achtergrond

Geenstijl

Koop dan! Word nu lid van GeenStijl Premium

GeenStijl presenteert: GeenStijl Premium! Word nu voor wat kleingeld Premium lid van het grootste & hardst kloppende Nederlandse weblog ter wereld en hou ons voor altijd onafhankelijk. Doneren mag ook. Koop dan!

***Wow wattefak, een paywall? Jullie gaan NU uit mijn favorieten!
***Nee, we bouwen geen betaalmuur. De topics op GeenStijl blijven altijd gratis toegankelijk. Om onze onafhankelijkheid te bewaken en te bewaren, nu en in de toekomst, vragen we om een bijdrage van onze lezers.  33,33 per jaar (of een bedrag naar keuze als je ons meer waard vindt). Da’s beduidend minder dan die kop koffie die je per dag aan de EU moet serveren! In ruil voor je support krijg je een Premium lidmaatschap met inclusief extragratis reclamevrij GeenStijl, stickers & telefoonhoesjes, bonus reaguurfuncties, een wekelijkse Premium Nieuwsbrief met exclusieve content & kijkjes achter de stijlloze schermen, korting op Koop een Koe, korting bij een verzekeraar en zo blijven we Premium uitbreiden om wie ons helpt, te belonen.

Maar GeenStijl, jullie hebben adverteerders. Waarom wil je mijn geld? Gaat het zo beroerd met de bloggers-baten?

Nee hoor, helemaal niet. Van webloggen zullen we niet rijk worden (en dat hoeft ook niet), maar een paar man met een paar laptops is ook geen hele dure hobby dus dat houden we wel vol. Maar er is heel veel aan de hand in Nederland en op internetland dus om onze onvoorwaardelijke onafhankelijkheid te bewaken, willen we ons beter wapenen tegen aanvallen van buitenaf - of dat nou door adverteerdersbellers of vanuit overheden is. Het kan ineens allebei, in deze rare roerige tijden.

***Ja dikke doei, jullie moeten echt met een beter verhaal komen als jullie willen dat ik ga betalen voor een gratis website. ***

OK. Dan komt nu ons pompeuze praatje. Je vroeg er zelf om.

Kijk. GeenStijl was en is altijd bedoeld als een aanvulling op je nieuwsconsumptie. Satirische overdrijving, sarcastische reflectie, af en toe een scoopje en verder een heleboel hihi & haha hyperbolen uit de rijke Nederlandse taal. Buiten het roze weplok moet je ook andere bronnen raadplegen, en dan bij ons lekker grinniken, klagen of uithuilen over al die oudmediale struisvogels, bescheten politici of kleincriminele kutmarokkaantjes waar je in de andere media (niets) over hoorde.

Maar gaandeweg is de rol van GS onbedoeld toch breder gegroeid. Niet omdat wij zo goed zijn - alsjeblieft zeg. Nee, eigenlijk veel meer omdat De Anderen het zo opzichtig laten liggen.

Hoe kan het dat GeenStijl een van de vurigste pleitbezorgers voor vrijheid van meningsuiting is geworden? Waarom moesten wij een referendum organiseren om de deplorabele staat van de democratie aan de kaak te stellen, waarmee we bewezen dat Brussel & Den Haag schijt hebben aan de kiezer? Waarom is GS een van de weinige websites waarop islamkritiek leeft, de EU wordt uitgedaagd en de voort malende migratiechaos met bezorgdheid wordt bevraagd? Waar steeds vaker (en in steeds meer woorden, sorry daarvoor) wordt gevraagd naar wat er stil blijft, en waar wordt geroerd waar het stinkt?

Nou? Waarom dan? Als je de wijsneuzerige voorzet geeft, zul je het wijsneuzerige antwoord ook wel paraat hebben zeker?

Zeker. Dat komt omdat krantenmakers arrogante oude meneertjes (m/v) zijn die zich, korzelig kauwend op hun pijp, steeds maar afvragen wanneer dat onfatsoenlijke internet eindelijk eens overwaait, terwijl hun roestige drukpersen het hosanna van de Europese Unie zingen, de verrijking van de multiculturele diversiteit vieren en de loftrompet steken op de absurdistische klimaatidealen waarmee de mens de natuur moet bedwingen. Zij schaffen das, en wij vragen het ons af. 

Omdat de NPO persberichten van de Rijksoverheid voorleest in haar nieuwsprogramma’s en de weeïge onderbuik van de empathie beroert in door blanke redacties gedomineerde talkshows, met gasten die alleen maar voorgekookte verhaaltjes vertellen waarin elke maatschappelijke niche-grief op basis van gender, huidskleur of afkomst wordt opgepompt tot een epische eindstrijd tegen de ijskoude onderdrukking door het Witte Patriarchaat van het Populisme, omdat daarmee hun verdienmodel niet in gevaar komt en hun goede naam geen imagoschade lijdt op het onverbiddelijke hakblok van fatsoen & respect & de drang naar "diversiteit".

Omdat politieke partijen enerzijds hun macht verstevigen met de kille tactieken van marketing en voorlichting en anderzijds steeds dieper verdwaald zijn in de moerassen van de verwarde maar agressieve identiteitspolitiek, en die allen tezamen onderling de baantjes blijven verdelen om het partijkartel gesloten te kunnen houden voor hemelbestormers van buitenaf. 

Trump won niet van Hillary, Hillary verloor van Trump. En zo is het ook ongeveer gegaan met GeenStijl. GeenStijl kon groeien en een pluriform plekje veroveren als populaire hofnar op het plein van de waan van de dag, omdat de macht, de media en de mores teveel opzichtige gaten in hun verhaal lieten vallen. Zij het zelfverklaarde grote gelijk, wij grinnikend het gretige tegengas.

OK. Helder. En heel leuk die zelfpijperij maar ik weet nog steeds niet waar ik nou precies voor betaal als ik Premium lid word.

Simpel: omdat we je steun nodig hebben. Het manifest van de adverteerdersbellers bewees vorig jaar dat het misschien wel meer dan ooit wij tegen hullie is, want van Volkskrant tot NRC, van BNNVARA tot de NOS en van GroenLinks tot D’66 kwam GeenStijl onder vuur. Om niets anders dan wat billen in beeld en een slechte grap, door hullie hoog opgestookt met de brandstof van jarenlang opgebouwde rancune tegen die hufters van het roze blog, die maar niet klakkeloos willen meedoen aan de deugdzame diversiteitsdogma's van de mainstream.

Begrijpelijkerwijs willen adverteerders, met hun nogal panische drang naar brand safety en een ophefloos imago, niet gevangen zitten tussen het roze blog & hun haters. De laffe aanval van de agressieve amazones van afgelopen jaar wisten we af te slaan, maar het deed ons des te meer beseffen dat onafhankelijkheid op internet niet gratis is, en al helemaal niet goedkoop. 

Dit jaar wordt het allemaal nog erger - en het gaat hard ineens. In Duitsland zijn social media aan censuurbanden gelegd. In Brussel wordt onder Nederlandse aanvoering gewerkt aan mediakeurmerken om “nepnieuws” te bestrijden, terwijl de verantwoordelijke minister Ollongren niet eens een definitie van nepnieuws weet te formuleren, laat staan dat ze concrete voorbeelden kan geven. Ondertussen vinden we onszelf wel terug op door de EU gefinancierde websites waar we zonder wederhoor en ten onrechte van het verspreiden van nepnieuws worden beticht - en waar we nu weer duur advocatengeld tegenaan moeten gooien om een rectificatie af te dwingen. Kortom, na een paar klagende krantenmeisjes moeten we nu ook al koekwaus kabinetsbeleid en idioot EU-beleid vrezen. En wij niet alleen, maar alle vrije internetters die vrij willen zijn in hun vrije mening en vrije uiting op het vrije internet.

Daar moeten we ontzettend beducht voor zijn. Daar moeten we ons tegen wapenen. Daarom moeten we onze onafhankelijkheid beschermen. Omdat scherpe kritiek, vol gas dwars doen en satirisch zuigen er bij horen in een vrije samenleving, anders is het geen vrije samenleving meer. Laat de humorpolitie niet alle geuren en smaken uit de samenleving trekken!

Right. En dat wapenen van jullie website, dat mag ik dus gaan betalen?

Jep. Jij bent onze roze ruggengraat. Alle haters die ons groot gemaakt hebben ten spijt, GeenStijl kon vooral groeien vanwege de reaguurders. Zonder lezers geen bereik, zonder bereik geen impact, zonder impact geen ophef en zonder ophef niks te lachen - en niks te winnen. De roze achterban is dus van levensbelang. En niet alleen voor shits 'n giggles. Jullie kwamen voor de ophef en het schandaal, en bleven voor de inhoud. 

De stijlloze achterban is onze thermometer in de aars van de samenleving, want reaguurders bepalen de trendgolven van de waan van de dag. Het is de machtige machine die het eerste door burgers georganiseerde landelijke referendum afdwong. Het is de roze golf die Brexits en Trumps wél ziet aankomen - en begrijpt.  Het zijn de commenters die allemaal altijd 'Ja' antwoorden op 'Zou u haar doen?', omdat het kan. Maar ook: de vinger aan onze pols en altijd bereid om ons op de vingers te tikken. Neem GeenPeil. Dat referendum vond (bijna) iedereen fantastisch, maar toen we er een partij uit kneedden waarmee we deelnamen aan de verkiezingen, voorspelden de donkere wolken in de comments al heel vroeg de tragische afloop. Jullie kunnen misschien wel zonder ons, maar wij sowieso niet zonder jullie. 

Jullie zijn onbetaalbaar. En daarom willen we je geld. 

Wij willen je goede doel zijn. Je roze Greenpeace, je stijlloze Oxfam of je bijterige Dierenbescherming. In april bestaat GeenStijl 15 jaar. Voor onze verjaardag willen we graag eeuwige onafhankelijkheid, gedoneerd door onze lezers & reaguurders. Want de weg naar wereldheerschappij is nog lang en GeenStijlland komt niet vanzelf uit de zeebodem omhoog. Dus doe mee. Word lid en/of doneer. Zodat we nog 15 jaar kunnen bestaan. Of nog langer, tijdgeest en guurders dienende.

Pfff, dank voor het compliment&graag gedaan, maar tering hee dat was wel pompeus inderdaad.

Ja sorry. Je was gewaarschuwd. Maar je vroeg er zelf om. En zo vaak bouwen we geen payw... eeeh ledensysteem. En zonder goed verhaal geloven onze lezers niks. Dus hopelijk was dit overtuigend genoeg om wat zuurverdiend geld uit je zakken te kloppen. Namens de hele redactie: bedankt. En de groetjes van Joris von Loghausen (vzmh). De full size pica 'Flags of our Fappers' (gemaakt door Thomas Schlijper) is hierrr te vinden. Oh, je naam en e-mailadres worden apart van je betaalgegevens verwerkt (want privacy), en Premium kroontjes zijn optioneel.

Premium Poll

Nou, roze thermometer. Zeg het maar. GeenStijl Premium?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.