achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

'Aanslag op synagoge en kerk in Russische deelrepubliek Dagestan'

'Priester onthoofd, meerdere dodelijke slachtoffers, waaronder tien agenten'

In Derbent, Dagestan en Makhachkala, Dagestan zijn zojuist met automatisch geweren een synagoge, een politiebureau en in ieder geval één orthodoxe kerk onder vuur genomen. Er zouden in ieder geval tien agenten, een priester en een beveiliger om het leven zijn gekomen; de synagoge staat momenteel in brand. 

Update: beelden van de (stevige) brand

Update: Derbent is afgesloten: per auto kan er in ieder geval niemand meer in of uit.

Update: NSFW, ook niet helemaal suitable voor iedereen zonder sterke maag: beelden van in ieder geval één overleden agent hier

Update: Volgens The Moscow Times zijn er in ieder geval twee agenten, een priester en een beveiliger om het leven gebracht.

Update: er vinden op dit moment op meerdere plekken in Derbent vuurgevechten plaats. Lokale overheid verzoekt iedereen met klem om binnen te blijven.

Update: op zijn hoogtepunt waren er zo'n vijfduizend moslims uit Dagestan naar het kalifaat afgereisd om te strijden voor IS. Daar kan geen Delft tegenop. Goeie PBS docu hierover: hier. Overigens is Dagestan voor meer dan 80% islamitisch. Het heeft er alle schijn van dat de aanslagen van vandaag ook uit die hoek komen. 

Update: Voor wie zin heeft in een wetenschappelijk paper over bovengenoemde materie: hier klikken.

Update: Het heet er alle schijn van dat er inderdaad een priester is onthoofd. CNN: "A priest was killed in the attack on the church in Derbent, according to the Dagestan Public Monitoring Commission Chairman, Shamil Khadulaev.

“According to the information I received, Father Nikolay was killed in the church in Derbent, they slit his throat. He was 66-years-old and very ill,” Khadulaev said."

Update: bevestigd: aantal dode agenten opgelopen tot (minstens) zes.

Update: Beelden van terroristen, naast een politiewagen:

Update: Berichten over een gijzeling lijken niet te kloppen.

Update: Lokaal politiek meneertje: Verenigd Staten en Oekraïne achter aanslag. Ja ja, 't is goed met je.

Update: Sodeju, het is nog steeds verre van rustig. Onderstaand filmpje hoef je eigenlijk niet eens te kijken; luisteren is genoeg.

UPDATE: dit kan niet (heel) lang meer duren, zou je denken. Het leger is aanwezig buiten een kathedraal in Makhachkala, waar terroristen zich zouden hebben verschanst.

Update: een van de overleden agenten was een lokale politiebons/ korpschef

Update: je verwacht het niet, maar er zat een lokale vertakking van IS achter de aanslagen.

Update: deze merkwaardige meneer heeft dus geen hoofd meer.

Update: tien dode agenten. 

Update: de 'actieve fase' van de counter-terrorist operatie is afgerond, volgens Russische autoriteiten. Onduidelijk of er daders gearresteerd zijn of dat het hele zooitje inmiddels martelaar is. Als er terroristen zijn ingerekend, staat hen bepaald geen pretje te wachten.

Update: Terroristen uitgeschakeld.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.