achtergrond

Geenstijl

Surprise. Nederland is een kapotgenivelleerd kutland

Onderzoek met een uitkomst die je totaal niet zag aankomen: Nederland leest prima (behalve dan iedereen die op internet ruzie maakt, want elkaars standpunten opnemen is er niet bij) - maar nergens ter wereld is het verschil tussen de winnaars en de losers zo klein. Nergens ter wereld heb je zoveel meekomende halfies en zo weinig excellente mensen en dat is helemaal niet gek. 

Het platgeslagen kikkerlandje waarin broekpakken die Marije en Francien heten compleet kapotgefeminiseerd onderwijs geven dat elke impuls tot competitie en excellentie als Machinaties van het Kwaad heeft bestempeld wegens onboeiende ideeën over het patriarchaat uit de boze jaren '70 is logischerwijs een grote grijze blerf van middelmatigheid. Sowieso is Nederland een vreselijk middelmatig apenland, het vanille-ijs van de Verenigde Naties. 

Kijk maar naar de kranten, de teevee en de popmuziek: niets anders dan grauwe, consensuele bagger die op zich wel aardig is maar ook weer niet echt heel boeiend. Jett Rebel. Arjen Lubach. Marlene Dumas. Ook de schrijvers die naar voren komen in de grote kranten, waar het dan toch om gaat bij een leestest, zijn vreselijk middelmatig. 

Ah, toe, vertel nog eens hoe een avocadoroman over klimaatverandering de nieuwe Proust is, NRC? Vertel nog eens hoe honderd boeken van meisjes uit stomme protestantse dorpen die naar de grote stad trekken Shakespeare voorbij gaan schrijven? Toe, nog één keer een lofzang op de migrantenliteratuur van totaal onboeiende verhalen over schapen slachten op het balkon met alle bijvoeglijk naamwoorden uit de Dikke van Dale? PROEST! 

Alle culturele hoogtepunten van Nederland zijn veilige bagger. Het is misschien ook omdat spanning en transgressie in Nederland zodanig geïnstitutionaliseerd is in Nederland dat van werkelijke uitdaging geen sprake is. Krakers wonen met steun van de staat, black panthers komen om in de subsidie en alle theatergezelschappen ooit laten mensen in hun blote kut over het toneel lopen omdat dat nu eenmaal al 50 jaar spannend is in het theater en de klasse van de grote kralenkettingen en moeilijke brillen inmiddels denkt dat dat erbij hoort. 

Waar hadden we het ook al weer over? Ohja, lezende kindertjes. Ah. Nouja. Het is ze in ieder geval niet kwalijk te nemen dat ze zo middelmatig zijn.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.