Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bevingsbrief. Noorderling doet zegje op GS: 'Een klagende Groninger is als een stakende werkloze'

Boze burgers vs de spreekbuis van de multinationals, boven een lege zaal zonder volksvertegenwoordigers

Zelf woont ie op een woonboot, maar "het bibbert bij de buren, en dat is toch ook irritant." Is wel zo. Goeie brief ook, over Groningers die vastlopen in het veen van het gasdebat. Knip, plak, pak er een Hooghoudt bij, Groninger Bram Kloos doet zijn zegje:

Een klagende Groninger is als een stakende werkloze
Soms heb ik het idee dat we de oplossing voor de aardbevingsschade uit het oog verliezen door het vele geouwehoer. Sterker nog, alsof we maar moeten accepteren dat er geen goede oplossing is. Door de jarenlange tegenwerking van de staat, van de NAM, lijkt het alsof een compromis de enige oplossing is, een oplossing waar twee partijen met tegengestelde belangen zich bij moeten neerleggen. Maar dat is natuurlijk niet zo, een staat zou geen compromis moeten willen sluiten over de veiligheid van haar burgers. De staat neemt Groningers niet serieus, al doen ze tegenwoordig wel alsof. Historische panden worden gesloopt, omdat het te duur is om ze op te knappen, en mensen krijgen pas na maanden bericht of ze een compensatie krijgen voor hun schade. En de NAM nog steeds hetzelfde spelletje. Vaak hoor je nog: "Als dit in Holland was gebeurd..." en dat klopt natuurlijk, want dan waren het de huizen van de bestuurders zelf geweest die waren gaan rammelen. Dan was het al opgelost. Dat weten we, maar laten we het er niet meer over hebben, want as is verbrande turf.

De beving van 3,4 bij Zeerijp, is ook in de stad gevoeld, dat helpt wel voor de beleving. Het draaiboek stond natuurlijk klaar, uitgedacht door de politiek en de NAM om in te zetten bij precies zo’n gebeurtenis. De persberichten waren al geschreven, en konden snel de deur uit. Het loopt zoals voorspeld door de spindoctors. Wiebes speelt de bezorgde politicus, de NAM doet symbolisch een stap richting de Groningers door twee onrendabele gaswinputten te sluiten, ze kijken er zeer serieus bij, alsof ze een groot offer brengen, en ze kunnen de Groningers hopelijk weer stil houden tot de volgende beving. Agenten staan klaar om bij al te opgewonden provincialen even een persoonlijke waarschuwing af te geven als duidelijk wordt dat ze willen protesteren bij de aankomst van de regent, want zo doof je zulk smeulend ongenoegen.

Wiebes, die eerst 4 jaar lang bij een ander ministerie verontschuldigend kon roepen dat het een zooitje is maar dat hij er echt niets aan kan doen, komt nu hier de schlemiel uithangen die het ook maar op zijn bordje geschoven heeft gekregen. Hij wil echt het beste voor de Groningers, het is vre-se-lijk allemaal. Echt. Maar ja, hoe los je het op? Hij haalt nog maar eens zijn schouders op, en in zijn ingevallen grijze gelaat, dat een bezorgde en meelevende uitdrukking moet uitbeelden, lachen de oogjes alweer. Het is ook niet zijn probleem eigenlijk wil hij maar zeggen. Zijn voorgangers, ja die hadden het veel beter moeten doen, maar nu. Tsja wat is er nog aan te doen? 

Na wat sussende woorden gaat de professionele bureaucraat met de hangende schouders weer terug naar Den Haag.   

Al in de jaren negentig van de vorige eeuw waren er klachten over scheuren in boerderijen. Sommigen klaagde in het openbaar, in de krant of startten een procedure tegen de NAM. De NAM zette advocaten in en betaalde wetenschappelijk klinkende onderzoeksbureaus om de argumenten van de klagende bewoners te ondermijnen. Het gemor was makkelijker te onderdrukken, er waren geen sociale media. De bevingen hadden niets met de gaswinning van doen, was de lezing. Schouderophalend werden de klagende Groningers met een kluitje in het riet gestuurd. Maar het was een publiek geheim. Verzakte boerderijen, aardbevingen, wij wisten het. Het komt door het gas.

Al dat gezever over verminderen van de winning is een afleidingsmanoeuvre, omdat Den Haag niet wil betalen. Weg met het schadeprotocol, het is duidelijk wat nodig is. Alle huizen moeten bevingsbestendig. Allemaal. Niet na een inspectie omdat er een scheur in de muur zit, met een half jaar wachttijd omdat het bedrijf dat door de NAM is omgekocht te weinig tijd heeft, nee alle huizen, ook die nu nog geen schade hebben, en wel nu. En als er schade komt, betalen. Geld mag geen rol spelen als het om veiligheid gaat. Daar verandert geen kruiperige politicus wat aan die zich al vantevoren excuseert. 

Wat boeit het hoeveel gas er nu gewonnen wordt? Het kwaad is geschied, en nu moet het opgelost worden. En ja dat kost geld, kom maar door. Weet je wat ook geld kost? Een Betuwelijn, een HSL, een Noord/Zuid-lijn en een bank die omvalt. Het is blijkbaar allemaal belangrijker dan een huis dat instort. Het probleem is dat de Groninger niet gaan staken. Dat de regionale blaadjes veel te begripvol zijn voor de Hollanders. Het gas heeft ons toch ook veel goed gebracht. Leg dat nog eens uit als er wel iets mis gaat. Een kinderkamer die instort. En ga daar dan staan en uitleggen dat onze staat te pauperig was om te zorgen dat kleine Gezina veilig kon slapen.

Pas als alle huizen bevingsbestendig zijn maakt het niet meer uit, pomp maar op wat je wilt. Dan klagen we wat, en drinken nog een Hooghoudt en halen onze schouders op. In een bevingsbestendig huis.

Bram Kloos
Noorderling

Reaguursels

Inloggen

De schrijver ziet iets over het hoofd.
Aardbevingsbestendig betekent niet dat huizen bij een volgende beving geen schade oplopen. Het betekent niets meer of minder dan dat men een X-periode heeft om het huis te verlaten voor het in elkaar dondert, vergelijkbaar met een brandwerende deur die de brand ca. 1 uur tegenhoudt zodat mensen het pand tijdig kunnen verlaten.

BenZen | 18-01-18 | 20:58

Pas als het AZC van Ter Apel bevingsschade krijgt wordt Den Haag wakker.

Johnnie Hansome | 18-01-18 | 18:50

Inderdaad. Maak de huizen aardbevingsbestendig en betaal dat maar door het gasveld helemaal leeg te pompen.

negorij | 18-01-18 | 12:47

Die Groningers zijn toch echt niet Vaderlandslievend en willen niets opgeven voor het algemeen welzijn. Laat ze maar eens een voorbeeld nemen aan hun oosterburen! In de vorige eeuw groeven die daar enorme putten in het landschap op zoek naar bruinkool, wat ze eigenlijk nog altijd doen. Waarom? Om benzine van te maken toen, voor blitzkrieg en Luftwaffe enz., dus voor Volk en Vaderland. Niemand die daaraan zijn akkers kwijtraakte, wilde of durfde daarover klagen. Zelfs niet toen hele steden als collateral damage daaraan plat gingen. Maar de Groningers klagen steen en been over een scheurtje in de muur van het schuurtje. Ze moesten zich schamen!

cyrieltje | 18-01-18 | 12:24 | 3

Je weet niet wat je zegt man idioot. Ik woon in gronningen en de schade die mensen oplopen is enorm.

Je wordt er echt niet beter van om je eigen landgenoten zo te veroordelen

Sceptische_autist | 18-01-18 | 12:41

Septische autist, je wil toch niet zeggen dat je idioot bent omdat je in "gronningen" woont? Want dan doe je je stadgenoten wel erg veel onrecht aan. Je kunt ook beleefd laten blijken dat je geen gevoel voor sarcasme hebt als dat niet uitdrukkelijk vermeld staat?
Wat ik wilde duidelijk maken was dat "boer Jan met de pet" vandaag net zo weinig te zeggen heeft in NL als destijds in Dld, zomin in Das Reich als in de DDR.

cyrieltje | 18-01-18 | 17:20

Nog eentje voor de autist: Ik was kort na de Wende in het Oost-Duitse Bitterfeld (klik er maar eens op) waar men ten behoeve van de chemische industrie aldaar enorme, kilometers grote gaten had gegraven via open bruinkoolmijnen. Het DDR-bestuur heeft geprobeerd om er een vakantie- en watersportcentrum van de maken tot het geld op was. Wat achterbleef was een enorme verwaarloosde puinhoop.
Is er in de buurt van Groningen ook al niet zo iets, met villabouw langs een kunstmatig meer die stagneert of zo? Een meer dat ontstond door inzakken van de bodem? Of dat nou komt door gas of bruinkool, het resultaat is hetzelfde.

cyrieltje | 18-01-18 | 17:34

.
Groningers schadeloos stellen? Ben je gek, waarvan moeten we dan de immigranten onderhouden?

telelezer | 18-01-18 | 09:58

Misschien een schrale troost dat de meeste Randstedelingen het óók schandalig vinden hoe er met de Groningers wordt omgegeaan. Ik wel in ieder geval.

Het voorstel snijdt hout: maak ALLE huizen aardbevingsbestendig, geef de mensen nog wat extra geld als vergoeding voor immateriële schade en trek daarna de gasbel helemaal leeg. Blijft er netto nog steeds geld over voor de schatkist/NAM.

Kees Maf | 18-01-18 | 09:37

En maar klagen vanuit de politiek dat de geloofwaardigheid achteruit holt in de politiek. Het moment en de kans om dat eens te ontkrachten zou je denken. Vroeger had je nog wel eens zoiets als een Deltaplan voor hoog water. Maar dat waren andere tijden. Nu ga je gewoon voor jezelf.

Mark van Leeuwen | 18-01-18 | 09:08

Je zou maar bij de Nederlands Aardbevings Maatschappij (NAM) werken.

Dutch_Holland | 18-01-18 | 08:53

Ik vind dat iedereen die langer dan 20 jaar in zo'n huis woont schadevrijgesteld moet worden. Iedereen die korter dan dat er woont wist of had moeten weten waar ze aan begonnen. Die huizen waren niet voor niets zo goedkoop.

dz5b604 | 18-01-18 | 08:51

Groningers zijn nu eenmaal klagers.

van Oeffelen | 18-01-18 | 08:49 | 1

Misschien is lezen handig.

boeddhaat | 18-01-18 | 10:39

Oneens. Als dit in de randstad gebeurde is een drogreden. Dit gebeurde ook in de randstad met de aanleg van de Noord-Zuid lijn. De gedupeerden van die schade hebben ook maanden soms jaren moeten wachten op vergoedingen. En niet eens in elk geval is het toegekend. Daarbij zijn er in Limburg ook al sinds mensenheugenis aardbevingen vanwege de kolenmijnen. Daar is ook veel schade door ontstaan, ik weet niet hoe het daar zit met herstelbetalingen maar ik hoor ze er in ieder geval een stuk minder over. En dan heb je de Groningers. De gasbel waar we flink geld aan verdienen en ons flink wat welvaart verdient. Het is dus niet zomaar iets wat daar gewonnen wordt. Maar de Groningers hebben een grote bek. Alle jaren dat ook Groningen met al haar werklozen en achtergestelde dorpjes en gehuchten heeft geprofiteerd van de gasbelbaten wuiven de Groningers van de hand. Groningen denkt, ik word liever niet meer met mijn werkloze anus uit mijn bed getrild 's ochtends, ik ga protesteren tegen gaswinning. Laten we als provincie lekker netto ontvangers worden ipv netto bijdragen aan de Nederlandse economie. Het verbaasd mij helemaal niets dat jullie de meest linkse provincie zijn. Er is ook zoiets als landsbelang. De gaswinning levert veel geld op. Met dat geld helpen we veel mensen in heel Nederland, ook in Groningen. Ik stel voor dat we jullie allemaal ergens op een hei in Drenthe droppen met een mooie som smeergeld, want daar zijn jullie op uit. Dan zijn we tenminste af van die grote bekken en kunnen jullie in ieder geval niet meer klagen over aardbevingen. Ongetwijfeld vinden jullie dan iets anders om over te zeiken, zoals linkse mensen altijd wel doen.

Old_Spice | 18-01-18 | 08:45 | 1

Zoveel tekst en zoveel onzin,

queenfanmichel | 18-01-18 | 11:28

De bijdrage van Groningen aan het BNP is aanmerkelijk lager dan die van de Randstad provincies. Jammer natuurlijk, het is tenslotte niet hun schuld dat ze daar geboren zijn en/of leven. Daarentegen hoeven wij de last van de rest van de wereld niet te dragen. (zie alle GS topics rond asielzoekers en vluchtelingen)

Skunk57 | 18-01-18 | 08:03 | 1

Gasbaten zijn puur winst, BNP is een dubieuze index om met het volk als onderpand meer schulden te kunnen maken.

peter van dijk1186 | 18-01-18 | 12:20

Haal de hooivork maar uit het vet.

Rest In Privacy | 18-01-18 | 07:52

Mooi artikel. Niet meer zeuren en manipuleren Den Haag en NAM. Alles betalen en in orde maken. En geef het gas aan de Groningers. Kunnen ze zelf bepalen wat ze met het gas willen en waar ze het geld aan uitgeven. De staat en de NAM hebben lang genoeg de zakken gevuld. De graaiers moeten nu eens gaan uitdelen.

Graaier | 18-01-18 | 07:52

Sorry, fondsen moesten naar het importeren van verrijking. Het zou echt een beetje belachelijk worden als de Nederlandse staat haar aandacht en middelen moet inzetten voor Nederlanders.
.
Problemen mee? U kunt terecht bij pvda, vvd, d66, cda stemmers.

Parel van het Zuiden | 18-01-18 | 07:50

Maar wel weer gewoon massaal VVD en D66 stemmen in Groningen. Dan wil je dus blijkbaar ook niet dat er iets verandert.

HetPhantom | 18-01-18 | 07:31 | 4

VVD en SP waren de grootste partijen. Maakt ook niet uit, dit was onder elke partij uitgelopen op deze situatie.

BozePaarseMan | 18-01-18 | 07:45

@BozePaarseMan | 18-01-18 | 07:45
Net effe gecheckt en je hebt gelijk. Dat zoveel mensen in maart VVD gestemd hebben blijft onbegrijpelijk. Je zou er bijna iets van gaan denken...

Lefty-Messup | 18-01-18 | 08:39

Ook gelul. Groningen heeft massaal SP en PvdA gestemd.
Lefty-Messup | 18-01-18 | 07:36

Dan verdien je ook niet beter.

vinzDH | 18-01-18 | 11:58
▼ 1 antwoord verborgen

Ach als de grootste partij tijdens de verkiezingen de vvd is, moet je niet zeuren. Hebben de Groningers zelf gekozen. Daarbij is al jaren bekend dat er steeds meer bevingen komen, dus een beetje boeren verstand had al jaren beving bestendingen huizen willen bouwen.
Oplossing Roep de onafhankelijkheid uit, mij steun heb je. Gasbaten voor de Groningers. Kunnen ze intern hun land opnieuw opbouwen.

Rightisnotwrong2 | 18-01-18 | 06:14

Empathie, de man heeft gelijk het zal je eigen Huis maar zijn. Diegene die de lusten heeft gehad van de bodemrijkdom moet nu.ook de shit maar opkuisen. Potje breken, potje betalen. Als staat moet je fatsoenlijk omgaan met je burgers.

Lt-Kol Kilgore | 18-01-18 | 05:51

- "een staat zou geen compromis moeten willen sluiten over de veiligheid van haar burgers"
Ze doen al jaren niet anders en Groningen is daarbij het minste euvel.
- "Wiebes, die eerst 4 jaar lang bij een ander ministerie verontschuldigend kon roepen dat het een zooitje is .............. de schlemiel ................... Hij wil echt het beste ............ Hij haalt nog maar eens zijn schouders op .............. Het is ook niet zijn probleem ............... ? Na wat sussende woorden gaat de professionele bureaucraat met de hangende schouders weer terug naar Den Haag."
Een beschrijving van de Nederlandse politiek van de laatste (minstens) 20 jaren. Draaien, vooruitschuiven, ontkennen, sorry zeggen. Het ultieme wapen daarvan is Mark Rutte de aartsleugenaar, die alle kritiek lachend wegwuift en de jofele jongen uithangt. Het Nederlandse volk, ja ook het Groningse, wil belazerd worden, en dat gebeurt al vanaf het moment dat je ´s ochtends het eerste nieuws leest.

bergsbeklimmer | 18-01-18 | 05:46

Je moet eens kijken hoeveel de staat én de Corporaties hebben verdient in al die jaren aan de gaswinning. De bevolkingsdichtheid in die gemeentes is niet heel groot, alle huizen opknappen en aardbevingen bestendig maken kost een schijntje vergeleken met de enorme kapitalen die ze omhoog hebben gepompt.

Zowieso vind ik het heel ironisch dat zelfs de regering nog steeds geen oplossing heeft, zoals Thierry heel mooi al duidelijk maakte. Als de regering zélf het niet kan, wie dan wel? Is de regering niet meer de baas ofzo?

Speaking of de HSL en aardbevingen. De Jappen bijvoorbeeld, hebben hyper efficiente metros, een goed werkende HSL (shinkansen), en zo goed als geen schade bij hevige aardbevingen. Kunnen we die ons niet laten helpen en als de EU baantjesgraaiers niet afzetten ergens? Nee wij moesten perse zaken doen met bedrijven in de EU, die duidelijk niet goed genoeg zijn.

Asah1y0sh1mura | 18-01-18 | 03:30 | 1

Je zou een goede timmerman kunnen zijn, de spijker goed op zijn kop geslagen!

Bennie Boos | 18-01-18 | 05:30

Hier valt weinig aan toe te voegen en als een stel Groningers overgaat tot fysiek geweld, dan moet de staat niet gek opkijken.

Die mogelijkheid werd "zachtjes" al aangeduid bij een talkshow, door een dame die bij de discussie in de Tweede Kamer was geweest. Was het nu bij Jinek of De Bekrompen Wereld van Matthijs c.s., dat weet ik even niet meer.
Tschüß, Evocatus

Evocatus | 18-01-18 | 01:04 | 1

DWDD heeft weer een nieuwe weg-met-ons mensje ontdekt:
Karwan Fatah-Black.
Een halve Koerd die zeker weet dat de hele NL-geschiedenis moet worden herschreven.

Jan Dribbel | 18-01-18 | 03:14

Basil
In de jaren 50 en 60 stemden de kompels en de rest van Limburg massaal KVP.
Dat de mijnen sloten was een economische wetmatigheid.

Jan Dribbel | 18-01-18 | 01:51

Jan Dribbel | 18-01-18 | 01:51
Jan. Over KVP kunnen we twisten (het was volgens mij altijd 60-40 40-60). En als je gelijk hebt. ok. Maar van wat ik weet was de oostelijke mijnstreek rood (ik kom uit origineel uit Limburg en hoorde altijd van mijn pa begin jaren '70 "Heerlen en Kerkrade weer rood gestemd." Tegenwoordig meer lokale partijen en ik heb geen idee welke kant die zitten. Maar het sluiten was geen wetmatigheid. De Nederlandse mijnen waren eind jaren '60 de meest schone en meest efficiente mijnen ter wereld. De technieken die de oude DSM toen toepasten zijn nog decennia daarna toegepast op mijnen in Belgie, Duitsland, Frankrijk, VS, Japan etc. Maar tov gas toen te duur (Slochteren).

Basil Fawlty | 18-01-18 | 02:03

Jan Dribbel | 18-01-18 | 01:51
Overigens voor de sluiting van de mijnen 1967. Inderdaad zwaar KVP. Maar
1971 Zwaar KVP www.nlverkiezingen.com/TK1971A.html
Maar dan na het sluiten van de mijnen door den Uyl dit
1972: www.nlverkiezingen.com/TK1972A.html
en dan deze shift
1977: www.nlverkiezingen.com/TK1977A.html
Dus en dat weet ik dan uit Limburgse ervaring men ging in de Oostelijke mijnstreek nog linkser (PVDA) stemmen terwijl het juist de PVDA-er den Uyl was die de mijnen dicht gooide. Interessant.

Basil Fawlty | 18-01-18 | 02:19
▼ 7 antwoorden verborgen

Linkje was voor @Basil

bij gelegenheid | 18-01-18 | 00:41

Zie je? Werkt niet (althans bij mij niet) . Heeft met die ")" op het eind te maken. Grrr.

Basil Fawlty | 18-01-18 | 00:44

De ironie kent geen grenzen in dezen.
Door de aardgasbaten konden de babyboomers decennia lang boven hun stand leven. Gratis eindeloos studeren. Hoge uitkeringen voor iedereen. Het beste zorgstelsel ter wereld. Tot de vroege 2000s werd geen cent van dit geld geinvesteerd voor de toekomst (zoals ze dat in Noorwegen wel deden). Nu gaan de boomers met pensioen en is het gas op. De volgende generaties krijgen de rekening gepresenteerd. Na ons de zondvloed!

lieverdeauddanreaud | 18-01-18 | 00:35 | 6

De babyboomers? Wat een onzin! De 1 mio WAO'ers werden in NL bijna gehaald in de 80-90'er jaren. Dat waren toen bijna allemaal pré-babyboomers. Hoge werkeloosheid in de 80-er jaren (800-900 K werklozen was toen heel normaal) hoge rentes in de 80-90'er jaren.... toen ik in 1990 begon als zelfstandig ondernemer moest ik 8,8% rente betalen aan de voorloper van de ING voor een middellang krediet.
VVD,CDA en PvdA realizeerden in de 70,80,90-er jaren allemaal dikke vette tekorten op de rijksbegroting die uiteindelijk de huidige staatsschuld hebben veroorzaakt. Wiegel,van Agt,den Uyl,Lubbers,Kok enz enz enz.
De aardgasbaten zijn gebruikt om vooral uitkeringen en pensioenen te verstrekken aan de generatie vóór de babyboomers.
Het aardgas is niet op by the way,de Gasunie importeert via Nordstream aardgas uit Rusland en behoud de nodige strategische reserves voor NL.
Onze gasvelden zijn nu de Europese gasrotonde geworden voor import en doorvoer naar de buurlanden. Zonder aardgas gaat letterlijk overal het licht uit en stopt de NL industrie.
De aardgas velden in Slochteren en omgeving worden nooit gesloten al schreeuwen de Groningers moord en brand. Aardgas is de kurk waar onze en de Duitse economie op drijft.
Geen NL regering die daar < 30 jaar een alternatief voor heeft.

Eendragtmaaktmagt | 18-01-18 | 07:11


Loop toch steeds niet zo dom te lullen over babyboomers.Je weet er geen bal van hoe de jaren 50 en 60 waren.
Daarna wilde je studeren,moest je erbij werken, ook op zaterdag,

Hou er eens mee op

gato | 18-01-18 | 10:23

@eendragtmaaktmagt in de jar80,90 beschermde de babyboomers hun arbeidsmarkt door aan de pre bb-ers die op de markt kwamen te eisen dat je ervaring moest hebben.... De bb hebben carriere gemaakt over de rug v de pre bb.En als je geen zin had om te werken kon je als bb de wao induiken(last v rug) om je eigen huis te bouwen of naar Thailand v. e nauwe Thaise... wat de jar 70 betreft had je de eeuwige studenten tot 45. En zo kan ik nog uren doorgaan, dus bekhouden leugenaars!

ger1306 | 18-01-18 | 11:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Ach Bram. Wat jij meemaakt hebben de Limburgers al in de jaren '70 meegemaakt. Eerst leeggezogen om de wederopbouw van Nederland te financieren en eind jaren '60 had Nederland de modernste mijnen ter wereld maar PVDA-er maar Joop den Uyl dacht daar anders over. nl.wikipedia.org/wiki/Mijnsluiting_in...) want Gronings gas, dat was goedkoper om uit de grond te halen. En Groningen maar links blijven stemmen terwijl ze niet doorhadden dat ze juist door links van voor en achteren gen**id werden want Joop en consorten waren dol op jullie gas en daarna ook het CDA, de VVD en natuurlijjk altijd de PVDA. En wat heeft het jullie gebracht? Niks, nada. En aangaande aardbeving 3.4? In Limburg hadden we 5.3. Werd toen schamper om gelachen in het "westen". Heeft ook te maken met het feit toen Nederland de mijnen sloot men in Duitsland relaxed onder limburg ging ontginnen want de Nederlandse mijnen waren gesloten dus niemand die erop lette en Nederland liep en loopt sowieso aan de leiband van Duitsland dus die durfden niks te zeggen. Ergo tientallen tunnels. Maw instabiel. Welcome to the real world.

Basil Fawlty | 18-01-18 | 00:32 | 7

lieverdeauddanreaud | 18-01-18 | 00:39
Hehe... Beter laat dan nooit ;-)))

Basil Fawlty | 18-01-18 | 00:54

Basil Fawlty: een klagende Limburger. Limbabwe kunnen wij beter aan de Duitsers verkopen als die het al zouden willen hebben.Dat taaltje wat daar gesproken wordt heeft helemaal niets met Nederlands te maken. Was ook 100 jaar geleddn een Generaliteitsland/veroverd gebied,zonder stemrecht. Dat hadden wij eigenlijk zo moeten laten. Binnenkort klagen de Limbo's weer over hoog water... zijn het de Grunnigers niet dan zijn het wel de inwoners van Limbabwe.... klagen,klagen,altijd maar klagen.

Eendragtmaaktmagt | 18-01-18 | 07:21

Is in heerlen een paar jaar geleden niet een compleet winkelcentrum ingestort/verzakt? Die groningers zijn jankers, vriend van me woont er en die geeft zelf toe dat iedereen die een krimpscheurtje heeft (zoals elk huis wel heeft) gewoon op de eerste de beste mini beving wacht en dan claimt dat het daardoor komt.

BozeHenk | 18-01-18 | 08:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Het weg met ons blijkt steeds maar weer. Als er ergens even 550M uit de kast word getrokken voor in den verwaaide vreemde en in eigen land zo overduidelijk een spelletje word gespeeld met de bevolking, Dan vraag ik me af, waar ligt de grens? Pas als er doden vallen. Daar ligt de grens. De overheid heeft dan geen keuzes meer, want het volk accepteert dat niet eenvoudigweg niet. Het sociale falen en alle aardgas baten benutten zonder een percentage te reserveren voor calamiteiten zoals dit in Groningen., Het geld is op en de Nederlandse staat heeft geen geld in kas om dit probleem op eigen kracht op te vangen. Wij, de burger gaan de rekening gepresenteerd krijgen.

Mr_Pikibelly | 18-01-18 | 00:18 | 1

U heeft in uw jonge dagen les gehad van Fre Meis.
Ik kan u wel verklappen dat de gemiddelde Nederlander het worst zal wezen die Groningers zoeken het maar uit zo denken zij.

botbot | 18-01-18 | 00:30

Ik denk als er nu na de beving van Zeerijp niets of te weinig gaat gebeuren en die kans op pappen en nathouden acht ik zeer groot. Breekt hier de pleuris uit en is uit met burgermans fatsoen. Zo ver moet het maar niet komen.. Dunkt mij.

Kopzere | 18-01-18 | 00:05

Goed geschreven. Ze zijn terecht boos, alleen in Rotterdam wordt er echt geld verdiend verder

Bokito ergo sum | 17-01-18 | 23:51 | 5

Dozen doorschuiven dat is zo 1960.
Net als de intensieve varkenshouderij, het levert bijna niets op.
De Italiaan verdient het meeste aan hollandse varkens, die maken er Parma-ham van, die hier verkocht wordt voor 40 Euro per kilo.

Jan Dribbel | 18-01-18 | 00:15

Jan Dribbel | 18-01-18 | 00:15
Met de varkenshouderij gaat het prima, uitstekende prijzen voor het varkensvlees.

botbot | 18-01-18 | 00:19

Botbot: ha ha ha! De haven van Rotterdam is natuurlijk wel een zwaargewicht in de NL economie.
Ook Rotjeknor bestaat niet zonder Gronings/Russisch aardgas. Boze Groningers doen er niet toe. Onze economie kan de komende 25-30 jaar niet zonder aardgas... diegenen die beweren dat de "kraan" dichtgedraaid moet worden weten niet hoe de NL en Noord-West Europese economie in elkaar steekt.

Eendragtmaaktmagt | 18-01-18 | 08:35
▼ 2 antwoorden verborgen

De dividend belastingvrijstelling voor de NAM terugdraaien en tot nader orde besteden voor de Groningers.

Janneus | 17-01-18 | 23:28 | 6

@botbot,
Hmm, heb hier de mijnbouwwet 2002 voor mij en daar staat in hoofdstuk 2 artikel 9 lid 1 het volgende:
(.) 1 Onverminderd de artikelen 7 en 8 kan een vergunning slechts geheel of gedeeltelijk worden geweigerd:
a. op grond van de technische of financiële mogelijkheden van de aanvrager,
b. op grond van de manier waarop de aanvrager voornemens is de activiteiten voor opsporing of winning te verrichten, waaronder de bij die activiteiten te gebruiken technieken, hulpmiddelen of stoffen,
c. op grond van het gebrek aan efficiëntie en verantwoordelijkheidszin, daaronder mede verstaan maatschappelijke verantwoordelijkheidszin, waarvan de aanvrager blijk heeft gegeven bij activiteiten als bedoeld in de artikelen 6, eerste lid, en 25, eerste lid, onder een eerdere vergunning,
d. indien een keuze moet worden gemaakt uit twee of meer aanvragen om een vergunning die bij een beoordeling op grond van de onderdelen a, b en c gelijkwaardig zijn gebleken, in het belang van het doelmatig en voortvarend opsporen en winnen,
e. indien:
1°. bij of krachtens een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in artikel 4.3, eerste lid, of 10.8, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening voor een gebied op land, respectievelijk in de territoriale zee, bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet grenzen Nederlandse territoriale zee, regels zijn gesteld inhoudende dat de opsporing of winning van een delfstof of aardwarmte door middel van een opsporings- of winningsinstallatie in dat gebied niet wordt of kan worden toegestaan,
2°. bij of krachtens een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in artikel 49 regels zijn gesteld over:
– het geheel of gedeeltelijk uitsluiten van een gebied van de opsporing of winning van een delfstof of aardwarmte,
– de diepte waarop een activiteit plaatsvindt,
– de soort activiteit, of
– de soort delfstof,
f. indien het in de aanvraag aangeduide gebied door Onze Minister niet geschikt wordt geacht voor de in de aanvraag vermelde activiteit om reden van het belang van:
1°. de veiligheid voor omwonenden of het voorkomen van schade aan gebouwen of infrastructurele werken of de functionaliteit daarvan, voor zover het winnen van delfstoffen niet geschiedt in het continentaal plat,
2°. het planmatig gebruik of beheer van delfstoffen, aardwarmte, andere natuurlijke rijkdommen, waaronder grondwater met het oog op de winning van drinkwater, of mogelijkheden tot het opslaan van stoffen,
3°. nadelige gevolgen die voor het milieu worden veroorzaakt, of
4°. nadelige gevolgen die voor de natuur worden veroorzaakt.

Zal nog wel over in staan.

bij gelegenheid | 18-01-18 | 00:23

Dit stuk wilde ik eigenlijk doorgeven,
'1°. de veiligheid voor omwonenden of het voorkomen van schade aan gebouwen of infrastructurele werken of de functionaliteit daarvan, voor zover het winnen van delfstoffen niet geschiedt in het continentaal plat, '

Me dunkt, best wel relevant qua schade veroorzaakt door ...

bij gelegenheid | 18-01-18 | 00:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Grappig dat die ingestuurde op-ed's zo lang zijn en behoorlijk goed geschreven. Het zal toch niet van een journalist zijn van wat oudere leeftijd die nog gewoon foutloos kan schrijven en een draad in betoog kan houden.

VerderLezert | 17-01-18 | 23:27

De Groningers hebben nog z'n 260 MILJARD tegoed van onze overheid, met rente.

W_F | 17-01-18 | 23:21 | 2

Bodemschatten zijn al 200 jaar van het Rijk en niet van de inboorlingen ter plekke.

VerderLezert | 17-01-18 | 23:30

En de bevingen gaan ook nog wel 200 jaar door. Uiteindelijk gaat dit het rijk meer kosten dan die opbrengsten.

W_F | 17-01-18 | 23:45

Het is een beetje als met die Noordpool... toen die naar het Westland verhuisde stond iedereen op z’n achterste benen, want klimaat en dit dat zus zo...

hfakker | 17-01-18 | 23:14 | 1

Rutte:
Hij dronk een glas, deed een plas
en ging weer aan het lachgas

drummetje | 17-01-18 | 23:16

De dijken in Groningen zijn levensreddend. Door de eeuwen heen zijn in de provincie Groningen duizenden mensen verdronken door stormvloeden. Hoe goed worden de Groningse dijken momenteel onderhouden? Kunnen daar ook scheuren in komen door bevingen? Hoeveel belang heeft de NAM bij goed dijkonderhoud? Indien veel, zullen die dijken daar wel extra stevig gebouwd zijn met vele miljoenen euro's van de overheid. Maar gaswinning in de Waddenzee is ook mogelijk, misschien zijn zwakke dijken geen probleem voor de NAM. Als de Groningers verdrinken, kunnen ze in ieder geval niet meer klagen over scheuren in hun huisjes.

ridder pompompom | 17-01-18 | 22:47 | 4

Lompe landmassa structuren lopen geen gevaar bij het soort bevinkjes wat in Groningen plots heeft. Zettingen van 3,1 Richter voor korte tijd. Het is geen langdurige 7,0 Richter waarbij aarde vloeibaar kan worden.

VerderLezert | 17-01-18 | 23:29

Zij de dijkcoupures al gesloten voor morgen?

VerderLezert | 17-01-18 | 23:29

De sterkte van de dijken is tegenwoordig gerelateerd aan de economische schade die kan worden aangericht bij een dijkdoorbraak...
De enige reden dat de dijken in Groningen nog enigszins een stormpje kunnen weerstaan is de gaswinning. Als die wegvalt zullen de dijken dus niet meer zo snel versterkt worden aldaar.

swuinm71 | 18-01-18 | 09:22
▼ 1 antwoord verborgen

Pomp gewoon nog 2 jaar met volle kracht door en maak de opbrengsten over aan de Groningers, dan moeten de staat en Bea grootaandeelhouder Shell maar wat langer wachten op hun gratis miljarden,

peter van dijk1186 | 17-01-18 | 22:40 | 3

Bea heeft misschien geen 2 jaar meer. Het mens is bijna 80.

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 04:14

Bea heeft niets nodig. Alles wordt voor die ouwe fiets betaald + daarbij al een exorbitant eigen vermogen. Oprotten met die oranjes.

WayneGretzky*99* | 18-01-18 | 08:22

Kan me niet snel genoeg gaan.

gato | 18-01-18 | 10:29

Misschien moet toch die spoorlijn van Lelystad naar Groningen toch komen. De Rijksoverheid gaat het niet doen. Ik heb begrepen dat er wel wat communistische Chinezen zijn die enorm graag spoor willen aanleggen. Groningers, stemt allen NCPN en laat de Chinese kameraden de boel fiksen voor jullie! Ja, ze kunnen vast ook wel Japanse aardbevingsbestendinge funderingen kopiëren.

Jostifiel | 17-01-18 | 22:39 | 2

Pfft, via DH/AD zonder overstappen met dé trein direct naar het Grunn. En dit al voor jaren,

bij gelegenheid | 17-01-18 | 22:47

Die lijn ligt er al jaren.

Mesmer | 17-01-18 | 22:55

Er staat een typo in het stukje: "dat kleine Gezina veilig kon slapen" moet natuurlijk zijn : GAZina

Joost Maghetweten | 17-01-18 | 22:32 | 3

Of: GeziNAM

Bakito | 17-01-18 | 22:33

ook mooi!

Joost Maghetweten | 17-01-18 | 23:40

De kleine Gazproma

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 04:13

Het wrange is dat de Groningers via de fiscus zelf nota bene meebetalen aan hun eigen schade. De Staat draait voor 64 op voor de bevingschade. De Grunnegers zullen ook hiervoor moeten worden gecompenseerd. Er is vast wel een slimme constructie te bedenken voor getroffen Groningers, bijvoorbeeld 'ter nadere verrekening' 25% van de te betalen belastingen niet aan de Belastingdienst te betalen maar te storten op een derdenrekening van een notaris. Wie?

D.Ormin | 17-01-18 | 22:32

Meer dan de helft van de woningen in Groningen zijn sociale huurwoningen. De corporaties moeten dan toch de reparaties betalen? Waarom horen we hier niets over?

070 | 17-01-18 | 22:32 | 7

botbot | 18-01-18 | 00:01
Ik denk dat de beste het heel goed snapt, maar de aandacht geweldig vind.

Trek123 | 18-01-18 | 00:05

Grappig, al die onzin die mensen posten. Mensen uit de randstad kwamen niet naar Groningen voor aardappels, Het is ook geen 300km en de mensen die er wel kwamen moesten wel zwaar dokken.
De schade is niet groter dan de dagwaarde van opstallen, vaak dus zeer weinig omdat het oude troep is. Net als bij oude auto's jammer wanneer die total loss raakt maar je krijgt geen nieuwe.

VerderLezert | 18-01-18 | 08:58
▼ 4 antwoorden verborgen

Tja, klaag je eens niet, is het weer niet goed. En ja, het is mijn eigen huis, zonder hypotheek, zelf verdiend, maar maakt dit dan dat je moet klagen ? Geen trol, maar iemand die gewoon niet loopt te zeiken. Neemt niet weg dat ik rondom mij heen wel zie dat er schrijnende gevallen zijn. Ik wil alleen aangeven dat niet iedereen in het aardbevingsgebied een traditionele zeikerd is. Die zijn er weldegelijk, net als zij die schade hebben.

Meijster2 | 17-01-18 | 22:31 | 6

Maar dit is geen gewone schade.... als een vrachtwagen mijn huis in rijdt is dat zichtbaar gedaan en gebeurd. Met aardbevingschade krijg je discussie met het CVW over A,B of C schade, waarbij de uitkomst 98 van de 100 gevallen C schade is. Discussiëren helpt niet en frustreert slechts. Waarom zou ik de schade dan melden ? Dit heeft totaal geen zin en voorkomt een hoop frustratie. Het is echt waar, je mag langs komen om het te zien....

Meijster2 | 17-01-18 | 22:49

Meijster2 | 17-01-18 | 22:49,

Ook als een onbekende met een gestolen vrachtauto jouw huis binnenrijdt ga jij je best doen om de schade te verhalen. Lieg daar niet over.

Bovendien, die aardbevingen en verzakkingen gebeuren ook echt.
Dat bij individuele schades het leggen van de relatie met gaswinning iets lastiger is klopt; daar moet dus een expert naar kijken. Dat neemt niet weg dat de overheid de plicht heeft dat te vergoeden. Deze ellende was nota bene in 1963 al voorspeld. www.anderetijden.nl/artikel/598/nam-w...

Pas sinds kort geeft de overheid toe dat er een direct verband is.
Gedupeerden hebben daar jaren voor moeten vechten.
En jij noemt dat "zeikerds"; daarom ben je volstrekt ongeloofwaardig.

Dandruff | 17-01-18 | 23:12

Ik noem niemand zeikerds.... ik geef slechts aan dat er weldegelijk zeikerds zijn. Zij die de situatie misbruiken voor eigen profilering en gewin, met welke achtergrond dan ook. Tevens geef ik aan dat er schrijnende gevallen zijn, maar om nu generiek maar zeggen dat het allemaal terechte schade is. Nee, dat is niet het geval. Bij mij weldegelijk, maar zoals geschreven, ik heb geen zin in discussies met pas afgestudeerde bouwvakkers met een ir titel die 'mijn' schade moeten behandelen. Geeft slechts ergernis en daar leef je niet langer van....

Meijster2 | 18-01-18 | 15:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Laten we zowel de NAM, Grongingen én Groningers afstoten. Heb je geen fuck aan.

overVecht | 17-01-18 | 22:31 | 8

Je hebt geen fuck aan dat lege lap land wat Groningen heet en wat mislukte Scandinaviërs nog maar er wat van proberen te maken. Groningen is een soort van mislukte oase. Zelfs een Fata Morgana is er niet mogelijk mbt de treurnis.

overVecht | 17-01-18 | 22:40

Stook je ook met stroom Einstein ?
Wees dan zo dapper en draai de kraan ff dicht...

Trek123 | 17-01-18 | 23:38

Heb je inderdaad helemaal niets aan. In de volgende oorlog vreet je maar weer lekker bloembollen, lul.

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 04:11
▼ 5 antwoorden verborgen

Van Oeffelen nog wat te zeiken of krabt hij zich na het lezen van dit verhaal beschaamd achter de oren. Zoniet, dan stel ik voor dat hij zijn kinderen in een Groningse kinderkamer legt.

Linkse allergie | 17-01-18 | 22:30

Zo is't! Dan het gas hier maar wat duurder. Ofzo. (Ben toch al afgestapt van gas)

mozaard | 17-01-18 | 22:27 | 1

O omdat u geen gas meer nodig hebt mogen de anderen wel meer betalen? Wat een egoïsme zeg!

Lupuslupus | 17-01-18 | 22:30

De harde realiteit is dat er nooit met de gas productie wordt gestopt ,Hier zijn te veel internationale belangen mee gemoeid. Het kabinet had er slim aan gedaan om de gas prijs en vooral het export gas zwaarder te belasten. Dit geld gebruiken voor research en bouw van aardbeving bestendigde fundatie en houtskelet bouw. Zet er nog eens een architect op die de monumentale gebouwen kan kopieren dan is dat voorelkaar. Helaas is dit mosterd na de maaltijd.

Datgaatniegoed | 17-01-18 | 22:24

Alle regeringen die Nederland heeft gehad vanaf pakweg 1970 hebben zich schuldig gemaakt aan roof en verspilling.

Orakel1958 | 17-01-18 | 22:21 | 4

En zich schuldig gemaakt aan massale immigratie van profiteurs (daarbij uitgezonderd de echte vluchtelingen).

hoogstetijd | 17-01-18 | 22:42

hoogstetijd | 17-01-18 | 22:42
Illegalen ja. Wat slecht. Alles voor de poen en eigen positie/ego.
Bah!

Ongeblustekalk | 17-01-18 | 22:53

Ongeblustekalk | 17-01-18 | 22:53
Het kabinet-Den Uyl is er in de beginjaren zeventig mee begonnen. De immigratie ging maar door en is anno 2018 nog steeds in volle gang. Er komt geen eind aan en er is niets meer aan te doen. Je krijgt ze niet meer weg. Zeker niet met lieden als Pechtold en Rutte.

hoogstetijd | 17-01-18 | 23:28
▼ 1 antwoord verborgen

Groningen is toch van de Martini toren/kerk? Van st Maarten dus? Noem de hele provincie St Maarten , maak er een coke doorvoerhaven en witwas rovershol van en vraag dan om poen. Krijg je in een poep en ´n scheet 550 miljoen overgemaakt .

drs kwenie | 17-01-18 | 22:21 | 2

Je doet je naam eer aan. Jij weet inderdaad niks, linkse trol. Je maakt in drie regels vele taalfouten. Onder invloed van coke? Of dom? Mogelijk een combinatie van beide.

hoogstetijd | 17-01-18 | 22:33

Ik vind die vergelijking met St maarten dan wel weer aardig. Hoewel we niets verplicht waren wel meteen meeleven en honderden miljoenen van ons geld toezeggen. En Groningers decennia aan het lijntje houden...

negorij | 18-01-18 | 13:20

Leuk briefje. Woon ook in Groningen, heb ook aardbevingschade, heb geen claim ingediend bij NAM, heb geen claim ingediend bij CVW, woon hier met plezier, loop niet te zeiken, betaal gewoon zelf..... wat is het probleem ?

Meijster2 | 17-01-18 | 22:20 | 4

Je hebt geen idee waar je het over hebt.

Mesmer | 17-01-18 | 22:24

Haha zak ff op idioot .tuurlijk heb je schade en je vind t allemaal best ,waar jij woont is of niet van jezelf of je slaapt in een kartonnen doos en enige schade die je hebt is t hoekje van de doos die niet meer omgevouwen is zoiets ? Haha trolletje

bowlfabriek | 17-01-18 | 22:25

Geld, dork.

Luivend | 17-01-18 | 22:35
▼ 1 antwoord verborgen

Misschien moet het Groninger grachtenpandje van CvK-NH (Johan Remkes) totaal instorten, wellicht dat er dan wel wat gaat gebeuren daar?

Keyboardspeler | 17-01-18 | 22:18 | 2

Hoi Lewis, het is wel waar....

Meijster2 | 17-01-18 | 22:24

Sorry Meijster2... ik ben Lewis niet, wel een andere oude nick, maar die ga ik hier niet openbaren, het gaat goed de laatste tijd met mij op GS en dat ik wil ik graag zo houden.

Keyboardspeler | 17-01-18 | 23:30

Er is een aardbevingsgebied en er is een hoeveelheid huizen/schuren/kerken: onroerend goed, dat in dat aardbevingsgebied staat. Al deze objecten zijn gefotografeerd. Op dit moment is het hulpscenario na een beving: herstel van de schade, opvullen van scheuren, plaatsen van stutten. Na de volgende beving wordt het vorige hulpscenario herhaald. Totdat de schade te groot is voor herstel. Het is ook mogelijk om andere scenario's te bedenken: in plaats van voortdurende herstelwerkzaamheden alles vervangen door bevingsbestendige objecten. Is dat technisch mogelijk en hoeveel kost zo'n scenario? Een ander scenario: de NAM koopt alles op, de inwoners van het aardbevingsgebied krijgen de mogelijkheid om elders te gaan wonen. Hoeveel kost zo'n scenario? Weer een ander scenario: sommigen worden uitgekocht, wie echter wil blijven wonen in het aardbevingsgebied krijgt een abonnement op herstelwerkzaamheden. Hoeveel kost zo'n scenario? Of weer een ander scenario: bedrieg de Groningse kluit met sweet nothings. Hoeveel kost zo'n scenario? Kortom, het lijkt me gewenst om eens voor een omvattende overzicht met macro-economische kostenplaatjes te zorgen, net als destijds Jan Tinbergen deed bij de planning van de Deltawerken. Overheid, wees transparant. Wees eerlijk met wat er wel en wat er niet betaald kan worden.

Eeuwig..Op..Vakantie | 17-01-18 | 22:17 | 2

Het ziekenhuis in Groningen begint het ook te voelen. Nieuwbouw in het centrum is stilgelegd, afgebroken en opnieuw opgebouwd omdat het in de huidige situatie niet sterk genoeg meer was. Dit gaat veel verder dan een paar oude gebouwen.

Mesmer | 17-01-18 | 22:26

Idem met het Groninger Forum: alles wat er al stond afgebroken en opnieuw aardbevingbestendig opgebouwd. (persoonlijke noot: helaas....)
Zie ook bijna alle scholen in het gebied die afgebroken moeten worden herbouwd (en lekker snel samengevoegd zodat al die kleine dorpsschooltjes in een keer verdwijnen, en daarmee het hart uit de dorpen|).

piloot47 | 17-01-18 | 22:42

@GeenStijl: Prima om deze brief te publiceren. Vandaag was er een lichte aardbeving van 1.0 in de stad Groningen. Niemand heeft iets gevoeld, maar toch. Ondanks het feit dat er al honderden bevingen in de provincie Groningen zijn geweest, is dit volgens mij nog maar het begin.

@Bram Kloos: Uitstekend betoog. Spijker, kop. Maar pas op. Ik zou er nog eens goed over nadenken om genoegen te nemen met een bevingsbestendig huis. Volgens mij bestaat dat niet. Als er een klap komt van 5.0, wat dan? Als het huis er dan nog staat, dan staat het wel scheef denk ik. 'Deskundigen' zeggen wel dat een beving van 5.0 onmogelijk is, ik moet dat nog zien, maar in Groningen zijn de aardbevingen niet op vijftien kilometer diepte, maar slechts op drie. En komen dus harder aan. Ik geloof niet dat huizen bevingsbestendig kunnen worden gemaakt.

hoogstetijd | 17-01-18 | 22:17 | 4

Bakwater ingraven. Drijfende fundatie erin en daarboven houtskeletbouw. Staat je huis altijd waterpas.

Datgaatniegoed | 17-01-18 | 22:57

Oh ja donder ook nog ff wat antivries in de bak met water

Datgaatniegoed | 17-01-18 | 23:14

piloot47 | 17-01-18 | 22:44
Heb ik gelezen. Ik lees Feynman elke week. Feynman is voor mij, na het overlijden van prof. dr. Bob Smalhout, de absolute topcolumnist van Nederland. Maar ja, ik heb nooit iets toe te voegen aan Feynman zijn bijdragen en ik kan moeilijk elke week zeggen hoe goed ik hem vind!

De klappen in Groningen komen zonder meer veel harder aan dan aardbevingen van dezelfde kracht op de Schaal van Richter elders in de wereld.

hoogstetijd | 17-01-18 | 23:19
▼ 1 antwoord verborgen

Als dat gas uit de grond komt, kan je er dan niet iets anders goedkoops instoppen?
Zeewater?

Gele Beer | 17-01-18 | 22:15 | 12

@ pilot47-Klopt heb tijden geleden wel eens gehoord van een soort gips wat er in gaat.
Maar op dit formaat zal het weinig tot geen invloed hebben

Datgaatniegoed | 17-01-18 | 23:01

Het enige wat werkt is er weer aardgas in pompen, maar dat gas is nu veel duurder dan toen het er uit kwam en het pompen op zich kost meer energie dan we ooit uit het gas gehaald hebben. Elke Groninger uitkopen voor een paar miljoen is goedkoper.

W_F | 17-01-18 | 23:31

@W_F,
Iedere Nederlander die zo node vanaf de jaren zestig aan het gas moest, is uiteindelijk óók een Groninger.
Dat wel natuurlijk.

bij gelegenheid | 17-01-18 | 23:36
▼ 9 antwoorden verborgen

Goed gezegd, Bram Kloos.
"Alle huizen moeten bevingsbestendig".
Eens.

Lewis Lewinsky | 17-01-18 | 22:13 | 7

@Datgaatnietgoed,
Wat nu met een woonboot op 't wad? Of, droogvallend in een haven? Nou, vertel maar. ;)

bij gelegenheid | 17-01-18 | 23:24

Je plaatst een waterdichte bak in de grond met de bovenkant tot aan het maaiveld. Vul dit met zeewater en antivries. Plaats hierop een drijfende fundatie en bouw op de fundatie met houtskelet bouw. Het huis zal altijd waterpas blijfen staan.

Datgaatniegoed | 17-01-18 | 23:52

Jouw boot ligt toch los op t wad? Ik zie t probleem niet. Dan trek je die schuit toch ergens anders naar toe waar geen aardbevingen zijn.

Datgaatniegoed | 17-01-18 | 23:55
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik las dat FvD de export van gas belangrijker vindt dan de veiligheid van de Groningers. Grote buil die Baudet, maar in de praktijk gewoon netjes ten faveure van het kartel stemmen.

Bakito | 17-01-18 | 22:04 | 10

Nee hij heeft groot gelijk , die kraan wordt niet dicht gedraaid hier zijn veel te veel internationale belangen mee gemoeid. Wel pleit hij voor een snelle financiele afhandeling naar de groningers. Ik moet wel toegeven dat je als overheid wel moet pleiten voor aardbevig bestendigd bouwen waar Baudet dan wel weer in verzaakt.

Datgaatniegoed | 17-01-18 | 22:41

@Bakito,
Volgens laatste berichtgevingen alhier dienen de door uw ingebrachte linkjes geen doel.
Doel als in: discussie bevorderende. @Dandruff gaf u dit al voor twee dagen terug aan mét bewijs. Mijns insziens bent u troll af.

bij gelegenheid | 17-01-18 | 23:15

Gasveld leegpompen en de kosten van aardbevingsbestendig renoveren + gevarenvergoeding per huishouden, te betalen uit de baten van de gaswinning.

negorij | 18-01-18 | 13:11
▼ 7 antwoorden verborgen

Gewoon betalen Kwiebes!

kippevlees | 17-01-18 | 21:56 | 1

Stuur maar een acceptgiro.

Rest In Privacy | 17-01-18 | 21:59

Ronduit schofterig beleid.

hoochee | 17-01-18 | 21:55

De Groninger krijgt zijn zin of pleegt verzet. Daar zit niets tussen.

DrumPiet | 17-01-18 | 21:52 | 1

Den Haag beeft van angst.

Rest In Privacy | 17-01-18 | 21:57

Iedereen een woonboot en gas er op.

tipo | 17-01-18 | 21:50 | 1

LNG? Wordt wat lastig om dit spul via een bootje aldaar te krijgen aangeleverd.

bij gelegenheid | 17-01-18 | 21:54

Er zijn nu al jaren aardbevingen in Groningen en wat ik uit de media begrijp is oost Groningen 1 grote rampzone. Wat mij dan wel opvalt dat er geen enkele gewonde is gevallen. Het is dus een ramp van typisch Nederlandse proporties, die niet in verhouding staat tot wat aardbevingen aanrichten in de breukzones elders in de wereld. Het is jammer dat de spreekwoordelijke nuchterheid van de Groningers verdwenen is dat relativering blijkbaar niet meer mogelijk is.

Pirata piraticus | 17-01-18 | 21:45 | 5

Duh.... Dus er moeten eerst dode en gewonden vallen tot we de ernst van de zaak gaan inzien? Hoe was dat ook al weer? ..... De put dempen als?

Datgaatniegoed | 17-01-18 | 22:06

Wees godverdomme blij dat er nog geen gewonden zijn. Als iemand de grond onder je huis vandaan haalt waardoor je bezit gesloopt wordt en de dader zegt dat je nuchter moet blijven mag die dader hopen dat hij er zonder kleerscheuren vanaf komt

Mesmer | 17-01-18 | 22:31

Als er nu een beving van 4.5 plaats zal vinden met gewonden of erger kan ik menigeen in het Westen adviseren om het vliegtuig te pakken....
Het vertrouwen was al weg, wantrouwen is de huidige teneur. De volgende stap is vijandigheid.....

swuinm71 | 18-01-18 | 09:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Beste Bram Kloos,

Ben jij nou die stoere Groninger? Beetje open briefje schrijven, beetje spandoekje omhoog houden, beetje op die publieke tribune rondhangen in de Tweede Kamer, dan weglopen en beetje dom het Gronings volkslied zingen.
Het is allemaal slap mietjesgedrag. Zolang jullie het bij deze brave 'protesten' houden neemt niemand in Den Haag, bij de NAM en bij de Shell jullie serieus.
Eens per jaar minister langssturen, vage beloften doen en jullie houwen je bek weer voor een jaar.
Mietjes zijn jullie, en zolang jullie je als mietjes gedragen zijn jullie geen waardig tegenstander voor de politiek/NAM/Shell. Dus van mij mag die gaskraan verder open. Laat Groningen maar in de stront zakken, jullie zijn het niet waard om serieus genomen te worden.

Thierry-Rosette | 17-01-18 | 21:43 | 4

"Wat moeten ze doen dan?", nou, in ieder geval niet wat ze tot nu toe doen. Want dit heeft geen effect.

Thierry-Rosette | 17-01-18 | 21:57

Stoker!

Rest In Privacy | 17-01-18 | 21:58

Goei analyse van Bram (broer van Douwe?), maar Thierry-Rosette heeft het wel bij het juiste eind. De overheid en de NAM houden de Groningers net zo lang rustig met sprookjesverhalen totdat ze in slaap gesust zijn en er echt geen geld meer is ( ja voor het kartel en zijn hobbies natuurlijk wel)

zimmerschwanz | 17-01-18 | 22:40
▼ 1 antwoord verborgen

"Geld mag geen rol spelen als het om veiligheid gaat."

Hahaha heerlijk. Geld ? Welk geld ?? De bejaarden zijn al aan het bed vastgebonden en er komen 200.000 gelukzoekers/bijstandtrekkers per jaar bij.
Groningers: koop bootjes en reddingvesten. En nog bedankt !

Wekkertje | 17-01-18 | 21:43

Aardbevingsbestendig bouwen is geen garantie dat er geen scheuren ontstaan. De scheuren zullen minder erg zijn waardoor het veilig blijft om in te wonen. De contracten die gasterra nog steeds afsluit met buitenland/grote bedrijven die moeten stoppen. Iedereen met schade dient volledig schadeloos gesteld worden zonder bemoeienis van de NAM/Staat.

ronniew73 | 17-01-18 | 21:40 | 1

Houtskeletbouw

Datgaatniegoed | 17-01-18 | 22:54

In Limbabwe heb je het mijnfonds, de mijnen zijn al decennia gesloten, maar nog steeds verzakken er winkelcentra en huizen, en het mijnfonds keert keurig uit.
Daarom verbaast het mij dat er van de gasbaten niks opzij is gezet. Al het geld is opgemaakt aan ambtenaren salarissen en sociale zekerheid (uitkeringen voor onrendabelen) omdat de PvdA in de regering zat toen het gas gevonden werd en zij in de hoop voor stemmen iets wilde doen voor hun achterban.
Een korte termijn visie voor eigen politiek gewin.
Als ze niet al het geld over de balk hadden gegooid en en klein gedeelte opzij hadden gezet, dan hadden ze alle schade gewoon kunnen betalen.
Maar nu zit er een commercieel bedrijf tussen, de NAM (Shell) die dit geld liever uitdeelt aan de aandeelhouders en bonussen voor de managers dan de slachtoffers te compenseren. Iedere Euro die je niet uitkeert kun je geven aan diegene die nergens last van hebben.
Sorry, maar Nederland had dit toch beter moeten regelen.
En dan geven we ook nog eens een hoop gas tegen kostprijs weg aan Italië, die ook niks ophebben met de slachtoffers van de aardbevingen van ons goedkope aardgas.
Normaal heb ik niks op met mensen buiten de ring A10, maar hierbij geef ik de Groningers toch gelijk.

Osdorpertje | 17-01-18 | 21:39 | 4

Dat lijkt me een meer dan reële tegel mijn Beste.
Dit had zoveel beter geregeld kunnen en moeten worden.

Berbaar | 17-01-18 | 22:19

Top. BV Nederland heeft zich gedragen als een ondernemertje die van zijn eerstverdiende centen gelijk een Porsche koopt. Zonder rekening te houden met nog af te dragen BTW. Maar ja, politici zeker van links hebben van spaarzaam ondernemen geen kaas gegeten.

marchbrown | 18-01-18 | 00:10

NL had sowieso (zo schrijf je dat, voor deze en gene hier in de burelen) jaarlijks minstens 50% van de inkomsten aan de kant moeten houden.

TisNieZoMoeilijk | 18-01-18 | 00:30
▼ 1 antwoord verborgen

Als Groninger (import) kan ik me wel vinden in bovenstaande. En ik roep al jaren: "Er gaat niks veranderen totdat de eerste doden vallen.". En dan niet een of andere provinciale labiele die door de stress er onderdoor gaat, maar "gewoon" dat er een pui of dak op iemand valt. En reken maar dat hypocriet Nederland, met de huidige politici voorop, tranen met tuiten huilen. "Het is zo verschrikkelijk, ik voel me persoonlijk aangegrepen.".

Op dit moment: Het heeft gewoon geen prioriteit. Bevinkje, ach 3.4 op de Schaal van Richter, is niks vergeleken met de 7.8 in Verweggistan. Er wonen weinig mensen en het zijn allemaal communisten en weet ik veel wat voor flauwekul je allemaal hoort, ook in deze gelederen.

Het is verrekte simpel en verrekte duur. Maar of je doet het, of je zegt gewoon waar het op staat. Dus of niet dat slappe gelul over protocollen, commissies, onderzoeken wat tonnen kost maar "vrindjes aan het werk houdt" maar gewoon netjes betalen aan de gedupeerden. Of je zegt "het heeft geen prioriteit, moet je maar niet in Schubbekutteveen-achter-Loppersum gaan wonen, we betalen liever aan linkse hobbies en zielige drijfnegers maar niet aan uit-de-klei-getrokken Groningse boeren". Dan is het duidelijk, in plaats van deze slappe pappen-en-nat houden poldermentaliteit.

Joker1977 | 17-01-18 | 21:38 | 3

Hear ! +1

ja,diedus! | 17-01-18 | 21:49

Over de polder gesproken: de regering heeft ook miljoenen overgehad voor de polderbaan op Schiphol, met name het uitkopen van boeren die net op dat stukje land woonden. En reken maar dat de (reeds onderzochte) verhoogde incidentie van kanker (ja ik rook, kerosinedampen) in de regio nooit zal worden benoemd in de politiek. En dat zijn ondertussen al duizenden vroegtijdige doden. Nee, ze gaan gewoon door met "Lelystad" of "Eindhoven". Het geld is het kwaad. En mensen de lul, ongeacht.

Luivend | 17-01-18 | 21:56

Hulde, Joker 1977!! En dan moet je ook nog bedenken dat bevingen van 3.4 in Groningen veel harder aankomen dan in de rest van de wereld, omdat die in Groningen zich op circa drie km diepte bevinden. Elders is dat op ongeveer vijftien kilometer.

hoogstetijd | 17-01-18 | 22:24

Ja lekker makkelijk. Geen Groninger die nog aan groot onderhoud doet. Gewoon wachten op een beving en de Hollander betaalt weer voor de opknapbeurt van de in deplorabele staat verkerende woning.

de Voorzittert | 17-01-18 | 21:35 | 4

Lolz!
N nu over naar de betaalde boodschappen.

bij gelegenheid | 17-01-18 | 21:49

@pilloot47 Het is een Hollander en hij noemt zich voorzitter, dus nee, hij is bloedserieus.

harry19612 | 17-01-18 | 21:53

Ach, Rotterdammerts hebben zo ook hun slechte kanten. Die willen geen cent geïnvesteerd hebben aan iets buiten Rotterdam. Denk eens aan de Oosterscheldekering. Als het aan Rotterdam had gelegen, dan was deze kering er nooit gekomen en dan hadden de Zeeuwen tot op de dag van vandaag in een moeras gezeten. Of in een agglomeratie van havens van Antwerpen tot Rotterdam.

Jostifiel | 17-01-18 | 22:22
▼ 1 antwoord verborgen

ja leuk en aardig natuurlijk maar u en ik gaan die schade natuurlijk betalen. En die ene boerderij uit 17 met die stutten tegen de muren zoveel die al jaar en dag bij iedere trilling weer vol in beeld komt is het restaureren niet waard. Goede kans dat die oude, slecht gefundeerde bouwwerken van ouderdomsellende ook zonder gaswinning het verdienden om al lang geleden ineen te storten. Ja maar de veiligheid! Van onze kindren! Fuck dat, er is in al die jaren en bij al die bevingen nog niets gebeurd waar doden noch zwaargewonden zijn gevallen en met de miljarden die het schokproof maken van alle gebouwen boven Drenthe kost kun je zo veel betere maatregelen nemen die veiligheid van de Groningers en de rest in algemene zin vele malen effectiever verbeteren (onbewaakte overwegen beveiligen bijvoorbeeld)

pomtiedom | 17-01-18 | 21:33 | 3

Heel Groningen staat vol met onvervangbaar eeuwenoud cultureel erfgoed - zie bijvoorbeeld de Middeleeuwse kerk in Zeerijp (met grote scheuren in de toren). Maar weet men veel in het 'Westen'? Laat maar lekker in elkaar donderen, die ouwe troep. Wat heb je eraan? Misschien kun je IS inhuren om de zooi in stukken te hakken? Die weten wel raad met onvervangbare oudheden.

piloot47 | 17-01-18 | 21:45

@piloot47
Helemaal gelijk. Het arrogante tuig uit het Westen doet weer eens waar ze goed in zijn: feitenvrij kwaken. Ze zijn de lucht niet waard die ze inademen.

Lefty-Messup | 17-01-18 | 22:22

Scheer niet alles over één kam ajb. Ik als noordwesterling wil niets met dit tuig van doen hebben. Grote kans dat deze nitwit niet eens uit het westen komt trouwens, maar dat terzijde. De honderden miljarden uit Grun werden zonder een bedankje verbrast, ze zorgen maar voor een nette oplossing. Dan kost het maar een paar miljard. En de NAM mag het oplossen, ze hebben er goed aan verdiend.

piet selderie1116675 | 18-01-18 | 01:20

Mooi stukje van Bram Kloosread, tsjongejonge echt wat mooi, invoelend en gemeend.
Vanaf zijn woonboot.

Ongeblustekalk | 17-01-18 | 21:32 | 6

Dit ruikt naar een gefingeerde naam en dus inzending ;)

Ongeblustekalk | 17-01-18 | 21:58

Klopt @Ongebluste
Vandaar m'n 1e inbreng. De kloosried. Lijkt veel op wat dhr Feynman al eerder schreef.

bij gelegenheid | 17-01-18 | 22:09

Dat maakt het nogal ongeloofwaardig en kinderachtig. De inhoud is echter wel goed, de opbouw van de tekst slecht. Tsja, hbo input, dan krijg je dat.

Ongeblustekalk | 17-01-18 | 22:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Tsja, wanneer je op zandgrond bouwt hoeft de fundering niet zo diep te zijn. Net onder der vorstgrens van 60cm.
Die huizen stonden als wankel toen ze gebouwd werden.
Vergoed die Groningers, kost misschien een paar miljard, voer nieuwbouw uit en trek dat gasveld leeg.

Ongeblustekalk | 17-01-18 | 21:31 | 2

Zandgrond in Grunn?

atheïstisch stemvee | 17-01-18 | 21:52

Iedere Groninger een kleilaagie gratis. Kost weinâg.
O, wacht. Voor minder bedeelden heeft DH een twee extra zakjes kleigrond in de aanbieding. Disclaimer, niet enkel voor de Groningers, want anders discriminasi.

bij gelegenheid | 17-01-18 | 22:06

Vlieg eens een zootje Japanners in. Die weten perfect hoe je huizen kunt bouwen op aardbevingsgevoelige grond. Want ook al stopt de gaswinning per direct, de grond blijft echt nog wel even inklinken.
En ja, dat kost wat maar dat zijn we ook wel verplicht aan de grunningers

Von Mutzenbacher | 17-01-18 | 21:30 | 3

Daar heeft Nederland geen Japanners voor nodig!
Die kennis zit hier wel degelijk.
Meer een zaak van voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.
Hollanders nietwaar.
Wat ik op TV zie is erg veel niet onderhouden ouwe meuk.
Of ziet u soms (veel) bouwwerken jonger dan 50 jaar?
50 jaar => referentie periode dat een gebouw heel moet blijven.
Binnen deze termijn rieel vergoeden is billijk.
En ja, ook elders in Nederland ontstaan wel eens scheuren.
Wijzigingen in de grondwater stand, zwaar verkeer of schoonmoeder te vaak over de vloer.

Tilburgse bluf | 17-01-18 | 21:42

Als stom lullen een vak is zou je nu miljonair zijn geweest. 'Wat ik op TV zie...', oordelen zonder degelijk onderzoek.

piet selderie1116675 | 18-01-18 | 01:13

Wat je godverdomme op TV ziet is zijn alleen de meest verrotte boerderijtjes die toch al op instorten stonden. Framing noemen we dat.

Fokko Flip | 18-01-18 | 08:16

Perfecte weergave van de werkelijkheid, Kan Bram niet vaste brievenschrijver worden voor GS over aardgasgebied Groningen?
Nuchter en cynisch tegelijk.
En Wiebes inderdaad de bezorgde minister uithangen die er toch niets aan kan doen. Walgelijk gewoon. Wanneer komt de getroffen Groninger nu eens ECHT in opstand?

aamert | 17-01-18 | 21:29

Let op mijn woorden, tot de GR2018 gaan Rutte & Co heel meelevend doen en nog meer beloven zonder concreet tevworden. Zodra de zieltjes gewonnen zijn en de stemmen geteld kunnen de Groningers wat Den Haag betreft weer ‘aan het gas’.

Durkmans | 17-01-18 | 21:28

Shell, Esso en NAM maken in Nederland de dienst uit. Dat is al lange tijd geleden zo uitgemaakt. Nederland zelf gaat alleen nog maar over de Biesbosch en aanverwante natuurgebieden.

Graaf van Egmont | 17-01-18 | 21:27 | 1

Tot er olie onder blijkt te zitten.

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 04:06

Vaag de regerende partijen helemaal weg bij de gemeenteraad als Groningers, stem op lokale partijen.

Roze_bril_drager | 17-01-18 | 21:26 | 3

Zo wie zo op lokale partijen stemmen. Al was het de lokale Josti Band. Veel slechter bestuur dan nu kun je niet meer krijgen.

Graaf van Egmont | 17-01-18 | 21:29

@ Graaf
Lokale partijen zijn vaker dan gewild sowieso afhankelijk van de heersende partijden. Iets met kartel, plaatselijke.

bij gelegenheid | 17-01-18 | 21:47

De lokale Josti Band zwaait hier sinds WO2 de scepter :(

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 04:05

Verzaking.... water..... onbewoonbaar.
Vragen

rein9576 | 17-01-18 | 21:26

Het gedrag van Rutte in deze kwestie is zoals gewoonlijk weer eens schandalig. Liegen, bedriegen, de schuld aan anderen geven en schitteren door afwezigheid. Tsja, dan krijg je boze mensen.

brutus68 | 17-01-18 | 21:24

Het lijkt wel of ze in denhaag er niet heel veel over te vertellen hebben.Zeg maar niets te vertellen denk ik.

van stampij | 17-01-18 | 21:20 | 3

Daar zou u best weleens de spijker fataal op z'n kop kunnen hebben getroffen.

getzappad | 17-01-18 | 21:25

Den Haag gaat dokken de NAM traineert en dokt weinig zodat de aandeel houders hun winst op kunnen strijken.
En de overheid (Jan met de pet) mag voor het leeuwendeel van de schade opdraaien.

botbot | 17-01-18 | 21:27

Nederland is allang verdeeld in aandeelhouders en nadeelhouders.

piloot47 | 17-01-18 | 21:32

Heel vreemd dat de media er nauwelijks aandacht voor heeft. Over Trump hebben ze allemaal een mening. Het gasprobleem wordt op pagina 5 besproken. Die moeten zich schamen. Ze zijn gewoon een instrument van de politiek geworden.

Pizdo_Materno | 17-01-18 | 21:19

Als ik zo de standaard reactie van Rutte c.s. op dit enorme probleem een beetje inschat denk ik dat het vrij realistisch is dat er stevige represailles door Groningers gaan komen. En daarbij is het blokkeren van een snelweg klein bier.

GoCanucksGo | 17-01-18 | 21:19 | 1

Rutte doet me aan Bassie (van Adriaan) denken. Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 04:05

Of we zetten alle Groningers uit naar Mexico of Japan of Nepal. Kunnen ze een echte aardbeving eens meemaken.

Gelatineridder | 17-01-18 | 21:18 | 6

Wiebes mag jouw helemaal de moeder pompen....

Fartacus | 17-01-18 | 22:45

Gelatineridder. Klinkt als weinig ruggegraat.

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 04:04
▼ 3 antwoorden verborgen

De republiek moet ergens beginnen.

rechtsdwalendeautist | 17-01-18 | 21:16

Over die Noord/Zuid lijn gesproken.
Weten wij nog dat statige herenpanden gingen verzakken waarlangs de boor zich bevond?
Amsterdam in paniek, boor werd voor onbepaalde tijd stilgelegd, overal verplaatsingsmeters die op de tiende millimeter precies elke beweging in een pand vastlegde, hulpgevel constructies werden aangebracht omdat het moest of uit preventie. Technieken uit buitenland werden ingevlogen vervolgens is met vloeibare stikstof en hoge bovendruk 1,5 atm (dacht ik) de bouw en het boren hervat.
Nu, Groningen schokt al een jaar of tien en ze zitten nog steeds in de marge te rommelen, schande.

Johan_Voorhaar | 17-01-18 | 21:16 | 4

Ja hallo, dat is nogal Wiebes!

gemeentereiniging | 17-01-18 | 21:32

Johan_Voorhaar | 17-01-18 | 21:16 Een tunnel "boren" in de pudding onder
Amsterdam zonder de zooi te bevriezen (= stabiliseren) zegt mij voldoende
over de kundigheid van de bevelshebber.
Het gepruts in A'dam kun je niet vergelijken met de problemen in Groningen.

getzappad | 17-01-18 | 21:41

Terwijl JUIST in 020 een sinkhole hier en daar niet per definitie schadelijk zou zijn voor de maatschappij.

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 04:02
▼ 1 antwoord verborgen

Menswaarden, zoals ik zei; de zaken benoemen die niet in geld zijn uit te drukken. De geschiedenis, de kinderen, maar ook de leugens en bureaucratie van de macht. Prachtig stuk tekst, op een menselijke manier geschreven. Al zullen de geldgraaiers hier doof voor zijn, dít is de NLse cultuur die wordt uitgedragen. Bedankt, Bram Kloos.

Luivend | 17-01-18 | 21:16

Vrienden van mij hebben een boerderijtje gekocht, staat een oude varkensschuur naast. Scheuren zo breed dat je er een vlakke hand in kan steken. Staat alleen niet in Groningen. Staat op veengrond.
Kortom: was het maar zo simpel: een scheur=aardbevingsschade.
Groningers weten dat ook.

Analia von Solmsch | 17-01-18 | 21:16 | 6

Niet elke scheur = aardbeving, en niemand in Groningen beweert dat dus.
Maar het staat ondertussen wel vast dat heel veel scheuren het gevolg zijn van zowel aardbevingen als verzakkingen, die alles te maken hebben met de decennialange gaswinning.

Probeer niet als trollende regent te reaguren, maar als belezen mens.

Dandruff | 17-01-18 | 21:28

Werk je bij de NAM of zo, Analia?

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 04:01

@Pino Materno
Er is hoogveen en laagveen. Hoogveen is vrijwel allemaal weggegraven, laagveen is zowat de hele Randstad. Slappe bedoening. Amsterdam en Rotterdam staan niet voor niets op palen.

Synecdoche | 18-01-18 | 09:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Acties zijn gepast. Mijn zege hebben ze. Zo met de rug tegen de muur gezet. Walgelijk gewoon. Zelf zou ik zijn ontploft van woede, door de machteloosheid waar je aan wordt blootgesteld.

Libertarianism | 17-01-18 | 21:15 | 1

Tegen de muur zetten... je brengt ons bijna op ideeën.

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 04:00

Er is maar één manier waarop je de aandacht van politiek Den Haag krijgt. Opblazen die gaswinning installatie's*. Even kijken hoe ze dan reageren...
.
* het opblazen of welke andere vorm van sabotage is verboden! Bovenstaand reaguursel is sarcastisch bedoeld.

Glas Koning | 17-01-18 | 21:15 | 4

Kan me nog herinneren dat er in de jaren 70 nog twee pompstations werden opgeblazen. Maar dat waren de vriendjes van Duyvendak. Toen mocht het nog.

Graaf van Egmont | 17-01-18 | 21:24

Ruimte genoeg in de EBI te Vught, zitten dergelijke tokkies ook aardbevingsproof.

Berbaar | 17-01-18 | 21:26

Helaas, te laat, Libertarianism. Het Algoritme (aka Big Brother) heeft u al te pakken. De bel gaat zo.

piloot47 | 17-01-18 | 21:29
▼ 1 antwoord verborgen

Iedereen een nieuw huis is veel te duur, dus hier is je fooitje, ga maar lekker een weekje of 2 op vakantie ervan uit je shithole provincie.

King of the Oneliner | 17-01-18 | 21:14 | 2

Wat zeg je nou sinkhole provincie je kan toch geen staatsgeheimen openbaar maken

zoefff3 | 17-01-18 | 21:41

Wat zeg je nou sinkhole provincie je kan toch geen staatsgeheimen openbaar maken

zoefff3 | 17-01-18 | 21:48

Leest als een Kloosried,
Feynman heeft boventstaande al voor jaren terug en tevens in het heden tot in den treure willen aankaarten. Hup DH, werk te doen.

bij gelegenheid | 17-01-18 | 21:13

Als Noorderlingen tot hardere acties overgaan zou ik daar nog begrip voor op kunnen brengen ook!

gemeentereiniging | 17-01-18 | 21:09 | 4

Ik woon ook vlakbij een kerncentrale en ik kreeg ze niet. Een buurman dan weer wel.

Van mij mogen ze die teringzooi opblazen en dan heb ik het niet over de kerncentrale.

piet selderie1116675 | 18-01-18 | 01:29

Heel vlakbij een kerncentrale gaan die pillen niet veel meer helpen als de poep de ventilator raakt.

PresidenteDeConjovia | 18-01-18 | 03:59

Ook in een deel van de provincie Groningen krijgen ze jodium pillen overigens.... Voor de trollen onder ons die denken dat dat niet zo is.

swuinm71 | 18-01-18 | 09:30
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Batavia Casino. Hét online casino van Nederland
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland