achtergrond

Geenstijl

Ebru Umar - Emancipatie. Vrijheid. Feminisme.

Want islam

In Iran wordt een meisje opgepakt omdat ze een filmpje online zet waarop ze danst. Onzedig. Mag niet. Haram. Want islam. 

In Nederland wordt een meisje de tv opgeparachuteerd omdat ze een hoofddoek om d’r kop heeft gewikkeld . 

Emancipatie. Vrijheid. Feminisme. Want islam.

En na dertien jaar ageren over die kuttekoppen van de islam die zich onderwerpen aan hun man, hun profeet de sprookjesfiguur en het geweld van godsdienst jegens vrouwen, ben ik het zat. Zat dat hún vrijheid om zichzelf te ondergeschikt te maken als vrouw, vóór mijn vrijheid van gelijkwaardigheid gaat. Zat dat gelijkheid en gelijkwaardigheid van vrouwen, gezien wordt als onderhandelbaar. Zat dat Shula Rijxman (NPO) en co van RTL menen dat die hoofddoek in mijn gezicht geworpen moet worden alsof het borsten op een pornozender zijn. Want hoezo zijn blote borsten op prime time tv verboden en een hoofddoek bon ton? En kom nou niet aanzetten met zedigheid. De Nederlandse man weet best wanneer borsten off limits zijn maar blijkbaar heeft de moslimversie van de man een herinnering in de vorm va een kopvod nodig wanneer hij van een vrouw moet afblijven.

\

Prima dat die wijven ervoor kiezen om zich in te pakken voor mannen maar waarom moet dat gepromoot worden? Waarom moet het toegejuicht worden? Hoe kan het dat journalistiek Nederland alleen maar bestaat uit juichaapjes die opspringen omdat een meisje met een hoofddoek (o en een miljoen volgers op instagram - seriously, miljarden mensen geloven in  een God of Allah, dat wil niet zeggen dat ze gelijk hebben of gehoord  hoeven te worden!) ‘lifestyle expert’ op tv wordt?

Hoe kan het dat daar  geen enkele normale kritiek over te lezen is? Of het wel wenselijk is dat via tv Nederland gebrainwasht wordt dat een hoofddoek ’normaal’ is. Hoe kan het dat Nederlandse waarden en normen opzij geschoven worden voor geïmporteerde vrouwenonderdrukking?

Dat het bij RTL gebeurt in de vorm van ene Ruba Zai, die het normaal vindt om bij  Nederlandse temperaturen van 30 graden haar hoofd en nek in te wikkelen (ik snap dat  ze er best wat kilo’s af wil hebben maar ik zou toch elders op het lichaam beginnen met wikkelen), heeft ongetwijfeld te maken met kijkcijfers.

Ook moslims kijken tv en moeten Unilever-producten kopen. Maar dat doen ze ook zonder dat zo’n hoofddoek het beeld vervuilt. En make-up kopen ze ook al. Heus. Wij vrouwen shoppen álles, als het maar blingt.

Er wordt ons opgedrongen dat de hoofddoek bij het Nederlandse landschap hoort. Quod non. Dat de gelovige zijn plek behoudt in onze Nederlandse samenleving, is een feit. Je kunt gekkies niet verbieden gek te zijn. Maar dat hun uitingen van waanzin niet alleen getolereerd worden maar gepromoot, hangt me de keel uit. Met mij nog miljoenen andere Nederlanders, waaronder ontelbare moslims ook.

Als geen ander zou Nederland moeten weten wat de definitie van kolonialiseren is. Desondanks is de keiharde waarheid dat er nog eerder een verbod op dansende vrouwen zal komen, dan dat er een bestuurder opstaat die zijn bek opentrekt en zegt: “Leuk die diversiteit, inclusiviteit en vooruit dan, zelfs kijkcijfers maar de kolonialisering van Nederland door de islam gaat niet, never ever nooit niet gebeuren’.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.