Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Oom Trump komt zijn NAVO-geld terughalen

De oranje aap komt weer eens wat borden uit de Europese porseleinkast flikkeren tijdens de NAVO-top. Donald Trump is in Brussel. 

Social

En Donald komt zijn geld halen. Europa heeft jarenlang voor een dubbeltje op de eerste NAVO-rang gezeten en nu puntje bij paaltje komt staan de kommaneukers in de rij om Trump erop te wijzen dat 2 procent slechts een richtlijn was, dat we tot 2024 hebben om die te halen, dat defensie-investeringen niets met handelsbarrières te maken hebben (hoezo niet?), dat het überhaupt niet gaat om NAVO-contributie en dat Europa toch ook heeft meegedaan aan de NAVO-aanval op Afghanistan. Vingerwapperen tegen het land waar je de afgelopen 75 jaar van afhankelijk bent geweest voor je vrede & veiligheid. Wie is hier nou eigenlijk de onbeschofte vlerk?

Is wel zo

Social

Reaguursels

Inloggen

Tutanchamon | 11-07-18 | 20:37
vandaag dreigde Trump al uit de NAVO te stappen tenzij iedereen NU die 2% gaat halen. Dus weer een overeenkomst die door Trump de prullenmand ingetieft wordt.
ik zeg dan inderdaad, laat de VS lekker uit de NAVO stappen (en dan ook meteen uit de VN veiligheidsraad) en ook uit de WTO waar hij toch ook al uit wil.
Maar dan ook geen huilie doen als hij straks bijna iedere militaire basis in deze regio moet ontruimen en de VS zonder handelsovereenkomsten met de rest van de wereld blijft zitten.

Europa wordt dan gedwongen om zelf een leger samen te stellen maar is dan ook niet meer gebonden aan de nukken van een of ander verwend kind met een te klein pikkie.

Flatulent | 12-07-18 | 12:35

Optiefen uit de navo piepen ze anders. Zo ook mevr mutti a-dolf merkel.

repu077 | 12-07-18 | 12:32

Hij heeft groot gelijk.
Het wordt gvd een keer tijd dat Europa z'n eigen broek ophoudt.
Als Nederland en Duitsland gewoon 2% GDP uitgeven aan defensie is het Rusland probleem opgelost. Russische aggressie is geheel te wijten aan Europa's totale gebrek daaraan.

lieverdeauddanreaud | 12-07-18 | 02:17

En hebben ze Trump al verteld sinds de Russen S400 raketten in Koningsberg (die andere naam is me te moeilijk) hebben gezet het luchtruim van het voormalige warschaupact in feite een NO GO zone is geworden voor gevechtstoestellen en daar wil hij zijn luchtmacht gaan neerzetten., veel plezier.

Umberto die trotzoni | 11-07-18 | 20:40

Trump heeft gewoon volledig gelijk.
Stank voor dank.
Hij weet precies wie hij moet aanpakken, uiteindelijk is de ERT globalisten unie de communisten bende EU straks de lul.
ten goede van de bevolking van Europa.
hoe langer we onderdrukt worden door de EU, des te meer men ertegenin gaat, het zal wel nog even duren niet ten gunste van de bevolkingen...

Rene046 | 11-07-18 | 20:38

Trump heeft daar gewoon gelijk. Dit willen de haters niet horen of zien. Sterker nog: door de blinde haar zien of horen ze niets behalve dat alles bij voorbaat kansloos en fout is. Maar Trump is niet gekozen door Turken, door Zwitsers, Duitsers of door Polen of Chinezen. Hij is gekozen door Amerikanen. En wat doe je als President: proberen te doen wat het best eis voor JOUW land. In de ogen van de EU is nationalisme en opkomen voor je eigen land of volk vies, verwerpelijk en ziek. Maar Trump houdt de VN en EU slechts een spiegel voor en handelt daar naar in het belang van ZIJN land en volk en daar gaat het om. Dat dit ons treft en dat dit ons niet zint........ is puur en enkel egoisme/zelfzucht. Stop met janken. Kijk in die spiegel. Verwerp niet alles dat nationalistisch is. Jha er zijn verschillen in cultuur. Als je dat ziet of erkent ben je niet meteen een Nazi. Doe PRECIES dat wat je in je eigen huishouden zou doen: baas over eigen geld, over je eigen gezin en je eigen muren. Vertaal dat in het groot en alles waar de EU voor staat is in strijd met de normen en waarden en voorwaarden en gevolgen die je voor je eigen gezin stelt. Dan: iets wat je je zelf of je jezelf of eigen gezin niet aan wilt doen moet je ook een ander in je buurt of straat of stad niet aandoen. Nexit. Hoeveel miljard het ook kost. Vele honderden jaren redden we ons prima. Al meer dan tien jaar stromen de miljarden van Noord naar Zuid. Wil je dit je kinderen blijven aandoen, stem dan pro-EU. Al kost het beleid van Trump me duizenden € per jaar.............. jammer dan. Hij komt op voor zijn kiezers en ik geef hem 100% gelijk. Kwestie van principes. En als je zelf in de spiegel kijkt......... dan ben jij precies hetzelfde.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 20:25

Trump zou pas echt beroerd worden als we die 2% gaan halen door alleen europse wapens en diensten af te nemen en niet meer die yanken meuk.

Umberto die trotzoni | 11-07-18 | 20:04 | 1

We halen die 2% niet doordat de JFS's jaren te laat worden afgeleverd. Kunnen wij ook niets aan doen.
Er zijn trouwens talloze manieren om die 2% te halen, bijvoorbeeld door meer politie en ME taken over te hevelen naar defensie, en noodhulp uit te voeren als onderdeel van een vredes-missie.

W_F | 11-07-18 | 20:27

@Ardberg
Haha... Trump ons nodig hebben? Nou stel je eens voor dat the Donald zijn militaire materieel en zijn hele hebben en houwe terug trekt uit ... laten we zeggen het "wir schaffen das, land van mutti". Es zien wie, wie dan nodig heeft. Zover zie ik ook nog komen, ook nog. 35.000 langs de eu grens gelegerde militaire manschappen terug naar moeders de vrouw. Dan kan islamkip Merkel miepen met de vraag: "schaffen wir das jetzt noch?"

Paaldanseres | 11-07-18 | 18:48 | 9

@Mart6037 | 11-07-18 | 20:12
De Amerikaanse militaire aanwezigheid is en was een strategisch belang van de VS, zoals Umberto hierboven al uitlegt. Dat was het direct na WO II en was het helemaal tot 1989. Onze wensen hebben daar niets mee van doen. En nee, wij leggen geen rekening van 0,5% van ons BNP neer bij de VS belastingbetaler, als wij 1,5% van het BNP uitgeven aan defensie.

Stormageddon | 11-07-18 | 21:43

Trump trekt helemaal niets terug uit bijv. Duitsland, daar zit veel te veel belang bij voor de VS. Moet je kijken wat er allemaal zit en hoe belangrijk dat als een soort spin in het web van strijdkrachten is.

Hauptquartier der US-Gesamtstreitkräfte für den Aufgabenbereich Europa (EUCOM) – Stuttgart-Vaihingen

Hauptquartier der Sondereinsatzkräfte des EUCOM (SOCEUR) – Stuttgart-Vaihingen

Hauptquartier der US-Gesamtstreitkräfte für den Aufgabenbereich Afrika (AFRICOM) – Stuttgart-Möhringen

Hauptquartier der US-Heeresstreitkräfte in Europa (US Army Europe, USAREUR) – Wiesbaden-Erbenheim

Hauptquartier der US-Luftwaffe in Europa (United States Air Forces in Europe, USAFE) – Ramstein

Hauptquartier der US-Marineinfanterie in Europa (United States Marine Corps Forces Europe, USMARFOREUR) – Böblingen

NATO Air Base Geilenkirchen (Standort der AWACS-Flugzeuge) – Geilenkirchen

Landstuhl Regional Medical Center, LRMC (Lazarett der US-Heeresstreitkräfte) – Landstuhl

Nou kijk eens hoe vaak de VS daar bezig is. Terugtrekken? Waar laten ze dan al die bases?
Bron: de.wikipedia.org/wiki/Ausl%C3%A4ndisc...

Als de Amerikanen dát allemaal zouden willen opgeven, dát zou inderdaad de Amerikaanse belastingbetaler mogen betalen, want geen NATO-lid doet daaraan mee.

Overigens is president Trump een buitengewoon onbeschofte hork, die nu eens dit dan weer dat zegt en zo probeert zijn tegenstanders in de war te brengen.

NAVO topman had tijdens dat ontbijt trouwens zijn eigen taal moeten gebruiken, dan had hij minder geschutterd. Hoezo moet je die Amerikaanse president in het Engels benaderen. Je laten uitkafferen en schijterig amper iets terugzeggen? Gaat de NAVO trouwens over de gasdeals van Duitsland? Flikker op zeg!

Mondiaal de VS sanctioneren, dát zouden we moeten doen. Maar dat is slecht voor de handel van de 1%. Dus niet.

Dat gevreet moeten ze trouwens afschaffen. Zelf ergens ontbijten en dan praten met koffie, thee of water erbij. Idem voor die diners. Ja, kutsmoes van die ongedwongen sfeer of zo?

Uiteindelijk is die NAVO in de eerste plaats de politiedienst ten bate van de VS zelf. Wat hebben wij bijv. in Afghanistan te zoeken? De Amerikanen hebben daar de boel in de zeventiger jaren zelf in de hens gestoken. Laat ze het zelf oplossen.
Waarvan acte. Evocatus

Evocatus | 11-07-18 | 23:56

Amerika zal zich denk ik niet snel terugtrekken. Niet dat het terugroepen van mens en materieel zoveel kost. Des te meer kost het om de puinhopen die waarschijnlijk daarna ontstaan op te ruimen. Europeanen hebben een grote mond maar zijn militair gezien niet echt capabel. Dus ik hoop ook van harte dat Amerika blijft.

Mart6037 | 12-07-18 | 08:15
▼ 6 antwoorden verborgen

Merkel neemt dus gas uit Rusland , Rutte zegt wij doen hetzelfde als Merkel.
Ik dacht dat wij geen Russisch gas konden gebruiken, want dat alle machines omgebouwd moesten worden.
Ga me dus niet vertellen dat Rutte weer aan het liegen was, want we gebruiken het gewoon.

gato | 11-07-18 | 18:44 | 2

Al sinds de aanleg van Nordstream 1 door NL onderneming Nacap. NL = mede-aandeelhouder van Nordstream en verkocht al sinds de 60-er jaren Gronings aardgas aan de Russen tegen krankzinnig lage prijzen. Sinds begin 2010 importeren wij gas via de pijpleiding St. Petersburg-Lubmin > naat de gasrotonde in Slochteren voor export naar België,Engeland en Frankrijk.

Eendragtmaaktmagt | 11-07-18 | 19:42

Ja, al het gesodemieter van de geopolitiek draait grotendeels om de olie- en gaspijpen, mondiaal gezien. President Trump ziet Nordstream niet zitten, want energie aan Europa leveren door Amerika, dat vindt hij een veel fijner idee.
Hoop echt dat we ooit autarkisch worden op energiegebied. Niks van Amerika kopen, niks van Rusland kopen en tegen de Araben zeggeb: Olieman, vandaag niet meer en nooit meer (Vrij naar Wim Kan)
Toedels en alle poet houden we binnen voor onszelf. Evocatus

Evocatus | 12-07-18 | 00:12

Denk eens na mensen... waarom wil Trump zo graag dat wij in Europa per direct en niet in de loop van de komende 6 jaar zoals toegezegd meer geld gaan investeren in ons eigen defensieapparaat?
Antwoord: Omdat zijn kiezers die wapens maken en hij straks herkozen moet worden. Vorige presidenten begonnen vaak een oorlog rond deze periode maar Noord-Korea doet opeens lief dus moet hij iets anders bedenken om de wapenindustrie een impuls te geven. We geven al miljarden meer uit aan defensie, maar een extra mega miljardeninvestering in de Amerikaanse wapenhandel levert ontzettend veel banen op voor die nationalitische conservativo's in de States die op ome Donald stemmen. Gelukkig heeft Trump ons een stuk vaker nodig dan wij hem dus zal het zo'n vaart allemaal niet lopen.

Ardbeg | 11-07-18 | 18:37 | 3

Kan men in het geweldige Europa nog geeneens zelf wapens maken dan? Dan hebben we Amerika nog harder nodig dan we dachten.

Mart6037 | 11-07-18 | 19:02

Grappig Trump heeft ons totaal niet nodig.. en afgelopen jaar 2x in de states geweest in verschillende staten.De Trump stemmer was de normale Amerikaan.Hillary stemmers de wezenlozen in Cali vooral

Lilia2 | 11-07-18 | 21:06

Europa kan heel goed wapens maken, maak je maar geen zorgen hoor. De F35 was alleen te duur om alleen te maken. (Voor zowel als VS als wij).

sc00p | 12-07-18 | 00:25

Mijn werkdag op kantoor vandaag was stress en allesbehalve positief. Maar dit nieuws maakt mijn hele dag toch weer het aanzien waard en geeft vooral een goed gevoel. youtu.be/IbUp60CYkDE
HEERLIJK.... wat een baas. Ff zeggen waar het op staat. #MAGA

Paaldanseres | 11-07-18 | 18:34 | 1

Zeggen waar het op staat? Haha.
Maar het slaat negens op en daar gaat het om.
Wat een baas? Neuh, wat een dwaas!
Dans vrolijk verder. Evocatus

Evocatus | 12-07-18 | 00:00

Waarom moet die sukkel alles 2 keer zeggen? Ben de laatste tijd wat over Trumps spraak aan het lezen.
Hij zegt bijna alles 2 keer, omdat 'ie anders niets te zeggen heeft. En hij vermijdt moeilijke woorden ook.

Friepeltje | 11-07-18 | 17:57 | 3

Zodat jij het ook begrijpt.

En? begrijp je het?

Rest In Privacy | 11-07-18 | 18:11

Precies wat je zegt. Hij praat in kreten en gaat nooit diep op materie in. Als je het vervolgens twee keer zegt valt het wat minder op dat hij eigenlijk vrij weinig uitkraamt.

Ardbeg | 11-07-18 | 18:38

Amerikanen zeggen alles tig keer. Blijven steeds maar in herhaling vallen, wij Nederlanders snappen iets gewoon als het 1x gezegd is, een Amerikaan heeft tig herhalingen nodig.

ikhebdeultiemezolder | 11-07-18 | 19:33

En wie heeft na dit thee kransje een gesprek met Putin Juist.....
Dat word dus een nieuw megaverbond waarin Engeland Rusland en Amerika zich gaan wapenen tegen de ongekoze dictators van de EU

zoefff3 | 11-07-18 | 17:05 | 3

De gealieerden Eigenlijk WO2 all over.. again

zoefff3 | 11-07-18 | 17:27

Je kan niet de oorlog verklaren aan de EU en de EU kan ook aan niemand de oorlog verklaren. Je moet dan toch echt de oorlog verklaren aan gekozen leiders van Europese landen.

Ardbeg | 11-07-18 | 18:40

Haha wat een prachtcomment. De EU zijn dictators en Rusland is goed 😂 De VS en Engeland draaien wel weer bij.

sc00p | 12-07-18 | 00:23

eendragtmaaktmagt heeft kennelijk op een linkse school gezeten voor zijn visie op de VS. Feit is dat de staten veel onderlinge verschillen hebben. Het zijn vooral de zuidelijke staten die het totaalbeeld vertroebelen. Zou je die niet meetellen, zou Amerika een beschaafd en prettig land zijn. Aldus Maarten van Rossem.

marjen | 11-07-18 | 16:51 | 2

Tja Maarten van Rossem, mijn zoon heeft college gehad van hem en was niet erg onder de indruk van zijn colleges.

gato | 11-07-18 | 19:18

Van Rossem zal meer weten over Amerika dat jouw zoon als student. Ik vind zijn lezingen zeer leuk en interessant.

marjen | 11-07-18 | 20:20

Trump heeft hier gewoon volledig gelijk. Er ligt een afspraak dat per jaar 2 % van GDP wordt besteed aan Defensie. Veel Europese landen hebben die afspraak gedag gezegd toen de Sovjet Unie en de muur in elkaar stortten.
Wij waren zelfs begin jaren 90 niet in staat om, als Europa, zelfstandig een militaire operatie uit te voeren. Zonder de hulp van de VS was het bv niet mogelijk geweest om in te grijpen in het voormalig Joegoslavië. De VS pakten daar ongeveer 50 % van de lasten, het was genant om te zien.
Nadien is het niet veel beter gegaan in Europa. Veel landen hebben hun defensie volledig uitgekleed, er is vrij weinig meer van over. In Nederland is nog slechts 30 % van het niveau van begin jaren 90 over, de rest is wegbezuinigd.

Om het anders te stellen, Trump is nog netjes. Hij vraagt om het respecteren van de afspraken, de anderen weigeren. Hij had ook kunnen vragen om het bijlappen van al het geld dat Europa de afgelopen decennia onder de 2 % heeft gezeten. Dan praat je dus over vele miljarden die Nederland bij zou moeten lappen.

Dat men nu weer gaat praten over de EU defensie is begrijpelijk. Politici denken op die manier onder de 2 % afspraak uit te kunnen komen. Enig nadeel is dat we, als Europa, totaal niet in staat zijn om gecompliceerde operaties uit te voeren. Voor vrijwel alles (communicatie, command & control etc) hebben we nog steeds de VS nodig.
Oftewel, het is puur opportunisme om te zeggen: 'dan doen we het zelf wel'

mambo43 | 11-07-18 | 16:51 | 6

U bedoelt het voormalig Joegoslavië, waar Bill Clinton Servië kapot bombardeerde en en passant een moslimstaat stichtte. Hadden we ons NIET mee moeten bemoeien.

Arachne | 11-07-18 | 23:58

Trump schreeuwt maar wat om te dreigen, dat moet je echt doen tegen diegenen die je vrienden willen zijn. Ja, hoor prima politiek. Vond het prima dat Rutte kortgeleden hem ondebrak tijdens weer het bekende zwateltje, door het niet met hem eens te zijn. Eiondelijk ruttelt onze premier wat goeds.

HOE die twee procent berekend wordt dáárover heeft hij het niet. Wát tel je aan wélke soorten strijdkrachten mee qua investeringen. Doen alle landen dat op dezelfde manier?

Zijn de Griekse strijdkrachten te vergelijken met de NLse of de Duits of Franse? Lijkt mij niet, hoor. Evocatus

Evocatus | 12-07-18 | 00:05

@Arachne | 11-07-18 | 23:58
Juistem! Evocatus

Evocatus | 12-07-18 | 00:15
▼ 3 antwoorden verborgen

De EU landen zitten nog lang niet op een lijn,hoe wil je dan een EU leger op een lijn krijgen?

Rest In Privacy | 11-07-18 | 16:22 | 3

Dat gaat een stuk gemakkelijker. De meesten zitten al in een gelijkwaardige commandostructuur dus da's een kwestie van poppetjes verplaatsen en hier en daar verantwoordelijk verleggen. Bewapenen zie ik als een groter probleem. Maar wel goed voor de economie natuurlijk.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 16:26

@De Koreaanse Slet Dat gaat makkelijk? Lijkt me een kansloos leger. Voordat je ook maar iets kan heb je toestemming van ALLE lidstaten nodig.. Lijkt me een onzinnig idee.

SuqMadiq | 11-07-18 | 17:40

Sletje, wat ben je weer naïef, unglaublich.

kempenaer | 11-07-18 | 20:06

Beter een goede buur dan een verre vriend

CleaudeSacke | 11-07-18 | 15:32

De Trumpaloompa’s en MAGA juichaapjes in de panelen vergeten 1 ding. Zij wonen niet in Amerika. Trump dient niet de Europese of Nederlandse belangen (de vraag is ook of hij de Amerikaanse belangen wel dient, maar goed... da’s een andere discussie). Hij geeft geen fuck om Europa. Alleen als hij ergens een golfbaan bezit.

En Merkel afzeken is leuk en dat mens moet ook hoognodig worden vervangen, maar dat gaat niks veranderen aan de Duitse Außenpolitik. Het verbale geweld van the Donald klinkt Berlijn (en Brussel) stiekem als muziek in de oren. Als hij de NAVO wil opblazen (en Donald houdt niet van multilaterale verdragen, dat is wel gebleken) dan willen ze hem heus een handje helpen. Duitsland wil al veel langer een Europees leger. Liefst buiten Brussel om, maar als het toevallig past in het plaatje van Juncker, Timmermans, Tusk en Verhofstadt, dan is een EU leger ook heus een optie voor Duitsland.
Kortom: als Trump de NAVO Bondgenoten teveel tergt, dan komt een EU leger alleen maar dichterbij. Daar zit ik eigenlijk helemaal niet op te wachten. Noch een uitgebreide Bundeswehr, noch een EU leger.
www.elsevierweekblad.nl/americandream...
www.hpdetijd.nl/2017-05-26/duitsland-...
jdreport.com/eu-leger-de-maak-nederla...

Stormageddon | 11-07-18 | 15:17 | 8

Ze hebben die keuze zeker wel. En wat betreft die samenwerking met de Nederlandse marine, die is vooral een Nederlandse bezuiniging. Britten hebben ons niet nodig.
Nog even afgezien van het feit dat de Britse strijdkrachten in principe onder bevel staan van de kroon, niet van het parlement van de UK. En dat heeft weer te maken met het feit dat het Britse leger ook de dependecies en een deel van de dominions moet beschermen, die geen deel van de EU zijn maar wel onder de Britse kroon vallen.
Die last gaat een Europees leger niet op zich nemen.

Stormageddon | 11-07-18 | 16:36

De EU kan beter desintegreren, dan is een EU leger ook gelijk van de baan.
Volidoten die dat wensen.
De VS en Rusland zijn nodig om de Moffen klein te houden, want de Mof is net een moslim, die wil altijd expansie en hegemonie ten koste van anderen.

kempenaer | 11-07-18 | 20:04

Voor alle duidelijkheid, volidioten die een EU-leger wensen...

kempenaer | 11-07-18 | 20:05
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik hoor net van Trump dat Duitsland zo’n goeie olie en gasdeal heeft gemaakt met Rusland.
Waarom moeten wij dan van het gas af?

BosrandDirk | 11-07-18 | 15:03 | 2

Is dan ook totaal ridicuul. Nederland emissieloos; hoe krankzinnig kun je het bedenken. Terwijl Duitsland gewoon gas verstookt voor haar energie-behoefte gaat Nederland elk huishouden twee keer zo duur maken, omdat er geen walmpje meer mag opstijgen uit deze delta.
Intussen moeten we de NAVO maar gewoon handhaven denk ik. Die VS paraplu hebben we nog wel even nodig. Je weet niet wat voor rare plannen China zou kunnen smeden. Daarom zou het goed zijn als Rusland bij de NAVO komt.

marjen | 11-07-18 | 15:18

Omdat voor Duitsland gas een factor 10 scheelt ten opzichte van steenkool en bruinkool. Dus met gas gaan zij hun klimaatdoelen halen.
Wij moeten ook helemaal niet van het gas af, maar wel van onze eigen Groningse reserves, om hele andere redenen. De gedachte is nu (wellicht ten onrechte) dat we dan beter helemaal van het gas af kunnen en dan ook niet meer van buitenlands gas afhankelijk zijn.
Valt iets voor te zeggen, maar de het is een wankel argumentje. Maar goed, reken maar dat de Gasunie een dikke vinger in de pap heeft bij het Nordstream project, dus ongeacht of Nederland gasloos wordt, aan de gashandel blijven we verdienen. En dat is natuurlijk voor elke dealer het allerbeste: nooit verslaafd zijn aan je eigen handelswaar. Of het nu coke, gas, crystal meth, olie of KFC is.

Stormageddon | 11-07-18 | 15:32

De hele reaguurdersfamilie is weer eens zwaar onder de indruk van Trumps bullebakkerij. Wat aangezien wordt voor daadkracht. Voor mannelijkheid, voor eerlijkheid of weet ik wat voor dom argument nog meer. Trump zou de problemen benoemen, man en paard, nee daar hebben die EU lafbekken geen weerwoord op.

De werkelijkheid is dat Trump een lege zak hooi is. Dat aantrappen tegen de "elite" is een trucje van hem om de domme massa mee te krijgen. En dat lukt, helaas. Lompheid spreekt altijd een deel van het electoraat aan. Het deel dat niet kan nadenken dan.

Het enige positieve aan zijn gedrag is dat de EU misschien eindelijk eens ernst maakt met zijn eigen defensie en meer gaat uitgeven aan een defensie die zich kan meten met die van Rusland en die van de VS en die van China.

Kennelijk is "to carry a big stick" nog altijd belangrijker dan "to speak softly".

Beste_Landgenoten | 11-07-18 | 14:39 | 16

Ach bestelandgenoten, ga jij maar lekker met zuiplap Juncker softly babbelen.
Socialisme heeft zwakheid gecreëerd en daar plukt Europa nu de wrange vruchten van.
Trump, Orban, Kurz, Poetin zijn leider die er toe doen.
Verhoftand, Tusk, Merkel en Juncker zijn sneu en pathetisch. Slappe aftreksels van wat een politiek leider moet zijn.

kempenaer | 11-07-18 | 19:57

Heel veel achterlijke malloten met stemrecht inderdaad, volledig mee eens. En die stemmen op Merkel, Pechtold, Klaver, etc, etc.
En kijk naar de puinhopen die socialistisch en liberaal links op dit continent hebben veroorzaakt.

kempenaer | 11-07-18 | 20:00

Blinde haat tegen een gekozen president die WEL voor zijn eigen land op komt. De domme massa en de lege zak hooi ........ dat ben jij. Om deze wereld iets leuker te maken is er meer nodig dan een PVDA/CDA/VVD/GL of D66. Maar hier uithuilen mag natuurlijk. No problem.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 20:32
▼ 13 antwoorden verborgen

Gewoon zo snel mogelijk de VS ditchen. Donald Trump geeft ons een excuus wat we anders nooit zouden hebben. Rusland is helemaal geen gevaar voor Europa, grootste bullshit en de VS geeft echt niet zoveel uit aan zijn leger puur om ons te beschermen voor Putin. De VS heeft een aanvalsleger dat over de hele wereld opereert, het lijkt mij best eens interessant om te kijken hoeveel de VS jaarlijks kwijt is aan basissen in Europe en Europese veiligheid, want volgens mij halen ze dan ook die 2% niet als we alle oorlogen die ze zelf starten eraf trekken en natuurlijk het feit dat ze ook nog een heleboel troepen gewoon in het Midden-Oosten of Zuid Korea hebben zitten. Ook om ons te beschermen tegen Rusland zeker?

Laat me niet lachen, mocht Europa oorlog krijgen met Rusland dan winnen we dat zonder de VS ook makkelijk. Europa is gewoon sterk genoeg en heeft daarnaast vergeleken met Rusland een gigantische economische macht en grotere bevolking. Geld, mankracht en technologie zijn de belangrijkste benodigdheden voor oorlog. Europa is in alles beter dan Rusland, ik durf zelfs te stellen dat de VS een verenigd Europa er zelfs niet onder zouden kunnen krijgen. Misschien zouden er eerst wat tegenslagen zijn, maar als het Europese industriële complex en de bevolking gemobiliseerd zou worden dan zou het gewoon kansloos zijn. Net als dat de VS voor de wereldoorlogen vrij pacifistisch was en geen groot leger had, doordat ze het geld, de manschappen en de technologie hadden konden ze de rest er gewoon uit produceren.

Natuurlijk weet iedereen dit en is de NAVO compleet overbodig zodra er een EU samenwerkingsverband zou komen. Ik stel mij dan ook niet voor dat ze zich zo makkelijk onder druk laten zetten door die sinaasappel uit de VS.

Swami4 | 11-07-18 | 14:25 | 6

Europa sterk genoeg hahaha im krijg buikpijn van het lachen
Binnen 24 uur behoren we tot Rusland

Lilia2 | 11-07-18 | 21:10

@swami
Verdiep je eens in het effect van zeeblokkades door de eeuwen heen, gericht tegen het Europese continent en vraag je nog eens af hoe sterk Europa/EU dan nog is.
De laatste blokkade was zó effectief dat we nog dagelijks worden bestookt met oorlogspropaganda om de effecten te versluieren.

kindapaas | 11-07-18 | 22:32

@Lilia2 | 11-07-18 | 21:10 |
"Binnen 24 uur behoren we tot Rusland'

en het nut daarvan voor Rusland is?
Bij voorbaat dank, Evocatus

Evocatus | 12-07-18 | 00:20
▼ 3 antwoorden verborgen

fan van trump of niet, pro rusland of niet, maar de rest vd wereld lacht de EU uit . Door verschillende factoren wordt vrede en stabiliteit in de wereld bedreigd, maar dat zooitje dat ons continent (moet??) verdedigen is een zielloos, tandenloos en dolend zooitje bij elkaar; merkel macron mogherini rutten may. Lafbekken met vieze dubbele stiekeme agendas

gelachewoar | 11-07-18 | 14:18 | 3
-weggejorist-
Ditlandisstuk | 11-07-18 | 14:23

Die vieze stiekeme agenda's zijn de enige agenda's die ze dienen... en het volk volgt maar blind.. onvoorstelbaar... volledig gehersenspoeld.

Ton8695 | 11-07-18 | 14:24

Maar desondanks doen zowel Trump als Poetin hun best om de EU uit te schakelen. Waarom zou dat dan zijn, als de EU zo'n slap zooitje bijelkaar zou zijn?

Beste_Landgenoten | 11-07-18 | 14:32

Over dat Nordstream project van Duitsland en Rusland: de O-Europese EU-landen zij daar pislink over. Zij zijn bang dat Rusland hen iets aandoet, al dan niet terecht (maar gelet op hun geschiedenis is de angst voorstelbaar). Duitsland wil echter dat gas per se en gaat in de Oostzee een pijpleiding graven voor 10 miljard euro onder leiding van hun oud-bondskanselier, zodat ze de O-Europese EU-landen kan overslaan met de gastoevoer. Dit ondanks herhaalde klachten van deze Oost-Europese EU-landen hierover. Maar Duitsland zet het tóch door.

En dit is dus die eensgezinde EU dat samen een leger moet gaan maken? Succes!

Rest In Privacy | 11-07-18 | 14:18 | 1

Meme enz: Polen,Oekraïne maar ook WitRusland perssen ons,maar ook de Russen af mbt de gasdoorvoer. DE,NL,BE,F en ook in mindere mate GB zijn afhankelijk van Russisch aardgas,al decennia en tevens aandeelhouder van Nordstream. Zeer eensgezind en samen vormen zij de grootste economiën van de EU/Europa. Dat EU leger komt er gegarandeerd.
Bye bye Trumpie!

Eendragtmaaktmagt | 11-07-18 | 15:59

Dikke dombo's, een goed doel zou zijn de uitgaven te verminderen. Iedereen onder de 1% en dan is met alleen het overgebleven budget uit Murica al ieder kind naar school te sturen en wereldhonger de wereld uit te helpen.

Artan83 | 11-07-18 | 14:05

Het is toch van de gekke, wij aan de waterpompen en Merkel neemt gewoon gas uit Rusland, volgens Trump.

gato | 11-07-18 | 14:01 | 2

Wat heb je liever? Waterpompen of afhankelijkheid van Rusland?

Ardbeg | 11-07-18 | 18:29

Liever gas en olie uit Rusland en uit het Midden-Oosten. En kolen uit de VS.
Steek die warmtepompen maar diep weg. Idioten die dat opdringen.

kempenaer | 11-07-18 | 19:52

Enge gedachte om te lezen dat er hier zoveel "fans" zitten van die achterlijke Trump. Als je zijn doen en laten goedkeurt zit er bij jezelf toch een steekje los, die man is echt heel gevaarlijk bezig. Het is nu echt zaak om zo snel en zoveel mogelijk afstand van het reeds failliete USA te gaan nemen.

ikhebdeultiemezolder | 11-07-18 | 13:59 | 6

@ikhebhetnogniethelemaalgoedbegrepen
We krijgen zo langzaamaan duidelijk dat de voorstanders van geen handelstarieven en andere barrières, voorvechters van de goede zaak en uiterrard volkomen integer, stiekem zelf wel verkapte omgekeerde tarieven hebben: te weten Europese landbouwsubsidies, waarvan de werking vergelijkbaar is met door overcapaciteit onder de maakprijs gedumpt Chinees staal.
Landen die geen, lagere of andere landbouw- en vergelijkbare subsidies kennen zijn daardoor in het nadeel. Zoals de VS. Je hoeft geen fan te zijn maar éénzijdige selectieve waarneming op basis van negatieve emoties gaat niet helpen de ongelijke behandeling in de wereldhandel op te lossen.

kindapaas | 11-07-18 | 14:23

Marjen: lul toch niet man !" Lijdend in de wereld bedoel jij waarschijnlijk. De meeste patenten/uitvindingen komen uit Europa,niet uit de VS en China die jatten alleen onze patenten if maken er inbreuk op. Vergeet processen in de VS of China. Computertechnologie komt allemaal bij de Chinezen/Koreanen/Jappen vandaan. Vrijheid ? In Amerika? Waar 83 miljoen mensen onder de armoedegrens leven en een paar miljardairs 50% van het land in bezit hebben,waaronder Trump ? De vrijheid om op straat doodgeschoten te worden door idioten die wapens dragen op straat of door de trigger happy Politie? Mooie vrijheid is dat.

Eendragtmaaktmagt | 11-07-18 | 16:06

De VS is leidend in de wereld als het gaat om technologische ontwikkelingen en vrijheid. Boeing moet flink aan de bak voor de internationale vraag. Computertechnologie is VS. Patenten, VS leidend.
marjen | 11-07-18 | 14:06 |

Verdiep u eens in het werk van Mariana Mazzucato hoe die geroemde computertech aan de bak komt. Patenten? Vlak Israel niet uit!

Vrijheid? Laa-muh-niet-lachu. Hoe klein is het kliekje dat onderling de baan van de presidenten verdeeld en hoe sterk is de permante staat daar, want als er afwijkt dan wordt-ie vermoord of omgeturnd? Weet u nog hoe positief Trump over Poetin was? Nauwelijks aan de bak of hij deed de Russen in de ban.

Het gaat trouwens meer om de onvrijheid die ze over de wereld verspreiden. Democratie brengen noemen ze dat. Regime change, presidenten vermoorden, landen destabiliseren. Neem mevr. Clinton en Lybië als voorbeeld.
Geef mijn portie maar aan Fikkie. Evocatus

Evocatus | 12-07-18 | 00:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Weer heeft Trump het 100% goed. We gaan niet naar de klote, we zijn reeds naar de klote. Thanks to linksch mensch

GetOffMyWify | 11-07-18 | 13:56 | 3

+10

Ton8695 | 11-07-18 | 14:20

Daarom hebben we ook al een halve eeuw rechtse regeringen. Thanks to linsch mensch.

Ardbeg | 11-07-18 | 18:30

Socialisme kweekt en cultiveert zwakheid en zieligheid.
Dat je land er van degenereert hoeft dan ook niet te verbazen.

kempenaer | 11-07-18 | 19:51
-weggejorist-
Baski | 11-07-18 | 13:54 | 1

Mooie tirade van Trump tegen de NATO bobo. Een zakenman aan het woord. Schop ze voor hun ballen met hun laffe praatjes. Haal die Amerikaanse soldaten maar weg uit Europa. De EU/Nato wil zich graag gedragen als een grote jongen, laat ze dat maar waarmaken...

Goedzo | 11-07-18 | 13:45 | 1

Dat zal wel moeten inderdaad. Ben je je ook bewust van de gevolgen voor jou zelf?

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 13:50

Voor het ongetrainde oog komt hij stoer over ieder ander ziet dat hij hier zwaar aan het bluffen is (vermijdt consequent oogcontact). De NAVO is opgericht om Europa uit de Russische (Sovjet) invloedssfeer te houden en dus de Amerikaanse belangen te dienen. De VS heeft Europa ook genaaid bij Bretton Woods. Dat ze dus op papier meer betalen is dus alleen maar eerlijk. Ze kunnen ook besluiten het niet te doen maar daar hebben ze alleen zichzelf mee.

koter | 11-07-18 | 13:30 | 10

Als je de European Economic Area pakt heb je genoeg leverage. Zwitserland zal neutraal willen blijven, Finland en Zweden waarschijnlijk ook en de rest doet mee denk ik. Heb je toch een aardig defensief legertje.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 15:20

marjen | 11-07-18 | 13:44

Dat is mijn punt niet. Punt is dat hij niet moet doen alsof de NAVO bestaat uit de goedheid van de VS. Het is vooral eigenbelang. Betaalt hij nu niet die 4% BNP dan betaalt hij in het alternatieve scenario veel meer. Dat Europa militair zo afhankelijk is van de VS zou in principe iets goeds moeten zijn vanuit Amerikaans oogpunt. Geeft toch aan dat het daar intern niet goed gaat. Dat de VS iets meer betaald is alleen maar eerlijk gezien de dollar de reserve munt is op hun eigen initiatief. Hierdoor zijn ze monetaire extreem machtig. Één Europees leger gaat er waarschijnlijk nooit komen. Daarvoor zijn de onderlinge verschillen te groot alsook het wantrouwen. Veel landen willen absoluut niet dat Duitsland een te grote militaire capaciteit heeft (vooral Frankrijk maar bijvoorbeeld ook Polen en Griekenland). Hoe ga je dat doen met het feministische Scandinavië die sowieso een grote rol voor vrouwen willen in het leger en de knoflooklanden met hun machismo. Een aanzienlijk deel van dat leger zal uitgeschakeld zijn omdat Salvatore en Pablo alle Helene's and Agnesses hebben bezwangerd.

koter | 11-07-18 | 16:51

Dat wordt lachen zo’n Europees leger. Onder leiding van dronkelap Juncker en Verhoftand en een paar gecastreerde generaaltjes pang pang roepen. Wat een joke.
Zonder de VS is Europa een vogeltje voor de kat. Dat is triest maar waar.
Europeanen herkennen gevaar niet eens, laat staan dat ze weerbaar zijn en gevaar kunnen uitschakelen.
Europeanen willen vooral lief, aardig, tolerant, kosmopolitisch, artistiek, cultureel, verschillig en vol goede bedoelingen zijn.
Europeanen zijn decadent, verwend, zwak, slap en pathetisch.
Op een paar uitzonderingen na.
Het socialisme is hier te groot geworden en socialisme verzwakt, in de breedste zin van het woord.
Het Amerikaanse leger beschikt over ongeveer 800 militaire steunpunten in het buitenland. Daarmee zijn 95% van alle buitenlandse bases van de VS.
Succes EU, hahaha.
Niet alleen Amerika maakt in no time gehakt van die androgyne Europeaantjes, de Russen ook.
Europa moet dus langzaam gaan evolueren naar meer kracht, minder socialisme en meer autonomie en zo lang als mogelijk zowel de Amerikanen als de Russen te vriend houden.

kempenaer | 11-07-18 | 19:49
▼ 7 antwoorden verborgen

Trump noemt een paar opmerkelijke feiten waar de rest van de politieke EU grootheden niets tegen in kunnen brengen. Een klein lesje realiteitszin is wel eens een keertje nodig. De Trump doctrine maait de onnozele weg met ons mentaliteit van de rest volledig weg. Eindelijk een grote schoonmaak dankzij Trump.....
Ze zitten erbij als kleutertjes die straf krijgen van de bovenmeester.
Pijnlijk!

dijkbewaker | 11-07-18 | 13:27 | 1

Pijnlijk, want u klets, u kletst Trump na.

Die fraaie volzinnen houden in het geheel geen rekening met de manier waarop landen hun defensieinspanning berekenen.

Griekenland heeft een leger en let daarmee maar op één zaak: De Turken.
Nederland profileert zich vooral internationaal.
Engeland moet indien nodig de Falkland eilanden verdedigen.

Het zit allemaal iets gecompliceerder in elkaar, dan de losse verbale herhaalflodders van president Trump. Prima retoriek voor zijn binnenland, maar snijdt geen hout t.a.v. de NAVO-inspanningen van andere landen.

Elders in deze discussie somde ik alle buitenlandse militaire hoofdvestigingen in Duitsland op. Moet u eens kijken hoe belangrijk Duitsland voor de VS is. Dat spugen op Duitsland tegen Stoltenberg stelt niks voor, want de NAVO-baas gaat niet over de gasinkoop van Duitsland. Stoerdoenende blufpokerij, want Trump gaat zelf praten met Poetin, dat moet-ie dan ook niet doen.
Sow. Evocatus

Evocatus | 12-07-18 | 01:03

De VS heeft ons al 75 jaar geholpen voor onze veiligheid, maar wie was dan onze vijand,,??, ken er wel eentje, dat is de EU, de derde wereldoorlog van Merkel en vazallen.
Die Red Nek uit de VS hoepelt maar op, terug naar de VS, met meenemen van die 40.000 soldaten in Duitsland.

rexm | 11-07-18 | 13:27 | 2

Voor je geboren werd was de Soviet Unie de grote vijand. Zoek maar eens op "koude oorlog" op Wikipedia.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 13:32

Millenial, dat kan niet anders...

Beste_Landgenoten | 11-07-18 | 14:41

Trump wordt massaal gedemoniseerd omdat hij veel te klare taal spreekt en problemen veel te direct benoemd..
De gemiddelde politicus wil wollige taal waarmee je onder uit/afspraken uit kunt komen als je ze niet meer opportuun zijn.... hè, Rutte?
En problemen die je niet benoemd of zelfs ontkent of bagatelliseert hoef je niet op te lossen... hè, multiculti kabinetten van de laatste 30 jaar?

moitambien | 11-07-18 | 13:08 | 8

MemeMagieIsEcht | 11-07-18 | 13:30

Ik weet niet of je het doorhebt maar geen van allen zijn, voor zover ze kloppen, prestaties.

Dereguleren. Verdragen opzeggen. De Republikeinse partij een tax-hike laten bouwen en tekenen etc. Is geen werk. Dat hadden jij en ik ook makkelijk met twee vingers in de neus voor elkaar gekregen.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 13:48

Ochjee, de arme man wordt gedemoniseerd omdat hij klare taal spreekt en problemen benoemt. Je gaat het nog bijna geloven ook.

Ardbeg | 11-07-18 | 18:32

Trump doet goed werk. Dat frustreert socialistisch en liberaal links in Amerika en Europa en daar geniet ik dan weer van.

kempenaer | 11-07-18 | 19:40
▼ 5 antwoorden verborgen

DaDonald heeft gewoon een punt en alle EU leiders weten dat. EU sokpop en pantoffeldier Tusk had nog wat snedigs verzonnen als repliek op de kpmst van POTUS maar was verre van overtuigend (en dus al af). In NL is Defensie al twee decennia budgettair gebuttfucked. Dus gewoon schuiven met dat geld. Met een een halvering van graties taxpoet die men "ontwikkelingsgeld" noemt, komen we al een heel end.

Grijskijkert | 11-07-18 | 13:06

De NAVO is een US tool, overbodig en gebleken schadelijk voor de wereld.
Wij zouden daar helemaal niets aan bij moeten dragen. Als we zondig een leger moeten hebben dan een onafhankelijk van de VS, EU leger. Trump maakt zich met zijn onvoorspelbare gedrag een slechte partner..

Pieter Woerden | 11-07-18 | 12:50 | 8

MemeMagieIsEcht en anderen, mooi commentaar Dit is een mooi principe.' in geval van nood je elkaar bijstaat' is tot nu toe nooit getest. Het is wat ze zeggen dus. Wat ik wel zie is een NAVO die helemaal zijn mandaad overspeeld door Libië aan te vallen. Dat is dus wat ze doen. Het is in de praktijk dus een tool van de US.
Wat denk je er aan te hebben in geval van oorlog al je b.v.b een groot handelsconflict hebt met dezelfde staat die je zou moeten beschermen. Niemand heeft daar nog aan gedacht, omdat het voor kort onvoorstelbaar was dat de VS en de EU het tot zover zouden laten komen.
Blijf toch van mening dat de NAVO overbodig is, de grote vijand Putin een verzinsel, maar door het door ons toedoen van oplopende spanningen in de wereld inmiddels niet meer. Maar de grote onvoorspelbare, Trump gaat misschien wel zoete broodjes bakken met Putin, zijn voormalige vrienden hopeloos gedesillusioneerd achterlatend, doei NAVO.

Pieter Woerden | 11-07-18 | 14:14

Pieter Woerden | 11-07-18 | 14:14

Jawel hoor. Door de Amerikanen na 9/11.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 15:21

Sinds Woerden bij Utrecht hoort... blijf ik vreem vinden maar Pieter je hebt helemaal gelijk wat mij betreft.

Eendragtmaaktmagt | 11-07-18 | 16:18
▼ 5 antwoorden verborgen

Trump is niet lief. Maar op dit punt heeft hij gewoon gelijk.

Hoen | 11-07-18 | 12:48 | 2

Heerlijk om naar te luisteren, dat het niet erg diplomatiek is maakt het nog mooier, al die geschokte correcte mensjes.

Uw Verzekeringsadvis | 11-07-18 | 12:56

a. 2% regeling is Bullshit; er moet betaald worden voor wat nodig is
b. NAVO is niet meer nodig, de USSR is er niet meer. En andere landen platgooien is toch niet zo'n goed idee gebleken.
c. De reden dat onze "tegenstanders" zich bewapenen is omdat de US bijna de helft van de globale defensieuitgaven voor zijn rekening neemt. honderden bases hebben in het buitenland en landen die hem niet bevallen platbombardeerd.
d. Rusland heeft een kleiner defensiebudget dan b.v. Frankrijk en heeft het recentelijk verlaagd, dus wat is de bedreiging?
Fuck off Trump, bouw een muur rondom de VS en blijf er achter.

Hollandmix | 11-07-18 | 13:00

Vind Trump wel een verademing. Wat was Obama ook een mietje.

rigelstraat | 11-07-18 | 12:45 | 2

0bama's beste eigenschappen waren het zijn van mietje en zwart. De rest van deze valse horrorclown was niet zo zichtbaar achter de blinde muren van de media - en dat was heel wat minder fraai.

Jan Passant mk2 | 11-07-18 | 13:08

Helemaal mee eens, ook voor de volle honderd procent met Jan Passant mk2 overigens.

Maris v.d Hof5393 | 11-07-18 | 13:33

O, wat is deze man een zegen voor de slappe Europese welvaartscultuur.

Francieux | 11-07-18 | 12:42

De NAVO, oorspronkelijk bedoeld als verdedigings-bondgenootschap is verworden tot een agressie-bondgenootschap in dienst van USraelische belangen.

WirMachenMusik | 11-07-18 | 12:42 | 1

Mooi kortgezegd, maar daar komt het in feite wel op neer.
Toen het Warschauw-pact opgedoekt werd verloor de NAVO het bestaansrecht. Dat Warschauw-pact was trouwens opgericht als tegenwicht tegen de NAVO.
Dank u, Evocatus

Evocatus | 12-07-18 | 01:10

Trump zal vanzelf inbinden als de NAVO uit elkaar dreigt te vallen. Want dat betekent misschien ook gelijk dat Trump iedere NAVO basis binnen de EU kan gaan ontruimen en zijn militaire acties over de hele wereld voortaan vanuit de VS of een paar arabische landen (alhoewel die de laatste tijd ook steeds minder in de Amerikaanse aanwezigheid zien)

En zonder infrastructuur zullen de kosten voor de VS nog flink hoger gaan uitvallen.

Flatulent | 11-07-18 | 12:41 | 2

"Kosten hoger uitvallen". Zo denk jij jha. maar niet alles is altijd een rekensom. Sterker nog: principes mogen geld kosten. En zo denken jij en de jouwen dan weer niet. Sneu, maar het mag.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 20:37
-weggejorist-
Evocatus | 12-07-18 | 01:17

Wat spreekt die man ondubbelzinnig en krachtig. Ik snap wel dat die plucheklevers bij ons zenuwachtig worden van die man! Zij zien liever geen resultaatgerichte mensen op hun glibberpad.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 12:39 | 2
-weggejorist-
Ditlandisstuk | 11-07-18 | 12:44

Precies !

Uw Verzekeringsadvis | 11-07-18 | 12:57

Inleidende beschietingen. Trump stapt straks gewoon uit de NAVO.

En dan heeft hij half Europa smekend aan de lijn.

rigelstraat | 11-07-18 | 12:30 | 6

@ MemeMagieIsEcht | 11-07-18 | 12:37 Je zou haast zeggen dat je een Amerikaanse bot bent.

Paintertje | 11-07-18 | 12:39

MemeMagieIsEcht | 11-07-18 | 12:37
Moet ik hier serieus op ingaan? Dicht bij nul ja?

Ardbeg | 11-07-18 | 12:51

Amerika heeft Europa echt niet zo hard nodig.
Amerika heeft zijn zaakjes goed voor elkaar.
Zowel economisch, politiek als militair. En niet vergeten energie: voldoende eigen gas en olie.
Het Amerikaanse leger beschikt over ongeveer 800 militaire steunpunten in het buitenland. Daarmee zijn 95% van alle buitenlandse bases van de VS.
Dat zijn de feiten, dat is de realiteit. Deal with it.
De grote innovatieve bedrijven zijn ook grotendeels Amerikaans:
Google, Apple, Microsoft, Facebook/ instagram, Intel, IBM, Twitter, Oracle, Tesla, etc, etc.

kempenaer | 11-07-18 | 19:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Moet die dure Navo niet eens ter discussie gesteld worden? Die hele Russische dreiging zit voornamelijk in de hoofden van de Navo-deelnemers. En de Baltische staten?: je niet te veel roeren als je naast een beer ligt, en stoppen met je Russische onderdanen pesten.

Mijn klomp breekt | 11-07-18 | 12:27 | 2

We kunnen ook voorstellen om de 2% terug te brengen naar 1.5%. Maar dat levert de Amerikanen geen miljarden op dus dat gaan ze niet doen. Oorlogsvoering is een belangrijk businessmodel voor de Yanks dus daar zal en moet geld in geïnvesteerd worden. En wel nu, want straks zijn er weer nieuwe verkiezingen.

Ardbeg | 11-07-18 | 12:30

Oh ja, die Baltische staten hebben het aan zichzelf te danken.
Dus zo werkt het in jouw wereld: Als je een sterke buur hebt kan je maar beter voorover gaan bukken?

Beste_Landgenoten | 11-07-18 | 13:24
-weggejorist-
ronin1962 | 11-07-18 | 12:25 | 1

Amerika maakt zijn eigen plan. Europa is niets meer dan een speelbal van Amerika, langzaam ontrafeld het web. China neemt het over. Een kat in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen.

Paintertje | 11-07-18 | 12:19 | 1

Ik denk dat China zwaar overschat wordt. Kijk eens naar lijstjes met patenten: Amerika trots bovenaan, dan vooral Europese landen, dan overige Aziatische landen, dan China en Moslimlanden zitten bijna op nul.

Mijn klomp breekt | 11-07-18 | 12:32

Zou Nederland hierom van het gas af moeten? Ik denk dat Putin zakelijk gezien betrouwbaarder is dan een zootje Arabische clans.

squadra | 11-07-18 | 12:17 | 2

Nederland kan helemaal niet van het gas, we gaan alleen meer gas importeren en minder zelf oppompen.

T2000 | 11-07-18 | 12:55

Een welvarend Rusland zal geen noodzaak zien om oorlog te voeren.
Grondgebied zat.
Waar ze wel een hekel aan hebben zijn de machinaties van types als van Baalen en Verhofstadt. Machinaties om de al oude invloedssfeer van Rusland af te pakken.

Pelforth | 11-07-18 | 13:44

Trump moet zijn mond houden. Het enige land dat Artikel 5 van de NAVO heeft gebruikt is de Verenigde Staten na 9/11. En wat heeft het ons opgeleverd: 1000 niet Amerikaanse NAVO doden, een oneindige oorlog in Afghanistan, een totaal gedestabiliseerd midden oosten, en vele miljarden dollars kosten. Als de VS dit soort buitenlandse oorlogen aan willen gaan mogen ze dit lekker zelf doen. De enige reden dat hij dit zegt is dat hij hoop dat de Europese defensie gelden bij Amerikaanse bedrijven terecht komen. Het belang van Europa interesseert hem niets.

Vula | 11-07-18 | 12:16 | 4

Ik weet niet of Trump voorstander was/is van al die interventies. En we hebben nu met Trump te maken.

marjen | 11-07-18 | 12:29

Hoho, dit is de schuld van onder andere de heilige Obama, Trump heeft het roer omgegooid en dat is maar gelukkig ook.

Maris v.d Hof5393 | 11-07-18 | 13:46

Dat waren inderdaad oorlogen van Soros/Oboema/deheks.
Europa moet slim zijn en zowel Amerika als Rusland te vriend houden en er alles aan doen om de autochtonen meer te laten fokken, immigranten buiten de deur te houden en de economie aan te jagen. De islam eruit volledig uitwerken hier.
Europese landen moeten hun defensie versterken en samenwerken.
Geen Europees leger geleid door eurocraten aub.

kempenaer | 11-07-18 | 19:22
▼ 1 antwoord verborgen

Geweldige redenaties en gedachten hier, wat een kneuzenkermis is het toch af en toe in de panelen.
Feit is gewoon dat Europa sinds de tweede wereldoorlog volledig afhankelijk is van Amerika voor hun defensie apparaat, en dat Europese landen hooguit leuk mee mogen doen op missies en uitzendingen die ergens over gaan.

Mather | 11-07-18 | 12:14 | 5

Excuses.. te veel geredigeerd tijdens typen.
“... politieke problemen opgelost en nieuwe bij gekomen.”

Stormageddon | 11-07-18 | 13:56

@Stormageddon: u zou zomaar eens gelijk kunnen hebben.

ChupaChupa | 11-07-18 | 20:01

@Stormageddon | 11-07-18 | 13:53 |

Ja en die rode lijn die u waarneemt maakt het juist zo vreselijk. Uit militair oogpunt moge die drie missies dan geslaagd lijken, maar de nasleep is vele malen gruwelijker. U bagatelliseert de ellende op deze manier, als u slechts naar het militaire aspect kijkt.

Daarom zou ik niet willen spreken van "Mission accomplished". Integendeel, weer een bevolking of land naar de verdommenis geholpen. In die zin vindt ik die missies helemaal niet geslaagd.
Rampen zijn het! Evocatus

Evocatus | 12-07-18 | 01:25
▼ 2 antwoorden verborgen

He Donald, even dimmen nu. Als wij niet telkens de rotzooi van jullie bombardementsfeestjes op hoefden te ruimen zaten we al lang aan die 2%. Nu worden NAVO bondgenoten onder druk gezet door Poetin en moeten we opeens onze eigen shit binnen een dag op niveau brengen en laten jullie ons in de steek. Je wacht maar lekker tot 2024 mafkees, zoals afgesproken. En ondertussen ruim je maar lekker je eigen rotzooi op, dan houden we genoeg geld over om in defensie te stoppen.

Ardbeg | 11-07-18 | 12:12 | 5

Wat hebben 'wij' opgeruimd. We hebben niets opgeruimd. We hebben zelfs Joegoslavie niet kunnen opruimen.
En hoezo staan we onder druk van Putin. Het enige dat hij gedaan heeft is zijn vloot uit handen van een mogelijke NAVO partner houden; iedereen zou zoiets gedaan hebben.

marjen | 11-07-18 | 12:34

marjen | 11-07-18 | 12:34
'Het enige' Dan zul je er ook geen problemen mee hebben als Trump straks Noord-Brabant annexeert om Amerikaanse kernkoppen in Volkel veilig te stellen als de relatie tussen Europa en de VS nog verder onder druk komt te staan. Iedereen zou zoiets doen.

Ardbeg | 11-07-18 | 12:54

Absurd argument. Sinds wanneer keert Brabant zich tegen de VS. Maar zou Nederland zich aansluiten bij een VS vijandig gezinde mogendheid, dat gaat de VS uiteraard niet zitten toekijken. Bij Rusland gaat het om de belangrijkste vloot en een vrije doorgang voor die vloot. Alle begrip voor Putin in deze.

marjen | 11-07-18 | 13:08
▼ 2 antwoorden verborgen

Deep State heeft weerom nood aan een nieuwe grotere oorlog en wapentuig-opdrachten uit Europa. Daarnaast bedreigt Nord Stream 2 het rendement op de fracking-investeringen en de hegemonistische greep op West-Europa.
En Trump buigt (voorlopig?) mee.

