Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Patriotten - Het Portugese Madurodam van dictator Salazar

Aflevering 2 van onze nieuwe Europese serie INCLUSIEF TWEE PODCASTS!

Wie naar de wortels van patriottisme zoekt, komt al snel terecht bij de volksaard van een land. Volksaard lijkt me niet zo’n woke begrip. Ik ging even googelen en kwam meteen terecht bij Trouw, fout na de oorlog. De titel van het pamflet spreekt boekdelen: Weg met de term volksaard.

Gijs Moes: “Volksaard leek een wat belegen begrip geworden, neigde het zelfs niet naar racisme? Het klonk naar de negentiende eeuw, toen westerlingen in verre landen optekenden welke vreemde volkeren daar woonden, om in een moeite door hun land te koloniseren. Als de volksaard aan bod kwam, was de schedelmeting niet ver meer. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, met de opkomst van het fascisme, beleefde de volksaard zijn hoogtijdagen. Na de oorlog werd het een dubieus begrip en in de progressieve tijdgeest van de jaren zestig en zeventig leek het in het vergeetboek terechtgekomen. Alleen in borrelpraat stak het de kop op, met flauwe grappen over Belgen of Duitsers. Soms, met wat jaloezie, over levensgenietende Grieken of Italianen.”

Ach, WEF-cheerleader Maxima zei precies hetzelfde in haar babbeltje bij de presentatie van het WRR-rapport Identificatie met Nederland, in 2007.

“De Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden. Nederland is: grote ramen zonder gordijnen, zodat iedereen goed naar binnen kan kijken. Maar ook: hechten aan privacy en gezelligheid. Nederland is: één koekje bij de thee. Maar ook: enorme gastvrijheid en warmte. Nederland is: nuchterheid en beheersing. Pragmatisme. Maar ook: samen intense emoties beleven.”

Nee, dan de Nederlands-Portugese schrijver José Rentes de Carvalho in het nog steeds actuele meesterwerkje Waar die andere God woont:

'Het Nederlands karakter is een mengelmoes van evenredige porties onvervalste trots, huis-tuin-en-keukenfilosofie en een argeloosheid die elders in verband gebracht wordt met zwakzinnigheid. De Nederlander vertoont een samengaan van naïviteit en verwaandheid; een menging van twee karaktertrekken die, als ze tegelijkertijd aan de oppervlakte komen, een rampzalig en onhandig mens van hem maken.' Ook een vrij dodelijk boek over de Nederlandse volksaard is Een reservaat van pekelharingen. Nederlandse schrijvers over hun vaderland.

Rentes de Carvalho vluchtte voor Salazar naar Nederland, waar hij samen met August Willemsen Portugese taal- en letterkunde doceerde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1975, nog geen jaar na de Portugese Anjerrevolutie, schreef Rentes de Carvalho 'Portugal, de bloem en de sikkel, een vernietigende beschouwing over de overal in Europa juichend ontvangen machtswisseling. Het is een van mijn lievelingsboeken over Portugal. Hier een prima recensie.

"De auteur kreeg veel kritiek. Menigeen wierp zijn spot ver van zich af: er gebeurde toch iets geweldigs in Portugal? In het land zelf werd zijn boek niet uitgebracht, maar ook in Nederland mocht de roes niet worden verstoord: er verscheen maar één recensie en er werden nog geen vijftig exemplaren verkocht.”

Terug naar de Portugalidade (een van mijn favoriete boeken over Portugezen is trouwens The Portuguese, van Barry Hatton. En dit artikel geeft ook een aardige kijkje in de Portugalidade.) Salazar had bedacht dat het waarachtig patriottisme op een paar zaken gestoeld moest zijn: Fátima, Futebol e Fado, en natuurlijk Deus, pátria e família. Bedevaartsoord Fatima werd door Salazar op geslaagde wijze opgepimpt tot het hart van het Portugese patriottisme. 

De grandeur van zijn grote Portugese rijk werd op kleine schaal nagebouwd in Coimbra: Portugal dos Pequenitos. 'Portugal van de Kleintjes' is een bijna zeventig jaar oud attractiepark - ter lering ende vermaak - dat zich laat vergelijken met Madurodam. Good clean fun zoals wij dat in Nederland vroeger hadden in de Bedriegertjes, de Pyramide van Austerlitz en de Westerbouwing. De bedenker en oprichter van het park, Bissaya Barreto, had jarenlang zijn eigen standbeeld met het opschrift Pedófilo. Dat betekende gewoon kindervriend, zonder negatieve connotatie, maar het beeld is toch maar weggehaald na alle schandalen rond knapenschenders in de rooms-katholieke kerk.

Het park is prachtig gelegen aan de Mondego-rivier, op loopafstand van het oude treinstation van Coimbra. De markantste gebouwen uit steden als Porto, Lissabon, Coimbra en streken als de Algarve, de Alentejo zijn er in het klein nagebouwd. Portugal dos Pequenitos met zijn kasteeltjes en torentjes doet denken aan het decor van de Vliegende Fakir in de Efteling.

Er is een enorme op een muur geschilderde wereldkaart met Portugese veroveringen en zeevaarders met namen die op sigarenmerken van vroeger lijken. Portugezen zijn trots op hun geschiedenis. Kom daar in het oikofobe Nederland maar eens om, waar onze nationale geschiedenis herschreven wordt en nu officieel begint met de komst van Sylvana Simons naar ons toch al droevige moederland.

In Portugal dos Pequenitos staan in het gedeelte van de voormalige koloniën levensgrote standbeelden van bewoners van Mozambique, Angola, Guinee-Bissau en wat dies meer zij. Die zijn geestig stereotiep – met kroeshaar, vuurrode lippen en oorringen. In het Afrika Museum in gidsland Nederland is zulks een doodzonde. Onze gids begon een beetje te stotteren toen ik, als advocaat van de duivel, doorvroeg over de beelden. “Zoiets is bij ons in Nederland onmogelijk, beste gids! Tfoe! 

Woke is gelukkig totaal niet aan de orde in Portugal - waar de bevolking wel andere zorgen aan de kop heeft - maar het pretpark krijgt soms boze brieven van antifa-achtige clubjes, en een kunstenaar die de beelden wilden filmen kreeg zelfs een filmverbod. Het meest omstreden beeld in het pretpark, een zo goed als naakte persoon van kleur met een speer in een boom, zou afkomstig zijn uit de Portugese Wereldtentoonstelling uit 1940. We kijken even naar de flyer.

In het Afrika Museum in Berg en Dal en in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in het Belgische Tervuren zouden de beelden van het Portugese pretpark (die associaties oproepen met schattige reclames van Chiquita en Mars) vermoedelijk allang besmeurd zijn door Bij1-achtigen. Het museum in Tervuren kreeg hoog bezoek van een werkgroep van de Verenigde Naties. Weet u nog, Verene Shepherd en Zwarte Piet?

De werkgroep van de VN eiste dat België zich expliciet excuseert voor zijn koloniale verleden in Congo en had ook zware kritiek op het toen net heropende museum. Ze eisten dat het museum “alle aanstootgevende, racistische” beelden die er nog stonden, stante pede zou verwijderen. Guido Gryseels, directeur van het museum reageerde misnoegd: “Ze hebben hier amper een uurtje rondgelopen. Wat betreft die enkele beelden waarop staat dat België de beschaving naar Congo heeft gebracht: ik heb ze met handen en voeten uitgelegd dat die tot het erfgoed behoren, dat we die niet mogen wegdoen, en dat we ze alleen van context kunnen voorzien.” 

Ik ben benieuwd of de dappere directeur inmiddels niet overstag is gegaan, begin februari zal ik het museum weer eens bezoeken, na een lange wandeling door de bossen rond Tervuren en een paar pinten in het knusse dorpscentrum.

De queeste naar het patriottisme en de ziel van Portugal vervolg ik met Rob Muntz in Santa Comba Dão. Op 27 juli 1970 overleed António de Oliveira Salazar. Twee jaar eerder was Salazar ten val gekomen in zijn werkvertrek in Estoril. Portugal-kenner René Zwaap: Na die valpartij was de dictator eerder een soort kasplantje, en met kunst- en vliegwerk bewaarde zijn hofhouding de indruk dat de vader des vaderlands nog immer aan het roer van het schip van staat stond. Zo werd hij volgens bronnen binnen het leger in auto’s rondgereden terwijl militairen zijn armen voortbewogen zodat het leek alsof hij wuifde naar de omstanders.

In maart 2007 werd de dictator die bijna 40 jaar aan de macht was, tijdens de door de Portugese Radio en Televisie georganiseerde verkiezingen van de 'Grootste Portugees aller tijden' met 41,0% winnaar gekozen. Alvaro Cunhal, de historische leider van de Communistische Partij, werd tweede. Diplomaat Aristides Sousa Mendes, die duizenden Joden hielp ontsnappen uit nazi-Duitsland, eindigde als derde. 

Mijn top drie zou bestaan uit Amália Rodrigues, Fernando Pessoa en Eusébio, maar ik ben dan ook geen Portugees.

Van de grootste Portugees aller tijden zelf zijn maar weinig tastbare herinneringen. De architectuur van de Estado Novo vind je gelukkig nog overal, en Salazars enorme hommage aan de ontdekkingsreizen in Lissabon is gelukkig ook niet gecanceld. Henk Eggens, die in Santa Comba woont, schreef een hilarisch verhaal over het verdwenen standbeeld van Salazar.

“Groot was de schrik in Santa Comba toen op de morgen van 17 februari 1975 het hoofd van het standbeeld van Salazar ontbrak. Onbekenden hadden enkele nachten lang het hoofd stukje bij beetje afgezaagd en meegenomen. Een onbevestigd verhaal luidt dat het stuk standbeeld verwerkt werd in de stuwdam Barragem de Aguieira die in die tijd werd aangelegd. Drie jaren lang stond het standbeeld onthoofd in het centrum van de stad. Het werd beklad, “een boksbal voor revolutionairen”. Een comité bereidde een waardig eerherstel voor van de herinnering aan “hun” Dr. Salazar. Een nieuw hoofd werd gemaakt. Op een dag in 1978 kondigde het comité de plaatsing aan van het hoofd op de rest van het standbeeld. Dit hoofd is er nooit opgezet. In het stadje doen verschillende verklaringen de ronde: Het hoofd zou niet passen, door onzorgvuldig opmeten van de halsomtrek. Waarschijnlijker is de uitleg dat de toenmalige regering het politiek niet haalbaar vond om het standbeeld van de oud-leider weer compleet te maken. De politie nam het hoofd in beslag. De dagen daarop was het erg onrustig in de stad; veel stedelingen voelden zich miskend in hun poging voor de rehabilitatie van “Doutor Salazar”. Na enkele dagen kregen ze nog meer redenen om zich gekwetst te voelen: met behulp van explosieven werd het hele standbeeld opgeblazen.”

Alle standbeelden van de Grootste Portugees aller tijden zijn verdwenen. Wat mij betreft hadden ze van die beelden een park gemaakt, zoals het Grutas-park in het Litouwse Druskininkai. Dat park staat helemaal vol met originele beelden van Lenin, Marx, Stalin, Engels. Er is ook een nagebouwd, behoorlijk macaber strafkamp uit de Goelag Archipel, vol Sovjet-nostalgie.

In 2012 wilde de toenmalige burgemeester van Santa Comba Dão, João Lourenço, een wijn op de markt brengen met de naam Memórias de Salazar. Dat werd een enorm schandaal en de wijn kwam er niet. Het is bizar hoe de grootste Portugees aller tijden krampachtig is verbannen uit het land. Ik ben dan ook benieuwd hoe de patriottische partij Chega denkt over Salazar en zijn Estado Novo. 

Met Rob Muntz reisde ik van Coimbra naar Salazars geboortehuis en zijn graf, in het gehucht Vimieiro nabij Santa Comba Dão te bezoeken. Het regende pijpestelen. Het bescheiden geboortehuis zat potdicht, terwijl ik op internet had gelezen dat er een museum in is gevestigd. Ik heb een stuk of zes mails gestuurd naar de initiatiefnemers van het museum, maar zoals verwacht kreeg ik geen enkele reactie. Dat is een typisch Portugese kwaal, consequent niet reageren op emails. Ook Portugezen zelf hebben daar last van, van post en mails die niet beantwoord worden. Ik vrees dat het museum er nooit zal komen. 

Salazars graf even verderop lag er nog eenzamer en verlatener bij dan Gerard Reves graf in België. Op zijn geboortedag en sterfdag willen stokoude tias nog wel eens een blommetje leggen op het graf van hun held. Tias zijn tantes. Je ziet ze nog wel eens in theesalons en patisserieën in de grote steden, de vingers geel van het roken, nippend aan een glaasje port en mijmerend over het roemrijke verleden, toen de tantes nog op stand leefden. 

In Santa Comba Dão, schitterend gelegen aan de Dão, wilden Robbie en ik lunchen in O Típico, een rustieke tent die behangen is met Salazarabilia. Ik was er al eens en zei tegen de glunderende eigenaar: doe mij maar het lievelingseten van de grootste Portugees aller tijden. Ik kreeg laffe koolsoep en verpieterde sardines: hét feestmaal van Salazar, die leefde als een asceet. Het restaurant was potdicht, de zondvloed was uitgebroken en het werd tijd voor de grote stad. Tijd voor fado

Reaguursels

Inloggen

De hemelwaterafvoer kan men beter al rappend regulieren, youtu.be/1plPyJdXKIY

steekmug | 15-01-23 | 08:55

youtu.be/gY5rztWa1TM
The Who - Baba O'Riley

50 jaar later is de mensheid nog geen cent wijzer als 500 of 5000 jaar daarvoor
Jonge mensen vernietigen voor dromen van vrede

Out here in the fields
I fight for my meals
I get my back into my living.
I don't need to fight
To prove I'm right
I don't need to be forgiven.
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah
Don't cry
Don't raise your eye
It's only teenage wasteland
Sally, take my hand
We'll travel south cross land
Put out the fire
And don't look past my shoulder.
The exodus is here
The happy ones are near
Let's get together
Before we get much older.
Teenage wasteland
It's only teenage wasteland.
Teenage wasteland
Oh, yeah
Its only teenage wasteland
They're all wasted!

AldNuut | 15-01-23 | 08:45

In een jeugdzorginstelling in Emmen is gisteravond een vrouwelijke medewerker doodgestoken. Op Twitter krijgt de burgemeester van Emmen de wind van voren omdat de dader een minderjarige asielzoeker zou zijn. Volgens een twitteraar werd na de steekpartij dit inmiddels verwijderde signalement verspreid:
mobile.twitter.com/pipogast/status/16...
Hij werd na enkele uren aangehouden.

goedverstaander | 15-01-23 | 08:36 | 5

@MickeyGouda | 15-01-23 | 08:43: Dit land heeft een tumor in het hoofd; Links. Groeit niet meer verder, maar is niet meer te verwijderen zonder schade toe te brengen aan de gezonde delen.

Normpje | 15-01-23 | 08:52

Signalement wordt altijd verwijderd na aanhouding.
We weten niet of het om een minderjarige asielzoeker gaat.
Ik zie maar een paar boze reacties, meeste zijn meelevend.
Wie wil er tegenwoordig nog in de jeugdzorg werken? Geen enkele zorginstelling heeft zo'n slechte reuk gekregen als Jeugdzorg.

Duwbak_Linda | 15-01-23 | 08:53

@MickeyGouda | 15-01-23 | 08:43:
Gaat echt niet gebeuren, deze kinderen lopen straks na hun 21ste gewoon weer aan onze kant van het hek

AldNuut | 15-01-23 | 08:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Paul Vugts en Wouter Laumans over hedendaagse criminelen: ‘Er wordt veel te weinig gekeken naar waar die misdaad vandaan komt’

Parool-misdaadverslaggevers Paul Vugts en Wouter Laumans volgen al decennialang de Amsterdamse en Nederlandse misdaad. Taghi stond daarin lang centraal, maar hun zwaartepunt verschuift – of is reeds verschoven: niet voor niets heet de Taghi Podcast nu de Parool Misdaadpodcast. ‘Jongens in Zuidoost die elkaar doodschieten kun je niet los zien van het politieke beleid van de afgelopen tien jaar.’
www.parool.nl/nederland/paul-vugts-en...

Cornelis12 | 15-01-23 | 08:27 | 1

Ik las dit artikel in de veronderstelling dat het immigratiebeleid aan bod zou komen, maar deze heren gaan in gesluierde bewoordingen weer op het zeiligheidsorgel: door bezuinigen op het jeugdwerk e.d. worden deze jongens vatbaar voor de verlokking van het grote geld. Nou, die dooddoener gaat wat mij betreft niet meer op. In een land vol vacatures, ook voor lager opgeleiden, kan iedereen desgewenst op een eerlijke manier zijn brood verdienen. De hang naar een flashy, luxe leefstijl pre domineert echter, en ik durf te stellen dat dit een cultureel bepaalde mentaliteit is.

MickeyGouda | 15-01-23 | 08:53

Die grote kaart met dat standbeeld van Henk de Wegwijzer er voor. Staat daar nu echt een route naar Japan op via de Noordelijke IJszee?

kleybeuker | 15-01-23 | 08:24

Nog echte tegenslagregen meegemaakt de laatste tijd?,
youtu.be/u1V8YRJnr4Q

steekmug | 15-01-23 | 08:17

“Argentinië is: mensen leren vliegen boven de Stille Oceaan, maar ook goedkope cocaïne!”

Flibbage | 15-01-23 | 08:16

Tijd voor ochtendgymnastiek. Kom op joh, huppelen met je dikke pens...

Sam Cooke - Twistin' the Night Away
youtu.be/zTArYTvpLZA

Zwezerik | 15-01-23 | 08:12

Max heeft de viruele 24 uurs van Le Mans gewonnen, in slechts 8 uur. Het oude record blijft op naam staan van Chuck Norris. Hij deed er precies 6 minuten over.

R. Skickr | 15-01-23 | 08:10 | 1

Hoe weet je dat een meisje te jong is voor sex?
Als je het vliegtuig geluidje moet maken om je pik in haar mond te krijgen.

Zwezerik | 15-01-23 | 08:40

Hmmm, de schoonheidsstandaard schijnt ietwat te zijn gewijzigd tegenwoordig of met andere woorden, hoe ver zijn heen zijn die achterlijke Amerikanen?
files.catbox.moe/3qrtfm.mp4

Zwezerik | 15-01-23 | 08:07 | 3

Gehersenspoeld: Iemand moedwillig verkeerde informatie verstrekken en juiste informatie onthouden, waardoor een betrokkene zich foutieve denkbeelden vormt.

Cunts-en-kitsch | 15-01-23 | 08:22

Zulke mensen zijn ook niet om mee te praten.

kleybeuker | 15-01-23 | 08:27

Niet alleen de Amerikanen, vrees ik. Nederlandse glossy's kunnen er ook wat van, met hun adoratie voor model Ashley Graham (die prachtig is, maar medisch gezien toch echt te zwaar) en promotie van hoofddoekjes en burka's als fashion statements voor alle vrouwen. Ik heb mijn ongenoegen daarover wel eens kenbaar gemaakt bij de redactie, maar zonder enige response. Ongetwijfeld besloten zij heel zelfgenoegzaam in hun deugcocon dat ze te maken hadden met een fat shamer en racist. Oh ja: môge!

MickeyGouda | 15-01-23 | 08:37

Had hier nog een superoud veenlijk op de... euh... van de plank
youtu.be/QkjDuR8uRgQ

R. Skickr | 15-01-23 | 08:13

@R. Skickr | 15-01-23 | 08:13: Oei ik ken haar nog uit de Playboy van 1982 en 1987. Time fly's bye.

steekmug | 15-01-23 | 08:27

Het is maar rustig hier de afgelopen weken. Zijn dat goede voornemens?

NoNoVio | 15-01-23 | 08:05

Is Nederland het enige land met een volkslied dat niet over volk en vaderland gaat maar over een mannetje dat tegenwoordig gecanceld zou worden?

bergsbeklimmer | 15-01-23 | 07:57

Axel Rudi Pell - Temple Of The King ( org.Rainbow), youtu.be/KsKbtvGF4IY

steekmug | 15-01-23 | 07:29

Goedemorgen stelletje heidenen, ketters en ongelovigen. Vandaag is het zondag. Dat is Gods dag. Dus hup, met je kont naar de kerk en van die psalmpjes en bijbelversjes doen en zo. Hallelujah, amen, goden de eer en meer van dat spul....

Billy Preston - My Sweet Lord
youtu.be/1EORbL8N-R8

Zwezerik | 15-01-23 | 06:33 | 3

De hel komt van Hella.. dus daar hoeven wij ons geen zorgen over te maken in het hiernamaals. Zorgelijker zijn de machtswelustelingen welke van het Aards paradijs een bloedig slagveld maken. Voorts wens ik jullie een gezegende dag toe!

Unsinkable-Sam | 15-01-23 | 07:35

Hosti ham kaas en een bischop in je aars.

R. Skickr | 15-01-23 | 08:04

GIsteren hoorde ik een Marokkaan een Nederlands gezegde bezigen dat nog maar zelden voorbij komt. Even maakte mijn hart een hoopvol sprongetje.

Van Halen - Jump
youtu.be/SwYN7mTi6HM

MickeyGouda | 15-01-23 | 04:44 | 5

@keestelpro | 15-01-23 | 07:03:
LOL! Laat me nou even in mijn waan, Kees. Draag ik een voorbeeld aan van naadloze integratie, en ja hoor: niet dus!

MickeyGouda | 15-01-23 | 08:17

*Een Nederlander

Crest of Waves | 15-01-23 | 08:23
▼ 2 antwoorden verborgen

@148

Theodorik1 | 15-01-23 | 04:10 | 1

Aaijjj, geen Max Werner als zanger.
Iets ruigers:
Kayak-Trust in the Machine

TheOne48 | 15-01-23 | 04:18

Oeps 4 uur geweest.
Trust K.

TheOne48 | 15-01-23 | 04:05

Als je toch moet meelezen Kees.
Net een ouwetje op Toomler gezien.
Daniel Arends- Toomler

TheOne48 | 15-01-23 | 03:59 | 1

Die hele serie is goud. Veel van die komedianten zijn trouwens nog amper actief.
Maar voor Daniel Arends geldt dat niet. Dank je voor het delen!

keestelpro | 15-01-23 | 07:05

Een van de mooiste nummers uit de jaren 70.
Afgelopen oudjaarsavond nog keihard buiten op straat op de speakers gedraaid en de hele buurt danste mee.

keestelpro | 15-01-23 | 07:12
▼ 2 antwoorden verborgen

... Lonnie Liston Smith · The Cosmic Echoes

bitterpete | 15-01-23 | 04:17

------------------------
Het doel van de rivier is het oplossen in de oceaan.
------------------------

WATERKOUD

Nederland januari:
een fietsketting vastmaken in de regen
bejaarden die grapjes maken
tegen lieve kassameisjes
maar ik begrijp het wel

omleidingen van alle straten
je medemens is niet te bereiken

nergens kun je aankloppen en er zijn
geen pillen voor
er is geen wil
en niemand neemt op
de maand is lang
het leven is kort

solliciteren via Meet
het wordt toch weer niets
het leven is prachtig
maar nu even niet

------------------------

King of the Oneliner | 15-01-23 | 03:29 | 3

Eén groot feest der herkenning. Dat je fietsketting op de grond valt bij het losmaken, uiteraard op een plek waar je er net niet bij kunt, dat je vergeten was dat de weg zou worden afgezet en dat je daardoor weer eens te laat komt op een afspraak, met je haar op standje 'verzopen kat', dat je januari wegkijkt, en daarmee weer een maand van je leven, omdat de mistroostigheid begint te benauwen...

MickeyGouda | 15-01-23 | 04:35

Dat grapje over die one-liner was maar een grapje.
De multi-liners zijn in principe een soort van one-liner compilatie.

de maand is lang
het leven is kort

Triest maar mooi.

keestelpro | 15-01-23 | 07:16

Gu moet z"n ei ook kwijt -;)

Theodorik1 | 15-01-23 | 03:22

Ja die, ook zonder geluid prima!

TheOne48 | 15-01-23 | 03:00
▼ 11 antwoorden verborgen

Weinigen die zo’n kenmerkend eigen sound hebben als Todd.

TheOne48 | 15-01-23 | 02:31

Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat het woord “volk” als discriminerend wordt bestempeld. De Volkskrant voelt al nattigheid. Ach ja de Nattekrant bekt ook wel lekker.
De aard van het beestje is natuurlijk ook een onwenselijk begrip in het globalistisch collectivisme, dus laten we het woord “aard” alvast maar verbieden voordat het meer schade aanricht dan nodig is.
Spreekwoorden en gezegden in de
volkstalen zouden goede kandidaten kunnen zijn om de volksaard te kunnen duiden. Toch verschillen ze vaak niet veel van elkaar:
“À grande e à francesa”
“Leben wie Gott in Frankreich”
“Leven als een God in Frankrijk”
Wellicht is een Villa Odeur de Poisson in La Douce France een optie. Daar kennen ze dat gezegde niet, daar leven ze het.
Charles Trenet - route nationale 7
youtu.be/5SnjC-RROG8

INTP | 15-01-23 | 02:27 | 1

De met zakken geld overgehaalde Oostbloklanden, welke immer trots zijn op cultuur en volk; gaan nog wat beleven als de ware EU aap uit de mouw komt. Nederlands globalisme en zure woke als gedroomde uitkomst zeg maar.. dan maar arm, gelukkig en niemands slaaf.

Unsinkable-Sam | 15-01-23 | 07:23

Toch wel. Eigenlijk is dit de mooiste muziek die er is.
Gewoon onbezonnen dansmuziek uit een land wat waarschijnlijk in onze schoolboeken staat als 3e wereld land maar waar de mensen intens gelukkig zijn.
(Ja mooie dames ook inderdaad)

keestelpro | 15-01-23 | 07:37

“Information is not knowledge.
Knowledge is not wisdom.
Wisdom is not truth.
Truth is not beauty.
Beauty is not love.
Love is not music.
Music is THE BEST.”
FZ

PPuk | 15-01-23 | 08:51

And now, for something completely different:
The Kings of Connaught - The Rocky Road to Dublin
youtu.be/TNHafuFbxLc

PPuk | 15-01-23 | 01:58 | 1

Supergoed nummer.

keestelpro | 15-01-23 | 07:38

@PPuk | 15-01-23 | 01:51: Ik heb nog een paar albums,
Live in Europe, the BBC sessions en Irish Tour.

Theodorik1 | 15-01-23 | 01:55

@Theodorik1 | 15-01-23 | 01:55:
Hij kon Mick Taylor opvolgen bij de Stones. Blij voor Gallagher dat hij dat niet deed en dat Ron Wood de plaats invulde. Paste beter. Gallagher was te goed en vooral te creatief.

PPuk | 15-01-23 | 02:02


@PPuk | 15-01-23 | 02:02: Rory is te goed voor de Stones.
Catch yr drift tho.

Theodorik1 | 15-01-23 | 02:05
▼ 1 antwoord verborgen

Heb zo af en toe een beetje moeite met 'vriend' van Amerongen. Bewaar het 'leesvoer' voor een regenachtige zondagmorgen. Hey, dat komt goed uit...

PPuk | 15-01-23 | 01:45

Waarom leidt die verlopen kop van van Amerongen steevast tot die reclames van "40+-jarige vrijgezellinen beschikbaar voor hete afspraakjes"?

Bierum | 15-01-23 | 01:25 | 3

Omdat u geen adblocker gebruikt.

Rhenium | 15-01-23 | 01:35

Zal door je zoekgeschiedenis met Google komen.

Piggelmee | 15-01-23 | 02:01

use uBlock Origin

Space2012 | 15-01-23 | 02:48

Ok, dan hangen we de beteren apart

sgaapje | 15-01-23 | 01:13

Ook als je goed viool kan spelen, dan kan je nog volop achter de vernietigings-oorlog van Poutin staan.
Vandaag weer een massale raketten aanval op woonwijken door de barbaren.

Jan Dribbel | 15-01-23 | 01:22

Gewoon ongezien opgerot naar hun inmiddels 3e-wereld land

Bierum | 15-01-23 | 01:27

Rain, rain, rain... Roxy Music terwijl de wind hier rondom het huis buldert

Bierum | 15-01-23 | 01:06

Lacrimosa -The phantom of the opera

Koppig | 15-01-23 | 01:02

Wat mij betreft graven die Duitse bruinkoolmachines die blubberdelta die Nederland heet ook helemaal af. Met de inwoners erbij. Je moet op de verwachte zeespiegelstijging anticiperen hè? Geef het water de ruimte.

Bigi Bana Boy | 15-01-23 | 00:57 | 4

Toegegeven, Duitsers zijn nou eenmaal goed met kuilen graven, maar die blubberdelta van je blijven ze af!
En ook de meeste inwoners zijn me lief, inclusief chagrijnige grote banaanjongens!

Neem een borrel van me en doe niet zo gek!

Kapitein Sjaak Mus | 15-01-23 | 01:10

En dan de blubber filteren met een finnenzeef.

HogeNood | 15-01-23 | 01:11

Na also also, was ist das denn, ich kenne dich nicht so.

LD69 | 15-01-23 | 01:41
▼ 1 antwoord verborgen

Ergens eerder op de avond wordt hier in de panelen lelijk gesproken over Noord-Holland. Aan die vuige verdachtmakingen neem ik aanstoot!
Discriminatie!
Belediging!

Ook Westfriesland is een deel van Friesland!
Om te bewijzen dat ook in Spanbroek feest gevierd wordt dat niet aan die Brabantse malligheid onderdoet:

Jeroen Zijlstra - Dorpsgevoel
m.youtube.com/watch?v=WqcJEWgGHxk&...

Kapitein Sjaak Mus | 15-01-23 | 00:49 | 2

Ik heb ooit in Risdam-Noord gewoont. Dat is een buitenwijk van Zwaag. Ik ben blij dat ik weer veilig onder de rivieren woon. De West Friezen zijn best aardig, maar ze ouwehoeren met zo'n vreemd accent, en daar kan je als zuiderling maar moeilijk aan wennen. En nee, in het noordelijke deel van ons land zijn ze niet goed in echt Carnaval vieren. Ze proberen het wel, maar het zit daar niet in je ziel opgeslagen. Verder is het natuurlijk jullie probleem als je intern niet duidelijk hebt of je nu Noord Hollander bent of eigenlijk Fries. Daar kan de rest van Nederland jullie niet bij helpen. Die hebben ook problemen genoeg.

Xaphan | 15-01-23 | 01:58

Niet in de top2000
Dus het kan op Geenstijl
Rope - Foo Fighters
watch?v=kbpqZT_56Ns

Ambiorix | 15-01-23 | 00:47 | 1

Niet in de top2000, lijkt me een mooie regel.

bitterpete | 15-01-23 | 00:52

Depeche Mode - Enjoy the silence

Koppig | 15-01-23 | 00:44 | 1

Mr Big - Wild world

Koppig | 15-01-23 | 00:37 | 1

Ice Nine Kills - Welcome To Horrorwood.
Gloedjenieuw en godvoordommen briljant!

RM666 | 15-01-23 | 00:35

Muziekje, van toen er nog tietuh op album covers mochten. Pixies- Bone Machine youtu.be/Jrxxto5dNQo

Dr. Blechtrummel | 15-01-23 | 00:30 | 3

Of een lekkere kont.
Roger Waters - the pros en cons of hitchhiking
youtu.be/ptitHMHGOeY

Schemerlamp | 15-01-23 | 00:38

Goed, het is natuurlijk best wel relevant wat hier allemaal te berde wordt gebracht, maar een een flink potje pitten past er ook best tussen. Laf reageren op wat er verder nog komt, met de zekerheid dat mensen niet meer online zijn, doe ik dan morgenochtend wel weer, hetzij/tenzij/mits/wanneer het topic nog niet gesloten is. Verder zou ik willen zeggen: kijk toch uit met drank, mensen.

skoftig | 15-01-23 | 00:16 | 2

Drank maakt meer goed dan je vermoedt

wilderst | 15-01-23 | 00:26

Welterusten Skoftig. Ik blijf nog even wakker, zit nu Remains of the Day te kijken welke ik heel lang niet meer gezien heb.
Een drankje en wat kaas er bij. Iedereen is hier verder naar bed en zo van de voornacht genieten is heerlijk.

Nuuk | 15-01-23 | 00:27

Uiteindelijk is het zaterdag, ik neem er nog één.

Iemand anders nog iets?

GKJP | 15-01-23 | 00:08 | 7

@skoftig | 15-01-23 | 00:11:

Verdomd, halverwege richting bijkeuken, snap ik hem ineens, kan ik dat pokke eind weer terug lopen.

Uiteindelijk is het zondag, ik drink er nog één op afgelopen zaterdag.

GKJP | 15-01-23 | 00:14
▼ 4 antwoorden verborgen

Arthur van Amerongen is in ieder geval geen alias van King of the Oneliner.

skoftig | 15-01-23 | 00:03 | 4

@keestelpro | 15-01-23 | 00:06: Kees, jij wilt een echte Oneliner© ?
Ik zoek even in mijn archief en hier is er eentje:

Het doel van de rivier is het vinden van de oceaan.

King of the Oneliner | 15-01-23 | 03:17

dank je

King of the Oneliner | 15-01-23 | 03:18

@King of the Oneliner | 15-01-23 | 03:17:
Dat is een prachtige filosofische King!

keestelpro | 15-01-23 | 06:26
▼ 1 antwoord verborgen

@Kapitein Sjaak Mus | 15-01-23 | 00:28: Mooi man!

wilderst | 15-01-23 | 00:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Prettige zondag 15 januari 2023 en de beste wensen voor de komende werkweek.

keestelpro | 15-01-23 | 00:01 | 2

Het is rustig in huize Tel? Rust is goed!

wilderst | 15-01-23 | 00:05

@wilderst | 15-01-23 | 00:05: Ik trok net ook een oude foto uit de doos voor De Nachthap, lekker relaxed dagje met regen en wind buiten!

wilderst | 15-01-23 | 00:06

Datteri zijn mosselen die in stenen groeien. Ze heten ook wel steenboormosselen.

Omdat ze op dadels lijken, is de Italiaanse naam Datteri, dadels

wilderst | 15-01-23 | 00:21

@wilderst | 15-01-23 | 00:21: Toen ze nog niet beschermd waren, in 1984, zwommen we met 12 jaar oud een paar kilometer door open zee naar een onbewoond eiland.

We hadden alleen een hamer en een aansteker bij ons. Urenlang die beestjes uit de rotsen kappen. Dan van sprokkelhout een vuurtje bouwen en ze koken. Damn

wilderst | 15-01-23 | 02:27

Toen jouw voedselfoto's nog ruk waren.

keestelpro | 15-01-23 | 07:43

Is dit al dat topic met zuipen?

skoftig | 14-01-23 | 23:48 | 7

@Komjehiervaker | 15-01-23 | 00:11:
Friesland strekt zich langs de kust uit van iets boven de Zaanstreek tot aan Slesweig-Holstein, laat Hare Majesteit daar goed van doordrongen zijn!

Kapitein Sjaak Mus | 15-01-23 | 00:16

@Kapitein Sjaak Mus | 15-01-23 | 00:16: Maar dat is toch zeker niet jouw koningin? Lewer duad üs Slaav!

Komjehiervaker | 15-01-23 | 00:28
▼ 4 antwoorden verborgen

Over discriminatie gesproken.
Ons bedrijf loopt werk mis.
youtu.be/mI-8ai_eT4

Red shirt | 14-01-23 | 23:45

Klootschieten!!!

Daar krijg ik plots zin in.

GKJP | 14-01-23 | 23:44 | 4

morgen lekker de hele dag boutscheften. Plompzakken is dan weer voor dinsdag.

skoftig | 15-01-23 | 00:05

Ik ga zo even een partij pelote spelen hier in de woonkamer.

Nuuk | 15-01-23 | 00:29
▼ 1 antwoord verborgen

Het enige wat wij zeker en gewis weten ... is dat onze "Volksaard".. wat je er ook van vind... met rasse schreden vervaagd.... en vreemde smetten het palet besmeuren....

grapjasz | 14-01-23 | 23:33 | 4

Samenhang in een bevolking is cruciaal vandaag op Radio 1 een sterk verhaal daar over, sprak me aan. Samenhang als die er niet meer is, het vervolg mag je zelf invullen,.......

Uw Verzekeringsadvis | 14-01-23 | 23:45

Het is altijd hetzelfde - alles verandert.En dat is niet errug.
Op de huidige Nederlandse volksaard is ook nogal wat aan te merken. Te veel kapsones , betweterig , onbescheiden , te verwend en niets gewend , en natuurlijk dat het maar vvd blijft stemmen.

Ambiorix | 15-01-23 | 00:01

@Uw Verzekeringsadvis | 14-01-23 | 23:45: Daarom had ik het ook over mijn kring. Dat de wereld is veranderd hoort iedereen te weten en daar schik je je maar naar. Alles boven de rivieren is mij een worst tegenwoordig. Dat is treurig, dat weet ik, maar ik ga niet dood voor het hogere doel van figuren die een dubbele agenda lijken te hebben.

Daarom, om het allemaal wat te verzachten, 102 liedjes in het genre: Take it easy rock. Zomaar op Youtube gevonden.

We gaan vrees ik nog zwaardere tijden tegemoet, en ik durf mijn moeder er niet om te verwedden dat wij als land over 20 jaar nog bestaan.

Xaphan | 15-01-23 | 00:05
▼ 1 antwoord verborgen

Geen idee of de kroeg al open is, maar ik draag alvast Singing n the rain van Gene Kelly aan. Als je voetbalsupporter bent, snap je de strekking. Helemaal als je Ajaxfan bent. Verder is het al dagen erg slecht weer, en moet je hier bijna met een roeiboot naar de Jumbo.

Xaphan | 14-01-23 | 23:32

Begin je over de Nederlandse identiteit: volksaard, nationalisme, racisme, mag niet.
Begin je over "volks"aard van lui die toevallig hetzelfde niet-blanke kleurtje hebben: koesteren, en de witten moeten er vooral met hun tengels vanaf blijven. Tevens VN-erfgoed.

Muxje | 14-01-23 | 23:24

Die Salazar had ook zo zijn mindere trekjes heb ik horen vertellen. Enfin. Nederland: we hebben een taal die van ons is en dat is meer dan meeste landen kunnen zeggen. En een geschiedenis. De Spanjaarden eruit gegooid en daarna de een paar jaar de Fransen en later de Duitsers over de vloer gehad, heeft beide keren niet zo lang geduurd. Maar Volksaard, een land dat meer dan een eeuw verzuild heeft geleefd? Een groep onverbeterlijke Calvinisten onder één dak met een Katholieke meerderheid? Dat heeft ons gemaakt tot een volk dat zeer sceptisch staat tegen vrijwel iedere hogere waarheid en met een gezonder afkeer tegen de staat.

AlexanderVissers | 14-01-23 | 23:23 | 1

1799 de Russen met de staart tussen de benen laten afdruipen. In het bos bij Castricum liggen nog steeds overblijfselen onder de grond.

Arnold Layne | 14-01-23 | 23:59

Jefferson airplane - White rabbit.

Koppig | 14-01-23 | 23:22 | 2

George Kooiman is nu ere burger in………. België…

Whisky | 14-01-23 | 23:16

Ik spreek dermate plat dat mijn vriendin mij vanavond niet kon verstaan/begrijpen.

GKJP | 14-01-23 | 23:14 | 6

Bijzonder.
Dat lees je er toch niet vanaf.

Kapitein Sjaak Mus | 14-01-23 | 23:59

Begrijpen was geen typfout? Gr=p?

RM666 | 15-01-23 | 01:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Die toespraak van Maxi vind ik redelijk zum kotzen trouw0ns. Niet te geloven.

Asteroid-B612 | 14-01-23 | 23:05

Gezien ik nogal verstoken ben van nieuws etc., gistermorgen had ik even een gelukkig moment, want ik ving in de auto nog iets van het nieuws op vlak voor ik hem uitdeed, ik verstond dat rutte was opgestapt. Bleek meloenhoofd te zijn, begreep ik later. '10 jaar politiek heeft veel van hem en zijn gezin gevraagd'......

Tsja.

GKJP | 14-01-23 | 22:59 | 1

heerlijk zo om even verstoken te zijn van het vaderlandche nieuwsch. maar helaas pinokkio gaat niet weg, alleen farizegers gaat op voor een baantje als baasje bij de Rekenkamer, voor bewezen diensten.

Kruimel | 14-01-23 | 23:04

De Nederlandse identiteit bestaat wel zeker.
Mensen die menen dat die niet bestaat, komen ook altijd met dezelfde lulligheid, die enige verbeeldingskracht ontbeert. Bekrompenheid uit de jaren 50 wordt uitvergroot en de vooroordelen van een volk dat zijn eten prakt, één biscuitje bij het kopje thee krijgt en zuinig is, worden weer eens van de zolder gehaald en afgestoft.

En dan gniffelen. Mensen die met deze obligate voorbeelden komen die maar weinig mensen zullen herkennen, zijn vaak de grootste burgerlullo's die er zijn. Wat weten die van een identiteit met hun inrichting die lijkt op die van de buurman en die ernaast? Laat me raden, de deuren van zwart aluminium want mode. Een tekst op de muur met "love, live, laugh" of iets als *in dit huis mag worden gelachen ". In de tuin een soort interieur , inclusief vloerkleed maar dan voor buiten -hoe verzin je het-.

Ik ben dol op onze geschiedenis. De basis, de klei waaruit ik ben geboren... ik ben Nederlandse en daar ben ik trots op.

Roos | 14-01-23 | 22:57 | 14

@Roos: het is verschrikkelijk.

Lorejas | 15-01-23 | 00:16

Beste Roos, u bent zeker Nederlandse, want wat is er Nederlandser dan de eigen buren/landgenoten de maat nemen en betichten van kleinburgerlijkheid?

Hopenschauer | 15-01-23 | 00:47

Wat een heerlijke bijdrage weer, Roos. Lig te gniffelen in bed.

MickeyGouda | 15-01-23 | 04:54
▼ 11 antwoorden verborgen

Wat een super interessant verhaal, dank voor deze!

Whisky | 14-01-23 | 22:47

Kwart voor tien, zaterdagavond.

Iedereen al aan het voorbereiden voor de kerk morgen?

GKJP | 14-01-23 | 22:46 | 7

@GKJP op dit moment naar het Oosten, krijgt ze extra punten voor van mij en morgen in de kerk.

Whisky | 14-01-23 | 23:05
▼ 4 antwoorden verborgen

ik ben een jan kaas, een Hollander, of tegenwoordig een Nederlander, en nee eigenlijk mag die soort niet meer bestaan, onze geschiedenis is besmet en onze taal niet meer van deze tijd, onze Koningin is een koningin zonder volk want De Nederlander bestaat niet.
ik ben trots op onze geschiedenis, onze maatschappelijke waarden en ook normen, ik hou van het rood wit blauw in onze vlag, en toch ben ik republikein geworden, zal ik mijn kinders vertellen het land te verlaten want al wat een Nederlander maakte, van turfsteker tot hugenoot, is verworden tot een scheldwoord, weg met ons.

Kruimel | 14-01-23 | 22:41

Sja las net in Parole stuk dat dit nog erger kan worden met Prigozjin, de baas en oprichter van Wagner, die het vuile werk overal ter wereld opknapt voor Putain.

Whisky | 14-01-23 | 23:11

Dat boek van José Rentes de Carvalho "Waar die andere God woont" is echt een aanrader.
De schrijver neemt geen blad voor de mond, en houd ons in dat boek een spiegel voor waar je u tegen zegt. Hij heeft een sarcastische schrijfstijl, een beetje a la Komrij.

Leon Tosti | 14-01-23 | 22:13

Nieuwsuur.
Mariëlle Tweebeeke ziet er steeds beter en strakker uit, wat een vrouw.

J.Cash | 14-01-23 | 21:49 | 7

@J.Cash zal ik je het nummer geven van de pizzakoerier?

Whisky | 14-01-23 | 23:19

Cheers komt goed

Whisky | 14-01-23 | 23:34
▼ 4 antwoorden verborgen

Wat Máxima ook beweert, De Nederlander bestaat wel. Ik kom hem overal nog tegen, zij het dat hij dreigt onder te sneeuwen.

MickeyGouda | 14-01-23 | 21:38 | 15

@Sjefke7807 | 14-01-23 | 22:50:
Voor mij was het na die uitspraak ook meteen over en uit met de liefde, Sjefke. Het lef om ons onze cultuur te ontzeggen. Dat lijkt inmiddels een soort sport te zijn onder de nieuwkomers. Al die andere culturen moeten met fluwelen handschoentjes worden benaderd, op de onze mag worden gespuugd.

MickeyGouda | 15-01-23 | 03:52

@J.Cash | 14-01-23 | 23:25:
Rotterdammers zijn mijn volk, ook al ben ik zo'n twintig kilometer verder geboren. Verrassend om te lezen dat je buiten onze grenzen huist. Dat had ik eerder niet meegekregen.

MickeyGouda | 15-01-23 | 03:57

Die toespraak van Maxima is pure multi-kulti propaganda.

Asteroid-B612 | 15-01-23 | 08:47
▼ 12 antwoorden verborgen

De komst van Sylvana Simons naar ons toch al droeve moederland. Heerlijk

bijna_raak | 14-01-23 | 21:34

Zo'n 15 linkjes. Dit wordt nachtwerk.

RickyLaRue | 14-01-23 | 21:29 | 1

@Rinky heb ze gedaan, zeker de moeite waard haha

Whisky | 14-01-23 | 22:48

Ook die brug in Lissabon, de Ponte Salazar heeft een andere naam.

Is nu Ponte 25 de Abril.

hotnot | 14-01-23 | 21:27

De Nederlandse volksaard uit zich goed met de bijbel in een hand en een kasboek in het andere.
In de jaren zestig wezen wij het fascistische regiem in Portugal af, maar Joseph Luns was niet te beroerd om wapens te verkopen aan Salazar.

Osdorpertje | 14-01-23 | 21:24 | 5

@Leon Tosti | 14-01-23 | 22:16: en toch kreeg Luns heel wat meer voor elkaar als onze huidige defensie minister. en eerlijk is eerlijk wat corruptie betreft overtreft het huidige kabinet met gemak de jaren 70.

Kruimel | 14-01-23 | 22:50

@Kruimel | 14-01-23 | 22:50:
Mee eens. De uitspraken van Luns (Portugal-Salazar; Griekenland-Kolonelsregime) leidden toentertijd al tot behoorlijk veel ophef. Meer dan een huidige minister met aantoonbare contacten met vertegenwoordigers van gewelddadige Palestijnse verzetsbewegingen, om maar een voorbeeld te noemen.
Lees Oltmans er maar op na als je te jong bent om je de situatie rond Luns (eind jaren 60, begin jaren 70) actief te herinneren.

PPuk | 14-01-23 | 23:05

@PPuk | 14-01-23 | 23:05: helaas ben ik daar oud genoeg voor omdat nog meegemaakt te hebben.
ook ik ben een beetje geschiedenis.

Kruimel | 14-01-23 | 23:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Even thee zetten en lekker lezen. Dank u, Arthur. Rodrigues is altijd prachtig.

letopuwzaak | 14-01-23 | 21:17

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl