Bedankt voor het scheiden! 98% plastic afval helemaal niet gerecycled maar gewoon verbrand
[N = 9 gemeentes in Twente]
(niet de regio uit het verhaal)
Dus u toch weer met blote handen zo'n aangekoekte Danoontje uit de ene prul vissen om het in de andere te doen, en dat allemaal voor de planeet. Maar wat blijkt? Er loopt helemaal voor niets een moeilijk verklaarbare vloeistof langs uw pols. Want "Maar liefst 98 procent van het zogenaamde PMD-afval (plastic, metaal en drankkartons) in de containers van negen Twentse gemeenten werd afgelopen jaar niet gerecycled, maar verbrand, samen met het gewone restafval." Maar hoe kan zoiets dan? Nou, als een afvalverwerker vaststelt dat meer dan 15% van de PMD-lading géén PMD of wel dierlijk, medisch of chemisch afval betreft, wordt de gehele PMD-lading net als regulier afval uit de grijze bak in de verbrandingsoven gezet.
Kortom, 15% verpest het weer eens voor de welwillende rest! En dat blijft voorlopig zo. "Vervuild plastic afval is ’echt een zorg’, zegt Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen, dat de wettelijke doelstellingen voor recycling en hergebruik uitvoert. (...) "In 2021 zagen we dat in het PMD-afval gemiddeld 28,9 procent aan stoorstoffen zaten, dat is heel erg veel." De afkeurnorm terugbrengen van 15 procent naar 10, zodat meer van het plastic kan worden hergebruikt, zit er daarom voorlopig niet in."
Kortom, de boel is weer mooi, dus hier scheiden onze wegen en we stoppen met scheiden: ALLES IN DE BRUINE BAK.
Reaguursels
InloggenIk heb de combinatiebak in de keuken staan. De naam zegt het al, al het afval kan in deze bak. In de bak gaat een speciale grijze zak, genaamd "vuilniszak". Zodra de zak vol is breng ik hem naar een speciale container in de straat, een zogenaamde "restafvalcontainer".
Ik flikker ook alles wat plastic is gewoon bij de PMD als de restafvalbak vol zit.
En dan lopen er ook nog is eens in de zoveel tijd van die boa's in hesjes rond om de afvalbakken te checken. Krijg je een gele of rode kaart als je je niet aan de juiste scheiding houdt.
Nou dat is heel simpeltjes op te lossen, alles wat niet mag gaat er als eerste in, en daarna in de lopende dagen afvullen met pmd en dan even een scheutje melk erover voor de extra geur en geen enkele ambtenaar die er verder in durft te graaien. :)
Zinloos geweld. Moet iemand trots op wezen. Daar is een woord voor: #kutmentaliteit
Ik zit zelf in deze wereld, en moet zeggen dat ik dit verhaal heel verwarrend vind, het gaat in Twente dus om 98% afkeur van de ondergrondse PMD containers, niet over de containers met oranje deksel huis aan huis. Dan is de totale afkeur van de containers dus geen 98% dat ondergrondse containers zo vervuild zijn zie je in iedere gemeente, Ik snap ook niet dat ze er niet gewoon een toegangscontrole er opzetten voor het openen van dat ding. in dat geval merk je dat de vervuiling altijd hard na beneden gaat.
over het nascheiden van afval, ik weet dat ze dat doen in Omrin gebied, echter schijnt het na gescheiden plastic erg te stikken. hierdoor kan het voor veel dingen niet meer worden toegepast.
Daarnaast, de idioten die hierboven schreeuwen ik flikker het wel in de andere container, daar maak je het voor iedereen alleen maar duurder van. Ook weet ik dat er landelijk meer gecontroleerd gaat worden of de containers niet vervuild zijn, krijg je daarna een boete en ben je alsnog duurder uit.
Allemaal heel ludiek en leuk hoor, die tegels hier over hoe stom dat afval scheiden wel niet is en dat het vooral een linkse droom is. Maar kennelijk zonder besef dat veel van afval bestaat uit stoffen die ofwel bij verbranding giftige dampen produceren ofwel uitgeput raken vroeg of laat. Alleen daarom al zou je een bijdrage moeten leveren aan recyclen. Tenzij je natuurlijk heel stoer de asociale na-mij-de-zondvloed-mentaliteit hanteert.
Heeft u het wel gelezen? Het artikel vertelt dat al die welwillende scheiders dat allemaal voor niets gedaan hebben.
@Nuchternederland | 30-08-23 | 21:33: u denkt toch niet dat al die reaguurders die het scheiden onzin vinden en niet doen, precies in die Twentse gemeenten wonen?
Het vergt iets meer moeite van de afvalinzamelaars zelf, als 15% van het PMD troep is verbranden ze dus 85% die in principe te recyclen was.
Ik heb eens bij milieu perron gekeken wat mensen weggooien en echt daadwerkelijk alles gaat erin. En ik doe mijn best te kijken wat wel in de container mag. Drankverpakkingen, blikjes en keukenplastic.
Ik heb mensen luiers, verfblikken en plastic zoals stekkerdozen zien weggooien. En een leren portemonnee waarbij meneer even aarzelde en toch weggooide.
Vroegah was ik libertarier en was ik trots dat ik zo snel tot inzicht was gekomen. Immers wie niet geboren wordt als socialist heeft geen hart, maar wie geen libertarier wordt heeft geen verstand. Ik was trots op mijn verstand.
Ik ben tegenwoordig libertarier af. Veel mensen zijn nauwelijks capabeler om keuzes te maken dan een dier. Ik ben tegenwoordig tegen stemrecht voor een deel van de populatie en ik denk dat sommige vrijheden teruggedraaid moeten worden. Bijna een Chinees sociaal-krediet systeem dat ik voor ogen heb.
Hier wordt vaak afval gedumpt buiten. Dan liggen er weer halve kasten etc. Dan ben ik echt voorstander om de pakkans te vergroten (surveillance) en de straf te vergroten (verplichte arbeid om schade terug te betalen. De medelander maakt mij erg zuur.
waarom zou een soeverein individu zich onderwerpen aan de wil van een overheid die geen legitimiteit geniet van de meerderheid van de massa?
@motje013 | 30-08-23 | 21:21: oh ja, daar komt het soevereine individu als een soort opper-wezen weer als argument. Dat soevereine individu bestaat bij de gratie van al die andere individuen om hem heen. Dus om het leefbaar te houden bestaat er iets als een overheid. Waarmee in elk geval een deel van de asociale soevereinen nog in een soort van gareel worden gehouden.
@motje013 | 30-08-23 | 21:21: Omdat de meerderheid van de massa het aan inzicht ontbeert. The lowest common denominator. the-stewardship.org/research/reference...
Is het percentage recyclebaar materiaal ook niet omlaag gegaan door de invoering van het statiegeld op die onzin kleine drinkverpakkingen? Hoe wordt die trendbreuk doorberekend?
Ik hoef helemaal geen plastic te scheiden, dat doen ze bij de afvalverwerking. Schijnt goedkoper en beter te zijn.
Dus bij nascheiden zou al het PMD zogenaamd 'keurig' gescheiden kunnen worden maar nu 15% uit ander afval bestaat zijn ze er niet toe in staat? Pas die installaties dan eens aan!? Dit is best wel respectloos naar al die mensen die hun afval keurig scheiden. Die kunnen het net zo goed bij het restafval pleuren, scheelt een hoop gedoe.
Who gives a fuck, al het afval wordt verkocht aan een arm land om daar te verwerken, en daar gooien ze het vervolgens de oceaan in.
U krijgt dus straf omdat de wereld vies is, en wanneer u hier iets aan wilt doen wordt het erger, en daar moet u dan ook nog eens voor betalen.
Gooi het gewoon in de bosjes, als 'ze' (lees de overheid, de EU, de wereld) er echt iets om zou geven, zou afval weggooien gratis zijn.
Afval is hand€l
Op Bonaire had je ook zoiets. Gescheiden afval inzamelen/verwerken bestaat daar niet. NL'ers wilden desondanks graag afval scheiden dus kregen aparte vuilnisbakken. Opgelost.
Haha bij de Subway (die broodjeszaak) in Rotterdam centrum heb je twee gaten voor afval “waste” en “Recycle”. Even wat beter kijken en je ziet dat alles in in een bak wordt gepleurd.
@Mr Moore | 30-08-23 | 19:39: in Frankrijk en Spanje precies het zelfde, en niet alleen bij Subway
In Indonesie flikkeren ze t gewoon in zee. Is dat geen oplossing?
Twee keuzes: is het droog, dan in de grijze. Is het nat of kliederig. Dan in de groene. Klaar. Next!
Bij het gft?
Ik scheit ook op mijn afval.
PAF!! En daar ging het volgende sprookje naar het rijk der fabelen. Nog 1001 klimaat sprookjes te gaan…
De grote afvalverwerkers hebben rond 1990 als aan de overheid laten weten dat het scheiden van afval veel efficiënter door hun zelf gedaan kon worden dan door de burger, maar luiteren ho maar, het moet en zal geld kosten en er zullen en moeten een heel nest onrendabele ambtenaren mee bezig gehouden worden. Nog een wonder dat we het als land nog zo lang economisch zo goed gedaan heeft.
Niet helemaal juist. De groen- glas- kca- en papierbak zijn nog op juiste gronden ingevoerd. Groen vervuild de vuilnis enorm. Als je gaat na scheiden wil je dat er niet tussen hebben.
Papier is erg besmettelijk en indien vervuild moeilijk te hergebruiken. Kca lijkt me duidelijk waarom. Glas is al beetje op het randje want prima na te scheiden maar is wel makkelijker te recyclen als je het apart inzameld. Alles wat daarna gekomen is heeft nauwelijks nut. PMD is is de meest onzinnige, vooral ingevoerd om mensen milieu bewuster te maken maar heeft alleen maar nadelen. Mensen moeten op een lijst met ruim 100 varianten plastic kijken wat er met de verpakking moet gebeuren. Zie je dat voor je in een studentenhuis ? In een senioren complex? In een huishouden met (kleine) kinderen die ook dingen weggooien? Dat kan eigenlijk alleen maar fout gaan. Maar de politiek doet het toch want het doel is niet afval scheiden maar burgers opvoeden en milieu bewuster maken. En zolang de consultants die dit soort onzin bedenken ronkende rapporten schrijven over hoe goed het gaat, gaan we hier mee door.
Ik sorteer alles in de grijze zak.
Moet de kabouterpost bij het oudpapier of bij het restafval? Gemeente reageert niet op mijn poederbrieven.
Dus alleen schoon plastic, drankkartons en blik in de PMD? Eerst alles afwassen en dan weggooien? Wilt u daar met of zonder folie bij? Is toch niet te doen dit.
Ik heb een pesthekel aan afwassen, dus mijn afval ga ik zeker niet af staan spoelen. En die PMD-kliko wordt maar één keer in de vier weken opgehaald, dus als het afval niet erg schoon is, kun je -zeker in de zomer- de bak na vier weken al aan het andere eind van de straat ruiken. Mijn vuile plastic gaat dus gewoon bij het restafval.
Daar komt nog bij dat als ik alle plastic in de PMD-kliko zou doen, het veel te lang duurt voor mijn zak met restafval vol zit, en dan gaat die ook stinken. En binnenshuis is dat geen pretje.
Gek he, dat dat PMD-inzamelen niet het succes is dat de gemeente ervan had verwacht?
Afval scheiden is de grootste kolder die er is.
Met een beetje mazzel wordt alles weer op een hoop gegooid om vervolgens machinaal weer gescheiden te worden( betrouwbaarder dan het scheiden door mensen) het laatste beetje wordt door een aantal jongens die net uit de bak komen met de hand gesorteerd. Vervolgens wordt de hele zooi op een schip geladen richting de USA. En de eigenaar van het recycle bedrijf verdient er miljarden mee. Afval is goud.
Let maar op: Straks komen ze met het advies om alles af te spoelen voordat men het weggooit.
Dat dát héél veel water kost, zal ze een zorg wezen. Totdat er weer een nieuw onderzoek komt (na een adviesbureau) dat het extra water wat er met het afspoelen gepaard gaat, niet duurzaam is.
Een aantal reclamebureaus willen wel een paar leuke spotjes maken voor de overheid
Oh, maar dat is logisch, want die adviesbureaus doen gewoon wat die gemeente vraagt, terwijl er binnen die gemeentes absoluut niet met elkaar overlegd wordt.
U weet toch: verdeel en heers?
Dus is het zo maar mogelijk dat er drie bureaus onafhankelijk van elkaar met hetzelfde onderwerp bezig zijn en alleen met elkaar tegensprekende resultaten komen.
Geld (van de burger) moet rollen!
Er moet een commissie komen denk ik.
@JJMS | 30-08-23 | 18:00: En een toezichthouder!
Omdat het meeste dat door mijn hoofd schoot, al door andere reaguurders is geschreven, zal ik nu even doen alsof ik hooglijk verbaasd ben: Nou jaaaaahhhh?!?
Een kennis van me in Leiden heeft niet eens aparte bakken, daar gaat alles gewoon in de ondergrondse vuilcontainer. Ik weet niet of dat overal in Leiden zo is en of ze daar aan afvalscheiding doen maar lijkt me niet dat, dat daar dan goed werkt. Elke keer als ik daar geweest ben voel ik me behoorlijk idioot als ik mijn plastic in een aparte bak sta te gooien.
Hangt van de wijk af. Wij hebben 3 containers: restafval, GFT en papier. GFT wordt zo goed als niet gebruikt. De andere 2 wel (en de papiercontainer eigenlijk alleen om de restafval container te ontlasten, anders is die na een week vol).
Hahahah en dit is bijzonder omdat? Waar ik woon, aparte ondergrondse containers. Alleen niemand die zijn afval scheid. Soms gaat het links, soms gaat het rechts. Andere plekken waar ik vaak kom, word ook helemaal niks nog gescheiden. Ik heb hier het over de steden Hilversum,Utrecht en Den Haag.
@StokeRR | 30-08-23 | 17:56: uiteraard zal dit per wijk verschillen. Al met al een lekker rechtlijnig beleid
Er zijn ook ondergrondse papier- en glascontainers in Leiden.
Niet apart voor pmd, men zou het nascheiden, of dat gebeurd is een tweede!
Wat dat betreft kun je het beste in Amsterdam wonen. Alles behalve glas en papier in de grijze zak, wordt 2x per week opgehaald. Voor grof afval prik je een datum (gratis) of brengt het naar de gemeentewerf (gratis). Een van de weinige dingen die prima geregeld zijn daar.
Dan zit je in Amsterdam. Nee bedankt.
@ Octavio, maar dat kan over ruim een jaar niet meer met je dieselbus.
Allemaal gratis? En de locale linkse lasten de hoogste van heel NL!
@deja_view | 30-08-23 | 17:28: Als je voor iedere grijze zak bijna 2 euro moet aftikken, dan tikt dat aardig aan over een jaar hoor.
De enige reden dag het daar goed geregeld is omdat ze anders alles op straat flikkeren.
Zoeits als zwartrijden oplossen door alle Finnen gratis ov-kaart te geven.
@geheelvergeter | 30-08-23 | 19:01: Persies.
Waarom praat die voice over in het filmpje zo kinderachtig?
is dit een item voor kleuter TV?
De gemiddelde Nederlander ìs een kleuter.
Octavio denkt een grapje te maken, helaas is gebleken dat een hoger dan verwacht deel van de inwoners in ons land laag-geletterd zijn, dus op het genoemde niveau moeten worden toegesproken om de boodschap aan te laten komen.
@EEnzame SchizofrEEN | 30-08-23 | 17:18: Ik maakte geen grapje.
Ik woon in Twente en scheidt braaf alle afval. Dit verhaal heeft een heel andere kant, namelijk geld verdienen. Officieel mag de overheid geen geld verdienen aan afval ophalen. De tarieven moeten kostendekkend zijn. In Twente heeft men gedacht Twence op te richten met de gemeenten als aandeelhouders. De ophaaltarieven zijn zodanig dat Twence elk jaar een leuk dividend kan uitkeren aan de aandeelhouders (de gemeenten). Hiermee gebruikt de gemeente dus de afvalstoffenheffing om extra belasting te innen, want het dividend wordt natuurlijk niet gebruikt om heffing te verlagen.
De verwerker van het plastic afval heeft een deal waarbij hij een extra vergoeding krijgt voor het afvoeren van afgekeurd plastic afval. Hij maakt dus meer omzet, en winst, als er veel afval afgekeurd wordt. Dit dan natuurlijk weer ten laste van de brave burger die het mag betalen.
Misschien kunnen we veiligelandiërs inzetten om het te scheiden. Ze willen toch graag werk. Nou, werken met je k*t!!!
De Duitse bruinkoolcentrales hebben (bruinkool, dûh! ) minder last van vochtige brandstof en veel betere luchtfiltering dan de gemiddelde Nederlandse afvalverbrander. Dus nadat de krenten uit de pap zijn geraapt, gaat het ingezamelde verpakkingsmateriaal (hoog calorisch tov bruinkool) naar Duitsland.
In Helmond (NB) betaal je je groen en geel (206,52 euro 2023), en mag je je grijze bak niet eens buitenzetten want dan betaal je ook nog per lediging. Flikker op! Alles gaat netjes bij het plastic. Als de ambtenaar de burger neuqt, neuqt de burger op zijn beurt terug.
Altijd die Limburgers die het verpesten voor de rest van de goedwillende gemeenschap.
Hoeveel Helmonden zijn er wel niet? Eentje lijkt me meer dan voldoende.
Voor het recyclen van kunststoffen is het nodig dat de materialen schoon en gescheiden op polymeer-soort (plastic-type) worden aangeleverd. Huishoudelijk afval bevat talloze polymeersoorten (polyethyleen, polypropyleen, PVC, PET, ABS, enz.) Als je verschillende kunststoffen smelt en mengt wordt het een grote puinhoop en het resulterende materiaal is vrijwel nergens voor te gebruiken. Een klein beetje vuil erin (zand, papier, etc), en er vallen gaten in het product van gerecycled plastic. Kortom, het is in veel gevallen veel te duur om plastic uit huishoudelijk afval op te waarderen tot iets bruikbaars. Het alternatief: De brand erin! Dan levert het in elk geval nog warmte en soms ook elektrische energie op. Het scheiden van afval (behalve metalen) is dan ook alleen maar bedoeld voor de zielerust van de consument en de groene politicus.
Heb in het verleden wel eens bij de AVR gewerkt. De afvalverwerker van Rotterdam. Alles ging daar dezelfde oven in. Van tuinstoelen tot wietkwekerijen. En dat gebeurt nog. Dat hele afval scheiden is gewoon werkverschaffing voor de jongens en meisjes van de vuilnis dienst.
Lijkt me een kleine moeite om het ingezamelde plastic na het shredden even te wassen om het te ontdoen van organische en medicinale resten?
Nee, we gaan iedereen thuis z'n plastic laten wassen en dan kankeren over hoeveel water we wel niet verspillen als 't weer 3 dagen boven de 30 is geweest.
Wat ook niet helpt is een gebrek aan restafvalbakken: schoonmoeder tieft alles maar in de PMD bak omdat er wel een papierbak, glasbak, pmd bak en groenbak, maar geen restafvalbak, staat bij het winkelcentrum tov d'r appartement.
Uiteraard in Almelo...
En hoe denk jij het plastic te scheiden van die organische resten en ander afval? Na het schredden hebben ze een vergelijkbaar formaat en een vergelijkbare dichtheid. Je kunt hooguit wat fijn afval en zand ed scheiden maar dat zit dan ook nog vol met microplastics en kun je dus niet zomaar gebruiken (maar nu niet meer energetisch efficient te verbranden) en het water zal ook chemisch afval zijn als je er mee klaar bent en vergt dus ook weer een hoop extra filter en reinigings stappen. Of gewoon hup alle PMD de oven in en er energie uit halen.
Dat wist ik al, toen ik de okki nog las.
Omdat wij alláng geen mensen meer hebben die een beetje leuk econometrisch 'footprints' kunnen doorrekenen en omdat politici op korte termijn moeten scoren, hebben wij in dit land zwaar achterhaalde onzin als milieuzones, milieustraten, allemaal een aardewerken bekertje mee naar het werk, stikstofproblemen die op wonderbaarlijke wijze ophouden bij staatsgrenzen, 'vuile' diesels en en 'schone' electrische auto's . Het is alláng bekend dat gespecialiseerde scheidingsstraten afval veel beter en efficiënter kunnen scheiden, maar desondanks zijn onze dorpen en steden optisch vervuild door vier kleuren kliko's, omdat er zo nodig een 'milieubewustzijn' bij de burger moet worden afgedwongen. Het kan zó veel efficienter, schoner, doelgerichter en goedkoper als al die domme ambtenaren ( sorry: redundantie) zich er niet tegenaan zouden bemoeien.
Veel gaat ook fout omdat de levensmiddelensector vast blijft houden aan verpakkingen uit verschillende materialen vanwege marketing doeleinden. Vergelijk een pringles bus nou eens met een ouderwetse chipszak.
@Grumpy_Old_Ed | 30-08-23 | 16:52: Niet alleen vanwege marketingdoeleinden. Verschillende plastics (polymeren) hebben totaal verschillende eigenschappen, bijv. t.a.v. dampdoorlaatbaarheid, bestendigheid tegen vetten, doorlaatbaarheid voor CO2 (frisdrank), bedrukbaarheid, enz. enz. Daarom bestaan verpakkingsfoliën veelal uit meerdere lagen, elk met hun eigen specifieke functie. Dit spul is totaal niet recyclebaar, maar je kunt het prima verbranden in een stadsverwarmingsoven.
“De rivier is heel vies. Ik kan er niet meer in zwemmen of vissen met mijn vrienden.” Via Zoom praten we met de Indonesische Nina (13). Ze woont op Oost-Java en stuurt ons een filmpje van de plastic rotzooi die ze tegenkomt. De lokale plastic recyclingfabrieken, die onder andere Westers afval verwerken, zorgen voor de vervuiling. Haar vraag is: waarom recyclen jullie je plastic afval niet zelf?
pointer.kro-ncrv.nl/nina-13-uit-indon...
"Bedankt voor het afval"
Indonesiërs flikkeren ALLES gewoon in de kali. Ga maar eens kijken op de stranden als het flink geregend heeft. Het ware probleem komt niet uit Europa.
Wellicht moet Nina even d'r economie bijspijkeren:
Zij gaat straks dat afval scheiden voor $10 per dag, terwijl hier het minimum loon €11,51 bedraagt... per uur.
Dat even los van het feit 't probleem van plastic rivieren héél zuid-oost Azië treft en ze écht niet allemaal ons afval verwerken. Een beetje afval verwerking lokaal zou wonderen doen....
@bisbisbis | 30-08-23 | 16:33: dat plastic op het strand spoelt aan met de tsunami van Nederlands op vakantie.
Flesje cola kopen? Gieten ze over in een plastic zakje, plastic rietje erin en klaar. Zo houden ze de flesjes zelf.
Per vuilniszak die je in de ondergrondse container stort bijna 2 euro betalen zorgt ervoor dat er veel meer in de plasticontainer wordt gedumpt. Hé daar had de Rova (afvalophaler) nog niet bij stilgestaan. Het kan verkeren in plasticland.
Wordt het Romeinse vuil ook gescheiden voordat het in Amsterdam verbrand wordt? Nou dan.
Sinds ze bij ons het restfval wegen verdwijnen kapotte tegels enzo gewoon in de sloot. En nat karton gaat nu ook in de papierbak. Veel te zwaar allemaal.
Waarom het scheiden aan de mensen overlaten? Gewoon alles op een hoop en dan zoekt een sorteermacchine het maar uit.
Wanneer grijpt de scheidsrechter in ?
Godddveerrreeeddomme SCHEIDS!! Nee je moet gewoon fluiten jij!!!
De VAR is op vakantie
Het scheiden van Plastic afval is een natte droom van Linkse milieufantasten.
In de verbrandingsovens heb je brandstof nodig - en als je al het Plastic uit de stroom haalt (Plastic in Aardolie product = eneegie ) heb je meer Gas of Stookolie nodig om dezelfde oven te doen branden.
Dan roepen de Milieumafkezen dat het verbranden van Plastic in de verbrandingsovens meer CO2 produceert - en dat klopt (ca 30% meer als met Stookolie gevoede ovens) maar ze laten in dat sommmetje even weg wat er dan met het "gesplitste plastic" moet gebeuren - want op het moment dat je dat gaat recyclen (= CO2 ) is het sommetje weer rond.
Maar blijf rustig betalen voor het splitsen van afval - het is een prima verdienmodel - dus zal nog wel even blijven.
Op papier verhoogt het tarief van de blauwe zal de prikkel tot scheiden (al het plastic bij het plastic zodat je niet zoveel in de dire blauwe zak hoeft te douwen) maar in de praktijk vermoed ik dat het hoge tarief van de blauwe zak ook veroorzaakt dat er juist slechter gescheiden wordt en er dingen in de blauwe zak belanden die daar niet thuishoren.
Dus als de blauwe zak wat minder duur was verlaag je bij mensen een prikkel om dingen bij het plastic afval te gooien die niet bij het plastic afval thuishoren maar in de blauwe zak.
Dit dus. Daarbij is het nogal pervers om mensen geld uit de zak te kloppen om hun gedrag te sturen.
Precies. Zo ook met oud papier. Tot twee jaar geleden werd het oud papier in ons dorp opgehaald; nu moeten het zelf wegbrengen naar een verzamelpunt buiten het dorp. Resultaat: veel papier belandt nu in de plastic afvalzak. De meeste mensen brengen het papier met de auto weg omdat ze de hoeveelheid op de fiets niet mee kunnen nemen. Slecht voor het milieu. Maar: de gemeente bespaart wel geld door de vrachtwagen niet meer te laten rijden 1x per maand. Dan is het milieu toch niet meer zo belangrijk.
@JJMS | 30-08-23 | 16:12: ja, belachelijk, doen we met sigaretten en drank ook niet.
@Toos Bevergeil | 30-08-23 | 16:27: Als ze daadwerkelijk geld durven te gaan vragen voor oud papier, heb ik geen enkele moeite om er briketten van te persen en die in de haard op te stoken.
Klinkt een beetje als de gemeente eindhoven die het daadwerkelijk gewoon durft te zeggen dat je metaal afval aan een metaalboer verkopen diefstal van de gemeente is, want als je het bij de gemeente inlevert krijgen ze er geld voor en dat gebruiken ze om de afvalstoffen heffing laag te houden"... zogenaamd.
Dat ze na de laatste wijziging in milieu beleid (maximaal 12 bezoeken aan de milieustraat per jaar en maximaal 1 kuub per bezoek, ipv voorheen oneindig aantal trips, max 1 kuub per bezoek) is het aantal wild dumpingen van oa bouwpuin navenant toegenomen.
Eurekamoment!!! We bouwen in Afrika 100 verbrandingsovens en vervoeren al ons afval per vervuilend schip of per vervuilende dieseltrein (al of niet incl. overtollige veiligelandiërs) om in ieder geval van ons probleem hun probleem te maken. Zoiets als de asielcrisis hier, maar dan net andersom .... ofzo. Eurekamoment wegebben doet ....
Laat de afrikaantjes ons afval maar sorteren.
* Zet spontaan de 'Trafigura-mars' in.*
Turbine eraan hangen en dan kunnen ze ook nog eens stroom opwekken!
Op onze voordeur geen sticker met "Geen reclame" want met al dat papier kan ik elke week deugen door er mee naar de papierbak te gaan. Altijd opletten of iemand het ziet en goedkeurend knikt. Mooie jonge vrouwen vallen daar wel op. Dan heb ik weer mijn dag.
En ik zag laatst een programma over recycling in de USA in de USA. En je verwacht het niet. Slechts 2% van het gescheiden plastic wordt gerecycled. Schandelijk. Oh wacht, dat is 98% dat niet wordt gerecycled.
Hier in Maastricht moeten we van die rood-witte vuilniszakken kopen voor het restafval. Kost je 13 euro per 10 zakken, daarnaast betaal je ook nog afvalstoffenheffing. Huh?! En daarom lieve mensen haal ik gratis PMD-zakken bij de super en flikker ik daar alles in. Die gaan gratis naar de ondergrondse container. Wat op de composthoop kan gooi ik daarop of naar de kippen. Heb ook nog twee groene containers maar daarvoor betaal je naast de afvalstoffenheffing ook nog per keer legen.
Als iemand goed scheidt heeft ie amper restzak nodig , hier een halve zak per twee weken. de rest gaat gewoon naar het Rondeel..
Teveel dwang richting scheiden, met kleine restafval-containertjes en lagere ophaalfrequenties, nopen mensen te sjoemelen met scheiden.
Ik geef toe dat ik dit ook wel eens doe, omdat ik het gewoonweg niet kwijt kan.
Een redelijke meerderheid van ons zijn in staat om mee te gaan in het scheiden. Maar voor de tokkies en hyena's onder ons die werpen alles maar waar ze willen. Als je een schoon milieu wil zul je die mensen moeten afscheiden. En dat gaan we niet doen. Delano en Rodney regeren het land vanaf de bodemlaag.
Hier is een tijdje terug de afvalbak voor alleen plastic, weggehaald. De reden volgens de gemeente, plastic kan makkelijk afgescheiden worden van het overige afval.
Maar waar moet je het dan laten na het scheiden?
Wist ik al en heb ik gelukkig op geanticipeerd. Dit jaar slechts één keer de grijze container aan de weg gezet en verder alles bij plastic.
Dierlijk? Medicijnen? De melkverpakking bevat melk! De gebruikte paracetamolstrip bevat sporen van medicijnen! Moeten we al ons verpakkingsafval eerst door de afwasser trekken ofzo?
Strips van paracetamol e.d. hoort bij het restafval. Wist ik eerst ook niet.
Ik rij met de auto 5 kilometer om van het extra kartonafval af te komen, kort ritje dus al snel een halve liter benzine, vraag me dan af wat de milieuwinst is. Gemeente haalt om de twee weken afval op, dus als de restafval bak vol zit gaat het noodgedwongen in de PMD bak, en vice versa. Alternatief 8 kilometer (1 liter benzine) rijden met stinkende afvalzakken naar de gemeentewerf, waar ik 8 keer per jaar gratis welkom ben na het maken van een afspraak.
Hoeveel van je restafval is rottend dampend voedsel dat gewoon in de groene ton of de composter kan?
Je zou al meer voor het milieu doen met een auto uit deze eeuw.
1 op 8 haalde zelfs de Suzuki Carry van m'n grootvader begin jaren 90 niet...
@ReyNemaattori | 30-08-23 | 17:35: dat is nog zuinig vergeleken met de F50, en dan passen er maar 3 zakken op de bijrijdersstoel en een halfvolle op schoot..
Laatst in Italië prullenbak gezien met netjes aparte openingen voor afvalscheiding. Kijk je naar binnen, dan zie je gewoon een vuilniszak.
Hoe gaat het in Rome met afval scheiden?
Goed hoor. Alleen dat verbranden is een probleem, maar gelukkig schiet NL te hulp.
@DankeSchon | 30-08-23 | 16:05:
Rome is vrij brandbaar ja.
Ik maak er altijd soep van. Heerlijke plastic soep.
Uit betrouwbare bron (mezelf) weet ik dat dit al 35 jaar gebeurt.
Wacht, je kunt dat afval toch ook gewoon in de zee of in de rivieren afstorten. Dan hoeft het tenminste ook niet te worden verbrand.
Elke luie zak die luiers en een kilo frituurvet mee het plastic in gooit heeft weer eens lof aan zichzelf met zo'n artikel. "Kijk! Ze kunnen het niet eens recyclen!"
Je zou bedrijven natuurlijk ook kunnen verplichten alleen recyclebaar plastic te produceren en gebruiken. Ook zou je diezelfde bedrijven kunnen verplichten hun eigen rotzooi terug te nemen. Maar uiteindelijk is het natuurlijk zoveel makkelijker om de burger de schuld te geven van de afvalberg.
En dan wordt alles weer duurder en wie betaalt dat? Juist de burger.
Of beter, herbruikbare verpakking. Stevige plastic dozen die jaren mee gaan.
@Grumpy_Old_Ed | 30-08-23 | 15:58:
Wat een gedoe, want dan moet je weer met statiegeld gaan werken.
Ok, accepteer jij het ook dat bijna alles wat je koopt opeens bijna niet meer houdbaar is? Die verscheidenheid aan plastics heeft een reden, en dat is niet alleen maar omdat bedrijven het nu zo lollig vinden om zoveel mogelijk verschillende plastics te gebruiken.
Haha dit land is zo corrupt/ of achterlijk dat ik er niet eens meer verbaasd over ben. Dit was familie van mij al opgevallen, netjes scheiden om vervolgens toe te kijken dat alles op één bult wordt gedumpt... Gaaf land!
Spanje ook.. allerlei ondergrondse containers, met allerlei kleurtjes.. en in de communidad Valencia, ( Utiel ) worden grote balen met plasticafval gestapeld.. gedumpt.. wat moeten we er mee ?, het is een grote puinhoop, maar word wel keurig separaat ingezameld, netjes hoor.. de jaarlijkse kosten, om van je troep af te komen is hier niet zo heel duur.. 90 per jaar.. kun je iedere dag naar de container 24/7.
Iets beter geregeld dan in NL waar je maar 1 keer in de 2 weken je zooi kwijt kan.
1 x in de 3 weken sinds het nieuwe beleid.
Dat vind ik ook het prettige in Spanje. Je kunt gewoon 24/7 je afval kwijt in de containers. Elke nacht worden ze geleegd.
@ChalinaRosa | 30-08-23 | 15:58: Inderdaad dat zijn de containers in de steden en grotere plaatsen, in de buitengebieden zijn het grotendeels ondergrondse containers.. en die worden door hi-tech wagens van Geesink opgehaald.. Ook zijn er nog steeds de ophaaldiensten van de eigen gemeente, die rijden met een ( klein ) vrachtwagentje en slingeren alles zo in het open bakkie..
Ik geloof dat karton met een plastic laagje bij het plastic moet tenzij er weer alu in zit, en blikjes mag weer wel mits geen statiegeld en dat plastic zeil dan weer niet en polypropyleen touw niet maar een plastic bandje dat om je hondenvoer zat wel en de zak van het hondenvoer wel als er geen alu in zit maar niet als het er wel in zit en hard plastic ook niet. Dus ik flikker alles overal in, inclusief mijn nucleaire afval. Of was dat laaste nou gft?
Nuclear afval?
Als uw wederhelft zo slecht kookt kunt u beter een nieuwe wederhelft zoeken.. scheelt ook afval. Mits ze (die nieuwe dan) wel kan koken that is.
En wat wel gescheiden wordt verschepen we met vervuilende schepen naar de derde wereld??
Nee, dat importeren we uit Italië.
Om uiteindelijk in de fik te verbranden.
Handel!
Ik heb ruim 12 jaar geleden een punt achter mijn relatie gezet, dus al die tijd leef ik keurig gescheiden van mijn afval!
Met z’n allen je stinkende best doen om te veranderen.
Ieder probeert om z’n eigen manier bij te dragen aan het verbeteren van milieu en klimaat enzo.
Als beloning betaal je je de tering, alles wordt maar duurder gemaakt.
Zonnepanelen? Betalen! PanneKoek!
Afvalheffing? Duurder PofFertje!
Electrisch rijden? Duurder dan fossiel, uilskuiken!
Oh! Maar dan maken we benzine toch nóg duurder! Oen!
Nee, nee, nee…. de overheid motiveert mensen niet.
De overheid maakt mensen boos en misselijk.
Ben er wel klaar mee.
Trouwens, van dat plastic wisten we allang.
Prutsers.
Met z’n allen je stinkende best doen om te veranderen.
Ieder probeert om z’n eigen manier bij te dragen aan het verbeteren van milieu en klimaat enzo.
Nee hoor. Krijg maar de tering met het klimaat.
kijk naar de 3e wereld.
De gemeente waar ik woon doet aan nascheiding. Begrijp niet dat dit niet landelijk wordt ingevoerd.
Waarschijnlijk doet mijn gemeente dat ook want de aanslag van dit jaar was volgens mij zo'n 40% hoger dan vorig jaar. Met een zakje per week komt dat neer op 6 euro. En dat vind ik een hoop geld!
Schande!
* scheidingsadvocaat bellen doet *
"Tot de scheid' ons doodt"
Afscheiding?
We komen inderdaad om van het eenmalig gebruik plastic. Wat ik een beetje heb begrepen is dat er wel afbreekbare plastics in omloop zijn maar dat blijft gewoon plastic, dus op den duur komt dat vroeg of laat ook ons lichaam in. Ik denk zelf dat dit een veel dreigender gevaar is voor de mensheid dan het 'klimaat' geneuzel.
We kunnen kweekvlees maken , is het niet mogelijk om een soort kweekhuid te maken? E.e.a. moet natuurlijk wel betaalbaar blijven maar ik schrok mij 20 jaar geleden ook al rot van de prijzen van de wegwerp verpakkingen toen ik die inkocht voor het bedrijf waar ik toen voor werkte (horeca).
En gelijk hierbij een oproep voor de XR beweging om hun jonge leeftijdsgenootjes wat vaker gewoon thuis te laten eten en drinken want dat gezeul door de stad met al die eenmalige blikjes en hapjes is natuurlijk het paard achter de wagen spannen.
Bleiben Sie zu Hause und essen und trinken Sie dort!
"We kunnen kweekvlees maken"
En dat komt dan wegens hygiene regels weer in een te groot plastic bakje omdat er geen alternatief is.
Het antwoord op bijna alle milieu en klimaat gerelateerde vraagstukken weten we feitelijk al decennia. Minder mensen = minder consumptie = minder afval = minder vervuiling en zo verder.
Goh, ik ben heel precies in het scheiden van afval. Kwestie van gewenning.
Stond laatst voor een volle plastic container met landbouwzeil voor groentegewas. Die boeren weten wel hoe ze van hun afval afkomen, want plastic is plastic.
in huize Osdorpertje wordt afval gescheiden tussen nat en droog.
Alles wat nat en vochtig is gaat snel stinken en wordt daarom meteen weggegooid.
Koffieprut uit het espressoapparaat gaat in het bakje waar zoeven nog kip in zat en gaat dan met de verpakking van de diepvriesgroente en het doosje van de rijst in een plastic zakje of boodschappentas direct naar de vuilcontainer.
Kranten en verpakkingen van Amazon en Ali Express gaan op een stapel en gaan een keer per week naar de (dezelfde) vuilcontainer.
Glazen potjes van de groente zijn ook goed om de koffieprut op te vangen, metalen dekseltje terug erop tegen de vliegjes en huppakee ook naar de vuilcontainer.
Op koffieprut kun je trouwens uitstekend oesterzwammen kweken. En in de tuin houdt het de kat van de buren uit de buurt.
@Grumpy_Old_Ed | 30-08-23 | 15:52:
Klopt, katten houden helemaal niet van die koffieprut aan hun pootjes. Heeft een kat mij ooit wel eens verteld. Gewoon overal tussen alle plantjes goed veel koffieprut dumpen. Moet je wel een tuin hebben en niet op drie hoog achter wonen.
@Osdorpertje | 30-08-23 | 15:58: schijnt ook goed te zijn afgeroomd en toe wat drab weg te spoelen. Schuurt het vet van je afvoerpijp.
@Grumpy_Old_Ed | 30-08-23 | 15:52: ja, dat zal wel. Maar als ik het bewaar tot ik er genoeg voor zou hebben groeien er al andere paddestoelen in. Is dus alleen aantrekkelijk bij geoete hoeveelheden koffiedrab per dag.
@Osdorpertje | 30-08-23 | 15:58: Is er ook iets wat tegen zeikende honden werkt?
@Osdorpertje | 30-08-23 | 15:58: koffieprut is sowieso een goede meststof. Die plantjes gaan hard op cafeïne
Ik heb er scheid aan
Ik sta al een tijdje op het punt om wat Apple Airtags te verstoppen in mijn plastic- en papierafval. Ik geloofde er al geen reet van.
Zouden de medewerkers daar iphones gebruiken of android telefoons? Moet immers wel contact maken met een iphone om de locatie door te geven.
@Raskut | 30-08-23 | 16:10: Dat is denken in problemen, niet in oplossingen. Maar om antwoord op je vraag te geven: vast wel. En anders rijdt de vrachtwagen wel langs een iphone gebruiker oid. En ik hoef ook niet te weten in welk gebouw het terecht komt, als het eindigt bij vuilverbranding B.V. weet ik genoeg.
Misschien kan GS dit stukje onderzoeksjournalisatiek voor me sponsoren/doen.
Is scheiden eigenlijk ook woke? Afval-scheiden dan?
Als ik het goed begrijp is het probleem dat het plastic afval niet goed wordt gescheiden maar dat er allerlei andere troep wordt bijgeflikkerd. De oplossing is dus niét stoppen met scheiden, maar.... béter scheiden, stelletje lapzwansen!
Nee, het is waarschijnlijker dat de oorzaak ligt bij de grote verscheidenheid aan 'dingen' die er wél bij mogen waardoor het te ingewikkeld wordt en mensen van gekkigheid niet meer weten wat er wel en niet bij mag.
Daarom gewoon lekker achteraf scheiden; iedereen blij.
@NietHenkLooij | 30-08-23 | 15:39: En het moeten betalen voor de rest van je afval helpt dat natuurlijk ook verder in de hand, bewust of onbewust.
Het zijn altijd 15% die het voor de grote groep verpesten. Dat D66-praatje geloven ze in Ter Apel al lang niet meer
Wellicht heeft men te weinig ruimte in de ene bak en gaat het de ander maar in? Dat krijg je met steeds meer betalen voor elke zak of lading.
Aha, hier hebben we een stadsmens. Burgers in de provincie moeten al sinds jaren alles scheiden in verschillende bakken, om vervolgens te zien dat alles op één hoop wordt gedumpt. De lapzwansen kun je vinden in Den Haag.
@Deflatiemonster | 30-08-23 | 15:47: dit dus
Hier scheiden onze wegen
Ik flikker er ook altijd oude medicijnen en slagroomspuitbussen in.
Overal zit plastic in. Dus wat is het probleem?
Begraven hoeft ook niet meer.
nos.nl/artikel/2422543-microplastics-...
Goh dat wist iedereen toch al?
Net zoals die Italiaanse troep die in Amsterdam in de vuilverbrander gaat.
Milieu is onzin!
Milieu is voor winstmaximalisatie. Alles met de sticker milieu, klimaat en/of gezond is geldklopperij.
Milieu is geen onzin, maar leef gewoon netjes zoals je moet leven, dus wel gewoon vliegen, auto rijden, maar geen olie in de rioolput laten lopen, zoiets. De wetenschap doet de rest. De waterstof auto/vliegtuig komt vanzelf (elektriciteit is ook een vuile energie, laat staan de batterij), evenals de betaalbare waterpomp etc. Ga geen dingen verzinnen als scheiden van afval, blikjes met statiegeld en al die andere onzin.
@Waakvlam | 30-08-23 | 15:51:
Gewoon overboord kwakken, dat mag toch wel?
@Waakvlam | 30-08-23 | 15:51: Pfft....
Het "klimaat" is al millennia aan het opwarmen. Kijk naar de ijstijd.
Waarom zou iemand zich moeten houden aan een of ander klimaat onzin dingetje. In Duitsland sluit men kerncentrales om ze vervolgens hier weer te gaan bouwen. Dat is pas slecht voor het "miljeuuuu".
Guess good. Mensen of nee, wacht, beste Amsterdammers, als jullie beter afval scheiden dan kunnen wij mooi meer afval importeren voor onze gemeentelijke bomen vernietigingscentrale. Italianen blij, wij blij. Klassiek voorbeeld van een win-winsituatie. Het lekkere aromatische luchtje is gratis en de rook verjaagt wellicht het ongedierte.
Ik scheid al jaren niet meer. Hooguit nattig groenbak spul omdat anders mn afvalbak onnodig gaat leven.. maar verder flikker ik alles gewoon in de container. Tegenwoordig hebben wij 3 containers.. plastic, gft en rest. Ik heb dus heel veel vuilnisbak ruimte
Hier hebben we van die ondergrondse dingen waar een paar jaar terug via aankondiging op de deksels van de containers ineens alleen nog maar rest in mocht en ojah we moesten per zak gaan betalen. Daar kwamen ze heel snel van terug toen de hele buurt in opstand kwam, containers open brak (om niet per zak te hoeven betalen ) en massaal GFT zooi naast de container dumpte wegens gebrek aan ondergrondse GFT container...
Vergeet u het glas niet?
Wit, bruin en groen.
Wel even omspoelen!
Afval scheiden is een feelgood industrie, het echte nieuws hier is dat dit na 20 jaar onzin nog steeds niet veranderd is.
Zoals zoveel wat overheden doen: het resultaat boeit niet, zolang je mensen maar het idee geeft dat er iets gebeurt.
#stemlp
Zolang je de mense maar extra geld uit de zak kan kloppen bedoel je. Het milieu interesseert ze geen barst
Stuur het plastic naar derdewereldlanden, kunnen die het nascheiden.
Ohhhh, dat doen we al. Alleen waait het daar weer weg, het land en water in.
Nou papier en glas gaat al jaren heel erg goed, dat ging vroeger ook bij het restafval. Kwestie van tijd dat we leren plastic en metaal ook beter te scheiden zodat wel het meeste hergebruikt kan worden.
Gewenst gedrag belonen werkt. Door de burger te laten betalen voor het restafval nodig je uit om allerlei niet recyclebare rommel in de PMD-zakken te doen, want dat scheelt geld. Dus dan beloon je ongewenst gedrag. Beter gewoon de industrie te laten betalen voor plastic verpakking, en ze belonen door milieuvriendelijke verpakking door ze daarvoor minder te laten betalen.
Iedereen met een beetje boerenverstand wist dit allang, daarom scheid ik geen afval. Ik hoop van harte dat de gemeente bij zinnen komt en die vier vreselijke kutkliko's voor mijn deur weer weg komt halen.
Femke Bol is echt overal!
In Schiedam wordt vanaf 2024 na-scheiden ingevoerd. Dat verbranden is mooi. AVR verbrandt nu allerlei extra materiaal om toch vooral te voldoen aan warmtenet.
We worden al jaren belazerd.
Een goede vriend zat enkele jaren geleden tijdelijk gedetacheerd op kantoor bij de plaatselijke afvalverwerker, en zag met eigen ogen hoe alle verschillende afval stromen op 1 hoop werden geflikkerd. Sindsdien scheid ik niets meer. Huisvuil gewoon in de plasticbak. De kunst is om de “grijze” container zo leeg mogelijk te houden, want daar betaal je een prijs voor per lediging. Karton en groenafval scheid ik wel, maar de rest van dat microgedoe is zinloos.
Glas en metaal kun je ook goed scheiden.
Op Schiphol heb je van dit prullenbakken met 3 vakken, voor plastic, voor papier en voor restafval. Die worden geleegd door karretjes met 3 aparte bakken. En aan het eind van de rit wordt alles in een vuilcontainer gegooid.
Het vervloekte diftarsysteem zeker.
Zoals in Nijmegen.
Het diftarsysteem zorgt ervoor dat burgers hun afval dumpen in openbare afvalbakken en in omliggende gemeenten.
@Osdorpertje | 30-08-23 | 15:26: Omdat de mensen het niet goed scheiden. In feite hetzelfde verhaal als waar dit artikel over gaat.
@leo de pejo | 30-08-23 | 15:29:
Diftar?
Is dat niet iets met het verbreken van de vasten?
Of een zak vol gebruikte luiers (=veel gewicht) ergens naast de weg dumpen.
@Osdorpertje | 30-08-23 | 15:26: Dat is logisch, sommige buitenlanders zoals Duitser zouden schrikken als ze het niet braaf gescheiden kunnen inleveren, dus het systeem is ingericht op de lowest common denominator gebruiker, maar uiteindelijk gaat het totaalvolume vervolgens naar Amsterdam in het haven gebied waar de scheidingsinstallatie van AEB scheidt en meer milieuwinst op dan ‘bronscheiding’ door Amsterdammers thuis. De machine haalt niet alleen veel meer plastics uit het vuilnis, de samenstelling is ook constant.
@Tjeempie | 30-08-23 | 17:16: luiers en incontinentie materiaal wordt gescheiden afgevoerd via de milieustraat , vervolgens wordt van de fractie gas en restmaterial gemaakt. Met hoge temperatuur en stoom onder druk scheiden de machines in de luierrecyclingfabriek de urine en ontlasting van de luiers. Luiers bestaan voornamelijk uit plastic, cellulose en absorberend materiaal. Deze materialen worden apart teruggewonnen, gesteriliseerd en hergebruikt. Cellulose komt in stoffen tassen terecht, plastic in luieremmers of flessendoppen en het absorberende materiaal in vochtabsorberende producten zoals kattengrit. www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/di...
Gelukkig hebben wij nog enkel een grijze en een groene kliko! geen stress dus.
Om de week wordt de ene en dan de andere geleegd.
Was het niet zo dat van de 7 meest gebruikte plastics er oom maar 2 fatsoenlijk te recyclen zijn? En maar een schuldgevoel aanpraten...
Klopt, en zelfs die worden steeds minder van kwaliteit na recyclen.
In de toekomst gaan we plastic inzamelen en gebruiken als alternatief voor ruwe olie. Heb je niet-fossiele brandstof. Moeten we wel pvc goed gescheiden houden.
In Twente moet je betalen per lediging van je grijze, groene of oranje container.
Maar als je zelf je plastic afval in een container gooit, dan is het gratis.
Ik vraag dit voor een vriend, maar zijn er meer mensen die al hun afval zien als plastic afval en dat dan zelf wegbrengen?
Hier ook, dus bij twijfel is het plastic. En dan zijn wij nog redelijk concentieus.. Overigens gaat de PMD hier in zakken aan de weg ipv klikos, dus rond de dinsdag ziet de wijk eruit als n 3ewereld vuilstort. Bonuspunten als minder concentieuze mensen iets teveel twijfelgevallen in de zak hadden; Dan laat men die gewoon liggen.
We betalen in mijn gemeente per lediging van de grijze kliko, ook als je naar de milieustraat gaat moet je betalen, en de grijze kliko wordt 1
maximaal 1 keer per 4 weken geleegd. Tja, wat verwacht je dan?
Procent wat? Massa, volume, recycle-waarde, etc?
China heeft in het eerste kwartaal van dit jaar al meer nieuwe kolencentrales aangekondigd dan heel 2021. www.greenpeace.org/eastasia/press/793... Misschien moet Frans Timmermans even langs Xi, want zijn Green Deal faalt een beetje aangezien we met China een planeet delen. Waarom importeren we nog al die Aziatische producten als die niet volgens Europese milieuregels gemaakt zijn?!? Nu sluiten we hier fabrieken, om te accepteren dat de productie daar vuiler is, om daarna de vervuiling van extra transport ook te accepteren.
"Waarom importeren we nog al die Aziatische producten als die niet volgens Europese milieuregels gemaakt zijn?!?"
Nou omdat we in het verleden onze stinkende best gedaan hebben de lokale maakindustrie de nek om te draaien en afhankelijk te worden van de meest idiote regimes. Afhankelijkheid is net als een verslaving, eenmaal hooked kom je er maar bar moeilijk vanaf.
@normanius | 30-08-23 | 15:17: Dat gaat weer komen er wordt nu al gelobbyed door bedrijven om die milieu certificaten te eisen. 80% van alle papier komt nu uit China waar onder heel ander omstandigheden geproduceerd wordt..
Terecht. Scheiden is voor deugers, de echte klootzak gooit alles in 1 kliko (van de 5 achter het huis)
De hel dat zijn de anderen. En zo is het. Lui, asociaal, ongeïnteresseerd, dom. En zo wordt ook dit initiatief weer om zeep geholpen. Van mij mag het. Wat mij betreft sterft deze hele planeet de dievenmoord in onze eigen troep. We verdienen niet beter, stompzinnig als we zijn. Ik moet maximaal nog zo’n 30 jaar denk/hoop ik dus de tyfus voor iedereen en hun nageslacht.
Nee, nee, nee. Vooraf aan het invoeren van een dergelijke maatregel eerst kijken of het wel uitvoerbaar is. Dat is het probleem.
Na mij de zondvloed.
*hap*
Achteraf scheiden is efficienter, of zijn die GroenLinks/D66-bomenknuffelaars in Utrecht zo dom? www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/516...
@Bigi Bana Boy | 30-08-23 | 15:10 |
Uw nick na overlijden bij het GFT graag!
Zelfde verhaal met GFT-afval: doordat er wel eens batterijen tussen zitten of ander giftig materiaal en dus niet geschikt meer is als bv. compost. gaat de hele lading de verbrandingsoven in.
Zelfde verhaal met de kledinginzameling: "grapjassen" gooien er wel eens gewone zakken afval tussen. Onbruikbaar dus verbrandingsoven in. Daarbij komt nog dat lekkende kledinginzamelbakken ervoor zorgen dat recyclebare kleding vochting wordt. Dus schimmelvorming en stank. Onbruikbaar dus verbrandingsoven in.
Zelfde verhaal met gescheiden afvalinzameling op bv. station Amsterdam. Kranten en tijdschriften gescheiden van restafval. Achter de schermen gaat alles in dezelfde container. Dus verbrandingsoven in.
Zelfde verhaal met composteerbare bekers, bakjes etc. Duurt ongeveer 6 weken voordat het afgebroken is maar zolang kan het niet blijven liggen bij de afvalverwerker. Want ruimtegebrek. Dus verbrandingsoven in.
En ga zo maar door.
Schiet me trouwens te binnen dat oud papier scheiden ook nog niet zo simpel is als het lijkt. Bijvoorbeeld een papieren zak met een stukje doorzichtig cellofaan mag ook niet bij het oud papier. Pizzadozen en gebaksdozen met restant slagroom ook niet. Want die zijn te vettig om te verwerken in de papierindustrie. Zo'n zending zal dan ook wel in de verbrandingsoven verdwijnen.
@leo de pejo | 30-08-23 | 15:21: kun je nagaan wat voor gedoe het oplevert met een Koran...
Ik dacht dat alles in die groene GFT bak moest!!
Prices om die reden is Utrecht zo’n jaar terug helemaal gestopt met voorscheiden, zoals dat heet. Ze gaan het nu bij de verwerker verbeteren (nascheiding), dat heeft meer effect.
Na scheiden heeft in dit geval weinig effect op wat er de oven in gaat omdat je nu nog vervuilder plastic binnen krijgt omdat het tussen het gewone afval zit.
Daarbij komt dat nascheiding voordeliger is dan bronscheiding. En efficiënter.
Met als bijkomend voordeel minder minicontainers in je tuin.
Dit is al meer dan 10 jaar bekend. Limburg was volgens mij de eerste regio die overstapte op nascheiding.
Het ligt er ook maar niet aan met welke afvalverwerker je regio een contract heeft.
Nedvang bv. heeft heel lang gewacht met het doen van investeringen in hoogwaardige machines om goed te kunnen nascheiden.
Zit je dan met 4 kleurige en stinkende kliko's in je postzegeltuintje.
@leo de pejo | 30-08-23 | 15:16: Ik weet niet waar je in Limburg nascheidt maar in het zuiden niet, daar wordt PMD succesvol gescheiden en hergebruikt.
Ik denk dat het probleem meer zit in het feit dat er een handeltje is ontstaan in zogenaamd onbruikbaar PMD dat als brandstof wordt verkocht.
Follow the money.
Laten ze maar uitkijken dat ze zich niet verscheiden, daar in Utrecht!
Gooi gewoon alles in de open haard.
Dit wist iedereen die iets met de afvalverwerking in Nederland te maken heeft maar het volk is zo gemakkelijk te misleiden, de schaapjes staan over 4 weken ook weer in de GGD-tent-rij.
Klimaatplakkers hoor je ook niet over die 1900 ton.... Italo-afval die in pretpark Amsterdam IEDERE week verbrand worden voor ... judascentjes... Moest de Efteling eens doen in de hoek van het park.
Zie mijn linkje beneden. Nederland is koploper import afval.
1,1 miljoen ton afval. Hop vanuit buitenland zo bij ons de oven in.
Daar wordt dan ook vorstelijk aan verdiend. Italië betaalt het hele traject en er blijft onderaan de streep per ton een paar euro over. Er zijn natuurlijk ook energiecontracten en stadsverwarming die moeten blijven draaien. Dat pestbeetje Italiaans afval maakt niemand zich druk om. Overigens zijn het de plastics die in belangrijke mate hergebruik van de resterende bodemas tegenhouden. Wel als gevolg van een krankzinnig krappe norm overigens.
Niet alles in de bruine bak. Plastic afval wordt gratis opgehaald. Voor restafval moet je betalen.
Nee hoor. Ook voor het plastic afval betaal je (ik tenminste) gewoon per zak.
zwarte_weduwe | 30-08-23 | 15:05
Dit is echt zo'n typische reactie:
Ik betaal niet voor het ophalen voor plastic dus dat is bij iedereen zo....
Iedereen heeft ook een bruine bak.....
Denk eens na.
In Twente ja, dat snap ik wel.
Hoe zit 't met de rest van Nederland? Er wordt namelijk goed geld verdiend met hergebruikt PMD dus er zal toch wel íets gerecycled worden?
Ik heb wel eens gehoord dat hetzelfde gebeurt met de twee type flessen in de glasbak.
Voor de zekerheid ga ik er maar al jaren lang van uit.
Nee dat is niet zo. Die glasophaalwagens hebben gescheiden compartimenten voor drie kleuren glas.
ja maar het past ook gewoon niet.
wij hebben geen normale grijs bak meer dus nu moet je alles in of de papierbak of de plastic of de gft bak doen.. ja dan gaat op een gegeven moment alles door elkaar als er een vol is natuurlijk dat kan een kind bekenden.
Dat gescheiden inzamelen is een farce omdat mensen niet weten wat er wel / niet in die groene plastic zakken en moet, en omdat de groene zakken worden misbruikt om de belachelijke prijzen voor grijze zakken (in veel gemeenten wordt per zak afgerekend) te ontlopen.
Zo is onwil, onkunde en bespaardrift een drieluik van evidente oorzaken waarom gescheiden inzamelen een hele dure wassen neus is.
Het is ook in Twente al jaren bekend dat gescheiden ophalen van afval zeer inefficiënt is. Maar ze hebben er nou eenmaal in geïnvesteerd, dus zal het nog wel een tijdje doorgaan.
De burger betaalt toch wel...
Hopelijk wordt het afval uit Italie wel goed gescheiden aangeleverd.
En al het andere afval. Lees dit maar eens. 15% van het verbrande afval komt uit het buitenland. nos.nl/l/2475703
REAGEER OOK