WirMachenMusik | 11-07-18 | 12:12 | 2

Denk niet dat hij mee buigt, hij heeft een lijst van 31,000 namen,
Ook nederlanders, dir van Blokker, ... refused, Hennis,,,reffused,,,,halbe .. refused en nog veel meer namen.
Hij is echt wel bezig met Deepstate.

gato | 11-07-18 | 12:51

@WirMachenMusik | 11-07-18 | 12:12:

Ondanks de warmte gewoon je alluhoedje opzetten gekkie.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 13:39

Laat die Trump oprotten ! Hij probeert ons 3 x zo duur Amerikaanse LNG door de strot te wringen...!!!! om ons als concurrente op de wereldmarkt van de Ami's afhankelijk te maken.
A) verliezen wij onze concurrentiekracht
B) Yankeesjes bepalen onder het mom van " bescherming" wat wij voor dit gas moeten gaan betalen.... gewoon ouwe Mafioso truc van Trump.
Tijdens de hoogtij dagen van de Koude Oorlog met de Sovjet Unie verkocht Joseph (K)Luns "ons" Gronings aardgas voor spotprijzen met giga-lange looptijden. Heeft nooit iemand over geklaagd,sterker nog na de terugtrekking van 1 mio Sovjet soldaten uit dd Warschaupact landen is besloten tot aanleg van een pijplijn (Nordstream) vanwege de afpersing door de Polen en Wit-Russen en Oekraïners die allemaal wilden verdienen aan het goedkope Russische aardgas. Vandaar Nordstream waar Duitsland,Frankrijk,NL,BE en Engeland aan deelnemen. Pijplijding gelegd door het Nederlandse NACAP.

Trump c.s. overspelen hun hand met heffingen op EU producten en nu zetten zij ons het mes op de strot met de NAVO.... dit betekent het einde van de NAVO.... Yankee go Home and stay there !

Eendragtmaaktmagt | 11-07-18 | 12:11 | 5

Meme... nogwat: wij hebben de Amerikanen nog nooit nodig gehad onwetende.... Frankrijk heeft atoomwapens.. de Engelsen ook en als het moet alle EU lidstaten binnen de kortse keren ook.
De VS is voor NL totaal oninteressant geworden sinds de invoering van de €. Kwestie van rekenen... De € is nog steeds hoger dan de US$ dus investern in de VS is zinloos....
Beter om te investern in China,het Verre Oosten zoals bv Indonesië,Rusland en India(dat laatstse kan niet helaas). De zijdenroute heeft de toekomst. De US$ economie leeft van de olie-en wapenindustrie. Voor de rest failliet land.
Laat Trump de kolere krijgen!

Eendragtmaaktmagt | 11-07-18 | 12:54

Ja, laten we Trump hier even buiten. Eerst maar eens kijken wat de EU eigenlijk bijgedragen (aangericht) heeft. Laten we eerst onze eigen kamer opruimen, voordat we de boel bij een ander gaan bekritiseren.

BLR | 11-07-18 | 12:59

Hahahaha. Je komt een beetje verward en boos en taaltechnisch nogal deprimerend over. Het kleine boze gefrustreerde jongetje in de speeltuin dat zijn zin niet krijgt. En dan bedoel ik niet Trump maar jou :-) Zonder "Yankees" had je nu Duits gesproken en met je rechterhand omhoog gegroet dude. Blinde haat doet rare dingen met je hersenen. Sterkte verder.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 20:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Wacht tot de glazen vol zijn Donald en flikker ze leeg in die gebrilde smoelen aan de overkant van je. En dan heb je geeneens die volgevreten pens van Timmerfrans gezien. Als die straks in 573 talen tegen je aan probeert te zeiken gelijk uithalen met een gigantische knal tegen die vette pens van hem.

Boy Cot | 11-07-18 | 12:09

Dit had ik al verwacht, American is niet te vertrouwen. Dit is the grand chessboard (pnac) @ work. America wil dominant blijven dus maken ze Rusland China en Europa kapot. !!!

L.Ron.Hubbard | 11-07-18 | 12:07 | 5

Kerel onderzoek wat the heartland theory is. Kijk naar het buitenland beleid van American na 911. Google the grand chessboard en de project for the new American century rn de puzzle stukjes vallen samen. Trump is deel van de deepstate hij heeft iedereen voor de gek gehouden. America first is nu precies in lijn met pnac.

L.Ron.Hubbard | 11-07-18 | 12:53

Hubbard: even los van je omsmakelijke "geloofsovertuiging" ben ik helemaal met je eens. Deze Amerikaanse ARROGANTE imperialistische politiek dwingt ons te kiezen om van de Yankeesjes afhankelijk te worden. Een soort omgekeerd kolonialisme afgedwongen door de "bescherming" van de NAVO in het geding te brengen. Onwaarachtig,fit zijn geen bondgenoten maar Mafiosi die afpersingspraktijken denken te kunnen uitoefenen. Fuck off Trump !

Eendragtmaaktmagt | 11-07-18 | 13:02

Het wordt nog veel erger ben ik bang voor. America is na ww2 super rijk en machtig geworden. Alles wijst er op dat ze een herhaling van zet gaan doen. Europa is dan weer afhankelijk van de vs zodat we dan weer bij hun in het krijt staan. Een nieuw dollar tijdperk kan dan aantreden. Of iets wat daar op lijkt.

L.Ron.Hubbard | 11-07-18 | 13:21
▼ 2 antwoorden verborgen

Als je fit en een klein beetje slim bent, weet je dat Donald Trump groot gelijk heeft

kromzwaard | 11-07-18 | 12:06

Heerlijk, dit. Go Trump!

De Vrijlansier | 11-07-18 | 12:05 | 5

Waarop DKS ? Als spulletjes duurder worden dan zal de grond in NL goedkoper worden. Daarom wint Trump altijd, er zit zoveel lucht in de huizenmarkt en hij zou dat kunnen weten. Trump gaat winnen, ook met een handelsoorlog.

sprietatoom | 11-07-18 | 12:23
-weggejorist-
Ditlandisstuk | 11-07-18 | 12:38

endragtmaaktmagt | 11-07-18 | 12:16
Dat heeft niks met Trump te maken voordat hij er zat had ook al weinig met Amerika alle idioterie die we hier hebben komt daar vandaan.

Sjonie01 | 11-07-18 | 13:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik hoor net van een goede vriend dat Brussel inmiddels is volgestroomd met Oost-Europese hoeren. Ze gaan vanavond loten wie het bed van The Donald mag onderpissen.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 12:04 | 5

Sofitel.
Klopt, veel Mexicanen ook.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 12:10

Komt ook naar Nederland.ik bedoel Obama.

gato | 11-07-18 | 12:54

Erg platvloers weer kuifje.

kempenaer | 11-07-18 | 19:07
▼ 2 antwoorden verborgen

De regering Trump heeft gewoon groot gelijk. Europa is een free rider, een goedkope profiteur.
Overal in de wereld dat paternalistische en moraliserende vingertje en de Amerikanen laten dokken en het vuile veldwerk laten opknappen.
Lekker makkelijk. Ondertussen laten de Europese politici, verraderlijk als ze zijn, ons continent vollopen met niet te assimileren en niets aan waarde toevoegende moslims onder de bezielende leiding van de domme heks Merkel wiens touwtjes worden beroerd door Europeanen-hater George Soros.
Europa moet andere leiders op het pluche hijsen. Types zoals Orban en Kurz.
Verder moeten we energie op meerdere plekken blijven inkopen zodat we niet te afhankelijk worden van één aanbieder.
En gaan betalen aan de NATO wat er is afgesproken. Stel klaplopers.

kempenaer | 11-07-18 | 12:02 | 7

Sjonie01 | 11-07-18 | 13:27

Klopt ontwikkelingssamenwerking is veelal verkapte buitenlandse handel stimulans. Het budget is niet erg hoog hoor.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 14:01

Hey suffe Rutte, dividendbelasting niet afschaffen!
Houden we geld over.

BosrandDirk | 11-07-18 | 14:43

Nederland moet meer aan defensie uitgeven en niet meer mee doen met geopolitieke oorlogen van de Amerikanen.
Irak, Syrië, Afghanistan, Libië, Oekraïne. Allemaal illegale oorlogen. Hebben ook niks goeds gebracht.
Vooral moslims in de zandbak laten en niet alles door een Westerse bril bekijken, dat werkt contraproductief.
In NL kan er prima bezuinigd worden op vooral de overheid. Veel te groot, veel te inefficiënt.
Belastingen omlaag, overheidsuitgaven omlaag. Werken en economische waarde toevoegen moet veel meer lonen itt klaplopen en profiteren.
Ontwikkelingshulp reduceren tot noodhulp, voor de rest zetten ze zelf de schouders er maar onder.
Uitkeringen snoeien.

kempenaer | 11-07-18 | 19:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Als de NAVO nou eens geen oefeningen bij de Russische grens ging houden, dat zou ook al een beste duit schelen. En als de VS/UK/Frankrijk landen met rust ging laten, Libië, Syrië, etc, dan zijn we al een stuk verder.
Verder geeft de VS gewoon te veel geld aan defensie uit. Hoeveel heeft dat JSF geval gekost? En hun vliegdekschepen? Wat moet je met die dingen? Misschien dat Trump die boodschap ook aan zn achterban geven. Of zou ie daar de handjes niet mee op elkaar krijgen?

dyslexieman | 11-07-18 | 11:58 | 6

Duslexieman: Trump krijgt juist veel bijval in de VS. MAGA ! Als Amerika groot moet worden moeten wij kennelijk ja-knikkende vazalstaten worden die 3 x duurder LNG importeren uit de VS in ruil voor " bescherming "...
Trump is de Capo di Tutti Capi van de Amerikaanse NAVO mafia die ons even komt afpersen. Dit is het begin van het einde van de NAVO en het begin van een eigen EU Leger/Luchtmacht/Marine.

Eendragtmaaktmagt | 11-07-18 | 13:11

OpperGek | 11-07-18 | 12:41 Ik ben veel maar niet pacifistisch. Een vliegdekschip is het militaire equivalent van de bancaire sector. Too big to fail. En de Chinezen komen niet met vliegdekschepen. Die komen met drones, heel veel drones. En die drones zorgen voor een paar hele nare verassingen. Er wordt een leger gebouwd dat gebaseerd is op ideeën uit de koude oorlog. Well, things changed.

dyslexieman | 11-07-18 | 13:47

OpperGek | 11-07-18 | 12:41
en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Chal... Dit is een oefening van de US navy, waarin de zwakte van de carrier group duidelijk wordt. Nu was dit nog voor de tijd met drones (vliegend en varend).... Dit samen met de Chinese ballistische anti schip raketten, laat mij twijfelen of je nu zo moet investeren in die dingen.

dyslexieman | 11-07-18 | 13:57
▼ 3 antwoorden verborgen

In NL kunnen ,e geen gas meer uit de grond halen omdat Groningen anders instort.
Daarom nu ook opeens zo'n haast om iedereen van het gas af te krijgen.

Mastermattie | 11-07-18 | 11:48

De EU zou nu de pussy grab tape in kunnen zetten. Want kunnen ze eigenlijk iets anders?

Ikbeneenzelfbouwer | 11-07-18 | 11:47

Petrodollar.

Nuff said.

Paintertje | 11-07-18 | 11:45 | 4

Oil Fracking en teerzanden worden weer groot. Teerzand is Canada blij mee, en het andere de USA. Die gekke opa Trump toch, ouderwets maar toch slim.

sprietatoom | 11-07-18 | 12:02

Zoek maar eens op wat dat betekent: petrodollar.
Holly shit, is dat echt?

Paintertje | 11-07-18 | 12:06

Paintertje

Te moeilijk, opec rekent in $$$$ nog steeds dus het heeft niet gewerkt, werk voor een USA bedrijf nu maar het idee om voor een Chinees bedrijf te werken staat me nog minder aan.

sprietatoom | 11-07-18 | 12:15
▼ 1 antwoord verborgen

Al het geld wat er is gaat naar migratie, ze zullen een andere keuze moeten gaan maken de windbuilen daar in Brussel. Eem grote bek naar Trump? De man heeft alle gelijk van de wereld, zonder alle handjeklap wat Brussel gewend is, is deze man recht voor z'n botte raap!

lanexx | 11-07-18 | 11:44 | 4

Veel te veel sletje. En de maatschappelijke schade die massa immigratie van vooral moslims veroorzaakt is in geld niet uit te drukken.

kempenaer | 11-07-18 | 12:04

Zijn hele uitkering, denk ik.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 12:06

Die migratie hebben we aan ons zelf te wijten. Wij maken geen kinderen meer, want kinderen zijn hinderen en de moslims geloven nog heilig in dat verhaaltje van MO, dus die geven met alle liefde een welvarend leven op voor een mogelijk vervolg in het het walhAllah en produceren aan de lopende band nieuwe gedresseerde geloofsgenootjes.

Pelforth | 11-07-18 | 13:59
▼ 1 antwoord verborgen

Trip is Trump

metdedag | 11-07-18 | 11:43

Trip is een held.

metdedag | 11-07-18 | 11:42

Trump is de man

BosrandDirk | 11-07-18 | 11:42

Haha die linkse en andere naïeve Nederlandse politici moeten nu wel meer geld aan defensie besteden. Krijg ik toch eindelijk mijn tanks weer terug. MBT, dus geen pantser troep uit zweden. Maar echte tanks. Mooi dat er zo een Trump is.

AMX pri | 11-07-18 | 11:41 | 9

Men loopt al jaren te schreeuwen dat investering in defensie rap omhoog moet. Mij zal je niet horen als de jaarnota wordt gepresenteerd in oktober. Ik ben voor een Europees leger en verdubbeling van de huidige investeringen. Better safe than sorry zeg maar.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 12:35

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 12:35
Dat Europees leger hoeft van mij niet zo. Stelt zonder VK ook niet zo heel veel voor, wereldmacht-technisch gezien (en we zien onszelf als EU graag als wereldmacht). Maar dat onze eigen bestedingen aan onze eigen defensie omhoog moeten, dat lijkt me duidelijk. Probleem is dat het geld er niet is. Niet hier, niet in Duitsland, niet in andere EU-landen.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 12:40

Ik heb liever dat mijn geld naar defensie gaat dan naar ontwikkelingshulp plus al die figuren die hier over de grens druppelen en vervolgens lekker uitkering gaan trekken.

OpperGek | 11-07-18 | 12:45
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik mag die Trump elke dag meer. Als het hier op een dag een vervelend moslimland wordt ga ik emigreren naar de VS. Legaal uiteraard. Ik denk dat ik de Amerikaanse identiteit prima kan omarmen en binnen een jaar volledig ingeburgerd ben.

Stijlicoon | 11-07-18 | 11:40 | 14

MemeMagieIsEcht | 11-07-18 | 12:05
Je komt niet vaak in de VS of wel? Stel je eens een Californië zonder latino's voor. Wat DKS dus zegt, het is de onderkant van de arbeidsmarkt. Ze krijgen daar geen uitkeringen of bed-bad-brood of weet ik veel wat. Er zitten zoveel immigranten omdat er werk voor ze is, anders kwamen ze ook niet.

Ardbeg | 11-07-18 | 12:59

Ardbeg | 11-07-18 | 12:59
Legale migranten zijn niet hetzelfde als illegalen. En illegalen krijgen er wel degelijk gratis voorzieningen, zoals onderwijs en zorg, en hoeven niets af te dragen over hun inkomsten, terwijl Joe with the Banjo hard moet werken voor zorg en wél belastingen betaalt. Ik zeg niet dat de VS meer of minder legale migranten moet opnemen, maar als ze binnenkomen dan moet het legaal, net als in elk ander land van de wereld. Er bestaat geen universeel recht om een land binnen te stormen en daar je plekje te claimen.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 13:18

MemeMagieIsEcht | 11-07-18 | 13:18

Lees je er serieus overheen als ik zeg dat hele stukken economie afhankelijk zijn van illegale immigranten? Afhankelijk hè. Geen illegale immigranten betekent kaputt stuk voor avocadoboeren enzo.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 15:27
▼ 11 antwoorden verborgen

'2 procent slechts een richtlijn was, dat we tot 2024 hebben om die te halen, dat defensie-investeringen niets met handelsbarrières te maken hebben (hoezo niet?), dat het überhaupt niet gaat om NAVO-contributie en dat Europa toch ook heeft meegedaan aan de NAVO-aanval op Afghanistan'
-
Je mag het vast niet zeggen van alle anti-Nederlanders en pro-Trump fans hier maar de kommaneukers hebben hier wel een punt.

Ardbeg | 11-07-18 | 11:40 | 4

Hier heeft Donald, dat is natuurlijk niet zijn bedoeling, een punt. Als de wiedeweerga moet gas gekocht worden uit andere landen en via Nederland (jawel!) geleverd worden aan Duitsland en Oost-Europa.

Of dat logistiek haalbaar is is natuurlijk een ander verhaal. Helaas.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:56

Ja en over 6 jaar aanschouwen we het nieuwsbericht dat die 2 procent "helaas niet is bereikt" en dat er nieuwe onderhandelingen moeten komen. Je weet toch van tevoren hoe dat gaat of niet dan? de NAVO bestaat al iets langer dan 10 jaar hoor. We hadden het allang op orde moeten hebben. Om je nu nog te gaan verschansen achter gelul als "we hebben nog tot 2024 hoor" is ronduit sneu. Gewoon veel te laat. Klaar.

OpperGek | 11-07-18 | 12:48

OpperGek | 11-07-18 | 12:48
We verschuilen ons niet 'nu', dat hebben we in 2014 met z'n allen afgesproken. Ook met de VS. Ik snap dat Trump nu graag ons Europees belastinggeld naar zijn Amerikaanse kiezers ziet gaan om zijn herverkiezingen veilig te stellen maar wij houden ons gewoon aan de afspraak.

Ardbeg | 11-07-18 | 13:01
▼ 1 antwoord verborgen

Ik weet een oplossing. De NOS besteedt de nieuwsvoorziening uit aan GeenStijl en ze ontslaan alle bobo"s en journo's. Dan houden ze genoeg geld over om 2% aan defensie te betalen.

Ikbeneenzelfbouwer | 11-07-18 | 11:39 | 4

Schoenmaker...

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:54

DKS heeft een schoenmaker nodig.... iemand?

Pierre Lebon | 11-07-18 | 11:59

Nee, ik blijf wel bij mijn leest.

Crosskabouter | 11-07-18 | 14:23
▼ 1 antwoord verborgen

Trump is nog steeds de meest consequente idioot uit de geschiedenis:
Al sinds WO II speelt de USA de beschermende grote broer, eerst financieel daarna militair.
Hij roept keihard 'America first', vaststellend dat niemand op dit continent zich Echte Europeaan noemt, en de EU de spelregels zit te veranderen terwijl het spel nog volop bezig is. Zelfs sukkelstaten worden erbij gesleurd om het EU-misbaksel nog wat cachet te geven.
En sommigen vinden 'm raar?

Notenkraker | 11-07-18 | 11:39

Geef ze op hun flikker Donald, laat die Europeanen barsten met die grote smoelen van ze en nul komma nul daden, de lamzakken. Kijkend naar Nederland, jarenlang de uitgave van defensie naar beneden bijgesteld. Pang, pang, pang was toen het credo, ondeugdelijk materiaal ingekocht, wat nog twee militairen het leven koste. En maar flink doen met al die buitenlandse missies, de militairen gingen 'om hoek' hun militaire uitrusting kopen. Om zo je militairen naar oorlogsgebieden te sturen is misdadig en de verantwoordelijke politici moeten voor de rechter worden gesleept. En nog vreemd vinden als er geen mensen het leger in willen.

Boy Cot | 11-07-18 | 11:36 | 7

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:53
Ik had het natuurlijk over Boy Cot.

Ardbeg | 11-07-18 | 11:58

Orban doet goed werk in zijn land, onder andere met het kortwieken van de beroepsintrigant George Soros. Goeie kerel, die Victor.

kempenaer | 11-07-18 | 12:07

Zit die malafide speculant en economie van soevereine landen verstoorder niet vast dan?.

Pelforth | 11-07-18 | 14:03
▼ 4 antwoorden verborgen

De hele rusland/VS/midden oosten- politiek draait maar om 1 ding.
Wie mag europa gas leveren?
Rusland of Qatar

Pimp my Voortuin | 11-07-18 | 11:36 | 1

Amerika dan?

Eventjes wachten...

Nog eventjes wachten....

Pizza!!!

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:52

Ja hé, het buitenland bepaalt dat we 2% van ons BBP aan defensie moeten uitgeven. Weer een stukje soevereiniteit kwijt! Ownee, dit mag wel want geen EU en Trump is lief.

Hij heeft natuurlijk gelijk dat wij die 2% moeten halen (afspraak is afspraak, net als het klimaatakkoord.. oh wacht...) maar dat kan niet van het een op het andere moment, we hebben ook nog zoiets als zorg en onderwijs en onze gasinkomsten gaan terug. Daarnaast doet Nederland ook daadwerkelijk iets met zijn defensie uitgaven door dit te investeren in verschillende buitenlandse missies waar ook de Amerikanen profijt van hebben of aan mee doen. We hebben met Trumps voorganger en de rest van de NAVO afgesproken dat we in 2024 op die 2% zitten en daar gaan we ons gewoon aan houden. En niet opeens rare dingen gaan doen omdat die blaaskaak wil dat we daar gisteren nog op zouden zitten. We hebben die afspraak in 2014 met o.a. de VS gemaakt, niet met de president himself.

Ardbeg | 11-07-18 | 11:35 | 13

kempenaer | 11-07-18 | 11:56
Volgens mij zijn wij (ik ben team Nederland FYI) toch echt degene die met miljardenverslindende Amerikaanse bombardementsfeestjes meedoen en niet andersom. Nu wordt het Oosten van Europa opeens serieus bedreigd door de Russen, ligt niet de zandbak maar zijn eigen NAVO-bondgenoten onder druk en moeten wij a la minute onze defensieuitgaven verhogen van die blaaskaak. Ik dacht het niet. Hadden wij niet meegedaan met de feestjes in Afghanistan, Irak en Syrië dan hadden we meer geld over gehad. Hij wacht maar lekker, zoals afgesproken. In 2024 spreken we elkaar wel weer.

Ardbeg | 11-07-18 | 12:02

Ardberg -- Ja laat het amerikaanse leger zich maar eens helemaal terug trekken uit europa. dat gaat nog leuk worden met al die competente strijdmachten in europa... lekker met een geweer zonder ammo pang pang pang roepen naar de vijand, dat gaat werken.. dan kunnen we over een paar jaar weer de amerikanen smeken om ons te komen bevrijden...

en Kslet --- daarom zeg ik ook erbij " aan de afspraken houden"

Captain_Dipshit | 11-07-18 | 12:04

Captain_Dipshit | 11-07-18 | 12:04

Ik ben het er mee eens hoor. Maar dat gaat men voelen in Nederland.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 12:30
▼ 10 antwoorden verborgen

Lieden als Timmerfrans hebben een ultrakort geheugen dat niet verder gaat dan het glas Chablis met Juncker van gisteravond. Eigenlijk zou deze Limburgse Roda supporter verplicht een week lang in zijn onderbroek op zijn buik over de stranden van Utah en Omaha Beach moeten schuiven. Onder constante kogelregens en in de stromende regen. Stoltenberg en Timmerfrans, wat zijn jullie ongelooflijk onbeschofte honden.

van Oeffelen | 11-07-18 | 11:34 | 2

Of over de Grebbeberg tegen een enorme overmacht zodat de ministers en koningin tijd hadden om met het goud naar Engeland te vluchten. Konden ze daar veilig de held spelen

metdedag | 11-07-18 | 11:50

De hardleersen werden naar het oostfront gestuurd. Om te vechten tegen de, door de communisten geharde, echte strijders.

Arachne | 11-07-18 | 23:19

Plan Pim Fortuyn was zo gek nog niet.

1. Opheffing van de Koninklijke Landmacht.
2. Opheffing van de Koninklijke Luchtmacht.
3. De Koninklijke Marine wordt de enige krijgsmacht die ons land nog telt.
4. In de Koninklijke Marine Luchtvaartdienst wordt het vliegend materieel en personeel van de huidige Koninklijke Luchtmacht geïntegreerd.
5. In het Korps Mariniers worden die onderdelen van de Koninklijke Landmacht geïntegreerd die nodig zijn voor defensie- en vredesoperaties op de grond.
6. Er komt een admiraliteit voor de gehele aldus hervormde krijgsmacht, de Koninklijke Marine.
7. Die admiraliteit bestaat uit een admiraal (de door mij sterk opgewaardeerde functie van de huidige chef defensiestaf) en drie vice-admiraals, te weten:
a. een vice-admiraal varend materieel en manschappen;
b. een vice-admiraal grondtroepen en materieel;
c. een vice-admiraal vliegend materieel en personeel. De admiraliteit functioneert als een Raad van Bestuur voor de krijgsmacht, de vice-admiraals daarnaast als divisiedirecteuren voor respectievelijk, zee-, land-, luchttroepen.
8. Boven de admiraliteit staat de minister c.q. staatssecretaris van Defensie, daarin op het managementterrein geassisteerd door de secretaris-generaal van het ministerie van Defensie.
9. Het ministerie van Defensie wordt teruggebracht tot een klein faciliterend apparaat voor de minister c.q. staatssecretaris en voor de krijgsmacht, de Koninklijke Marine. Dit kwalitatief hoogwaardige apparaat ondersteunt de bewindspersoon bij het ontwikkelen van beleid en defensiestrategie en controleert op hoofd-lijnen de krijgsmacht op basis van vooraf overeengekomen targets inzake prestaties en uitvoering van het beleid.

2_amazing | 11-07-18 | 11:34 | 2

PIM had met zoveel dingen gelijk

metdedag | 11-07-18 | 11:52

In feite het US Marine Corps als benchmark, zonder de wettelijke beperkingen waar dit korps in de VS mee te maken heeft. En het vaak inferieure materieel waar het USMC in grossiert.

Even als advocaat van de duivel: stel dat de Nederlandse krijgsmacht er structureel jaarlijks 7 miljard euro bij zou krijgen. Waar zouden we dat dan in vredesnaam aan uit moeten geven?

Rest In Privacy | 11-07-18 | 12:11

Rusland is allang de vijand niet meer. Wordt kunstmatig in stand gehouden om de aandacht af te leiden van de echte vijand die van binnenuit de boel langzaam maar zeker aan het verneuken is. Maar terug naar de topic Trump is wel een held. Ik mis alleen nog dat hij zegt: Als USA gaan we vanaf nu het gemiddelde % betalen van alle mede NAVO leden.

Hypno2050 | 11-07-18 | 11:34 | 3

Djenghis Khan!

van Oeffelen | 11-07-18 | 11:37

Daarmee zou hij in 1x de complete support van defensie, veteranenorganisaties en de wapenlobby verliezen. Trump zal nooit ergens een vermindering van zijn defensiebudget aangeven want dat is 50% van zijn stemmen en funding.

Viper62 | 11-07-18 | 12:02

Dat laatste is een bijzonder zinnige opmerking, gaat helaas niet gebeuren. Het . zou voor een hoop ontspanning in de wereld zorgen. Jammer dat geen van de aanwezigen dit zou durven zeggen.

Hollandmix | 11-07-18 | 14:08

Ja, ik zoek ook altijd de originele filmpjes van de toespraken van de president. Nooit het plak- en knipwerk wat "onze" Riefenstahl-redacties er van knutselen, met hun valse voice-overs over wat de man "echt" gezegd zou hebben..
Zelfs hier op GS is het geschreeuw van verdachte activisten te horen.

Jan Passant mk2 | 11-07-18 | 11:28

Wat een baas is die Trump toch ook, zie die zure gezichten eens. De man heeft gewoon gelijk. Wij worden in Europa geregeerd door idioten.

Solar666 | 11-07-18 | 11:20 | 11

Oh ja is dat zo. Deel die informatie eens. Want de informatie die ik kreeg was de Chinese, Europese, Mexicaanse en Canadese bureaucraten heel secuur sancties opleggen aan Trumpland. Geen grapje. Totaal niet onverwacht. En heel logisch.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 12:16

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 12:16
10 yr high: data.bls.gov/timeseries/CES3000000001...
Overigens voelt het secuur sancties opleggen aan Trumpland nogal als buitenlandse inmenging in de lokale politiek ;).

Rest In Privacy | 11-07-18 | 13:20

MemeMagieIsEcht | 11-07-18 | 13:20

Wat had je dan verwacht? De bureaucratie bij de bondgenoten en Chinezen zijn al weken aan plannen hoe en waar ze Trumpland het hardst kunnen pakken. Niets inmenging a fair fight

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 14:06
▼ 8 antwoorden verborgen

1 man tegen de redacties van al het fake news die in EUropa nog steeds het volledige "nieuws" aandeel in hun monopolistische handen hebben. 1 president van de wereld tegen moerassen vol slangen krokodillen en andere politieke criminelen waarmee de hele EU is opgetuigd, alsmede de meeste regeringen van de lidstaten.

Terwijl buiten de stormtroepen van het tuig, op kosten van de Goede Fee Soros met bussen vol aangevoerd, staan te schreeuwen. Oh - en de kalief van London met zijn ballon.
Is de NOS al ter plaatse met poeptaarten om de president te bekogelen?

Diep respect voor deze man. De laatste hoop voor de westerse samenlevingen. Het is niet eens de islam die ons bedreigt, het zijn de politieke criminelen die de islam als wapen tegen ons gebruiken die de boze genius zijn in deze ondergang van het Romeinse Rijk deel II.

Jan Passant mk2 | 11-07-18 | 11:18 | 2

Vastberaden is hij, voor diegenen die hem niet volgen, hij vliegt elke keer naar de staat die een congres of senaat verkiezing heeft en houdt daar een speech voor duizenden mensen in een volle zaal voor de man die hij steunt (en andersom).

sprietatoom | 11-07-18 | 11:25

Prima toespraken ook die van begin tot eind goed te volgen blijven, zelfs toespraken van Geert Wilders trek ik niet - en die zegt nog de meest verstandige dingen (soms) in Den Haag.

Jan Passant mk2 | 11-07-18 | 11:33

Trump moet niet zo zeuren over een paar procent.

De hele wereld heeft vanaf het omzetten van de goud-standaard naar de oliedollar-standaard de VS zwaar gesubsidieerd. Wie teert er nou al jaren op de zak van een ander?

Het zijn krokodillentranen.

Komt bij dat Trump niet beseft dat de wereldhandel geen zero-sum game is. Dat is domheid in de hoogste schaal. Zijn arbeiders klagen inmiddels behoorlijk over die stompzinnige tarieven. Wat Trump niet wil begrijpen is dat de wereld qua productie inmiddels zo vervlochten is dat handelstarieven uiteindelijk slechts de eigen economie afbreken.

De man is zo dom als een baby.

Beste_Landgenoten | 11-07-18 | 11:16 | 11

benjeallanggek | 11-07-18 | 11:28

Joh ga eens deaud met je Joop obsessie. Alleen reaguurdertjes gaan in hun "safe space" internetbubbel het lekker met elkaar eens zijn. Echte mannen stappen in het hol van de leeuw.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:44
-weggejorist-
benjeallanggek | 11-07-18 | 12:35
-weggejorist-
benjeallanggek | 11-07-18 | 17:05
▼ 8 antwoorden verborgen

ben je Chelsea fan?

benjeallanggek | 11-07-18 | 11:30

DKS, zie hier alle cijfers die je wilt die aangeven dat het gros van de EU-NAVO-leden ernstig tekort schiet, zowel op de 2%-norm van het BNP, als de 20% van die uitgaven aan materieel: www.nato.int/nato_static_fl2014/asset... . Cijfers 2017.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 11:34

Dat ontkent niemand. In Dublin is de afspraak gemaakt om het Europese leger in 2024 op peil te krijgen.

Ik vrees dat dit in een stroomversnelling moet gebeuren nu. Dus bereid je voor op lastenverzwaringen, uitbreiding van de staatsschulden, versobering van zorg en sociale zekerheid e.d. we zullen moeten bloeden om onze defensie z.s.m. op orde te krijgen. Hoe sneller hoe beter.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:41
▼ 1 antwoord verborgen

Ons leger is tegenwoordig vooral een werkgever, maar de gevechtskracht is al jarenlang in het gedrang, terwijl juist die gevechtskracht het doel moet zijn. Als je al meer dan 30 jaar niet eens aan de 1,5% komt, laat staan aan de 2% die is afgesproken, kan dat ook moeilijk anders.

Heiner | 11-07-18 | 11:12 | 1

Nederland geeft onder de afgesproken 20% aan materieel uit. Dus het is vooral pensioenen en lonen en zo. Of onderzoeken naar verhuizingen naar Vlissingen. Er is geen gevechtskracht in de EU (zonder Engeland).

Rest In Privacy | 11-07-18 | 11:16

Waar Trump toch het geduld met die Brusselse idioten vandaan haalt? Hele ons vijandig gezinde legers zijn inmiddels zwaar gesubsidieerd in Europa neergestreken. Als het experiment mislukt mag Amerika ons weer bevrijden? Zou zelf vriendelijk bedanken voor de eer. Laten die eurofielen zich maar alleen bezig houden met waarop transseksuelen en wat al niet meer, hun behoefte moeten doen.

Arnold9638 | 11-07-18 | 11:11 | 1

Die eurofielen..
Het gaat niet om eurofielen al of niet, het gaat om Europese landen. Afzonderlijk. Zonder NAVO mogen we allemaal nog veel meer gaan uitgeven, minstens het vijf-voudige. Dit heft niks met eurofielen te maken maar met Europa. Waar jij ook deel van bent.

Beste_Landgenoten | 11-07-18 | 11:31

Engeland heeft vandaag een grote Trump-ballon in luiers in de lucht hangen. Het symbool van het probleem van de EU. Dat is het enige wat de EU kan, Trump demoniseren. Hillary kon in haar campagne ook niets anders en ze verloor omdat ze de kracht van de deplorables niet had ingezien. Hup Trump go for it, make these people look dumb!

Ikbeneenzelfbouwer | 11-07-18 | 11:08 | 1

Trump is een labiele lul met vingers, elk menspersoon dat niet meer in zijn luiers schijt kan dat begrijpen. Trump demoniseert zichzelf.

Het feit is, dat snapt zelfs Trump - dat de EU geen werkelijke eenheid is (en zeker niet op defensie gebied), maar een papieren ruggegraatloze tijger. Dat probeert hij nu uit te spelen.

Europa heeft vele decennia lang met vele miljarden per jaar de militaire industrie van de VS zitten te spekken, dat kan anders... mits je als EU een ruggegraat hebt.

litebyte | 11-07-18 | 11:52

De EU is een papieren lobbycratie (corruptie) tijger. Als je werkelijk als Europese unie als 1 naar buiten wilt treden, dan was een gezamelijk defensieplan allang een feit en was je uit de door de VS georchestreerde NATO gestapt en had je allang een eigen militaire EU-verdragsorganisatie - inclusief verplicht militair inkoop-model bij alleen EU producenten van defensie troep.

de EU laat zich op dit moment verkrachten, door zowel Putin, Erdogan als deze labiele oranje stumper. Dan heb je als incompetente 'unie' een ruggegraat van papier.

litebyte | 11-07-18 | 11:03 | 7

en het europeese volk laat zich nog wel het meest verkrachten door die zogenaamde volgevreten door en door corrupte volksvertegenwoordigers..... want dat zijn ze... miljoenen opstrijken doormiddel van lobbywerk naast hun gewone fulltime baan.. maar ja zolang het allemaal geaccepteerd wordt zal er ook niks aan gebeuren... en die oranje stumper zoals jij hem noemt is President van de USA en het enige wat hij doet is zijn verkiezings beloftens na komen en opkomen voor zijn bevolking... 1000x liever trump dan die gore slijmdieren in de tweede kamer en het europees parlement

Captain_Dipshit | 11-07-18 | 11:15

Gelukkig wordt er in de VS helemaal niks verspild als het om defensie gaat! Met zn JSF project...

dyslexieman | 11-07-18 | 11:15


Dan zou de prijs vele malen hoger zijn dan wat Trump graag ziet en wat afgesproken is. Deze labiele oranje stumper bekijkt alles nuchter en zakelijk.

sprietatoom | 11-07-18 | 11:15
▼ 4 antwoorden verborgen

De EU baalt als een stekker. Weet hoe het voelt. Mijn vader zei op een dag dat ik mijn zorgverzekering zelf moest gaan betalen. Ik baalde als een stekker.

Mart6037 | 11-07-18 | 11:02 | 2

Klopt, natuurlijk betaalde een groot aantal EU landen al de volle prijs.. bijna 30% van alle militaire VS export (inclusief de faaljager F35) wordt ingekocht door EU landen.

litebyte | 11-07-18 | 11:07

En nog halen ze de 2% niet.

Mart6037 | 11-07-18 | 11:09

Trump heeft groot gelijk. Al die potverterende, rubberen-ruggengraat politici, die al decennia free-loaden op de US en tevens het fundamentele uitgangspunt van het sociaal contract, t.w. veiligheid voor haar burgers met voeten treedt, mogen van mij eens goed de waarheid horen.

Ik stel sowieso voor dat bij de eerstvolgende gewapende crisis we Peggold met z'n "pang-pang" geluiden in de voorste linie zetten. Wellicht dat ie de aggressor nog met een penthouse kan verleiden...

Rest In Privacy | 11-07-18 | 11:01 | 1

Onderschat de gevechtskracht van een getergde Pechtold niet!.

Pelforth | 11-07-18 | 14:11

Ik mag het natuurlijk niet vinden maar The Donald heeft hier gewoon een punt. Punt!

Amsterdamsko | 11-07-18 | 11:00 | 2

Ik ben een Trumphater maar ik ben bang dat u gelijk heeft.

JvanDeventer | 11-07-18 | 11:01

Het enige punt wat Trump is iets waar iedereen het al over eens was. Tel de winst. /Sarcasme

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:30

Ik heb trouwens liever dat de aandacht naar China gaat. China vertoont al heel lang gedragingen van een expansiegedreven mogendheid, de laatste jaren steeds openlijker. In tegenstelling tot Rusland is China militair, economisch en demografisch gezien wel een echte bedreiging voor de geopolitieke status quo.
.
U heeft het hier gelezen. Als de pleuris uitbreekt, is China de voornaamste tegenstander van het Westen. Of we een vuist kunnen maken hangt af van hoe diep de politiekcorrecte en islammessen tegen die tijd in onze rug gedrukt zijn...

Parel van het Zuiden | 11-07-18 | 10:58 | 1

We zitten aardig ver van China, maar zou er als buurman maar geen ruzie mee maken.

Mart6037 | 11-07-18 | 11:04

Mooi hoe Trump hier even tussen neus en lippen noemt dat voormalig Kanselier Schröder inmiddels in het bestuur van GazProm zit, en dat deze miljardendeal tussen Duitsland en Rusland dus stinkt als een ouwe sok.

In de EU worden we geleid door een stel deftige, corrupte beunhazen.

Lagonda | 11-07-18 | 10:56 | 5

Dat is inderdaad een positief punt. Eerlijk is eerlijk.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:31

Schröder is dan ook een vuile boef van de 1e orde.

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:50

Het is een Duitse socialist, dan weet je het wel.

Pelforth | 11-07-18 | 14:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Trump heeft groot gelijk. DE EU en NAVO lopen wel te zeiken over de "Russische dreiging", maar ondertussen hangen we zwaar aan de Russische gastiet te lurken en wil de Nederlandse agrarische sector (inclusief land- en tuinbouw) weer dolgraag exporteren naar Rusland...

Tollebol | 11-07-18 | 10:56 | 1

En terecht dat we willen kopen en verkopen aan Rusland. Dat land is een economische dwerg in een rolstoel - aldus Maarten van Rossem. Ik zou het mooi voor de vrede vinden als Rusland lid van de NAVO wordt.
Die NAVO was opgericht tegen de communistische dreiging. Maar Rusland wil geen communisme meer exporteren; wil een soort westers land zijn. De hamer en sikkel wappert er niet meer.

marjen | 11-07-18 | 11:14

Trump komt op voor de werkloos geraakte deplorables die op hem gestemd hebben. Die 4,2 van een much larger GDP gaat niet naar hun maar naar de defensie van Duitsland en Duitsland heeft wel miljarden om Rusland te betalen coor 70% van hun energie!

Twee Jeetjes | 11-07-18 | 10:55

The Donald heeft natuurlijk wel een puntje wanneer Rusland én de grote vijand is én er tegelijk miljarden naar Rusland gaan vanuit Duitsland/EU. En dat Gerhard Schröder chairman of the board bij Rosneft is, maakt het verhaal inderdaad nog een beetje ongeloofwaardiger. Partijkartel anyone?
www.ft.com/content/100db270-a518-11e7...

benjeallanggek | 11-07-18 | 10:55 | 2

Wij betalen de Russische tanks zelf.
Net zoals we onze eigen islamisering betalen door olie van moslims te kopen.

Hoog tijd om energie onafhankelijk te worden.
Dan maar windmolens.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 11:03

Kernenergie uit Frankrijk

SlimmeBelg | 11-07-18 | 11:07

Oranne aap? Ik heb hier niets mee te maken racisten!

Kaas de Vies | 11-07-18 | 10:54

Ik vind het prima om meer te betalen aan de NAVO, maar niet als het gaat om het ondersteunen van de imperialistische buitenlandpolitiek van de US. Europees geld naar Europese belangen. Dus reaguurders, lever uw kinderen maar in, Ares heeft jullie nodig.

m@rkus | 11-07-18 | 10:53 | 3

Je betaalt niet meer "aan de NAVO", je betaalt meer aan je eigen defensie. Het is niet een contributie waar we het over hebben. Het gaat er om dat je niet gratis kunt meeliften op andermans defensie. De NAVO-landen hebben zich gecommitteerd om elkaar te beschermen, maar als een land zichzelf niet eens beschermt, wat heb je dan aan de bescherming van zo'n land. Geen fuck.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:55

Maar als er geen grenzen meer zijn, dan zijn er ook geen landen, technisch gezien.

Beefbus | 11-07-18 | 10:59

MemeMagieIsEcht | 11-07-18 |
Wat heb je aan kanonnenvoer, tanks en geweren als zowel in het Oosten als in het Westen lange-afstandsraketten met atoomkoppen staan? Dat is met een pijl en boog op een tank willen schieten. Dat was toch het verhaal? We moeten niet proberen om met veel geld naar defensie met terugwerkende kracht onze fouten in WO2 goed te maken. Zet dan een West-Europees atoomprogramma op en zet ergens in Brabant of zo atoomraketten neer.

m@rkus | 11-07-18 | 11:02

Opa Trump heeft gelijk, veiligheid kost geld.

sprietatoom | 11-07-18 | 10:53 | 3

Veiligheid die een stuk groter was geweest als de VS niet het midden oosten in was gegaan met z'n leger. Plus, we geven een bak geld uit, moeten we dan nog twee faalprogramma's als de JSF opstarten om het geld er doorheen te blazen?

dyslexieman | 11-07-18 | 10:57

Je kan ook zelf voor je veiligheid zorgen, wil je liever een Frans vliegtuig ?

Dan maar hopen dat de 24/7 service afdeling niet staakt...

sprietatoom | 11-07-18 | 11:00

Nou ja, Franse vliegtuigen, Zweedse vliegtuigen, voor mij part koop je een Koreaanse. Het zal allemaal wel, die JSF vliegt toch ook nog lang niet?

dyslexieman | 11-07-18 | 11:34

Hoezo nog tot 2024? Als zo'n afspraak je menens is, dan haal je die lang van tevoren al.

zwarte_weduwe | 11-07-18 | 10:51 | 1

Yep. Bereid je voor op bezuinigingen en belastingverhogingen.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:07

De NAVO in Brussel en het Nederlandse Leger willen miljarden meer geld - omdat zij van mening zijn dat Poetin en Rusland onze vijanden zijn en dat Rusland een bedreiging is voor onze veiligheid.
Volgens Brussel en Den Haag is sinds 2014 de Koude Oorlog weer helemaal terug van weggeweest.

Trump vindt dit terecht onzin... hij vindt dat Brussel en Den Haag de zaak vreselijk overdrijven en dat ze zelf maar moeten zorgen voor meer geld.
Trump kan het met Poetin en ook met Kim Jung goed vinden... hij is een goede president.

sociaal_econoom | 11-07-18 | 10:49 | 1

Dat is ook precies wat Trump hier in het filmpje aangeeft: 'jullie' vinden Rusland een grote bedreiging, maar 'jullie' maken ook tientallen miljarden per jaar over voor gas aan datzelfde Rusland. "WTF is dat?"

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:53

Zonder de yanks was Nederlands meest gebruikte nieuwe baby naam niet Mohammed, maar Iwan.
Niet de EU(integendeel) , maar de Navo zorgt ervoor dat we al 70 jaar in vrede leven.
Stop met geld wegflikkeren aan Brussel en investeer in de Navo.
De EU is alleen goed voor de portomonee van de elite.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:49 | 2

Toch heb ik liever meer Iwans dan Mohammeds.
Doe er ook maar een paar Yeti's bij.

Bijtendehond | 11-07-18 | 10:58

Toen ik het opschreef moest ik daar ook even aan denken inderdaad. Liever Russische tanks in de straat dan die 5e colonne moSSlims.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 11:09

Als we nu eens gewoon alle uitkeringstrekkers soldaat maken. We geven ze een mooi groen pakkie en huisvesten ze in grote gebouwen. Hun uitkering noemen we dan soldij.

Twee vliegen in 1 klap, defensiebudget op orde en geen mensen meer aan de zijlijn. Iedereen doet dan mee.

Der Doktor | 11-07-18 | 10:49 | 5

Der Doktor | 11-07-18 | 10:49 |

"Als we nu eens gewoon alle uitkeringstrekkers soldaat maken."

U wilt een islamitisch leger binnen onze landsgrenzen?

Tipped Relic | 11-07-18 | 10:52

Tipped Relic | 11-07-18 | 10:52
Is er ook al.

Mr_Natural | 11-07-18 | 10:53

Mr_Natural | 11-07-18 | 10:53

Daar heeft u een punt. Het is nog vroeg voor me.

Tipped Relic | 11-07-18 | 10:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Vanmorgen op BNR: “We geven het niet graag toe, maar Trump heeft wel een beetje gelijk.”
Zie daar het hele probleem met het gros van de media. Objectiviteit is ver te zoeken. En dan betreft dit nota bene een commerciële zender. Maar goed dat ik niet heb gehoord wat de npo te melden had.

GOEM | 11-07-18 | 10:48 | 2

BNR = werkgevers = elite = NPO

Beefbus | 11-07-18 | 10:53

Irritant activisme bij nieuwsitems.
'We geven het niet graag toe' = kleur bekennen, we hebben een hekel aan de huidige president der Verenigde Staten. Erg vreemde uitspraak bij een politiek verslag.
'.. maar Trump heeft wel een BEETJE gelijk.' = kinderachtige afzwakking, uit het boekje 'Beïnvloeding van Dummies voor Dummies'
En het mooiste van alles, weet jij nog die shock-en-berouw-goede-tijden-slechte-tijden episode van het NOS Journaal vlak na de Amerikaanse verkiezingen? 'Ja, we zaten er helemaal naast, we hebben ons laten meeslepen, dit mag nooit meer gebeuren, analyseren, onszelf herpakken, etc.'
Ergens is die hand richting eigen boezem toch weer in het onderbroekje beland. Wat een verrassing.

Kouwe Kees | 11-07-18 | 11:46

Wacht maar - tot Turkije de eerste Rusische raketsystemen plaatst. Dan zullen wij nog eens zien hoe sterk de Noord-Atlantische Verdrags Organisatie is. Reken overigens maar, dat de Amerikanen er op z'n zachtst gezegd sterk op aan zullen dringen dat Turkije uiterlijk overmorgen volwaardig lid van de EU wordt.

bisbisbis | 11-07-18 | 10:47

Hier trouwens een mooi overzicht wat elk land uitgeeft: www.nato.int/nato_static_fl2014/asset...

België bijvoorbeeld geeft 0,91% van haar BNP uit aan defensie. Maar van dat al laag percentage gaat slechts 5,3% naar materieel (dit moet 20% zijn). De rest gaat naar pensioenen en lonen. Dit terwijl België volop profiteert van de aanwezigheid van NAVO in Brussel en nooit meedoet aan missies.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:47 | 1

Verschil met Nederland is minimaal hoor.

Paintertje | 11-07-18 | 11:48

De EU sloeg al de handen ineen met china op het handelsoorlogdossier. Misschien kan dat ook met defensie?
.
Ongekozen regeringsleiders onder elkaar komen er waarschijnlijk makkelijker uit, en de staatsvormen zijn veel meer vergelijkbaar.
.
Hoef je in ieder geval niet meer te dealen met zo’n gekozen bullebak die de breedgedragen irritatie van zijn volk over het parasiteren op hun defensie overbrengt.

Parel van het Zuiden | 11-07-18 | 10:46

Trump heeft geen ongelijk. We doen mee aan een clubje, maar houden ons niet aan de regels over de norm waar we aan moeten voldoen. Echter verwachten we wel bescherming van het lid met de meeste mogelijkheden en die wel aan de norm voldoet als er iets mis gaat.

Bij Satudarah krijg je voor minder een bijzonder onprettig afscheid.

LijdendeLucas | 11-07-18 | 10:46 | 1

Er is al destijds in Dublin afgesproken dat elk NAVO lid te norm moet halen in 2024. Trump heeft waarschijnlijk bijbedoelingen.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:05

Betaalt UK wel de 2% ?

van Oeffelen | 11-07-18 | 10:46 | 3

En de UK kan nog zelfstandig opereren, in de zin dat zij beschikken over alle benodigde krijgsmachtdelen met bijbehorend materiaal en manschappen. Ik denk dat ze echter niet veel meer doen aan de ontwikkeling van nieuwe kernwapens en langeafstandsraketten.

Guido | 11-07-18 | 11:08

Daarom is Brexit ook een geopolitieke aderlating: het is het enige EU land dat een beetje expeditieleger op weg kan sturen. De EU is daarna helemaal een tandeloze tijger.

Zware Guy | 11-07-18 | 11:39

Radio 1 NPO zuigt, maar net toch wel een interessant verhaal van een oud commandant der strijdkrachten. Griekenland voldoet keurig aan de 2%, maar levert nul komma nul procent bijdrage aan de NAVO. Geen missies, geen uitwisseling met overige NAVO landen. Griekenland doet alleen dingen voor Griekenland. Misschien ook wel logisch met een land als Turkije als buurman. Nederland daarentegen zit onder de 2% en levert materiaal, mensen en diensten aan de NAVO wereldwijd. We zitten in Afghanistan, Mali, de Baltische staten... Wat heeft Trump nu liever?

Mokum Kosher | 11-07-18 | 10:44 | 3

Oorlog is geen spelletje waar het “meedoen belangrijker is dan winnen”. Die 2% is afgesproken om te verzekeren dat er kans op winst is.
.
Het gaat ook om een principe. Als je niet kunt vertrouwen op afspraken in vredestijd, kun je dan wel vertrouwen op loyaliteit in een oorlog?
.
Ik denk van niet. True colors and all...

Parel van het Zuiden | 11-07-18 | 10:51

Trump lijkt het niet te snappen. Althans dat hoop ik.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:03

Je zit toch niet te wachten op een Nederlands leger dat met plakband en sperma aan elkaar hangt van ellende, omdat er geen poen is voor fatsoenlijk wapentuig. Soldaten in ieder geval niet. Doe je met de grote jongens/meisjes mee, dan hoor je goed spul te hebben. Dat kost heel veel geld. Niet eens om het elk jaar te vernieuwen, maar gewoon om het operationeel te houden. Nederland moet als een speer zijn leger op orde brengen, en dat houdt automatisch in, dat het structureel meer geld kost. Totdat het leger op orde is, hoor je niemand uit te zenden en zou je geen missies meer moeten accepteren. Maarja, die verdomde politici elke keer weer.

lokoolokie | 11-07-18 | 11:20

Is er nog nieuws uit Thailand? Ik krijg last van afkickverschijnselen. Doe anders maar iets over de islam.

Premier Trutte | 11-07-18 | 10:43 | 1

Een of andere geheime resolutie in Europa. Waarom de moslims een status aparte hebben. Het heeft totaal niet met dit topic te maken, maar als dit klopt, dan zijn we verdoemd.

www.assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-...

lokoolokie | 11-07-18 | 10:46

Die Obama heeft er wel een enorme puinhoop van gemaakt zeg.

van Oeffelen | 11-07-18 | 10:43 | 1

Secretary of State H. Rothham Clinton HRC too!

Twee Jeetjes | 11-07-18 | 10:47

Toen ze het liedje meezongen en de wacht hielden aan het Wolgastrand werden ze door de hele wereld echter ook meer vervloekt dan dat ze lof ontvingen ...
(Ja, eikenloof soms)

Hemmenaar7 | 11-07-18 | 10:42

Bam.. shots fired het zal vast erg gezellig worden vandaag in brussel en trump heeft trouwens gewoon helemaal gelijk. terwijl amerika zich scheel betaald aan defensie van ook europa, houden al die zelfde europese landen er allerlei geld verslindende socialistische en groene hobbies op na..

Captain_Dipshit | 11-07-18 | 10:42

Trump zegt wat veel mensen denken maar niet hardop durven te zeggen.

De gevestigde media bestaat uit Trump haters die politieke elite steunen en het nieuws vaak zo presenteren (manipuleren) dat Trump er slecht uitkomt.

Maar iedereen die het bovenstaande filmpje ziet weet dat Trump gelijk heeft.

Kaskensj | 11-07-18 | 10:39 | 5

Kaskensj | 11-07-18 | 10:39
Kijk nou wat je gedaan hebt! Nou is team Beste_ Landgenoten weer wakker geworden en ingelogd.

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:48

Trump heeft een uitstekend verstand en is daar miljardair mee geworden. Dat hij beschimpt wordt door uitkeringstrekkers en ander treurig onbenul, daar moeten we mee leven. Dat is altijd al zo geweest. Tijden de franse revolutie kwam ene Murat voorbij, de onderkant van de samenleving. Zijn soortgenoten verschuilen zich achter een pseudoniem op internet. Murat was in ieder geval niet laf !

Wim van Ingen | 11-07-18 | 11:49

Wim van Ingen | 11-07-18 | 11:49 |
Nee, Trumps VADER is daar heel rijk mee geworden. Donald paste goed op de winkel maar dan nog: Huizen verkopen is heel wat anders dan president zijn. Wat ook iedere dag weer blijkt.

Beste_Landgenoten | 11-07-18 | 13:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Tja, wat moeten al die EU- en NAVOslaven nu met een grootmacht die vol in de open ruimte, direct confronteert en een discussie aangaat aan een eettafel?
Schande, hij lult er niet omheen! Schande, hij wil maatregelen! Schande, hij wil geld! Schande, hij vindt iets anders dan wij! Schande, het is tactiek!
Extravert individu vs introverte groepsslaven. Prachtig om te zien.
Het schouwspel van geld en macht is historisch, door het verschil van internet. Laat alle leiders en laven het spel maar spelen; wij geldslaven bekostigen het wel. Dankbaar voor de vele familieverhalen, want dit soort geopolitiek geneuzel beste mensen, is ónze sluipgang naar de derde wereldoorlog. Onze jaren '30. Begonnen zo rond 2015 (en daarvoor al 15-25 jaar voorbereid) en eindigend wanneer wij allemaal niet kunnen weten. Het zij zo, we kijken ondertussen naar luxe ontbijtende elitaire figuren die nooit een goede discussie hebben gevoerd en enkel kunnen janken, prediken, liegen en bedriegen. Over geld, voornamelijk.
Over mensen hebben ze het eigenlijk nooit.

Mensdier | 11-07-18 | 10:38 | 1

Dat Tusk president van Europa wordt genoemd is ook zo'n EU-leugen!

Twee Jeetjes | 11-07-18 | 10:52

Trump heeft helemaal gelijk. Europa heeft met zijn gebroken-geweertje-cultuur jarenlang de NAVO-verplichtingen geschonden. Misschien moet de VS maar dreigen om uit de NAVO te stappen, dan kan die 2% norm plots wel gehaald worden.

Irnerius | 11-07-18 | 10:37 | 1

Dat wordt daar ook wel eens geopperd. Want laten we eerlijk zijn: het is niet de VS die profiteert van de vruchten van de NAVO. Geen enkel land kan de VS aanvallen, met of zonder NAVO. Duitsland en alle EU-landen bij elkaar zonder Engeland hebben nauwelijks iets dat op een leger lijkt. Laat staan dat een Portugees gaat vechten voor een Pool.

Feit is dat de EU-landen decennia hebben geprofiteerd van gratis defensie. En feit is dat de EU dubbel zoveel invoerrechten gemiddeld vraagt aan de VS dan andersom (los van handelsoverschot, het feitelijke percentage hebben we het hier over). Dat soort dingen werken niet voor Trump.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:41

Lang leve 'Die Energiewende'! 200 miljard EURO windmolens en zonnepanelen, alsnog voor 70% (quote Trump) afhankelijk van Rusland.
Daar neemt Nederland een voorbeeld aan, getuige het klimaatakkoord van gisteren! We stoppen met gas op te pompen en gaan meer importeren, daarnaast bouwen we Nederland vol met windmolens en zonnepannelen tegen onnoemelijk hoge kosten. Resultaat?

T2000 | 11-07-18 | 10:36 | 2

Volkomen getikt hier in Nederland. De economische reus gebruikt gewoon gas.
En Nijpels maar roepen dat de gasverbruiker zal moeten bloeden omdat hij 'vervuilt'. Zoveel domheid op zo'n positie.
Maar wat zegt Trump nu eigenlijk. 'Moeten wij jullie beschermen tegen Rusland, maar jullie maken jezelf helemaal afhankelijk van Rusland'?

marjen | 11-07-18 | 10:42

@marjen | 11-07-18 | 10:42

Ik denk dat hij zegt: De US betaald 4% (van een groter GDP) itt Germany die doet maar 1% (bron?), en geeft aan dat NATO Duitsland moet verdedigen tegen Rusland (bron?) terwijl ze miljarden wegbrengen naar de Russen.

Al met al een redelijke vreemde stelling, die ik persoonlijk niet helemaal begrijp maar misschien heeft hij een punt.

harry21 | 11-07-18 | 12:13

Als een land niet genoeg voor ontwikkelingssamenwerking betaalt dan staat de EU te steigeren. Maar niet genoeg betalen voor defensie vinden ze heel normaal.

Error 404 | 11-07-18 | 10:34

Mooi dat Trump Schröder aanhaalt. De oud-bondskanselier zit bij Gazprom fijn die pijpleiding naar Duitsland te pluggen en zijn partij (SPD) vindt het fantastisch. Over corruptie en collusion gesproken.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:34 | 1

Dat wel inderdaad.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:01

Trump heeft natuurlijk helemaal gelijk op het 2% dossier. Met enkel het ombuigen van OSW geld naar defensiebudgetten kan elk Europees land per ommegaande “compliant” worden. Onwil dus, en dan moet je in echte wereld toch echt hard gaan handhaven op gemaakte afspraken. Zelfregulering kan niet bij onbetrouwbare partners, en Europese landen hebben zich nou eenmaal onbetrouwbaar getoond.
.
Maar om Duitsland nou te vragen om zich flink te gaan bewapenen? What could possibly go wrong....

Parel van het Zuiden | 11-07-18 | 10:33 | 4

Duitsland kan geen deuk in een pakje boter meer slaan. "Alle" duitserts hebben een aangepraat schuldcomplex van heb ik jou daar.

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:44

@TeeJee | 11-07-18 | 10:36

van 1 naar 2% is een verdubbeling van budget, dat is behoorlijk veel, dunkt mij.

harry21 | 11-07-18 | 12:14

@harry21 | 11-07-18 | 12:14
Zo'n 33,5 miljard euro, op basis van BNP berekend.

Dat is echter nog niet "flink te gaan bewapenen"

Rest In Privacy | 11-07-18 | 13:58
▼ 1 antwoord verborgen

Trump heeft wel gelijk, en de ballen om het ook daadwerkelijk hardop te zeggen. We hebben een afspraak gemaakt met de andere navo-landen om een bepaalde investering te doen, dan moet je als zelfrespecterend land ook die afspraak nakomen of uit de navo stappen. Je kan natuurlijk persoonlijk tegen de navo zijn, of vinden dat we er uberhaupt uit moeten, of vinden dat defensie sowieso afgeschaft moet worden, maar tot die tijd hebben we als land onze krabbel onder een afspraak gezet en moeten die nakomen.

Jan Slot | 11-07-18 | 10:31 | 1

Die afspraak staat voor 2024. Is gemaakt in Dublin. Alle NAVO leden gingen akkoord. Alleen is de vraag of het haalbaar is voor o.a. Nederland en Duitsland. Punt is dat dit niet meer uitmaakt. Met Trump kunnen we niet meer op de Amerikanen rekenen. We zullen dus wel moeten en snel ook dat betekent dus bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid en geld lenen. Heel veel geld lenen..

Vergeet je Trump niet te bedanken als je straks op je uitkering wordt gekort, je belasting omhoog gaat, je premies duurder worden en de staatsschuld omhoog schiet?

Hoe dan ook moet het Europese leger zo spoedig mogelijk werkelijkheid worden. Koste wat het kost.

We kunnen de VS en Turkije niet meer vertrouwen.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:01

Weet iemand dit; Waarom gas uit Rusland terwijl Noorwegen op een tietlading gas zit?

Meneert | 11-07-18 | 10:31 | 5

Noorse gasexport naar Europa stijgt, oa vanwege Rusland. Noorwegen exporteerde 123 kubieke meter in 2017, Rusland 194 kubieke meter (zowel voor Noorwegen als Rusland een record).

fram | 11-07-18 | 10:57

De noor is liever lui dan moe, en wacht rustig op gasprijs stijging voordat hij verkoopt.

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:42

@fram Beetje weinig vindt je niet?

Crosskabouter | 11-07-18 | 15:10
▼ 2 antwoorden verborgen

In 2016 dacht het vierde reich te brussel nog dat killary clinton de nieuwe president van de VS zou worden en dat ze oa koude oorlog tegen Rusland konden uitbreiden.
Nu zitten ze opgescheept met ome Donald die allang heeft gezien dat europa op instorten staat en niet meer te redden is.
Dus waarom zou ome Donald nog energie verspillen aan een europa dat zichzelf in de untergang heeft gestort.

komtdatschot | 11-07-18 | 10:31

"Germany is totally contolled by Russia", die Merkel is toch een voormalig oost Duitse communiste?.

Pelforth | 11-07-18 | 10:30 | 3

Jawohl!

Zoontje Melkert | 11-07-18 | 10:47

En ze zat in de regering van de DDR voor de muur viel. Altijd een zeer twijfelachtige dame geweest, maar het beoordelingsvermogen van Duitsers is niet zo geweldig heeft de geschiedenis ons geleerd. Ook veel ex-nazi's wisten na de oorlog elkaar goed te helpen en op prominente plekken terecht te komen.
Die Rote Armee Fraction verzette zich daartegen en werd dus volledig uitgeroeid.

Wim van Ingen | 11-07-18 | 12:03

Wim van Ingen | 11-07-18 | 12:03

De Rote Armee Fraction werd door Oost-Duitsland gesteund. Ze had banden met Noord Vietnam, Ira en Eta. Het waren marxisten. Een probleem hebben met nazi's terwijl je de goelags en georganiseerde hongersnoden ondersteund.

Arachne | 11-07-18 | 23:09

Ben benieuwd wanneer Tusk de Don verteld over de plannen voor het nieuwe Europese leger.

Beefbus | 11-07-18 | 10:28 | 3

Wil je een oorlog in Europa hebben, dan moet je een europees leger oprichten! Dat gaat dan helemaal goed komen!

Drunken_Pumpkins | 11-07-18 | 10:39

Een EU leger aangestuurd door Juncker, Merkel en Macron. Zie het Screbrenica debacle: wazige chain of command en politici met slappe knieen die hun verantwoordelijkheid qua beslissing ontduiken. Daarna, zodra er een schot is gelost wordt de ongelukkige soldaat direct door het EU-hof veroordeeld.

Beefbus | 11-07-18 | 10:49

Mooi was die tijd dat een Europees leger de wallen rond Leiden bezet hield. Europees leger ftw

El Rico Grande | 11-07-18 | 10:52

Als Erdo EU ambities heeft (en dat heeft ie, hij loopt niet voor niets met zijn nieuwe 'we are the sun' logo te showen) dan is het zaak om de VS erbij te houden. Als dit niet de president is die ons hartje begeert, dan zou ik zeggen, over 3 jaar weer een ander.

Einde van de Domheid | 11-07-18 | 10:28 | 1

Ook dat nog.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:56

Wanneer je lid bent van een organisatie betaal je de afgesproken contributie. Trump heeft dus wat dit betreft gelijk. Het gascontract tussen Duitsland en Rusland is bittere noodzaak, Nederland heeft de gaskraan dichtgedraaid en zal hier ook op aangewezen zijn. Europa zal nu eindelijk gezamenlijk een sterke wereldspeler moeten worden. Ook ik zie liever dat Nederland het in zijn/haar eentje kan redden, maar je moet wel realistisch zijn.

Mannes | 11-07-18 | 10:27 | 3

Zolang in Europa gedanst moet worden naar de pijpen in BruSSel zal het nooit meer iets worden met Europa. Het ongelijke dwangmatig gelijk willen maken werkt immers niet. De EU is gebaseerd op een veronderstelde maar niet bestaande onderlinge solidariteit.

HaatbaardKnipper | 11-07-18 | 10:39

Het probleem is niet de contributie. Het is de uitgaven aan eigen spullen. Analogie:
We zijn allemaal lid van dezelfde tuiniersclub, en betalen allemaal onze contributie voor onze gezamenlijke tuin. Daarnaast hebben we afgesproken dat ik het gras maai, en jij de heg snoeit, en daar zelf de spullen voor kopen. En terwijl ik wel braaf die grasmaaier koop, laat jij de heg verslonzen omdat je geen heggenschaar wil kopen, en wat aanrommelt met de schaar uit de keukenla.

Waarbij "Ik" de VS is, en "jij" Nederland en zijn pang-pang roepende leger.

TheEgg | 11-07-18 | 10:45

Nope. Die 2% is geen contributie maar eigen investering. Alle NAVO leden betalen gewoon keurige de contributie. Gewoon te vinden op NATO.int

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:55

Duitsland wil:
- Gratis bescherming want geeft nauwelijks geld uit aan defensie (slechts 1% BNP terwijl 2% is afgesproken)
- De tienduizenden troepen van VS graag in Duitsland houden want economisch gigantische lokale boost
- Niet meedoen met missies waar dan ook in de wereld waar zij ook baat bij hebben (en hieraan ook niet meebetalen)
- Iedereen wijzen erop dat Rusland de grote kwade boeman is
- Zelf miljarden euri overmaken naar Duitsland voor gas van diezelfde boeman
- Gemiddeld het dubbele aan invoerrechten vragen van de VS bij handel, die je feitelijk beschermt tegen de kwade buitenwereld (bijvoorbeeld auto's, waar Duitsland/EU vier keer zoveel invoerrechten vragen van de VS dan andersom)

Krijg de tering Duitsland.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:26 | 6

Na Bismarck, de Keizer en de Feldwebel is Merkel voorlopig de laatste Duitser, die van Europa een puinhoop maakt.

Pelforth | 11-07-18 | 10:41

Duitsland doet niet mee aan missies omdat de rest van de wereld bang is als Duitsland weer offensieve troepen naar het buitenland stuurt. Duitsland doet net aan die troepenopbouw die bij die 2% hoort omdat de rest van Europa zenuwachtig wordt als Duitsland haar leger uitbouwt. Een van de redenen dat er zoveel Amerikaanse soldaten in Duitsland zitten is om ervoor te zorgen dat Duitsland geen groot leger gaat opbouwen. Want grote bang.

JanVergoor | 11-07-18 | 10:51

Duitsers mogen geen gevechtstroepen buiten Duitsland operationeel laten meevechten. Althans... Hadden ze de wet niet aangepast?

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Lees eerst Art of the Deal en kijk dan nog eens goed hoe hij te werk gaat (en waarom).

Non_Smoking_Gun | 11-07-18 | 10:26 | 3

Hij zit daar niet om vriendjes te worden met iedereen. Hij zit daar maar voor één ding: landsbelang. Daar mogen alle anderen aan die tafel een voorbeeld aan nemen.

medusa324 | 11-07-18 | 10:31

Kom kom, jij kunt het ook samenvatten?

MarcS | 11-07-18 | 10:37

Ook belangrijk na de uitgave van 'The Art of the Deal' stortte het imperium van Donald Trump in. Sindsdien least hij zijn naam aan diverse projecten, is hij reality star, en krijgt de meeste zo niet alle 'investeringen' uit Rusland. Aldus Donald Trump Jr. en Eric Trump.

Maar het stinkt niet hoor... Gewoon doorlopen.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:49

Ik heb een bruin vermoeden dat ik deze toespraak van Trump niet op het NOS-journaal terugzie. Dus mijn dank aan GeenStijl voor het plaatsen! Die EU-bobo's krijgen lik van stuk van voren. Trump is een baas!

Twee Jeetjes | 11-07-18 | 10:25 | 3

Zou je denken? Ik denk dat het het hoofdonderwerp zal zijn.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:46

Ja, het is voor mij het hoofdonderwerp. Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat de NOS dat ook zo vindt. Meestal komen ze met iets anders (miepje krijgt levenslang vanwege meelopen met Nazi terroristenvriendjes die al dood zijn), en is dat gedoe met Teump maar een sideline.

Twee Jeetjes | 11-07-18 | 11:02

Je bruine vermoeden klopte niet. Misschien moet je je andere bruine vermoedens ook in twijfel trekken.

Ravissant | 12-07-18 | 13:27

Eindelijk iemand die zegt wat hij denkt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling in dat stropoppentheater.

medusa324 | 11-07-18 | 10:24 | 2

Mensen die zeggen wat ze denken genoeg, mensen die er ook naar handelen echter zijn zeldzaam.

JWZ_JMK | 11-07-18 | 10:31

Niet in dat gremium. Het zou al een goed begin zijn als ze zouden zeggen wat ze denken. Maar na jarenlange mediatraining kunnen ze alleen rookgordijnen opwerpen. En is er een heel mediacircus opgetuigd om te duiden wat ze nou precies bedoelen. Dat is politiek in de 21ste eeuw. En dan komt er zo’n vastgoedboer die gewoon zegt waar het op staat. Quelle horreur!

medusa324 | 11-07-18 | 10:36

Zo, dat is vast even teveel common sense voor de EU laven om te bevatten.

me,myself and IK | 11-07-18 | 10:24 | 1

je ziet ze denken: "als we die NATO bijdragen alsnog moeten voldoen, hoe kunnen we de EU dan ook nog eens betalen?"

Beefbus | 11-07-18 | 10:27

En waarom heeft die man, als enige aan tafel, geen jus'tje voor hem staan? Daar zou iedereen narrig van worden.

GuusHetSchaapje | 11-07-18 | 10:22 | 2

Dan slaat ie teveel van uit. En hij is al zo oranje.

medusa324 | 11-07-18 | 10:25

Hij heeft hem al op, denk ik. De rest weet nog niet zeker of ze al mogen beginnen met drinken,

obominotie | 11-07-18 | 10:28

Waar hebben we die navo nu nog voor nodig dan? Direct alle betalingen stoppen.

Vout | 11-07-18 | 10:22 | 5

Oprisp | 11-07-18 | 10:35
Haha ik heb het niet over de duitsers.

Sjonie01 | 11-07-18 | 10:39

Top idee Vout. En dan a la Pechtold 'pang pang' roepen als het misgaat.

HaatbaardKnipper | 11-07-18 | 10:43

Oprisp | 11-07-18 | 10:35

Uitgestoken bezemstelen.
Weer eens wat anders dan "pang pang"

Bijtendehond | 11-07-18 | 10:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Duitsland zuigt keihard Europa uit (zie de dagelijkse reclames van Allianz timtom, mediamarkt, lidl etc.) en de Verenigde Staten. Verder gedragen ze zich net als Amstelveen to Amsterdam, wel de lusten, niet de lasten.

Einde van de Domheid | 11-07-18 | 10:21 | 2

en ze blokkeren met campers/caravans het strand op de Brouwersdam !1!!

glaaf | 11-07-18 | 10:28

He, niet verklappen aan Trump... ik woon in Amstelveen.

AdmireMyNuts | 11-07-18 | 10:35

Dat artikel definieert geen "we". Schrijven wat je bedoelt is beter voor de overdracht van informatie.
Gebaseerd op dat artikel zou ik namelijk "we" definiëren als VS, VK en Frankrijk.

TheEgg | 11-07-18 | 10:58

TheEgg | 11-07-18 | 10:58
Lez0n en sgrijf0n, met al die islamilitische basisscholen steeds minder een focuspunt binnen het onderwijs.

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:34

Waarschuw me even wanneer het zover is. Dan trek ik me terug uit Moskou. En bekijk ik het spektakel vanuit Borodino met een zonnebril op.

Gajus | 11-07-18 | 11:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Ja maar als het defensiebudget omhoog gaat blijft er minder over voor linksche hobby's.

je suis bier | 11-07-18 | 10:20

Europa investeert liever in die prachtige multiculturele samenleving (lees: islamitische samenleving).. Kost natuurlijk wel wat aan opvang, huisvesting, uitkeringen, veiligheid, gezondheidskosten, inburgeringskosten(wat toch niet gebeurd).

Kondor | 11-07-18 | 10:20

Toch maar de dividendbelasting niet afschaffen en dat geld in defensie stoppen?

Koos Knak | 11-07-18 | 10:17 | 4

@De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:18
Tja, wat verwacht je, als je Defensie financieel afknijpt en tot overmaat van ramp een overgewaardeerde directiesecretaresse aan de top parkeert.

Nu zijn we zover dat er flink de bezem doorheen moet en je vanaf de bodem weer op moet bouwen.

Zul je nog zien dat men besluit vol in te zetten op een gezamenlijk EU leger.....

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:22

Ik? Ik loop al sinds 2008 moord en brand te schreeuwen. Ik en vele anderen. Niemand luisterde. Amerika zal ons wel redden. Nou ja, en nu dit dus. De spreekwoordelijke lul zijn we.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:44

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:44
Je bent pas in 2008 begonnen? Mooi te laat dus.

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:32
▼ 1 antwoord verborgen

Gewoon knikken, vriendelijk lachen, gelijk geven en vervolgens je eigen gang gaan. Werkt het beste bij dat soort brulapen.

DrumPiet | 11-07-18 | 10:16 | 7

Trump heeft lef, is bot en zegt wat hij vind, een realist. Daar hebben Europese politici een pesthekel aan. Want eng brrrr. Die lullen liever een half uur lang om vervolgens niets gezegd te hebben en geen beslissing te hebben genomen. Dus die gaan inderdaad knikken en lachen en druk verder met het nemen van geen beslissingen. Daarom is de EU ook zo'n denderend succes...

Dutchbeaurouge | 11-07-18 | 10:27

Zoals onze regering het al 20 jaar doet dus eigenlijk.
Zowel naar de VS, als het bijvoorbeeld gaat om onze NAVO verplichtingen, als naar de bevolking, als die kutburger het weer eens niet met het beleid eens is.

TheEgg | 11-07-18 | 10:27

DrumPiet | 11-07-18 | 10:19
Een schot voor open doel, als je dat al scherp vindt? Je hebt gelijk piet. (en ik lach en knik erbij).

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:30
▼ 4 antwoorden verborgen

Vanavond in Jinek een item over de onaardigheid van Trump tegen zijn gesprekspartners.

i-Wonder | 11-07-18 | 10:16 | 2

Nee hoor, 3 items over iemand die heel hard kan fietsen en 1 item over iemand die ziek is. First things first.

piloot47 | 11-07-18 | 10:32

Dat miepje krijgt voorrang dat levenslang is veroordeeld voor meelopen met die Nazi terroristen die al dood xijn.

Ikbeneenzelfbouwer | 11-07-18 | 11:32

Trump heeft wel een punt. De EU heeft de mond vol over fakenews met Russische invloed en ondertussen leggen we pijpleidingen aan om nog meer afhankelijk te worden van Rusland.
Buiten dat om, het zou goed zijn als de NAVO zelfstandig werd en ook haar eigen broek ophield.
En heel misschien zouden ze in Brussel dan verstandig worden en die nieuwe straaljagers waar we al dik 10 jaar op wachten dan toch maar in Europa laten bouwen om zo de eigen economie en technologische kennis en ervaring naar een hoger plan te brengen.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:15 | 8

@De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:34
Rusland heeft ook meegevochten in de war on terror. Dus dat is ook een bondgenoot. Is dat even makkelijk. Allemaal bondgenoten. Zelfs Saudi Arabië heeft meegevochten inde war on terror. Weliswaar aan beide zijden, maar hé: Bondgenoot.

Je kunt je definities wel blijven aanpassen net zo lang tot het past bij de onzin die je uitkraamt, maar langzaam vervalt het dan allemaal tot loos gezwets.

Terwijl Oekraïne een bondgenoot was van Rusland, heeft de VS daar onrust gesticht en een staatsgreep georganiseerd, met hulp van de EU. En dat gebeurde niet onder Reagan, niet onder Bush maar onder Obama. Dat jij feiten niet leuk vindt maakt ze niet minder tot feit.

Wat betreft Georgië: Georgië was zelf etnische Russen aan het verdrijven/uitmoorden. Toen greep Poetin in. Wederom: uitgebreid gedocumenteerd.

TheEgg | 11-07-18 | 11:56

TheEgg | 11-07-18 | 11:56

Nee. Maar het heeft geen zin om het uit te leggen je bent slachtoffer van hersenspoeling en feiten doen er niet meer toe. Het is wat jij gelooft. En je gelooft dit dus...

Well done president Poetin, well done.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 12:10

@De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 12:10
Arme ik. Gehersenspoeld door Poetin. Net als de kranten, wikipedia, en zo'n beetje elke andere nieuwsbron.

Wel dapper van je, dat je toch blijft doorvechten, ook al is heel de wereld om jou heen gehersenspoeld door Poetin. 1 spookrijder? Ik zie er wel honderd!

TheEgg | 11-07-18 | 14:06
▼ 5 antwoorden verborgen

Zo, oom Donald legt zijn lul even op tafel daar... Pikkie Stoltenberg weet niet waar hij moet kijken!

Mark zit te Dutten | 11-07-18 | 10:14 | 1

Stoltenberg zit handenwringend te luisteren, lol.

Lupuslupus | 11-07-18 | 10:57

Een cheque aan toonder is ok ?

Lt-Kol Kilgore | 11-07-18 | 10:13

Ja, ja. China is in rap tempo hun leger aan het opbouwen. Fabrieken waarin 4 nieuwe generatie onderzee boten tegelijk gebouwd worden. Eigen gevechtsvliegtuigen. Hoezo het heeft niks met handel te maken? NATO (lees Amerika) kan het niet veroorloven dat China de Zuid Chinese Zee gaat domineren. Vooral met OBOR. En Rusland? Gaat ook om poet. Niet om dreiging. Gezien Europa amper een functionele leger heeft. Ja, wat heeft hij dan aan NATO?

Standvastig | 11-07-18 | 10:11 | 3

Een manier om te zorgen dat de Russen niet groter worden in Europa. DAT heeft hij aan de NAVO. Zonder NAVO zouden wij allang veel meer op het Oosten dan het Westen georienteerd zijn.

JanVergoor | 11-07-18 | 10:14

@JanVergoor | 11-07-18 | 10:14
Probleem is dat de Chinezen een veel groter probleem aan het worden zijn. Zie dat gerotzooi in de Zuid Chinese zee.
En terwijl wij ons hier zojuist druk hebben gemaakt over de staatsgreep van Erdogan, wordt vergeten dat in China ongeveer hetzelfde is gebeurd. De hervormingen die onder Deng Xiaoping zijn ondertussen vakkundig de nek omgedraaid, en waar in Rusland de tanks werden tegengehouden doordat er burgers voor gingen staan, reden ze in China vrolijk over de mensen heen.

Voordat we ons druk maken over dictators, is het een goed idee om even de juiste uit te zoeken. En wat dat betreft, en gevaar voor "onze" manier van leven, is de volgorde op dit moment toch echt:
1: Erdogan
2: China
en op 3 komt Putin pas.

TheEgg | 11-07-18 | 10:34

Poetin heeft een veel groter leger en veel meer atoombommen. Komt ook nog eens bij dat de buitengrenzen van Europa grenzen aan Rusland. Niet China.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:40

Trump zegt waar het op staat en dat bevalt de politieke elite niet.

Waarom moet de Amerikaanse belastingbetaler opdraaien voor de kosten die eigenlijk door de Navo landen moeten worden betaald ( de 2%)

Kaskensj | 11-07-18 | 10:11 | 3

Links vindt dat ze daar "recht" op hebben. Kortsluiting in de bovenkamert.

boerk | 11-07-18 | 10:14

Denk je dat de Amerikanen minder gaan investeren in defensie als de Europeanen de 2% halen? Nee dus. Trump zijn retoriek slaat nergens op. Hij heeft gelijk hoor Europeanen moeten meer investeren in eigen defensie. En die afspraak is er dus al.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:29

Nou, Kasjkens, ik ben van mening dat afspraak wel afspraak is maar om van mijn belastingcenten Afghanistan, Irak en Libie binnen te vallen vind ik ook weer zoiets.... Hadden de yanks lekker zelf mogen doen, zonder ons. Tuurlijk zijn Khadaffi, Saddam H. en de Taliban geen fijne jongens, maar je kunt niet zeggen dat het er voor Achmed in de straat beter is geworden sinds zij zijn verwijderd ( en de Taliban is er nog steeds ). Soms moet je hellholes gewoon hellholes laten en ze het zelf in dat hellhole laten uitzoeken.

Graaisnaaiert | 11-07-18 | 13:32

En welk land levert de meeste wapens??? En wie koopt er voor miljarden kut straaljagers uit de USA. Ben benieuwd of de EU daar ook een toeslag van 25% opzet. Joh die Trumph helpt op zijn gemakkie Amerika naar de klote. Je moet toch wel poep in je ogen hebben wil je dat niet inzien. Maar goed er was geen alternatief bij de verkiezingen dat dan weer wel.

ikdenkwat | 11-07-18 | 10:11 | 10

-Joh die Trumph helpt op zijn gemakkie Amerika naar de klote. Je moet toch wel poep in je ogen hebben wil je dat niet inzien.-

Vandaar dat de beurzen in de US zo hoog staan!

benjeallanggek | 11-07-18 | 11:00

@DKS: Zolang zelfs de perschef van Obama al hardop twijfelt of de "maakbare One World inclusiviteitssamenleving" waar met name de Democraten ( maar ook de globalisten onder de Republikeinen ) zo voor waren, eigenlijk wel een goed idee was, en dat Obama zich ook al afvroeg van "what if we're wrong", denk ik dat we onder Hillary nog veel verder van huis waren geweest. Iran met Nukes, IS nog steeds niet definitief aangepakt "want Assad", niet erkennen van the Rise of China met alle gevaren van dien, het door laten gaan van de militaire verloedering van Europa en dan moesten we nog maar zien wat zij met Poetin had gedaan...

Graaisnaaiert | 11-07-18 | 13:29

Daar hebben we weer een factfree Trump basher.....
Lekker met de policorstroom mee zwemmen, heel goed!

J-van-de-Bontekoe | 11-07-18 | 13:54
▼ 7 antwoorden verborgen

Trump heeft geen gelijk. De NAVO is opgericht door de VS om ervoor te zorgen dat de Sovjet Unie niet groter werd. Niet om Europa te beschermen.
Als Trump het prima vindt dat wij nauwere banden met de Russen aangaan dan moet ie uit de NAVO stappen. Als de VS de Russische invloed in Europa niet groter wil laten worden moet ie niet zeuren over de centen. Met de NAVO koopt hij Amerikaanse invloed in Europa. Wie koopt, betaalt.

JanVergoor | 11-07-18 | 10:10 | 2

De EU zal nooit nauwere banden met Rusland krijgen. Lees 1984. Ze moeten een fake vijand uitbeelden om de EU samen te brengen. Ondertussen worden we wel afhankelijker van de Russische energie door de "van het gas af" plannen,

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:17

Die fake vijand zou zomaar de Orange Dictator from the West kunnen worden, of dat afvallige Albion dat niet bij de EU wil horen maar wel kernwapens heeft, of Ome Erdo die weer aan de voet van de Karpaten staat te trappelen.

JanVergoor | 11-07-18 | 10:56

Ga nu maar gewoon gas kopen in Rusland.Anders gaan we het zelf doen.

van stampij | 11-07-18 | 10:10 | 1

Geen slecht idee.

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:23

Heeft onze Mark al verteld dat Nederland helemaal geen Russisch gas wil gaan afnemen?
Daar scoren we punten mee!

Nuchternederland | 11-07-18 | 10:08 | 5

Duitserts en gas, slechte combinatie, daar helpt geen sjoemelsoftware tegen.

Pelforth | 11-07-18 | 10:24

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:12
Helaas pindakaas, Duitsland gaat nu van stookolie naar gas.

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:23

Doen wij al: gazprom

Mastermattie | 11-07-18 | 12:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Eerlijk is eerlijk. Ik heb Poetin zwaar onderschat. Met Erdogan en Trump heeft hij toch maar heel secuur de NAVO gesloopt en het westen een optater gegeven. Laat dit nu al decennia de natte droom zijn van elke Sovjet. Knap hoor. Heel knap.

Voor de juichaapjes. Nee dat is niet goed. Ook niet voor jullie.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:08 | 7

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:38
Experts zeg je?? Bij de EU "werken" geen experts.

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:21

@Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:21
Experts in taxpoet verbranden. Echte problemen zullen ze nooit op kunnen lossen omdat ze ze niet begrijpen.

Mastermattie | 11-07-18 | 11:59

@DKS: regeren is vooruitschuiven ( en afschuiven ) van problemen. Daar blinken onze leiders in uit.Treffend wat dat betreft zijn ook de bekende internetplaatjes van de ministers van defensie van de EU, Rusland, de VS en China. Daar staat 1 enkele, grimmig uitziende kerel, bij de EU zijn het overwegend blije kakelkippetjes. Echt, heel gezellig, heel inclusief en ook heel divers hoor, maar het geeft natuurlijk wel een uitstraling van likmevestje.

Graaisnaaiert | 11-07-18 | 13:21
▼ 4 antwoorden verborgen

Dat heeft hij al vanaf het begin al gezegd,dokken jullie daar in Europa.
Ronaldo,had hem dan ome Don ald genoemd. Klinkt leuker ; )

kzegje | 11-07-18 | 10:08 | 3

Elk NAVO lid betaalt gewoon keurig hun deel. Het enige heikele punt zijn de investeringen in eigen defensie en ook daar zijn afspraken over gemaakt. Of Trump is achterlijk. Of zijn bijbedoelingen zijn het slopen van de NAVO. Je mag kiezen.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:10

@DKS
De tweede, Amerikanen willen niet meer klaar staan voor de veiligheid van andere landen. Amerika first toch?

kzegje | 11-07-18 | 10:15

Amerika heeft zelf gekozen om haar geopolitieke en economische belangen wereldwijd te beschermen met het sterkste leger ter wereld. Trump probeert nu maffia-style bondgenoten af te persen. Of dit is omdat hij het allemaal niet snapt of omdat hij de NAVO wil slopen is nog niet duidelijk.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:37

Heeft hij als eerste zijn jus d'orange op of heeft hij water besteld?

Jos Tiebent | 11-07-18 | 10:08 | 1

Water met een fruitsmaakje. En na het zoet het zuur. De sinaasappelsap.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:26

Trump is een zakenman en de EU laven snappen daar niks van. Voor die man is het net als vissen met dynamiet en hij weet nu al dat hij z'n zin gaat krijgen. En terecht.

Bakkeleures | 11-07-18 | 10:06 | 6

Ik kan me nog een recentelijk artikel herinneren waar uit bleek dat die 2% norm voor veel landen (waaronder Duitsland en Nederland) gewoon niet haalbaar is omdat deze landen niet eens het personeel hebben om het extra materieel te bedienen.
Simpel gezegd kwam het erop neer dat je kan wel extra tanks kopen maar de militairen om die dingen te besturen zijn er niet. Je zou dan dus de situatie kunnen krijgen dat je wel die 2% haalt maar dat de resultaten hier niet naar zijn.

Dat brengt me op het tweede punt van die 2% norm. Er is teveel focus op de financiën en niet op de output. Het zou veel beter zijn om te kijken naar de beschikbaarheid en operationele activiteiten van een land dan naar een financieel getal.

Misschien is nu wel het moment aangebroken om een EU leger op te richten die ingezet kan worden als een land binnen de EU wordt aangevallen/bedreigd. De gecombineerde strijdkrachten van Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland (helaas zonder de Britten na volgend jaar) zijn redelijk indrukwekkende tegenstanders met elk eigen sterke punten (bijv. Nederland met de onderzeeboten, de Fransen met hun marine en de Duitsers met de gemotoriseerde infanterie/tanks).

Albasalix | 11-07-18 | 11:19

Bijtendehond | 11-07-18 | 10:42

Daar valt het meeste geld halen. Andere budgetten zoals onderwijs e.d. zijn of niet genoeg of al overbelast.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 11:35

Omdat een hoop militaire missies onder de vlag vredesmissies ( veiligheid & stabiliteit brengen, beschermen van de burgerbevolking, het inrichten van ziekenhuizen en schooltjes, het aanleggen van infrastructuur etc. ) denk ik dat we de post "ontwikkelingssamenwerking" gewoon onder "defensie" moeten onderbrengen. Effectief gaat er dan weinig veranderen ( hooguit krijgt Abbas dan geen versnelde 14 mio van Qaag, kan ook geen weldenkend mens op tegen zijn ), maar we zitten wel ineens op 2% van het BNP aan defensie-uitgaven. Trump blij, kost ons geen cent extra en onze acties leggen nog meer gewicht in de schaal ook ( want als wij onder NAVO-vlag in Mali een compound moeten beschermen en er gaan een paar hondsdolle ISlamterroristen op los zal de vergelding een stuk sneller komen vanuit NAVO-verband dan wanneer de nieuwe Joris Voorhoeve moet gaan bedelen om luchtsteun of meer manschappen.
Win, win.

Graaisnaaiert | 11-07-18 | 13:16
▼ 3 antwoorden verborgen

Ah. Trump. Dus eerst de NAVO een oorlog met zo'n beetje het ganse Midden-Oosten inrommelen. Waar legio partners aan mee doen. En vervolgens schreeuwen dat ze niet genoeg betalen... Ned, wat mij betreft doen we een De Gaulle'tje en stappen we morgen nog uit dat fopgenootschap.

Enter Yeti | 11-07-18 | 10:06 | 3

Nou dat waren bush en hussein barack obama en als het tegen had gezeten had killary clinton de lijn voortgezet.

komtdatschot | 11-07-18 | 10:12

@komtdatschot | 11-07-18 | 10:12
Bush viel eigenlijk nog wel mee. De volkomen onterechte oorlog in Irak en de terechte in Afghanistan.
Obama heeft er vervolgens bijna heel Noord Afrika aan toegvoegd (die Arabische lente speelde zich vooral af in Noord Afrika) en inderdaad een klein Arabisch stukje. Met als bonus Oekraïne, omdat het zo gezellig tegen de NAVO grenzen aan ligt.

Hillary had die lijn overigens niet voortgezet. Die had al lang geëscaleerd naar een full-blown oorlog.

TheEgg | 11-07-18 | 10:20

Met de periode Trump is er eindelijk een einde gekomen aan de zinloze oorlogen die de US overal maar inzette. Dat is (ondanks zijn soms krankzinnige tweets) een heel goed punt van Trump. Hillary had met haar "we came, we saw and he died" beleid nog meer landen in de vernieling geholpen.

Rest In Privacy | 11-07-18 | 10:24

Trump zit als enige als een echte vent aan tafel. De rest zijn politieke poppen. Dit moet absoluut genieten zijn daar.

Kechtold | 11-07-18 | 10:06
-weggejorist-
komtdatschot | 11-07-18 | 10:05

Onze slappe, ruggegraatloze "leiders" die zich de les moeten laten lezen door een Amerikaanse zakenman. Er is in die 75 jaar inderdaad niet veel verandert en terecht.

WasHetMaarMakkelijk | 11-07-18 | 10:05

Trump moet gewoon eerlijk zijn en zeggen dat hij de opdracht van Poetin heeft gekregen om uit de NAVO te stappen.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:04 | 3

USA heeft de NATO niet nodig, het eu clubje wel. Dus wie is het Alpha mannetje hier..

Mark_D_NL | 11-07-18 | 10:13

Europa betaalt 70% van de operationele kosten van NAVO missies. Trump heeft gelijk over iets wat al is afgesproken. Verder is het ook nog eens geen onwil maar ontzettend moeilijk voor landen als Duitsland. Mark my words hier gaat niets goeds uitkomen.

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:33

De Koreaanse Slet | 11-07-18 | 10:33
"Mark my words hier gaat niets goeds uitkomen."
Joepie!! Ik verheug mij al.

Cobalt bomb | 11-07-18 | 11:17

Hij zegt wel heel vaak hetzelfde. Ja, wij beschermen jullie tegen iemand die jullie miljarden betalen voor gas.

DebraCadabra | 11-07-18 | 10:04 | 1

Dat heet: de kracht van herhaling!

Mark zit te Dutten | 11-07-18 | 10:18

en hier heeft Trump nu eens een keer volkomen gelijk in. De andere NAVO landen steken hun geld, dankzij de socialisten, al jaren in derdewereldlanden, regelingen voor vluchtelingen, sociale afbraak in hun eigen land etc. Go Trump!!

langzullenweleven | 11-07-18 | 10:02 | 5

Nee dat hebben ze niet. Maar zoals Trump de grens met Mexico niet dicht kan krijgen kunnen wij een veel grotere grens ook niet dicht timmeren.

dyslexieman | 11-07-18 | 11:21

Zo goed als alle NAVO landen kunnen die jaarlijkse bijdrage ophoesten, dat kan niemand ontkennen
het is dus een doelbewuste keuze van de achterblijvende landen om niet genoeg bij te dragen aan hun eigen defensie
MSM doet het natuurlijk weer voorkomen alsof Trump dit allemaal uit zijn kleine duim zuigt
maar vrijwel iedereen weet dat dit al zo'n 20 jaren speelt, vanaf Bill Clinton, via George 'Dubya' en Obama de nobelprijswinnaar
De meeste NAVO landen zijn dus aan het uitvreten, of om in VS lingo te zeggen, free loading
Te lui en te laf om een keuze te maken, denken (weten) dat ze er mee wegkomen
te beroerd om een keuze te maken; dreiging van Sovjet-Unie is weg = geen noodzaak voor degelijke defensie
Als ze dat nou gewoon openlijk zouden zeggen, maar ze zijn te schijterig om dat te zeggen, want dan vertrekt de VS uit Europa en moeten ze hun eigen boontjes doppen
met die lamlendig lage bijdrage aan de NAVO

Tobi | 11-07-18 | 13:24

Tobi | 11-07-18 | 13:24 Op zich gelijk, en je moet een redelijke defensie hebben. Maar je moet je ook gaan afvragen waartegen je je wil gaan verdedigen. Hebben we een vijand als de sovjets, waarbij het lekker duidelijk was wie de tegenstander is? Lijkt me niet. Een tank battalion is niet echt handig in de strijd tegen terreur.

dyslexieman | 11-07-18 | 13:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Maar, maar,.... Trump zat toch op schoot bij putin? En juist de EU was toch zo tegen Putin?

Ah, wacht, geld, gas. De ruggengraat van de EU. Ik snap het al. Volgende keer eerst koffie, dan nieuws lezen.

Knufter | 11-07-18 | 10:02

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland