Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Literaire canon in uw Billy-boekenkast is TE WIT - Kloosried van kwetsjanktypistes

Hey kijk, een literair evenementje waarin de vraag wordt gesteld over de literaire canon van Nederland niet "te wit" is. Het antwoord staat uiteraard al vast: ja, natuurlijk is de canon te wit, anders gingen we niet zeuren. Anyway, even een kloosriedje van de blurb omdat het kwetsdenken te debiel is om zomaar te laten lopen. 

De Nederlandse canon is overweldigend wit – eeuwen van migratie en (de)kolonisatie ten spijt. Hoe is dat zo gekomen en waarom verandert er zo weinig? 

Eh, omdat na die eeuwen van migratie de meeste mensen nog steeds bakra zijn. Dat zie je misschien niet in de Bijlmer, maar in de rest van de cultuurgeschiedenis van Nederland tot grofweg 1975 was iedereen met een ganzenveer of een pen in zijn klauwen blank (of Indo, maar die zijn tegenwoordig ook wit volgens de kleurenwaaier des kwets). Er zijn nog altijd meer Limburgers in Nederland dan zwarten, maar over het gebrek aan Limburgse streekliteratuur hoor je nooit iemand. 

Read My World vraagt een panel van experts een kritische blik te werpen op de lijstjes van meesterwerken van weleer en op de hedendaagse literatuur. Een verkenning van mythen over Nederland en van wat er schuilgaat onder de oppervlakte van de Grote Literatuur.

Even een mooi zinnetje uit een oud stukkie over migrantenliteratuur: "Er loopt alhier inmiddels geen Marokkaanse bordenwasser meer rond die geen contract van uitgeverij Vassallucci in de zak heeft.". Er wordt al jaren wat gedaan door krampachtig deugende literaire types met kralenkettingen en ubbinkhemden die zo graag op zoek zijn naar inclusieve literatuur, maar goed, dat maakt niet uit, er moet en zal geklaagd worden. En ja, een hoop van wat grote literatuur wordt genoemd is kut. Harry Mulisj is nog steeds voelisj. Maar of al die met beel te veel bijvoeglijk naamwoorden in elkaar gefrummelde migrantenliteratuur nou zoveel beter is? Zo'n boekie als "Het Gym" van mevrouw Amatmoekrim is inderdaad aardig, maar grootste literatuur? Staren naar een zwarte navel is in principe net zo onboeiend als al die protestantse dorpsmutsen die hun verleden verwerken in uithuilromans. Echt groots is het allemaal niet, maar Nederland is nu eenmaal een land met een literaire traditie die past bij een grauw en bergloos continentaal afvoerputje.

Hoewel antiracisten en feministen het nodige werk hebben verzet, staat de canon nog steeds niet in het teken van écht ‘universele’ menselijke ervaringen die samen iets zeggen over Nederland. Van wie is de universele stem eigenlijk en hoe ziet dat Nederland eruit? Hoe komt een canon tot stand en hoe kunnen we ermee omgaan? Kunnen we de canon opnieuw lezen, moeten we hem herschrijven, of kan hij beter helemaal de deur uit?

Grappig zeg. Bij de zichzelf feliciterende antiracisten en feministen staat "keihard klagen met andermans geld" gelijk aan "werk verzetten". En universeel? Ja, nee, dat willen we best geloven, maar waarom wordt dan alles tot afkomst en gender gereduceerd? Waarom zoeken jelui janktypistes naar een "universele stem" door vooral boekjes te pushen die bestaan uit een hele nauwe registratie van een migrantenervaring die verder nul komma nul zegt over het Diepere Wezen van de Wereld? Jelui doen een beetje tegenstrijdig. In ieder geval. Om maar even de vragen te beantwoorden: nee, er is geen universele stem, er is alleen individueel genie (niet jij, Abdelkader). Een canon komt tot stand op de bureautjes van droogstoppelige ambtenaren en onderwijzers en het is een handige, maar niet altijd even boeiende leeslijst. Ja, hoeft niet, kan wel en tja, de deur uit? Een lijstje is maar een lijstje. 

Zo, tot slot hieronder nog even een screenshotje van de sponsoren. De koewetsies doen het graag voorkomen alsof ze counterculturele rebellen zijn die strijden tegen een witte hegemonie, maar niets is minder waar: er worden bakken met institutioneel geld uitgestort in de luidst krijsende keeltjes te stillen. Werkt niet en ondank is des werelds loon, maar het is lief dat mensen als Ebiseetje en Karin geloven dat ze tegen het systeem vechten, terwijl het niet meer dan ambtenaren op oproepbasis zijn in de multiculturele identiteitspolitiek van ambtelijk Nederland. 

Reaguursels

Inloggen

Alle genoemde gasten op die site zijn ook meteen het publiek. Dus het zal er wel druk geweest zijn. Jammer dat het nu al afgelopen is.

Rest In Privacy | 15-10-17 | 23:10

Vraag suggereert dat we met terugwerkende kracht moeten gaan ovewegen om één van de grote drie te vervangen door een kleurling.

Drs. Paco P. | 15-10-17 | 21:18

ik l;ees veel heb geen billy maar vele meters lundia vol met boeken studieboeken zgn literaire werken etc. ik koop boeken die ik leuk vind en kijk niet naar schrijver. Uiteraard de nederlandse bekende schrijven staan in mijn boekenkast, mulisch, hermans reve niet zo jan wolkers ook niet. maar wel umberto eco kees van beijnum en vlammse schrijvers. Eco is dan wel niet nederlands maar wel lekker bombastisch en zeer mooi. Mij interesseert het niet wat de afkomst van de schrijver is als het boek maar mooi is. Als de canon dan zo wit is laten wij dan een canon van zwarte schrijvers maken die invloed hebben gehad op onze literatuur. Wil ze graag lezen maar zij vallen mij niet op. Waarom laten ze matthijs niet de zwarte schrijver wat promoten.

dolffie | 15-10-17 | 18:56

Vroeger waren joden nog een gekwetste minderheid. Toen kon je nog goede sier maken als je Harry Mulisch, Marga Minco, Leon de Winter en Arnon Grunberg in je kast had staan.

Maar tegenwoordig ben je dan nog steeds een White Supremacist. Dat is zwaar irritant.

Rest In Privacy | 15-10-17 | 12:26

Dat is net zoiets als je zegt er moeten meer blanke rappers komen

Dutch_Holland | 15-10-17 | 12:01

Ik kom regelmatig in een boekwinkel maar zie daar alleen maar witte mensen. In de bibliotheek zie ik wel veel gekleurden, maar die zitten achter de computer. Het is gewoon een wit ding en dat zal het blijven. Net als korfbal, schaatsen, wielrennen enz

Rallywally | 15-10-17 | 11:57

bisbisbis | 14-10-17 | 20:41
Inderdaad, de Rainbowreeks

D. G. Narrator | 15-10-17 | 11:52

Wat maakt de kleur van een schrijver in vredesnaam uit? Een verhaal is goed of een verhaal is niet goed.
We gaan toch ook niet lopen jeremiëren over te weinig Nederlandse blanke rappers (zelfs als je googlet op "Nederlandse blanke rappers" krijg je bijna alleen maar getinte mannen in beeld).

J. Jarig | 15-10-17 | 11:13 | 1

Al van Flip Kowlier gehoord?

SlimmeBelg | 15-10-17 | 12:05

Nog even... en dan worden de witte mensen uit hun huizen de straten opgetrokken.

Het (domme, hatende) gekleurde volk wordt al flink ingemasseerd, klaargestoomd en opgestookt om gewoon witte mensen te lynchen straks.
Én met deze 'zogenaamde elitaire' kudtkranten voelen zij zich dan gesterkt om tevens flink veel geweld te gebruiken, want 'wit is fout' Natuurlijk.
En dus is straks alles geoorloofd tegen de witmens, waarom? Nou gewoon daarom, want wit is fout, dat lees je toch!?
Bedank alvast Parool, NRC, VK, AD. dat uw kinderen straks nergens meer veilig zijn en zwarte piet niet eens meer kennen.

Creaguurder | 15-10-17 | 11:00 | 1

Hé eindelijk iemand die het ook ziet : WWIII , en weer lekker in Europa, en dan kunnen de Americanos weer lekker stoer komen doen hier en ons daarna weer een gepeperde rekening geven.

Kim-Jung-Un | 15-10-17 | 12:36

Als je het punt bereikt hebt dat je over dit soort dingen kunt zeiken is je leven dermate gepriviligeerd dat het haast obsceen wordt. Sowieso is je blindstaren op iemands huidskleur nou niet echt productief.
Last but not least: spreek en schrijf de taal. Ebonics en Ali-B ‘deze petje staat die meisje goed’ gebrabbel is wellicht leuk om pootjes te geven maar ver kom je er niet mee.

Knoeperd | 15-10-17 | 10:06

Feit I: Blanken presteren beter (maar niet omdat ze blank zijn)
Feit Ii: niemand verbiedt zwarten een boek te schrijven, een film te maken, uitvindingen te doen, radio en televisie te maken, een krant of tijdschrift te beginnen, muziek te componeren of te maken, een restaurant te openen, onderwijs te geven, de politiek in te gaan,... Maar ze doen het nauwelijks.
Feit III: Nederlandse literatuur (met name van de nog levende schrijvers) is gewoon kudt. Voor het echte werk moet je de grens over.
Feit IV: Camus was een Algerijn, maar de rest van mijn boekenkast is (op een verdwaalde Japanner na) blank.

Stijlicoon | 15-10-17 | 09:52

Toch heeft de cultuur-politie wel een punt. Hoewel alle oude immigranten gewoon Nederlander werden en nu dus als "wit" tellen, zijn er veel nieuwe immigranten die zich op afstand houden van de Nederlands identiteit. Van die laatste groep (kolonisten?) zijn er vast die prachtige literatuur schrijven, toch zie je die niet zo vaak als gangsta rappers of kansenmensen die heel behendig met ballen zijn. Of uitblinken in kickboksen. Het kan natuurlijk niet zijn dat er rassen- of cultuurverschillen bestaan, want dat MAG namelijk niet.

Hoewel: claimnegers blijven er over bezig, vooral rond december.

Jan Passant mk2 | 15-10-17 | 09:28

De linkse utopie is een samenleving waarin:
- Er geen rassenverschillen meer bestaan doordat alles zo lang door elkaar heen heeft geneukt dat er nog maar één uniform tintje bestaat;
- Er geen geslachtsverschillen meer bestaan doordat iedereen een beetje "pikloze man/ pikdragende vrouw/ weekendgay/ confused is;
- Er geen welvaartsverschillen meer bestaan doordat iedereen even arm is.
Kortom. De linkse samenleving is pas af als we allemaal straatarme homofiele negers zijn (en toch nog steeds een schuldgevoel hebben over blanke, koloniale, masculiene verleden). De inhoud van je Billy is één van de vele stappen naar zelfreiniging.

Zeddegeizot | 15-10-17 | 09:04
-weggejorist-
Yeohan | 15-10-17 | 08:43

Als we nu al eeuwen aan het multi-culiën zijn dat ligt het toch niet aan de wit menschen dat een multi-culi nog niet de tijd gevonden heeft om een meesterwerk te schrijven?

Yeohan | 15-10-17 | 08:38

Leesboeken zijn niet interessant. Ze bevatten geen kennis en daarom lees ik ze niet. Ik lees nog liever de handleiding van een videorecorder en als ik toch een vermakelijk verhaal wil kijk ik naar een film, dat kost me slechts een efficient anderhalf uur.

Badderbeest! | 15-10-17 | 08:13 | 2

Ik merk dat je weinig leest.

Risingson | 15-10-17 | 11:09

@risingson dat zei hij niet. Hij zei dat hij weinig leesboeken leest. Wel goed lezen he;)

Sceptische_autist | 15-10-17 | 12:08

Misschien is dat wel zo omdat er weinig, ERRUG weinig, zwarte schrijvers in de Nederlandse taal zijn?

Laat staan goede schrijvers die ook nogh eens een educatieve waarde hebben?
Of omdat de vertelselen van de zwarte heren en dames door ons witten niet erg interessant worden gevonden?

Het is weer het typische gekwetsenjankverhaal van onze zwarte broeders en zusters, want hoor je ons miepen over het feit dat vrijwel alle goede muziek, vanaf Jazz tot Rasta door zwarten wordt geproduceerd?

mallekater | 15-10-17 | 07:47

Sinds ik boekenlijsten moest invullen, lang geleden, valt mij al op dat boeken die makkelijk weglezen prompt geen literatuur zijn, en dan praat ik niet over kasteelromans of de bouquetreeks. Wat literatuur is wordt beslist door een zelfbenoemde elite waarbij dissidenten natuurlijk meteen al het loodje leggen. Jan de Hartog (Hollands Glorie) was daar in mijn tijd een voorbeeld van en Anton Roothaert (Dr. Vlimmen). Zij waagden het, ook detectives te schrijven, duim naar beneden. Jan Cremer was daarentegen bijna verplicht om te lezen.

Diezelfde zelfbenoemde elite besluit om allochtonen prijzen te geven omdat ze allochtoon zijn. Gewoon niet op reageren.

bergsbeklimmer | 15-10-17 | 06:13

Beetje raar dat de boeroepers van 'alles wit is fout' niet doorhebben dat hun drammen racisme is. Het 'uw cultuur is fout', of 'uw cultuur is inherent racistisch' is niet alleen smakeloos, het is dom en gewoonweg niet waar. Maar ach, het is hip, en het geeft ze een, verkeerde, richting aan het leven.
Plus wat Morgan Freeman zegt: www.youtube.com/watch?v=z2d2SzRZvsQ

donkieshot | 15-10-17 | 06:01 | 1

Onze cultuur is fout, onze cultuur is racisties, onze levensovertuiging niet religieus genoeg, je vraagt je wat die gasten hier nog doen, hé?

mallekater | 15-10-17 | 07:48
-weggejorist-
MeneerGuggenheimer | 15-10-17 | 03:32

Oh oh oh en dan is het vandaag ook nog “National White Cane” vandaag in de USA. Google maar ff op een afbeelding. Ik denk dat Sylvana en Co in bed blijven vandaag.

19Moi55 | 15-10-17 | 03:09

Ok, mijn boekenkast canon (in bruine Billy, dat dan weer wel), Hold the Westwall, Achtung Panzer, In the Fire of the Eastern Front door Hendrik Verton, Tiger im Schlamm etc. Gewoon, omdat het kan.

SDI | 15-10-17 | 02:48

With all the mentioned reservations, we can say that the Arab world, with its population of over 362 millionpeople in 2012 (according to the World Bank data), produces between 15,000 and 18,000 new titles per year, with print runs varying between 1,000 and 3,000 copies each (but literary fiction even in English speaking
countries doesn’t seem to have huge first print runs; cf. Ian Irvine p. 6).
--
!!! Which is the number of books produced in countries like Romania (with a population of 21.3millions in 2012), and Ukraine (population 45.6millions in 2012), and which is roughly the number of titles published yearly by Penguin Random House.

Mark_D_NL | 15-10-17 | 01:47 | 2

Lult eens Hollands,niet iedereen heeft gestudeerd,en intressand doen kennen we allemaal..

gelukzoeker | 15-10-17 | 02:28

gelukzoeker | 15-10-17 | 02:28 je bent nu aan het schmieren toch?

Risingson | 15-10-17 | 11:10

Maar we hebben toch Sjors en Sjimmie.

Dutch_Holland | 15-10-17 | 01:11

VSB fond Iedereen doet mee.
Iedereen? Nee, in een media-hoekje van Nederland (Geenstijl geheten of zoiets) bevindt zich nog een klein groepje white suprematisten die het allemaal niet begrepen hebben en niet mee willen doen met 'Iedereen'.

Roadblock | 15-10-17 | 01:06 | 1

In vriesland wonen er ook nog een paar. Ik bedoel natuurlijk vriesland ,sorry ben net wakker.

gelukzoeker | 15-10-17 | 02:31

Wie zijn al die witte mensen toch, ik zie ze nooit. Albino's?

Bokito ergo sum | 15-10-17 | 00:56

Sneugleuven, ik dacht niet dat ik dit ooit zou zeggen,
maar het moet nu wel: Sneugleuven.
Sub omni canone! Evocatus

Evocatus | 15-10-17 | 00:21

Ik zie het probleem niet. In Nederland geldt vrijheid van drukpers. Dat betekent dat het iedereen vrij staat om een boek te schrijven en ook dat het iedereen vrij staat om een boek uit te geven.
In het tijdperk van internet en sociale media is de schrijver en/of uitgever een stuk minder afhankelijk van winkels als Bruna en Ako. Iemand kan een e-book schrijven en dat verspreiden.
Als het een fijn, leesbaar boek is zal dat zijn weg wel vinden onder het publiek en als het de nodige inhoud heeft zullen er ook wel recensenten zijn die er iets over willen schrijven.

Ga je gang, ik hou van lezen. Ik wacht in spanning af.

Ik moet overigens wel bekennen dat ik zelden een negerboek heb gelezen. "Slechts een korrel graan" www.indeknipscheer.com/ngugi-wa-thiong... heb ik geprobeerd, maar ik kwam er niet echt verder in. Maakt niet uit, zal ongetwijfeld aan mij liggen, anderen uit mijn omgeving vonden het prachtig.

Arnold Layne | 15-10-17 | 00:09 | 1

Sterker nog, het staat alle burgers vrij boeken te kopen en te lezen en wat blijkt: Niemand koopt die boeken van zwarten en vrijwel niemand leest ze.
Mijn behoefte om "zwarte"literatuur tot me te nemen slinkt ook met de dag.

mallekater | 15-10-17 | 07:51

Er is maar één enkel boek dat zwarte SJW's moeten lezen - en het is geschreven door een zwarte man: Dr. Frantz Fanon. Het heet: 'de verworpenen der aarde'. Het streeft de totale onafhankelijkheid van de zwarte man van de koloniserende machten en het blanke ras na - op eigen kracht, zonder enige hulp van buitenaf en bovenal: zonder enige financiëele steun of hulp van buitenaf. Het zal menig verwende Bijlmerwarrior - die nog geen stap buiten de deur kunnen zetten zonder dat die stap gesubsidiëerd is- kunnen organiseren zonder subsidie- bleek om de neus doen wegtrekken

bisbisbis | 15-10-17 | 00:03 | 2

HULDE bisbisbis, HULDE!

Al eerder haalde ik Frantz Fanon aan in een andere GeenStijl column. Dus nog maar eens. Nu dus voor de derde maal.

"Je n'ai pas le droit, moi homme de couleur, de rechercher en quoi ma race est supérieure ou inférieure à une autre race.

Je n'ai pas le droit, moi homme de couleur, de souhaiter la cristallisation chez le Blanc d'une culpabilité envers le passé de ma race.

Je n'ai pas le droit, moi homme de couleur, de me préoccuper des moyens qui me permettraient de piétiner la fierté de l'ancien maître.

Je n'ai ni le droit ni le devoir d'exiger réparation pour mes ancêtres domestiqués.

Il n'y a pas de mission nègre; il n'y a pas de fardeau blanc.
Frantz Fanon, Peau noire, masques blancs. (1952!!)

Focking, Negentien-Honder-Twee-En Vijftig!
Een bewonderenswaardig mens Frantz Fanon.

En als er hier een Jank-Getinte meeleest die de Franse taal niet machtig is, dan Ctr-C-Vt hij het zelf maar in Google translate.
Salut! Evocatus

Evocatus | 15-10-17 | 00:27

Ik heb Fanon enige weken geleden al eerder in deze panelen ge (her) introduceerd, maar stuitte op onvruchtbare bodem. Blij om te zien dat ik niet de enige ben die ( nog) weet dat menig antwoord op zogenaamd ‘ hedendaagse’ problemen al een halve eeuw geleden gegeven werd.

bisbisbis | 15-10-17 | 10:19

Mooi geschreven Zent, kan zo in de canon.

Road to serfdom | 14-10-17 | 23:51

Gaat het hier om "De Weinreb-affaire"? In een boekbespreking van "Collaboratie en verzet 1940-1945, memoires van de econoom Friedrich Weinreb" nl.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Weinr... geredigeerd door Renate Rubinstein en met een Nabeschouwing van Aad Nuis, betichte Hermans dat Weinreb een perfide oplichter zou zijn geweest, "terwijl vele toonaangevende intellectuelen de kant van Weinreb bleven kiezen." Een aantal hiervan zijn ongetwijfeld werkzaam geweest aan de Universiteit van Groningen. Uiteindelijk werd in een rapport van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) uit 1981 de beschuldiging van Hermans officieel bevestigd.

rmstock | 14-10-17 | 23:50 | 1

Tja als je er intellectuelen bij gaat halen weet ik er ook nog wel geen een.

gelukzoeker | 15-10-17 | 02:38

Waarom zijn jullie zo slim? Maar als je dan antwoord geeft ben je racist.

Rest In Privacy | 14-10-17 | 23:49

"De Nederlandse canon is overweldigend wit". Dat is geen constatering, dat is meteen een verwijt. Het wit is overweldigend betekent zoveel als de witte man of de witte vrouw overweldigt. Niet met zijn of haar oeuvre, zijn of haar schrijverskwaliteiten, zijn of haar literaire invloed, nee, het is de huidskleur die overweldigt, de huidskleur en niets anders dan dat. Heb je een witte huidskleur en schrijf je literatuur, dan heeft jouw werk, geheel afgezien van wat je schrijft, al bij voorbaat gewicht, een negatief gewicht om precies te zijn. En dat moet gecompenseerd worden met positief gewicht, en dat haal je bij iemand met een niet-witte huidskleur. En of die niet-witte nou enige literaire kwaliteiten heeft doet er helemaal niet toe, het gaat om huidskleur, nergens anders om. De wereld, en dus ook de wereld der literatuur, bestaat uit slechteriken, en die zijn wit, en goeie gasten, en die zijn niet-wit. Treedt een slechterik met literaire hoogstandjes op de voorgrond, dan dient terstond een goeie gast naar voren te worden geschoven, met of zonder talent, voor het broodnodige evenwicht. Het evenwicht van de diep racistische kwetsmens. Nivelleren is een feest. Eerst nemen ze je geld af, voor het broodnodige evenwicht, nu nemen ze je af waar je goed in bent. Hoe durf je, als je wit bent, ook nog ergens goed in te zijn? Dat verdien je niet!

Schoorsteenveger | 14-10-17 | 23:37 | 5

Ik vind dat gejank net zo klinken als het gelamenteer van mevrouw Kroes gisteravond die godbeter het, weer vrouwenquota's in wilde voeren. Op eigen kracht/kwaliteit lukt het blijkbaar niet, dus wordt op hoge toon geeist dat men toch getalsmatig vertegenwoordigd moet zijn. We passen gewoon de eisen wat aan voor die groep. Ik zou me als vrouw/niet-blanke kapotschamen als ik op deze manier mijn plaats zou moeten innemen. Ik vind dat eigenlijk zwaar discriminerend op een neerbuigende wijze.

Roadblock | 15-10-17 | 00:51

Roadblock, juist omdat onze zwarte medemens het nodig vindt ons consequent witten te noemen, heb ik mezelf aangeleerd consequent zwarten te zeggen.
Die uitdrukking is niet policor maar wel een koekje van eigen deeg.

mallekater | 15-10-17 | 07:53

@mallekater
Het trieste is, dat je niet iedereen over 1 kam kunt scheren. Er zijn natuurlijk tig zwarte mensen, die ook doodziek worden van deze kleine groep drammers. Alleen zijn de effecten wel daar. Vroeger maakte het mij geen lor uit. Nu denk ik als naar mijn zwarte buren kijk, of in de werkkring kennis maak met een zwarte collega: Zou jij er ook een zijn van die club die mij een blanke (nee, ik zeg geen witte) suprematist vindt? Je word voorzichtiger. En dat is van buiten opgedrongen polarisatie. Jammer.

Roadblock | 15-10-17 | 10:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Aan alle getinte kwetshuilies: schrijf geweaun een boekie. Is het kudt, dan is het kudt. Is het goed, dan literatuur. Stop met janken, start met schrijven

Word er zo moe van.. | 14-10-17 | 23:21

Ook in de Duurzame 100 exact nul (0!) 'zwarte' mensen (OK, Jesse K. staat er wel tussen). Zie hier: www.trouw.nl/redactie/duurzame100/201...
Institutioneel Racisme, Groen=Wit, of gewoon geen interesse voor duurzaamheid bij het meergepigmenteerde deel der natie?

henkvaningrid | 14-10-17 | 22:48 | 1

Net als de culturele top 100 van NRC enige tijd geleden.

Stijlicoon | 15-10-17 | 09:27

Ik lees geen negers; voornamelijk omdat de paar negers die schrijven me geen barst interesseren. Ik lees trouwens, om dezelfde reden, nog veel meer blanken niet.
Ik voel me dus een echt deugmens: ik lees minstens 3000 blanke schrijvers niet, terwijl ik hooguit vier of vijf negers niet lees.
En een canon van literatuur vind ik bespottelijk. Nederlands grootste schrijvers staan daar toch niet in, want als hier een schrijver 20 jaar dood is wordt hij niet meer in zo'n canon opgenomen. Je moet wèl eens in de zoveel tijd met je hoofd op de TV en dat gaat nu eenmaal niet goed wanneer je dood bent.

JvanDeventer | 14-10-17 | 22:45

10 kleine negertjes en de negerhut van oom Tom zijn prachtige boeken.

puntjeopdei | 14-10-17 | 22:22 | 1

Overigens, De (neger)hut van oom Tom is (natuurlijk!) geschreven door een blanke: Harriet Beecher Stowe.

Stijlicoon | 15-10-17 | 09:32

Correctie: Was genoeg...

Andersdenkend | 14-10-17 | 22:13

Waarom verbaast het me niet dat gem. A’dam dit sponsort? Daar is het kwetsdenken uitgevonden. Kijk alleen maar naar die debiele verering van v.d. Laan

Guust Kadaver | 14-10-17 | 22:12

Boeken lezen is haram, of te moeilijk voor veel migranten. Een literair boekwerk neerpennen is dan echt een brug te ver.
Vroeger "de negerhut van oom Tom verplicht moeten lezen. Waas gezoen voor mij om te beseffen dat slavernij iets uit het verleden is.
Ik kon de werken van Leonard Huizinga wel waarderen.

Andersdenkend | 14-10-17 | 22:12 | 1

Ah, een verwante ziel- Adriaan en Olivier.
Ik zal mij altijd het gedicht "Het windekind" blijven herinneren als ik naar de tweede kamer kijk.

Roadblock | 15-10-17 | 00:11
-weggejorist-
Guust Kadaver | 14-10-17 | 22:07
-weggejorist-
Sinister-President | 14-10-17 | 22:03 | 1

Ik was vandaag weer eens op gaar bedrijfsuitje in het Rijksmuseum. Lopend over de Eregalerij richting de Nachtwacht bedacht ik me al: dit is eigenlijk allemaal veel te wit. Maar wel onze geschiedenis in de 17de eeuw hier in Nederland (het thema van die afdeling), want die is uitsluitend wit. Dus zover heeft het het policor-tuig me al; dat ik zelfcorrigerend ga denken. Geenstijl, HELP !!1!

Taggart | 14-10-17 | 21:54

Ik heb bijna alles van Bouazza, want die is gewoon een van Neerlands beste schrijvers. O, en Arion kreeg ik gratis bij de eerste Nederland Leest. Beviel goed genoeg om te bewaren.

JTKDM | 14-10-17 | 21:27

Onder Professoren door Willem Frederik Hermans, Uitgeverij de Bezige Bij B.V. (c)1975 inmiddels 21e druk. Hermans werd verweten een aantal literaire standaarden te hebben laten wegwaaien of verwateren. Scholieren op de middelbare school hebben toen massaal geprofiteerd, want eindelijk een boek wat enigzins leesbaar was. www.debezigebij.nl/boeken/onder-profes...

rmstock | 14-10-17 | 21:15 | 3

Lees hier een recensie van het eerste uur geschreven in een foeilelijke stijl, die een opvallende gelijkenis vertoond met de archeologische resten van diezelfde universiteit uit de vorige eeuw : www.niekvanbaalen.net/fens/publ.php?N...

rmstock | 14-10-17 | 22:19

Briljant boek! Mijn broer heeft ooit de fout gemaakt door te denken dat hij verder wilde in de academische wereld. Was AIO bij de Universiteit Utrecht maar gelukkig kwam hij er al snel achter wat voor vreselijke inteelt wereld dat was. Inderdaad daar waar Maarten van Rossum aankloot. Vreselijk arrogante vent volgens mijn broer. Gelukkig werd mijn broer op tijd wakker en is naar het bedrijfsleven gegaan en heeft geen seconde spijt gehad.

Basil Fawlty | 14-10-17 | 23:51

Basil,

Je kunt gewoon al aan die gast zijn kop zien wat voor arrogante bal het is.

SDI | 15-10-17 | 02:47

Volgens de linkse boven ons gestelden, dient de Nederlandse geschiedenis ‘herschreven’ te worden.
Eigenlijk waren wij een land hoofdzakelijk bevolkt door anders gepigmenteerden.
Die publiceerden het ene na het andere wereld schokkende ‘meesterwerk’.
De blanke witte Nederlander dient ‘heropgevoed’ te worden, om deze ‘Nieuwe Waarheid’ te kunnen begrijpen/accepteren.

Kanarie_Geil | 14-10-17 | 21:07

De Islam kàn ook geen literatuur voortbrengen, want onderdrukt de menselijke issues. Precies leven volgens de wetten van de koran. Dus wat valt er dan nog te bespiegelen.

Carmelita | 14-10-17 | 21:02

Zo is de blues overweldigend zwart.

Schoorsteenveger | 14-10-17 | 20:56

Mijn canon is ook wit...
wink, wink

King of the Oneliner | 14-10-17 | 20:49

“Goede” literatuur wordt altijd opgepikt door mensen die het willen lezen.

Accident_Prone | 14-10-17 | 20:48

Ik wacht nog op de Nederlandse Jalal ad-Din Rumi. Tot die tijd moeten we het doen met verongelijkte narcisten als Anousha Nzume ben ik bang.

atheïstisch stemvee | 14-10-17 | 20:36 | 2

Ik hoop dat u nog lang moet wachten... Soefi's zijn bovenal: saai.

bisbisbis | 14-10-17 | 20:49

Tja, zo vond ik Multatuli nogal gaap. Hella Haasse ook. Ik heb gewoon een slechte smaak.

atheïstisch stemvee | 14-10-17 | 20:55

Bij nader inzien vind ik Kelek met 'de Turkse bruid' zeker wel de moeite waard.

Carmelita | 14-10-17 | 20:28

Zoals in vele tegels eerder, totaal vd pot gerukt.

Wordt tijd dat wet wordt aangepast. Kwetsjanken verboden want hier heeft iedereen kansen en rechten,... maar ook plichten.
Eerste zeur of kwetsopmerking op social media of welke media dan ook. € 500,00 boete voor aangever vd kwetsopmerking of stelling en € 2500,00 voor het medium.
Bij herhaling minimaal 6 maanden cel.
Wederom recidive uitzetting naar land van herkomst, staatsburgerschap innemen wat geamkkelijkmkan bij dubbel paspoort. Bij alleen Nederlands paspoort maar herkomst elders zoals Jeffrey Affriyie of Quincy Nederanderschap ontnemen en parachuteren boven land van herkomst indiendat land niet meewerkt.

Rigoreus? Ja want effectief. En van de VN of Brx trekken we ons niets meer aan aangaande met mie wij willen samenleven.

Moet afgelopen zijn met dat Amsterdams. Grote steden gezeik, heel het land krijgt er meer en meer kast van. Bovendien proberen ze ons cultureel spiegelbeeld, geschiedenis en samenleving op zijn kop te verzetten. Men verkracht de realiteit van de meerderheid tennfaveure van es minderheid die in dit land geen oorsprong hebben veel minder of niets hebben bijgedragen, dus niets verrijkt alleen zichzelf zoals die Jefriey en Quincy.
Kotsbeu, als er hier in het dorp zon clubje zou zitten zouden ze zich niet buiten kunnen vertonen en eruit worden gejaagd. Boers, primitief? Nee, opkomen voor je eigen cultuur en samenleving.

Wanneer staan er meer politici op idee aangeven dat het afgelopen moet zijn. Plus alle media die er aandacht aan geven verbieden.VVMU. wordt toch al aan getornd dus kan dat er ook bij.

Moneytron | 14-10-17 | 20:27

'Gisteren droomde ik dat de profeet Mohammed, (MHRIH) aan mij verscheen in de gedaante van een muisgrijze ezel. We kwamen gelijk ter zake en ik nam hem drie keer achter elkaar langdurig van achteren'
-
Sinds 'hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hi(c) (a)nda thu uuat unbidan uue nu' vergingen tien eeuwen, en tot honderd jaar geleden (Spalburg, 1913) viel niet één enkele opmerkenswaardige bijdrage aan de Nederlandse taal op te tekenen - en over de opmerkenswaardigheid van Spalburg en navolgers kun je ook nog - uitgebreid- twisten. De Surinaamse of Antilliaanse Baldwin moet nog geboren worden (laten wij het Afrikaans als een eigen taal beschouwen).
-
En nu zouden wij ons hardop en serieus moeten afvragen waarom de canon van de Nederlandse taal zo 'wit'is? Of doen wij dat uitsluitend in beperkte Bijlmerkring, in exclusieve Bijlmertheatertjes, met de drie Bijlmerbewoners die wel eens een boek gelezen hebben? (if at all)
-
Ga je schamen - en dat geldt niet alleen voor de organisatoren van dit jánkende staaltje exclusieve segregatie, maar zeker ook voor de geldschieters. Laat mijn belastinggeld hier uit! Báh!

bisbisbis | 14-10-17 | 20:27 | 1

Die eerste alinea, nice haha.

haat | 15-10-17 | 07:28

Tsja, wat zou Gerard Reve ervan gevonden hebben? Die had nogal uitgesproken ideëen over mensen uit het 'takkie takkie oerwoud'.

Carmelita | 14-10-17 | 20:26

Ja ja, ook de gemeente A'dam is sponsor, godverdomme. Sponsor van de Weg Met Ons Movement en Het Fonds Ter Stimulering Van Onderzoek Naar Nog Niet Ontdekte Kwetsgebieden.

dysdiadochokinese | 14-10-17 | 20:24

Ik wil geen slapende honden wakker maken, maar Jan des Bouvrie is in de afgelopen jaren nog nooit beschuldigd van “te wit”.

Petskast | 14-10-17 | 20:22 | 2

De canon van de binnenhuisarchitectuur zal ook nog wel even op zich laten wachten...

bisbisbis | 14-10-17 | 23:48

Oh, got, ja sjezus, het glazuur springt van je tanden als je in een dergelijk gemeubileerd huis binnentreedt.
Salut, Evocatus

Evocatus | 15-10-17 | 00:38

Hoeveel "zwarte" kunst hangt er eigenlijk in het Rijks? Het Stedelijk zal er wel vol mee hangen gezien de Linkse directrice.... of?

Oepsie1234 | 14-10-17 | 20:18

Laat mij nu toevallig een lezer zijn en meerbepaald een liefhebber van Middeleeuwse literatuur. Een bijbel, thora of koran staat niet in mijn boekenkast. Maar een paar klasiekers wel, Sun Tsu heeft dus een plaatsje verworven, naast Geoffrey, Giovanne en Dante en Machiavelli mag natuurlijk niet ontbreken en er staat zelf een linkse hollander in mijn kast, Harry, verder, Noren, Zweden de enige Arrabier, is eigenlijk een Pers, Salman Rushdie, dus maar die zal voor de politieke GEDAPO ook wel fout zijn neem ik aan, nochtans staan er nog wel wat links schrijvelaars tussen.

Wat ik wil zeggen, is, ik houd me dus niet alleen met Nederlanders of Belgen bezig, en heb best wel wat maatschappij kritische werken op de plank staan.

Maar waar ik niks van heb is een kritisch werk van arabieren , of noord afrikanen. (behalve Rushdie dan)

Wil dat niet iets zeggen, ? Het is in elk geval niet omdat ik het niet zou willen lezen, Ik ken Sun Tsu en Machiavelli en als je die ook kent, dan weet je dat het belangrijk is om zoveel mogelijk info te verzamelen.

Nu wil het toeval dat een paar weken geleden een documentaire was over een Vlaming die begin 16e eeuw naar Fez is getrokken om daar manuscripten te gaan zoeken om Arabisch te leren en de taal en gebruiken beter te leren kennen.

Na een tijdje rond te hebben gehangen in Fez en zoveel mogelijk teksten te hebben verzameld is de arme man moeten gaan lopen voor zijn leven, de plaatselijke Imam had immers een Fatwa uitgesproken.

Kan er mij iemand van die linkse wereldverbeteraars een degelijke boekenlijst bezorgen van het niveau van bovengenoemde auteurs en filosofen ? Of een bibliotheek in verwegistan noemen die wel in ere wordt gehouden. (en ik tel Egypte en de kleitabletten uit Irak niet mee, want die hadden mocht het westen zich niet hebben gemoeid nu vernietigd geweest. ) Toch nog een slimmerik in de zaal ja in Timboektoe en Ethiopie valt ook nog wat te vinden, maar voor Timboektoe geld ook dat daar de boel geplunderd is en deels vernietigd door onze vrienden van de godsdienst van de vrede. of door slecht beheer, we zijn nu eenmaal in Afrika, en mocht het ook hier weer niet zijn dat het westen hem moeit was ook die kennis misschien al voorgoed verloren geweest.

Ik zou maar blij zijn dat er zo een boze witte man rondloopt die wel waarde hecht aan erfgoed, cultuur en zelf die van anderen probeerd te lezen en doorgronden.

Kennis is immers macht, nietwaar, oei de witte man in me komt weer naar boven.

Lt-Kol Kilgore | 14-10-17 | 20:15 | 1

.
.
"Nu wil het toeval dat een paar weken geleden een documentaire was over een Vlaming die begin 16e eeuw naar Fez is getrokken om daar manuscripten te gaan zoeken om Arabisch te leren en de taal en gebruiken beter te leren kennen.

Na een tijdje rond te hebben gehangen in Fez en zoveel mogelijk teksten te hebben verzameld is de arme man moeten gaan lopen voor zijn leven, de plaatselijke Imam had immers een Fatwa uitgesproken. "

Ammaai, putain, dat heb ik dan gemist. Waar kon men dat zien? ... Oh, wacht YouTube poging. Ah hebbes!
www.youtube.com/watch?v=xr0P0CM3TOQ
Dat zal het zijn. 18 minuten.

Dat was over Nicolaes Cleynaerts (1493-1542)

Man, man, man, wat was dat een kerel! Beestachtig goed boek (historische roman) over hem geschreven door Joris Tulkens: "In de ban van Mohammed", Manteau. 1993

Schreef "Grieksehandboeken ... 150 jaar meer dan 500.00 exemparen van gedrukt ... Lesgever van de latere koning van Portugal Henrique ... Een Christelijk theoloog te midden van uit Spanje verdreven Muzelmannen ..." Zomaar wat zinnen van het achterplat van het boek.

Vind je een exemplaar meteen kopen, want redelijk zeldzaam, want op dit moment is het antiquarisch onvindbaar.

Hartelijk dank Lt-Kol Kilgore dat u het memoreerde!
Salut!! Evocatus
.
.

Evocatus | 14-10-17 | 23:34

Mijn Canon is zwart. 1D Mark III
Hoor je mij toch niet over.

Cold-Cees | 14-10-17 | 20:10

Het is "blank". BLANK. "Wit" is een term die recent is verzonnen - en helaas inmiddels al gemeengoed is in de MSM - om blanken te krenken. "Blank" zou een zekere onschuld impliceren, en blanken zijn natuurlijk allesbehalve onschuldig. Daarom moest er een ander woordje worden opgelegd, om de blanken een tandje lager te laten zingen en ze schaamte te laten voelen. Zoiets noemen we een scheldwoord. Net als "n*kker". Maar tegen blanken mag zoiets blijkbaar.

Muxje | 14-10-17 | 20:05 | 1

Verzonnen, neu, nogal dom vertaald uit het Engels, nog gemakzuchtig ook~.
Salut! Evocatus

Evocatus | 14-10-17 | 23:36

Ik heb hier goed om gelachen, waarvoor dank. Van veel reaguurders welke over elkaar tuimelen om de beledigingen van hen die voorgingen te overtreffen en nota bene zelf moeten google-en wat een boek is ook , maar dan minder.

Mocro070 | 14-10-17 | 20:04

Het zal me een grote rotzorg zijn welke kleur iemand heeft, en als een zwarte, gele, rode of groene schrijver goeie boeken schrijft, lees ik ze. Maar ja, ik zou er eerlijk geen weten zo snel, raar eigenlijk. Of ik ben een racist, dat kan ook.

Mather | 14-10-17 | 20:04

Donker Afrika is overweldigend zwart – eeuwen van missionarissen, kolonisatie en miljarden aan hulp ten spijt. Hoe is dat zo gekomen en waarom verandert er zo weinig?

Al-Dente | 14-10-17 | 20:02 | 1

Een verklaring kan o.a. in het feit liggen dat men nog steeds in een bepaalde fase van beschaving zit.

Men leze dit artikel, getiteld: "President van Malawi belooft vampiers hard aan te pakken"
www.nu.nl/opmerkelijk/4963544/preside...
nauwelijks te geloven, Evocatus

Evocatus | 15-10-17 | 03:13

Entreeprijs = 17,50. WTF. Om een stel niet getalenteerde verzuurde krijswijven aan te horen. Niet in de vorm van een interessante discussie met tegengestelde visies en standpunten, maar circle-jerkend in het eigen veilige bubbeltje waarin ze zelf altijd het slachtoffer zijn, ondanks het Grote Gelijk aan hun zijde.

raskol | 14-10-17 | 19:59

Deze dame vergist zich ook.
De grootste wereldliteratuur is in Westerse talen vertaald, van de bijbel tot de Mahabarata, van de sprookjes, mythen en sagen van de hele wereld tot de Arabische 1001 Nacht. Confucius en Lao Tse. De Bijbel. De voortgaande vertalingen van de oude Soemerische, Egyptische, etcetera teksten. Chinese en Japanse werken worden vertaald, evenals de Russische, maar die zijn dan weer wit. Ik denk dat deze dame een zeer beperkt beeld heeft van wat Literatuur is.
en wat de moslimwereld betreft, daar zijn de werken van sommige dichters in het Westen vertaald zoals de Rubayat en andere.

Deze dame moet niet zeuren, maar eens verder kijken dan haar politiek correcte luchtbel.

D. G. Narrator | 14-10-17 | 19:56 | 1

Die magistrale openingszin 'De Nederlandse canon is overweldigend wit' doet vermoeden dat deze dames zich met van alles bezig houden behalve boeken lezen.

Al-Dente | 14-10-17 | 20:22

Goddank........... ik ben hardstikke wit!!!!!

Billy24 | 14-10-17 | 19:55

Waar "mensen van kleur" (als we toch bezig zijn de Nederlandse taal virtueel te verkrachten) wel in uitblinken is de zogenaamde Nederhop.
Dat is een muziekvorm waar in tenenkrommend slecht Nederlands op kleuter niveau, dingen aan elkaar gerijmd worden. Thema's zijn vaak, misdadige praktijken, vrouwen uitbuiting en jodenhaat.
Dat dit genre door moeilijke brildragende figuren toch serieus genomen wordt komt vooral omdat de beoefenaars hiervan meestal,(u raad het al) niet blank zijn.
Persoonlijk vind ik dit voor de taal evenveel verrijking, als de Josti-band voor muziek is.

Rest In Privacy | 14-10-17 | 19:54 | 1

Ho. Hier trek ik de lijn. Waar jij het over hebt, is geen, ik herhaal: GEEN nederhop. Osdorp Posse, Spookrijders, West Klan, Brainpower, Opgezwolle, Typhoon (o.a.), dát is nederhop. Gasten met daadwerkelijk muzikaal talent en taalgevoel. Geen nederhop maar wel van Nederlandse bodem: Urban Dance Squad, E-life, Postmen (wederom o.a.). Nederland heeft genoeg écht talent op rapgebied. Met huidskleur heeft dat weinig te maken. Je kunt er niet van houden, dat mag uiteraard. En je hoeft het niet met me eens te zijn dat je (goede...) rap zou kunnen zien als een moderne vorm van poëzie. Maar ga bovengenoemde artiesten niet vergelijken met het gajes waar jij op doelt, en noem de bagger die laatstgenoemden produceren zéker geen nederhop. Want dan sla je de plank echt totaal mis.

Jezus van Nazareth | 14-10-17 | 21:43

dat deze jankers zelf niet door hebben dat jist ZIJ de racisten zijn.
Ik heb nog nooit gecheckt wat de huidskleur van een schrijver (m/v/o) is. Interesseert me ook niet.
De enige waarvan ik het me bewust was, was Dick Gregory, maar die schreef dan ook (met veel humor) over zijn lotgevallen als African-American. Zeer geestige boeken overigens.

Gerf | 14-10-17 | 19:51

Het hele stuk leest voor geen meter. Ik begin te twijfelen aan het feit dat Nederlands de taal is waar ik mee opgegroeid ben.

Jan Hagel | 14-10-17 | 19:48
-weggejorist-
Orakel1958 | 14-10-17 | 19:47

Zo, dus de boekenzuivering is begonnen?

Laat mensen beseffen dat een Canon (verplichte en 'autoritaire' werken) meestal gepaard gaat met een "Index". Dat zijn de verboden boeken.

Ook wil ik het volgende opmerken.
Vanaf de jaren kwam er een tsunami van 'literatuur' van "niet-witten" (kots) op de Nederlandse markt, uitgegeven door OXFAM NOVIB. Boeken over arme negerts en ellendige zuid-Amerikanen, etcetera. Die boeken kwamen net zo snel in de ramsj terecht als ze werden geschreven en nu moet je er met een loep naar zoeken. Zelfs de handelaren op het Waterlooplein gooien die pulp meteen weg.

Ook was er die pocketreeks met gele rug, ik meen van Bruna met vooral vrouwelijke schrijvers. Daar zaten wel wat edelestenen tussen, maar de kasten van de kringloopwinkels staan er nu vol mee. Niet meer te slijten.

Dus het publiek zelf kan zich niet identificeren met al die ver van mijn bed ellende. Mensen willen betekenis in hun eigen leven vinden en die ligt niet in Afrika. Dat zal dan wel weer bijzonder racistisch zijn. Zie je wel!!

Maar dat klagen over witte literatuur is dus volkomen misplaatst. Laat ze maar met de boeken die ze wel ziet zitten langs de deuren gaan om ze te slijten.

D. G. Narrator | 14-10-17 | 19:42 | 2

P.S. De enige plekken waar die pulp van OXFAM NOVIB nog te vinden is, is in de boekenkasten van de linksedeugmens. Ongelezen wel te verstaan. Ze keregen ze vast bij hun lidmaatschap.

D. G. Narrator | 14-10-17 | 19:45

U bedoelt mogelijk de gele ruggen met het 'regenboogje'? (wij zouden er nu de 'homovlag'of een zebrapad van maken...). De Rainbow Pockets, van uitgeverij Maarten Muntinga, met auteurs als Erika Jong, Annette Kobak, Astrid Roemer, Simone Signoret, Alice Schwartzer, Alice Walker en Marguerite Yourcenar (maar ook met Ballard, Brecht, Reve, Sartre, Singer en de Winter).
-
Een ellenlange lijst , waarop welgeteld twee zwarte schrijverts: Miriama Ba en Chinua Achebe. De rest is allemaal progressieve jaren '80 witmensch.

bisbisbis | 14-10-17 | 20:41

Voor de Koran is geen plek in mijn boekenkast

Oepsie1234 | 14-10-17 | 19:42 | 2

Als je wilt weten wie je vijanden zijn, zul je ze moeten lezen.

bisbisbis | 14-10-17 | 20:43

Wie zei ook al weer ken de vijand en ken jezelf? Natuurlijk heb ik een Qur'an.
En ik kan ook 'Understanding Islam through Hadis-Religious faith or fanaticism' van Ram Swarup sterk aanbevelen.

Roadblock | 15-10-17 | 00:22

Het is zó overdreven dat het gewoon hilarisch geworden is.
De nieuwe erfzonde: wit.
Alles wat wit is (whatever), is racistisch.
En 'n stelletje gekleurde importmensen komen ons dat even vertellen, als 'echt waar hoor, en verder bek houden jij'.
Die SJW'rs, de nieuwe hippies, maar dan vreselijker, omdat ze zichzelf zo serieus nemen.
Telkens denk ik, wat zullen 'nu' weer bedacht hebben, ik moet er zo vreselijk om lachen.

Der Paulie | 14-10-17 | 19:39

Heel vermoeiend dat leven volgens die linkse, gekunstelde ideologieën.
Hier in de stad ook: de SP doet ontzettend veel moeite om de inwoners allemaal volledig volgzaam aan de gescheiden afval-hype te maken maar wat levert het uiteindelijk allemaal op!?!
Niets!!!
Het kòst alleen maar bakken met geld; belastinggeld wel te verstaan.
Volgens mij is er nog nooit een productieve socialist geweest.

Aristotalloss | 14-10-17 | 19:28

Wat een ingewikkeld stukje om te schrijven dat de Heilige Qu'ran qua niveau niet kan tippen aan de Bouquet-reeks. Ondergetekende gaat nog trouw iedere zondag naar de feminazi madrassa voor zijn broodnodige portie genderneutraliteit. Maar wee de ayatollah zonder plassah die mijn clitje wenst te abstineren: ammehoela snoeihard in je troehla(lalalalalland).

Rest In Privacy | 14-10-17 | 19:24

Ik heb het nooit in mij gehad ,generaliseren , echt niet maar krijg nu steeds meer een bloedhekel aan die linkse zeikerds en zeker aan die intolerante migranten.

xiuxiu | 14-10-17 | 19:22

Lol!

Basil Fawlty | 14-10-17 | 23:16

Wat is dit weer voor een racistisch stukje white privilege?

Rest In Privacy | 14-10-17 | 19:19

Multi Cultuli staat er ook op??

miko | 14-10-17 | 19:18

Ik ben bezig met een adviesbureau 'Consultant, zo u wil' om bedrijven een wat modernere visie op de overbevolking van Mars te geven. Veel mensen denken dat 'dat is toch niet mijn probleem!' maar dat is net zo fout als Auschwitz. Daarom dus een duurbetaald professioneel, op maat gemaakt, maatschappelijk verantwoord verhaal om dit probleem tegen te gaan.
Ik zoek nog wat mensen die hier begaan mee zijn en vanuit een intrinsieke motivatie,- tegen een vergoeding van enkele balkenendenormen, hier over willen meedenken. Iemand interesse?
Ohja, en mensen die willen roepen dat elk bedrijf dat dit onzin vindt nazi's zijn. Anders werkt afpersing niet.

two ball cane | 14-10-17 | 19:17 | 3

*Een verhaal over de de-islamisering van Mars voorbereiden doet*

Rest In Privacy | 14-10-17 | 20:41

Eindelijk iemand die dit probleem überhaupt durft te benoemen! Hulde! Daar hoor je mensen als Baudet, Trump en Wilders dan weer niet over hè? Nee, die bouwen er een muur om heen, deporteren de inwoners en gooien er bommen op. Zo zijn ze, die fascisten!

Jezus van Nazareth | 14-10-17 | 21:14

De postcodeloterij zal hier ongetwijfeld wel fondsen voor ter beschikking stellen. U moet natuurlijk wel even vermelden dat u uw activiteiten ontplooit vanuit een Antifascistische visie, daar u vermoedt dat er neo-nazistische alt-right praktijken op Mars ontplooit worden, omdat Trump in zijn laatste twitter vermelde, dat hij Mars wel eens lekker vond.

Roadblock | 15-10-17 | 00:30

De "kraak de canon" deelnemers zijn het wel eens met elkander. Een discussie zal er niet zijn

Ollie B. Bommel | 14-10-17 | 19:15

Duizenden analfabeten binnen gelaten en er zit niet 1 fatsoenlijke schrijver tussen
... tssssss , niet te snappen toch ?

enorme sukkelzak | 14-10-17 | 19:15 | 1

*koffie van TFT boenen gaat*

Sjefke7807 | 14-10-17 | 20:02

Mijn God leefed Hermans nog maar.
Gehakt maakte hij van deze lieden.

Is er een getintiër die zoiets als "De God Denkbaar - Denkbaar De God" of "Mandarijen op zwavelzuur kan schrijven"
Salut! Evocatus

Evocatus | 14-10-17 | 19:15 | 1

Genau! W.F. Hermans. Briljant schrijver en nog steeds mijn Nederlandse favoriete auteur. Na hem kwam er een groot zwart gat dat nooit is opgevuld.

Basil Fawlty | 14-10-17 | 23:14

Mijn boekenkast Billy is naast de inhoud ook wit. Staat mooi in mijn interieur. Beter dan boekenkast Billy in lichtgetint of donker beuken. Ik houd nu eenmaal van een licht interieur. Of heb ik nu het artikel vanwege desinteresse verkeerd gelezen?

Dagdief | 14-10-17 | 19:15 | 1

Je bent een vieze vuile racist. Met je witte boekenkast. Zelfs Hitler had geen witte boekenkasten! En maar blijven volhouden dat Nederland niet instituqx... instutiadf... instagr... in de kern racistisch is!

Jezus van Nazareth | 14-10-17 | 21:12

Stom volk binnenhalen en verwachten dat het een verrijking is.
Dan is Jan Wolkers ineens briljant.
Verlang terug naar de sferen van Stijn Streuvels.

Petrus Poortwachter | 14-10-17 | 19:14 | 1

“En hij zwolg zijn geluk als deugdelijke zeupen water bij groten dorst”

J-van-de-Bontekoe | 14-10-17 | 23:19

Lachen, ik heb in het echt nog college van Tamsma gehad.

ad melkert | 14-10-17 | 19:14 | 1

BTW; bij mij staan de boeken in een chique kersenhoutenuitvoering van Billy, en heb ik de hele Anton Wachterreeks gelezen van die vuile racist en fascist Vestdijk. Dat wist je al toen hij de Zwarte Ruiter schreef, dat kon maar op 1 ding wijzen.

ad melkert | 15-10-17 | 07:24

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl