Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend
60 topics
#privacy

Hugo de Jonge, FAALHAAS!

Man man man ze zouden hem een boete moeten geven, iedere keer als hij binnen anderhalve meter van het woord "app" of "dashboard" komt.

Sja, wat hebben we hier nog aan toe te voegen? Sinds de corona-uitbraak hebben we Hugo de Jonge vaker het woord "app" horen zeggen dan er mondkapjes in Vianen liggen, en die mondkapjes liggen er pas sinds deze week want tot die tijd waren er onvoldoende hulpmiddelen, crepeerden de oudjes eenzaam en onbewaakt in de verpleeghuizen, en deed De Jonge met alle macht of apps en dashboards en trackers en tracers en andere privacy-pandemische digi-protocollen waar je huidhonger spontaan van in psoriasis om sloeg Het Antwoord Op Alles & De Chinkhoest waren. En nu staan we voor Jan Lul met een overbodige mondkap op de smoel anderhalve meter afstand uit te meten om geen boetes te riskeren, maar wordt achter Hugo's IC-dashboards je privacy naar het mortuarium gedragen. Man man man man man stop alsjeblieft een GPS-tracker in die clownsschoenen van je want we willen anderhalf lichtjaar uit je buurt kunnen blijven.

Lees verder

Hoera. SyRi is dood (niet aan corona)

Staat gaat niet in beroep

De volgende keer dat u Lodewijk Asscher bezorgde vragen over privacy hoort stellen, moet u maar even aan SyRi (of eigenlijk SyRI, maar dat leest zo lastig, net alsof er syrl staat) denken. Dat is het door de minister van Sociale Zaken L. Asscher opgetuigde systeem om allerlei verzamelde gegevens over burgers aan elkaar te koppelen om uitkeringsfraude te bestrijden iedereen altijd en overal in de gaten te kunnen houden. Een systeem dat volgens de rechter strijdig is met fundamentele mensenrechten en daarom kapot moest. Het ministerie van Sociale Zaken legt zich vandaag bij die uitspraak neer. FEEST dus. Nou ja, totdat onze totalitaire ambtenaren een vervanger hebben opgetuigd die nog 10 keer zo eng is tenminste. 

Autoriteit Persoonsgegevens: 'Corona-apps falen'

Onze feilloze onderbuik had een paar weken terug toch maar mooi gelijk over Aleid Wolfsen.

Lege schoenendozen van Hugo de Jonge

Onder de live gestreamde transparantie van de (inhoudelijk helaas totaal geflopte) Appathon heeft Hugo de Jonge, ondanks fiere pogingen daartoe, niet weten te bewerkstelligen dat de belangrijkste factor van een superconnected, centraal data verzamelende en alwetende overheidsapp over het hoofd is gezien door de alerte IT-crowd en hun waakhonden: de privacy van de eindgebruiker. Brenno en zijn Mensen hadden zich al luidkeels uit het project teruggetrokken, en ook bij het overheidsorgaan Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zien Aleid en zijn Mensen de huidige app-suggesties bepaald niet zitten: 

"De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kan geen oordeel geven over de opzet van de 7 ‘corona-apps’ die het ministerie van VWS heeft geselecteerd. De AP vindt dat het ministerie de kaders niet duidelijk genoeg heeft gesteld. Daardoor zijn de 7 app-voorstellen onvoldoende uitgewerkt om te kunnen beoordelen of de bescherming van gevoelige gegevens van Nederlanders voldoende is gewaarborgd."

Ook KPMG én de landsadvocaat zien problemen, en zelfs bij Jan NPO-Publiek is overigens weinig vertrouwen in de gecodeerde corona-capaciteiten van Onze Overheid: slechts 14% van de immer kritische Radar-kijkers zou zo'n app installeren, mede omdat het vertrouwen in ICT & Overheid (terecht) zeer laag is in Nederland en men niet wil dat de bij de overheid semi-scheefwonende verzekeraars de data in handen krijgen. Maar goed, de nóg kritischere internetter had weken geleden al op de GeenStijl gelezen dat zulke apps überhaupt nutteloos zijn. Kortom, we hebben gelachen, maar die apps kunnen /dev/null op de blockchain der vergetelheid, naast de cyberboeken van Data Hari Rian van Rijbroek. En om te vieren dat we in Dit Land kennelijk nog best goed functionerende checks & balances hebben: MUZIEK!
UPDATE: Veiligheidsdiensten hadden Hugo de Jonge gewaarschuwd dat hij te snel te veel wilde: "Vooral de haast van het ministerie zorgde voor ergernis. Binnen een paar weken wilde minister De Jonge een werkende corona-app hebben, maar dat noemden de veiligheidsdiensten verre van realistisch. 'Dat snapt iedereen die iets met computerbeveiliging doet', aldus een bron van de NOS."

LOL! #privacyclaim

Lees verder

Gompie. Corona-app overheid nu al clusterfuck

Nieuw snelheidsrecord Falend IT-project Overheid

Social

Goed nieuws voor iedereen die al verwachtte dat de corona-app van de overheid apenballen ging zuigen, waaronder het bekende weblog GeenStijl.nl: ze krijgen gelijk. Experts die hebben meegekeken bij het selectieproces van de apps die door mogen voor de wasmachine Appathon, hebben er geen vertrouwen meer in. Niet zo gek, aangezien bij de zeven gekozen apps onder meer inzendingen zitten van Capgemini, het softwarebedrijf dat vooral heel erg goed is in het ontwikkelen in software die heel veel belastingcentjes laat verdwijnen, de aanbestedingssjoemelaars van Accenture en het Singaporese Sia dat meer bezig lijkt met het bestrijden van privacy dan van corona. Bovendien heeft slechts 1 van de 7 apps de broncode vrijgegeven, en volgens deze makker is dat ook nog eens niet veel soeps. Of, zoals de experts het zeggen: "Wij sluiten ons aan bij de oproep van Bits of Freedom en Platform Bescherming Burgerrechten alsmede de eerdere oproep van meer dan 140 wetenschappers om terug te gaan naar de tekentafel. Daarnaast roepen wij andere betrokken experts op zich hierbij aan te sluiten." Laten wij ons daar ook maar bij aansluiten. Terug naar de tekentafel, Hugo! En stop dan meteen met die misleidende term 'app' voor dit project. Een app is 'Schaakklok', of 'Boodschappenlijstje', of 'Kinder, het Tinder voor babynamen'. Dit is geen app. Dit is een surveillancevehikel. Noem het dan ook zo.
Appdate: er is een Appathon. Marketingmensen soppen, IT-crowd huilt. Dan weten wij het wel.
Open Source: zijndecovidappsalopensource.nl?
Draad: Appathon pitch opbrengst.

Lees verder

Diagnosedrones gaan social distance bewaken

Koortsdrone of koortsdroom?

Wij willen ook wel van die corona-kutzooi af maar zinnen als "Google and Apple have access to a planet-spanning network of sensors and computing power some 3.5bn devices strong" maken ons nerveus. Privacy op het hakblok van een pandemie, en in Brenno We Trust maar in overheid & ICT niet. Zeker niet als er semi-defensiebedrijven komen braggen over drones die op afstand je temperatuur kunnen meten en je bij een hoestje meteen door je kop schieten. Denk maar niet dat de Postmoderne Mens niet in staat is om zichzelf met een klein beroep op de goede bedoelingen, de solidariteit en de volksgezondheid volkomen vrijwillig in een Chinese Democracy op te sluiten, waar "a global early warning system" bepaalt wie er mag leven en wie er deaud moet of je vrij mag bewegen een gevaar voor de volksgezondheid bent. Als je dacht dat de twitterstasi naargeestig was - wacht maar tot dit ding boven je hoofd zoemt. Iemand klustips over hoe je zelf je eigen drone kunt bewapenen met afweergeschut?

Lubach legt privacygevaar van corona-apps uit

Gymnasiumgrappenmakers blijken bijzonder nuttig in tijden van privacy-triage

We kijken iets vaker Lockdown Zondag met Lubach tegenwoordig en dat is niet omdat we toch nergens heen kunnen, maar omdat de man zinnige dingen zegt. En dat zeggen we weer niet omdat we zelf vorige week het ingewikkelde onderwerp "corona, apps & privacy" zelf al behoorlijk uitgediept hadden. Dat zeggen we omdat je soms echt even een kwartiertje nodig hebt om de mitsen, maren en GROTE GEVAREN van function creep tot je te nemen. Die kun je, zoals Lubach ook uitlegt, niet terugbrengen tot een "Zou u 'm installeren ja/nee" poll van iets te gretige handhaafkrant AD.nl. Nog gekker, we gaan hier zelfs dat onuitstaanbare NRC Handelsblad citeren (da's ook gymnasiumlinks, maar dan gespeend van iedere humor), waar een van de laatste der mohikanen van vrijheidsbesef en machtskritiek Maxim Februari de vinger pijnlijk op de privacy legt: "De corona-app heet onderdeel te zijn van een ‘exit-strategie’, maar is in werkelijkheid deel van een ‘intro-strategie’. Er wordt een nieuwe manier van besturen geïntroduceerd." 

Pandemiebestrijding ter bevordering van de volksgezondheid en privacy zijn géén uitwisselbare waarden. Ze zijn beiden onderdeel van dezelfde beredenering, en we mogen niet - zoals de Europese Unie zo cynisch doet met haar eigen schaalvergrotingsbelangen - de fout maken om het een snel voor het ander uit te wisselen. Daar moet diep, lang, hard en zorgvuldig over nagedacht worden. Want Chinese toestanden liggen sneller op de loer dan je denkt. Je hoeft (wederom in verwijzing naar de EU, maar ook naar D66) maar te kijken naar hoe de discussie rond """nepnieuws""" zich ontspon afgelopen jaar om te weten dat overheden echt niet per definitie het beste met je vrijheid, privacy er daarmee dus je gezondheid voor hebben. Dus ons welgemeende advies: kijk ff Lubach terug en lees ff Maxim Februari, want Hugo de Jonge heeft écht geen idee, en de mainstream media blaten desondanks alles na wat hij zegt.

Lees verder

Hugo de Jonge (VWS) weet het ff niet meer

Halp

Social

Stille zaterdag, half vijf. Terwijl u nog in de rij staat voor de Intratuin, Gamma, Karwei, Praxis, Hornbach, Ranzijn, Welkoop, Hubo, Multimate, Overvecht, Groenrijk zitten ze op het Ministerie van Moeilijke Schoenen met de handen in het haar van Hugo de Excellentie. Er moet een app komen om de BV Nederland te redden van de Corona Dood. En u weet zelf...  overheid en ICT... dat is nóg een giftigere cocktail alsdan bedorven vleermuizensoep uit Wuhan, China. Niettemin, delen wij namens de BV GeenStijl deze oproep van harte. Joehoe, is er IEMAND (die ook wat van privacy snapt) die Hugo uit de brand kan helpen? Doe het & win een Nobelprijs!

wie-o-wie

Corona-apps van de Rijksoverheid. Zou u die installeren? GS Tech Desk geeft antwoorden

Wij gaan 'm sowieso niet installeren, want Wij Vertrouwen De Overheid Niet.

Het is altijd zo dubbel hè. Enerzijds Google Map je jezelf onnadenkend door het leven, waarop Google met z'n Covid Mobility Reports per land precies in kan zien (en zogenaamd "anoniem") hoe locked down de wereld is - een kwestie die óók al heel dubieus is. We bedienen lampen en thermostaten op afstand, meten onze sport en beweging en iedere weer-app vertelt je welk weer het is op de plek waar je zelf bent, waar je dus ook gewoon uit het raam zou kunnen kijken.

Geen privacy is geen vrijheid
Maar als de overheid een Corona Controle App wil gaan bouwen (en 'desnoods verplichten') om je te pingen als er besmette mensen in je buurt op je bluetooth-radar verschijnen, zoals hierboven uitgelegd door de bouwer van (onder meer) de Rabo- en NS-apps, gaan al onze nekharen recht overeind staan. Zeker als mensen beginnen over "één app voor heel Europa", als je leest dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet was ingelicht over plannen die dinsdagavond bekend gemaakt zijn door Hugo de Jonge, of als we zelf gaan nadenken over de function creep die er voort vloeien uit zo'n app: voor je het weet, ziet de overheid kans om je elektronisch patiënt dossier te koppelen aan je bonuskaart om te kijken hoeveel chips en bier je koopt, waarna je zorgpremie maandelijks noordwaarts wordt bijgesteld. Geen privacy is geen vrijheid - en geen vrijheid is óók geen gezondheid.

We vroegen intern aan het JorisWorks Legacy Dev Team wat hun professionele bevindingen en meningen over zo'n app en de implicaties zijn, en die staan hieronder uitgelegd. Na de Lees Verder nog een bak technische toelichting & afwegingen, voor de meer technisch onderlegden onder u.

Hugo 'doosjes sjouwen' de Jonge

Professionele opvatting Joris von Loghausen (schuilnaam)

"Hoewel ik denk dat het mogelijk is om het veilig te doen, gaat dat uit van een hoop (blind) vertrouwen dat zo'n app degelijk gebouwd is, dat er alleen de minimale hoeveelheid data wordt gedeeld. Dat die data tijdig verwijderd wordt. En dat de huidige en toekomstige regeringen de verleiding kunnen weerstaan om een update uit te rollen waarbij het random ID gekoppeld wordt aan iets dat wel herleidbaar is tot een persoon, onder het mom van "nu we de data toch hebben...

Daarnaast zijn er de zorgen met betrekking tot bluetooth betrouwbaarheid - je kan prima BT-connectie maken over een afstand van meer dan anderhalve meter, of door een muur. Dit zal leiden tot gigantische bergen informatie over mensen die, net als bij de Sleepwet, onmogelijk gereduceerd kan worden wegens te weinig mankracht. En daardoor maar en masse bewaard zal worden, wat nergens voor nodig is. Om nog maar te zwijgen over grappenmakers die (zoals in dit voorbeeld) met een berg "besmette telefoons" op een drukbezocht punt gaat staan. Extra beangstigend zijn de geluiden om deze tracking tool (ongetwijfeld met de beste intenties) verplicht te maken. Ik ben bang dat dit een Patriot Act achtige geest is, die we nooit meer terug in de fles gaan krijgen."

Upate. Zei iemand "function creep"?

Social
Lees verder

Privacy en corona: @KeesVee zaait nepnieuws

En wij dachten nog wel ouwe bekende Aleid Wolfsen ergens op te kunnen pakken.

Social

Beetje technisch, wel belangrijk. Dit is er aan de hand. De Volkskrant interviewde Marietje Schaake, die best prima dingen zegt over privacy en corona, en hoe zorgelijk het is als overheden uit naam van "coronabestrijding" privacygevoelige data opvragen bij tech- en telecombedrijven, die zulke data iets te gretig inleveren. Alleen: in dat interview staat één hele suggestieve, onvolledige vraag en die luidt als volgt:

"Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, zegt: onder deze omstandigheden ga ik niet mijn vinger opsteken en de privacywetgeving erbij halen." Bovenstaande tweet van Kees Verhoeven citeert die vraag, zonder context, waarmee het een op zichzelf staand citaat wordt. Dus wij dachten: Hee, daar heb je onze ouwe makker Faaleid Wolfsen weer, die bij de minste tegenwind niet doet waar hij voor is aangesteld, maar gewoon lekker zichzelf te vondel legt in de hoop dat een ander het probleem wel oplost.

Dus we knakten de eigen vingers al voor een lekker snedig topic, over hoe de discussie tussen coronabestrijding en privacy niet per definitie in alle gevallen in het voordeel van privacy uit moet of hoeft te vallen, maar dat we van de baas van de Autoriteit Persoonsgegevens wel verwachten dat ie zijn rug recht houdt namenss het privacy-argument, en het debat vanuit die gedachte zal voeren. Bovenstaand citaat suggereert echter dat ie meteen op z'n rug is gaan liggen voor een zekere "overmacht" die de privacy buitenspel zet.

Dus wij googelen. Dat citaat over die vinger bestaat, en stamt van 20 maart. "Daar gaan wij niet bij staan met onze vinger omhoog en de privacywetgeving onder de arm", zei Wolfsen op de site van AP over het belang van het bespoedigen van de coronabestrijding én het voorkomen van "grote schade aan economie en maatschappij." Hij zei dat echter niet in de context van een oogje dicht doen bij het uitwisselen van privacy- en locatiegevoelige gegevens tussen telecomboeren en overheden inzake corona, of het niet op AVG-voorwaarden checken van daartoe bestemde apps. Hij bedoelde dat de AP bedrijven de "ruimte zal geven om hun volledige aandacht te besteden aan het bestrijden van de gevolgen van de coronacrisis", en dat men "deadlines voor het aanleveren van informatie aan de toezichthouder oprekt." Oftewel: als je een klacht hebt gekregen over je cookiewall, hoef je het oplossen daarvan dat nu ff geen prio te geven boven het beschermen van je omzet. Die cookiewall komt later wel.

In hetzelfde artikel van 20 maart staat dat "de coronacrisis geen excuus mag worden om de privacy helemaal overboord te gooien. De crisis mag geen opmaat worden naar een big brother-maatschappij." En het wordt nog beter:

Lees verder

100 vel pleepapier wie zo'n drone uit de lucht rolt

Vergeet die Dolf Jansen-airmiles. Deze vliegende vinkentering krijgt voorrang.

Social

Beetje thuiszitten, prima. Doen we allemaal braaf. Beetje afstand houden buiten, gaat ook goed. Zo min mogelijk potgrond naar elkaar smijten in een lokale Plus willen we in de regel ook best ff volhouden (uitzonderingen daargelaten). Maar als de politie van een vrij land ons op deze dystopische manier denkt toe te kunnen spreken op een nagenoeg leeg strand waar die paar plukjes personen sowieso tien, twintig of meer dan honderd meter uit elkaar loopt, dan springt onze vrijheidsdrift naar standje recalcitrant. De Europese Unie wil onze mobiele metadata al opeisen """in de strijd tegen het virus""" (en sommige telecomboeren doen al iets te gretig mee). En nu ook nog dit soort """sociale controle""". What's next, sociale strafpunten, een supermarktverbod en zorgpremieverhoging als je met drie man buiten staat? Fuck this function creep, dit pandemietje gaat ons niet óók nog onze privacy kosten. Dus. Wie zo'n politionele paniekzaaier zoals deze in Castricum uit de lucht smijt met een zak potgrond, mag bij ons 1000 rollen toiletpapiertegoed in een supermarkt naar keuze komen collecteren.

Lees verder
bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken