal, what could possibly go wrong.

Harry Turtle | 26-01-20 | 13:59

Europa vecht constant tegen deflatie zelfs, nu mensen klaarblijkelijk liever sparen dan geld te spenderen. Ruim monetair beleid wordt inderdaad altijd betaald door de vermogende, die eveneens het meest kan profiteren van dit beleid wanneer het geld wordt geherinvesteerd in een portefeuille waarin hiermee rekening gehouden wordt. Zo kon men hoge rendementen behalen gedurende het QE programma van de ECB, nu de schulden voor bedrijven goedkoper werden. Dit zag de normale man niet terug in het salaris.

SIimmerAIsJij | 26-01-20 | 16:08

Goed verhaal, kort samengevat.
De boven ons gestelden bedenken een klimaatverhaal en met hulp van de MSM, klimaatkinderen, angst aanpraten en veel subsidiegeld willen ze hun macht behouden om zodoende het volk in het gareel te houden. En de meerderheid van het volk wil vooral deugen en erbij horen. De echte oplossing is weg met die kleuters en charlatans uit de politiek en zet in op een zakenkabinet, innovatie en kernenergie. Gebruik je boernverstand en maak je eigen keuzes.
Roei tegen de stroom in en houd je rug recht.

oakmont | 26-01-20 | 11:10 | 2

Klimaatkeizer Franz I 'De Dikke' heeft de wind duchtig in de zeilen, niet in de laatste plaats omdat zoveel EU-burgers niet alleen hun morele kompas ijken door zich enkel als een kip zonder kop diametraal tegenover eurosceptische en -kritische stemmen te positioneren, maar ook hun sociaal-economische kompas. De ratio is ver te zoeken. De leugen regeert, daar is nu de kunstmatige emotie bijgekomen.

Schulzie | 26-01-20 | 11:22

@Schulzie | 26-01-20 | 11:22:
Fransje heeft de omgekeerde Reagan weg afgelegd.
Van politicus naar B-acteur.

Harry Turtle | 26-01-20 | 12:11

Mooie analyse. Echter mis ik hierin dat degenen die nu in de EU naar boven drijven sterk gefocust zijn op macht. Iedereen wil president worden. Dan kan ofwel een soort USA opleveren met een president en staten zonder macht of de zaak uit elkaar laten vallen. Verder is die green deal niet betaalbaar, 40.000 euro per persoon voor mensen met modaal inkomen is niet op te hoesten. En buiten de EU gaat men gewoon door met vervuilen, CO2 wordt hiermee niet opgelost. Dit moet wereldwijd worden aangepakt maar zonder die kosten. Geld lost geen milieuprobleem op. Extra betalen voor uw vliegtuig laat het niet zonder brandstof vliegen. We moeten wereldwijd ervoor zorgen dat we waterstofgas maken en verspreiden als nu olie en benzine.

Rest In Privacy | 26-01-20 | 10:47

Tijd voor Bitcoin, alles wat je nog hebt naar de bitcoin.

Kane | 26-01-20 | 10:34 | 1

Goud, zilver en crypto. Beetje risico spreiden.

Harry Turtle | 26-01-20 | 12:03

Op een bepaald moment kun je de woorden 'verbinden', 'respect', 'groen', 'Islam', 'jongeren', 'verward', 'klimaat' etcetc gewoon niet meer horen zonder spontaan al je ingewanden eruit te kotsen.

Realism Is All | 26-01-20 | 09:41

De EU en haar instituties zouden een nieuwe bankencrisis niet overleven, terwijl die door een groeiende, ongecontroleerde derivatenberg in feite al begonnen is. Het draait nu allemaal om het ondersteunen van banken en de economie met financïële en fiscale stimulansen. Dat verhaal wordt in verkapte vorm verkocht aan de burger als klimaatbeleid. Het klimaatverdienmodel moet investeringen aanjagen, maar het is zeer dubieus of die ooit rendabel zullen worden. Het cynische is dat je er zelfs als je er niet intrapt toch aan meebetaalt.

Schulzie | 26-01-20 | 08:22

Ik weet niet hoor, ben geen finaciëel expert. Ik lees dingen die waarheid bevatten om andere redenen en zie weinig onderbouwing. Misschien dat die onderbouwing nog volgt maar in dat geval is de opzet van het betoog fout.
Maar iemand of een klein groepje neemt een besluit en de meute volgt. Dat is niet nieuw. Er is een klimaatprobleem of eerder nog een milieuprobleem en de klacht is al langer dat dit niet wordt bestreden met oplossingen maar geldkloppen. Geldkloppen is het bestaansrecht van de bank tegenwoordig, niet het originele bestaansrecht.
Dan het geld printen, de reden dat je geen miljard per hoofd geeft is de inflatie maar die is juist te laag volgens de EU. Nut van inflatie ontgaat mij, nogmaals, ben geen expert op dit gebied.
Banken houden van schulden, bij anderen bij hen wel te verstaan. Ook dit is de opzet van een bank. Er is nu een nieuw verdienmodel gevonden, de burger in het algemeen is nooit winnaar geweest in welk model dan ook.

De overheveling van macht naar Brussel ben ik altijd tegen geweest maar ik maak andere keuzes en heb andere doelen dan onze overheid. De EU regels boven nationale regels stellen is een keuze die destijds logisch leek, wij zouden er immers weinig tot geen last van hebben en het dwong iedereen om zich aan de gezamelijk afgesproken regels te houden. Later bleek dat dit simpele regeltje ook tegen ons kon worden gebruikt.
De EU is dusdanig machtig geworden dat eruit stappen onmogelijk lijkt en Stockholm Syndroom een prima overlevingsmethode lijkt. Die macht is ook logisch, de EU moest slagkracht hebben werd er gesteld, helaas blijkt die slagkracht naar binnen te worden gebruikt ipv naar buiten toe zoals het origineel bedoeld was.
Heb nog meer over dit onderwerp maar is niet voor nu. Wel is het duidelijk dat de EU meerdere problemen heeft die tegenstrijdig zijn soms, ik belichtte er hier slechts 1 en dan nog niet eens 100%.

