Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Patriotten - Op zoek naar de Portugese ziel in bedevaartsoord Fátima

Aflevering 1 van onze nieuwe serie Europese Patriotten INCLUSIEF PODCAST

Ik woon nu elf jaar in de Algarve en snap nog steeds helemaal niets van de Portugezen, ondanks het feit dat ik talloze keren ging dineren bij een herenclub in Faro. De stokoude Zé, een begrip in de wijde omgeving, ontving in zijn vervallen paleisje in het hart van de stad zijn vriendenclub, de malta: notabelen, een voetbaltrainer, een advocaat, een oude journalist, een herenboer, een slager, een visser, et moi. Ik was al snel uitgenodigd door mijn toenmalige huisbaas Alvaro, want in Portugal geldt de mantra: amigo do meu amigo, meu amigo é.

Iedereen nam drank mee en geld voor de cataplana, de typisch Algarviaanse kookpot waarin alle mogelijke vissoorten gaan. Zé (descanse em paz) bereidde het godenmaal in zijn eentje. De gesprekken, rijkelijk geplengd met wijn, brandy, aguardente en medronho, gingen altijd over Sporting Lissabon en Benfica. Buiten Porto zelf en het noorden van het land, is niemand fan van Porto. Dat maakt een discussie over voetbal wel zo overzichtelijk, al blijft dat fanatieke geouwehoer over voetbal natuurlijk vreselijk, in welk land ter wereld dan ook.

En verder lieten de notabelen elkaar vieze filmpjes zien, op hun mobieltjes. Portugese humor ligt op het niveau van Mister Bean en Benny Hill: de bananenschil, de man in de jurk, grappen over schoonmoeders en ik denk dat ik met een scheetkussen hier ook hele zalen plat krijg. Ik heb de ziel van de Portugalidade helaas niet kunnen ontdekken tijdens deze feestmalen, hoogstens de ziel van Bacchus.

Een kleine anekdote tussendoor: de colleges Portugees van schrijver/vertaler August Willemsen aan de Universiteit van Amsterdam waren legendarisch. Om 9 uur ‘s ochtends kwam de goede man aanzeulen met flessen cachaça, limoenen, ijs en rietsuiker en werd de Braziliaanse ziel verklaard aan de hand van een spoedcursus caipirinhas stampen. Leuker kan men alcoholisme niet maken.

Portugalidade, ook wel lusitanidade genoemd, is wat mij betreft de kern en de ziel van het Portugese patriottisme. Lexicoloog dr. Vitor de Sousa schreef hierover: het eerste geregistreerde gebruik van het begrip dateert uit de tijd na de Tweede Wereldoorlog van de Novo Estado. Het ophemelen van Portugal als een wereldleider, zowel wat betreft de omvang van de gebieden die onder zijn controle staan als het aantal burgers dat Portugees als eerste taal spreekt, was een essentieel kenmerk van de propaganda van het regime. Het concept van een nationale identiteit met een sociale psychologie en cultuur die zich uitstrekte van de Minho tot Timor in het oosten (en ten opzichte van de onafhankelijke staat Brazilië in het westen) werd beschouwd als een wereldwijd verschijnsel. De dagen van het koninkrijk en de welvaart die het het vaderland en de kolonies bracht, zullen nooit vergeten worden.

Fátima, Fado en Futebol waren in de tijd van dictator Salazar de pijlers van de Portugalidade: Fátima voor het geloof, fado voor de saudade en futebol voor de glorie van het vaderland. Brood en spelen dus. Saudade in de woorden van Arie Pos: het magische, zogenaamd onvertaalbare begrip, gekoppeld aan het fado-fatalisme. Er zijn twee soorten fado: de studentikoze fado van Coimbra en de zelfkant-fado van Lissabon. De teneur: het gevoel van onvervuld verlangen waar ze de naam saudade voor hebben gereserveerd. Het kan het gemis van iets van vroeger betreffen, maar ook het onvervulbare verlangen naar iets in de toekomst. Fado is volks, heeft niets te maken met het verlies van de grandeur van grote Portugal. Fado komt ook niet voort uit Afrikaanse slavenliederen. Wel zijn er Moorse invloeden.

De fado wordt vooral gespeeld in Coimbra en Lissabon. Met de malta van Zé zag ik een paar voetbalwedstrijden van Portugal tijdens het EK, toen het land kampioen werd, en het gemopper over met name maricas Ronaldo was fanatieker dan de euforie over de winst tegen Frankrijk in de finale. Wat mij betreft zit de Portugese ziel vooral in de sacrale lunch, maar goed. In de queeste naar de Portugalidade resteert het katholieke geloof.

Portugal lijkt een met katholicisme doordesemd land maar in de praktijk merk ik er weinig van. De leden van de herenclub waren godloochenaars en vloekten als ketellappers. De kerken in de Algarve zijn vrijwel altijd leeg, op wat oude besjes na.

De meest katholieke stad van Portugal is Braga. Reisgidsen noemen Braga het Rome van Portugal, vanwege het enorme aantal kerken in de binnenstad en voegen daar aan toe: ‘bidden doe je in Braga, werken in Porto en feesten in Lissabon’. In Nederland kennen we de variant van Jules Deelder: In Rotterdam verdienen ze het, in Den Haag verdelen ze het en in Amsterdam smijten ze het over de balk. Voor Portugezen is Braga de stad van de 5 P’s. Padres, paneleiros, putas e a puta que os pariu: priesters, flikkers, hoeren en de hoer die hen baarde.

Hoeren zijn er bij mijn weten niet in Fátima, paneleiros des te meer. Met Rob Muntz en Arie Pos nam ik deze potkast op, met beeld en geluid, en als u een nog doorwrochtere uitleg wil over het wonder van Fátima, moet u gewoon verder lezen.

Mijn goede vriend, oud-collega bij de Groene Amsterdammer en vooraanstaand Lusitanoloog René Zwaap, is de grootste Fátima-kenner van Nederland. Op zijn kenmerkende luchtige wijze analyseert hij hier het Wonder van Fátima. Volgens de overlevering heeft het dorp Fátima zijn naam te danken aan een Moorse prinses die zich in de twaalfde eeuw tot het christendom bekeerde om in het huwelijk te kunnen treden met een Portugese edelman, en die daarom op last van haar getergde familie werd vermoord. De naam kan ook ergens anders vandaan komen: tijdens de Moorse overheersing van Portugal, die duurde van de achtste tot de dertiende eeuw, was de streek van Fátima regelmatig het toneel van mystieke verschijningen van Fátima, de door de sjiitische moslims aanbeden dochter van de profeet Mohammed. Zeker is dat in deze streek lang een Fátima-cultus heeft bestaan, precies zoals die onder Marokkaanse Berbers nog steeds wordt aangetroffen. Daarbij komt het wonder van Fátima goed van pas.

Zwaap: Het wonder van Fátima blijkt het beste instrument om het Portugese volk te ‘rekatholiseren’. In de zomer van 1936 trekt een half miljoen Portugezen op bedevaart naar Fátima. In een herderlijk schrijven meldt het episcopaat onder leiding van Salazars oude studievriend aartsbisschop Manuel Cerejeira: ‘Sedert O.L. Vrouwe van Fátima is verschenen aan de hemel te Fátima, daalde een bijzondere zegen neer over de Portugese natie. De vreselijke reeks van vervolgingen is beëindigd en een nieuw tijdperk van gewetensvrijheid en katholieke opbloei is aangebroken.’ In 1940 sluiten Salazar en de katholieke kerk een nieuw concordaat. De anti-clericale maatregelen van de oude republiek worden daarmee ongedaan gemaakt, zij het dat de officiële scheiding tussen Kerk en Staat tot teleurstelling van bisschop Cerejeira intact blijft. De vurige wens van de kerk om echtscheidingen weer te verbieden wordt niet gehonoreerd, wel wordt de kerk vrijgesteld van belastingen en krijgen de missionarissen in de Afrikaanse gebiedsdelen staatssteun bij hun ‘beschavingsmissie om de inheemsen te bekeren tot het katholieke geloof en het Portugalisme’.

In 1928 krijgt de Nederlandse architect Gerardus Samuel van Krieken de opdracht in Fátima een groot sanctuarium te bouwen op de plek waar Maria zou zijn verschenen. Daar stond al een kleine kapel, een replica van het in 1922 met buskruit opgeblazen originele gebedshuis, maar die maakte plaats voor een enorme basiliek in neo-barokke stijl, met daarvoor een plein dat groter is dan het Sint-Pietersplein in Rome. Fátima moest van Salazar het kloppende hart worden van de katholieke staatsgodsdienst. Op 12 mei 1929 trekt Salazar met een stoet ministers op bedevaart naar Fátima. Op 13 oktober 1930 gaat de Portugese kerk met de zegen van het Vaticaan over tot de officiële goedkeuring van de Mariaverschijningen in Fátima. Was de kerk eerst mordicus tegen de ‘heidense’ cultus van Fátima, nu ontfermen de priesters zich over het heiligdom, inclusief de gulle giften die tal van bedevaartgangers achterlaten. De toestroom van bedevaartgangers komt snel op gang: in 1923 worden er in Fátima 144.000 bezoekers gemeld, vijf jaar later zijn dat er al 588.000. Onder leiding van Salazars fanatieke propagandachef Antonio Ferro ontstaat er een door de staat georganiseerde cultus van persoonsverheerlijking rondom de figuur van Salazar als vader des vaderlands. Salazar is de man die Portugal zal herstellen in de grandeur uit de dagen van Vasco da Gama en Bartholomeus Diaz. Portugal, zo is de boodschap, is nog steeds een wereldmacht, met koloniën in Afrika (Angola, Mozambique, Guinee, São Tomé e Principe, de Kaapverdische eilanden) en Azië (Oost-Timor, plus Macau in China en Goa in India), en doet voor geen enkele andere Europese grootmacht onder.

Dit jaar zijn de pelgrimages naar het goddelijke gehucht rond 13 mei, 12 juni en 12 en 13 juli. Het is een vertrouwd beeld: langs de Portugese kronkelwegen wandelen duizenden pelgrims in knalgele fluorescerende hesjes naar Fátima om de diverse verschijningen van de Maagd in 1917 te herdenken. Twee wandelroutes vormen de officiële bedevaartgang naar Fátima: een noordelijke en een zuidelijke. De Caminho do Norte is tweehonderd kilometer lang en begint in Porto. Gelovigen die vanuit het zuiden komen, nemen de 126 kilometer tellende Caminho do Sul vanuit Lissabon. Tijdens de route ondersteunen honderden vrijwilligers de pelgrims op zogenaamde assistentie-posten. Het ziet er levensgevaarlijk uit, temeer omdat Portugese automobilisten zo ongeveer de gevaarlijkste en meeste krankzinnige van Europa zijn. Regelmatig las ik in de Correio da Manhã dat er bedevaartgangers waren doodgereden. Zo gezond is pelgrimeren onder Moeder Maria’s hoede dus ook weer niet.

Ik ben inmiddels drie keer in Fátima geweest. Misschien is het een merkwaardige passie voor een genetische papenvreter maar ik ben dol op roomse poppenkast.

Zo was ik in Lourdes, Santiago de Compostela en het Duitse Kevelaer, bezocht ik de Zwarte Madonna in het Poolse Częstochowa, kuste ik de Maagd van Caacupé in Paraguay en telde ik de krukken en de protheses bij het graf van de heilige Charbel in Libanon. Tijdens mijn langdurige verblijf in Jeruzalem, als student en als correspondent, leerde ik de heilige plekken kennen als mijn broekzak. Mijn voorkeur ging uit naar de diverse graven van de Heere Jezus en het graf van Maria in de Dormition-abdij. Allemaal boerenbedrog natuurlijk want moeder en zoon zijn ten hemel gevaren.

De een na laatste keer dat ik Fátima bezocht, reisde ik in het kader van mijn boek Saudades met het openbaar vervoer. Zingend stapte ik uit op station Chão de Maçãs-Fátima (ik vond die dubbele naam geenszins alarmerend toen ik mijn treinkaartje kocht) en verlangde naar een ijskoude douche in mijn pension, gevestigd in een voormalig jongensweeshuis op een boogscheut van het Sanctuarium. Het gehucht Chão de Maçãs lag er bij alsof de pest was uitgebroken. Even hoopte ik dat ik met mijn domme kop een station te vroeg was uitgestapt, maar de enige passant, een laveloos keuterboertje, prevelde dat dit hét treinstation van Fátima was. Portugese treinstations liggen vaak buiten de bebouwde kom maar nooit op een afstand van twintig kilometer van het oord waarnaar het vernoemd is. Ik had net Jezus-sandalen van het merk Ecco gekocht en besloot te gaan wandelen, in de bloedhitte. Zo kon ik meteen mooi in de ziel van de pelgrim kruipen. De eerste tien kilometer waren een eitje. Ik zong wandelliederen van Schubert, werd eventjes één met de natuur, maar na twee uur kwamen de blaren. Bovendien verzwikte ik mijn enkel en was mijn water op. In de wijde omgeving woedden bosbranden, het waaide keihard en ik was omringd door uiterst ontvlambare eucalyptusbomen. Mijn telefoon had geen bereik en er was geen één auto gepasseerd. Ik meende zelfs gieren boven mijn hoofd te zien cirkelen.

Mijn moedertje vertelde mij graag voor ik slapen ging het bijbelverhaal over de profeet Elisa die door kindertjes werd uitgescholden voor kaalkop. Twee beren vraten de 42 jongetjes vervolgens met huid en haar op. Zou ik nu eindelijk gestraft worden voor mijn blasfemische spotternijen over de Heilige Moeder en haar zoon en tot vreugde van menigeen als een ketter in vlammen opgaan?

Op 27 juli is het 53 jaar geleden dat Salazar stierf, maar de stilte rond zijn sterfdag is oorverdovend. Behalve in Fátima. Daar draagt men de despoot op handen, want hij zorgde ervoor dat het gat een pauselijk goedgekeurd pelgrimsoord werd. Papa Pius XII over Salazar: ‘De Heer heeft de Portugese natie een regeringsleider gegeven die niet alleen de liefde van zijn volk wist te winnen maar ook het respect en de waardering van de wereld.’

De Portugalidade en het Portugese patriottisme blijken in de praktijk toch iets complexere begrippen dan Futebol, Fado e Fátima en Deus, pátria e família. Daarover meer in de volgende afleveringen van Europese Patriotten.

A Deus e até a próxima

Reaguursels

Inloggen

Had een nogal hard grapje geschreven, want het leest inderdaad als een mop.
*iets over mist, friezen en dooien, drukte bij crematoria mompelen doen

EEnzame SchizofrEEN | 08-01-23 | 09:22

'Sportvliegtuigje crasht op begraafplaats, 2758 doden'

keestelpro | 08-01-23 | 09:24

Goedemorgen. Het heeft even geduurd, maar de wereld is eindelijk gered. Trouw heeft besloten dat het woord blank niet meer past in dat dagblad. Wat de relevantie van Trouw is nu hun enige journalist naar Nieuwsuur is verkast, is iets waar de hoofdredacteur zich aanzienlijk minder druk om lijkt te maken.

Moet kunnen vind ik. Proost!

Hetkanverkeren | 08-01-23 | 08:05 | 6

@Schout-bij-Nacht-J | 08-01-23 | 08:43: Of Trouw inderdaad door Germaanse neo-nazi's wordt gerund zoals jij beweert durf ik op dit moment nog niet te beamen. Wat ik wel weet is dat dit meer te maken heeft met de uit de VS overgewaaide waanzin van Critical Race Theory.

Ach ja, rassenleer. Never gets old.

Hetkanverkeren | 08-01-23 | 09:10

Woorden moeten schoonheid hebben. Het blijft blank en gekleurd want dat zijn mooie lieflijke woorden.

keestelpro | 08-01-23 | 09:27
▼ 3 antwoorden verborgen

Ben ooit nog eens bij het ‘huisje van Maria’ geweest, dit na een levensgevaarlijke rit in de bergen met een busje met extra speciaal vapor-lock remsysteem. Als door een wonder zijn wij ongedeerd aangekomen waarna de remmen een uurtje konden koelen voor de eveneens hachelijke terugreis. Wat ik mij nog kan herinneren waren de water tap kranen bij het uit natuursteen opgetrokken huisje, mensen wilde het heilige water mee terug naar huis nemen. Er worden dan ook speciale krachten aan toegeschreven. Had nog een flesje heilig water willen tappen om bij een leden vergadering van D66 in de ronde te sprenkelen… naar het gerucht gaat kunnen sommigen daar niet tegen. Enfin, Nox Arcana - iets met wolf in de nacht en zo. Disclaimer: ’n geintje snapt gij? Dus nu niet allemaal water tappen en vampiers pogen te traceren a.u.b.

Unsinkable-Sam | 08-01-23 | 07:37 | 6
-weggejorist-
Bootsjunge | 08-01-23 | 08:54
▼ 3 antwoorden verborgen

@J.Cash | 08-01-23 | 08:49: Bijna, ik heb bijna een gat in mijn onderbuik. Maar als ik moet lachen om iets ondeugend grappigs, vind ik dit passender dan bulderen.

Normpje | 08-01-23 | 08:55

@Schout-bij-Nacht-J | 08-01-23 | 08:10: Gaarne een tiental (ik zal het beperkt houden) voorbeelden van bloedige aanslagen van extreem rechts.
Verder is het kul dat jihadisten ‘al’ 30 jaar op ‘de lijst van groot gevaar staan’. Dat is echt al veel langer. En de opkomst van extreem rechts is nieuw(s)? Ik hoorde in de jaren ‘90 niet anders. Van die ongewassen types die zo’n patch op hun mouw hadden met “Gegen Nazis” en een gebroken hakenkruis. Mocht je de leeftijd hebben om in de jaren ‘90 op de middelbare school te hebben gezeten, dan ken je ze wel of was je er zelf ook een.
Mijn stellige overtuiging bij dat volk was dat ze dankbaar gebruik maakten van ‘neo nazis’ om lekker makkelijk blijvend weg te kunnen kijken van die, laat ik zeggen, ‘andere extremisten’

Bootsjunge | 08-01-23 | 09:10

@Bootsjunge | 08-01-23 | 09:10:

Links populisten kunnen weinig meer dan angstzaaien met spoken uit het verleden omdat ze de werkelijkheid niet onder ogen durven zien.

Piggelmee | 08-01-23 | 09:27
▼ 18 antwoorden verborgen

I am Hell. (Ego sum Gehenna)
www.youtube.com/watch?v=P-G5wgPYJ0E&a...

Altijd lekker bij de koffie, toast, eitjes en spek. Mooi die twee gitaren samen. En ja, het is de moeite waard om helemaal te kijken. De hele 2 uur nog wat, effe skippen tijdens de pauze voor Davidian.

Schout-bij-Nacht-J | 08-01-23 | 07:27

Gisteren plaatste je deze. Goed!

Team Sleep - Kool Aid Party
youtu.be/mSUrN-ragio

bitterpete | 08-01-23 | 08:55

Môgge.
Een toffe song van Nederlands-Braziliaanse bodem;
m.youtube.com/watch?v=pehbMl93V6A
Zuco 103 - Na Mangueira video
Het is een dolle boel daar, in dat huis.
En oma keek stil zwijgend toe, de aardappels schillend.

chicago river | 08-01-23 | 06:16

Truste allen.
Tomorrow is an other day

TheOne48 | 08-01-23 | 05:02

Goedemorgen.
www.youtube.com/watch?v=6SFNW5F8K9Y&a...

Ik moet het bioritme toch eens aanpassen. Morgenstond heeft goud in de mond zeggen ze altijd. Natuurlijk, dat is waar en moeders zei altijd al dat alleen vampiers 's nachts leven maar rondom vier uur wakker worden lijkt me te vroeg. Het hele creatures of the night mythe heeft trouwens een achtergrond van bijgeloof en ontbindende lijken dat de onwetenden deed geloven dat dode mensen tot leven kwamen omdat hun haren en nagels leken te groeien.
www.youtube.com/watch?v=8NjUX8HZIFQ&a...

Er zijn wetenschappelijke verklaringen voor. Maar een spannend verhaal is leuker om te geloven dan de kille werkelijkheid vooral als deze nog veel enger en spannender is dan de werkelijkheid. Daarom heb je ook "wappies". Thrillers, horror, soap opera's, drama we zijn er verslaafd aan. Behalve als het ons overkomt. Dat dan weer wel.

Maar ja de nacht. Het brengt wat. Mensen die systematisch nachtbraken zijn namelijk de tweede factor in het bijgeloof over vampiers. De derde en laatste factor is verdovende middelen zoals alcohol en zwaarder spul. Maar men vergeet dat nachtbrakers vaak eenzaam en bang zijn.
www.youtube.com/watch?v=1Qjoffl_Lgo&a...

DeKussendeWielrenner | 08-01-23 | 04:07 | 4

Wordt ook altijd om 3 of 4 uur klaar wakker. Na even GS lezen terug naar bed, Lig ik nog een uurtje wakker en slaap tot 7 uur.

gato | 08-01-23 | 08:33
▼ 1 antwoord verborgen

Eigenlijk wilde ik een weekje weg blijven hier. Teveel gezeik en getrol. Maar ja, Stamcafé, blijft aandringen. Het is een soort verslaving. Hoi Ijsman. Maar veel reagurders in de ochtendploeg die ik pas smiddags lees en zeer waarder.
Wat een heerlijk medium.
Redactie en reaguurders bedankt.
Trusten.

K1100 | 08-01-23 | 03:53 | 7

@TheOne48 | 08-01-23 | 04:20:

Achteraf gezien was dat een mooi gesprek. Het begon niet best maar eindigde wel goed denk ik. En ja, het is soms jammer dat je niet alles kan zeggen. Als iemand die graag leest en profielen maakt van de menselijke psyche kan ik je op je hart drukken dat je een mooi mens bent. Dit in tegenstelling tot anderen die last hebben van een te hoge eigendunk. Maar die vallen altijd door de mand. Ik blijf het echter spijtig vinden dat ik die misser met je maakte. Het spijt me oprecht.

DeKussendeWielrenner | 08-01-23 | 04:36

@DeKussendeWielrenner | 08-01-23 | 04:36:
Op basis van summiere informatie uiteindelijk beiden doorhebben hoe het zit.
Ik reken je niks aan. Ben het meestal verder niet zo met je eens maar dat is een ander verhaal:)

TheOne48 | 08-01-23 | 04:44

@TheOne48 | 08-01-23 | 04:44:

Je hoeft het niet eens te zijn om elkaar te respecteren. Ik blijf het jammer vinden dat alternatieve geluiden die een goed verhaal hebben steeds vaker uit de bubbels worden geweerd. Mensen worden dan niet eens meer geprikkeld om na te denken. Ik heb het niet over de "wokies" en "wappies" uiteraard. Die zijn veel te ver heen.

DeKussendeWielrenner | 08-01-23 | 04:50
▼ 4 antwoorden verborgen

Levensunwertes Leben. Je kunt het je niet voorstellen maar het is ons gelukt. Ik ben het nog levende bewijs. Vrijheid is nog nooit zo waardeloos gebleken. Steve, great job! Idiot.

Cruisecontrol | 08-01-23 | 03:28 | 3

Cruisecontrol een eigen leven gaan leiden?

K1100 | 08-01-23 | 03:33

@PPuk.

Ik wil dit toch even delen.

Vertaling staat aan. Best mooi om te zien altijd die bloemetjes.
www.youtube.com/watch?v=10Ha80EgaB0&a...

Voor stoere mannen met wapens die de moed erin houden heb je deze versie.
www.youtube.com/watch?v=h0_0VApXaSo&a...

Vrouwen hebben een hoge status in Oekraïne.
www.youtube.com/watch?v=jCYjVSLUhkg&a...

Dat is nogal een verschil met de oosterburen waar vrouwen niets meer zijn dan goederen en zich ook zodanig gedragen. Vaak vragen mensen me waarom Oekraïne toch zo anders is dan Polen, Slowakije of Rusland. Dat komt omdat het een amalgaam is. Een gemengd volk van mensen die historisch gezien altijd vrij wilden zijn. Taka krasiva betekent trouwens vreselijk mooi. Welke meid wil dat nu niet horen :))

Nogmaals dank voor alles wat je doet. De wereld heeft meer mensen nodig zoals jij.

GrandMechantLoup | 08-01-23 | 03:08

We hebben nog twe weken maar eigenlijk onbeperkt bijgeboekt op deze camping. Het weer, elke dag in je T-shirt en korte broek in het zonnetje bevalt best. Verder zuidelijk heeft weinig zin. Vandaag twee keer naar binnen gegaan want beetje heet. Laagstaande zon maar paneeltje doet zijn best.
Hoest bij jullie?

K1100 | 08-01-23 | 03:07 | 6

@GrandMechantLoup | 08-01-23 | 03:14:

Subtiel. Jij ziet het dus ook, nu de rest nog. De façade valt uiteindelijk toch wel. Persoonlijke noot. Gaat het weer een beetje met je? Ik wil me niet opdringen maar ik zie dat je het zwaar hebt. Hou je taai GML.

Schout-bij-Nacht-J | 08-01-23 | 07:19
▼ 3 antwoorden verborgen

Goei'nacht aan u allen, groeten aan de ochtendploeg.
Hond inmiddels uit gelaten. Hij opgelucht; ik blij.
Morgen weer een dag. Truste.
Tom Waits - Lullaby
youtu.be/TzVN7gjXXOU

PPuk | 08-01-23 | 02:49 | 3

Truste PPuk
Hondje blij, jij blij, mooi!

TheOne48 | 08-01-23 | 02:53

Trusten en slaap lief. Er bestaan ook andere slaapliedjes;-)

K1100 | 08-01-23 | 02:54

Vandaag de vierde campinggast geholpen met het configureren van zijn mobiele router. Allemaal hartstikke blij dat ze van die brakke gratis wifi af zijn. Op aanraden van mij gekocht.
*aandelen TP-link kopen gaat*
Wat zijn er toch een hoop mensen jonger dan ik digibeet.

K1100 | 08-01-23 | 02:26 | 4

@TheOne48 | 08-01-23 | 02:39:
40 jaar gelden werden de computers, XT's met karrevrachten het gebouw binnengebracht en ik was de enige die er verstand van had. Aan mijn andere werk kwam ik niet meer toe. Zelfs mensen privé thuis geholpen. Mooie tijd was dat. Nu heb ik Windows aan de wilgen gehangen en werk alleeen nog met Android.

K1100 | 08-01-23 | 02:45

@K1100 | 08-01-23 | 02:45:
Format C was mijn favoriete bezigheid als iemand z’n computer weer eens helemaal vastliep:)

TheOne48 | 08-01-23 | 02:48
▼ 1 antwoord verborgen

Japke-d, de voornaam bestaat echt.

Jan Dribbel | 08-01-23 | 02:24

Okeej,
King Crimson-One more red nightmare

TheOne48 | 08-01-23 | 02:24 | 14

@TheOne48 | 08-01-23 | 03:22:
Twee, de eerste en de laatste. De zoon denkt zelf na. Rancuneuze moeders zijn een bitch. Eén meid heeft een openbaar account op Insta. De andere heeft het afgeschermt. Zo blijf ik dankzij insta en mijn zoon een beetje op de hoogte.

K1100 | 08-01-23 | 03:31

@K1100 | 08-01-23 | 03:31:
Sorry dat ik het oprakel, maar ik weet hiervan door jou.
Ik blijf het zo’n waanzinnige situatie vinden. Sterke K. Pffffff.

TheOne48 | 08-01-23 | 03:36

@TheOne48 | 08-01-23 | 03:36:
Ik ben op het punt gekomen dat de meiden me niet meer interesseren. Ze hebben hun kans gehad. Eens moet je afstand nemen. Anders ga je er aan onderdoor.

K1100 | 08-01-23 | 04:00
▼ 11 antwoorden verborgen

21st Century Schizoid Man
https://m.youtube.com/watch?v=7OvW8Z7kiws

K1100 | 08-01-23 | 02:19

Kinks - 20th Century Man
youtu.be/NfW84qMp5ck
(had ook 21st Century Man kunnen zijn)

PPuk | 08-01-23 | 02:12 | 5

@PPuk | 08-01-23 | 02:39:
Pink Black Floyd Sabbath. Kan niet kiezen.
Kinks zijn grondlegger van Punk, Rock en andere stromen in de muziek maar komen op plaats drie.

K1100 | 08-01-23 | 02:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Santana- Europe
https://m.youtube.com/watch?v=Ot6pSrKT1oc

K1100 | 08-01-23 | 02:09 | 6

@TheOne48 | 08-01-23 | 02:17:
Later pas LP's gaan kopen, krantenwijk en gaan werken. Caravanserai was de eerste dacht ik.

K1100 | 08-01-23 | 02:21

@TheOne48 | 08-01-23 | 02:26:
Ik heb nooit echt mooiste nummers. Dat hangt zo erg van je gemoedsgesteldheid af. De ene keer een keihard garagerock nummer en het volgende moment iets klassieks of alles daartussen.
*brede muzieksmaak*

K1100 | 08-01-23 | 02:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik loop zowiezo laat de kroeg in nou, maar wil toch ff mijn punt maken : Laten we gelijk alle vrouwen een hoofddoek verplicht opzetten. Als man komt dat eigenlijk wel goed uit en kunnen we aansluiten bij onze Arabische contreien(gaz, olie, etc) , want we willen niks met die Russen te doen hebben.

Mahja de tegel =

Gewoon meewerken en dooo"ooor-lopen mensen!! Hoe zet ik die "op die o van doner?

Bunk-T | 08-01-23 | 01:48 | 5

@chicago river | 08-01-23 | 01:56:
Oh, jij wist het ook;-)

K1100 | 08-01-23 | 02:02

@K1100 | 08-01-23 | 01:58:
Weet ik ook nog maar sinds kort, was tip van PapaJones meen ik.
Superhandig êęëûüõœö :)

TheOne48 | 08-01-23 | 02:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Je moet het live meemaken,veel leuker:
Mix Colombiano
youtu.be/Fbp47yT4c2U

Theodorik1 | 08-01-23 | 01:33

Stel je voor, een 6-jarige komt naar school met een schietwapen en schiet op een onderwijzer omdat het psychopaatje een hekel aan iemand heeft.
Wat moet je ermee als samenleving: 6 jaar jong en totaal gestoord, verknipt.

Jan Dribbel | 08-01-23 | 01:30 | 1

Uit een artikel: we gaan er alles aan doen om dit kind te helpen. Ja, wat moet je anders? Elektrische stoel, injecie?

K1100 | 08-01-23 | 01:47

Portugal, hoe mooi ook, is ver weg, na vanmiddag / vanavond orthodox Kerst te hebben gevierd met Oekraïense vluchtelingen. Was 'adembenemend' emotioneel. Weet niet waarom, maar wilde ik gewoon even kwijt.

PPuk | 08-01-23 | 01:13 | 13

@K1100 | 08-01-23 | 02:13:
Ach, als ik 't vertaal met 'bevredigend' klinkt het misschien ook vreemd. Maar we begrijpen elkaar, denk ik. 't Is dankbaar werk, een aanrader voor wie er dan ook, om welke reden, tijd voor zou hebben en behoefte om het te doen.

PPuk | 08-01-23 | 02:23

@GrandMechantLoup | 08-01-23 | 02:27:
Thx, Maar mijn vertrouwen in de mensheid is groot genoeg om te beseffen we gezamenlijk tot veel goeds in staat zijn.

PPuk | 08-01-23 | 02:38
▼ 10 antwoorden verborgen

Qua dienstdoende interesse wie heeft dienst nu?
En werkze’

Rattus | 08-01-23 | 01:11

Wat een prachtig artikel. Ben er helemaal stil van. Dat in combinatie met de reisverhalen van de andere reaguurders. Mijn zondag kan niet meer stuk.

DeMof | 08-01-23 | 01:08

Een goede moslim noemt zijn oudste zoon Mohammed en zijn oudste dochter Fatima.

Après toi | 08-01-23 | 00:56 | 8

Het wordt tijd dat de Mohammeds genummerd worden.
Om het overzicht te behouden.

Jan Dribbel | 08-01-23 | 01:16

@Jan Dribbel | 08-01-23 | 01:16: Doe maar niet. Dan denken ze nog dat ze koning zijn in plaats van prinsjes.

wijsvinger | 08-01-23 | 01:26

@wijsvinger | 08-01-23 | 01:26:
Wel doen, nu denkt Mohammed dat hij uniek is maar Mohammed 1.638.792 is de miljoenste-plus Mo, dus één van de velen.

Jan Dribbel | 08-01-23 | 01:36
▼ 5 antwoorden verborgen

Jezus wat een onsamenhangend artikel,ben effe pleitte!

Xanadu | 08-01-23 | 00:54 | 3

Pleite spel je ook behoorlijk onsamenhangend.

Lorejas | 08-01-23 | 00:59

U bent meer van de Donald Duck, het onderwerp uitgelegd in één plaatje.

Jan Dribbel | 08-01-23 | 01:08

Zit je net lekker een hapje portugees te vreten... begint er 5 meter verderop zo'n Fado wijf te brullen... nou.. dat gebeurt je ook maar 1 keertje hoorrr

grapjasz | 08-01-23 | 00:48

Ja, ga nog een potje call of duty spelen, ground war. Nog meer spelers hier?

Sinterbikske | 08-01-23 | 00:45

Kusje aan Arthur ;)

Ramses- Laat me

Koppig | 08-01-23 | 00:42 | 1

Zou hij dat zingen als 'ie met kinderen bezig is/was?
Mooi lied voor de pausen en bisschoppen.

Theodorik1 | 08-01-23 | 01:00

The LEADER !

Asteroid-B612 | 08-01-23 | 02:03
-weggejorist-
Koppig | 08-01-23 | 00:27 | 11
▼ 11 antwoorden verborgen

Dank voor de prachtige verhalen over Portugal maar ook over patriotten.
Nu heb ik niet zoveel met Salazar want tenslotte was ook hij niet zo erg democratisch maar ik heb wel veel met Portugal.
Mocht de katholieke god mevrouw Zapata en mij goed gezind zijn dan is het plan dat we over twee jaar naar Portugal verkassen. Ik tel de dagen af.

Zapata10 | 08-01-23 | 00:20

Waar een heerlijk stukje weer Arthur. Een genot om te lezen. Ik denk dat ik maar een keer een roadtrip door Portugal ga maken. Tenminste als mevrouw Soep daar voor te porren is.

Linke Soep | 08-01-23 | 00:17 | 3

Soep moet je niet 'porren'. Langzaam roeren, tot aan het kookpunt..

PPuk | 08-01-23 | 00:25

@Grapevine | 08-01-23 | 00:48:
;-) Prima wat mij betreft. Maar daar moet eerst weer de vorst 'overheen zijn gegaan'. Kwenie of dat mevrouw Soep past...

PPuk | 08-01-23 | 00:53

Wat sommige mensen in één leven meemaken ervaren anderen nog niet al zouden ze vier keer reïncarneren.
Vangelis - A Year of Living Dangerously
youtu.be/vsBOxDM_Vek

MickeyGouda | 08-01-23 | 00:17 | 2

Reïncarnatie? Jij weet dus echt helemaal niets van yolo. Bedankt hé!

Cruisecontrol | 08-01-23 | 00:43

De treinramp bij Harmelen vond plaats op maandag 8 januari 1962 om 9.19 uur nabij het Utrechtse dorp Harmelen gelegen aan de spoorlijn Utrecht - Woerden. Bij de botsing tussen twee reizigerstreinen vielen 93 doden en 52 gewonden, waarmee dit de grootste treinramp uit de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland is.

Rattus | 08-01-23 | 00:15 | 6

Komt door GeenStijl.

Komjehiervaker | 08-01-23 | 00:33

@keestelpro | 08-01-23 | 00:22:
kan het me nog levendig herinneren, inclusief de ophef die ontstond rond de 'foute' grap die (ene) Freek (die, ja), vijftien jaar na dato, daarover maakte....

PPuk | 08-01-23 | 00:35

@keestelpro | 08-01-23 | 00:31: Ik weet het nog wel, Was echt erg. Mijn vader kwam thuis met verhalen, want die werkte bij de brandweer, niet dat er brand was, maar denk de rest maar even zelf, zo gruwelijk.

gato | 08-01-23 | 08:48
▼ 3 antwoorden verborgen

Was het eerst de ergernis aan de kerst woke reclame van Lidl is het nu de langdradige en veelvuldige bedelspotjes van Dierenlot.

Cornelis12 | 08-01-23 | 00:14 | 3

Die zijn er al langer toch ? Met die vrijwilliger die met zijn buil shag in beeld zit.

Rattus | 08-01-23 | 00:16

Plus werd ik ook niet vrolijk van..

niv01 | 08-01-23 | 00:21

Ach voor 1.88 euro kan je een dier redden, bedoel je die.
Zou er best als vrijwilleger willen werken, jammer dat zoiets niet bestaat in Spanje, worden tientallen zwerfkatten, honden zomaar afgemaakt.

gato | 08-01-23 | 08:52

Complimenten voor dit bijzondere artikel GeenStijl! Een mooie culturele, geschiedkundige en zelfs theologische bijdrage.
Begin jaren tachtig ben ik ook beland op dat station zo’n eind van het echte Fatima. Liften dus en ik kon achterin een vrachtwagen mee maar dan wel de flap dicht. Bleek er na een minuutje of wat een heuse man van veel kleur óók zich daar te bevinden. Grote taalbarrière; maar ik gaf hem een dropje. Dat was geen succes. In het duister spraken zijn ogen en tanden voor zich.

Dr. Worstenbroodje | 08-01-23 | 00:13

Komen er ook nog restaurant recensies?

Dan ga ik een road trip plannen!

Wijze uit het Oosten | 08-01-23 | 00:06 | 1

Doen! Laat jezelf verrassen terwijl je op reis bent, plan van dag tot dag.

Sinterbikske | 08-01-23 | 00:12

Het laatste wat ik op tv gekeken heb was ‘The neverending story’ met kerst, voor het eerst eindelijk helemaal gezien, daarna stond de top 2000 op en nu nog steeds radio 2. Hele week werden er nummers gedraaid die mensen gemist hadden tijdens het luisteren van de top 2000, dus eigenlijk werd de top 2000nog een keer uitgezonden, lol. Mijn laatste vermelding in de Keestelpro mix was Real el Canario - International Style, waar ik afgelopen week door diezelfde top 2000 achtergekomen ben een sample ( noem je dat zo?) is van Diana Ross- My old piano. Misschien wel duizend keer gehoord dat nummer maar nu pas ging er een lichtje branden. Ook ontdekt: Are You My Woman? (Tell Me So) van The Chi-Lites sample gebruikt door Beyoncé - Crazy en Al Green - Tired of being alone youtu.be/Tdw7kxD8eUc sample gebruikt door Texas- Say what you want youtu.be/hy2KxGFs96o Toch best leuk en leerzaam, die top 2000 en randgebeuren luisteren.

Sinterbikske | 08-01-23 | 00:03 | 3

The Chi-Lites… top!!

Dr. Worstenbroodje | 08-01-23 | 00:15

Sample, zo noem je dat inderdaad! youtu.be/5SaFTm2bcac (Leuke mini documentaire over de meest gebruikte sample ooit)

Komjehiervaker | 08-01-23 | 00:37

Mooi.
Vandaag nog te kooi!

Kapitein Sjaak Mus | 07-01-23 | 23:59

Iedereen die de laatste dagen de kartonnen verpakkingen naast de plaatselijke papiercontainer heeft gezet krijgt binnenkort een bekeuring.

Jan Dribbel | 07-01-23 | 23:56 | 6

Je bedoelt als er een adres op staat. Bij mij, Amsterdam zuidoost, krast men dat weg. Zo dom zijn die asocialen ook niet.

bitterpete | 08-01-23 | 00:21

@Sinterbikske | 08-01-23 | 00:19:
Een gemeenschappelijke. Nog maar één ondergrondse.
Tot voor kort twee bovengrondse, vandaar dat zoveel karton maar naast de container wordt gekieperd.

Jan Dribbel | 08-01-23 | 00:31

@Sinterbikske | 08-01-23 | 00:19: Papier is prima te recyclen. Maar inderdaad, dat gedoe over plastic rietjes is pure symboolpolitiek. Haal je een drankje, krijg je er zo’n smerig papieren rietje bij, maar ze doen nog wel zo’n doorzichtig plastic koepeltje op de beker.

Laat ze zich richten op recyclen van plastic verpakkingsmateriaal, want dat is verreweg de grootste afvalstroom waar we niet zoveel mee kunnen.

Muxje | 08-01-23 | 00:54
▼ 3 antwoorden verborgen

youtu.be/BgfcToAjfdc
Commentaar van de het bemanningslid die naar Fatima ging aan captain Kirk, at least we stole the show.

hero_of_heaven | 07-01-23 | 23:45

Papa vertelt. Goh. Inclusief reisgids en leuke mensen. Omroep Max 2.0.

vladimirows | 07-01-23 | 23:38

Fatima is toch een toonbeeld van genderneutraliteit? Fati Ma, begrijpt u wel? Papa (Fati) Ma (Moeder). Fatima
Vandaag is de naam Seth Gaaikema al een paar keer gevallen, dus ik doe er nog een schepje bovenop.

Arnold Layne | 07-01-23 | 23:32

Maar wat is nu het Derde Geheim van Fatima dan!?
Of gaat Puta toch de wereld vernietigen?

Aristotalloss | 07-01-23 | 23:31 | 8

@Analia von Solmsch | 08-01-23 | 00:17: lekker belangreik.

hero_of_heaven | 08-01-23 | 00:25

Oké. Ik heb 'm gevonden. Tenminste een Engelse vertaling > Google-NL.
-
Nu ga ik het derde fragment van het geheim onthullen;
Dit deel is de afvalligheid in de Kerk!
Onze-Lieve-Vrouw liet ons een kerk zien, maar dit was een Kerk van de hel, en een persoon die ik omschrijf als de 'heilige' Vader leidde een menigte die de duivel prees, maar er was een verschil met een echte heilige Vader, de blik, deze had de blik van het kwaad.
Toen zagen we dezelfde paus een kerk binnengaan, na enkele momenten, maar er is geen manier om het te beschrijven; de lelijkheid van die plek, het leek op een grijs betonfort met gebroken hoeken en vensters die op ogen lijken; het had een snavel in het dak van het gebouw.
Vervolgens sloegen we onze ogen op naar Onze-Lieve-Vrouw die
zei tegen ons: U zag de afvalligheid in de Kerk.
Omdat het dogma van het geloof niet wordt bewaard in Rome, zal haar gezag worden verwijderd en gevestigd bij Fatima. De cathedra [of stoel] van Rome zal worden vernietigd en een nieuwe gebouwd in Fatima.
In het koninkrijk van Johannes Paulus II zal de hoeksteen van het graf van Petrus worden verwijderd en overgebracht naar Fatima.
Deze brief kan door de heilige Vader worden geopend, maar het moet
aangekondigd na Pius XII en vóór 1960.
Als 69 weken nadat deze verordening is aangekondigd, en Rome haar weg voortzet: gruwel, de stad zal worden vernietigd.
Onze Lieve Vrouw vertelde ons dat dit is geschreven, [in] Daniël 9:24-25 en Mattheüs 21:42-44.
(duimafdruk)
www.traditioninaction.org/HotTopics/g...

Aristotalloss | 08-01-23 | 01:12
▼ 5 antwoorden verborgen

Het geheim van Fatima. Drie herders kinderen zien iets vreemds, een zwevend vrouwenfiguur die tegen hun praat. Dat was 13mei 1917.
De verschijning zegt terug te komen over 1 maand.
Lang verhaal kort. Het verhaal doet de ronde en op 17_10_1917 staat er een mensen massa van meer dan 30000 mensen op de plek om het te aanschouwen. Het regent die dag en mensen zijn doorweekt. Dan zien ze een bewegende dansende 'zon'.. Hun kleding is droog.
Lucia praat met de verschijning en die verteld haar iets. Wat is niet bekend.
Waarom niet? Omdat ze zei dat de mensheid hier niet mee kon omgaan. Lucia , heilig verklaard in 2017, heeft het later opgeschreven nadat ze het klooster was ingegaan en leerde schrijven. Haar brief is ergens verstopt in het Vaticaan. Ondanks dat haar relaas zou worden vrijgegeven in 1960 gebeurde dat niet. Pas veel later werd dat gedaan. Maar dat was een onzinverhaal.
Ik denk echt dat dit een waar verhaal is , maar wel iets waar een zogenaamde god niets mee te maken heeft.
Bezoek van een andere planeet lijkt mij niet onwaarschijnlijk.

hero_of_heaven | 07-01-23 | 23:31 | 2

Misschien werd Lucia wel op slag verliefd op dat niet kerkelijke wezen?, youtu.be/diCf5Sep5Fo

steekmug | 08-01-23 | 00:07

Op de Montserrat heb je de zwarte Madonna, als je die over haar hoofd aait, wordt je zwanger.
Mijn dochter wilde erheen, na drie dode babies, dus we gingen.
De volgende maand was ze zwanger, en een jaar later weer. Nu twee heerlijke meiden, of het door de Madonna komt, geen idee, maar ze zijn er.

gato | 08-01-23 | 09:00

@Kapitein Sjaak Mus | 07-01-23 | 23:34:
Des Nebelungen.
Die verdraaide naamvallen!.

Kapitein Sjaak Mus | 07-01-23 | 23:37

@Kapitein Sjaak Mus | 07-01-23 | 23:37: Heeft niets met naamvallen te maken maar met geslacht. Tevens is het Nibelungen en niet Nebelungen but i can see what you did there.

Cruisecontrol | 08-01-23 | 00:17
▼ 1 antwoord verborgen

Dankjewel Kap'tein! Ik zat eigenlijk op het café te wachten om het voor jou te plempen. Maar dit is dus het café. *preaust*

keestelpro | 07-01-23 | 23:40

Proost!
Op het op één na belangrijkste in dit ondermaanse.

Muziek!

Kapitein Sjaak Mus | 07-01-23 | 23:55

"Amsterdam op derde plek op lijst van meest romantische steden"

AT5: De meeste Amsterdammers zullen hun hoofd schudden als ze het onderzoek lezen. Daaruit blijkt namelijk dat Amsterdam op nummer drie staat in de top tien van meest romantische steden ter wereld voor een citytrip. Boven Amsterdam staan San Francisco en Parijs. "Ik weet niet wie deze lijst heeft verzonnen, maar Beiroet had er ook in kunnen staan."
www.at5.nl/artikelen/218476/amsterdam...

Cornelis12 | 07-01-23 | 23:02 | 6

Waarschijnlijk verwart men romantiek met deugwegkijkantiek.

vladimirows | 07-01-23 | 23:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Was wel bijzonder, toen we afgelopen zomer Santiago de Compostela binnenreden was het 00:00 uur, er stonden vele duizenden mensen langs de kant van de weg, we hadden echt geen idee. Waren nog op zoek naar een beschikbaar hotel, totaal niet bezig met wat er daar gebeurde, totdat het ineens losbarstte, een vuurwerkshow bovenop de heuvel zoals je die nog nooit gezien hebt. Eerst maar even de auto midden op straat stilgezet en uitgebreid van het vuurwerk en de feestelijkheden genoten, het was daarna nog een hele toer om een hotel te vinden, in het centrum ging niet lukken aangezien de feesten.

Sinterbikske | 07-01-23 | 22:52 | 2

tsja op de bonnefooi he ... ken het euvel.. uit pure noodruft boven een tankstation in the middle of nowhere geslapen voor 39 euro incl avondeten en ontbijt, maakte onze dure overnachting in het Alhambra parador weer goed ;)))

Smoelensmid | 07-01-23 | 23:06

Is dit het stamcafé?

In dat geval: er staat een aardig profiel
van Minister Yesilgöz in de weekendeditie NRC. Ik vind het wel een stoere meid; heb afgelopen TK-verkiezingen op haar gestemd. Ben ook niet ontevreden over haar verrichtingen op J&V tot dusver, hoewel ik het terughalen van die ISIS-hoeren wel echt een tegenvaller vind. Had ze dan opgehaald met een Fokker eendekker oid, die halverwege per ongeluk uit elkaar valt boven de Middellandse Zee.

Maar anyway, wat ik wil zeggen: het is mij opgevallen dat momenteel alleen de allochtone vrouw rechtse taal mag uitslaan zonder daar op afgerekend te worden. Zij kan immers niet gecanceld worden. Daarom durf ik een voorspelling te doen: Yesilgoz wordt de opvolger van Rutte als Edith Schippers voor de eer bedankt.

de IJsman | 07-01-23 | 22:43 | 11

Dan moet ze wel een andere stem krijgen, ze klinkt bent als een klein meisje.

MargauxGrandCru | 07-01-23 | 23:56

Ze wil zelf ook graag die opvolger zijn, denk ik. Ik vind haar een inhoudsloze, lege huls die vooral graag over zichzelf praat.

Komjehiervaker | 08-01-23 | 00:44
▼ 8 antwoorden verborgen

Manchester United is ook niet meer wat het geweest is.

de IJsman | 07-01-23 | 23:03

Quién?

Louter Leuter | 08-01-23 | 00:51

Staat als eerste linkje in het artikel.
Onder de knop “hier”.

Ruimedenker | 07-01-23 | 22:54

Voor de liefhebber..
De hele film
youtu.be/qq1y_Jw_mPs
The Miracle of Our Lady of Fatima (1952).

Ruimedenker | 07-01-23 | 22:33

Hoi Arthur, heb afgelopen zomer ook Santiago de Compostela bezocht, en een paar dagen later Fatima. Wat me opviel is dat je je rondom de heiligdommen voor praktisch niets kunt eten en drinken, gesponsord door de katholieke kerk waarschijnlijk. Hoewel ikzelf niet religieus ben, wel gedoopt etc voor wat het waard is, vind ik de geschiedenis, architectuur en de invloed op de cultuur erg interessant. Braga was is ook, nog nooit zoveel goud en pracht en praal bij elkaar gezien als daar. Kreeg er ook een parkeerboete die ik nog steeds moet betalen, waarom maken ze dat zo ingewikkeld in Portugal? Maar dat Fatima dat is wel een ding, totaal anders dan Santiago de Compostela. Het is onvoorstelbaar groot bijna, heb mensen op hun knieën ronden zien maken om het stalletje heen waar de verschijningen zouden zijn geweest. Ook de verering van de graven van de herderskinderen is bijzonder en massaal. Als ik je een tip mag geven, heb afgelopen zomer de hele Franse, Portugese en spaans kust rondgereden, dan is dat Saintes-Maries-de-la-Mer.
Saintes-Maries-de-la-Mer ligt in de Camargue en is een bedevaartsoord voor Roma. Hier vind je alleen maar witte paarden die ze ook gebruiken tijdens de bedevaart om de zee mee in te lopen. Ook mooi daar in de buurt is Aigues-Mortes, het vertrekpunt van de kruistochten.

Sinterbikske | 07-01-23 | 22:32 | 2

Tip (ook voor Arthur) : check de Spaanse stad Leon ! Ligt ook op de route van de pelgrimstocht. Heb er vaak gespeeld met mijn band. Ze hebben daar een soort van plaatselijke beschermheilige, een zekere Genarín, een zwerver was dat, die jaarlijks wordt geeerd met een processie waar iedereen strontlazarus op straat waggelt. Deze Genarín presteerde het om ergens in de 20-er jaren te worden overreden door de ENIGE vuilniswagen die de stad rijk was. RIP Genarín.
Verder goed Mexicaans te bikken in de Mongogo (tevens rocknroll bar). Dan zijn er natuurlijk de zg. PAPONES, hardcore tofelemonen inquisitie mannetjes in lange gewaden met KKK puntmutsen. Die doen ook optochten waar ze ENORME kruisen met zich meetorsen.

Asteroid-B612 | 07-01-23 | 23:26

Hierbij een klein en culi reisverhaal voor je terug!

De Nachthap (1)

Vandaag ben ik voor het eerst in 1,5 jaar weer eens met de fiets naar Limburg geweest.

Mijn verlanglijstje werd te groot, het was 12 graden en zonnig, ik zag een leuk Italiaantje onderweg als bedankje voor de inspanning en ik heb de komende 2 dagen om bij te komen.

Dus ik naar Helmond!

Om 12.00 uur (jaja!) was ik onderweg, met een rugzak aan het stuur waarin een plastic zak met koelblok, om m’n trouvailles goed te houden.

De eerste pleisterplaats was het Italiaantje, waar ik 12.45 aankwam. Ik nam het Proeverijtje van 18,50 (hoewel een hekel aan warm en koud op 1 bord) en een glas Pinot Grigio, tevens huiswijn. Pinot Gris is echt een allemansvriend, dus perfect voor een proeverijtje. Zo zag het er uit:

twitter.com/beschaafdrechts/status/16...

Een mooi bord op het eerste gezicht! Ik zal even een rondleiding doen, we beginnen rechtsboven, en dan tegen de klok in:

wilderst | 07-01-23 | 22:20 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

De heilige plekken kennen als je broekzak, maar niet weten waar de hoeren zijn in Fátima....
Ja, ja.

BrutusBosch | 07-01-23 | 22:06 | 1

Een beetje, Onze lieve heer op zolder in de Amsterdamse rosse buurt;)

Smoelensmid | 07-01-23 | 22:14

Mooi!

Stijl_Loos | 07-01-23 | 21:50

Portugezen zijn ook niet leuk. Mooi land verder.

Et disperdam illud.

KingOfTheLoonyBin | 07-01-23 | 21:40 | 4

@Smoelensmid | 07-01-23 | 21:48: Nu is Portugal niet zo heel groot, en is er ook een aanzienlijk verschil tussen Spanjaarden in Galicië. Andalusië en Barcelona. Maar ook in Portugal heb je verschillen in het noorden, midden en zuiden. Zelfde als in Nederland eigenlijk, terwijl het in Nederland vooral ligt aan de vorm van het christendom denk ik, gereformeerden, katholieken etc., waarbij de delen met de katholieken het best leefbaar zijn, toevallig wonen daar ook de gezelligste mensen!

Sinterbikske | 07-01-23 | 23:11

@Smoelensmid | 07-01-23 | 21:48:
Ik ken de Portugezen en Portugal niet, maar sinds ik een deel van mijn jeugd in Castilla heb doorgebracht heb ik een zwak voor Spanje, Castilië, Castillianen, en spreek een woordje Castilliaans. Vanuit Madrid zal ik zeker in de toekomst ook in Portugal gaan rondreizen.

Louter Leuter | 08-01-23 | 00:46
▼ 1 antwoord verborgen

Haha, die laatste foto met die vier vrouwen.

RickTheDick | 07-01-23 | 21:39 | 1

AvA is een babemagnet.

Guusje Nadorst | 08-01-23 | 05:50

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl