Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (21)

Arturo op Grand Tour in Italië: Bud Spencer heette in het echt Carlo Pedersoli. 

Woensdag 24 mei 

Het blijft bizar dat een vlucht van Lampegat naar Bergamo goedkoper is dan de gemiddelde treinreis van anderhalf uur met de Nederlandse Spoorwegen. En aan boord bij Ryanair verkopen ze tenminste nog krasloten en iets wat voor koffie door moet gaan.  

In Bergamo neem ik de nachtbus naar Rome. Het busstation is luguber ‘s avonds, en doet mij denken aan de Amsterdamse Zeedijk in de gouden jaren. Uit alle hoeken en gaten duiken junkies op en veel perrons zijn bezet door nachtvlinders en paradijsvogels.

Ik had antropologie als bijvak op de Universiteit van Amsterdam, maar doe nu pas - 35 jaar later - veldwerk en bestudeer met academische ijver de diverse stammen die het station bevolken. 

De daklozen slapen her en der tussen geroofde winkelwagentjes en hun schaarse bezittingen. De junks zijn vooral Marokkanen, Tunesiërs en Algerijnen. Om de haverklap beginnen ze te krijsen en te ruziën als zieke eksters, vermoedelijk over uit de hand gelopen dopedeals

Zo is mijn studie Arabisch eindelijk ook weer eens handig, al spreken ze voornamelijk darja, straattakkietakkie. Drugs-Arabisch, zeg maar. 

Daarnaast zijn er diverse etniciteiten uit Afrika, die lekker aan het trommelen zijn rond een open vuur op een perron. Veelal uit koloniaal Italië (Somalië, Ethiopië, Eritrea)  - die zijn makkelijk herkenbaar - en dan veel grotere, stevigere en veel zwartere kerels die Engelstalig zijn en die ik niet kan plaatsen. 

De personen van kleur mijden de lichtgetinte naffers als de pest. 

Dan zijn er  nog de authentieke dronkelappen van Italiaanse snit, die rond en op het terras van de cafetaria rondhangen en die een bloedhekel aan junkies hebben. De alcoholist staat overal ter wereld iets hoger in de pikorde dan de narcomaan. 

De cafetaria van het busstation wordt gerund door een goedlachs jong Chinees echtpaar. Zij in hotpants achter de bar, hij achter de kassa. Welkom in de multiculturele parel Bergamo. 

Ik heb het te doen met de Italiaanse oudjes die hier bibberend van angst met hun koffers op de nachtbus staan te wachten tussen het schorriemorrie en het geteisem. 

In de drie uur dat ik zat te wachten bij de Chinees, heb ik één keer de politie gezien. De smerissen boezemen weinig ontzag in, met hun truttig-geile uniformpjes waarmee ze zo de leerbarkelder in kunnen trippelen om eens lekker te knuppelen of geknuppeld te worden. P.S. Voor de liefhebbers: de homo-erotische kunstenaar van dienst heet Tom of Finland.

Social

Donderdag 25 mei 

Verkreukeld en brak rol ik de bus uit op het Tiburtina-station in Rome. Ik ben erg gevoelig voor luchtjes en ineens - door de walm van jasmijn die me in het gezicht slaat - ben ik terug in de tijd. In 1976 kwam ik voor het eerst in Italië, op doorreis naar Griekenland via Brindisi. Nietsvermoedend bestelde ik op een Romeins terrasje een glas bitter lemon en kreeg een literpul vol limonade, die een duizelingwekkend bedrag aan lires kostte en een enorm gat in mijn povere budget sloeg. Protesteren had geen zin. Alle vooroordelen over Italianen - geboren oplichters - werden in een klap bevestigd, maar mettertijd is dat waanidee verdwenen. Ik ben vrijwel nooit belazerd tijdens mijn talloze reizen naar Italië en ik vind het een uiterst fatsoenlijk volk. De edele volksaard toont zich vooral tijdens het schitterende catenaccio.  Niet voor niets doen de Italianen het dit jaar bijzonder goed in de diverse Europese competities. Ze belazeren vooral op hoog niveau de eurocraten in Brussel en dat kan ik alleen maar toejuichen. 

Ik heb twee doelen vandaag, voor mijn serie Europese Patriotten. De Villa Torlonia en de Palazzo Venezia


Het park waarin de villa ligt, naar Engels voorbeeld, is zoals een park moet zijn. Een oase van rust, met yogaclubjes, zonnebadende juffrouwen, studenten die een boek lezen op een bankje, heel veel leuke hondjes en hier en daar de loslopende gek. Tussen het struikgewas scharrelen potentiële potloodventers en parkfappers. Maar ik ben hier niet om als een vieze man naar meisjes te gluren. Neen: all work, no play. Villa Torlonia was namelijk de ambtswoning van Benito Mussolini,

Van 1929 tot 1943 was de privéwoning (nu een museum) van Il Duce en zijn gezin (zijn vrouw Rachele en de vijf kinderen Edda, Vittorio, Bruno, Romano en Anna Maria). Mussolini accepteerde de uitnodiging van Giovanni Torlonia Jr. (een telg uit een roemrijk prinselijk geslacht uit Rome) om dit prestigieuze landgoed zijn thuis te maken. Mussolini woonde natuurlijk liever in het landhuis in Carpena, vlak bij zijn geboortedorp Predappio - dat ik deze week ga bezoeken - maar voor zijn werk moest hij in Rome zijn.  

Toen Italië in 1940 aan de oorlog deelnam, werden bij de villa drie ondergrondse pantserconstructies gebouwd om het regeringshoofd te beschermen tegen dreigende aanvallen van bovenaf. De bunkertoer is een aanrader, maar niet geschikt voor claustrofobielijders. Il Duce was niet geheel onterecht ietwat paranoia, al bombardeerden de geallieerden Rome niet, vermoedelijk uit respect voor de monumenten in de Eeuwige Stad. Met Dresden, destijds toch ook een pareltje, hadden ze minder moeite.  Ik heb het boek van Hans Woller gelezen en het beeld van Mussolini bijgesteld. Hij was bepaald niet de operettedictator zoals hij graag werd en wordt afgeschilderd door zijn fans. In het park staat ook de Serra Moresca,  een geweldig voorbeeld van oriëntalisme, een levensstijl die het Midden-Oosten zo leuk maakte, maar die door Edward Said en de mohammedaanse fundamentalisten is gesloopt en in deze tijd van woke mafklappers al helemaal ondenkbaar is. Smul maar even mee met de Turkse naakten van Ferdinand Victor Eugène Delacroix,  die heerlijk aan het badderen zijn. 

Door naar het Palazzo Venezia. Het gaat mij vooral om het beroemde balkon, dat uitkijkt op het megalomane Pantheon. Het is moordend heet in de stad, een heksenketel vol kolkende massa’s van het goedkoopste soort toeristen, die als kuddes worden opgedreven naar al die monumenten, die ze zeer vermoedelijk geen bal interesseert. Reizen beïnvloeden iemands geestelijke toestand. Sommige toeristen in Rome, maar ook in Florence en Jeruzalem worden na een overdaad aan kunst prompt psychotisch. Sigmund Freud kreeg geestelijke problemen na het zien van de Akropolis in Athene. Er zijn talloze redenen voor het plotselinge instorten van toeristen: een onbekende omgeving, de aanwezigheid van vreemden, inactiviteit, een gevoel van eenzaamheid en een cultuurschok. En ze kunnen natuurlijk ook geveld zijn door reizigersdiarree, want de escherichia coli gedijt goed in warme landen. Psychiaters spreken van toeristen-psychopathologie. Geschiedkundigen noemen de religieuze pelgrim de voorloper van de moderne toerist. Het toerisme is in de plaats gekomen van de bedevaart. Secularisatie heeft religieuze symbolen en mystieke krachten in de mens vernietigd. En dan zijn er nog de inwisselbare rugzaktoeristen die louter in backpacker-Esperanto communiceren, een simpele taal met hoofdzakelijk bedragen en informatie over hostels, transport, spotgoedkope restaurants en absoluut onmisbare bezienswaardigheden. Het is een syndroom, een obsessie, een dwangneurose, een virus: lonelyplanetitis.

“Wat moet je toch met foute moffen en bruinhemden in Paraguay, met Salazar, met Franco en nu weer Mussolini, van Amerongen?” hoor ik de reaguurders verzuchten. Nou, dat soort verhalen schrijft zich vanzelf, amigos, en Italië, Spanje en Portugal zijn aangenamere reisdoelen in de tijd van de baas dan bijvoorbeeld het noorden van Schotland waar ik onlangs was. En reportages en essayettes over de geschiedenis van de christendemocraten en de sociaaldemocraten in West-Europa raak ik aan de straatstenen niet kwijt. Dat doet Bassie Heijne maar voor NRC Handelsblad. 

Wat Mussolini betreft had ik ook een georganiseerde reis kunnen maken, maar die is onbetaalbaar. Dan maar op eigen gelegenheid, zonder de nukken van een ongetwijfeld strontvervelend reisgezelschap, onberispelijk gekleed in zwarte hemden en kokette zwarte laarsjes.  

Na deze verplichte nummers voor Europese Patriotten bezoek ik als ervaren necrotoerist de Cimitero Monumentale del Verano, waar Marcello Mastroianni, Vittorio de Sica Vittorio Gassman, Alberto Moravia en mijn jeugdheld Bud Spencer begraven liggen. Bud Spencer heette in het echt Carlo Pedersoli. 

Alberto Moravia behoort tot mijn favoriete schrijvers, vooral vanwege zijn boeken Boredom en Contempt. 

Aan het einde van de middag pak ik de trein van Rome naar Forlì, een mij volstrekt onbekend stadje, maar volgens de kenners het summum van fascistische architectuur. Ik hou er wel van, net zoals ik de Estado Novo-stijl van Salazar mooi vind. En sommige dingetjes van Speer mogen er ook wezen. In Amsterdam kende ik heel veel antifascistische nichten die keurig op D66 stemden, maar dol waren op de beeldjes van Arno Breker

Voor de echte Feinschmecker die alle die fascistische meuk eens op hun gemakske willen bezoeken, hier een prima leidraad voor een verfrissende kunstwandeling door Forlì. 

De trein passeert de Rubicon-rivier. Wie kent hem niet! Ten tijde van de Romeinse Republiek was de Rubicon een grensrivier tussen Latium, dat door de Senaat werd bestuurd, en de Romeinse provincie Gallia Cisalpina. Het was in de Romeinse wet vastgelegd dat een generaal met een staand leger de Rubicon niet mocht oversteken. Het riviertje is bekend doordat Julius Caesar en zijn legioenen in 49 v.Chr. de rivier zuidwaarts overstaken na de verovering van wat Gallia Transalpina zou gaan heten, waarmee de breuk met de Senaat een feit was. Een staatsgreep werd daardoor onvermijdelijk. Caesar sprak bij deze oversteek de illustere woorden Alea iacta est (de teerling is geworpen). Hieruit groeide de zegswijze: "De Rubicon oversteken": een betwistbare daad stellen die men niet kan tenietdoen of waarop men onmogelijk kan terugkomen.

Ik moet overstappen op het stationnetje van Falconara Marittima maar ben zo met mezelf en de zinloosheid van mijn bestaan bezig, dat ik gewoon vergeet uit te stappen. Tot ik het fluitsignaal hoor. Ik word steeds verstrooider en vergeetachtiger. Wie waren Alzheimer en Korsakov ook alweer? Net mijn pa, maar die was geheelonthouder. Zijn afkeer van drank was het gevolg van zijn ontgroening bij een studentendispuut in Wageningen. Hij moest enorme hoeveelheden jenever drinken en was bijna in een coma geraakt. Onder de kots en meer dood dan levend werd hij in een taxi gezet en naar het ouderlijk huis gereden. Zijn vader had hem met een broekriem net zolang afgeranseld tot hij weer nuchter was. Het enige dat pa over zijn studententijd en de ontgroening kwijt wilde, was dat hij een ondergescheten plee met een tandenborstel schoon moest schrobben. 

Met mijn wandelschoenen in de handen en mijn rugzak half over de rug, haast ik mij half struikelend het perron op, waar de boemel naar Forlì op het punt van vertrekken staat. Ik voel me net een seniele bejaarde gek. Dat struikelen heb ik al mijn hele leven, mijn opa zei dat ik rolbenen heb. 

Naast mijn hotel in Forlì is een jazztent waar ik ‘s avonds een kopje thee en een salade nuttig. Buiten aan de muur van de kroeg hangt een bordje: Chet Baker trad hier een eeuwigheid geleden op, vermoedelijk het belangrijkste wapenfeit van Forlì sinds de val van Mussolini. 

Ik was bij het legendarische concert van Chet Baker in de Kroeg in Amsterdam, op oudejaarsavond 1987. Een curieus optreden. Daarom maar dit geweldige concert in Nederland in 1975, waar hij nog lekker fris toetert. 

En deze langspeelplaat van Chet mag er ook wezen. Met de legendarische saxofonist Paul Desmond! En dan zijn de booze en de dope niet ver weg: Desmond enjoyed reading works by the thinkers of his generation like Timothy Leary and Jack Kerouac, also dabbling in some LSD usage. He was known to have several addictions, including Dewar's Scotch whisky and Pall Mall cigarettes. In the 1940s and 1950s, Desmond frequently took amphetamines, and in the 1970s, he was known to use cocaine. Desmond died on May 30, 1977, not of his heavy alcohol habit but of lung cancer, the result of his longtime heavy smoking. Never without his humor, after he was diagnosed with cancer he expressed pleasure at the health of his liver.

Social

Vrijdag 26 mei

Om 6 uur op zoals altijd, want: il mattino ha l'oro in bocca

Om half tien heb ik afgesproken met Domenico Morosini en Adele Grana, de eigenaren van Villa Carpena, het familiehuis van de Mussolini’s. 

Ruim op tijd begin ik te wandelen, maar er is een probleem: zodra ik Google Maps gebruik, gaat alles mis. Na 20 minuten ben ik weer terug bij het hotel. Ik heb als een volslagen debiel rondjes gelopen door de stad. Hoe deed ik dit vroeger, zonder telefoon en met enkel plattegrond en landkaarten, die uit elkaar scheurden in de wind? 

Uiteindelijk pak ik maar de bus naar Carpena, stap uit in een non-descript gehucht, en vanaf daar is het nog 20 minuten lopen. Een heerlijk landweg, langs notenbomen, fruitbomen en wijnranken. Bella Italia! Het is al zinderend heet ondanks het vroege tijdstip. Ooit stond ik te liften in een soortgelijk decor in de buurt van Modena en in de berm stond een stokoude hoer. Ze grijnsde voortdurend naar mij met haar gehavende gebit, maar mijn budget stond een kommersjeel pompertje niet toe, ook al was ze vast niet duur. Want binnen de twee uur dat ik daar stond, had ze minstens 15 klanten afgewerkt. Dan stopte er een autootje, stapte ze in, reden ze naar een zandpad achter wat bomen en struikgewas en klaar was Kees. Ze had een handdoekje bij zich en daar veegde ze ostentatief haar doos mee droog, terwijl ze smakelijk naar mij lachte.  

Altijd als ik over dit soort weggetjes wandel, komen er van 2 verschillende kanten auto’s aan. En altijd kruisen ze elkaar precies daar waar ik sta. Ik snap daar niets van. Nu gebeurt het ook weer, met de bijkomende moeilijkheid dat een boer op een tractor hoog bermgras maait met levensgevaarlijk ziedende messen, waar ik niet langs durf te lopen. Er vindt een opstopping plaats, ik ben ongeduldig, want ik wil op tijd op mijn afspraak zijn in Villa Mussolini. Ik loop het weiland in, zie niet hoe diep de greppel is omdat die overwoekerd is en donder op mijn snufferd. Mijn broek is nu helemaal vies. Seconden later grijp ik intuïtief naar het borstzakje van mijn overhemd. Daarin zit altijd mijn bankpasje. Dat is weg. Ik schrik, want zonder dat pasje ben ik de sjaak en ik heb maar 80 euro op zak. Ik heb nog 5 dagen te gaan in Italië. De boer is inmiddels verder gegaan met maaien, overal ligt gras. Ik zie mijn pasje niet en raak in paniek. Zwetend als een rund stroop ik het weiland af. Nu komt ook de boerin helpen, die op een afstandje stond te kijken. Ik voel me een totale imbeciel, zwetend en puffend op mijn knieën in het weiland. Weggaan kan niet. Blokkeer het pasje, zegt de boerin. Dank u, mevrouw. Ik baal dat ik te laat ben voor de afspraak. Ook dat nog. Dan zwaait de boerin met het pasje, op een heel andere plek dan waar ik zocht. Ik ben echt aan het dementeren. Een half uur te laat kom ik, helemaal bezweet, met een vuurrode kop en mijn goeie goed helemaal vies, aan bij de Villa. Domenico Morosini en zijn vrouw Adele Grana staan mij op te wachten bij de poort van het schitterende landhuis. Ze groeten mij door mij bij de onderkant van de pols te pakken, in plaats van de hand te schudden. Ik denk eerst dat het een soort anti-covid-dingetje is, maar het blijkt een onderdeel van het Romeinse groeten te zijn. 

Ik moet ineens weer denken aan de quenelle (de omgekeerde Hitler-groet) van Dieudonné M'bala M'bala, de extreem-rechtse cabaretier die het geluid van een gaskraan nadeed op het podium als het over Joden ging. Wat is er met die mafkees gebeurd? 

Ik krijg een uitgebreide rondleiding van de charmante Adele, type van achteren lyceum, van voren museum, en ze laat mij met tranen in de ogen de wijnkelder zien. De recente zondvloed ging niet voorbij aan de villa en het water steeg tot 1 meter hoog in de kelder. Het spookt sowieso in het huis, fluistert Adele. Ze brengt mij in haar sportwagentje naar Forlì, wil met mij lunchen en mij daarna wegbrengen naar Predappio, maar ik heb niet zoveel behoefte aan contact vandaag. 

Op de weg naar Predappio  is een ongeluk gebeurd, precies op de plek waar het asfalt is weggeslagen door het water. Twee auto's op elkaar gebotst. Het duurt een uur voordat we eindelijk in Predappio zijn.

‘s Avonds kijk ik in mijn knusse kamer in Le Villette naar docu’s over Mussolini, en met name over zijn relatie met Hitler, waarin hij als de zwakke broeder werd behandeld. Franco en Salazar waren eens stuk slimmer dan Mussolini en hielden afstand van der Führer. De klassieker 1900 van Bernardo Bertolucci heb ik twee keer gezien, in zijn geheel in The Movies in Amsterdam. Ik logeerde eens bij de kunstenaar Guus van Eck in de Po-vlakte. Hij woonde in een vleugel van de hoefijzervormige boerderij waar 1900 deels is opgenomen. Een waanzinnige en spookachtige plek. We zaten ‘s avonds op zijn terrasje wijn te slobberen en keken uit op een verlicht raam waar de nonna op sterven lag. Kinderen en kleinkinderen kwamen afscheid nemen en ik moest heel erg denken aan Charles Aznavour

Ils sont venus, ils sont tous là

Dès qu'ils ont entendu ce cri

Elle va mourir, la mamma

Ils sont venus, ils sont tous là

Même ceux du sud de l'Italie

Y'a même Giorgio, le fils maudit

Avec des présents pleins les bras

Tous les enfants jouent en silence

Autour du lit, sur le carreau

Mais leurs jeux n'ont pas d'importance

C'est un peu leur dernier cadeaux

À la mamma

Zaterdag 26 mei

Predappio is een heerlijk saai bergdorp waar het overal naar jasmijn ruikt en dat geheel draait op het geboortehuis van Mussolini. In alle vroegte bezoek ik eerst de enorme tombe van de Mussolini’s, die bewaakt wordt door zeer streng kijkende zwarthemden. Er kan geen lachje van af. Door naar het geboortehuis van Mussolini, waar Rita, een zeer enthousiaste dame werkt, die zowaar goed Engels spreekt, een zeldzaamheid in deze regio. Mijn avontuur in het heerlijk knullige museum, leest u later in een aflevering van Europese Patriotten. 

Zondag 27 mei

Pinksteren. Bus van Predappio naar Forlì.  Onderweg zie ik een bordje: Firenze - 100 kilometer. Florence maakt een stroom van herinneringen bij mij los: een rampzalige honeymoon met mijn toenmalige vrouw Edith. Ik had afgesproken met Edith in Straatsburg, waar het EP de laatste zitting van dat jaar had en vanaf daar zouden we doorreizen naar Florence, waar we zouden logeren  in het huis van Rick van der Ploeg, ex-minister en toen professor aan  de Erasmus-universiteit  van Florence.  Of ik nog even een baaltje wiet kon scoren, vroeg Edith, bij haar favoriete koffieshop aan de Hoofdweg in Amsterdam-West. White Russian, Skunk, Amnesia en nog wat. Ik haat softdrugs, word er misselijk en paranoia van. Ik nam eens een haal van een van haar toeters en heb een uur op de grond gelegen. Lekker versteend. Pedrado, zoals de Portugezen zeggen. Het baaltje wiet stonk als de neten en ik stond geen moment stil bij het drugsbeleid van de diverse landen die ik moest passeren. In Straatsburg hadden we een kerstdiner van de Engelse socialisten, in dat naargeestige filiaal van het Europees Parlement. In die verschrikkelijke bunker moest iedereen van de Engelsen, die volkomen starnakel waren, meedoen aan de polonaise nadat The twelve days of Christmas was afgewerkt. 

Ik was destijds ook niet de beroerdste, dus ik hobbelde mee in die sliert van het menselijk tekort. Kneep er ineens iemand in mijn kont! Dat was ik wel gewend maar ik draaide me toch even om: bleek het Max van den Berg te zijn, met een hoedje, een toetertje, een vuurrode gok en confetti in de baard... Hij dacht dat ik een vrouw was. Die avond hoorde ik van de Britten dat de “Raspoetin van het Noorden” een gevreesde billen- en borstenknijper was. Tijdens de zoveelste kabinetsformatie van Paars stuurde Raspoetin de hele dag sms'jes en belletjes naar Den Haag: zeg, jongens, ik ben beschikbaar als minister hoor! De PvdA wilde hem niet, en dat is veelzeggend. Maar Max van den Berg dook vervolgens overal weer op. Het is net herpes: het is een jaartje weg en dan plotseling heb je het weer, in je oog, op je schaamlip, onder je voorhuid, en het jeukt maar, en het jeukt maar... en krabben helpt niet.

Nog wezen stappen Les Aviateurs, waar de Eurocraten uit hun bol gaan. Gruwelijke toestanden, met geen pen te beschrijven. ‘s Anderendaags de trein naar Florence, via Basel. Nix aan de handa, tot we de Zwitserse grens waren gepasseerd en de Italiaanse douane binnenkwam, met zonnebrillen, snorren, etcetera. En een drugshond. Die begon meteen vrolijk te blaffen en liep richting het koffertje van Edith, in het bagagenet. Bello had zijn plakje salami verdiend. “Van wie is de koffer?!” snauwde een snor. 

“Van mij van mij,” riep Edith enthousiast. 

We mochten meteen mee naar het douanekantoor. Ik siste tegen Edith: “Laat al je EU-pasjes zien, dat is je enige redding…” 

“Nee…” zei Edith, “ben je gek?”  

“Ok, dus jij wilt brommen voor een baal wiet?” Dat wou ze dan ook weer niet. Na veel geouwehoer smeet ze haar EU-papieren op de tafel. Letterlijk smijten. Het hielp, want we mochten verder reizen. Zonder de wiet. Edith riep nog tegen de snorren: “Mag ik mijn wiet terug? Die heb ik nodig, anders kan ik niet slapen!” Maar ik trok haar mee. En toen  begon de ellende, want zonder wiet geen vakantie voor Edith. Rick haalde ons op van het station, we hadden drie uur vertraging. Rick is een wat merkwaardige, zeer charmante snuiter, onmiskenbaar het product van een Engelse moeder. Nerdy dus. Hij vertelde ons dat hij een week eerder Katja Schuurman over de vloer had. Die had hem benaderd, hij had geen idee wie het was en waarom ze hem wou spreken. Het was in de middag en ze zoop een halve fles grappa op, zei Rick, vol ongeloof. Hij woonde in een prachtig huis, met in de bibliotheek een halve meter gidsen voor naaktstranden, wereldwijd. Edith vroeg hem onmiddellijk bij aankomst op het perron of hij goeie wiet kon scoren. Rick dacht van niet, al kende hij een schimmig buurtje in het hart van de stad waar het wemelde van de naffers en de personen van kleur. Edith thuis afgezet, wij op boevenpad. Alleen maar nep-hasj, wel veel heroïne, maar dat kwam mij even niet uit, zo rond de kerst. Rick zei tegen Edith: “Ik  heb wel oregano en tijm in mijn keuken, kan je dat niet roken?" 

Ze ontplofte. En toen brak de hel los. Er was geen land met haar te bezeilen. In de nok van de rode koepel van Filippo Brunelleschi - we moesten toch wat aan de cultuur doen - dreigde ze te springen. “Doe maar!” riep ik, want  ik was er klaar mee. De volgende dag heb ik haar op het vliegtuig naar Amsterdam gezet en werd de flitsscheiding in werking gezet.

Enorme Pinksterdrukte op het station van Forli. Geen treinen naar Verona door de overstromingen. Wel de bus naar Faenza, daar de RVC (Regionale Veloce)) naar Bologna, daar de trein naar Verona, en daar de bus naar Salo. Het circuit van Imola ligt tussen Faenza en Bologna. In Faenza merk ik voor het eerst iets van de drie dagen nationale rouw. Alles is gesloten. Duizenden mensen op straat in laarzen, met bezems en andere instrumenten om de enorme puinzooi op te ruimen. Indrukwekkend.

Op 2 augustus 1980 vond er een bomaanslag plaats op het treinstation van Bologna. Niet lang daarna was ik in Bologna. Toen kwam het wel heel dichtbij. Het was de zwaarste naoorlogse aanslag in de Italiaanse geschiedenis. 85 personen kwamen om het leven. Meer dan 200 mensen raakten gewond. De aanslag wordt toegeschreven aan de extreem-rechtse en met de P2-loge verbonden Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR). Die hebben echter zelf altijd hun betrokkenheid ontkend.  

Het station is nu één groot labyrint, om gek van te worden. Spooky, met Stanley Kubrick-plees. In een van de restaurants neem ik, clichématig als ik ben, de bekende dis. Er heerst een enorm misverstand over de Bolognese-saus, namelijk dat het een tomatensaus met gehakt en groenten naar keuze is, en dat het traditioneel wordt gegeten met spaghetti. Deze bereidingswijze komt niet overeen met de keuken van Emilia-Romagna en is voor veel Italianen dan ook een doorn in het oog. De burgemeester van Bologna heeft in het verleden zelfs woedend gebruld  dat spaghetti bolognese helemaal niet bestaat. Het traditionele gerecht heet namelijk ragù alla Bolognese en bestaat uit een vleessaus die meestal opgediend wordt samen met tagliatelle. Ragù alla Bolognese wordt in Italië nooit opgediend met spaghetti.

Weer een nieuw kaartje kopen, voor de boemel naar Desenzano del garda, en daar weer een bus. Pinksterzondag, een absolute nachtmerrie voor openbaar vervoer in katholieke, zuidelijke landen. Ik zit nu al drie uur dienstregelingen te bestuderen in het schattige haventje van Desenzano, er gebeurt niets en er komt niets. Veel Italiaanse ouders met puberende dochters in hot pants, likkend aan ijsjes. En veel Schotten en Ieren, wat moeten  die nou weer hier? Ga zuipen in Portugal, dat scheelt een slok op een borrel. Een eeuwigheid geleden was ik aan het Gardameer. 

Naast mij zit een verbrand stelletje, niet bepaald uit de hogere klasse van Ierland. Ik heb het met ze te doen, niemand kan ze helpen, de man kijkt radeloos op zijn telefoontje. Ik besluit te gaan lopen naar Salo. In de hitte, met mijn rugzak. De volgende dag naar de Vittoriale degli Italiani, het schitterende monument dat Gabriele d’Annunzio voor zichzelf liet bouwen.

Social

Reaguursels

Inloggen

@GU: langer stamcafé?

cugel | 01-06-23 | 10:01 | 1

Wanneer nieuwe CMS klaar is

GU | 01-06-23 | 10:56

Lijkt goed te gaan met Arthur vwb het stoppen met roken en zuipen. Toch zeker een compliment waard, zo eenvoudig is dat nou ook weer niet.

Ichneumonidae | 01-06-23 | 08:54 | 1

Ja, en de reizen en het schrijven op zijn leeftijd.

cugel | 01-06-23 | 09:42

Wat een fijn reisverslag, Arthur. Dit was genieten en verwonderen van A tot Z.

MickeyGouda | 01-06-23 | 08:53 | 1

Geestige honeymoon, als je na een of twee dagen je vrouw al de deur uittrapt en aan een scheiding begint.
Nou ja, als je dat verhaal zo leest over die hysterische doos begrijp ik het ook wel.
Enfin, culpa in eligendo.

Ichneumonidae | 01-06-23 | 08:30 | 3

Dit verklaart een hoop over de verrichtingen van het Europees Parlement.

MickeyGouda | 01-06-23 | 08:58

@MickeyGouda | 01-06-23 | 08:58: Mss meer over PvdA (die Edith was lid van die partij), waar die zich ook overal ingenesteld heeft.
Ik zie trouwens op z'n wiki dat hij het vier jaar met deze tante heeft uitgehouden. Moet je ook wel het uithoudingsvermogen hebben van een paard, al weet ik niet of zij al die tijd ook samen zijn geweest.

Ichneumonidae | 01-06-23 | 09:06

Arthur, ik wil wel meer weten over Bergamo. Had er naartoe willen verhuizen. Villa op een bergflank met uitzicht op de stad. Is het echt zo erg daar?

Zuurteregelaar | 01-06-23 | 08:03

Nu dus Jan Slagter in WNL. Altijd als ik die man zie komen er twee gedachten in mij op.
Hij heeft bovenop, en wellicht ook onderop, Lilian Marijnissen gelegen en liep hij paar jaar geleden te retelikken bij kick out Zwarte Piet terwijl ze kleine kinderen liepen te bedreigen bij de Jaarbeurs in Utrecht

Cornelis12 | 01-06-23 | 07:57

Als je het klimaat goed in kaart wil brengen moet je toch verder terug kijken dan alleen de laatste 100 jaar zoals ze dat nu doen.
Want als ze het klimaat zo'n 5000 jaar terug zouden kijken is het toch overduidelijk dat warme periodes worden afgewisseld met kouder periodes, en dat dat vrijwel niets te maken heeft met welke uitstoot veroorzaakt door de mens dan ook.
Er zijn zoveel andere mogelijkheden die temperatuur schommelingen kunnen veroorzaken.

zoalsikhetzeg | 01-06-23 | 07:56 | 3

Ja hoor schat. Niks aan de hand. Weet je, heel vroeger zag de wereld eruit met alleen vulkanen en lava. Oh en vroeger scheten ze ook gewoon buiten, er zijn zoveel manieren waarop dat kan.

Beste_Landgenoten | 01-06-23 | 08:01

Het moet ook geen pretje geweest zijn toen die meteoriet insloeg, 65 miljoen jaar geleden. Of wanneer was het? Onlangs werd bekend dat dat niet klopt, van die 65 miljoen jaar. Logisch want Disney heeft er een film over gemaakt en dinosaurussen konden toen al praten.

Papa Jones | 01-06-23 | 08:04

Goedemorgen nachtploeg!

Bergamo, Italiaans hellhole…

*Koffie zetten doet..*

Wijze uit het Oosten | 01-06-23 | 07:55 | 1

Goedemorgen! Lekker, koffie, nodig en zalig. Dank je wel en fijne dag gewenst!

anja | 01-06-23 | 08:38

Stelling: ik vind dat er niet langer bruggen geopend moeten worden voor zeilboten met staande mast en gestreken zeilen.

Cornelis12 | 01-06-23 | 07:49 | 5

ik weet niet of dat een goed idee is, al die vakantieschippers die met zeil sluizen en kunstwerken gaan passeren.

HD50 | 01-06-23 | 08:06

Beste Cornelis,
De VAAR-weg was er vóór de RIJ-weg.
Stelling:
Ik vind dat we alle bruggen permanent moeten openen.
Kunnen we gewoon doorvaren.
Wegverkeer mag gebruik maken van tunnels.

Mongeaulie waarsguwt | 01-06-23 | 10:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Gisteren kwam hier weer zo'n wolven topic voorbij en dan zijn er in de panelen altijd de wensdenkers van de maakbaarheid die zeggen dat wolven nooit mensen aanvallen. Dergelijke idealisten sturen dan bewust weg van Google of weten niet hoe die zoekmachine werkt. Heb ik als realist geen last van. Waslijst: eet uw hart uit, voordat een wolf dat doet:
en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_wolf_...

goedverstaander | 01-06-23 | 07:21 | 16

Waarom zou je als wolf een (volwassen) mens aanvallen als je ook gewoon bij de boer veel makkelijker aan eten kunt komen?
Overigens is dat lijstje, als vaker gezegd, niet erg indrukwekkend.

Ichneumonidae | 01-06-23 | 08:19

Haaien eten ook altijd per ongeluk mensen. In hun hart zijn ze heel lief en kieskeurig.

MickeyGouda | 01-06-23 | 09:02

@MickeyGouda | 01-06-23 | 09:02:
Haaien eten zeer zelden mensen. En van die weinige keren is het vaak maar een hapje om te proberen.

SterF... | 01-06-23 | 09:46
▼ 13 antwoorden verborgen

Korte lachstuip hier, na het lezen van dit ( www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...) nieuws.
*Naar bank kijken doen.
Er liggen hier twee ouwe teckels te stinken, die zijn al blij als ze zonder hulp op die bank zijn gekomen. Het enige moment dat daar 'snelheid' bij is waar te nemen, is als er eten wordt aangeboden (en dan nog is de batterij halverwege de keuken al op).

EEnzame SchizofrEEN | 01-06-23 | 06:57 | 1

Piet Adema heeft toch mooi geregeld dat hertenkampjes zullen uitsterven. Die dieren moeten los, dat is de natuur (en op de kampjes kunnen mooie villa's staan..)
nos.nl/artikel/2461317-bambi-gevoel-o...

Sneerpoets | 01-06-23 | 07:27

"Alberto Moravia behoort tot mijn favoriete schrijvers, vooral vanwege zijn boeken Boredom en Contempt."
Mijn Egyptische ex liet mij kennismaken met Moravia, maar, stom genoeg, ik lees nu vooral nieuws op mijn smartphone, liever dan boeken: toch vreemd. Wat zou lezeres daarvan vinden?

cugel | 01-06-23 | 06:56 | 3

Bekend verschijnsel cugel. Ik verslond boeken voor dat de iPad er kwam.
Ik kies er nu ‘s-avonds bewust voor de iPad uit te zetten en weer een boek te herlezen.
Ik ben nu bezig met HOUT van Jeroen Brouwers.
Het kost gewoon moeite je te concentreren.

J.Cash | 01-06-23 | 07:43

@J.Cash | 01-06-23 | 07:43: Goed gevonden titel. Boeken zijn immers van hout gemaakt. Kan dat nog wel?

goedverstaander | 01-06-23 | 07:50

@J.Cash | 01-06-23 | 07:43:
Ja, mijn broer leest ook goede boeken.
Ik vond eigenlijk je tegels onder @Ruimedenker | 01-06-23 | 02:30 (die zelf ook een goede tegel had) erg goed: over schoenen en het volkskarakter, oa het calvinistische Nederlandse: je komt op GS af en toe interessante mensen tegen. Hoewel ik niet helemaal mee kan gaan in het rechtse discours, heb ik wel begrip voor mensen als Ana K. (@Ana.K | 01-06-23 | 03:15) die zich zorgen maken over Nederland. Ik doe dat alleen veel minder. Misschien door mijn leeftijd of door meer (naïef?) vertrouwen in de mensheid.

cugel | 01-06-23 | 09:24

oud Nieuws.

* Overleg in Europa over (lucht) steun voor Oekraïne (zoals training en levering F-16's)
* Kyiv geraakt door luchtaanval, drie doden en meerdere gewonden.
* Hevige bosbranden in Oost-Canada, tienduizenden geëvacueerd.
* Amnesty vindt iets over demonstraties (politie slecht want die controleren wie het zijn).
* Man die gezin doodreed filmde op dat moment zijn eigen snelheid; 250 km/u.
* Zeker 60 kinderen komen om in weeshuis Soedan door voedseltekort.
* MIke Pence wil (ook) president worden.
* staatsagent stelt rechtsgang voor om klm te dwingen overheidsafspraken na te komen.

Weer: bewolkt, tot 16 graden.

Koffie: een heerlijke bak romige koffie, of thee zo u wil. En die verse boterham? Da's stiekem een brood van gister, in de aanbieding, want we blijven op de kleintjes letten!
@Ristretto, ik neem binnenkort contact op, dank voor uw reactie gister (was er serieus even stil van).

EEnzame SchizofrEEN | 01-06-23 | 06:44 | 7

Ik vraag me toch af, wat het effect van publieke executie zal zijn in de huidige tijd.

Het lijkt me, dat men er vroeger gewend aan is geraakt. Misschien is het daarom, dat het beoogde effect verdween.

Ik zou willen voorstellen, om wat te experimenteren met die doodrijder. Misschien schrikt het toch wel af. Al is het maar tijdelijk.

kleybeuker | 01-06-23 | 07:19
▼ 4 antwoorden verborgen

Geweldig boeiend reisverhaal met schitterende foto's!

meneer Q | 01-06-23 | 06:29 | 3

Ja, ben ik met je eens. Vroeger, ongeveer dezelfde leeftijd als AvA, ben ik ook door Italië via Brindisi naar Griekenland gereisd, maar daar ben ik nu te lui voor. Zijn verslag van het tuig op het busstation, sociologie, is goed. Waar haalt hij de energie vandaan op zijn leeftijd?

cugel | 01-06-23 | 07:03

Het ND schrijft:
Hoe voorkom je een militaire confrontatie tussen de twee grootmachten van dit moment? Want als er niets wordt gedaan, komt die confrontatie er binnen tien jaar. Dat is wat Henry Kissinger, de gevierde, verguisde, gehate en gerespecteerde voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken nu bezighoudt. Er is volgens hem inmiddels een derde macht in het spel, ondoorzichtig, en onvoorspelbaar: Artificial Intelligence, de zich snel ontwikkelende kunstmatige intelligentie die ook in de politieke besluitvorming een rol begint te spelen.
Maar zelfs voor AI is Kissinger niet te volgen, schrijft The Economist. Het blad voerde ruim acht uur lang gesprekken met de man die velen zien als de grootmeester van de internationale diplomatie. Het ging AI boven de pet: ‘Het in tekst omzetten van het zware, raspende Duitse accent gaat de capaciteiten van AI nog te boven.’
Maar AI is 'senseless' schrijft mijn broer — in een minstens drievoudige zin: geen zintuigen als geluks-bijdrage, geen verstand als interesse in het achterliggende en geen neiging tot het zinvolle.
Niet bepaald een speler in de internationale diplomatie, zou ik zeggen.

cugel | 01-06-23 | 06:26 | 2

Oplossing: zelf uit laten vechten, is het volgende week over.

Zoelense Hobbyboer | 01-06-23 | 07:04

@Zoelense Hobbyboer | 01-06-23 | 07:04:
Wel, dat doen ze nu tussen de Oeki's en de Ruski's en na anderhalf jaar zijn ze nog steeds bezig, met geld en levens verspillen en mensen afleiden van waar het werkelijk om gaat: in harmonie met de natuur leven in een economie waarin iedereen genoeg heeft. Moet je zien wat er gebeurt als je Amerika en China het uit laat vechten: 3e WO.

cugel | 01-06-23 | 07:36

3 minuten. Bedankt voor de gezelligheid en allemaal ongezien de typhus. Tot binnenkort. Zoals die Oostenrijker zegt, I'll be Back.

Zalwelweer | 01-06-23 | 05:58

Nog 3 kwartier en dan doei tot later vandaag.

Zalwelweer | 01-06-23 | 05:14

Wakker blijf muziek.
Angerfist & Miss K8 - Breinbreker

Zalwelweer | 01-06-23 | 05:14

Pff. Klote Canadezen. Het contract loopt binnenkort af. Mooi. Moet nog een uur schermpje kijken. Maar de huur moet betaald, de vaste lasten, de boodschappen etc.. Dit is geen klagen hoor. Maar blij dat ik er vanaf ben als contract stopt. Dan vol op de studie.

Zalwelweer | 01-06-23 | 04:59

"Door naar het Palazzo Venezia. Het gaat mij vooral om het beroemde balkon, dat uitkijkt op het megalomane Pantheon". Het balkon kijkt niet uit op het Pantheon (door de Romeinen gebouwd, en zeker niet megalomaan), maar op het zeker megalomane Monument van Victor Emanuel II of Il Vittoriano, bijgenaamd "de bruidstaart" of "het kunstgebit"

batvoca2 | 01-06-23 | 04:48 | 1

En u haalt een stukje aan, maar wat zegt u?

Zalwelweer | 01-06-23 | 04:54

@Ana.K Dit nummer voor jou. Relax.

Xavier Rudd - Follow The Sun

Zalwelweer | 01-06-23 | 04:08

Ik wil graag een nummer opvoeren, als zijnde het beste ooit!

Nou weet ik wel dat dat met de jaren varieert, maar toch zal het ws in de top 10 ever blijven.

Het is van de geniale band Pink Floyd, echter live uitgevoerd door de mannen van Korn. Met hun rare zeurige zanger en de heerlijke dubbele drums alla Van Halen. In 2012 in Hongarije, op het schiereiland Sziget in de mooie blauwe Donau

www.youtube.com/watch?v=3zPvfVmL0nE

wilderst | 01-06-23 | 03:51 | 2

Mooi. Die gaat mijn jukebox in.

Zalwelweer | 01-06-23 | 04:06

Leuke ruwe agressieve versie. Past wel.

Louter Leuter | 01-06-23 | 09:28

Pitten nu!!
Om 8.00 de stukadoor, auto voor service beurt, de Vloerisolatie expert om 11.00 en ook nog boodschapjes halen.
Fijne nacht xxx
Het is 1 Juno.

Ruimedenker | 01-06-23 | 03:35 | 3

Juno: woord uit de hel! XD

keestelpro | 01-06-23 | 03:36

RIP

Ana.K | 01-06-23 | 03:15 | 14

@Beste_Landgenoten | 01-06-23 | 08:11:
Beste BL, ik werk dagelijks met fysische transportverschijnselen, turbulentie, wind, wervels, thermodynamica, koelen en verwarmen, weerstanden in leidingen, van voertuigen etc, en het simuleren, rekenen en ontwerpen daarvan. Daarnaast publiceer ik in technisch wetenschappelijke tijdschriften (waaronder meteorologische tijdschriften). Klimaat is een verdienmodel. Het einde van de laatste kleine ijstijd werd achteraf op 1850 gepind. Toen waren de Gletschers in de Alpen het langst. Sinds die tijd krimpen ze (nagenoeg lineair). ALS CO2 de boosdoener was, dan had het pas na 1950 moeten gebeuren, en dan versneld (ook dat is niet het geval, vlakt zelfs af op het ogenblik).

Louter Leuter | 01-06-23 | 09:46

@Louter Leuter | 01-06-23 | 09:34:
Ik moest het opzoeken: early morning, de kleine uurtjes ook.
Overigens, ondanks je impressieve kennis, denk ik dat B_L wel gelijk heeft: de wetenschap zegt het merendeels ook. Bedankt trouwens dat je ook "I heard the news today, oh boy" goed vond.

cugel | 01-06-23 | 09:53
▼ 11 antwoorden verborgen

Kom net binnen, niet alles gelezen (niks)
Hallo!

TheOne48 | 01-06-23 | 03:12 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zou je zomaar een beter apparaat kunnen leveren. Uw voorbeeld is kinderspul.

Geef me geld en een goed lab, en overmorgen vliegen jullie collectief FTL naar onze buurster. Nu kost het ons 50000 jaar. Maarja, niemand geloofd me en waarom zou je.

Xaphan | 01-06-23 | 03:15

Tiësto - the Business

Omdat het kan.

Zalwelweer | 01-06-23 | 02:50 | 1

Wat ik een beetje opmaak uit het verhaal van Tuur, is dat Italië een enorm shithole is.
Wisten we eigenlijk al.
Italië is natuurlijk een prachtig land met dito originele mensen.
Italianen man! Wie houdt er niet van?
Grote families, lekker eten(geef mijn pasta maar aan Fikkie), hectiek, geschreeuw.
Italië is niet te vergelijken met Frankrijk.
Maar dan… Italië is net zo’n teringzooi als Frankrijk, maar dan anders.
Alleen daarom al moet NL eens stoppen te denken dat we een servetje zijn ipv een tafelkleed.
Wij zijn het tafelkleed.
De grootste van de kleintjes.
IT en Fra zijn niets zonder NL & DE.
En vergeet niet, de Italianen zijn meester oplichters.
Hebben wij problemen met “onze boeren” en hun subsidies, de Italianen vangen bakken geld voor niet bestaande boeren bedrijven.
Jarenlang betalen we voor niet bestaande sinaasappelplantages, de maffia weet hoe het werkt.
Italië stikt van het goud, maar is op papier een arm land.
Italië zit in de G7, maar heeft daar eigenlijk niets te zoeken.
Weet je.., laat maar.
Basta!!

Ruimedenker | 01-06-23 | 02:30 | 5

Je hebt mensen die dwepen met Italië. Mijn broer. Die zit nu weer aan het Garda meer, tien keer per jaar, Sirmione.
Aardig maar meer ook niet, ook Putin heeft er een huis, of had misschien dat weet ik niet.
Verona vind ik mooi, ik was onder de indruk van hoe schoon de straten zijn, ongelooflijk.
Wat ik mis is diepgang. Het is allemaal spontaan en zoenen en je bent direct hun vriend.
Hun chauvinisme is indrukwekkend. Ook begrijpelijk als je een wereldrijk bent geweest, al heeft de Griekse wereldmacht m.i. meer toegevoegde waarde.

Theorietje:
Het volk is als zijn schoenenproductie.

Nederland heeft Greve. Gaan een eeuwigheid mee maar het zijn boerenklompen om te zien.
De leest is grof.
Dan probeert Joris Van Bommel modern te doen. Kwaliteit ken ik niet maar het ziet er niet uit, het zijn net de Nederlandse vrouwen die het nieuws presenteren op de staatsomroep.

Italianen. Ja hele mooie schoenen, Santoni, Botticelli Cucinelli.
Het punt is dat ze direct lekker lopen, maar er zit snel een gat in je dunne leren zool.
Ze zijn niet gemaakt om lang mee te gaan en ik ben ze snel beu, uitzondering is een paar Moreschi’s die ik al 15 jaar heb, voor de zomerse dagen, zonder sokken.

Dan de Britten.
Ik kan het altijd heel goed vinden met Engelsen, Schotten, op Tenerife wemelt het van ze en je hebt gezelligheid (ik heb het niet over de “spaghetti and chips brigade”).
Nou vrienden worden, dat is een ander verhaal, dat kost tijd.
Zo ook hun schoenen. In mijn optiek de beste ter wereld.
Edward Green, C&J, Church’s (hoewel nu van Prada en dat merk je) en natuurlijk John Lobb (op mijn verlanglijst).
Je moet ze nog ouderwets inlopen. Net als je denkt dat het niks meer wordt lopen ze goed en wil je ze nooit meer kwijt.
Er zijn mensen die 30,40 jaar doen met een paar Engelse schoenen.
Of Charles met zijn opgelapte Lobb’s uit 1971.

J.Cash | 01-06-23 | 07:33

@keestelpro | 01-06-23 | 02:36:
Op papier ja. Het voordeel is dat “de Nederlander” snel tevreden is, het Calvinistische bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Eten…als het maar goedkoop is en vult. Huis, gezellig hoor, met zijn allen in een rijtje.

J.Cash | 01-06-23 | 07:36

@keestelpro | 01-06-23 | 02:36:
De Nederlandse staat is rijk (dankzij de efficiënte Roversbende), maar de Nederlander heeft geen koopkracht. De Italianen hebben meer koopkracht, maar de Italiaanse staat is arm. Daarom moeten wij, de Nederlandse politiek en roverheid, de Italiaanse staat helpen. Moet van de EU (niet waar, het moet vingerwapperend deugen,).

Louter Leuter | 01-06-23 | 09:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Vooruit nog een dan.

Chris Rea - The Road To Hell

Zalwelweer | 01-06-23 | 01:46

De laatste die ik uit mijn jukebox haal.

Ugly Kid Joe - Cats in the cradle

Zalwelweer | 01-06-23 | 01:38

Ok die is leuk.

Zalwelweer | 01-06-23 | 01:34

Lol!

Sinterbikske | 01-06-23 | 01:38

Het liedje over dat tuinpad van je vader wil ik graag aandragen. Gewoon om Mourinho, die oude mafklapper uit het voetbal, een nette aftocht te gunnen.

Xaphan | 01-06-23 | 01:28 | 1

INXS - New Sensation

Zalwelweer | 01-06-23 | 01:28

Paul van dyk
For an Angel
youtu.be/sRvEwXDxz_I
Kees, ik weet dat je niet veel met dance hebt….
Maar deze..
De clip.
Love Parade Berlijn.
Meer dan een miljoen liefhebbers.
Ja! Nog altijd kippenvel

Ruimedenker | 01-06-23 | 01:15 | 18

@keestelpro | 01-06-23 | 02:38: Krijg er geen oortyfus van. Maar klonk goed, ok even op turbostand geluisterd en zeker niet alles want probeer een film te kijken. Maar kennelijk is muziek, beide een passie voor ons vandaag, de overtreffende noot.

Zalwelweer | 01-06-23 | 02:40

@keestelpro | 01-06-23 | 02:39: Goed dat je het zegt. Want dan moet ik op een andere account inloggen. De like van mijn kant is de game account.

Zalwelweer | 01-06-23 | 02:42

@keestelpro | 01-06-23 | 02:39: Lang verhaal, maar laten we het erop houden dat ik onder die alias alleen zit op het kanaal van mijn internationale game team. Dus ikke foutje gemaakt want vergeten om te wisselen met de echte. Is geheugencoronoverlies ofzo. Scrabble woord. Op soundcloud kan je trouwens zien welke geenstijler je laatst bezocht heeft. Niet teveel naar beneden scrollen want die kop van mij staat er ook nog ergens op. Pfff. Helpdesk modus uit.

Zalwelweer | 01-06-23 | 02:47
▼ 15 antwoorden verborgen

Simply Red - Money's too tight (to mention) Live at Montreux Jazz festival) 1992.

Zalwelweer | 01-06-23 | 01:12

Van mij mag hij blijven.

Rattus | 01-06-23 | 01:06

Het volgende uit de jukebox.

Massive Attack - Unfinished Sympathy

Zalwelweer | 01-06-23 | 01:04

Een mooi liedje met in het achterhoofd de lelijke gedachte aan de volidioot Tom de Grauw.
Car Seat Headrest- Drunk Drivers/Killer Whales
www.youtube.com/watch?v=ccztRby3FAk

Kowalski11 | 01-06-23 | 01:02

Zit even te graven in de Zalwelweer jukebox. Kom ik dit tegen.

Glenn Frey - You belong to the city

Zalwelweer | 01-06-23 | 00:58 | 2

Ohh dit is een heel fijn nummer. Vooral die sax..

Miss_Pinky | 01-06-23 | 01:00

Daar moet jij tijdens jouw reis niet langs gaan hoor ( waar die serie is opgenomen) . Levensgevaarlijk daar.

Miss_Pinky | 01-06-23 | 01:02

@Miss_Pinky | 01-06-23 | 01:02: Cruise er een beetje omheen denk ik, Vesuvius, Pompeï, Ischia, Capri en Amalfi. Wil het centrum toch ook wel zien, das meestal niet zo’n probleem.

Sinterbikske | 01-06-23 | 01:36

Berichtje voor @lezeres : Even voor de goede orde…
Er gaat helemaal niemand vervangen worden. En zeker niet door mij. Jij bent hier blijkbaar een baken van licht voor velen dus maak je totaal geen zorgen.
Vele dames zullen komen en gaan hier, maar er is maar één lezeres.
Einde dienstmededeling.

Miss_Pinky | 01-06-23 | 00:45 | 7

Ik had een beetje twijfel of Pinky niet stiekem Lezeres was, maar ja, we zijn hier allemaal ook zo leuk:-). En gelukkig nooit gedoe tussen de dames. @Lezeres, het was gewoon om te laten weten dat ik je miste.

letopuwzaak | 01-06-23 | 07:58

Wel jammer dat er maar één lezeres is. Het liefst verslijt ik er 365 per jaar.

*grijns*

VBO_B_Niveau | 01-06-23 | 08:14
▼ 4 antwoorden verborgen

Pakkend verhaal Arthur, en ik heb Google Earth erbij gepakt om de Villa Torlonia en omgeving van alle kanten te beschouwen. Alles voor het betere beeld & begrip. Prachtig en inmiddels nadert een eeuw aan historie.

Prachtig dus maar daarnaast kan ik je Reiserei met al die alternatieve methoden niet goed plaatsen. Vliegtuig, nachtbus, het sportwagentje begrijp ik natuurlijk wel: Sempre Italia, maar waarom niet louter het enige vervoer dat Benito tot op grote hoogte beheerste *), zelfs beter dan z'n Germaanse Evenknietje.

De Italiaanse Fascisten deden van alles fout maar twee dingen bijzonder goed: eeuwenoude moerassen teruggeven aan de mensheid én de treinen op tijd laten rijden. De trein Arthur, zelfs na buitensporige regen had Mussolini een decreet uitgevaardigd dat Faenza, Bologna, en Verona te alle tijden per spoor bereikbaar bleven, al is het maar om voldoende aanvoer van zwabbers en krabbers te waarborgen.
Immers: Frasi sui treni, le più belle per viaggiare con le parole.

*) Vergeet deze 'winnaarsretoriek', typisch overwinnaarsretoriek:
Dat hij de treinen zogenaamd op tijd liet rijden, is een van de vele staaltjes van zijn geslaagde propaganda, het wordt ook nu nog vaak geloofd.

LD69 | 01-06-23 | 00:40

Da's niet zomaar een leuk liedje.

keestelpro | 01-06-23 | 00:53

Eros Ramazzotti - Sei Un Pensiero Speciale

Zalwelweer | 01-06-23 | 00:30 | 1

Vroehagh.....,
inmiddels,....
zou er spontaan osmose zijn opgetreden, wanneer Arthur zich naast ende neven een fleske zette?

Liquid Tension Experiment - Osmosis
Live at LA 2008
youtu.be/0TcEHngrbfE

Truste allen

Milton_Styx | 01-06-23 | 00:18

De jeugd wordt steeds dikker. Van de 2 tot 25-jarigen had 17 procent vorig jaar overgewicht. Een toename is vooral te zien in de groep jongvolwassenen. Een kwart van de jongeren tussen de 18 en 25 was te zwaar. 7 procent had obesitas, zo blijkt uit cijfers van het CBS in samenwerking met het RIVM. Bij jongeren met een herkomst buiten Europa komt overgewicht het vaakst voor.
www.telegraaf.nl/nieuws/288174519/jeu...

Cornelis12 | 01-06-23 | 00:00 | 5

U schrijft 17 procent verkeerd. 47 procent komt eerder in de buurt. Althans in de grote steden.

Zalwelweer | 01-06-23 | 00:27

@vladimirows | 01-06-23 | 00:03: Ik ben blij dat ook andere figuren het opvalt. Tegenwoordig is het kennelijk hip als vrouw, om zwaar obese te zijn, en dat je daar trots op moet wezen. Jr hoeft heen scharminkel te zijn, maar die verkeerlijkingvan vetzakken slaat teveel de andere kant op. Je kan iet meer zommar zeggen dat iemand teveel vreet en op een nijlpaard lijkt. Zeker niet als ze hoger in de pikorde staan.Dat is best frustrerend.

Xaphan | 01-06-23 | 01:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Lees net dat we bijna de 4 vuisten niet hadden gehad als een andere acteur zijn voet niet had gebroken.

Their first movie as a duo was God Forgives... I Don't! Peter Martell was originally chosen as the leading actor next to Spencer, but the day before the first shoot Martell broke his foot and was replaced by Hill, which launched their partnership.

youtu.be/V3EQYC4as54

Lorejas | 31-05-23 | 23:52 | 1

Hoe anders had je jeugd er dan uitgezien waarschijnlijk.

Sinterbikske | 01-06-23 | 00:57

Funk In The Deep Freeze is ongetwijfeld het mooiste nummer op de langspeelplaat van Chet Baker.
youtu.be/WFWDlGAV5f0?t=706

magirus | 31-05-23 | 23:48 | 1

Chet, geen familie van Ma of Ginger.

Asteroid-B612 | 31-05-23 | 23:53

Matia Bazar, mijn favoriete Italiaanse band, en zangeres Antonella Regueri, operazangeres, ooit live gezien in Paradiso, onvergetelijk, wat was ik verliefd, zó mooi, zó'n mooie stem. Dit is hun aller-aller-allermooiste:
www.youtube.com/watch?v=ayxtLHYi3dA

Mr_Natural | 31-05-23 | 23:55
▼ 1 antwoord verborgen

Ben benieuwd naar de rest van de verhalen over Italië. Ga zelf in september heel Italië rond inclusief Sicilië, de locaties die Arthur bezoekt vind je niet zomaar als luie vakantieganger in de top beste bezienswaardigheden van Italië. Dank Arthur!

Sinterbikske | 31-05-23 | 23:45 | 13

@Baksteenbakker | 01-06-23 | 01:04: Hou er echt van om lokaal te eten, die smaak kun je thuis nooit evenaren omdat ook de setting, de omgeving, het klimaat er toe doen wat betreft smaakbeleving. Die lokale wijn die je dronk in de streek waar hij gemaakt is zal in Nederland nooit zo goed smaken.

Sinterbikske | 01-06-23 | 01:19

@sinterbikske ik weet niet of je van sardientjes houdt, maar de gerechten ermee hier zijn ontzettend lekker.

Baksteenbakker | 01-06-23 | 01:49
▼ 10 antwoorden verborgen

www.ad.nl/economie/massaclaim-tegen-d...
And so it begins. Alhoewel ik weinig vertrouwen heb in de Nederlandse rechtsstaat hoop ik dat hiermee het kartel schorem tot in de hel achtervolgd gaat worden. Go get them Lakeman.

Zapata10 | 31-05-23 | 23:43 | 1

Lakeman heeft een bijzonder armzalige succesratio. De man schiet met hagel.

de IJsman | 01-06-23 | 08:24

Zoals beloofd in mijn meest recente Zwitsal tijd: The Architecs - When We Were Young. Johan Cruijff Arena Koningsdag 2023. Voorprogramma Metallica. Ik deed de bar rechts voor. Alles cool. Toen. www.youtube.com/watch?v=yX15wwHHxQU
.
Nu is deze voor Jimmy Schepers. Pata.

Piet Karbiet | 31-05-23 | 23:41

Ik had vandaag ook spaghetti bolognese op. Komt wel dichtbij nu

Kartelmaster2000 | 31-05-23 | 23:39 | 1

Met knoflook?

J.Cash | 01-06-23 | 08:07

Chet Baker hield van Amsterdam. Of van de drugs, dat kan ook. De trompettist viel in 1988 uit een raam van het Prins Hendrik Hotel en stond nooit meer op.

goedverstaander | 31-05-23 | 23:37 | 1

Dezelfde dag moest hij optreden bij mijn oud werkgever Nick Vollebrecht voor het programma Sesjun van de TROS. Kan me de schok en stress nog goed herinneren.

Swedishchef | 01-06-23 | 00:17

Hoe lang duurt zoiets, een stuiptrekking?

vladimirows | 31-05-23 | 23:28 | 4

Gaat het weer?

Miss_Pinky | 31-05-23 | 23:42
▼ 1 antwoord verborgen

Momenteel in Castellemare del Golfo, beetje Noord West in Sicilië. Gevlogen op Catania en met trein via tussenstops Taormina en Cefalu naar hier gegaan met de dame. Heerlijke gloednieuwe treinen, knallen 160 kmh over het spoor wanneer het op sommige trajecten krakkemikkige vaak enkelbaans spoor het toelaat. Gigantisch staat op de treinen 'Europe loves Sicily' met bijpassende blauwe sterren vlag. 3 maal raden hoe dit dus betaald is.

Verder ook leuk dat je als persoon met moeder afkomstig uit Campania goed ligt bij de Sicilianen. Zuid Italie houdt van Zuid Italianen, zelfs met mijn niet giga goede italiaans. Ma spero per una buona ultima settimana.

Als toevoeging op de muzieklijst dan ook in volledig Napoletaans Nino D'angelo met Jesce sole - youtu.be/FZdVo3NpO5k

Baksteenbakker | 31-05-23 | 23:27 | 4

Geniet ervan! Ciao

Roos | 31-05-23 | 23:52

Een mooie week gewenst en daar worden geen bakstenen gebakken daar houwen ze het gewoon uit de rots;)

Smoelensmid | 01-06-23 | 00:18

Dank u allen en @smoelensmid inderdaad ze zijn hier heel fan van wat er uit de rots komt. Mijn ouderlijk huis had overigens ook behoorlijk wat Italiaan graniet liggen.

Baksteenbakker | 01-06-23 | 01:06
▼ 1 antwoord verborgen

Zit met volle verbazing naar "slechtste chauffeur" te kijken.
Kan toch niet waar zijn..

Mensen met een rijbewijs die opnieuw rijlessen krijgen.
Instructeurs die schakelen en aan het stuur trekken..

Acteurs of toch realiteit?

CarelJan7937 | 31-05-23 | 23:26

Juffrouw Krokodillentraan is aan haar aftocht begonnen, samen met het zeteltal van heur partij. En jij zit nog braaf en amechtig 'Het Redelijk Alternatief' te promoten ?

LD69 | 01-06-23 | 00:07

Feest in huize Landgenoot, Bob die op tafel danst en van Drimmelen die voor de cateressen zorgt?

Graaisnaaiert | 01-06-23 | 00:32
▼ 6 antwoorden verborgen
▼ 1 antwoord verborgen

Mooi Basil, zowel het origineel als de de versione tradotta. Altijd mooi om context te ervaren. Dubbel genieten.

LD69 | 01-06-23 | 00:55

Morning! ochtend stond heeft het witte goud in de mond;)

Smoelensmid | 31-05-23 | 23:55

Vind dit een van de mooiste verhalen tot nog toe, misschien moet ik ook maar weer eens wat minder gaan drinken want het heeft duidelijk voordelen. De reizen door Europa, de extremen van de vreemde luchtjes maar ook onze eigen vreemde luchtjes, alles bij elkaar begint het een spiegelpaleis te worden. Hier het ( ja dat zeggen ze allemaal ) recept voor ragu bolognese paolos.nl/de-originele-bolognesesaus-... het is inderdaad een vleessaus.

Sinterbikske | 31-05-23 | 23:15 | 1

En ook wel erg lekker, en overal in Bologna verkrijgbaar, met tagliatelle.

Nuchternederland | 31-05-23 | 23:28

Bij het Italiaanse reisverslag hoort Italo.

Gianna Nannini - I Maschi

youtu.be/pOeSUjNagCU

Roos | 31-05-23 | 23:14 | 8

@Mr_Natural | 31-05-23 | 23:37:
She plays for the other team, maar dat terzijde.
Was overigens in katho Italie geen probleem voor haar om carriere te maken maar niemand sprak erover toen.
Laatste hitje van haar uit 2019
Complici (Gianna Nannini-Enrico Nigiotti)
www.youtube.com/watch?v=jPpZAtExiME

Basil Fawlty | 31-05-23 | 23:44

@Basil Fawlty | 31-05-23 | 23:44:
Dat is het mooie van Italiaans, wat er ook gezongen wordt, het klinkt altijd geweldig.

Mr_Natural | 31-05-23 | 23:50
▼ 5 antwoorden verborgen

Paradise Lost - Enchantment (van het geweldige album Draconian Times)

youtu.be/O1cv9K4mAq4

At_Dawn_They_Sleep | 31-05-23 | 23:05

Vanaf 1 juli 2023 is het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers voor koffie-to-go en plastic bakjes voor afhaalmaaltijden verboden.

Het kabinet adviseert de ondernemer 25 cent voor een plastic beker en 50 cent voor maaltijdsalade in plastic verpakking te vragen. Ook kunnen ze de klant herbruikbare bekers aanbieden of een eigen bakje van thuis laten meenemen.
www.parool.nl/amsterdam/plastic-wegwe...

Cornelis12 | 31-05-23 | 23:03 | 5

Toen plastic zakje werden verboden, was ik eens bij de Wildkamp om wat kleine dingetjes te kopen. Paar kranen, rolletje soldeer, paar meter slang etc.
Krijg ik het afrekenen een gratis emmer mee. Hoezo die emmer, vroeg ik.
Omdat plastic zakjes niet meer mogen, was het antwoord.

SNAFU | 31-05-23 | 23:30

Ik ga een dagje weg. Extra tas dus mee met bord, bestek, koffiemok, flesje water, keukenrol. Gaat het niet worden.

Zalwelweer | 31-05-23 | 23:40

Zit er statiegeld op de saladebak? Zo ja eet ik het ter plekke op en lever het bakje weer in.

Zalwelweer | 31-05-23 | 23:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Sam & Dave
You don’t know what you mean to me.

youtu.be/mLmP_nafI-Y

Ruimedenker | 31-05-23 | 23:02

Vanmorgen een bezoek gebracht aan de lokale smoelensmid om
een cyst en verstandskies uit mijn kaak te laten verwijderen. Interessant proces, hoor. Heb er wel iets meer last van dan ik vooraf had begroot, maar met een pijnstillers, een paar bakjes kwark en een spannende voetbalwedstrijd is het toch prima toeven zo.

de IJsman | 31-05-23 | 22:59 | 14

@Cornelis12 | 31-05-23 | 23:11: Ergo,het hoeft niet alleen van wortelpunten uit te gaan, het kan ook van een geimpacteerde verstanddskies uitgaan of een aanlegstoornis die zich zelfs kan ontwikkelen tot een kwaadaardigheid, vandaar dat ik standaard nieuwe patienten helemaal screende 3d foto om claims en teleurstelling achteraf te voorkomen . Voorkomen is beter dan genezen.

Smoelensmid | 01-06-23 | 00:16

@Roos | 31-05-23 | 23:22: Het blijft voor velen een afweging, Voor veel mensen is het kostenplaatje doorslaggevend, vandaar dat ik als smoelensmid resoluut was, it's my way or no way die eerste panorama foto was een hele dure met eerste bezoek destijds al 200 gulden was veel geld toen een ziekenfonds controle 8 gulden opbracht, maar het gaaf zoveel duidelijkheid en werd zo gewaardeerd door de mensen dat het vertrouwen er meteen was. Aandacht en vertrouwen en de rest was kinderspel.

Smoelensmid | 01-06-23 | 00:31

@Roos | 31-05-23 | 23:43:

Nachtbeugel ontvang ik ergens volgende maand, maar ik verwacht geen problemen; ik slaap vrij gemakkelijk in.

de IJsman | 01-06-23 | 00:38
▼ 11 antwoorden verborgen

Schitterend, ten tijde van dit topic heb ik op de achtergrond Sevilla - Roma aanstaan en ipv de standaard shirt sponsor Toyota bij Roma hebben ze voor de gelegenheid SPQR op hun shirt. Mooie verwijzing naar het verleden.

Basil Fawlty | 31-05-23 | 22:55 | 8

@de IJsman | 31-05-23 | 23:32:

Wel een hoop nutteloze filler in dat artikel. Excuses.

de IJsman | 31-05-23 | 23:33

@de IJsman | 31-05-23 | 23:32:
Dank!

Basil Fawlty | 31-05-23 | 23:45
▼ 5 antwoorden verborgen

In het kleine stukje dat Arthur over haar schrijft, leer je Edith voldoende kennen: een impulsief, aanwezig figuur. Het type dat wanneer ze in een slechte bui is, dat niemand kan ontgaan.
Waarschijnlijk heeft ze die vaak.

Zo mijmerend vraag ik me dan af wat een man als Arthur heeft bezield om zo een vrouw te trouwen. Zou hij dat gedrag hebben aangezien voor pure passie?

Roos | 31-05-23 | 22:54 | 4

Onderging hij passi-vi-teit?
Gedrevenheid in de tijd van je leven.

Milton_Styx | 31-05-23 | 23:00

@Milton_Styx | 31-05-23 | 23:00: dat zou zo maar een reden kunnen zijn. Hij wat meer geschulpt, zij als de zigeunerin van het schilderij los en wulps.

Roos | 31-05-23 | 23:06

Onder invloed op zijn bruiloft.

vladimirows | 31-05-23 | 23:27
▼ 1 antwoord verborgen

Even wat anders. Ik kwam een bericht tegen op AD. Eerste wat te binnen schoot, zo die hebben het Stamcafé gisteren gelezen.

Ik kopieer een deel tekst.

Massaclaim tegen de staat in de maak:
‘Gestolen 400 miljard euro terug naar gepensioneerden’
De politieke strijd om de honderden miljarden pensioengeld is geluwd, maar de juridische strijd gaat onverminderd door. Tegenstanders van het nieuwe pensioenstelsel vrezen dat gepensioneerden er in het nieuwe stelsel bekaaid afkomen. Ze zetten alles op alles om de schade te beperken; van massaclaim richting de staat tot meerdere rechtszaken. ,,Er is zeker 400 miljard euro van de gepensioneerden gestolen.’’

Zalwelweer | 31-05-23 | 22:50 | 1

Aangezien ik niets eerder heb vernomen van massaclaims en bovenstaande zo uit de comments lijkt te komen, kon ik een glimlach niet onderdrukken.

Zalwelweer | 31-05-23 | 22:53

Is dit meteen het stamcafe?
Zojuist heerlijk in het uurtje tussen licht en donker in de tuin gezeten.
Gerard van Maasakkers Beschrijft het t best
youtube.com/watch?v=4KpMDoehL7c&f...

DeKees | 31-05-23 | 22:46

Tegen de tijd dat ik dit allemaal heb gelezen zijn de comments al gesloten.
Maar.
Ik was 16 toen ik en een vriend met onze Interrailkaart Europa gingen ontdekken, nog nooit over de grens geweest. Spannende dingen meegemaakt in Parijs, Ardeche, Lloret de Mar, Barcelona.
Toen naar Italië. Genua leek ons wel wat. Wel verhalen over gehoord maar hé, we waren in Amsterdam en Rotterdam geweest, we waren wel wat gewend.
Toen stonden we op het station van Genua, smerig, overal junks, grauw, grijs, bedreigend. Toen zijn we maar direct doorgereden naar Joegoslavië, daar waren geen junks maar ook geen Heineken of zo, schiet ook niet op.
Waarom vertel ik dit? Zou Arthur dat ook weleens hebben?

Mr_Natural | 31-05-23 | 22:42 | 9

Was een paar jaar geleden per ongeluk terecht gekomen op het station van Genua, wilde vanaf La Spezia naar Monterosso al Mare maar had per ongeluk de sneltrein genomen die Cinque Terre oversloeg. Al wachtende in de centrale hal van het station van Genua zag ik daar een geldtransport aankomen. Deur van de geldwagen ging open, steekwagen werd uitgeladen en daarop werden stapels in transparant plastic verpakte bankbiljetten geladen, net zo lang tot er niets meer op de steekwagen bij paste. Dit werd rustig en zonder bewaking door de centrale hal van het station een kamer in gereden. Lagen vele honderdduizenden euro’s op dat steekwagentje, geen bewaking te zien. Dat zegt eigenlijk ook wel genoeg, dat je het daar wel uit je hoofd laat. Vond het echt bizar toen.

Sinterbikske | 31-05-23 | 23:32

@Basil Fawlty | 31-05-23 | 23:18:
Je weet wat ze zegen over Napels. Napoli zien en sterven.
Daarom stinkt het daar waarschijnlijk ook zo van al die rottende lijken die spontaan zijn doodgevallen.

keestelpro | 01-06-23 | 00:19

@Basil Fawlty | 31-05-23 | 23:18: Allemaal havensteden. Die hebben altijd een extra rauw randje.

H. Caulfield | 01-06-23 | 00:41
▼ 6 antwoorden verborgen

Geweldig dat graf van Bud Spencer. Zijn maat van weleer Mario Girotti beter bekend als Terence Hill bij ons speelt nog steeds in de serie Don Matteo en is zeer populair in Italië.

Basil Fawlty | 31-05-23 | 22:34 | 8

@Mr_Natural | 31-05-23 | 22:45: Ik had vroeger altijd het idee dat ze op een of andere manier ingekleurd waren. Bij Terrence Hill dan.

Zalwelweer | 31-05-23 | 22:48
▼ 5 antwoorden verborgen

Zag ik ook Thuur, over dat Gardameer...

40 cm ff gezakt, OP 340 METER DIEP!!!

wilderst | 31-05-23 | 22:34 | 3

Bedenk wel dat het meer dan al in het jaar 2873 leeg staat.

Nuuk | 31-05-23 | 22:38

@wilderst
Hier in Lugano (een van aanvoermeren voor de Po vlakte) was water ook gezakt, kwam opeens een oud wandelpad tevoorschijn. Ah joh, bleek het water in de 18e en 19e een stuk lager te staan. Inmiddels weer aangevuld door genoeg regen in de bergen.

Basil Fawlty | 31-05-23 | 22:41

@Basil Fawlty | 31-05-23 | 22:41: precies dit. Ergens anders werd laatst de restanten van een stadje getoond dat tevoorschijn was gekomen door droogte. Iedereen geshockeerd, maar het kwam niet op dat het onder water staan klaarblijkelijk niet klopte

Roos | 31-05-23 | 22:45

Wat is het toch een heerlijk vakantieland. Met name het zuiden van Italie!

At_Dawn_They_Sleep | 31-05-23 | 22:31

De Nachthap.

Het was een prachtige vakantiedag in huize wilderst!

Ik werd iets te vroeg wakker, AH kwam o.a vers brood, rosbief, kersen en foccacia brengen (paprika met olijf, 2e gratis).

Klein katertje slechts en heerlijk weer, dus opgebleven en het zonnetje in, het was al dik 20 graden voor 12.00!

Het ontbijtje rosbief met zout op witbrood met ruim halvarine was een feestje, die 1-persoonsverpakking van 57 gram gaat er dan ineens op.

Later in de middag de mooiste Spaanse kersen uitgezocht en het andere halve pond in de zon gezet. Mjammie.

Ondertussen snorde de ijsmachine binnen want de stroom was weer 0 (plus 17 cent belasting) tot 16.00.

Dus om 15.45 ook alvast 1 foccacia afgebakken en in de warme oven laten liggen tot de bier-wijn-wissel om 17.00.

Maar eerst om 16.05 een halve liter Erdinger in dat majestueuze voorgekoelde glas gegoten, want de 5 was in de klok. Heerlijk!

Toen nadenken over het vlees van de dag, het werd een schouderkarbonade van de BBQ. Die lag in de diepvries, heel lief al door mezelf ontbeend. Supermarkten, lever nou ook eens gewoon procureur (zonder bot)??

Het vlees in het zakje ontdooid in water in de spoelbak. Toen ik het erna bekeek zag ik een prachtig doorregen kant en een magere kant. Die magere kant is niet m'n vriend kan ik jullie wel vertellen...

Ik had al het idee om het zaakje lekker murw te hameren, en toen zag ik het licht: ik heb 'm doormidden gesneden en er 2 gerechten van gemaakt!

Echter was het om 17.00 tijd voor de (halve) foccacia met een lichte rose uit de Provence.

Dan weer verder met het vlees. De doorregen kant (80 gram) plat geslagen en met zout en wat knoflook op de BBQ gebakken, botermals! Wel moeten opletten om niet op de joekels van meloenplanten te gaan staan.

De magere kant (80 gram) extra murw geslagen tot een enorme schnitzel! Want ik besefte me dat ik nog een oneven ei had liggen en bloem en Panko (grof Japans paneermeel) voor de paneerstraat. En bio citroen voor erop. Btw dit is de reden dat je in Hongarije altijd 2 schnitzels krijgt; je recht op 160 gram vlees...

Ma kwam nog langs om een grote bak gulyas van maandag op te halen en ook haar deel van de AH boodschappen. Ze bleef ff plakken in de laatste zon met het laatste glas rose en een restant foccacia. We hebben ook nog een heerlijke Indonesische gedroogde worst van Kees gedeeld, best pittig die Javaan! De andere 2 smaken liggen er nog om te proeven, bedankt Kees!

Oja, we hebben ook nog even de kersen-test gedaan tussen AH en MCD: beide uit Spanje, bijna zelfde bak. Beide 2/3 mooi en 1/3 onrijp. AH wat plomper en MCD wat kleiner en bitterder/tannineuzer (droog op de tong gevoel terwijl sappig)

Het voelt raar om in dit late licht al binnen te zitten om dit relaas af te typen en de foto eraan te hangen! Snel weer naar buiten nu om de planten water te geven nu er nog wat licht is.

Smakelijk allemaal en tot later!

wilderst | 31-05-23 | 22:31 | 10
▼ 7 antwoorden verborgen

Schitterend verhaal.

Colin.Fart | 31-05-23 | 22:31

Mooi geschreven. Hou wel van mooie reisverhalen.

Zalwelweer | 31-05-23 | 22:30 | 4

Mooi geschreven reisverhalen zijn gelul in de ruimte, reisverslagen daarentegen hebben een schat aan relevante informatie..

Smoelensmid | 31-05-23 | 22:43
▼ 1 antwoord verborgen

Mooie Grand Tour!
Ik mag over een maand, maar ik betwijfel ik er zo mooi over kan vertellen.

Nuchternederland | 31-05-23 | 22:27 | 1

Vertellen zal nog wel lukken denk ik , dit is verhalen , een ware kunst op zich!

Smoelensmid | 31-05-23 | 23:00

Bergamo.

Waar ligt dat?

Ik ben een paar weken terug wel in 'de Krim' geweest. Was wel een stukje rijden, heb de tijd niet echt bijgehouden, maar ach.

GKJP | 31-05-23 | 22:21

@Arthur van Amerongen : Jij had wel even jouw blouse mogen strijken voordat jij bij die meneer op bezoek ging..

Miss_Pinky | 31-05-23 | 22:16 | 56
▼ 53 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland