achtergrond

Geenstijl

Biënnale Dag 2. Renzo Martens schenkt Nederlands paviljoen aan Congo want Unilever, Libanon en Zuid-Korea waren fantastisch

Sfeerbeheer afwezig op geschonken paviljoen Olanda

Sterven voor Belgiës zonden we zijn de Jezus van de Benelux. Ja okay, Unilever is een beetje Nederlands maar toch vooral Brits. Maar ten eerste, iets positiefs, want die sculpturen zijn dus oorspronkelijk 3D-geprint en daarna afgegoten in cacao en palmvet afkomstig van de voormalige Unileverplantage zelf te Lusanga, voorheen Leverville. 

En dat was bijzonder, omdat iedereen zich fluisterend afvroeg hoe de sculpturen gemaakt waren. Je zag namelijk de minuscule 3D-laagjes, maar het kwam overduidelijk niet uit een 3D-printer.

Maar dan sta je kunst dus een beetje op z'n merites te waarderen en dan lees je ineens dat curator Hicham Khalidi zegt: "Het idee dat kunst zich bezighoudt met kunst, is wat mij betreft achterhaald. Het idee dat kunst vrij moet zijn, is een politiek van de onschuld. Kunst moet juist verantwoording dragen voor de condities binnen de kunst."

Oh nou sorry Khalidi dat we je kunst mooi vonden, we wisten even niet dat dit niet de bedoeling was, we gaan wel weer en veel plezier met je in verfijning gehulde wraakzucht. Want ondanks dat Renzo Martens zichzelf al haast ceremonieel laat vernevelen en zijn eigen betrokkenheid met elke stap verder terug probeert te draaien, is het mogelijk nooit genoeg. "Khalidi lacht wanneer Martens voorstelt dat Khalidi zijn rol kan overnemen. Hij gaat prompt staan en doet Martens na. „Hallo, ik ben de witte man.” Khalidi maakt zich groot en doet alsof hij lange haren laat wapperen."

Onderstaand dan een aantal landen die wel dingen kunnen en wiens kunst je dus gewoon mag waarderen zonder jezelf ongedaan te maken.

Bij gebrek aan een Nederlands paviljoen helemaal onderaan topic onze eigen inzending. Doen we toch nog een beetje mee.

Zuid-Korea had enkel dit en dat was precies fantastisch (soms witte rook uit neus, zie foto na breek!)

Libanon was geweldig, omkering Griekse mythe van Zeus die Europa ontvoert - toelichting en beeld onderstaand

Lekker Frankrijk

Mooi Noorwegen

Geluid aan - show van deze dames helaas gemist

Zelfde vogelsoort

Olijk België

Zij kent de weg

Deze fantastische Furby

Niet te doen, vislasagne

Archiefbonus: KIRAC over Renzo Martens

De Nederlandse inzending: een weergave van onze klassestructuur die de intrinsieke gebrokenheid van de dragende onderlaag weergeeft

Sigaret voor schaal (het is ongekookte spaghetti)

Tot morgen champs

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Russische NPO wil Nederland bombarderen (II)

Al gezien, of zoals de 'Fransen' dat zeggen; une baguette s'il vous plait

@Spartacus | 28-09-23 | 08:15 | 286 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.