achtergrond

Geenstijl

WillyLeaks! Koningshuis kost 350 miljoen per jaar

Aap uit RVD-voorlichtersspinnende mouw: die ontkenning van het feit dat Koning Willy aandelen Koninklijke Olie heeft is natuurlijk om voor te sorteren op DIT BEMMENDE rapport van het Republikeins Genootschap.

Die hebben namelijk uitgevogeld dat Willy en de rest van zijn op burgers spugende uitvretersfamilie ons jaarlijks de lieve som gelds van 350 miljoen europese eenheidsmunten kost. 350 miljoen euro die ook uitgegeven hadden kunnen worden aan zorg, politie en onderwijs het afschaffen van de dividendbelasting! 

Hoofdrapportschrijver alsook hoofdrepublikein René Zwaap maakt vakkundig gehakt van de suggestie dat het koningshuis ons ieder jaar ongeveer 40 miljoen euro kost. Want in de officiële stukken worden bijvoorbeeld de geheel verzorgde weekendjes New York voor marathonrennende prinsjes, een Aparte Prins Watermanagement Unit bij Rijkswaterstaat en de Máxima Gezellige Gespreksonderwerpen Brigade niet meegerekend. Als je dat, zoals Zwaap doet, wel meetelt kom je met conservatieve sommetjes op een bedrag van rond de 150 miljoen, dus meer dan drie keer zoveel. 

En dan is er nog het meest controversiële deel van zijn rapport. Zwaap rekent namelijk voor dat de Oranjes waarschijnlijk zo'n 12 miljard aan vermogen hebben. Dat vermogen is weggestopt in stichtingen, dus strikt genomen kan het best kloppen dat WimLex zelf geen aandelen Shell heeft. Maar dat is net zoiets als zeggen dat je op 3 april niemand hebt vermoord. Het zegt niets over al die andere dagen. En Zwaap denkt dus dat die stichtingen wel degelijk aanzienlijke aandelenportefeuilles hebben. Terwijl Willem-Alexander inmiddels wel belasting betaalt (en daar verdomd schimmig over doet) over zijn privévermogen, hoeft dat over het vermogen in die stichtingen niet. Sowieso zijn er allerlei belastingvrijstellingen voor de Oranjes nog steeds van kracht (dankzij de hermelijnenlikkers van D66). En als dat bedrag klopt, dan lopen we dus ieder jaar 192 miljoen euro (€192.000.000,00) aan vermogensbelasting mis. En zo komen we aan die 350 miljoen per jaar. 

Linksom of rechtsom, het is een fantastisch gezelligheidsspel zo'n monarchie, maar in Nederland Ons Land is het wel normaal dat we vragen wat dat allemaal wel niet kost. En is het niet normaal dat daar nog altijd zo schimmig over wordt gedaan. Het gaat er niet eens om wat de Koning persoonlijk allemaal voor aandelen heeft. We willen gewoon meer weten over het vermogen van het Koninklijk Huis. En daar hebben we recht op.

Spin, spin, spin

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.