achtergrond

Geenstijl

Topic Tegel du Week. Guurder over #MeToo bij GroenLinks: Koos de partij voor eigenbelang?

Pareltje uit de panelen, van guurder netniet. Jesse Klaver acteerde een bijna-huilbui over het #MeToo'tje dat voorlichter Peter Sonneveld bij een stagiaire flikte. Maar uit de tijdlijn van het proces en ontslag, stijgt een geur van tactisch eigenbelang op.

**Tijdlijn van de GroenLinks-#MeToo-Zaak
**Het heeft er op zijn minst schijn van, dat GL nooit geïnteresseerd is geweest in de stagiaire en wat haar is overkomen, maar louter heeft gehandeld in het kader van eigenbelang. Het handelen van GL in deze lijkt veel smeriger dan het eerste oog doet vermoeden.

18/19 december: **Kerstborrel, meisje mist trein, bepotelaar biedt slaapplek aan, bepoteld, meisje zegt: meh en kan sterven op straat. Bij thuiskomst meldt bepotelaar zich zonder opgave van reden ziek.

19 december:** **Meisje contact stagebegeleidster, vervolgens vertrouwenspersoon van GL, die met toestemming personeelsadviseur op de hoogte stelt. Bepotelaar wordt gesommeerd (ondanks ziekte) te verschijnen die dag om 15.00 uur. 

Er volgt een gesprek met een navolgende uiteindelijke conclusie: *"Gezien het feit dat je tijdens ons gesprek berouw hebt getoond, aangegeven hebt veel spijt te hebben en dit ook aan [de vrouw] kenbaar wilt maken, is besloten jou een tweede kans te geven en geven wij jou slechts een officiële waarschuwing." *

Bovenstaande blijkt allemaal uit de openbaarmaking van de processtukken.

Nu komt het: Op 4 januari jl weten AD en telegraaf een artikel te produceren, over '66, dat in het kader van #MeToo een onderzoek wil naar voorvallen bij de overheid. Maar het is dan nog kerstreces. De feitelijke behandeling vindt pas plaats op 21 of 22 februari. En waar GL in eerste instantie een andere afweging maakte, gaat het nu ineens heel snel. 

8 januari: Gesprek tussen bepotelaar en GL
12 januari: Aanwezig bij bedrijfsarts
22 januari: Starten vanuit huis
29 januari: Weer volledig inzetbaar.

En op 26 januari ligt het verzoek tot ontbinden van de arbeidsovereenkomst bij de griffie. De eerste mondelinge behandeling is op 15 februari en op 1 maart de uitspraak, waarbij GL de mazzel heeft dat het tussen partijen in de rechtzaal zo slecht botert, dat de rechter besluit tot ontbinding, terwijl GL juridisch geen zaak heeft.

De eerste beslissing geeft toch duidelijk aan dat de stagiaire en haar belevingen minimaal op plek 2 komen, blijkens de beslissing van de officiële waarschuwing. Het is pas in het licht van het naderende onheil en de mogelijke blamage, dat GL een bepotelaar boven een bepotelde stelt, wanneer dit aan het daglicht komt, dat meneer ineens moet wieberen. 

En dan kiest GL dus voor haarzelf. Het hele meisje is in dit hele verhaal nooit aan bod gekomen. En dat terwijl #MeToo allang aan de gang was en GroenLinks bij uitstek een partij van vingerwijzen is. En dit is een gang van zaken die in deze belangrijke tijd rond de verkiezingen een beter voetlicht verdient dan de guurderspanelen van GS. 

Want het is toch niet voor te stellen dat mensen, door het ontbreken van informatie, straks hun stem verlenen aan een partij, die zo met slachtoffers van dit soort zaken omgaat ?

netniet | 14-03-18 | 23:25

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.