achtergrond

Geenstijl

Live. Syriëgangers Reda Nidalha en Oussama Achraf voor de rechter

Van de Soldaten van Allah naar spijtoptanten die hoogstens een paar gaarkeukens en ziekenhuizen bemand hebben. Die kennen we inmiddels.

Vooral Reda's zaak belooft een glibberige toestand te worden, 't zit namelijk als volgt. Na zijn vlucht uit IS-gebied via Turkije werd hij aldaar opgepakt én door een Turkse rechtbank tot zes jaar cel veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie. Na twee jaar werd hij echter pardoes op straat gezet, en mocht hij zijn beroep op vrije voeten afwachten. Die zaak is vorige week door de inzet van Reda’s advocaat Yasar Özdemir eindelijk formeel afgesloten, waardoor nu dus het rechtsprincipe zou gelden dat Reda niet tweemaal voor hetzelfde misdrijf veroordeeld mag worden. Daar bovenop worstelt justitie met het leveren van bewijs dat hij zich daadwerkelijk met gevechtshandelingen bezigt heeft gehouden. 

Internationaal strafrechtbaas Geert-Jan Knoops veegt alle hoop op een veroordeling alvast van tafel. "Een unieke situatie. Als in Turkije het hoger beroep onherroepelijk is, kan justitie hem hier niet meer vervolgen. Als de Turken Reda N. hebben vrijgelaten, dan heeft Nederland dat te accepteren. Het is eigenlijk een kwijtschelding." Voor Oussama geldt eenzelfde verhaal, maar in zijn geval heeft justitie wél een nieuw strafbaar feit gevonden. Hij zou namelijk met een foto geposeerd hebben met het gekruisigde lichaam van een slachtoffer, wat als oorlogsmisdaad aan te merken valt.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.