achtergrond

Geenstijl

De Bloedbad-mythe. Waarom De Telegraaf gisteren plotseling aan het Trump-bashen sloeg

Even het mediarelletje van gisteren ontleden

U kunt het gisteren gemist hebben omdat u druk tüterend door de straten reed, maar er was aan de andere kant van de plas nogal wat te doen over een speech van Donald Trump. Die had, in een verder nogal mal verhaal (want Trump) gewaarschuwd voor een bloedbad voor de auto-industrie, en het land als geheel, als Joe Biden de verkiezingen zou winnen. Oorlogsretoriek van het kaliber 'dan gaat het licht uit in Europa' en dus duidelijk een metafoor. Maar ja. U weet inmiddels hoe dat in de libberul meedja werkt: dan wordt er door allerlei CNN- en MSNBC-types ineens gedaan alsof Trump dreigt met een bloedbad als hij de verkiezingen verliest. En u weet ook, dan wordt dat in Nederland ogenblikkelijk overgenomen door linkse media als de Volkskrant NOS NRC Trouw Opzij LINDA.nieuws de Flair de Telegraaf.

Huh wat huh. De Telegraaf?

Dat gaan we u even uitleggen. Wij vonden het ook een beetje gek dat uitgerekend de T., die toch de T. blijft, om half 12 bovenstaand tweetje stuurde, en kennelijk pas om 13u24 de kop boven het artikel aanpaste.

Hee. Geen bloedbad meer in de kop

Maar. Wie even verder leest, valt nog iets anders op in dit artikel. Namelijk: deze voor een Nederlands medium nogal vreemde zinsnede:

"Of toch zeker", dat schrijft geen enkele Nederlander of toch zeker? Nee. Dat klopt. Kijkt u eens naar dit artikel uit het Nieuwsblad, dit artikel uit De Standaard en het artikel uit De Telegraaf.

Het Nieuwsblad:

De Standaard:

De Telegraaf:

Ziet u de overeenkomsten? Juist ja. De Telegraaf kopieert gewoon blind een Belgische tekst, een of andere zondagsredacteur zet er een kop boven en Klaar is Kamran. Bij luie clickbait over boetes in Schevingen is het grappig, bij """duiding""" over Amerikaans nieuws lijkt het ons een regelrechte bedreiging voor de pluriformiteit van de Nederlandse media. Of, hoe zeggen ze dat ook alweer bij de NPO?

Oh ja! "Krantje maken."

Onafhankelijk 100% Belgen-vrij medium steunen?

Bedrag:

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.