Wat goed zou zijn voor iedereen is als de politiek weer binding zou krijgen met het volk. Of, en dat is economisch gezien niet eens een heel slecht idee zichzelf uitroept tot dictatuur ipv democratie. Zou ook nog eerlijker zijn naar het volk toe.

BootleggersSmurf | 26-01-20 | 01:16 | 3

Het wordt inderdaad weinig onderbouwd maar het voorbeeld van iedereen 1 mrd kado doen maakt eigenlijk alles duidelijk. De "green deal" wordt straks monetair gefinancierd dus betalen we deze via hoge inflatie in de vorm van uitgeholde koopkracht. De stiekemste manier van loonverlaging.

hustler01 | 26-01-20 | 01:43

@hustler01 | 26-01-20 | 01:43: Daar snij je wel een ander puntje aan. Het is namelijk goed voor de economie als de koopkracht stijgt. Niet alleen is loonsverlaging moeilijk aan het worden maar het is dus ook slecht voor de economie.
Aan de andere kant kun je je afvragen waar die koopkracht dan wél heengaat. Als dit overheden en de grote jongens zijn is dit op korte termijn handig maar op langere termijn het einde van de behaalde welvaart. Misschien is er een berekening die laat zien dat koopkracht bij de burger maar tot een bepaald punt nuttig is?
Maar, gratis geld bestaat niet, dat ben ik in 1 keer eens. Iemand gaat de rekening betalen en zeer waarschijnlijk is dit de burger.

BootleggersSmurf | 26-01-20 | 02:01

@BootleggersSmurf | 26-01-20 | 02:01: wat denk je dat er gebeurt als het monetaire systeem in elkaar klapt? Juist, iedereen die goud heeft is rijk en de rest is arm.

Arkan Sonney | 26-01-20 | 08:35

Vier jaar na de Nederlanders deden ze in Amerika het zelfde, maar op een veel grotere schaal.
Who Controls the Money Controls the World
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...

RickRD | 26-01-20 | 00:21

Voor meer duiding, Het Euro Evangelie 3 van Arno Wellens is zojuist uitgekomen.
Zeer lezenswaardig.

Harry Turtle | 25-01-20 | 22:38

'Narratief'.... Al sinds enige tijd een mode-woord. Ook hier op GS. Maar nu, vooral in het verhaal hierboven, begint het irritant te worden.

Peter Emile | 25-01-20 | 21:03 | 5

En nog zo'n woord wat je steeds meer ziet: correlatie.

decaliter | 25-01-20 | 22:28

Komt uit Amerika aanwaaien... van rechtse (en Moscowse) conspiracy blogs en sites die met dit woord even mensen subtiel willen sturen dat er zoiets is als een narratief... alsof het van boven af gestuurd komt.. als dat zo was zijn die jongens op de bovenverdieping ook niet zo creatief meer als vroegah.

Ikhoorstemmen | 25-01-20 | 22:37

Lekker druk maken om woordkeuze ipv de boodschap. Goed bezig.

Arkan Sonney | 26-01-20 | 08:32
▼ 2 antwoorden verborgen

' Voor mij is het al een lange tijd geleden duidelijk geworden dat dit niet twee aparte entiteiten zijn; de zogenaamde onafhankelijkheid van centrale banken is een lachertje.'
No shit Sherlock. www.youtube.com/watch?v=-Y0I-vVLBVQ
We hebben het uitgevonden in 1609

RickRD | 25-01-20 | 20:27 | 3

Geld moet rollen toch? Het Grote Geheim is dat het allemaal 2 kanten van delzelfde munt is. In dit geval heel toepasselijk deze woordspeling.

DokterSpuitnik11 | 25-01-20 | 21:11

Misschien moet je gewoon zelf nadenken.. het hoofd van elke centrale bank wordt benoemd door..... ?

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 22:23

Er was eens een mislukte politicus genaamd TimmerFrans
deze moddervette egotripper greep nu dan zijn kans
het Brusselse orakel schreeuwde fanatiek zijn gebakken lucht
deugend speelde hij de hoofdrol in deze geldverslindende klucht
zie hem daar nu staan de klimaclown met goddelijke stralenkrans

FW Ta-183 Huckebein | 25-01-20 | 20:26 | 1

Nee. Niet goed.

decaliter | 25-01-20 | 22:29

Er wacht ons geen "Groot Europees Rijk" omdat de Europese "eenwording" (dictatuur) de opstap is naar een wereldregering. De Groene gekte is geen crisis maar het middel om de massa te ontdoen van haar democratische en financiele mogelijkheden om gecentraliseerd globalisme (werelddictatuur) te voorkomen. Supermacht in de handen van weinigen. Rosa Koires, auteur van de bestseller Behind the Green Mask, legt het duidelijk uit:
youtu.be/3PrY7nFbwAY
Heerlijk als zo'n halve hippie, Democrat en Liberal als Rosa Koires de oogjes opengaan. Nu de rest nog.

matrixbluepill | 25-01-20 | 20:19 | 1

Ik ben het helemaal met je eens.

Wilder Wein | 26-01-20 | 01:28

Beetje meer onderbouwing had geen kwaad gekund.

nieuwe_Deen | 25-01-20 | 20:16

Volgens mij kan Nederland iedereen een miljoen euro geven en dan ELK JAAR nog geld toe krijgen van de EU.
Met wat men dan terug krijgt kan het begrotingstekort worden weggewerkt tot 0.
Of klopt mijn beredenering niet?

watergeus | 25-01-20 | 20:10 | 1

Klopt.. je beredenering slaat als kut op Dirk

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 22:24

Die Engelsen zijn nog net op tijd uit de globalistische wurggreep van Brussel ontsnapt. Wij zijn het spreekwoordelijke haasje..

Nehemia | 25-01-20 | 19:57 | 6

@arlen | 25-01-20 | 20:07: en daar stappen ze niet uit omdat het knaken oplevert. Investeren heeft als doel geld verdienen.. is ook groen.. maar anders groen

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 22:29

Mee eens hoor . Nederland , Frankrijk en Duitsland mogern die Netto 1 Miljard PER JAAR , die de UK aan de EU betaalde ophoesten . Dag korting ( die nederland kreeg op het te betalen bedrag aan de EU )

FrankOngerust | 26-01-20 | 14:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Oh God.. nog een Pipo die niet snapt dat ‘economie’ niets anders is dan een optelsom is van al het geld dat rolt en dat waarom het rolt geen ene flikker uitmaakt.

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 19:52 | 9

Terug naar school, en wel snel een beetje. Wat een quatsch.

therealbraindump | 26-01-20 | 07:21

@Epistulae_Morales | 25-01-20 | 22:39: Raad je dringend aan het boekje "De groene illusie" van Maarten van Andel te lezen. Dan kom je er achter dat je beweringen niet kloppen, je leeft in dromenland. Alfa zeker?

Rest In Privacy | 26-01-20 | 09:21

@Epistulae_Morales | 25-01-20 | 22:39:

Dan heb je niet goed opgelet, want die hele energietransitie is wel degelijk gebaseerd op het zo snel mogelijk vervangen van ***alle*** kolencentrales, en daarna ook alle gascentrales. We krijgen daar wel de veel vervuilender biomassacentrales voor terug. Door hele oerwouden op te stoken kan het elektriciteitsnet ondersteund worden op windstille dagen.

100% wind is theoretisch namelijk onmogelijk, 50% is het maximum. Op een windstille dag zullen de conventionele elektriciteitscentrale 100% moeten leveren. Het alsof je twee auto's koopt; een met winterbanden en een met zomerbanden. Je rijdt de ene dag de een, de andere dag de ander; maar bij degene die thuis staat laat je wel de motor draaien.
Dat is weliswaar duur, maar kan nooit duurzaam zijn.

Als opslag van stroom uit wind- of zonne- energie over 30 of 40 jaar goedkoper zou worden, zit je nog steeds met het probleem van de ruimte. Je hebt een windmolenpark ter grootte van Amsterdam nodig om Amsterdam van stroom te voorzien. Of een kolencentrale. Wat zal goedkoper zijn qua grond, aanbouw, onderhoud, etc?

Negeer de MSM, en ga zelf op zoek naar de feiten.
Met logisch denken kom je al een heel end.

Dandruff | 26-01-20 | 10:21
▼ 6 antwoorden verborgen

Wat boven onze hoofden hangt is een Groot Europees Rijk. De machtsbelangen van links gaan parallel lopen aan die van rechts. Beide ideologieën werken aan dezelfde ultieme middelen om het volk als slavenstand te knechten, te sturen en onder de knoet te houden. Immigratiebeleid en klimaatbeleid zijn die middelen om ons grote angst aan te jagen, het monetaire beleid wordt daarop afgestemd. Brussel wordt het nieuwe Rome, zonder God, maar minstens zo dwingend. De media zijn de nieuwe kansels, het aantal priesters die ons vanaf de kansel manend toe moeten spreken zal met de dag toenemen.
Kijk Timmerfrans diep in de ogen en je ziet het hele scenario.

Schoorsteenveger | 25-01-20 | 19:51 | 6

@Epistulae_Morales | 25-01-20 | 19:57:
Had je gedacht. De nieuwe dictatuur is een monster dat voortkomt uit een gedwongen samengaan van links en rechts. Het volk moet volgzaam en braaf blijven en niet alleen de Natiestaat, nee alles wat naar "Blut und Boden", naar geworteld zijn, riekt dient effectief buitengesloten te worden. Het probleem zal zijn om de kerken, voor zover nog actief en invloedrijk, voor zich te winnen en ook om op termijn de oprukkende Islam te temmen.

Schoorsteenveger | 25-01-20 | 20:39

@Nehemia | 25-01-20 | 20:02: Juist, ook jij hebt het door. Zijn wij nu 'woke' of 'awake'? Volgens mij het laatstgenoemde.

Wilder Wein | 26-01-20 | 01:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Groene financieringen, gewoon een alternatieve route om het geld van anderen uit te geven, het standaard kenmerk van een heilstaat. Het gaat doorgaans mis als het geld van anderen op raakt, en het geeft meestal een hoop gedoe om de vrijheid weer terug te krijgen.

Harry.Langezwaal | 25-01-20 | 19:36

Ik maak me geen zorgen, het kenmerk van een ponzi scheme is dat deze zichzelf zo lang mogelijk in stand probeert te houden. Als de koek echt op is krijgen we gewoon weer een wereldoorlog. Heeft niemand zin in dus de komende 50-60 jaar kunnen we gewoon vooruit.

Binnenbaan | 25-01-20 | 19:33 | 3

Of een door de Bilderbergs geïnitieerde Chinese viruspandemie des doods die het volk decimeert zodat de elite kan overleven? Waarom niet.. het kan toch? Dus is het waar.

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 19:58

Een oorlog of échte crisis zou wel eens de juiste knop kunnen zijn om de boel weer te resetten.

Kleine_Deugniet | 25-01-20 | 21:24

Korte samenvatting van bovenstaand verhaal: het feit dat in de EU, EU-recht altijd boven nationaal recht staat.
Nexit graag!

Schietmijmaarlek | 25-01-20 | 19:29 | 5

Het is natuurlijk wel zo dat als je per gedrag dat je zelf ondertekent EU recht boven eigen recht laat staan, dat gewoon eigen recht is..

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 20:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat hebben we toch een mooie wereld met een prachtig financieel-poltiek systeem gecreëerd.

HaveXS | 25-01-20 | 19:29

BIS..... enge club.

HaveXS | 25-01-20 | 19:27 | 1

Yep, u snapt hem. De bank der banken.

RickRD | 25-01-20 | 20:40

Een narratief is geen verhaal maar een derivaat/stukje. Het zijn delen van overkoepelende gesynchroniseerde boodschappen , namelijk strategische communicatie.
Wanneer je de basics van beïnvloeding niet begrijpt, van Elsloo, zeg dan niets.
Schrappen die vent.

Ongeblustekalk | 25-01-20 | 19:18 | 2

Narratief komt rechtstreeks van het latijnse woord voor verhaal. Hier ook maar een willekeurige definitie dan maar: Een narratief is een gestructureerd verhaal over gebeurtenissen en/of personages waarin ervaringen, problemen en/of oplossingen worden besproken. Door identificatie en/of transportatie kunnen narratieven effect hebben op de overtuigingen en attitudes van de lezers ten aanzien van de echte wereld

Binnenbaan | 25-01-20 | 19:23

Kan iemand mij uitleggen hoe je op het dark web komt? Ik ben helemaal klaar met Google.

Botte Hork | 25-01-20 | 19:09 | 5

Maak ff een bootable usbstick op basis van Tails (debian based linux) zet er gelijk encryptie op met een sterk wachtwoord. Kan geen ene modderfokker ooit jou homedirectory op die usbstick lezen. Op de site van Tails wordt jou alles uitvoerig uitgelegd. Tails werkt met Tor based webbrowsing. Verdiep je ook ff hoe je Tails bijdetijd uptodate houdt met kernelupgrades. Kind kan de was doen.

suscrofa | 25-01-20 | 19:29

Veracrypt is de opvolger van Truecrypt. Het is iets langzamer, maar er zijn wat gaten in gedicht.

Frau Merkel | 25-01-20 | 20:03

@suscrofa | 25-01-20 | 19:29: Zou GS (met behulp van toegewijde enthousiaste reaguurders) niet een mooi artikel kunnen schrijven, zodat iedere reaguurder relatief veilig op een darkweb GS kan komen?

EEnzame SchizofrEEN | 26-01-20 | 12:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat zo verschrikkelijk is,dat mensen door de MSM en de PO's in het Westen er volledig in geluisd worden,omdat de 'journalisten' zwijgen en door hun partijdigheid deel zijn van het complot. Want dat is het zeker . Ik weet niet hoe dit gaat aflopen,waarschijnlijk verkeerd,in tranen en rivieren van bloed.

hertogvanzottegem | 25-01-20 | 19:03 | 4

Ik denk dat MSM deel zijn van het probleem omdat de meeste journalisten gewoon te dom zijn om te de situatie te doorzien en in de diepte te duiken. Het is ook niet nodig om hun vak uit te oefenen; de bevolking is ok met al die oppervlakkige sensatie-journalistiek.

DaisyC | 25-01-20 | 19:36

@Kuifje-naar-Brussel | 25-01-20 | 19:33: Daarom wordt het woord complot vaak gebruikt door de MSM... om domoortjes om de tuin te leiden... complot = niet waar. Pavlov reactie.... helaas domoortjes genoeg...

Regnerus | 25-01-20 | 19:46

@DaisyC | 25-01-20 | 19:36: Ze zijn niet te dom, maar ze moeten binnen de lijntjes kleuren en als ze dat niet doen is het einde oefening. Ze hebben heel weinig bandbreedte of elasticiteit waarin ze kunnen opereren aangaande bepaalde onderwerpen zoals het klimaat. Als het teveel afwijkt van het 'officiële' narratief dat gevolgd moet worden komt de hoofdredacteur even langs met een dikke rode stift of erger.

Nehemia | 25-01-20 | 20:22
▼ 1 antwoord verborgen

Ik weet wel wat ik op termijn ga doen. Ik ga gewoon naar Engeland. Kun je prima leven, en ben je verlost van die Godvergeten tering-EU.

Motleycrew | 25-01-20 | 19:03 | 7

@ThePozz | 25-01-20 | 20:10: Precies. De taal is inderdaad geen enkel probleem, het volk is eigen, er is cultuur, traditie, Engeland heeft nog landelijke gebieden waar je een uur kunt lopen zonder ook maar iemand tegen te komen, rust, ruimte, gevoel voor humor, maar vooral: Geen Timmerfrans, geen Mark Rutte, geen Merkel, geen Macron, geen Verhofstadt, geen klimaatterreur, geen warmtepompen, geen windmolens, geen zonnepanelen, kortom GEEN EU !

Motleycrew | 25-01-20 | 20:18
▼ 4 antwoorden verborgen

HULDE! Ik heb het altijd al vermoed, maar nooit zo kunnen opschrijven zoals u! Chapeau!

Rest In Privacy | 25-01-20 | 19:01

Ik probeer het dan toch weer. En dan ineens "de bestuurlijke elite". jammer, gewoon weer een drammer.

Ignatius J Reilly | 25-01-20 | 18:59 | 11

@Dandruff | 25-01-20 | 19:44: bestuurlijke elite klopt al niet. Het bestuur in dit land is GEEN elite.
Ze doen wel gewichtig.. maar ze stellen niets voor. VMBOers en ander mislukkelingen en als ze dan gestudeerd hebben is het geschiedenis... of soms eens rechten.. korpsballen met teveel vrije tijd dus.
Dat merk je al als het over cijfers of dossierkennis gaat... nul komma nul...
Politieke elite is slechts het simpele doorzichtige trucje om jezelf van de gevestigde orde te distantiëren zonder het over de inhoud hoeven te hebben. Want geen kennis.

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 20:08

@Epistulae_Morales | 25-01-20 | 20:08:

Zelf doe je niks dan schelden, maar je stoort je aan het woordje "elite".

Je gescheld weerlegt echter niet de genoemde feiten;
- er gaan duizenden miljarden uitgegeven worden aan wanbeleid;
- daar is geen democratisch debat over geweest;
- naast overheden gaan ook centrale banken daar in mee;
- we worden ook niet over de risico's geïnformeerd door de MSM;
- door juridische spelletjes is daar straks geen beroep op mogelijk.

Dat alles riekt best wel naar een kleine elite die dit beleid bepaalt. Vooral als je weet dat mensen binnen dat clubje heel veel geld aan die onhaalbare en onbetaalbare plannen gaan verdienen.
Dat het inhoudelijk gezien corpsballen zijn doet daar niks aan af.
Als jij een beter woord dan "elite" hebt voor dergelijke zichzelf met gemeenschapsgeld verrijkende bestuurders hoor ik dat graag.

Dandruff | 25-01-20 | 20:41

@Epistulae_Morales | 25-01-20 | 20:08:
"Dat merk je al als het over cijfers of dossierkennis gaat... nul komma nul...
Politieke elite is slechts het simpele doorzichtige trucje om jezelf van de gevestigde orde te distantiëren zonder het over de inhoud hoeven te hebben. Want geen kennis."

Ik heb geleerd - ook door schade & schande - dat je lieden die continu lopen te roepen dat anderen "geen kennis" hebben, daarmee implicerend dat ze zelf kennelijk búlken van 'kennis', minstens moet wantrouwen, maar beter nog, niet serieus moet nemen.
En al helemáál als die lui anderen omschrijven - nee, uitschelden - voor 'sukkel'.

Peter Emile | 25-01-20 | 20:56
▼ 8 antwoorden verborgen

Ze scharrelen straks tussen het verdelen van de buit ook nog even een EU leger bij elkaar van het kleingeld dat nog op de bucketlist van Merkel staat.

Welles! Nietes! | 25-01-20 | 18:57 | 3

Dat Europese leger gaat er niet komen. Simpelweg omdat de kleinere landen hun soevereiniteit niet kwijt willen raken aan de grotere landen, en de grote allemaal de baas willen spelen. men kan het zelfs nog niet eens worden over de aanschaf van gelijke bewapening en uitrusting voor heel Europa ( a la USA) zodat een Fin met hetzelfde geweer als een Griek loopt, en een Est met dezelfde pantserwagen als een Portugees rijdt.

me163komet | 25-01-20 | 19:21

Dat kan ik Kaas eindelijk zijn kolonelsstaf geven.

Frau Merkel | 25-01-20 | 20:07

Waarom zou Trump ons moeten vertellen wat we wel en niet mogen doen?

Frau Merkel | 25-01-20 | 20:09

Het kan natuurlijk ook nooit anders dan op een ramp uitlopen als je ziet dat de belangrijkste functies in de EU telkens gevuld worden door ongekozen mislukkelingen die zonder uitzondering een loopbaan achter de rug hebben waarin ze op alle fronten faalden, behalve dat van netwerken. Het is om moedeloos en uiterst pessimistisch te worden als we bedenken dat nationale politiek en de EU nu zo vervlochten zijn en afhankelijk van elkaar zijn, dat er van kritisch denken en een kritische opstelling geen sprake meer kan zijn.

smdyasc | 25-01-20 | 18:55 | 1

Google eens op 'kakistokratie' (en nee, dat is iets anders dan 'dikastokratie').

Wilder Wein | 26-01-20 | 01:13

De BIS is destijds opgericht door nazi's en wordt tot op de dag van vandaag gebruikt om via frauduleuze contracten geld af te romen van nationale centrale banken om militaire operaties te financieren en privérekeningen te spekken van illuminati bloedlijnen.

Good Meuning | 25-01-20 | 18:54 | 1

Maar ja, wat is slim als burger die Green Weimar al lang en breed ziet aankomen?
Heeft Alexander daar tips voor?

Is dat je volladen met schulden, door een huisje te huren van de bank voor 500 K?
Of geen schulden hebben en sparen of beleggen?

De belastingen gaan toch wel omhoog, maar wat zijn dan de monetaire consequenties voor deze scenario's?

Vragen, vragen, vragen.

Bon-sens | 25-01-20 | 18:49 | 7

Het juiste antwoord is, dat hangt af van je financiele situatie. Heb je nog (veel) schulden, dan is het zaak die eerst af te lossen. Privé Schulden verdwijnen namelijk zelden tot nooit, ook niet als we overgaan op een andere muntsoort.
Als je dan vervolgens echt geld overhebt, kijk dan eens naar assets die meegaan met prijsinflatie en je per maand voorzien van extra inkomen. Een tweede huis of kamer die je kunt verhuren bijvoorbeeld.
Zet niets alles op één kaart: probeer te spreiden over verschillende landen/continenten, verschillende valuta, verschillende asset klassen: naast vastgoed, een klein percentage in fysiek goud, een portie cash geld, en als je dan nog steeds geld overhebt kun je denken aan aandelen of opties. Vraag je telkens af, wat je doel is: wil je rijk worden met je activiteiten of behouden wat je nu hebt.

OudeNederlander | 25-01-20 | 20:01

@Frau Merkel | 25-01-20 | 20:10: Als je dat risico wil lopen. Als een bank failliet gaat en direct openstaande vorderingen opeist, heb je een probleem. Ik doe het in ieder geval zelf niet om die reden, want het gaat goed tot het niet meer goed gaat.

OudeNederlander | 25-01-20 | 20:17
▼ 4 antwoorden verborgen

Het is niet 1 biljoen. Het is 3,5 biljoen voor de komende 10 jaar. 1 biljoen alleen al bestemd voor hersenspoeling via de media.

Denkhetnjet | 25-01-20 | 18:48

Het wordt met de dag gekker. Nu wordt er serieus geld gestoken in geo-engineering om de zon te blokkeren (hoe moeten al die zonnepanelen die we moeten gaan bouwen dan gaan renderen?) om het te laten afkoelen.
youtu.be/Lc1m1vTR7jI
Studies naar de gezondheid van vlees worden met (juridische) dreigementen geblokkeerd door professoren met een belang in de nep-vlees en kweekvleesindustrie.
youtu.be/Ib8BV8u2aM0
En in Duitsland worden kinderen geïndoctrineerd om geen melk meer te drinken omdat koeien methaan en CO2 uitstoten en het klimaat verwoesten...
youtu.be/GJ1LImHvdxw

Het lijkt wel een totale oorlog tegen vlees, zuivel en boeren. Waarom? Om de voedselvoorziening te kunnen controleren en alleen nog gepatenteerde nepvlees, GMO soja troep en andere fabrieksmatig geproduceerd voedsel in de schappen te krijgen? Als je ziet welke bedrijven en personen erin investeren, lijkt het daar wel op.
Kun je ook makkelijk een stickertje “klimaatneutraal” op plakken, subsidie voor krijgen en het marketingverhaal gebeurt door Greta, XR, Urgenda en al die useful idiots, en daar hoef je niks voor te betalen.

Het wordt elke dag krankzinniger.

Stormageddon | 25-01-20 | 18:47 | 5

@Dandruff | 25-01-20 | 19:34:
Ik ben niet zo van de complotten, maar dat hele klimaatgeneuzel wordt wel op grote schaal aangegrepen en misbruikt voor allerlei hele dubieuze idealistische flauwekulprogramma’s die je inderdaad transhumanisme zou kunnen noemen.

Stormageddon | 25-01-20 | 19:55

@Stormageddon | 25-01-20 | 19:55: Wat is nou de definitie van een complot? Het woord heeft bewust een hele negatieve lading gekregen. Is het geen afspraak tussen personen of meerdere personen al dan niet verbonden aan welke institutie dan ook, waarvan zij het wijselijk vinden dat het vertrouwelijk blijft en dat de ware doelstellingen die het op moet leveren buiten het grote publieke domein blijft? Dat gebeurt continu zoals in het bedrijfsleven bijvoorbeeld, maar dat kun je ook doortrekken naar overheidsniveau op nationaal en internationaal vlak.

Nehemia | 25-01-20 | 20:35

@Nehemia | 25-01-20 | 20:35:
Nou, het idee dat alles van te voren is georkestreerd en bedacht, daar ben ik niet zo van. En dat soor gedachten zie je dan vaak opkomen. Ik denk meer aan een bandwagon voor 1 idee waar allerlei mafketels met krankzinnige plannen dan opspringen. Never let a good crisis (bedacht of echt) go to waste.
Dat lijkt me hier aan de hand.

Stormageddon | 25-01-20 | 21:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Om een lang verhaal kort te maken .
Met de Eurobiljetten kan je straks alleen nog naar de plee om je reet mee af te vegen .

likmegaties | 25-01-20 | 18:44

Nederland is voor veel, en steeds meer Nederlanders een centraal geleide planeconomie. Ik denk dat we nu op ongeveer 90% zitten. De laatste 8% extra zal niemand merken.
Ik ben benieuwd hoe de EU de zuidelijke en oostelijke ludstaten mee gaat krijgen.
Of beter gezegd: met welk verhaal zij zullen worden ontzien. Want reken maar niet dat zij mee zullen gaan betalen aan deze idioterie.

jemagookniksmeer | 25-01-20 | 18:43 | 1

De EU werkt anders. Je betaalt lidmaatschapsgeld en unit die pot worden projecten gefinancierd.
Je kunt als land niet zeggen, daarvoor betalen we niet. Ja, dan betaal je niets meer en ontvang je ook niets meer.
Netto ontvangende landen, heel gek, hebben daar niet zoveel baat bij..

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 20:36

En er is niets wat we er tegen kunnen doen. Ik heb bier nodig.

Rest In Privacy | 25-01-20 | 18:40 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

Zou prettig zijn als iemand met kennis van zaken dossiers gaat aanleggen met namen en rugnummers van de betrokkenen. Zodat we weten op welke adressen we verhaal kunnen komen halen wanneer de pleuris uitbreekt.

Reaguurdeskundige | 25-01-20 | 18:37 | 2

Ik zou beginnen bij het torentje en het Catshuis in Den Haag

Bon-sens | 25-01-20 | 18:52

Volgens mij zijn dat gewoon de stemmers die de politici kiezen, die weer de politici kiezen, die uiteindelijk de verantwoordelijken aanwijzen, die dit beslissen.
Dus je zult met je 20% anti EU moeten aanbellen bij de 80% pro EU... VEEL SUCCES

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 20:38

De EU is de baas maar als je meldt dat het een beetje institutie is ben je een een Rusland fan of iets anders negatiefs. Je hoeft alleen maar te kijken naar de inrichting van de EU wie beslist, wie controleert, wie benoemt. Wie mag wat en je komt er al gauw achter dat het een gek gebeuren is. Hoe dan ook gaat allemaal de goede kant op.

EmilioEsteves | 25-01-20 | 18:36

BIS .die om het klimaat geeft. Een bank die het beste met de mensheid voorheeft? Ik ga weer lekker buiten verven, genoeg onzin gelezen voor vandaag.

Fuck-a-duck | 25-01-20 | 18:34 | 1

Bankiers zijn hebben heel groene vingers.
Naast hun baan moeten ze ook hun landgoed onderhouden.
En als je dat niet aankan, kan je altijd met vervroegd pensioen: kijk naar Rijkman Groenink.

Zijn ouders waren visionair trouwens: je wordt een rijk man van alle groene Idiote Nonsens Kolder

Bon-sens | 25-01-20 | 18:55

Ik weet nog dat Alexander bij Pauw en Witteman tegenover totaal clueless debiel en brombeer Maarten van Rossem zat

NajeauwBlajeauw | 25-01-20 | 18:31

Wie slim is verlaat Europa.
Bescherm je vermogen en je rechten.

Ray69 | 25-01-20 | 18:31 | 2

Suggesties waarheen te vertrekken?

Binnenbaan | 25-01-20 | 19:15

@Binnenbaan | 25-01-20 | 19:15: welk vermogen? Als je vermogen hebt blijf je juist en laat je ‘het volk’ voor je werken.
PS: voor 6 maanden aan schultenbrau in de garage is geen vermogen.

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 20:12

Hear! Hear! The final end is near!
En de Limburgiaanse boskabouter, met zijn volvette plofpens in slobbertrui, roept het u toe: ‘Thunbergianen aller landen verenigt u, verenigt u!’ Onderwijl graaiend en snaaiend in de geldpotten van Europa.

Eppo | 25-01-20 | 18:31 | 2

Eerst een half miljard doden door het Corona virus en dan de instorting van de financiele bubbel... iedereen arm. Wat een geweldig gevoel zoveel nivelleren. Misschien ook nog een EU burgeroorlog eroverheen.... geweldig wat een outlook. Mooie tijden worden het.

ikpislauwbier | 25-01-20 | 18:35

@ikpislauwbier | 25-01-20 | 18:35: leer nou eens dat de rijken dat altijd blijven... iets minder rijk misschien.. het volk wordt arm..

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 20:13

@Alexander Sasen van Elsloo
Hoe kijk je tegen het verhaal aan, dat de ronde gaat, over de Deutsche Bank (en mogelijk andere niet-beursgenoteerde banken)?

www.youtube.com/watch?v=5He-opu-nFk

Voor wie het niet kent, naast dit deel is er een deel 2 en een derde deel in voorbereiding.
Essentie van de video is dat een week na het bekend worden van de jaarcijfers er 'opeens' een briefje tevoorschijn kwam met tegenvallers. Frau Merkel die altijd tegen een bankenunie is, was een maand later voorstander van een bankenunie. Stel: Wordt een bankenunie doorgevoerd, gaat de Deutsche Bank failliet dan kan de EU een EU land aanwijzen die zich garant moet staan. En welk land heeft zijn banken zelf gesaneerd na de crisis.... juist, Nederland.

Naast de Deutsche Bank kent Duitsland Sparkassen die niet beursgenoteerd zijn, dus geen cijfers bekend maken en daar is de vraag gesteld tot in hoeverre die banken niet dezelfde problemen kennen.

Atlantis-95 | 25-01-20 | 18:31

De new deal heeft Amerika gemaakt tot wat het nu is. De green new deal kan hetzelfde doen, maar niet als je te bang,traditioneel of stom bent om het te begrijpen.

captainobvious | 25-01-20 | 18:29 | 3

Ha ha ha. Toen had America een echte economische crisis. Deze klimaathysterie zijn aperte nonsens. U zit in die industrie?

Piet Karbiet | 25-01-20 | 18:42

o ja,anderen zijn altijd te stom,dan weten we het al weer met het superieure deugras.

hertogvanzottegem | 25-01-20 | 18:58

Ja, de new deal die de economische depressie van de jaren '30 met zeker 5 jaar verlengd heeft. Groot succes. Pas door de deelname aan de Tweede Wereldoolog na 1941 heeft de VS zich uit de crisis kunnen trekken. Mis-allocatie van geld door overheden, dat is de les van de new deal.

Glasgow Argus | 25-01-20 | 19:03

Het is onderhand toch echt geen complotdenken meer. We worden belazerd. Een duizelingwekkend bedrag voor de New Green Deal en geen cent naar schone kernenergie. Gekmakend. Door 2 weggesaneerde PvdA-ers, een partij die haar achterban al had verraden. Nauwelijks steun heeft bij de mensen maar alleen binnen het kartel. Ontken het maar.

Piet Karbiet | 25-01-20 | 18:29 | 2

Ah.. ik zie een mogelijkheid tot verdieping.
Vertel eens.. hoe schoon is kernenergie als “oh maar daar Haden we nite San gedacht” gebeurd.

Epistulae_Morales | 25-01-20 | 20:15

@Epistulae_Morales | 25-01-20 | 20:15: Is CO2 en N2 neutraal, dus zou met de hysterie van vandaag over CO2 en N2 en toch zeker als optie benoemd moeten worden.

Kukooo1 | 25-01-20 | 23:16
-weggejorist-
afikoman | 25-01-20 | 18:26

Ik zet het op een zuipen trek een groen shirt aan en gooi de vuurkorf in de hens das wel weer genoeg voor vandaag

oldskoolhollander | 25-01-20 | 18:24

Gratis bier. Waar ?!?

Piet Karbiet | 25-01-20 | 18:24 | 1

Bij Piet op het terras.

Rest In Privacy | 25-01-20 | 19:36

Maar zonder de EU zouden we nog in plaggenhutjes wonen en sterven aan de pest.
Dus....

Toetsenbordcomplex | 25-01-20 | 18:21 | 2

Yup, het waren de Italianen, Roemeniers en de Polen die ook de dijken hebben gebouwd, waardoor we hier droog wonen. Dank aan de EU. En ook de molenaars waren vroeger Spanjaarden. Dank aan de EU. En ook hanzesteden zijn eigenlijk door Merkel gesticht. Dank aan de EU. De EU is alles, eigenlijk is het de hemel en is Frans is een god ... we zouden op onze knieen moeten liggen voor de EU en Frans... Nou ik spuug erop. Meer en meer. Maar over 15 jaar komt de clou, we kijken naar de Britten en huilen krokodillen tranen van jaloezie. Zij wel. Het zal verrassend zijn hoe welvarend ze er mee worden. En dan komt de vraag hoe verder....? Burgoorlog of Nexit. U mag volgend jaar weer kiezen. Denk na...

ikpislauwbier | 25-01-20 | 18:31

@ikpislauwbier | 25-01-20 | 18:31:
Preaching to the choir, de meesten hier zijn allang woke het is buiten de panelen dat dit evangelie verkondigd moet worden - voor zover het niet al te laat is...

2tribes | 26-01-20 | 10:23

We leven al lang niet meer in een democratie. Aangezien het grootste deel van onze volksvertegenwoordigers, zelfs die van de VVD, een achtergrond heeft als (semi)ambtenaar, leven we feitelijk in een bureaucratie.

Leon Tosti | 25-01-20 | 18:20 | 2

de dictatuur van het radicale midden.

Glasgow Argus | 25-01-20 | 18:21

Vergeet de vrijmetselarij niet en meer van die goodfella's clubjes.

Plat-forum | 25-01-20 | 18:23

George Orwell heeft gelijk.Let maar op.

flesje | 25-01-20 | 18:20 | 1

George Orwell heeft ongelijk... nou niet helemaal, maar ook niet helemaal gelijk... Hij heeft nog maar een schijntje beschreven van wat de werkelijkheid zal brengen. Elk voorstellingsvermogen te boven. Ik denk dat de Matrix meer in de buurt komt. Met als enige verschil dat U nu wel bewust alles meemaakt....

ikpislauwbier | 25-01-20 | 18:33


We zijn mien kous, piet staal, jan daf, en tinus tv
We zijn zestien jaar en we zijn met ons werk heel tevree
Om vijf uur ´s middags beuren, al weer een week voorbij
Geen baas die meer komt zeuren, want het weekend is van mij

We zetten de radio meestal op hilversum 3
Je hoort wel geen zak, maar wie let daar nou op, zeg op wie
De machines staan te bonzen, al weer een auto klaar
En je oren blijven gonzen, maar wie vindt dat nou raar

Refr:.
Want je weet wat je hebt, en je hebt wat je weet
En alles dat staat vast
En je maakt je geen zorgen, je schijt op de rest
Want wij zijn aangepast

Die acht uur per dag, die komen we echt wel door
Dan zijn we moe, doen we niks, want daar is de avond voor
Als iets je niet bevalt, spreek dan je baas maar aan
Niet dat het iets verandert, maar het voelt zo heerlijk aan

We werken voor de poen, en ze zoeken het dus maar uit
Dat gezwam over werkende jeugd, komt je oren uit
Als er echt iets moet veranderen, nou dan doen ze dat maar zelf
Als wij maar koffie krijgen, in de pauze van half elf

Heppie-even-voor-mij | 25-01-20 | 18:19 | 1

Mooi. BOTS. Hans Sanders.

Glasgow Argus | 25-01-20 | 18:21

Iedereen rijk en gratis bier. Zou dat niet mooi zijn? #durftedromen

threeheadedmonkey | 25-01-20 | 18:17

Is de Duitse bank al failliet?

Is dit nog nieuws? | 25-01-20 | 18:16 | 2

Volgens 'Cafe Weltschmerz' wel. Volgens mij volgen wij hetzelfde U2 kanaal.

Atlantis-95 | 25-01-20 | 18:32

Technisch gezien al heel lang. Maar dat geldt voor het merendeel van de Europese banken.

jemagookniksmeer | 25-01-20 | 18:48

Alles willen ze van ons afpakken, en Rutte is alleen maar met milieu binnenhark geld bezig. Onze impact is nog minder dan een druppel op een gloeiende plaat, maar we deugen wel.

piet7003 | 25-01-20 | 18:16 | 1

Alles is nog lang niet genoeg, dat hebben ze allang. Ze zijn nu bezig met alles van onze al dan niet al geboren (klein)kinderen.

jemagookniksmeer | 25-01-20 | 18:49

In mijn narratief speelt een grote meteoriet een rol die alle problemen oplost.

aflaatverkoper | 25-01-20 | 18:14

Mán, wat heb ik mijn buik vol van de klimafaat hysterie! Ik wil weg! Waar kan ik heen? Ik kan niet naar Duitsland. Wil niet naar Duitsland want...

marcoplarco | 25-01-20 | 18:14 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit verhaal van de BIS bank was mij nog onbekend. Verbazingwekkend is het niet. Er is een nieuw en heel groot gat gevonden, om de bevolking op te zadelen met meer schuld. Voorbereid door de zelfbenoemde, overloards in Brussel. De bank verstevigd haar positie, door met vanuit het niets gecreëerd geld, mensen verder hun inspanningsverplichtingen af te persen.

netniet | 25-01-20 | 18:12 | 1

Kende dit verhaal in deze vorm ook nog niet; zometeen nog eens overlezen. Goed!
In korte tijd twee mooie, wat meer doorwrochte achtergrondverhalen over hoe de democratie op allerlei wijzen onder vuur ligt: eerst Eva Vlaardingerbroek, nu dit. Kudo's!
Eén aantekening: 'media' is meervoud! Leer dat nou eens!

Aristotalloss | 25-01-20 | 19:20

Is het Sassen of Sasen van Elsloo?

Fantomas | 25-01-20 | 18:10 | 4

Ik gaf enkele maanden geleden ook al aan dat die BIS een boosaardige instelling is (net als de EU). Maar goed op een gegeven moment keert de wal het schip. Het begon ooit met de Franse Revolutie en waarschijnlijk komt er wel een sequel.

Fantomas | 25-01-20 | 18:23

Die typo in de nick viel mij ook al op, vreemd..

Wijze uit het Oosten | 26-01-20 | 10:26

@Fantomas | 25-01-20 | 18:23:
Dan moet het eerst nog wel een stukje erger worden hier, wil de 'hoogopgeleide' middenklasse er de straat voor op gaan.

2tribes | 26-01-20 | 10:29
▼ 1 antwoord verborgen

Gôh! Vast geen orders vanuit het VN Hauptquartier.

squadra | 25-01-20 | 18:08

Alexander for president

Pummetje | 25-01-20 | 18:07

Globalism is the agenda to push... Globalistische problemen vereisen een globalistische aanpak. Als die er niet zijn, dan moeten die "problemen" gecreëerd worden.

LuNaTeeQ | 25-01-20 | 18:07

Ik mis Trump.

ikbenerweer! | 25-01-20 | 18:06

Waar kan ik mijn Tesla afhalen? Als alleen Europese auto's mogen doe dan maar een elektrische porsche.

Blasfemie | 25-01-20 | 18:05 | 3

Koop alsjeblieft nooit een elektrische Porsche of überhaupt een Duitse elektrische auto want die hebben lichtjaren achterstand op Tesla. Lees deze test maar dan ga je begrijpen wat er zo uniek is aan Tesla en waarom ze het zo goed doen. Tesla is inmiddels meer waard dan Ford en GM bij elkaar en ja zelfs meer waard dan Volkswagen AG.
Test Tesla Model 3: autotesten.nl/tesla-model-3-standard-...

Roadsurfer | 25-01-20 | 18:54

@Roadsurfer | 25-01-20 | 18:54: die waarde is helaas en beurs bubbel die nog wel een keer ploft, totaal niet realistisch met de paar procent aan productie tenopzichte van de grote van ford en gm

Idiot456 | 25-01-20 | 19:10

@Roadsurfer | 25-01-20 | 18:54:
Auto's uit Wolfsburg gaan de vloer aanvegen met Tesla. Tesla kan alleen winnen van Duitsers als ze luchtoverwicht hebben en dat hebben ze niet.
Oh wacht...

Ongeblustekalk | 25-01-20 | 19:23

Tijd voor bezinning. Tijd voor FvD!
De verkiezingen van 2021 zijn de allerlaatste kans.

keestelpro | 25-01-20 | 18:03 | 6

Democratie versus stampvoetjes, altijd lastig.

Ignatius J Reilly | 25-01-20 | 19:01

Ook dan ga je het helaas niet meer redden. Het Fvd moet dan het referendum via een nieuwe wet herinvoeren en heel snel een Nexit-referendum gaan houden om uit de EU te stappen. Anders blijf je gewoon vast zitten aan het feit dat EU wet boven die van een land gaat en al die (nu) wettelijk geldende vastgelegde verdragen. Zoals de schrijver al zegt: het recht zal bepalen. En jij en ik hebben nergens meer aanspraak op te maken, nu al niet overigens.

lovekila | 25-01-20 | 19:27

Kom op Kees, jij gaat toch voor kwaliteit?

Rest In Privacy | 25-01-20 | 19:38
▼ 3 antwoorden verborgen

ik word narrig van het narratief

Hemmenaar7 | 25-01-20 | 18:02 | 1

Helemaal mee eens! In onze moerstaal heet dat een (lul)verhaal.

vansuyle.com | 25-01-20 | 21:58

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl