Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 46: Knallen

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 45, vandaag deel 46. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

Donderdag 1 september 2016  

Al bijna een kwartier zit ik samen met de andere deelnemers aan het onderzoek naar het basisinkomen plichtvrij inkomen in de grootste vergaderzaal van de gemeente voor een “belangrijke, verplichte bijeenkomst”. Al die tijd klinkt er stampende, opzwepende muziek, alsof elk moment een bokswedstrijd om de wereldtitel van start zal gaan. Maar dat is niet zo. Volgens een collega uitkeringstrekker die naast mij zit, zijn we met z’n allen in afwachting van de man die er voor verantwoordelijk is dat wij zes maanden lang zonder plichten door het leven zullen gaan. Een aanstormend politicus die tien jaar in het bedrijfsleven werkte en nu als “bekeerling” de politieke arena met een grote klap wil binnentreden.  

Het belang van de meeting wordt onderstreept door de aanwezigheid van mevrouw Nasubariam, wethouder Werk & Inkomen. Zij is zo druk bezet dat ze alleen bij hoge uitzondering tijd maakt om uit haar werkkamer te komen. Volgens verhalen zou zij zelfs in haar werkkamer slapen. Ook in de weekenden. Dat zij hier nu is, zegt genoeg.

Na nog eens vijf minuten wachten is het eindelijk zo ver. Het volume van de muziek wordt teruggebracht en de lampen in de zaal worden gedimd. Als de laatste klanken zijn verdwenen, gaat de deur van de ruimte open en stapt een in pak gehulde man met ferme stappen de ruimte binnen, op weg naar een klein geïmproviseerd podium voorin de zaal. Mevrouw Nasubariam en de aanwezige klantmanagers beginnen fanatiek te applaudisseren en al snel volgen we allemaal hun voorbeeld, alsof niet klappen een vorm van werkweigering is.


De man doet me denken aan Pierce Brosnan, de tot in de puntjes gecoiffeerde acteur die enkele keren in de huid van James Bond kroop. Zo gauw hij het midden van het podium heeft bereikt, draait hij zich richting de zaal en maakt dempende bewegingen met zijn handen ten teken dat het applaus gestaakt mag worden. Als het helemaal stil is, toont de man een glimlach die nauwelijks onder doet voor die van de filmster. Hij slaat met zijn vuist op zijn hart, kijkt uitgebreid van links naar rechts, spreidt zijn armen en zegt: “Wat geweldig om hier te mogen zijn! Prachtig! Om jullie te mogen toespreken. Dames en heren, wij staan aan de basis van de grootste verandering in de Nederlandse sociale zekerheid in tientallen jaren! We gaan we een ongekende schokgolf veroorzaken. Alles, dames en heren, alles wordt anders!”

Applaus barst opnieuw los. Sommige mensen staan op, ballen hun vuisten en zwaaien met armen in de lucht; het idee dat ze de rest van hun leven maandelijks een bak met gratis geld krijgen zonder ook maar enige plicht slaat aan.  

“Let wel,” vervolgt hij terwijl hij een vermanend vingertje opsteekt, “alleen als jullie je uiterste best doen zullen we slagen. Dan gaan wij geschiedenis schrijven. Dan zal het plichtvrij inkomen in heel Nederland worden ingevoerd!”  

Mensen om me heen willen klappen en joelen, maar met enkele dempende bewegingen van de aanstormend politicus wordt dat voorkomen. “Hoe gaan we dat doen?” vraagt Brosnan. “Hoe gaan we ervoor zorgen dat onze prachtige plannen gerealiseerd gaan worden? Ik zal het jullie vertellen. Dat gaan we doen door te bewijzen dat het plichtvrij inkomen werkt! Het enige wat we van jullie vragen is dat je enige mate van inkomen genereert. En dat je dat inkomen opgeeft. Dat is alles. Maakt niet uit hoe. Heb je in het verleden zwart gewerkt? Zand erover! Heb je werk geweigerd dat je eigenlijk had moeten aannemen? Zand erover! En nogmaals: je wordt nooit gekort op je uitkering. Dat doen we niet meer. Zo lang we met z’n allen laten zien dat wij in staat zijn om inkomen bovenop ons plichtvrij inkomen te genereren, zal de politiek ons voluit steunen! Dames en heren, Wij… Gaan… Knallen!!”

Vrijdag 2 september 2016  

Goed nieuws. De gemeente biedt vanaf vandaag de mogelijkheid om een deel van de post digitaal te ontvangen. De brief hierover vermeldt dat ik tot wel 50% minder post in mijn brievenbus zal ontvangen. Ik ga naar de website van de gemeente, log in met mijn DigiD, en geef aan dat ik voortaan zo veel mogelijk post digitaal wil ontvangen.

Ik heb Hetty beloofd dat ik weer bijles ga geven en de daad bij het woord gevoegd. De vrouw van het bureau is blij als ik haar vertel dat ik toch weer Engelse les wil geven aan Turkse kinderen en benadrukt dat dit niet betekent dat ik de boete die ik heb betaald nu terug zal ontvangen. Sterker nog, de ouders van de drie jongens die ik les heb gegeven zijn heel boos op het bureau nu ik zomaar gestopt ben met lesgeven. Dat was nu al de tweede keer dat een docent zo snel bij hen vertrok en dat was toch wel bewijs dat het bureau geen goede docenten leverde.  

“En helaas betekent dat ook dat ze u niet meer terug willen,” zegt de vrouw.

“Nou, dat vind ik heel jammer,” lieg ik. “Zulke leuke, leergierige kinderen. En die ouders, geweldig gewoon!”

“Maakt u zich geen zorgen, ik ga voor u op zoek naar een nieuw gezin.”

Ik dank de vrouw en neem plaats achter mijn computer. Op de website van de gemeente zoek ik naar mijn vakantierechten. Na een paar keer klikken heb ik de informatie gevonden:

U mag per jaar 4 weken naar het buitenland (bijvoorbeeld met vakantie), maar dat moet u wel van tevoren melden. Bent u ouder dan 65 jaar, dan mag u maximaal 13 weken per jaar in het buitenland verblijven. Bent u jonger dan 27 jaar, dan mag u maximaal 2 weken naar het buitenland.

Ik val in de categorie “vier weken per jaar”. En aangezien de gemeente mijn vorige verblijf in Turkije nooit heeft ontdekt, heb ik nog de volledige vier weken over.

Met één klik beland ik bij het online formulier waarmee ik mijn vakantie kan aanmelden bij mijn klantmanager. Ik begin met het invullen:

Geachte mevrouw Persoons,

Ik wil graag een vakantie aanmelden. Van 6 september tot 14 september verblijf ik in Turkije. Deels voor vakantie, maar ook deels voor werk. Ik ga mogelijk met mijn vader een bedrijf opstarten in friet. De speciale aardappelen die daarvoor nodig zijn worden in Turkije geteeld en in een lokale fabriek verwerkt. De friet willen we in Nederland via snackbars maar uiteindelijk ook via supermarkten gaan verkopen. De kansen zien er goed uit. Ik zal mijn e-mail blijven lezen en gewoon blijven solliciteren. Vandaag nog gaan er drie brieven uit. Onze meeting op 12 september via Skype kan gewoon doorgaan. Ik zorg dat ik dan achter een computer zit zodat ik meteen ook kan vertellen hoe de zaken in Turkije gaan.

Met vriendelijke groet,

Eren Yilmaz

Dan, als ik op de verzendknop wil drukken, zie ik een klein zinnetje staan:

“Let op, meld uw vakantie altijd minimaal vier weken van tevoren aan. Indien u dit niet op tijd doet, volgen mogelijk handhavingsmaatregelen.”

Ik vertrek over vier dagen.  

Ik haal de tekst weer weg en besluit het formulier niet meer te versturen.  

De vorige keer heeft de gemeente ook niet gemerkt dat ik in het buitenland zat. Deze keer komt het vast ook goed.

Reaguursels

Inloggen

Waarom stopt dit nooit? Ik weet het, ik hoef het niet te lezen (doe ik ook niet) maar alle energie die hierin gestopt wordt kan ook naar fatsoenlijke artikelen gaan...

Thegogglesdonothing | 16-09-19 | 09:45
-weggejorist-
K1100 | 16-09-19 | 02:39

vervolg deel 46
Ja

LouisQuatorze | 16-09-19 | 02:12

Hoezo vier weken van tevoren aanmelden? Hij was toch van z'n plichten af? Dus Eren, je kunt gewoon naar Erdolullistan en terugkomen heeft ook geen haast hoor.

Kopieerapparaat | 16-09-19 | 01:05

Stop toch eens met deze onzin postings.Ik kom hier niet om verhaaltjes te lezen uit een duim.

mvgrt

pegaje | 16-09-19 | 00:17

Oprisp | 15-09-19 | 22:18 en MickeyGouda | 15-09-19 | 22:36
Dank jullie wel.
Op een egel in je tuin kun je maar beter trots zijn. Het is een teken dat die er gezond bij staat. Ze zijn erg kieskeurig qua hun habitat.
Luidruchtig, zeer zeker - amper fatsoen op dat vlak.

Oh, ik kan er maar niet over uit. Hoe het in hemelsnaam gebeurd moet zijn dat Eegie zo eindigde. Ik had verdomme een schaaltje met water (nooit melk!) bij z'n huiske gezet. Niet zo maar een huis, twee gestapelde palet-lounche-banken.
Formaat twijfelaar, groot zat om een droog nest eronder te hebben.

En dan fucking verdrinken in een (in principe) afgedekte emmer.
Ik kan werkelijk geen vergelijking (meer) bedenken met onze menselijke realiteit van moeilijkheden zus of zo.
Die aanblik was klote. Te beseffen dat ze in doodsstrijd heeft gelegen.
Had ik die emmers maar eerder geleegd - etc.

Schuldig zijn hieraan, zonder dat risico beseft te hebben?
Pfiew. Gewoon ruk.
Net zoals deze tekstserie, zeg maar.

Kudtkip | 15-09-19 | 23:11 | 3

Ik heb een keer een egel melk gegeven ...

Kim-Jung-Un | 16-09-19 | 00:21

Overmacht, Kudtkip, zoals die keer dat ik onze tuinkikker met één flinke knip halveerde toen hij vanuit het niets tussen de heggenschaar sprong. We hadden niet een hele intensieve band, anders dan dat hij mij steeds de stuipen op het lijf joeg, maar ik heb het toch even slecht gehad. Eegie heeft het in ieder geval bovengemiddeld goed gehad in zijn huisje, met natje en droogje. Hou die gedachte vast!

MickeyGouda | 16-09-19 | 04:25

Ik herken het ook. Sterkte!
@Mickey is wel weer next level jouw verhaal brrr!

letopuwzaak | 16-09-19 | 10:33

Als vroege vogel geenstijl ( een van eerste honderd) vraag ik me toch af waarom deze draad blijft voort woekeren. Tis helegaar niks nada gebakken oldskool lucht. Hou er eens mee op.. AUB.

larie | 15-09-19 | 22:19

“Vorige week las u deel 45, vandaag deel 46.” No sh!t, Sherlock!

Sprinkhaan | 15-09-19 | 22:17 | 2

lees?. dat station ben ik al voorbij.

larie | 15-09-19 | 22:20

Nou kijk. Ik bleek onlangs een kraker onderdak te hebben gegeven.
Zo een ritselaar. Daarmee verraadde die zichzelf. Ik kom hem horen.
Heel goed zelfs, het leek wel een inbreker.

Ik riep nog, hallo? Wie is daar? Niks geen antwoord.
Twee late avonden later ontdekte ik dat hij een egel was. Ja, of zij.
Subiet bedacht ik me dat ze haar basisinkomen al royaal genoot, en ik ook.

Ze at de slakken, die ik dus niet meer zag in mijn tuin. In heb een fijne tuin. Die is midden in de stad. Daar wonen meestal meer auto's dan egels. Die vond ze niet leuk.

Ze at ook de gevallen bessen van de grote boom. Die boom is van de buren. Dat zijn volksmensen die aardig tegen mij doen, omdat ik niet Marokkaan maar Marieke heet. Hun bessen lijken op kersen. Er zit een pit in.

Eegie at ze 's nachts om zich voor te bereiden op de winterslaap. De pitten liet ze liggen. Ik vond dat goed. De schone pitten waren haar teken van leven.
Ik was blij met onze tuinkraker. Mijn katten vonden haar spannend.

Vandaag in de namiddag wilde ik de tuin opruimen. Het opgevangen regenwater in de kruiwagen stonk. Daar waren ook besjes ingevallen.
Er stonden nog twee emmers met oud regenwater. Die had ik al afgedekt met kippengaas. Mijn katjes mochten daar niet van drinken.

Daarom wilde ik het nu af gaan gieten in de steeg achter de tuin. In de afvoerput. Die put is aangesloten op het riool. Dat is ook goed voor het regenwater om direct naartoe te gaan.

Ik schrok me wezenloos toen ik Eegie zag. Ze lag ondersteboven in de rechter emmer. Onder het kippengaas. Verdronken.
Een achterpootje stak net over de rand. Een voorpootje stak omhoog. Het andere lag wijd in het water. Net als het andere achterpootje.
Haar hoofdje was onzichtbaar. Dat lag achterover onder water.

Ze paste bijna niet in de emmer. Ze was erg opgezwollen. Ze leek wel zwanger van 10 krakers. Dat was geen leuke gedachte. Het leek ook wel een scène uit CSI. Dat was ook niet leuk.

Mijn buurman had een heel stom plan. Hij wilde het lijk dumpen op het militaire terrein aan de overkant. Dat durfde hij niet. Zijn vrouw bracht de bodybag naar de container op het plein. De ceremonie was super kort.

Ik vind het erg. Eegie was zo welkom. Echt welkom.

Kudtkip | 15-09-19 | 22:02 | 4

Arme Eegie. Ondanks hun stekeligheid hebben egels iets innemends en aandoenlijks. Die brutale die onze tuin als de zijne beschouwt gedijt goed op kattenbrokjes. Zijn bakje rammelt 's nachts alle kanten op over het pad. Qua manieren laat het nog wel wat te wensen over.

MickeyGouda | 15-09-19 | 22:36

Opgegroeid op een boerderij in Grunn, waar we een boomwal om de boerderij hadden. In het najaar snoeien, en in het vroege voorjaar fik in de berg met takken. Een soort feestelijk moment. Tot er een rokende egel als een kanonskogel uit het vuur kwam rennen.
Wie er de tegenwoordigheid van geest had om zijn jas er overheen te gooien en het diertje te vangen, dat weet ik niet meer.
Er bleek een egelopvang te zijn waar hij/zij heenkon. En deze heeft het overleefd.
Er zijn weinig dieren waar ik echt een zwak voor heb. Maar egels, die zijn leuk.

koolteer | 16-09-19 | 01:16

@koolteer | 16-09-19 | 01:16:

Mooi. Dit bewijst eens te meer dat boeren wel degelijk hart voor dieren hebben.

MickeyGouda | 16-09-19 | 04:28
▼ 1 antwoord verborgen

Waar blijft die Turkse bruiloft. Ja ik kon niet werken want mijn neef trouwt.

HaaiBaai | 15-09-19 | 21:59

Zucht...

larie | 15-09-19 | 21:43

Ik mag die Eren wel. Lekker pretentieloos. Zouden meer mensen moeten zijn.

BoutrosBoutrosBleh | 15-09-19 | 21:08 | 1

Wat Boutros zegt.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 21:13

Hij naait zijn Vader (wel / geen friet) en de gemeente (wel / geen vakantie). Onze Eren naait iedereen!
Maar wel klappen voor graties la-la-laa-geld, dat dan weer wel... Ik vind het zo niet Nederland.

AdPatat1960 | 15-09-19 | 20:59

En als ik als blanke NeeDDRlander een formuliertje een dag te laat inlever naait de landelijke/provinciale/gemeentelijke overheid mij lachend maximaal...

Wijze uit het Oosten | 15-09-19 | 20:56

Wie wil een gokje wagen?
Waar gaat de prent van Greg deze week over?
A-Wilders
B-Halsema
C-Salafisten
D- Vul maar in......

Ruimedenker | 15-09-19 | 20:55 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

De hele avond uitgekeken naar deze rubriek. En het stelt mij wederom teleur. Hoeveel leergeld krijgt deze patjepeeër nog?

Sprinkhaan | 15-09-19 | 20:54 | 3

niks mag ik hopen.. total loss.

larie | 15-09-19 | 21:53

Frietjepeër!

Rest In Privacy | 16-09-19 | 02:17

Behalve dat het verhaal nergens naartoe gaat blijf ik het vermakelijk vinden. Volgende week graag deel 47.

Nonkel Frituur | 16-09-19 | 07:36

'Sommige mensen staan op, ballen hun vuisten en zwaaien met armen in de lucht; het idee dat ze de rest van hun leven maandelijks een bak met gratis geld krijgen zonder ook maar enige plicht slaat aan. ' Meesterlijke zinnen weer, en dodelijk voor de linkse beleidsmakers die geen benul hebben hoe hun idealistische plannen in de praktijk uitwerken.

Pirata piraticus | 15-09-19 | 20:45

Het zou al schelen als we wisten hoeveel afleveringen er in totaal zijn.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 20:38 | 3

Ik vrees 52,......

miko | 15-09-19 | 20:41

42 leek mij wel een mooi getal, maar niet alle dromen komen uit.

W_F | 15-09-19 | 21:56

Wat een kontverhaal.

decaliter | 15-09-19 | 20:31

Ik klikte zojuist per ongeluk op de vertaalbutton in Google Chrome. Kwam ineens terecht op een site die heel veel op die van jullie lijkt. Alleen heet 'ie No Style - Tendentious, unfounded & unnecessarily offensive. Hele belevenis, joh.

threeheadedmonkey | 15-09-19 | 20:30

Hoogtepunt van de zondagavond.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 20:29

Veel fout volk hier vanavond.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 20:16 | 3

Het patat-volk, het friet/frieten-volk of allebei?

MickeyGouda | 15-09-19 | 20:28

@MickeyGouda | 15-09-19 | 20:28:
Een Belg die taalstrijd wil exporteren naar ons mooie landje.
Frietenvolk met hun klapmonden en kraaloogjes. Brrrr

Rest In Privacy | 15-09-19 | 20:32

Het zijn frieten. OK, friet reken ik ook goed.
En frieten maken we van patatten. In het meervoud, want aan 1 patat hebt u nog niet genoeg voor 1 portie.

Nonkel Frituur | 15-09-19 | 20:08 | 5

De bekende grap over de Belgische patat is nog steeds actueel. Ik bestelde eens patat in een restaurant te Vilvoorde. Een uitstekend restaurant met een zeer bekwame kok. Het duurde langer dan normaal, wel anderhalf uur. Maar toen zette de kok persoonlijk een panneke met krielaardappeltjes op tafel. Dat was niet de patat die ik verwacht had, maar ik wilde de kok niet schofferen dus ik heb het zonder protest opgegeten. Erg lekker. De kok had de krieltjes gebakken dus ze smaakten naar Nederlandse patat. Of naar Belgische friet natuurlijk. Ik heb de kok en de bedienden nog een fooi gegeven. Daarna ben ik zo rap mogelijk terug thuis naar Holland gereden.

Nivelleermarionet | 15-09-19 | 20:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is patat.

Stormageddon | 15-09-19 | 20:00 | 9

@Stormageddon | 15-09-19 | 21:27:
In de states frenh fries of gewoon fries.
Er is dus wel een wikipagina met friet en niet met patat. Ik heb dus gelijk!
Stelletje barbaren in het noorden. Ze kennen het verschil niet tussen aardappelen en bloembollen en gaan dan het even uitleggen.
En het is Ajuin en geen Ui.

miko | 15-09-19 | 22:12

@miko | 15-09-19 | 22:12:
Amerikanen begrijpen wel meer dingen niet. Zoals ze ook niet begrepen dat de patat die ze in WO 1 aten niet uit Frankrijk komt maar dat ze in België aan het vechten waren. En verder: Wikipedia is geen bron. Alleen voor types als Andrew Deen.

En het is siepel, geen ajuin. Man man man.
Ik dacht dat jij wel wat boven de ogen had maar erg veel is het niet.

Stormageddon | 15-09-19 | 22:55
▼ 6 antwoorden verborgen

Normaal komt de sociale recherche dan in u "vakantietijd" checken of u nog woonachtig bent op het opgegeven woonadres.

Inter-D | 15-09-19 | 19:56 | 1

schopt een w naarboven.

Inter-D | 15-09-19 | 19:57

Friet. Daar ga je al.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 19:52 | 17

@letopuwzaak | 15-09-19 | 21:39:

Waar jij komt werk ik langzaam naartoe, letopuwzaak. Er is één getroebleerde dame die mij pas bij AH zo lang aan de praat hield dat mijn volgestouwde winkelmandje achter mijn rug om door een medewerker was geleegd. Kon ik weer van voor af aan beginnen.

MickeyGouda | 15-09-19 | 21:57

Haha!! Ik zie het voor me:)

letopuwzaak | 16-09-19 | 09:58
▼ 14 antwoorden verborgen

Oeh spann0nd.... Laten we als brave belastingbetalers hopen dat Eren, de sjoemel-Turk, deze keer wel gepakt wordt en een flinke trap onder zijn patatten krijgt. Uiteraard alle oitkering terug betalen én fikse boete! Verheug me op volgende week!!

Rest In Privacy | 15-09-19 | 19:51

Pierce Morgan is een matige Bond. De beste Bond ooit... Tim Dalton. Dat is bewezen.

RickTheDick | 15-09-19 | 19:50 | 14

@Oprisp | 15-09-19 | 21:13:
Allemachtig! Flinke meid.
Maar altijd nog leuker dan Daffie Deckers /Krajicek

Ruimedenker | 15-09-19 | 21:19

@Kuifje-in-de-EU | 15-09-19 | 21:17: Nee man, de clou is dat ie van die wandelende snackbar afwil en een reisje heeft georganiseerd voor haar om snel af te vallen.

Oprisp | 15-09-19 | 21:21
▼ 11 antwoorden verborgen

Ik mis een open einde

azijnseikerT | 15-09-19 | 19:49 | 1

Probeer eens een heel lang zwaard. Via de mond, zachtjes naar binnen schuiven.

Ruimedenker | 15-09-19 | 21:20

Vroeger, toen je nog iedere maand een briefje moest inleveren bij de sociale dienst. Heb dat in die tijd ook voor anderen gedaan. Als ze langdurig in het buitenland waren. Heeft nooit iemand wat van gemerkt.

Osdorpertje | 15-09-19 | 19:48 | 3

In 020 vanzelfsprekend.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 20:29

@Kuifje-in-de-EU | 15-09-19 | 20:29:
Uiteraard. En als het moest vulde ik zelfs een verplichte sollicitatatie poging in. Niemand die dat leest, dus dan valt het ook niet op dat ze de laatste 4 jaar als fluffer hebben gewerkt.

Osdorpertje | 15-09-19 | 21:01

Iets meer tieten, zou het verhaal wel wat aantrekkelijker maken.

Hadena | 15-09-19 | 19:45 | 2

Geweld,vooral geweld. iets in de trant van:De dood van een uitkeringstrekker.
En nu maar hopen dat ze ergens in de wereld weer iets raars doen.

miko | 15-09-19 | 20:08

Uitkering trekken als verdienmodel gaat nog eens heel groot worden in dit land,... oh wacht.

Prof. Pim Pam Pet | 15-09-19 | 19:42

We worden getild door dit soort gasten maar faciliteren dat zelf.

Only the lonely | 15-09-19 | 19:42

Onze trekker houdt wel van een gokje. Afwachten tot volgende week om te zien of hij daadwerkelijk naar de Turksr Heimat is gegaan of niet. Dat worden weer slapeloze nachten voor mij.

Haringkoning | 15-09-19 | 19:42 | 2

En ik heb weer niet gelachen.

HA BIER!1! | 15-09-19 | 19:59

@HA, BIER!1! | 15-09-19 | 19:59: Ik moest wel glimlachen van dat stukje over die Wethouder... maar verder heb ik betere stukken gelezen van Eren.

Keyboardspeler | 15-09-19 | 23:04

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl