Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Een euroton voor Slavernijmuseum

Heykijknou. De gemeente Amsterdam gaat wat DOEN met de suggestie om een Slavernijmuseum te bouwen. Zijn we voor. Er wordt niet minder dan honderdduizend pietermannen beschikbaar gesteld om een loft in de Bijlmer in te richten als planta... Nee joh, natuurlijk niet. Er wordt 100.000 uitgegeven voor "onderzoek" naar de mogelijkheid van een museum. Een haalbaarheidsonderzoek. Juist. Daar is bestuurlijk Amsterdams voor: we geven de klasse professionele kwetsquinsies een zak geld, want dan zijn ze weer even een half jaartje rustig. Godsamme man. Hoe moeilijk is het. Honderdduizend euro om de vraag te beantwoorden of het mogelijk is een museum neer te zetten. Het antwoord is best simpel: ja. Gezien het feit dat er in Amsterdam zelf een tassenmuseum, een dildomuseum en een kattenmuseum zijn zal een museum over een van de belangrijkste episodes van de Nederlandse geschiedenis ook wel lukken.  Ronsel gewoon wat Polen, timmer met wat sloophout een brakke replica van een slavenboot en gaan met die banaan. Maar nee, zoals dat werkt in het Politbureau aan de Amstel moet er een hoop worden bekonkelfoesd tussen professionele subsidieslurpers die het liefst zoveel mogelijk geld en koffie omzetten in beleidsplannen die verder niet al te veel van doen hebben met de echte wereld waar gewoon dingen gedaan worden. Oh gemeente Amsterdam, als het een plantage geweest was dan stonden er 99 pvdambtenaren met zwepen op één onvrijwillige tuinman en was het enige resultaat van een jaar planten 500 dikke reportages over het uitblijven van de suikerrietoogst. 

Reaguursels

Inloggen

Mensen die in het verleden leven zullen nooit vooruitkomen in het leven. Al helemaal als je je druk gaat maken om dingen die je zelf niet hebt meegemaakt en dus geen 'litteken' hebben achtergelaten.

Alle mensen die betrokken waren bij de slavernij zijn al dood. Dit was hun zaak en niet de onze. Ik krijg steeds meer het idee dat een groot gedeelte van de bevolking bewust de rol van slachtoffer of gutmensch opzoekt.

Henri1873 | 19-10-17 | 14:59 | 3

LOL, dan moet je 1873 in de nick hebben staan en dan anderen duiden als eventueel levend in het verleden.
Maaaruh...., ik snap uw punt hoor en zo denk ik er min of meer ook wel over.
Maar ja, ik reken mijzelf als Zeeuw uit een * kuch* beroemd maritiem nageslacht dan ook niet tot de slachtoffers.

D-Fens_1963 | 19-10-17 | 16:29

@D-Fens_1963
Wat doet u denken dat het een aanduiding is van een jaartal? Wellicht is het zijn saldo aan bitcoins. In dat geval ruil ik, gezien de huidige koers graag met hem.

Gezwel | 19-10-17 | 16:36

Tsja ach, of zoals een groot neuroloog die rond die tijd leefde ooit zei: "what's on a mens mind" he....
Nou, 1873 dus, geboortejaar van Henri Barbusse, geboortejaar van Yellow Boy ook maar ach waar hebben we het over.
De Nederlands koloniale slavernij was toen al 10 jaar afgeschaft.

D-Fens_1963 | 19-10-17 | 20:18

Kijk, het zou al heel wat zijn als we gewoon nuchter en rationeel naar het verleden zouden kunnen kijken zonder een hysterische SJW én nationalistische bril op. Je kunt het verleden niet veranderen en dat moet je ook niet willen proberen. Precies daarom vond ik ook flauwekul om monumenten voor Van Heutsz en van JP Coen te willen verwijderen en/of te veranderen want daarmee verander je helemaal niets aan het verleden. Verder ben ik ook niet voor "herstel"betalingen. Herstel aan wie ? Aan mij wiens verre voorouders ooit door jullie verre voorouders naar Suriname zijn verscheept ? Mêh, ik heb die centen niet nodig. Tot slot hoeft de huidige generatie Nederlanders niet op de knieën voor wat er in Indonesië of in Suriname is gebeurd, net zoals Duitsers van na de oorlog niet verantwoordelijk zijn voor de daden van hun (groot)ouders. So far so good. Blijft staan dat een groot deel van met name jullie GS boys een spastische aanval krijgen als het om het onder ogen willen zien van de vaderlandse geschiedenis gaat. Want jongens, wat blijkt dat toch lastig te zijn. Op de nationalistische pikkies getrapt. Ik zie het als een erfenis van het linkse " Nederland, gidsland" denken. Het idee dat wij ver verheven zijn boven de rest van wereld als het om rechtvaardigheid, moraal, corruptie en eerlijkheid gaat is kennelijk nog altijd wijd verbreid, zowel onder het linkse als het "rechtse" deel van de bevolking. En dat is jammer. Ik had meer verwacht. Kom gewoon eens in het reine met "ons" national verleden ipv het altijd mooier af te willen schilderen dan dat het is.

Bigi Bana Boy | 19-10-17 | 11:38 | 3

Zo is het maar net! Het mag ook eens goed gezegd worden!
.
Het mag ook eens gezegd worden dat over een periode van zo'n 200 jaar de circa 500.000 slaven die naar Suriname zijn gebracht (er leefden daarvan in 1900 nog geen 30.000 meer!) een areaal zo groot als de Noord-Oost Polder en de Flevopolder samen met de hand hebben uitgegraven. Al die polders van de plantages, loostrensen, dwarstrensen en kleine slootjes en ook het kappen van het oerwoud. Totaal zijn er zo'n 600 plantages aangelegd.
.
In de jaren omstreeks 1880 is er een jammerlijk geweeklaag in de Eerste Kamer van Nederland, dat het toch een zonde van de eerste orde is dat vanwege de teloorgang in de plantagelandbouw in Suriname, meer dan driekwart van dat areaal weer is teruggegeven aan het oerwoud (inmiddels 100% behalve wat bewoond is).
.
Behalve slavernij is het dus ook nog het in de kliko gooien van al dat werk dat die mensen hebben gedaan!
.
De Noord-Oost Polder en Flevo Polder bestaan nog steeds in Nederland. Maar vanaf 1948 werd met Marshall hulp ook zo'n grote polder aangelegd in Suriname, namelijk het Wageningen rijstproject. Het zou 100.000 hectare groot worden, met uitbreiding naar 200.000 hectare. Ze zijn niet verder gekomen dan 6.800 hectare. In 1960 waren daar al 60 miljoen Nederlandse guldens ingestoken. Op 25 November 1975 verkoopt Den Uyl het hele project voor ƒ1,- aan Suriname. Inmiddels is het hele project foetsie. Ja, een durp Wageningen bestaat er nog met een heus Hotel de Wereld logeergebouw, de rest is ingestort.
.
Bloody shame!

Twee Jeetjes | 19-10-17 | 12:35

Het zijn dingen van meer dan 150 jaar geleden. Je eigen ouders of grootouders hebben het niet meegemaakt, dus slavernij is iets dat 'ver weg' is van je huidige leven. Dit geldt ook voor de Nederlanders. Het overgrote deel van de Nederlanders is totaal niet bezig met wat Nederlanders in die tijd hebben gedaan.

Je hoort het zelden dat Nederlanders de slavernij zitten op te hemelen. In tegenstelling tot bv. Turken en Marokkanen. Die zijn er trots op dat ze vroeger andere volkeren hebben uitgemoord en zouden het zo opnieuw doen als ze er de kans voor kregen.

Henri1873 | 19-10-17 | 15:09

Wie zijn ogen sluit voor het verleden ziet een onwerkelijke toekomst!

Twee Jeetjes | 19-10-17 | 19:29

Mooi, een tempel voor de SJW's en de Only Black Lives Matter beweging.
Een keer raden wie daar dagelijks een offer mogen brengen.

Jan Passant mk2 | 19-10-17 | 11:03

Slavernij museum , leuk, maar dan wel van ALLE slaven uit de HELE geschiedenis van de mensheid overal ter wereld met jaar- en aantallen per regio /koninkrijk etc. Zodat er is een keer een duidelijk , objectief overzicht komt.

Kim-Jung-Un | 19-10-17 | 10:27

Kom net uit Pnohm Penn in Cambodja en ben daar in het Tong Sleng museum SL21 geweest en op de killing fields waar in heel Cambodja 2.7 miljoen inwoners zijn vermoord door Pol Pot
Als je ziet hoe die Cambodjanen daar mee om gaan is verbazingwekkend die zitten niet te emmeren over hun onverwerkte verleden maar zijn nu hard bezig te werken voor hun land en toekomst zonder aanziens van persoon of diens verleden
Maar ja dan moet je wel hard kunnen werken natuurlijk en je gezond verstand gebruiken
Ze hadden ook de hele dag gekwetst kunnen wezen en hun hand ophouden alleen kom je daar niet ver mee in dat land

Kappie62 | 19-10-17 | 09:30 | 3

Jeuh, Cambodja, Tong Sleng, Killing fields.....
Waarom gaat u in vredesnaam daarheen?
Bent u ondernemer in de genocide branch?

D-Fens_1963 | 19-10-17 | 10:32

Nee hoor als finacieel onafhankelijke pensionado kan ik mij verre wereldreizen veroorloven kwestie van altijd hard gewerkt en verdient te hebben
10 daggjes all in tukije doe ik wel een maandje voor mijn dood

Kappie62 | 19-10-17 | 13:25

Nou, u was in ieder geval geen leraar Nederlands.
Enfin, ik hoop dat u daar genoeg schedels gezien heeft voor de rest van uw gepensioneerde leven.
Ramptoerist.

D-Fens_1963 | 19-10-17 | 13:31

Gemeente, provincie, overheid, beperkt u tot onderwijs, zorg en veiligheid. De rest doet u maar in uw vrije tijd en uit eigen middelen. Ik beschouw iedere uitgave die hier niet mee te maken heeft als diefstal van de betaler, de burger. Hoe maken we aan dit verspillen een einde?

SlimmeBelg | 19-10-17 | 09:25

Het gaat dan ook niet meer om waarheid maar om het aankweken van schuldgevoelens bij jongeren met als doel onze Westerse samenlevingen te ondermijnen.
Slavernij is nu erger en groter dan ooit. Zelfs hier onder onze Nederlandse neuzen zijn duizenden meisjes van tussen de 12 en 17 jaar gedwongen aan het werk in de sexindrustrie die veelal in handen is van - ach, je raadt het al. De christelijk-Westerse samenlevingen hebben als eerste slavernij afgeschaft, de islamitisch-Oosterse (officieel) pas als laatste in de jaren 1960-1965.

matrixbluepill | 19-10-17 | 09:00

Nou, een tonnetje is peanuts vergeleken met de miljoen die er 10 jaar geleden nog naartoe ging. Verdeeld over diverse stichtingen, en na onderzoek bleek dat er bijzonder weinig mee gedaan werd. Want dat kleeft helaas wel aan de klaag-bijlmer-klantjes. Vergeet overigens niet dat het overgrote merendeel van de suri's die in 1975 gekomen zijn, prima terecht zijn gekomen. Het activistische gedeelte is minimaal, maar helaas wel prominent aanwezig dankzij de PVDA/BNNVARA.

Stortkoker | 19-10-17 | 08:56

Zou wel mooi zijn als dat museum niet alleen door de Quincies wordt gerund, maar door een mix 'normale' personen. De kans is anders zeer groot dat alleen de zwarte slavenhandel wordt getoond en niet de blanke slavenhandel en.wikipedia.org/wiki/White_slavery

salsaparilla | 19-10-17 | 08:38

Gelukkig "deugen" de Afrikaanse leiders van vandaag allemaal..............
Die zorgen allemaal goed voor "het volk" en cijferen zichzelf weg.......
oh.... wacht!

demaup | 19-10-17 | 08:29 | 1

Dia's ook onze schuld hoor. Ik weet niet precies hoe, maar het is bijna zeker zo.

fail | 19-10-17 | 10:32

Gelukkig "deugen" de Afrikaanse leiders van vandaag allemaal..............
Die zorgen allemaal goed voor "het volk" en cijferen zichzelf weg.......
oh.... wacht!

demaup | 19-10-17 | 08:29

De uitkomst van dat onderzoek weet ik nu al. Als de pigmenteel welbedeelden maar hard genoeg janken over discriminisme en RAL9001-privilege, dan komt dat museum er gewoon.

His Lordship | 19-10-17 | 08:25

Een ton aan onderzoek uitgeven om een project te toetsen voor rond een zelfde bedrag klinkt wel heel PVDA .

Castor12 | 19-10-17 | 07:49

Ach, een herdenking bij het 'slavernij' monument eindigt al in gekibbel en geruzie tussen elkaar bevechtende belangen groepen . Dus dit wordt ook weer een clash tussen de Gerda's , sylvanaas , en kwinsies.

kees2 | 19-10-17 | 07:22

Zet het museum op de Plantage Middenlaan, heel toepasselijk.

Memek | 19-10-17 | 06:06

We hébben toch al een Tropenmuseum en twee(minstens) museau voor Volkenkunde?
Daar kan dat toch uitstekend in geïntegreerd worden?

mallekater | 19-10-17 | 05:58

Gaat dat slavernijmuseum straks ook in op de moderne slavernij in Saoedi-Arabië, of de slavenhandel van Turkije, of de slavernij in het oude Rome, of gaat het er puur om een blanke mensen-mea culpa te doen? En als de focus heel nauw is, .... waarom?

Angel_eyes | 19-10-17 | 01:59 | 1

Je bent de barbarijse struikrovers, de Vikingen en de Germanen nog vergeten. En de allerbelangrijkste: de afrikanen zelf. Grootste koning an Mali (een zwartman) had 12,000 persoonlijke slaven.

Worajai | 19-10-17 | 02:40

De belastingbetaler is de moderne slaaf die gedwongen wordt het allemaal te financieren. Duidelijker kan niet zijn dat we niets geleerd hebben van slavernij.

Angel_eyes | 19-10-17 | 01:51

Je had ook gewoon even Jacob Gelt Dekker kunnen vragen.

dugo | 19-10-17 | 00:17

Théodore Bray maakte natuurgetrouwe tekeningen van de slaven in Suriname. Die tekeningen zijn zo natuurgetrouw dat je heel goed ziet wat het is, een hoopje armetierige mensen die als vee worden behandeld zonder enig vooruitzicht op beter. Daarom zijn die tekeningen van Theodore Bray moeilijk te vinden op internet. Maar ze zijn er wel! Het zijn bijna foto's zo nauwkeurig waarop je heel goed kan zien hoe die Nederlanders met slaven omgingen. Deze tekeningen zie je niet in de lesboeken van de school!

Twee Jeetjes | 18-10-17 | 23:51 | 3

'die Nederlanders' = de Nederlandse hebzuchtige elite die het destijds voor het zeggen had (en nog steeds)... mag ik hopen.

XaleX_2 | 19-10-17 | 00:35

"mensen die als vee worden behandeld zonder enig vooruitzicht op beter."
Ow? De geschiedenis heeft anders uitgewezen, wanneer de slaven niet naar Amerika gebracht werden, hielden de Arabieren ze en castreerden de mannen.
De naar Amerika gebrachte mensen werd daar werken geleerd, met de zweep; die begrepen ze.
Allemaal niet fraai, maar ze leefden en planten zich voort.
Na enige tijd kregen de slimsten ook scholing en kregen hun vrijheid terug.
Ze mochten zelfs terug naar Afrika, in een eigen staat, Liberia.
Slechts enkelen voelden die behoefte, doch de overgrote meerderheid bleef in Amerika.
Vele afstammelingen der Amerikaanse slaven hebben hun leven dus te danken aan de door hun zo verguisde slavernij,
Waren hun voorouders in handen der Arabieren en Arabier achtigen gevallen, of gebleven, waren de mannen gecastreerd en hadden nooit kinderen kunnen verwekken.
Wil hiermee de slavernij zeker niet goed praten, doch de zo diep gekwetsten even wijzen op de feiten.
Ze leven nu hier, kunnen van uitkeringen leven, zelfs studeren en hun positie verbeteren door eigen inzet.
Al deze mogelijkheden worden hun geboden.
Weet bijna zeker dat hun voorouders blij zouden zijn als ze konden zien welke kansen hun nakomelingen krijgen.
Denk er maar eens over Kwinsie Gario en Sylvana Simons!

Hendrikaatje | 19-10-17 | 01:40

Je bedoelt zoals het omstreeks 1880 nog steeds was in de fabrieken van west Europa, het lompenproletariaat waar de ellende van afdroop zonder uitzicht op vooruitgang.....

Worajai | 19-10-17 | 02:42

Hoera - weer een staaltje geschiedvervalsing waar wij basisschoolklassen doorheen kunnen jagen. Schooluitstapje Amsterdam: 's ochtends moskeebezoek met uitleg van heuse Diyanet imam, 's middag Slaverijmuseum met uitleg van heuse Sylvana (heeft die ook weer wat te doen)

bisbisbis | 18-10-17 | 23:10 | 1

Vergeet die Kwinsie niet...

Hendrikaatje | 18-10-17 | 23:20

Ik heb niet zo een moeite met het erkennen van deze bladzijde, een zwarte bladzijde, letterlijk in dit geval. Ik neem wel aanstood aan het eenzijdige beeld wat men er vaak van geeft. Het waren letterlijk andere tijden en heeft niks van doen met de huidige maatschappelijke zaken die zijn volledig anders. Een vol beeld van de maatschappij een volledige uitleg van de principes en handelingen in die tijd zou dan wel op zijn plaats zijn. Ook de financiële en zakelijke consequenties.

P-unit | 18-10-17 | 22:59

Godverdomme, die Eberhard is er net op tijd tussenuit getrokken.

Graaf van Egmont | 18-10-17 | 22:45 | 1

Eberhard had er misschien nog wel een tonnetje meer tegenaan gegooid. Had immers DENKers als Saadje Taleb en Fatje Elastiek als adviseurs, die hem wezen op zijn witte erfzonde. Eberhard wilde met alle macht een lieve stad van Amsterdam maken. En daar hoort een kastijding voor witjes bij (en extra soepsidie voor anders getinten uiteraard).

Graaf_van_Hogendorp | 18-10-17 | 22:59

Ah, een moderne klaagmuur voor de qua intelligentie minder bedeelden onder ons. Zo kunnen de niet bestaande traumaatjes een nieuw leven worden ingeblazen en door deze visualisering zijn toekomstige subsidies ook makkelijker te verkrijgen.

Simpel interviewtje voor de blanke genotskast vol met werktuigen der stimulans (spiegeltjes en kraaltjes) en prikkel (Zwepen en kettingen) en dan cashen maar. Gewoon die domme blanken een schuldcomplex aan ouwehoeren en zeggen dat Eberhard het zo had gewild.

RenHoek | 18-10-17 | 22:41

Euh, de slaven gingen naar Amerika, noord, midden en zuid. Hier waren ze niet op een heel enkel jongetje in een bekakte familie na.

Rest In Privacy | 18-10-17 | 22:39

Komt er in dit museum ook evenredig veel aandacht voor Arabische, Turkse en Afrikaanse slavenhandel? ongeveer 80% dus?

Ayatholla_Buttbanger | 18-10-17 | 21:42 | reageer
De Turk en Arabier ontkennen alles glashard en geven de Quinsy's en Silly Syl's geen doekoe of soepsidie. De achterlijke tata en bakra wel. 3x raden tegen wie er wordt geageerd.

Niet boos worden, veel witten hebben last van erfzondes en willen graag door hun gekastijd worden.

Graaf_van_Hogendorp | 18-10-17 | 22:36

Historisch gezien is het me passend dat het slavernijmuseum roeit met de riemen die ze hebben.

Mr_Natural | 18-10-17 | 22:16 | 1

*is = lijkt*

Mr_Natural | 18-10-17 | 22:16

Er zal vast ook naar ratio aandacht besteed worden aan slavernij anders dan door blanken, en met name slavernij anno 2017.... toch? Anders zou het namelijk een uiting van racisme zijn jegens de blanke (hint.. juristen?!)

Nederlanddraaitdoor | 18-10-17 | 22:11

Niet vergeten om ook de hedendaagse slavernij aan de orde te stellen in je eigen buurt : bijv de honderden moslim vrouwen in Amsterdam die het huis niet uit mogen www.trouw.nl/home/als-alleen-amsterda...

Rest In Privacy | 18-10-17 | 22:10 | 1

Zo zie je dat mensen met de juiste motivatie best aan het werk kunnen.

teevee | 18-10-17 | 22:05

Waar nemen kleine groepjes hufters... euh mensen nu eens geen aanstoot aan... 2nd that "man man man..... "

Nederlanddraaitdoor | 18-10-17 | 22:14

Man m/v man m/v man m/v

Nuchternederland | 18-10-17 | 22:40

Foto's, gravures, tekeningen, koopaktes en parafernalia als slavenkettingen en brandijzers komen allemaal uit Amerikaans bezit. Ik zou in dit museum dus treiterig specifiek vragen naar het Nederlandse slavernijmateriaal. Die bestaan wel, maar het zou me niet verbazen als ze daar niets van hebben. Vooral geen foto's van de van slavernij rijk geworden familie Bruynzeel.
"'Slavernij wordt te vaak als een afgeronde geschiedenis gezien" - Ruud Meijns, AT5
Hoezo? Gaat het in Suriname nog steeds door? Daar voor moet je dan bij Desi Bouterse zijn.

dedeurs | 18-10-17 | 21:44 | 2

*dat bestaat wel*

dedeurs | 18-10-17 | 21:46

Desi onderdrukt daar niemand.. Iets anders.. ga maar eens vragen daar wat ze van Nederlanders vinden. Dan krijg je te horen dat ze juist heel blij zijn met wat Nederland heeft gedaan. Qua infrastructuur. Inpoldering. Staatsinrichting. Structuur. Orde. Ze zullen je zeggen dat zonder Nederland het ze niet gelukt zou zijn. Ze blamen ons niets.

deechteprins | 19-10-17 | 02:24

Komt er in dit museum ook evenredig veel aandacht voor Arabische, Turkse en Afrikaanse slavenhandel? ongeveer 80% dus?
Nee? Dan wil ik niet dat mijn belastinggeld uitgegeven wordt aan dit staaltje geschiedsvervalsing

Rest In Privacy | 18-10-17 | 21:42 | 4

@Bigi Bana Boy | 18-10-17 | 22:23
Blijft lastig om je eigen verleden onder ogen te zien hé ? Mij persoonlijk, al liggen mij roots in kneuterig Limburg, kan het anders dan uit algemene interesse in geschiedenis, niet heel erg opwinden, maar het blijft fascinerend hoe "slachtoffers" wel graag anderen vertellen hoe het zit, maar zich in allerlei bochten wringt als het om slavernij en Afrikanen zelf gaat. Een ander de les lezen, daar zijn we goed in, een mea culpa doen een stuk minder.

De meesten hier weten slavernij en Sebrenica goed in de geschiedenis te plaatsen. Waar we hier ook een hekel hebben is hypocrisie, want dat is het om alles in de schoenen van de witte man te schuiven. Heeft niets met ontkennen of de les lezen te maken, het zijn juist de niet witte mannen die ontkennen en de les lezen = hypocrisie.

Roeieber | 18-10-17 | 22:45

Blijft lastig om je eigen verleden onder ogen te zien hé ? Mij persoonlijk, al liggen mij roots in Sweetie Sranang, kan het anders dan uit algemene interesse in geschiedenis, niet heel erg opwinden, maar het blijft fascinerend hoe "Nederland, Gidsland" wel graag andere landen vertellen hoe het zit, maar zich in allerlei bochten wringt als het om slavernij, Srebrenica , de collaboratie in WO2 of de politionele akties gaat. Een ander de les lezen, daar zijn we goed in, een mea culpa doen een stuk minder.
Bigi Bana Boy | 18-10-17 | 22:23
Welk jaar komt u? De jaren '50??? Officiële doctrine wat onderwezen wordt sinds minimaal eind jaren '60 is dat de bakra zwaar schuldig is en herstelbetalingen moet verrichten.

Wat er niet bij verteld wordt is dat de meerderheid niet heeft gecollaboreerd met de nazi's en door geografische ligging en strategische beslissingen van de geallieerden, langer bezet kon worden door de moffen. Of dat de Fransen en Amerikanen Dutchbat III letterlijk kapot lieten vallen. Of dat de gemiddelde tata in de 17e en 18e niet heeft geprofiteerd aan slavernij. Of dat de politionele acties succes meer succes hadden gehad als de Amerikanen niet doodsbang waren dat Soekarno niet ging mee heulen met de Russen. Overigens waren de Atjeh oorlogen van de balanda een stuk wreder dan de politionele acties maar dat terzijde.

Graaf_van_Hogendorp | 18-10-17 | 23:14

Op de lagere school aan de Gravenstraat (= straat naar de graven van de Nieuwe Oranjetuin!) kregen we een keer een rondleiding in de kathedraal aan de Gravenstraat. En toen vroeg de meester, Jantje, wat betekent dat houtsnijwerk aan die pilaren daar? De bevrijde slaven mochten bij de bouw van de kathedraal (die helemaal uit cederhout was opgetrokken, een houtsoort die de termieten niet lusten waardoor die kerk 100 jaar kon blijven staan) het houtwerk versieren met hun eigen snijwerk. Want hoe aardig dat houtsnijwerk ook mag wezen, er zit een betekenis in. Je hebt bijvoorbeeld moffo nanga tifi = mond vol tanden = je lult, of lee naga troe = je spreekt waarheid en leugen = je vertelt smoesjes.
.
Tja, wat kan dat houtsnijwerk in de kathedraal nou betekenen, het gaat maar eindeloos door met steeds hetzelfde patroon. Wel, heel eenvoudig, de betekenis van dat eindeloos patroon van tekens in het houtsnijwerk is: "Ook al duurt de slavernij nog zo lang, ooit zal er een dag komen dat we bevrijd zijn". Gelukkig kwam die bevrijding. En Eberhard was wel bij de oprichting van het slavernij monument, maar Trix niet.
.
En als ik naar DWDD of Nieuwsuur kijk, het is een en al de les lezen hoe die loverboys Harvey Weinstein doen. Maar dat mea culpa doen zoals Bigi Bana Boy zegt valt gelijk verkeerd. Je hebt ook weer te maken met mensen die bij God niet weten waar Michiel de Ruyter ligt begraven. En wat betekent die gouden ketting met zes schelpen die Michiel om zijn hals heeft hangen op dat bekende schilderij. Dus omdat de Romeinen en al die Arabieren en rijke Afrikanen aan slavernij deden mocht Nederland vrolijk meedoen in een gigantische slavenhandel richting Caraïben en Zuidelijke Staten van de USA en eigen slavernij in de West. Want slavernij in Nederland bestond niet, zodra zo'n zwarte slaaf voet aan wal zette op Nederlandse bodem was hij wettelijk een vrij mens.
.
Ik geef mijn punten aan Bigi Bana Boy, slavernij moet bespreekbaar zijn. Zeker voor mensen die hun houtsbijwerk nog niet kunnen lezen. Als je de erfenis aanvaard uit die andere tijd moet je ook de schulden aanvaarden.

Twee Jeetjes | 18-10-17 | 23:38
▼ 1 antwoord verborgen

Nee beste reaguurders, van uw belastinggeld gaan we de geschiedenis herschrijven.
Zodat uw kinderen, al voor geindoctrineerd door het jeugdjournaal en linkse SJW docenten, glazig staan te gapen, naar de Nieuwe Waarheid, in een slavenmuseumpje.

Kanarie_Geil | 18-10-17 | 21:39 | 2

Mij is ook op school verteld dat Nederlanders bijna allemaal "goed" waren in WO2 terwijl de feiten toch heel anders liggen. Dus die indoctrinatie werkt net zo goed andersom.

Bigi Bana Boy | 18-10-17 | 22:25

Klopt Bigi Bana Boy. En mij is op school ook nooit verteld dat de Hollanders gebruik hebben gemaakt van slaven. Ook buiten de werkelijkheid.

Broma | 19-10-17 | 00:03

Ze hebben daar het tropen museum al, daar een kamer/zaaltje inrichten en je bent klaar met die € 100.000.
Onderzoek niet nodig.

Hendrikaatje | 18-10-17 | 21:29 | 1

Laat daar nu net een tentoonstelling zijn over slavernij! Dus die 100.000 ook niet nodig.

Simon_GS | 19-10-17 | 08:29

Er is al een slavernijmuseum. In Ghana. Een collega van mij is daar geweest. Als de diverse stammen oorlog voerden werden de gevangen genomen Ghanezen verkocht aan de Engelse en Nederlanders die op en neer langs de kust vaarden tot hun schip vol was. En in Angola heb je er ook een, de vader van een kennis is daar geweest. Waarschijnlijk hebben alle Afrikaanse landen langs de westkust een slavernijmuseum.
En de leefomstandigheden voor de bemanning waren ook niet zo goed, eenderde van de bemanning overleefde de trans-Atlantische overtocht niet. Die bemanning werd geronseld door ze dronken te voeren en dan een contract te laten tekenen. De omstandigheden waren slecht voor zowel de bemanning als de slaven. Dat kin je niet eenzijdig belichten.

Osdorpertje | 18-10-17 | 21:21 | 1

Dan zijn die "losers" uit Ghana eigenlijk gered van de soeppan.

SlimmeBelg | 19-10-17 | 08:42

Och ja.

Zwarte piet is zwart. De smurfen zijn blauw. Als je daar een probleem van maakt is er soepsidie voor jou.

Der Doktor | 18-10-17 | 21:20

Wat een (roet)mop.

HoogToontje | 18-10-17 | 21:19

Zo groot is ons slavernij verleden nu ook weer niet. Voor onze economie waren ze ook niet van groot belang. Wellicht dat ze dat kunnen laten zien ipv alle verhalen die per jaar groter en gemener worden. Maar het zal wel niet.

Mesmer | 18-10-17 | 21:16 | 1

Uiteindelijk heeft het alleen maar geld gekost, aangezien Nederland niet zoals Amerika de slaven inzette om arbeid te berichten, maar ze voornamelijk vervoerden van a naar b. Het waren idd barbaarse tijden waar blanken ook slaaf waren in bv het ottomaanse rijk en ook al had je als armoedzaaier werk, dan was dat ook tegen slavernij aan. Dat uiteindelijk blanken gevochten hebben om de slavernij af te schaffen die al sinds mensheugenis bezig was, daar hoor je nooit iemand over.

dutch bikkel | 18-10-17 | 21:43

Zo'n museum dient maar één doel: de autochtone Nederlander een schuldgevoel aanpraten door een eenzijdige en subjectieve kijk op de geschiedenis. Ik ken de mensen die hier achter zitten. Het zijn de usual suspects van de UVA en bepaalde types van de faculteit “Humanities” van de Universiteit Leiden (die laatsten zijn een stuk rechter in de SJW-leer dan personen van andere uni’s, vergis u niet). Van verbinden is hier geen sprake, daarom zou GS tegen moeten zijn, met of zonder subsidie. Net als progressieve NL’ers overigens.

Erlembaldo | 18-10-17 | 21:13 | 2

Maak je niet druk. Die toko is binnen een jaar failliet wegens wanbestuur.
Bovendien wil een echte Nederlander daar nog niet dood gevonden worden.
En de doelgroep geeft het uitkeringsgeld liever uit in de KFC dan in een museum.

Rest In Privacy | 18-10-17 | 21:50

Als er een slavernijmuseum komt, gaat iedere scholier op elke Nederlandse school hier een keer in zijn of haar schooltijd verplicht naar toe. Slavernij wordt voor de Nederlandse scholier wat de Holocaust is voor Duitsers.

Geschiedschrijving gaat niet over het verleden maar over het heden. En daarom is het onbelangrijk dat de slavenhandel van weinig belang was voor de Nederlandse economie en dat maar een handjevol Nederlanders hieraan verdien hebben. Het gaat erom dat deugmensen en gesubsidieerde boeroepers vinden dat alle Nederlanders 150 jaar zich hierover na dato schuldig moeten voelen. Linkse mensen (vooral die van christelijke huize) wentelen zich dolgraag dag in, dag uit in hun schuldgevoel en ze vinden dat iedereen die masochistische klap van de molen moet krijgen.

mirvink3478 | 18-10-17 | 22:44

Wordt betaald met geld van loonslaven. Hoe ironisch wil je het hebben? En dat is niet het enige ironische aan het verhaal.

TheseDays00 | 18-10-17 | 21:10

Sponsor is de slavendrijvers familie van Jorgen Raymann ?
Zie Verborgen Verleden waarbij Raymann wilde weten wat zijn joodse familie deed in Suriname. Helder, ze waren de uitvinders van de slavernij.

Kamervraag | 18-10-17 | 21:08 | 2
-weggejorist-
beau van rtl | 18-10-17 | 21:09

Dat bedoelde ik eigenlijk te zeggen.

beau van rtl | 18-10-17 | 21:09

Wordt er ook stil gestaan bij het leed van de Nederlanders onder de Barbarijse Slavernij? Die was kennelijk zo erg dat de bevolking de Moorse Edelman als Boeman plaatste naast Sinterklaas. Piet was geen slaaf. Integendeel.

Sans Comique | 18-10-17 | 21:05 | 1

Ik heb van kinds af altijd met respekt opgekeken naar Zwarte Piet. De laatste jaren is dat minder geworden.

beau van rtl | 18-10-17 | 21:07

Maar als je heel veel geld in de broekzakken stopt van negers die niet werken, dat is toch stereotyperend en super-racistisch ?

netniet | 18-10-17 | 20:58

Ach, zo'n museum levert straks weer werk op voor minstens 25 ex-verslaafden

Abu Bachouca | 18-10-17 | 20:57

Amsterdam een socialistisch riool waarvoor je je als Nederlander, wetende dat dit de hoofdstad is, eigenlijk diep moet schamen.

Memek | 18-10-17 | 20:56

Met al die afstammelingen van slaven en de hoeveelheid afstammelingen van islamitische slavenhouders is Amsterdam zelf al een soort museum

Abu Bachouca | 18-10-17 | 20:53

Wat een onzin. Is het niet overal wat in iedere tyijdsgeest? Horigen in de middeleeuwen, textielindustrie, havenarbeid?

Atlantis-95 | 18-10-17 | 20:50

Met de huidige slavenhype zou het zelfs nog storm moeten lopen bij een negerhutje op de hei. Maar om zo geconfronteerd te worden met het verleden verdienen de hunebedden natuurlijk niet. Maar waar dan? De bananenbar lijkt me de meest realistische optie, maar dat vindt de grachtengordel vast nooit goed. Dus dan maar een ton voor onderzoekje doen. Het klinkt veel. Maar dat is zelfs voor Fatima Elatik slechts een wassen neus. Ik verheug me erop. We kunnen niet genoeg cultureel erfgoed tentoonstellen. Gratis toegang voor wit Nederland uiteraard, want het moet wel een echt slavenmuseum worden.

hoochee | 18-10-17 | 20:49

Newsflash: doe niet alsof dit soort bureaucratische ongein alleen in Amsterdam speelt. Dit is overal zo. Bij IEDER overheidsorgaan is GEEN logica of gezond verstand te bespeuren.

Captain Pervert | 18-10-17 | 20:49

Prima, doen! Wel ook even een afdeling arabische slavernij inrichten. Ok doei

Bert Konterman | 18-10-17 | 20:45

Het is met die racistenzeurpieten net als met de Catalanen. Als je je hand overspeelt is alles naar de kloten.

beau van rtl | 18-10-17 | 20:44

100k whahahahaha.
Leuk hoor. Dat is één kwetsnegert en een blanke om divers te houden die na een goede drie maanden onderzoek zullen concluderen dat het museum er moet komen.
.
Neem aan dat het Stedelijk dan gewoon weer lelijke kunst kan laten zien zonder politieke heisa en het Tropenmuseum zich weer gaat richten op mooie exposities zonder Sylvana? Mooi.

de Voorzittert | 18-10-17 | 20:44

Prima, want slavernij moeten we niet meer willen.
Wel een voorwaarde... En dan ben ik nog bescheiden. Minstens 40% van de expositie dient te gaan over "white gold" om een waarheidsgetrouw beeld te schetsen.
En graag ook nog speciale aandacht voor de hedendaagse belasting/hypotheekslaven. Meestal blanke mannen verworpen tot slavernij door linkse policor eulite ten behoeve van het pamperen van vreemde kleurlingen, maar daar hoef je van mij nog niet eens punt van te maken -al zijn ze zwart en de uitkeringstrekker wit -net zo verwerpelijk.

Rommelende Onderbuik | 18-10-17 | 20:44

Pssssttt bestaat al lang tropenmuseum.nl/ (niet verder vertellen lekker soepsidie)

Simon_GS | 18-10-17 | 20:40 | 2

Daar zat ik ook al steeds aan te denken. Kan het Tropenmuseum zonder subsidie bestaan? Vast niet. Misschien dat als ze deze samenvoegen er minder geld achteraan hoeft ieder jaar.
Tropenmuseum wat logischer indelen et voilà!

Sjeik-Sjotum | 18-10-17 | 21:21

Ja dat is ook veel logischer. Vroeger heette het koloniaal museum en qua thematiek sluit het daarom goed aan. Er is al eerder geeist aan het tropenmuseum dat het moest samenwerken met andere partijen en in dit geval lijkt het mij vooral gaan om een gedeeltelijk andere invulling van het gebouw dat er overigens groot genoeg voor is.

Simon_GS | 19-10-17 | 08:26

Weer zwart wit. Frank Boeyen kom er maar in.

beau van rtl | 18-10-17 | 20:36

Hopelijk besteden ze (zeker voor dit EXTRA geld) nu ook eens aandacht aan de vraag: hoe kwamen de Portugese en Nederlandse vrachtvaarders uit de 16e en 17e eeuw bij de West-Afrikaanse kust aan hun handelswaar? Tipje, sluier: winnende lokale krijgsheren en -vrouwen.

Organische evolutie | 18-10-17 | 20:35

Ach, de gemeente a’dam strooit met geld als pepernoten.
De zielluge arme(?) gepigmenteerden zullen hier mekaar de kast uitvechten om een hapje mee te kunnen eten.
De witte man, the most evil thing ever existed, moet en zal kapot.

Kanarie_Geil | 18-10-17 | 20:34

In 950 was 10% van de Europeanen slaaf.
En 99% van het Slavische volk was slaaf (ja, inderdaad, daar komt de naam vandaan).
De Afrikaanse slavenhandel was voornamelijk in handen van Afrikanen (goh, wat raar..).
Dus aub ophouden met overal maar een racistisch label aan te hangen, want dat is vooral een Amerikaans mode-verschijnsel.

Tohuwabohu | 18-10-17 | 20:33 | 1

Uit het programma verborgen verleden bleek dat de voorouders van Jurgen Raaimann ook in de slavenhandel zaten. Dat viel effe tegen Jurg.

beau van rtl | 18-10-17 | 20:40

Ik ben een loonslaaf net als mijn voorouders.

puntjeopdei | 18-10-17 | 20:31 | 1

die van mij lijfeigenen van een kasteelheer. Ik heb er nog steeds last van.

TheseDays00 | 18-10-17 | 21:14

jahoor, weer dat domme gezemel van Zendgraf .
Maar laten we vooral niet vergeten dat de NL'se slavenhandel in handen was Joodse hollanders (de christenen wilden er niets van weten) en dat de opbrengst werd verdeeld via de joodse bank in amsterdam. Veel van die joden waren afkomstig uit Portugal en Spanje, omdat ze daar vervolgd werden, maar in amsterdam vrij konden leven. Totdat ze merkten dat er veel geld te verdienen viel in z-amerika. vervolgens trokken ze daarheen, waarbij ze zich voornamelijk richtten op plantages en slavenhandel (zie 'jodensavanne' ).

Tohuwabohu | 18-10-17 | 20:28 | 1

Ja hoor,de christenen wilde er niets van weten.En ze trokken niet naar Zuid Amerika. Daar zaten ze al,in Brazilie. Toen de spaanse troon ook portugal in bezit kreeg trokken veel van deze joden naar de west en naar noord west europa

miko | 18-10-17 | 20:38

In het Ottomaanse rijk, hoofdstad Constaninopel bestond de bevolking rond 1300 voor ca 20% uit slaven die in de Noordelijke landen geroofd waren.
1) Komt er in dit museum voldoende aandacht voor deze slavernij?
2) Wanneer komt DENK met herstelbetalingen vanuit Turkije over de brug?

Vogelbeest | 18-10-17 | 20:27

waanzin

langzullenweleven | 18-10-17 | 20:27

Toen werkten ze tenminste...

Blote Bertus 2000 | 18-10-17 | 20:27 | 1

En geen vrijwilligerswerk.

SlimmeBelg | 19-10-17 | 08:45

conclusie onderzoek: er is voldoende draagvlak onder de diverse maatschappelijke organisaties op genoemd terrein. Er is sprake van een wens om de kennis over het slavernijverleden en de gevolgen hiervan in de huidige samenleving te verdiepen. Ook zijn andere musea bereid om samen te werken en het museumbezoek verder te stimuleren.
Uiteraard vergt e.e.a. een initiatie investering, deze is begroot op circa 3 miljoen euro. Naast fondswerving is het aannemelijk dat ook de overheden en gelieerde culturele en maatschappelijke instituten voldoende vrijwillig willen bijdragen om de investering te dragen. De jaarlijkse kosten bedragen naar verwachting 1 miljoen euro , gezien de belangrijkheid van dit museum dient rekening te worden gehouden met een jaarlijkse bijdrage vanuit de gemeente Amsterdam van € 500.000,--. Het politieke klimaat en de toegenomen maatschappelijke discussie rondom het onderwerp zullen de gemeente Amsterdam overtuigen de jaarlijkse bijdrage toe te kennen. De algemene conclusie over de haalbaarheid van een slavernij museum kunnen dan ook als haalbaar worden bestempeld.

waar kan ik de factuur a raison € 100.000,-- naar toe sturen ?

Tee Of Cup | 18-10-17 | 20:25 | 2

Nee de laatste zin moet zijn:Maar verdere studie en onderzoek word aanbevolen.

miko | 18-10-17 | 20:29

Van mij kreeg je hem. Lekker kort :)

Sjeik-Sjotum | 18-10-17 | 21:24

Voor dit soort totale nonsens betaal je dus torenhoge belastingen om links lui volk mee te spekken. Dat is het namelijk, gelegaliseerde diefstal door sjw’ers en andere cucks. De gevangenis is een mooie plek voor dit soort lui en daarna eruit.

kempenaer | 18-10-17 | 20:24

Slavery gets shit done.

RenHoek | 18-10-17 | 20:23

100.000 maar? Weet je wel hoe duur slaven waren?

LifeCatcher | 18-10-17 | 20:22

Graag zelf betalen van de Katoenoogst,
dus niet van mijn belastingcenten!

Creaguurder | 18-10-17 | 20:21

Hm, dat klinkt heel erg als 'procurement', daar heeft Bert Hubert ooit eens een mooi stukje over geschreven...

klavert | 18-10-17 | 20:21

Wat zal dat storm lopen met de bezoekersaantallen. Gaat uiteraard een paar miljoen per jaar op worden toegelegd en uiteindelijk na een jaar of 4-5 wordt het monumentale pand voor het symbolische bedrag van 5 euri's verkocht aan Gloria Wekker, die er vervolgens een net-vir-swartes AirBNB van maakt.

ChatBot | 18-10-17 | 20:20 | 1

Vooruitzien is regeren!

SlimmeBelg | 19-10-17 | 08:51

En ook een euroton voor het museum van de belastinghorige, door de eeuwen heen.

Glasgow Argus | 18-10-17 | 20:19

Oooh Amsterdam. / care.

DrumPiet | 18-10-17 | 20:19

"Honderdduizend pietermannen", en "gaan met die banaan". Hij is goed, Zentgraaff!

Schoorsteenveger | 18-10-17 | 20:18

Vind dat het ook gemakkelijk voor 20.000 gedaan had kunnen worden zo 'n vooronderzoek. Maar ja, wie zijn wij. En dat museum kost dan gezien het vooronderzoeksbedrag straks 150 miljoen begroot, maar in werkelijkheid straks 225 miljoen of zo? Met een totaal onvoirziene overschrijding straks? Dacht dat Amsterdam genoeg ruimte aan musea heeft om er 1 kamer aan te wijden, dus waarom dit onderzoek?

Jan, Leiden | 18-10-17 | 20:15

Geld zat. Ik zie het probleem niet. *Neemt nog een handje pepernoten*

Johnny_Hoogerland | 18-10-17 | 20:13

Is de Bijlmer niet 1 groot .... ?

Feynman | 18-10-17 | 20:13 | 1

museum !
over hoe het niet moet

Tobi | 18-10-17 | 20:19

Lol @ conclusie.
Overigens prima plan, maak een educatief museum ipv geschiedvervalsing door alles overal wat er eventueel mee te maken mee zou kunnen hebben gehad weg te jorissen.
Er is veel onwetendheid, juist ook bij veel van die anti-racisme figuren die bij iedere ietwat antiek uitziende zeilboot meteen doordraaien.

Harry Turtle | 18-10-17 | 20:11

Normaliërs aller Westerse, voorheen trotse en succesvolle, landen
werpt uwe policor-ketens af en doet allen weder normaal
Er zijn plenty wel interessante, leersaeme ende vermaeckelijke musea om te gaan bezoeken
of desnoods Walibi dingesland, voor diegenen met het IQ van eenen boomstam

Tobi | 18-10-17 | 20:10

“een van de belangrijkste episodes van de Nederlandse geschiedenis” Serieus GS??

Ruler | 18-10-17 | 20:10 | 1

Ik vroeg het mij ook al af. Toch frappant dat zelfs Zentgraaff in de uitgekiende alternatieve werkelijkheid van de links-progressieven is getuind. De schuld van specifiek Nederland aan de slavernij valt volgens deze geschiedenishoogleraar best mee en hij heeft daar overtuigende argumenten voor zonder slavernij te bagatelliseren: www.youtube.com/watch?v=HId7u5AudvQ

Tegenwoordig is de slavernij belangrijk voor een bepaalde doelgroep om extra privileges af te dwingen.

Barre_de_k | 18-10-17 | 22:46

Dat is wel nodig, zeker nu ze het zelfs uit de schoolboeken willen verwijderen.

Mastermattie | 18-10-17 | 20:09 | 1

Een slavernij museum volgens het politiek correcte gedachtegoed in plaats van de feitelijke geschiedenis dat zal er dan uiteindelijk komen. Een museum die het verhaal vertelt dat witte mensen slecht zijn en allemaal schuldig waren aan de slavernij in plaats van de feitelijke geschiedenis dat laat zien dat slechts de 'witte boorden' en de zelfbenoemde elite daar schuldig aan waren (de zogenaamde 1%). Het klootjesvolk van Nederland destijds waren zelf verkapte slaven, maar dat zal dan wel niet een topic zijn in het museum. En zullen ze ook een sectie inrichten dat aandacht besteedt aan de slavernij van de landen in het Midden-Oosten en Afrika zelf of misschien dat fijne Turkije?

XaleX_2 | 18-10-17 | 20:09

Nee. Nee en nog eens nee. Eerst kappen met zeiken over onze Piet die geen slaaf is.
Overigens, slavernij is helemaal geen belangrijkst stuk Nederlandse geschiedenis. Een belangrijkst stuk Nederlandse geschiedenis, daarin leven we nu.

LibertasSimplex | 18-10-17 | 20:09 | 1

Exactemundo.

Desmoulins | 18-10-17 | 21:12

Eerst onderzoek doen hoe belastinggeld zo efficient (lees: onzichtbaar) mogelijk uitgegeven kan worden met als resultaat dat alles bij het oude blijft.
Welkom in de wondere wereld die "Gemeenteraad Amsterdam" heeft

paost712 | 18-10-17 | 20:09

Tuurlijk is onderzoek nodig. Kijken of de gewenste slavernijtentoonstellingen wel stroken met de daadwerkelijke geschiedenis, of hoe ze die in de gewenste vorm kunnen krijgen.

Van Urk | 18-10-17 | 20:09

Tropenmuseum is er toch al...

Desmoulins | 18-10-17 | 20:08

Mooi, dan komt er eindelijk eens aandacht voor de hedendaagse slavernij in de Islam.

Mark_D_NL | 18-10-17 | 20:08

Waren het niet de zwarte afrikanen die zich voornamelijk met slavenhandel van nóg zwartere afrikanen bezighielden? Lekker stigmatiserend/kwetsend/racistisch weer. Gaat dus niet gebeuren.

Rest In Privacy | 18-10-17 | 20:07

Welk kansloos adviesbureau is de gelukkige ? Familie/relatie van.....(vul maar in)

Ruikbaard | 18-10-17 | 20:07

Gewoon een verwachting: SJW-end grachtengordelvolk maken de subsidie op en aan het einde van het geld is er nog steeds onenigheid over het museum. Dus moet er meer geld besteed worden aan dezelfde SJWers want anders is de gemeente racistisch.

h3* | 18-10-17 | 20:06

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl