achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Ministerie IenW: "Patat voortaan in soepkom"

Officieel Persbericht

Het was even gissen met wat voor OPLOSSINGEN onze overheid zou komen voor de FRIETCRISIS van 2023. Eerder deze week werd nog gecommuniceerd dat mensen maar een kookpan uit de keukenkast moesten trekken voor het afhalen van patat friet. Maar daar was de branche-organisatie ProFri (Professionele Frituurders) op tegen wegens onhygienies. Zojuist ontving uw redactie een OFFICIEEL PERSBERICHT van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Harbers/Heijnen). De afhaalpatat moet niet in een pan, ook niet in een puntzak, zo'n keileuk mini-frituurmandje of in een mondkapje waar de overheid er nog een miljoenmiljard van heeft liggen. Neen, de afhaalpatat moet in een soepkom. Dat u het even weet. Overheidsmededeling na de break

knippen & plakken

**Staat jouw herbruikbare beker al klaar? **

Vanaf morgen betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten

Den Haag, 30 juni 2023 – Koffie halen op het station? En wil je niet extra betalen? Neem dan vanaf morgen je eigen beker mee. Of kies voor de herbruikbare optie van de koffietent. Want vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) zijn gemaakt van plastic wanneer je eten en drinken afhaalt of laat bezorgen. Kiezen voor herbruikbaar is vanaf nu dus beter voor het milieu én je portemonnee.

En dat zijn al heel veel mensen van plan. Driekwart van de Nederlanders geeft de voorkeur aan de herbruikbare optie, blijkt uit onderzoek[1]. 4 op de 10 gaan voor de herbruikbare optie van ondernemers. Bijna een derde geeft de voorkeur aan het meenemen van een eigen beker of bakje als zij eten of drinken afhalen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ondernemers mogen namelijk geen gratis wegwerpbakjes en -bekers aanbieden en moeten hier geld voor vragen.

Hoeveel bespaar je met herbruikbaar?

Richtlijn van de overheid hierbij is € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd en € 0,05 voor een voorverpakte portieverpakking. Dus, reken maar uit: haal je 2x per week een koffie to go? Dan bespaar je al snel € 26,- per jaar. Voeg daar nog een smoothie en een keertje afhalen per week aan toe en je bespaart al zo’n € 68,-.

De regels vanaf 1 juli

- Je betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je een koffie op het station haalt of een maaltijdsalade bij de supermarkt. - De kosten voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan apart op de kassabon vermeld. Zo zie je meteen hoeveel extra je betaalt. - Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Er zijn twee manieren:
- Zij bieden herbruikbare bekers en bakjes aan. Ze kunnen hier een borg voor vragen.
- Zij vullen jouw eigen beker of bakje. - Voor bijvoorbeeld voorverpakte salades in de supermarkt is het niet mogelijk een eigen bakje mee te nemen. Hier betaal je dus extra voor. Als het vers bereid en ingepakt wordt, kan je wel kiezen voor herbruikbaar. De maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics, die de impact van producten met plastic in het milieu wil verminderen.

Verkleinen afvalberg

Wil je meer weten over deze maatregelen en andere maatregelen die de overheid neemt om de afvalberg te verkleinen? Kijk op rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/regels-voor-wegwerpplastic. Voor ondernemers is informatie over de nieuwe regelgeving te vinden op www.minderwegwerpplastic.nl.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.