Mogelijke megadoorbraak: supergeleider op kamertemperatuur
De toekomst is hier! (hopelijk)
Oké, eerst het goede nieuws. Koreaanse wetenschappers (de zuidelijke, de noorderburen mogen alleen aan raketten werken) claimen een nieuwe supergeleider gecreëerd te hebben die werkt op kamertemperatuur. Een enorme doorbraak omdat de supergeleiders die we momenteel gebruiken in bijvoorbeeld MRI-scanners alleen werkzaam zijn bij extreem lage temperaturen en daarom gekoeld moeten worden met vloeibaar helium. Als de vereiste van een groot en ingewikkeld koelsysteem wegvalt, opent dat de weg naar een berg aan nieuwe toepassingen voor supergeleiders en kan het de eerste dominosteen vormen in een reeks aan doorbraken op het gebied van onder meer quantumcomputers, kernfusie en maglev-technologie. Maar laten we de champagne niet te vroeg spuiten, want er hangen nog donkere wolken boven deze zogenaamde ontdekking. Zo is de publicatie nog niet gepeerreviewd, waardoor de claims van de wetenschappers momenteel net zoveel waard zijn als die van de dorpsgek die beweert gods woord te supergeleiden. Verder zijn de onderzoekers niet erg bekend in deze sector, is hun paper niet altijd even duidelijk en komen bij dit onderwerp meer papers niet door de kritische keuring. Oftewel, we moeten nog even wachten totdat andere wetenschappers de resultaten kunnen reproduceren voordat de kurken knallen. Dat wachten kan op de hypetrain vol hopium in dit draadje of bij de meer realistische kijk alhierrr.
It's alive! Nou ja, eventjes
Powermove
Social
Reaguursels
InloggenEerst zien, dan geloven. Net als koude kernfusie.
Gauw ontnuchteren! Waarschijnlijk toch weer lulkoek. En als het niet zo is, heb ik ongelijk.
Kaas de Vies is op GS toch de supergeleider op kamertemperatuur?
dhr. K. de Vies gaat keihard op 0 graden Kelvin.
Zit je als een onozele vast gelijmd aan het asfalt terwijl anderen aan oplossingen werken.
Precies wat ik dacht. Zelfs al zou dit niet het gewenste resultaat opleveren, dan er is toch weer kennis opgedaan en een stap vooruit gezet. Deze ingenieurs brengen uiteindelijk de oplossingen voor de problemen van vandaag. De klimaatklevers lossen geen enkel probleem op die veroorzaken ze slechts.
Waarom is het supergeleidend bij 0 Kelvin ? Omdat dan alles stilstaat qua weerstand, dus benieuwd wat ze uitgedokterd hebben.
Nou, ik heb de formule eens bekeken en ik heb er weinig fiducie in. Maar werk zelf als Renault monteur dus kan er naast zitten.
We lachen.
Jemig man, heb met je te doen!
PSA motoren naar ik meen..
Materialen worden supergeleidend bij zeer lage temepraturen. Althans de materialen die tot nu toe zijn ontwikkelt.
Door de jaren heen zijn er voortdurend nieuwe materialen ontwikkelt, denk aan oa aan asbest, lithium, grafeen of biologisch afbreekbaar materiaal.
Het is niet ondenkbaar dat er een nieuw matiriaal is gemaakt dat supergeleidend wordt bij hogere temperatuur. Onlangs zijn wetenschappers erin geslaagd een metaal zelfstandig zonder tussenkomst van de mens –kleine scheurtjes te laten repareren.
Dat laatste was meer een toevallige ontdekking. Desalniettemin zeer interessant.
Koude kernfusie zou toch de doorbraak der doorbraken zijn? Of op kamertemperatuur voor mijn part.
Supergeleiding bij kamertemperatuur is hoogst onwaarschijnlijk, maar ik zit natuurlijk wel een beetje vast in de oude natuurwetten waar we ons niets van aan moeten trekken in deze tijden van positief denken.
Natuurwetten zijn ook maar een mening.
Die zogenaamde natuurwetten he, is er dan geen enkele, ooit herzien?
@Kapitein Sjaak Mus | 26-07-23 | 15:11: en niet te vergeten een wit privilege. Al zullen we daar met de uit-1-spatting van Bij-1 niet veel meer over horen. Wekker, Duurvoort, Meulenbelt en Rijxman ten spijt.
Supergeleiding bij kamertemperatuur bestaat al maar dan moeten ze het materiaal onder giga hoge druk samen persen wat ook weer niet werkbaar is in de praktijk.
@Kapitein Sjaak Mus | 26-07-23 | 15:11:
Alleen wel een mening die reproduceerbaar is door iedereen. Is het dan nog wel een mening.
Zoal Eric Wiebes ooit zei : "wetenschap is ook maar een mening."
Inderdaad. Zo hoor ik regelmatig mensen voorstellen dat problemen moet worden opgelost met 'innovatie'. Dat is gewoon te grappig. Het doet me een beetje denken aan Star Trek: "Hoe lang heb je nodig om de warpdrive te repareren?". "Minstens 4 uur." "Doe het in 2". "Aye, Captain".
@Otto Normal | 26-07-23 | 17:51: Ik ben er vrij zeker van dat de stikstof en CO2 problemen, of die er nu wel of niet zijn, zullen worden opgelost door nieuwe ontdekkingen of uitvindingen. Dat noem ik innovatie. Waarschijnlijk onterecht als je naar de precieze betekenis kijkt maar ik bedoel er mee dat ik niet alle Miljarden zou inzetten op bestaande methoden maar daar een groot deel van op onderzoek.
Zoals u het schets : 'te grappig' en dan met Startrek als voorbeeld, tsja, ik hou het maar op miscommunicatie.
Hebben ze gesigneerd?
Anders telt het niet, dat weet iedereen!
Die van mij is een echte supergeleider en gesigneerd. Waar is mijn prijs?
Kamertemperatuur en supergeleider is toch wel een dingetje… als je iets van natuurkunde en scheikunde weet…
Dan weet je ook dat dit de zoveelste dooie mus is.
@4HoogAantWater | 26-07-23 | 14:57:
Is de Kapitein nu de Sjaak?
Voordat ik dit fabeltje geloof wil ik eerst de officiële definitie van "supergeleider" zien, en de testresultaten. En ik wil er een slangenvanger bij hebben. Ik vermoed namelijk een addertje onder het gras. Iets met investeringen en belanghebbenden of zo.
Supergeleiding betekent nul elektrische weerstand. Dat is moeilijk voor te stellen bij kamertemperatuur, waarbij de atomen van het materiaal behoorlijk aan het wiebelen zijn en het de elektronen lastig maken lekker door te stromen.
@Zeurders | 26-07-23 | 14:59:
Die wiebelende atomen zijn ook maar een model dat we ons kunnen voorstellen.
Misschien zijn sommige dingen in de natuur niet voor te stellen.
Dat is het probleem met gelovigen. Als ze zich iets niet kunnen voorstellen, dan moet het door een god zijn gedaan.
Peerreviewen is niet de heilige graal.
De peers zijn wetenschappers werkzaam in dezelfde tak van sport/industrie.
Daarbij is de kans groot dat de opleiding hetzelfde is.
De kans dat ze dezelfde tunnelvisie hebben als de originele onderzoekers is groot.
Daarbij is het onderzoekwereldje klein, en weten de onderzoekers van elkaar waar ze aan werken.
Hierdoor is zelfs een geanonimiseerd onderzoek herkenbaar voor de peers.
Helaas hebben we (nog) geen betere methode.
correct. Plus, uiteraard bezien of dezelfde onderzoeksopzet reproduceerbaar is.
(validiteit, betrouwbaarheid, reproduceerbaarheid). En als dat lukt dan neemt de onwaarschijnlijkheid toe dat de bevindingen toevallig zijn ontstaan.
En dan.... krijg je,
een chocoladereep.
Peer reviewen betekent enkel dat andere wetenschappers controleren f het onderzoek degelijk is uitgevoerd: de de data valide(en niet vervuild oid), klopt de conclusie gegeven deze data, is de opzet goed vast gelegd dat 't experiment reproduceerbaar is etc.
Peer reviewed studies zijn geen bewijs an sich, enkel een kwalificatie dat meerdere individuen zich over een onderzoek hebben gebogen en dat 't onderzoek iig goed is opgezet en de data en conclusies zuiver lijken.
Dat wil nog niet zeggen dat ze 't ook gereproduceerd hebben of dat het tot status theorie is verheven.
peer review, doen ze daar nog aan tegenwoordig? Als een Vonk wat zegt is er wel een Stapel die het "peer" reviewt of omgekeerd.
Het is meer reviewed by peers. Onderzoeken worden doorgaans nagekeken ipv gereproduceerd.
Moet je wel geluk hebben dat je een beetje toffe peer treft, en niet een zure jaloerse concurrent.
Vraag het een AI.
Het nieuwe geleiderschap.
Oud nieuw, elke keer berust het op een meetfout.
Wat ook nooit lukt:
- kernfusie
- supergeleiding bij kamertemperatuur
- kroketten die je bakkes niet verbranden
- van 1 mei tot en met 1 oktober 28 graden in Nederland
Dat is toch de bedoeling van kroketten, dat je ze van buiten al kunt aanraken maar de als je er in bijt het drukverschil wegvalt en de kokende inhoud naar buiten spuit?
Die kroketten lukt me wel, maar ik moet zeggen dat bevroren kroketten eten niet echt lekker is.
@Osdorpertje | 26-07-23 | 14:44: daar zijn de kaassoufflés speciaal voor ontwikkeld.
Kernfusie is al gelukt, zelfs al met netto energie winst. Het is echter wel nog zo weinig dat je het nog niet kan opschalen en vercommercialiseren.
Benieuwd welke verbluffende nieuwe wapens dankzij deze ontdekking ontwikkeld kunnen gaan worden.
Een muonbom?
Daarom zou een manier om van narcisten en psychopaten af te komen die zelfzuchtig de hele mensheid ophouden en verzieken en beschadigen steeds, ook wel fijn zijn.
@AdvocatusDiaboli | 26-07-23 | 14:58: Gaat GS dan nog wel blijven bestaan?
@AdvocatusDiaboli | 26-07-23 | 14:58: Die mensen hebben ook een doel in het bestaan; zij zorgen ervoor dat wij waakzaam en alert moeten blijven! Maar eens 100 jaar zonder dit soort lieden lijkt me wel aardig voor de mensheid
Krijgen we dan eindelijk antizwaartekracht, tijdreizen en eenvoudig te installeren printers?
Dat laatste is onmogelijk.
Die laatste lukt echt niet.
Categorie : wil je ook verlichting op die brug?
De Ancient Aliens met hun schotels reizen al miljoenen jaren op dat procedé en kunnen we die Egyptenaren eens eindelijk duidelijk maken dat hun 3 grote piramides niet door hun over-over-opa's zijn gebouwd, die 6 miljoen vrachtwagenblokken van de grote piramide krijgen de modernste hijskranen nog niet eens boven, laat staan 1.55m mensjes in een wandelrokje. Beetje wis- en natuurkunde hadden U dat al 200 jaar kunnen zeggen.
Wat een ongelooflijke onzin!
Aliens, nota bene!
Tsss!
Iedereen die een béétje geletterd is, weet dat die stenen zijn opgestapeld door Obelix!
Miljoenen jaren, maar gemeten in welke tijd dan? De onze, reizen ze met de lichtsnelheid, hoe zit het met hun ruimte/tijdkromme; kortom welke miljoenen jaren.
Waarom schotels? Dat is een niet logische vorm. Ook met de snelheid van het licht bots je tegen zoveel materie aan, zelfs in het luchtledige, dat aerodynamica echt nodig is. Waarom volstrekt nutteloze piramides bouwen en geen nuttige of leuke zaken zoals zonnebrillen, ziekenhuizen, racefietsen of stofzuigers?
Waar zijn de Ancient Aliens gebleven, wat doen reptielen op aarde???
Vragen, allemaal vragen....
@Kapitein Sjaak Mus | 26-07-23 | 14:29:
Alleen na het nuttigen van enige everzwijnen en het kortmeppen van een roedeltje rare jongens. Om de spijsvertering wat op gang te brengen zeg maar.
@Kapitein Sjaak Mus | 26-07-23 | 14:29: Ah Obelix de voorvader van Frans Timmernix.
@Clint Hardwood | 26-07-23 | 14:58:
Moest heel hard lachen om uw tegel!
Dank!
Waren de goden kosmonauten?
hahelkruis, dit lijkt op een Eric von Daniken theorie...
Net zoals de Egyptische batterij uit de oudheid (pot, pek, zuur en koperen geleiders), en de obelisken welke de bliksem afvingen middels gouden geleiders op de top e.d.
Voorts hadden ze in die tijd geen harder metaal voor gereedschap dan brons en zijn de stenen van graniet.
Dit laatste weet ik niet zeker, maar van horen zeggen. Tot slot zijn de piramide’s van Gizes een weergave vd positionering van een astronomische sterren compilatie (hoe dan?)
On topic: het ging om het al of niet lukken van een supergeleider bij kamertemperatuur anno heden.
Dit lukt ze niet...
Maar gaat mijn porn.. eh internet dan sneller?
Nee, dat weer niet.
Je komt in ieder geval sneller klaar.
Quantumcomputers op supergeleiding die samen Chat gtp 10 ontwikkelen. Ik weet niet hoor.
Wel lekker crypto minen, met zo'n ding!
@Kapitein Sjaak Mus | 26-07-23 | 14:26:
Waarom cryptocoins dus niet zo'n goede lange termijn investering zijn.
Ik wel.
Dan kan dat apparaat elke zelfbedacht pr0n fantasie laten maken waarbij geen acteurs mee nodig zijn.
In mijn broek wordt alles op kamertemperatuur supergeil... uh, supergeleid. Waar kan ik de Nobelprijs ophalen?
Die moet je samen delen met Thijs R.
Doet denken aan Pons en Fleischmann.
Ja, ik heb hier ook een déja-vu gevoel bij
Het zou fantastisch zijn als dit waar is. Alle zonnepanelen kunnen dan naar de Sahara en alle windmolens naar Antarctica of zo.
Ik krijg een beetje het koude kernfusie gevoel. Eerst maar eens afwachten of het experiment herhaald kan worden door andere wetenschappers.
Wij hebben geen supergeleiders nodig, want wij hebben Sidney en Sidney is hooggeleid.
Klinkt een beetje als die gasten die jaren geleden koude kernfusie hadden uitgevonden. Maar als het waar is dan super!
Koude kernfusie kwam zowat uit het niets.
Voor kamertemperatuur-supergeleiders wordt het al jaren als een kwestie van tijd gezien voordat er een gevonden wordt. Weten we ZEKER dat het kan? Nee. is het een VERRASSING als blijkt dat het kan? Ook nee.
Ik wacht meer op super accu's van eenvoudige grondstoffen die sterk zijn, niets wegen en vanzelf vol regenen, waaien of bosbranden.
Kan je daar ook een raket mee afschieten?
"Zo is de publicatie nog niet gepeerreviewd, waardoor de claims van de wetenschappers momenteel net zoveel waard zijn als die van de dorpsgek die beweert gods woord te supergeleiden."
"Trust the science" Is opeens geen ding meer? Nog niet gek lang terug waren die lui van de wetenschapskerk erger dan de gemiddelde gelovige.
Het is pas science als het gepeerreviewd is.
@een_mike | 26-07-23 | 14:29: En dan nog is het niet gek veel waard.
"Zoals eerder opgemerkt genoot behandeling middels lobotomie in de jaren dertig en veertig zowel professionele als publieke populariteit. De bedenker Moniz ontving in 1949 voor zijn werk de Nobelprijs."
en ook deze.
"Destijds waren wetenschappers gewend om niet publiekelijk kritiek te leveren op collega’s. Men deed dat in persoonlijke gesprekken of besloten bijeenkomsten."
Nu noemen we het slachtoffers. En daarom is lichamelijke integriteit ook zo belangrijk.
"Het recht op lichamelijke integriteit betekent dat je niet zonder toestemming of goede reden aan iemands lichaam mag komen. Dit recht, dat ook is vastgelegd in de Grondwet, biedt mensen bescherming tegen ongewenste (medische) ingrepen aan hun lichaam."
Peer reviewed wordt altijd geroepen door mensen die het wikken diskwalificeren maar er zelf geen verstand van hebben.
Dit is iig een stuk beter dan het zoveelste "Study Says..." artikel, wat vervolgens overal rondgaat en voor waar wordt aangenomen. Daarbij voor het gemak vergetend dat het maar 1 onderzoek is.
Ik geloof dit pas als die Koreanen verdwijnen of tegelijk aan een "natuurlijke dood" sterven.
Aha, dus u heeft ook 10 films in 8K resolutie op een 3½ inch diskette staan.
@kapotte_stofzuiger | 26-07-23 | 14:10:
Voor alle GenZ-ers in de panelen, hier bronvermelding: nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Sloot
@kapotte_stofzuiger | 26-07-23 | 14:12:
Ja weet ik nog, hier in een notendop.
www.verhalenbank.nl/items/show/40786
Er zitten een paar verontrustende woorden in dit topic.
-Wetenschappers.
-Gepeerreviewd.
Zolang het niet op Feesboek heb gestaan is het niet waar.
Wat is de overtreffende trap van een supergeleider
Super
Superder
Superstgeleider.
Supergeleiderst.
Hyperloop.
Is ook zo'n wereldveranderend succes geworden.
Ook knap staaltje wetenschap die raketten van noord overigens
wat een lolbroek die kaplan, zelf noot wat gepresteerd.
LOL: arxiv.org/abs/1704.05539 (zowel bron als titel)
No bel dus.
arXiv en bioRxiv, leuk, maar ik wacht wel op de Nature of Science publicatie (protip: sci-hub, als u een niet-academicus bent).
Zeurpiet! Peer publicatie in sommige grotere bladen duurt soms onnodig lang en is vaak ook politiek.
@Kartelmaster2000 | 26-07-23 | 14:06:
Daarom altijd voor een appel publicatie gaan.
@kapotte_stofzuiger | 26-07-23 | 14:07: haha, scherp!
REAGEER OOK