achtergrond

Geenstijl

GSTV - Bij de spectaculairste Sinterklaas-film OOIT

Tom Staal in gesprek met documentairemaker Arnold-Jan Scheer

Feit. Zwarte Piet is geen racisme, en al helemaal geen blackface, laat staan kolonialisties gedoe. De hele ZP-discussie die dit mooie land nu al een jaar of wat in een verbitterde nekklem houdt is een hoax. Want ons Zwarte Piet is eeuwenoud, en pan-europees bovendien. 

Vorig jaar vroegen wij u de nieuwe docu van Arnold-Jan Scheer te crowdfunden. Scheer ging gansch het oude continent bezoeken in een queeste naar de oorsprong van de zwartgemaakte boeman. En hij vond hem ook. In heel Europa. Overal heidense vruchtbaarheidsrituelen, met zwarte duivels die er met de roe op los meppen. 

Lang verhaal kort: ooit liepen we hier in berenvellen rond, toen kwamen de Romeinen en die gingen weer kapot door een MigratiePact, toen kwam de katholieke kerk (soort van EU) en die pikte al die rituelen in. Ziedaar Sinterklaas in het kort. Maar dat kan de documentairemaker beter uitleggen.

Afgelopen maandag was de documentaire Mijn Ontmoetingen met de Duivel te aanschouwen in Het Ketelhuis in Roetveeg City, en was er een Q&A met de maker. GSTV-verslaggever Tom Staal sprak met de documentairemaker over diens film. 

Aangezien de NPO deze documentaire nooit gaat uitzenden - gek eigenlijk, je ziet de godganse dag producties over buitenlandse koeltoeren op NPO Airmiles - maken we maar weer eens reclame voor de dappere documentairemaker AJ Scheer. De sensationele dvd is HIERRR te bestellen cq te bekijken op Vimeo on Demand. Doen.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.