achtergrond

Geenstijl

Asscher trapt PvdA-campagne PS2019 af met slechte spreekbeurt over ongelijkheid op school

Met z’n bakfiets

Daar gaan we weer. Gedonder en gedoe over Artikel 23 want Lodewijk Asscher wil kinderen gelijke kansen geven en dat kan niet vanwege 'misbruik' van het onderwijsartikel in de Grondwet: rijke tatta's die hogere (financiële) drempels opwerpen om hun roomblanke kindertjes naar Betere Scholen te kunnen doen, geloof dat vrij onderwijs in de weg zit, of hoe op sommige scholen sommige kinderen worden geweigerd vanwege hun (economische of sociale) afkomst of overtuigingen. Ja, is allemaal waar en allemaal stom. Dus, dik statement van Asscher, wil de PvdA "gelijke kansen een grondwettelijke opdracht maken voor overheid en gemeenten."  Nou nou. Poeh poeh. Dat is dus nog stommer want het. zegt. niets. en het doet. nog. veel. minder.

Dat gratuite gelul over gelijke kansen is natuurlijk kansloze klassikale kul. "Gelijke kansen" als gewenste uitkomst is namelijk rationeel onhaalbaar als er geen gelijke input is. Zolang er islamitische scholen zijn die hun kindjes buiten sluiten (van de gehele samenleving, welteverstaan) door ze met een beperkt wereldbeeld op te voeden binnen de kaders van de eigen religieuze cultuur, of een plek zijn waar niet-islamitische kindjes tussen willen zitten (qua voor het leven gepest worden vanwege varkensvlees op de lunchbammetjes) krijg je die 'gelijke kansen' nooit voor elkaar. Idem voor grefoscholen waar traditionele huwelijken heilig zijn en homo's een ziekte, en mensen van buiten de bijbelkring als melaatsen worden gezien.

Dan is er nog zoiets als onderwijskwaliteit. Islamitische scholen zijn kwalitatief kudt, refoscholen doen het meestal veel beter, behalve dan op biologie & evolutietheorie maar zelfs dat is altijd nog beter dan die zelfbeklagende & onderwerpende koranquatsch. Ook seculiere scholen in tokkiewijken worden niet ineens plus-presterende paleisjes van gelijke kansen omdat meneer de politicus een zinnetje aan een grondwetsartikel heeft geplakt: de sociale norm is minstens zo relevant voor onderwijskwaliteit als luxe lesboeken met een harde kaft in onderwijsgebouwen met dure digitale schoolborden.

Als je gelijke kansen in het onderwijs wil, dan hak je dat hele artikel 23 aan stukken. Weg islamitische scholen, weg bijbelstampers op de Veluwe, weg hoge financiële instapeisen voor openbaar onderwijs in betere wijken, gewoon alles level playing field met hooguit een beetje stimulans in gemengde diversiteit zodat je niet alsnog in Schotel City alleen maar moslimkindjes hebt en in 't Gooi alleen maar kouwe kakkerskoters. Zolang je dat niet doet, wat blijft er dan over van het Asscherpraatje? Een partijleider van een marginale oppositieclub zonder regeringsmacht die een spreekbeurt van 1 minuut houdt over hoe oneerlijk het allemaal is.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Reken er niet op

Taal, rekenen en burgerschap zijn de eerste stapjes naar veel grotere doelen

@Feynman | 20-04-24 | 19:33 | 167 reacties

Carel Brendel: Het verraad van links

Nu de PvdA opnieuw aan het flirten is met de islam en opnieuw het Paard van Troje binnensleept - alsof het politbureau de hele toestand rond Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk vergeten is - leek het mij goed om Carel Brendel te benaderen. Zijn bestseller Het Verraad van Links uit 2007  gaat over de socialistische beweging en de vrijheid van godsdienst.

@Arthur van Amerongen | 20-01-24 | 21:01 | 896 reacties

Nepnieuws bij Nieuwsuur over "slavenschip" VOC

John Leerdam (Partij van de Airfryer) genomineerd voor Rudy Bouma Bokaal

@Pritt Stift | 08-01-24 | 10:00 | 293 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.