achtergrond

Geenstijl

Club van Verminkten snijdt diepe wond in het witte doek: filmboeven mogen geen littekens

Even zoeken, hier moet een fantastische Joker-quote bij te vinden zijn.

Oké, vingers: wie hier heeft iemand met een verminking in het gelaat ooit met Darth Vader of The Joker geassocieerd? Niemand, toch? Zoals niemand in Nederland Zwarte Piet (nog) met de onderdrukking of discriminatie van zwarten vereenzelvigt, doet ook niemand dat met Scarface en een IRL iemand met een scar in z'n face. Of nou ja, misschien krijgt ie d'r soms een grap over. Moeten daar nou echt alle door leed getekende filmboeven voor sneuvelen? Volgens een clubje in Engeland wel, en daar zwicht het Britse Film Instituut nu voor: ze zullen geen films meer financieren waarin slechteriken een snee op de smoel dragen. BFI is een serieuze club met eigen mulitplexen en miljoenensubsidies, dus dit moeten we helaas serieus nemen. Kijk maar, allemaal juichende cultuurmarxisten die de maatregel verwelkomen als vaseline op een trekkende wond.

Maar het roept ook vragen op. Zoals: Mogen piraten met een houten poot of een haak straks ook niet meer, omdat het stigmatiserend is voor mensen met amputaties? Wat als movie villains nu voortaan allemaal als albino worden afgebeeld, komt de Albinostichting dan ook klagen? En als die geweest zijn, gaat daarna het Verbond van Bankiers oproepen om geen Wall Street-films meer te maken die een slecht beeld van hun professie neerzetten? Come to think of it, waarom wáren er geen witte Wallstreeters die na Wolf of Wall Street of The Big Short gingen smeken om geen negatieve stereotyperingen van bankiers meer in beeld te brengen? Zijn mensen met littekens dan zo veel kleinzieliger dan bankiers? Want dat is de associatie die ze nu oproepen, en dat was vast ook niet de bedoeling. 

Zo gaat het tegenwoordig iedere keer. bij Zwarte Piet, over LHBTI's, en nu dus ook over (fictieve!1!!) filmfiguren: Er wordt een verkeerde link gelegd door een heel klein clubje mensen, die campagnematig als een vorm van "gekwetsheid" wordt uitvergroot, tot het de nieuwe waarheid lijkt. Die vervolgens bij het grote publiek - in dit geval argeloze filmkijkers - met dwang en morele chantage wordt aangepraat. En de uitkomst is dat vrije uitingen, kunst en cinema worden ingeperkt en verkrampt raken. We leven ondertussen in een werkelijkheid die stranger than fiction is. En de bijpassende Joker-quote voor de littekenclub hebben we ook gevonden: "I believe, whatever doesn't kill you, simply makes you... stranger."

Zin in een film over de apocalypse nu

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.