achtergrond

Geenstijl

Meerderheid van Nederlanders wil fietshelmplicht voor andere Nederlanders

Lekker betuttelen

Even wat cijfertjes uit een onderzoekje van Hart van Nederland waaruit blijkt dat 32 procent van de Nederlanders een helmplicht voor kinderen of ouderen op de fiets wil en 27 procent zelfs wenst dat iedere Nederlander voortaan met zo'n paddestoel op het hoofd op de tweewieler stapt. Niet alleen als ze Parijs-Roubaix op hun naam schrijven, maar ook tijdens dat ritje naar de supermarkt om de hoek. Maar in hetzelfde onderzoek zegt slechts 9 procent van de mensen wel eens een helm te dragen tijdens het fietsen. Dat betekent dat 18 procent van de ondervraagden het superbelangrijk vindt dat alle Nederlanders VERPLICHT een helm gaan dragen, maar momenteel zelf nooit een hoofddeksel opzet. Terwijl dat wel gewoon mag. Echt niemand houdt u tegen als u uw hoofd in een helm propt voordat u die pedalen beroert. Tezamen vindt zelfs vijftig procent van de Nederlanders dat minstens een deel van de bevolking (ouderen en kinderen) een helmplicht moet krijgen, terwijl ze zelf nooit zo'n kopkom opzetten. Is het verstandig als instabiele bejaarden hoofdbescherming dragen als ze met hun e-bike met 25 km/u door de stad scheuren? Ja, ongetwijfeld. Moeten we daarvoor iedereen een helmplicht opleggen zodra ze zestig kaarsjes uitblazen? Nee, rot op met die intense betuttelingsdrang die waarschijnlijk meer oplevert voor het bonnenboekje van ome agent dan voor de verkeersveiligheid. Draag een helm, draag geen helm: het interesseert ons geen fietsband. Maar laat die keuze vrij, zodat wij kunnen blijven rondrijden met de wind in onze haren.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Onverbiddelijk nieuw rapport geslachtstransities: "Kwetsbare Britse tieners gebruikt als voetbal, bewijs ontbreekt, dit is een systeemfout"

De avant-garde (wij, uw weblog, gewoon hier) kan het dossier 5 jaar te laat en tienduizenden verminkte kwetsbare tieners en adolescenten verder eindelijk overdragen aan de Zembla's en Guardians

@Spartacus | 11-04-24 | 19:33 | 206 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.