Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Raymond van Barneveld, kampioenenkampioen

Raymond. Bedankt. Voor alles wat je hebt gedaan.

We weten het nog goed, het was 1998, tweede ronde van het WK, want die eerste ronde boeide toch helemaal niet. Maar toen speelde Raymond van Barneveld ineens tegen sekssymbool Andy Fordham. We mochten opblijven, haartjes gekamd pyjama aan met een zakje rode chips op de bank. Telkens als moeders de woonkamer inkwam, miste 'Barney' een dubbeltje. "Ga terug naar de keuken mam", riepen we dan. Dat kon toen nog. Barney ineens wel weer de dubbeltjes raken, dus moeders de hele wedstrijd in de keuken en Barney winnen natuurlijk. Moeders heeft zo heel wat uurtjes in de keuken doorgebracht, want dat bijgeloof raakten we nooit meer kwijt - ook niet toen we later in 1998 op het WK Voetbal door Brazilië werden uitgeschakeld na penalty's. Toen lag het aan de keuken, dus kregen we een nieuwe keuken.

Enfin, derde ronde speelde Barney tegen Steve Beaton, die volgens iedereen op het schoolplein leek op een bordeelhouder. Daarom speelden we ook 'bordeelhoudertje', een heel interessant spel met eigenlijk alleen maar verliezers, tot het niet meer mocht van Meester Jan, wiens naam we daarom heel professioneel verbasterden tot 'Meester Janlul'. Moeders weer de hele wedstrijd in de keuken natuurlijk, en Barney weer winnen. De kranten begonnen langzaam maar zeker aandacht te besteden aan die malle Hagenaar met zijn prachtige Holland-marketing op de rug van zijn wedstrijdshirt (jaren later zou iemand het iconische logo de nek omdraaien door 200k uit te geven aan een nieuw logo, maar dat is weer een ander verhaal). Wij hadden hem allang in onze armen gesloten, Raymond, we vroegen iedere dag een paar guldens aan onze vader om ter ere van onze kampioen een bamischijf of twee te eten. Ineens genoot de postbode heel veel respect. Daarvoor keek iedereen altijd een beetje meewarig op hem neer, die verregende makker met z'n malle brieven, maar nu was hij ineens een grotere prins dan Willem-Alexander toen nog was.

Ook hadden we er een paar die iedere dag het haargroeimiddel van Dick Advocaat op hun snor smeerden teneinde een Barney-snor te kweken. Een jaar of acht later zou het warempel lukken: een snor! En iedereen was ineens voor ADO Den Haag, omdat 'Ray' (zo heette hij op de Engelse televisie) ook voor ADO Den Haag was. Eigenlijk was dat vooral een club voor proleten en hooligans - de meeste kinderen kiezen er gewoon voor om voor Ajax te zijn, wel zo makkelijk - maar als Raymond voor ADO was kon dat niet anders dan goed zijn.

Toen kwam de halve finale tegen Colin Monk. Moeders in de keuken en wij voor de televisie, allemaal met gouden kettingen om de nek, we legden het jongste nummer van PC Zone Benelux aan de kant om de wedstrijd te kijken. PC Zone, daar kreeg je dan een cd-rom bij met allemaal vage demo's en patches waar je niks aan had, maar dat blad kostte wel een heleboel gulden dus het was hartstikke cool om dat te hebben, want Ray werd erdoor gesponsord. Colin Monk, we weten eigenlijk niet of hij nog leeft. Natuurlijk won Raymond. In de straat werden er intussen drie Sylvia's geboren, ze waren allemaal even knap en evenzo woest seksueel aantrekkelijk als de echte Sylvia. Op het inmiddels bekende schoolplein was de al eerder geboren Sylvia ineens de meest begeerde vrijgezel van de klas. Uiteindelijk koos ze voor Jeffrey, een idioot die vooral bekend stond om zijn indrukwekkende verzameling supersoakers. Sylvia werd tienermoeder en toen verhuisden ze naar de achterbuurt. Enfin, onze onderzoeksredactie ging even naar de Voornamenbank en ja hoor, een enorme stijging Sylvia's na 1998. Als wij een vrouw waren, dan waren we Sylvia.

Vervolgens de finale, tegen Richie Burnett, the Prince of Wales. Was die even de meest gehate man van het land. We hadden besloten producten uit Wales te boycotten, maar wat wisten wij nou, we kregen zakgeld waarmee we de eerder genoemde bamischijven kochten (die kwamen toch niet uit Wales) en verder deed onze vader de boodschappen. We durfden die hele finale niet te kijken, we stonden bij moeders in de keuken en het was heel gezellig. Pas op matchdart gingen we naar de woonkamer. Het tweede pijltje op dubbel 8 viel achter het eerste pijltje dus we konden het niet goed zien, maar Raymond viel op zijn knieën en toen vielen we allemaal op onze knieën. We zwoeren nooit meer een sporter zo te aanbidden als Raymond van Barneveld, hij had ons leven voorgoed veranderd.  

Later speelde Raymond nog een keertje tegen Mervyn King. Merv gooide drie tripletjes, Barney gooide drie tripletjes, Merv gooide drie tripletjes en ging op voor de negendarter. De ontspanning op het gezicht van Raymond toen hij de volgende drie tripletjes in het bord plaatste staat in ons geheugen gegrift. Alleen grote kampioenen kunnen zo relaxed een topprestatie leveren. Maradona deed het, maar dat was een warming-up. Van Barneveld deed het in het heetst van de strijd.

Er gingen jaren voorbij met allerlei prachtige overwinningen en toen werd het 2007, het jaar van de mooiste comeback ooit, in de finale tegen Phil Taylor. We zullen jullie herinnering niet verpesten met onze herinnering, want als mensen dan denken aan de WK Finale van 2007 denken ze aan onze herinneringen terwijl iedereen gewoon lekker zijn eigen gevoelens mag hebben. Bovendien, die Phil Taylor, hij won er kennelijk zeventien, maar van hem kunnen we ons alleen herinneren dat hij een vieze snor had en dat zijn pijltjes in de triple 19 altijd zo schuin in het bord vielen. Maar Raymond, hij won 1998 en hij won 2007. Die waren legendarisch.

We hebben nooit meer een grotere anti-held gezien dan Raymond van Barneveld. Gewoon, een simpele jongen, die toevallig heel goed was in iets en met zijn ontwapenende chagrijnige kop als hij een keer verloor een heel land in vervoering bracht. Want verliezen, dat kon Raymond ook heel mooi. Hij had er een hekel aan en dus kregen wij ook een hekel aan verliezen. Dankzij Raymond snapten we ineens de betekenis van het woord 'winnaarsmentaliteit'. Daarvoor boeide het allemaal niet joh, verloren we met voetballen met 4-0 van een stel lullen, na afloop kregen we in de kantine toch wel een cola en een kroket. Misschien bestelden we wel een biertje, want er bestonden nog geen mystery guests. Iedereen dronk gewoon bier. En bij ieder biertje dachten we aan Raymond, de man die ons alles had geleerd over winnen, verliezen, respect, moraal, mentaliteit, mode, liefde, geld verdienen, werken, status en vieze seks. Raymond heeft onze kijk op het leven volledig veranderd.

En als we 'm dan een keertje tegen zouden mogen komen, dan stonden we met de mond vol tanden, en zouden we alleen maar kunnen mompelen: "Raymond. Bedankt. Voor alles wat je hebt gedaan." En dan zou Raymond zeggen: "Dat is lief.

LIVE op RTL7, het WK Darts, met vanavond Michael van Gerwen en morgen Raymond van Barneveld. Hup Ray.

Reaguursels

Inloggen

Helaas... vanavond de trieste aftocht van een legende!
Barney bedankt!!!

Min. v. Communicatie | 15-12-19 | 00:57

hoop afgunst hier.. ik gun barney t beste

DeviousDick³ | 14-12-19 | 18:19

Van Barneveld is een Schildahwèkáh in hart en nieren gebleven. Dat betekent op z'n tijd een grote muil door zelfoverschatting en zichzelf ongelooflijk serieus nemen. Lachen.

Willibald von Klúúúk | 14-12-19 | 18:00

In 1989 zag ik die halve Finale op de luchthaven van Cancun. We moesten in de rust boarden en de helft van de Nederlanders vertrok naar de gate. Wij niet. Verlengen. Nog een paar halve liters. Last call. Wij niet. Plots bleek onze vlucht een half uur vertraging wegens een ''technical defect''. Na de laatste strafschop bleek dit defect te zijn opgelost. Wat moeten die piloten een lol gehad hebben in de cockpit. Op die terugvlucht trouwens lid geworden van de Mile-high club.

Piet Karbiet | 14-12-19 | 13:58

De Barney anno 2019 - met zijn vette bierbuik op een speedboot samen met een of ander Engels pornomodel - bewonder ik eveneens in grote mate.

Blok aan je been | 14-12-19 | 11:36

Hij liep pas in een interview te klagen dat hij niet veel overhield aan darten, omdat hij meer dan 100k per jaar kwijt was aan zijn manager, hotels en reiskosten. Kreeg toch een beetje de indruk van een man die zich aan alle kanten liet belazeren en zelf niks doorhad.

Rest In Privacy | 14-12-19 | 11:07 | 2

Ja, en z'n nieuwe Mercedes ging ook al vervelen. Barney heeft het darts in Nederland groot gemaakt, maar het financieel niet lekker aangepakt.

Goldfinger | 14-12-19 | 11:18

Het ging bijvoorbeeld over 8500 euro voor een business class retour naar Nieuw-Zeeland zodat zijn vriendin bij een toernooi kon zijn. Ik kom niet verder dan 5600 euro, en dat is last minute en vlak voor kerst. Ik zou eens aan mijn "manager" gaan vragen waar de rest van dat geld dan gebleven is.

Rest In Privacy | 14-12-19 | 11:56

Ik zou ‘t zelf niet anders geschreven hebben. Bravo!

club704 | 14-12-19 | 11:00

Ik ben ontknaapt door een Sylvia. Dat was in 1988 of 1989 en ik denk er nog dagelijks aan.

djs | 14-12-19 | 10:50 | 1

Dat was meteen de laatste 180 natuurlijk, zoals het een goed reaguurder betaamt.

Watching the Wheels | 14-12-19 | 14:05

Ach darters, altijd klagen over de rug en nog steeds geen clou hebben dat het door hun eigen dikke buik komt.
Barney komt op alsof hij gaat boxen maar dan haalt hij een paar pijltjes uit z'n etui, hilarisch.

dejuistevraag | 14-12-19 | 10:11 | 2

Hoogtepunt is de analyse, over iets waar niet over te analyseren valt. De tegenstander maakt geen zak uit, elk darter probeert zo goed mogelijk te scoren in zijn beurt.

dejuistevraag | 14-12-19 | 10:15

Ben altijd bang dat ze voorover kukelen als ze hun arm uitsteken, maar dat valt gelukkig steeds mee. Ook wel leuk om "Jiskefet darten" even op te zoeken op YT.

Watching the Wheels | 14-12-19 | 14:07

Alle lof voor Barney maar hij zal 't gewoon weer vol moeten laten zien. Kijken of 't lukt. Jammer dat Ted Hankey (The Count) niet meer kan meedoen, dat was altijd een showman.

Troumoetblijcken | 14-12-19 | 10:00

God oh God, wat kon Raymond sjaggereinig zijn zeg.

UncleAlbert | 14-12-19 | 09:53

Ik keek al darts op de bbc en dan vooral voor figuren als Bobby George.
Nu vind ik darten geen reedt meer aan.
Teveel en te commercieel.
Barney heeft de sport wel groot gemaakt.
De kettingrokende Syl maakte het plaatje af.

Ruimedenker | 14-12-19 | 07:18
-weggejorist-
Returnofthemac | 14-12-19 | 01:30

Ik ben een hetero man kip.
Dus niet doable.

Ray69 | 13-12-19 | 23:15

Wat een geweldige tribute voor deze man die het darten populair wist te maken in Nederland. Van postbode tot bijzonder mens. Dank, Mosterd! Hij verdient dit ook!

Jan, Leiden | 13-12-19 | 22:02

Mooi geschreven. Ik heb verder niks met darten, maar Van Barneveld kan terug kijken op een prachtige carrière en ik hoop voor hem dat hij er op een "high" uit mag gaan.
Chapeau voor Raymond Van Barneveld!

De Droit | 13-12-19 | 21:41

Allemachtig een activiteit in een kroeg. Een dikke bierbuik en denken dat je sporter bent. Echt idioot.

ik_wacht_niet | 13-12-19 | 21:28 | 2

Dat vond ik mooi in vroegere kampioenschappen. Bier in de hand en dan pijltjes gooien. Allemaal dikke bierbuiken omringd door knappe vrouwen.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 21:42

Goed verwoord!

DeEchteWaarheid | 14-12-19 | 09:47

Mooie tegel, Mosterd! Nostalgisch.

Toch heb ik dat darten altijd gek gevonden. Veelal dronken mensen in kroegen die met scherpe voorwerpen smijten. Welke malloot heeft ooit bedacht dat dit een goed idee was?

threeheadedmonkey | 13-12-19 | 21:01 | 1

In Engeland.. in 1860 ofzo .. Nee geen linkje ff geen tyd .

Rotterdams Geschut | 13-12-19 | 22:01

Als wint, ben je een van ons en hebben we gewonnen.
Als verliest, ben je gewoon een sukkel.

kloopindeslootjijook | 13-12-19 | 20:58 | 1

Het is een Hazes, maar dan met pijltjes in z'n hand in plaats van rietjes..

Gebruikt/Misbruikt..

Ga er maar eens mee om..

Liever postbode blijven..

neonreclame | 13-12-19 | 21:05
-weggejorist-
steekmug | 13-12-19 | 20:58 | 2

och Raymond..

Leefde hij nog maar..

neonreclame | 13-12-19 | 20:54

Cafevermaak. Pijltjes gooien een sport noemen is een klap in het gezicht van profs die zich 6 dagen per week 8 uur lang in het zweet werken.

JJMS | 13-12-19 | 20:52 | 6

Onder druk in staat zijn om je behendigheid zo uit te voeren als je doet wanneer je oefent.. Wanneer je dat kan ben je in ieder geval mentaal een topsporter.
En die behendigheid.. wat is het verschil tussen veel oefenen en hard kunnen rennen/ bal kunnen trappen op een specifieke plek of iets gooien op een specifieke plek? Alleen de fysieke inspanning?
Winnaars zijn mentaal sterk. Dat maakt een topsorter.

Dr. LOVE | 14-12-19 | 00:25

@Dr. LOVE | 14-12-19 | 00:25: correct, darten is puur een mentale sport en kan fysieknnet zo uitputtend zijn als een 10000 meter.

UncleAlbert | 14-12-19 | 09:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Leest lekker weg zo op de vrijdagavond. Toppie Mosterd.

SerTheFun | 13-12-19 | 20:52

Wan hundred ent eehtie

Rest In Privacy | 13-12-19 | 20:49 | 1

Boels-ei!

Kapitein Stijlvol | 13-12-19 | 21:58

*naar de functie postbode in de buurt solliciteren gaat*
Een vouwfiets, en de bidon, met wijn, heb ik alreeds.
Geen bewoner die het merkt.
/*KLOK!*

chicago river | 13-12-19 | 20:48 | 1

Zijwieltjes..??

ivm de wij enzo..

neonreclame | 13-12-19 | 21:09

Suffe sport, suffe man, suf artikel, ik word er suf van en ga maar eens slapen, Morgen weer een auto testen en motorrijden da's allebei toch een miljoen maal leuker dan met van die kudtpijltjes gooien. Altijd maar trainen om die pijltjes in de juiste vakjes te gooien...

Roadsurfer | 13-12-19 | 20:48 | 1

tering: wat heb jij een saai leven!

thepinkpainter | 13-12-19 | 20:56
-weggejorist-
Djeekop | 13-12-19 | 20:48 | 1

Zou van de zenuwen de teller raken.
Zonder zenuwen ook overigens.

snapal | 13-12-19 | 20:48

Nou deze moeder vind hem een drama queen.

fijn voor hem dat hij er geld mee heeft verdient.

Staat tegen over dat hij heel veel ingeleverd heeft.

U mag alle invullen wat er ontbreekt.

Meesteres Belgie | 13-12-19 | 20:46 | 3

Hij heeft niks ingeleverd, Raymond beheerste een kunstje en daar heeft hij goed garen mee gespind,
Het kon haast niet anders dat zijn leven zo verliep.
Want postbode was ook niet alles.

snapal | 13-12-19 | 21:03

@snapal | 13-12-19 | 21:03:

Nou zo'n brief gericht in een bus gooien. Ik geef het je maar te doen.Een brief tegen een dartbord aangooien lijkt mij trouwens nog moeilijker.

tweetybird | 13-12-19 | 21:33

The one and only Barney - the champ !

Het ga je goed.

Cool Pete | 13-12-19 | 20:44

De darter die nu een dik belegde boterham verdient, heeft alles te danken aan Raymond.

snapal | 13-12-19 | 20:44 | 2

U kent hem persoonlijk neem ik aan? Max heeft ook heel veel kennissen.

ploppy | 14-12-19 | 02:14

Ga weg man. Daar is er maar 1 voor verantwoordelijk: Phil Taylor.

Derechtselutser | 14-12-19 | 08:19

Potdikke, Mooi stukje.

Ignatius J Reilly | 13-12-19 | 20:44

Z'n ex in den here, en hij een jong gleufdier. Chapeau Barney.

redthehaghue | 13-12-19 | 20:41

Man, Mosterd, WAT een episch eerbetoon!
*schoolplein in dromen weer bezoeken doet*

chicago river | 13-12-19 | 20:37

En hij heeft een leuke jongedame inmiddels. Ik kan het iedereen aanraden.

nattegleufhoed | 13-12-19 | 20:35 | 2

U heeft haar ook gehad?

GWBA | 13-12-19 | 20:44

Wij allemaal juichen toen Barney kampioen werd.
De volgende dag was er een klacht van de WB, wegens geluidsoverlast, want de buren waren wakker geworden van de herrie.
Darten was toen nog geen wk voetbal.

snapal | 13-12-19 | 20:34

Erg leuk geschreven stukje.
Maar ik vind darten op zijn best nog steeds een aardig kroegspelletje en geen topsport.

ZonderNaam | 13-12-19 | 20:28 | 1

In het hol van de leeuw koelbloedig kunnen blijven, vind ik wel een prestatie.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 20:43

Die VanGerwen kan 100x wereldkampioen worden, wat Raymond VanBarneveld heeft gedaan zal ie nooit overtreffen: Voor de eerste keer die (kut)Engelsen verslaan op eigen terrein. Waarvoor hulde.
Het ga je goed Barney.

VanBukkem | 13-12-19 | 20:26

Wat gaat ie nou doen dan?

kloopindeslootjijook | 13-12-19 | 20:26 | 5

Biertappen. Edit: ik ruik een poll?

Geil Kippetje | 13-12-19 | 20:43

Heftruckchauffeur.

VanBukkem | 13-12-19 | 20:43

Postbode 2.0: pakketbezorger.

Haringkoning | 13-12-19 | 21:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat een schitterend verhaal. Ineens kijk je anders naar darts.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 20:26

Hup Barney. Ik hoop dat je een goed toernooi ter afscheid van je carrière speelt. Het Nederlandse darten heeft alles aan deze man te danken.

Nuuk | 13-12-19 | 20:25

Ik hou niet van darten, maar wel van Barney.

ole guapa | 13-12-19 | 20:20 | 1

Als ie bukt voor het zeepje? Brrrr!

Geil Kippetje | 13-12-19 | 20:21

Wat een geweldig verhaal! Daar drink ik een Dubbel op.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 20:18

Teveel tekst voor een "sport" waarbij een bierbuik, een speknek en overschatte tatoeages eigenlijk de voornaamste voorwaarden zijn. Dit vergezeld met een dubieuze omgeving en dito publiek.

Geil Kippetje | 13-12-19 | 20:17 | 5

@VanBukkem | 13-12-19 | 20:28: of een football player, zoals JJ Watt. Die zou ik graag willen doen, en hard ook.

Geil Kippetje | 13-12-19 | 20:30

Hoe komt het toch dat zo'n verhaaltje verteld met zo iemand zijn nick toch niet echt realisties overkomt.

tweetybird | 13-12-19 | 20:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Ja, Barney heeft toch ons Nederland op de Wereld Dart Kaart gezet, steeds meer Nederlanders gingen naar de kroeg om dit spel onder de knie te krijgen!

thepinkpainter | 13-12-19 | 20:15 | 3

Het was dat of om de dagelijkse ellende weg te zuipen.

tweetybird | 13-12-19 | 20:36

Absoluut, talent ( het kunstje) beheersen was er al, de faciliteiten ontbraken vaak nog.

snapal | 13-12-19 | 20:52

Ja maar wie kijkt er nou naar de Wereld Dart Kaart?

kloopindeslootjijook | 13-12-19 | 20:55

Een sport die vragen oproept over de evolutieleer. Boksen, kickboksen, free fighting, ook allemaal redelijk primair om te zien, maar holenmensen met bierbuiken: tattoos en raar haar ...

MickeyGouda | 13-12-19 | 20:13 | 12

@Geil Kippetje | 13-12-19 | 20:35:

Oh ja. Dalton, Brosnan of Craig? Laatstgenoemde is mijn favoriet vanwege 'ondoorgrondelijk'.

MickeyGouda | 13-12-19 | 20:42
▼ 9 antwoorden verborgen

Fraaie necrologie Mosterd, sporttechnisch gezien.

Lubbberrtt | 13-12-19 | 20:08

Mooi eerbetoon Mosterd.
Maar toen ik dubbeltjes las moest ik plotseling denken aan de oude 10 cent stukjes, een duppie.

Van_hot_naar_her | 13-12-19 | 20:06

Ik vindt darten dom, maar god, wat gun ik Barney deze overwinning nog.

captainobvious | 13-12-19 | 20:06 | 1

Met fouten als “ik vindt” is het obvious dat jij helemaal niets te vinden hebt.

Kapitein Stijlvol | 13-12-19 | 22:00
-weggejorist-
kat-de-kat | 13-12-19 | 20:05

Prima kerel. Goed gewerkt pik. Groetjes aan je vriendin.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 20:05

Bij zoveel woorden moet er toch iets grondig mis zitten met die 'sport'.
*langs zich heen glijden laat*

Rest In Privacy | 13-12-19 | 20:04

Darten is geen sport. Het is een alibi om in de kroeg te zitten zuipen op een doordeweekse avond.

Deksmaat | 13-12-19 | 20:03 | 1

Darten is een kunst(je), net zoals goed kunnen tekenen.
Of heel goed kunnen kaligraferen, Rubik s kubus oplossen. Is genetisch bepaald, net zoals links of homo te zijn.

snapal | 13-12-19 | 20:23

Het blijft een held. Hoop dat hij het een beetje redelijk doet dit WK.

Een groots sportman.

robotpie | 13-12-19 | 20:02

Mooi verhaal Mosterd, lekker kort ook...

Ommezwaai | 13-12-19 | 20:02

Phil Taylor heette vroeger Ron Jeremy...

eerstneukendanpraten | 13-12-19 | 20:01

Arme man. Afsluiten met een debacle terwijl hij vurig hoopt op een hoogtepunt. Tegen beter weten in. Arme man.

Rollins | 13-12-19 | 19:58

Ik was vroeger goed in ezeltje prik.
En in Dr Bibber.

HoerieHarry | 13-12-19 | 19:56 | 7

Ik zou wel een Dr Bibber Merkel-editie willen.

Blote Bertus 2000 | 13-12-19 | 20:17

@Blote Bertus 2000 | 13-12-19 | 20:17: Frau Doktor Zittern!

ole guapa | 13-12-19 | 20:22

Ik was goed in papieren propjes de kruising in te schieten met mijn vingers. De goal bestond meestal uit stiften. Ik verveelde mij op school.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 20:30
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl