Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — Amerikaanse staatsschuld onhoudbaar?

Paar maanden terug was er een boel (ceremonieel) gesteggel over het schuldenplafond in de VS. Deze moest, wederom, worden verhoogd en Democraten en Republikeinen hadden zo hun eigen ideeën onder welke voorwaarden dit moest gebeuren. Net als de vorige keren kwam de verlossing in de verlenging. Maar ditmaal kwam er geen verhoging van de schuldenlimiet, maar een tijdelijke buiten werking stelling van de limiet tot januari 2025 (tot na de verkiezingen dus ;-) ). Het schuldenniveau op die datum wordt dan het nieuwe schuldenplafond. Politiek gekonkel van de hoogste orde dus. En dat begint zich nu wellicht te wreken...
(bron afbeelding)

Social

Zo was de verwachting begin mei nog, dat de Amerikaanse overheid in het derde kwartaal $733 miljard (!) zou lenen. Inmiddels is dit bijgesteld naar meer dan $1 biljoen… Om dit in context te plaatsten, Amerika deed er 209 jaar over om de staatsschuld op $1,8 biljoen te krijgen, terwijl de verwachting nu is dat dit bedrag in de komende 4 maanden al zal worden behaald (in juni moest de overheid veel meer lenen dan verwacht namelijk); dus sinds het akkoord over het schuldenplafond begin juni, komt er in een maand of 5 een totaal van $1,8 biljoen aan schulden bij!

Social

Sinds 2020, zijn de Amerikaanse staatsschulden met ongeveer $9 biljoen gestegen, een stijging van ongeveer 40%. En dan moet de lezer beseffen dat de VS voor de schuldencrisis van 2008 iets van $9 biljoen aan schuld had… Dit laat mooi zien hoe de politiek een schuldencrisis oplost: door meer schulden uit te geven! Waar zouden we zijn zonder onze alwetende leiders, nietwaar? Hier leuke link naar de Amerikaanse staatsschulden sinds 1929.

Social

Overigens heeft de VS, door haar Enron-achtige boekhouding, nog allerlei schulden die niet op de balans staan. Deze unfunded liabilities betreffen beloftes die de overheid heeft gedaan inzake pensioenen, gezondheidszorg en dergelijke, maar waar het geen geld voor opzij heeft gezet. Deze worden nooit meegerekend in de schuldstatistieken. Maar goed ook, want het bedrag staat op een kleine $100 BILJOEN…`

Deze enorm snelle toename van de staatsschulden blijft niet zonder consequenties. Zo zijn de rentelasten van de Amerikaanse overheid gestegen naar bijna $1 biljoen einde tweede kwartaal. En gezien het feit dat de schulden verder toenemen en dat oude staatsschulden met zeer lage rente moeten worden vervangen door staatsschulden met een veel hogere rente, zal dit probleem nog groter worden. Zeker gezien de belastinginkomsten wat lijken tegen te vallen (mede door hoge vergelijkingsbasis overigens) terwijl dit alles plaatsvindt vóór de recessie goed en wel begonnen is.

Het Congressional Budget Office (CBO), zeg maar het CPB van de VS, heeft becijferd dat de interestlasten nu al 14% van de belastinginkomsten op zal slokken. Naar verwachting zal dit percentage tot 20% stijgen in 2032. En dan gaat het CBO er van uit, dat er geen gekke dingen gaan gebeuren op de financiële markten…

De kredietbeoordelaar Fitch, heeft dan ook de VS afgewaardeerd van AAA naar AA+. Daarmee wil de beoordelaar aangeven dat het zich zorgen maakt over de huidige en de te verwachte positie van de VS aangaande de staatsschuld en de overheidstekorten; ze vinden dat Amerika een beetje de regie lijkt te verliezen. Rijkelijk laat, want de S&P heeft dat jaren terug al gedaan. En als men op deze uiterst commercieel en politiek gedreven instanties moet afgaan, dan is dat een gegarandeerd recept voor ellende…

Nu zijn de rentelasten tussen 1983 en 1998 ook 14% of hoger geweest, dus het is niet zo dat de VS aan de vooravond staat van een faillissement (sorry, crypto crowd). Echter, de snelheid waarmee de schulden en rentelasten stijgen is wel degelijk ongekend in vredestijd. In combinatie met vele uitdagingen (aanstaande recessie, Groene transitie, heropbouwen oliereserves, oorlog Oekraïne, geopolitieke spanningen met China en de daarbijhorende wapenwedloop, vergrijzing, toename in arbeidsongeschiktheid (begint een dingetje te worden..), steeds hogere uitgaven aan pensioenen en ziektekosten van ambtenaren, afbrokkelende infrastructuur, de fentanyl horror, toenemende socio-economische spanningen, verdere politieke polarisatie, enz., enz.), ziet de toekomst er wat donker uit. Verder lijkt het er op dat deze ramingen eerder zullen verslechteren dan verbeteren gezien de inter-correlaties van voornoemde problemen. Wellicht dat AI het tij kan keren of ten minste wat kan verzachten (zie hier)…

Verder moet men wel beseffen dat Amerika de wereldreservemunt voert en dat het land daarmee met veel meer kan wegkomen dan andere landen. Één van de mogelijkheden die de VS achter de hand heeft, is de aandelenmarkten wereldwijd een duw geven zodat beleggers in paniek de veilige en meest liquide markt op zoeken: die van de Amerikaanse staatsobligaties. Hierdoor kan de VS zich verzekeren van genoeg vraag naar haar (nog uit te geven) staatsschulden (tegen lagere rentes dan nu). Maar dat zijn noodgrepen en zeker geen teken van sterkte.

Op een langere tijdlijn bekeken, is Amerika een wereldmacht in verval. Maar zoals eerder op dit blog beschreven, zal de dollar juist eerst aansterken en zal de VS alles opzuigen (Milk Shake Theory) voordat het ineen zal storten. Dit komt mede door het feit dat er geen enkel goed alternatief voor de dollar is (misschien dat CBDC’s daar verandering in gaan brengen?). Naar alle waarschijnlijkheid, zal de dollar pas vallen na een zeer grote (systeem-)crisis. De VS en de dollar hebben dus nog wel even, maar mooier wordt het er niet op.   

Reaguursels

Inloggen

Zijn we in Nederland met bijna €26,000 per hoofd toch een stuk beter af {/whataboutism]

Sneerpoets | 07-08-23 | 06:52

Als ze gewoon eens hun belastingstelsel zouden aanpassen en de rijken zouden taxen dan kunnen ze die schuld zo aflossen. Daarnaast zouden ze ook eens wat moeten doen aan het probleem met de studieschulden. Nu doen die oud-studenten er bij hun hele leven over om het af te lossen. Als je dat zou kwijtschelden zullen dat geld gaan uitgeven, dus een extra stimulans voor de economie. Echter zullen de banken daarvoor gaan liggen omdat die minder gaan verdienen.

Thecakesisaspy | 07-08-23 | 00:54 | 1

Gewoon minder Overheid. Dan bespaar je geld.

Haberdoebas | 07-08-23 | 05:03

Een oplossig om de staatschuld per persoon omlaag te brengen is meer immigratie. Toch ?

HaaiBaai | 07-08-23 | 00:39 | 1

Scheelt op korte termijn wel in de schuld per hoofd van de bevolking.

Sneerpoets | 07-08-23 | 06:53

"Dit komt mede door het feit dat er geen enkel goed alternatief voor de dollar is (misschien dat CBDC’s daar verandering in gaan brengen?). Naar alle waarschijnlijkheid, zal de dollar pas vallen na een zeer grote (systeem-)crisis. De VS en de dollar hebben dus nog wel even, maar mooier wordt het er niet op. "

Wel een paar onsamenhangende stellingen bij elkaar.
1: CBDC, vanuit de Amerikaanse overheid uitgegeven, is een andere vorm van de USD maar geen alternatief voor het probleem.
2: De dollar zal niet "vallen" maar langzaam vervangen worden wanneer er een alternatief is: een munt die vrij verhandeld kan worden, niet gebruikt wordt om eigenaren te sanctioneren door het land dat de munt uitgaf en door veel andere landen geaccepteerd wordt om internationale transacties in af te rekenen.
Zo zijn de gulden en het Britse pond, die elk ook een tijd de reserve munt rol hadden, vervangen door de dollar.
Misschien dat op de lange termijn een crypto munt of een nieuwe munt gebaseerd op een mandje commodity's deze rol op zich zou kunnen nemen. Maar eenvoudig zal dit niet zijn; welke onafhankelijk grootmacht gaat dit beheren? China zal door andere, met name Westerse, landen dit vertrouwen niet krijgen. Wel zullen een aantal olie produceren landen en grondstof exporterende Afrikaanse landen in Yuan gaan handelen met China en voor deze handel geen dollars meer gebruiken. De 'vraag' naar dollars en dollar reserves neemt daardoor af.

Revolución | 07-08-23 | 00:37

Eerst " ongekend in vredestijd" neerzetten en het dan over de uitdaging Oekraïne hebben.
Feitelijk was Corona natuurlijk een zeer ongewone periode en is een confrontaie met Rusland door een flink gesteunde bondgenoot ook vrij ongewoon
De inflatie afgelopen tijd was voor een vredestijd ook ongekend.
Maar goed, het is wel handig dat er wat gebeurd. De infrastructuur, het onderwijs, de sociale zekerheid enzo is een afgetakekt fragiel gebeuren
Men zal aan de belastingbasis moeten werken

Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:03

Stel de US of A zegt: sorry jelui, we zetten even alle schulden op 0. Even een resetje. En dan? Kom maar halen. Dat leger is natuurlijk de meest briljante failsafe die ze gecreerd hebben. Goed het zal wat rimpelingen veroorzaken maar hé, zonder wrijving geen glans.

Sliptong | 06-08-23 | 22:56 | 4

Dag handel is het dan. Ze worden dan afgesloten van internationale markten en de dollar is niet meer de wereldwijde reserve.

Harris Pilton | 06-08-23 | 23:33

@Harris Pilton | 06-08-23 | 23:33: Lijkt me een mooi begin van een nieuwe wereld.

Sliptong | 06-08-23 | 23:37
▼ 1 antwoord verborgen

Die eerste grafiek laat mooi zien dat de ellende pas begon toen olv Nixon de VS uit Bretton Woods stapte (los koppelen van de dollar van het goud). Het bekende "The dollar is our currency, but it’s your problem!". Volgens de economen zou dat geen gevolgen gehad moeten hebben. Dit gaat gevolgen hebben als een steeds grotere schuld met meer rente afbetaald gaat worden door nog meer schuld. Soort financiële fentanyl.

Louter Leuter | 06-08-23 | 22:01

De USA heeft een BNP van 26,8 triljoen. De staatsschuld is dus 121% van het BNP, dat is hoger dan Nederland, maar vergelijkbaar met bv. Frankrijk of Spanje. Laten we dus niet doen alsof de VS hier een extreme situatie heeft.

bamitoren | 06-08-23 | 21:57 | 1

u vergeet de zorg en pensioenverplichtingen.

strawdog | 07-08-23 | 00:04

Zolang de grote graaiers bij de hedgefunds met wat heen en weer bellen honderden miljoenen uit de economie blijven scheppen, miljoenen die de gewone arbeider aan concrete waarde moet maken, gaat dit niet stoppen.

AdvocatusDiaboli | 06-08-23 | 21:18

Dat grafiekje dat exponentieel stijgt. Ziet er niet goed uit. Then again, die Amerikanen hebben de hele wereld nog steeds bij de ballen met hun dollar. Feitelijk betaalt de wereld al decennia de Amerikaanse schuld. Wat hebben ze dat ooit handig geregeld. Petro-dollar. Dat omdat ze hun wil konden opleggen na WO2..

Beste_Landgenoten | 06-08-23 | 21:06

Nou ja, je moet het maar zo zien:

Als ik mijn schulden niet afbetaal en ze alleen nog maar verder op laat lopen dan kom je vanzelf op een punt dat geen enkele geldschieter het nog verder wil financieren zodat de bubbel knapt.

Okay, ik ben Amerika niet dus dat punt zal bij mij sneller bereikt zijn...

BadPatNL | 06-08-23 | 21:05 | 4

@Beste_Landgenoten | 06-08-23 | 21:07: Dat was net in de begin jaren van Trump de z.g. "financiële nucleaire optie" : China zou de staatsobligaties massaal gaan dumpen waardoor de betrouwbaarheid van de Amerikaanse schuldenpapieren zou verdampen, hierdoor zou dan weer de kredietwaardigheid van de VS imploderen, waardoor het voor Amerika onbetaalbaar zou worden om nog te lenen. (En dit gebruikten ze als dreigement, serieuze optie, om bepaalde importheffingen die Trump op wilde leggen tegen te houden.)

De VS had in die tijd voor zo'n 6000 miljard USD aan schulden uit staan aan China, ondertussen heeft China dit terug gebracht naar zo'n 3500 miljard USD.

www.businessinsider.nl/dit-kan-er-geb...

Niemand zou er gelukkiger van zijn geworden, al had China toen wel met de minste kleerscheuren uit de strijd gekomen volgens dit artikel.

www.businessinsider.nl/dit-kan-er-geb...

BadPatNL | 06-08-23 | 22:52

@BadPatNL | 06-08-23 | 22:52:
Aardige link. Dank. Ik las er eerder al iets over, van iemand die beweerde dat China er zichzelf ook mee om zeep zou helpen. Een soort financiële MAD.

Beste_Landgenoten | 06-08-23 | 23:08
▼ 1 antwoord verborgen

Read my lips no more taxes

van Dam | 06-08-23 | 21:03

Wat iedereen alweer vergeten is, is dat Trump met zijn belasting verlagingen de grootste veroorzaker is van de stijging in schuld. Hij had als verklaring dat economie erdoor gestimuleerd zou worden en op die manier geld terug zou vloeien. Maar hij vergat even dat belasting in VS al laag is en economie er helemaal niet slecht voorstond. Op gegeven moment moet je toch inkomsten uit belastingen krijgen, het komt je niet aanwaaien.

mok69 | 06-08-23 | 20:52 | 1

Trump was dramatisch. Maar Biden heeft ook een enorm pakket investeringen gedaan zonder extra fundig. Vooral door de moeizane akkoorden met de zeer weinig constructieve republikeinen, maar toch.

Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:11

Ik denk dat men de Wet van Moore ook zou kunnen toepassen op de schuldpositie wereldwijd.

steekmug | 06-08-23 | 20:47

Dollar en schuld is maar een klein probleem vergeleken met het van binnen wegrottende Amerikaanse systeem. Via TikTok worden de mensen bestookt met anti overheid/gezag filmpjes, vermomd als hihi die domme agent videos. Mensen massaal aan de fentanyl, armoede werkloosheid etc etc. En wat in Amerika gebeurd komt altijd, soms met enkele jaren vertraging, ook deze kant op.

Blaffendehond | 06-08-23 | 20:43 | 1

Precies dat. Die rot in alle geledingen van de US samenleving is de ultieme bedreiging en niet de financiële perikelen die altijd weer door een schijnoplossing worden vooruitgeschoven.

Here's Freddy | 06-08-23 | 21:08

Een land dat zijn eigen geld uitgeeft kan nooit door schulden die in de eigen valuta gedenomineerd zijn failliet gaan.

Mijn GS nick magnie | 06-08-23 | 20:41

Maar welke crediteuren worden schathemeltjerijk van de openstaande staatsschuld?

steekmug | 06-08-23 | 20:37 | 1

China was een van de grootste bezitters enige tijd gelee

Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:12
-weggejorist-
Hevvlan Demuru | 06-08-23 | 20:35

Geen zorgen. Trump heeft de belofte gemaakt de Amerikaanse staatsschuld in z'n geheel af te lossen.

RandyBiel | 06-08-23 | 20:26 | 1

Dit beloofde hij bij zijn eerste termijn en watskeburt?

Neuth | 06-08-23 | 20:33

De baas spelen over de gehele wereld, terwijl ze hun eigen zaakjes geeneens op orde hebben.

Er is me ten ore gekomen dat BRICS landen niet langer de US$ gebruiken voor handel, eens kijken hoe de yanks dit op gaan lossen.

HankHill | 06-08-23 | 20:22

Joop den Uyl meende dat de staatschuld een schuld aan jezelf is, en die kun je niet hebben....

Maggiesfarm | 06-08-23 | 20:21 | 1

Den Uyl wilde vooral het gasgeld inzetten. Er was toen de duisenburgnorm, de schuld mocht maar met 1 % per jaar stijgen
Na zijn val zijn wel snel de lastenverzwaringen teruggedraaid maar niet de extra uitgaven, waardoor de overheidsuitgaven onder Van Agt pas echt draconisch opliepen

Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:14

Hoe is dit met EU en EU landen, @sassen?

sjef-van-iekel | 06-08-23 | 20:18

Een dollar is lekker, een dollar is fijn. Maar je moet er niet op shorten, want dan wordt 'ie klein. (Vrij naar A. van Duin)

UnderTheDevil | 06-08-23 | 20:12

Ze hebben altijd nog de trillion dollar coin om in te zetten.

Sinclair | 06-08-23 | 20:09

Zolang de dollar de wereld reservemunt is, kan Washington in principe ongelimiteerd geld bijdrukken of lenen. En die schuldengroei kan je voor een belangrijk deel wegstrepen tegen de inflatie.

Overigens is het vooral de EU die al 15 jaar(!) stagneert: "In 2008 the EU’s economy was somewhat larger than America’s: $16.2tn versus $14.7tn. By 2022, the US economy had grown to $25tn, whereas the EU and the UK together had only reached $19.8tn. America’s economy is now nearly one-third bigger."
www.ft.com/content/80ace07f-3acb-40cb...

Festen | 06-08-23 | 20:04 | 2

Hmm maar wat is dan gezond? Van 16.2 naar 25 in 10 jaar lijkt me ook deels opgeklopte lucht

Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:17

hahaha, u vergeet dat UK er af is gevallen. hahahaha, daar gaat het ook zo fantastisch mee

AntiZanicz | 06-08-23 | 23:23

En zodra je helemaal bij bent en alles snapt; hebben ze al acht jaar iets nieuws in de maak dat je niet wist maar wel had moeten voorzien.

GeheidEenGeit | 06-08-23 | 20:03

Dollar en Euro zullen voorlopig wel reservemunten blijven. Gezien de grootte van de economie van China verwacht ik dat de Chinese valuta wel aan zal sluiten bij dit duo.

Alle pogingen om de hegemonie van die 3 valuta te ondermijnen is gedoemd te mislukken.

Krokodil Gena | 06-08-23 | 20:02 | 2

China heeft nog 10 jaar. Dan begint het verval en zal het snel gaan, met de vergrijzing, mislukte 1 kind beleid en geen immigratie. Echt een beroepsbevolking implosie en een record aantal ouderen. Daarnaast een ook al redelijk staatsschuld van 80%. De bevolking heeft hun geld zitten in vastgoed wat slecht gemaakt is en daarnaast niemand ooit zal gaan wonen. China is er ernstig aan toe.

BasBr | 06-08-23 | 20:26

de chinese valuta waar u de naam niet van weet.

AntiZanicz | 06-08-23 | 23:22

www.mckinsey.com/capabilities/strateg...

Tijdens Corona, toen iedereen thuis uit zijn neus zat te vreten, is the net wealth op wereldniveau met 100 biljoen dollars toegenomen. Je zou bijna denken dat we in een bubbel zitten.

Joris Beltsin | 06-08-23 | 20:02

En zo, lieve kijkbuiskinderen, krijg je nu hyperinflatie.

Zeurders | 06-08-23 | 19:59

Waarom gebruiken landen de dollar als reservemunt? simpel: landen willen in geval van nood hun eigen economie aan de praat houden en daar is olie voor nodig, en die word in dollars afgerekend. Amerika heeft er hard aan gewerkt dat die olie in dollars afgerekend word. Maar wat als economie steeds minder afhankelijk worden van olie? (rusland kwam er ook achter dat een reserve munt niet meer is dan een nummer op een buitenlandse rekening...)

W_F | 06-08-23 | 19:58 | 3

Niet alleen olie maar zo ongeveer alle grondstoffen.

Joris Beltsin | 06-08-23 | 20:03

En dat hebben die Amerikanen handig geregeld.

Beste_Landgenoten | 06-08-23 | 21:08

je kan ook gewoon in Euro betalen, velen hebben dat liever

AntiZanicz | 06-08-23 | 23:20

Dagobert Duck for president!

Pantoffelo | 06-08-23 | 19:58

Moeten ze de belasting voor hun millionaires maar genoeg verhogen en eindelijk is fatsoenlijk gaan aflossen ey...

Neuth | 06-08-23 | 19:58

Wat gaat er eerst kopje onder .
De US$ of de Euro ?
Ik denk de laatste .

likmegaties | 06-08-23 | 19:50 | 2

Laten we voorop stellen dat elke munt uiteindelijk kopje onder gaat.
De Euro kan kopje onder gaan als Italië of enige van de Zuid-Europese landen in de problemen komt de oplopende rente, dus dat zou zomaar kunnen gebeuren.
Neem aan, dat de plannen van Duitsland en Nederland om overnight onze banktegoeden om te zetten naar een Neuro nog klaar liggen.

BasBr | 06-08-23 | 20:32
-weggejorist-
AntiZanicz | 06-08-23 | 23:18

Amerikanen zeggen:

"The dollar is our currency, but your problem".

Krokodil Gena | 06-08-23 | 19:48 | 2

Live now, pay never.

Pantoffelo | 06-08-23 | 19:56

Op vakantie hebben ze altijd een grote muil, dat ze country number one zijn. Ik moet dan m'n lach inhouden.

HankHill | 06-08-23 | 20:25

Het kritische cijfer is de Netto Internationale Investeringspositie.
Nederland scoort in die rangschikking erg hoog, maar ook België blijft op een positief saldo, al komt dat laatste vooral omdat de meeste overheidsschulden zijn aangegaan bij de eigen bevolking.
De Verenigde Staten scoren op de NIIP redelijk slecht. Als buitenlanders geen geld meer willen uitlenen aan de VS krijgt de Fed de rente niet naar beneden, en dat gaat pijn doen.
Toch verwacht ik de eerste grote klap niet in de VS, maar in China. De situatie is daar behoorlijk dramatisch.

Nonkel Frituur | 06-08-23 | 19:44 | 1

Laat het woord ‘behoorlijk’ maar weg.

Groei wordt gefinancierd door schuld, maar de schuld loopt harder op dan de groei..

Wijze uit het Oosten | 06-08-23 | 19:48

Ik hoor al veertig jaar dat de schuld in de VS onhoudbaar is. Al vanaf het moment dat het geldsmijten onder Ronald Reagan begon.

Prinsemarij | 06-08-23 | 19:40 | 3

Op de lange duur is die schuld ook onhoudbaar. Maar wat is de definitie van lange duur?

Après toi | 06-08-23 | 19:56

@Après toi | 06-08-23 | 19:56: Dat! Wat is de definitie van lange duur.

ChalinaRosa | 06-08-23 | 20:09

@ChalinaRosa | 06-08-23 | 20:09: de lange duur gaat in ieder geval niet verder wanneer de spilfunctie van de dollar zou vervallen.

AntiZanicz | 06-08-23 | 20:48

Komt helemaal goed Biden lost dit wel op, zodra hij zijn incontinentie luier aan heeft gedaan.

polletjepiekhaar | 06-08-23 | 19:38 | 2

Was ook het eerste dat ik dacht, maar de trend is al veel langer aan de gang.
Maar ja, keren zal hij de trend ook niet…

Malle moer | 06-08-23 | 19:40

Moet die arme man het land helemaal alleen runnen?

SterF... | 06-08-23 | 19:54

De race naar de afgrond gaat sneller en sneller…

De USA kan zich geen recessie meer veroorloven.

Wijze uit het Oosten | 06-08-23 | 19:37 | 1

Er is normaal gewoon iedere 10 a 15 jaar een dip. Ik gok op eerst een recessie en daarna drijft de economie weer 10 a 15 jaar op AI. Zo gaat het al tig jaar. Jaren 90 een dipje en daar was 'het internet'. Jaren 00 een dipje, daar is digitalisering. Jaren 10 een dipje, daar is mobiel internet. Jaren 20 een dipje... waarschijnlijk is daar een AI economie.

sjef-van-iekel | 06-08-23 | 20:04

Weet niet hoe dat in de VS precies zit, maar het Nederlandse financieringstekort is heel simpel op te lossen. 30% van de ambtenaren er uit. Dat scheelt, via het UWV, ook al 30% aan loonkosten. Na 2 jaar 100%.

Verder het ministerie van Robje opheffen, hoppa, 30 miljard in de portemonnee over.

Stoppen met immigratie, gewoon helemaal stoppen. Loketjes dicht, geld is op. Scheelt weer zo'n 25-40 miljard per jaar.

En dan om te beginnen de zorgpremies bevriezen voor tenminste 10 jaar. En nog schaterlachend geld over houden.

WasHetMaarMakkelijk | 06-08-23 | 19:35 | 10

@Sieg Hein | 06-08-23 | 19:55: Simpel. Kosten van immigratie niet langer uit algemene middelen betalen, maar uitsluitend uit crowdfunding acties. Mogen alle voorstanders met hun portemonnee deugen

marcoplarco | 06-08-23 | 20:10

Nee dat is niet zo. Sterker nog, er is zoveel op ambtenaren bespaart dat het geld kost. Voor iedere wissewas huurt men nu extern en de belastingdienst heeft hele serieuze inningsproblemen. En het wegpoetsen van hun toeslagenaffairegedoe gaat dooe een tekort aan ambtenaren veel te langzaam, waardoor ze door de hoge politieke druk juist weer te makkelijk.mensen gaan afkopen

Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:20
▼ 7 antwoorden verborgen

Het beste zou zijn om gewoon even de boel heel hard te laten klappen en een decenium van armoede om daarna weer "gezond" verder te gaan. Dit is allemaal uitstel van executie.

Leyolm | 06-08-23 | 19:34 | 1

Doet u prive ook niet denk ik.

sjef-van-iekel | 06-08-23 | 20:05

Bitcoin bitcoin bitcoin :)

Toede_Le_Dokie | 06-08-23 | 19:32 | 9

@Handige Harrie | 06-08-23 | 21:22: hoe zo " en dus gaat stijgen" Dat ding heeft geen enkele onderliggende waarde en geen centrale banken die dempen. Het is dus puur waard wat de mensen ervoor willen geven.

Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:22

Dude: Im happy for you, dump that sjid, go for gold, me no clue either

hadtjememaar50626416 | 07-08-23 | 01:00

@Handige Harrie | 06-08-23 | 21:22: U zegt: Break Even, ongeveer ;) Mijn idiote advies: loooze that sjid. your choice. Wellicht heeft U volkomen gelijk? Ik gun U dat van harte, your choice is not my fault, remeberer your choice...... your sjid: I did warn you.

hadtjememaar50626416 | 07-08-23 | 01:12
▼ 6 antwoorden verborgen

Heb aandelen covfefe gekocht mij kan niks gebeuren.

Clint Hardwood | 06-08-23 | 19:32 | 2

De laatste keer dat iemand van enige statuur de god van covfefe aanriep kregen we de Covid Fever. Oftewel de CoughFever.

Aristotalloss | 06-08-23 | 19:52

"Geld speelt geen rol jonge vriend"

homieguerneville | 06-08-23 | 19:29 | 1

Voor een heer van stand

beavis | 06-08-23 | 21:29

Heeft Anti dit nieuws al gekoppeld aan Bonkers?

At_Dawn_They_Sleep | 06-08-23 | 19:28 | 9

Bonkers gaf veel geld uit zonder inkomsten. Hij verlaagde zelfs de belasting voor echte rijken en ook een beetje voor zichzelf. Hij is niet rijk en bedelt om geld van de stemmers om de juridische kosten van zijn rechtzaken vooraf te betalen. Op de pos is er voor rijkmans niet meer bij.

AntiZanicz | 06-08-23 | 20:45

@BobDobalina | 06-08-23 | 20:12: De grafiek met de rode lijn is zeer onnauwkeurig. De andere twee grafieken geven een beter beeld, als je ze aanklikt. Zelf kijk ik altijd op de website van tradingeconomics punt com.
De grootste groei is toch echt gekomen sinds de covid crisis en is stevig doorgegaan onder Biden. Maar letten we wel zijn: de begroting en schuldenlimiet is geen zaak van de president, maar van het congres.
Trump had de mogelijkheid om zijn veto uit te spreken, maar heeft dat helaas nooit gedaan. Biden daartegen geeft steeds vaker geld uit via EO's, wat tegen de constitutie ingaat. Hij is daar al over op de vingers getikt door de rechter met zijn plannen over studieschuld kwijtschelding, maar probeert het dan weer op andere illegale manier.
Wat mij betreft zit het congres vol met door en door corrupte lui van beide partijen, die niets anders doen dan hun eigen zakken te vullen en die van hun vriendjes, ten koste van de rest van de bevolking.

PieterPan | 06-08-23 | 22:42
-weggejorist-
PieterPan | 06-08-23 | 22:44
▼ 6 antwoorden verborgen

exact waar de brics landen op samenkomen.. de toren van schuld staat op omvallen.liever dat ze daarom miljarden in een oorlogsmachine duwen,om zo de economie draaiende te houden ,zie ook duitsland met 100 miljard voor de wapenindustrie..
de EU en de US hangen van schuld aan elkaar ,daar waar de Brics landen wel zelf goud/olie/hout/mineralen (accu's :) ) kunnen delven .. en straks als we weer terugmoeten naar 'handje-klap' dan is er niets beters dan iets echt in je handen te hebben dan een lege EU/US-digitale munt

Triple2K8 | 06-08-23 | 19:24 | 5

China heeft een schuld van 80% van BNP (als dan moeten we hun BNP geloven)
Grondstoffen heeft het westen ook genoeg in de grond zitten, maar is het teveel milieu en volksgezondheids gedoe om ze uit de grond te halen. Dat is een kosten/baten afweging. Liever die rotzooi en zieke mensen in China en Rusland voor appel en ei uit de grond, dan dat we onze natuur verpesten. Ze krijgen er kraaltjes voor en ze voelen zich zo belangrijk.

BasBr | 06-08-23 | 20:39

waarom zijn al die rijke BRICS eigenlijk nog arm?

AntiZanicz | 06-08-23 | 20:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Onvoorstelbaar dat dit nu net tijdens het regime van Joe Biden a.k.a. mr. 10% a.k.a. the big guy plaatsvindt...

At_Dawn_They_Sleep | 06-08-23 | 19:21 | 1

mr10%? Zo kan je iederee in diskrediet brengen. Ik heb geen enkele serieuze bron enige indicatie hierover zien brengen. En ja, ik weet dat zoon Hunter wel dubieus is. Maar in tegenstelling tpt Trump die zijn dochter en schoonzoon baantjes gaf lijkt Hunter alleen maar irritatie op te wekken in het witte huis

Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:34

Van uitstel komt afstel, dat plafond komt nooit meer terug.

W_F | 06-08-23 | 19:21 | 3

Oude data van 2017, maar de staatsschuld per Amerikaan was toen niet zo veel hoger dan per Nederlander. Zijn wij nu mee omhoog gegaan? en.wikipedia.org/wiki/List_of_countri...

W_F | 06-08-23 | 19:26

@W_F | 06-08-23 | 19:26: hahaha, hij is drie keer zo hoog. En dan hebben we nog lopende Corona bonds en EU fonds deelnames. gelukkig wordt daar wel flink winst op gehaald

AntiZanicz | 06-08-23 | 20:40

@W_F | 06-08-23 | 19:26: heb je goed gekeken? Als bedrag had een amerikaan de helft meer en als percebtage van de economie 2,5 keee zoveel

Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:37

De EU bouwt in gelijke mate schulden op. Houd elkaar goed in evenwicht. Sinds 1976 is de (gemiddelde!) EURO/USD rate steeds rond 1,10 geweest. Loopt wel los.

Hojo24 | 06-08-23 | 19:21

Kunnen we dit alles even corrigeren voor inflatie? Die 209 jaar tot de eerste $1.8 biljoen slaat om die reden natuurlijk nergens op. Lekkere tweet, of X, maar wel effectbejag.

DaisyC | 06-08-23 | 19:18 | 1

U snapt het.... niet. Leg deze tegel even uit a.u.b., bij voorbaat dank.

hadtjememaar50626416 | 06-08-23 | 19:37

Vergeet staten en steden niet.
Die heffen ook belasting.

Kaas de Vies | 06-08-23 | 19:15 | 1

Gezien de wegcondities en overige infrastructuur is het veel te weinig. De federale schuld ontstond ook door veel te weinig belasting te heffen. De schuld van de Vietnamoorlog is nog niet afgelost.

AntiZanicz | 06-08-23 | 20:38

Thank Satoshi voor Bitcoin.

Demuzieksmaak | 06-08-23 | 19:15 | 3

<3

Toede_Le_Dokie | 06-08-23 | 19:33

Het probleem met Bitcoin is dat het de afgelopen maanden zenuwslopend stabiel is.

W_F | 06-08-23 | 19:34

@W_F | 06-08-23 | 19:34: HODL. Bitcoin is niet (meer) voor degenen die snel, makkelijk heel veel geld willen verdienen met minimale inleg. Op de lange termijn is er genoeg rendement te behalen.

Handige Harrie | 06-08-23 | 20:08

Geld is maar geld, wanneer begrijpt die Sassen dat nu eens.
Economie , daar gaat het om

Rene strijland260746 | 06-08-23 | 19:14 | 1

Geld dien je te zien als mest,als je het laat liggen gebeurd er niets.
Ga je het echter over het land strooien,groeien de plantjes er veel beter van.

De Profundus | 06-08-23 | 19:43

Het boeit vooralsnog nog niets aangezien de dollar de wereldmunt is.

Maar eind september wordt weer spannend.

Ik ga weer een leuke short opbouwen.

Kaas de Vies | 06-08-23 | 19:12 | 4

@BobDobalina | 06-08-23 | 19:34:
Ik doe short op indices.
Hobbymatige hedges. 10k per short positie, voornamelijk dax en aex.

Kaas de Vies | 06-08-23 | 19:35
▼ 1 antwoord verborgen

Beijing is in extase.

smdyasc | 06-08-23 | 19:09 | 2

Beijing heeft zo z'n eigen problemen.

marcoplarco | 06-08-23 | 19:31

Wat doet de eu eigenlijk nu?

Flightless bird | 06-08-23 | 19:08 | 11

@AntiZanicz | 06-08-23 | 20:35:
Nee, de ecb perst helikoptergeld en koopt staatsobligaties op van de knoflooklanden. Netto betalers staan garant voor alle schulden?
Niet zeiken Zanicz. EU is in geen enkel opzicht te vergelijken met de usa. Europa bestaat uit verschillende landen en culturen met elk verschillende belangen. Daarom zal de eu (eu met kleine letters) voor uiteindelijk geen enkel land goed functioneren.

Flightless bird | 06-08-23 | 23:00
-weggejorist-
AntiZanicz | 06-08-23 | 23:15
▼ 8 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland